Page 1

LEES ’M NU OOK OP DE SMARTPHONE OF TABLET! AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 12 - MEI-EDITIE OOST 2013/OPLAGE: 40.000 EX.

FAST & FURIOUS 6

TE KOOP!

Vin Diesel, Paul Walker en Dwayne Johnson keren terug in het nieuwe deel uit de blockbuster franchise Fast & Furious. In het meest spectaculaire actie-avontuur tot nu toe, Fast & Furious 6, herenigen zij zich met de populaire castleden uit de vorige films: Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Chris “Ludacris” Bridges en Elsa Pataky. Ze worden bijgestaan door de bikkelharde nieuwkomers Luke Evans en Gina Carano.

Mercedes-Benz 280SE Bouwjaar 1978 (in originele staat) Bel voor meer info: 06-54618554

Dom (Vin Diesel), Brian (Paul Walker), en de rest van het team hebben $100 miljoen overgehouden aan hun succesvolle overval in Rio de Janeiro. Ze zijn nog steeds voortvluchtig en wonen nu verspreid over de hele wereld.

€ 5.750,-

Of toch liever een andere oldtimer? Kijk snel op pagina 8

23 mei in de bioscoop, ook in IMAX www.facebook.com/ FastandFuriousNL

PRIJSVRAAG WAT HEBBEN WE HIER?

LEES VERDER OP PAGINA 11

VAKTAAL DEEL 1: APK In onze nieuwe rubriek VAKTAAL vragen wij iedere maand onze autovakman Jan Peter Huizinga van Autobedrijf Huizinga in Hoogkerk, iets te vertellen uit de dagelijkse praktijk van het garagebedrijf. Deze keer gaat ‘t over APK en alles wat daarbij komt kijken. APK betekent Algemene Periodieke Keuring. Dit is een keuring voor personenauto’s, vrachtauto’s en bussen dat door de RDW gecoördineerd wordt.

Dit is een verplichte keuring voor benzineauto’s ouder dan 4 jaar en diesel en LPG auto’s ouder dan 3 jaar. De auto kan worden gekeurd bij een gediplomeerd en gecertificeerd autobedrijf die daarvoor erkend is. De auto wordt op verschillende punten gecontroleerd, zowel op veiligheid als op administratief en milieutechnisch gebied. Qua veiligheid wordt de auto bekeken of de veiligheid tot aan de volgende keuring gewaarborgd is.

Zo worden o.a. de verlichting, gordels, ruiten, portieren, sloten, remmen, veren, schokdempers, wielophanging, banden, bodem, uitlaat, etc. gecontroleerd zodat de auto tot de volgende keuring weer veilig op de weg kan. De uitlaatgassen worden gecontroleerd om het milieu te ontzien.

Dit kan zijn dat de auto gelijk goedgekeurd wordt, of nadat de auto de nodige reparaties heeft gehad. Dan zal dit op het keuringsformulier vermeld moeten staan. Ook kan het zijn dat er bepaalde adviescodes vermeld staan, zoals een bandenprofieldiepte dat tussen de 1,6 mm en 2,5 mm is.

Als de auto op alle punten voor de APK gecontroleerd is, zal deze afgemeld worden bij het RDW.

Wanneer de auto afgemeld is bij het RDW, zal de keurmeester te zien krijgen of het RDW een steekproef gaat uitvoeren. In dat geval moet de auto blijven staan totdat iemand van het RDW geweest is om de auto opnieuw te controleren op alle punten.

DOE VOOR VERTREK DE VAKANTIECHECK! Lees verder op pagina 6

COLUMN UNIVÉ VS GEWENST! Vakantieslimheid oftewel VS. Over een week of zeven-achtnegen, gaan we weer massaal met de auto op vakantie. Ieder jaar zwarte zaterdagen en zondagen. Het overkomt ons ieder jaar weer. Zuchtend voor de tunnels in Oostenrijk en Zwiterland of puffend in de file op de Route Soleil. Het is niet nodig! Tenminste niet zo erg dat je uren stilstaat. Denk ruim voor je weggaat eens goed na voordat je met de hele family in de auto stapt. Wat zijn we slim, lekker om 0300 ‘s nachts weg. In Breda denken ze dat ze slim zijn om 0500. In ieder geval komen wij noorderlingen lekker samen met de zuiderlingen

Kijk op pagina 11

dus weg is het voordeel. Ga gewoon heel vroeg dus om 2300 of juist laat, om 1000 ‘s morgens, lekker ontspannen na ontbijt. Denk anders. Vorig jaar hebben wij dat ook gedaan. Tegen 2100 in de auto naar Spanje. Wij rijden beiden dus dat scheelt. We hebben echt heel weinig auto’s gezien. Natuurlijk ben je beiden wat ‘brak’ de volgende dag maar dat worden we ook in de brandende zon in de file. ‘s Nachts slapen de kinderen en zelf kun je ook even slapen als je niet hoeft te rijden. Veel lekkere dingen in de auto doen een hoop goed. Vroeg in de morgen ergens een ontbijtje en een liter koffie en dan voelt het wel goed als je al ergens in Zuid-Frankrijk zit. Dit jaar doen we het weer!

06-15146196

Jeverweg 1a (naast de Makro) 9723 JE Groningen

06-51379449

WWW.CHIPSAWAY-GRONINGEN.NL

Wat iedereen moet doen is de auto goed langs lopen. Olie, koelen remvloeistof. Bandenspanning checken is ook noodzakelijk. Een maximaal beladen auto zeilt op zachtere banden meer en heeft een negatieve invloed op remweg en de bestuurbaarheid. Oftewel, plan je onderhoud aan de auto een maand voor je vakantie. En mijn vakantietip, doe een wit laken over de achterbank. De kids kunnen zo eens kliederen en bovendien is het katoen minder zweterig. Dat u een goede reisverzekering moet regelen hoeft u van mij niet meer te horen. Dat is vanzelfsprekend. Fijne vakantie met de nodige VS! Hans Schieving Manager Commercieel Bedrijf Univé Noord-Nederland lh.schieving@unive.nl

DE NIEUWE 500L

NU BIJ ONS IN DE SHOWROOM

Duitslandlaan 5, Assen Lloydsweg 39, Veendam www.wensink.nl

NU TE ZIEN BIJ:


€ 10.950,Alfa Romeo MiTo 1.4 Progression *Airco*

€ 23.950,Audi A4 2.0 TDi Business Navi/Leer Multitronic

€ 13.950,Fiat 500 TwinAir 85 pk Dualogic Lounge

Hyundai i30 CW 1.6i CVVT Blue i-Motion

BMW 3 serie 318i High Executive Xenon

€ 13.995,-

€ 8.250,Kia Picanto 5 drs. 1.0 CVVT Airco

€ 28.950,Toyota Prius Wagon 1.8 Full Hybrid CVT Aspiration Navi/7 pers.

€ 16.950,-

BMW 1 serie 118i 5 drs Business Sport Xenon

€ 14.950,-

€ 18.950,Nissan Qashqai 2.0 Connect Edition Leer/Panorama dak

€ 24.950,-

Mazda 2 BiFuel Cool Prijs is Rijklaar prijs!

€ 11.950,-

€ 12.950,-

Volkswagen New Beetle Cabriolet 1.6 Highline Leer

Volvo C30 1.8 Sport Navi/Leer

Rostockweg 4, 9723 HG Groningen | 050-5474220 info@autoterpstra.nl | www.autoterpstra.nl

DOE NU DE

GRATIS!! AIRCOCHECK!

BIJ UW AIRCO SPECIALIST ARA AUTOTEMP

ZORG DAT UW AIRCO WERKT, ALTIJD EN OVERAL! VEILIG OP WEG!! DOE NU DE CARAVANONDERHOUDSBEURT Nu ook onderhoud van Campers en APK Keuring tot 3500 kg

Bovag onderhoudsbeurt inclusief:

* Remmentest met print * Vochtmeting * Gaslektest * Gehele verlichtingstest

voor €

GRATIbSa!nden-

le Een digita meter spannings

159,-

Of Bovag onderstelbeurt inclusief:

* Remmentest met print

voor €

99,-

Autoservice D.M.I. LPG-inbouwstation Tevens APK en onderhoud. Wismarweg 15 • 9723 HC Groningen T 050-5491688 www.dmiautoservice.nl


Jaargang 12 - Mei-editie 2013

VLUG, VEILIG EN VOORDELIG SLAGEN BIJ DIBO! Column Hans Hagenus DIBO is in de loop der jaren uitgebreid tot een volledig opleidingscentrum met opleidingen en cursussen op het gebied van Verkeer, Transport, Logistiek en Veiligheid, waarbij uw Veiligheid onze drijfveer is! Verscheidene cursussen kunnen ook op locatie worden uitgevoerd. Zekerder op weg met een slipcursus! Een echte aanrader, zo’n slipcursus. Spannend maar ook heel leuk en super leerzaam. En daarna rijdt u veel zekerder. Een toegestaan slippertje voor maar € 75,-! Leuk idee voor vaderdag?

