Page 1


2

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Interviu de Paºte.

Credinþa te ajutã sã câºtigi ? Credinþa cred cã înseamnã încrederea cã eforturile pe care le faci îþi pot aduce reuºita. Orice sportiv se roagã înainte de meci. Asta-i regulã.

A fost grea trecerea de la box, la curse ?

Mihai LEU

trecerea de la echipamentul de pilot spre costumul de primar al localitãþii natale. • Nu pot trãi fãrã sã fac performanþã • Sunt dependent de cursa pentru locul întâi • Cred cã ºi sportivii au dreptul la idei ºi la opinii despre societate. • Trei idei pentru relansarea municipiului Hunedoara: INFRASTRUCTURA, TURISM ªI BINEÎNÞELES SPORT. Ai avut vreo intuiþie înainte de meciul lui Deaconu ? Am ºtiut cã va cîºtiga. Am fost sigur. ªi nu vorbesc aici doar ca suporter al unui boxer talentat, ci ca om care are o experienþã ºi care are o intuiþie în momente ca ãsta.

Ai avut intuiþii de genul ãsta ºi înainte de meciurile tale ? De exemplu, înainte de cel pentru campionatul mondial ?

Da. Am ºtiut. ªi nu este o glumã. Putem întreaba orice om care urmeazã sã treacã printr-un moment mai aparte, printr-o încercare cu mizã mare. ªtie când este sigur pe el ºi va câºtiga, are încredere. Þine ºi de credinþã.

Crezi ? Da. Cred cã fiecare facem parte dintr-un univers care nu existã fãrã lumina pe care vom merge sã o luãm cu toþii

Ca orice schimbare ºi ca orice început. Ceea ce a contat a fost voinþa de a face lucrurile cât se poate de bine, de a obþine performanþã. Nimic nu se poate face fãrã voinþã. Când i-am spus soþiei mele cã vreau sã fiu campion la curse mi-a spus cã nu mai am 19 de ani. Dupã ce am luat titlul, sotia mi-a spus cã eu nu pot sã trãiesc fãrã sã fac performanþã, fãrã sã obþin un rezultat bun. ªi a avut dreptate. Sunt dependent de cursa pentru locul întâi. De performanþã.

Cum a fost cu prima maºinã ? Prima maºinã este ca prima întâlnire cu o fatã. Este ca atunci când vorbeºti prima datã despre culoarea favoritã ºi despre ce muzicã îþi place. Prima mea maºinã, un Ford Ka, a fost o experienþã umanã, nu tehnicã, aºa cum probabil ar crede cei care privesc cursele. Mi-am dat seama cã motorul acela are propria lui personalitate. Cã poate sã mã ajute sã câºtig, dar pentru asta trebuie sã-i înþeleg filosofia. Pe urmã este vorba despre reflexe, despre instincte. Sunt secunde în care iei tot atâtea decizii, câte iei într-o zi. Dar ãsta este un lucru care poate fi înþeles mai ales de cei care au pasiunea asta a condusului.

Dacã ar fi sã defineºti într-un cuvânt cursele...? Control. Totul este despre control. Controlul asupra ta ca om care eºti supus presiunii fiecãrui viraj strâns, con-

trolul asupra unor sute de cai putere care te pot duce cãtre victorie sau care te pot îngropa. Sunt viraje la care îþi joci viaþa. ªi decizie.

Sportul aduce bani ? Orice manifestaþie sportivã de amploare a devenit o sursã de profit ºi de dezvoltare pentru comunitatea care o gãzduieºte. Sportul, trebuie sã genereze un profit economic, ca orice altã activitate de altfel. Avem uneori tendinþa de a trece proiectele legate de sport pe un plan secundar, tocmai pornind de la ideea cã altele sunt mai importante prin prisma profitului. Eu vãd sportul ºi ca pe o investiþie. O investiþie într-un stadion ºi în echipã aduce bilete vândute, ºi sponsori ºi atenþie publicã ºi investitori în diverse alte domenii conexe, iar investiþiile ajung sã genereze dezvoltarea durabilã. ªi pot sã dau exemplu chiar cu acest raliu. Cred cã este un eveniment care atrage lumea, sponsori, oameni din sport, firme. Orice astfel de eveniment aduce un punct de interes. ªi asta se poate vedea.

Pentru cã veni vorba despre stadion, ce crezi cã trebuie fãcut pentru a reface fosta glorie a Corvinului ? Cred cã primul lucru care trebuie fãcut, dacã tot vorbim de asta, este refacerea stadionului „Michael Klein”. Este primul pas. Cred cã este inadmisibil, nu numai faptul cã se pierde un simbol, dar se iroseºte aºa cum spuneam, ºansa unei surse de profit. Investiþia în stadion nu este numai pentru sport, ci este o ºansã în plus pentru dezvoltarea Hunedoarei.

ªi echipa de fotbal ? Echipa trebuie revitalizatã. Se poate gãsi un investitor consistent care sã aibã ºi dorinþã


Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Interviu ºi viziune pentru a reface echipa lui Lucescu, Rednic, Andone, Gabor ºi mai ales a lui Misa Klein. Eu am purtat discuþii cu mai mulþi oameni pe tema asta. Cred cã poate fi convins un om, care este ataºat de aceastã echipã sã vinã ºi sã punã din nou Corvinul la treabã, sã o pregãteascã pentru victorie.

Ai relaþiile acestea ? Am respectul unor oameni pentru faptul cã, la fel ca ºi ei, am fãcut performanþã.

Te angajezi la refacerea echipei ? Eu evit sã mã angajez din cauzã cã sunã aºa, foarte ca „înainte de 1989” De data asta însã da, pot spune cã fac ce trebuie ºi voi face tot ce voi putea.

Ce cautã un sportiv în politicã ?

Nu cred cã sportivii nu au dreptul la idei ºi la opinii despre societate. Pot sã spun cã sunt destule discuþii despre politicã în vestiare. Sportivii se identificã ºi susþin oamenii politici, poate pentru cã ei sunt mult mai repede atraºi de ideea de confruntare, de competiþie pentru o idee. Existã totuºi diferenþe mari între un sportiv ºi un om politic. Poate pentru cã cel din urmã tocmai este acuzat cã nu respectã principiile... Uneori este adevãrat. ªi acesta este unul dintre lucrurile bune pe care le pot aduce în politicã, când doresc sã fac ceva pentru oameni. Diferenþa asta este în avantajul meu. Pentru cã nu ºtiu sã triºez. Nu ºtiu sã promit de-aiurea. Un om care a fãcut performanþã în sport este leu, nu ºarpe. Nu poþi sã ajungi campion dacã triºezi, dacã nu lupþi corect, dacã loveºti sub centurã. Nici nu ajungi în faþa publicului. Te bate antrenorul dacã eºti un triºor ºi un mincinos.

ªi crezi cã o sã te ajute aceste calitãþi în politicã sau campanie.

