Page 1

ONSDAG21.SEPTEMBER2016 - ÅRGANG 6 UTGAVE 9 - KOMMER 1 GANG I MÅNEDEN - GRATIS - WWW.INARVIK .ORG - HOLD DEG OPPDATERT - HELT GRATIS

! e d e l g r s e r p V -i

Tur med mening side 48-63

FURUGÅRDEN

side 21-23

ÅRETS JULEENGEL

side 24

HOLD DEG OPPDATERT HVER DAG - HELT GRATIS

20 SIDER MED BILTEMA!

side 27-46

WWW.INARVIK.ORG


2

INNHOLD

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

-Vi s prer glede!

I NARVIK

Innhold

Neste utgave kommer 19. oktober!

ADRESSE: Dronningensgate 56, 8514 Narvik TELEFON: 76 84 81 00 (kontor) MAIL: rune@inarvik.org PUBLISERINGSVERKTØY: Issuu ANSVARLIG UTGIVER: Mediaguttan AS ANNONSEPRISER: Kontakt Ole på ole@inarvik.org Ved feil på annonser er avisa I NARVIK uten ansvar. Avisa I NARVIK gis ut av Mediaguttan AS.

WWW.INARVIK.ORG REDAKSJONEN

RUNE DAHL

Daglig leder/Redaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

48-63

OLE-EIVIND JOHANSEN

Markedssjef ole@inarvik.org Tlf. 950 74 326

29 INGRID HELEN SØRENSEN

GRO S. LØKÅS

Grafisk designer ingrid@inarvik.org Tlf: 959 33 441

Frilanser gro@inarvik.org Tlf. 416 69 977

#inarvik

27-46

12

TAG BILDENE DINE MED

side 24

neste måned trekker vi vinnere som kommer på i avisen!

14

21-23

KUN DIGITALT Avisa I NARVIK satser heldigitalt med en sterkt voksende nettside og digital avis. Papiravisen går ut fra og med august til fordel for en interaktiv digital avis. Her er det klikkbare linker, video, interaksjon med lesere/annonsører og store muligheter for deling på sosiale medier.

www.narvikkulturhus.no Gå inn på våre nettsider og se vårt spennende program


3 ANNONSE

FREDAG

VINKURS

(PÅMELDING, SE FACEBOOK)

VI G JENTAR SUKSESSEN!

OKTOBERFEST TORSDAG 6.OKT - LORDAG 8.OKT SERVERING • LEDERHOSEN • SCHLAGERMUSIKK ALLSANG • GODT HUMØR • HEIDIER MATSERVERING • OPPVARMET TELT! KOM OG OPPLEV DEN FANTASTISKE STEMNINGEN!

TORSDAG 6.OKT: 20.00 - 01.00 FREDAG 7.OKT: 21.00 - 03.00 LORDAG 8.OKT: 21.00 - 03.00

STED: BAKGARDEN ASTRUPGARDEN KINOBAKKEN 1

Aldersgrense 18 år alle dager ARRANGØR:

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

For mer informasjon: OKTOBERFEST NARVIK på Facebook


ANNONSE

4

#STORHANDELOBS

/COOPOBS

OBS.NO

40 RULLER TOALETTPAPIR ELLER 20 RULLER TØRKEPAPIR!

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

Kundeavisen gjelder f.o.m. man 19. sept. t.o.m. lør 24. sept. Forbehold om trykkfeil og utsolgt. Tilbudene gjelder kun til privat husholdning, og vi tar forbehold om lokale begrensninger.

FERSK

169

119 LAMBI TOALETTPAPIR/ TØRKERULL HELSEKK

COOP LAMMESTEK

Pr sekk Pr 100 m fra 14,88

Provencemarinert eller hvitløk & persille. Surret. Pr kg

SPAR TID OG PENGER - STORHANDEL LØNNER SEG

FERSK

99

00

HENRIETTES LAMMEBOG Skivet. 1,6 kg. Pr kg

39

90

5 FOR 79

19

10 varianter. 1,5 l Fra 10,53/l. 1 flaske 29,90 + pant

Grønne, gule eller røde. Pr kg

+ pant

PRIOR EGG M/L 20 PK Pr brett Pr kg 31,05

RINGNES MINERALVANN 1,5 L

90

EPLER

SOM VIST PÅ TV! Jojo Moyes Paris for én. Pr stk

MEDLEMSKUPP

229

199,-

Ikke medlemspris 299,Spar 100,-

Whirlpool fryseboks WHS1021

MEDLEMSKUPP

1690,Ikke medlemspris 2690,Spar 1000,-

HØIE DOVRE ULLPLEDD Assorterte farger. Pr stk

UKE 38

STORHANDEL LØNNER SEG

Ulvang ullgenser MEDLEMSKUPP

449,-

Ikke medlemspris 599,Spar 150,-


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

NY TRENER I SLALÅMKLUBBEN NARVIKGUTTEN MORTEN Opshaug er ansatt som trener i Narvik Slalåmklubb. Opshaug går inn i en 50% prosjektstilling. Morten har kjørt aktivt på ski for Narvik Slalåmklubb siden 1992, men la skiene på ”hylla” i 2008. Morten har sin trenerutdannet fra Idrettshøgskolen i Tromsø, og ser frem til å ta fatt på oppgavene som venter han i klubben. Han vil først og fremt få ansvaret for de yngste løperne i Narvik Slalåmklubb, skriver klubben i en pressemelding.

POPULÆR FRIIDRETTSTRENING

Maria Haraldstad har kjøpt Narvik Lys & Interiør. Foto: Rune Dahl

HAR KJØPT NARVIK LYS & INTERIØR ANKENESJENTA MARIA HARALDSTAD har kjøpt forretningen Narvik Lys & Interiør i Kongensgate. Forleden ble kontrakten underskrevet. Haraldstad kjøper forretningen fra BN Invest som eies av Stian Bugge og Thomas Nystad. Nå skal Maria jobbe ut oppsigelsestiden som økonomikonsulent ved FUNN før hun selv tar over daglig leder-rollen i butikken. – Jeg har vært på FUNN i 7,5 år så det å slutte i en trygg, fast jobb er jo veldig spennende. Men jeg er klar for å prøve noe nytt, forteller hun.

Maria skal jobbe i butikken selv. Med seg får hun Christel Sundby som jobber der fra før. – Vi går inn med ny kapital og så tar jeg regnskapet selv. Jeg har utrolig tru på butikken. Den er nyoppusset og virkelig rigget for å sette i gang. Nå skal vi fylle den opp med varer, både ”brødvarer” og de litt mer eksklusive, forteller hun. Et av Haraldstads mål er å gjøre butikken mer synlig i Narvik. – Fortsatt er det mange i byen som ikke er klar over hvor butikken ligger. Det skal vi gjøre noe med, sier hun.

FRIIDRETT ER MER POPULÆRT enn noensinne i Narvik. Nesten 50 unger deltok på friidrettstreningen på Narvik stadion i regi av Narvik Idrettslag. Dette er veldig morsomt, forteller leder for NIL, Kari Ann Nygård. Vi har ikke annonsert treningene så dette har spredt seg blant barna. Ungene trives med å trene variert og allsidig. De yngste ungene på treningen er 6 år – de eldste på seniornivå. De yngste i alderen 6 til 9 år har en trening i uken, på mandagene. De eldre har to til tre treninger. Vi fulgte den yngste gruppen på dagens trening. Etter oppvarming med Haien Kommer, ble det 400 meterløp i eget tempo før alle ble delt opp i fire grupper. Her fikk de prøvd seg på lengdehopp, diskos, kast med liten ball og hekkeløp. Godt humør og glade unger preget hele treningsøkten. Mere info om Narvik Idrettslag finner dere her

5


6

NYTT

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Skal bygge opp husene i branntomta NARVIK BYGG AS ER I MEDVIND. NÅ HAR FIRMAET FÅTT JOBBEN MED Å BYGGE OPP HUSENE SOM BLE RAMMET AV STORBRANNEN I FALKBERGETS VEI I OKTOBER I FJOR. RUINENE I BRANNTOMTA ble revet nå i sommer. Nå gjenstår jobben med å sette opp åtte hus, identisk med de som sto der tidligere. Skadeomfanget ble vurdert til 13 millioner kroner av forsikringsselskapet Gjensidige – og de valgte Narvik Bygg etter anbudsrunde. - Vi starter opp så snart vi får tillatelse til igangsetting, forteller daglig leder Anders Brækken. Det er en arkitekt i Harstad som har tegnet bygget og som jobber med søknaden mot Narvik kommune. - Vi skal bygge opp åtte hus, hver på tre etasjer. Planlagt ferdigstillelse er sommeren 2017. Kontraktsmessig er denne jobben den største vi har hatt, større enn prosjektet vårt i Skistua, forteller Brækkan.

Snart kan du forhåndsbetale med telefonen – DETTE SKAL FORENKLE TAXIHVERDAGEN. DET ER EN DEL AV EN DIGITALISERINGSPROSESS SOM SKAL GJØRE KUNDENS HVERDAG ENKLERE OG MER SMIDIG, SIER JØRN INDRESAND, DAGLIG LEDER I NARVIK TAXI. FOR EN UKE SIDEN KOM drosjeselskapet med en oppdatering på betalingsapplikasjonen sin. Om kort tid kan kundene velge bort taksameteret, og både få prisen og betale turen før de setter seg i taxien. Systemet skal prøves ut av Oslo Taxi før det etterhvert kommer til Narvik. Løsningen er utviklet i samarbeid med Vipps. Applikasjonen benytter seg av Google Maps, som viser raskeste vei basert på realtid og historisk tid. Det gjør at prisene kan være ulike til ulike tidspunkt i døgnet, avhengig av trafikkbildet. I rushtiden for eksempel, når turen tar lengre tid, går prisen opp.

– Vi forsøker å få prisen så lik som taksameterprisen som mulig. Men ettersom det er forhåndsbetaling, og det hender at sjåfører må kjøre noen omveier, kan man faktisk slippe unna billigere, sier Indresand. Vipps-sjef Rune Garborg mener løsningen gir forutsigbarhet for kunden. – Når vi kommer fram til destinasjon dit vi har kjørt taxi, så er betalingen allerede gjort. Du vet på forhånd hva det koster. Det er det mange som synes er bra, sier han. – Og så får du forutsigbarhet i at sjåføren velger den korteste og beste veien, mener han.


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

Nye dansekurs i høst NARVIK DANSEKLUBB INVITERER TIL NYBEGYNNERKURS OG VIDEREGÅENDE KURS I SWINGDANS – OG I SAMME SLENGEN KJØRER DE OGSÅ I GANG ET LINEDANCE-KURS.

STANDUP I BEISFJORD BEISFJORD IL-LEDER Marte Kufaas hviler ikke på laurbærene. Nå har hun booket standup-komiker Christer Torjussen til Beisfjord. 5.november står han på den intime scenen på Fjordhuset i Beisfjord. Christer er en folkelig og artig artist som jeg kjenner i jobbsammenheng. Satt og pratet litt med han på facebook da ideen om et show kom opp. Så nå prøver vi med en forestilling – og håper at folk stiller opp, forteller hun. Christer Torjussen debuterte som standup-komiker i 1999, og feiret 10 år på scenen med showet «Christer Torjussen Kommer Til Poenget» i 2009. To år før tidligere fikk han Komiprisen for Beste Standup 2007. Christer opptrer jevnlig på humorscenene rundt om i landet.

- Nybegynnerkurset kjører vi 15.-16.oktober på Saniteten på Ankenes, forteller Tore Lind, leder i Narvik Danseklubb. Det videregående kurset i swing og linedance-kurset er lagt til helgen 19.-20.november. - Nybegynnerkurset er for både nybegynnere og de som er litt rusten i dansingen. Her trenger du absolutt ingen forkunnskaper. Her lærer du alt fra det enkleste grunntrinnet frem til du kan svinge deg på gulvet. Etter gjennomført nybegynnerkurs skal du kunne klare deg en

kveld på gulvet. Det er en fordel at du stiller med dansepartner, sier Lind. På det videregående kurset må du kunne de vanligste grunntrinnene. Her lærer man ”å gå flere turer”, som Lind så fint sier det på dansespråket. Linedance-kurset er for alle, både nybegynnere og for de som kan danse en del. - Linedance-kursene har i det siste hatt en tendens til å blomstre litt. Her kan du komme alene, du trenger ikke å ha med deg partner, sier Tore Lind.

Ble solgt på privatvisning ETTER SELGERS ØNSKE ble det kun kjørt privatvisninger. Nå er den eksklusive sentrumsleiligheten i Ankenes Herredshus solgt over takst. Den utflyttede Narvikværingen har de siste årene brukt leiligheten som «hytte». For en uke siden ble leiligheten på 144 kvadratmeter lagt ut til salgs med en prisantydning på 3.2 millioner kroner. Eier har nylig oppgradert og «stylet» leiligheten i samråd med en anerkjent interiørveileder. Her finner du en rekke detaljer som du ikke finner i mange andre leiligheter, forteller megler Hans Øyvind Bakkejord hos Eiendomsmegler 1 i Narvik. Leiligheten ble solgt fredag kveld, etter at kjøper tidligere hadde vært på privatvisning. I salgsprospektet står det at leiligheten er gjennomført og meget smakfull, og betydelig påkostet og modernisert de siste årene. – Kan ikke fortelle salgssum eller hvem kjøper er. Men både selger og kjøper er svært fornøyd med salget, forteller Bakkejord.

7


8

NYTT

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

HER GÅR DEN I BAKKEN! Se filmen da Demag-søyle nummer to gikk i bakken med et brak. Firmaet Wire Cut Nordic er leid inn av Norsk Saneringsservice til å kutte søylene. Hver av søylene er 5×4 meter tykke og veier hele 950 tonn.

HAR SNUDD SKOGØY MANNSKAPER FRA NARVIK HAVN og M/S Skogøys Venner snudde forleden båten nede på Narvik havn. Nå er den gamle damen klar for vær og vind. Hovedgrunnen til at båten ble snudd, er for å skåne telt-overbygget mest mulig mot vind fra vest. Snuingen gikk helt etter planen, forteller Vegard Fikseth. Fikseth retter en takk til Narvik Havn for god hjelp under snuoperasjonen. Foto: Vegard Fikseth


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

Har hentet ut 30 vogntog med gran ARBEIDENE I NARVIKFJELLET SKRIDER FREM OG DET KLARGJØRES FOR BYGGING AV INFRASTRUKTUR TIL DE NYE ENEBOLIGTOMTENE I FJELLET. KLARGJØRINGSARBEIDET INKLUDERER HOGGING OG BORTKJØRING AV EN ANSEELIG MENGDE MED SKOG. VI HAR KUTTET ned vel 800 kubikk med gran på et 120 dekar stort område i fjellet. 30 fullastede vogntog har til nå gått til Helgeland for videre behandling. Så det er store mengder med tømmer som har gått ut, forteller Erik Plener i Narvikfjellet. I forrige uke begynte anleggsmaskinene å rulle inn i Skistua. Nå

begynner den store jobben med å bygge infrastruktur til sentralområdet. Den nye veien fra Skistua skal også ferdigstilles. I løpet av neste sommer håper vi å komme i gang med byggingen av selve sentralområdet i fjellet, som inkluderer restaurant, leiligheter, skishop og campingplass, sier Plener.

