Page 1

ZOMERBANDENTEST NIEUWE REGELS, NIEUWE WINNAARS 7

28 MAART 2013

HYPERCARS è CADILLAC ATS VS. BMW 328I è WIM VAN DER LEEGTE

Win een Milaan! Superleggera in

GETEST Opel Cascada • Mercedes-Benz CLA • Toyota RAV4 • Kia Carens • Renault Clio Estate

HYPER HYBRIDES

BPWWW.AUTOVISIE.NL € 4,25

7 28 MAART 2013

D EDSTRIJ DESIGNstW g age bij Tourin

Formule 1 voor de straat!

€ 1.000.000,-330 km/h 1 op 33!

CADILLAC ATS VS. BMW 328i Strijd om stuurmanstitel

WIM VAN DER LEEGTE De redder van NedCar

MERCEDES 600

Alleenheerser in limoland

KOOPWIJZER MAZDA 6 MPS BETROUWBARE STILLE KRACHT


Inhoud

Onafhankelijk, objectief, nr. 7, 28 maart 2013

‘Na vijftig jaar is deze über-Benz voor techneuten nog steeds een feest’ De Mercedes 600 is en blijft een rijdende legende.

4|

28 WWW.AUTOVISIE.NL

56

62 38


00 73 AUTO’S

iZONE

ZOMERBANDENTEST, ACCESSOIRES, 20 VRAGEN, AGENDA, RETROVISEUR, UW GARAGE, KOOPWIJZER EN NOG VEEL MEER

RUBRIEKEN

20 ‘HYPERCARS’ IN DETAIL Ferrari LaFerrari, McLaren P1 en Porsche 918 Spyder onder het fileermes. 28 OPEL CASCADA Het segment van de Astra ontgroeid. 32 TOYOTA RAV4 Vierde generatie moet vechten voor z’n plek. 34 MERCEDES CLA Verrassende nieuwkomer met designlef. 36 KIA CARENS Legt Franse midi-mpv’s het vuur na aan de schenen. 56 FORD FIESTA VS. VW POLO Surrogaatoctaan voor de krappere beurs. 70 VOLKSWAGEN GOLF R CABRIO De snelste open Golf, ook de duurste... 71 RENAULT CLIO ESTATE Opvallend gestileerde, zuinige, combi.

REPORTAGES

3 WELKOM Fangio’s Mercedes bij Bonhams. 6 NIEUWS Volvo gooit het over een andere boeg. 10 ANALYSE GENÈVE Is al dat hyper ook echt super? 12 BERICHT UIT DE KRANT Veiligheid na de crash, elektro techniek vereist speciale aanpak.

38 DE RIT Wim van der Leegte over NedCar en zijn familiebedrijf. 44 SHOOTOUT BMW 328iA en Cadillac ATS vechten het onderling uit. 62 REVOLUTIONAIRE LIMOUSINE Mercedes 600 is nog altijd uiterst indrukwekkend.

14 HISTORISCH NIEUWS Retro Classics in Stuttgart. 16 DESIGNWEDSTRIJD Ontwerp zelf de ideale auto van 2025. 18 COLUMN JOS CLAES Innovatie hoeft niet per se altijd waardevol te zijn.

52 LEZERSPOST Scania truck valt in de smaak. 54 POLE POSITION Poets-seminar met Meguiar’s.

36

34 TAMELIJK RIGOREUS

GOED ALTERNATIEF

32

20

44 WWW.AUTOVISIE.NL

|5


In Detail HYPERCARS

REVOLUT Porsche 918 Spyder

795 PK

McLaren P1

916 PK

Ferrari LaFerrari

963 PK

20 |

WWW.AUTOVISIE.NL


IONAIREN TEKST DRIES VAN DEN ELZEN INTERVIEWS STEVE SUTCLIFFE

De wereld der sportwagens staat aan de vooravond van een ingrijpende revolutie. Een nieuwe generatie hypercars staat op het punt om een verandering teweeg te brengen in de geestestoestand van zelfs de meest hopeloze Superplus-junk.

