Page 1

Avain KEVĂ„T 2018

Wuthering Heights 1939. Wikimedia Commons.


Yhteystiedot Avain BTJ Finland Oy www.avain.net www.facebook.com/Avainpage Osoite: Puhelinvaihde: Sähköposti: Toimitusjohtaja: Kustannuspäällikkö: Kustannustoimittaja: Graafinen suunnittelija:

Väinö Tannerin tie 3, 01510 Vantaa 09 5840 440 etunimi.sukunimi@avain.net tai etunimi.sukunimi@btj.fi, info@avain.net Katriina Jaakkola Tiina Aalto, puh. 040 715 0901 Katja Jalkanen Tarja Kettunen

Viestintä ja markkinointi Viestintäjohtaja: Vilja Perttola, puh. 040 755 3319 Arvostelukappalepyynnöt: info@avain.net Myynti Myyntipäällikkö

Jussi Mustajärvi, puh. 050 571 6732


Pekka Kaarninen

Suomalaisen elokuvan Maamme-kirja Sakari Topeliuksen 1870-luvulla kirjoittama Maamme-kirja oli kansakouluissa oppikirjana samaan aikaan kun vanha suomalainen mustavalkoinen elokuva eli kulta-aikaansa ennen television yleistymistä 1960-luvulla. Kotimaisen elokuvan Maamme-kirjassa tarkastellaan vanhoja suomalaisia elokuvia Topeliuksen teoksen antaman esikuvan mukaisesti. Elokuvien kertomat tarinat liitetään kulttuurihistorialliseen ja sosiaalihistorialliseen näkökulmaan maamme poliittisia vaiheita unohtamatta. Kirjassa kerrotaan, minkälaisen kuvan vanhat suomalaiset näytelmäelokuvat ovat antaneet Suomen historiasta, Suomesta ja suomalaisista. Toisaalta tarkastellaan kotimaisen elokuvan historiallisia aiheita. Esikuvana käytetyn Topeliuksen Maamme-kirjan tavoin tavoitteena on antaa ’kotomaamme koko kuva’ tässä tarkasteltavana aikajaksona. Historiantutkija Pekka Kaarninen on aikaisemmissa teoksissaan perehtynyt suomalaisen yhteiskunnan vaiheisiin monipuolisella tavalla. Hänen tarkastelukohteensa ulottuvat suomalaisesta ylioppilastutkinnosta tukkilaiselokuviin ja dopingin käyttöön urheilussa.

ISBN 978-952-304-160-8 Nidottu, mv-kuvitus Koko 170 x 200 mm KL 77.49 Ilmestyy helmikuussa

4 Avain


6 Avain


Markku Soikkeli

Rakkauselokuvan käsikirja Rakkauselokuvan käsikirja on ensimmäinen suomenkielinen tietoteos, joka selittää filmiromanssin lumovoimaa ensisuudelman arvoituksesta kuolinvuoteella lausuttuihin hyvästeihin. Kirjassa käsitellään rakkauselokuvan historiaa lajityypeittäin. Romanttinen komedia syntyy screwball-farsseista, muuttuu Woody Allenin älykkötarinoiksi ja kokee uuden tulemisen 2000-luvun sinkkuromansseina. Melodraaman parhaat esimerkit löytyvät puolestaan pianoaiheisista elokuvista sekä rikoksiin ja sairauksiin keskittyvistä tarinoista. Rakkaustarinalla on oma realisminsa, mutta loppu voi olla onnellinen monella tapaa. Askel syvemmälle rakkauden ihmemaailmaan otetaan paranormaaleissa romansseissa, balladeissa, turistiromansseissa, pukudraamoissa ja teiniromansseissa. Yksinäisyyden teemat vievät kierrokselle ranskalaisiin elokuviin. Pariisi ja New York esitellään romanssille omistettuina kaupunkeina. Rakkauselokuvan käsikirja nostaa esille myös näyttelijäntyön, puvustuksen ja musiikin merkityksen tunteisiin vetoavassa kerronnassa. Klassikoiden katveessa pohditaan tuhkimotarinoita, homo- ja lesboromansseja, sekä erotiikan ja seksin käyttämistä elokuvien kerronnassa. Elokuvasuudelma ansaitsee tietysti oman alalukunsa. Markku Soikkeli (FT) on tamperelainen opettaja, tutkija ja kirjailija. Soikkeli on julkaissut romaaneja, esseitä, kritiikkejä sekä kaksi tutkimusta rakkauskertomusten historiasta (1998 ja 2016). Elokuvan lajihistoriaa hän esitteli myös edellisessä tietokirjassaan Tieteiselokuvan käsikirja (2016).

