Aviador Kustannus Syksy 2023

Page 1

UUTUUDET SYKSY 2023

AVIADORIN SYKSY 2023

Julkaisija: Aviador Kustannus

Painopaikka: Tallinna Raamatutrükikoja OÜ

YHTEYSTIEDOT

Aviador Oy

Postiosoite

Suotie 15, 05200 Rajamäki

Aviadorin Kulttuurikulma

Liisankatu 19, 00170 Helsinki

info@aviador.fi

www.aviador.fi

www.facebook.com/aviadorkustannus

www.instagram.com/aviadorkustannus

https://twitter.com/AviadorTW

https://issuu.com/aviadorkustannus

Kustantaja / Myynti

Vesa Tompuri +358 591 6059 vesa@aviador.fi

Myyntijohtaja

Jarkko Mali

+358 50 368 8335 jarkko@aviador.fi

Markkinointikoordinaattori

Oona-Emilia Enkelsaari

+358 50 517 4856 oona-emilia@aviador.fi

Tiedottaja

Miksu Väkiparta

+358 40 559 9575 miksu@aviador.fi

Kustannustoimittaja

Hilma Kupiainen

+358 40 056 0790 hilma@aviador.fi

Katalogin julkaisut ovat Aviadorin syksy 2023 ennakkotietoja. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Liisankadulla samassa

talossa kuin...

Siitä on nyt kolme vuotta, kun korona sulki Suomen. Kuka enää muistaa? Samoihin aikoihin ”rantauduimme” Rajamäeltä Helsinkiin, aluksi Punavuoreen ja pian Kruununhakaan. Vironkadun kotoisa puolikellariosoite vaihtui viime syyskuussa Liisankadun varrelle, taloon jolla on historiansa jääkärien värväyksineen ja Volter Kilven koteineen. Ainakin viime mainittu velvoittaa tuottamaan hyvää kirjallisuutta, myös sellaista, joka on lievässä etunojassa aikansa valtavirtaan nähden – kuten Alastalon salissa aikanaan. Sitä on kutsuttu (syystä) paitsi suomalaisen romaanihistorian merkkiteokseksi, myös kirjaksi josta jokaisella on painava mielipide, mutta jota harva on lukenut.

Alastalon salissa on myös esimerkki teoksesta, joka toimii mainiosti sekä itsekseen kirjasta luettuna että kuunneltuna. Ylen ykköskanavalta lähetetty, Esko Salervon lukema jatkoäänikirja avasi teoksen rikkauden ainakin minulle nautittavasti. Samalla se oli esimerkki siitä, miten tärkeää äänikirjoissa on onnistunut lukijan valinta. Tähän aiomme kiinnittää itsekin huomiota tänä vuonna, kun urakoimme vanhoista ja uusista kirjoistamme äänikirjaversioita. On selvää, että uudet formaatit ovat tulleet jäädäkseen ja siksi on viisautta hakea sopiva tapa vastata tähän tarpeeseen.

Olemme toteuttaneet muutamia äänikirjoja myös äänimaisemaa ja musiikkia käyttäen. Aiomme jatkaa tällaisten kuunnelmakirjojen tuottamista, kuitenkin niin, että ne ovat käytössä vain silloin, kun ”pelkkä” luenta saa muista elementeistä aidosti sisällöllistä lisäarvoa. Sen päättäminen vaatii intuitiota ja tarkkaa korvaa, mitä meiltä musiikkitaustaisena ja -painotteisena kustantamona uskon löytyvän.

Yhtä tärkeää kuin oman näkemyksen noudattaminen on luonnollisesti kirjojen lukijoiden ja kuuntelijoiden huomioonottaminen. Siksi tämänkin kirjavuoden julkaisuohjelmamme pyrkii olemaan riittävän monipuolinen ja tasapainoinen ajatellen erilaisia luku- ja kuuntelumakuja. Oleellista mielestämme on oma ääni sekä omaleimainen idea ja sen toteutus – erottuvuus sekä kauno- että tietokirjallisuudessa kuin myös kustantamon julkaisuprofiilissa.

Tervetuloa uusien kirjojemme pariin sekä silmin että korvin! Toivotamme Sinut tervetulleeksi myös tapahtumiimme – tai muuten vaan – Kulttuurikulmaan Liisankatu 19:ään Helsingin Kruununhakaan, kuten myös kirjakesän ja -syksyn tuleviin tapahtumiin.

©Ari
Vesa Tompuri Kustantaja Haimi
SISÄLTÖ Romaanit ja novellit 5 Runous ja draama 14 Lapset ja nuoret 20 Tietokirjat 23 Musiikki ja elämäkerrat 24 Ääni- ja e-kirjat 27

NASTJAN KYYNELEET Natascha Wodin

Suomentanut Raija Nylander

Ukrainalaissyntyisen, saksaksi kirjoittavan Natascha Wodinin palkittu romaani kertoo tarinan Nastjasta, toisen maailmansodan aikana pienessä ukrainalaiskylässä syntyneestä naisesta. Nastja lähtee Neuvostoliiton hajoamista seuraavina kaaoksen ja puutteen aikoina Saksaan töihin voidakseen tukea Ukrainaan jäänyttä tytärtään ja tyttären hoitoonsa ottanutta entistä miestään. Hän asettautuu Berliiniin ja työskentelee siellä siivoojana – insinöörin koulutuksella. Viisumi on voimassa kolme kuukautta, eikä Nastja muista uusia sitä. Näin Nastjasta tulee laiton maahanmuuttaja, eikä hän myöskään pysty palaamaan kotimaahansa viisumin vanhentumisen takia.

Nastjan elämää Saksassa vaikeuttaa jatkuva ilmitulemisen pelko ja maan byrokratian kiemurat. Hän solmii avioliiton, mutta tämä ei tuo ratkaisua hänen ongelmiinsa, pikemminkin hänestä tulee häikäilemättömän riiston kohde.

Natascha Wodin syntyi 1945 Saksassa ukrainalaisperheeseen, jonka natsit kyyditsivät pakkotyöhön. Heitä ei päästetty sodan jälkeenkään takaisin Neuvostoliittoon heidän juutalaisuutensa takia.

Kirjailija menetti äitinsä 11-vuotiaana tämän hukuttauduttua jokeen. Sittemmin hän etsi lehti-ilmoituksella siivoojaa, joksi hän valitsi Nastjan. He ystävystyivät, ja Wodin sai kuulla Nastjan traagisen tarinan alusta loppuun. Tämän kaipuu kotiin auttoi häntä ymmärtämään oman äitinsä ikävän ja tuskan.

Wodinin tuotantoon kuuluu useita romaaneja. Yksi niistä on Sie kam aus Mariupol, kirjailijan oman äidin tarina, joka on Nastjan kyynelten tavoin palkittu Saksassa.

AVIADORIN SYKSY 2023 ROMAANIT JA NOVELLIT Kansi Satu Enstedt / 200 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 32,50 € / ISBN 9789523811904 / kesäkuu
21,70 € / syyskuu e-kirja:
Ovh 18,50 € / syyskuu
äänikirja: ISBN 9789523811928 / Ovh
ISBN 9789523811911 /
©JuliusSchrank

HYVÄ NÄIN Maarit Verronen

Maarit Verronen (s. 1965) jatkaa uudessa teoksessaan novellien parissa. Hyvä näin on Verrosen yhdestoista novellikokoelma. Verronen kuvaa novelleissaan ympäröivää maailmaa ohikulkijoiden ja tarkkailijoiden, ulkopuolelle jäävien näkökulmasta.

Aiheiden kirjo on laaja: globaaleista pohdinnoista ja uusista tuttavista uimakouluun, maalivahdin ja koiravanhuksen elämään. Novelleissa ratkotaan sukujen mysteerejä sekä kohdistetaan katse maailman pieniin, ehkä muuten huomaamattomiin yksityiskohtiin. Maagis-realistisilla aineksilla höystetty selittämätön yhdistyy tarkkanäköiseen ja myötäelävään arjen kuvaukseen.