Unde dimpotrivã loviturile sub centurã sunt regula ? Tocmai pe asta mã bazez. Eu cred cã am oamenii de partea mea. Pentru cã oamenii s-au sãturat de vorbe goale, de candidaþi care promit ºi nu fac nimic, de triºori. Eu spun mai puþine, dar ce spun vreau sã fie cinstit. Cât despre atacuri sub centurã, am avut parte de ele din plin. Mai ales acum, de când cu primãria m-au atacat cei care nu vor sã piardã, care au interesele aranjate.

ªi ce faci când adversarul joacã incorect ? Eu cred un lucru. Oamenii sunt cei care judecã ºi care dau verdictul. În ring, cine loveºte sub centurã pierde. Pierde ruºinos. Iar asta este urmarea verdictului cetãþenilor. Eu am încredere în oameni. Trebuie sã te aperi. Dar nu trebuie niciodatã sã faci la fel. Pentru cã vei pierde.

Ai avut vreodatã un meci în care adversarul nu a jucat corect ? O singurã datã. ªi a pierdut.

Pentru ce lupþi în cursa pentru primãrie ? Pentru câteva lucruri simple. Trei proiecte: primul, refacerea infrastructurii ºi a spaþiilor verzi, al doilea este legat de exploatarea potenþialului turistic al Hunedoarei, care în momentul ãsta nu este nici pe departe folosit aºa cum trebuie, iar al treilea este legat de sport: refacerea stadionului ºi a echipei ºi o bazã de tenis de câmp, unde voi veni cu o suprizã plãcutã.

Ai mai boxa ? Oricând, dar pentru mine, când mi-e dor, nu pentru competiþie. Este cel mai frumos joc.

Când o ºcoalã de box ? Este o idee despre care nu vreau sã vorbesc. Vreau sã o fac.

3


Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

5

Editorial Cuprins:

ÎN VECHEA DACIE de Radu Roman

Jarkko Miettinen a reusit sa castige la Resita al doilea raliul consecutiv in Romania, de aceasta data marcand puncte intregi in clasament. Multa lume se intreaba de acum daca lupta pentru titlul national nu s-a jucat deja, pentru ca in raliurile derulate pe pamant finlandezul va domina mai autoritar decat pe asfalt. Asa cum anticipam intr-unul din articolele precedente, inchistata lume a sportului cu motor din Romania va accepta cu greu dominatia unui nou venit, cu atat mai mult cu cat acesta nu se trage din Traian si Decebal. Miettinen in schimb are avantajul de a proveni dintr-o natiune pentru care sportul cu motor, si raliurile in special, reprezinta ceva natural, asemanator mersului pe jos. Iar performantele sale din primele doua runde ale sezonului 2008 sunt mai mult decat concludente. Desigur, dupa modelul bine cunoscut, la "Radio Sant" se anunta ba ca a facut mai multe recunoasteri decat oricare alt concurent, ba ca masina este ilegala. Numai ca buletinul asta de stiri il cam auzim de vreo 8 ani incoace, de la fiecare vajnic aparator al tricolorului lezat de propria-i lipsa de performanta. Acum a venit insa vremea ca acuzatiile sa fie dovedite. Pana acuzatorii vor intocmi capetele de acuzare, s-ar putea ca, la viteza lui, Jarkko Miettinen sa fii trecut linia de sosire a campionatului de mai multa vreme. Reprezentantul lui Traian, italianul Tempesta, a obtinut locul doi in runda secunda, ocupind aceiasi pozitie in clasamentul general. Necazul pilotului peninsular cu licenta romaneasca este ca de fiecare data, decand incearca sa cucereasca Dacia automobilistica,

apare cate un localnic care, spre deosebire de Bastus, se incapataneaza sa nu-i dezvaluie sursa de …putere. Intai a fost Titi Aur in 2006, apoi Dan Gartofan in 2007, iar acum este incurcat de un adversar din import. In ciuda cheltuielilor pe care urmasul Romei le suporta. Odata cu venirea vremurilor moderne, ecuatia victoriei avea sa fie incurcata si de reprezentantul lui Atilla. Gergo Szabo vine sa alerge pe probe de munte dupa o experienta acumulata in pusta maghiara si reuseste sa urce pe primele pozitii, chiar daca nu cu atat de mult succes ca si ruda sa ugrofinica mai indepartata Miettinen. Etapa urmatoare are loc in Hunedoara, nu departe de ruinele Sarmizegetusei. Urmasii dacilor au ocazia sa dea o riposta pe masura veneticilor, pentru a relansa sansele unui pilot local in cursa pentru titlu. Cel mai bine plasat in clasament este Dan Gartofan, care insa pare sa aiba ca si principala grije lupta cu concitadinul sau Manu Mihalache pentru suprematie in Brasov. La randul sau, Claudiu David trebuie sa reintre in joc, dupa contraperformanta tehnica din etapa precedenta, iar pentru Titi Aur a venit vremea rezultatelor. Bogdan Marisca a dovedit ca poate raspunde ritmului finlandez in etapa precedenta, insa trebuia sa-si duca performanta pana la capat, fara sincope costisitoare. In final un cuvant despre candidatul local Mihai Leu. In calitate de organizator va utiliza foarte probabil competitia pentru campanie electorala. Ramane de vazut insa unde se va situa ca si performanta sportiva, pentru ca cea mai buna campanie ramane victoria.

Interviu mihai Leu . . . . . . . . .2 Editorial . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 Harta raliului . . . . . . . . . . . . . 8 Program Raliu . . . . . . . . . . . . 9 PROFIL, D. GIRTOFAN . . . . . . . .10 Clasamente FRAS . . . . . . . . .12 PROFIL, M. MIHALACHE . . . . . .14 ISTORIC, N. COSMESCU . . . . . .16 PROFIL, HYPARION INVEST . . .18 PROFIL, NAPOCA R.T. . . . . . . .20 PROFIL, GICU NEMEª . . . . . . . .22 PROFIL, ALIN MÃRGINEAN . . . .24 PROFIL, V. PORCIªTEANU . . . .26 PAREREA MEA, D. BESLIU . . . .28 PROFIL, SEAT MTI . . . . . . . . . .30 PROFIL, E. KELETI . . . . . . . . . .32 PROFIL, C. CISMARU . . . . . . . .34 WRC, RADU ROMAN . . . . . . . .36 F1, M. MOISE . . . . . . . . . . . . . .38

Redacþia: AUTORALLY MAGAZIN Supliment informativ: www.autorally.ro Editor: AUTO BLIC BRAªOV; Adresa: Braºov, Str. Republicii nr. 50, Tel.: 0745.039736, Fax: 0368.430187, e-mail: bela@autorally.ro; Graficã ºi design: AFACERI PROSPERE SRL www.afaceriprospere.ro Foto: FreeLancer Rallyphoto.ro © 2003 Toate drepturile asupra acestei lucrãri aparþin AUTO BLIC BRAªOV. Conþinutul revistei „AUTORALLY MAGAZIN” nu poate fi reprodus integral sau parþial, în scris sau pe orice alt suport ºi nu poate fi distribuit liber sau prin vânzare decât cu permisiunea scrisã a AUTO BLIC BRAªOV.