ISBN 978-952-304-163-9 Sidottu Koko 190 x 230 mm KL 77.49 Ilmestyy helmikuussa

Esimerkkeinä käsitellään yli 600 elokuvaa, mm. Tapahtui eräänä yönä, Humiseva harju, Casablanca, Kaikki mitä taivas sallii, My Fair Lady, Miehuuskoe, Parhaat vuotemme, Annie Hall, Pretty Woman, Rakkautta ennen aamua, Amélie ja Lost in Translation.

Avain 7


Tittamari Marttinen

Lasten opas Eurooppaan Lasten opas Eurooppaan vie värikkäälle ja iloiselle matkalle eurooppalaisiin kaupunkeihin, Amsterdamiin, Barcelonaan, Pariisiin, Brysseliin, Lontooseen, Edinburghiin, Vallettaan, Ateenaan, Roomaan, Gdanskiin, Reykjavikiin, Sibiuhun sekä Berliiniin ja Rovaniemelle. Miksi Maltan presidentin palatsissa pelataan jalkapalloa? Miksi Ateenassa kasvatetaan parvekkeella basilikaa? Miksi Islannissa ei voi matkustaa junalla eikä rakentaa taloa mihin tahansa paikkaan? Onko Draculalla lapsia? Miksi Brysselin Grand Placella on erityisen hauskaa puhaltaa jättisaippuakuplia? Kuka soittaa säkkipilliä Edinburghin pääkadulla? Kuka sytyttää Eiffel-torniin valot? Missä voi nähdä oikeita muumioita? Milloin roomalainen postimies ei malta mennä töihin? Miten revontulet syntyvät ja miksi joulupukki ei koskaan väsy hymyilemään? Lasten omassa kulttuurioppaassa tutustutaan eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien kaupunkien arkielämään ja erikoisuuksiin sekä kurkataan historiaan ja hassuihin tapoihin. Joka kaupungissa on tunnetut nähtävyytensä, mutta myös tuntemattomat aarteensa. Kirjassa lukijoita opastaa Lenni-poika, joka on itse utelias ja innostunut matkailija. Hän kuljettaa lukijat mukanaan lempipaikkoihinsa. Teksti on selkeää ja helppolukuista ja kirjassa on värikäs kuvitus. Kirja sopii nuoren lukijan itse luettavaksi sekä lapsen ja aikuisen yhteisiin nojatuolimatkoihin tai lomareissuun valmistautumiseen.

8 Avain

ISBN 978-952-304-141-7 Sidottu, 190 x 220 mm Nelivärinen KL 40.8 Ilmestyy toukokuussa