Lue myös tämä!

Helsingissä asuvan Verrosen esikoisteos ilmestyi vuonna 1992. Hän on julkaissut lähes 30 teosta – sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Verronen on ollut romaaneillaan kahdesti Finlandia-ehdokkaana ja saanut useita kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2018. Hänen edellinen kaunokirjallinen teoksensa Orionin vyö ilmestyi vuonna 2022.

äänikirja: ISBN 9789523811713 / Ovh 19,70 € / syyskuu e-kirja: ISBN 9789523811706 / Ovh 17.50€ / syyskuu

6
Satu Enstedt
s.
/ Kl 84.2 / Ovh 31,50 €
kesäkuu
Kansi
/ 200
/ Sidottu / Novellikokoelma
/ ISBN 9789523811690 /
ROMAANIT JA NOVELLIT
©Anni Hauni a

TUNTURIT PUHUVAT – ynnä muita tarinoita

Hannu Mäkelä

Hannu Mäkelä (s. 1943) liikkuu uudessa novellikokoelmassaan eri aikakausissa ja ympäristöissä. Kirjan novellit kuvaavat näennäisen merkityksettömien yksityiskohtien ja kohtaamisten kautta tärkeitä elämän käännekohtia - välillä tarkastellen arjen pieniä ihmeitä tai vallan olemusta. Yksityisestä tulee yleistä, yleisestä taas oma kokemus, jota aika ja muistot kuljettavat. Novellien nimet ovat kuvaavia: niminovellin lisäksi kirja sisältää muun muassa novellit Vanha vanha mies, Pysähdys, Uni, Kyproksen kissat, Isä Stalinin sormi, Pilviä ja Van Goghin pelto. Lukija pääsee seuraamaan myös Puun tarinaa ja pohtimaan vaikkapa kysymystä Voiko rakkautta ymmärtää?

Hannu Mäkelän tuotanto käsittää yli 140 teosta. Hänen kirjallinen uransa on jatkunut jo lähes 60 vuotta ja jatkuu yhä.

Hannu Mäkelän edellinen novellikokoelma Viiden minuutin juttuja ilmestyi vuonna 2022. Tätä edeltävinä teoksina hän on julkaissut muun muassa romaanit Varjo – Jeanne d’Arcin lyhyt, toiveikas elämä, Pilven reuna sekä Rakkaudella, Alma

Kansi Satu Enstedt / 200 s. / Sidottu / Novellikokoelma / Kl 84.2 / Ovh 31,50 € / ISBN 9789523811720 / kesäkuu

äänikirja: ISBN 9789523811744 / Ovh 19,70 € / syyskuu e-kirja: ISBN 9789523811737 / Ovh 17.50 € / syyskuu

7 AVIADORIN SYKSY 2023 ©AuliNärevuoriMäk el ä

Jouni

Tossavainen perehtyi sukukansoihin jo 1990-luvulla

Kuopiolainen kirjailija Jouni Tossavainen valmisteli uusinta romaaniaan Venäjän metsästäjät kauan ennen kuin maan nykyinen sortohallinto pääsi valtaan. Hän teki matkoja suomalais-ugrilaisten sukulaiskansojen keskuuteen jo 1990-luvun puolivälissä ja pitkään sen jälkeen. Matkoillaan hän perehtyi paikalliseen kulttuuriin ja osallistui myös sikäläisten eränkävijöiden retkille.

– Jouduin myös seuraamaan läheltä sukulaiskansojen aluksi parantunutta ja sittemmin jyrkästi heikentynyttä kohtelua. Matkustusinto loppui jo ennen Krimin valtausta, kun Venäjän kulttuuriministeri piti Venäjän ylivaltaa uhkuvan puheen samassa seminaarissa, josta Tarja Halonen ja Viron silloinen presidentti marssivat puheen seurauksena ulos, Jouni kertoo.

Hän kertoo romaaninsa materiaalin kertyneen pitkän keruutyön tuloksena. Itäiset sukulaiskansat alkoivat kiinnostaa sen jälkeen, kun hän oli ensin viettänyt kokonaisen vuoden Yhdysvalloissa ja perehtynyt sen aikana sikäläiseen eräelämään. Eränkäynti kiinnosti, koska metsästys oli maaseudulla kasvaneelle kirjailijalle tuttua jo teinivuosilta.

Kirjoittaminen tuli Jouni Tossavaisen elämän keskeiseksi sisällöksi parikymppisenä. Sitä ennen yhtenä elämän suuntavaihtoehtona oli urheilu. Lupaava neljännesmaileriura kuitenkin päättyi polvivammaan ennen kuin oli kunnolla alkanutkaan.

– Tampereen yliopiston draamakirjallisuusopinnot olivat tärkeä alkusysäys. Hyvää pohjaa fiktion kirjoittamiselle tuli myös toimittajan töistä opintojen jälkeen.

Uusi romaani on nyt ilmestyessään ajankohtaisempi ja teemoiltaan kipeämpi kuin kirjailija materiaalinkeruuta aloittaessaan oli kuvitellutkaan. Romaani on sekä hätähuuto alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden puolesta että rehellinen eräelämän kuvaus, jossa on myös symbolinen, nyky-Venäjän sortovaltaa kuvaava tasonsa.

Kuva:Vesa Tompuri

VENÄJÄN METSÄSTÄJÄT – eräurheilua Kominmaalta

Jouni Tossavainen

Romaanissa kolme suomalaista miestä tekee työmatkan Venäjälle. Erämies, konsultti ja tutkija lähtevät Kominmaahan, jossa osataan tarhata hirviä. Tarhaustaitoja tarvitaan, kun hullun lehmän tauti tappaa Suomen hirvikantaa.

Venäjän metsästäjät on paitsi eräkirja ja perinteisten metsästystapojen kuvaus myös kannanotto fiktion keinoin nyky-Venäjän vähemmistökansoja polkevaan valtapolitiikkaan. Aivan kuten hirviä tarhataan, ”tarhataan” myös vähemmistökansoja.

Nyky-Venäjän pimeyden keskeltä romaanista kajastaa silti myös hentoa valoa. Millainen on Putinin jälkeinen Venäjä? Muuttuuko mikään?

Venäjän metsästäjät on Jouni Tossavaisen (s. 1958) 15. proosateos. Hänen edellisiä romaanejaan ovat Taistelevat metsot (2020) ja Pojan usko (2021). Tuorein julkaistu teos on valokuvaa ja runoa yhdistävä teos Näköala Haminavuorelta (2022).

äänikirja: ISBN 9789523812017 / Ovh 19.70 € / syyskuu e-kirja: ISBN 9789523812000 / Ovh 17,50 € / syyskuu

Kansi Satu Enstedt / 360 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 31,70 € / ISBN 9789523811997 / kesäkuu
AVIADORIN SYKSY 2023
9
©VesaT ompuri
”Matkustusinto loppui jo ennen Krimin valtausta.”

SILLANRAKENTAJA

Tuomo Heikkinen

Sillanrakentaja on romaani ystävyydestä. Kirjan alussa mies lahjoittaa paikkakunnalle saapuneelle romaanin kertojalle kanin. Siitä heidän ystävyytensä alkaa.

Toinen miehistä kärsii muistiongelmista ja parantaa sairaita. Kertoja, jonka ympärillä kuolee ihmisiä, yrittää opetella pitämään kanista huolta. Kesän aikana he tapaavat sekä tuttuja että tuntemattomia, kohtaavat selittämättömiä asioita ja kokevat yhdessä paljon surua.

Sillanrakentaja on muotoutunut Heikkisen kirjoittamien runojen pohjalta. Romaani, jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää, on trilogian ensimmäinen osa. Sillanrakentaja on Heikkisen esikoisteos.

IKUINEN POIKA

Cristovão Tezza

Suomentanut Tarja Härkönen

ESIKOISTEOS!