ISTORIC PS-URI PS 1,6 - ALMAS David Claudiu – 3:19.3 – 2006, Mitsubishi Evo 7 gr.N PS 2 – CINCIS Gartofan Dan – 7:21.3 – 2003, Seat Cordoba WRC David Claudiu – 7:23.2 – 2006, Mitsubishi Evo 7 gr.N PS 3 - TOPLITA Mihai Leu – 7:21.2 – 2003 Hyundai Accent WRC David Claudiu – 7:24.2 – 2006, Mitsubishi Evo 7 gr.N PS 4, 10, 14 – POPESTI David Claudiu – 3:04.8 - 2006, Mitsubishi Evo 7 gr.N PS 7 - HASDAT Gartofan Dan – 7:19.9 – 2006, Subaru Impreza STI gr.N PS 15 – SUPERSPECIALA HD LUKOIL Aur Constantin – 1:15.6 – 2006, Mitsubishi Evo9 gr.N


Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

9

PROGRAM PROGRAM RALIUL HUNEDOAREI LUKOIL 2008 VINERI 09 MAI ORA 14:31 START RALIU - Deva, Piaþa Unirii (Primãrie ) ORA 14:32 SERVICE „A” 20’ - Deva, B-dul 1 Decembrie ORA 15:05 – PS 1 ALMAS

ORA 19:14 – PS 4 POPESTI Lungime: 7,50 km Traseul se inchide: 17:45. Traseul se deschide: 21:15 ORA 19:32 – PS 5 SUPERSPECIALA „LUKOIL” - DEVA Lungime: 1,40 km ORA 18:54 SERVICE „B” 45’ - Deva, B-dul 1 Decembrie ORA 19:49 SOSIRE ZIUA I - Deva, Piaþa Unirii (Primãrie )

Lungime: 7,70 km Traseul se inchide: 13:30. Traseul se deschide:17:00 ORA 15:48 – PS 2 CINCIS - VODAFONE Lungime: 15,00 km Traseul se inchide:14:18. Traseul se deschide:17:48 ORA 16:08 REGRUPARE „A” Toplita ORA 18:26 – PS 3 TOPLITA - VODAFONE

SAMBATA 10 MAI ORA 08:31 START ZIUA A II-A Deva, Piaþa Unirii (Primãrie ) ORA 08:32 SERVICE „C” 20’ - Deva, B-dul 1 Decembrie ORA 09:05 – PS 6 ALMAS

Lungime: 15,00 km

Lungime: 7,70 km

Traseul se inchide: 17:00.

Traseul se inchide: 07:30.

Traseul se deschide: 20:30

Traseul se deschide: 11:00

Oficialii cursei Observator FRAS : . . . . . . . . . . . . . . . . . . ªtefan VASILE (B) Colegiul Comisarilor Sportivi : Preºedinte : . . . . . . . . . . . . . . . . Dumitru RUSÃNESCU (B) Membru: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rãzvan RAÞIU (BV) Membru: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Horea PODAR (Cj) Arbitrii cursei Director Sportiv : . . . . . . . . . . . . . . . . Laurenþiu OROS (BV) Dir. Organizatoric : . . . . . . . . . . . . . . Ionuþ RUDEANU (HD) Secretar ªef: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Remus STRIAN (BV) ªef Securitate : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Bela STOICA (BV) ªef Traseu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Ioan BADIU (SB) ªef Verif. Tehnicã : . . . . . . . . . . . . . . . . Victor DRÃGAN (B) Cronometror ªef : . . . . . . . . . . Leonard ªTEFÃNESCU (B) Relaþii cu Sportivii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Dorin TOMA (BV) Observator Arbitri: . . . . . . . . . . . . . . . . . .Tamaº LANG (CJ) Medic ªef: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Dr.Ioan ILCA (HD) Ofiþer de Presã: . . . . . . . . . . . . . . . . . .Adrian GHIÞAN (HD)

ORA 09:48 – PS 7 HASDAT

ORA 14:20 – PS 12 GENERAL BERTHLOT Lungime: 2,70 km Traseul se inchide: 12:50. Traseul se inchide: 08:18. Traseul se deschide:16:20. Traseul se deschide: 11:48 ORA 14:33 – PS 13 SILVAS ORA 10:21 – PS 8 HATEG Lungime: 15,30 km Lungime: 2,70 km Traseul se inchide: 13:00. Traseul se inchide: 09:00. Traseul se deschie: 16:33. Traseul se deschide: 12:20 ORA 15:21 – PS 14 POPESTI Lungime: 7,50 km ORA 10:39 – PS 9 TUSTEA Traseul se inchide: 14:00. Lungime: 4,00 km Traseul se deschide: 17:20. Traseul se inchide: 09:00. ORA 16:04 – PS 15 SUPERSPECIALA Traseul se deschie:12:40 „LUKOIL” - HUNEDOARA ORA 11:39 Lungime: 2,50 km REGRUPARE „B” ORA 16:34 Hunedoara (statia Lukoil) SERVICE „E” 20’ - Deva, B-dul 1 Decembrie ORA 12:17 – PS 10 POPESTI ORA 16:55 Lungime: 7,70 km SOSIRE RALIU - Deva, Traseul se inchide:10:45. Piaþa Unirii (Primãrie) Traseul se deschie:14:17 ORA 22:30 ORA 12:32 FESTIVITATEA DE PRESERVICE „D” 20’ - Deva, MIERE – Casa de culturã, B-dul 1 Decembrie Hunedoara ORA 14:05 – PS 11 HATAGEL ORA 23:00 CONFERINTA DE PRESA Lungime: 4,10 km CU CASTIGATORII – Traseul se inchide: 13:30. Casa de culturã, Traseul se deschide: 16:00. Hunedoara Lungime: 15,40 km

Comitetul de Organizare

Mircea MOLOÞ Preºedinte Consiliul Judeþean Hunedoara /Preºedinte Mircia MUNTEAN Primarul Municipiului Deva / Membru Dan PRICÃJAN Prefectul Judeþului Hunedoara / Membru Nicolae Timiº Primarul Municipiului Haþeg / Membru Ion Tirinescu ªef Serviciu Poliþia Rutierã a Judeþului Hunedoara / Membru Marieta Ilcu RAILEANU Direcþia de Sport a Judeþului Hunedoara / Membru Col. Petru STANCOANIEI Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã / Membru Dr. Minodora VAIDA Serviciul de Ambulanþã al Judeþului Hunedoara / Membru Nicolae LEU AMC Racing HD / Membru Victor LEU AMC Racing HD/ Membru Victor P. LEU AMC Racing HD/ Membru


10

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil


Raliul Hunedoarei

12 LUKOIL 9-10 MAI ‘2008 Clasamente

Clasament general FIA (N+A)