Avain 9


ISBN 978-952-304-166-0 Nidottu, 148 x 210 mm KL 61.72 Ilmestyy maaliskuussa

Ari Haasio, Anu Ojaranta ja Markku Mattila

Valheen jäljillä Tiedätkö mihin voi luottaa ja mistä löytyy laadukasta tietoa? Mitä on vihapuhe ja kuinka valemediat toimivat? Miksi valemediaan uskotaan ja mihin sillä pyritään? Mitkä ovat onnistuneen tiedonhaun tunnusmerkit, jotta pystymme erottamaan faktatiedon valheellisesta? Näitä ja monia muita ajankohtaisia teemoja käsitellään Ari Haasion, Anu Ojarannan ja Markku Mattilan uutuusteoksessa. Kirja paneutuu totuuden jälkeisen ajan keskeisiin kysymyksiin pintaa syvemmältä ja auttaa lukijaa suhtautumaan kriittisesti informaatiotulvaan. Filosofian tohtori Ari Haasio työskentelee yliopettajana Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja FM, tohtorikoilutettava Anu Ojaranta viimeistelee väitöskirjaansa Åbo Akademissa. Dosentti Markku Mattila toimii erikostutkijana Siirtolaisuusinstituutissa.

10 Avain


ISBN 978-952-304-167-7 Nidottu, 138 x 210 mm KL 86 Ilmestyy maaliskuussa

Pekka Vartiainen

Kirjallisuusfragmentteja Lyhyitä tuokiokuvia, huomioita, näkökulmia kirjallisuuteen pohjoisesta etelään, idästä länteen, kustannuskentän muutostekijöistä lukijakokemukseen meiltä ja maailmalta. Fragmentteja kirjasensuurista, kritiikistä, klassikoista, palkituista, unohdetuista, kuolevista ja kuolleista kirjailijoista. Kirjoituksia romaaneista, näytelmistä, runoista, fantasiasta fanifiktioon, pastissista peleihin, rikoksista romansseihin, sarjakuvista sarjakirjoihin, satiirista satuun, Sherlock Holmesista Tarzaniin, Peppi Pitkätossusta Draculaan. Kirjassa 2010–2015 julkaistut blogikirjoitukset antavat äänen maailmalle, jossa kirjallinen kulttuuri elää, vaikuttaa ja hengittää yhtä muuttuvan todellisuuskuvamme kanssa.

Avain 11


ISBN 978-952-304-159-2 Sidottu, 210 x 210 mm KL 67.35 Ilmestyy huhtikuussa

Seija Samela-Niinistö ja Juha Samela (kuvat)

Kasvata yrttejä Kasvata yrttejä -kirjan helppolukuiset tekstit ja selkeät, kauniit kuvat opastavat maukkaiden ja tuoksuvien yrttien kasvattamiseen, käyttöön ja säilömiseen. Kirja esittelee yrttejä, joita voi kasvattaa ulkona tai sisällä. Kirjassa esitellään myös syötäviä kukkia. Yrttien kasvattaminen on hyödyllinen ja palkitseva harrastus. Kirjan ohjeiden avulla pääset helposti uuden ja hyödyllisen harrastuksen alkuun. Kasvattamalla itse saat ympäri vuoden tuoreita ja puhtaita yrttejä, joiden kasvatus on ympäristöystävällinen teko.

12 Avain


Avain 13


14 Avain


ISBN 978-952-304-162-2 Sidottu, 200 x 240 mm KL 99.13 Ilmestyy huhtkuussa

Karoliina Suoniemi

Ihan oikeat prinsessat ja prinssit Satujen prinsessat nukkuivat sata vuotta tai tanssivat keskiyöhön asti tanssiaisissa, mutta mitä aivan oikeat prinsessat ja prinssit tekivät ja miten he elivät? Mitä kuninkaallisen perheen lapset opiskelivat? Millaisilla leluilla he leikkivät? Mitä he söivät, missä he asuivat? Ja mitä heille myöhemmin kävi? Selkokielisessä kirjassa sukelletaan historiallisten prinssien ja prinsessojen elämään ja tutustuaan esimerkiksi Kaarina Maununtyttären, Ruotsin kuningatar Kristiinan ja Venäjän viimeisen tsaariperheen lasten tarinoihin. Samalla päästään kurkistamaan myös lasten arkeen historiassa. Karoliina Suoniemi on koulutukseltaan historian ja uskonnon opettaja. Hän on työskennellyt pitkään museo-opetuksen ja sanataideopetuksen parissa ja toimii tällä hetkellä sanataiteen läänintaiteilijana. Hän on julkaissut aiemmin selkokielisen kirjan maailmanuskonnoista. Karoliinan intohimona on saada menneisyyden tarinat syttymään eloon helposti omaksuttavassa muodossa.

