Page 1

TERVETULOA Ajan hermolla TAMYN JÄSENEKSI

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta verkossa www.tamy.fi

JÄSENMÄÄRÄ Tamyn jäsenistö koostuu noin 12 500:sta Tampereen yliopiston opiskeljasta

AUTOMAATIOJÄSENYYS Jokainen kirjoilla oleva perustutkinto-opiskelija on Tamyn jäsen Vippikassa

Jäsenetusi, ole hyvä

- Tamyn jäsen voi saada enintään 170 euron lainan enintään neljäksi kuukaudeksi 10 prosentin vuotuisella korolla. Lainaa varten tarvitaan kaksi takaajaa. - Taloustoimisto aukeaa kesätauolta 12.8. ja palvelee vippiasioissa klo 8–11 ja 12–14 ja 16.8 alkaen klo 12–15.

Porakone ja työkalut

HERTTA-MARI KAUKONEN, Teksti & ULLA REINIKAINEN, KUVITUS

T

ervetuloa Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (Tamy) jäseneksi! Melkein kaikki Tamyn palvelut hoituvat Tamyn yleistoimistosta käsin. Tamy sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 10 ja sen yleistoimisto palvelee toisessa kerroksessa, p. 03-2230 215 ja tamy@uta.fi. Yleistoimisto on auki kesällä 15.8. asti arkisin klo 8–11 ja 12–14. Talvella toimisto on auki klo 9–11 ja 12–16.

UIN!

T SUOSI

Vapaa-aika

Opiskelijakortti

- Tilaamasi kortin voit hakea Tamyn yleistoimistosta. Kortti maksaa viisi euroa ja se pitää maksaa käteisenä. Porissa ja Hämeenlinnassa opiskelevat saavat korttinsa opiskelukaupungistaan. - Kortilla saatavat opiskelija-alennukset on listattu Tampereen korkeakouluopiskelijoiden yhteisjärjestön Opiskelijan Tampereen nettisivuille www.opiskelijantampere.fi - Kortilla pääsee käyttämään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluja. (Ei koske jatko-opiskelijoita.)

Tilat

Muuttoauto

- Pakettiautoa voi vuokrata Tamyn yleistoimistosta. - Korvaus käytöstä on 50 senttiä kilometriltä 0–100 kilometrin pituisesta ajosta ja 30 senttiä kilometriltä sitä ylittävästä ajosta. Korvaus on aina kuitenkin vähintään 15 euroa. Polttoaine sisältyy hintaan. - Panttimaksu on 40 euroa, joka peritään autoa noudettaessa käteisenä. - Muuttoauton varauskalenteri Tamyn nettisivuilla: www.tamy.fi

Kalenteri

- Ilmoittautumisen yhteydessä saa taskukokoisen lukuvuosikalenterin - Siihen on merkitty opetusperiodit, Aviisin ilmestymispäivät ja paljon hyödyllistä tietoa opiskelusta ja ylioppilaskunnastasi

Tamy

- Tamy = Tampereen yliopiston ylioppilaskunta = Tampereen yliopiston opiskelijat - Tamyn jäsen = tamylainen = Tampereen yliopiston opiskelija = sinä, kun olet maksanut ilmoittautumisen yhteydessä 93 euron jäsenmaksusi - Tamyssä työskentelee opiskelijoiden hyväksi edunvalvontasihteereitä, hallitus, Aviisin toimitus, toimistonhoitaja, kassanhoitaja ja kirjanpitäjä - Tamyn vuosittainen käyttötalous on n. 1,2 miljoonaa euroa. Tamyn toiminta rahoitetaan suurimmaksi osaksi opiskelijoiden jäsenmaksuilla.

Tamyn yleistoimistosta voi lainata työkaluja 20 euron panttia vastaan

- Tamyn järjestöt voivat varata maksutta Tamyn toimiston kokoushuoneen, Domuksen kerhotilan ja Attilan 6. kerroksen tiloja ottamalla yhteyttä Tamyn yleistoimistoon. - Domuksen kerhotilaa saa käyttää kokouksiin ja illanviettoihin. Attilan tilat sopivat esiintymisharjoitus-, koulutus- ja kokouskäyttöön. - Keskustakampuksella Pinni A:ssa sijaitsee Tamyn yleinen ainejärjestötila, jossa kuka tahansa opiskelija voi vapaasti oleilla. Sisään pääsee mikroluokkien tapaan näyttämällä opiskelijakorttia tunnistimelle.

Pesukone

-Liikuntatalo Atalpassa on käytössä laitospesukone sekä kuivausrumpu, joita voi käyttää arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 10–15. - Pesukoneellinen maksaa kaksi euroa ja kuivausrummullinen euron. Varaa aika Atalpan vastaanotosta puhelimitse tai sähköpostilla.

Kunta kunnan sisällä

T

Lainopillinen neuvonta - Tamyn sosiaalipoliittisen sihteerin huoneessa toimii maksuton lainopillinen neuvonta joka maanantai lukukausien aikana klo 16.30–17.30. Puh. 044-361 0300.

Asunnonvälitys

- Opiskelijan Tampere välittää vapailla markkinoilla olevia asuntoja ilmaiseksi. www.opiskelijantampere.fi - Asunnonvälityksen projektisihteerin saa 15.10 asti kiinni numerosta 044 3610 220 ja sähköpostiosoitteesta asunnot@opiskelijantampere.fi. Muina aikoina asuntoasioita hoitaa Tamyn yleistoimisto. - Opiskelijan Tampere järjestää myös hätämajoitusta niille opiskelijoille, joille ei löydy alkusyksystä asuntoa

Astiat

- Opiskelijajärjestöt saavat lainata laina-astiastoa 20 euron panttia vastaan. - Tampereelle saapuville vaihtoopiskelijoille on tarjolla starting kit -astioita panttia vastaan.

Kommentti

Aviisi

- Oma opiskelijalehtesi jaetaan yliopiston ständeihin ja postitetaan Hämeenlinnaan ja Poriin joka toinen torstai lukukausien aikana. - Aviisin voi tilata myös kotiin postimaksujen hinnalla eli maksamalla 8,5 euroa - Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan tai valokuvaamaan Aviisiin, ota yhteyttä päätoimittaja Seppo Honkaseen: seppo. honkanen@uta.fi tai puh. 050- 361285s.

- Tuutorisi neuvoo sinua, kuinka pääset mukaan oman oppiaineesi ainejärjestön toimintaan. Opiskelijoille on myös harrastuskerhoja niin oluen kuin esimerkiksi puoluepolitiikankin ympärillä: www.uta.fi/jarjestot - Tamyssä toimii lisäksi harrastustoimintaa ja edunvalvontaa järjestävät liikunta, ympäristö, tasa-arvo-, sopo- ja kopo-, kv- ja kulttuurijaostot, joihin voi liittyä kuka vaan opiskelija. Lisätietoja osoitteesta www.tamy.fi -> Toiminta -> Jaostot - Tamy järjestää opiskelijatapahtumia, kuten Tampereeseen tutustuttavaa Kaupunkisuunnistusta ja opiskelijajärjestöjä esittelevää Aatemarkkinoita. - Opiskelijoiden tukikeskus Nyytin hengailuillat tarjoavat vapamuotoista oleilua. - Liikuntatalo Atalpa on opiskelijoiden käytössä 45 euron vuosimaksua vastaan. Lisätietoa liikuntatarjonnasta: www.atalpa.com

Pelit

- Tamystä voi lainata maksutta Frisbeetä ja erilaisia lautapelejä, jotka sijaitsevat Tamyssä, järjestösihteerin huoneessa. Lainattavia lautapelejä ovat Trivial Pursuit, Shakki, Othello, Tuttu Juttu, Maailman tähti, Yatzy, Monopoly, Twister, Kimble, Uno, Pass The Pigs (englanniksi), pelikortit, Pictionary (englanniksi), Compatibility, Formula 1, Afrikan tähti, Mah Jong ja Risk (englanniksi). - Opiskelijajärjestöille lainataan 20 euron panttia ja 2 euron käyttömaksua vastaan ulkopelejä: Kyykkää, Krokettia, Mölkkyä ja Petankia yleistoimistosta.