Tuomo Heikkinen on kotoisin Kuhmosta, mutta hän asuu Oulussa. Heikkinen työskentelee Oulun kirjailijaseuran toiminnanjohtajana. Aiemmin hän on toiminut kirjallisuuden läänintaiteilijana. Heikkinen on ollut yksi Debytoi runoilijana -kilpailun voittajista ja saanut J.H. Erkon -kirjoituskilpailussa kunniamaininnan. Vapaa-ajallaan hän esiintyy Mieskuoro Huutajissa.

Kansi Satu Enstedt / 380 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 31,70 € / ISBN 9789523811614 / elokuu

e-kirja: ISBN 9789523811621 / Ovh 19,50 € / syyskuu

Brasilialaisen Cristovāo Tezzan

läpimurtoteos, romaani Ikuinen poika kertoo kirjailijan omakohtaisten kokemusten pohjalta miehen kasvusta Down-lapsen isäksi kriisien ja pienten onnistumisten kautta. Romaanin kerrontahetkellä Down-lapsi, ikuinen poika, on kaksikymmentäkuusivuotias. Matka onnitteluja hämillään vastaanottaneesta tuoreesta isästä pojan jokaisesta edistysaskeleesta iloitsevaksi keski-ikäiseksi on ollut raskas mutta palkitseva. Oma tila ja oma aika ei enää ole omaa, vieressä on koko ajan toinen.

Kirjan isä on nuorena hippielämää elänyt kirjailija, jonka ajanlasku pohjautuu aikaan ennen ja jälkeen pojan syntymän. Kirjailijaisällä oli pojan syntyessä haaveena saada nähdä pojan kasvu hänen paremmaksi versiokseen. Isä kokee tuskaa tajutessaan, ettei poika koskaan oppisi lukemaan eikä kirjoittamaan. Hän pitää aluksi pojan syntymää kirouksena ja kuvittelee tämän kuoleman. Lopulta ei ole muuta mahdollisuutta kuin alkaa rakastaa. Samalla kun isä hyväksyy poikansa, hän hyväksyy myös itsensä.

Cristovāo Tezza (s. 1952) on romaanimuodon uudistaja. Ikuinen poika -romaani ilmestyi Brasiliassa vuonna 2007, ja se on valittu toiseksi parhaaksi Brasiliassa 2000-luvulla ilmestyneeksi romaaniksi. Aiemmin Tezzalta on ilmestynyt suomeksi romaani Professori Lisäksi hän on yksi Brasilialaisia jalkapallotarinoita -novelliantologian kirjailijoista.

Kansi Satu Enstedt / 240 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 31,50 € / ISBN 9789523811935 / lokakuu

äänikirja: ISBN 9789523811959 / Ovh 21,70 € / joulukuu

e-kirja: ISBN 9789523811942 / Ovh 18,50 € / joulukuu

ROMAANIT JA NOVELLIT 10
©Tero Kyllö n e n ©Artur Mak os ©Vilma Lind qv i s t

PULLAPOSKI

Sara Mesa

Suomentanut Einari Aaltonen

ELÄINPELI Tiina Poutanen

13-vuotias tyttö lintsaa koulusta ja viettää aikaa puistossa pensasaidan takaisessa piilossa. Hän tutustuu mieheen, joka pitää linnuista ja Nina Simonen musiikista. Tyttö on ”kohta 14-vuotias” ja saa siksi lempinimekseen Kohta. Koulussa häntä haukutaan Pullaposkeksi, mikä lisää hänen ahdistustaan ja viihtymättömyyttään ikäistensä parissa. Mies on ”54-vuotias: niin vanha!” ja on tämän vuoksi kutsumanimeltään Vanha. Vanhalla on kipeä menneisyys, johon sisältyy psykiatrisia hoitojaksoja. Yhteisön silmissä Kohtan ja Vanhan ystävyys on mahdoton. Kun tytön vanhemmat saavat tietää tytön lintsaamisesta ja oleilemisesta Vanhan seurassa, he puuttuvat tilanteeseen – ja kohta myös viranomaiset.

Espanjalaisen Sara Mesan (s. 1976) romaani kysyy, onko yhteiskunnassa tilaa Kohtan ja Vanhan kaltaisten ihmisten epäsovinnaiselle, normeja rikkovalle ystävyydelle, joka tuo lämpöä ja lohtua kummankin elämään. Einari Aaltonen on suomentanut teoksen luovasti, alkuteoksen henkeä kunnioittaen.

Tiina Poutasen toinen romaani Eläinpeli kertoo matkanteosta – sekä mielentilana että konkreettisesti. Tapahtumapaikkana on Skotlanti, jonka maisemissa romaanin päähenkilö, poika nimeltä Aleksis Runeberg, vaeltelee päätyen milloin meren rantaan, milloin taas markkinoille. Hän kohtaa vaeltelunsa aikana ihmisiä nuoresta tytöstä vanhainkotikarkulaiseen ja eläimiä siilistä lohikäärmeeseen. Romaani tarkastelee identiteettiä ja sen säilymistä vieraassa ympäristössä. Teos hyödyntää sisäkkäiskertomuksia, myyttejä ja kansantarinoita sekä tieteellisen tekstin konventioita.

Lue myös tämä!

Sara Mesa syntyi Madridissa, mutta on viettänyt suuren osan elämästään Sevillassa. Hän on julkaissut tähänastisella kirjailijanurallaan toistakymmentä kaunokirjallista teosta, joilla hän myös voittanut useita palkintoja.

Tiina Poutanen (s. 1967) työskentelee kirjailijana ja kuvataiteilijana. Hän on julkaissut aiemmin kaksi kiitettyä runokokoelmaa sekä romaanin Pyörävaras, jonka itsenäinen jatko-osa nyt julkaistava romaani Eläinpeli on.

Kansi Saara Hankama / 160 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 31,70 € / ISBN 9789523811805 / elokuu

Kansi Satu Enstedt / 180 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 29,70 € / ISBN 9789523812079 / elokuu

äänikirja: ISBN 9789523812093 / Ovh 19,70 € / lokakuu e-kirja: ISBN 9789523812086 / Ovh 17.50€ / lokakuu

AVIADORIN SYKSY 2023 11
©Sonia Fraga ©Outi Num mi

HILJAA LIPUVAT VARJOT Anni-Sofia Kauppila

Veitsiluodon tehtaalla sammuvat viimeisetkin valot. Samaan aikaan Toivo, jonka piti tulla kotiseudulleen vain selvittämään äitinsä kuolinpesän irtaimistoa tekee tilinpäätöstä elämästään. Kohtaaminen Laun kanssa imaisee hänet kuitenkin tapahtumien pyörteeseen. Kahden yksinäisen ihmisen ystävystymisestä syntyy lohdun ja tulevaisuudenuskon vuoropuhelu, vaikka kipeät muistot kulkevatkin alati mukana.

Oululaisen, keminmaalaislähtöisen Anni-Sofia Kauppilan toinen romaani Hiljaa lipuvat varjot tarkastelee yhteiskunnan ristiriitoja ja sukupolvien välisiä siteitä, eroja ja yhtäläisyyksiä. Romaani on surumielinen joutsenlaulu pohjoisen kaupungin sielunelämästä. Pohjavireeltään melankolisen kerronnan sävyjä rikastaa tekijälleen ominainen huumori, joka sai kiitosta jo vuonna 2021 ilmestyneessä esikoisromaanissa Taivaspuheluita.

Anni-Sofia Kauppilan (s. 1986) toinen romaani Hiljaa lipuvat varjot sijoittuu Meri-Lappiin, porttinsa sulkeneen tehtaan maisemiin. Kauppila julkaisi kiittävän vastaanoton saaneen esikoisromaaninsa Taivaspuheluita vuonna 2021. Kirjallisuustieteellisen koulutuksen saanut Kauppila on työskennellyt myös sosiaalialalla, kaupanalalla sekä matkaoppaana. Hän asuu Oulussa Paavo Rintalan entisessä kotitalossa, ja harrastaa ekspressiivistä taidetta sekä lenkkeilyä koiransa kanssa.