Avain 15


Marita Hauhia ja Anne Randén

Emman ja Eetun metsäseikkailu Emma ja Eetu lähtevät äidin kanssa syksyiseen metsään. He keräävät sieniä. Äiti haluaa etsiä toisestakin paikasta. Emma ja Eetu jäävät leikkimään. Emma yrittää juosta Eetua karkuun, mutta hän kaatuu mättäälle. Samassa Emma näkee karhun. Eetu ei näe mitään karhua, mutta hän juoksee Emman perässä kuusen alle piiloon.

ISBN 978-952-304-161-5 Sidottu, 200 x 240 mm KL L84.2 Ilmestyy toukokuussa

Emmaa itkettää. Eetuakin pelottaa. Äiti saa viestin karhusta. Mitä tekee äiti? Emman ja Eetun metsäseikkailu on helppolukuinen kirja kuten Emman ja Eetun yllätyslöytö sekä Emman ja Eetun koirapulma. Kirjat sopivat katselukirjoiksi, lukukuunteluun ja juuri lukemaan oppineitten lukemistoon, myös kaikille niille, joita kiinnostavat lasten puuhat ja seikkailut. Anne Randénin kuvitus elävöittää ja täydentää tarinaa.

Marita Hauhia on lasten ja nuortenkirjailija sekä englantiin ja äidinkieleen erikoistunut luokanopettaja.

Anne Randén on kotkalainen taidemaalari ja graafikko.

16 Avain


Helppolukuinen kirja voi olla avain hyvään lukutaitoon ja lukuharrastuksen aloittamiseen.

Avain 17


ISBN 978-952-304-165-3 Nidottu, 110 x 180 mm KL 40.7 Ilmestyy huhtikuussa

Pertti Rajala

Tallinna – matkaopas selkosuomeksi Tervetuloa Tallinnaan, viroksi Teretulemast Tallinn! Tallinna – selkosuomeksi on ensimmäinen suomalainen selkokielinen matkaopas. Kirja kertoo lyhyesti, mutta perusteellisesti Tallinnan ja koko Viron historiasta. Kirjassa kerrotaan myös nykyisestä Tallinnasta, sen eri kaupunginosista ja ennen muuta Vanhastakaupungista, missä menneisyys ja nykyaika kohtaavat. Kirjassa esitellään Tallinnan tärkeimmät nähtävyydet: kirkot, museot ja muut mielenkiintoiset paikat. Kirjasta saa myös vihjeitä ja käytännön matkustustietoja omaa Tallinnan-matkaa varten. Meillä virolaisia ja suomalaisilla on paljon yhteistä. Me olemme pieniä kansoja, jotka olemme joutuneet taistelemaan itsenäisyydestämme. On tärkeää, että yhä edelleen tunnemme toisemme, teemme yhteistyötä ja vierailemme toistemme luona.


Avain 19


20 Avain


ISBN 978-952-304-164-6 Nidottu, 212 x 240 mm KL 42.811 Ilmestyy tammikuussa

Sari Markkanen ja Meri Qvist

Tipsun temppukirja Mindfulnessia ja myötätuntoa kasvatustyöhön Tipsun temppukirja tutustuttaa lukijansa lasten kanssa tehtäviin mindfulness- ja myötätuntoharjoituksiin. Harjoituksiin edetään satujen kautta. Satujen ja harjoitusten avulla voi ohjata lapsille kokonaisia mindfullness-tuokioita. Esillä on teemoja kuten ilo ja kiitollisuus, negatiivisten tunteiden kohtaaminen, itsemyötätunto, ystävällisyys ja myötätuntoinen toiminta. Kirjassa pohditaan myös mindfulness-opetuksen pedagogiikkaa ja lapsen myötätuntoista kohtaamista. Kirjan kirjoittaja Sari Markkanen on koulutukseltaan opettaja ja mindfulnessohjaaja. Hän ohjaa päätoimisesti mindfulness- ja itsemyötätuntokursseja aikuisille ja lapsille, ja on erikoistunut mindfulnessin soveltamiseen kouluissa ja kasvatusalalla. Sari harjoittaa mindfulnessia vuosittain pidempiä aikoja retriiteissä maailmalla tunnettujen opettajien johdolla. Kirjan kuvituksen on tehnyt Meri Qvist.