Eindelijk voorjaar Gelukkig: de winter is voorbij en het is eindelijk voorjaar! Lekker in de tuin bezig en het huis rondom verzorgen. Helaas voor autoland: de particuliere consumenten zullen even uit de showroom wegblijven en voor een (tijdelijke) omzetdaling zorgen. Dit is gebruikelijk bij een weersomslag, alleen minder gewenst. Sneeuw of regen en dan de weg op? Geen probleem meer na een slipcursus. Vergroot uw rijvaardigheid en voertuigbeheersing bij Opleidingscentrum DIBO. De rijvaardigheidscursus verkleint absoluut het risico op ongevallen. Wat komt er aan bod? Onder andere zit- stuurhouding, uitwijkoefening, berm rijden, remmen op verschillende soorten wegdek en remmen en uitwijken op een glad wegdek. Educatief, opwindend en leuk Of wat dacht u van een leuke Lady’s Day. Dan wordt de rijvaardigheidscursus gecombineerd met pech onder weg en afgesloten met een heerlijke High Tea. Individueel aanmelden hiervoor is mogelijk, maar dit kan ook gepland worden bij minimaal 6 deelnemers. Een super leuke en lekkere complete aanbieding voor maar € 99,(inwoners Drenthe € 49,50!)

NU AIRCO VULLEN VOOR

€69.50,-

Van Stolbergweg 26A, Veendam Tel: 0598-630365

www.autobedrijf-basantema.nl

Voor de echte motorrijders onder ons biedt Opleidingscentrum DIBO rijvaardigheidscursussen met de motor aan. Zowel baantrainingen, openbare weg alsmede slipcursussen kunnen gevolgd worden. Alles op de eigen motor m.u.v. het slippen. Nu bij aanmelding voor een motor-rijvaardigheidscursus, mag een 2e persoon gratis mee. Camperrijbewijs Wanneer u een groot voertuig zoals een camper of paardenvrachtauto wilt gaan besturen, dan heeft u alleen een basiskwalificatie vrachtautorijbewijs nodig. Dit is rijbewijs categorie C of zelfs C1. Ook wel het camperrijbewijs genoemd. Nu met een leuke aanbieding voor maar € 2399,-. Bovengenoemde aanbiedingen zijn geldig t/m 30 juni 2013.

De balans voor het eerste kwartaal kan worden opgemaakt en die is voor de Nederlandse markt ‘slecht’ geweest. De Groningse markt zal niet anders zijn. Een aantal cijfers: Er zijn 30 % minder nieuwe auto’s verkocht tov Q1 in 2012. Hiermee is Nederland de op 2 na hoogste daler binnen Europa. Een verklaring is hier enigszins voor te geven: Q4 vorig jaar zijn er nog vele zakelijke verkopen en registraties geweest vanwege de Fiscale wijzigingen (= bijtelling) per 1 januari. Nederland nam alvast een voorschot op Q1. De daling bij bedrijfswagens was nl. 20%. Hierop is bovenstaande niet van invloed en ik verwacht dat deze 20% ook de reguliere daling bij personenauto’s was geweest.

3

drijven niet langer mee met de gevraagde kortingen die de verzekeringsmaatschappijen eisen teneinde te kunnen profiteren van de sturing. Zij zullen dit jaar voor een belangrijke keuze komen te staan: of kosten dusdanig onderdrukken om aan de gevraagde korting te kunnen voldoen , of opgaan in de schaalvergroting en het bedrijf verkopen aan grotere ketens. In het Groningse weinig nieuws naast de personeelswisselingen en aanpassingen die een aantal bedrijven inmiddels gedaan hebben. Wel veel roddels, maar dat hoort bij een branche in beweging. Wel blij te horen dat de gemeente Groningen nog meer laadpalen gaat plaatsen. Een grote stimulans om elektrisch te gaan rijden!

Daarnaast wordt er nog veel geëxporteerd. Een overspannen markt dus: er is in Nederland een schrijnend tekort aan (jonge), particulier te verkopen occasions! Vele dealers en handelaren struinen de markt af om auto’s bij te kopen om een ruim aanbod te krijgen. Gevolg: de inkoopprijzen stijgen, terwijl de verkoopprijzen stabiel blijven. Minder marge derhalve. De eerste branchecijfers over 2012 zijn dan ook niet denderend: het gemiddelde dealerrendement lag dan ook op 0,08%. Van elke miljoen Euro omzet blijft er uiteindelijk 800 winst over.

www.Opleidingscentrum-DIBO.nl

De occasionmarkt (verkoop van bedrijf aan particulier) is met ‘slechts’ 3,7% gedaald tov Q1 2012. Deze markt is redelijk stabiel en je ziet dat de verkoop van particulier naar particulier niet groeit. Ondanks alle ondersteunende tools van oa Marktplaats en Autotrack. De import van occasions krijgt wel een opvallende wending: er worden extreem minder oldtimers geïmporteerd (uiteraard vanwege de wetgeving) en meer jonge, kleine gebruikte auto’s. Dit heeft alles te maken met het feit dat er minder nieuwe auto’s worden verkocht, minder inruilauto’s zijn, terwijl de vraag redelijk stabiel is.

Garagebedrijf

Garagebedrijf

WIETSMA

WIETSMA

WIETSMA

Audi A4 2.0 V5 Datum deel 1: 04-2001 Benzine

Fiat Scudo 1.9 TD EL Lang Datum deel 1: 03-2000 140.885 km

Peugeot 407 SW Premium 1.6 HDiF 16V Datum deel 1: 03-2006 198.910 km

Ik maak, ook nu, nog dagelijks mee dat mensen waarmee ik in gesprek kom, van mening zijn dat de automobielbranche enorm winstgevend is. ‘je kunt toch enorm onderhandelen indien je een auto koopt?’ ‘Op een nieuwe auto zit toch wel 20% marge?’ Een utopie: onze markt staat tevens onder druk. De werkplaatsen leveren 10% in t.o.v. 2012 en de magazijnen 14%. Daarnaast kunnen de middelgrote schadebe-

Op het jaarlijkse Dealercongres van de Bovag ben ik (te) weinig Groningse dealers tegengekomen terwijl er toch leuke items bij waren. Thema: pas je bedrijf aan naar de huidige markt en blijf kwaliteit leveren voor een reële prijs. Kijk naar de kansen in de markt zoals die er zijn m.b.t. gedifferentieerde uurlonen, verkopen en monteren van 2e lijns (niet originele) onderdelen, wellicht gebruikte onderdelen en veel contact met de klant. In Engeland is het normaal dat een monteur met een iPad rondloopt waar hij zijn werkzaamheden in bijhoudt en foto’s maakt, en verstuurd naar de klant, van de gebreken. De klant wordt vervolgens gebeld en dient toestemming voor herstel te geven en heeft bewijs dat een onderdeel daadwerkelijk kapot is.. Kortom: veel beweging en kansen voor bedrijven die ervoor openstaan. Hans Hagenus Salesmanager Terwolde Renault Delfzijl, Emmen, Groningen, Hoogeveen, Roden, Veendam

Garagebedrijf Zoekt per direct:

1e Autotechnicus Voor meer info:

050-3116388 € 4.950,-

€ 4.750,-

of kijk op:

€ 7.750,-

Nijverheidsweg 4, Ten Boer T: 050-3021985

Nijverheidsweg 4, Ten Boer T: 050-3021985

Nijverheidsweg 4, Ten Boer T: 050-3021985

www.garagewietsma.nl

www.garagewietsma.nl

www.garagewietsma.nl

www.automotivepro.nl

Auto Veiling Kijkdag: 15 juni 11:00 tot 15:30 Adres: De Hallen 1 in Groningen

GEMAK EN BESPARING VOOR ELKE AUTOBEZITTER MET NIEUW ONDERHOUDSPLAN Auto Onderhoud Plan biedt elke autobezitter veel gemak en besparing. Autobezitters weten zeker dat hun wagen altijd in topconditie verkeert, tegen een vaste prijs per maand. En hiermee besparen zij ook nog eens tot wel driehonderd euro per jaar op APK, grote beurt en pechhulp. Met het Auto Onderhoud Plan is het onderhoud en de APK-keuring van de auto altijd geregeld. Alles gebeurt volgens fabrieksopgave zoals het onderhoudsboekje het voorschrijft. De autobezitter hoeft het zelf niet in de gaten te houden, het garagebedrijf belt even als het tijd is voor onderhoud of APK.

AUTO ONDERHOUD

Bespaar tot 300,- per jaar op uw autokosten!

