Page 1

EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

A JÁRVÁNY ÉS A CSR Újraértelmezett felelősség TOBORZÁS KRÍZISHELYZETBEN Ahol volt kész ötlet a járványban is

KORONAVÍRUS

A ROBOTOK MOST MÉG HASZNOSABBAK


TA RTA LO M

3

ELŐSZÓ

4

CSR - MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ, AVAGY A JÁRVÁNY POZITÍV HATÁSA

8

PRAKTIKER - A JÁRVÁNYRA IS VOLT KÉSZ ÖTLETÜK

12

MIT TETT ÉRTÜNK A SPANYOLNÁTHA?

16

ŐRÜLT SVÉDEK - NYÁJIMMUNITÁS ÉS MUNKAHELY-VÉDELEM

22

HOME OFFICE KORONAVÍRUS IDEJÉN

26

ROBOTOK A JÁRVÁNYBAN - CSÖKKENTIK A KOCKÁZATOKAT


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Kedves Olvasó! Mint mostanság sok minden, ez a lapszám is csak online kiadásban jelenik meg, és a tervezett tartalmon is jelentősen változtattunk a vírus miatt az Avantgarde PR kollégáival. Kommunikációs cégként sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban, de olyan tapasztalatot nem szereztünk ebben a furcsa időszakban sem, ami miatt szakmai meggyőződésünkön változtatnunk kellett volna.

BEDY KRISZTINA ügyvezető

Avantgarde Group email: info@avantgarde.hu www.avantgarde.hu 1095 Budapest, Tinódi u. 1-3., A. I/2.

Az eltelt időszak csak megerősített minket abban a hitünkben, hogy be kell gyűrűznie a mindennapokba is a stakeholder managementnek. Stratégiai kérdésként kell kezelniük a vállalatoknak, hogy mit tesznek a közvetlen környezetükért, legyenek azok a munkavállalói, az alvállalkozói, a városuk lakói vagy a fogyasztói. Majd meg is kell mutatniuk, hogy mennyi jót tesznek, és ez nem egy plusz kiadás, hanem a bevétel záloga lesz. A vírus kristálytisztán megmutatta, hogy a tevékenységek nem merülhetnek ki az ad hoc belső kommunikációban, gyorsan felhúzott plexifalakban, „valami” CSR-ben, mert nem adnak ki kerek egészet, amitől felelős cég benyomását keltik a vállalatok, hanem csak üres lózungként hitegetik ideig-órákig a megszólítottakat. Viszont akik mindig is a stakeholder managementben gondolkodtak, ezen stratégia mentén cselekedtek, ők a vírushelyzetben már csak pár taktikai elemet iktattak be a működésbe és a kommunikációba. Ha nem egy vírus, akkor a környezetvédelmi kérdések, ha nem zöld téma, akkor a legfiatalabb korosztály megszólítása fog ezért a stratégiáért kiáltani a jövőben. Enélkül nem lesz biznisz, nem lesz munkavállaló, nem lesznek fogyasztók és nem lesznek jó partnerek sem. Bátorságot kívánok ehhez és nyitott gondolkodást mindannyiunknak!

3


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

CSR – Minden rosszban van valami jó, avagy a koronavírus pozitív hatása A koronavírus nem csupán az emberek életét változtatta meg, de alapjaiban rengette meg a gazdaság szereplőinek viselkedését is. Átalakult a hétköznapi élet, módosultak a vásárlási szokások, az üzleti és személyes kapcsolatok pedig át- illetve felértékelődtek. Bár az emberek fogyasztóként és munkavállalóként is távolságtartásra kényszerülnek, mégis közelebb hozza őket a közös cselekvés igénye. A vásárlók olyan márkákat keresnek, amelyek élnek a CSR eszközeivel, tehát nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ebben a kihívásokkal teli időszakban megértsék, támogassák és hitelesen informálják a fogyasztóikat.

Az elmúlt években egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy aki egy sikeres vállalkozást szeretne magáénak tudni, nem mehet el szó és tett nélkül amellett, hogy az új generációk szociális érzékenysége a korábban tapasztaltaknál sokkal jelentősebb. Ez az Y és Z generációra jellemző gondolkodásmód nem engedi, hogy egy-egy

4

cég ne foglalkozzon a környezet és a társadalom problémáival. A nemzetközi felmérések szerint például a globális fogyasztók túlnyomó többsége, akár 91 százaléka azt várja el, hogy a vállalatok ne csupán profitorientáltan működjenek, hanem aktív szereplői legyenek a társadalmi és környezetvédelmi kérdések kezelésében is.


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Kép forrása: CraftUnique Kft.

CSR = corporate social responsibility A vállalati felelősségvállalás azt jelenti, hogy egy cég nem csupán az alkalmazottakra, üzletfelekre, beszállítókra, részvényesekre fordít figyelmet, hanem arra is, hogy a vállalat tevékenysége hogyan hat a környezetre és a társadalom egészére. Látható, hogy felértékelődik azoknak a vállalatoknak a szerepe, amelyek élen járnak az ilyen értékteremtésben, hiszen bizonyítják, hogy a nyereségorientált működés mellett hosszú távon tesznek a tágabb értelemben vett társadalmi és természeti környezetért.

Miközben ezek a törekvések egyre inkább begyűrűztek a gazdasági szereplők életébe, az emberiség hirtelen egy világjárvány kellős közepén találta magát. Milyen változásokat hozott ez magával a vállalatok életében? A koronavírus hosszú távú gazdasági hatásait egyelőre csak megbecsülni tudják a szakértők. Az azonban vitathatatlan, hogy nincs olyan szektor, amelyet ne befolyásolt volna a járvány. Minden vállalkozásnak szembesülnie kell ezzel az új helyzettel, a fennmaradás érdekében pedig szinte kötelezővé vált a CSR elemeinek használata.

5


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Az idei évet jellemző bizonytalanság és szorongás idején arra vágynak a fogyasztók, hogy egy vállalat képes legyen empátiát és megértést kommunikálni, illetve támogassa, akár pénzzel is, azokat, akiknek a leginkább szüksége van erre. A világjárvány kikényszerítette a fizikai távolságtartást, de felértékelte a szociális kapcsolódást és szolidaritást. Ezt jelzi az is, ahogy egyre több bank és multinacionális vállalat jelenti be, milyen adománnyal támogatja a saját kormányának küzdelmét a vírus ellen. A járvány nyomán a mikrovállalkozások és KKV-k szintjén is példátlan mértékű CSR-érzékenységet tapasztalni Magyarországon is. Egy gazda 2,5 tonna krumplit szállított fel a Magyar Református Szeretetszolgálatnak. Az egyik budapesti ingatlaniroda egy városi terepjárót ajánlott fel egy olyan egészségügyi dolgozónak, aki a főváros környéki agglomerációs övezetből, tömegközlekedéssel jár dolgozni. Egy, nagyberuházások előtti régészeti feltárásokat