Avain 21


ISBN 978-952-304-171-4 Sidottu, 140 x 200 mm KL 77.1 Ilmestyy maaliskuussa

Eila Ilenius

Teatterin yökirja Kurkistus kulissien taakse, näyttelijä itse teossa: työn euforiaa ja riittämättömyyden häpeää, taistelua ahneen egon kanssa hyvin julkisuuskeskeiseksi muodostuneessa maailmassa. Yritystä hypätä itsen yli, tehdä roolille tila. Näyttelijä Eila Ilenius on valinnut 128:n roolityönsä joukosta muutaman näytelmän työprosessien kuvaukset ensi harjoituksista viimeiseen esitykseen kirjoittamiinsa työpäiväkirjoihin tukeutuen. Näyttelijän itsetuottamaa sisäisten prosessien kuvausta ei juuri ole kirjallisuudessa aiemmin käsitelty, useimmat muistelmateokset keskittyvät uran ulkoisiin tapahtumiin. Eila Ilenius FIA on helsinkiläinen näyttelijä. Hän on työskennellyt useissa Suomen teattereissa, myös Yhdysvalloissa, pisimpään Kotkan kaupunginteatterissa, vieraillut 10 vuotta Suomen Kansallisteatterissa, tehnyt 128 roolityötä teatterissa ja televisiossa. Jäätyään pois teatterityöstä hän on kirjoittanut kirjan Dementia, opettajamme. Äidin ja tyttären tarina.

22 Avain


Avain 23


ISBN 978-952-304-172-1 Nidottu, 138 x 180 mm KL 84.2 Ilmestyy toukokuussa

Miika Nousiainen Selkomukautus Hanna Männikkölahti

Juurihoito Pekka Kirnuvaaran isä häipyi poikansa elämästä kauan sitten. Hammaslääkärissä Pekalle paljastuu, että hänellä on veli, Esko. Veljekset lähtevät selvittämään isänsä kohtaloa ja päätyvät matkallaan Ruotsin ja Thaimaan kautta Australiaan asti. Löytyykö isä? Miten veljesten elämät muuttuvat? Muistitko käyttää hammaslankaa?

Miika Nousiaisen suosittu Juurihoito on nyt luettavissa myös selkokielellä!

24 Avain

Hanna Männikkölahti on suomi toisena kielenä -opettaja ja selkomukauttaja. Hän asuu Jyväskylässä ja opettaa suomea Skypen kautta ympäri maailman.


Salla Simukka Selkomukautus Hanna Männikkölahti

Musta kuin eebenpuu Lumikki Anderssonin elämä sujuu rauhallisesti. Hänellä on pääosa lukion näytelmässä ja hyvä olla Sampsan kanssa. Joulukuussa kaikki kuitenkin muuttuu, kun Lumikki alkaa saada pelottavia viestejä tuntemattomalta ihailijalta. Kuka seuraa hänen jokaista askeltaan? Kuka tietää Lumikin menneisyydestä enemmän kuin hän itse? Mitä Lumikin lapsuudessa oikein tapahtui?

ISBN 978-952-304-170-7 Nidottu, 138 x 180 mm KL L84.2 Ilmestyy huhtkuussa

Musta kuin eebenpuu on Salla Simukan Lumikki-trilogian kolmas osa. Edelliset osat Punainen kuin veri ja Valkea kuin lumi on myös mukautettu selkokielelle.