De Vlijt 26, 9781 NR Bedum 050-8538267 06-54618554

info@

.nu

En dat alles voor een vast bedrag per maand. Je betaalt dus gespreid, in plaats van in één keer een fors bedrag. Voordeel Het Auto Onderhoud Plan is een uitkomst voor elke autobezitter. Dit kost tot vijftienduizend kilometer per jaar slechts € 17,50 per maand. Wie meer rijdt betaalt iets meer. Dit biedt aanzienlijk voordeel ten opzichte van ‘los’ onderhoud, apk en pechhulp, een besparing die oploopt tot honderden euro’s per jaar. Gratis Het Auto Onderhoud Plan biedt perfect onderhoud voor elk type auto, van jong tot oud, van groot tot klein en zowel bedrijfsauto als personenwagen.

Voor wooncomfort: € v.a. 1.750,-

Vloerverwarming gefreesd* in bestaande vloer incl. laminaat (9 kleuren) onderlaag en plinten: uitgaande van 32 m2

*

Wie een onderhoudsplan afsluit krijgt gratis vervangend vervoer, haal- en brengservice en tussentijdse vervanging van buitenverlichting aan de auto. Ook voor een zomer- of wintercheck en het tussentijds bijvullen van olie, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Onderhoud Het Auto Onderhoud Plan omvat alle onderhoud volgens fabrieksopgave, inclusief groot onderhoud, klein onderhoud, APK-keuring, roetmeting en 4-gastest, vervanging van filters en bougies, tijdige controle van alle door de fabrikant aangegeven punten - zoals remmen, ophanging, motor, elektronica - bij de juiste kilometerstand.

www.autoonderhoudplan.nl

Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen • 050-5710921


ONZE NIEUWE STER!

DE NIEUWE HONDA CIVIC 1.6 DIESEL VANAF â‚Ź 21.490,-

20% BIJTELLING NETTO â‚Ź 157,-

t8FHFOCFMBTUJOHWSJKUPU t0PLMFWFSCBBSNFU$75BVUPNBBU t4UBOEBBSEEFVST tBJSCBHT

VANAF

â‚Ź 8.790,-

&YDMLPTUFOSJKLMBBSNBLFOĂ‹Ä´ 

A

7"#*+5&--*/(

#SBOETUPGWFSCS  UPU LN $0VJUTUPPU UPUHLN

MAAK DUS SNEL EEN AFSPRAAK VOOR EEN PROEFRIT! PRIJS LABEL

www. borghstede.nl

Verlengde Stationsweg 28, 9471 PL ZUIDLAREN, Tel. 050 - 409 13 07

Rostockweg 2, 9723 HG GRONINGEN, Tel. 050 - 547 11 11

Prijs incl. BPM/BTW, tenzij anders vermeld, excl. recyclingbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Amestelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi Space Star wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/ Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, contact@mmsn.nl. Wijzigingen voorbehouden. Š 01-13

A-Label

VANAF â‚Ź 21.490,VANAF A-LABEL

Autobedrijf Borghstede Assen

Autobedrijf Borghstede Hoogeveen

Autobedrijf Borghstede Zwolle

Borgstee 1 9403 TS Assen 0592-344495

Industrieweg 39 7903 AJ Hoogeveen 0528-320730

Nikolaus Ottostraat 7 8013 NG Zwolle 038-4671700

Honda Civic vanaf A-label: gemiddeld brandstofverbruik min. 3,7 liter op 100 km - CO 2-uitstoot 94 g/km.

Wij kunnen 99% van alle accu’s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccu en alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

Leeg? Knap lastig als de accu leeg is !! Kom op tijd, dus voor het te laat is, met het mooie weer voor de deur met uw motor, camper, boot, auto, foto/-video, mobieltje, navigatie accu etc. naar de ACCUDOKTER !!!

: P I T G A D R E D VA 75,-

â‚Ź r o o v s su r u c p i l S

Ook voor het transplanteren (reviseren) van o.a. gereedschapsaccu’s, electrische fietsen, duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor modelbouw, noodverlichting-packs etc. etc

Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) Tel. 050-3600384

www.

.nl


5 PRIJSUITREIKING BIJ AUTOCENTRUM WINTER! NIEUWE MAN BIJ TERWOLDE GRONINGEN! Jaargang 12 - Mei-editie 2013

Zaterdagmorgen 27 maart jl. om 10.00 uur was de feestelijke prijsuitreiking bij Autocentrum Winter in Groningen van de hoofdprijs uit de Autoplus maart-editie aan Sidney Meulema uit Groningen, waarmee we hem uiteraard van harte willen feliciteren!

Bij Terwolde Groningen zit sinds augustus 2012 een nieuwe man, die in zijn functie als service manager verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de werkplaatsactiviteiten. Hoogste tijd hem aan u voor te stellen. Tekst en foto: Evert Flapper

Oplossing Het ging dit keer om een AMC Pacer 2 door Hatchback Limited. AMC staat voor American Motors Corporation en de Pacer die hier bij Autocentrum Winter in de showroom staat is uit 1978 en er hing destijds een prijskaartje aan van ƒ 38.050,-. En dat is incl. 18% BTW, Airco (ƒ 2.850,-) en Aluminium Turbine velgen (ƒ 1.250,-).

Even voorstellen Heino Pot is een oud-gediende in de automotive branche. Zesendertig jaar lang was hij werkzaam bij Citroën (BM Driebond en later Dijkstra), waar hij begon als jongste monteur. Hij doorliep het complete traject en werd uiteindelijk service manager. “Toen vorig jaar diezelfde functie bij Terwolde Groningen vacant kwam”, zo begint Heino Pot het gesprek, “heb ik onmiddellijk gereageerd en kon op 1 augustus 2012 de uitdaging aangaan om service manager voor receptie, werkplaats en magazijn te worden. Het is hier een leuke club mensen, een leuk merk en een leuke jonge organisatie met momenteel zes vestigingen. Terwolde probeert te groeien in een markt die dalende is. We zijn onderdeel van PGA Holding en die steunt ons daar ook in. Dat betekent heel alert zijn en proberen daar goed op in te spelen.

De prijswinnaar wist ons ook nog te melden dat de Pacer een leuk bijzonderheidje had, namelijk dat het rechterportier een aantal inches langer is dan het linkervoorportier. Dit had natuurlijk een reden en wel om de instap naar de achterbank gemakkelijker te maken. Wilt u meer weten over de AMC Pacer? Op het internet is genoeg informatie te vinden! Maar u kunt ook eens komen kijken bij Autocentrum Winter aan de Koldingweg 29 op Driebond. Hoofdprijs De hoofdprijs bestond uit een navigatiesysteem van MIO, de Moov M610, alsmede een 5-delig Winterpakket van Eurol. Daarnaast had Winter voor koffie met heerlijk gebak gezorgd! Prijswinnaar Sidney Meulema (links) en Fokko Winter van Autocentrum Winter

Voor het beschikbaar stellen van de prijzen wil Autoplus resp. MIO en Eurol hartelijk dankzeggen.

HOT HATCH, HOT SALES: DE NIEUWE FORD FIESTA ST ZET ER METEEN FLINK DE PAS IN! De Ford Fiesta ST, de allersnelste compacte auto die Ford ooit heeft geproduceerd, heeft een vliegende start gemaakt bij liefhebbers van hot hatchbacks. Sinds maart zijn er 3.000 orders geplaatst. De helft daarvan is aangeschaft door klanten in het Verenigd Koninkrijk, direct gevolgd door Duitsland en daarna Zwitserland. De nieuwe Fiesta ST gaat met zijn 134 kW (182 pk) binnen 6,9 seconden van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 220 km/u. Dit komt niet in de laatste plaats door een geavanceerd chassis dat is ontwikkeld door Ford Team RS, de Europese tak van de Global Performance Vehicle Group van Ford Motor Company. In vergelijking met de eerste generatie biedt de nieuwe Fiesta ST twintig procent meer motorvermogen. Verder is de CO2-uitstoot met zo’n 20 procent gedaald naar 138 g/km*.

“Iedereen heeft het over de Fiesta ST en dat is echt geweldig. Het is duidelijk dat we iets speciaals in handen hebben”, zegt Roelant de Waard, vicepresident Marketing, Sales and Service bij Ford Europa. “We zijn heel erg trots op het team dat de auto heeft ontwikkeld. De belangrijkste recensenten vinden de nieuwe Fiesta niet alleen verbazingwekkend goed maar ook uiterst betaalbaar”.

Vrouwenblik

door Petra van der Velde (InTextenso)

Broezen in de zunne Hè hè mijn lentekriebels zijn weer enigszins onder controle. Het was voor hooikoorts patiënten namelijk geen fijn voorjaar. De langdurende griepgolf en de razende zandstormen met allerlei pollen werkten ook niet mee aan een goede weerstand. Een spontane

allergische reactie op iets onbekends bracht over het hele lijf nog meer malaise, jeuk en slapeloze nachten. Die fase van een snotneus, hoest- en proestperikelen is gelukkig weer voorbij en antihistamine medicijnen doen de rest.