ALS HET AAN DIT DRIETAL LIGT, MAAKT DE PUBLIEKE OPINIE JEGENS HYBRIDES BINNEN DE KORTSTE KEREN EEN U-BOCHT. Drie ultrabegeerlijke –want allemaal lang en breed uitverkochte - voertuigen spoelen de vieze bijsmaak van het woord ‘hybride’ voorgoed uit ons collectieve geheugen. Ingegeven door het besef dat de entree van de elektromotor in het wagenpark zo goed als onvermijdelijk is, hebben de makers van deze toekomstig posterhelden de nieuwe technologie omarmd; de nadelen ervan zoveel mogelijk weggewerkt en de voordelen maximaal uitgebuit. Tot een punt waarop je je afvraagt of dezelfde auto’s zónder alle elektrische componenten niet alleen even efficiënt, maar ook wel even snel zouden zijn. In de toekomst zal er gesproken worden van de periode vóór en de periode ná 2013. We leven nu

in het jaar dat de hybride definitief acceptabel wordt. Cool zelfs, zo u wilt. Een sportwagen zonder elektrische ondersteuning is het straks ‘net niet’. Deze auto’s zijn het begin van een periode waarin de uitontwikkelde verbrandingsmotor het stokje doorgeeft aan een nieuwe technologie. Met nooit eerder vertoonde productiemethoden, aandrijflijnen, beweegbare aerodynamische carrosseriedelen en wielophangingen die in de Formule 1 niet eens zijn toegestaan, boksen Ferrari en McLaren en in iets mindere mate Porsche, tegen elkaar op. Om te beslissen aan wiens hand de wereld een nieuw tijdperk in zal worden geleid. Op basis van een vijftal eigenschappen proberen we inzichtelijk te krijgen wie zijn huiswerk het beste gedaan heeft. Het is even wennen, zo’n trio supersportwagens met semielektrische aandrijving. Maar als je bedenkt dat dankzij het gebruik van elektrotechniek de Porsche en de Ferrari nog een ‘ouderwets’ jankende, hoogtoerige en turboloze motor aan boord hebben, is het zo’n slecht idee nog niet!

WWW.AUTOVISIE.NL

| 21


‘Mijn allereerste doel van de werkgelegen Dankzij de overname van NedCar werd hij plotsklaps een Bekende

38 |

WWW.AUTOVISIE.NL


WIM VAN DER LEEGTE

DE RIT

was het in stand houden heid voor 1500 mensen’ Nederlander. Hoe schikt Wim van der Leegte zich in zijn nieuwe rol van autofabrikant? TEKST ANDREW MASON FOTOGRAFIE MATTY VAN WIJNBERGEN

WWW.AUTOVISIE.NL

| 39


REPORTAGE DUEL BMW 328iA VS CADILLAC ATS 2.0T

De bruggenbouwer en de populist In het Wilde Westen zou de Cadillac ATS een prijs op het hoofd hebben gezet van de BMW 3 Serie. In de moderne wereld zijn er beschaafdere omgangsvormen: een shootout op asfalt.