HARSTADVÆRING NY BUTIKKLEDER SILJE KRISTOFFERSEN SOLLIE ER NY BUTIKKLEDER PÅ KREMMERHUSET VED AMFI NARVIK. Hun kommer fra Skoringen hvor hun har jobbet de siste seks årene. - Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på jobben. Det er masse nytt å lære seg og nye utfordringer er jo alltid bra, sier glá-jenta.

9


ANNONSE

10

FÓRKAMPANJE RESTEN AV SEPTEMBER!

20% RABATT PÅ HILL’S FÓR

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

(GJELDER KUN TØRRFÓR)

TILBUDET GJELDER UT SEPTEMBER

KONGENSGT 66, 8514 NARVIK

TLF: 950 64 000


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

LEGEVAKTKONFERANSEN:

Våt, men opplevelsesrik dag i Rombaksbotn

REGNVÆR PREGET STORE DELER AV LEGEVAKTSKONFERANSENS OPPLEVELSESTUR TIL ROMBAKSBOTN. – REGNET GJORDE TUREN KALDERE, MEN DESTO MERE REALISTISK, FORTELLER KOMMUNEOVERLEGE SVERRE HÅKON EVJU. TEKST: RUNE DAHL

De 300 deltakende legene og sykepleierne fikk lett duskregn under selve turmarsjen fra Katterat og ned til Rombaksbotn, men vel nede åpnet slusene seg. Det kom virkelig mye vind og regn. Skikkelig autentisk nord-norsk vær. Værgudene

var ikke med oss, men når workshoppen for deltakerne var “Når ulykken er ute” så passet været fantastisk, forteller Evju. I Rombaksbotn fikk de 300 deltakerne se forskjellige utstillinger fra blant annet Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret, Norske Redningshunder, Forsvaret, Ofoten Brann og Narvik Havn. Også UNN sitt ambulansehelikopter var innom.

Tanken vår var å få vist frem hva som finnes av ressurser når det skjer større ulykker. Jeg er utrolig stolt over å ha så mange fantastisk gode hjelpere rundt meg. Sammen har vi fått til noe som aldri tidligere har vært gjennomført på en legevaktkonferanse, forteller Evju. Forelesningen med Mads Gilbet ble på grunn av været lagt inn i lavvoen. Her ble det også servert bacalao med tilbehør.

Skoleklasse på besøk i Beisfjord, for fjerde år på rad Elevene fra Vidarskolen i Købehavn har etter hvert blitt et kjent syn i Beisfjord. I slutten av august de siste fire årene har skolen gått fottur fra Abisko til Beisfjord – og overnattet på Fjordhuset. Så også i år. Det har blitt en fast greie hvert eneste år. 15-20 elever i alderen 15-16 år og noen lærere. De fant ut at Fjordhuset var det perfekte overnattingsstedet som avslutning på turene sine. Forleden kom de nok en gang, våte og slitne etter en dag i regnværet, forteller Marte Kufaas i Beisfjord Idrettslag.

For tre år siden fikk skoleturen mellom Abisko og Beisfjord et større oppslag i avispressen da hele klassen måtte hentes i ambulansehelikopter. Elevene ble matforgiftet på Hunddalshyttene og ble fløyet i helikopter til Beisfjord og Fjordhuset. I år gikk heldigvis turen uten problemer. - Vi lar de få bo gratis her hos oss. Dette er bare et hyggelig bekjentskap og flotte ungdommer, sier Kufaas. Skoleklassen har allerede reist videre til Abisko før turen går videre hjem med tog til København.

11


12

NYTT

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Jernbaneverket har inngått avtale med Statskog SF om kjøp av ca. 590 000 kvm jernbaneareal på strekningen fra Katterat til Riksgrensen. Avtalen omfatter Nordalstraseen, arealer på stasjonene Katterat, Søsterbekk og noen tilleggsarealer på Bjørnfjell (bildet). Foto: Rune Dahl

Jernbaneverket har nå fullt eierskap til Ofotbanen OMRÅDER VED BJØRNFJELL STASJON ER BLANT DEM SOM JERNBANEVERKET NÅ HAR OVERTATT EIERSKAPET TIL. DETTE SIKRER EN BEDRE OG MER FORUTSIGBAR DRIFT OG UTBYGGING AV OFOTBANEN. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

Jernbaneverket har nylig sikret seg eierskap til alt jernbaneareal på Ofotbanen. Det er inngått avtale med Statskog SF om kjøp av ca. 590 000 kvm jernbaneareal på strekningen fra Katterat til Riksgrensen. Avtalen omfatter Nordalstraseen, arealer på stasjonene Katterat, Søsterbekk og noen tilleggsarealer på Bjørnfjell. I tillegg har Jernbaneverket påtatt seg oppryddingsarbeider i området, skriver Jernbaneverket. Arealene ble overtatt, 1. september 2016. Oppmålingen skal være ferdig i løpet av høsten. Prislapp; 1 MNOK (oppmåling mv. ikke medregnet).

Jernbanearealet fra Katterat til Riksgrensen har ikke vært skilt ut som egen jernbaneeiendom. Da Statskog SF ble opprettet i 1993, ble hjemmelen til de to grunneiendommene som strekningen krysser, overført fra Landbruksdepartementet til Statskog SF. Etter noe tid med forhandlinger ble Jernbaneverket enig med Statskog SF om vilkår for et kjøp. Å sikre eierskapet for Ofotbanen er i tråd med Jernbaneverkets vedtatte Eierskapsprinsipper- og strategi. Ved å eie grunnen har Jernbaneverket full råderett over denne innenfor de lover og regler som gjelder, og uten å måtte foreta avklaringer med Statskog. Samtidig sikrer dette at Jernbaneverket som grunneier får nabovarsler når det er byggeaktivitet på nabogrunn, skriver Jernbaneverket.

Katterat stasjon. Foto: Rune Dahl


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

Jernbaneutdanning til Narvik Det skulle ta noen år fra jernbanen kom, men nå skjer det altså; rallarbyen Narvik får via UiT sin egen utdannelse innen jernbanefaget. Og interessen er over all forventning. Dette skriver Espen Eidum, Informasjonsrådgiver Seksjon for utdanning og kommunikasjon på UIT.no 30 studenter på plass når vi nå går i gang, sier Bente Tangen, til UIT.no. Bente Tangen er seksjonsleder for kompetanse og rekruttering i Jernbaneverket, som står bak tilbudet i samarbeid med UiT – Norges arktiske universitet. VERDENS BESTE LABORATORIUM Ståle Herving, universitetslektor ved UiT Narvik, er koordinator for emnet Jernbaneteknikk, som det nye tilbudet heter. Han er frikjøpt med 20 prosent av Jernbaneverket for å bidra til å bygge opp den jernbanefaglige kompetansen ved UiT – og svært fornøyd med det som nå skjer: – Endelig får rallarbyen sin jernbaneutdanning! Og det med verdens beste laboratorium rett rundt hjørnet. Laboratoriet han sikter til er selvsagt Ofotbanen, 42 kilometer med en av verdens mest driftskrevende jernbanestrekninger. – Vi har et spesielt fokus med utdanningen i Narvik. Her ligger alt godt til rette for å lære om drift og vedlikehold av jernbane, dermed er det naturlig å tilby fordypning i nettopp disse temaene, sier Bente Tangen til UIT.no Undervisningen i emnet starter opp i neste uke, og både folk fra Jernbaneverket, Statens vegvesen og nasjonale, lokale entreprenører og studenter fra nesten alle studieretninger ved fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi tar emnet.

INTRODUSERER NY LAG- OG FORENINGSPORTAL FOR NARVIKREGIONEN Narvik kommune, Narvik Frivilligsentral og Narvikregionen næringsforening lanserer en egen lag –og foreningsportal på nettet. - Vi ønsker å øke bolyst og tilrettelegge for økt tilflytting til Narvikregionen ved å øke tilgjengeligheten til aktiviteter og tilbud, forteller Hilde Normark I næringsforeningen. Lag- og foreninger i hele regionen kan her gratis gjøre sin informasjon tilgjengelig for hele verden. - Løsningen har et enkelt design uten bakgrunnsfarge etc, fordi den lett skal kunne integreres i andre nettsider, sier Normark. Prosjektet er delfinansiert av Nordland Fylkeskommune. Løsningen vil etterhvert være tilgjengelig via en rekke nettsteder. Gratangen Kommune og Ballangen Kommune har fått presenteret løsningen og vil ta den i bruk innen kort tid. Registrer ditt lag eller forening her: http://lagforening.nrnf.no

13


ANNONSE

14

God service og kvalitet er viktigst RØRLEGGERBEDRIFTEN NARVIK VVS SERVICE AS BLE ETABLERT I 2008 OG HAR SIDEN OPPSTARTEN DREVET HOVEDSAKELIG MED RØRLEGGERARBEID I PRIVATE BOLIGER. I JANUAR 2015 GIKK BEDRIFTEN INN I RØRLEGGERKJEDEN BADEMILJØ. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

I NARVIK – ONSDAG 24. AUGUST 2016 – www.inarvik.org

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

- Kjeden passet best til vårt satsningsområde, forteller daglig leder Vegard Simonsen. Som de eneste i markedet tilbyr Bademiljø kundene sine 10 års garanti på tett bad. - Det å planlegge og bygge ett våtrom er for de fleste en omfattende prosess og derfor har vi den kompetansen og det utvalget som trengs for at du som kunde skal kunne overlate hele prosjektet til oss fagfolk. Det at vi i år har åpnet en ny og moderne Bademiljøbutikk i Fagernesveien 56 gjør oss til en komplett leverandør til meget konkurransedyktige priser, sier Simonsen.

Bademiljø selger våtromsplater fra Fibo Trespo og har ett utvalg på ikke mindre enn ca 3000 flisetyper fra Konraddsons Kakel som er en stor leverandør fra Sverige. - Flisene er absolutt konkurransedyktige prismessig og er av meget god kvalitet. Kunden kan komme inn til oss å velge hele badet på en og samme plass og ved behov tar vi en gratis befaring for så å komme med ett uforpliktende tilbud, forteller han. Bademiljø er autorisert forhandler for Mitsubishi Electric Varmepumper og leverer å

monterer varmepumper til avtalt tid og pris. Det er også muligheter for serviceavtale på pumpene. - Vi har også luft-vann varmepumper og væske-vann varmepumper for de som tenker på å kvitte seg med den gamle fyrkjelen. Innehaver og daglig leder Vegard Simonsen begynte i rørleggeryrket i 1998 og har 18 års erfaring som service-rørlegger og har på disse årene hatt mye bad -og øvrige rørleggerarbeider. Service og kvalitet er noe Vegard og hans medarbeidere setter høyt i jobben.


NYTT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

I MIDTEN AV AUGUST FORTALTE VI HISTORIEN OM RUNE HORRIGMOE OG HANS BLINKSKUDD AV JERV I SKJOMEN. NÅ HAR HAN PÅ NYTT HATT FULL KLAFF.

Horrigmoe har stående et viltkamera i fjellet bak Haugbakkan i Skjomen. Og nylig ble det igjen blinkskudd av en velvoksen jerv. Denne gangen tenkte jeg at jerven skulle få jobbe litt med åtet. Tauet er av «klatretau» -kvalitet, men han brukte knapt 10 minutter på å få alt med seg, forteller Rune Horrigmoe.

SOLGTE LUKSURIØS HYTTE FØR VISNING En meget påkostet og gjennomført hytte på Storskarhaugen i Kjeldebotn ble solgt før visning i ettermiddag. Prisantydningen var 2.980.000,- Jeg kan ikke si salgssum på nåværende tidspunkt. Men både kjøper og selger er fornøyde, forteller megler Jonny Stormo i Eiendomsmegler 1. Hytten som ble solgt er en «ferdighytte» av typen Pano-Rana med kundetilpasning levert av Rana-Hytta. Hytten er bygget i 2008 og inneholder god og moderne standard. Eiendommen har beliggenhet i et nyere etablert hytteområde på Tjelle like utenfor Kjeldebotn. Kort avstand til sjøen, utsikt over Ofotfjorden, egen kai og gapahuk gjorde at det var seks interessenter, til tross for den høye prisklassen. Dagens hytte er den fjerde hytta som jeg har solgt i år i samme området med en prisklasse over 2,5 millioner kroner. Folk har virkelig fått øynene opp for Kjeldebotn som hytteområde, sier Jonny Stormo.

KES fikk kjendisbesøk NARVIKBANDET KES VAR PÅ SPILLEJOBB PÅ STYRHUSET PUB I SVOLVÆR I HELGA. FREDAG FIKK DE PLUTSELIG KJENDISHJELP MIDT UNDER SPILLEJOBBEN. Rema-Reitan, Jan Fredrik Karlsen og flere andre kjendisvenner var i helga på blåtur i Svolvær. Disse satt og koset seg på restauranten Bacalao da ryktene om høy stemning på Styrhuset spredte seg. Jan Fredrik Karlsen tok turen innom styrhuset for å høre på oss. Han likte tydeligvis det han hørte, for noen få minutter senere sto både både han selv, Rema Reitan og alle vennene foran scenen, forteller Sigurd Mathiassen i KES. Ole Robert Reitan storkoste seg bak trommene.

Ole Robert Reitan storkoste seg bak trommene. Jan Fredrik Karlsen ba om å få ta et par låter sammen med Narvikbandet, noe de selvfølgelig ikke takket nei til. Ole Robert Reitan hoppet opp på scenen og satte seg bak trommesettet. Jan Fredrik tok seg av vokalen. Responsen uteble ikke. Det ble en fantastisk kveld med enorm stemning fra publikum. Vi storkoste oss på scenen, forteller Mathiassen.

15


ANNONSE

16

Tilbudene gjelder 19/9 – 25/9 2016

Din butikk nær grensen! Alle dager hos oss!