äänikirja: ISBN 9789523811652 / Ovh 19,85 € / marraskuu

ROMAANIT JA NOVELLIT 12
Kansi Satu Enstedt / 160 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 29,70 € / ISBN 9789523811638/ elokuu
e-kirja:
syyskuu
ISBN 9789523811645 / Ovh 17,90 € /
©SahanSandeepaWi cramaarach i c h i
Lue myös tämä!

ISÄ JOKA KATOSI Jukka Pakkanen

Johan Aro työskentelee lehtikuvaajana, hänen isänsä Viktor Aro on kirkonmies. Kun isä kuolee, Johan käy läpi suhdettaan isäänsä: yhteisiä muistoja lapsuuden urheilukentiltä Helsingistä, olympiakesää ja kesiä Saimaalla. Erityisen merkittävä ja kipeä on muisto Italiasta, Monzasta, jossa isä saa pankissa liian suuren summan liiroja ja lähtee palauttamaan sitä – palaamatta ennen kuin paljon myöhemmin.

Isän kuolema merkitsee Johanille käännekohtaa elämässä. Nuorena hän oli kapinoinut konservatiivista isäänsä vastaan osallistumalla 1960-luvun lopun opiskelijaliikehdintään. Yhteys isään katkesi tuolloin, mutta isä on säästänyt mittanauhan ja sekuntikellon, pojalle tärkeät esineet urheilun parista.

Jukka Pakkasen romaani Isä joka katosi pohtii isäsuhdetta ja kokonaisen sodanjälkeisen sukupolven isäkapinaa. Siinä on kyse myös rakkaudesta ja anteeksiannosta: rakkaudesta omiin juuriin ja läheisiin ihmisiin sekä elämän kipupisteiden ja anteeksiannon merkityksestä menneisyyden käsittelyssä.

Isä joka katosi on Jukka Pakkasen (s. 1942) kahdeksastoista romaani.

VAPAAN KIRJOITTAJAN ANATOMIA Sussu Laaksonen

Kansi Saara Hankama / 120 s. / Sidottu / Romaani / Kl 84.2 / Ovh 28,70 € / ISBN9789523812024 / elokuu

äänikirja: ISBN 9789523812031 / Ovh 17,50 € / marraskuu

Kirjoittaminen ja luova työ yleensäkin on tiiviissä yhteydessä kehoon. Yhteys on ymmärretty eri kulttuureissa kautta maailman, mutta nykyisessä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa se herkästi unohtuu tai katoaa. Seurauksena voi olla ”kirjallinen ramppikuume”, jota Berliinissä palkittu, urallaan koviakin kokenut elokuva- ja tv-käsikirjoittaja Sussu Laaksonen esseekokoelmassaan Vapaan kirjoittamisen anatomia ansiokkaasti ja omakohtaisesti kuvaa. Laaksonen toteaa yhdeksi juurisyyksi häpeän, jota elokuva- ja televisioalan kova kilpailu ja suuri näkyvyys helposti ruokkivat.

Kirjoittaja löysi työskentelyään vapauttaneen kehollisuuden vuosien kuluttua työskenneltyään Piilaakson kannustavassa ilmapiirissä, perehdyttyään erilaisiin somaattisiin tekniikoihin ja uusiin luovan kirjoittamisen näkökulmiin. Loistavalla tyylillä kirjoitetuissa esseissään Laaksonen yhdistää omakohtaiset kokemuksensa esimerkkeihin eri kulttuureista ja eri aikakausilta sekä kehollisen kirjoittamisen harjoitteisiin. Niissä käydään läpi eri kehonosien näkymistä tekstissä ja sen tekemisessä.

Kirjoittajan sanoin: ”teos ei tarjoa helppoja vastauksia hankaliin kysymyksiin, vaan tarjoutuu kumppaniksi monipuoliseen pohdiskeluun.”

Sussu Laaksonen (s. 1970) asuu, kirjoittaa ja opettaa nykyisin Amsterdamissa, mutta vierailee usein Suomessa muun muassa pitämässä kehollisen kirjoittamisen työpajoja.

Kansi Saara Hankama / 220 s. / Nidottu / Esseekokoelma / Kl 80.2 / Ovh 29,70 € / ISBN 9789523811867 / heinäkuu

e-kirja: ISBN 9789523811874 / Ovh 17,50 € / syyskuu

AVIADORIN SYKSY 2023 13
©AriHaimi ©AriHaimi

FAUST I

Johann Wolfgang von Goethe Suomentanut Lauri Sipari

Faust, tarina paholaiselle sielunsa myyneestä tohtori Faustuksesta, kuuluu länsimaisen kulttuurin kivijalkaan. Runomuotoon kirjoittamassaan näytelmässä kirjailija kysyy, mistä Mefistofeles, paholainen, ja Faustus lopulta sopivat ja mitä sopimuksesta seuraa. Näytelmän kolmas keskeinen henkilö on Faustuksen rakastettu Margareta. Faust on sekä ihmissuhdetarina että henkilöidensä kautta koko ihmiskuntaa kuvaava tragedia, jossa on myös koomisia aineksia.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), saksalainen yleisnero, aloitti näytelmän kirjoittamisen jo 1770-luvulla. Ensimmäinen osa, jonka nyt suomeksi julkaistava kirja sisältää, valmistui vuonna 1808 ja kakkososa kirjailijan kuolinvuonna. Teoksessa edetään taivaasta maan päälle noitavuorella pidettäviin vappupirskeisiin – ja lopulta vankityrmään.

Näytelmäkirjailija Lauri Siparin (s. 1945) uusi suomennos avaa nykylukijalle Faustin tiheän runon ja draaman, niin tragedian kuin komedian. Suomennos jatkaa Siparin suomentamien klassikkonäytelmien sarjaa, jossa viimeksi on ilmestynyt Hamlet

Kansi Satu Enstedt / 240 s. / Nidottu / Näytelmä / Kl 83.2 / Ovh 29,80 € / ISBN 9789523811973 / marraskuu
©Ari Haimi ©Joseph Karl S t i e l e r RUNOUS JA DRAAMA RUNOUS JA
DRAAMA

KUKKIVA NAHKA

Janika Haataja

Janika Haataja yhdistää esikoisrunokokoelmassaan Kukkiva nahka uudella tavalla ylevää ja arkista. Kaupan ja teollisuuden tuotebrändit ovat runojen materiaalia yhtä lailla kuin oman identiteetin pohdinnat ja taidekokemukset. Tämä kaikki muodostaa yhdessä jäljittelemättömän kokonaisuuden, joka heijastelee nykyihmisen nopeaa tapaa kokea ympärillään risteilevät viestit ja mielikuvat olemalla samalla kertaa ”auki kuin taivas” ja ”silti lukossa”.

SILITTÄISINKÖ HÄNTÄ VÄHÄN

Hanna Storm

ESIKOISTEOS!

Hanna Stormin kolmas runokokoelma Silittäisinkö häntä vähän pohtii ihmisen ja koiran suhdetta sekä epänormatiivista perhettä. Kaksi ihmistä tapaa ja rakastuu. Toisella heistä on koira. Koira ja kaksi ihmistä muodostavat perheen, jossa kukaan ei ole kenenkään lapsi eikä vanhempi. Teos suhtautuu kriittisesti romanttiseen kuvastoon ja haastaa sitä; rakastuminen, yhteenmuutto, asunnon ostaminen ja lasten hankkiminen eivät ole vakio, vaikka kuvasto vaikuttaa keskuudessamme vahvana.

Tärkeä osa kirjan tematiikkaa on lemmikkienpidon etiikka. Parhaassakin tapauksessa lemmikki on ihmisen käskyvallan alla, ja ihminen päättää lemmikkinsä elämän kulusta. Lemmikit ovat yksilöitä, joilla on oma elämä ja omat lajityypilliset tarpeensa.

Hanna Stormilta on aiemmin julkaistu runokokoelmat kutsun itseni kylään (2018) ja Kanootin säilyttämisestä talven yli (2020).

Helsingissä asuva Janika Haataja (s. 1989) on opiskellut pakkausmuotoilua ja brändäystä Lahden Muotoiluinstituutissa.