De Vlijt 26, 9781 NR Bedum 050-8538267 06-54618554

info@

Als ze hier dan zijn geweest worden ze weer nagebeld om te horen of alles naar tevredenheid is uitgevoerd. Dat is voor ons voer om onze dienstverlening op een nog hoger plan te trekken.

.nu

Klanttevredenheid én.... Wat daarom bij mij momenteel heel hoog in het vaandel staat is medewerkers tevredenheid en dientengevolge klanttevredenheid. Mijn visie is dat wanneer een klant hier heel tevreden de deur uitloopt, hij dat gevoel vasthoudt tot aan de volgende keer dat hij hier weer binnenloopt. En dan is het aan ons ervoor te zorgen dat hij met hetzelfde gevoel wederom ons pand verlaat. Met dat proces ben je nooit klaar en daar moet je dus iedere dag met z’n allen keihard voor knokken.

Onze zorg is dan ook onze klanten mobiel te houden. We hebben hier 8 monteurs en zo’n 400 tot 450 doorgangen per maand. Als proactief bedrijf bellen we onze klanten om af te spreken wanneer ze langs kunnen komen voor een onderhoudsbeurt.

ST topprestaties, maar dat is ook te danken aan de stuurinrichting, wielophanging, remmen en de verbeterde Torque Vectoring Control, evenals Ford MyKey en SYNC met Emergency Assistance. Het dynamisch vormgegeven exterieur van de nieuwe Fiesta ST met zijn stoere, trapeziumvormige grille met honingraatdesign, opvallende diffuser aan de achterkant en een volledige STaccessoireset blijkt het meest populair in de nieuwe kleur Spirit Blue, (27% van de auto’s werd in deze

kleur besteld), gevolgd door Frozen White en Race Red. Meer dan 60% van de klanten koos voor een Smoke Storm Torino-leren interieur in antracietgrijs, omdat dit goed past bij het dashboard, lichtmetalen pedalen en versnellingspook, ST-stuurwiel en Recaro-stoelen. Zo’n 90% van de klanten bestelde Rado Grey 17 inch lichtmetalen velgen met rode remklauwen; en nog eens 19 procent koos voor de Sony DAB-radio en navigatie met 5 inch kleurennavigatiescherm.

De Ford-afdeling die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de rijdynamiek van de nieuwe Fiesta ST, werd vorige maand tijdens de prijsuitreiking van Vehicle Dynamics International voor 2013 benoemd tot Dynamics Team of the Year. David Put, specialist van Ford Team RS op het gebied van rijdynamiek, werd uitgeroepen tot Dynamicist of the Year. Dankzij de nieuwe 1.6liter EcoBoost-motor levert de Fiesta

“Er is heel erg veel belangstelling voor de auto’s in onze showroom. Mensen willen in de Fiesta ST zitten en ervaren hoe de auto aanvoelt. Ook willen ze meer weten over de prestaties”, aldus John Leeman, operations director bij Ford Retail, de grootste dealergroep van Ford in het Verenigd Koninkrijk. “Dagelijks krijgen we heel veel vragen”. Het succes van de nieuwe Fiesta ST volgt op dat van de Focus ST die in de zomer 2012 op de markt kwam. Met zijn 2.0-liter EcoBoostmotor van 184 kW (250 pk) was de Focus ST gedurende de eerste drie maanden van 2013 de bestverkochte hatchback in Europa; er werden er zo’n 2.100 verkocht.

Bijna kwijlend blader ik (stiekem) als eerste door de autobladen van mijn man en moet constateren dat ik er tegenwoordig meer naar uit kijk dan hij. Door al die prachtige plaatjes zie ik me zelf al ‘broezend in de zunne’ met de kap los door de prachtige Carel Coenraadpolder naar Termunten rijden. Het koppie met kort haar bedekt met een flitsende pet en de zomersproeten weer optimaal in het gezicht aanwezig krijg ik steelse en wat jaloerse blikken van alle mensen die daar van een visje genieten. Dit jaar staan er maar liefst drie verschillende merken op mijn interesse-/wensenlijst. Op 3 staat de VW Beetle Cabriolet genoteerd, volgend door de Citroen DS3 Cabrio. Met stip op 1 staat de in

2014 te verwachten Opel Adam cabrio. Opvallend is dat de auto’s allemaal in het kleinere segment vallen. Of zal mijn geringe lengte daar onbewust toch iets mee te maken hebben.

Voor wooncomfort: € v.a. 1.750,-

Vloerverwarming gefreesd* in bestaande vloer incl. laminaat (9 kleuren) onderlaag en plinten: uitgaande van 32 m2

*

Voor meer informatie: Terwolde Groningen Odenseweg 1 9723 HA Groningen T 050-5445711 www.terwolderenault.nl

* Het vermelde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemeten volgens de technische vereisten en specificaties zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 715/2007 van het Europees Parlement en de Raad. De resultaten kunnen afwijken van brandstofverbruikcijfers in andere regio’s in de wereld doordat in deze markten andere rijcycli en voorschriften van toepassing zijn.

Voor iemand zoals ik betekenen lentekriebels dus heel wat anders dan wat er in de volksmond mee bedoeld wordt. Lentekriebels staan voor een frisse start, de voorjaarsschoonmaak, uitgelatenheid, dartele koeien in de wei, (puberale) verliefdheden etc. In de lente laat de zon zich vaker zien, temperaturen stijgen, ramen en deuren gaan weer open en we gaan er meer op uit. Lekker kuieren door de bossen, fietsend weer in beweging komen of aan de slag in de tuin. Ineens hoor je ook de motoren weer brullen en zie je allerlei cabrio’s in het straatbeeld verschijnen. Vorig jaar was mijn interesse gewekt door de Renault Wind (zie column april 2012). Een kleine kekke cabrio, die ik nog lang via internet ben gevolgd waar die te koop stond en voor hoeveel.

Whiteboard Ik werk met veel plezier en zie het als een enorme uitdaging dat ik van dit jonge bedrijf de vrijheid krijg en de verantwoordelijkheid mag nemen om een en ander op een hoger plan te kunnen tillen. Dat zal ik samen met mijn collega’s moeten doen. Ik wil graag tussen ze instaan en zeker niet erboven. Ik ken de werkvloer aangezien ik daar zelf ooit begonnen ben. Sinds mijn aantreden is er een heleboel veranderd, gaan we de goede kant op en maken we grote stappen.” Kun je daar een voorbeeld van geven? “Met name in de communicatie zijn flinke stappen gemaakt. Er werd onderling niet goed gecommuniceerd en dan laat je een hoop steken vallen, is mijn ervaring. Daarom heb ik in de kantine een whiteboard geplaatst waarop alle monteurs hun wekelijkse scores kunnen zien. Ze kunnen precies zien wat goed en wat niet goed gaat. Daar kunnen we ze dan ook op aanspreken, gelijk waar ze bij staan. Zo worden ze beter geïnformeerd over de huidige stand van zaken en kan ik ze ook weer beter aansturen. Ik zei het al eerder, wat bij mij heel hoog in het vaandel staat is medewerkers tevredenheid en daaruit logisch voortvloeiend de klanttevredenheid. Dat is kort gezegd het geheim van de smid.”

En dan spat de zeepbel, waarschijnlijk door een visgraatje, uit elkaar. Nog steeds rijd ik in een Ford Ka, wel met een panoramadak, en moet het pollenfilter nodig vervangen worden.

Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen • 050-5710921


6

Jaargang 12 - Mei-editie 2013

Gaat u dit jaar op vakantie met de auto, caravan, camper, aanhang-, vouwwagen of motor? En wilt u zo snel en veilig mogelijk naar uw vakantiebestemming?

Doe dan vóór vertrek de VakantieCheck! Hiermee verhindert u de kans op pech onderweg aanzienlijk. Het is het schrikbeeld van iedere vakantieganger: pech onderweg terwijl u met de auto op weg bent naar uw vakantiebestemming. Daar staat u, op de vluchtstrook langs een drukke weg in de brandende zon. Huilende kinderen. En hoe legt u uit in een vreemde taal dat er een rood lampje brandt op het dashboard? Ieder jaar weer gaan miljoenen Nederlanders met de auto op vakantie. Vaak een lange rit: nog altijd zijn landen als Frankrijk, Spanje en Italië favoriet voor een paar weekjes zomervakantie.

En dan ben je al gauw 1500 kilometer onderweg. Maar wat is er leuker dan lekker kamperen, met je eigen tent, vouwwagen of caravan, in een lekker warm land? En met de vrijheid van je eigen auto? Eigenlijk begint de vakantie al op het moment dat je thuis instapt. Maar zorg wel voor een goed onderhouden auto die is voorbereid op de reis. Daarom: voor vertrek, vakantiecheck! Zwaar Voor uw auto is de vakantierit een extra zware belasting. Ga maar na: het hele gezin gaat mee, inclusief

De Westerd

alle bagage, caravan aan de trekhaak en als het tegenzit ook nog een paar fietsen op het dak. Niet alleen de motor moet maximaal presteren om door bergachtig gebied de vaart erin te houden: ook de banden, de remmen en vooral de motorkoeling hebben het zwaar. Alleen een goed onderhouden auto, in optimale conditie, kan dat aan.