119ª

Klikk her for å se alle tilbudene

3990

Svinerullade Tulip. Ca 1 kg.

/kg

290

/kg

Svinekarré ICA. Oprinnelse Sverige. Storpack.

Med ben. I skiver. Jfr pris 39:90/kg. Maks 2 kjøp/husholdning

/kg

Rotgrønnsaker

Sverige. Klass 1. Løk, gulrøtter, kål, kålrot og rødbetter. Jfr pris 2:90/kg. Maks 5 kg/husholdning.

Brus/Vann

Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi, Mountain Dew og Ramlösa. 24x33 cl. 12:59 pr liter + pant.

3

for

299k

9k

+pant

2990

2

for

/stk

/stk

Pommes, Potetbåter ICA.

800–1000 g. Frossen. Jfr pris 9:00–11:25/kg.

Bacon

60k

Kaffe Gevalia. 450–500 g. Gjelder ikke hele bønner, koffeinfritt, espresso, kapsler. Jfr pris 60:00–66:67/kg.

Scan. 3x140 g. Jfr pris 71:20/kg.

5

for

2

99k

for

2

for

Pålegg ICA. 100–120 g.

Jfr pris 165:00–198:00/kg.

30k

10k

Små sjokolader

Twix, Mars, Snickers, Bounty. 50–57 g. Jfr pris 87:72–100:00/kg.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

Sjokolade

Marabou. 180–200 g. Flere ulike sorter. Jfr pris 75:00–83:33/kg.

Petter og personell ønsker dere velkommen!

Riksgränsvägen 2a

0980-311100

ica.se/nara/riksgransen

Riksgränsen

Alle dager 9–20

JULBORD I BJÖRKLIDEN 2, 3, 9, 10 & 17 DECEMBER | JULBORDSPAKET MED LOGI från 795 kr/person +46 (0) 980-641 00 | www.bjorkliden.com


18

ONSDAG NYTT21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 NYTT

9.-11.JUNI TIL NESTE ÅR:

Inviterer til Nord-Norges største strikketreff TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

DET ER NI MÅNEDER FREM I TID, MEN ALLEREDE HAR DE BIKKET 100 PÅMELDTE. RENATE NILSEN, LINE TENNÅS VESTRHEIM OG EMILIE BJØRNÅ SKAL SØRGE FOR AT TRIKKEGLADE DAMER FRA HELE NORGE INNTAR NARVIK I JUNI NESTE ÅR.

“Strikk i Midnattsol – Narvik 2017” er det klengende navnet på arrangementet som de tre jentene inviterer til. - Vi åpnet påmeldingen 1.september, og etter bare fire dager hadde vi over 100 påmeldte. 70% er tilreisende, forteller Renate Nilsen. Treffet skal foregå i Royall Hall på Quality Grand Hotell. - Her vil vi sørge for en sosial og hyggelig helg med overraskelser, salgsstand, workshops for de som ønsker, og mye annet spennende, forteller hun. Programmet for treffet vil bli mer detaljert utover høsten, men Renate avslører at det lørdag vil bli markedsplass for treffets deltakere. - Her vil det bli mulighet til å få kjøpt mye spennende garn og andre ting som en strikker setter pris på. Ønsker du mere info om strikketreffet så kan du søke etter Strikk i Midnattsol på Facebook.

Emilie Bjørnå, Nilsen,Vestrheim Line Tennås og skal sørge for at nærmere 200 strikkeglade damer fra hele Norge inntar Narvik i juni neste år. Renate Nilsen,Renate Line Tennås og Vestrheim Emilie Bjørnå

17


18

NYTT

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Strålende oppstart BEISFJORD BARNEHAGE HAR FÅTT EN STRÅLENDE MOTTAKELSE SIDEN OPPSTARTEN I AUGUST. PER NÅ GÅR DET 25 BARN I ALDEREN 0-6 ÅR I BARNEHAGEN SOM HAR TILHOLD I FJORDHUSET. - Vi er kjempefornøyd. Det aller meste har gått på skinner, forteller daglig leder Wenche Bolle. Barnehagen har tilhold i andre etasje i Fjordhuset. Her har Beisfjord Idrettslag pusset opp til lyse og trivelige lokaler, med masse boltreplass. - Vi blir å ha totalt 32 barn i løpet av februar måned. Per i dag har vi 7 ledige plasser. Alle som søker får plass hos oss, sier Bolle.

Lokalene i Fjordhuset er i utgangspunktet midlertidige. Planen og ønsket er at det skal bygges en helt ny barnehage i Beisfjord. Der er vi under planlegging, så det er vanskelig å sette en tidsramme på når den står klar. Vi håper jo selvfølgelig så snart som mulig. Men foreløpig koser vi oss veldig her i Fjordhuset, forteller Wenche Bolle.

Idrett mot rus samlet 125 deltakere IDRETT MOT RUS SAMLET 125 DELTAKERE FRA HELE NORD-NORGE. ET ARRANGEMENT GJENNOMFØRT AV CAFE EXIT OG MANGE GODE HJELPERE. ARRANGEMENTET BIDRAR TIL AT FLERE FÅR EN BEDRE HVERDAG. Sist fredag var det igjen klart for et brukerstyrt arrangement i regi av Café Exit i Narvik. Denne gangen var det det årlige Idrett Mot Rus som gikk av stabelen med 125 deltakere fra hele Nord-Norge. Det var sjuende gangen arrangementet ble avholdt. Pasienter, brukere og ansatte fra Sigma Nord, Nordlandsklinikken, Ofoten psykiatriske senter, Cafe exit, Platform 1, ROP-

tjenesten i Narvik commune og Kafé X fra Tromsø deltok i øvelsene 60 meter, støvelkast, quizrunde og fotballturnering. Det er Siv-Elin Reitan, Esben Haldorsen og Rita Østnes i brukerorganisasjonene RiO og Marborg tilknyttet Café Exit som har planlagt og vært primus motorer for gjennomføringen av Idrett Mot Rus i Narvik, med god støtte fra Platform 1.

Arrangementet Idrett Mot Rus er landsomfattende, med ulik form og organisering, men i Narvik er det brukerstyrt. Dette innebærer at arrangementet som gikk av stabelen før helgen var resultatet av en dugnadsinnsats der mange av brukerne ved Café Exit og Platform 1 har bidratt.


GRATULASJONER

ONSDAG 24. AUGUST 2016 – I NARVIK

Gratulerer! Gratulerer med 9 ĂĽrs-dagen 30. august, Elias! Stor klem fra mamma, Tass, Per, mormor, morfar og onkel

KLIKK HER FOR Ă… LEGGE INN HILSEN BURSDAGSHILSENER ER GRATIS HOS OSS.

Send pü e–post til: hurra@inarvik.org. Hver müned deler vi ut en flott bursdagskake til en av de som har bursdag. Vinneren kan ta kontakt med oss i Dronningens gate 56 for ü fü kakebevis.

Gratulere sĂĽ masse med dagen din i dag 01 september. HĂĽper du fĂĽr en fin dag med dine. HĂĽper du er like pynta i dag som pĂĽ bilde đ&#x;˜‰ Hilsen OMG.

Vil gratulere ho Marielle sĂĽ masse med nesten andre ÂŤ29Âť ĂĽrsdagen hennes den 06 september. HĂĽper du fĂĽr en fin dag, ĂĽ regne med du invitere pĂĽ kaffe og kake? Hilsen han Jendor, Adolf, Karstein, Petrike, Hjørdis og resten av boligen đ&#x;™‚

Hipp hurra for Henriette som fyller 5 ĂĽr 14.september. HĂĽper du fĂĽr en fin dag. Mange klemmer fra Aurora, William, pappa og mamma.

Münedens bursdagskake gür til Gabriel Gratulere sü masse med dagen din den 17 September. Du er den aller snilleste, KULESTE, beste ü mest fantastiske gutten vi vet om. Vi er sü vanvittig stolt av deg <3 Suss og klem fra mamma, pappa og søster <3

Du kan velge mellom en av disse kakene!

KAKEN ER LEVERT AV:

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

Ă&#x2DC;KONOMISK RĂ&#x2026;DGIVNING? SPĂ&#x2DC;R OSS OM HJELP Vi stĂĽr til tjeneste, enten du har stor eller liten bedrift Vi arbeider med: â&#x20AC;˘ LønnsomhetsrĂĽdgivning â&#x20AC;˘ Regnskapsførsel â&#x20AC;˘ Lønn og fakturering â&#x20AC;˘ Nøkkeltallsanalyse â&#x20AC;˘ Budsjettering â&#x20AC;˘ Bistand ved selskapsstiftelse â&#x20AC;˘ Søknader â&#x20AC;˘ Bistand med styrearbeid og generalforsamlinger

Tom Robert Johansen

Evy Eriksen

Tlf. 76 96 46 00 â&#x20AC;˘ rolf.karlsen@okoraad.no

19


20

NYTT

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Narvikfjellet rimeligst i Norge FRI FLYT, NORGES STØRSTE SKIMAGASIN, LAGER ÅRLIG EN OVERSIKT OVER SESONGKORTPRISENE I NORSKE SKIANLEGG. OG NOK EN GANG KOMMER NARVIKFJELLET RIMELIGST UT. Skianlegget i nord har lenge vært klart billigst i Norge, og hadde et år sesongkort-priser på 1800 kroner. I år blir prisen høyere, men likevel ikke høyere enn at Narvikfjellet kan skryte med å ha landets billigste årskort. - Vi kan ikke gå ut med prisene enda. Vi jobber med et siste produkt som vil ha en del å si på prisen. Men at det blir svært konkurransedyktig, det er helt sikkert. Det som også er sikkert er at de besøkende får mere ski enn noensinne for pengene, forteller daglig leder i Narvikfjellet, Harald Kuraas. Fullprisen i Narvikfjellet i år er 4250 kroner, mens ungdom betaler 3550 kroner veiledende. Dette er prisen du må betale hvis du venter med å kjøpe årskortet til etter jul. - Vi slipper nyhetene og kampanjeprisene så snart alt er klart. Vi må først vite 100% hva vi kan tilby gjestene. Men at vi vil bli konkurransedyktig i forhold til Oslo Vinterpark sitt tilbudskort på 2500 kroner, det skal vi være, sier Kuraas. Det som er spesielt med årskortene i Narvikfjellet, er at kortene også gjelder for gondolbanen sommerstid.

Ny heisbu på Linken STORMEN OLE ØDELA FOR TO ÅR SIDEN HEISBUA SOM STO OPPE I LINKEN I NARVIKFJELLET. I LØPET AV SEPTEMBER BLIR EN NY OG MODERNE BU MONTERT. I fjor hadde vi en midlertidig løsning. Nå monterer vi opp en moderne heisbu med toalett. Det bedrer arbeidsforholdene betraktelig, forteller Erik Plener i Narvikfjellet. Bua koster rundt 200.000 kroner og skal stå ferdig i september. Materialene ble flydd opp med helikopter i går.


Vi gratulerer Narvik kommune med åpningen av nye Furugården

GRATULASJONSANNONSE TEMA

21 ANNONSE

Villa Furugården er åpnet LOSVIK BYGG HAR HATT ANSVARET FOR REHABILITERINGEN OG BYGGINGEN AV NYE VILLA FURUGÅRDEN. BYGGET HAR EN TOTALRAMME PÅ 65 MILLIONER KRONER OG INNEHOLDER 13 NYBYGDE LEILIGHETER OG ET FANTASTISK DAGSENTER. BYGGET EIES AV NARVIK BOLIGSTIFTELSE OG NARVIK KOMMUNE.

Politikere, entreprenører og andre inviterte fikk en flott omvisning gjennom både dagsenteret og boligdelen. Bygget har blitt designmessig lyst og flott med fine farger og moderne interiør. - Dette er et hjem, ikke en institusjon, sa leder av Furugården dagsenter, Mona Mathisen ved åpningen. Beboerne har selv fått komme med innspill på sine egne spesialtilpassete

leiligheter. Det er lett å glemme at dette faktisk er hjemmet til beboerne, forteller hun. Furugården sto ferdig i 1980 og bestod opprinnelig av to ulike bygg med en tomt imellom. Nå er den gamle bygningsmassen fullstendig rehabilitert og i tillegg har man ført opp et nybygg som binder sammen de to gamle bygningene. Man har også utviklet uteområdet betydelig. Furugården er en bemannet omsorgsbolig, bemannet 24 timer i døgnet. - Dagsenteret har et stort og variert tilbud til brukerne. Vi har snekkerverksted, håndverksrom, bakeri, keramikkverksted, kjøkken, et rom for fysisk aktivitet og en fullstendig ny sanseavdeling med blant annet spa og stille rom. Vi er storfornøyde med sluttresultatet, sier Mona Mathisen. Losvik Bygg gratulerer Narvik Boligstiftelse og Narvik kommune med nye Villa Furugården. Bedriften ble startet i 1980 og har i dag 13 ansatte. Eiere er Unni Losvik, Kjell Reppen og Kurt Danielsen.

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

13 beboere og 30 brukere i alderen 16 til 88 år har tilhold ved Villa Furugården som ble offisielt åpnet av ordfører Rune Edvardsen. Det er Losvik Bygg som har hatt hovedentreprisen. En rekke lokale bedrifter er igjen leid inn av Losvik i arbeidet. - For oss er det svært viktig å bruke lokale bedrifter i arbeidet. Da går bedriftsskatten til Narvik kommune. De ansatte bor i regionen og bruker pengene sine lokalt. Mange av de store entrepenørene har svenske eiere og utenlandske arbeidere. Da går både bedriftskatt og personlig skatt, utenlands, og det vil vi unngå, sier Unni Losvik ved Losvik Bygg.


I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

ANNONSE

22

GRATULASJONSANNONSE

Vi gratulerer Narvik kommune med åpningen av nye Furugården

Vi gratulerer Narvik Boligstiftelse og Narvik kommune med nye Villa Furugården.

Losvik Bygg er hovedentreprenør på Furugården og er ansvarlig for både nybygg og totalrehabilitering. Vi gratulerer Narvik Boligstiftelse og Narvik kommune med et nytt flott bygg, og takker for tilliten.


Vi gratulerer Narvik kommune med åpningen av nye Furugården

GRATULASJONSANNONSE TEMA

LEI ROS

ANNONSE

8540 Ballangen Mob: 416 69 957 solveig.leiros@me.com www.leirosiark.com Facebook: /leirosiark

23

GERD SOLVEIG LEIROS INTERIØRARKITEKT MNIL

Vi takker for oppdraget med grunnarbeid og etablering av utomhusareal ved fornying av Furugården bofellesskap og dagsenter.

anlegg! t t o fl t e er med Gratuler

Lokal interiørarkitekt Gerd Solveig Leiros

A. Markussen 9-2016

Jeg utviklet interiøret til hovedinngangene ved Villa Furugården i Narvik.