Hanna Storm on Turussa asuva runoilija ja esitystaiteilija, joka on tarkastellut taiteessaan ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia. Stormin runoja on julkaistu useissa kirjallisuus- ja kulttuurilehdissä kuten Tuli & Savussa, Parnassossa, Nokturnossa, Zeldassa ja Nuori Voima -verkkolehdessä. Parhaillaan Storm työstää KOIRA (Tämä on ihmisen tarina) -nimistä runoesitystä, joka pohjautuu hänen uusimpaan kokoelmaansa Silittäisinkö häntä vähän. Koulutukseltaan Storm on kirjallisuustieteen tohtori.

AVIADORIN SYKSY 2023 15
©AriHaimi ©Anni Hauni a
Kansi Jutta Kivilompolo / 90 s. / Sidottu / Runokokoelma / Kl 82.2 / Ovh 26,50 € / ISBN 9789523811669 / elokuu Kansi Janika Haataja / 76 s. / Sidottu / Runokokoelma / Kl 82.2 / Ovh 26,50 € / ISBN 9789523811683 / kesäkuu

HISTORIAN PIENMIEHIÄ Pekka Kytömäki

MARSIIN MUUTTANEEN IHMISEN KOTI-IKÄVÄ

Jarno Rajalampi

Pekka Kytömäki (s. 1975) palaa uusimmassa, järjestyksessään viidennessä runokokoelmassaan Historian pienmiehiä tiiviiseen ja hiottuun runotyyliinsä. Sävyltään sekä vakava että melankolisen humoristinen, oivaltavia kiteytyksiä sisältävä teos on kypsynyt lopulliseen muotoonsa seitsemän vuoden kuluessa.

Pekka Kytömäen kaksi edellistä runokokoelmaa, Aattelu rulettaa vuodelta 2018 ja vuonna 2020 ilmestynyt Sytytys, ovat otsikkonsa mukaisesti palindromikokoelmia. Tätä ennen Kytömäki voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon esikoisrunoteoksellaan Ei talvikunnossapitoa.

Runokokoelma Marsiin muuttaneen ihmisen koti-ikävä on tutkielma etäisyyksistä ja niiden synnyttämistä perspektiiveistä. Runon minä kulkee sekä painovoimasta ja ajasta vapaana että myös niihin tiukasti kääriytyen. Teoksen teemat liukuvat abstraktista konkreettiseen ja fiktiivisestä omaelämäkerralliseen. Kieli sukkuloi arvoituksellisen ja suoran sekä herkän ja groteskin ääripäissä. Teoksen varrella on sekä toden- että epätodentuntuisia kohtaamisia.

”kuopan lähelle tulee koju

jossa myydään lippuja

maksua vastaan

saat kurkistaa tai hypätä”

Pekka Kytömäki (s. 1975) on tamperelainen runoilija. Hänen esikoisrunokokoelmansa Ei talvikunnossapitoa voitti vuonna 2016 Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Historian pienmiehiä on hänen viides runokokoelmansa. Tätä ennen häneltä on ilmestynyt kaksi palindromirunokokoelmaa: Aattelu rulettaa ja Sytytys.

Raahessa syntynyt ja sittemmin turkulaistunut Jarno Rajalampi (s. 1983) on kirjallisuustieteen maisteri ja markkinoinnin tradenomi, jonka elämää ovat sävyttäneet pitkät matkat ja näyttävät suunnanmuutokset. Kaikesta tästä löytyy rippeitä hänen esikoisrunoteoksestaan.

Rajalampi on Runo-Kaarina -finalisti ja futisbloggari, joka on kirjoittanut enemmän tai vähemmän koko elämänsä ajan.

16
©Anna Kytö m ä k i ©AriHaimi
Kansi Satu Enstedt / 144 s. / Sidottu / Runokokoelma / Kl 82.2 / Ovh 27,50 € / ISBN 9789523811966 / elokuu Kansi Anna Kytömäki / 80 s. / Sidottu / Runokokoelma / Kl 82.2 / Ovh 26,50 € / ISBN 9789523811676 / kesäkuu
RUNOUS JA DRAAMA

SUONISSAMME VIRTAA

SPOON RIVER

Hannu Luntiala

Hannu Luntiala (s. 1952) aloitti runoilijana ja novellistina 1980-luvulla. Vuonna 1999 hän menestyi Suomen Kulttuurirahaston Suuressa Runokilpailussa, ja kolme vuotta myöhemmin hän voitti Toivo Pekkasen syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn novellikilpailun. Tämän jälkeen hän on julkaissut pääasiassa romaaneja, joista viimeisimmät ovat Ihmissyöjän päiväkirja (2016) ja Rekisteri (2021). Hän on kirjoittanut myös tietokirjan Jazzia Jumalan armosta – Juhani Aaltosen tarina (2017).

Suonissamme virtaa Spoon River on Väestörekisterikeskuksen johtotehtävissä työskennelleen Luntialan ensimmäinen runokokoelma. Suomen Kulttuurirahaston runokilpailun antologiassa julkaistujen runojen lisäksi hän on kirjoittanut tilausrunon, joka luovutettiin Suomen eduskunnalle 13. lokakuuta 2021 valtakunnallisena demokratiapäivänä.

/ 120 s. / Sidottu / Runokokoelma / Kl 82.2 / Ovh 28,50 € / ISBN 9789523812048 / marraskuu AVIADORIN SYKSY 2023
Kansi Saara Hankama
17
©AriHaimi
Kuva ©Vesa Tompuri
Kuva: Jarkko Malin tapaa jatkossa viikottain Liisankatu 19:stä Aviadorin Kulttuurikulmasta.

Jarkko tuli taloon

Kirja-alan kokenut ammattilainen Jarkko Mali aloitti Aviador Kustannuksen myyntijohtajana kuluvan vuoden maaliskuun alussa. Moni muistaa Jarkon jo ajoilta, jolloin hän työskenteli Akateemisen Kirjakaupan ostajana.

Paljasjalkainen helsinkiläinen Jarkko Mali päätyi aikanaan kirja-alalle puolisattumalta. Hän valmistui kauppaopistosta laskentatoimen merkonomiksi ja opiskeli sen jälkeen myös markkinointia.

– Välillä menin töihin, ja päädyin sinä aikana välittäjäfirman kautta Akateemisen Kirjakaupan varastolle. Kun osoittautui, että tiedän myös laskentatoimesta jotain, minulle tarjottiin ostoassistentin paikka silloisen ostopäällikön Leena De Jongin tiimissä.

Tästä Jarkon kirjakauppauran alusta on nyt 22 vuotta. Seuraavien seitsemän vuoden ajan Jarkko perehtyi ostoassistenttina erityisesti tietokirjallisuuteen samalla totuttautuen vielä suurempiin vastuisiin. Niiden aika koitti vuonna 2008, jolloin hän aloitti Akateemisen tietokirjojen ostajana eläkkeelle siirtyneen Raili Ahlskogin seuraajana.

– Tietokirjat ovat alusta asti olleet mun juttuni. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut erityisesti historiasta, mutta työn kautta ovat tulleet tutuiksi kaikki muutkin tietokirjagenret. Kun sitten myöhemmin sain vastuulleni kaiken suomenkielisen kirjallisuuden, tuli myös kaunokirjallisuus perin juurin tutuksi, Jarkko kertoo.

Kirjallisuuden lisäksi Jarkko on ollut nuoruudestaan asti kiinnostunut musiikista. Päivätyö on silti ollut hänelle aina keskeinen elämänsisältö.

– Senkin olen elämäni aikana kokenut, että töitä on tullut tehdyksi liikaakin. Tärkeää minulle on nykyään pitää työ- ja vapaa-aika sopivassa tasapainossa.

Aktiivisuutta Jarkolla on riittänyt vapaa-aikanakin. Takana on muun muassa 20 täyspitkää maratonia, niistä viimeisin vuonna 2015. Myös ulkomailla, muun muassa Italiassa, Jarkko on käynyt maratonreissuilla. Siellä hän kertoo löytäneensä myös kuninkuusmatkakisojen rennomman puolen nähtyään italialaisia juoksijoita kokoontuneena massiivisen viinisammion ympärille.

