Page 1

Au vrut doar să facă bine tuturor Din cauza opiniilor contradictorii apărute pe diverse siteuri de Internet in urma descalificarii echipajului Miklós Kazár - Ramón Ferencz, scrisoarea deschisă a lui Miki Kazár i-a făcut pe mulți să cadă pe gânduri cu privire la cele întâmplate în cea de-a șasea probă specială a celui de al 4-lea raliu Arădean. O mulțime de întrebări au rămas fără răspuns, dar pe măsura trecerii timpului, situaţia devine tot mai clară. Acolo, în marea de adrenalină, respectând regulile, fiecare a acționat cum a crezut oportun. Asta au făcut și Miklós Kazár şi Ramón Ferencz, atunci când și-au oprit mașina de curse în această probă. În opinia noastră, înregistrarea video este convingătoare, și prin urmare Maximmun Racing Team va depune apel privind excluderea la Federația Națională Ungară a Sportului Automobilistic (MNASZ). La câteva zile după eveniment, iată ce spune Miklós Kazár despre situația care s-a format: - Am mers rapid în specială, lucru dovedit evident și de camera internă a mașinii. Faptul că Péter Mihalik ne-a oprit, desigur, a fost decizia lui. El ne-a informat că nu se poate trece pe lângă ei, deoarece mașina lor stă cruciș pe drum. Apoi a plecat de la fața locului. L-am trimis imediat la 150 de metri pe Ramón, în virajul precedent, ca să semnalizeze celor din spatele nostru, în vederea evitării producerii unui accident. Conform regulamentului, pilotul nu poate părăsi mașina, deoarece dacă se întâmplă ceva, doar el este autorizat să miște mașina. Gândiți-vă bine: daca Francois Delecour, care sosea la șase minute în urma noastră ar fi încetinit lângă noi, ca urmare a semnalizării navigatorului meu, apoi ar fi continuat cu viteză mare, este probabil ca după două curbe să se fi produs un accident grav. Conform informațiilor mele de la acea oră, ei sar fi lovit de mașina lui Botka, care stătea de-a latul pe drum. Aceasta ar fi dus la pagube materiale considerabile, și posibile vătămări corporale. Pentru mine - cred că și pentru alţii - aceste două lucruri sunt mai importante decât orice altceva. Siguranța noastră și a celorlalți concurenți, primează în oricare concurs din lume. Aș dori să subliniez încă o dată: am înțeles de la perechea Botka-Mihalik, că nu există nicio posibilitate de a merge mai departe. Camera internă, de asemenea, arată că atunci când Péter Mihalik s-a întors înapoi, în mână avea casca de protecție. După regulament, se poate reporni la afişarea unei table ce poartă inscripția OK, dar de așa ceva n-am avut parte de la el. Nu am mers mai departe, deoarece după informațiile aflate în posesia noastră