6

végző cég laptopokat és tableteket adományozott annak a megyei önkormányzatnak, ahol a cég központja működik. A felelősségvállalás jelenleg nem csak az elvárt helyes cselekedet, de üzleti szempontból is értelmezhető, hiszen ez a modern fogyasztókkal történő kapcsolat egyik fontos csatornája. Azok a vállalkozások tehát, amelyek sikeresen mutatják be ilyen aktivitásaikat, máris előnyt kovácsolnak ebből a kihívásokkal teli időszakból, de jöjjön most néhány követendő példa. •

Belső kommunikáció: a nyílt és őszinte kommunikáció minden krízisben az egyik legfontosabb szempont. A vállalat reagáljon az eseményekre, legyen az a munkarend változása vagy éppen a vírus megelőzésének lépései. Így történt ez a CLAAS Hungária


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Kft. esetében is, ahol első lépésként otthoni munkavégzést vezettek be azoknál a munkaköröknél, ahol ez lehetséges volt. Módosították a munkarendet, miközben folyamatosan információkkal látták el a munkavállalókat nem csupán a gyár életének változásaival kapcsolatban, de számos hírlevél és belső újság készült a koronavírus terjedéséről, a higiénés szabályokról, otthoni tippekről a megelőzés elősegítésére vagy éppen az idei húsvét furcsaságáról és a hagyományok őrzéséről ebben a rendkívüli helyzetben. •

Külső kommunikáció: ez az időszak nem az önpromócióról szól, a social media tartalmaknak illeszkedniük kell a járvány okozta új életmódhoz. Ezért nem lehet olyan szövegeket, képeket gyártani, amelyek arra utalnak, hogy társas eseményeket hozzunk létre, vagy éppen utazzunk. Az új irány ezekre a hashtagekre épül: #maradjotthon #egyedulvasarolok #vigyazzunkegymasra #koszonjuk.

Támogatás: a segítség az egyik legfontosabb elem a felelősségvállalásban. A hazai startupként induló CraftUnique Kft. nem csupán 3D arcvédő pajzsokat készített és adományozott egészségügyi intézményeknek, önkormányzatoknak, de az online oktatásba csöppenő tanulóknak és oktatóknak egy webinarral is készült. A nemzetközi vállalatok sem globálisan gondolkodnak csupán, hiszen a támogatásnál nagyon fontos a lokális reagálás, a L’Oréal Magyarország például több mint húszezer darab alkoholos kéztisztító gélt adományoz az orvosoknak, a gyógyszerészeknek és a kiskereskedőknek Magyarországon. Brigitte Streller, a L’Oréal Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: „Szeretnénk szolidaritást mutatni a rendkívüli válsághelyzetben lévő helyi közösségeinkkel szemben, valamint hálánkat és támogatásunkat szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik rendkívüli lépéseket tesznek a járvány leküzdéséért.” P. B.

Képek forrása: L’Oréal

7


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

„Ezek az én szavaim” Az ember szeme óhatatlanul elidőzik azon a hatalmas szófelhőn, ami a Praktiker HR igazgatója, Márton Katalin – egyébként egyáltalán nem hivalkodó, de mégis kellemes érzést árasztó – irodájának falát betölti. Mint megtudom, valódi ars poetica ez, vagy ahogy Kata mondja, „ezek az én szavaim”. Benne van minden olyan építőkő, amitől mára a cégnél egységes egésszé állt össze a munkáltatói márka stratégia.

8


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Volt kész ötletük A tél még fitogtatta erejét, és még nem sejtettük, hogy csak néhány hét választ el minket attól, hogy mindent újra kelljen gondolni. Ami már akkor feltűnt, hogy Márton Katalin milyen lelkesedéssel és vidámsággal beszél a munkáltatói márkaépítésről, pedig a sorok között olvasva kiderül: hatalmas, másnak talán kilátástalannak tűnő helyzetből épített fel egy jól működő rendszert az ország egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatánál. Aztán amikor néhány hét múlva, éppen a járvány miatt újra beszélgettünk, ugyanezt lehetett érezni rajta – a kialakult helyzetet nem egyszerűen csak megoldani akarja, hanem már most a jövőbe tekint.

2018 januárjában Márton Katalin büszkén írta ki Facebook oldalára: „újra hazatértem”. Több mint másfél évtized és számos más cégnél betöltött HR vezetői pozíció után ugyanis újra a barkácsáruházlánc csapatához csatlakozott. A poszt mögé pedig – teljesen spontán, de annál inkább szívből jövően – odaillesztett egy hashtaget, hozzá egy-egy kék és sárga szívecskével. Így, bár ő maga sem tudta még, de megszületett a #praktikercsalád. Majd jöttek a közös szelfik a munkatársakkal, bármerre járt az országban, és egyszer csak azt vette észre, hogy kollégái saját oldalaikon is megosztják ezeket a fotókat, és használják a hashtaget és a szíveket is. Sőt, ha ment valahova, a kollégák ragaszkodtak a közös fotóhoz.

Márton Katalin a Szegedi Tudományegyetem elvégzése után rögtön a Praktikerhez került, majd egy szakmai

Egy akkor elkészült belső kutatásból kiderült, hogy a munkatársak a legfőbb vállalati értékként a családot, a családbarát munkahelyet, illetve a létező, működő közösséget jelölték meg. Innen pedig már tényleg csak egy lépés volt a #praktikercsalád tudatos használata minden munkáltatói belső és külső kommunikációban, természetesen a hozzá szervesen kapcsolódó kék és sárga szívekkel. Véletlen egybeesés is lehetne,

kihívás külföldre csábította. Megfordult a biztosítási szektorban, de az építőiparban és az energetika területén is. 2018-ban tért vissza jelenlegi munkahelyére HR és CSR igazgatóként. Idén január 1-től egyben a vállalati menedzsment tagja. Az enteriőr dizájner végzettséget is szerző háromgyermekes édesanya egy, az SNI-s gyerekek fejlesztését támogató alapítvány kuratóriumi tagja. Legújabb hobbija a naplóírás: fehér füzetbe, tollal.