A. Markussen AS har med sin faglig kompetanse, dyktige medarbeidere og lange erfaring levert oppdrag med gode resultater. Vi gratulerer og takker for godt samarbeid!

Dette er et konsept som passer til vår regionsidentitet i Ofoten, og det var viktig at både beboerne og de ansatte føler at det er lunt å komme inn på de kaldeste vinterdagene. Det var også viktig at rommene skulle fremstå mest mulig kjønnsnøytrale siden det huser både kvinner og menn. Takk til samarbeidspartnere og Fotograf Kalle Punsvik. Gerd Solveig Leiros arbeider mot både næringsliv, offentlig og privat sektor.

www.amarkussen.no

Vi har utført alle sterkstrøm og svakstrøms installasjoner. Takk for oppdraget og gratulerer!

Takk for oppdraget.

NARVIK

Tlf. 76 94 01 10 • www.elinstallatoren.no

Fagernes 144 8514 Narvik Tlf. 76 96 94 00 Åpent: 8-17(18). 9-14

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Hovedleverandør av byggevarer: Vi har levert alle vinduene, fasadeplatene, materialer, lister, alle innerdørene med mer.


24

ÅRETS JULEENGEL

Har du et FORSLAG?

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Kårer Årets juleengel 2016 FOR ANDRE GANG GÅR AVISA I NARVIK, AGENDA, AMFI NARVIK OG NARVIK STORSENTER SAMMEN OG SKAL KÅRE ÅRETS JULEENGEL 2016.

Kjenner du noen som har bidratt til å gjøre året spesielt bra for noen andre? Noen som jobber med hjertet, ikke pengeboka. Det kan være en privatperson, et lag eller en forening. Kandidatene må være tilhørende i kommunene Narvik, Ballangen, Tysfjord eller Evenes. Da må du sende oss en mail med en kort begrunnelse på juleengel@ inarvik.org innen mandag 18.november. Eller gå inn på www.inarvik.org og registrere en nominasjon der.

Kjenner du noen som har bidratt til å gjøre året spesielt bra for noen andre? Noen som jobber med hjertet, ikke pengeboka. En ildsjel? En hverdagshelt? En sønn som tar seg av sin pleietrengende far? En forening som hjelper eldre? En mamma som tar hele barnehagen med ut på tur? En person som står på for ungdommen? En av disse kan være ÅRETS JULEENGEL 2016. Det kan være alt fra en privatperson, til et lag eller en forening.

innen 18.november, forteller redaktør Rune Dahl i avisa I NARVIK. Årets JULEENGEL 2016 blir hedret med en flott førjulskveld oppe i Narvikhytta med mat, drikke og musikalsk underholdning. - Narvikfjellet har stilt Narvikhytta til disposisjon og Agendas kokker garanterer en flott matopplevelse for vinneren, forteller Dahl. Årets JULEENGEL skal være en pris som årlig deles ut i ukene før jul.

VI VIL HA TIPSENE! - Vi har lyst til å hedre den beste kandidaten, og inviterer våre lesere til å komme med forslag

Her har du sjansen til å gjøre litt ekstra stas på noen som virkelig fortjener det!

HOVEDSPONSPORER AV ÅRETS JULEENGEL 2016: 73 butikker fordelt på to sentre midt i Narvik sentrum. Sport og fritid. Helse og velvære. Mat og drikke. Hjem og hobby. Klær, sko og tilbehør.

Mye å glede seg til. Alltid.


ÅRETS JULEENGEL

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

VINNEREN FÅR: En førjulskveld (for opptil ti personer) i Narvikhytta i starten av desember. Julemiddag laget med de beste råvarene av Agendas kvalifiserte kokker. Et herlig måltid med byens beste utsikt og godt selskap.

JURYEN: Rune Dahl, avisa I NARVIK Inis Ivarsson, Agenda (juryleder)

Underholdning fra trubadur

Kirsten Nystrand, Narvik Storsenter Helge Edvardsen, Amfi Narvik

"Vi gleder oss til å få inn mange gode forslag på hvem som kan bli Årets julengel 2016!" (Frist for innsending er fredag 18. november)

KURS OG KOMPETANSE Agenda er en attføringsbedrift med et hovedmål; å få mennesker tilbake i jobb. Vi tilbyr flere arbeidsrettede tiltak og har ca. 230 tiltaksplasser. Disse har ulik varighet og innhold. Hvert enkelt tiltak tilpasses de ulike utfordringene den enkelte står overfor. PRODUKTER OG TJENESTER Agenda AS tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester

både til bedrifter og privatmarkedet. Målsettingen er å levere service og kvalitet på områdene: Bruktikken og Kafeen på Havna, Catering, Fotterapeut, Kveldsol kro, VTA produksjonen i Holmenveien: Jobbfrukt, Vaskeri, Ved og service, VISJON OG VERDIER Visjon: Agenda – ditt springbrett videre Verdigrunnlag: Respekt, Omsorg og Ansvar

- ditt springbrett videre!

25


26

#INARVIK

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

LMP @lemcpa

Kicki Jacobsson @kickijacobsson

Tinja-Vegard @vegard_stormo

Finn Brattli @finnib

Kirsten Ivarsson @kirstenivarsson

Camilla Sandvoll Stenfeldt @sandvollstenfeldt

Inger Randi og Rolf Hansen @ingerogrolf

TAGG BILDENE DINE PÅ INSTAGRAM MED #INARVIK


BIL & MOTOR

TEMA

ANNONSE

TEMABil&motor

27

SJEKK HØSTENS LANSERINGER AV NYE BILMODELLER FRA SEKS AV BYENS FORHANDLERE.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org


ANNONSE

28

TEMA

BIL & MOTOR

Her er nye Volvo S90

Fremragende design, gode kjøreegenskaper, høyt sikkerhetsnivå og pent interiør er kjennetegnet til Volvo S90. Daglig leder Tore Olsen ved Sommerseth har stor tro på både Volvo S90 og stasjonsvognutgaven Volvo V90.

VOLVOS NYE STORBIL ER BLITT SPORTSLIGERE, MER ELEGANT OG ENDA MER KJØREGLAD. I TILLEGG TAR SVENSKENE SIKKERHETEN TIL ET NYTT NIVÅ. VI HAR VÆRT PÅ SOMMERSETH OG TESTET NYE VOLVO S90. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

VOLVOS NYE STORBIL er blitt sportsligere, mer elegant og enda mer kjøreglad. I tillegg tar svenskene sikkerheten til et nytt nivå. Seks år etter at Ford solgte svenskenes arvesølv til Volvo til kinesiske Geely, begynner de nye bilmodellene for alvor å rulle ut. Fjorårets reinkarnasjon av stor-SUV´n XC90 ga umiddelbar respons og et eventyrlig godt salg. Nå er det dags for arvtageren til legenden Volvo V70. Den utgående modellen presterte så sent som i 2015 å bli Sveriges mest solgte bil, så vi snakker en umåtelig populær bil som skal erstattes. - Arven går nå videre til S90 og V90. Sedan og stasjonsvognen som allerede ved verdenslanseringen i vinter evnet å begeistre og imponere. Nå er bilen kommet til Narvik, forteller Tore Olsen, daglig leder ved Sommerseth.

Sommserseth har allerede fått et par bestillinger på stasjonsvognutgaven V90. Cross country-versjonen V90 CC kommer over nyttår. På landsbasis er det kommet bestillinger på over 1000 stk – lenge før modellen kom til landet. - Bilen du prøver er en S90 Inscription med automatkasse. Motoren er en 2 liters 190 hesters diesel. Prisene beginner på rundt 465.00,- med denne, med dette utstyrnivået, ligger på 780.000 kroner. Denne har forhjulstrekk, men den leveres også med trekk på alle hjulene, forteller Olsen. DESIGNET ER nyskapende og sterkt. Den butte fronten preges av de særpregete frontlyktene med signalement inspirert av Tors Hammer, kjent fra XC90. Grillen er distinkt. Det samme er de stramme, langstrakte linjene som drar seg bak mot bilen ende. I utformingen av modellen tok Volvo utgangspunkt i forgjengeren og tiltet den 25 grader framover. For i takt med moderne bildesign var svenskene nå nødt til å modernisere formen. Den nye formen har krympet bagasjerommet med noen få liter. Den lange ak-

selavstanden gjør ellers sitt til at plassen innvendig er overdådig for så vel baksetesom forsetepassasjerer. Beinplassen er bra, bredden er god og det er lite å sette fingeren på. INTERIØRET I BILEN bærer preg av at vi kjører en bil med høyt utstyrsnivå. Utførelsen er kort og godt griselekker. Her er det lekre trepaneler, aluminiumslister og yppig materialbruk. Midtkonsollen er som seg hør og bør i slike premiumbiler – høy og ruvende. Området rundt girspaken er hevet med minst 10-15 centimeter kontra V70. - Motorutvalget i Volvo S90/V90 er snevret inn til to 2-liters firesylindrete motorer (en bensin og en diesel) i ulike utførelser. Først en gang neste år kommer den ladbare hybriden T8. Innstegsmodellen er dieselutgaven D3 med 150 hestekrefter. For bensinversjonene starter det med T4 med 190 hestekrefter. I tillegg er D4 og T5 tilgjengelig, forteller Tore Olsen.


BIL & MOTOR

TEMA

29 ANNONSE

Designet på nye S90 forfra er rålekkert!

VOLVO S90

Dette er andre modell ut i rekken fra ”det nye Volvo”, og første modell, XC90, vant tittelen Årets Bil 2016. Bilen kommer også som en stasjonsvogn, V90, og med riktige motorer har bilen også fått priser som gjør den attraktiv. Det trengs, ettersom den populære 70-serien trenger en arvtaker. På sikt vil bilen også bli å få som ladbar hybrid, noe som vil gjøre godt for utsalgsprisen. Da gjør det heller ingen ting at designen gjør at bilen ser ut som en million dollar.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED


ANNONSE

30

TEMA

BIL & MOTOR

OPPLEV NYE V90EN NY ÆRA INNEN DESIGN OG INNOVASJON

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Vi kommer fra et annet sted. Nå lanserer vi en helt ny Volvo hvor hver lille detalj har en grunn. En ny Volvo hvor alt vi kan om teknologi, design og sikkerhet er koblet sammen for at din kjøreopplevelse skal nå nye høyder. Med nye Volvo V90 har vi tatt steget inn i en ny æra. Men vi vil aldri glemme hvor vi kommer fra.

Avisa Nordland

PRIS FRA KR 485 900,-

KLAR FOR BESTILLING

Made by Sweden OPPLEV VOLVO V90 PÅ VOLVOCARS.NO

Ankenesvn. 4, 8520 Ankenesstrand | Tlf. 76 91 10 00 post@sommerseth.net | www.sommerseth.net


BIL & MOTOR

TEMA

31 ANNONSE

HØSTKAMPANJE

1,99%*

hos Svebjørn Auto!

rente fra Volkswagen Finans

Alle tilbud gjelder t.o.m. 30. november 2016

Nå er årets høstkampanje igang, og det er virkelig mye å spare! Nedenfor ser du et lite utvalg. Klikk på linken og få full oversikt over alle tilbud eller kom innom oss. Ha en fin høst! → Se alle tilbud her

e-Golf

Golf GTE

- Fra kr 291.900,- 1,99%* rente - Vinterhjul + ladeboks inkludert! - Vinterhjul inkludert! - Spar opptil kr 25.000,- Spar opptil kr 42.692,-

Passat Alltrack

- 1,99%* rente - Vinterhjul inkludert! - Spar opptil kr 84.000,-

Golf Alltrack

- 1,99%* rente - DSG automatgir kr 0,- Vinterhjul inkludert! - Spar opptil kr 85.992,-

Passat GTE

- 1,99%* rente - Vinterhjul inkludert! - Spar opptil kr 57.186,-

Passat Businessline

* Alle rentetilbud gjelder frem til 30.11.2016. Eff. rente 4,06% ved lånebehov kr 150.000,- o/5år, etableringsgebyr kr 2.724,-. Total kredittkjøpspris kr 165.674,-. Renten forutsetter finansiering i Volkswagen Finans, og er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal produktrente. Rentetilbudet gjelder utvalgte modeller. e-Golf: Strømforbruk blandet kjøring: 12,7 kWh/100 km. CO2-utslipp 0 g/km. Golf GTE: Drivstofforbruk blandet kjøring: 1,5l /100 km. Strømforbruk blandet kjøring: 11,4 kWh/100 km. CO2-utslipp 37 g/km. Passat GTE: Drivstofforbruk blandet kjøring: 1,7l /100 km. Strømforbruk blandet kjøring: 11,4 kWh/100 km. CO2-utslipp 39 g/km. Golf Alltrack: Drivstofforbruk blandet kjøring: 4,9-5,0l/100km. CO2-utslipp: 127-138 g/km. Passat: Drivstofforbruk blandet kjøring: 4,0-5,8 l/100km. CO2-utslipp: 103-140 g/km. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil.

Svebjørn Auto AS Fagernesveien 139, 8514 Narvik. Tlf. 76 95 02 30. www.svebjorn-auto.no

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

- 1,99%* rente - DSG automatgir til Passat Businessline kr 4.900,- Vinterhjul inkludert! - Spar opptil kr 63.900,-


ANNONSE

32

TEMA

BIL & MOTOR

SKODA ANNO 2016:

Kombinasjonen høy kvalitet og lav pris er vanskelig å slå

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

PERSONBILENE TIL SKODA ER MENT SOM VALGET FOR EN SOM TRENGER GOD PLASS PÅ ALLE SITTEPLASSER, STORT BAGASJEROM OG FIFFIGE LØSNINGER FOR EN BILLIG PENGE. – KOMBINASJONEN HØY KVALITET OG LAV PRIS ER VANSKELIG Å SLÅ, FORTELLER HANS PETTER HEIM, SKODA-ANSVARLIG VED SVEBJØRN AUTO PÅ FAGERNES.

Nå kommer Kodiaq Skoda er i ferd med å bli blant de største bilmerkene i Norge, særlig takket være salgssuksesser som stasjonsvogn-utgavene av Octavia og Superb. Men det er SUV som driver mye av bilsalget i dag, og der har tsjekkerne vært litt bakpå – til nå. Men nå blir det nok fart på sakene! For i mars/ april neste år kommer den helt nye Skoda Kodiaq, som er en stor SUV på 4,7 meter.