Clasament grupa N - 2008

Pos Nr.Conc Pilot

Total

Retinut

Pos Nr.Conc Pilot

Total

1

101 MIETTINEN Jarkko

15.00

15.00

1

101 MIETTINEN Jarkko

15.00

15.00

2

3 TEMPESTA Marco

10.50

10.50

1 GIRTOFAN Dan

9.00

9.00

2

3 TEMPESTA Marco

10.50

10.50

6.00

6.00

9.00

9.00

5.50

5.50

3 4 5 6 7 8

105 SZABO Gergo 33 MIHALACHE Manuel 111 DAVID Claudiu 25 PORCISTEANU Valentin 103 AUR Constantin

3 4 5

4.00

4.00

3.00

3.00

6

2.50

2.50

7 8

Clasament grupa A - 2008

1 GIRTOFAN Dan 105 SZABO Gergo 33 MIHALACHE Manuel 111 DAVID Claudiu 25 PORCISTEANU Valentin 103 AUR Constantin

Retinut

6.00

6.00

5.50

5.50

4.00

4.00

3.00

3.00

2.50

2.50

Clasament Cupa Mitsubishi 2008

Pos Nr.Conc Pilot

Total

Retinut

1

16 MITROI Alexandru

12.50

12.50

1

2

14 VERGITSIS Dimitris

8.00

8.00

2

33 MIHALACHE Manuel

27.00

27.00

3

17 DUVAL Nistor

6.00

6.00

3

25 PORCISTEANU Valentin

20.00

20.00

4

11 RASPOPA Adrian

5.00

5.00

4

103 AUR Constantin

20.00

20.00

5

34 SAVU Ciprian

5.00

5.00

5

111 DAVID Claudiu

16.00

16.00

6

23 MULNER Ernest

4.00

4.00

6

7

45 ENACHE Cristian

4.00

4.00

7

8

88 TURBATU Cristian

4.00

4.00

8

Clasament Debutanti - Raliuri 2008

Pos Nr.Conc Pilot 101 MIETTINEN Jarkko

8 CISMARU Catalin 105 SZABO Gergo 41 ONORIU Daniel

Total

Retinut

42.00

42.00

14.00

14.00

13.00

13.00

9.00

9.00

Clasament Cupa Dacia Ursus 2008

Pos Nr.Conc Pilot

Total

Retinut

Pos Nr.Conc Pilot

Total

Retinut

1

441 BARBU Bogdan

15.00

15.00

1

99 KELETI Edwin

18.00

18.00

2

417 UNGUREANU Bogdan

12.00

12.00

2

405 COSMA Vlad

12.00

12.00

3

405 COSMA Vlad

8.00

8.00

3

36 SOOS Istvan

11.00

11.00

4

413 MIREA Alexandru

5.00

5.00

4

54 SAMOILA Bogdan

9.00

9.00

5

435 TOMITA Rares

4.00

4.00

5

419 DRAGOMIR Bogdan

8.00

8.00

6

433 ARGESANU Dragos

3.00

3.00

6

5.00

5.00

7

445 PESCARU Vlad

3.00

3.00

7

413 MIREA Alexandru

5.00

5.00

8

481 NASTASE Bogdan

3.00

3.00

8

403 ISPAS Marius

4.00

4.00

Clasament Echipe - 2008

Clasament grupa H - 2008 Pos Nr.Conc Pilot

Total

Retinut

1

15.00

15.00

12.00

12.00

7 PITIGOI Alexandru

53 LACATUS Mihai

2

332 ABRAHAM Thomas

3

339 KUENZEL Bernd

9.00

9.00

4

307 BALEA Ioan

5.00

5.00

5

319 IONESCU CRISTEA Horatiu

4.00

4.00

6

314 BOROIANU Lucian

3.00

3.00

7

313 DIMITRIU Victor

2.50

2.50

8

417 UNGUREANU Bogdan

2.50

2.50

Pos

Echipa

Total

1

Hiparion RT1

41.00

2

Napoca RT Silver

30.00

3

Hiparion RT2

16.50

4

Napoca RT Red

14.00

5

Hiparion RT3

8.50


14

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil


16

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Istoric

TRIADA SUCCESULUI: A ªTI, A VREA, A FACE Continuãm prezentarea unor fragmente din cartea lui Nicolae COSMESCU, “CU ACCELERAÞIA LA PLANªEU”.

A

ºtiut, a vrut, a fãcut. Dumitru “Dan” Necula, inginer ºi pilot, a fost singurul conducãtor al competiþiilor de la Automobile Dacia, oficializat pe acest post.

Dumitru Necula, “Dan” pentru toatã lumea, ºi-a petrecut copilãria în vecinãtatea faimoºilor fraþi Morassi. De la care a deprins dorinþa de a face curse ºi atracþia pentru mecanicã. Anii au trecut ºi iatã-l tânãr inginer mecanic, angrenat în pasionanta muncã de cercetare în laboratorul de motoare al ICSITA. Loc ideal pentru a pãtrunde în tainele meseriei. Dar nu ºi pentru competiþii, fiindcã întreaga cohortã a celor care începuserã cursele aici, migrase cãtre, pe atunci, recent înfiinþatul compartiment de curse al uzinei. La ICSITA rãmãseserã fanii acestora. Un numãr considerabil, care se deplasa oriunde, când aveau loc întreceri pe o razã suficient de generoasã. Cu predilecþie, desigur, pentru Argeº. Destul de repede însã va face ºi el pasul cãtre echipa de competiþii. În care

va intra într-o manierã deloc ortodoxã, graþie prieteniei cu mai vechea noastrã cunoºtinþã, Puiu Ciucã. La vremea aceea, “pe val“ în întrecerile de vitezã. Cum campionul era deseori lãsat acasã când bãieþii plecau la vreun raliu pe afarã, acesta, cu “de la el putere“ îl legitimeazã pe Necula la echipa uzinei. ªi chiar îl ia navigatorul sãu într-un raliu din zona Sibiului. Un debut admirabil pentru un neofit, dacã ne gândim cã cei doi se claseazã pe locul secund la grupa A. Virusul curselor care îl devora pe Dan pãrea sã-ºi fi gãsit rezolvarea. Numai cã participarea sa la “concertele marii orchestre“ nu era nici mãcar aleatoare. Practic, lipseau cu desãvârºire. Nu era loc ºi pentru el. Componenþa ambelor echipe, atât pentru raliuri, cât ºi pentru vitezã, era full.