Faksi ja kopiokone

- Tamyn yleistoimistossa voi ottaa vastaan ja lähettää fakseja. Vastaanottaminen on ilmaista, mutta lähettäminen maksaa 50 senttiä Suomeen, euron Pohjoismaihin, 1,20 euroa Eurooppaan ja muualle 1,5 euroa. - Papereitaan voi tuoda yleistoimistoon kopioitavaksi 10 sentin kopiohintaan.

ervetuloa ylioppilaskuntaan, uusi opiskelija! Ylioppilaskunta koostuu yliopiston opiskelijoista aivan kuten lukion oppilaskunnan muodostavat lukiolaiset, mutta ylioppilaskunnan merkitys on monessa mielessä laajempi. Ylioppilaskuntaa voi verrata alueelliseen kuntaan, sillä kaupungin tapaan ylioppilaskunta huolehtii monista opiskelijan perustarpeista. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy on noin 12 000 opiskelijan yhteisö eli se on suurin piirtein pikkukaupunki Akaan suuruinen kunta Tampereen kunnan sisällä. Pikkukaupungit koostuvat yleensä asunnoista, terveyskeskuksesta, kirkosta, kaupasta, ravintolasta, baarista, kaupungintalosta, urheiluja harrastuspaikoista ja muutamasta liikkeestä. Tamyn ”asukkaille” näistä kunnan peruspalveluista löytyvät kaikki.

sin toimitus. Opiskelijan ensimmäinen kosketus Tamyn toimistoihin on, kun hän hakee tamyläisyytensä todistavan opiskelijakorttinsa yleistoimistosta. Opiskelijakorttia vilauttamalla saa alennuksia junissa, busseissa, opiskelijaravintoloissa ja monissa liikkeissä. Useimmat opiskelijat liittyvät opintojen alettua pääaineensa mukaiseen ainejärjestöön, jotka ovat Tamyn alajärjestöjä. Tarjolla on runsaasti myös opiskelijoiden harrastusjärjestöjä. Tamyn toimistossa kannattaa poiketa ensivisiitin jälkeen esimerkiksi vuokraamassa halpaa muuttoautoa, lainaamassa pelejä bileisiin, varaamassa kokoontumistiloja tai kyselemässä neuvoa, jos tenttiarvioin”Virastotalossa” eli Tamyn toimis- ti tuntuu epäoikeudenmukaiselta. tossa opiskelijaa palvelevat opiske- Muista myös lukea jatkossa oman lijan oman kunnan henkilökunta: ylioppilaskuntasi kuulumisia Aviiedunvalvontasihteerit, toimistosih- sista! Hertta-Mari Kaukonen teerit, hallitus ja opiskelijalehti Avii-

Tamyläisillä on oma YTHS:n terveysasema melkein yliopiston Päärakennusta vastapäätä, oma liikuntatalo Atalpa kampusalueella ja oma ”virastotalo” Kauppakatu kympissä ravintola Yo-talon yläkerrassa. Lisäksi tamyläisia palvelee oma opiskelijapastori, jonka löytää yliopiston kappelista. Opiskelijoiden käytössä on yliopistolla opiskelijoiden omistaman Juveneksen kirjakauppoja, kioskeja, ravintoloita, kahviloita ja painopalveluita – kaikki halpaan opiskelijahintaan. Monet baarit ovat suunnattuja nimenomaan opiskelijoille ja tamyläiset omistavat osan ravintola Yo-talosta. Monet opiskelijoista asuvat heitä varten rakennetuissa opiskelija-asunnoissa.


OSKARI RANTALA & HERTTA-MARI KAUKONEN, TEKSTI

Tämän minä olen oppinut

Kampus vastaa

Mitä olet oppinut yliopistossa?

Tunnetut naamat paljastavat tärkeimmän yliopistossa oppimansa asian

Tee yhdessä

T

ampereen yliopiston rehtori Kaija Holli on koulutukseltaan lääkäri ja lääketieteen tohtori. Vaikka hänen opiskelualansa on hyvin konkreettinen ja vaatii paljon tietoa, hän nimeää tärkeimmäksi oppimakseen asiaksi yliopissa yhteistyön. ”Yhdessä tekeminen on hauskempaa kuin yksin pakertaminen, minkä oivaltamisesta on ollut paljon hyötyä elämässä. Yhdessä on aina enemmän kuin yksin, ja yhdessä tekemisestä saa valtavasti uusia ajatuksia ja elämyksiä.” Rehtori kehottaa uusia opiskelijoita nauttimaan opiskelusta, tutustumaan muihin opiskelijoihin ja olemaan rakentavasti kriittisiä.

”Opiskelu on ihan oikeasti hauskaa ja niin ovat opiskelukaverit ja opettajatkin. Opiskeluaika on tärkeintä aikaa teidän elämässänne. Älkää heittäkö sitä hukkaan.”

Ajattele kriittisesti

V

ihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen valmistui viime vuonna yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hänen mielestään yliopiston suurin yksittäinen anti oli kriittisen ajattelun oppiminen. ”Yliopistossa oppii yksittäisiä asioita paljon, mutta ne voi oppia yliopiston ulkopuolellakin. Jokainen ajattelee omalla tavallaan, mutta yliopistossa oppii käsitteellistämään asioita. Yliopistossa opittu analyyttinen ajattelutapa vaikuttaa myöhemmässä elämässä eniten.” Tynkkynen ei osaa vinkata, miten elää opiskelijaelämää, koska hän sivuutti sen täysin. Sen sijaan opiskeluun liittyviä vinkkejä nuorella poliitikolla on tarjota.

”Kannattaa opiskella paljon. Jos nyt saisin tehdä opintoni toisin, ottaisin enemmän kursseja ja pyrkisin valmistumaan nopeammin. Ennen kaikkea kannattaa ottaa sellaisia kursseja, jotka edesauttavat valmistumaan”, Tynkkynen nauraa.

Etsi palindromeja

K

omiikan sekatyömies Simo Frangén opiskeli Tampereen yliopistossa 80-luvulla sosiologiaa, jolloin hän oppi arvostamaan luennoilla käymistä. ”Jo ensimmäisenä opintovuonna löysin kaverini Pasi Heikuran kanssa erään luentosalin lattialta paperin, jossa oli pari palindromia. Siitä lähti liikkeelle palindromiharrastuksemme, joka jatkuu edelleen viikoittain Alivaltiosihteeri-ohjelmassa.” Myös tylsillä luennoilla kannattaa käydä. ”Tylsillä luennoilla on hyvää aikaa tehdä palindromeja. Ensimmäinen luennolla tekemäni palindromi on tällainen: ’Ian ainakin, ethän nähteni kania nai.’” Maisteri Frangén kehottaa opiskelijoita käymään riittävästi myös ravintoloissa. ”Yo-talolla törmäsin sekä Pahkasian poikiin että Radio 957:n tyyppeihin. Ilman kapakkaelämää en olisi välttämättä koskaan tavannut heitä ja ajautunut nykyiselle uralleni, johon olen hyvin tyytyväinen.”