nu am fi putut, și am fi dorit să ferim pe toată lumea de accident. Românii m-au exclus, deoarece conform lor, când Péter Mihalik s-a întors înapoi, ar fi trebuit să-i las mașina în pază, și ar fi trebuit să merg personal să mă conving de veridicitatea celor relatate de Botka. Deoarece în timpul etapei de viteză, concurentul nu poate preda altuia conducerea mașinii sale, bineînțeles am rămas și eu în Mitsubishi. Deja la fața locului, iar apoi din nou în parcul de service au avut loc altercații între Miklós Kazár și Francois Delecour. Între perechea din Maximmun Racing Team și francezii care mergeau în spatele acestora, a survenit o problemă de comunicație. - Eu n-am vrut să fac rău lui Delecour, și nici altora - a continuat Miklós Kazár. - În acea situație, era de obligația și sarcina mea, ca în vederea prevenirii de accidente, să nu mai las pe nimeni să treacă mai departe, că doar și noi am fost opriți. Pentru mine a fost o onoare să fi putut concura pentru locul fruntaș cu un pilot atât de renumit. Acolo, în timpul etapei de viteză am reușit să-l facă să înțeleagă acest lucru, lămurindu-l că raliul nu stă din cauza noastră, ci mașina din fața noastră barează drumul. Însă, în lipsa unei limbi comune, nu am putut să-i explic toate detaliile. După aceea, nu prea am mai avut posibilitatea să mai explic ceva, deoarece navigatorul lui, încă acolo în pădure m-a tot înjurat vreme de peste cinci minute. El m-a acuzat de comportament nesportiv, și a susținut că am oprit intenționat desfășurarea etapei. În zona de service, cele de mai sus au fost urmate de o altă perioadă de zece minute de boscorodeală. Aici mi-am pierdut și eu cumpătul, cred că nici altcineva nu ar fi putut rezista la ocăreli permanente, mai ales că nu mă simțeam deloc vinovat. Dacă ar fi întrebat Delecour, care este într-adevăr un sportiv veritabil, el va recunoaște, desigur, că nu eu am fost cel care a pornit cearta. Din păcate, problema de comunicare a avut drept rezultat faptul că, în urma reclamației formulată în scris, imediat am fost excluși, dar evident am făcut apel împotriva acestei decizii. Doar o coincidență a făcut să reprimim carnetul de control, și am putut continua parcursul. Dar în această fază, am ajuns într-o stare de nervi, în care a trebuit să mai parcurgem cinci probe speciale, fără să fi știut dacă suntem excluși sau nu. De altfel, excluderea nu ne-a fost comunicată oficial nici până în ziua de azi. La ședința comitetului de administrație s-a spus acest lucru, dar în scris nu am primit niciun document parafat și semnat. Așa cum am mai spus, am făcut apel la MNASZ, dar nu știm concret împotriva cărui fapt.


În mod evident, am fost excluși pe nedrept, și sper din inimă că și aici acasă RSB va lua decizia care se impune. Dar nu mă mulțumesc cu atâta, aș dori să recapăt locul al doilea absolut, cucerit la Arad. Nu de altceva, dar au vrut să ne excludă fără o urmă a prezumției de nevinovăție, și în plus, în afară de noi, ceilalți participanți la eveniment nici nu au fost audiați. În ultimele zile, mulți oameni m-au contactat, dar cu acestea aș dori să închei această treabă. Am procedat cu bună credință, pentru a ne proteja pe noi și pe ceilalți participanți. Noi nu am greșit cu nimic în speciala a şasea. Nu sunt supărat pe Francois Delecour și navigatorul său, deoarece a țipat nu doar la mine, dar și la echipajul Botka, astfel încât atitudinea lui față de noi nu o concepem drept un atac direct împotriva noastră. Dacă spun: învață să conduci, le doresc tuturor, ca aceasta să-i fie cea mai dură înjurătură din viață. Mulți concurenți au intervenit în această discuție, dar Gergely Szabó a fost primul care a înțeles, că ar trebui să se vizioneze înregistrarea camerei mele interne, și numai după aceea se poate discuta despre decizie. Considerăm că soluția optimă ar fi fost, dacă după ce a oprit mașina noastră, Péter Mihalik nu ar fi plecat în fugă de la fața locului, ci mai degrabă ar fi așteptat și informat și echipajele care soseau în spatele nostru. În acest caz, am fi putut să rulăm lent până la mașina lor, pentru a vedea exact care este situația. În situația dată, eram neprotejați din spate (de unde soseau cu viteză mare celelalte autovehicule), așa că a trebuit să protejăm autovehiculul echipei Botka și mașina noastră, precum și integritatea noastră corporală. În afară de aceasta: Dacă au reușit să scoată vehiculul de pe traseu, atunci Péter Mihalik de ce nu a venit în fugă la noi, să ne informeze cât mai repede, că drumul este liber, se poate merge mai departe. De ce nu ne-a arătat tăblița cu OK? Sau de ce nu ne-a făcut cu mâna în mod univoc, că putem porni? El susține că a spus asta, dar cu motorul pornit eu nu am auzit așa ceva. Regula este, că în astfel de cazuri motorul nu poate fi oprit. Miklós Kazár a adăugat: Sunt încrezător că RSB și Federația Română de Automobilism vor judeca la rece apelul nostru, iar la luarea deciziei se va baza pe fapte, și toată lumea va înțelege că în situația dată, echipa Maximmun Racing Team a procedat cu cele mai bune intenții.

Scrisoare Maximmun Racing  
Scrisoare Maximmun Racing  

Scrisoare Maximmun Racing