Învãþând de la maeºtri ªi atunci nu-i mai rãmânea decât sã-ºi facã propria sa maºinã, cu ce putea gãsi la ICSITA. Plus “donaþii“ de la prietenii de la competiþii. Cu o astfel de monturã ne uimeºte, clasându-se pe podiumul grupei A la un circuit intra-muros, organizat la Sf. Gheorghe. Înaintea sa, doar marii dominatori ai categoriei, Victor Nicoarã ºi Fane Iancovici . Doi indivizi la care apeleazã ºi de la care primeºte sfaturi întru perfecþionarea pilotajului sportiv. Cel mai receptiv la solicitare este “nea Fane, care þinea la mine“, povesteºte Dan. I-a spus sã-l urmeze când iese la antrenament ºi unde pune el roata, sã o punã ºi discipolul. Unde frâneazã maestrul, acolo sã o facã ºi el. Zis ºi fãcut. Aºa a descoperit Necula cã trasele sale nu erau ca ale celor mari. “ªcoala maestrului“ a fost un adevãrat prag psihologic pe care l-a trecut în drumul sãu spre marea performanþã. Nicoarã l-a invitat chiar în intimitatea pilotajului sãu. L-a urcat la el în maºinã, care, de vitezã fiind, n-avea scaun decât pentru pilot. În rest, un roll-bar de care Dan s-a agãþãt “ca un pãianjen”. Cu toate aceste condiþii improprii, dar de invidiat fiindcã se afla în maºinã cu unul dintre marile “volane“ ale României, a fost martorul unei urcãri de vis a probei. Dar una mutã, fãrã nicio explicaþie. Doar când au ajuns la finiº, Victor i-a zis: “vezi ? Aºa se merge. Trebuie multã fineþe“. La momentul respectiv, Necula n-a înþeles mai nimic. În schimb, cele douã experienþe puse cap la cap l-au condus la descoperirea altei soluþii, probabil la fel de eficientã. Însã mulatã pe temperamentul ºi personalitatea sa. Cea mai importantã revelaþie a fost cã “trebuie sã sari calul, altfel nu te apropii de vârf“. Acum ºtia mai toate secretele pilotajului ºi pregãtirii unei maºini. Pe care voia sã le testeze în competiþie cu cei mai buni. Aºa cã se dedicã automobilismului din pasiune sportivã, dar ºi profesionalã. Premisele succesului erau întrunite. Mai trebuia doar sã se iveascã. În mare, acestea au fost începuturile lui Dan Necula în raporturile sale cu competiþiile.


Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

17

Istoric

P

iteºti, fotografie de grup a echipei Dacia în primul an post-Balint. De la stg. la dr.: Cristi Macaneaþa, Dan Necula, Silviu Moraru, Stefan Vasile (câºtigãtorul cursei, cu Moraru), Nicolae Voican, Constantin Aur. Lipsesc, Gh. Nemeº ºi Dan Boboescu.

e la început, Dan s-a simþit mai atras de întrecerile de vitezã. Indiferent cã erau de circuit sau coastã.

Nu putem avea însã o abordare brutalã a subiectului, a perioadei de final a echipei Dacia. Mai exact, cea în care conducerea a fost asiguratã de Dumitru Necula. Ar fi fost echivalentul unei adevãrate blasfemii sã trecem peste întâmplãrile ce au dus, în timp, la numirea în funcþia de ºef al serviciului competiþii a celui de care tocmai am vorbit. Pentru aceasta sã facem un scurt remember a ceea ce era echipa de competiþi auto a IAP, la începutul lui 1990. Odatã cu rãmânerea lui Grigoraº “afara“, polii puterii din echipã nu doar cã se reduseserã la numai douã nume, Scobai ºi Zãrnescu, dar ce era mai grav, pierduserã inginerul care le fãcea motoarele celor doi raliºti de top. ªi ar mai fi de adãugat, aspect deloc secundar, cã trupa de vitezã suferise ºi ea o mare pierdere prin plecarea megacampionului. Aºa încât, se impunea înlocuirea de urgenþã a acestuia cu cineva cât de cât capabil sã-l suplineascã. Zãrnescu, spirit înreprinzãtor cum îl ºtim, a fost cel care a avansat ideea:

Dan Necula, de la ICSITA. Pentru cei care au uitat, sã le reamintim cã acesta era inginer motorist, cu o bogatã experienþã, dobânditã graþie bancurilor de încercãri ale institutului unde lucra. În plus, era ºi un destul de performant pilot de vitezã. Dovadã, titlul de campion pe care tocmai îl obþinuse la vitezã în coastã. Deci, Necula era omul indicat. Evident cã nu a refuzat invitaþia. Mijloacele ºi posibilitãþile de care dispunea echipa de competiþii a uzinei erau net superioare condiþiilor de care beneficia la ICSITA. Migrarea acestuia de la o formaþie ce strãlucise doar “o varã“, la marea echipã, avea sã declanºeze o miºcare de tip domino. Sosirea sa împreunã cu Puiu Ciucã, “reabilitat“ acum dupã exilul impus cu ani în urmã, a dus la dispariþia pitoreºtii grupãri a cercetãtorilor de pe platforma Colibaºilor. În fond, ar fi fost ºi exagerat, dacã nu chiar absurd, sã existe douã echipe în aceeaºi curte“. La început a fost o “ventilare“ Acesta a fost efectul plecãrii lui Necula. “Miºcarea“ s-a completat de minune cu alte evenimente ce s-au pro-

D

Schimbarea gãrzii

dus în interiorul compartimentului competiþii al uzinei, ce au condus la “uºurarea“ de câteva nume. Iar când miºcãrile s-au încheiat, nominalizarea lui Necula ca pilot de raliu a devenit mai mult decât imperioasã. Disciplinã cu care acesta cochetase de foarte puþine ori, ºi numai stând pe scaunul din dreapta. Dar, spre lauda sa, Dan a muncit ºi s-a acomodat cu “macadamul“ ºi mersul acrobatic pe care-l impune. Un stil în totalã antitezã cu pilotajul pe asfalt. Totuºi, cele mai bune rezultate tot aici le va obþine.

P

ânã ca “revolta transmisiei” sã fie anihilatã, adversarii au înþeles cã “super Nova” este o adevãratã armã letalã pentru ei, ºi au reuºit sã o scoatã în afara legii. Pe asfalt, aceasta(la volan, Necula) se simþea mult mai în largul sãu.

Cam aºa a fost începutul strânsei colaborãri a noului venit cu cei gãsiþi acolo. ªi tot pe atunci a rostit ºi Puiu Ciucã acele cuvinte ce au stârnit doar câteva zâmbete, ºi ele doar de condescendenþã, fiindcã cei cãrora le erau adresate nu puteau crede aºa ceva, dar care se vor dovedi nu peste mult timp profetice. Vi le mai amintiþi? “Bãi, le-a zis Ciucã lui Scobai ºi celor din vechea gardã, ãsta(adicã Necula, ºi el de faþã la ºuetã) într-un an vã dã pe toþi afarã“. Hai sã fim serioºi, cine din cei în cauzã ar fi putut crede? Ei toþi erau nume grele nu doar în echipã, ci ºi în miºcarea sportivã din România. Dar timpul ºi-a continuat neabãtut trecerea peste lume ºi vorbele simpaticului Puiu au fost uitate. Viaþa echipei a mers mai departe...


22

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil Sibiu 1982

Gicu NEMEª

30 DE ANI DE RALIURI

Bulgaria 1988

Baia Mare 1989

Copilotul Gicu Nemeº Experienþa în lumea sporturilor cu motor este extrem de importanta. În raliuri, experienþa unui copilot este vitalã.