APK Maar... is een geldige apk niet voldoende garantie voor een zorgeloze reis? Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, een apk is een momentopname en voornamelijk gericht op essentiële, verkeersveilige punten. De vakantiecheck richt zich juist op die onderdelen van de auto die tegen de extra zware belasting moeten kunnen.

Laat daarom voor uw vakantie uw auto op juist die zaken door uw BOVAG-garage controleren. Het kost niet veel tijd en maakt dat u met een veilig gevoel kunt vertrekken.

Na de controle weet de monteur precies of uw auto klaar is voor de lange reis en of er eventueel nog reparaties nodig zijn. En dat geeft natuurlijk een goed gevoel!

VAKANTIECHECK: OOK VOOR UW MOTOR! IS! T A GR

Wij doen alles voor uw auto Stelmaker 20, 9502 KA Stadskanaal 0599 611207 De Westerd 15, 9321 AJ Peize Tel: 050 503 38 22 • www.dewesterd.nl

Industrieweg 11, 9402 NP ASSEN Tel: 0592 406 061 www.motoportassen.nl

Helperoostsingel 42, 9722 AW Groningen Telefoon 050-5277087 fax 050-5278027

www.hansdekker.nl

www.luikensbanden.nl

Van alle merken thuis! Van Stolbergweg 26A, Veendam Tel: 0598-630365

Autoborg Hooghoudtstr 12 - 9723 TG Groningen 050 20 30 514 - info@boschcarserviceautoborg.nl

www.autobedrijf-basantema.nl

Veilig onderweg Korte Groningerweg 1n, 9607 PS Foxhol (Hoogezand-Sappemeer) Telefoon 0598-394260 Telefax 0598-392207 Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag 8.00 - 17.30 uur Zaterdag alleen voor noodgevallen of op afspraak.

Euvelgunnerweg Zuid 50 Groningen T 050-5417041 | info@vakgarageevenhuis.nl

WWW.VAKGARAGEEVENHUIS.NL

Van ‘t Hoffstraat 5, 9531 VH LEEK T: 0594-511949 www.autocentrum-leek.nl

Auto Hoogkerk BV Handelsweg 19b 9804 TK Noordhorn

Tel. 0594 - 50 24 33 Fax 0594 - 50 00 44

www.freddyvanderveen.nl

DORENBOS Groningerweg 109, 9766 TM Eelderwolde Tel: (050) 52 50 415 Fax: (050) 52 72 238

www.vakgaragedorenbos.nl

Wij doen alles voor uw auto Hoendiep 159, 9745 EA Groningen Tel: 050 313 77 38 • www.autohoogkerkbv.nl

VAN STAALDUINEN Veenstraat 3, 9502 EZ Stadskanaal 0599 659 333

www.vakgaragevanstaalduinen.nl

AUTOBEDRIJF BAKKER Noorderstraat 17, 9971 AB Ulrum Tel: 0595-405060 / 050-401257 Fax: 0595-401710

www.bakker-ulrum.nl

Autobedrijf Potgieter B.V. Ceresstraat 11 - 9502 EA Stadskanaal 0599 61 34 05 - info@potgieter.nl


AUTONIEUWS

HONDA CR-V BESTE IN ZIJN KLASSE!

Renault Captur:

ANWB Trekauto van het jaar verkiezing 2013

de crossover voor in de stad!

De Captur is de nieuwe urban crossover van Renault. Het ontwerp heeft geweldige verhoudingen: prominente wielen omgeven door robuuste carrosseriebescherming, een hoge bodemvrijheid en grote spoorbreedtes, duidelijke kenmerken van een SUV, maar echter met de flexibiliteit en veelzijdigheid van een MPV en het gemak van een compacte hatchback. De customize-mogelijkheden voor de Captur zijn legio. Two-tone kleurstellingen, verschillende kleuren voor de wielen, een lichte en donkere interieurambiance, diverse bekledingen en specifieke interieur en exterieur thema’s. De Captur is naar ieders smaak aan te kleden. De compacte Renault Captur is nauwelijks langer dan de nieuwe Clio en biedt veel ruimte. De verschuifbare achterbank zorgt ervoor dat passagiers comfortabel kunnen zitten en hun bagage ook nog eens mee kan. De bagageruimte heeft een maximale capaciteit van 455 dm3 onder de hoedenplank met de achterbank in de voorste positie. Over de inrichting van de Captur is goed nagedacht. Zo heeft de auto een grote Magic Drawer opberglade van elf liter die het traditionele dashboardkastje vervangt en die ook gemakkelijk bereikbaar is voor de bestuurder.

Nog zo’n vondst: de Zipper stoelbekleding die afritsbaar is en makkelijk in de wasmachine kan worden gereinigd. Het Renault R-Link navigatie- en multimediasysteem biedt toegang tot internet. Renault heeft een catalogus met apps die in de auto zijn te gebruiken.

De kernwaarden van de motoren, die allemaal zijn voorzien van een turbo, waarmee de Captur wordt uitgerust zijn ‘plezier’ en ‘efficiency’. De nieuwe Captur is leverbaar met de benzinemotoren ENERGY TCe 90 (driecilinder 898 cc) en TCe 120 EDC (viercilinder 1198 cc). Deze laatste is alleen leverbaar in combinatie met de comfortabele, automatische EDC

De Honda CR-V is bij de verkiezing van Trekauto van het Jaar door de ANWB Kampeer en Caravankampioen geëindigd als beste in zijn klasse. De Honda CR-V versloeg zijn concurrenten niet alleen op het gebied van ruimte. Ook op zaken als rijplezier scoorde de CR-V uitstekend. “De CR-V gooit vooral hoge ogen als vakantieauto met veel ruimte” zo meldt de ANWB. Bij de verkiezing waarbij de auto’s uitgebreid werden getest op hun capaciteiten als caravantrekker liet de CR-V onder andere concurrenten als de BMW X1 en Mitsubishi Outlander achter zich. Jury’s ANWB Kampeer en Caravankampioen. Jaarlijks oordelen twee onafhankelijk van elkaar opererende jury’s welke nieuwe auto’s het meest geschikt zijn voor een zorgeloze caravanvakantie. In zes verschil-

Autobedrijf

POST

Fiat Brava 1.6 16V Steel ABS Bouwjaar 2002 108.036km Benzine

lende klassen worden de auto’s beoordeeld op onder meer rijcomfort op verschillende wegen, zitcomfort, bagageruimte en gebruiksgemak van de trekhaak. Daarnaast worden de auto’s onderworpen aan diverse slingeren hellingproeven. De Honda CR-V is voorzien van TSA (Trailer Stability Assist) wat samenwerkt met VSA om een aanhangwagen

De Renault Captur loopt in de fabriek van Valladolid (Spanje) van de band. Renault besteedt bijzondere aandacht aan de kwaliteit en de milieuvriendelijkheid. De auto bevat 16% recycled kunststof; een onzichtbare, maar bijzondere prestatie. De Renault Captur staat nu bij Terwolde Renault in de showroom.

Voor meer informatie zie advertentie op de linkerpagina.

Autobedrijf

POST

POST

Ford Focus 1.6 16V 74kW Wagon Futura Bouwjaar 2004 192.184km Benzine

Kia Carens 1.8 LS MPV 6 persoons Bouwjaar 2002 128.084km Benzine

€ 3.950,-

€ 3.350,-

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Autobedrijf

Autobedrijf

Autobedrijf

POST

(Efficient Dual Clutch) versnellingsbak met dubbele koppeling. De Diesel Energy dCi 90 verbruikt slechts 3,6 l/100 km en stoot slechts 95g C02/km uit: een record in deze klasse. Daarom mag deze motor ook profiteren van vrijstelling van wegenbelasting tot 2014. Ook deze motor wordt in een later stadium leverbaar met de EDC versnellingsbak.

zo veilig mogelijk te vervoeren. TSA herkent eventuele slingerbewegingen en reageert direct door te remmen op de aangewezen wielen. Zo wordt ook een slingerende aanhanger weer stabiel. Het maximale trekgewicht van de Honda CR-V is 2.000kg.

Autobedrijf

€ 3.150,-

De apps worden voortdurend geüpdate en aangevuld. De hoge zitpositie voelt veilig en zorgt voor extra comfort. Zoals het een Renault betaamt ligt de passieve veiligheid hoog. Het B-platform dat wordt gedeeld met de nieuwe Clio zorgt voor veel rijcomfort.

