Page 1

DUNLOP RACING INFO

PENTRU PASIONAŢII DE MOTORSPORT DIN ROMÂNIA

NR. 13 MAI 2011

4CNK Dunlop – 47 de kartiști au deschis sezonul

Interviu cu Silviu dumitrescu - pilotul primului monopost din CNVC Dunlop

4

ÎN ACEST NUMĂR:

CNVC Dunlop 2011 - debut de sezon sub dominația lui hora Raliul Tîrgu mureș - a doua etapă a CNr Dunlop 2011 CNVC Dunlop 2011 - provocarea continuă pe coasta de la alba CNKD Dunlop 2011 - disputa secundă CNR Dunlop 2011 - Asfaltul clujean la a 30-a ediţie Dunlop RoSBK 2011 – avancronică Slovacia Dunlop deschide drumul în cursele GT de anduranţă


CNK Dunlop prima etapă: 47 de kartişti au deschis sezonul Campionatului Naţional de Karting 2011 P

e 16 aprilie, 47 de piloţi au luat startul în prima etapă a Campionatului Naţional de Karting Dunlop 2011. Depăşind aşteptările, condiţiile foarte bune metereologice şi o participare internaţională au contribuit la asigurarea unui spectacol sportiv extraordinar pe circuitul de karting AMCKart din Bucureşti. Alături de organizatori, Federaţia Română de Automobilism Sportiv, Dunlop a fost foarte impresionat de debutul reuşit al campionatului. “Campionatul Naţional de Karting Dunlop a ajuns la a doua sa ediţie. De aceea am dorit să aibă un nivel mai ridicat, dar trebuie să recunoaştem că sezonul 2011 ne-a depăşit aşteptările

încă de la bun început”, a spus Alina Mihaescu, PR&Marketing Manager la Goodyear Dunlop Tires Romania. “Competiţia a adus deja la startul clasei KZ2 piloţi internaţionali cu rezultate importante în întrecerile europene şi se anunţă a fi cea mai mare şi mai entuziastă competiţie de acest gen de oriunde din România”, a adăugat Alina Mihaescu. După două zile de întreceri intense, prima rundă a Campionatului Naţional de Karting Dunlop 2011 s-a finalizat cu Victoria dublului Campion European şi dublului campion naţional al Italiei, Paolo Gagliardini, la clasa superioară KZ2. A urmat compatriotul său, pilotul Italian Nazareno

Compagnoni şi pilotul român Leah Vlad Dragan. La începutul festivităţii de premiere a primei etape din cadrul CNK Dunlop 2011, cel mai tânăr kartist de pe pista de la AMCKart Bucureşti, Mihai Temian in vârstă de numai 4 ani, alergând la clasa Kid, a primit din partea organizatorilor un premiu special, un set de anvelope Dunlop care să îi aduca victoria în următoarele etape ale campionatului. Ca urmare a succesului înregistrat în sezonul precedent, Dunlop a mărit miza oferind premii primilor 5 kartişti de la clasele KF3 şi MINI la fiecare

etapă din CNK Dunlop. Pentru prima etapă a actualului sezon, norocoşii beneficiari ai premiilor Dunlop de etapă sunt: Oprea Andrei, Pintea George, Prunaru Alex şi Demeny Loredana la clasa KF3 şi Simion Vladimir, Fuzer Răzvan, Gyenge Vlad, Buhas Eduard şi Hultoana Marian la clasa Mini. “Pentru mulţi dintre noi, automobilismul sportiv înseamnă doar un spectacol în cadrul căruia putem privi performanţa cum evoluează pe pistă, visând că am putea fi Jenson Button sau un Lewis Hamilton” a spus Alina Mihăescu. „Pentru alţii însă automobilismul sportiv nu se

opreşte aici. Pentru aceştia visul de a atinge culmile performanţei poate deveni realitate. Printre ei se numără şi kartiştii din acest campionat, iar Dunlop a decis să îi susţină”. În următoarele 5 luni de zile, Campionatul Naţional de Karting Dunlop 2011, organizat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv pentru a doua oară consecutiv, se va desfăşura pe trei piste de karting diferite cu 5 etape programate după cum urmează: Bucureşti – 20-22 mai, Bacău – 24-26 iunie, Bucureşti – 1517 iulie, Arad – 12-14 august şi Bucureşti – 16-18 septembrie.