Liiku ja bailaa

T

ampereen yliopistossa psykologiaa 1970-luvulla opiskellut kansanedustaja Pertti Virtanen ei muistele opintojaan hyvällä. ”Opiskelu oli mekaanista ja jopa irvokasta. Siihen kuului paljon asiaan kuulumatonta metodiikkaa ja aivan turhia juttuja, joilla ei tee oikeassa elämässä mitään”, Virtanen arvostelee. Ennen muuta opiskeluajoista jäivät jäljelle ihmissuhteet ja kontaktit. Virtanen oli mukana niin yliopistopolitiikassa vaikuttaneessa Pirkkalainen Nuija -ryhmässä kuin Välikausitakki-yhtyeessäkin. Molempien tarkoituksena oli levittää älyllisen anarkismin ilosanomaa tunkkaisen poliittisessa ilmapiirissä. ”Biisitkin tehtiin suureksi osaksi alakuppilassa”, Virtanen muistelee opiskeluaikoina valmistunutta albumia. ”Kierrä, katsele ja tutustu ihmisiin ennen kuin vanhenet ja väsyt”, kansanedustaja neuvoo uusia opiskelijoita. ”Pitää liikkua, bailata ja tutustua vapaana olemisen ja sivistyksen mahdollisuuksien kirjoon.”

Innostu mistä hyvänsä

T

ampereen yliopiston sosiologian emeritusprofessori Antti Eskola opiskeli 1950luvun loppupuolella Helsingissä. Siihen aikaan yliopistoa ei Tampereella vielä edes ollut. ”Tärkeintä oli oppia, mikä on yliopisto ja minkälaista on yliopistossa toimiminen”, Eskola pohtii oman opiskeluaikansa antia. ”Kun tuli yliopistoon senaikaisesta maalaisoppikoulusta, niin se oli hyvin erilainen maailma.” Urasuunnitelmia Eskola kehottaa pohtimaan jo opiskeluaikana. ”Kannattaa tehdä se perusvalinta, että tähtääkö yliopiston ulkopuoliseen ammattiin vai kiinnostuuko yliopistomaailmasta, tieteestä ja tutkimuksesta. Jos olisin tähdännytkin yliopiston ulkopuolelle, olisin keskittynyt yliopistossa eri asioihin.” Uutta opiskelijaa Eskola kannustaa kuitenkin ennen kaikkea innostumaan:

Kokoa opintopiirejä

T

ietokirjailija Rosa Meriläinen opiskeli Tampereen yliopistossa valtio-oppia 1990-luvulla, jolloin hän oppi intohimoisen suhtautumisen tiedonhakuun. ”Kun törmään uuteen asiaan, menen kirjastoon. Kirjastossa valitsen neljä aiheeseen liittyvää kirjaa – tentillisen verran. Vähemmän tarjoaa liian kapean näköalan.” Meriläinen kehottaa fukseja lukemaan niitä kirjoja, jotka todella kiinnostavat. On myös luvallista käydä eri oppialojen luennoilla osallistumatta tenttiin – ihan vain uteliaisuuttaan.

Ari Kurlin, 26, aluetiede Tiedon käsittelyä ja ajattelumallien käyttämistä.

”Opettajilta voi pyytää lupaa vaihtaa joku tylsänoloinen opus kiinnostavampaan ja suorittaa se vaikka esseellä. Monilla laitoksilla suhtaudutaan suopesti kaveriporukan omiin opintopiireihin, joissa olen oppinut parhaiten. Niilläkin voi yrittää heruttaa opintopisteitä. Mutta yliopistossa kannattaa olla oppiakseen, ei suorittaakseen opintopisteitä.”

Johanna Joensuu, 24, tilastotiede Että yliopisto-opiskelijat ovat aika keskinkertaista porukkaa.

Rakenteet haltuun & bändi pystyyn

K

ansanedustaja ja muusikko Mikko Alatalo pitää tärkeimpänä oppimanaan asiana Tampereen yliopistossa yhteiskunnallisten mekanismien toimintaa. Hän opiskeli tiedotusoppia vuosina 1970–1985. “Parasta oli, että opin, miten tärkeää informaation saanti on demokratian kannalta. Kunnollinen tiedonvälitys on todella tärkeää, ettei meillä ole vain hömppää tarjolla. Nythän on ollut aika huolestuttavia lukuja, että ei tiedetä edes, mikä on hallitus.” Alatalo palasi vuosi sitten takaisin opiskelijaksi ja palautti keväällä kandintyönsä, joka käsitteli ääniteteknologian murrosta. ”Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella.” Alatalon mielestä opiskeluissa kannattaa keskittyä kaikkein tärkeimpinä pitämiinsä aineisiin, mutta sosiaalista elämääkään ei kannata unohtaa. ”Perustin opiskelija-aikana bändin Juicen ja Harri Rinteen kanssa ja eikös Alivaltiosihteerikin perustettu Tampereen yliopistossa?”

Mervi Miettinen, 28, englantilainen filologia Kriittistä ajattelua.

Olli Savolainen, 28, vuorovaikutteinen teknologia Olen saanut kasvaa rauhassa ja etsiä sivuaineiden kautta omaa ajattelua.

”Tärkeintä on innostua jostakin, ihan mistä hyvänsä. Jos ei innostu mistään, silloin ei oikein hommat suju.”

Maarit Ruhanen, 28, pohjoismaiset kielet Itsenäisyyttä, vapautta ja vastuuta.


Työllisty sivuaineilla Opas sivuaineviidakkoon Lääketieteellinen tdk.

- Pääaineena kansanterveystiede: hallintotieteistä ja - Pääaineina historia, kirjallisuusaine tai etnomusikososiaalitieteistä on hyötyä terveydenhuollon suunnit- logia : informaatiotutkimus ja interakt iivinen media telutehtäviin, tilastotiede auttaa tutkijan tehtävissä, pätevöittää kirjastoalalle, mutta auttaa työllistymistä terveystiedon opintokokonaisuuden kautta pääsee myös muihin informaatio- ja kulttuu ritehtäviin aineenopettajaksi (myös muut kuin kansanterveystieteen pääaineilijat) - Pääaineena kirjallisuus: suomen kielen ja tiedotusopin opinnot voivat auttaa kustannustoimittajaksi - Bioteknologian koulutusohjelma: ympäristöpolitiikan kautta voi päästä töihin valtion laitoksiin, liiketoimin- Kaikki humanistit: taosaaminen sivuaineena voi johdattaa tuote-esitte- - tiedotusopin kautta voi päästä (kulttuu ri)toimittajaksi lijäksi yrityksiin tai tiedottajaksi - markkinoinnin ja liiketoimintaosaamisen sivuainekoKasvatustieteellinen tdk. konaisuuden kautta voi päästä markkinointi-, myynti- Pääaineena kasvatustiede tai aikuiskasvatus: hallin- ja konsultointitehtäviin tai saada eväitä yrittäjäksi totieteet tuovat osaamista virkamiehen uralle, kansanterveystiede tuo opetettavan aineen monelle, lii- - hallintotieteet ja kunnallistieteet auttava t pääsemään ketoimintaosaamisen sivuainekokonaisuus työllistää (kulttuuri)hallinto-, suunnittelu- ja kehitystehtäviin seyritysmaailmaan kä projektitehtäviin - moni ala voi auttaa työllistymään järjestöihin. Jos haluat kansainväliseen järjestöön, esimerkiksi kansain- Pääaineena valtio-oppi tai kansainvälinen politiikka: välisestä politiikasta voi olla apua. Jos taas kaipaat kielet parantavat valmiuksia kansainvälisiin tehtäviin, nuorisojärjestöön, nuorisotyö voi auttaa. erityisesti ranskan kieli on hyödyllinen EU-tehtäviin, monista tulee toimittajia lukemalla tiedotusoppia, vir- - museologian opintokokonaisuus auttaa työllistymään kamiehen uralle auttavat kauppa- ja hallintotieteet museovirkoihin ja tapahtumajärjestäjiksi

Yhteiskuntatieteellinen tdk.

Sivuaineiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Liiketoimintaosaaminen, opettajaopinnot tai vaikkapa museologia voivat pelastaa generalistin työuran. Hertta-Mari Kaukonen, teksti

S

ivuainevalinnoilla on suuri merkitys työelämään sijoittumisessa”, Tampereen yliopiston nettisivuilla lukee monien oppiaineiden esit-

telyissä. Nämä oppiaineet ovat useimmiten niin sanottuja generalistialoja eli ne eivät työllistä suoraan mihinkään ammattiin. Eivät myöskään välttämättä epäsuorasti varsinkaan, jos ei osaa valita oikeita sivuaineita. Aviisi listasi työllistymisen kannalta hyödylliseksi havaittuja sivuainevalintoja pääaineittain aineista, jotka eivät tuo suoraan ammattia. Monessa sivuainevinkissä on jujuna oman pääaineen kanssa varsin erilaisten sivuaineiden metsästäminen, usein toisesta tiedekunnasta. Erikoisella sivuaineella voi erottua toisista työnhakijoista, koska Tampereen yliopiston vapaa sivuaineoikeus on hyvin poikkeuksellista. Useimmissa

muissa yliopistoissa sivuaineita ei voi ottaa yhtä helposti toisesta tiedekunnasta – tai toisia tiedekuntia ei edes ole. Esimerkiksi Tampereen yliopistosta valmistunut kauppatieteiden maisteri kilpailee usein työnhaussa Helsingin kauppiksesta valmistunutta kollegaa vastaan, jolla ei ole ollut minkäänlaista mahdollisuutta lukea humanistisia tai yhteiskunnallisia aineita omassa yliopistossaan. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos on teoreettinen pääaine, kannattaa ottaa konkreettisia sivuaineita – ja päinvastoin. Mutta poikkeuksiakin löytyy. ”Generalistiaineet sivuaineina eivät ole välttämättä ollenkaan huono idea – esimerkiksi eräs markkinoinnin asiantuntija haki lukemaan sosiologiaa, koska tuntee tarvitsevansa tämänkaltaista tietoa omalla alallaan”, yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan opintoasian päällikkö Leena Wilkman kertoo. Sivuaineesta saatava hyöty opiskeli-

jalle voi lähteä esimerkiksi sivuaineen opetusmenetelmistä, jotka saattavat poiketa täysin oman pääaineen opetusmenetelmistä. Esimerkkejä työelämää lähellä olevista metodeista ovat vaikkapa työelämäpuheenvuorot, yhteisideointi ja alumnien eli entisten opiskelijoiden haastattelu. Kannattaa lukea eri tiedekuntien opinto-oppaita, sillä niistä voi oppia, mitä taitoja erilaisiin tehtäviin vaaditaan. ”Jos on ammatti, toimi tai tehtävä jo mielessä, polkua voi luoda sinne pikku hiljaa”, Tamyn hallituksen työllisyysvastaava Mirva Tossavainen kannustaa. Tärkeää on pitää mielessä, että jos seuraa omaa kiinnostustaan sivuainevalinnoissaan, tuleva ammattikin on todennäköisesti kiinnostava. ”Sivuaineen kannattaa olla sellainen, joka ihan oikeasti kiinnostaa”, humanistisen tiedekunnan opintoasiain päällikkö Tuija Puntanen painottaa. Tosin jos joku sivuaine ei heti en-

simmäisellä luennolla kiinnosta, se voi myöhemmin osoittautua hyödylliseksi ja kiinnostavaksikin. ”Yliopiston luonne on osaltaan kasvattaa ihmisiä myös kriittisiksi ajattelijoiksi, joten opintojen aikana on lupa kyseenalaistaa asioita. Se voi olla matka tutkijanurallekin”, Tossavainen sanoo. Kyselin

opiskelijaopinto-ohjaajilta,

opintoasiain päälliköiltä ja muultakin yliopiston opintoneuvontaa tekevältä väeltä, mitkä sivuaineet työllistävät. Yleisin vastaus oli opettajan pedagogiset opinnot. Toinen toistuva vinkki oli, että kunnallisiin hallintotehtäviin olisi fiksua lukea kauppa- ja hallintotieteitä kuten hallintotiedettä, julkisoikeutta tai laskentatoimea. Usein suositeltiin myös liiketoimintaosaamisen sivuainekokonaisuutta. Jos sopivaa sivuainetta ei löydy omasta yliopistosta, sitä voi etsiä myös JOO-opintojen kautta muista yliopistoista.

- Pääaineena joku sosiaalitieteistä: hallintotieteistä ja julkisoikeudesta on hyötyä virkamieheksi, kasvatus- Kauppa- ja hallintotieteelline n tdk. tieteestä saa osaamista ihmiskeskeiseen ammattiin, - Pääaineena aluetiede tai ympäris töpolitiikka: toiset tilastotiede auttaa matkalla tutkijaksi kauppa- ja hallintotieteet voivat auttaa matkalla virkamieheksi, sivuaine tekniseltä alalta (esim. yhdyskun- Pääaineena tiedotusoppi (yleinen linja): markkinointi tasuunnittelu) voi auttaa sijoittum isessa yrityksiin ja parantaa mahdollisuuksia työllistyä yrityksen tiedot- kuntiin. tajaksi, mediayrittäjille liiketoimintaosaamisen sivuainekokonaisuus voi auttaa alkuun - Kaikki hallintotieteet: kielet ja kv-politiikka parantavat valmiuksia kansainvälisiin tehtäviin esim. EU:ssa - tiedekunnan opiskelijat voivat saada yhteiskuntaopin tai järjestöissä aineenopettajan pätevyyden, johon kuuluvat pedagogiset opinnot ja opintoja esimerkiksi valtio-opista, sosi- - Pääaineena markkinointi tai yritykse n hallinto: Lasaalipolitiikasta tai kansainvälisestä politiikasta. kentatoimen opinnot ovat kaikille kauppatieteilijöille aina tarpeellista. Myös yritysjuridiikan opinnoista on työssä kuin työssä hyötyä. Suositeltavia sivuaineita Informaatiotieteiden tdk. ovat tiedotusoppi, kasvatustieteet, sosiaalipsykolo- Pääaineena matematiikka: pedagogisten kautta opet- gia ja psykologia, koska niiden avulla voi erottautua tajaksi, tilastotiede auttaa työllistämään yrityksiin ja muista työnhakijoista. valtionhallintoon päätöksentekoa tukeviin tehtäviin, tietojenkäsittely IT-yrityksiin, vakuutustiede ja kansan- - Pääaineena yritysjuridiikka: Laskent atoimen ja verotaloustiede vakuutusyhtiöihin ja pankkeihin oikeuden sivuaineopinnoilla voi suuntautua yritysten taloushallintoon tai erilaisiin tilintarkastusalan tehtä- Pääaineena tilastotiede: psykologia, kansantaloustie - viin. Laaja-alaiset muut liiketaloustietei den opinnot de, vakuutustiede, kauppatiede ja kansanterveystiede taas antavat valmiudet mm. yrityste n henkilöstöhalovat hyviä sovellustieteitä matkalla töihin yrityksiin ja linnon tehtäviin. julkiselle sektorille