7

Jaargang 12 - Mei-editie 2013

Kia Carens 2.0 CVVT 5zit Xecutive Bouwjaar 2007 22.052km Benzine

€ 10.650,-

POST

POST

Kia Carens 2.0 CVVT 5zit XTRA Bouwjaar 2008 69.147km Benzine

Kia Cerato 1.6 16V LX Hatchback Bouwjaar 2005 99.378km Benzine

€ 10.950,-

€ 4.850,-

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Autobedrijf

Autobedrijf

Autobedrijf

POST

Kia Picanto 1.0 LX Bouwjaar 2005 105.715km Benzine

POST

€ 3.850,Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

POST

Kia Rio 1.4 LXE Bouwjaar 2007 36.861km Benzine

Kia Rio 1.5 5drs LS ICE Bouwjaar 2004 135.103km Benzine

€ 5.850,-

€ 3.950,-

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

Paradijsvogelstraat 14, 9713 BV Groningen tel. 050-3183222 www.autobedrijfpost.nl

DOE NU DE CARAVAN & CAMPER CHECK BIJ: Door minimaal eens in de twee jaar te kiezen voor de BOVAG onderhoudsbeurt zorgt u voor goed onderhoud van uw caravan, vouwwagen of camper.

De BOVAG onderhoudsbeurt is een combinatie van keuring (APK) en onderhoud van alle wezenlijke onderdelen van uw caravan.

Tijdens deze beurt controleren speciaal opgeleide keurmeesters uw kampeermiddel. Ze bekijken o.a. het chassis, de opbouw, gas/elektra en doen een globale vochtmeting. In de tussenliggende jaren kunt u de BOVAG onderstelbeurt laten uitvoeren, vergelijkbaar met een ‘kleine beurt’ voor de auto.

De volgende onderdelen worden gekeurd en onderhouden: • Onderstel en remmen • Opbouw • Elektra/Gas • Globale vochtmeting • Verlichting Onderhoudsbeurt bij D.M.I. Autoservice nú voor € 159,-

De BOVAG onderstelbeurt is inclusief remmentest en uw caravan wordt gecheckt op de volgende tien veiligheidspunten: • Verlichting • Veersysteem • Gasslang/drukregelaar • Wiellagers • Uitdraaisteunen • Dissel • Breekkabel • Oplooprem • Bandenconditie • Bandenspanning Onderstelbeurt bij D.M.I. Autoservice nú voor € 99,-

D.M.I. is uw adres voor:

Voor meer informatie: D.M.I. Autoservice, Wismarweg 15, 9723 HC Groningen T: 050-5491688 • E: info@dmiautoservice.nl • www.dmiautoservice.nl

• LPG-inbouw • APK en onderhoud van personenauto’s en lichte bedrijfswagens • Aircoservice • Onderhoud voor caravan, camper, aanhanger en paardentrailer • Montage trekhaken • Inbouw Bearlock blokkeer systeem • Keuring aardgastanks • Bandenspecialist voor personenauto, bedrijfswagen, aanhangwagen, caravan en camper

ZOMER- EN CARAVANBANDEN!

hadéka als het om uw banden gaat!!!

www.hadeka.nl

V Bel: 050-3122400 voor

een scherpe aanbieding


8

OLDTIMER-NIEUWS

Jaargang 12 - Mei-editie 2013

PASSIE VOOR AMERIKAANSE KLASSIEKERS! USACCC, oftewel USA Classic Car Collection, is ontstaan vanuit een passie voor klassiekers en heeft zich gespecialiseerd in Mustangs en Pick ups, maar is u uiteraard ook graag van dienst met een ander merk of type. Autoplus zocht het bedrijf in Appingedam op en sprak met de mannen achter een bijzondere passie.

Werkwijze We zoeken dagelijks in de USA naar interessante classics om aan te kopen en naar Europa te exporteren”, aldus Bas. “Er worden voornamelijk auto’s ingekocht vanuit het zuidwesten van Amerika, want daar is het klimaat veruit het beste voor een mooie klassieker. In de USA werken we samen met een aantal vaste inkopers die weten waar ze op moeten letten. Voor het verschepen van klassiekers werken we

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Even voorstellen De mannen achter deze bijzondere passie zijn Bas Slagter en Eric Brinkman, allebei twee petrolheads pur sang. Bas is de regelaar en Eric is de technicus.

samen met één betrouwbare partner, zodat de kostbare zending veilig op de plaats van bestemming aankomt. We verschepen voornamelijk vanuit Los Angeles en Houston (Texas). Hierbij maken we gebruik van het veilige en milieuvriendelijke rack systeem. Meestal kunnen we per container zo’n vier auto’s tegelijk vervoeren. Ook op zoek naar uw droomauto? Wij kunnen u geheel ontzorgen en goed ondersteunen als het gaat om de aanschaf van een klassieker en de verscheping ervan.

USA Classic Car Collection Farmsumerweg 21 9902 BK Appingedam T 050-3116388 E info@usaccc.nl www.usaccc.nl

Bas Slagter (l) en Eric Brinkman

Door hun aderen stroomt pure benzine en hun taalgebruik is doorspekt met cubic inches, big blocks en allerlei verchroomde motor-onderdelen. Bas heeft het autovirus dan ook niet van een vreemde, vader Henk doet namelijk z’n levenlang al in oldtimers en was in het verleden ook officieel Mitsubishi-dealer hier in Appingedam. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid”, zo begint

Bovendien kunnen we transport binnen Europa voor u verzorgen, buiten Europa op afspraak. Behalve het aanbod van Amerikaanse merken, hebben we ook diverse andere merken voorradig. Neemt u maar eens contact met ons op via de mail of telefoon!

Bas het gesprek, “de werkplaats en de showroom met mijn vader te kunnen delen om zo mijn passie te kunnen verwezenlijken. De klassiekers die bij ons staan en die we uit Amerika halen, zijn allemaal 40 jaar of ouder en zijn dus belastingvrij. (Lees meer over de versoepeling van de oldtimerregeling op deze pagina).

ATTENTIE! REÜNIE SEPT/OKT 2013! REGELING OLDTIMERS VERSOEPELD! De afspraken uit het regeerakkoord over motorrijtuigenbelasting voor oldtimers worden versoepeld. Dat is het gevolg van een akkoord dat staatssecretaris Weekers (Financiën) heeft gesloten met een aantal brancheverenigingen die de belangen van eigenaren van oldtimers vertegenwoordigen. Weekers schrijft dat in een brief aan de Kamer.

Beste mensen, Wij zoeken oud medewerkers van Garage Dinkla te Appingedam voor een te houden reünie in september/oktober 2013. Aanmeldingen met naam en telefoonnummer + eventueel e-mail adres kunnen gestuurd worden naar: Henk Slagter Postbus 175, 9900 AD Appingedam. M: 06-28504584 E: sales@henkslagter.nl

De leeftijdsgrens voor belastingvrije benzineauto’s gaat naar 40 jaar. Voor benzineauto’s ouder dan 26 jaar komt er een zogeheten ‘kwarttarief’, met een maximum van 120 euro per jaar. Diesels en lpg-auto’s zijn uit-

Namens de organisatie heten wij u van harte welkom! Kea Venema, Lammert Bos, Jacob Vonk en Henk Slagter

gezonderd van het kwarttarief. Verder komt er een overgangstermijn voor personen- en bestelauto’s die rijden

op benzine, voor motorfietsen, bussen en vrachtauto’s ouder dan 26 jaar. Bron: NOS

Voor al uw Mercedes onderdelen! Snelle levering, scherpe prijzen en een groot assortiment! Aldebaranweg 10, 8938 BD Leeuwarden T: 058-280 34 04 www.albertsoldtimerservice.nl De Specialist in revisie en verkoop van Motoren, Versnellingsbakken en Differentiëlen van alle automerken! Hoendiep 160b 9745 EN Hoogkerk Groningen Tel: 050-5530386 www.nmb-motoren.nl Henk Slagter Old Cars

Henk Slagter Old Cars

Henk Slagter Old Cars

Henk Slagter Old Cars

Henk Slagter Old Cars

Henk Slagter Old Cars

Fiat 850 Special 06-1971 40.717 km. 57 Pk Benzine

Ford Anglia Estate Car Deluxe 07-1965 63.267 km. 41 Pk Benzine

Plymouth Special de Luxe 06-1948 94.109 km. 98 Pk Benzine

Rambler Classic 660 06-1965 67.207 km. 140 Pk Benzine

Renault 1.3 Major 06-1968 69.627 km. 48 Pk Benzine

Vauxhall Cresta Six PBDX 09-1963 98.483 km. 97 Pk Benzine

€ 3.950,-

€ 5.750,-

€ 9.500,-

€ 5.950,-

€ 4.500,-

€ 7.750,-

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam 06-28504585 www.henkslagter.nl