CNK DUNLOP 2011 - Galerie FOTO / VIDEO


„Pilotez la fel cum pilota și bunicul meu: ori la bal, ori la spital!” Interviu cu Silviu Dumitrescu – Vicecampion Naţional în Campionatul Național de Viteză în Coastă Dunlop 2009 Silviu Dumitrescu este descendentul unei familii de mari piloți români: bunicul său, Marin Dumitrescu, a fost între 1947 și 1976 Multiplu Campion Național Absolut la Coastă și Circuit, având în palmares peste 30 de titluri de Campion, iar tatăl său, Radu Dumitrescu, a fost campion la Viteză în Coastă și raliuri între 1977 și 1985. DRI: Când te-ai apucat de motorsport și de ce?

SD: Am crescut într-o familie care a dat țării doi mari campioni, așa că mi-a fost imposibil să stau departe de curse. Debutul în motorsport l-am avut în 2007, când am participat la doar două etape.

DRI: În ce ramură a motorsportului ai debutat? Pe ce mașină?

SD: Debutul meu a fost la Viteză în Coastă, chiar cu monopostul Dallara cu care am concurat. DRI: Deci te-ai lansat direct în Top! De ce ai ales un monopost în locul unei mașini de curse... să spunem obișnuită?

SD: Nu pot să spun că alegerea mi-a aparținut, ci a venit mai degrabă ca un rezultat al unei consfătuiri de echipă. Din cauza dificultăților cu bugetul - și nu numai - tata nu vroia să ne lase (pe mine și pe fratele meu) să ne apucăm de curse. Până la urmă, fără să știe el, am achiziționat un Golf, pe care l-am adus în curte și i-am spus: „vrei, nu vrei - noi vom pregăti această mașină pentru curse și vom concura cu ea!” Când a văzut cât suntem de hotărâți ne-a propus să facem un calcul să vedem ce ne așteaptă și la ce să ne așteptăm. A rezultat că, pentru a pregăti o mașină de locurile 15-20, ne trebuie un buget de 15.000 de Euro. Atunci a propus să mai punem 15.000 și să luăm o mașină de locul 1. Cum o „integralistă” precum un Mitsubishi - pentru locul 1 - costa cam 100.000 Euro, iar un Ford ultramodificat de H, costa chiar mai mult, ne-am îndreptat către un monopost. DRI: Spune-ne câte ceva despre monopostul tău.

SD: Păi este un monopost construit pentru cursele de circuit, pe care noi l-am adaptat pentru viteza în coastă... DRI: Care este diferența între monopostul tău și cel al lui Hora?

SD: În afară de patru cilindri și vreo

300 CP în minus? Faptul că Lola pe care o pilotează Hora este multiplă campioană a Europei la Viteză în Coastă, deci este un bolid special construit pentru astfel de competiții, în timp ce monopostul meu este pentru circuit. DRI: După un sezon 2010 în care ai fost prezent la doar două curse, am remarcat că anul acesta ai lipsit de la debutul Campionatului Național de Viteză în Coastă Dunlop. De ce?

SD: Din cauza bugetului sau, mai bine spus - a lipsei lui. Așa că anul acesta am hotărât că este anul lui Andrei (nr - Andrei Dumitrescu, fratele lui Silviu Dumitrescu), așa că el va face un sezon complet - sperăm, iar eu sper pentru la anul. DRI: Deci te vom vedea din nou în curse la anul? Cu ce mașină? Ce planuri ai?

SD: Voi concura din nou dacă voi avea bugetul necesar. Cu ce mașină? Vom vedea. În orice caz, pentru viitor pregătim un motor... mai altfel, cu care sperăm să venim la curse cât mai repede. DRI: Plănuiești să alergi și în altă parte în afară de Viteza în Coastă?

SD: Mi-ar plăcea pe circuit, acolo unde te întreci direct cu adversarii tăi și încerci să-i depășești. Dar nu voi renunța niciodată la coastă! DRI: Care este diferența de pilotaj dintre tine și fratele tău?

SD: Andrei este ca tata: merge prudent, studiază terenul, pregătește tactica și atacă la final. Eu sunt mai degrabă ca bunicul: atac din prima, pentru că deviza mea este - Ori la bal, ori la spital!


CNVC Dunlop 2011 - prima dublă Dominația lui Hora continuă și în acest sezon CNVCD

M

uscel Racing Trophy, prima dublă de coastă cu care a debutat Campionatul Național de Viteză în Coastă Dunlop 2011 s-a desfășurat în week-end-ul 29 aprilie - 1 mai, sub dominația categorică a Campionului Național absolut în exercițiu, Lucien Hora.