TEKST PETER HILHORST FOTOGRAFIE ARNO LINGERAK

44 |

WWW.AUTOVISIE.NL


WWW.AUTOVISIE.NL

| 45


HET GELUID VAN EEN MONDHARMONICA SNIJDT DOOR DE STILTE. Houten klapdeuren van een saloon bewegen piepend, veroorzaakt door naar buiten lopende mensen. Balustrades kraken onder het gewicht van het onrustig schuifelende publiek. De spanning in Petrolheadroad bouwt zich op. Honderden ogen zijn gericht op één plek. Daar staat een BMW 3 Serie. Hij kijkt zelfverzekerd de lege hoofdstraat in, wachtend op zijn opponent. Zorgeloos over de afloop. Jaren achtereen was de Duitser dankzij snelle reflexen zijn tegenstrevers de baas. Maar er hangt iets in de lucht. Iedereen voelt dat. Dan komt er een Cadillac ATS de hoek omstuiven. Op honderd meter afstand stopt hij, recht tegenover de 3 Serie. Koplampen seinen, viercilinders maken toeren, achterwielen draaien in het zand. De Cadillac schiet vooruit, de BMW vertrekt ook. Ze spuiten op elkaar af. De confrontatie is aanstaande. En dan, dan klinkt er een daverende klap. Er stuitert een verkreukeld BMW-logo door het stof en het beeld gaat op zwart. Een dergelijke video moét Cadillac overwogen hebben voor de commercial van de ATS. Want er is maar één auto die het luxemerk van General Motors te grazen wil nemen. Nee, wil vermorzelen: de BMW 3 Serie! De komende pagina’s mag hij een poging doen. Op de hitlist van Cadillac staan ook de Audi A4 en de Mercedes-Benz C-Klasse. Maar wie de technische specificaties van de ATS juist interpreteert, ontcijfert vanzelf de ware bedoelingen van de Amerikanen. De achterwielaangedreven Cadillac krijgt in Europa namelijk standaard een FE3sportonderstel, een handgeschakelde zesbak, een vergroot koelsysteem, Brembo-remmen op de vooras en een sperdifferentieel. Maar de juiste wapens alleen staan niet garant voor een klinkende overwinning. Daarvoor moet het totale aanvalsplan kloppen. Laten we daarom niet teveel zwijmelen over de prikkelende techniek van de Cadillac, maar het totaalplaatje ook broodnuchter beschouwen. Dat schittert namelijk niet aan alle kanten. De ATS 2.0T is duur door een royale uitrusting, maar vooral door zijn hoge CO2-uitstoot van 199 g/km. Daardoor kost deze 272 pk en 353 Nm sterke Cadillac minimaal 52.490 euro.

Als er één versie van de 3 Serie op wanted-posters in de bedrijfskantine van Cadillac is afgebeeld, dan is het de 328i. Net als de Cadillac voorzien van een tweeliter viercilinder met turbo, goed voor 245 pk en 350 Nm. Maar door een uitstoot van 147 g/km en een magere standaarduitrusting met een aanzienlijk lágere basisprijs. Vanaf 43.204 euro staat er een 328i voor de deur. Voorzien van een achttraps automaat, zoals hier, voor 45.502 euro. In de lease kost de BMW 879,33 euro per maand, de Cadillac is door Leaseplan nog niet ingeschaald. Maar de verwachting is dat de Amerikaan minimaal 100 euro per maand duurder zal zijn. Met andere woorden: de eventuele reden om voor een ATS te kiezen komt niet voort uit financiële voordelen. Om het duo de kans te geven hun boodschap te verkondigen, gaan we op tournee. Eerst over de snelweg, gevolgd door een afsluitend debat op een bochtig traject. Vooral dat laatste onderdeel moet duidelijk maken of de technische hardware van de Cadillac van nut is. Op het eerste gezicht lijkt zijn fysiek voor de gemiddelde bestuurder te gespierd, alsof je met een bazooka naar een schietbaan gaat. Door zijn uitrusting breekt de Cadillac wel onmiddellijk met het verleden. Het donzige verendek is, zeg maar, een spijkermat geworden. De vering van de ATS is behoorlijk stug, harder dan het M-onderstel waarmee deze 328iA erop uit is gestuurd. De adaptieve en instelbare Magnetic Ride-dempers van de Cadillac doen in de softe stand ‘Tour’ hun best, maar kunnen niet voorkomen dat hij wat straf is. In Sport neemt het onderstel nog minder tijd om oneffenheden te absorberen. Vooral de uitgaande slag is hard, om het koetswerk snel tot rust te brengen. Een stuiterbak is het niet, maar de ATS laat zijn dynamische ambities duidelijk doorschemeren tijdens normaal gebruik. Zo vullen de snelwegkilometers een deel van het denkbeeldige keuzeformulier in. De 328iA profileert zich daar overtuigend. Hij is zachter geveerd en de verschillende standen van de demping bepalen het niveau van comfort. Van bijna zompig in Comfort tot redelijk strak in Sport+. Maar ook al staat de BMW in zijn hardste stand, de Cadillac blijft een streep stugger. In zijn totaliteit is 328iA een comfortabelere auto. Hij is stiller en de stoelen ondersteunen het lichaam beter. Ook achterin is de BMW ruimer, inclusief een betere instap. De stoelen voorin de ATS zijn

‘De Cadillac ATS laat zijn DYNAMISCHE AMBITIES duidelijk doorschemeren tijdens normaal gebruik’

46 |

WWW.AUTOVISIE.NL


SURROGAAT OCTAAN Voor de man met de kleine beurs wordt het steeds lastiger om een auto te vinden die onverdund rijplezier biedt. Ford en Volkswagen doen een handreiking.