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

Farmsumerweg 21, Appingedam Tel: (0031) 050-311 63 88

www.usaccc.nl

www.usaccc.nl

www.usaccc.nl

www.usaccc.nl

www.usaccc.nl

www.usaccc.nl

€ 10.500,Ford Mustang 289 V8 Hardtop Coupe Bouwjaar: 1966 Automaat

€ 14.500,Chevrolet Pick up truck V8 Auto Bouwjaar: 1960 Automaat

€ 11.500,Ford Mustang 302 V8 Hardtop Coupe Bouwjaar: 1968 Automaat

€ 7.500,Chevrolet Pick up truck project type 3100 Bouwjaar: 1951 Handgeschakeld

€ 7.950,GMC Pick up truck Apache project Bouwjaar: 1958 Handgeschakeld

€ 13.750,Ford Mustang V8 Hardtop Coupe Bouwjaar: 1965 Automaat


Duurzame mobiliteit

Jaargang 12 - Mei-editie 2013

SMILEASE LEVERT DE EERSTE VW UP! ECOFUEL AF! Auto’s die op “CNG natural gas” rijden worden steeds populairder, reden: op CNG natural gas rijden is bijv. goedkoper en milieuvriendelijker dan op diesel rijden. SmiLease biedt de particulier een ruime keuze aan leaseauto’s, waaronder ook auto’s die op CNG natural gas rijden. CNG Natural Gas kan als aardgas getankt worden of als het nog schonere “groen gas”. Groen gas wordt geproduceerd uit biomassa. Volkswagen biedt als grootste partij in de Nederlandse automarkt een ruime keuze aan auto’s die op CNG rijden. Één van de auto’s die gekozen kan worden is de VW up! EcoFuel. SmiLease heeft in mei haar eerste VW up! EcoFuel aan een tevreden klant afgeleverd. Belangrijkste redenen voor de klant om de EcoFuel up! te leasen: • in aanschaf is de auto duurder dan de gewone up!, de investering wordt door SmiLease gedaan • de leaseprijs is hoger dan die van de gewone up! maar deze wordt met de besparing op brandstofkosten royaal terugverdiend • het is erg milieuvriendelijk Het aanbod van auto’s die af-fabriek op CNG rijden is sterk aan het toenemen, het heeft er dan ook alle schijn van dat fabrikanten rijden op CNG serieuzer nemen dan rijden

Hans van der Kooij overhandigt de sleutels aan Helga Pijpker.

op LPG. Dat rijden op CNG snel populairder wordt blijkt ook uit de stevige groei van het netwerk van stations waar in Nederland getankt kan worden, zie hiervoor de diverse internetpagina’s waarop de beschikbare tankstations vermeld zijn. Ook over de grens neemt het rijden op CNG sterk toe: Duitsland is een grote promotor van het rijden op CNG en heeft dan ook al een groot netwerk van tankstations waar CNG getankt kan worden.

De technische oplossing De installatie wordt technisch erg netjes ingebouwd, de tanks zitten op de plaats van het reservewiel. De brandstofmeter geeft de hoeveelheid gas of de hoeveelheid benzine aan, dit afhankelijk van de brandstof waarop gereden wordt. Tanken: achter het tankklepje zitten 2 vulopeningen, ook dit is erg netjes opgelost.

ENERGY EXPO DRAAIT DOOR, UNIVERSITY Naast alle aandacht voor elektrisch en groengas rijden komen er ook steeds meer berichten over waterstof in combinatie met brandstofcellen en om nu te voorkomen dat u door het bos de bomen niet meer ziet een tipje van de sluier. Mocht u meer willen weten over dit onderwerp, dan bent u natuurlijk van harte welkom bij Energy Expo.

Deze lijkt gevonden te zijn in een brandstofcel in de micro-WKK. Stel dat u uw huidige CV ketel vervangt door deze innovatieve oplossing waarmee u uw eigen uiterst efficiënte energiecentrale thuis heeft die naast elektriciteit ook nog eens

Voor offertes en informatie over Particuliere Autolease: www.smilease.nl

De rekensom Mooi natuurlijk dat voordeel aan de pomp, maar hoe pakt de rekensom uit? Hogere aanschafprijs van de 68 pk EcoFuel up! t.o.v. de 60 pk benzine up!: € 2.500,-. Rekening houdend met hogere verzekeringskosten en rentekosten wordt de leaseprijs hierdoor € 60,per maand hoger. Wegenbelasting: deze is vanaf 1-1-2014 voor de EcoFuel up! € 11,- per maand hoger dan voor de benzine up! Onderhoud en reparatie: doordat er meer techniek in de auto zit zijn deze iets hoger: € 5,- per maand.

Totaal hogere maandelijkse kosten:

€ 60,- + € 11,- + € 5,- = € 76,- per maand. Brandstofkosten: benzine up! € 0,09 per km, EcoFuel up! € 0,04 = € 0,05 besparing per km. Het omslagpunt wordt dan: € 76 / € 0,05 = 1.500 km per maand. Rijdt u meer dan 1.500 km per maand dan is CNG natural gas voordeliger, rijdt u minder dan is benzine voordeliger. Km per maand Besparing per saldo per maand 2.000 km € 24,2.500 km € 49,3.000 km € 74,-

LAST VAN ACCU-STRESS?

Bij ons aangekomen zegt men dan vaak, als we na een test geconstateerd hebben dat de accu is overleden “maar we hebben de accu eruit gehaald en de hele winter lekker warm bij ons op zolder gezet”. Op zicht een goede gedachte maar als u bedenkt dat de meeste accu’s 1% per dag aan capaciteit verliezen, dan is het dus voor veel accu’s na 3 maanden echt wel nodig om ze een keer bij te laden. Een nieuwe accu overleeft het eerste jaar zonder bijladen nog wel maar heeft dan vaak in het tweede jaar al minder capaciteit en de tweede winter overleven ze het meestal niet (uitzonderingen daargelaten).

Een waterstofauto is dus niet meer en minder dan een elektrische wagen voorzien van een brandstofcel (die elektriciteit maakt) met als brandstof waterstof. De gecomprimeerde waterstof zit in een tank van 6 kilo waar men 540 kilometer mee kan rijden. Een perfecte oplossing waarbij de uitdaging momenteel in de kosten, productie, transport en de vulpunten ligt.

Veel energie en geld gaat verloren omdat huizen niet goed geisoleerd zijn en we energie centraal opwekken en daarna transporteren naar de huishoudens. Dit in combinatie met de zeer inefficiënte verbrandingsmotor van de auto geeft stof tot nadenken om een slimme combinatie te zoeken.

Doen? of niet doen? Auto’s worden af-fabriek op CNG aangeboden omdat fabrikanten hier in geloven. Auto’s op CNG zijn erg milieuvriendelijk als gevolg waarvan overheden deze auto’s promoten. De actieradus is met 300 km vrij beperkt, het aantal tankstations neemt snel toe. Rijdt u meer dan 1.500 km per maand dan bespaart u behoorlijk. Kijkend naar milieu, kosten, besparing en praktische zaken dan scoort een auto op CNG veel beter dan een elektrische auto.

SmiLease levert de volgende auto’s die op CNG rijden: Opel Zafira, Volkswagen up!, Volkswagen Touran en de Volkswagen Passat. De VW up! Ecofuel in de Move up! uitvoering, 4-deurs met metallic lak en met het Executive pakket leaset u bij SmiLease al vanaf € 278 per maand! De leaseprijs is All-in, dus inclusief onderhoud, banden, reparaties, afschrijving, rente, verzekering, afleveringskosten, pech-onder-weg hulp etc. De up! is t/m 31 december 2013 vrij van wegenbelasting.

Zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar doorbreken begint het bloed van menig motorrijder/ caravan/camper/oldtimer-bezitter te kriebelen en wil men er opuit. Als men dan het trotse bezit uit de winterslaap haalt, dan draait het vaak op een desillusie uit omdat de accu in de winter stilletjes de geest gegeven heeft.

Een brandstofcel is een elektrochemisch apparaat waarin brandstof (zoals waterstof, alcohol of aard/Groengas) direct kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. In een brandstofcel vindt dus geen verbranding plaats. Een waterstofbrandstofcel produceert elektriciteit zonder enige vervuiling. Het enige product van de reactie is water.

Er is echter een slimme oplossing die op korte termijn wel eens op grote schaal uitgerold kan worden. Hiervoor maak ik een uitstapje naar uw totale energieverbruik. Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt veel energie. Aardgas voor de CV, elektriciteit voor huishoudelijke apparaten en benzine/diesel voor de auto.