Deși s-a desfășurat pe un traseu nou, necunoscut tuturor piloților, pe urcarea spre Mateiaș dinspre Brașov, Muscel Racing Trophy nu a pus nici un fel de probleme pilotului reșițean, care a zburdat la volanul monopostului său Lola cu un timp cu 17 secunde mai

rapid decât principalul său urmăritor. Dubla de coastă de la Câmpulung Muscel a adunat la start nu mai puțin de 55 de concurenți, mulți dintrei ei debutanți, iar alții reveniți la cursele de coastă, cu material de concurs inedit. Dacă

dominația lui Hora nu a lăsat loc de dubii pentru ocupantul treptei I a podiumului final, lupta pentru locurile doi și trei s-a dovedit extrem de încinsă între Paul Andronic - campion la H și Christian Nistoran campion la N și juniori. Cei doi s-au impus și la grupele H și N la care concurează,

în timp ce la grupa A s-a impus Mihai Cîmpeanu, iar la vehicule istorice Gunther Graef. Următoarele două etape al Campionatului Național de Viteză în Coastă Dunlop 2011 sunt programate în zilele de 21-22 mai, la Straja, Alba.


CNVC DUNLOP 2011 - C창mpulung-Muscel - Galerie FOTO / VIDEO -


R

Start în a doua etapă a CNR Dunlop 2011: Raliul Tîrgu Mureş

aliul Tîrgu Mureş, cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop, se va disputa în primul weekend al lunii mai. Peste 45 de echipaje aliniate la start, o confruntare marcată de podiumul intregral românesc al etapei braşovene şi un echipaj mai puţin sudat pentru campionul entitre Gergo Szabo sunt suficiente ingrediente ca această etapă să fie una fără precedent. În afara acestor elemente, week-end-ul de foc tîrgumureşean rezervă tuturor spectatorilor şi iubitorilor de raliuri pe asfalt două superspeciale, etapa începând şi încheinduse simetric pe doar un kilometru şi 600 de metri ai superspecialei „Serpentina Tg. Mureş”. Piloţii care se vor alinia la Start vor avea de parcurs 420 de kilometri dintre care 105 împărţiţi în opt probe speciale. În afara celor două superspeciale programate în deschiderea şi respectiv închiderea raliului, alte 6 probe speciale se vor desfăşura în cursul zilei de 7 mai pe traseele Praid, Lupeni şi Suseni, PS2 şi PS5, programate pe traseul de la Praid fiind cele mai lungi probe ale raliului cu peste 28 de kilometri lungime fiecare.

Cu startul festiv din faţa Primăriei municipiului Tîrgu Mureş şi cu un parc de service ce va fi amenajat vineri în Parcul Trandafirilor din Tîrgu Mureş şi sâmbătă în Sovata pe DN 13A, raliul tîrgu-mureşean debutează din punct de vedere sportiv cu cel puţin 6 echipaje aspirante la prima treaptă a podiumului etapei. Câştigătorii primilor puncte în CNR Dunlop 2011, dintre care fruntaşii de pe podiumul braşovean: Porcişteanu, Marişca şi Gârtofan, dar şi campionul naţional entitre Gergo Szabo, sau echipajele abandonate Titi Aur/ Karoly Borbely şi Marco Tempestini/ Dorin Pulpea, vor pune presiune pe ritmul etapei, fiecare dorind să atragă cele mai multe puncte în clasament prin câştigarea etapei secunde a CNR Dunlop 2011. Raliul Tîrgu Mureş contează ca a doua etapă de asfalt din Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop, organizat sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Următoarea etapă a CNR Dunlop 2011 în calendarul competiţional al FRAS va fi la Cluj-Napoca în perioada 28-29 mai a.c.


CNVC Dunlop 2011 Provocarea continuă pe Coasta de la Alba C

onsacrată sub numele de „Alba Motor Challenge”, dubla de coastă din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă Dunlop de la Straja, judeţul Alba, se va desfăşura anul acesta în a doua parte a lunii mai. Week-end-ul 21-22 va fi astfel rezervat celei de-a VII-a ediţii a competiţiei organizate de Clubul Sportiv Autosport Fair Play sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Traseul tradiţional amenajat pe aproximativ 3 kilometri de pantă de la ieşirea din Hapria până la intrarea

în Straja, greutatea evenimentului în calendarul activităţilor din regiune şi recunoaşterea organizatorului local ca fiind unul din cei mai apropiaţi piloţilor concurenţi vor face ca de fiecare dată din această dublă a campionatului intern de viteză în coastă un prilej de întrecere autentică şi prietenească între performerii costaşi. Înaintea etapelor de la Alba, în clasamenul Open al Campionatului Naţional de Viteză în Coastă Dunlop 2011 reşiţeanul Hora şi-a adjudecat

primele 40 de puncte, dominând în faţa piloţilor Christian Nistoran şi Paul Andronic în două etape muscelene fără cusur.