*

- tiedekunnan opiskelijat voivat saada yhteiskuntaopin aineenopettajan pätevyyden, johon kuuluvat pedagoHumanistinen tdk. giset opinnot ja opintoja esimerkiksi julkisoikeudesta, - Pääaineena historia, kirjallisuusaine, teatterin ja draa- hallintotieteestä, kansantaloustie teestä tai kunnallisman tutkimus, kielet tai filosofia: pedagogisten kautta politiikasta pätevöidytään aineenopettajaksi. Kielten opettajaksi aikovien kannattaa opiskella sivuaineena toista kielTarkempia tietoja YHTEISKUNTAOPIN OPETTAJAN PÄTEVYYDESTÄ tä (huom. lähtötasokokeista tarkempaa tietoa: www. www.uta.fi/tiedekunnat/yht/opiskelu/ uta.fi/laitokset/kielet/yht/opiskelu/lahtotasokokeet. perustutkinnot/yhteiskuntaoppi.html html )

*

*

Yliopiston opintoneuvonta: -saat opintojen alussa tuutorin, joka neuvoo sinut opintojen alkuun - yleisiin opintoja koskeviin kysymyksiin vastaavat opintoasiain sihteeri Maarit Moberg 03- 35516236 ja opintoneuvoja Elisa Tervanen 03- 3551 6376 - opiskelija-opinto-ohjaajat eli ootit neuvovat muun muassa sivuainevalinnoissa, JOO-opinnoissa, opintojen suunnittelussa ja ajankäytössä, opiskelutekniikassa, työllistymisessä sekä pääaineen vaihtamisessa. Oottien yhteystiedot: uta.fi/opiskelu/opintoneuvonta/ootit/yhteystiedot.html - kannattaa käydä sivuaineinfoissa - omalla laitoksellasi voit kysyä neuvoa käytännön asioista ja opetuksesta kansliasta, amanuenssilta, assisenteilta ja opettajilta - tiedekunnastasi saat apua tutkintorakenteeseen liittyvissä kysymyksissä - ura- ja rekrytointipalvelut tarjoaa työnhakuun liittyvää neuvontaa ja loppupään opiskelijoille uraneuvontaa: www.uta.fi/rekry

Työllistymiseen vaikuttaa - työkokemus eri aloilta - vapaaehtoistyö - luottamustoimet, harrastukset - gradu/kandityön aihe ja muut projektityöt - valtavirrasta poikkeava, omakohtaisesti pohdittu sivuainevalinta kuten erikoiskielen hallinta - viestintä- ja kielitaidot - työmarkkinatietous, oma asenne - työnhakutaidot, verkostot - sattuma Lähde: Ura- ja rekrytointipalvelujen uraohjaajat

Kommentti

Älä luota sattumaan

S

ivuaineen valitseminen on hankalaa ja monet kysyvät ainakin jostain apua valintaansa. Useimmiten vastaus on, että kannattaa seurata omaa kiinnostustaan. Totta, mutta yliopiston laajasta tarjonnasta on vaikea tietää, mikä itseä kiinnostaa eniten, varsinkin kun monet yliopiston aineet ovat aika kaukana lukion oppiaineista. Sivuaineen valintakriteerinä voi pitää oman kiinnostuksen lisäksi työllistävyyttä tai yleissivistävyyttä. Tyypillisiä sivuaineenvalintakriteerejä ovat kuitenkin myös se, että kaverikin lukee samaa ainetta tai tuutori kertoi, että sivuaineessa pääsee helpolla. Monilla valintaa ohjaa silkka sattumaa eli se, että kyseisen aineen tunnit sopivat lukujärjestykseen näpsäkästi. Oman kyselykierrokseni perusteella sivuainevalintaa kannattaa kysyä ennen kaikkea opiskelijaopinto-ohjaajilta, sillä heillä on erittäin vankkaa tietoa asiasta. Hertta-Mari Kaukonen


Näe, koe, toimi Ensimmäisen vuoden opiskelija löytää opiskelijaelämän ilot olemalla aktiivinen HERTTA-MARI KAUKONEN, Teksti

Y

huomaa, että se ei riitä mihinkään”, Hämeenaho sanoo. Kaikki itsenäistymisen muutokset kertarysäyksellä kokevat uudet opiskelijat voivat huomata itsekin muuttuvansa hiukan ihmisinä. ”Moni tulee uuteen elämäntilanteeseen ajatellen, että on mahdollisuus päästä irti vanhoista rooleista ja kaavoista. Aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä. Ihan niin helppoa se ei tietenkään ole, miltä se haaveissa vaikuttaa. Se on kuitenkin mahdollisuus, johon kannattaa tarttua.”

FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Mistä löydän kavereita? Helpoin tapa on mennä mukaan ainejärjestön toimintaan. Kaikilla uusilla opiskelijoilla on oma opiskelijatuutori, joka opastaa sinut ainejärjestön ensimmäisiin tapaamisiin. Jos oman alan opiskelijat eivät tunnu hengenheimolaisilta, kaveri voi löytyä vaikkapa kämppiksestä tai opiskelijaharrastekerhosta: www. uta.fi/jarjestot