9


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

– Jóformán már történelemnek tűnik, de amikor a kormány elrendelte a veszélyhelyzetet, aztán pedig kiemelt szerepet adott a barkácsáruházaknak azzal, hogy a gazdaságot segítve továbbra is nyitva tarthatunk, az én első gondolatom akkor is a család volt. Hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet? És azt kell mondjam, nem is volt olyan nehéz: ugyanúgy, ahogy egy összeszokott közösség, egy család teszi. Hogy csak egy példát mondjak: rugalmasan, úgy szerveztük át a műszakokat, hogy azok is meg tudják oldani a munkájukat, akiknek iskolás gyermekük miatt otthon kellett maradniuk. de Kata szerint – aki nem hisz az ilyenfajta szerencsében - inkább csak az ért össze számokban, amit a szíve mélyén ő már korábbról is érzett. A cég nem akart azon az úton elindulni, amelyet más szektorokban működő kereskedelmi láncok választottak. Úgy vélik ugyanis, hogy a fizetéseket előtérbe toló kommunikáció az esetükben kontraproduktív lenne. Nem feltétlenül azért, mert az elérhető kereset kommunikációja túl sok, nehezen megfogható tényezőtől függ. Van itt ugyanis valami más, ami miatt a vállalatnál kiemelkedően sok a régóta, akár 10-15 éve, vagy még régebben ott dolgozó munkatárs. És ennek bizony oka van, mondja Márton Katalin. – Én az érzelmi alapú kommunikációban hiszek. A lényege az egésznek, hogy a család, a „praktikercsalád” van ott középen, ezt emeljük ki az egészből, amire a kultúránkat és a munkáltatói márkánkat építjük – foglalta össze, majd folytatta – minden egyes akciónk, tevékenységünk és folyamatunk e köré építjük fel. Ez az a szervező erő, ami meghatároz minket. És erre a szervező erőre épített akkor is, amikor kiderült, hogy a fenyegető járvány miatt teljesen újra kell tervezni a működést.

10

A Praktikernél – sok más céggel ellentétben – a munkaerő-utánpótlással sem álltak le. Kitűnően tudják használni ehhez azt a Facebook és Instagram oldalt, amelyeket önállóan, kizárólag toborzási céllal hoztak létre egy évvel ezelőtt, a márkaoldalaktól függetlenül. A kapcsolattartás és persze a kommunikáció digitális formájába így nem most kellett beletanulniuk, hiszen működő csatornák vannak erre. Márton Katalin azt mondja, hogy a tudatos, átgondolt és professzionálisan


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

működtetett employer branding stratégia választ ad arra is, hogy mire fognak építkezni a krízishelyzetet követően. – Ahogy már mondtam, nem hiszek a véletlenekben. Hát valahogy így vagyok azzal is, ahogy még az év elején úgy döntöttünk, hogy 2020 nálunk az „együttműködés éve” lesz, amely szerint akkor tudunk még jobbak és még eredményesebbek lenni, ha a szociális kompetencia legmagasabb szintjén igyekszünk dolgozni, vezetni, kommunikálni és együttműködni nap, mint nap. Kata meggyőződése, hogy a mostani helyzet nem más, mint az azonnali gyakorlati alkalma-

zása annak a célnak, amit kitűztek maguk elé, és amire a jövőt is építeni fogják. Hiszen mi másról szól a jelenlegi helyzet, és talán a krízist követően megváltozó világ is, mint a közös erőfeszítésekről, az újraértelmezett közösségi felelősségvállalásról. Versenyelőnybe kerülnek azok a cégek, amelyek meg tudják mutatni saját társadalmi hasznosságukat, legyen az egy járványhelyzet vagy éppen bolygónk jövője, a fenntarthatóság. – És persze senki sem csodálkozik, ha azt mondom, hogy nincs annál szakmailag csodálatosabb érzés, mint egy olyan helyen HR-t művelni, ahol ebben a teljes management egyhangúlag az ügy mellett áll – teszi hozzá Márton Katalin. T.A.

Az átgondolt employer branding stratégia segítette hozzá az áruházláncot ahhoz, hogy a kereskedelmi szektort is érintő súlyos munkaerőproblémák ellenére a múlt év végére gyakorlatilag minden nyitott pozíciót feltöltöttek. Jól mutatja a munkáltatói márkaépítés fontosságát az is, hogy míg korábban egy-egy áruházvezető-helyettesi pozícióra jó, ha 20-25-en jelentkeztek, ez a szám a múlt év végére átlagosan 550-re nőtt úgy, hogy állásportálokon ma már jóformán nem hirdetnek, saját digitális felületeiket használják toborzásra.

AVANTGARDE TIPPEK INSTAGRA M? TIKTO K!

Employer advocacy Saját nagyköveteink lehetnek kizárólag belső indíttatásból azok a munkatársaink, akik azonosulni tudnak a vállalat értékeivel, más szóval: szeretik munkájukat és azt a helyet, ahol dolgoznak. Bátorítsuk az erős közösségi média használókat, motiváljuk jó belső kommunikációval a többieket. Tudunk neki segíteni azzal, hogy olyan „mini eseményeket” szervezünk, amikről büszkén tudnak posztolni. Lehet ez egy jubileumi köszöntés, egy nőnapi virágcsokor vagy egy apró vállalati kedvesség egy kisbaba születésekor. De lehet bátorítani azokat a kezdeményezéseket is, amelyek a járvány elleni összefogást mutatják meg. Ezek például a Praktikernél is jól beváltak, ezekkel írják tovább a vállalati értékeket.

A TikTok ma már nem csak a kamaszok játékszere. A rohamosan fejlődő videós alkalmazást egyre többen használják a 20 év körüli korcsoportban is. Így – az Instagram mellett – több célra is tökéletes lehet: • pályaorientációs kampányra, egy-egy iparág, duális képzés népszerűsítésére, • pályakezdők elérésére. Mivel az employer branding területén még kevésbé fedezték fel a munkáltatók, ezért versenyelőnybe kerülhet a piacon, aki időben lép!

11


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Mit tett értünk a spanyolnátha? Minden világjárvány, így a spanyolnátha vagy a Covid-19, paradox módon bizonyos területeken javulást eredményez, a mi feladatunk pedig, hogy figyeljünk és a következő alkalommal bölcsebben kezeljük a pandémiát. Amerikai kutatók szerint a járvány kordában tartása a gazdasági visszaesés mérséklését is szolgálja. A 2020 tavaszát uraló koronavírus olyan gazdasági visszaesést von maga után, amely alapján felsejlik több párhuzam lehetősége is. A jelenlegi sokk ugyanakkor nem a 2008-as pénzügyi válságot idézi, sokkal inkább a bő évszázada pusztító spanyolnáthát – és persze az első világháborút – követő recessziót. Ennek oka, hogy a Covid-19 által előidézett összeomlás olyan konkrét eseményhez köthető, amely bizonyos tekintetben hasonlít az 1918-19-es influenzajárványhoz. További párhuzam, hogy mindkét esetben komoly szerepet játszott a globalizáció: napjainkban ezt nem kell

12

magyarázni, de az I. világháború végén megjelenő spanyolnátha terjedését a csapatszállító hajók, az egyes kontinenseken átívelő harc felgyorsította. A harctéren küzdő katonák „otthonról hozott” fertőzéseiket átadták az ellenségnek, majd a frontról hazatérők a polgári lakosságot is megfertőzték. A spanyolnátha gazdasági következményeit jelzi például, hogy az Arkansas állambeli Little Rockban a város kereskedőinek forgalma 40-70 százalékkal esett vissza, az élelmiszerboltoké mintegy 30 százalékkal, miközben az egyetlen prosperáló


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

üzlet a gyógyszertár volt. Ma is ugyanezt a sémát figyelhetjük meg, a klasszikus kiskereskedelmi láncok forgalma csökken, míg az internetnek köszönhetően az online, házhozszállítást nyújtó üzleteknél szinte lehetetlen időpontot foglalni.