Următoarele etape din calendarul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă Dunlop 2011 se vor desfăşura după cum urmează: Teliu - 11 - 12 iunie, Reşiţa - 02 - 03 iulie, Sinaia - 22 - 24 iulie, Rânca - 09 - 11 septembrie, Baia Mare - 01 - 02 octombrie, Râşnov - 21 22 octombrie a.c.


CNK Dunlop 2011 – disputa secundă

D

upă doar o etapă disputată în Campionatul Naţional de Karting Dunlop 2011, kartiştii înscrişi în competiţie vor lua din nou startul pe aceeaşi pistă bucureşteană de la AMCKart, week-end-ul 20-22 mai fiind rezervat unei noi reprize de karting în Bucureşti. La clasa Pufo, Bota Marco îi va avea de înfruntat pe Cerbu Andrei şi Condrea Cosmin, în timp ce la clasa Mini rivalii lui Vladimir Simion vor pune presiune pe ritmul cursei la această clasă junioare. Capetele de afiș la clasele N60, N80 şi N100 se aşteaptă să fie ţinute de Bogdan Stan, Balazs şi Lucian Pora, cei care s-au impus în prima etapă a CNKD, obţinând maximum de puncte în clasamentul la general al competiţiei. Clasele KF2 şi KF3, dominate după numai o etapă de Tiberiu Iorgulescu şi de Andrei Oprea, aşteaptă rivalităţi mai puternice în disputa secundă a campionatului, în timp ce la clasa superioară KZ2 italienii Gagliardini Paolo şi Compagnoni Nazareno sunt aşteptaţi să se înscrie din nou în competiţie. La startul etapei secunde a CNK Dunlop 2011, Federaţia Română de Automobilism Sportiv aşteaptă ca liderii la zi ai clasamentelor CNKD să continue rivalităţile pe pistă într-o nouă competiţie de zile mari. Următoarea etapă va fi disputată pe 24-26 iunie la Bacău.


CNR Dunlop 2011 Asfaltul clujean la a 30-a ediţie

P

rogramată în perioada 28-29 mai a.c., cea de-a treia etapă a Campionatului Naţional de Raliuri Dunlop 2011 se va disputa pe asfaltul clujean în cadrul Raliului Clujului ajuns acum la a 30-a sa ediţie. Înaintea deschiderii oficiale a sezonului competiţional 2011, organizatorului etapei, Horaţiu Savu, declara: “Membrii Clubului Sportiv SAVU RACING sunt deosebit de bucuroşi pentru faptul că vor putea oferi şi în sezonul competiţional 2011 fanilor clujeni ai motorsportului, şi de ce nu, şi fanilor din alte zone ale ţării, o cursă de tradiţie, organizată la cele mai înalte standarde, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi la ediţiile precedente”. Cu o dată de desfăşurarea devansată faţă de perioada tradiţională în care fanii

motorsportului din România erau obişnuiţi să se desfăşoare etapa clujeană a campionatului intern de raliuri, Raliul Clujului 2011 va coincide anul acesta cu Zilele Clujului, eveniment local cu un deosebit impact în rândul publicului amator. Pentru ediţia din acest an a compeitţiei clujene, organizatorul promite să păstreze în compoziţia raliului şi valenţa internaţională câştigată în sezonul precedent, precum şi doza de performanţă şi adrenalină devenită tradiţie pe probele de la Târniţa, Râşca sau Căpuş. Următoarea etapă a CNR Dunlop 2011, contând ca a patra etapă în calendar şi ultima de asfalt, va fi Raliul Argeşului şi va avea loc în perioada 17-18 iunie a.c.


Dunlop RoSBK – avancronică Slovacia

SLOVAKIARING Slovacia Lungime - 5.922m Lățime - 12m Viraje dreapta - 5 Viraje stanga - 6 Circuitul se parcurge în sensul acelor de ceasornic.