D

in 2005, Gicu Nemes merge în dreapta lui Alex Filip. Cariera sa a început însã în 1978, la Raliul Zãpezii. De atunci a luat startul în peste 250 de raliuri, peste 40 dintre ele cu statut internaþional. Gicu Nemes a mers în dreapta unor piloþi de top - Petricã Aldea (Dacia 1310), Costi Duval (echipa de uzinã Oltcit), Cristi Mãcãneaþã (echipa de uzinã Dacia), Florin Nuþã, Nistor Duval ºi Horaþiu Ionescu Cristea. La o vârstã la care alþii ºi-au pus de mult casca în cui, Gicu Nemeº preferã sã-ºi continue evoluþiile în Campionatul Naþional de Raliuri alãturi de Alex Filip. „ªtiu cât de important este sã ai un copilot pe care sã te poþi baza. Experienþa lui Gicu Nemeº a fost decisivã în multe situaþii grele. Am învãþat foarte multe de la el, a ºtiut sã mã þinã pe drum ºi, atunci când maºina a mers, m-a condus cãtre victorie”, a spus Alex Filip despre Gicu Nemes, unul dintre cei mai titraþi copiloþi din Campionatul Naþional de Raliuri care mai este încã în activitate.

Raliul Zãpezii 1991


24

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil


NAPOCA RALLY SCHOOL Logistică

N

APOCA RALLY SCHOOL îşi are baza tehnică şi experienţa dobândită de către pilotul Daniel Ungur şi navigatorul Sebastian Itu în campionatul naţional de raliuri, în timp ce expertul în regulamente al şcolii e Mihai Avram . Materialul automobilistic al şcolii e unul de top: un Subaru Impreza STi, de grupa N, dar şi un Logan special echipat. Lor li se adaugă condiţii optime de studiu, aici incluzându-se chiar şi catering pe timpul cursurilor. Pentru elevii ce dovedesc reale calităţi de piloţi, NAPOCA RALLY SCHOOL oferă un bonus: PARTICIPAREA ÎNTR-O ETAPĂ DE CNVC SAU RALLY SPRINT.

Prezentare

S

etea de adrenalină si tentatia de a deveni un adevărat pilot de raliuri are de un an de zile un nume cu rezonanţă la Cluj-Napoca, Şcoala de Pilotaj Motorhome Napoca. Născută din dorinţa lui Daniel Ungur şi Sebastian Itu, ambii sportivi activi în campionatul naţional de specialitate, de a transmite mai departe pasionaţilor tehnicile de pilotaj şcoala porneşte la drum şi în 2008. De la noul nume, NAPOCA RALLY SCHOOL, până la materialul pentru cursuri, <fabrica de piloţi de la Cluj> demarează într-un nou proiect, mult mai dinamic şi elaborat, de pregătire a celor interesaţi de a deveni piloţi de raliu.

Durata Cursul şcolii de pilotaj intesiv este de 2 zile (sâmbăta şi duminca, în serii de 5 elevi) Ziua 1: teorie 3 h, pauză, practică 5 h Ziua 2: teorie 3 h, pauză, practică 5 h Date de contact: Daniel Ungur +40724. 358.333 office@motorhomenapoca.ro daniel.ungur@4drive.ro


26

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI â&#x20AC;&#x2DC;2008

Profil


Raliul Hunedoarei

28 LUKOIL 9-10 MAI ‘2008 Pãrerea mea

WHERE IS A START THERE IS A FINNISH! Dan Beºliu/Freelancer

M

-a mâncat tastatura sã scriu comparativ despre piloþii români ºi piloþii strãini de la noi din campionat. Reacþiile nu au întârziat sã aparã. ªi, ca sã fiu sincer, m-au surprins foarte tare. Piloþi de la care mã aºteptam sã primesc mãcar un zâmbet schiþat în colþul buzelor m-au criticat violent, iar alþii de la care aºteptam leviere pe cocoaºã m-au felicitat entuziaºti. Am stat ºi m-am gândit destul de mult sã înþeleg ce se întâmplã. ªi dupã câteva sãptãmâni mi-am dat seama. M-au criticat cei care au sponsori ºi care depind de bugetele acestora ca sã facã performanþã ºi m-au bãtut prieteneºte pe umãr cei care pot sã alerge pe banii lor. O fi bine? Sã vedem. Nu e un secret pentru nimeni cã în CNR existã douã feluri de piloþi. Unii merg cu bani de la sponsori ºi alþii se sponsorizeazã singuri din afacerile personale sau din afacerile rudelor apropiate. Dupã alte criterii însã, cele douã tabere nu rãmân distincte, ci se amestecã ºi fac schimburi care de care mai surprinzãtoare. Dacã ne gândim doar la interesele legate de promovare ºi imagine, v-aþi aºtepta ca cei care se dau pe banii sponsorilor sã fie campioni la acþiuni de promovare, ºI totuºi existã ºi mulþi piloþi care îºi promoveazã brandurile proprii chiar mai bine. Apariþia piloþilor strãini în întrecerea internã a scuturat podiumul etapelor desfãºurate pânã acum de glorii ºi orgolii autohtone ºi a adus performanþa ºi talentul sub cupe. Sigur cã ãsta nu poate fi motiv de mulþumire decât pentru cei care se

dau la curse ca sã înveþe constant ºi care vor sã progreseze luându-se la întrecere cu cei mai buni. ªi la prima etapã, ºi la a doua, trei din primii cinci piloþi sunt strãini. Iar pe David, ca sã mai echilibrãm balanþa, l-am trecut la “ai noºtri” de acum. Asta în condiþiile în care, în afarã de Tempesta, care are doi ani de raliuri interne, Miettinen ºi Szabo s-au întâlnit cu probele de la Braºov ºi Reºiþa prima datã în viaþa lor. În aceste condiþii, reacþiile piloþilor români care îºi fãcuserã alte socoteli legate de puncte dupã douã etape sunt fireºti. Nu se mai pot face economii la buget ºi presiune pe pedala de acceleraþie în 2008. Nu am sã spun iar cã joaca s-a terminat, dar o sã spun cã cei care sunt nemulþumiþi primesc ceea ce meritã. Dacã apariþia unor piloþi mai rapizi îi pune în dificultate faþã de buget, sponsori, promovare, fani ºi jurnaliºti, înseamnã cã nu sunt pregãtiþi sã facã faþã presiunii sportive. ªi asta este grav. Ce este ºi mai trist pentru mine este cã am auzit reproºul: “ai crescut cu acest campionat ºi acum ne dai în cap”. Nu spun cine, domn mare de la raliuri însã. Nici nu conteazã. Conteazã pentru mine cã un astfel de argument poate fi folosit de un pilot român cu pretenþii în lupta pentru puncte. Nu pot sã îi rãspund decât cã am crescut ºi la WRC, F1, WTCC, IRC, FIA GT ºi, la fel ca ºi alþi colegi de breaslã, ne-am luat ºi ne luãm la trântã permanent cu cele mai bune reviste, site-uri ºi agenþii de afarã. Desigur, dupã posibilitãþile noastre. Ce e important e cã n-am ales ca referinþã cele mai bune ºi mai performante sisteme ºi soluþii media care promoveazã motorsportul mondial. Nu e nici o satisfacþie pentru nici un jurnalist român de motorsport cã e mai bun decât cineva de la ziarul local din Rãdãuþi sau Calafat. Noi ne uitãm la cei mai buni ca noi, pe care ne dorim sã îi egalãm mãcar din când în când ca performanþe jurnalistice. Greu, foarte greu, dar nu imposibil. Mai mult, critica constructivã nu a fãcut rãu la nimeni. ªi atunci când ºi clasamentele aratã acelaºi lucru, nu vãd nici un motiv de supãrare pentru piloþii români. Dimpotrivã, eu vãd aceastã situaþie pe o oportunitate uriaºã de progres sportiv. Pentru cine urmãreºte acest lucru. La final, ar trebui sã trag o concluzie. ªi de aceastã datã o sã-mi fac ceva prieteni. Pentru cã eu cred cã am ajuns aici fiindcã ne-am mulþumit cu puþin. ªi fanii, ºi presa, ºi sponsorii, ºi chibiþii, ºi mecanicii, ºi oficialii i-au lãudat pe piloþi ºi s-au mulþumit cu puþin de la ei. Decât deloc, mai bine aºa, puþin – a fost sloganul nostru în ultimii ani. Nu i-am criticat, nu le-am cerut performanþã, nu le-am cerut spectacol ºi am ajuns aici. Acum cu toþii suferim din cauza asta. Dacã vom fi mai exigenþi ºi le vom cere mai mult, cu atât mai mari vor fi meritele favoriþilor noºtri. Pe tricourile finlandezilor la etapele de raliuri scrie “where is a start there is a finnish”, un logo al combativitãþii ºi sportivitãþii acestei naþii. Oricât aº încerca sã gãsesc un logo la fel de rãzboinic pentru piloþii români astãzi, nu-mi vine în minte decât “pe-un picior de plai, pe-o gurã de rai”. Trist, nu? Dacã ºi pe voi o sã vã deranjeze asta la fel de tare cât mã deranjeazã pe mine, poate cã de acum înainte vom fi mai exigenþi ºi mai realiºti când vom face aprecieri legate de performanþa piloþilor români. Aºa, în 10 ani, poate o sã avem motive sã inventãm ºi noi un strigãt de luptã.