• Egy, 2007-ben publikált amerikai tanulmány (szerző Thomas A. Garrett) szerint a spanyolnátha elsősorban rövid távon volt hatással a gazdaságra. A szolgáltató és szórakoztató szektor sínylette meg leginkább ezt az időszakot, (akárcsak ma, kiegészítve a turizmus-vendéglátással), míg az egészségügyi vállalkozások növekvő árbevételt értek el. A tanulmány rámutat, hogy a járvány rövidtávon a reálbérek növekedését okozta a magasabb halálozási rátával küzdő államokban, mert munkaerőhiány alakult ki.

Amerikai makrotanulmányok Ha a járvány hosszú távú gazdasági hatásait nézzük, Brainerd és Siegler kutatása szerint makroökonómiai szempontból pozitív korreláció figyelhető meg az érintett amerikai államokban a spanyolnátha halálozási rátája és a következő évtized gazdasági növekedése között. Egy másik tanulmány szerint a járvány kordában tartása egyben a gazdasági visszaesés mérséklésére is szolgál.

dolgozókat valószínűleg hazaküldik vagy elbocsátják. Azok a családok is, amelyek közvetlenül nem kerülnek kapcsolatba az influenzával, pénzügyi nehézségekkel szembesülhetnek. A társadalom, ha egységként kezeljük, sokkal gyorsabban regenerálódik, mint az egyének, akiket közvetlenül érint a pandémia.

Érdekes megfigyelni, hogy a több mint egy évszázada pusztító spanyolnátha alapján leszűrt tanulságok mennyire pontosan leírják azt a helyzetet, amelyben most vagyunk. Kérdés, ez a tudás miképpen segíthet bennünket a gazdaság talpra állításában. Pleier Tamás, a tatabányai Bárdos László Gimnázium igazgatója azt mondja, mindennek a kulcsa, hogy a gazdasági konszolidáció objektív szükséglet. Egy olyan helyzetben, amikor a társadalom jelentős részének a világháború után komoly lelki és fizikai veszteségekkel terhelten, megtakarítások nélkül, hiperinfláció és magas munkanélküliség által sújtva kell talpra állnia, szükség van stratégiai jellegű, a társadalom egészét célzó intézkedésekre. Az 1920-as években ez volt a Dawes-terv. DAWES-TERV Charles G. Dawes vezetésével 1924-ben egy nemzetközi bizottság olyan tervet dolgozott ki,

Garrett tanulmánya a spanyolnátha alapján olyan következtetéseket is levont, amelyeket egy teoretikusan, napjainkban felbukkanó pandémiára alkalmazott: •

Ahol az egészségügyi rendszer befogadóképességét elérik, sőt túllépik, a járvány súlyosabb károkat okoz. A helyi karanténok rövid távon károsítják a gazdasági tevékenységet, miközben a

amely a nemzetközi gazdaság újraindítását tűzte ki célul. A terv szerint az Egyesült Államok kölcsönt folyósított Németországnak, amelyből a német ipar talpra állhatott, miközben az ország fizetni tudta a háborús jóvátételt mind az Egyesült Királyságnak, mind Franciaországnak. Az említett antanthatalmak törleszteni tudták háborús kölcsöneiket az Egyesült Államoknak, így egyfajta fizetési körfolyamat alakult ki. Charles G. Dawes 1925-ben megosztott Nobel-békedíjat kapott a tervért.

13


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Milyen tanulságot vonhatunk le ebből napjainkra vonatkozóan? A megdermedt gazdaságot újra kell indítanunk. A Dawes-terv is azt igazolta, hogy egyedül nem megy, így egyetlen kormányzati vagy gazdasági szereplő sem tarthatja magánál a rendelkezésére álló forrásokat. Ha nem is olyan direkt formában, mint az 1920-as években, de a megoldást egy új körfolyamat jelentheti: az egyes szektorokban jelentkező tőkeinjekciót a stakeholderek támogatására is kell fordítani. Például, ha egy vállalat újra tudja indítani a működését, ez a belső (dolgozók, részvényesek) mellett a külső (beszállítók, ügyfelek) stakeholderekre is hatást gyakorol, amely tovább gyűrűzik, elősegítve újabb és újabb partnerek talpra állását. A cél, hogy az érintettek mozgásba lendüljenek! Az érintettekre gyakorolt hatás most már nem csupán vállalati, hanem a koronavírusnak köszönhetően társadalmi felelősség is. Bár az elmúlt évben paradigmaváltásnak lehettünk tanúi, amelyben a korábbi, részvényeseket (shareholder) előtérbe helyező vezetési stílust fokozatosan az érintettekre (stakeholder) koncentráló megközelítés váltotta fel, ennek a folyamatnak a sebességét a Covid-19 felgyorsította. Ennek köszönhetően most már nem is az a fő kérdés, hogy mit tehet a cégünk a stakeholderekért, hanem az, hogy mit tehet a vállalatunk a társadalomért. T. B.

14

AVANTGARDE TIPPEK Biztonság: vizsgáljuk meg a dolgozók fizikai biztonságára vonatkozó folyamatokat, ha szükséges, fejlesszük. A megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében cégünk minden olyan területét, ahol munkavégzés folyik, szintén vessük alá felülvizsgálatnak. Üzleti folytonosság: készüljünk fel a fizikai, gazdasági és szociális hatások felmérése mellett az esetleges második fertőzéshullámra. Állítsuk helyre a károsodott folyamatokat, valamint becsüljük meg és határoljuk el a jövőben felmerülő károk költségét. Készítsünk kész krízismenedzsment-forgatókönyveket arra az esetre, ha visszatér a fertőzés. Kommunikáció: alakítsunk ki folyamatos kapcsolatot az ügyfelekkel, beszállítókkal és hatóságokkal a járvány kárainak helyreállítása érdekében. Biztosítsuk mind a belső, mind a külső érintettekkel az információ-megosztást. Tájékoztassunk őszinte, konzisztens hangnemben, a megfelelő időpontban. A járvány első hulláma tapasztalata birtokában legyenek releváns válaszaink az esetleges második hullám várható problémáira. Kezeljük azonnal az álhíreket és félrevezető információkat.


Ismerjük a jövőt! employer branding recruitment krízisvállalatibrand kommunikáció public affairs social media digitális kommunikáció event tréningek filmgyártás

www.avantgarde.hu | info@avantgarde.hu | (30) 205 7830 | 1095 Budapest Tinódi utca 1-3. A.1/2.


