Lentemagazine - 2021

Page 1


Inhoudstafel 3

11

Samen naar beter

Veelgestelde vragen over onze activiteitenwerking

Van Vormingplus naar Avansa

Vraag en Antwoord

12

Germaine 2.0

Ontmoetingen tussen de soep en de patatten

15

Op weg naar een duurzame kleerkast

4

De wondere wereld van verhalen en podcasts Luister je mee?

Iedereen kan dat!

19

Handen uit de mouwen!

Duurzame huis-tuin-enkeuken inspiratie

22

Veerkrachtig door Sint-KatelijneWaver

Wandelingen om op adem te komen

16

Freelancer in de kijker Anna Van Ginderen

23

Contact & Colofon

5

Digitale verhalen over kracht en kwetsbaarheid

Een stem voor wie minder gehoord wordt

10

Uitgelicht

Projecten in de kijker

De Mensen Maken de Stad © Stad Mechelen, Fotograaf: Serene Vittorini

2


Van Vormingplus naar Avansa Samen naar beter

Over ons

Op 11 februari 2021 namen we afscheid van de naam Vormingplus en brachten we Avansa naar buiten. Het begin van dit nieuwe hoofdstuk is ook het einde van vele maanden voorbereidingswerk achter de schermen. Met 13 centra zochten we naar een gemeenschappelijke naam. Een naam die uitdrukt waar we voor staan, al is onze werking niet identiek in elke regio. We versterken en verbinden mensen en groepen via uiteenlopende projecten en vormingsinitiatieven. We bereiken diverse doelgroepen en streven naar maatschappelijke verandering. We werken samen met iedereen die participatie hoog in het vaandel draagt. Onze zoektocht kwam uit bij Avansa, afgeleid van avanceren, bevorderen, verdergaan, vooruitkomen, … We wachten niet af, we ondernemen actie en helpen de samenleving vooruit. Met frisse moed streven we naar verandering: niet naar ‘meer’ wel naar ‘beter’. Avansa regio Mechelen blijft synoniem staan voor een boeiend vormingsaanbod. Maar daarnaast gaan we verder met veel meer: we helpen via projecten mensen hun verhaal vertellen, creëren kansen tot ontmoeting en dialoog en ondersteunen mensen die het wat moeilijker hebben. De volgende thema’s zijn daarbij onze rode draad: burgerschap, diversiteit, duurzaamheid en mediawijsheid.

Avansa regio Mechelen versterkt en verbindt volwassenen via diverse projecten en vormingen. We zijn actief in twaalf gemeenten in de Mechelse regio: Bornem, PuursSint-Amands, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Duffel, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den Berg. Avansa regio Mechelen maakt deel uit van een netwerk van 13 pluralistische sociaalculturele organisaties, actief in evenveel regio’s in Vlaanderen en Brussel. Ontdek onze gemeenschappelijke missie via www.avansa.be.

Een magazine boordevol inspiratie Klinkt het voorgaande nog wat abstract? In dit gloednieuwe lentemagazine maak je kennis met verschillende thema’s en projecten waarmee we onze naam willen waarmaken. Als deelnemer mis je waarschijnlijk de uitgebreide info over onze fysieke activiteiten. We communiceren pas over deze activiteiten van zodra we daar voldoende zekerheid over hebben. Ondertussen houden we je warm met een online aanbod. Blijf op de hoogte via onze website. Met corona op de achtergrond staat Avansa voor nieuwe uitdagingen om de samenleving vooruit te helpen. Wij blijven zoeken naar manieren om samen naar beter te gaan. En van zodra het veilig kan, ben je van harte welkom om samen te klinken op dit nieuwe verhaal. Tot binnenkort! Team Avansa regio Mechelen

3


Verhalen over Heist van toen en nu.

De wondere wereld van verhalen en podcasts Luister je mee? Verhalen van mensen lopen als een rode draad door onze projecten. Mensen laten schitteren in hun eigen verhaal is een krachtige manier om te zorgen voor ontmoeting en verbinding. Maar vooral: begrip voor elkaar. We lieten de afgelopen jaren verschillende stemmen aan het woord: moeders en dochters uit Willebroek vertelden over hun band, een oudere generatie Heistenaars bracht verhalen over het dorpsleven in hun jonge jaren en nieuwe Belgen deelden hun migratieverhaal.

Samen aan de slag Een podcast is leuk om naar te luisteren maar je kan er zelf ook één maken. Wij zijn op zoek naar partners om nog meer mooie verhalen vast te leggen en met de wereld te delen. Heeft jouw organisatie een mooi verhaal om te verspreiden? Laat het ons weten. We bekijken graag hoe we hier samen mee aan de slag kunnen.

Nog meer luisterplezier Doorheen deze brochure tippen we enkele podcasts die aansluiten bij onze artikels of thema’s. Hou dus je ogen goed open voor interessant luistervoer.

Sinds het project in Heist zetten we in op het registreren en delen van verhalen via podcasts. Podcasts zijn audio-uitzendingen die je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Het gaat niet om live-uitzendingen dus je kan ze beluisteren waar en wanneer je wil. Dat kan via de website waar de podcast wordt aangeboden, maar ook via een app zoals Spotify op je smartphone of tablet.

Verhalen over de nacht Ook het jaarthema van Erfgoeddag nodigde uit om verhalen te vertellen. ‘De Nacht’ inspireerde de deelnemers van NT2 (Nederlands voor Anderstaligen) om hun verhalen over de nacht te delen. Via een workshop storytelling van Evita Nossent kregen de leerlingen een antwoord op de vraag “Hoe vertel ik een boeiend verhaal?” Op hun eigen manier delen deze nieuwe Mechelaars hun verhalen over de nacht in een unieke podcast. Van een romantische avond aan het strand tot een spannende nachtshift op spoed. De nacht is tenslotte voor iedereen anders... Download de verhalen via onze website of het Soundcloud-profiel van Stad Mechelen: soundcloud.com/stad-mechelen. Beluister ze tijdens één van je volgende wandelingen of wanneer je een rustgevend badje neemt. Veel luisterplezier!

4


Digitale verhalen over kracht en kwetsbaarheid Een stem voor wie minder gehoord wordt Het is voor kwetsbare mensen niet altijd vanzelfsprekend om zich te uiten of om hun stem te laten horen. Armoedevereniging De Schakel uit Puurs-Sint-Amands moedigt haar bezoekers aan om hun verhaal naar buiten te brengen. Sinds september zijn 10 deelnemers aan de slag met artistieke, digitale verhalen over hun kracht en kwetsbaarheid. Marleen Van den Mooter, Chris Van de Vreken, Marleen Geldhof en Pier De Kock dragen elk hun steentje bij aan dit bijzonder project. Lees hun relaas op de volgende pagina’s.

Sociaal-artistiek begeleider Pier De Cock en één van de deelnemers © Hans Op de Beeck

5


Samen strijden tegen armoede en sociale uitsluiting

Kwetsbare mensen een stem geven via storytelling

Marleen, coördinator De Schakel

Tijdens onze gesprekken met mensen in armoede ervaren we vaak hoe kwetsbaar deze mensen zijn. Tegelijk verbazen ze ons telkens met de kracht en inventiviteit waarmee ze hun problemen blijven aanpakken. Net daarom is het voor ons belangrijk om aan de buitenwereld een signaal te geven: mensen in armoede zijn meer dan slachtoffer of schuldige.

Chris, themawerker De Schakel

De Schakel is een armoedevereniging waar vrijwilligers mét en zonder armoede-ervaring samen strijden tegen armoede en sociale uitsluiting. De Schakel wil in de eerste plaats een ‘warme’ plek zijn, waar mensen tot rust kunnen komen. Zonder vooroordelen en veroordelen. Zonder voorwaarden. Een plek waar mensen kansen krijgen (ook tweede of derde kansen), waar mensen zichzelf mogen zijn, waar mensen zelf kiezen welke rol ze kunnen en willen opnemen.

Vorige projecten leerden ons al dat verhalen vertellen een goede manier is om een stem te geven aan mensen die minder gehoord worden. Tegelijk wilden we deelnemers van het project aan de slag laten gaan met laptops en computerprogramma’s. Ook dat laatste is helaas voor veel bezoekers nog geen vanzelfsprekende vaardigheid.

Een kringloopwinkel voor tweedehandskledij zorgt voor een laagdrempelige instap. Een gezellige ontmoetingsruimte is het kloppend hart van onze werking. Vanuit die basiswerking organiseren wij een divers aanbod van culturele activiteiten, ontspanningsmomenten en vormingen.

We klopten bij Avansa aan voor ondersteuning en advies. De educatieve medewerkers brachten ons in contact met Pier De Kock. We vroegen hem om het project in goede banen te leiden en om de verhalen samen met de deelnemers een ‘artistieke touch’ te geven. Avansa zorgde ook voor laptops die de deelnemers tijdens het traject kunnen gebruiken.

Maar armoedebestrijding moet méér zijn dan dat. Daarom maken we drempels voor mensen in armoede zichtbaar en pakken we mechanismen aan die armoede en uitsluiting in stand houden.

© Hans Op de Beeck

Want armoede is een realiteit, ook in onze welvarende regio. We zetten dan ook in op vorming en acties om beleidsmensen en het ruime publiek hier bewust van te maken.

6


Chris, themawerker De Schakel © Ivan Deleus

Van moedige vertelling tot straffe videopresentatie

Op 12 maart 2020 kwam de groep een eerste keer samen met Pier. Iedereen had zin om erin te vliegen en toen… gooide het coronavirus roet in het eten. Gelukkig konden we in september het project veilig heropstarten in Cultuurcentrum Binder. In het najaar van 2020 kwamen de 10 deelnemers er wekelijks samen om hun verhalen te delen en artistiek vorm te geven.

Vanaf september kwam de groep elke week samen. We namen in de eerste fase ruim de tijd voor de verhalen van de deelnemers. Ze vormen immers de basis van het project. Sommigen brachten hun verhaal voor de groep, anderen individueel. Telkens opnieuw stond ik versteld van de kracht en de durf waarmee iedereen zijn of haar verhaal bracht. De secondenlange stilte na elk relaas sprak boekdelen. In theater is een stilte die spreekt van het schoonste wat er is. Hier ook.

Waar en wanneer we zullen landen? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook de coronamaatregelen zullen bepalen hoe en waar we het resultaat kunnen tonen. Maar dat we de verhalen zichtbaar zullen maken, dat staat als een paal boven water. Wat we nu al gelezen, gehoord en gezien hebben is veelbelovend. Wordt dus zeker vervolgd!

Van het gesproken woord naar het geschreven woord is een hele weg. Sommigen schreven hun verhaal zelf, anderen deels en een paar vroegen mij om het neer te pennen. Mijn ervaring als schrijver en dramaturg werd ten volle benut. Niets is moeilijker dan een verhaal een meerwaarde geven en tegelijk het authentieke bewaren. Net daarom kreeg elke deelnemer het laatste woord over de manier waarop hun verhaal naar buiten zou komen.

Stiltes kunnen spreken Pier De Kock, sociaal-artistiek begeleider Of ik interesse had in een sociaal-artistiek verhalenproject met bezoekers van De Schakel in Puurs? Dat moest Avansa me geen twee keer vragen. Met ons sociaal-artistiek theatergezelschap ‘Het Hof Van Savooien’ in Mechelen werken we al 5 jaar rond deze thema’s. Ik zei meteen volmondig ‘ja’.

Daarna gingen we aan de slag met de laptops. We presenteren de verhalen uiteindelijk digitaal als animatiefilm, videofilm of documentaire. Het werken met een videobewerkingsprogramma was voor iedereen nieuw, zelfs voor mij. Het was zoeken, zweten, kuchen en puffen met mondmasker op. Want jawel, de veiligheidsregels werden strikt gerespecteerd.

Door corona moesten we voor dit project op zoek naar grotere lokalen. De Schakel bracht me in contact met CC Binder. De mensen van het cultuurcentrum waren heel enthousiast over dit project. Dat is een absolute meerwaarde. Sociaalartistieke projecten krijgen moeilijk voet aan wal in het culturele landschap. De samenwerking biedt ons een uitgelezen kans om daar mee verandering in te brengen!

We leggen momenteel de laatste hand aan de verhalen. We verzamelen de laatste beelden die bij het verhaal passen en monteren tekst en beeld tot een mooi geheel. We hopen de verhalen binnenkort te presenteren via een soort sociaal-

7


De kracht van verhalen delen

artistiek wandelparcours. Zo kan het publiek de verhalen op verrassende plekken bekijken en beluisteren. We hopen dat deze sprekende armoedeverhalen de bezoekers zullen raken en beroeren.

Marleen, vrijwilliger in De Schakel en deelnemer aan het project

Toch nog even dit: telkens die verhalen aanhoren, het trillen van de stem, de vertwijfeling in het aarzelen, de zichtbare emoties, het durven tonen van de breekbaarheid, het spontaan elkaar helpen… daar word ik stil van. Want dat vergt veel durf en moed. De schijn ophouden is veel makkelijker. Mogen ervaren dat deelnemers kracht en moed uit putten uit het delen van hun verhalen is ontroerend en wonderschoon. Net daarom verzorg ik zo graag de artistieke ondersteuning voor dit project. Niets is mooier dan een applaus dat niet direct aansluit bij het einde van een voorstelling. Stiltes kunnen spreken.

De Schakel is voor mij een plek waar ik me goed voel en waar ik mezelf kan zijn. Iedereen telt er mee. Daarnaast krijg ik er ook de kans om mijn sterktes te ontdekken en ontwikkelen. Voor corona uitbrak was ik actief bij het onthaal en verzorgde ik administratieve taken. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer ik besef dat ik De Schakel mis. Die plek is ondertussen mijn tweede thuis. Daarom is het soms opletten om niet in een zwart gat te vallen. Ik ben er toegekomen met het gevoel een nietig persoon te zijn. Maar door de kansen die ik er krijg, voel ik me terug waardevol. Je kan dus zeggen dat De Schakel me gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Toen ik voor het eerst hoorde over het project ‘Kracht en Kwetsbaarheid’ voelde ik me meteen aangesproken. Na lang twijfelen stapte ik mee aan boord en daar heb ik nog geen spijt van gehad! Het is heel verrijkend om te luisteren naar elkaars verhalen en samen aan iets te werken. Verhalen van anderen horen en erover spreken geeft me zelfs kracht. Door stil te staan bij je eigen verhaal en dat van een ander, besef je welke weg je hebt afgelegd. Zo besef ik dat ik vandaag veel sterker in m’n schoenen sta dan vroeger. Dat doet gewoon deugd.

Marleen, één van de deelnemers © Ivan Deleus

Ben je ook benieuwd naar de presentatie van deze moedige en krachtige verhalen? Volg mee op de blog van onze website www.avansaregiomechelen.be

8


Campagnebeeld Geknipt ‘Blijf in uw k (r) ot?!’

Geknipt Ook in Mechelen steken verschillende organisaties en personen de handen uit de mouwen om armoede bespreekbaar te maken. Geknipt is een samenwerkingsverband dat oproept tot meer solidariteit om van Mechelen een aangename en leefbare stad te maken voor iedereen.

Moeders ten laste

Radio 1 (Wederik De Backer en Justine Vergotte)

Op de dag van Verzet tegen Armoede (17 oktober) zet het collectief telkens een thema in de kijker. Afgelopen najaar lag in een online debat de focus op (on)betaalbaar wonen voor Mechelaars in armoede. Bezoekers van vzw’s De Lage Drempel en De Keeting, twee organisaties waar mensen in armoede het woord nemen, bepalen jaarlijks mee welk thema Geknipt onder de aandacht brengt.

Te beluisteren via je favoriete podcast-app of radio1.be/moeders-ten-laste-podcast ‘Moeders Ten Laste’ is het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want, nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen.

Vaste partners die deel uitmaken van het collectief zijn: De Keeting, De Lage Drempel, Welzijnszorg, Beweging.net, WGC Wel en wee, straathoekwerk Mechelen, Hof van Savooien, Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie vzw, CAW Boom Mechelen Lier en Avansa regio Mechelen.

9


Uitgelicht Projecten in de kijker Dialoog _ We need to talk about herstel Het traject ‘Rondom Prison’ laat deelnemers kennis maken met het leven in de Mechelse gevangenis. Misschien nam je zelf al eens deel? De interesse voor dit project was immers elk jaar heel groot. We merkten na elke reeks dat de deelnemers hun mening over het gevangenisleven telkens nuanceerden of bijstelden. Ondertussen hebben we voor dit thema de handen in elkaar geslagen met de 12 andere Avansa’s. De komende drie jaar zoeken we samen naar manieren om een draagvlak te creëren voor een herstelgerichte samenleving. We bedoelen daarmee een samenleving waarbij zowel aandacht is voor dader, slachtoffer als de samenleving zelf. Met ‘dialoog’ willen we burgers uitdagen om na te denken over hoe de samenleving kan omgaan met betekenisvolle gerechtigheid. Avansa regio Mechelen zal dit traject mee vormgeven, samen met partners in de Mechelse regio. Via onze websiteblog verneem je in de nabije toekomst meer over de eerste stappen die we daarvoor zetten. Wil je meer informatie over dit project? Neem contact op met Sofie Verschueren: sofie.verschueren@avansa.be.

Cyberbuddies Duffel _ Samen de digitale wereld verkennen Van Gevangenis naar Zorg Te Gek!?

Te beluisteren via Soundcloud of www. tegek.be/internering/ beeldmateriaal/podcast Met ‘Van Gevangenis naar Zorg’ wil Te Gek!? de vraagtekens rond internering ophelderen. Wat is internering precies? Over wie gaat het? Wat gebeurt er met deze mensen? Wat na een internering? Dominique van Malder (Radio Gaga) gaat in gesprek met verschillende betrokkenen.

Welzijnsschakel Sprang uit Duffel klopte bij ons aan met de vraag om basiscursussen computer en internet voor haar cliënten te voorzien. We gingen rond de digitale tafel zitten en bekeken hoe we dat in coronatijden konden aanpakken. Sinds de uitbraak van het virus is mensen samenbrengen en vorming geven op de klassieke manier geen optie. Maar hoe dan wel? Gaandeweg ontstond een ander concept: we stomen cyberbuddies klaar! Cyber-wat? Cyberbuddies zijn vrijwilligers die kansarme personen begeleiden bij hun eerste stappen op de computer en het internet. Het pilootproject loopt over een periode van een jaar waarbij een cyberbuddy een bezoeker van Sprang 7 weken begeleidt. Eén-op-één werken is niet alleen aangewezen in coronatijden, het geeft ook de mogelijkheid om op het ritme van de cliënt te werken. Avansa regio Mechelen zorgt via een train-the-trainer traject voor de opleiding en coaching van de cyberbuddies. De eerste ‘Train de cyberbuddy’ ging eind januari van start. Ben je benieuwd naar de ervaringen van de vrijwilligers? Neem een kijkje op onze websiteblog! Het is onze ambitie om gelijkaardige cyberbuddy-trajecten op te starten in andere gemeenten uit onze regio. Wil je meer informatie? Contacteer Veerle Gabriels via veerle.gabriels@avansa.be

10


Vraag en antwoord Veelgestelde vragen over onze activiteitenwerking

De coronacrisis houdt ons nog steeds in z’n greep. Dat roept veel vraagtekens op bij het organiseren van fysieke activiteiten. Niet alleen voor ons als organisator, maar ook voor jou als deelnemer. De omschakeling naar online activiteiten brengt nieuwe praktische aandachtspunten mee. We antwoorden hier op enkele veelgestelde vragen. Is er toch iets niet duidelijk? Aarzel niet om ons te contacteren op het nummer 015 44 41 00 of via info@avansa-regiomechelen.be. We helpen je met plezier verder!

Hoe weet ik of mijn activiteit doorgaat of niet?

Hoe herken ik het online vormingsaanbod op de website?

Als we een activiteit annuleren, verwittigen we je via e-mail. Lukt het niet via mail, dan proberen we je telefonisch te bereiken.

Op de activiteitenpagina kan je filteren op ‘Online activiteiten’.

Krijg ik mijn cursusgeld terugbetaald wanneer Avansa een activiteit annuleert? Ja, we betalen je cursusgeld zo snel mogelijk terug. De verwerking kan enige tijd in beslag nemen. Bedankt dus voor jouw geduld! Schakelt Avansa bij een annulering door corona automatisch over naar een onlineactiviteit? Bij een annulering bekijken we in samenspraak met de lesgever en partner of het haalbaar is om de vorming online aan te bieden. Wanneer het gaat om een omschakeling van ‘live’ naar ‘online’ bevragen we je als deelnemer over je deelname. Je bent uiteraard niet verplicht om de online versie van de activiteit bij te wonen.

Hoe weet ik met welke tool de online activiteit doorgaat? Onder ‘praktische info’ op de website vind je meer info over de online tool die we gebruiken. Je ontvangt uiterlijk de dag voor de start van een activiteit een e-mail met deelnemerslink. Op onze websiteblog vind je meer info over het gebruik van Zoom. Waarom heb ik een account nodig om in te schrijven via de website? Via onze website kan je jouw inschrijving meteen online betalen. Om de inschrijvingsinfo te linken aan jouw persoon is het nodig dat je een account aanmaakt. Dat doe je door je éénmalig te registreren. Je bezorgt ons enkele basisgegevens waarmee je nadien telkens aanmeldt. De mogelijkheid om je aan te melden of te registreren verschijnt automatisch wanneer je wil inschrijven via de website.

11

Wanneer ik me aanmeld wordt mijn wachtwoord niet herkend. Als ik een nieuw wachtwoord aanvraag, krijg ik geen e-mail toegestuurd. Hoe kan dit? De kans is groot dat je nog geen account bij ons hebt. Als het de eerste keer is sinds februari 2020 dat je wil inschrijven via de website, moet je een account aanmaken door je te registreren. Ben je niet zeker of je een account hebt? Contacteer ons. Ik ben nog niet thuis in online inschrijven en betalen maar wil toch eens proberen. Wat moet ik doen? Op onze website vind je een handleiding ‘Online inschrijven en betalen’ die je stap voor stap door het online inschrijvingsproces loodst. Is er toch iets niet duidelijk? Geef ons een seintje en we helpen je verder via e-mail of telefoon.

Online ontmoeten met kunst Heb je zin om je medecursisten te verrassen met een leuke achtergrond? Art in Flanders maakte uit de digitale collecties van Vlaamse musea een mooie selectie achtergronden voor jouw bijeenkomst in Zoom of Teams. Neem een kijkje op www. vergadermetkunst.be. Je vindt er ook meer info over hoe je een andere achtergrond instelt.


Germaine 2.0 Ontmoetingen tussen de soep en de patatten Germaine 2.0 staat voor voedselhulp én ontmoeting in Bornem. De focus ligt immers niet enkel op de voedselondersteuning van mensen in armoede. Ook het sociale aspect is belangrijk: dit initiatief wil mensen ook uit het sociaal isolement halen dat armoede met zich meebrengt. Een reeks kookworkshops zijn daar het eerste resultaat van. Voorlopig staat het project even ‘on hold’ door corona maar voor de deelnemers smaakt het alvast naar meer! Marianne Boeykens is deskundige ‘Buurtwerking en Activering’ bij het Sociaal Huis in Bornem. Ze staat ons te woord over dit smakelijke en sociale project.

12


Dag Marianne, kan je vertellen hoe Germaine 2.0 is ontstaan?

Maar het is dus niet enkel bij voedselbedeling gebleven?

Daarvoor moeten we een aantal jaar terug in de tijd. Voor 2015 bestond er in Bornem geen georganiseerde voedselbedeling. De EUvoedselpakketten werden gedropt in de kantoren van het Sociaal Huis, waar ze in de weg stonden. Er was duidelijk nood aan een andere manier van werken, aan een uitgebreidere voedselbedeling met ook verse producten. Maar ook aan meer contact met de mensen die de voedselhulp nodig hadden.

Na een tijdje rijpte het idee om ook gezamenlijke activiteiten te organiseren, zoals kookworkshops met de focus op gezonde voeding. Hiermee wilden we ontmoeting bevorderen, liefst tijdens de voedselverdeling zelf. Helaas bleek de ruimte daarvoor toch nog te krap. Daarom gingen we de uitdaging aan om bezoekers warm te maken voor kookworkshops.

Sinds 2015 organiseerde het Sociaal Huis de voedselbedeling vanuit ‘De Betere Eetbox’, een pand ingericht als winkeltje. Daar konden gebruikers kiezen uit klassieke ‘droge producten’, maar ook uit verse groenten, fruit en brood van lokale handelaars en de veiling. De werking startte heel kleinschalig en werd volledig gedragen door vrijwilligers. Er was altijd tijd voor een gezellig babbeltje.

Wat komt er in de kookworkshops aan bod? Het groepje deelnemers mocht in overleg met begeleidster Ingrid zelf bepalen waarover de workshops zouden gaan. De reacties op de eerste workshops waren heel positief. De deelnemers waren eerst wat sceptisch over gezonde en vegetarische voeding, maar ze vonden het uiteindelijk allemaal superlekker en supergezellig. Ze waren enthousiast om bij de volgende workshops weer van de partij te zijn.

In 2018 vonden we een ruimere locatie. In de Stationsstraat sloot buurtbistro Germaine de deuren. Dat was een eethuis waar mensen met een beperking of arbeidshandicap aan de slag waren. De Dienst Buurtwerking besloot de twee te combineren en de werking om te dopen tot ‘Germaine 2.0’. De mensen van de buurtbistro bereiden samen met vrijwilligers de voedselbedeling voor.

Wie mag zich inschrijven voor de workshops? In de eerste plaats de mensen die recht hebben op de voedselbedeling. Dit zijn klanten van de Sociale Dienst van het Sociaal Huis. Maar ook andere klanten van de Sociale Dienst kunnen aansluiten. Andere geïnteresseerden zijn welkom na een gesprekje. Aan de eerste workshops namen een vijftal mensen deel, voornamelijk alleenstaanden.

13


Hoe hield je het project warm tijdens de lockdown?

Hoe kwamen jullie voor dit project bij Avansa terecht?

Tijdens de eerste lockdown verplaatsten we de geplande workshops naar de zomer en het najaar om de deelnemers perspectief te bieden.

Ik kende Avansa al goed door onze samenwerking rond andere projecten binnen het thema diversiteit. Tijdens een gesprek met één van jullie medewerkers kwam de leidraad ‘Gezonde en duurzame voeding voor gezinnen in armoede’ ter sprake. Dat thema inspireerde ons en jullie freelancer Ingrid De Coninck bleek de geknipte persoon om onze kookworkshops te begeleiden.

Vandaag doen we ons uiterste best om de mensen niet los te laten. Tijdens de voedselverdeling spreken we hen aan. We bellen hen ook regelmatig op om te vragen hoe ze het stellen. Helaas zijn er mensen die niet meer durven komen. Dat gaat vooral over zieke mensen. Tijdens de eerste lockdown brachten we de pakketten nog aan huis. Nu is dat niet meer haalbaar. We proberen hun angst weg te nemen. Hopelijk kunnen we voor de zomer enkele buitenactiviteiten zoals wandelingen in kleine groepjes organiseren om de mensen uit hun kot te krijgen.

We zouden in de toekomst graag verder samenwerken met Avansa om activiteiten op poten te zetten die ontmoeting tussen mensen bevorderen. Zijn er nog plannen en dromen voor de toekomst? Op 21 maart lanceert de gemeente Bornem de UiTpas waarvan ook de UiTpas met kansentarief deel uitmaakt. Het geeft mensen in armoede de kans om te genieten van vrijetijdsactiviteiten aan een sterk verminderd tarief. Dit is een grote stap vooruit om mensen in armoede toegang te geven tot het algemene cultuur- en vrijetijdsaanbod, zoals de kookworkshops in Cultuurcentrum Ter Dilft. Dit zal voor sommigen een grote stap zijn. Toch het is belangrijk dat dit een positief verhaal wordt, dat het taboe verdwijnt.

“ De deelnemers

waren eerst wat sceptisch ten opzichte van gezonde voeding. Maar ze vonden het uiteindelijk allemaal superlekker en supergezellig!

14


Emilia Cantero van Mixua

Op weg naar een duurzame kleerkast Iedereen kan dat! Eerlijke mode als tegenhanger van ‘fast fashion’ is aan een opmars bezig. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen! Duurzame producten gaan ook langer mee en hebben een ecologisch verantwoord proces achter de rug. Kwaliteit boven kwantiteit.

Informeer je Mechelen Mondiaal bood voor de jaarlijkse M-Fair een hele waaier digitale activiteiten aan, waaronder een workshop van Emilia Cantero van Mixua. Emilia’s belangrijkste tip? Informeer je goed! Wij onthielden vooral:

• Een handige tool om je te hoeden voor greenwashing is www.labelinfo. be. Bedrijven die ‘greenwashen’, doen zichzelf ‘groener’ voor dan ze in werkelijkheid zijn.

• In de video’s van ‘The Story of Stuff’ ontdek je welke weg onze spullen afleggen en vooral wat er verbeterd kan worden aan deze weg. Je kan alle filmpjes bekijken door op Youtube ‘The story of stuff’ in te geven als zoekterm.

• Met de ‘brand checker’ van Cosh! zoek en vind je duurzame kledingwinkels en merken in jouw buurt.

#24: Zero-waste mode Veerle Colle

Te beluisteren via veerlecolle.be/ zerowastepodcast of je favoriete podcastmedium Kan jij nog het onderscheid maken tussen duurzame kleding en fast fashion? Hoe kan je zien of een kledingstuk kwalitatief is en welke stoffen kies je best? Niki De Schruyver van eerlijke-mode platform Cosh! staat zero-waste expert Veerle Colle te woord.

• Emilia’s blog herbergt een schat aan info! Je vindt er verschillende artikels

die je inspireren om je kleerkast te verduurzamen. Surf naar mixua.be/blog en klik door naar ‘Ethical Fashion’.

Eerlijke mode in de Mechelse regio Ook in onze regio kom je volop aan je trekken als je je kleerkast wil verduurzamen. Onze transitiekaart bulkt van de duurzame adressen. Je kan de kaart digitaal raadplegen via de projectpagina op onze website. Heb je liever een papieren exemplaar? Geef ons een seintje en ontvang kosteloos een kaart in je bus. Fair fashion gaat trouwens over meer dan duurzame merken. Kiezen voor tweedehands, kleding ruilen of je kleding upcyclen is ook goed voor de planeet! Upcycling wil zeggen dat je van iets ouds iets nieuws maakt: een short van je oude jeansbroek, een leuk rokje voor je dochter uit één van je te klein geworden T-shirts, ...

• Zoek je het graag dicht bij huis? Met zoektermen als ‘GIFT’, ‘Weggeefgroep’ of ‘te geef’ gevolgd door jouw stad of gemeente kan je kledij (en andere spullen) weggeven of krijgen, bijvoorbeeld via Facebook.

• Denk ook aan de Kringwinkels om te schenken of tweedehands te kopen. Je vindt er vast een in jouw buurt!

• De tweedehands- en weggeefmarkt boomt enorm online. Voor een hippe,

tweedehands geboortelijst verwijzen we je graag naar Mic Mac Minuscule. Als je liever kledij ruilt, ben je bij swishing.be op de juiste plaats.

15


Freelancer in de kijker Anna Van Ginderen Zonder freelancers geen vormingsaanbod bij Avansa. Onze lesgevers en begeleiders maken je op een toegankelijke manier wegwijs binnen verschillende thema’s en onderwerpen. Zo kan jij op jouw tempo bijleren in jouw vrije tijd. Anna Van Ginderen is één van onze freelancers. Deelnemers kennen haar vooral van cursussen ‘Computer en Media’ of als begeleidster van ‘De Leeswereld’. Doet haar naam geen belletje rinkelen of wil je haar graag beter leren

Anna (3e persoon van links) met enkele deelnemers van De Leeswereld

kennen? We leggen haar enkele vragen voor om nader kennis te maken.

16


Dag Anna, hoe lang werk je al samen met Avansa regio Mechelen?

Hoe ervaarde je de omschakeling naar online workshops?

Ik ben drie jaar actief als freelancer bij Avansa. Deelnemers kennen mij vooral van de cursussen of workshops ‘Computer en Media’. Voor mijn samenwerking met regio Mechelen had ik al een lange samenwerking met Avansa Antwerpen en andere socio-culturele organisaties. Ik ben actief als freelance lesgever sinds 2005.

Heel positief! Spannend wanneer dat gebeurde met compleet onbekende mensen, maar heel fijn wanneer het lukte. Ik hoop dat we die online pistes nog verder kunnen verkennen. Met de Leeswereld zijn we tijdens de lockdown vrij snel overgeschakeld naar een digitale vorm. Dat was eerst zoeken naar de juiste digitale tool om Nederlands te oefenen. Ook het lesmateriaal heb ik aangepast in de online sessies. We oefenden met kortere teksten en wisselden van werkvorm. De eerste online sessie na de lockdown hebben we als een gek zitten zwaaien naar elkaar op onze schermpjes. Iedereen was gelukkig met het weerzien en blij dat het iedereen goed ging.

Wat betekent Avansa voor jou? Een loyale partner met open communicatie, fijne afspraken en warme medewerkers. Een gevarieerd aanbod qua cursussen en de mogelijkheid om helemaal mee te zijn met de laatste trends op vlak van computers, tablets en smartphones en allerlei applicaties. Er is ruimte om kritisch te kijken naar die laatste tendensen en samen met de cursisten na te denken over fenomenen als fake news.

Kan je wat meer vertellen over De Leeswereld en jouw rol? De Leeswereld is niet helemaal te vergelijken met de digitale onderwerpen. We komen tweewekelijks samen in de bib van Lier of Heist-op-den-Berg en we lezen samen een fragment van een tekst en/of een gedicht dat ik vooraf selecteerde. De deelnemers zijn mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Ik begeleid hen bij het lezen en begrijpen van de teksten of gedichten. We lezen hardop, letten op de correcte uitspraak en verklaren moeilijke woorden of constructies. Iedereen leest een fragment hardop, wederzijds respect staat centraal.

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren? En wat was de invloed op jouw werk als freelancer? Het voelde heel bevreemdend aan: de stilte in de straten, het onwezenlijke gevoel van afstand houden van je familie, je vrienden missen. De angst en bezorgdheid om je geliefden, de hoop dat niemand te ziek zal worden. Helaas was het niet mogelijk om fysieke cursussen te geven. Naast het financiële aspect dat doorwoog, heb ik het contact met de cursisten gemist. Interactie met hen vind ik net heel fijn. Met mensen een weg afleggen tijdens een workshop of cursus is zalig. Zoeken naar manieren om zaken uit te leggen die voor hen nieuw of onbekend zijn, samen oefenen en na afloop de tevreden gezichten zien als ze iets onder de knie hebben. Ik ben gebeten door de lesgeversmicrobe en toen het lesgeven wegviel, viel me dat lastiger dan ik verwacht had.

Is er een cursus die je het liefste geeft? Ik heb niet echt een lievelingscursus. Ik doe alle sessies graag omdat ik houd van de afwisseling in onderwerpen, de dynamiek van verschillende groepen en het verschil in cursusplaatsen. Lier is anders dan Putte of Mechelen of Heist-op-den-Berg of Sint-Amands en dat vind ik boeiend. Waar hou je van naast je werk als freelancer?

“ Met mensen

Onlangs heb ik het plezier van het koken herontdekt. Gerechten online of in boeken opzoeken en uitproberen en vooral: er een eigen draai aan geven. Om dan samen met mijn man en kinderen alles te proeven terwijl we praten over onze dromen en over het leven…

een weg afleggen tijdens een workshop of cursus is zalig

Mijn man en ik zijn echte bingewatchers van series, we ontspannen met verhalen en maken dan lijstjes van de beste series. Die lijstjes durven wel eens evolueren omdat we tips uitwisselen met vrienden.

17


Lees je graag en zo ja: heb je enkele boekentips te geef?

Wat is je favoriete plekje in de Mechelse regio? Met James stap ik door mijn woonplaats Lier, voor mij één van de mooiste plekken in onze regio. We wandelen langs de vesten waar de bomen je elk seizoen verrassen, de Lierse polder waar we het water volgen, de binnenstad waar de SintGummaruskerk domineert of het Zimmerplein waar we even kunnen rusten met een drankje. James en ik snuisteren ook graag in de etalages van de winkels. Allebei shoppen we graag lokaal.

Ik lees veel, vooral Engelstalige boeken. Ik raad heel graag de boeken van Margaret Atwood aan. Ze is een Canadese schrijfster die vooral bekend werd met ‘The Handmaid’s Tale’. Maar het loont de moeite om haar andere werken ook te ontdekken. Dichter bij huis ben ik fan van Jeroen Brouwers. ‘Cliënt E. Busken’ vond ik indrukwekkend omdat Brouwers in de huid kruipt van een dementerende man in een woonzorgcentrum. Het hele boek speelt zich af in één dag en dat besef je langzaamaan terwijl je leest.

Wil je jezelf nog in iets bijscholen? Ik ben natuurlijk vaak bezig met onderwerpen in het digitale werkveld om bij te blijven, gefascineerd door de voor -en nadelen van technologieën of applicaties.

Luister je al eens naar een podcast? Elke dag ga ik op stap met mijn hondje James. Het ritme van onze stappen maakt mijn hoofd leeg en geeft me nieuwe ideeën. Vaak stappen we in stilte maar regelmatig beluister ik een podcast van Radio 1. Zo maakte Anke Van Meer een reeks over ‘De klank van…’ Vooral de aflevering over verliefdheid kon ik appreciëren. Een koppel op leeftijd hoor je giechelen wanneer ze over elkaar praten, vertederend en ontroerend.

De afgelopen periode ging veel van mijn energie naar mantelzorg: eerst bij mijn schoonouders, en nadien bij mijn vader. Soms is dat zwaar, maar de energie en de liefde die daarbij terugkomt, is meer dan de moeite. Mogen zorgen voor iemand is intiem en verrijkend. Al mijn hele leven wil ik graag een boek schrijven, het wordt stilaan tijd om er werk van te maken. Het werken met woorden, maar ook het verkennen en verbeelden van een wereld die fictief is en tegelijk herkenbaar voor anderen spreekt me aan.

18


Handen uit de mouwen! Duurzame huis- tuinen-keuken inspiratie Steeds meer mensen nemen zich voor om bewuster om te gaan met mobiliteit, wonen, consumeren en voeding. Maar waar en hoe begin je daarmee? Wij proberen iedereen via praktische workshops, lezingen en andere activiteiten op weg te helpen om kleine of grotere duurzame stappen te zetten. Thema’s als gezonde, seizoensgebonden en vegetarische voeding lopen als een rode draad door onze kookworkshops. Ook onze creatieve workshops vertrekken steevast vanuit deze insteek. We inspireren je op de volgende pagina’s met enkele recepten die het uitproberen waard zijn. Lesgeefster Ingrid laat je in haar potten kijken. Creatieve herboriste Eva zet je op weg om milieuvriendelijke producten te maken. Blogster Christine deelt tot slot hoe je stap voor stap herbruikbare wattenschijfjes maakt. Steek dus je handen uit de mouwen en aarzel niet om een foto van het resultaat met ons te delen! Dat kan via mail of door ons te taggen op Facebook of Instagram.

19


Groentenballetjes (veggieversie gehaktballetjes) Ingrediënten voor ongeveer 12 balletjes een kleine ui • een teentje knoflook • restje gekookte puree of rijst of pasta of … • restjes groenten • kruiden naar eigen smaak • bloem • olijfolie • peper en zout Werkwijze Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Doe wat olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de groentjes toe (bv. gesneden kool en wortel) en bak deze mee met de ui en de knoflook. Laat goed uitlekken in een vergiet; je mag het vocht er best een beetje uitduwen. Mix alle groenten en puree (of rijst of pasta of ...) en maal het geheel goed fijn. Voeg de kruiden en de bloem toe met flink wat zout en peper. Draai balletjes van het beslag. Het beslag blijft een beetje plakkerig. Bak de balletjes nadien op middelhoge temperatuur tot de buitenkant knapperig en bruin is. De binnenkant blijft lekker zacht. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Uienconfituur Ingrediënten 3 rode uien • 50 g boter • 300 g veenbessen (diepvries) • 4 el kristalsuiker • scheut frambozenazijn • peper • zout Werkwijze Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Smelt de boter in een pot en stoof de uienringen. Doe de bevroren veenbessen in de pot en roer ze onder de uien. Voeg enkele flinke lepels suiker toe en laat 30 minuten sudderen. Roer af en toe. Voeg een flinke scheut frambozenazijn toe aan de ingekookte massa en kruid af met peper en zout. Doe de confituur in een glazen bokaal. Je kan de confituur enkele weken bewaren in je koelkast. Tip: Uienconfituur is lekker in combinatie met geitenkaas of als saus op een veggie hamburger of hotdog.

Bruisend badzout Ingrediënten 25 g citroenzuur • 2 el maiszetmeel • 45 g natriumbicarbonaat • 3 el amandelolie • 5 druppels etherische olie naar keuze • 3 druppels kleurstof Werkwijze Doe alle droge ingrediënten in een potje en meng ze een beetje. Voeg nadien voorzichtig de amandelolie bij en meng tot je een soort nat zand krijgt. Voeg de etherische olie toe. Voeg eventueel je extra ingrediënten toe. Doe alles samen in een leuk potje of maak er balletjes van. De ballen moeten wel 3 dagen drogen voor ze klaar zijn. Het zout is maximum 3 weken houdbaar.

Schoonmaak-doekjes met allesreiniger Ingrediënten 30 ml water • 30 ml azijn • 30 ml alcohol • 30 ml citroensap • 1/2 el natuurlijke zeep • 5 druppels etherische olie naar keuze voor de geur Benodigdheden Herbruikbare doekjes • Plastic doosje Werkwijze Meng alle ingrediënten bij elkaar. Leg de doekjes in het plastic doosje. Indien nodig kan je ze op maat snijden of vouwen. Giet het mengsel over de doekjes en laat goed intrekken. Wring het doekje voor gebruik even uit boven het doosje. Spoel na gebruik het doekje uit en ga nog eens over het schoongemaakte oppervlak. Klaar!

