Page 28

σκέφτομαι & γράφω

Rugged n’ Raw Αν ισχύει το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε», τότε ο γράφων είναι ο κάλαθος που νίκησε τη χοληστερίνη. Το «βρώμικο» και η γευσιγνωσία του είναι για αυτούς που το ζούνε στα στενά, που πεινάνε στις 4 το πρωί (alcohol free ή όχι) και που η πούγκα τους δεν βαστά για εστιατόρια… Στο κείμενο που ακολουθεί, θα παρουσιάσω σκηνές γαστριμαργικού εγκλήματος. Sham Food, Ρηγαίνης / Λευκωσία Δεν χρειάζεται συστάσεις το πιο represent φαλάφελ στην πόλη. Ο Μοχάμεντ και ο αδερφός του είναι συμπαθέστατοι, εξυπηρετικότατοι και κάνουν τα πάντα γρήγορα και φτηνά. Εγώ το προτιμώ για το σις ταόκ τους, ήτοι κοτόπουλο συριακό μαριναρισμένο, σε γεύμα. Ρωτήστε την Ιωάννα την Παντοπώλη για το πώς προσέλαβε κάποτε στο αυτοκίνητό της τη μυρωδιά της περιβόητης σος σκόρδου…

Εl Toro Snacks, Ρηγαίνης / Λευκωσία Ο Φινλανδός συμπαθέστατος, πρώην στρατιώτης των UN, σαντουιτσής είναι καλτ μορφή της γειτονιάς μου. Τα σάντουιτς είναι κλασικά orientated κυπριακά (ρόστο, χαλούμι, μιξ) και βγαίνουν από τοστιέρα που έχει στη μέση αλυσίδα χορτοκοπτικού. Λειτουργεί σαν στέκι για τις μεγαλύτερες μορφές της περιοχής ενώ στα συν είναι ότι περιμένοντας το σάντουιτς σου χαζεύεις τις γάμπες των κοριτσιών από τις παρακείμενες μπυραρίες.

Σαλονικιός, Λήδρας / Λευκωσία Καλός γύρος, υπερεκτιμημένη πίτα. Στο χωριό μου την πίτα την βουτούσαν σε βαλβολίνη, δεν την έβαζαν σε αλουμινόχαρτο (σαν τη φρίμπα) και στην τοστιέρα… Επίσης, το τζατζίκι μάγκες το βάζεις μετά τον γύρο, όχι πρώτα, ήτοι πίτα, κρέας, τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι, τύλιγμα… ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ. Ωστόσο η ψευδαίσθηση ελληνικού γύρου υπάρχει, σε κυπριακές… τιμές.

Yellow Submarine / Λευκωσία Όλοι οι (μεταμεσονύχτιοι) δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (της χοληστερίνης). Επειδή στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν λιωμένο κίτρινο (φτηνό) τυρί προτιμώ πάντα τις πατάτες με τυρί που απορροφούν κάθε ικμάδα αλκοόλ από τα κύτταρά μου. Δοκιμάστε το pizza submarine στο οποίο ενίοτε θα φάτε και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μαζί από τη λιγούρα.

Αρμένης ΑΒΟ, Oνασαγόρου / Λευκωσία Τα λαχματζούν του Αρμένη είναι η επόμενη θρησκευτική πεποίθηση του Κυπραίου μιας και άπαξ και περάσεις από εκεί μεσημέρια Κυριακής ή ώρες αιχμής, γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Προσωπικά με εκνευρίζει αν είναι busy και στα καίει… Ωστόσο, είναι φτηνά, γευστικά και νομίζω πως το σουβλάκι του για 2 ευρώ είναι καλό VFM (value for money).

Forno di Jenny’s, Λαϊκή Γειτονιά / Λευκωσία Το αντίπαλον, υποτιμημένο, δέος στον Αρμένη. Γευστικότατα λαχματζούν και ωραιότατες πίτσες γρήγορα και κυρίως χωρίς ουρές…

28 ΛvΛnt GΛrde

Food Issue | Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2013  
Advertisement