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

16


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Együtt a világ vagy önmaguk ellen? Merészségben nő a bátorság, bizonytalankodásban a félelem – tartja a svéd mondás, amely különös felhangot keltett a világban az elmúlt hetek svédországi biztonsági intézkedéseit látva. Jobban mondva, az intézkedések hiányát, hiszen éppen ez tette Svédországot – kis túlzással – köznevetség tárgyává világszerte. Az iskolák, éttermek nyitva vannak, és bár koncerteket nem lehet tartani, a helyzet olyan, mintha nem egy globális válság kellős közepén élnénk. A munkáltatókat és munkavállalókat érintő kormányzati döntések ugyanakkor méltányosak és példaértékűek.

Lazább megközelítés – más-más következmények A vírus európai megjelenésekor úgy tűnt, három ország is a szabadabb utat választja. Svédország mellett az Egyesült Királyság és Hollandia is szükségtelennek látta a szigorú korlátozások bevezetését. Utóbbi kettő, látva az aggasztóan növekvő fertőzéses- és halálesetek számát, azóta visszalépett eredeti elgondolásától. A briteknél maga a szintén sokáig hitetlenkedő miniszterelnök is megta-

pasztalhatta a vírus kellemetlen valóságát. Svédország mindezek ellenére kitartott eredeti álláspontja mellett és nem vezetett be szigorúbb intézkedéseket, hasznosabbnak tartva a nyájimmunitás elérését, mint a helyzet elhúzását. Hasonló, mégis különböző – hogy is van ez? A skandináv országokra jellemző nézet az úgynevezett „Law of Jante”, ami körülbelül annyit tesz, hogy mindenki egyenlő, minden-

17


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

mindig is jellemző „mi vagyunk a nagytesó” felfogás állhat a helyzet mögött: a miniszterelnöknek, Stefan Löfvennek elég volt néhány járványszimuláció, hogy meggyőze magát és a svédeket, nekik van igazuk, nem a többi skandináv országnak. Őszinte vagy felelőtlen állam?

kit egyformán kezelünk, ember és ember között nincsen különbség. Innen, a kelet-közép európai dühösségből nehéz ezt akár csak értelmezni is. Na meg, ha a három ország hasonló alapelveket vall, hogy lett mégis Svédország a fekete bárány? Egyesek a szociáldemokrata kormánypártot hibáztatják, mondván, erősebb a gazdasági érdek, mint a szociális érzékenység. Mások szerint a svédekre

A svéd bizalom alapú társadalom, amely megmagyarázza, hogy versenyképes gazdasága miként létezhet együtt egy kiterjedt jóléti állammal. Az emberek bíznak egymásban, a polgárok bíznak abban, hogy kormányuk az adókoronákat hatékonyan használja fel, és csak arra fordítja, ami az alapvető társadalmi biztonság érdekeit szolgálja. A kormány ennek szellemében kevés szigorú döntést hozott, és a hatóságok sokkal inkább kérnek vagy ajánlanak, mint tiltanak különböző tevékenységeket. Az 50 fő feletti tömeges rendezvényeket betiltották, és nem látogathatók az idősotthonok, de az éttermek a korábbi előírások szerint működnek, és az üzlettulajdonosok eldönthetik, hogyan kezelik a helyzetet.

Aztán jöttek a számok. Összehasonlításképpen (2020. április 30-i adatok) Svédország fertőzöttek száma: 21.092 fő; halálesetek száma: 2586 fő Dánia fertőzöttek száma: 9158 fő; halálesetek száma 452 fő Norvégia fertőzöttek száma: 7740 fő; halálesetek száma: 209 fő A kiugró svéd adatok tovább szították a kérdést, vajon miért járnak ezen az úton.

18


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Corporate és kormányzati józanság A svéd gazdaság is zuhan, a kormány optimista becslése szerint 4 százalék körüli gazdasági visszaesés és 9 százalékos munkanélküliség várható. (A pesszimista szcenárióban ez 10 és 13,5 százalék.) Ezért lazítottak a munkanélkülieknek járó anyagi támogatás feltételein, és emelték a segély összegét is. Az átlagos fogyasztás nem esett vissza olyan drámaian, mint mondjuk Dániában: „mindössze” 30 százalékkal, ami a dán 70 százalékhoz képest kimondottan jó. Sőt, egyes iparágakban, mint például a fogyóeszközök kiskereskedelme, vagy a feldolgozóipar, növekedést tapasztaltak. A vállalatok igyekeztek úgy átszervezni a munkarendet, hogy ez ne okozzon visszafordíthatatlan károkat, azaz ne veszítsék el a kollégáikat. A dolgozók munkaidejét ideiglenesen csökkentették, de a munkavállalók továbbra is megkapják a fizetésük minimum 90 százalékát, úgy, hogy a kormány átvállalja a csökkentett munkaidő bérköltségeinek 75 százalékát a munkahelyek védelme érdekében. A munkavállalók három, heti munkaidő-kategória közül választhatnak: a munkaidő 20 százalékát otthon töltik, ekkor a fizetésük 96 százaléka jár nekik. Ha a heti 40 százalékkal csökkentett munkaidőt választják, a bérük 94 százalékát kapják meg. Ha pedig a munkaidő 80 százalékát, ami csak heti egy nap munkát jelent, a járandóságuk 92 százalékát fizeti ki a munkáltató, a kormány támogatásával. Arról még nem döntöttek, mi legyen akkor, ha egy dolgozó egyáltalán nem szeretne bemenni a munkahelyére a járvány alatt. Akkor mégis mik a védelmi intézkedések? A svéd parlament, a Riksdag április 16-án fogadta el azt a törvénycsomagot, amely szerint a kormány június 30-áig előzetes parlamenti szavazás nélkül

hozhat határozatokat a koronavírus terjedésének megfékezésére. Ennek az a célja, hogy ne vesztegessék az időt vitákkal, ha a szakértők a helyzetet válságosnak értékelik. Ilyen határozat születhet elvileg például a svéd kikötők, iskolák, tornatermek, éttermek, üzletek vagy egyéb vállalkozások bezárásáról. Mindez azonban a gyakorlatban még mindig nem jelent tilalmat, mivel ahhoz túl komoly dolog, hogy csak úgy, a törvényhozás engedélye nélkül bevezessék. Ezek alapján persze megkérdőjelezhető a törvénycsomag gyakorlati haszna. Egészségügy A védekezési stratégiát a svéd egészségügyi hatóság és annak vezető epidemiológusa, az azóta szinte hírhedtté vált Anders Tegnell vezette be. Az ő tanácsára nem zárták le a határokat, hagyták nyitva az iskolákat, egyéb intézményeket annak ellenére, hogy ő maga azt állítja, nem a nyájimmunitás elérése vezérli, hanem a józanész, és a vírusok természete. Mindezt azért tudta keresztülvinni, mert Svédországban a politikusoknak inkább formális, mint tényleges a szerepük, és a kormány szakpolitikai kérdésekben a hatóságok szakértői tanácsait hajtja végre.

