Page 23

Tamylaisten näkökulmia myös blogissa: tamyblogi.wordpress.com Otteita matkapäiväkirjasta

”Opimme tietämään, miltä tuntui olla Kim Jong Il”

Meethi Bai on ylpeä lainarahalla hankitusta lehmästään, joka nyt tuottaa perheelle tuloja.

8.2. Moottori- ja pyöräriksoja, lehmiä, vuohia, kissoja, koiria, autoja, moottoripyöriä – päämme ovat pyörällä liikenteen vilinästä ja suusta pääsee tahattomia kirkaisuja ajoneuvojen viilettäessä sentin päästä torvet soiden. Pian huomaamme, että Intian liikenteen näennäisessä kaaoksessa vallitsee järjestys, jonka avainsanoja ovat herkeämätön tarkkaavaisuus ja läsnäolo hetkessä. 10.2. Delhin hulinasta on saavuttu vihdoin Rajasthaniin aavikkomaisemiin. Vaikkei ihmisiä täällä aivan yhtä paljon olekaan, tuntuu jossain silti aina liikkuvan joku, katsoipa minne suuntaan tahansa. Kuivuus vaikuttaa alueella kaikkeen, ja siksi on hämmästyttävää, miten hyvin ihmiset ovat sopeutuneet vaikeisiin elinoloihin.

Tohtori Vasundhera Tyagi tekee odottaville äideille neuvolatarkastuksen. Hänet voi tavata Tampereen yliopiston kampuksella GRAVIS:in vierailun yhteydessä.

Rajasthanissa miehetkin sheikkaavat bootya.

n tytöissä

13.2. Seurattuamme päivän haltioissamme neuvolatoimintaa GRAVIS:in sairaalalla

15.2. Uskomme tietävämme, miltä Kim Jong-Ilistä tuntui hänen katsellessaan asioita. Se on yllättävän rankkaa työtä viidennen koululuokan tai 17. aavikkoluumun tullessa kohdalle. Luumun tai lapsukaisen omistajille ne ovat kuitenkin ainutlaatuisia, ja tämä täytyy pitää mielessä, vaikka hymyn tekisi mieli jo hyytyä pitkän päivän vaihtuessa iltaan. 16.2. Kuusi ohjelmaltaan tiivistä mutta monin tavoin avartavaa kenttäpäivää takana. Uskomatonta, miten innovatiivisia ja myönteisiä ihmiset voivat olla, vaikka arkielämä tuottaa elämään haasteita, joista suomalaisen hyvinvointivaltion kasvatti ei osaa uneksiakaan. Aavikon karuuden keskelläkin osataan tanssia ja laulaa elämästä nauttien.

Tamyn kehy-faktat

keeseen ja Rajasthanin rautarouviin. ja perheelle ja käydä koulua. Hankematkamme mieleenpainuvimpia hetkiä olivat tapaamiset niiden naisten kanssa, jotka ovat olleet muuttamassa vallitsevaa kulttuuria. GRAVIS:in perustajajäsen, Shashi Tyagi, tiivistää alueen naisissa viime vuosikymmeninä tapahtuneen muutoksen. ”He ovat itsevarmempia. En saa enää käydä heidän puolestaan ostoksilla, sillä tuon kuulemma liian kalliita asioita.” Tapaamamme GRAVIS:in kyläterveystyöntekijä, jämerä Meethi Bai selittää jotain kiivaasti ja tarttuu pelottavasti toista meistä kurkusta, mutta tulkki rauhoittelee: Meethi vain demonstroi, kuinka sai taivuteltua vastahakoisen pankinjohtajan antamaan lainan. Meethillä on hyvien käsivoimien lisäksi vahva tahto. Hän taisteli seudun naisille heille kuuluvat valtion synnytysrahat, joita paikallinen sairaala pimitti.

12.2. Ensimmäisen vapaapäivän kunniaksi lähdimme aavikkoseikkailulle, josta tarttui mukaan takiaisia ja liuta kylän lapsia, jotka mielellään olisivat käyttäneet meitä leikkiseurana pidempään.

pääsemme osallistumaan majapaikassamme järjestettävään iltajuhlaan, josta ei puutu tanssia ja laulua. Estradille pääsevät vuoronperään lapset, miehet ja naiset sekä kovasta vastustuksesta huolimatta myös me kaksi kankeaa suomalaista.

Vanha kyläterveystyöntekijä Teepu Bai taas kertoo, kuinka häntä työnsä alkuaikoina heiteltiin kivillä, koska naisen ei ollut sopivaa tehdä terveystyötä. Peräänantamattoman asenteen ansiosta Teepun tietämystä arvostetaan nykyisin ja häneltä tullaan usein kysymään neuvoa. GRAVIS:in toimintaa ohjaavan gandhilaisen filosofian mukaan yhteiskunnan muutos lähtee vähäosaisimpien voimaantumisesta. Tähän on helppoa yhtyä nähtyään Rajasthanin aavikkokylien elämää: Mumbain pörssikurssit voivat nousta ja valtion pääoma kasvaa, mutta Intian köyhien ja naisten elämän parantamiseksi rupiat eivät ohjaudu, ennen kuin heillä on voimaa sitä itse vaatia. Laura Markkanen, Varpu Jutila teksti & kuvat KIRJOITTAJA OVAT TAMYN KV-SIHTEERI JA TAMYN kehyvaliokunnan puheenjohtaja

- Tamy ja GRAVIS ovat tehneet hankemuotoista yhteistyötä 17 vuoden ajan. Nykyisellä hankkeella edistetään erityisesti Tharin aavikon naisten ja lasten terveyttä. - Hankkeen avulla on tähän mennessä muun muassa hankittu ja järjestetty:

1 kiertävä lääkintäauto 30 lääkintäleiriä 56 nuorisokoulutusta 62 terveystietoleiriä 28 neuvola- ja rokotusleiriä - Voit tukea terveystyötä milloin tahansa siirtämällä haluamasi summan tilille FI76 5732 2620 0100 09. Merkitse viestiksi ”Tamyn kehy-maksu”. Keräyslupa Pol.hal. 2020/2011/713. -Lisää Intia-kuvia Tamyn Intia-hankkeen Facebook-sivulla. Lisää hankkeesta ja Tamyn kehy-toiminnasta osoitteessa tamy.fi/kehy

Tykkää Aviisista. edes Facebookissa. FACEBOOK.COM/AVIISI Aviisi 14.9.2012

23

Profile for Aviisi

Aviisi 10/2012  

Tampereen ylioppilaslehti Aviisi, 14. syyskuuta, 10/2012

Aviisi 10/2012  

Tampereen ylioppilaslehti Aviisi, 14. syyskuuta, 10/2012

Profile for aviisi
Advertisement