liopisto tuhansine opiskelijoineen on niin paljon suurempi opinahjo kuin lukio, että itsensä kaltaisen seuran etsiminen on huomattavasti helpompaa. Kavereita voi löytyä myös kotipaikkakunnallaan olosuh2. Mistä saan apua lukujärjestyksen tekoon? teiden takia yksin jääneille. Tuutori voi auttaa sinut alkuun. Jos ”Varmaan olisi hyvä mennä mukaan sinulla on senkin jälkeen vaikeuksia kaikkiin tilaisuuksiin, mitä järjestehahmottaa kursseja tai päättä sivuaineita, voit ottaa yhteyttä oman tään uusille opiskelijoille”, Ylioppitiedekuntasi opiskelijaopinto-ohjaalaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) jaan eli oottiin. Hänellä on tarmoa yhteisöterveyden vastaava psykologi Koulussa hyvin menestyneet opiskeneuvoa sinua kädestä pitäen. Kaikkien muiden tiedekuntien opiskelilijat voivat joutua arvioimaan menesHenriette Hämeenaho kannustaa. joilla, paitsi humanisteilla, on ootti. tystään uudestaan. (Kts. uutinen aiheesta sivulla 5.) Uusia kavereita voi etsiä yliopistolta ”Kaikki muutkin ovat läpäisseet Oottien yhteystiedot ja vastaanoman oppiaineen ainejärjestöstä, eri- pääsykokeet ja ovat todennäköisesti ottoajat löytyvät täältä: www.uta. fi/opiskelu/opintoneuvonta/ootit/ laisista harrastekerhoista ja järjestöis- melko älykkäitä ja lahjakkaita tyypyhteystiedot.html tä. Harrastekerhoja löytyy niin olu- pejä. Jos on omalla paikkakunnalla ja en, liitokiekon, eläintensuojelun kuin omassa luokassa tottunut olemaan jo3. Olen suorittanut kursseja avoimessa yliopistossa/toisessa ylipoliittisten puolueidenkin ympäriltä. ku tähti, se ei todennäköisesti toteudu opistossa, joudunko aloittamaan Erityisen tärkeää uusien kavereiden yliopistossa, vaan ainakin joissain asikaiken alusta? löytäminen on niille opiskelijoille, jot- oissa on hyvinkin keskinkerEt joudu. Jos haluat korvata aikaisemmilla opinnoillasi Tampereen ka tulevat kaukaa. tainen. Se on monen itseyliopiston opintoja, ota yhteyttä ”Kaikilla ei suinkaan tule tuttu- tunnolle kova paikka.” kyseisen laitoksen amanuenssiin ja opiskelemaan tänne. Mitä kaukaiLukiossa voi vielä tai opintokokonaisuuden vasn lu ke is Miltä op sempi ja maaseutumaisempi kotiseu- menestyä pelkästään tuuopettajaan. Jos haluat vain ? uu nt tu en siirtää opintosi Tampereen ylialoittamin tu on, sitä hankalammalta tietysti tun- kuuntelemalla opetusfi, opiston rekisteriin sellaisenaan, tuu tulla Tampereelle. Jos puolestaan ta, mutta yliopistossa www.aviisi. ota yhteyttä tiedekuntasi kanson Helsingistä, voi olla hankaluuksia on pakko työskennellä liaan tai tiedekuntasi opintoaviisi@uta.fi asiainpäällikköön. Tiedekuntien tulla tänne pieneen kaupunkiin.” myös itsenäisesti. ja laitosten yhteystiedot: www. Kuitenkin myös tamperelaisten uu”Pelkällä fiksuudella ei uta.fi/yhteystiedot. sien opiskelijoiden kannattaa olla ak- pärjää, vaan pitää tehdä töitä. 4. Opiskelujen aloittamisen aihetiivisia. Täällä tunnit eivät kata koko oputtama elämänmuutos ahdistaa, ”Tamperelaiset monesti kuvittelevat, pialuetta.” mistä saan apua? että koska he ovat tamperelaisia, kaikSopeutumisongelmat hoituvat kuiKeskustele opiskelukavereittesi kanssa. Jos ahdistus vie liikaa voiki sujuu jotenkin itsestään. Voi olla, tenkin yleensä kaveriporukan löydytmiasi, ota yhteyttä Ylioppilaiden että ne omat lähimmät kaverit lähtevät tyä. terveydenhoitosäätiöön (YTHS). jonnekin ihan muualle opiskelemaan, ”Vertaiskokemukset ovat aina hyviä. Siellä on asiantuntijoita, joiden luo joten tamperelaistenkin pitäisi pääs- Porukassa tietää, ettei ole ainoa, joka pääsee juttelemaan omasta tilanteesta. YTHS:n mielenterveystyön tä kiinni uusiin ympyröihin. Ei kan- kärsii, vaikka kaikki näyttävät kuipuhelinnumero on 046 710 1060, josnata kuvitella tamperelaisena, että mi- tenkin suhteellisen itsevarmoilta.” ta voi varata klo 10–11.30 ajan ja klo nähän tunnen kaupungin, joten miksi 11.30–12.00 psykologi antaa neuvoja puhelimessa. menisin tähän tutustumaan. Siinä on Tuutoritoiminnasta huolimatta kaikki opiskelijat eivät löydä massaluentokuitenkin se ihmisyhteisö, mihin sa5. Vaikka luen kuinka paljon, en jen keskeltä yhtään kaveria. malla saa kontaktin.” muista mitään. Mitä teen? ”Yksinäiset ihmiset ovat sillä tavalla Kaikille uusille opiskelijoille pakollisissa orientoivissa opinnoissa Osa muuttaa Tampereelle opiskele- yksinäisiä, että ei heitä missään näy.” käydään läpi opiskelutekniikkaa. maan suoraan lapsuudenkodistaan. Joskus uuden opiskelijan sopeutuOpiskelutekniikkaa on mahdollis”Nyt kun opiskelijat pyritään valitse- miseen yliopistomaailmaan tarvitaan ta opiskella myös joidenkin laitosten järjestämillä Opi oppimaan maan niin, että olisi myös nuorempia ammattiapua. -kursseilla. Lisäksi yliopistolla on ihmisiä joukossa, harva on vielä tottu”Mielenterveyspalveluissa on hiropiskeluvaikeuksiin erikoistunut nut itsenäiseen elämään. Pitäisi pärjä- veästi ruuhkaa, joten en kauheasti inopintopsykologi Satu Eerola, joka neuvoo oikean opiskelutekniikan tä yksin, eikä koko ajan ole joko suku- nosta ihmisiä tulemaan. Jos on samaslöytymisessä. Opiskelijat pääsevät laisia tai luokkakavereita ympärillä”, sa elämäntilanteessa olevia lähimmäiEerolan luo joko YTHS:n, opiskeliHämeenaho sanoo. siä, ensin kannattaa puhua heidän jaopinto-ohjaajien tai opettajien Opintotuen varaan jättäytyminen kanssaan. Jos ystäviä alkaa ahdistaa, lähettäminä. vaatii totuttelua. koska mistään muusta kuin minun 6. Opiskelijabileissä juodaan liikaa. ”Monella on opettelua siinä, et- ongelmista ei puhuta, ehkä sitten on Miten pysyn porukassa, jos juon tä kaikki pitää ostaa itse ilman äidin hyvä hakea ulkopuolista apua. Ystävivähemmän? huoltoapua. Ensin tuntuu, että on pal- en kanssa voi silloin viettää vähän toijon rahaa, kun sitä saa kerralla. Sitten senlaisia aikoja ja keskusteluja.”