19


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Vegyes vélemények Mårten Högdén senior specialista egy dán tulajdonú logisztikai cég helsingborgi központjában. Ő a kettes szintet választotta cégénél, így heti három napot dolgozik, a fizetésének mindössze 6 százaléka esett ki, de ennél többet spórol az utazással.

A járvány gócpontja Stockholm, itt a kórházi kapacitásoknak körülbelül 75 százaléka foglalt, az ország többi kórházában ez a szám 50 százalék körüli. Az országos intenzív ellátásban még 30 százalékos tartalék kapacitás van országszerte. Szakértőik előrejelzése szerint a főváros lakóinak harmada úgy május közepére esik át a fertőzésen, ami alapján a nyájimmunitás még odébb van, hiszen a COVID-19 esetén ehhez a lakosság 70 százalékának megfertőződése szükséges. Most már kivárnak A svéd szakértők szerint az ő megközelítésük nem radikálisabb, mint az Egyesült Államoké és más országoké: a cél a fertőzés mértékének kontrollálása az egészségügyi ellátási rendszer teherbíró képességeinek kezelése érdekében. A svédek azt mondják, ők csak sokkal őszintébben, szókimondóbban beszélnek a járványról, mint mások. Elmondják az igazságot a „görbe” valódi jelentéséről, vagyis hogy a vírus igenis velünk marad egy-két évig, mire elérhetővé válik egy széles körben használható védőoltás. Tehát nem lehet mindenkit megvédeni, és muszáj lesz alkalmazkodni a vírushoz, ha akarunk, ha nem. A svédek úgy gondolják, a világban egyedül ők mondták ki azt, amit valahol mindenki sejt: a teljes karanténnal elveszítjük a gazdasági stabilitást.

20

Mårten szerint, és ebben egyezik a véleménye a többséggel, a kormány mindent megtesz, amit tud a járvány megfékezésére, és az emberek érdekében cselekszik. - Nem hiszem, hogy Svédországban magasabb a halálozási arányunk, csak sokkal pontosabbak és őszintébbek vagyunk a közölt adatainkban, mint a legtöbb ország – mondja. Szerinte a legtöbb embernek ez elég a nyugalomhoz, és betartják az ajánlásokat, sőt, úgy véli, ha szigorúbb formában kapnák meg őket, nagyobb lenne az ellenállás, mert azt éreznék, hogy a hatalom nem bízik az emberekben. Ezzel összhangban van, hogy a miniszterelnök támogatottsága a járvány kitörése óta folyamatosan növekszik. A vírus gócpontjában, a fővárosban persze nagyobbak a kihívások, mint vidéken. Nichlas Wiklander Stockholm belvárosában dolgozik egy bank, a DNB ASA szakértőjeként. Ő is, mint minden kollégája, választhatott a szintek közül, hogy heti hány napot szeretne dolgozni, a bérének így is-úgy is majdnem a 100 százalékát megkapja. Ettől függetlenül nem látja olyan megnyugtatónak a helyzetet, hiszen saját környezetében is többen voltak már betegek, vagy éppen most azok. A halálozási arány szerinte önmagáért beszél, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy sokan nem veszik kellően komolyan a helyzetet. Azt mondja, a fővárosban élők többsége úgy véli, Svédország megint lemaradt, és utólag próbálja


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

igazolni a döntéseit. Stockholmban és környékén ezért kevésbé bíznak a politikai vezetésben.

elkezdtek javulni, amit egyelőre Svédországról sajnos nem lehet elmondani.

- Aki szélesebb körben tájékozódik, abban felmerül, hogy a járvány menedzselése sajnos egyáltalán nem tudatos – osztja meg a félelmeit.

A nagy kérdés pedig, hogy kinek van igaza annak, aki a karantént tartja a leghasznosabbnak, vagy annak, aki a nyájimmunitásra hajt - mindenesetre még nem dőlt el. Sőt, még azt sem tudjuk, mikor vonhatunk le bármi hasznos konzekvenciát a járvány elleni küzdelemről. Egy biztos, a svédeknek nagy tanulsággal szolgálhat a helyzet, kimeneteltől függetlenül. A Göteborgi Egyetem professzora, Bengt Johansson azt mondja: „A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja a hatékonyságát, akkor ez igazolja majd az alulról szerveződő, nyitott társadalom hatékonyságát is.” R.V.

A legmérgesebb helyi kritikusok egyszerűen csak „clown country-nak”, bohócországnak hívják a Svédországot, utalva ezzel a sok kritikát kapott jóléti állami berendezkedésre. Egy soha véget nem érő vita? Az országon belül tehát ugyanúgy megoszlanak a vélemények a svéd járványkezelésről, mint a világban, de a többségi társadalom továbbra is bízik a vezetők döntéseiben. Mindenesetre április végén Dánia és főleg Norvégia adatai szépen

A norvég bankóriás több száz embert foglalkoztat Stockholmban is

21


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

Home office 2020 – otthoni munkavégzés a járvány idején

2020 tavasza olyan változást hozott a mindennapi életben és munkában, amelyre évtizedek óta nem volt példa. A koronavírus-járvány hatására a fővárosban a cégek harmada állt át egyik napról a másikra az otthoni munkavégzésre. A járvány hosszú távú hatásait még csak tippelni lehet, de egy biztos: a következő években jelentősen megváltozik a vállalatok kapcsolata a munkavállalókkal is.

22


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

A munkáltatók a járvány előtt is gyakran csábították az álláskeresőket a home office lehetőségével, ezzel is hangsúlyozva, hogy náluk megvalósul a munka és magánélet egyensúlya. Az ok nem véletlen: a fiatal, Y és Z generáció tagjai számára az egyik legmeghatározóbb érv volt az adott állás kiválasztásakor az otthoni munkavégzés lehetősége. Ez 2020 tavaszára már nem csak lehetőség, hanem követelmény is lett a munka világában. Mik lehetnek a buktatók? Az otthoni (irodán kívüli) munkavégzés olyan speciális helyzetet teremt, amelyet nem minden dolgozó képes megfelelően kezelni. A leggyakoribb kihívást a hatékony időbeosztás jelenti: az otthoni ügyes-bajos dolgok észrevétlenül rabolják a perceket, emiatt megcsúszhatnak a feladatok, ennek pedig kellemetlen kapkodás lehet a vége. Aki home office-ban dolgozik, annak nem csak határozottan kell beosztania az idejét, de képesnek kell lennie az önálló munkára is. Bár otthonról e-mailben és telefonon bármikor segítséget lehet kérni, a személyes jelenlét hiánya miatt mégis nehezebb a kollégák bevonása. Azt is fontos észben tartani - a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt -, hogy a távmunka nem mindenkinek való. Azok, akik korábban állandó és szigorú felügyelet alatt végezték a feladataikat, gyakran nehezebben dolgoznak otthonról, mint az irodából. De azok is gyengébben teljesítenek, akik nem tudják kezelni a munka és a magánélet határainak összemosódását, ami otthon szinte elkerülhetetlen. Szabjunk keretet az otthoni munkavégzésnek! A home office esetén gondoskodjuk arról, hogy minden érintett tisztában legyen a szabályokkal. A teendők