Avain 25


26 Avain


ISBN 978-952-304-173-8 Nidottu, 138 x 180 mm KL 67.582 Ilmestyy toukouussa

Terhi Friman

Sieniopas Selkeän sienikirjan avulla opit tunnistamaan kymmenen hyvää, yleistä ruokasientä. Kirjasta saat vinkkejä siitä, kuinka voit valmistaa esimerkiksi sienirieskaa, sienikeittoa ja tattipizzaa. Kirja antaa tietoa myös siitä, mistä sieniä on hyvä kerätä ja miten sieniretkelle kannattaa varustautua. Sienestäminen on harrastus, jossa riittää oppimista. Metsässä kulkeminen tekee ihmiselle hyvää! Kuvat on ottanut Antti Saraja.

Avain 27


ISBN 978-952-304-168-4 Nidottu, 138 x 200 mm KL 32.21 Ilmestyy helmikuussa

Satu Leisko-Järvinen

Tulin Suomeen – maahanmuuttajien tarinoita uudesta kodistaan Miltä tuntuu muuttaa maahan, joka on ihan erilainen kuin kotimaa? Millaista on aloittaa elämä uudessa maassa? Miten maahanmuuttajat näkevät Suomen ja suomalaiset? Tulin Suomeen -kirjassa on yhdeksän haastattelua. Niissä maahanmuuttajat kertovat, miksi tulivat Suomeen ja mitä he arvostavat uudessa kotimaassaan. He kaikki ovat opiskelleet suomen kielen, ammatin ja löytäneet työtä. Heille Suomi on lunta, auringonvaloa, hiljaisuutta, metsiä, kukkia sekä mustikoita, uusi kieli, lottoa viikonloppuisin ja ystävällisiä ihmisiä. Monelle heistä Suomi tarkoittaa myös rakkautta ja perhettä. Kirjan haastateltavat ovat kotoisin Venäjältä, Turkista, Thaimaasta, Kreikasta, Unkarista, Vietnamista, Norsunluurannikolta, Irakista ja Jordaniasta. Kirja on selkokielinen. Se sopii esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille ja muille, jotka tarvitsevat selkokieltä.

28 Avain


Avain 29


ISBN 978-952-304-169-1 Sidottu, suojakansi Koko 150 x 210 mm KL 87.01 Ilmestyy helmikuussa

Carl-Johan Holmlund

Semioottinen silmä Semioottinen silmä koostuu 14 esseestä, jotka liikkuvat maantieteellisesti Helsingistä Pariisiin, Cambridgeen, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Kiinaan asti. Esseissä tarkastellaan filosofian ja kirjallisuuden avulla olemassaolon, tiedon sekä hyvän elämän ja yhteiskunnan ongelmia. Esseissä valotetaan myös yksittäisten filosofien ja kirjailijoiden henkilökohtaisia elämyksiä ja kokemuksia, joita on tulkittu erityisesti sosiaalisesta ja historiallisesta näkökulmasta. Kirjan nimi Semioottinen silmä viittaa siihen, että maailman tutkiminen on tulkintaa, jossa pyritään tasapainoilemaan katsomisen ja sen-mitä-katsotaan välillä. Katse synnyttää maailman, mutta maailma on kuitenkin syy katsomiselle. Kirjan tekijä on väitellyt tohtoriksi filosofian oppiaineessa semioottisella työllä Olemisen semiosis – todellisuus tulkintana (2015), joka käsittelee olemassaolon ontologisia tulkintoja filosofian ja erityisesti kirjallisuuden valossa.

30 Avain


Avain 31

Avain kevät 2018  

Avain kustantaa laadukasta kotimaista tietokirjallisuutta, asiaproosaa sekä lasten ja nuorten kirjallisuutta. Kustantamo on merkittävä selko...

Avain kevät 2018  

Avain kustantaa laadukasta kotimaista tietokirjallisuutta, asiaproosaa sekä lasten ja nuorten kirjallisuutta. Kustantamo on merkittävä selko...

Advertisement