TEKST DRIES VAN DEN ELZEN FOTOGRAFIE MARTIJN BRAVENBOER

56 |

WWW.AUTOVISIE.NL


FORD FIESTA SPORT VS. VOLKSWAGEN POLO BlueGT

SINDS DE CO2-UITSTOOT VAN AUTO’S OP DE POLITIEKE AGENDA IS GEKOMEN, is er inderdaad een duidelijke klimaatverandering waarneembaar. Minimaal een keer per jaar steekt er een fikse storm op in de autowereld en wordt met het verschuiven van de allesbepalende kooldioxidegrenzen voor autobelastingen de hele CO2-santenkraam overhoop gehaald. Sommige auto’s vallen daardoor net boven de magische scheidslijn en worden nooit meer teruggevonden in de verkoopstatistieken, andere staan daarna op als het nieuwe Nederlandse leaselievelingetje. Een trend is in elk geval waarneembaar: wie plezier wil hebben, moet daarvoor boeten. Het is tegenwoordig welhaast onmogelijk om een aantrekkelijke auto te rijden én te profiteren van fiscale voordelen. Maar er is nog hoop. Zowel Volkswagen als Ford hebben recentelijk een B-segmenter geïntroduceerd

TEST

met een zodanig laag verbruik, dat ze door particulieren tot 2014 belastingvrij te rijden zijn, er geen BPM over hoeft te worden afgedragen en daarbij tevens in de 20% bijtellingscategorie voor leaserijders vallen. Als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog eens sportieve pretenties. Zijn de Polo BlueGT en Fiesta Sport allebei te mooi om waar te zijn en niets meer dan ‘surrogaatoctaan’, of juist een unieke kans om tussen de mazen van de wet door te glippen? En welke van de twee doet dat het beste? Om tot een combinatie van een laag verbruik en een hoog vermogen te komen bewandelen Ford en Volkswagen een vergelijkbare weg. De Fiesta Sport en Polo BlueGT worden allebei aangedreven door een turbomotor die de NEDC-meetcyclus op kousenvoeten kan voltooien, maar die ook hard kan blazen indien de stand van het gaspedaal daartoe opdracht WWW.AUTOVISIE.NL

| 57


Of je nou puissant rijk werd met muziek en films of door het onderdrukken van een volk, in de tweede helft van de vorige eeuw móest je een ‘600’ hebben. Precies vijftig jaar geleden lanceerde Mercedes deze revolutionaire limousine, die veel meer is dan alleen maar een statussymbool.

FORMULE VOOR HET JAAR

2000 TEKST ANDREW MASON FOTOGRAFIE MATTY VAN WIJNBERGEN

62 |

WWW.AUTOVISIE.NL


MERCEDES-BENZ 600

WWW.AUTOVISIE.NL

| 63


ABONNEE WORDEN? Profiteer nu van één van de geweldige kortingsaanbiedingen

% 7 3

NG I T R O K R A A J NT HALF E M E S T H ABONN C E SL O R O O V 35 EUR

% 6 4

NG I T R O K JAARM- ENT E N N O AB SLECHTS VOOR0 EURO 6

Ga naar www.autovisie.nl/abonnementen of bel gratis 0800-0121, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur Abonnement geldt tot wederopzegging. Normaal kost een jaarabonnement € 97,-- (€ 94,50 bij automatische incasso). Prijswijzigingen voorbehouden. Aanbieding geldt alleen in Nederland.

Preview Autovisie magazine 07 2013  

In dit magazine lees je onder andere over de zomerbandentest, Opel Cascada, Mercedes-Benz CLA, Toyota RAV4, Kia Carens, Renault Clio Estate,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you