elvégzéséhez a dolgozónk segítségére és saját A KRÍZIS MINDIG LEHETŐSÉG IS A vállalatok jellemzően az év vége felé sok időt és nagy gondot fordítanak a következő üzleti év megtervezésére. Előrelátó és célorientált megközelítéssel kitűzik a stratégiai, pénzügyi, vagy fejlesztési célokat. Ám a tervek nem mindig látják előre a jövőt, így van ez a jelen körülmények között is. Az aktuális helyzet tele van bizonytalanságokkal, ugyanakkor lehetőségekkel is. Lehetőség a tanulásra és a változásra, amennyiben produktívan tekintünk rá, ahelyett, hogy passzív szemlélődőként bíznánk a korábbi állapot fenntarthatóságában. Itt az idejeújragondolni a múltbeli vagy a jelenlegi működési módokat, gondosan meghatározott céljainkat, mint amikor az autóban egy baleset miatt újratervez a navigációnk.  A megváltozott körülményekben rejlő lehetőségek segíthetik az egyéni és szervezeti fejlődést. Elképzelhető, hogy  érdemes előre hozni későbbre tervezett célok megvalósítását, mint például a home office rendszer megszilárdítása vagy egy új vállalatirányítási rendszer bevezetése. Amikor az élet rákényszerít minket a változtatásra, olyan lépések is könnyebben kivitelezhetők, amelyek egy krízis nélküli, nyugodt időszakban nyomasztóan hatottak. Ezzel együtt minden beavatkozásnál ki kell emelni, hogy majd érdemes felülvizsgálni, valóban hasznosnak bizonyultak-e ezek a változtatások. Nagy Krisztina Munka- és szervezetpszichológus Tréner, coach     Coaching Team Kft.

23


EMPLOYER BRANDING

magunk megnyugtatására érdemes egy feladatlistát készíttetnünk az adott munkanap kezdetén. A lista alapján monitorozható az elvárt és elvégzett munka, és a munkavállaló is kap egy olyan támaszt, ami alapján hatékonyan és áttekinthetően tudja az aznapi teendőit végezni. Ne csak a feladatokra, hanem a munkavállalóinkra is figyeljünk! Békéssy László, a Yearcompass alapítója szerint a tényleges munka esetén öt órára jött ki az a munkamennyiség, amivel kreatívan, produktívan lehet dolgozni hosszútávon. – „Ha ennél több időt, akár 6-7-8 órányi feladatot is kiosztunk naponta, fennáll a veszélye, hogy nagyon hamar, egy-két hónap alatt kiégnek a dolgozók” – mondja Békéssy. A home office szigorú keretei nemcsak azért fontosak, hogy a munkavégzés a megfelelő eredménnyel folyjon, hanem azért is, hogy elkerüljük a folyamatos túlmunkát a munkavállalóink

24

körében. Ez a hozzáállás közép és hosszútávon kifizetődik, mert az alkalmazottak motiváltak maradnak. Visszatérünk-e az irodába valaha? Nagy, nemzetközi cégek HR-vezetőit is megkérdeztük, mit gondolnak arról, a járványhelyzet után hogyan alakul az otthoni és az irodai munkavégzés aránya. Egybehangzó vélemények szerint az olyan pozíciókban, ahol eddig is engedélyezett és elfogadott volt a home office, ezt követően sem várható változás. A járvány miatti gyors átállás azonban bebizonyította, hogy több olyan pozícióban is lehetséges az otthonról történő munka, amelyekről korábban nem is feltételezték. Ezekben az esetekben a járvány után továbbra is domináns lesz az irodai munkavégzés, de az aránya csökkenni fog a home office-szal szemben. I.V.


EMPLOYER BRANDING

AVANTGARDE TIPPEK A home office tényleg nehéz műfaj. A vezetők és a seniorok valószínűleg könnyebben birkóznak meg vele, mint a fiatalok. A következő tippjeinket Y és Z generációs kollégáink javaslatai alapján állítottuk össze, kifejezetten a kortársaik számára.

1.

2.

3.

Te vagy a főnök! Mindenki számára elérkezett a lehetőség, hogy megmutassa, milyen főnök lenne, azáltal, hogy ő osztja be saját idejét. Mivel a home office működésének legfontosabb feltétele a szigorú tervezés és munkarend, fogd fel lehetőségként a helyzetet! Sok jó ember kis helyen is elfér A home office-ba vonulás eredményeként sokan vannak, akik többekkel élnek most egy háztartásban és kisebb logisztikát igényel a zavartalan munkakörnyezet kialakítása. Ugyanúgy, mint az irodában, a fülhallgató használata itt is erősen javasolt. Továbbá a székek nincsenek odaragasztva a padlóhoz. Ha nem jó a hely, költözz máshova a lakásban. Leugrom ebédért. Kértek valamit? Milyen jó is volt, amikor megkérhetted a kollégádat, hogy hozzon neked ebédet az utca végéről! Az ebédszünet megtartása is fontos eleme a home office-nak, csak egy kicsit nehezített a terep. Hogy az étkezés ne vegyen el tőled sok időt napközben, de mégis

egészségesen étkezz, érdemes előző nap elkészítened a másnapi ebédet. Ugyanakkor legyen minden nap meghatározott időben az ebédszünet, különben nem fogsz enni. 4.

Se kutyám, se macskám... Ebben az esetben a groupchat lehet a megmentő. Az irodai munka során számtalan alkalom van, amikor a kollégákkal megbeszélhetitek a dolgaitokat, legyen az munka vagy akár egy kis pletyi. Osszátok a mémeket, de a közös videós ebédek is segítenek megtartani a csapatszellemet.

5.

Arra gondoltam... Mivel home office alatt nem nagyon van rá esély, hogy kávéfőzés közben összefuss a főnököddel vagy a kollégáiddal és spontán ötletelésbe kezdjetek, miközben elmész az asztaluk mellett, ezért ne feledkezz el minden ötletedről beszámolni!

6.

Napi egy óra, ami csak a tiéd! Minden munkanapon legalább egy órát töltünk utazással, amikor nem dolgozunk, de igazából nem is csinálhatjuk azt, amit szeretnénk. Fogd fel úgy, hogy a home officenak hála, nyertél egy kis “én-időt”, amit azzal tölthetsz, amivel csak akarsz.

7.

Azok a fürkésző szemek… Attól még, hogy otthon dolgozol és a főnököd nem lát rá a monitorodra, ügyelj rá, hogy ne szippantsanak be a social media és a híroldalak! Ezekre is adj időt magadnak a nap során és szigorúan tartsd is be!