– Itsellänikin oli tapana poltella juoksu-urakan jälkeen tupakki, kenties siemaista myös kylmä lonkero.

Uuteen pestiinsä Aviadorin myyntijohtajana Jarkko kertoo ryhtyneensä ”intoa puhkuen”. Hän kertoo toivoneensa tätä tilaisuutta jo aiemmin siirryttyään pitkän kirjakaupparupeamansa jälkeen vuonna 2020 kustantamojen maailmaan.

19

IKIKALLION TARINOITA | URBERGETS BERÄTTELSER

– Mammuteista meidän aikaamme | – från mammutar till vår tid Andreas Koivisto & Tom Björklund

Ikikallion tarinoita / Urbergets berättelser on kiehtova tarinallinen ja komeasti kuvitettu tietopaketti Suomen esihistoriasta nykyaikaan. Sivuilla seikkailevat jääkautta edeltäneellä kukoistuskaudellaan niin mammutit kuin myös ihminen varhaisimmasta, kivikaudenaikaisesta versiostaan pronssi- ja rautakauden kautta nykyiseen Homo Sapiensiin.

Ikikallion tarinoita / Urbergets berättelser är en fascinerande berättelse och ståtligt illustrerad faktabok som sträcker sig från Finlands förhistoria fram till nutid. På bokens sidor träffar vi först istidens mammutar och tidiga människor från stenåldern. Boken tar oss sedan via brons- och järnåldern fram till dagens Homo Sapiens.

LAPSET JA NUORET
Kansi Tom Björklund / 96 s. / Sidottu / Lasten tietokirja, kuvitettu / Kl L92.1 / Ovh 29,70 € / ISBN 9789523812055 / syyskuu e-kirja: ISBN 9789523812062 / Ovh 17,50 € / lokakuu LAPSET JA NUORET
Bokomslag Tom Björklund / 96 s. / Bunden / Faktabok för barn / Kl L92.1 / Rek.pris 29,70 € / september e-bok / Rek.pris 17,50 € / oktober
Kirja on
kaksikielinen ja sopii kaikenikäisille!
Boken
är tvåspråkig och passar alla åldrar!

Kirjan kuvittaja Tom Björklund (s. 1963) on kansainvälisesti arvostettu kuvataiteilija, jonka maalauksia on käytetty museoiden näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen töitään on julkaistu monien ihmisen esihistoriaa käsittelevien tieteellisten artikkeleiden yhteydessä maailmanlaajuisesti. Hänen kuvituksiaan on ollut myös useissa luonto- ja historia-aiheisissa kirjoissa ja aikakausilehdissä. Björklund sai työstään Björn Kurtén -palkinnon vuonna 2011 ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Lauri Jäntin säätiön kunniamaininnan 2010.

Ikikallion tarinoita -kirjan kirjoittaja Andreas Koivisto (s. 1978) on arkeologi. Hän työskentelee Vantaan kaupunginmuseossa ja on Vantaa-Seuran puheenjohtaja. Ikikallion tarinoita on hänen toinen tietokirjansa lapsille. Hänen tietokirjansa Sotungin kylästä on valittu Vuoden 2012 Kotiseutukirjaksi. Lisäksi Koivisto on palkittu myös Björn Kurtén -palkinnolla arkeologian onnistuneesta popularisoinnista.

Bokens illustratör Tom Björklund (f. 1963) är en internationellt uppskattad bildkonstnär, vars målningar har använts i utställningar på museer i Finland och utomlands. Hans bilder har publicerats i anknytning till vetenskapliga artiklar om människans förhistoria i medier runt om i världen och han har också gjort illustrationer till ett flertal böcker och tidskrifter om natur och historia. För sitt arbete erhöll Björklund Björn Kurtén-priset år 2011 och Statens pris för informationsspridning samt Lauri Jäntin säätiös hedersomnämnande 2010.

Urbergets berättelser -bokens författare Andreas Koivisto (f. 1978) är arkeolog. Han jobbar på Vanda stadsmuseum och är ordförande för Vandasällskapet. Urbergets berättelser är hans andra faktabok för barn. Hans faktabok om byn Sottungsby valdes år 2012 till årets hembygdsbok. Koivisto har också blivit belönad med Björn Kurtén priset för lyckad popularisering av arkeologi.

AVIADORIN SYKSY 2023 21
©Ari Haimi

POHJAN KRUUNU

Katariina Kärkelä

UUSIA YSTÄVIÄ, PAULI PALOKÄRKI

Markku Kaskela

Kuvittanut Kanerva Sivonen

Fantasiaromaani Pohjan kruunu kertoo vuonna 2020 ilmestyneen Hiraeth-teoksen taustatarinan.

Katariina Kärkelän luoma saaga kertoo aarneista, jotka suojelevat maailmaa sytyttämillään pyhillä tulilla. Upea kieli kannattelee jo Hiraethissa esiteltyjen ja tässä teoksessa keskiöön nousevien Aletheian, Esterin ja Fabianin tarinaa.

Pohjan kruunu vie lukijan Bolognan yliopistomaailmasta pohjoisen talven sydämeen ja tutustuttaa hänet sen olentoihin, sen yhtäaikaiseen vaaraan ja kauneuteen. Teos ammentaa kerronnallisen aineksensa Euroopan rikkaasta myyttiaineksesta, jonka kirjailija tuntee perusteellisesti.

Ikäsuositus: Nuoret aikuiset

FT Katariina Kärkelä (s. 1992) on porvoolainen kirjallisuudentutkija, joka väitteli Tampereen yliopistosta kesäkuussa 2022. Kaunokirjallisuuden ja filosofian suhteeseen, erityisesti tiedonfilosofian ongelmiin, liittyvät kysymykset ovat sekä hänen akateemisen että kaunokirjallisen työnsä ytimessä. Kesällä 2023 ilmestyvä Pohjan kruunu on Hiraeth-fantasiaromaanille kirjoitettu alkuosa.

Kansi Saara Hankama / 270 s. / Sidottu / Fantasiaromaani / Kl N84.2 / Ovh 31,50 € / ISBN 9789523811881 / elokuu äänikirja: ISBN 9789523811898 / Ovh 19,50 / marraskuu

Eräänä hyvin tuulisena elokuun päivänä Pauli Palokärjen pesäpuu, vanha haapa, kaatuu ja niin hänen on etsittävä uusi koti. Tikanpoika päättää saman tien, että etsii sen uusilta seuduilta golf-kenttien tuolta puolen puron varresta vehreästä, luonnontilaan jätetystä lehdosta.

Uusia ystäviä, Pauli Palokärki on iloinen, innostava lasten romaani, täynnä hyvää mieltä ja kannustusta. Paulin uusiin ystäviin kuuluu muun muassa koskikara, joka pulahtaa yhtenään puron solisevaan veteen, sekä kolme töyhtötiaista, terhakat sisarukset, jotka kutsuvat Paulin mukaan hyvään hankkeeseen, mielenosoitukseen musiikkiopiston puolesta. Ripaus kansalaisaktivismia piristää ketä vain!

Ikäsuositus: 8-10 -vuotiaat

Markku Kaskela (s. 1960) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on julkaissut seitsemän runokokoelmaa, yhdeksän lasten romaania, novellikokoelman sekä neljä tietoteosta. Hänen esikoislastenkirjansa Puistolan vihreät kunnaat palkittiin julkaisuvuotenaan 2008 Arvid Lydecken -palkinnolla.

Kanerva Sivonen on kuvituksen ja graafisen suunnittelun opiskelija sekä kaikenlaisen askartelun ihailija.

