Herfstmagazine - 2021

Page 1

bpost

regio Mechelen

PB- PP B-81224 BELGIE(N) - BELGIQUE Afgiftekantoor 2800 Mechelen 1 (P409117)

Herfst magazine vormingen en projecten herfst 2021

Cyberbuddy’s Duffel Samen de digitale wereld verkennen

p. 6


4

Veerkrachtig het najaar in

6

Cyberbuddy’s Duffel

10

Activiteitenkalender Computer en Media

12

De geefkast, M-Fair en Warme Winteravonden

© Bibliotheek Duffel

Inhoudstafel 14

Activiteitenkalender Kunst en cultuur, duurzaamheid, persoon en relatie en meer!

16

Vraag en antwoord

17

Online inspireren en ontmoeten

18

Freelancer in de kijker

25

Kritisch Kijken naar Kennis Maken

26

Erfgoedsite Meurop is op zoek naar jou!

27

Contact & Colofon

21

Maak het mee met Geknipt Luister je mee? Verhalen van mensen lopen als een rode draad door onze projecten. Enkele collega’s delen daarom opnieuw podcasttips die aansluiten bij onze thema’s. Je kan de podcasts googelen of beluisteren via een app op je smartphone. Op onze websiteblog bundelen we alle podcastlinks en wat praktische info.

22

Vijf bibliotheken schrijven samen een sterk verhaal

Veel luisterplezier!

Cursus Straatfotografie © Glenn Huyben

2


Met Avansa de herfst in Samen naar beter Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van onzekerheid. Veel van wat we kenden en gewoon waren, stond op losse schroeven. Ook op onze werking had de crisis een duidelijke impact. Hoewel de deur van ons huis meestal gesloten moest blijven, vielen we allesbehalve stil. Dat merk je vast in dit magazine vol inspiratie en najaarsactiviteiten. Hierbij alvast een voorsmaakje. We schakelden gezwind om en ontmoetten elkaar online om bij te leren met en van elkaar. Geen digitale vormingen zonder freelancers die mee op de digitale kar springen. In deze editie maak je kennis met Glenn Huyben, begeleider van onze workshops fotografie. Wanneer het kon, zagen we elkaar binnen of buiten in kleine, gezellige groepjes. Dat deden ook de cyberbuddy’s in Duffel. Zij hielpen elkaar in het voorjaar met tips and tricks over de computer en het internet. Wil je zelf werken aan je digitale vaardigheden? We bieden dit najaar opnieuw een programma aan om je verder op weg te helpen!

Over ons Avansa regio Mechelen versterkt en verbindt volwassenen via diverse projecten en vormingen. We zijn actief in twaalf gemeenten in de Mechelse regio: Bornem, PuursSint-Amands, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Putte, Duffel, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den Berg.

Herontdekte jij de afgelopen periode ook de charme van wandelen? Wij zijn niet uitgestapt en schotelen je enkele wandelingen voor die je veerkracht een boost geven. Ideaal om je fysieke én mentale weerstand op te krikken. Mooi meegenomen, niet? De bibliotheken in onze regio hebben ook niet stilgezeten. We begeleidden hen bij een traject waarin ze nog meer inzetten op samenwerking. Wat dat precies betekent, ontdek je verder in dit magazine. We delen bovendien de programmatie van de Blikopener lezingen die we samen organiseren. Elke stap richting duurzaamheid is mooi meegenomen, ook dat heeft corona ons geleerd. Daarom stellen we naar goede gewoonte enkele planeetvriendelijke activiteiten voor. Ook open en kritisch blijven nadenken laten we niet los. We presenteren je daarom opnieuw enkele boeiende wetenschapstopics waarover we samen in dialoog gaan. Ben je gebrand om te zien welke andere activiteiten we voor jou in petto hebben? In het midden van het magazine vind je een duidelijk activiteitenoverzicht. We hebben het al vaak gezegd maar nu is het eindelijk zover: we ontvangen je dit najaar opnieuw met open armen! Tot binnenkort! Ria Van Asch Coördinator

3


Sinte-Mettetuin Mechelen © Stad Mechelen / Foto: Joris Casaer

Veerkrachtig het najaar in! 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Veerkrachtig door Mechelen • Zondag 10 oktober, 14.00-17.00 u. • Gratis • Startpunt: Sinte-Mettetuin (aan de beiaardklokken), Mechelen • In samenwerking met: Stad Mechelen, Logo Mechelen en Similes Emergo

Het leven zoals we het kennen wordt al een hele tijd op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met stress, onzekerheid of zelfs angst. Wat kan helpen in deze woelige tijden? Een flinke portie veerkracht! Naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zetten we van 1 tot 10 oktober het investeren in mentaal welbevinden en veerkracht in de verf.

Een gids neemt je via rustige plekjes mee naar de talrijke welzijnsorganisaties die de Mechelse binnenstad rijk is. Zo maak je kennis met de organisaties uit het netwerk geestelijke gezondheid. Tijdens de wandeling laten we op enkele plaatsen een boodschap voor ontmoeting en verbondenheid achter.

Dit jaar staan ontmoeting en sociale verbondenheid centraal, al zullen we nog even creatief moeten zijn voor de invulling hiervan. Na al die maanden corona-pandemie weten we wél meer dan ooit: veerkrachtig zijn, dat doen we samen!

Een kwestie van veerkracht • Donderdag 7 oktober, 19.30-22.00 u. • € 13/2,5 • Avansa regio Mechelen • In samenwerking met PRH

Volgende activiteiten kunnen je ondersteunen bij het versterken van je veerkracht. Inschrijven kan via avansa-regiomechelen.be/activiteiten. Ook op p.14-15 en via samenveerkrachtig.be vind je activiteiten rond dit thema in onze regio.

In je leven komt er zo nu en dan iets op je pad dat je (even) doet wankelen. Op zo’n momenten kan je meestal rekenen op de nodige veerkracht in jezelf. Maar wat is dat eigenlijk? En over welke veerkracht beschik je? Tijdens deze interactieve workshop sta je samen stil bij elkaars veerkracht. Je leert ook om je veerkracht aan te spreken wanneer nodig.

4


“ We hebben allemaal

onze gevoeligheden, onzekerheden en twijfels. Als we die voor onszelf houden, neigen we onze binnenkant te vergelijken met de buitenkant van anderen. Het gevolg daarvan is eenzaamheid.

Bankontakt-wandelingen Elke dag even buiten bewegen heeft een positieve impact op ons mentaal en fysiek welbevinden. Samen met partners in de regio zetten we wandelingen op poten die jouw veerkracht een boost geven. Trek dus je wandelschoenen aan en versterk op een ontspannende manier je mentaal welzijn!

- Jef Willem

Veerkrachtig door Sint-Katelijne-Waver In het lentemagazine kon je al kennis maken met het opzet van de wandelingen in Sint-KatelijneWaver. Wie de wandelroutes volgt, komt langs rustbanken met nuttige tips en inspirerende info over welbevinden en veerkracht. Je kan ondertussen 4 nieuwe routes ontdekken via sintkatelijnewaver.be/bankontakt.

Podcasttip van Ellen Onbespreekbaar

Jef Willem staat bij velen bekend als DJ Eagl. Tijdens de coronacrisis kon hij zijn passie niet meer uitoefenen. Hij zag tegelijkertijd veel lotgenoten worstelen met hun mentale gezondheid. Hij werkte daarom met compagnon Nicolas Overmeire de podcast ‘Onbespreekbaar’ uit. In deze podcast praat hij over zijn eigen mentale gezondheid en probeert hij taboes rond kwetsbaarheid en mentaal welzijn te doorbreken. Ondanks de kritiek dat een podcast uiteraard geen individueel advies mag of kan vervangen, blijft het opzet heel waardevol. Laat ons met z’n allen onze kwetsbaarheid iets meer tonen!

Parcours d’Amour • Zaterdag 9 oktober • 13.30-16.30 u. • Gratis • Startpunt: Sinte-Mettetuin (aan de beiaardklokken), Mechelen • In samenwerking met: Sociaal Huis Mechelen Niet alleen bewegen, maar ook liefde beïnvloedt op verschillende manieren ons welzijn en onze veerkracht. Iedereen was al eens tot over zijn of haar oren verliefd en iedereen kent de pijn van een gebroken hart. Met Parcours d’Amour maakt Ans De Bremme een podcast over de vele gezichten van liefde. In deze groepswandeling neemt Ans je mee en leer je de personen achter de podcast-verhalen kennen. Je kan met hen en met elkaar in gesprek gaan. Luisterbereidheid en begrip voor elkaars verhalen creëert verbinding tussen mensen. Ontmoeting is dan ook het thema van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Schrijf je in via avansa-regiomechelen.be/activiteiten.

5


Cyberbuddy’s Duffel Samen de digitale wereld verkennen Een document aanvragen bij de burgerlijke stand, je op de reservelijst zetten voor een coronavaccin, het rapport van je kind raadplegen, … Je kan het niet bedenken of het gebeurt vandaag via de digitale weg. Dat is voor velen van ons vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. Veel kwetsbare mensen worden geconfronteerd met de ‘digitale kloof’. En dat maakt hen net nog meer kwetsbaar. Welzijnsschakel Sprang uit Duffel sloeg met ons de handen in elkaar om hier iets aan te doen. We zochten vrijwilligers om de leden van Sprang te begeleiden bij hun eerste stappen op de computer en het internet. Hoe dat verlopen is? Dat

Joris en Annita © Glenn Huyben

vertellen ze je graag zelf!

6


Digitale sessies die smaken naar meer

Nicole © Glenn Huyben

De lessen verlopen via een vast schema. Op die manier proberen we ook wat structuur in het leven van onze leden te brengen. De duo’s komen wekelijks een uurtje samen in het lokaal van Sprang en hebben een laptop van Avansa ter beschikking. Corona stak wat stokken in onze wielen, maar de geplande sessies zijn in het voorjaar veilig kunnen doorgaan. We zijn erg tevreden over het verloop van het project tot nu toe. De één-op-één ondersteuning werkt in dit geval beter dan de klassikale aanpak, want het niveau van de deelnemers onderling verschilt sterk. We kunnen dus echt op maat van de deelnemers werken en dat loont. Avansa voorziet ook helder cursusmateriaal waarmee de deelnemers thuis verder kunnen oefenen.

Buddy’s voor de bezoekers van Sprang Nicole en Julien zijn beiden bestuursleden van Sprang en trekken dit project. De Duffelse Welzijnsschakel zet zich in om kansen te bieden aan mensen die uitsluiting ervaren door armoede of afkomst.

Omdat onze ervaringen zo positief zijn, zetten we dit najaar het traject voort. We merken dat er bij onze bezoekers veel interesse is om naast de laptop ook de mogelijkheden van tablets en smartphones te verkennen. Daarnaast willen we ook inzetten op infosessies over de gevaren van het internet. Zonder deze kennis zijn de deelnemers als een vogel voor de kat. Het zou hun positie nog kwetsbaarder maken en dat moeten we vermijden.

Vóór corona ontmoetten onze leden elkaar elke vrijdagnamiddag. We zorgden in samenspraak met hen regelmatig voor cursussen. Denk aan info over budgetbeheer, reclame, verzekeringen, belastingen, … De afgelopen periode heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat er bij onze bezoekers ook een grote nood is aan digitale basisvaardigheden.

Vanzelfsprekend botsen we binnen dit thema ook op uitdagingen. Digitale hardware maar vooral software vragen om regelmatige updates en vernieuwingen. En dat is een kost die onze leden niet kunnen maken.

We bleven niet bij de pakken zitten en klopten aan bij Avansa. Samen gingen we op zoek naar vrijwilligers om onze bezoekers te begeleiden. Via enkele oproepen vonden we 6 vrijwilligers die in januari een train the trainer traject volgden. Dat is een opleiding die de vrijwilligers leerde hoe hun pupillen te begeleiden. Een goede cyberbuddy moet uiteraard een digitale basiskennis hebben. Maar even belangrijk zijn empathie en geduld. Dat had dus even goed een plek in de opleiding. Je moet kunnen meeleven met de deelnemers en oor hebben naar hun verhaal en drempels. Onze leden zijn niet altijd het gemakkelijkste publiek. Het zijn soms mensen met wie je moeilijk afspraken kan maken. Dat is organisatorisch een uitdaging en kan soms wat ontmoedigend werken. Ook daar moesten de vrijwilligers rekening mee houden. De deelnemers op hun beurt zijn allemaal leden van Sprang. We kennen hen bijvoorbeeld van de voedselbedeling en spraken hen op die momenten aan over het project. Een kleine tien van hen toonden interesse en hapten enthousiast toe.

Julien

7


Rose en Moniek © Glenn Huyben

Maak kennis met de cyberbuddy’s Eddy Sinds m’n kindertijd ben ik geboeid door alles wat met ICT te maken heeft. Het zal je dus niet verbazen dat ik al actief ben als begeleider bij de Duffelse cybersenioren. Dat is een vereniging die 55-plussers tweewekelijks samenbrengt om digitale thema’s te verkennen. Ook de oproep voor de cyberbuddy’s sprak me aan. Ik had me voorgenomen om niet ‘gewoon’ les te geven, maar te vertrekken van de noden van de deelnemers. Het startpunt van onze sessies is dus telkens hun vragen en bekommernissen. En dat werkt goed zo!

Andere cursisten hebben dan weer meer ervaring. Met hen werk ik elke les wat meer op maat om hun kennis van bepaalde programma’s uit te breiden.

Moniek

Bij de één-op-één begeleiding mis ik soms de groepsdynamiek. Mensen stimuleren en motiveren elkaar vaak in groep. Die component valt nu weg. Maar de individuele begeleiding heeft ook voordelen. Je kan op maat werken van elke deelnemer en da’s een ongelofelijke luxe!

Deelnemers bij Avansa kennen me als lesgeefster in het computer- en media-aanbod. Het zou nog een tijd duren voor ik terug voor een groep zou kunnen staan, dus deze oproep was voor mij een uitgelezen kans om mijn tijd nuttig te besteden. Sommige cursisten moeten de digitale basisvaardigheden nog onder de knie krijgen. Denk aan: Hoe houd ik de muis vast? Klik ik links of rechts? Als je tegen een absolute beginner zegt ‘Klik daar’, heb je eigenlijk al drie stappen overgeslagen. Door mijn ervaring als lesgeefster, kan ik gelukkig goed inschatten wat het niveau van de deelnemer is en waar we best van start gaan.

Gaby Ik ben al langer vrijwilliger bij Sprang en steek met plezier een handje toe tijdens allerlei activiteiten en projecten. Ik moest daarom niet lang twijfelen toen Julien en Nicole me vroegen om ook cyberbuddy te worden. Een computerkrak ben ik niet, maar dat hoeft ook niet. Ik ken de basis en daarmee zet ik mijn pupil Eddy al aardig op weg. Of ik blij ben dat ik me aanmeldde als vrijwilliger? Zeker weten! Ik leer nieuwe mensen kennen en het doet gewoon deugd om mensen te kunnen helpen.

Joris Toen ik de oproep voor vrijwilligers zag, was ik al een tijdje op zoek naar een zinvolle bezigheid na de werkuren. Ik ben ICT’er en focus soms te veel op nieuwe ontwikkelingen. Daarbij verlies ik al ‘ns de voeling met de eindgebruikers. Samenwerken met de leden van Sprang brengt me dus in zekere zin met beide voeten op de grond. Wat mij opvalt is dat de deelnemers nogal snel panikeren als er iets onverwachts gebeurt. Dat zijn de momenten waarop je als cyberbuddy mensen moet geruststellen. Ik vind het erg belangrijk dat ze zelf durven zoeken en fouten maken. Uiteindelijk Gaby en Eddy © Glenn Huyben

8


moeten ze thuis toch alleen verder aan de slag.

Annita © Glenn Huyben

Cyberbuddy worden is iets wat ik iedereen kan aanraden en zeker andere IT’ers. Op deze manier leer je de gebruikers van de software die je maakt echt kennen. Van een win-win gesproken!

Enkele deelnemers aan het woord Rose

Niet alleen ikzelf, maar ook mijn vrouw is in de wolken met deze lessen. Tot voor kort volgde zij alles wat digitaal is op voor mij en nu kan ik dat zelf doen!

Alles verloopt tegenwoordig digitaal. Ik merk dus hoe belangrijk digitale kennis is. Zeker als je werkzoekende bent, zoals ik. Ondertussen ben ik toe aan mijn vierde les en ik heb al heel wat bijgeleerd. Momenteel ontdek ik samen met Moniek de mogelijkheden van het programma Excel. Ook die kennis kan me helpen in mijn zoektocht naar een nieuwe job. De sessies met Moniek prikkelen me om meer te weten te komen: zo wil ik nog bijleren over het uitwisselen van documenten tussen mijn smartphone en laptop of het gebruik van een digitale agenda.

Annita Met vragen over computer en internet kan ik steeds terecht bij mijn zoon. Maar nadat ik iets uitgelegd kreeg, was ik het vaak weer vergeten. Van een basiscursus die ik ooit volgde, is er weinig echt bijgebleven. Nu ik kan oefenen op de laptop van Avansa en terwijl mijn vragen kan stellen aan Joris, leer ik beter bij.

Angelina

E-mails sturen lukte me al. Momenteel verkennen we samen alle tekens op het toetsenbord en hoe ze te vormen. Daarna zou ik graag leren om foto’s te ordenen in mappen zodat ik ze gemakkelijk terugvind. En, daarna vind ik vast nog wel iets dat ik wil ontdekken. Wat mij betreft, stopt het hier dus niet!

Nieuwe dingen leren, da’s iets voor mij! Ik had al wat basiskennis van de computer. Maar teksten opmaken en een tekst op een foto zetten, dat kon ik nog niet. Ondertussen volgde ik een drietal lessen en het lukt al aardig. Nu kan ik zelf digitale verjaardagskaartjes maken. Tot slot zou ik graag nog leren hoe ik mappen kan maken en ordenen. Zo kan ik alle kaartjes die ik maak mooi sorteren. Ook ik ben blij dat ik me ingeschreven heb. Los van alle kennis die ik opdoe, kom ik weer even onder de mensen en da’s mooi meegenomen!

Eddy

De cyberbuddy’s en deelnemers zijn Peter, Eddy, Gaby, Joris, Janine, Moniek, Emile, Rose, Eddy, Nana, Els, Steven, Angelina, Annita en Robert. Dankjewel om samen met en van elkaar te leren!

Ik was tot voor kort een echte computerleek. Alles wat met computers of internet te maken had, heb ik bewust lang afgehouden. Ik heb dan ook lang gedacht dat dit project niets voor mij was. Toch besefte ik op een bepaald moment dat er iets moest veranderen. Tegenwoordig kan je niets meer zonder digitale vaardigheden.

Onze collega Veerle Gabriels zorgde er mee voor dat dit project een vliegende start kende. Veerle zocht vanaf 1 juni 2021 nieuwe professionele horizonten op. We gaan haar missen en bedanken haar voor haar gedrevenheid en inzet voor onze projecten en vormingen.

Mijn prioriteiten tijdens de afgelopen sessies waren e-mailen, foto’s bekijken en videobellen. Omdat ik graag fiets en wandel, wil ik de komende sessies ontdekken hoe ik routes kan opzoeken en printen.

9


Activiteitenkalender Computer & media Klaar voor je eerste stappen in de digitale wereld? Zin om alle mogelijkheden van je tablet of smartphone te ontdekken? Meer weten over de gevaren van internet? Kennismaken met een nieuwe app? Lesgeefsters Moniek en Anna staan ook dit najaar klaar om jou te begeleiden. Voor meer info en inschrijven kan je terecht op avansa-regiomechelen.be/ activiteiten. Heb je geen toegang tot computer of internet? Geen probleem! We helpen je graag verder op ons kantoor of via de telefoon (015 44 41 00).

Een stapje verder

Kennismaking

De computer bijt niet • di 16/11, 23/11, 30/11, 07/12 en 14/12: 9.30-12.30 u. • € 60/12 of 10 Koekoeks • Avansa regio Mechelen Heb je een idee van wat je met een computer kan doen maar weet je niet waar te beginnen? Deze reeks voor beginners laat je uitgebreid kennis maken via praktische handelingen en oefeningen. Je hebt geen voorkennis nodig en leert op je eigen tempo.

Verder surfen en mailen • woe 01/12, 8/12 en 15/12: 09.30-12.30 u. • € 36/7 of 6 Koekoeks • Avansa regio Mechelen Ben je vertrouwd met het bezoeken van websites en het gebruik van e-mail? Tijdens deze vervolgreeks gaan we dieper in op de talloze mogelijkheden van Google en leggen ons verder toe op e-mailen.

Starten met surfen en mailen • di 05/10, 12/10, 19/10, 26/10 en 9/11: 09.30-12.30 u. • € 60/12 of 10 Koekoeks • Avansa regio Mechelen • 13/09, 27/09, 4/10, 11/10 en 18/10: 10-12.30 u. • € 60/12 • Het Predikheren, Mechelen Heb je de basisvaardigheden van de computer onder de knie? Maak dan op een leuke en ontspannen manier kennis met de mogelijkheden van internet en e-mail.

Kennismaking met je Android Smartphone en Tablet • vr 17 en 24/9: 09.30-12.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Avansa regio Mechelen Heb je een Android tablet of smartphone, maar kan je er niet mee aan de slag? Tijdens deze twee sessies oefenen we de meest gebruikte vingerbewegingen en krijg je tips om de mogelijkheden van je toestel te benutten.

Werken met Windows 10

Mappen maken en structuur in je bestanden

• woe 29/09, 6/10, 13/10 en 20/10: 09.30-12.30 u. • € 48/9,5 of 8 Koekoeks • Avansa regio Mechelen

• 27/10, 10/11, 17/11 en 24/11: 09.30-12.30 u. • € 48/9,5 of 8 Koekoeks • Avansa regio Mechelen

Heb je de basisvaardigheden van de computer onder de knie? Ontdek in deze cursusreeks alle mogelijkheden van Windows 10, het meest recente besturingssysteem van Microsoft.

Heb je moeite om een tekst of een foto terug te vinden op je harde schijf? Wil je meer structuur in het overzicht van je digitale mappen? Tijdens deze cursusreeks leer je orde scheppen in de chaos.

10


Organiseer je smartphone

• ma 18 en 25/10: 13.30-16.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Avansa regio Mechelen

• woe 27/10: 10-12.30 u. • € 12/2,5 • Het Predikheren, Mechelen • vr 8 en 15/10: 09.30-12.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Online

Haal meer uit je Android tablet

Heb je al wat ervaring met je Android tablet maar wil je graag meer weten over apps en de instellingen van je toestel? Je komt er alles over te weten in deze tweedelige cursusreeks.

Werk je met een Android smartphone, maar heb je vragen over het beheer van apps, het geheugen van je toestel en het opslaan van bestanden? Tijdens een praktische workshop krijg je antwoorden op al je vragen over organisatie van je smartphone.

Cashloos en kaartloos betalen • woe 1/12: 09.30-12.30 u. • € 12/2,5 of 2 Koekoeks • Online Gedaan met zoeken naar de juiste klantenkaart! Tijdens deze workshop maken we je portemonnee terug hanteerbaar door zoveel mogelijk klantenkaarten digitaal te stockeren op je smartphone (Android en iOs).

Smartphone & Tablet

Apps en apparaten

Online gevaar • ma 27/9: 13.30-16.30 u. • € 5 • LDC Het Lijsternest, Putte

Apps en sociale media

Aan de slag met Itsme en Doccle • vr 29/10: 10-12.30 u. • € 12/2,5 • Het Predikheren, Mechelen • ma 22/11: 09.30-12.30 u. • € 12/2,5 of 2 Koekoeks • Online

Kennismaking met Facebook • vr 19/11, 26/11 en 3/12: 09.30-12.30 u. • € 36/7 of 6 Koekoeks • Avansa regio Mechelen

Starten met Instagram • vr 10 en 17/12: 09.30-12.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Avansa regio Mechelen

Back-up voor het te laat is • ma 8 en 15/11: 09.30-12.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Avansa regio Mechelen Is de harde schijf van je pc gecrasht? Werd je laptop gestolen? Vroeg of laat overkomt het ons allemaal. Nochtans zijn er heel wat manieren om documentverlies te voorkomen. Je ontdekt ze tijdens deze cursus!

Veilig gebruik van je Android smartphone • ma 13 en 20/12: 09.30-12.30 u. • € 24/5 of 4 Koekoeks • Online Je smartphone kan veel persoonlijke informatie bevatten. Denk aan info over je woonplaats, je verplaatsingen, wie je vrienden zijn, … Tijdens deze workshop leer je hoe je veilig omspringt met deze gegevens.

11

Wat mogen we nog geloven? • vr 1/10: 10-12.30 u. • € 12/2,5 • Het Predikheren, Mechelen Geloof jij alles wat je leest op het internet of in je mailbox? De laatste jaren moeten we steeds meer op onze hoede zijn voor fake news of phishing mails. Tijdens deze infosessie gaan we dieper in op de problematiek van valse berichten.

Veiligheid

Jij surft, swipet en mailt vlot op je pc, tablet of telefoon? Maar misschien ben je ongerust of je veilig genoeg werkt. Je leest immers vaak over online gevaren. We bekijken tijdens deze sessie samen wat jij kan ondernemen.

Fake News


Delen bij Avansa: de geefkast mag van stal!

M-Fair: Eerlijk gekleed Mechelen organiseert in 2021 opnieuw een live editie van M-Fair. Ontdek wat eerlijke en duurzame kledij is op een doorlopende markt met de mooiste en hipste ontwerpen. Daarnaast kan je op M-Fair ook terecht voor een uitgebreid aanbod tweedehandskledij.

Bij Avansa willen we nog steeds ons steentje bijdragen om de trend van het overconsumeren om te buigen. Daarom hadden we in het najaar van 2017 bij ons op kantoor de eerste keer een geefkast uitgestald. Jaar na jaar groeide de interesse en daarmee ook de kast. We genoten van het volk en van het zien geven, nemen en delen. Vorig jaar moesten we noodgedwongen een jaartje overslaan maar dit najaar staat de kast er opnieuw. We ontvangen je graag met veel opgespaard enthousiasme.

M-Fair • 9 oktober Duurzame adresjes in Mechelen • 10 oktober Tips & tricks voor zero-waste mode Natuurlijke badproducten Natuurlijke babyverzorging Originele halsketting uit oude t-shirts (inloopworkshop zonder inschrijving)

Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kan delen. De perfecte manier om oude zaken een nieuw leven te geven. Wanneer je thuis eens deftig aan het opruimen slaat, ontdek je al gauw hoeveel spullen er in huis zijn die je eigenlijk helemaal niet (meer) nodig hebt. Uiteraard ben je ook gewoon welkom om eens te komen snuisteren. Wie weet vind je wel het ideale kerstcadeau voor je oma of een vintage barbiepop voor je lievelingsnichtje.

M-Fair gaat door in Congrescentrum Lamot, op de Haverwerf in Mechelen. Om zeker te zijn van je plaats schrijf je je in via avansa-regiomechelen.be/activiteiten. Voor het volledige programma en de praktische uitleg van de hele dag, neem je een kijkje op mondiaal. mechelen.be/m-fair-2021.

Met dit initiatief willen we je een alternatief aanreiken voor de overconsumptie en koopdrang die tijdens het eindejaar nog fanatieker dan anders de kop opsteekt. Zo maken we er samen een warmer en groener eindejaar van!

• De geefkast staat er van 22 november tot 14 december.

• Spullen binnenbrengen kan tot en met 7

Podcasttip van Jole

december. Maak een afspraak via info@avansaregiomechelen.be of 015 44 41 00.

Het Groene Hart

• Let wel: wij selecteren de spullen die een plaatsje

Emy Demkes is journalist en schrijft over kleding voor De Correspondent. Weet jij door wie jouw kleding wordt gemaakt en onder welke omstandigheden? Emy zoekt het uit!

in de geefkast krijgen zorgvuldig. Alles moet in goede staat, proper en compleet zijn.

• Overgebleven spullen schenken we weg.

12

De geefkast bij Avansa

(H)eerlijk gedeeld en gekleed


Warme Winteravonden Samen met Natuurpunt Mechelen, Klimaan, Mechelen Klimaatneutraal, Regionaal Landschap Rivierenland, Thomas More en Velt Mechelen presenteren we zes boeiende lezingen die je zullen verwonderen en activeren. De rode draad van de reeks is klimaat en natuur.

Biodiverse tuinen om van te smullen • 19 oktober De lokale biodiversiteit staat onder grote druk. Vlinders verdwijnen, wilde bijen zoemen minder luid en vogels en kleine zoogdieren vinden te weinig voedsel. Gelukkig kunnen wij de biodiversiteit zelf een handje toesteken!

Inzichten voor Natuurpark Rivierenland • 16 november In 1990 werd in Vlaanderen het eerste nationaal park onder de doopvont gehouden: Nationaal Park Hoge Kempen. Vlaams natuur- en milieubeschermer Ignace Schops stond mee aan de wieg van dit succesvolle project. Als begiftigde spreker en directeur van het nationaal park, deelt hij zijn inzichten.

Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer • 21 december Meer weten? Kijk op onze website!

Volharden in het ontharden • 18 januari Lig jij ook soms wakker van de klimaatverandering en de alsmaar korter op elkaar volgende extreme weersomstandigheden? De zomerweken hebben pijnlijk aangetoond dat onze huidige infrastructuur niet resistent is tegen deze extreme situaties. Maar hoe kunnen we de transitie maken naar een meer groene, klimaatbestendige inrichting van onze beschikbare ruimte? Laat je inspireren door experts en brainstorm mee!

Gedomesticeerd wild • 15 februari - Eerste hulp bij steenmarters - De impact van honingbijen op de biodiversiteit

De klimaatoplossing in minder dan een uur • 15 maart Meer weten? Kijk op onze website! © Wim Dirckx

De Warme Winteravonden gaan elke derde dinsdag van oktober tot maart door, telkens van 20.00 tot 22.00 u. Plaats van afspraak is de Thomas More Campus Mechelen (Aula 2), Zandpoortvest 60 in Mechelen. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Meer info en inschrijven? Neem een kijkje op avansa-regiomechelen.be/blog/warmewinteravonden.

13


© Stad Mechelen / Fotograaf: Serene Vittorini

Activiteitenkalender Kunst en cultuur, duurzaamheid, persoon en relatie en meer! Ook deze herfst verrassen we je met boeiende lezingen, cursussen en workshops. Naast dit overzicht, vind je ook verderop in het magazine activiteiten terug. Je herkent ze aan het blauwe kader. Voor meer info en inschrijven kan je terecht op avansa-regiomechelen.be/ activiteiten. We helpen je ook telefonisch of via e-mail verder. Contacteer ons via 015 44 41 00 of info@avansa-regiomechelen.be.

Rust in je gezin • di 26/10: 19.30-22.00 u. • Gratis • Mechelen • In samenwerking met CM, Huis van het Kind, Opvoedingswinkel Mechelen, Gezinsbond Mechelen, Hombeek Een kind kan soms heel druk zijn. Dat maakt het moeilijk om in te slapen, rustig huiswerk te maken of samen te spelen. Tijdens deze lezing krijg je concrete handvatten aangereikt om anders om te gaan met overprikkeling en driftbuien van je kind. Je leert hoe je op een speelse manier het zelfvertrouwen van je kind versterkt.

Ouderschap en scheiding • woe 20/10: 19.30-21.30 u. • Gratis • Online • In samenwerking met CM, Huis van het Kind, Opvoedingswinkel Mechelen, Gezinsbond Mechelen Bij een scheiding komt heel wat kijken. Maar wat met de impact ervan op je kind(eren)? Deze lezing focust op de belevingswereld van je kind in het hele scheidingsproces. Hoe breng je de scheidingsboodschap? Hoe blijf je waken over ieders welbevinden tijdens deze moeilijke periode?

Naast de standaardprijs vermelden we telkens de prijs voor deelnemers met een UiTPAS met kansentarief of voor deelnemers die recht hebben op een Uitzonderingstarief. Voor cursussen die doorgaan bij Avansa kan je ook betalen met de gemeenschapsmunt ‘De Mechelse Koekoek’. Meer weten over onze tarieven en betalen? Neem een kijkje bij ‘Veelgestelde Vragen’ op onze website of contacteer ons.

14

Maak je eigen natuurlijke schoonheidsproducten • ma 25/10: 19.30-22.00 u. • € 10 • LDC Het Lijsternest, Putte Wist je dat je in je keuken ingrediënten vindt om zelf natuurlijke schoonheidsproducten te maken? Ontdek in deze workshop verschillende tips om jezelf te verwennen voor een kleine prijs. Je kan naar huis gaan met je eigen deo, tandpasta, bodylotion of lippenbalsem.

Het lichaam vertelt • do 18/11: 19.30-22.00 u. • € 12/2,5 of 2 Koekoeks • Avansa regio Mechelen In deze lezing neemt Dr. Vanderlinden je mee achter de schermen van ziekte en ziek zijn. We gaan concreet aan de slag met je eigen ‘lichaamsverhaal’ en trachten te achterhalen wat je lichaam je te vertellen heeft.

Geschiedenis van het stripverhaal • do 2 en 9/12: 20-22.00 u. • € 12 • Bibliotheek Putte Ben je geboeid door strips en stripverhalen? Duik dan mee de geschiedenis van de strip in! Je ontdekt onder meer wie de eerste strip gemaakt heeft, hoe strips de wereld veroverden en wat precies het succes is van deze beeldverhalen.


Hoe kracht putten uit relaties • do 28/10: 20-22.00 u. • € 5 of 2 Koekoeks • Avansa regio Mechelen Tijdens deze interactieve lezing staat het herstel van onze relaties centraal. Je ontdekt communicatieve vaardigheden om toe te passen en leert hoe je bewust wordt van jouw behoeften en verlangens.

Verbindende communicatie • wo 6/10: 19-21.00 u. • Gratis • CC Zwaneberg • In samenwerking met Gemeente Heist-op-den-Berg en CC Zwaneberg Een boodschap gepast overbrengen loopt vaak niet van een leien dakje. Tijdens deze workshop ontdek je een communicatie waar verbinding en keuze centraal staan. Je krijgt handvaten om te kiezen voor echt contact.

Soirée MuzE Soirée MuzE neemt je op donderdagen mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. Museum Hof van Busleyden nodigt telkens een deskundige uit die je gepassioneerd vertelt over zijn/haar onderzoek. De rode draad voor dit najaar is het thema vakmanschap. Meer info en inschrijven via hofvanbusleyden. be/soiree-muze.

Nacht van de verwondering • do 9/12: 20-22.00 u. • Stadsschouwburg, Mechelen • In samenwerking met: deMens.nu, Het Humanistisch Verbond en VC De Schakel

Train je veerkracht

In Perspectief

• di 5/10: 19-21.00 u. • Gratis • CC Zwaneberg • In samenwerking met Gemeente Heist-op-den-Berg en CC Zwaneberg

De bijeenkomsten van In Perspectief verruimen je blik en plaatsen feiten in een ander daglicht. Avansa en Het Predikeren presenteren je een gezonde mix van kunst en cultuur, maatschappelijke en actuele thema’s. De lezingen gaan telkens door op woensdagen om 10u. in Het Predikheren. Je betaalt per lezing € 9/2.

Veerkracht is meer dan omgaan met stress of tegenslag. Het is ook het vermogen om ergens sterker uit te komen en door te groeien. Tijdens deze training ontdek je 10 manieren om je veerkracht te versterken en zo te werken aan je vitaliteit en welzijn.

Blikopener Met de bibs van Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Mechelen Nijlen, Putte en Sint-KatelijneWaver brengen we boeiende lezingen tot bij jou! Boeiende sprekers werpen een verrijkende blik op verschillende thema’s. De lezingen starten telkens om 20 u. en kosten € 5. • vr 22/10: Moet er nog kunst zijn? Cultuurcentrum Colibrant, Lier • ma 15/11: Privacy & ik GC ‘t Blikveld, Bonheiden • do 25/11: In gesprek met Lize Spit GC ‘t Dorp, Kessel

Viaggio in Italia De Italiaanse film na WO II • za 6 en 20/11: 10.15-12.15 u. • € 12 • Bibliotheek Putte Twee voormiddagen duiken we in de rijke geschiedenis van de naoorlogse Italiaanse cinema. Van het neo-realisme tot de spaghettiwestern, van Visconti tot Corbucci: de Italiaanse cinema uit de jaren 1940-50-60 is een ontdekkingsreis waard.

4 sprekers, 4 muzikanten, 4 perspectieven. Jouw kijk op de wereld zal nooit meer dezelfde zijn. Meer info via nachtvandeverwondering.be

15

• 22/9: Bewust van je onbewuste vooroordelen • 6/10: Onrust in Mali • 20/10: Noam Chomsky • 10/11: Roemenië • 24/11: Sien Van Gogh • 1/12: Water, soms teveel, soms te weinig

Café Parole Café Parole laat telkens een deskundige aan het woord over een actueel thema. De lezingen gaan steeds door in het Vrijzinnig Centrum ‘De Schakel’ in Mechelen en starten om 20u. Je kan de lezingen gratis online of fysiek bijwonen, maar schrijf je wel even in via onze website. • do 7/10: Klimaatalarm: drummen op aarde • do 25/11: Wat maakt ons gelukkig? Op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld

Het Salon Zin om te proeven van kunst en cultuur? Avansa en GC ‘t Blikveld presenteren je op vrijdagen om 10u. culturele lezingen. De lezingen gaan door in ‘t Kranske in Bonheiden en kosten telkens € 6. Inschrijven kan via blikveld.be. • 24/09: Giselle. • 22/10: Van ‘De Witte’ tot ‘Black’. Een geschiedenis van de Vlaamse cinema • 19/11: Strips en hun geschiedenis • 17/12: Het Weihnachtsoratorium van Bach


Vraag en antwoord Veelgestelde vragen over online inschrijven en betalen Sinds februari 2020 kan je jouw inschrijving meteen online betalen. Omdat corona lang een stokje voor onze activiteitenwerking stak, is het misschien al even geleden dat je nog inschreef via onze website avansa-regiomechelen.be. Of je hebt de stap nog niet gezet? We antwoorden hier op enkele veelgestelde vragen. Is er toch iets niet duidelijk? Aarzel niet om ons te contacteren op het nummer 015 44 41 00 of via info@avansa-regiomechelen.be. We helpen je met plezier verder! Waarom heb ik een account nodig om in te schrijven via de website?

Ik betaal liever niet online. Kan ik ook betalen via overschrijving?

Via onze website kan je jouw inschrijving meteen online betalen. Om de inschrijvingsinfo te linken aan jouw persoon is het nodig dat je een account aanmaakt. Dat doe je door je eenmalig te registreren. Je bezorgt ons enkele basisgegevens waarmee je je nadien telkens aanmeldt. De mogelijkheid om je aan te melden of te registreren verschijnt automatisch wanneer je wil inschrijven via de website.

Jazeker, je krijgt de keuze voor ‘online betalen’ of ‘betalen via overschrijving’.

Tijdens het inschrijven klik ik nog even terug naar de website. Hoe kom ik terug bij mijn openstaande inschrijvingen? In het websitemenu rechtsboven zie je de titel ‘Winkelmandje’ staan. Door hierop te klikken kom je terecht op het overzicht van je openstaande inschrijvingen.

Wanneer ik me aanmeld om in te schrijven, wordt mijn wachtwoord niet herkend. Als ik een nieuw wachtwoord aanvraag, krijg ik geen e-mail toegestuurd. Hoe kan dit?

Inschrijven via de website is voor mij geen optie. Wat nu? Geen probleem, we helpen je ook telefonisch verder. Contacteer ons via 015 44 41 00.

De kans is groot dat je nog geen account bij ons hebt. Als het de eerste keer is sinds februari 2020 dat je wil inschrijven via de website, moet je een account aanmaken door je te registreren. Ben je niet zeker of je een account hebt? Contacteer ons.

Ik heb een account bij één van de andere Avansa-centra. Kan ik dat ook gebruiken om me aan te melden bij Avansa regio Mechelen?

Handleiding In een beknopte handleiding nemen we je stap voor stap mee door het inschrijvingsproces. Met dit document bij de hand, wordt online inschrijven en betalen een fluitje van een cent! Download de handleiding via avansa-regiomechelen.be/blog/ onlinebetalen.

Helaas, de activiteiten en deelnemersgegevens van de Avansa-centra worden niet centraal beheerd. Daarom dien je telkens een ander account aan te maken.

16


Online inspireren en ontmoeten Een terugblik én vooruitblik Vitamine Toekomst

Online met Avansa

De coronacrisis schudde ons leven grondig door elkaar. Ze confronteerde ons ook met enkele dringende vraagstukken voor de samenleving. Uit deze vraagstukken kwam bij de 13 Avansa’s een intrigerende vraag naar boven: “Wat als we deze crisis aangrijpen als kans om na te denken over een andere toekomst?” We bundelden voor dit project online de krachten onder de naam ‘Vitamine Toekomst’.

We schakelden voor onze werking deels over naar een digitaal aanbod. Denk aan de online fotografiecursussen met Glenn Huyben (zie ook p. 18) of het verhaal van freelancer Anna in het lentemagazine. Zij ging met De Leeswereld in Lier en in Heist-op-den-Berg online verder met een groep deelnemers die zo hun oefenkansen Nederlands bleven benutten. Onlinevormingen en -ontmoetingen blijven voor ons een waardevolle aanvulling en een handig alternatief voor fysieke samenkomsten.

Dat nadenken deden we niet alleen. Inspirerende denkers en doeners wierpen elke maand met ons een blik op de wereld na vandaag. Na al deze boeiende blikken op de toekomst kijken we even terug. Op vitaminetoekomst.be kan je een compilatie van het afgelopen seizoen bekijken.

We zien je binnenkort dus graag zowel fysiek als digitaal terug op onze activiteiten.

• Op de activiteitenpagina van onze website kan je de filter ‘online’ gebruiken om in één oogopslag alle activiteiten te bekijken waar je digitaal aan kan deelnemen.

De eerste sessies waren experimenteel op alle vlakken. “Hoe bereiken en betrekken we online een groot publiek?”, “Hoe werken we online samen met verschillende Avansa-centra?” Uit elke lezing trokken we lessen en kregen we meer de smaak te pakken. Samenwerken over de regiogrenzen heen om boeiende stemmen te presenteren aan een groot publiek: dat willen we blijven doen! We houden je via onze kanalen op de hoogte over het vervolg van Vitamine Toekomst.

• Je herkent de online activiteiten in dit magazine aan het wereldbol-icoontje.

Hoe neem ik deel aan een Zoomsessie?

“ Werken met Zoom

Zoom is een handige app om te videobellen, vergaderen of een online-vorming bij te wonen. Deelnemen aan een Zoomsessie vereist geen specifieke technische kennis. Toch kan het in het begin even zoeken zijn. We lijsten in een korte handleiding enkele nuttige tips en weetjes op. Neem een kijkje via avansa-regiomechelen.be/blog/ zoom.

was de best mogelijke manier om de COVIDnoodsituatie te trotseren. De lesgeefster heeft dit prima georganiseerd en creëerde altijd een gezellige sfeer tijdens onze sessies.

17


© Glenn Huyben

Freelancer in de kijker Glenn Huyben Zonder freelancers, geen vormingsaanbod bij Avansa. Onze lesgevers en begeleiders maken je op een toegankelijke manier wegwijs binnen verschillende thema’s en onderwerpen. Zo kan jij op jouw tempo bijleren in je vrije tijd. Glenn is één van hen. Je kent hem misschien van ons vormingsaanbod rond fotografie. Doet zijn naam geen belletje rinkelen of wil je hem graag beter leren kennen? Wij leggen hem enkele vragen voor om nader kennis te maken!

18


Dag Glenn, kan je jezelf kort voorstellen aan de lezers?

door Avansa. Enkele jaren later mocht ik de foto’s voor hun seizoensbrochure maken. Onze wegen kruisten elkaar op het juiste moment. Het is heel aangenaam om mijn interesse en passie te delen met cursisten tijdens een workshop fotografie.

Ik ben Glenn Huyben en woon in Heist-opden-Berg. Daar ben ik halftijds als zorgkundige verbonden aan het woonzorghuis Ten Kerselaere. Daarnaast werk ik freelance als fotograaf en begeleider van workshops en projecten voor verschillende organisaties, ook voor Avansa.

Welke workshops heb je al begeleid voor ons? Ik heb al heel wat mogen aanbieden. Van een basiscursus fotografie tot specifiekere workshops als architectuurfotografie of beeldanalyse.

Hoe lang werk je al samen met Avansa regio Mechelen?

Voor deelnemers die meer vertrouwd zijn met de camera bestaan er ook verschillende trajecten, bijvoorbeeld artistiek fotograferen. Na enkele maanden is er vaak de mogelijkheid om foto’s van de deelnemers in een kleine groepsexpo te tonen.

Dat moet ondertussen ongeveer zeven jaar zijn. Ik ben er heel toevallig ingerold. Een toenmalige medewerkster hoorde over mijn passie voor fotografie. Avansa was op zoek naar een lesgever voor workshops rond fotografie. Mijn aanpak, waarbij sociaal contact met de deelnemers een belangrijke rol speelt, sprak aan. Zo ging de bal aan het rollen. Het uitdenken en begeleiden van workshops hebben me er mee toe aangezet om me halftijds op het ‘freelancen‘ te concentreren. De laatste seizoenen ben ik op verschillende plaatsen in de regio aan het werk geweest.

Ik blik ook graag terug op het erfgoedproject in het woonzorghuis Ten Kerselaere. Hartverwarmende verhalen en foto’s waren het resultaat van een intens proces. Door samen te werken met Avansa en andere organisaties hebben we elkaar echt versterkt en konden we heel veel verschillende aspecten bij elkaar brengen.

Wat betekent Avansa voor jou?

Hoe ben je zelf begonnen met fotografie?

Avansa heeft voor mij heel wat deuren geopend. Ik heb verschillende kansen gekregen en mijn netwerk is sterk vergroot. Zo heb ik Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg leren kennen

Cursus Straatfotografie © Glenn Huyben

Ik heb altijd graag en veel getekend, dat was echt mijn ding. Mijn doel was om hier verder in te gaan, maar dat plan is uiteindelijk op de achtergrond geraakt. Ik heb mijn creativiteit dan kunnen leggen

19


Artistiek Fotograferen © Glenn Huyben

Hoe ervaarde je de omschakeling naar online workshops? De omschakeling was wennen, maar ik ontdekte ook enkele voordelen. Als we een fotograaf besproken, kon ik onmiddellijk foto’s tonen en delen op mijn scherm. En eerlijk blijven is ook erg belangrijk. Dat appreciëren de deelnemers. Als het niet lukt, dan lukt het niet.

Waar hou je van naast je werk als freelancer?

in het maken van foto’s en merkte dat er nog veel van mijn kijk op tekenen in mijn foto’s schuilt. Het creëren van beelden ben ik dus niet kwijtgeraakt. Tot mijn dertigste was fotografie puur een hobby maar nadien is dit gaandeweg steeds ‘serieuzer’ geworden. Samen met mijn broer trok ik er elk vrij moment op uit om zelf foto’s te maken en om expo’s af te schuimen. Thuis verdiepte ik me in het werk van bekende en minder bekende kunstenaars. Mijn broer leerde me proeven van analoge fotografie. Uiteindelijk ben ik mijn eigen weg ingeslagen en heb ik me voornamelijk toegelegd op digitale fotografie.

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren? En wat was de invloed ervan op jouw werk als freelancer? In het begin maakte ik me niet te veel zorgen. Alle workshops werden verplaatst naar een later moment. Uiteindelijk bleek dat verschillende sessies helemaal niet konden doorgaan. Toen besefte ik dat er een alternatief moest komen.

Zoals gezegd heeft mijn hobby geleid tot het freelancen. Ik blijf graag alles gretig volgen door musea te bezoeken, werk van kunstenaars te bekijken, deel te nemen aan kunstkringen en van gedachten te wisselen met andere fotografieliefhebbers. Ik probeer ook mee te blijven met de laatste nieuwe ontwikkelingen op het vlak van fotografie.

Wat is je favoriete plekje in de Mechelse regio? De Vismarkt in Mechelen voor een terrasje én het Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Dat Cultuurcentrum is een soort tweede thuis geworden. Ik hou ervan om alle expo’s die ze aanbieden te bezoeken.

Wil je jezelf nog in iets bijscholen? Mijn hele leven leer ik al van anderen en kijk ik vooral veel rond. Dit is en blijft voor mij de beste leerschool. Ik haal veel inspiratie uit het luisteren en kijken naar anderen.

Na lang twijfelen heb ik de sprong gewaagd om online workshops fotografie aan te bieden. De rol van Avansa was hierbij erg belangrijk, ze steunden dit alternatief volledig.

Podcasttips van Glenn

In het begin was het wennen, zeker bij de start van een nieuwe reeks. Hoe zouden de deelnemers reageren? Gaat de verbinding standhouden? Wat als het scherm niet kan gedeeld worden? En vooral: het contact en het spontaan tussenkomen zoals in de live lessen … zou dit nog mogelijk zijn?

Gaan wandelen met een podcast vind ik heerlijk. Het lijkt of je persoonlijk wordt aangesproken. Ik heb heel graag naar ‘Bob’ geluisterd van AudioCollectief Schik. We kregen deze tip van de docenten van de Thomas More hogeschool toen we samen werkten aan het erfgoedproject ‘Heist van toen’ in woonzorghuis Ten Kerselaere. De verhalen die uit dit project verder kwamen, zijn trouwens ook nog steeds meer dan de moeite om te beluisteren!

Uiteindelijk is alles goed verlopen. De deelnemers waren telkens trouw op post voor de lessen. Ik ben ook heel blij met het resultaat van het traject artistiek fotograferen tijdens de maanden januari tot mei. Het resultaat van deze cursisten kon je in een raamexpo bij de bibliotheek van Putte bekijken.

20


© Museum Hof van Buslyeden

Maak het mee met Geknipt Vrijetijds- en cultuuraanbod voor iedereen

Geknipt is een onafhankelijk samenwerkingsverband van enkele sociaalculturele organisaties en welzijnspartners in de Mechelse regio. Ook Avansa maakt deel uit van dit collectief. Elk jaar zet Geknipt op 17 oktober het nationale thema van het Netwerk tegen Armoede in de kijker. Dit jaar is dat thema ‘samen meemaken’. De waarde van keuzevrijheid staat centraal. Want zelf kunnen bepalen hoe je je eigen tijd invult, is broodnodig.

• Wie recht heeft op een verhoogde

tegemoetkoming, kan in Bornem, Mechelen, Nijlen en Lier gebruik maken van de UiTPAS met kansentarief. Daarmee kan je aan een sterk verminderd tarief terecht bij culturele en vrijetijdspartners.

• Mechelaars kunnen bij Avansa ook betalen met

de ‘Mechelse Koekoek’. Die gemeenschapsmunt kan je verdienen door je in te zetten voor de buurt of bij deelnemende organisaties.

Daarom biedt Geknipt op 17 oktober in Mechelen een waaier aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten aan. Bezoekers van De Keeting en De Lage Drempel, verenigingen waar armen het woord nemen, stelden mee het programma samen. Aanbieders van en deelnemers aan dit soort activiteiten kunnen die dag ook met elkaar in dialoog gaan, zodat ze elkaar in de toekomst nog kunnen vinden. Houd onze website in de gaten voor het volledige programma.

En er is meer: De Keeting ging de afgelopen twee jaar rond dit thema aan de slag. Bezoekers gaven toen heel wat drempels aan die zij ervaren bij activiteiten in hun vrije tijd. Stad Mechelen maakte subsidies vrij om tegemoet te komen aan deze input. Onder de naam ‘Onder culturele bruggen’ slaan enkele Mechelse partners de handen in elkaar. Hun doel is om drempels weg te werken en zo elke Mechelaar toegang te bieden tot het vrijetijds- en cultuuraanbod van de stad. Wordt vervolgd!

Vaste partners voor dit project zijn Welzijnszorg vzw, De Keeting vzw, De Lage Drempel vzw, Straathoekwerk, CAW Boom-Mechelen-Lier, Hof van Savooien vzw, Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie, beweging.net en Avansa regio Mechelen. De samenwerking deint uit en krimpt in naargelang het gekozen thema. Dit jaar vervoegen de volgende partners ons: Cultuurcentrum Mechelen, Cultuurraad Mechelen, kunstencentrum nona, ARSENAAL/LAZARUS en het Internationaal Comité.

Podcasttip van Sofie Corona één jaar later

Wat is de impact van corona op mensen in armoede? Netwerk tegen Armoede verzamelde enkele beklijvende getuigenissen.

21


De bibliotheken van Bonheiden, Duffel, Lier, Putte en Sint-Katelijne-Waver gaan nauwer samenwerken onder de naam ‘Regiobib Riverenland - Een sterk verhaal’. Avansa begeleidde de bibliotheken doorheen dit traject. Bezoek je al eens één van deze bibs in de Mechelse regio? Dan biedt deze samenwerking jou tal van voordelen! De schepenen van elke gemeente vertellen je er meer over: Ivo Andries (Lier), Sarah De Keyzer (Sint-KatelijneWaver), Inge De Bie (Putte), Lili Stevens (Duffel) en Mieke Van den Brande (Bonheiden). De bibliothecarissen delen op hun beurt complimenten om de samenwerking te beklinken. Lees je mee? Wat is de meerwaarde van de samenwerking voor jouw bib en gemeente? Ivo: Samenwerken biedt belangrijke kansen om onze dienstverlening nog te verbeteren. Door expertise te delen en krachten te bundelen wordt elke individuele bib sterker en behoudt ieder toch zijn lokale eigenheid.

Podcasttip van Sofie Bende van het boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Elke aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken.

Sarah: Het team kan nog professioneler werken, omdat ze kennis kunnen delen met collega’s, efficiënter kunnen werken en budgetten samen kunnen brengen. Lili: Inderdaad! De bibs zullen geen eilanden meer zijn in het bibliotheeklandschap. Door de samenwerking komt er uitwisseling van kennis en materialen tussen de bibliotheken.

22

Leestuin Bibliotheek Lier

Vijf bibliotheken schrijven samen een sterk verhaal


Mieke: Zowel bij de besturen als bij de bibliothecarissen was er veel animo voor dit project. Dat zorgde voor een aangename samenwerking!

“ Een bib verbouwen, een

pop-up bib installeren en ondertussen mee een regiobib uit de grond stampen: chapeau voor de collega’s van Duffel!

Inge: Dat klopt. En ondanks de coronabeperkingen verliep de voorbereiding vlot. De vijf bibliothecarissen hebben het voorbije anderhalf jaar intensief vergaderd, met als resultaat een voorstel van gemeenschappelijk gebruikersreglement waar nauwelijks nog iets moest aan gewijzigd worden.

- Bibliotheek Lier

“ Bib Lier zet sterk in

Welke voordelen zullen het meest duidelijk zijn voor de leden?

op de jeugd. Dat zie je aan hun collecties muziek en games. In hun leestuin is het trouwens heerlijk vertoeven bij mooi weer!

Inge: Je moet maar één keer lidgeld betalen om gebruik te kunnen maken van deze vijf goed uitgeruste bibliotheken. Wat de ene bib niet heeft of uitgeleend is, zal wel in één van de vier andere te vinden zijn. We hopen dat het uitgebreide aanbod helpt aan het terugdringen van de ontlezing.

Ivo: Dit betekent voor leners dat ze onmiddellijk kunnen kiezen uit een grotere, rijkere collectie, met een gratis en toegankelijk reservatiesysteem.

- Bibliotheek Bonheiden Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst?

Mieke: We willen aan onze inwoners de bibliotheek van de toekomst aanbieden. Met de overlappende catalogus moet de klant minder stappen zetten om tot een zoekresultaat te komen.

Sarah: Momenteel focussen we nog op de gezamenlijke overstap naar een ééngemaakt bibliotheeksysteem en het uitbreiden van de collectie. Wanneer dat achter de rug is, zullen we meer aandacht kunnen geven aan inhoudelijke samenwerking.

Lili: Voor de Duffelse bib is de overgang naar een ‘regiobib’ trouwens niet de enige verandering die er aankomt in 2021. Ons gebouw wordt momenteel helemaal gemoderniseerd en in oktober 2021 gaan we over naar zelfuitleenbalies, waardoor het personeel meer tijd krijgt voor de gebruikers.

Leesplek in Duffel

Ivo: Inderdaad, een bib is immers veel meer dan

“ De Facebookpagina van de bib in Putte is er één om in te kaderen. - Bibliotheek Duffel

Hoe verliep het traject tot hiertoe? Sarah: De bibliotheken werkten in het verleden al samen in het kader van Blikopener, een lezingenreeks in alle deelnemende bibliotheken. We kenden elkaar dus al. Afspraken maken over het gezamenlijk uitleenreglement was inderdaad de grootste stap. Sommige bibliotheken moesten lidgeld optrekken voor hun leners, andere moesten het laten dalen. Maar er bestaat nu een mooi compromis.

23


“ De bib van Bonheiden

haar collectie. In de toekomst zullen de teams van de vijf bibliotheken ongetwijfeld steeds beter op elkaar inspelen en initiatieven nemen op het vlak van leespromotie, (digitale) geletterdheid en culturele participatie.

is gekend om haar uitgebreide digitale aanbod, overzichtelijk aangeboden op haar website. Erg uitnodigend!

Mieke: Zeker weten, de bibliotheek moet ook voor volgende generaties een spilfunctie vervullen in onze lokale maatschappelijke opdracht: cultuurspreiding, informatieverstrekking, leesbevordering, ontmoeting, zinvolle en kwalitatieve vrijetijdsbesteding.

- Bibliotheek Sint-Katelijne-Waver

Inge: Er zijn trouwens enkele buurgemeenten die overwegen om ook aan te sluiten bij Regiobib Rivierenland. Hopelijk zetten zij die stap, zodat de voordelen voor de bibliotheek en haar gebruikers nog groter worden.

Wat betekende Avansa in dit traject? En hoe zie jij de verdere samenwerking? Lili: Avansa heeft het traject samen met de bibliothecarissen gecoördineerd. Een objectieve eend in de bijt is altijd handig om tot samenwerking en compromissen te komen.

“ Leerkrachten en

leerlingen in SintKatelijne-Waver hebben het getroffen met de bib als partner in leespromotie: een ijzersterke scholenwerking! - Bibliotheek Putte

Ivo: ‘Verbinden’ zit vervat in de missie van Avansa en dat bracht de organisatie mooi in de praktijk voor ons. Bovendien was Avansa al een gewaardeerde partner in projecten als ‘de Leeswereld’ en de ‘Blikopener lezingenreeksen’. Dé uitgelezen organisatie om ons te begeleiden in dit traject: een externe partner, maar toch geen onbekende buitenstaander, met de nodige ervaring in veranderingstrajecten.

Inge: Ongetwijfeld zal Avansa ook in de toekomst een meerwaarde betekenen voor de bibliotheek. Als het niet is voor de samenwerking, dan zeker voor het samen organiseren van projecten en vormingen. Door het grotere werkgebied zien we voor dat laatste ook mogelijkheden. Het verhaal van de bibliotheken stopt dus niet hier!

Blikopener Met de Blikopener lezingenreeks brengen we samen met 8 bibliotheken in de regio lezingen tot bij het grote publiek. Interessante onderwerpen en sprekers geven een verrijkende en kritische blik op bepaalde thema’s. Benieuwd naar het najaarsprogramma? Neem een kijkje op de activiteitenpagina’s 14 en 15.

24


Wat is donkere materie?

Kritisch Kijken naar Kennis Maken Samen in gesprek over wetenschap Ben je zoals wij ook benieuwd naar nieuwe inzichten en recente toepassingen in de wetenschap? Dan nodigen we je graag uit op de bijeenkomsten van Kritisch Kijken naar Kennis Maken! Deelnemers van deze bijeenkomsten kijken telkens samen naar een videocollege van Universiteit van Vlaanderen. Daarin geeft een wetenschapper een korte, toegankelijke toelichting over een bepaalde stelling, wetenschapsdomein of onderwerp. Aansluitend beantwoordt dezelfde wetenschapper of iemand die helemaal thuis is in hetzelfde vakgebied, alle vragen van de aanwezigen over het onderwerp. Deze bijeenkomsten duren telkens één uur. Het vraagt dus niet veel tijd om tot nieuwe inzichten te komen! In 2020 kende deze reeks een vliegende start en bleek zowel de live als de online formule een groot en divers publiek te bereiken. Afgelopen voorjaar sloegen we de handen in elkaar met het Hannah Arendt Instituut. Deze organisatie wil wetenschap verbinden met beleid, middenveld en burgers om zo het samenleven in diversiteit te verbeteren. De onderzoekers die verbonden zijn aan het instituut, beantwoordden tijdens de online voorjaarssessies de kritische vragen van het publiek. Dit najaar schotelen we jullie opnieuw een reeks interessante onderwerpen en stellingen voor. Voer genoeg voor boeiende vragen en gesprekken!

Programma • 11 september Wat is donkere materie? • 9 oktober Waarom is er niet één universele computerprogrammeertaal? • 3 november Hoe gezond is flexibel werken? • 11 december Zijn we allemaal racisten? De sessies gaan telkens door op zaterdagen om 14u. in Het Predikheren, de Mechelse Openbare Bibliotheek. Deelnemen is gratis. Schrijf je wel even in via onze website.

25

Podcasttip van Sofie Je kan de colleges allemaal online bekijken via de website van Universiteit Vlaanderen. Beluister je de wetenschappers graag vanuit bad of tijdens je wandeling? Dat kan ook! Kies in het websitemenu voor ‘podcast’ en kom al luisterend tot nieuwe, heldere inzichten.


Oproep Erfgoedsite Meurop is op zoek naar jou! In de jaren zestig was Meurop een succesvolle meubelfabriek in hartje Rijmenam, de Ikea avant la lettre zeg maar. In 2022 wordt deze oude industriële site omgevormd tot een nieuwe woonwijk aan de Dijle. Een mooie, frisse invulling van dit stukje Rijmenam. Maar langs de andere kant ook een historische pagina die wordt omgeslagen. Om de rijke geschiedenis van Meurop te bewaren voor de toekomst, zijn we op zoek naar jou! Ben jij één van de vroegere werknemers van Meurop? Had of heb je een (groot)ouder, oom, tante of kennis die in de meubelfabriek werkte en hierover steevast aan elke feesttafel leuke anekdotes vertelde? Heb jij op zolder nog oude foto’s van Meurop? Dan ben jij de persoon die we zoeken. Wil je nog voor de grote sloop van Meurop een laatste keer verhalen met elkaar uitwisselen en delen? Dat kan! Op zondag 19 september om 14.30 u. ben je meer dan welkom! Schuif aan, tussen pot en pint of taart en koffie! Wie weet wordt jouw verhaal wel bewaard in een boek dat verschijnt over Meurop. Of ben jij de grote inspirator voor de podiumvoorstelling die wordt gemaakt. Of je kiest ervoor om je verhaal éénmalig te delen met de aanwezigen. Alles kan! Plaats van afspraak: Oude Keerbergsebaan 8, 2820 Rijmenam. Avansa houdt van het bewaren van verhalen en is daarom partner in dit project. Samen met de gemeente Bonheiden en de Heemkring ‘t Hoefijser zoeken we naar deze verhalen om ze te bewaren voor de toekomst. Alle informatie is welkom! Meer info en contact: 015 50 28 72 sandra.verschueren@bonheiden.be

26


veilig debatteren organiseren vernieuwen inspireren engageren helpen spelen ontdekken bewegen mobiliseren genieten creëren ondersteunen leren overleggen ontspannen doen we beter samen.

e mee? Tijd om weer te verenigen. Doe je mee? www.defederatie.org V.U. Ellen De Boeck - 0473.274.777

Contact

Colofon

Ontdek en volg onze werking op de voet via onze website: www.avansa-regiomechelen.be. Inschrijven en betalen voor activiteiten kan steeds online. Heb je een vraag? Kunnen we je ergens bij helpen? Contacteer ons via info@avansa-regiomechelen.be of bel ons op het nummer 015 44 41 00. Je kan ons telefonisch bereiken op deze momenten: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 16 u., woensdag van 9 tot 12 u. en vrijdag van 9 tot 15 u.

Coverbeeld: Project - Cyberbuddy’s Duffel Foto - Glenn Huyben Dit magazine is een uitgave van Avansa regio Mechelen vzw Adegemstraat 79, 2800 Mechelen 015 44 41 00 info@avansa-regiomechelen.be www.avansa-regiomechelen.be Rekeningnummer: BE56 0014 0871 0788 Ondernemingsnummer: 0860.552.425 RPR Antwerpen, afdeling Mechelen

Avansa regio Mechelen Adegemstraat 79, 2800 Mechelen

Redactie en Eindredactie: Avansa regio Mechelen Wij zijn erg dankbaar voor de hulp en bijdragen van: Angelina, Annita, Eddy, Gaby, Joris, Julien, Moniek, Nicole, Rose van het project Cyberbuddy’s Duffel, schepenen en bibliothecarissen Inge De Bie en Dirk Serneels (Putte), Ivo Andries en Goedele Schrijvers (Lier), Lili Stevens en Sandra Maes (Duffel), Sarah De Keyser en Kurt Verlooy (Sint-Katelijne-Waver), Mieke Van den Brande en Solange De Groote (Bonheiden) en fotograaf/freelancer Glenn Huyben.

Volg je mee? Blijf je graag op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Wil je een blik achter onze schermen werpen? Volg ons op sociale media of schrijf je via onze website in op onze digitale nieuwsbrief. facebook.com/avansaregiomechelen instagram.com/avansaregiomechelen

Ontwerp: Atelier Per Twee Drukwerk: Drukkerij Van der Poorten

27


Driemaandelijks: oktober, november, december 2021

28 Afzender/V.U.: Lut Discart, Avansa regio Mechelen vzw, Adegemstraat 79, 2800 Mechelen