30

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil

SEAT MTI MOTORSPORT S

EAT Ibiza Cupra D este ºi în 2008 o prezenþã ineditã în CNR- Dunlop. Pilotatã de Adrian Drãgan ºi Valentin Brãdãþeanu modelul propulsat de un motor diesel este susþinut de SEAT - Porsche România, Mobil, Dunlop ºi Metrotehnica International.


32

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI â&#x20AC;&#x2DC;2008

Profil


34

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

Profil

8

Echipaj Catalin Cismaru - pilot Gabi Lazar - copilot

,,Raliul de la Deva e un raliu care ne place, pe care, firesc, ne propunem sa- l terminam cat mai sus in clasament. Masina, in noua ei configuratie, ne place, de asemenea, extraordinar de mult, si de aceea, cat mai repede posibil, ne propunem sa incepem lupta pentru podium."

Autograf Cãtãlin:

Autograf Gabi:


36

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008

WRC

Câteva clarificãri în privinþa regulamentului U

ltima intalnire a Consiliului Mondial al Sportului a adus clarificari in ce priveste viitorul raliurilor. Membrii comisiei WRC, in frunte cu presedintele Morrie Chandler, au reusit sa obtina votul pozitiv al consiliului in ce priveste noul regulament tehnic al viitoarei formule competitionale. In primul rand, consiliul mondial a relaxat regulamentul privind specificatiile vehiculelor din cadrul echipelor oficiale nou venite in WRC. Cu toate ca detaliile precise urmeaza sa fie anuntate, Morrie Chandler explica:" noile reguli vor acoperi aspecte fundamentale ca si designul motorului, suspensiei si a transmisiei. Atat timp cat regulamentul este respectat, echipele vor putea face modificari mai usor in vederea obtinerii fiabilitatii dorite", incheie neozelandezul. Masura relaxeaza practic aspectele legate de utilizarea noilor piese cu sau fara omologare, iar prima echipa care a beneficiat de aceasta decizie este Suzuki. In 2008, echipa japoneza va putea utiliza cu doua

motoare in plus fata de ceilalti concurenti. Dar cea mai importanta decizie a constituit-o definirea modificarilor grupei N sau Super 2000 in drumul lor spre noul world rally car. Schimbarile vor consta in principal in adaugarea unui turbo compresor si in acordarea libertatii in ce priveste designul aripii spate. Presedintele comisiei explica:" noile piese nu trebuie sa duca la modificari tehnologice. Trebuie doar sa produca o imagine mai agresiva si spectaculoasa a masinii, fara a ameliora in masura semnificativa performantele sportive. Si costurile trebuie tinute sub control. Cele doua tipuri de automobile trebuie sa-si mentina echivalentul de performanta si sa concureze in conditii egale". Federatia Internationala va edita cat de curind un ghid al acestor modificari, care va cuprinde inclusiv perioada de timp necesara pentru a monta si demonta aripa spate! Tot cu aceasta ocazie s-a lamurit si data la care noile reguli privind world rally

car vor intra in vigoare. Automobilele care respecta noul regulament vor fi admise la start din 2009, dar vor putea marca puncte abia din 2010. Noul regulament va deveni obligatoriu pentru toata lumea din 2011. Actualele world rally car vor putea concura inclusiv in 2010, dar vor fi subiectul unor controale tehnice stricte. Iar din 2011, actualele wrc-uri "detonate" vor putea participa in campionatul mondial doar in mana pilotilor privati. Totodata, Chandler a dezmintit stirea lansata de un saptamanal britanic, care anunta ca Max Mosley ar dori intoarcerea la doua roti motrice. "Habar nu am de unde a venit acest zvon, dar nu este nimic adevarat in el". Semnele de intrebare s-au lamurit si in ce priveste sistemul de rotatie al etapelor. Presedintele comisiei de raliuri sustine ca exista 24 etape de raliuri viabile, necesare ca un asemenea sistem sa functioneze. "Daca apare in mod neasteptat un scurt circuit, exista deja o formula de rezerva", spune Chandler. 3mmm


Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI â&#x20AC;&#x2DC;2008

37

WRC

Scandalul Mosley P

resedintele FIA a pus lumea automobilului intr-o situatie jenanta, dupa escapada sa sexuala in stil nazist. Imediat dupa articolul aparut in News of the World scandalul sa declansat, iar decizia unui tribunal britanic de a nu interzice imaginile din timpul orgiei postate pe internet nu a facut decat sa inrautateasca lucrurile pentru Mosley.