25


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

A robotok már a spájzban vannak! Járványban tiszta haszon A Covid-19 alaposan felforgatta a vállalatok életét. A válsághelyzetben felértékelődik minden olyan megoldás, ami segíti a dolgozók egészségének megóvását és csökkenti a fertőzés kockázatát. Az automatizálás egyik járulékos haszna, hogy kevés ember kell a gépek monitorozásához, feltöltéséhez, ez pedig egy ilyen járványban jól jöhet minden termelő vállalatnak. Szerencsére a digitalizáció első nagyobb hulláma már hazánkban is sok helyen lezajlott vagy éppen folyamatban van, de ez persze nem jelenti azt, hogy munkáltatóként nyugodtan hátradőlhetünk. Felmerül tehát a kérdés, hogy mit tehetünk a tudatos tervezés és a megfelelő kommunikáció érdekében. lástól való félelmet fejezi ki az egyre gyakrabban C3-PO – társalkodórobot (Star Wars, 1977), Ash hangoztatott vélemény is, hogy a robotok veszé– űrhajós (Alien, 1979), Nexus-6 replikánsok – lyeztetik az emberi munkaheemberi DNS-sel rendelkező lyeket. „Ha nem lesz oktatási harci és egyéb androidok (SzárTudtad? reform, a gyerekeink munkáját nyas fejvadász, 1982), T-800 A willrobotstakemyjob.com már elveszik a robotok” – írta a – kivégzőrobot (Terninator, weboldalon mindenki kikeresheti, Hvg360 idén januárban publi1984… A film- és popkultúrában hogy hány százalék eséllyel veszik évtizedek óta jelen vannak a kált cikkében. át a munkáját a robotok. robotok, jellemzően az embert Spoiler: az oldal szerint a könyvelők fenyegető tudományos-fanTény, hogy a robotika és a digitaés a könyvvizsgálók vannak a tasztikus elemként. De az is lizáció jelentős hatást gyakolegnagyobb veszélyben. science fiction-nek tűnhetett rolt a teljes munkaerőpiacra, nem is olyan régen, 2013-ban, átalakítva a fizikai és a szellemi amikor az IBM innovációkét felelős alelnöke egy munkavégzés jellemzőit is. Az előző évtized közetanulmányában ezt írta: „2018-ra a számítógépek pe óta heti rendszerességgel látnak napvilágot úgy tudják majd észlelni a világot, ahogy ma az olyan írások, amelyek azt taglalják, hogy milyen területek dolgozói lesznek a legnagyobb veszélyemberek: nem csupán látni és hallani, de ízlelni ben. Néhány szektorban, például a logisztikában és szagolni is képesek lesznek, ami által jobban és a gyári termelő munkák többségénél valómeg tudják majd érteni a világot.” Az automatizá-

26


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

27


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

ban látványos változások mentek végbe, hiszen a rutinszerű ismétlődő feladatokból álló munkák viszonylag könnyedén programozhatóak, vagyis automatizálhatóak. Ugyanakkor napjainkban a szobaszervizt még nem robothadsereg végzi és a jogász asszisztensek helyett sem mesterséges intelligencia írja a szerződéseket. De a kommunikációs szakembereknek és az újságíróknak, sőt, a vadászpilótáknak sem kell egyelőre a gépek miatt aggódniuk, mindeddig az ő területük is ellenállónak bizonyult az automatizálással szemben. Szerencsére a technológiai szingularitás még várat magára, így a társadalomnak és a különböző iparágak szereplőinek is van idejük felkészülni és megfelelő döntéseket hozni. Általánosságban elmondható, hogy az automatizáció jelentette kihívásokra a magánszektor a saját és az egyén szempontjából is igyekszik választ adni.

28

Az első és legfontosabb, amit mindenkinek meg kell tennie önmagáért, és a jövőbeni munkánk biztosítása érdekében, az a tanulás. Pontosabban az élethosszig tartó tanulás, ami az élethosszig tartó munka elöregedő mindset-jét hivatott leváltani. A magas hozzáadott értékű munkákat ugyanis jóval nehezebb automatizmusokkal felváltani, mint az egyszerűbb, alacsonyabb képzettséget vagy azt sem igénylő munkákat. Az oktatáspolitika gyakorlatiasabbá tétele, a duális képzések, a szakiskolák és a magánszektor közös képzési programjai az oktatás legalsóbb szintjeitől a legfelsőbbig mind olyan irányok, amelyekkel sokat lehet segíteni a munkavállalók és a cégek jövőbeni helyzetén. Ha például egy vállalat olyan tréningeket kínál, amelyek megfelelően felkészítik a dolgozókat a gépeket vezérlő programok használatára, az a cég már most is egy


EMPLOYER BRANDING MAGAZIN

erős munkáltatói értékajánlatot tudhat magáénak, ami a jövőben még fontosabbá fog válni. A másik megoldás leginkább az ipari szereplőkre ró óriásig felelősséget. Ez nem más, mint a dolgozói létszám következetes tervezése, amely figyelembe veszi a digitalizációhoz köthető beruházások mértékét és menetrendjét. A nagyobb gyártók jó esetben már évekkel előre látják a mesterséges intelligencia alapú gépek telepítésének ütemtervét, és ehhez képest meg tudják határozni a szükséges munkaerő létszámát. Ennek köszönhetően már egy beruházás bejelentésekor kommunikálható, hogy a cég a jelenlegi létszám megtartása mellett bővül, így fel sem merül a kérdés, hogy valaki a digitalizáció miatt kerülne utcára.

V.M, N.A.P.

Robotkölcsönzés – a robot nem veszi el a munkahelyeket Pintér János IT- és robotikai vezető, Viapan Group Már a külföldi munkavállalók ide hozatala sem feltétlen megoldás. A vállalatoknak teljesíteniük kell a megrendeléseiket ahhoz, hogy stabilan működhessenek és növekedhessenek. De ha egy cég a munkaerőhiány miatt nem tudja legyártani a szükséges mennyiségű terméket, el fogja veszíteni a megrendeléseit, és akkor az ott levő összes munkahely is megszűnik. A robotok így abban segítenek, hogy az emberek ne veszítsék el az állásukat és az egzisztenciájukat. Egyensúlyt akarunk teremteni a robot és az ember között. Arra törekszünk, hogy a robot ne legyen se olcsóbb, se drágább az embernél. A kollaboratív robot csak kiegészíti az emberi teljesítményt, nem pedig kiváltja. Épp a munkaerőhiány mérséklésére alkalmas, mert a nehéz, monoton munkafolyamatokból át lehet csoportosítani az embereket színesebb, kevésbé nehéz részlegekre. (Employer Branding Magazin, 2018. szeptember)

29


Főszerkesztő: Nagy Attila Péter Grafikai munka: Szántó Roland

Avantgarde Group email: info@avantgarde.hu www.avantgarde.hu 1095 Budapest, Tinódi u. 1-3., A. I/2.

Profile for AvantgardePR

Employer Branding Magazin issue 3  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded