Page 1

NATALIA AVILA ARCHITECTURE + URBANISM

4/6

CORTE RUA PEDESTRE + PARQUE + COBERTURA + LOJAS 1

5

10

20


SUMMARY

CORTE ESPELHO D’ÁGUA + ÁREA INFANTIL + LOJAS 1

1. CONNECTING SPACE

2. SACRED SPACE

3. SOCIAL HOUSING PORTO

4. LABIRYNTH

5

10

20


SOCIAL HOUSING PORTO

gamboa, rio de janeiro, rj natรกlia รกvila, camila rodriguez, beatriz mello


SOCIAL HOUSING PORTO

In Brazil, social housing comes from a government grant for a low-income population who, for 20 years, must pay a portion of their (already very small) salary to have their own home. But access to housing, the right of all citizens, does not solve the picture of poverty. Based on this, we saw an opportunity for the building and its residents: a Market, with shops, kiosks and restaurants, on the ground floor of the building, which meet the needs of the inhabitants and give them reverted profits to the condominium. Porto's growth has also been taken into account, and it is necessary to prepare these people for the job offer that will arise. To this end, space for profissional courses focusing on business and administration were also thought about, in order to make these people independent and give them the opportunity to have their own business and run it successfully. also, a daycare and a recrational center for the elderly were included in the project. keeping in mind the autonomy of these people and the projects, we also decided to have a comunitary farm, and captation of rainwater and solar energy.


SOCIAL HOUSING PORTO

1 room 2 rooms 3 rooms circulation daycare/elderly center kiosks/restaurants


SOCIAL HOUSING PORTO 1st floor plan


SOCIAL HOUSING PORTO 2nd floor plan


SOCIAL HOUSING PORTO 3rd floor plan


SOCIAL HOUSING PORTO 1 ROOM TYPICAL 1 structural module

2 ROOMS TYPICAL 1 1/2 structural modules


SOCIAL HOUSING PORTO 3 ROOMS TYPICAL 2 structural modules

*30% of the rooms are wheelchair appropriate


SACRED SPACE

hart island, bronx, new york, ny natรกlia รกvila


SACRED SPACE

Researching about hell and heaven and what do they mean to many religions after death, I decided to make an experiment out of it. Many believe that hell is down the Earth, a dark place that people are afraid to end up with. Heaven, on the other side, is known as a paradise, up in the sky, where the most beautiful things happen to the ones who are blessed enough end up there. So I decided to dig the ground near the highest topography to a dark place, which would be the “hell” that many people lived in the Hart Island, or even before getting there. Then, the path becomes more illuminated as it goes up, going up around the contours, loosen itself from the montain, and circulating until it reaches the maximum point. this point happens above the trees, with a view from the top, referring to “heaven”.


SACRED SPACE

sacred space floor plan

section of the ramp

section of the underground | beggining of sacred space


SACRED SPACE

view from under the ramp

elevation


SACRED SPACE

floor plan rooms

elevation rooms


SACRED SPACE

walking through the ramp

relationship with old buildings


SACRED SPACE

detailed modular plan

section rooms


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

! !""

!

"

#

$

!"#$"%"&'()*#)'"+&,&-.(/0

saúde, rio de janeiro, rj natália ávila, diogo guedes, taissa assis


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

The “Pedra do Sal” can be considered as the symbolic nucleus of the most important region of the carioca culture and the birth of samba in Rio de Janeiro. The history of the place is so rich that it could be even more widespread with the existence of a space that explored both the samba wheel and its history, thus being born the Cultural Center of Samba da Saúde. the São Francisco da Prainha street, where the project is located, has different uses and uses throughout the day and night. The parallelepiped street is quiet during the day, essentially residential, surrounded by pedestrians and cars. During the night, samba "invades" the space, and it becomes agitated, uniquely characterized by the informal stride of pedestrians who dance, eat and drink enveloping and contemplating the samba wheel. The Portuguese houses in the area preserve the local history and four of them were chosen to be revitalized and become the proposed Center. The intention is to bring the informal atmosphere of samba through the preservation of the Anjo in conjunction with the contemporary. By restoring the façade and requalifying its now dynamic interior, the program is distributed in four floors that are interspersed on opposite sides, creating a void in the center for the samba wheel event and exposition space. other than that, the project includes a bar, rooms for dance and music classes, a multifuncional space and a “backyard”, where the samba historicaly started.


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

!"#$%#&'(&)$%*+$*

location plan

1st floor plan

! !""

2nd floor plan

3rd floor plan


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

! !""

! " #$%&' &

()*&+,-#*./01/"&2*&3#*0.4*

section 1

!

"

! !""

#

$


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

! !""

!"#$%&'&

section 2 !

"

! !"" #

$


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

! !""

!"#$%&'&

section 3 !

"

#

! !""

$


SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

roof structure


MEDIATHEQUE

historic center, rio de janeiro, rj natรกlia รกvila, larissa geisel


MEDIATHEQUE

The program was developed with a focus on the existence of varied workshops to meet the diversity of the media concept, and to promote the attraction of the population to the media through participation in the production of them. In this way, it is intended that besides allowing access to the media, the project generates greater interest and involvement of the users from their own creations. From the workshops of arts, music, photography and theater, in addition to the existence of acoustic and photographic studios, the media center becomes a place of greater interaction and exchange of experiences between individuals, spreading diverse practical knowledge. We dedicated an exhibition area to the creations developed on the spot by the users of the media, not just professional artists, as well as the use of the theater for presentations and essays by the students themselves. From the intention to generate a circulation that connects the streets through the terrain providing a differentiated and inviting experience for the media,

we divide the program into two volumes at the ground level. one for the workshops, another one for the theater and support areas, interconnected by A square, and a third connecting them on the second floor, which would be the area intended for the collections, reading spaces, movie theaters among other features. This square is the central space of the project, being a place of both passage and permanence, where exposures would occur protected by the cover. The project has bleachers that are a gradual unfolding of the street level, also used as circulation for the second floor, through intermediate steps. In this, it is configured a large mezzanine directed to the central square and the bleachers, so that the users, when seated there, feel immersed in the universe of the media before having even entered the building generating curiosity. The stands would mostly have a view of the workshops, which have glass walls to use natural lighting, and the possibility of exposing production through glass.


MEDIATHEQUE

location plan


MEDIATHEQUE

1st floor plan

2nd floor plan


MEDIATHEQUE

structure

section a

section c


MEDIATHEQUE

north elevation

south elevation


MEDIATHEQUE

east elevation

section b


MODELS

2nd year project | gallery and studios plastic, painted wood scale 1:100 natรกlia รกvila, julia estellita


MODELS

2nd year project | gallery and studios plastic, chipboard scale 1:200 natรกlia รกvila, julia estellita


MODELS

127 house | h architects painted wood, details in plastic and balsa wood scale 1:50 natรกlia รกvila, cristiana villela


MODELS

127 house | h architects plastic, painted wood scale 1:200 natรกlia รกvila, cristiana villela


MODELS

saúde’s cultural center of samba plastic, painted wood scale 1:100 natália ávila, taissa assis, diogo guedes


MODELS

saúde’s cultural center of samba plastic, painted wood scale 1:100 natália ávila, taissa assis, diogo guedes


MODELS

social housing porto paper, painted wood scale 1:200 natรกlia รกvila, beatriz mello, camila rodriguez


! !""

5. SAÚDE’S CULTURAL CENTER OF SAMBA

6. MEDIATHEQUE AT RIO’S HISTORICAL CENTER

!

"

#

$

!"#$"%"&'()*#)'"+&,&-.(/0

7. EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE

8. OTHER PROJECTS, MODELS AND ACTIVITIES


CONNECTING SPACE LANDSCAPE TYPOLOGIES

BARTOLOMEU MITRE AND MÁRIO RIBEIRO ST. BORDERS

PARK + ROOF + STORES

PEDESTRIAN PATH WITH RESIDENTIAL BORDER

COMERCIAL STREET

INDOOR PEDESTRIAN COMMERCIAL ST

PEDESTRIAN PATH + PARK + ROOF + STORES SECTION


LABYRINTH

4/6

LABYRINTH natรกlia รกvila, luiza loureiro


LABYRINTH My partner Luiza and I had a 84 x 59.4 meter blank site to design a park. The requests were a picture of reference, an amphitheater, a belvedere/observatory and that all the land we carved was relocated to somewhere in the same site, to prevent wastes. We wanted to create an experience similar to a labyrinth, so we chose a picture of a coral-brain because its sinuous shapes could create interesting and confusing paths that converged to the circle in the middle, the amphitheater, that was a nice place to rest from the walk and reserve rain water. All the paths were carved 2 meters below the ground level, and along with the dense vegetation, the user didn't know exactly where he was, following his intuition to find the exit or the belvedere, on the top of the mountain. That was the only place where the person could see the whole park, and therefore, see where the exit was, unravelling the puzzle and knowing how to be free.