Skoda går med dette inn i et helt nytt segment. Det innebærer fleksible løsninger med bakseter som er justerbare 18 cm i lengden, bagasjerom på 720 liter, som øker til 2065 liter når baksetet legges ned. Krysser du av for nedfellbart passasjersete, kan du frakte flatpakker på opptil 2,8 m. På lista over ekstrautstyr finner vi også en rekke andre praktiske innretninger, sånn som Trailer Assist, som gjør det å rygge med tilhenger til en lek. Bilen er for øvrig i stand til å trekke inntil 2,5

tonn hengervekt. Skoda lover oss en helt ny dimensjon for løsningen de byr på for navigasjon, informasjon og underholdning. En rekke kameraer strategisk plassert rundt bilen gir også full oversikt ved parkering eller ferdsel i ulendt terreng. Forventet salgsstart og priser: Slutten av oktober 2016. Bilen leveres både som 5-seter og 7-seter.


BIL & MOTOR

TEMA

33 ANNONSE

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

Svebjørn Auto selger Volkswagen personbiler og nyttekjøretøy. I 2004 tok de også inn Skoda sin portefølje av bilmodeller. I år har Skoda en stor andel av antallet biler som får nye eiere gjennom Svebjørn. - Av Skoda-modellene selger vi desidert mest Skoda Octavia og Skoda Superb. Veldig mange uavhengige tester som er gjort av disse bilene trekker frem én ting: Her får du utrolig mye bil for pengene, sier Heim. Det kom en helt ny utgave av Skoda Superb i fjor. Den er nå hele 486 centimeter lang. Inntrykket av en stor bil forsterkes av den lange akselavstanden på 284 centimeter. Bredden er på 186,4 centimeter og gir bilen komplette storbil-dimensjoner. VAG-konsernet som eier Audi, Volkswagen og Skoda har tillatt tsjekkerne å gå langt i å integrere de beste løsningene som er tilgjengelige.

Hans Petter fremhever Skodas gode annenhåndsverdier. - Leasingselskapene kommer hvert år ut med lister på annenhåndsverdier på alle bilmodellene. På samtlige lister kommer Skoda svært godt ut. Det betyr at verditapet er svært lavt, forteller Heim. Utvalget består av 1,6 TDI (120 hestekrefter), 2,0 TDI (150) og 2,0 TDI (190) på dieselsiden. Bensinmotorene er som følger: 1,4 TSI (125 hester), 1,4 TSI (150), 1,8 TSI (180), 2,0 TSI (220) og den relativt heftige 2,0 TSI 4x4 (280 hestekrefter). Storselgeren er dieselversjonen, og da helst m¸ed 190-hesteren. NOEN PRISEKSEMPLER: Innstegsversjonen, 1.4 TSI Active med 125 hester vil nok fortone seg som i snaueste laget for de fleste - men den kan skilte med den lave prisen på 337.600 kroner. Modellen det selges mest av er 2,0l Tdi 190Hk med DSG (automatgir) og 4x4. I Style utgave koster denne kr. 492.200,-

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Skoda har rykte på seg for å tilby en mengde praktiske løsninger og de skuffer ikke denne gangen heller i nye Superb. Her har de virkelig tatt det til neste nivå og for å nevne noe: En paraply i hver dør foran er et godt eksempel. Selvsagt er billettholderen på plass og det er en mengde praktiske rydderom i bilen. I dørene er det plass til å sette flasker på 1,5 liter. Det finnes også en 230-volts stikkontakt bak. - 95% av de bilene vi selger er med firehjulstrekk. Dette er nok et Narvik-fenomen, tror Heim. Trass i at Superb er så stor er den overraskende lettkjørt. Den ligger rett og slett bra på veien i alle typer av situasjoner. Stabiliteten og retningssikkerheten er meget bra. Svinger takler den på en mer dynamisk måte enn før

- her har nok introduksjonen av den elektroniske differensialbremsen (såkalt XDS plus), sin del av æren. Den begrenser understyring og gir dermed mer betryggende svingkjøring når man er aktiv bak rattet. Det finnes selvsagt muligheter for å instille det adaptive understellet - Dynamic Chassis Control (DCC) til det oppsettet man vil ha og det tilbys ulike kjøreprogrammer der innstillingene kan påvirke styring, gassrespons og understellets oppsett. (Sport, Normal, Comfort og Individual).


I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

ANNONSE

34

TEMA BIL & MOTOR


BIL & MOTOR

TEMA

35 ANNONSE

FLERE FORDELER ENN NOENSINNE

LEAF KAMPANJEPAKKE 30 KW VERDI 18 200 KR

NISSAN e-NV200 EVALIA NÅ MED «ALL INCLUSIVE» VERDI 21 600 KR:

• Komplette vinterhjul • Metallic lakk, 1,99 % KAMPANJERENTE *

• Hurtiglading for 2 000 kr fra Fortum •

NISSAN LEAF 24 KWT KAMPANJEPRIS FRA Kr. 214.000 lev.Narvik 30 kWt batteri fra Kr. 234 000 lev Narvik

NISSAN e-NV200 EVALIA KAMPANJEPRIS FRA 267 900 KR

Komplette vinterhjul , mode 3 ladekabel, DAB-adapter.

GJØR VERDEN ELEKTRISK. BenTro Bil as Rombaksveien 45-E6, 8517 Narvik Telefon: 769 22250 www.bentro..no   * Basert på New European Driving Cycle (NEDC) typegodkjenning. Faktisk rekkevidde vil variere med kjørestil, underlag, temperatur, air conditioning, topografi og en rekke andre faktorer. Priseksempel: 1,99 % nom./4,58 % eff. Egenkapital 35 % Lånebeløp kr 153 025 0/3 år. Etableringsgebyr kr 2 767. Totalkostnad kr 239 415.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

100% ELEKTRISKE NISSAN LEAF OG e-NV200 CHECK!


ANNONSE

36

TEMA

BIL & MOTOR TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Nissan LEAF - 95% kundetilfredshet

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED


BIL & MOTOR

TEMA

ANNONSE

- NISSAN LEAF HAR FRA DAG 1 FORVANDLET BILKJØRING OG DET Å EIE BIL, FORTELLER OLE JOHNNY PEDERSEN VED BENTRO BIL. BENTRO BIL VAR TIDLIG UTE MED SALG AV ELBILER I NARVIKDISTRIKTET – OG LEAF ER MODELLEN SOM DET ER SOLGT FLEST EKSEMPLARER AV.

37

- SI FARVEL TIL DYRT drivstoff, glem kostbare servicer på motorer med 100-vis av deler som går rundt. Nissan LEAF har ikke forbrenningsmotor eller vanlig girkasse, noe som betyr færre bevegelige deler. Og med potensielle besparelser på årsavgift, rimeligere forsikring, gratis parkering, gratis ferge, halv firmabilskatt og fri bompassering, fortsetter fordelene å hope seg opp, sier Pedersen. Undersøkelser viser 95% kundetilfredshet hos Nissan LEAF-kundene i Europa. Pedersen mener dette også gjenspeiler de lokale bileierne her i Narvik. - Jeg har enda ikke sett en sur Nissan LEAF-kunde, sier han smilende. NISSAN LEAF har ifølge Ole Johnny vært særdeles bra siden den kom for salg i Narvik for 3 år siden . Det er enkelt å lade Nissan LEAF hjemme. Med en hjemmeladestasjon på 32 A og den valgfrie laderen på 6,6 kW ombord i bilen, kan du gå fra tomt til fullt batteri på ca. fire timer for batteripakken på 24 kWt – eller fem og en halv time med den mer kraftige batteripakken på 30 kWt. Du kan selvsagt også lade bilen på en helt ordinær 10 ampers kurs også. Det absolutt raskeste er hurtiglader som den du finner på Nordkraft Arena. Da kan du lade en tom bil opp på 1/2 time. Det vil la deg kjøre 100-160 km med et 24 kWt-batteri og 125-200 km med et 30 kWt-batteri, som er mer enn nok for de fleste kjøreturer. - Forskjellige faktorer påvirker selvfølgelig kjørerekkevidden, deriblant kjørestil, veiforhold, temperaturen ute og om klimaanlegget er i bruk, sier Pedersen.

Ole Johnny mener også at man ikke har sett toppen av El-bil salget. - Vent og se; - når det nærmer seg åpning av Hålogalandsbrua vil El-bilsalget nå nye høyder. Og med verdens ledende el-bil produsent i ryggen gleder vi oss til brua åpner! Fremtiden ER elektrisk, og den er faktisk kommet, sier han.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

- BenTro Bil har spesielt merket interesse for bilen fra pendlere i Bjerkvik som er berørt av bomavgiftene på nordsiden av byen. Men også fra Ballangen har vi kjøpere som vil spare på drivstoffutgiftene, sier Ole Johnny Pedersen. Nissan Leaf er den suverent mest solgte El-bilen i Narvik, og faktisk i skrivende stund den mest solgte bilen UANSETT drivstoff-form. Nærmere 120 biler på 3 år er rullet ut på Narvik-veier. BenTro Bil selger også Nissan E-NV200 i et stadig større antall. Den fås både som 2, 5 og 7-seter.


TEMA

BIL & MOTOR

ANNONSE

38

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

HYUNDAI IONIQ ER FØRSTE BIL AV SITT SLAG - EN BIL SOM ER UTVIKLET FOR TRE ULIKE, OG KUN ELEKTRIFISERTE DRIVLINJER. FOR HYUNDAI KAN DETTE GODT BLI SELVE FRELSEREN FOR DEN KOREANSKE BILPRODUSENTEN. - Vi tror det blir en ny tidsregning før og etter at Ioniq kommer på markedet, forteller Frode Fagerthun, Hyundai-ansvarlig hos Fagerthun Bil. Allerede har forhandleren forhåndssolgt flere eksemplarer av elbil-versjonen. - Det har vært en voldsom interesse. Jeg har holdt på med bil i noen år nå, og kan ikke huske å ha opplevd en liknende forhåndsinteresse, sier Fagerthun. MED DEN NYE IONIQ viser koreanerne nok en gang at de ikke bare har fulgt med i timen, men gjort en ekstrainnsats i tillegg. Og at den kan true både VW e-golf, nylig oppgraderte Nissan Leaf og konsernfetter Kia Soul, kan vi skrive under på. Hyundai Ioniq er første bil av sitt slag

- en bil som er utviklet for tre ulike, og kun elektrifiserte drivlinjer. - Den blir tilgjengelig som hybrid (bensinmotor og elektromotor), som ladbar hybrid - med større batterikapasitet og 50 kilometer oppgitt rekkevidde på strøm - og som kanskje det viktigste av alt, som ren elbil. Elbilen kommer i november, sier Frode Fagerthun. I og med at den koreanske giganten i tillegg fra før kan skilte med den første serieproduserte hydrogenbilen i salg i Norge, foruten de klassiske diesel- og bensinbaserte drivlinjene, er Hyundai-konsernet nå representert på alle fronter når det gjelder drivstoff-alternativer. Førsteinntrykket når vi ser Ioniq på parkeringsplassen er av en ren og tidsriktig design. At den har elementer av forrige generasjon Toyota Prius og Honda Insight gjør ikke noe.

Her har designerne under Peter Schreyers ledelse lykkes i å få til en harmonisk linjeføring som har den fasongen den har for å minimere luftmotstand. Under panseret ligger en ny 1,6 liters bensinmotor med en kraftig elektrisk motor, som får strøm fra en litiumion-polymer batteripakke som har fått plass foran bakakselen. Hyundai har åpenbart jobbet for å optimalisere energieffektiviteten – i hvert fall skal kapasiteten på 28 kilowattimer være tilstrekkelig til at det oppgis en rekkevidde på opptil 280 kilometer. Ioniq har en ombordlader på 6,6 kilowatt som standard. For å få full effekt av denne kreves en kurs på 32 ampère og installasjon av en dedikert veggboks. Da


BIL & MOTOR

TEMA

ANNONSE

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

39

Hyundai IONIQ

IONIQ ELECTRIC

- EN AV DE ALLER BESTE ELBILENE PÅ MARKEDET

Null utslipp. Null kompromiss. Lav Luftmotstand, lettvektsmaterialer og et kraftig 28 kWh Lithium- Lon Polymer batteri gir IONIQ hele 280 km rekkevidde. Klasseledende hurtiglading kombinert med landsdekkende og toppmoderne hurtigladenettverk gjør ar IONIQ får tilnærmet ubegrenset rekkevidde.

IONIQ HYBRID TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

KJØREEGENSKAPENE byr ikke på noen overraskelser. Bilen har lavt tyngdepunkt, helt uavhengig hjuloppheng både foran og bak og en passe direkte styring. Dette gjør at bilen svinger flatt til tross for en relativt myk fjæring - som på sin side bidrar til en meget tilfredsstillende kjørekomfort selv om vi merket oss noen begrensede støt over korte ujevnheter. I tillegg kommer et behagelig lavt støynivå, særlig i lavere hastigheter. KONKLUSJONEN vår er klar: Hyundai har lagt listen høyere i denne klassen og fremstår i dag som et forelaktig kjøp. Og vi anbefaler på det varmeste å legge til 20.000 kroner for teknikkpakken dersom budsjettet går til 270.000 kroner. Da vil de fleste kunne leve med noen kjipe plassdetaljer, design i fronten som for noen vil kreve tilvenning, samt noe begrenset plass i høyden i baksetet.

Kilde: Din Side

IONIQ PLUG- IN

Det beste av to verdener. Det kraftige 8,9 kWh Lithium Lon Polymer batteriet gir rekkevidde på inntil 51 utslippsfrie kilometer. Den elektriske motoren fir i kombinasjon med den helt nye optimaliserte bensinmotoren på 1,6 liter både med kraft, kjøreflede og lavt utslipp.