Kaikilla opiskelijoilla on oikeus juoda juuri niin vähän, kuin he haluavat. Jos koet paineita liialliseen juomiseen, ota asia puheeksi tuutorisi kanssa. Todennäköisesti hän osaa kertoa sinulle ainejärjestösi muistakin tapahtumista kuin bileistä. Myös vastavalittu Tamyn soposihteeri neuvoo varmasti mielellään päihteettömyydessä, kun hänen työsuhteensa alkaa elokuussa: soposihteeri.tamy@uta.fi, 050-3612846. Jos ei muu auta, juo välillä ykkösolutta tai täytä taskumatti vedellä. Ei kukaan huomaa. 7. Mistä saan rahaa opiskeluun? Kelasta postitetaan sinulle esitäytetty opintotukilomake sen jälkeen, kun tietosi opintopaikastasi ovat siirtyneet Kelaan. Lisäksi hyväksymiskirjeen mukana tulee Ekavuotisen opas, jossa on infoa opintotuesta. Jos sinulla on ongelmia lomakkeen kanssa, ota yhteyttä Tampereen yliopiston opiskelijoiden opintotukiasioita hoitavaan yliopiston opintotukitoimistoon. Yliopiston päärakennus, Kalevantie 4, huone A 108. Puh. (03) 3551 6233 8. Mistä saan asunnon? Opiskelijaksi hyväksymisen yhteydessä tulee Ekavuotisen opas, jossa on infoa opiskelija-asunnoista. Jos tulet Tampereen ulkopuolelta ja tarvitset välttämättä asunnon syksylle, kannattaa hakea myös kaukana olevia soluasuntoja, sillä syksyn asuntotilanne on huono. Isoin opiskelija-asuntojen välittäjä on Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (Toas, p. 080095560). Opiskelija-asuntoja välittävät myös Insinöörioppilastalo Oy (IOT p. (03) - 225 9900) ja Kiinteistö Oy Opintanner (p. 010 227 3054, p. 010 227 3049) & Pirkan Opiskelija-asunnot Oy (p. 03 265 2566, 040 820 7090). Vapailla markkinoilla olevia asuntoja välittää Opiskelijan Tampereen asunnon välityksen projektisihteeri, p. 044 3610 220. Hän kertoo myös hätämajoituksesta, joka on suunnattu kokonaan ilman asuntoa jääneille opiskelijoille. 9. En löydä luokkia sokkeloisella kampusalueella, mikä avuksi? Voit opetella kampuksen rakennusten nimet Aviisin kampuskartasta. Apua voi kysyä kunkin rakennuksen vahtimestarilta, jonka koppi löytyy yleensä ulko-oven vierestä. Tai tallenna vaikka yliopiston vaihteen numero (03- 355111) kännykän pikavalinnaksi. Sieltä osataan neuvoa. 10. Rahat loppuivat parin viikon päästä opintotuen tultua, mitä teen? Tamyn taloustoimistossa (Kauppakatu 10, toinen kerros) on vippikassa, jossa on kohtuullinen korko, 10 prosenttia vuodessa. Taloustoimisto aukeaa kesätauolta 12.8 ja palvelee vippiasioissa 8–11 ja 12–14 ja 16.8 alkaen 12–15. Tamyn jäsen voi saada enintään 170 euron lainan enintään neljäksi kuukaudeksi. Myös vanhemmilta vippaaminen tai opintolaina ovat vaihtoehtoja.

Suunnista kampuksella kuin konkari Virta on Linnan takana sijaitseva keskustakampuksen uusin rakennus. Siellä toimii lastentarhanopettajakoulutus, Synergos, alueellisen kehittämisen yksikkö Sente, rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto ja Päätalon B-osa. Rehtori hallitsee Journalismin tutkimusyksikkö. yliopistoa täältä käsin.

Linna on yliopistokampuksen toiseksi uusin rakennus, jossa sijaitsee yliopiston pääkirjasto, tiedekirjakauppa Taju sekä Sodexon opiskelijaravintola.

Päätalon A-osa. Täältä löydät lastenhoitohuoneen, sanomalehtilukusalin, aktuaarinkanslian, naulakot, opastuksen, opintotukitoimiston, Juveneksen opiskelijaravintolan, kopiokoneita, lukusalin, juhlasalin... You name it.

Punaisessa tiilirakennuksessa sijaitsee YTHS:n Kalevantien vastaanotto. Täällä voit käydä näyttämässä kipeätä kurkkua ja poistattaa viisaudenhampaasi.

Päätalon D-osa. Täällä on legendaarinen alakuppila, jossa ennen poltettiin tupakkaa ja suunniteltiin vallankumousta. Käy katsomassa, mitä siellä tehdään nykyään.

Pinni A:n porttiosan tunnistat valtavista fallossymboleista, jotka legendan mukaan peitettiin vuosia sitten valtavilla kortongeilla.

Päätalon C-osa kuhisee yliopiston henkilökuntaa.

Putki yhdistää Pinnin ja Päätalon sekä aiheuttaa talviaikaan vaaratilanteita, kun ylhäältä putoaa jääpuikkoja.

Päätalon E-osa. Täältä löydät kielikeskuksen. Muista käydä ruotsin kurssi heti alta pois!

Tampereen yliopisto

Pinni B. Täältä löydät muun muassa opiskelijaravintola Minervan sekä viidennessä kerroksessa sijaitsevan kappelin.

Tämä on Atalpa, suomeksi akateeminen liikunta- ja palvelutalo. Täällä voit kuntoilla ja pestä pyykkiä. Atalpassa on käynnissä laajennusremontti.

- yliopistossa on noin 15 000 tutkinto-opiskelijaa - henkilökuntaa on noin 2 100

Täältä löytyy humanistien kirjasto Humanika sekä tietokoneluokka, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

- yliopiston kansleri on Krista Varantola, rehtori Kaija Holli ja hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo

NOORA KATTO, kuva

Muista myös nämä: opiskelijan aakkosia Akateeminen vartti tarkoittaa sitä, ettei luennoille kannata mennä vielä tasalta vaan vartin yli. Bolognan prosessi teki opintoviikoista opintopisteitä. Ikiopiskelijat saattavat silti erehtyä puhumaan ovareista noppien sijaan. Cumu eli cum laude -opinnot tarkoittavat aineopintoja. Ilmausta käyttävät lähinnä neljännenkymmenen vuoden opiskelijat. Dosentti on tieteellisesti pätevöitynyt henkilö, joka hoitaa dosentin virkaa. Tuttavallisemmin mielipideautomaatti. Edari eli edustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin eli yliopiston eduskunta.

Fuksi olet sinä, ensimmäisen vuoden opiskelija! Gradu on opinnäytetyö, jolla sinua pelotellaan armotta alusta asti. HOPS tarkoittaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa, joka tehdään yhdessä oppiaineen henkilökunnan kanssa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Ikiopiskelija eli N:nnen vuoden opiskelija ei lähde yliopistosta kulumallakaan. Nykyisinä hiillostuksen aikoina tämä vaatii erityistä luonteen lujuutta. Jatko-opiskelija on suorittanut maisterin tutkinnon ja tähtää lisensiaatiksi tai tohtoriksi. Kypsäri eli kypsyysnäyte eli maturiteet-

ti on esseetyyppinen kirjoitelma, jonka avulla osoitetaan kirjallista ja tieteellistä esitystaitoa. Kypsäristä ei saa arvosanaa, vaan se joko hyväksytään tai hylätään. Loppumerkintä eli kokonaismerkintä haetaan, kun opintokokonaisuus (esim. perusopinnot) on tehty valmiiksi. Minerva on valoisa opiskelijaravintola Pinni B:n kakkoskerroksessa. Noppa on muodikas ilmaisu, jolla viitataan opintopisteeseen. Ootti on opiskelijaopinto-ohjaaja, jolta voi kysyä vaikka mitä. Yhteystiedot löydät yliopiston nettisivuilta. Pruju on luennoilla jaettava monisteläjä.

Schoolit ovat tiedekuntien ja laitosten tilalle tulevia tieteenalakohtaisia yksiköitä, jotka käynnistävät toimintansa ensi vuoden alussa. Uudistuksessa oppiainevetoisuuden tilalle tulee laajaalaisempia ja poikkitieteellisempiä kandidaattiohjelmia. Tuutori on myöhemmän vuosikurssin opiskelija, joka auttaa fuksia opiskelijaelämän alkuun ja neuvoo, mitä juustoa kaupasta kannattaa ostaa. Uusintatenttiin on syytä mennä, jos varsinaisesta tulee hylsy. Vastaanotolla tarkoitetaan yliopiston opettajien ja hallintovirkamiesten useimmiten viikoittaisia vastaanottoaikoja, jolloin he ovat tavattavissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti.


1. Jaostohuone on aktiivien puuhamaa ja

harjoittelijoiden työtila. Siellä voi valmistella tapahtumia, askarrella julisteita tai vaikka maalata banderolleja mielenosoituksia varten. Huoneesta on myös pääsy tiedon valtaväylälle nettiyhteyksien muodossa.