Kansi Kanerva Sivonen / 40 s. / Sidottu / Lastenkirja, kuvitettu / Kl L85.22 / Ovh 26,50 € / ISBN 97895238111850 / elokuu

LAPSET JA NUORET 22
©A.Rauh a ©AriHaimi
©Kanerv a S i v neno

PIPPURI, NOLLA JA BUDDHA – Intia maailman kulttuurihistoriassa

Klaus J. Karttunen

©Juha

HIRRET RISTIIN JA TALOKSI

Kari Ojala

Länsimaisissa mielikuvissa Intiaan liittyy vakiintuneita käsityksiä, jotka korostavat maan henkisyyttä ja täkäläiselle kulttuurille vastakohtaista eksoottisuutta. Intian kulttuuri sisältääkin meille vieraita yksityiskohtia, joiden ymmärtäminen voi pintapuolisen tutustumisen seurauksena olla lähes mahdotonta. Ymmärrystä auttaa perehtyminen maan lähes 5000 vuoden ikäiseen kulttuurihistoriaan, joka on vaikuttanut paljon myös eurooppalaiseen taiteeseen, tieteeseen ja arjen tapoihin. Vastaavasti intialainen kulttuuri on imenyt itseensä vaikutteita muista Aasian kulttuureista ja Euroopasta. Ytimessä on kuitenkin maan omaleimainen perinne, joka on nähtävissä tanssissa ja elokuvassa, kuultavissa musiikissa ja maistettavissa ruokaperinteessä. Kaikessa tässä on vaikuttavana tekijänä myös hindulaisuus, jonka ydin näkyy edelleen joka tasolla maan yhteiskunnallisissa rakenteissa ja elinkeinoelämässä.

Ristikkotalo on maailman vanhin talotyyppi, joka on Suomessa kokonaan unohdettu. Tällaiseen taloon tehdään kantava runko hirrestä ja täytetään välit eristeellä. Nykymateriaaleilla toteutettuna ristikkotalo on edullisin tapa rakentaa nykyiset rakentamismääräykset täyttävä aito, terveellinen ja vankka puinen omakotitalo.

Teos kertoo Loviisaan tällä tavalla tehdyn mallitalon rakentamisen vaiheet, yksityiskohtaiset ratkaisut ja jokaisen rakennustoimenpiteen todelliset kustannukset. Mukaan mahtuvat myös monet vaihtoehtoiset, tavanomaisia edullisemmat työtavat ja materiaalivalinnat sekä koetalon ensimmäisen asumisvuoden kokemukset. Käytännönläheinen kirja kuuluu siksi jokaisen puutaloa suunnittelevan tai rakennuttavan käsikirjastoon ja soveltuu myös alan opetukseen.

Kirjan kirjoittaja, diplomi-insinööri Kari Ojala (s. 1952) on ikänsä suunnitellut ja rakennuttanut erilaisia rakennusperintöä kunnioittavia puutaloja ja kirjoittanut useita puurakentamisen oppikirjoja. Hänen kynästään on myös suuren suosion saavuttaneen Insinöörin keittokirja

Kansi Satu Enstedt / 360 s. / Sidottu / Tietokirja / Kl 98.132 / Ovh 33,50 € / ISBN 9789523811980 / syyskuu

Kansi Kari Ojala / 200 s. / Nidottu / Tietokirja (kuvitettu) / Kl 66.3 / Ovh 29,70 € / ISBN 9789523811812 / kesäkuu

e-kirja: ISBN 9789523811829 / Ovh 17,60 € / kesäkuu

AVIADORIN SYKSY 2023 TIETOKIRJAT
Kirjan kirjoittaja Klaus J. Karttunen (s. 1951) on Helsingin yliopiston Etelä-Aasian tutkimuksen ja indoeuropeistiikan emeritusprofessori.
L
ai n e n ©AriHaimi
aul

MUSIIKKI JA ELÄMÄKERRAT

ISO MIES, ISO SYDÄN – Jorma Ojaharjun elämä Arto Leivo

Jorma Ojaharju (1938 - 2011) nousi kirjailijamaineeseen 1960-luvun lopulla ja kirjoitti keskeisen tuotantonsa 1980-luvun alkuun mennessä. Ennen kirjailijauraansa hän toimi merimiehenä, sukeltajana, panostajana ja ahtaajana. Jo 15-vuotiaana merille lähtenyt Ojaharju oli myös nyrkkeilyn SM-hopeamitalisti vuonna 1963.

Ojaharju sai mainetta kapakkakirjailijana, jonka kantapaikkoja olivat Uudessa Ylioppilastalossa sijainnut Ravintola Hansa ja legendaarinen taiteilijaravintola Kosmos Kalevankadulla. Tuona aikana hän kirjoitti pääteoksenaan pidetyn Vaasa-trilogian, joka kuvaa hänen alkuperäisen kotikaupunkinsa vaiheita vuoden 1918 sisällissodasta 1970-luvulle. Ojaharjun kirjoitustyyliä on verrattu kolumbialaisen kirjallisuusnobelisti Gabriel García Márquezin maagiseen realismiin.

Iso mies, iso sydän -teoksen kirjoittaja Arto Leivo (s. 1959) on vapaa kirjailija ja kirjallisuusvaikuttaja, joka työskenteli vuoteen 2006 asti Like Kustannuksen kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkönä. Hän on kirjoittanut dekkareita salanimellä Frank Cray ja suomentanut englannin kielestä kymmeniä teoksia rikoskirjoista runouteen.

i Kansi Jari Mattila / 400 s. / Sidottu / Elämäkerta (valokuvitettu) / Kl 99.1 / Ovh 32,70 € / ISBN 9789523811775 / elokuu äänikirja / ISBN 9789523811782 / Ovh 21,50 € / marraskuu
MUSIIKKI JA ELÄMÄKERRAT

KELLARIN TÄYDELTÄ BEATLESIA – managerin tarina

Brian Epstein

Suomentanut Paul Hasselblatt

ANSA IKONEN – muistoja filmitähdestä

Oona Enkelsaari & Hilda Ivars

Beatlesin nousuun ensimmäiseksi todelliseksi nuorisoidoliyhtyeeksi vahvasti myötävaikuttanut manageri Brian Epstein ehti kirjoittaa omaelämäkertansa ennen varhaista kuolemaansa. Vuonna 1964 englanniksi julkaistu alkuperäisteos havainnoi tarkasti Englannin ja pian koko maailman popmusiikin mullistanutta, beatlemaniaksi nimettyä ilmiötä. Teos piirtää tarkkaa kuvaa oman aikansa yhteiskunnasta ja siitä, miten tavallisten liverpoolilaispoikien elämä mullistui ennennäkemättömän suosion myötä. Kellarin täydeltä Beatlesia on samalla tarina lahjakkaasta managerista, jota ilman Beatles ei olisi se Beatles, jona yhtyeen ja sen tuotannon tunnemme.

Paul Hasselblatt on monipuolinen suomentaja, jonka kiinnostuksen kohteet vaihtelevat populaarimusiikin ilmiöistä kulttuurihistoriaan ja arktisten alueiden menneisyyteen.

Suomalaisen elokuvan ja teatterin rakastetuimpiin tähtiin kuuluva Ansa Ikonen (1913–1989) elää yhä hänet tunteneiden ja satunnaisesti kohdanneiden muistoissa elävänä tuulahduksena ajalta, jonka kuluessa Suomi kasvoi köyhyydestä hyvinvointivaltioksi. Ikonen syntyi Pietarissa ja varttui Helsingissä, josta hänen lähes puoli vuosisataa kestänyt näyttelijänuransa alkoi. Ensimmäiset roolinsa hän teki teatterissa 1930-luvulla, ja pian tämän jälkeen käynnistyi ikimuistoinen yhteistyö Tauno Palon kanssa. Tähtipari näytteli yhdessä 12 kokoillan elokuvassa ja teki runsaasti yhteistyötä myös teatterissa ja näytelmäkiertueilla. Nämä suomalaisille tutut vaiheet saavat Ansa Ikonen – muistoja filmitähdestä -kirjassa arvoisensa käsittelyn uudesta näkökulmasta.