MEMSI au anuntat ca asteapta rezultatul procesului, pentru ca Mosley a dat publicatia britanica in judecata, dar imaginea presedin-

mai nuantata a avut partenerul lui Mosley in administrarea curselor de Grand Prix, Bernie

Max Mosley, in varsta de 68 ani, conduce FIA din 1993 si se afla la al 4-lea mandat. Max Rufus provine dintro familie foarte bogata, tatal sau Sir Oswald Mosley fiind cunoscut ca si ultimul presedinte al Partidului Fascist Britanic, inaintea celei de-a doua conflagratii mondiale. De aici si pana la asocierea unor conotatii naziste orgiei organizate de Molsey nu a fost decat un pas. Imediat, reprezentantii unor cluburi membre ale FIA au declarat ca Mosley nu mai poate ramane presedinte. Cei mai vehementi au fost nemtii (ADAC), americanii (AAA) si olandezii (KNAF). Israelienii de la

telui a fost grav alterata. Dupa reactia cluburilor membre, a urmat cea a principalilor constructori. BMW, Mercedes - Benz, Honda si Toyota, cu toate participante in Formula 1, au cerut demisia lui Mosley. O pozitie

Ecclestone. Acesta a negat faptul ca cele intamplate ar avea vreun efect asupra sportului pe care-l conduce si considera ca reprezinta viata privata a lui Mosley. In acelasi timp, Ecclestone spune ca FIA trebuie sa-si rezolve singura

aceasta problema, fara amestec din afara. Incoltit din toate directiile, presedintele FIA a incercat sa faca separatia intre viata sa private si administrarea treburilor forului mondial, a negat orice nuanta nazista a escapadei si a calatorit in Bahrein si Iordania, pentru cele doua runde ale celor mai importante campionate gestionate de FIA. In acelasi timp, a scris tuturor celor 222 membri ai FIA din 130 tari pentru a-si cere scuze daca "afacerea" a provovat neplaceri pe plan national. In asemenea conditii, adunarea generala a FIA se va reuni intr-o sesiune extraordinara in 3 iunie avind scopul unui vot de incredere in actualul presedinte. Excursia in Iordania, in dauna Spaniei unde se desfasura in acelasi weekend Marele Premiu de F1 de la Barcelona si unde s-a desfasurat o campanie FIA antirasism, a fost considerata ca un gest de cautarea de aliati in regiune. Asta dupa ce presedintele autoritatii nationale din Arabia Saudita a declarat ca-l va sustine pe Mosley la vot. In acelasi timp, Mosley a declarat ca nu mai doreste un nou mandat in fruntea FIA si ca se va retrage in octombrie 2009. Pana la inceputul lunii iunie asteptam si reactia ACR, fiind cunoscut faptul ca actualul presedinte Constantin Niculescu este unul dintre vechii sustinatori ai lui Max Mosley. 3mmm


38

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI â&#x20AC;&#x2DC;2008

f1

RUMM HYATT - Payroll Experts

Ion Tuculescu 42A Street, Bucharest 031615 Tel: 0742101766; E-mail: rummhyatt@gmail.com

Povestea celor 3 boboci de Marius MOISE Timo Glock, Kazuki Nakajima si Nelson Piquet Jr au absolvit GP2 si au promovat in F1.

I

n acest sezon, foarte multe comentarii se vor concetra pe "echipa" de boboci din Formula 1. Chiar daca Sebastien Bourdais este si el tehnic un "boboc", la fel ca Jacques Villneuve inaintea lui, e greu sa numesti "boboc" un campion Champ Car. Timo Glock, Kazuki Nakajima si Nelson Piquet Jr au urmat acelasi drum in F1 via GP2. Nakajima si Piquet impart acelasi avantaj de a fi fii unor faimosi piloti de Formula 1. Satoru Nakajima si Nelson Piquet Senior au facut parte din aceeasi echipa, Camel Lotus Honda, in 1988. Totusi, ceea ce este cu adevarat intere-

aveau parte de ultimele masini de pe grila. In acest an, Nakajima, Glock si Piquet au sansa de a repeta figura facuta anul trecut de Lewis Hamilton. E foarte greu sa ne aducem aminte cati debutanti au avut parte de masini cu asa potential.

sant cu privire la acest trio sunt masinile pe care ei le conduc si care se aseamana foarte mult. Williams incearca sa se lupte cu Ferrari si McLaren pentru primele pozitii pe grila de start. Toyota spune ca au avut parte de un extrasezon foarte prolific si sunt pregatiti sa atace podiumul, iar experienta echipei Renault, plus aducerea lui Alonso, ar trebui sa conteze in lupta pentru podiumuri. Pana acum, debutantii in Formula 1

Nelson Piquet Junior Renault

" Kazuki Nakajima Williams Timo Glock - Toyota

"

Cred ca sunt la fel de agresiv precum Hamilton" declara epentru Reuters. "Am demonstrat in GP2 anul trecut. Am concurat cu Lewis in 2006. M-a batut in cateva curse, dar lam batut si eu in altele. Stiu ca in ceea ce priveste pilotajul sunt la un nivel bun". "In Formula 1 e greu sa depasesti, insa daca voi avea sansa voi incerca. Trebuie sa gasesti un echilibru intre a fi agresiv si a te feri de probleme" "Cred ca Toyota a facut cele mai mari progrese in comparatie cu celelalte echipe. Cred ca suntem foarte puternici in comparatie cu Williams, Red Bull, BMW si Renault. Jarno este foarte rapid, iar Toyota are intradevar potential pentru podiumuri"

Trebuie doar sa ma concentrez si daca vom reusi sa dam tot ce avem mai bun atunci cu siguranta vom avea un sezon bun" a spus Kazuki in Autosport. "Nico (Rosberg) este tanar si mult mai experimentat decat mine, iar pentru mine este foarte bine sa am un coechipier precum Nico. El are aceeasi varsta ca si mine, deci comunicam foarte bine si cred ca totul este bine in acest moment" "In acest debut de sezon resimt o oarecare presiune, dar ma bazez pe experienta anului trecut pentru a trece mai usor peste aceasta perioada. Cred ca m-am descurcat bine in GP2 si de aceea sunt increzator ca totul va merge bine si in Formula 1." "Stiu ca trebuie sa imi imbunatatesc performatele in mod continuu, va trebui sa ma calific din ce in ce mai bine, iar rezultatele in cursa vor veni de la sine".

Scopul meu este sa dau totul pentru echipa, impreuna cu Fernando (Alonso). Voi incerca sa obtin maxim din fiecare cursa si sa stau aproape de coechipierul meu in clasament." "Renault este o echipa importanta si va trebui sa progresez treptat. Cred ca am avut multe curse bune in GP2 si F3 pentru a putea sa ma adaptez cat mai repede in F1. Cred ca e cursul normal al lucrurilor". "E primul meu an in Formula 1. Nu trebuie sa demonstrez nimic. Trebuie sa invat cat pot de mult si chiar daca lui Fernando n-o sa-i placa, voi invata de la el. Voi folosi informatiile sale si voi invata cum functioneaza. Voi asculta comentariile sale cu inginerii". "Imi voi face datoria, ceea ce insemna sa ma tin aproape de el in clasament. E cam devreme sa dau pronosticuri, insa voi incerca sa duc masina la limitele ei superioare". "Cred ca totul trebuie luat treptat, cu calm, pentru ca abia sunt la inceput. Cred ca Heikki s-a cam grabit un pic. Poate ca a avut presiune din partea lui Fisico". "Asta voi face, voi incepe treptat. Am un dublu campion mondial ca si coechipier. El este singurul dublu campion mondial in acest moment in Formula 1 si probabil unul dintre cei mai buni piloti de pe grila".


2008_deva  

Raliul Hunedoarei LUKOIL 9-10 MAI ‘2008 Cred cã primul lucru care tre- buie fãcut, dacã tot vorbim de asta, este refacerea stadionu- lui „Mi...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you