D

eși a fost programat inițial pentru a găzdui cea de-a treia etapă a Dunlop Romanian Superbike, circuitul din Slovacia a trecut în rândul doi al calendarului Dunlop RoSBK, după ce etapa din Ungaria a fost amânată. Circuitul slovac, cu 5 viraje de dreapta şi 6 viraje de stânga este unul dintre cele mai lungi și mai rapide din Europa. Pe linia

sa dreaptă de 900 metri se ating viteze de peste 300 km/h. La startul etapei, atât la clasa 1000 cc, SuperBike, cât şi la clasa 600cc, SuperSport, vor fi prezenţi la start cei mai importanţi piloţi ai sezonului. Prima victorie din acest sezon înregistrată în contul bulgarului Martin Choy, dar și forța demonstrată de Ionuț Mistode vor face și din etapa

de la Slovakiaring a Dunlop RoSBK 2011 un spectacol al performanței sportive pe două roți. După Slovakiaring, competiţia Dunlop Romanian Superbike va continua cu alte 4 etape programate după cum urmează: Hungaroring 24-26 iunie, Pannoniaring 15-17 iulie, Brno 09-11 septembrie și Serres 07-09 octombrie.


Dunlop deschide drumul în cursele GT de anduranţă P

entru Dunlop Motorsport, a fost un început de sezon fantastic pe tărâmul curselor de anduranţă GT cu concurenţi echipaţi cu anvelope Dunlop în fruntea multor categorii din majoritatea campionatelor de anduranţă în care este liberă alegerea anvelopelor.

După etapele de deschidere ale competiţiilor Intercontinental Le Mans Cup (ILMC), American Le Mans Series (ALMS), Le Mans Series (LMS) şi Nürburgring Endurance (VLN) Dunlop s-a impus drept anvelopa care câștigă tot. Concurenţii „încălţaţi” cu anvelope Dunlop au dominat clasele LMP2, GT Pro şi AM din ILMC, dar şi clasele LMP1 şi GT din ALMS şi clasele

LMP2 şi GT Pro din LMS. Pentru a mai adăuga încă ceva la prestigiul lor, anvelopele Dunlop au dus automobilul Ferrari F458 la prima sa victorie în clasa LMS GT Pro din cursa de 6 ore de la Le Castellet. Etapa de deschidere de 12 ore de la Sebring a ILMC şi ALMS, ce a avut loc pe 19 martie, a dat startul succeselor Dunlop prin victoria de la clasa ILMC GTE Pro ce i-a revenit maşinii BMW M3 GT2 cu numărul 56 a echipei BMW Motorsport. La clasa GT Am, victoria i-a revenit concurentului cu numărul 57 de pe un Ferrari F430 GTE în cursa de la Krohn, iar dominaţia maşinilor de casă în clasa nou intrată în ILMC, LMP2, prin concurentul

cu numărul 26 Signature Nissan Oreca 03, a continuat seria succeslor Dunlop. La categoriile ALMS de la Sebring, victoria la clasa LMP1 i-a revenit numărului 016 al Dyson Racing Team Lola B10/86, iar victoria la clasa GT i-a revenit numărului 56 BMW care a participat atât în ILMC cât şi în ALMS.

victorie impresionantă la clasa LMP2, terminând pe a treia poziţie a clasamentului la general, în timp ce victoria la clasa GT Pro i-a revenit echipei JMW Ferrari F458 GTC, care a obţinut astfel prima victorie într-o cursă de profil pentru acest nou Ferrari.

În Le Mans Series, după prima rundă a cursei de 6 ore de la Le Castellet care a avut loc la Paul Ricard pe 3 aprilie, concurenţii echipaţi cu anvelope Dunlop au condus detaşat clasele LMP2 şi GT Pro.

În Germania, competiţia deschisă tuturor producătorilor de anvelope Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring – sau pe scurt VLN – s-a încheiat cu victoria unei maşini BMW echipată cu anvelope Dunlop, victorie adjudecată de Schnitzer cu un BMW M3 GT echipat cu anvelope Dunlop.

Echipa Greaves Motorsport Zytek Z11SN a obținut o

“Pe perioada fiecărui intersezon întregul personal

al Dunlop Motorsport depun eforturi pentru a îmbunătăţi nivelul de performanţă al anvelopelor noastre pentru fiecare nou sezon şi, în pofida informaţiilor pe care le obţinem în timpul testelor, nu vom şti niciodată care este puterea maximă a noilor noastre produse până ce ele nu sunt validate în febra competiţiei,” a spus Directorul General al Dunlop Motorsport, Jean-Felix Bazelin “2011 a fost un debut plin de succes pentru noi la foarte multe categorii, astfel că principala noastră problemă acum este să facem suficiente anvelope pentru a satisface cererea pentru ele.” În momentul de faţă clasele GT sunt conduse de concurenţi care folosesc anvelope Dunlop.

Dunlop Racing Info Nr13  

Dunlop Racing Info Nr13

Dunlop Racing Info Nr13  

Dunlop Racing Info Nr13

Advertisement