CONNECTING SPACE

CORTE RUA PEDESTRE + PARQUE + COBERTURA + LOJAS 1

5

10

20

CORTE ESPELHO D’ÁGUA + ÁREA INFANTIL + LOJAS 1

CONNECTING SPACE leblon, rio de janeiro, rj natália ávila, luiza loureiro

5

10

20


CONNECTING SPACE LOCATED BETWEEN TWO NEIGHBORHOODS IN RIO DE JANEIRO, GÁVEA AND LEBLON, THAT HAVE A VERY RICH URBAN FABRIC (NATURAL AREAS, STORES, RESTAURANTS, CULTURAL SPACES, SMALL THEATERS), THE SITE IS IN A VERY BUSY AVENUE THAT SERVES AS A PASSAGE BETWEEN THESE TWO DISTRICTS AND THE WEST SIDE OF THE CITY, SEPARATED BY A TUNNEL FROM THE SOUTH SIDE, THAT CAUSES A LOT OF TRAFFIC. FOR THIS REASON, ALONG WITH THE LACK OF TREES AND NO DIVERSITY OF USES (JUST RESIDENTIAL), THE PEDESTRIANS DON'T FEEL SAFE TO WALK BETWEEN LEBLON AND GÁVEA, AND END UP TAKING A BUS OR A CAR OR STAYING IN JUST ONE OF THE NEIGHBORHOODS. THE IDEIA WAS TO CREATE A SPACE THAT CONNECTED THEM, CONECTING NOT ONLY PHYSICALLY, WITH PLEASANT PATHS TO FACILITATE AND QUALIFY THE FLOW OF PEDESTRIANS AND BIKES, BUT ALSO ITS USES, PROPOSING A MULTI-PURPOSE SPACE, WITH DIVERSITY OF ACTIVITIES TO ATTRACT RESIDENTS AND VISITORS TO THE PARK. THE PROGRAM CONTEMPLATES COMMERCIAL, LEISURE, CULTURAL AND ECOLOGICAL PURPOSES. THE CURVY PLAN OCCURS BECAUSE BOTH THE BUILDING AND THE LANDSCAPE DESIGN FOLLOW THE NATURAL TOPOGRAPHY OF THE SITE, AND SETTLE AROUND THE EXISTING TREES, PREVENTING DEFORESTATION.


CONNECTING SPACE

BARTOLOM

STREET EU MITRE

MÁRIO RIBEIRO STREET

LONGITUDINAL SECTION OF THE STORES AND RELATION WITH THE TOPOGRAPHY

TRANSVERSAL SECTION - MÁRIO RIBEIRO BORDER


CONNECTING SPACE

CORTE RUA PEDESTRE + PARQUE + COBERTURA + LOJAS 1

5

10

20

CORTE ESPELHO D’ÁGUA + ÁREA INFANTIL + LOJAS 1

5

10

20

CORTE ENTRADA RUA VISCONDE DE ALBUQUERQUE 1

5

10

20

CORTE LOJAS + RUA INTERNA + PARQUE +ESPELHO D’ÁGUA 1

5

10

20


SOCIAL HOUSING PORTO


EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE

EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE natรกlia รกvila, marina lladรณ


EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE

EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE IS A PIECE OF FURNITURE DESIGNED FROM THE REPETITION OF A PIECE IN DIFFERENT SIZES THAT CAN BE MULTIPLIED AND ADDED AS LONG AS WANTED. IT CAN BE USED AS A TABLE, CHAIR, BENCH,... DEPENDING ON HOW MANY LAYERS ARE STACKED. THE FOAM CHOSEN TO BUILD IT AS IT IS RIGID AND ALLOWS TO BE FOLDED IS THE NEOPRENE (CLOSED CELL FOAM). BY DEFINITION NEOPRENE FOAM IS A SOFT, FLEXIBLE, AND DURABLE FORM- FITTING SPONGE RUBBER THAT PROVIDES GOOD THERMAL AND MOISTURE INSULATION. IT IS RESISTANT TO OZONE, SUNLIGHT, OXIDATION, AND MANY CHEMICALS AND PETROLEUM DERIVATIVES. NEOPRENE WILL ALSO RESIST BREAKDOWN BY WATER AND AIR AND IS ABLE TO BE ISOLATED BY VIRTUE OF ITS UNIQUE MOLECULAR STRUCTURE. PRACTICAL APPLICATIONS OF NEOPRENE FOAM INCLUDE ATHLETIC EQUIPMENT LIKE GLOVES, WADERS, WETSUITS, AND KNEE AND ELBOW PADS. IN AN INDUSTRIAL CAPACITY, NEOPRENE FUNCTIONS AS INSULATION, EXPANSION JOINT FILLER IN MASONRY AND CONCRETE WORK, GASKETS, AND WEATHER-STRIPPING. IT HAS OTHER MORE INTERESTING STRUCTURAL QUALITIES THAT MADE IT SUITABLE TO THE PIECE OF FURNITURE INTENDED TO BE MADE: IT IS A SURFACE THAT CAN BE FOUND IN DIFFERENT THICKNESSES, IT CAN BE EASILY CUT AND GLUED, IT CAN BE FOLDED MANY TIMES WITH DIFFERENT CONFIGURATIONS, AND IT IS FLEXIBLE. FOR THESE TESTS A SQUARED 9X9 INCHES SHEET IS TAKEN AND USED IN ALL OF THE EXPERIMENTATIONS, WHICH HELPED TO FIND A FINAL FORM THAT RESPONDED TO THE FURNITURE REQUESTS. 5 POINTS OF THE SHEET WERE PINNED TO THE GRID (4 AT THE CORNERS AND 1 AT THE CENTER). THIS PIECE COULD BE REPEATED EASILY AS MANY TIMES AS WANTED BECAUSE PROCESS TO FOLD IT IS FOUND:


EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE


EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE


EXPANDABLE FOAM LANDSCAPE


INTERNSHIPS urbanização da base aérea de santa cruz projeto: escrtório modelo de arquitetura e urbanismo puc-rio autores: vera hazan, leila silveira estagiária co-autora e representação: natália ávila antes


INTERNSHIPS

depois


INTERNSHIPS implantação da base aérea de santa cruz projeto: escritório modelo de arquitetura e urbanismo puc-rio representação: natália ávila


INTERNSHIPS


INTERNSHIPS teatro puc-rio projeto: escrtório modelo de arquitetura e urbanismo puc-rio representação perspectivas: natália ávila


INTERNSHIPS


“PUC POR UM DIA” STAND

“PUC POR UM DIA” STAND Adriano Mendonça, Ana Bittencourt, Ana Dinis, Antonio Messias,Bruna Borelli, Daniel Padilha, Federica Linares, Fernanda Leite, Giovana Geluda, Giulia Veloso, Isabela Brasil, João Brum, Julia Marques, Junior dos Santos, Kassiane de Abreu, Larissa lima, Lilian Babiuk, Lucia Hansen, Luciana Moreira, Luciano Alvares, Markus Hernandes, Manoela Sanches, Marcos Vinícius, Mateus Lessa, Matheus Pires, Matheus nascimento, Natalia Avila, Rafael Aragão, Raphael Younes, Tainá Lopes, Taissa Assis, Thaís Albuquerque, Yanca Guimarães


“PUC POR UM DIA” STAND this structure is a prototype of the constructive system created and developed by the students of the elective “canteiro experximental”, semesters 2017.2 and 2018.1. the final project is going to be a pavillion that celebrates the 15 years of the architecture course of the university puc-rio, one of the best schools of brazil.


INTERNSHIPS sala de museografia do hangar do zeppelin projeto: escrtório modelo de arquitetura e urbanismo puc-rio autores: vera hazan, leila silveira, michel masson estagiários co-autores: henrique fialho, maciel antonio, maria eduarda rodrigues, mateus keiper, natália ávila

child’s room


INTERNSHIPS

main room

memory gallery


NATALIAAVILABRANDAO@GMAIL.COM +5521967334432 124 MARQUES DE SAO VICENTE ST RIO DE JANEIRO, RJ - BRAZIL

PORTFOLIO_NATALIAAVILA  
PORTFOLIO_NATALIAAVILA  
Advertisement