20


Herbruikbare wattenschijfjes Alle make-up die je ‘s ochtends aanbrengt, moet er ‘s avonds weer af. Daar kunnen we niet onderuit. Helaas vraagt de productie van wattenschijfjes katoen liters water. Herbruikbare wattenschijfjes zijn mild voor je huid en de natuur. Blogster Christine deelt op haar blog grotekleinewoorden. com een eenvoudige handleiding om zelf herbruikbare wattenschijfjes te maken. De werkwijze hieronder is een tikkeltje ingekort. Raadpleeg zeker haar blog voor bijkomende info en tips om van dit DIY-project een succes te maken. Benodigdheden Hydrofiele doek • Schaar • Naaimachine (kan ook met de hand) • Naald en draad • Pen • Meetlat Werkwijze 1. Neem je hydrofiele doek en knip er een rechthoek van 8 cm x 16 cm uit. 2. Vouw de stof dubbel zodat je een vierkantje hebt. Teken met een uitwasbaar stiftje, pen of potlood de randen waar je gaat naaien. Doe dat op ongeveer 1 cm van de rand. 3. Nu gaan we naaien. Gebruik een stiksteek of ‘back stitch’. Naai volledig rond, maar laat een klein stukje open. Je moet het watje straks nog binnenstebuiten kunnen draaien. 4. Knip de randjes waarlangs je genaaid hebt eraf en draai je werkje binnenstebuiten. Het binnenstebuiten draaien gaat makkelijker met een pincet. Je kan het pincet gebruiken om de stof door het gaatje te trekken en om de hoekjes puntiger te maken. 5. Naai het laatste stukje dicht met een onzichtbare steek. 6. De vorm van de watjes is nog wat ‘gepoft’. Haal ze nog ‘ns door de naaimachine om ze steviger te maken.

© Christine Dewil

Opgelet Als je de watjes wast, moet je ze in een waszak doen. Anders komen ze in de afvoer terecht en zo raakt je machine verstopt. Je mag de hydrofiele stof wassen tot 60°; bye bye bacteriën!

21


Veerkrachtig door Sint-Katelijne-Waver Wandelingen om op adem te komen Bewegen maakt gezond Elke dag even buiten bewegen heeft een positieve impact op ons mentaal en fysiek welbevinden.

Het Bankje

OPENDOEK (naar een idee van Wim Chielens) Te beluisteren via www.opendoek.be/events/ het-bankje ‘Het Bankje’ bracht afgelopen zomer theater tot bij het grote publiek. Wandelaars en fietsers waren op bankjes over heel Vlaanderen getuige van de meest intieme, bizarre en aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar ze zaten. De podcast was te beluisteren op bankjes in 95 steden en gemeenten. Vandaag kan genieten van deze wondermooie verhalen via de website van OPENDOEK. Luisterplezier gegarandeerd!

Kortom, wandelen is een ideale en veilige manier om onze veerkracht een boost te geven. De gemeente Sint-Katelijne-Waver en Avansa regio Mechelen stelden daarom enkele 'veerkrachtige wandelingen' samen. De eerste wandelroute is klaar om uit te testen. Aan elke bank die je onderweg tegenkomt, kan je genieten van mooie woorden door de hand van Lieve De Meyer. De wandeling start achter het gemeentehuis van Sint-Katelijne-Waver en is ongeveer 5 kilometer lang, goed voor 10.000 stappen. Ontdek de wandelroute via onze website of www.sintkatelijnewaver.be/bankontakt Maak je tijdens je wandeling een leuke foto? Deel je beelden gerust online met de hashtag #SKWleeft of #VeerkrachtigdoorSKW! Er volgen dit jaar nog drie andere wandelingen in de kern van SintKatelijne-Waver. Iets om naar uit te kijken dus! We houden je op de hoogte via onze website en socialemediakanalen.

Tips om je veerkracht op te krikken

• Blijf in contact! Sociaal contact blijft heel belangrijk om niet geïsoleerd te geraken. Deel daarom lief én leed via foto's filmpjes of berichtjes.

• Ga elke dag even naar buiten. Maak een wandeling of ga joggen. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine en vitamine D. Meer serotonine in de hersenen zorgt voor een betere stemming en meer tevredenheid.

• Leer bij! Gebruik je tijd om iets nieuws te leren, een interessante webinar of cursus te volgen. Misschien vind je op de website van Avansa wel wat inspiratie... Heb je zelf een verhaal over mentaal welzijn of een goede tip om je veerkracht te versterken? Bezorg het ons via info@avansa-regiomechelen.be.

22


Contact Ontdek en volg onze werking op de voet via onze vernieuwde website: www.avansa-regiomechelen.be. Inschrijven en betalen voor activiteiten kan nog steeds online. Heb je een vraag? Kunnen we je ergens bij helpen? Contacteer ons via info@avansa-regiomechelen.be of bel ons op het nummer 015 44 41 00. Je kan ons telefonisch bereiken op deze momenten: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 16 u., woensdag van 9 tot 12 u. en vrijdag van 9 tot 15 u. Avansa regio Mechelen Adegemstraat 79, 2800 Mechelen

Volg je mee? Blijf je graag op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Wil je een blik achter onze schermen werpen? Volg ons op sociale media of schrijf je via onze website in op onze digitale nieuwsbrief. facebook.com/avansaregiomechelen instagram.com/avansaregiomechelen

Colofon Dit magazine is een uitgave van Avansa regio Mechelen Adegemstraat 79, 2800 Mechelen 015 44 41 00 info@avansa-regiomechelen.be www.avansa-regiomechelen.be Ondernemingsnummer: 0860.552.425 (Vormingplus regio Mechelen vzw) RPR Antwerpen, afdeling Mechelen Redactie en Eindredactie: Avansa regio Mechelen Wij zijn erg dankbaar voor de hulp en bijdragen van: Anna Van Ginderen, Chris Van de Vreken, Christine Dewil, Emilia Cantero, Eva Engels, Ingrid De Coninck, Marianne Boeykens, Marleen Geldhof, Marleen Van den Mooter en Pier De Kock. Ontwerp: Atelier Per Twee Drukwerk: Drukkerij Van der Poorten Foto cover: Hans Op de Beeck

23


24


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.