FØRSTKOMMENDE TORSDAG har Fagerthun Bil

en lokal lansering av Hyundai Ioniq. Arrangementer starter kl 17.00 og det lokkes med både vafler og drikke. Hyundai´s produktansvarlige, Kim Ove Nikolaisen deltar på arrangementet.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

vil ladetiden være på 4 timer og 25 minutter. Med vanlig stikkontakt vil ladetiden typisk være på rundt 20 timer på 10 ampère kurs og 10 timer på 16 ampère kurs. Ved bruk av hurtiglader kan ladetiden reduseres helt ned til 20 minutter. Som vi ser har koreanerne gjort en innsats for å levere et bedre produkt enn konkurrentene på flere måter. Bilen er for eksempel også noe kvikkere enn de fleste av dem ute i trafikken. Man kan velge mellom «sport» og «normal» kjøreinnstilling. I sport får man 30 newtonmeter dreiemoment mer fra start (fra 265 til 295) og 0-100 tar dermed tre tideler mindre - 9,9 sekunder i stedet for 10,2. Bilen oppleves uansett ganske sprek særlig ut fra start, naturligvis - men også bortimot opp til motorveihastighet, som den takler uten problemer. Vi opplevde også bilens forbikjøringspotensial som svært bra og produsenten oppgir da også mellom-akselerasjonstiden fra 80 til 120 kilometer i timen til 7,7 sekunder.

Kjøreglede med lave utslipp. En nu 1,6 liters bensinmotor, i kombinasjon med den elektriske motoren gir maksimal kraft fra start og det kompakte Lithium- Lon Polymer batteriet lades automatisk under kjøring. IONIQ hybrid kan levere utslippsfri kjøring inntil 120 km/h


ANNONSE

40

TEMA

BIL & MOTOR

Har kjøpt Subaru-bygget på Ankenes OS EXPRESSEN EIENDOM HAR KJØPT SUBARUBYGGET PÅ ANKENES FRA AUTOCENTRET AS. PRISLAPP: 9,2 MILLIONER KRONER. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

- Her skal vi ha inn Dekk Express og tilby alt av dekk –og bilpleie. Alt skal være klart til dekkskiftesesongen, sier Stian Os storfornøyd. Avtalen ble nylig undertegnet. Nyinvesteringen blir en del av den store satsingen av det kommende Narvik Motorsenter på Ankenes. - Det har tatt lang tid, men vi nærmer oss en åpning av Motorsenteret. Forhåpentligvis kan vi åpne dørene i løpet av et par måneders tid. Jeg gleder meg som en lite unge. Det blir 1200 kvadratmeter med alt av farkoster til sjø og land – i tillegg til verkstedtjenester, sier Os. Med kjøpet av Subarubygget og tomten rundt så eier Os Expressen Eiendom tre store tomter ved siden av hverandre langs E6. Nå disponerer de 1800 kvadrat innendørs og et anseelig areale utendørs. - Vi trengte enda mer plass og uteareale. Derfor er vi fornøyde med at Autocentret godtok budet vårt. Nå har vi dessuten fått oss et fantastisk utstillingsareale rett mot E6, forteller Stian Os. Kundemottaket til Dekk Express blir i hovedbygget til Narvik Motorsenter.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

SLIK KAN DU UNNGÅ KILOMETER-JUKS Bruktbilkjøp kan være en risikabel affære. Det bevises av at nettopp bilhandel år etter år ligger på toppen av klagesaker hos Forbrukerrådet. Ikke sjelden er det snakk om juks – eller mistanke om juks – med kilometerstanden som setter grå hår i hodet på det som skulle vært en lykkelig bileier. På “andre siden av bordet” sitter gjerne en bruktbilselger som er ute etter god og rask fortjeneste og som kanskje har falt for fristelsen til å stille speedometeret tilbake. Noen ganger veldig mye.

ETT STORT PROBLEM

En bil som har gått kort er jo både mer lettsolgt og oppnår høyere pris enn en ditto med høy kilometerstand. For hver kilometer en bruktbil justeres ned, øker bilens verdi med mellom 50 øre og en krone. I Europa har tyske ADAC beregnet at det jukses med dette for 80 milliarder kroner – hvert år. Å tro at dette ikke skjer i Norge er i beste fall naivt. Det er nok langt vanligere enn hva vi liker å tenke på. Nettopp derfor ble det tidligere i år, etter påtrykk fra

Norges Bilbrasjeforbund, opprettet et sentralt kjøretøyregister på nettsidene vegvesen.no hvor man nå kan sjekke kilometerhistorikken til alle registerte kjøretøy i Norge. Det er kilometerstanden ved sist registrerte EU-kontroll man får opp etter å ha tastet inn bilens registreringsnummer. Det betyr i praksis at man får opp kilometerstanden med to intervaller og at man så kan se om det er en logisk utvikling på denne. Det er særlig på litt eldre kjøretøyer at dette verktøyet kan være til god hjelp.

IKKE GODT NOK KJENT

Om man finner en bil i en nettannonse og så finner ut at den er annonsert med en kilometerstand som er lavere enn det som er registrert ved siste EUkontroll, bør det definitivt ringe en bjelle og blinke i en varsellampe. Tjenesten er forholdsvis ny (fra 15 februar i år) og vi har omtalt den tidligere, men dessverre er den

ikke godt nok kjent blant menigmann enda. Det vet “kjeltringer” å benytte seg av... Undersøkelser fra Norges Automobil Forbund (NAF) viser at det svindles for millionbeløp ved kilometerjuks også her i Norge. Så vår oppfordring er klar; sjekk kilometerstanden og historikken til en bil grundig før du handler. Kilde: Broom


BIL & MOTOR

TEMA

41 ANNONSE

KIA NIRO – en tøff crossover som overrasker Niro er ikke bare en helt ny modell fra Kia. Den skaper også en ny klasse som sørkoreanerne har kalt HUV – Hybrid Utility Vehicle.

Levert Narvik inkl. metallic lakk og vinterdekk fra 294.000,ANKENESVEIEN 130, NARVIK TLF: 76 95 03 20 WWW.AUTOCENTERET.COM

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

VELKOMMEN TIL PRØVEKJØRING


ANNONSE

42

TEMA

BIL & MOTOR

Roar kjøpte først ROAR SAND BLE AUTOCENTRETS FØRSTE KUNDE AV SPLITTER NYE KIA NIRO HYBRID SOM BLE LANSERT NÅ I AUGUST. - JEG HAR VÆRT FORNØYD FRA DAG EN, FORTELLER HAN. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

NYE KIA NIRO HYBRID kom i august og er en ny og spenstig crossover med mye utstyr, høy comfort og god sikkerhet. Med et energieffektive hybridsystemet og en samlet systemeffekt på 141 hk, får du en miljøvennlig bil som leverer solid kjøreopplevelse. Niro Hybrid passer perfekt til det norske markedet, som stadig etterspør et bredere utvalg av miljøvennlige biler. - Jeg valgte Kia Niro på grunn av størrelsen. Den passer for meg. Sportage ble for stor. Dessuten er det fint å sette seg INN i bilen – ikke NED i den, sier Roar Sand. Niro er en kompakt crossover med elektrisk/bensindrevet drivlinje og den går inn i det norske markedet til en pris på 285.000 kroner greit utstyrt - med alt inkludert koster den 360.000. Roar Sand valgte Kia Niro.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

KIA NIRO

Nye Kia Niro er en spenstig Hybrid Crossover med alt du trenger av utstyr. Bilen er miljøvennlig og drivstoffgjerrig med godt design, imponerende teknologi og førsteklasses kjørekomfort. Kia Niro passer perfekt til det norske markedet, som stadig etterspør et større og bredere utvalg av miljøvennlige biler. Nye Kia Niro er rett og slett et veldig bra valg hvis du tar miljøet på alvor, og samtidig ønsker ekte og inspirerende kjøreglede.

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

Dette er en kompakt crossover og er en bil som verken er helt SUV eller helt kompakt kombi, men noe midt imellom. Størrelsesmessig plasserer den seg et sted imellom Kias eksisterende modellprogram: Kompakte cee’d og folke-SUV-en Sportage. Niro er 436 centimeter lang, 180 centimeter bred og 154 centimeter høy. - Så langt fungerer alt veldig bra. Det er en spennende bil som har en del finesser som jeg ikke har sett før. I går kjørte jeg ut Skjomenveien og havnet i en lang kø. Da koblet jeg bare inn Smart Cruise-knappen og da kjørte bilen av seg selv. Jeg tok ikke i rattet før jeg nærmet meg sentrum, forteller han. Bilen er mer romslig enn dimensjonene forteller - akselavstanden på 270 centimeter veier opp for bare delvis bygging i høyden og gir meget god bakseteplass også for voksne.


BIL & MOTOR

TEMA

43 ANNONSE

Kia Niro har god fremkommelighet. Som her i Narvikfjellet med selger Roger Kosmo Karlsen

og et dreiemoment på likeledes moderate 147 newtonmeter. At ytelsene ikke er oppsiktsvekkende henger sammen med at motoren på den ene siden får hjelp av elmotoren og dessuten at det er en såkalt Atkinson-syklus-motor, som forbedrer effektiviteten når det gjelder utnyttelsen av drivstoffet. Den elektriske enheten bidrar med 44 hestekrefter og - det er viktigere - 170 newtonmeter fra start. Det gjør at Niro oppleves kvikk ut fra startgropa. Deretter roer det hele seg og bilen er ikke spesielt sprek i det store og hele - en relativt sedat familiebil med greie ytelser, kan vi best beskrive den som. For grunnprisen på 285.000 kroner får man utstyrsnivået Classic. De fleste vil antakelig likevel gå for et av de to høyere utstyrsnivåene - som svarer mer til det nordmenn flest velger i markedet.

Vi vil sterkt anbefale at man legger til 30.000 kroner for utstyrsnivået over, ved navn Active. Da ligger man like over 300.000 og da er automatisk nødbrems, mørke sideruter, varme i seter både foran og bak, parkeringssensorer, adaptiv fartsholder (altså som holder avstanden til bilen foran), navigasjon med sju års kartoppdatering inkludert, ryggekamera, delskinn-kledsel og lys- og regnsensor. Spesielt automatisk nødbrems anbefales sterkt av trafikksikkerhetsorganisasjonen Euro NCAP og bidrar til å redde liv i stadig økende grad. Det øverste utstyrsniwvået heter Exclusive og koster 30.000 kroner i tillegg til Active. Da får man mer av det som ikke er nødvendig, men gir litt mer luksusfølelse. Kilde: Din Side bil

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Som nevnt er romslighetsfølelsen god - dette gjelder også foran, takket være en bred kupé. Bilen er stabil og passe svingvillig på veien, med gode kjøreegenskaper henger bilen godt med gjennom svingene og multilenke-bakakselen gjør at man unngår stumpe eller spretne tendenser fra bakvogna. Kjørekomforten fant vi dermed god samtidig som bilen verken krenger eller dykker synderlig. Med andre ord bærer bilen preg av å ha et tidsriktig og moderne understell. Drivlinjen - motorer, girkasse og hjuldrift - er en helt ny hybrid sådan og Kia bruker den samme som Hyundai gjør i sin Ioniq Hybrid. Kia tilbyr som den eneste på markedet syv år eller 150.000 kilometer nybilgaranti. Bensinmotoren er en kjent bensinmotor - 1.6 GDI med direkteinnsprøytning og en ytelse på moderate 105 hestekrefter


ANNONSE

44

TEMA

BIL & MOTOR

Velkommen til oss! TOYOTA NARVIKS TOPPSELGERE KENNETH MEHLIN GRØDAHL, MATHIAS BJÖRKTEG OG IAN ENGEVIK STÅR KLARE FOR Å OVERBEVISE NETTOPP DEG AT DIN NESTE BIL BLIR EN TOYOTA. TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

Selgerne er frontguttene i et team bestående av 14 ansatte, fordelt på salg, kundemottak og delelager. Med en fantastisk beliggenhet rett ved Beisfjordbrua server de en stadig økende kundegruppe av nye og gamle Toyota-eiere. Områdesjef Hans Marius Sletteng kan ikke få rost selgerne høyt nok og forteller om en ung gjeng som bobler over av entusiasme og energi. - Stor takhøyde. Selvironiske, men også svært så seriøse gutter som selger gode biler til svært fornøyde kunder, forteller han. Hos Toyota Narvik, finner du hele Toyotas modellutvalg og de tilbyr også til en hver tid et stort utvalg brukte biler. Bare det siste året har Toyota lansert Rav 4 Hybrid, Avensis, Auris, ladbar Prius, Proace og Hilux. Og om ikke lenge kommer etterlengtede C-HR, en bil som skal rette seg mot en ny gruppe Toyota-kjøpere.

- Toyota CH-R har et rått design, og et interiør og lydanlegg som minner mere om Lexus. Vi ser for oss at denne modellen blir ettertraktet blant den yngre nybilkjøper, forteller Kenneth Grødahl, selger ved Toyota Narvik. De første Toyotaene ble importert til Norge høsten 1963. Siden den gang har det blitt solgt over 650.000 Toyota i landet. Markedsandelen har hele tiden ligget mellom 10 og 15 %. - Det har vel i all hovedsak med kvalitet og god service å gjøre. Toyota har i flere år tronet på toppen av kundetilfredshetsbarometrene, og grunnen er i all hovedsak et driftssikkert konsept og at vi er flinke til å sette kunden i fokus, sier Sletteng. Første etasje i bygget på Ankenes etasje er viet nybiler, kontorer og kundemottak. I andre etasje finner du et stort utvalg av brukte biler av de fleste merker. - Finner du ikke bilen du er ute etter så skal det mye til om vi ikke finner modellen i en av

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

REDAKSJONELL ANNONSE SKREVET I SAMARBEID MED

våre ni andre avdelinger i Nord-Norge. Det er en av de mange stordriftfordelene vi har, forteller Hans Marius Sletteng. Toyota Nordvik AS har bilbutikker i Bodø, Brønnøysund, Harstad, Leknes, Mosjøen, Mo i Rana, Namsos, Narvik, Sortland og Svolvær. I tillegg har bedriften verksteder i Andøy, Bodø, Brønnøysund, Glomfjord, Halsa, Harstad, Leknes, Mosjøen, Mo i Rana, Namsos, Narvik, Sortland, Svolvær og Ulvsvåg. - Vi er en del av over 170 dyktige medarbeidere hos Toyota Nordvik, og til enhver tid har vi mellom 7 og 10 lærlinger i organisasjonen, sier Sletteng. Siden firmaet ble opprettet i 1960 er det satset bevisst på yrkesopplæring. Toyota Nordvik AS jobber daglig med å bygge en bedrifts kultur, basert på holdninger, verdier og gjensidig respekt til medarbeidere, kunder og samfunnet rundt.


BIL & MOTOR

TEMA

45 ANNONSE

TOYOTA CH-R LANSERES I HØST SUV, STASJONSVOGN, ELLER NOE MIDT I MELLOM? HER ER EN CROSSOVEREN TOYOTA CH-R.

C-HR vil ifølge selgerne i Toyota Narvik gi Toyota en kraftfull tilstedeværelse i crossoversegmentet.

- Et noe senket og todelt setedesign sørger for at du ikke får følelsen av at du kjører «traktor» eller sitter vedspisebordet, og alle brytere og displayer er vendtmot føreren. Crossovere forbindes gjerne med den sportslige enslige eller småbarnsfamilien. Nettopp her tror vi Toyota også treffer nokså mange med C-HR. Linjene er gjennomgående både på innsiden og utsiden av den tilsynelatende robuste bilen. Bilen kommer til Narvik før jul.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

- Crossover-kunder vil ha noe spesielt, noe som tradisjonelle SUV-er ikke kan tilby. De vil ha en høy sittestilling, men de vil ikke ha kantete former fra en tradisjonell firehjulstrekker. De vil også ha en smidig kjørefølelse.


TEMA

BIL & MOTOR

ANNONSE

46

! l i b y n d e m r e r e nathe fikk tul

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER – www.inarvik.org

Gra

n og Re a i t S ! t e m lig kom e d n e r e dag. i n e D I g a R d B e Y r H o RAV4 Den st A T bygde O e Y n n O i T e e d y i n v sin lig likte r æ s , ff overlevert ø t g i kikkel line! s k e c l a b P n a e r d f s n Vi syne kbokse a t e l u k vik! n r e a d N g a o t o e y n o e oss i T e l l ekstralys a n e s l i H ndelen! a h r o f k k a -T

Les mer om Rav4 Hybrid her Ankenesveien 1 - 8520 ANKENES Verksted/Deler: 76 96 78 00 Salg: 76 96 78 05 salg.narvik@nordvik.no Man-fre: 08 - 17 Lør: Etter avtale.

www.nordvik.no


MAT

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

K.I.S.S (Keep It Simple Stupid) Du får faktisk det du betaler for! TEKST OG FOTO: ERIK CAROLIN

Jeg har snakket med flere folk som har klaget sin nød over serveringen på lokale guormet-plasser rundt omkring i landet. Maten var rar, det var lite utvalg, og de var bortimot skrubb-sultene når de hadde satt til livs 6-retter`n de hadde spart til i flere måneder. «Æ måtte faen mæ på Esso førr å et mæ en burger når æ kom hjæm» var det en som sa. «Å hadde æ dratt dit i stedet førr, så hadde æ spart masse pænga» «Stakkars jævel», sa jeg til mannen, med dårlig skjult sarkasme. Han burde antakelig holdt seg unna slike plasser. Jeg spurte ham om hvorfor han i det hele tatt gidder å dra til syden på ferie, når det er billigere å bruke solarium. Et par kasser pils kan han jo kjøpe på rema. Så sparer han jo masse penger på å slippe å dra avgårde.

«Du e jo teit», sa karen. «æ drar jo te Mallorca førr å gjøre masse anna også» «Helt rett!» sa jeg. Og det er slik det funker på en gourmet-resturant også: Man betaler like mye for den gode opplevelsen! Den særdeles flotte oppdekkinga, med ett sett verktøy til hver rett. Sølvbestikket, krystallglassene og de eksklusive råvarene. Alt fra blomster på bordet til stearinlysene er noe som er iregnet prisen. For ikke å snakke om kunnskapene til servitøren, som mer enn gjerne serverer hele livshistorien til den vinflaska du forsyner deg av. Kanskje kompisen trudde at sånt kom gratis? Etter litt forklaring trur jeg han skjønte litt bedre. Det er nå godt å bli skjæmt litt bort av og til, men det er vel aldri så godt at det ikke er galt for noe (…) Dersom du spør litt rund hos forskjellige folk med matfaglig bakrunn, er det en viss sjans for at du kommer til å bli skuffet når det kommer til favoritt-mat. Mange jeg har snakket med tar det

nesten for en selvfølge at kokke-norge digger uhemmet å lage mat også når de er hjemme. At de har kjøleskap og frysere fulle av fancy shit. At det første de gjør når de kommer fra jobb er å hive seg hodestups over grytene for å få lovt til å mekke sammen alt de har gått å drømt om i løpet av dagen. Sorry mac; sånn er det ikke! Majoriteten av de fagfolka jeg kjenner, har relativt enkle favoritt-retter. Nystråla uer, en god biff, kjøttkaker, eller rett og slett en god pastarett. Det er ikke noe stress med å invitere en kokke-fyr på middag. «Han e jo så godt vant» … Tull! Norsk husmannskost! (Give it to me, baby !!) Og ei enkel kake til dessert! Oh yeah !! Jeg har valgt å legge med ei oppskrift jeg har hatt suksess med, og som ikke er vanskelig i det hele tatt. Ei god og luftig gulrotkake, med en fløyelsmyk ostekrem på toppen. En kopp god og sterk kaffe til, så har du mæ halveis te himmeln. (Okei da; ett liiiite glass portvin til, så er vi der)

DENNE ER TIL EI STOR LANGPANNE, OG TÅLER GODT Å FRYSES

Kaka: 6 dl sukker

• Pisk sammen smør/olje med sukker.

500 gr smeltet meierismør

• Visp på full fart til du har en tykk og lysegul blanding.

• Vei opp egg og ha dette i røra litt etter litt.

ca 1 dl nøytral olje

• Bland sammen det tørre og tilsett røra under omrøring.

360 gr egg (ikke iberegnet skallet) (ca 7 stk) 7,5 dl hvetemel

• Rør inn gulrot og ha i en langpanne (ca 30 x 40 cm) med bakepapir i bunnen.

3 ts natron

• Stek midt i ovnen på 175 grader i 35 minutter

3 ts bakepulver

• Avkjøl i formen, skjær rundt kanten, og hvelv kaka på et brett.

3 ts kanel 750 gram raspet gulrot (tilsvarer ca 1 kg uskrellede gulrøtter) Glasuren: 250 gr meierismør 400 gr kremost naturell 500 gr melis

• Pisk smør og melis til en kremet masse og pisk inn kremosten. • Smelt smøret og sett til siden slik at vannet i smøret legger seg på bunnen. • Tøm sakte av fettet i et litersmål slik at «grumset» på bunnen ikke kommer med. • Fyll opp med olje til du har 4,5 dl

• Dette smøres på kaka. • Om du vil ha noe mer pynt, kan du bruke litt mandelflak eller hakkede mandler. • Og hey…; husk å temperere portvinen før du serverer! (Iskald portvin er no dritt ;o)

47


48

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

En tur som virkelig ga mening


ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

TUR MED MENING

UT PÅ TUR

Deltakerne på årets flotte utgave av prosjektet Tur med Mening ved sandstranda på Cunojavri. Fra venstre: Rita Østnes, Stian Erik Rolstad, Esben Haldorsen, Kim Marius Haldorsen, Andrea Nikole Gjervik, Siv-Elin Reitan, Roar Teibakk, Elin Håvardsen og prosjektleder Stein Ivar Woll.

UTE PLASKER REGNET PÅ TELTDUKEN. VINDEN RIVER I TRETOPPENE. DET ER HELT MØRKT. JEG KJENNER FUKTEN SPRER SEG PÅ TELTGULVET, RETT UTENFOR UNDERLAGET JEG LIGGER PÅ.

49


50

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

På startstreken ved Kungsleden i Abisko.

TEKST OG FOTO: RUNE DAHL

Vi har kommet til en teltplass et par kilometer sør for Abiskojaurestugan i Nord-Sverige. Stian, som ligger i samme telt som meg selv, sover tungt selv om klokken knapt har passert 22.00. Fra naboteltet hører jeg svake snorkelyder. Jeg kjenner at kroppen verker, og allerede protesterer etter knappe 17 kilometer med gange. HAR VÆRT LANGT NEDE Jeg er på tur med en gjeng forhenværende rusmisbrukere. Fire dager med litt for tunge ryggsekk. 55 kilometer i den svenske villmarka. Abisko – Abiskojaurestugan – Unna Allakas – Cunojavri – Stasjonsholmen, Skjomen. Tidligere i dag startet turen svært så lystig med bursdagssang i bussen ut fra Narvik. Turdeltaker Roar Teibakk fyller 50 år og hele bussen stemmer i med sang. Det er en helt normal gjeng jeg er på tur med. Glad og sprudlende. Men likevel er gjengen veldig uvanlig.

Hele gjengen er nemlig tidligere rusmisbrukere. Folk som har vært veldig langt nede. Vi snakker om hasj, amfetamin, heroin og piller. Egentlig det meste som går ann å misbruke. Bak meg i bussen sitter en engang så fremgangsrik butikksjef med millioner i omsetning. På setet ved siden av meg sitter en tidligere soldat i utenlandstjeneste – de traumatiske opplevelsene har satt sine spor. Felles for alle deltakerne i bussen er at de har sine svært så spesielle historier. Sterke historier. Og nå skal vi ut på en utfordrende tur hvor fellesskapet står sentralt. NYE RUTINER I HVERDAGEN Leder for turen er Stein Ivar Woll. Sykepleier og innehaver av matbloggen SIWs matblogg. – Jeg vet hvor viktig fysisk aktivitet og naturopplevelse er for psysisk helse og rusbehandling. Det har jeg


ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

sett gjennom jobben min som sykepleier ved Nordlandsklinikken, forteller sykepleier og idémaker Stein Ivar Woll. Dermed kom tanken på banen om å arrangere en spesiell tur for disse. En tur der naturopplevelse, samarbeid og mestring skulle stå i fokus. Valget falt på strekningen Abisko – Skjomen. 5,5 mil med vandring hvor deltakerne måtte bære sin egen bagasje fra start til mål. Ikke for langt, men heller ikke for kort. Og ble det for tungt for noen, så måtte de andre deltakerne trå til. Med samarbeid skulle alle til slutt gå i mål samlet i Skjomen. Det var idéen og grunntanken. – Det er viktig at hver enkelt deltaker har hatt et mål å jobbe frem mot. De ble valgt ut i vår og har hatt rikelig med tid til å trene seg opp, både psykisk og fysisk, forteller Stein Ivar. Vi passerer Björkliden og nærmer oss turens start-

TUR MED MENING

punkt, Abisko. Med turen som mål har hver enkelt av deltakerne brukt våren og sommeren til å trene og få inn nye rutiner i hverdagen for å nå målet – det å gjennomføre denne turen. - Endringen i rutiner vil være med på å hjelpe dem å stå enda tryggere og rusfri også etter at turen er ferdig, sier Woll. KONSENTRERTE ANSIKTER Vi ankommer parkeringsplassen ved Abisko Turiststasjon. Nå er det dags. Stemningen i bussen endrer seg. Fra masse latter og galgenhumor til litt mer konsentrerte ansikter. Allerede her er det lett å se forskjellen på deltakerne. Noen er ryddig og har sekk og turutstyr klar på få sekunder. Andre roter rundt og bruker tid på ingenting. 25 år gamle Andrea Nikole Gjervik er turens yngste

UT PÅ TUR

51


52

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Rita Østnes får hjelp med å justere sekken korrekt på ryggen. Kim Marius og Elin hjelper til.

Kim Marius leder ann.

17 kilometer er tilbakelagt første dag. Espen finner den perfekte hvileplass.


ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

TUR MED MENING

Rita har med bekledning til et helt arsenal av personer

deltaker, men kanskje også den mest turvante av deltakerne. Hun tilhører den første gruppen og sitter rolig og avslappet under portalen til Kungsleden, den lange vandringsleden som vi skal følge den første delen av turen. Andrea er nå rusfri, og er glad for at hun klarte å komme seg med på turen. - Jeg elsker å være på tur. Sove ute, våkne opp for så å spise frokost - og vite at jeg skal være ute hele dagen uten digital påvirkning. Det er det beste som finnes, forteller hun. Etter en liten halvtime er sekkene justert inn og vi begir oss av gårde inn Abiskodalen. Vi passer Meditasjonsplassen noen kilometer opp dalen, passerer hengebruer og små bekker. Med jevne mellomrom tar vi pustepauser. - Vi går 30 minutter og så tar vi pauser for å hente oss inn, sier Stein Ivar. Gruppen samtykker. TUNGE SEKKER Det blir raskt klart at det er stor forskjell på styrken blant deltakerne. Noen går raskt, andre trenger tid og synes sekkene er tunge. - Flere kommer nok til å måtte jobbe med tålmodigheten sin. Spesielt de som vil gå raskt, sier Stein Ivar til meg når vi nærmere oss stigningen opp mot Abiskojaure, den store innsjøen inne i dalen. Vestlendingen Kim Marius Haldorsen har vært langt nede de siste årene. Men det blir raskt klart at han er

en av de ansvarsfulle og motiverende personene på turen. Kim er innlagt på døgnenheten for psykisk helse i Håkvik på grunn av depresjon og traumer, og har fått permisjon fra oppholdet for å være med på turen. Kim har mye spennende å se frem til også etter at turen er ferdig. Da begynner han nemlig i fast jobb på Intersport ved Amfi Narvik. Vestlendingen tar raskt ansvar og tilbyr sin hjelp til en av de kvinnelige deltakerne. Sekken hennes er veldig tung. En rask sjekk av sekken, og opp kommer det en tre kilo tung toalettveske (!) og dobbelt av alt på pakklisten. Vi konkluderer med at Rita Østnes har alt for mye med seg. - Dette er litt av læringen de må igjennom, sier Stein Ivar Woll. En del av Ritas saker fordeles mellom de andre deltakerne. RUNDT LEIRBÅLET Vi passerer Abiskojaure og kommer etter hvert til Abiskojaurestugan i sør/øst-enden av vannet. Dette er en bemannet hytte eid av Den Svenske Turistforeningen, og er et populært turmål. Planen var å sette opp teltene her, men hytteverten forlanger 200 kroner per person for å la teltene stå utenfor hytten. Dermed hiver vi sekkene på ryggen og trasker et par kilometer videre inn i skogen. Været har vært godt hele dagen, men nå tjukner det til. I det vi begynner å sette opp teltene så kommer regnet. Dette blir en ny opplevelse for deltakerne.

UT PÅ TUR

53


54

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016


TUR MED MENING

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

UT PÅ TUR

Start Abisko

Abiskojaure stugane Cunojavrre Målgang Norddalen

Magisk lys på vei opp Abiskodalen mot Abiskojaure.