Millainen äiti, ystävä ja kollega Ansa Ikonen oli? Millaisen muiston hän jätti kohtaamisistaan yleisön kanssa? Keskiössä ovat Ansa Ikosen aikalaisten ja yleisön autenttiset muistot kohtaamisista tähden kanssa. Äänensä teoksessa saavat kuuluviin niin tunnetut taiteilijakollegat ja lähipiiri kuin myös tavalliset suomalaiset.

Kirjan kirjoittajat Oona-Emilia Enkelsaari (s. 1999) ja Hilda Ivars (s. 1997) ovat paneutuneet aiheeseensa huolellisesti ja suurella sydämellä. Teatterin parissa itsekin toimivalta Enkelsaarelta on aiemmin ilmestynyt Kokkaa vegemmin -keittokirja. Hilda Ivars on puolestaan opintojaan viimeistelevä tuleva musiikin-, draama- ja ruotsinopettaja.

Kansi Saara Hankama / 160 s. / Nidottu / Omaelämäkerta (valokuvitettu) / Kl 78.993 / Ovh 28,70 € / ISBN 9789523811751 / kesäkuu / äänikirja: ISBN 9789523811768 / Ovh 17,60 € / syyskuu

Kansi Oona-Emilia Enkelsaari / 220 s. / Sidottu / Elämäkerta (valokuvitettu) / Kl 77.492 / Ovh 29,70 € /

ISBN 9789523811799 / syyskuu

AVIADORIN SYKSY 2023 25
©JuhoYläjä rvi

OPI FONIA – tienviittoja puupuhaltajille

Arto Moisala

Saksofoni on noussut liki 200-vuotisen historiansa aikana yhdeksi keskeisimmistä länsimaisen musiikin instrumenteista. Adolphe Saxin ensimmäisten Pariisissa rakentamien saksofonien jälkeen ”fonien” soitinperhe on monipuolistunut sekä soittimistoltaan että käyttöalueiltaan. Jazzmusiikki ja moni muukin rytmimusiikin tyylisuunta ei enää nykyisin pärjäisi ilman saksofonia.

Saksofoni kuuluu nykyisin eri-ikäisten musiikinharrastajien ja ammattilaisten suosikkisoittimiin. Suomenkielisiä, suomalaisille soveltuvia saksofonioppaita on ollut niukalti tarjolla.

Ammattisaksofonisti ja saksofoninopettaja Arto Moisala on valmistellut Opi fonia – tienviittoja puupuhaltajille -teosta pitkään. Hän on koonnut opetuskokemuksensa ja niiden yhteydessä kertyneen hiljaisen tiedon loogiseksi pedagogiseksi kokonaisuudeksi. Teos sopii sekä ohjattuun että itsenäiseen opiskeluun. Lisäksi se luo virikkeisen perustan saksofoninsoittoa käsitteleville keskusteluille soundin olemuksesta ja muista ”elämää suuremmista” saksofonisteja kiinnostavista aiheista.

Teos antaa arvokkaita neuvoja myös klarinetin ja huilunsoitosta. Kirja sisältää myös harjoituksia, jotka soveltuvat kaikille puupuhaltamille.

EKALELE – ukulelen soiton alkeet

Rauni Rokka

Myös koulusoittimena huippusuosituksi nousseen ukulelen tarkoituksenmukainen opetus on erilaista riippuen oppilaan iästä ja aiemmasta soittokokemuksesta. Ekalele – ukulelen alkeet -teos on tarkoitettu erityisesti esikoulu- ja alakouluikäisille, mutta sopii myös tätä ikäryhmää vanhemmille oppilaille. Ekalele perustuu kanadalaiseen metodiin. Kirjassa käytetään oppimateriaalina pääosin suomalaisia ja kirjaan varta vasten laadittuja sävelmiä sekä helposti soitettavia sointuja. Ukulelen soittamisen ohella opitaan myös musiikin teorian alkeita.

Kirjan kirjoittaja, musiikkiin erikoistunut luokanopettaja ja erityisopettaja Rauni Rokka on ensimmäisenä suomalaisena musiikkipedagogina perehtynyt edellä mainittuun metodiin. Hän on suorittanut ukulelensoiton opettajan kolmannen eli ylimmän tason tutkinnon. Ukulelen lisäksi hän hallitsee pianon ja kitaran sekä on toiminut myös kuoronjohtajana. Hän myös esiintyy Trilobeatit-ukuleletriossa ja johtaa Saloha!-ukuleleyhtyettä.

MUSIIKKI JA ELÄMÄKERRAT
©Vesa Tompuri ©R.Rokk a
Kansi
/ 72 s. / Nidottu (kierrekansin) / Oppikirja / Kl 78.691 / Ovh 25,70 € / ISBN 9789523811836 / kesäkuu Kansi
/ Kl 78.82 / Ovh 33,50 € / ISBN 97895238111843 / kesäkuu 26
Rauni Rokka
Saara Hankama / 240 s. / Nidottu / Oppikirja

NASTJAN KYYNELEET

Natascha Wodin

äänikirja: ISBN 9789523811928 /

Ovh 21,70 € / syyskuu

e-kirja: ISBN 9789523811911 /

Ovh 18,50 € / syyskuu

HYVÄ NÄIN

Maarit Verronen

äänikirja: ISBN 9789523811713 / Ovh 19,70 € / syyskuu

e-kirja: ISBN 9789523811706 / Ovh 17.50€ / syyskuu

TUNTURIT PUHUVAT

Hannu Mäkelä

äänikirja: ISBN 9789523811744 /

Ovh 19,70 € / syyskuu

e-kirja: ISBN 9789523811737 /

Ovh 17.50 € / syyskuu

VENÄJÄN METSÄSTÄJÄT

Jouni Tossavainen

äänikirja: ISBN 9789523812017 / Ovh 19.70 € / syyskuu

e-kirja: ISBN 9789523812000 / Ovh 17,50 € / syyskuu

SILLANRAKENTAJA

Tuomo Heikkinen

e-kirja: ISBN 9789523811621 / Ovh 19,50 € / syyskuu

IKUINEN POIKA

Cristovão Tezza

äänikirja: ISBN 9789523811959 / Ovh 21,70 € / joulukuu

e-kirja: ISBN 9789523811942 / Ovh 18,50 € / joulukuu

ELÄINPELI

Tiina Poutanen

äänikirja: ISBN 9789523812093 /

Ovh 19,70 € / lokakuu

e-kirja: ISBN 9789523812086 / Ovh 17.50€ / lokakuu

HILJAA LIPUVAT VARJOT

Anni-Sofia Kauppila

äänikirja: ISBN 9789523811652 / Ovh 19,85 € / marraskuu

e-kirja: ISBN 9789523811645 / Ovh 17,90 € / syyskuu

ISÄ JOKA KATOSI

Jukka Pakkanen

äänikirja: ISBN 9789523812031 / Ovh 17,50 € / marraskuu

ÄÄNI- JA E-KIRJAT
E-KIRJAT
ÄÄNI- JA

VAPAAN KIRJOITTAJAN ANATOMIA

Sussu Laaksonen

e-kirja: ISBN 9789523811874 / Ovh 17,50 € / syyskuu

IKIKALLION TARINOITA

– Mammuteista meidän aikaamme; Urbergets berättelser – från mammutar till vår tid

Andreas Koivisto & Tom Björklund

e-kirja: ISBN 9789523812062 / Ovh 17,50 € / lokakuu

POHJAN KRUUNU

Katariina Kärkelä

äänikirja: ISBN 9789523811898 / Ovh 19,50 / marraskuu

HIRRET RISTIIN JA TALOKSI

Kari Ojala

e-kirja: ISBN 9789523811829 / Ovh 17,60 € / kesäkuu

ISO MIES, ISO SYDÄN

–Jorma Ojaharjun elämä

Arto Leivo

äänikirja / ISBN 9789523811782 / Ovh 21,50 € / marraskuu

KELLARIN TÄYDELTÄ BEATLESIA – managerin tarina

Brian Epstein

äänikirja: ISBN 9789523811768 / Ovh 17,60 € / syyskuu

LIISANKATU 19
ÄÄNI- JA E-KIRJAT
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.