2. Nämä portaat johtavat Yo-talon takapihalle, jossa odottaa Tamyn muuttoauto.

3.

Varastosta kv-opiskelija voi noutaa panttia vastaan lainaan astioita ja aterimia. Huoneesta löytyy myös sateenkaaren pää ja kätketty aarre, usko tai älä.

4.

Kahvihuone on Tamyn työntekijöiden tauko- ja juttutupa.

Yo-talon salat julki Tampereen yliopiston opiskelijoiden oma etu- ja palvelujärjestö Tamy pitää majaansa Ylioppilastalolla Kauppakatu 10:ssä. Tamyn toimitilat sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa. tuomas Suni, kuva / Olli Koikkalainen & Tuomo Tamminen & SEPPO HONKANEN, Teksti

5.

Home, sweet home. Tämä huone oli käyttökiellossa homemyrkkyjen takia, mutta perusteellisen remontin jälkeen se toimii jälleen esimerkiksi yritysyhteistyötoimihenkilön tyyssijana.

7.

Tässäkin huoneessa tehdään Aviisia, Tamyn julkaisemaa ylioppilaslehteä. Aviisin päätoimittajana jatkaa kolmatta vuotta Seppo Honkanen. Lehden kolmas toimittaja on Tamyn sivari, jona toimii elokuun lopusta lähtien Ville Ilkkala. Toimitus ottaa mielellään vastaan juttuvinkkejä. Jos osaat kirjoittaa ja sinulla on hyvä juttuidea, kannattaa soittaa tai laittaa sähköpostia päätoimittajalle. Osoite on seppo.honkanen@uta. fi. Kaupungilla puhutaan, että Aviisin juttupalkkioita kelpaa verrata vaikka Aamulehden palkkioihin.

15. Sosiaalipoliittinen sihteeri työskentelee opiskelijoiden sosiaalisen aseman ja etuuksien parantamiseksi ja auttaa esimerkiksi asumiseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon ja häirintään liittyvissä asioissa. Soposihteerin huoneessa toimii maanantaisin myös Tamyn lainopillinen neuvonta, joka on opiskelijoille ilmaista. Tamyn soposihteeri sai töitä Helsingistä, joten paikka on avoinna.

8.

Täällä pitää päämajaansa alakerran baarin, perinteikkään Yo-talon, toimitusjohtaja Timo Isomäki. Tamy omistaa ravintola Yo-talosta 15 prosenttia.

16.

Tamyn yleistoimistossa jokainen opiskelija joutuu käymään ainakin yhden kerran – opiskelijakorttinsa noutamassa. Yleistoimistonhoitaja Tuire Jalaskoski hoitaa myös Tamyn asunnonvälitystä muuten paitsi syksyisin ja vuokraa Tamyn muuttoautoa. Hän ottaa lisäksi vastaan varauksia Yo-talon kokoushuoneeseen ja Vanhalla Domuksella sijaitsevaan Domusklubiin. Yleistoimistosta voi myös lähettää fakseja ja lainata porakonetta tai muita työkaluja. Jos et tiedä, kenen puoleen sinun pitäisi kääntyä, kysy Tuirelta.

9. Tamyn työntekijöiden esimies ja Ylioppi-

lastalon isännöitsijä on pääsihteeri Kati Rajala. Pääsihteeri valmistelee ja esittelee asioita Tamyn edustajistolle ja hallitukselle, toimii niiden sihteerinä ja toteuttaa niiden päätöksiä. Pääsihteeri vastaa myös ylioppilaskunnan talous- ja henkilöstöhallinnosta. Lisäksi hän toimii muun muassa lukuisissa edunvalvonta- ja edustustehtävissä ja pitää yhteyksiä ylioppilaskunnan yhteistyökumppaneihin.

17. Taloustoimistossa pyöritetään Tamyn

10. Nurkkahuoneessa valtaa pitää Tamyn

hallituksen puheenjohtajisto, jonka edustajisto valitsee vuodeksi kerrallaan. Tänä vuonna puheenjohtaja on Aleksi Rantala ja varapuheenjohtajana Timo Perälä. Hallituksen puheenjohtajuus on ylioppilaskunnan tärkein asema, mikä tarkoittaa kokopäivätyötä.

12. Kansainvälisten asiain sihteeri Katri

va on usein hyvin abstrakti, mutta työn tulokset vaikuttavat kaikkiin opiskelijoihin. Koposihteeri edustaa opiskelijoita yliopiston hallinnossa ja työryhmissä. Hän tuntee yliopiston hallinnon, rahoituksen ja opiskelua koskevat lait, asetukset ja säännöt ja osaa auttaa opiskelijoita opintoihin liittyvissä ongelmissa. Koposihteerin pestiä hoitaa Johanna Roihuvuo. Tamyn linkkinä ainejärjestöihin ja muihin opiskelijayhdistyksiin. Hän järjestää yhdistyksille koulutuksia ja tapaamisia sekä antaa neuvoja yhdistysasioissa lainsäädännöstä taloudenpitoon ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi hän hoitaa tiedotusta, tuutoroinnin järjestämiseen liittyviä töitä, valmistelee yhdistyksille myönnettävien tukien käsittelyä ja päivittää Tamyn verkkosivuja.

6.

muun muassa Tamyn hallitus, mutta sitä voivat varata ilmaiseksi kokoustilaksi myös ainejärjestöt ja muut ylioppilaskunnan alaiset kerhot ja yhdistykset.

13. Koulutuspoliittisen sihteerin työnku-

14. Järjestösihteeri Kirsi Venho toimii

Toimittaja Hertta-Mari Kaukonen aloittaa viidennen työvuotensa Aviisissa ja kolmannen vuotensa tässä huoneessa.

11. Tamyn kokoushuoneessa kokoontuu

Suhonen vastaa lähes kaikista ulkomaisia opiskelijoita ja Tamyn kehitysyhteistyötä koskevista asioista. Hän neuvoo ja tiedottaa kv-opiskelijoita ja vastaa näiden edunvalvonnasta. Vastaavasti hän osallistuu kv-tuutoroinnin organisointiin ja kv-tuutoreiden koulutukseen. Lisäksi hän vastaa Tamyn englanninkielisistä nettisivuista ja hoitaa kv-opiskelijoiden astiavarastoa.

Ylioppilastalon imii alakerrassa to n ne ri aa nd lege o al -t Yo a ol ravint

.com www.yo-talo

taloutta. Kassanhoitaja Karita Mattila (ei se laulaja) hoitaa laskutukset, maksaa palkat ja palkkiot paitsi Tamyn työntekijöille ja luottamushenkilöille, myös alakerran baarin työntekijöille. Hän hoitaa myös vippikassaa, josta Tamyn jäsenet voivat saada nopeasti lyhytaikaista lainaa. Tamyn, Yotalon ravintolan ja Ylioppilastalosäätiön rahavirroista parhaiten on perillä kirjanpitäjä Lea Kontoniemi.

18. Samassa kokouksessa, jossa edusta-

jisto valitsee Tamyn hallituksen uuden puheenjohtajan, se valitsee myös uuden hallituksen. Se kokoontuu pääosin täällä. Jokaisella hallituksen jäsenellä on omat sektorinsa, joiden asioita hallituslaiset hoitavat yhdessä sihteerien kanssa.

/opiskelijan_ohjepaketti  

http://www.aviisi.fi/media/opiskelijan_ohjepaketti.pdf

/opiskelijan_ohjepaketti  

http://www.aviisi.fi/media/opiskelijan_ohjepaketti.pdf