55


56

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

Noen har erfaring med telt-oppsett tidligere og tar raskt ansvar. Teltene kommer opp og gutta hiver seg rundt på vedhenting. I skumringen får vi fyr på bålet, og snart blir skogen lyst opp av flammene. Stemningen er trolsk. Nærmere to timer sitter vi rundt bålet, steker pølser og prater om løst og fast. - Hva synes dere om den første dagen da?, spør turleder Woll. Alle får muligheten til å svare, akkurat som en debrifing. Noen er redd de sinker gruppen, andre føler de ikke får gå raskt nok – men absolutt alle er fornøyde med turen så langt. LANG DAL Dag to. Vi våkner grytidlig til at regnet trommer på teltduken. Ute er alt fuktig. Tåka henger lavt. Kondens gjør at det drypper fra innerteltet. Her er det om å gjøre å planlegge før man åpner teltet. Stian og jeg koker opp vann og får oss en god kopp, oppkvikkende kaffe. Frokosten blir inntatt inne. Stive og støle kreker vi oss så ut av teltet.

Kos rundt leirbålet etter dag 1. Trolsk stemning og gode historier.

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Gårsdagens tur kjennes på kroppen. Sekker på 22-25 kilo er i overkant mye. Ut av de andre teltene kommer det også krypende ut støle kropper. Krasse kommentarer smeller mellom teltene og humoren sitter løst. Målet for dagen er å gå omtrent 17 kilometer, omtrent like langt som i går. - Vi skal gå så langt mot Unna Allakas som mulig, sier turleder Woll. Dalen opp mot den svenske turisthytten er lang, og går i et flott skoglandskap. Etter en liten time er alle klare for avmarsj. Vi trasker av gårde i gjørme og på våt sti. Regnet avtar etter hvert og vi kan ta av oss allværsjakken og regntrekket. Vi passerer samelandsbyen Rovvidievva midt på dagen. Etter tre timer passerer vi skoggrensen og et utrolig flott høyfjells-landskap åpenbarer seg. Det er kupert med åser og små vann. Høstfargene er fantastiske!


TUR MED MENING

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

Stein Ivar, Elin og Roar fyller opp vannreservene. Stian starter dagen med ferskbrygget kaffe i teltet. Ute regner det.

Siv Elin vasker føttene.

UT PÅ TUR

57


58

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016


TUR MED MENING

ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

UT PÅ TUR

Turen har gått over all forventning. Vi har opplevd all slags vær. Det har vært kaldt, vått og vi har hatt vind. Folk har ramlet i elver, slitt med gnagsår og stive muskler. Likevel har samholdet og lagfølelsen overrasket meg svært positivt. Stein Ivar Woll

Fantastisk utsikt fra Kugelhornet mot Ofotfjorden

59


60

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Stian bar tungt store deler av turen. Her bærer han to sekker.

Middagskos. Elin og Stian.


ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

TUR MED MENING

Andre masserer Stian ”the hard way”.

HARD AVSLUTNING Det er nå, mot slutten av dag to, at de fleste deltakerne begynner å bli virkelig slitne. Over tre mil er tilbakelagt og både gnagsår og andre problemer begynner å komme frem. Noen av de sterkeste stikker i forveien og setter opp teltene før resten av gruppen ankommer. Gleden er stor når hele gjengen når teltplassen. Noen er så slitne at de stikker rett i teltet. Andre har fokus på å få i seg mat og drikke. - De siste kilometrene var beinharde. Jeg har aldri vært så utmattet, forteller Roar Teibakk mens han ligger utslått ved leirbålet. 50-årsjubilanten er vant med fjellturer, men vekten av den tunge sekken er hard. Denne kvelden tar gjengen svært tidlig kveld. Bare to-tre stykker holder ut rundt leirbålet til over kl 21. Det er småkjølig og nysne i fjellene. UFRIVILLIG BAD Dag tre. Det er is på teltduken på morgenen. Alle er oppe før klokken 07.30. Unntaket er gladgutten Espen Haldorsen, som ligger å drar seg noen minutter ekstra. Sola lyser på fjelltoppen, og det ser ut til å bli en fantastisk dag. Frokosten inntas, og idet vi skal ta ned teltene så når solstrålene oss. Fantastisk deilig å kjenne varmen fra sola. Målet for dagen er å passere norskegrensen og nå Cunojavri-hyttene, vel 11 kilometer unna. Sola gir høstfargene en ekstra glød, og området vi beveger oss i er rett og slett fantastisk. Det hvite gullet ligger på toppene og strekker seg langt ned mot oss. Vi går på en flott småkupert sti og tempoet er godt fra start. Kim Marius er med og danner baktroppen og får med seg en elgfamilie som tar morgenbadet. Vi i front har bare hastet forbi. Flere elver passeres. Noen har flotte bruer, andre må vi forsere over steiner. Siv-Elin får seg et ufrivillig bad i en av elvene. Det er litt komisk å se på, men alle holder maska og Stian gir ut en hjelpende hånd. Dagens hovedrast tar vi ved Unna Allakas-hyttene, et langt steinkast fra norskegrensen. Kim Marius og Andrea er på blåbærjakt, og havregrynsgrøten får seg en kjært tiltrengt smakstilsetning. Dag to var både lang og hard for deltakerne. Roar og Andrea puster ut.

OM ”JOGGESKO” OG ANDRE TING Ved Unna Allakas får jeg et større innblikk i en rusmisbrukers hverdag. De som ønsker det forteller om sine tidligere behov og problemer. Noen har tatt overdoser, men overlevd. Enkelte har bodd perioder på gata. Men felles for alle er at de har kommet seg tilbake til livet, enten i jobb eller med skolegang. Kim Marius, som i starten var ganske så innesluttet, forteller åpent om tiden som innebar både heroin, amfetamin, hasj og piller. Forvandlingen som Kim Marius har under denne turen, er for meg helt fantastisk. Han blir mer snakkesalig, han flirer og koser seg på tur. Ord og uttrykk som jeg før turen ikke hadde en anelse om hva betydde, blir nærmest som en selvfølge. ”Joggesko”, “Pepper”, “Beis”, “Hest”.

UT PÅ TUR

61


62

UT PÅ TUR

TUR MED MENING

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

Etter en lang og flott prat hiver vi på oss sekkene igjen og vandrer mot Norge. Stien fra Unna Allakas mot Cunojavri er fin, men litt mer svingete og teknisk enn tilfellet var på stien vi gikk på starten av dagen. Folk er slitne og enkelte bruker lang tid på den forholdsvis korte distansen mot NOTs flotte hytte. Ved ”sydenstranda” ved Cunijavri tar vi en ny, lengre rast og tar oss tid til en fotoshoot av hele gjengen. - Jeg er kjempetakknemlig for at jeg ble spurt og fikk muligheten til å være med. Det her er virkelig en tur jeg har lært av og som jeg kommer til å ta med meg videre. Andrea sitter på sandstranda og kikker utover vannet. Espen gir nakkemassasje og Bodøjenta nyter det. - Det har vært en tur med mye humor og latter, og et kjempebra samhold hele veien. Ingen stress, trafikk, tv eller digitale forstyrrelser – kun fantastiske mennesker. Nei, dette angrer jeg ikke på, forteller hun. Roar får sekken over på den enkle måten.

Teltcampen står ferdig, dag 2


ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – I NARVIK

TUR MED MENING

UT PÅ TUR

Turleder Stein Ivar Woll er fornøyd med både tur og deltakere.

OPPLEVELSE MED MENING Turleder Stein Ivar Woll stråler som en sol når vi ankommer NOT-hyttene. - Turen så langt har gått over all forventning. Vi har opplevd all slags vær. Det har vært kaldt, vått og vi har hatt vind. Folk har ramlet i elver, slitt med gnagsår og stive muskler. Likevel er det samholdet og lagfølelsen som har overrasket meg svært positivt. De har virkelig fokusert på at alle skulle komme i mål som et lag. Dessuten er det fantastisk å se gruppens opplevelse av mestring. Som her ved Cunojavri, flere av deltakerne ankommer hyttene med armene hevet langt over hodet. Ved Cunojavri-hyttene skiller undertegnede lag med resten av gruppen og går den siste etappen til Stasjonsholmen i Norddalen, Skjomen på direkten. TAKK TUR MED MENING. TAKK RITA, STIAN, ESPEN, KIM MARIUS, ANDREA, SIV-ELIN, ROAR, ELIN OG STEIN IVAR. TAKK FOR AT JEG FIKK VÆRE MED DERE PÅ TUR! NB. Dagen etter fullfører hele gruppen turen og ankommer Stasjonsholmen glade, men også svært slitne.

63


64

KULTUR

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016

kultur

SE HELE PROGRAMMET HER

OLA BREMNES M/BAND ONSDAG 21.SEPTEMBER

19.30

TEATERSALEN

Ola Bremnes er straks ute med nytt album: Molo og besøker Narvik på sin release- og jubileumsturné med fullt band denne onsdagen i september. MOLO er en plate som har et noe tøffere uttrykk enn tidligere. Poesi og lun ettertenksomhet er likevel ikke vanskelig å finne. Dette er nok en varm og vakker plate fra Ola som fylte 60 i år og attpåtil kan feire 35-årsjubileum som plateartist.

LES MER HER

JERRY BERGONZI QUARTET FREDAG 23. SEPTEMBER

22.00

MØRKHOLLA

Narvik Jazzklubb har gleden av å presentere den amerikanske legenden Jerry Bergonzi i Mørkholla.

GRATISANNONSER

Jerry Bergonzi er en av vår tids største saksofonister. Han har hatt stor innflytelse på den internasjonale jazzscenen de siste 35 årene. Bergonzi spiller mainstream jazz forankret i hardtsvingende bop, og han er en artist med mye på hjertet. Michael Brecker beskrev Bergonzi LES MER HER som «den beste saksofonisten i verden».

NORSK HUSFLIDSLAG KURS HØSTEN 2016

PLANTEFARGING 7. okt til 8. okt og 9. okt kl 18.00

BILLEDVEV VED LÆRER ELSA HEIDE Start mandag 10. okt til 7. nov kl 18.00-22.00 (20t)

SPINNING PÅ HÅNDTEIN (STUDIERING) Påmelding til Olaug Nymo, mob 906 14 401

BRIKKEVEV VED LÆRER GRETE-LISE LUDVIGSEN Start onsdag 12. okt til 19. okt og 26. okt kl 18.00

Vi minner om at onsdagsmøtene er startet opp igjen.

ALLE ER VELKOMMEN!

JERNBANEPENSJONISTERS FORENING Narvik Jernbanepensjonisters forening har medlemsmøte på ALLEEN TIRSDAG 20.SEPTEMBER KL 11.00.

Et verdig farvel

Tlf 76943884 - markussen.as

Oddmund

Bente

Kjell -Oddvar


BANK

Vi er tilstede når du trenger vår hjelp

MAT/CATERING

REGNSKAP/ØKONOMI

ANNONSE

TIL TJENESTE –

65

TANNLEGE

Vi gjør det mulig for kundene å nå sine mål Avisa I NARVIK uke 47/48, onsdag 18. november 2015

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

K Kongens gt. 50, 8503 Narvik T 06001, Bedrift: 06002 Tlf Privat: Åpent: Man - fre: 10:00 - 15:00

Tlf: 76 94 74 50

Steinovnsbakeriet AS • Vekstedbakken 13 E-post: kontakt@myklevold.no

ELEKTRIKER

TRENGER DU ELEKTRIKER? 769 61300 • NARVIK@BRAVIDA.NO

Ønsker du denne annonseplassen? Ta kontakt med Ole Eivind på tlf 95 07 43 26 eller på mail: ole@inarvik.org

TIMEBESTILLING: Spisskompetanse innen regnskap og økonomi

Tlf. 76 96 46 00

rolf.karlsen@okoraad.no • Skistua 4

43

Tlf 76 94 15 51 tannlegetmk@gmail.com Dronningens gate 23 Man-ons 08.00-19.00 • tors-fre 08.00-15.45

TELTUTLEIE

Ditt lokale regnskapskontor!

TELT TIL ALLE FORMÅL

PROFFE/SOLIDE PARTYTELT TIL UTLEIE FOR ALLE ANLEDNINGER

Averdi Narvik as, Frydenlundgt. 4 Tlf. 76 96 50 90 / narvik@averdi.no www.averdi.no (Tidligere Consis Narvik as)

Inntil 1000m². Bord, stoler, servise (på lager i Narvik. Skaffer større ved behov)

RENOVASJON

Ønsker du denne annonseplassen? Ta kontakt med Ole Eivind på tlf 95 07 43 26 eller på mail: ole@inarvik.org

konteiner

Tlf: 451 51 000 • www.teltproffen.no • post@teltproffen.no

Stressa?

Trelast og byggevarer til dine prosjekter Vi har «spa-avdeling» for regnskap,

GASS/FYRINGSOLJE

BYTTE AV PROPANFLASKER 5 kg: kr 170,10/11 kg: kr 239,-

lønn og administrasjon.

Amesto er ledende i Norge på moderne regnskapsløsninger, lønn og rådgivning.

tlf: 76 92 20 70 | www.hrs.no

ADVOKATER

Vi ønsker også nyetablerere velkommen AS MATHISEN & MATHISEN og yter hjelpFagernesveien og bistand. 62, 8514 NARVIK

Telefon: 76 95 09 40

EVENT

rekylreklame.no

BLIKKENSLAGER

Bli kvitt avfallet - lei en

BYGGEVARER

Tlf. 76 94 41 50

www.holmlund.no • post@holmlund.no

Alfa Økonomi as Avdeling Narvik: Avdeling Kjeldebotn: Kongens gate 40 Idrettsveien 8514 Narvik 8543 Kjeldebotn Tlf: 76 92 70 00 • alfa@amesto.net • www.amesto.no

VI LAGER DITT NESTE EVENT!

Fagernesveien 140 Alt innen faget!

Tlf: 76 94 50 87 www.jfore.no

Kongens gt. 42, tlf: 76 94 45 50

KONTAKT OSS

950 74 326 911 55 445

Ønsker du denne annonseplassen? Ta kontakt med Ole Eivind på tlf 95 07 43 26 eller på mail: ole@inarvik.org

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

Bruk vår geniale Taxi-app når du skal bestille taxi


66 ANNONSE

tusen takk for turen! Hadde det ikke vært for dere hadde ikke “tur med mening” vært mulig, tusen takk for turen! DISTRIBUSJON

M Y K L E V O L D

- ditt springbrett videre!

Nettavisa

ANKENES / SKISTUA

I NARVIK .org

I tillegg vil vi takke alle som har kjøpt SIWs matbloggs kake hos Steinovnsbakeriet Myklevold, der alle pengene gikk til prosjektet og alle som har støttet prosjektet direkte på Vipps! tusen takk!

I NARVIK – ONSDAG 21. SEPTEMBER 2016 – www.inarvik.org

steinovnsbakeriet

I NARVIK 0916  
I NARVIK 0916