Met de VW up! EcoFuel tanken voor € 12! “Kanniewaarzijn” zou je zeggen, maar het klopt wel: De VW up! Eco-Fuel is het groenste jongetje van de klas, de belangrijkste feiten zijn: • rijdt op CNG natural gas • heeft een 74 liter tank waarin 11 kilo CNG getankt kan worden • literprijs van een kilo CNG: € 1,03 • brandstofverbruik aardgas theoretisch 1 : 34 uitgangspunt voor de praktijk 1 : 26 • brandstofkosten per km: € 1,03 / 26 = € 0,04 • heeft een benzine reservetank van 10 liter • actieradus op CNG 300 km op benzine 200 km • een 68 pk motor (de BPM vrije benzine up! heeft een 60 pk motor) • is erg milieuvriendelijk: lage CO2 uitstoot en bij groen-gas tanken zelfs CO2 neutraal

9

Vaak heeft men nog in een wanhoopspoging de accu 48 uur of nog langer aan een lader laten staan, maar dat is “trekken aan een dood paard” en heeft dus geen zin. Er is dan ook nog een kans dat de lader stuk gaat omdat de lader de energie in de dode accu niet kwijt kan en te warm wordt, oververhit raakt en doorbrandt. warmte levert. De brandstofcel kan thuis gevoed worden met aardgas of nog milieubewuster Groengas (geproduceerd uit afval). Als u daarnaast uw huis goed laat isoleren en de benzine/diesel wagen verruild door een elektrische wagen kunt u rekenen op een besparing van 70% op uw primaire energie. Dus de energie die nodig is om het uiteindelijke energiegebruik te dekken, bijvoorbeeld voor een gebruik van 1 kWh elektriciteit is aan de bron maar liefst 2.72 kWh energie nodig is. Dat u hiermee ook het milieu aanzienlijk minder belast is een feit. Bovenstaande is een mooi voorbeeld waar we, samen met Energy Academy hard aan werken om tot

goede oplossingen te komen. Bij EntranCe staan de eerste brandstofcellen opgesteld, wordt gebouwd aan een oplaadstation (voor auto’s) met zonnepanelen en natuurlijk een brandstofcel en zal veel aandacht komen voor duurzame mobiliteit en verkeerssystemen. Binnenkort zult u over de ontwikkeling van de brandstofcel als microWKK zeker meer horen en lezen. Voor mij een eer om u alvast geïnformeerd te hebben over deze schone, efficiënte combinatie van slim wonen en reizen. Mario Sabel DuMo, projectbureau duurzame mobiliteit www.degroenewebsite.nl

Hoe was dit te voorkomen geweest: Als u heel consequent bent en zet het b.v. als geheugensteuntje in uw agenda (en er dan natuurlijk ook naar handelen) de accu eens per 2 maanden met een JUISTE lader laden en als de accu vol is de stekker uit het stopcontact en klemmen van de lader eraf halen. Voor de minder consequente lieden onder ons is er een druppellader: Deze laadt hem eerst, houdt daarna de accu in een perfecte conditie en is de accu altijd gereed voor gebruik. Die zijn er al heel goedkoop met vaak een navenant goedkoop resultaat en heeft de accu droog “gestookt” en is de accu alsnog overleden: jammer van de desillu-

sie, investering in de extra onnodige accu en de wel goede druppellader. De nieuwste generatie druppelladers laden de accu in 5 of 7 stappen inclusief een desulfaterings-programma en een hebben een druppellaad-functie met pulslading. Hij “pulst” er af en toe wat in en voorkomt op die manier vergassen/droogstoken van natte (met dopjes) accu’s. Een goede investering want een kwaliteits druppellader is vaak goedkoper dan een nieuwe kwaliteits accu. Met het seizoen voor de deur (ook van de zitmaaiers) is nu een lader vaak niet nodig maar voor de komende winter zeker aan te raden. Bij een motor die met een alarm is uitgerust en een maand of langer stilstaat is een druppellader ook vaak geen overbodige luxe omdat het alarm stroom neemt van de accu. Omdat accu’s toch vaak een “vaders-aangelegenheid” is en men vaak niet weet wat

Colofon Autoplus is een uitgave van Plus Uitgevers en verschijnt 11x per jaar. Maandelijkse bruto totaal-oplage: 152.500 exemplaren. Meer gegevens kunt u vinden op onze website www.autoplus.nu

men moet vragen voor b.v. de verjaardag is hier nog een goede TIP: De derde zondag in juni is het nog altijd Vaderdag! Koop hem dit jaar extra op tijd en wel tot in de eerste week van juni want in de week voor en na vaderdag (van 10 t/m 22 juni) is Batterij en Accu Totaal gesloten i.v.m. een grootse interne verbouwing!

Voor meer informatie: Florakade 92, Groningen (bij de Oostersluis/Damsterdiep) T: 050-360 03 84 www.accudokter.nl


BROEZERS € 19.995,-

Bel voor de mogelijkheden op 050-549 21 12

€ 12.995,-

€ 15.995,-

Alfa Romeo 159 1.9 JTD 8-V Berlina Business Bouwjaar: 2010 50.518 km.

Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm Distinctive Bouwjaar: 2010 18.396 km.

Alfa Romeo GT 2.0 JTS Imola Bouwjaar: 2007 115.235km.

Alfa Romeo MiTo 1.4 Distinctive Sport Bouwjaar: 2010 81.645 km.

Fiat Punto 1.4-16V T-JET Abarth 157pk Bouwjaar: 2010 41.028 km.

Jaguar XKR 4.0 V8 Convertible Bouwjaar: 2001 90.648 km.

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

Kapt. Nemostraat 40 EMMEN 0591-645029

www.hvanboven.nl

www.hvanboven.nl

www.hvanboven.nl

www.hvanboven.nl

www.hvanboven.nl

www.hvanboven.nl

€ 17.995,-

€ 10.995,-

OOK UW BROEZER OP DEZE PAGINA?

€ 20.995,-

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

€ 3.950,Alfa Romeo 156 1.8 TS Progression Bouwjaar: 2004 206.796 km

€ 6.500,Audi A8 2.8 5V Exclusive Automaat Bouwjaar: 2002 288.052 km

€ 14.950,Chevrolet Captiva 2.0 VCDI Executive 7 pers. Bouwjaar: 2008 166.127 km

€ 29.500,Citroën C5 1.6 HDi Business Bouwjaar: 2012 2.289 km

€ 3.500,-

€ 4.750,-

Fiat Stilo 2.4 20V Abarth Bouwjaar: 2003 157.075 km

Ford Ka 1.3 Futura Bouwjaar: 2006 77.003 km

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Mastebroek’s Autobedrijven BV

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

Edisonstraat 32, 7903 AN HOOGEVEEN T: 0528-264055 www.mastebroek.nl

€ 19.950,-

€ 11.450,-

€ 27.950,-

€ 14.500,-

€ 19.950,-

€ 3.750,-

Honda Accord 2.0i Elegance Bouwjaar: 2010 50.807 km

Honda CR-V 2.0i ES Bouwjaar: 2003 75.398 km

Hyundai i40 1.6 GDI i-Vision Comp. Car Bouwjaar: 2011 15.000 km

Mazda MX-5 1.8i Incl. Hardtop Bouwjaar: 2003 17.736 km

Mercedes-Benz C-Klasse C 200k Sportcoupé Bouwj: 2004 45.838 km

Opel Frontera 2.2i Limited Bouwjaar: 2000 80.936 km

Autobedrijf Velting

Autobedrijf Velting

Autobedrijf Velting

Autobedrijf Velting

Autobedrijf Velting

Autobedrijf Velting

ine nz Be

ine nz Be

ine nz Be

€ 16.950,-

ine nz Be

€ 20.950,-

ine nz Be

€ 10.950,-

el es Di

€ 8.950,-

€ 13.950,-

€ 7.950,-

Audi A1, 1.2 TFSi bj. 2012, 16.313 km.

Audi A4, Avant 1.8 TFSi bj. 2009, 97.792 km.

Peugeot 307, SW 1.6i bj. 2008, 62.829 km.

Peugeot 407, 2.0 16V bj. 2007, 93.245 km.

VW Polo, 1.2 TSi, bj. 2012, 20.502 km.

VW Touran, 1.9 TDi, bj. 2006, 188.025 km.

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

FIAT DEALER, SPECIALIST IN ALFA ROMEO & LANCIA

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

Van ‘t Hoffstraat 4, Ind terrein Leeksterhout T: 0594-512 464 www.autoegberts.nl

€ 6.350,-

€ 10.899,-

€ 18.299,-

€ 6.850,-

€ 12.695,-

€ 10.750,-

Alfa Romeo 156 2.0 Jts 16V TI Selesp. Bouwjaar: 2005 162.497 km

Alfa Romeo 147 3.2 V6 GTA 250pk. Bouwjaar: 2003 119.500 km

Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150pk Sportpack Bouwjaar: 2010 147.000 km

Fiat Bravo 1.4 T-Jet 120pk 16V Dyn. Bouwjaar: 2010 62.588 km

Fiat Panda 1.2 Edizione Cool Bouwjaar: 2010 52.630 km

Fiat Punto Evo My Life Airco Bouwjaar: 2011 12.777 km

Autobedrijf Schipper

Autobedrijf Schipper

Autobedrijf Schipper

Autobedrijf Schipper

Autobedrijf Schipper

Autobedrijf Schipper

el es Di

€ 14.900,-

ine nz Be

€ 13.950,-

ine nz Be

€ 9.500,-

ine nz Be

€ 20.950,-

ine nz Be

el es Di

€ 19.950,-

€ 12.950,-

VW Polo, 1.2 Tdi Trendl. bj. 2012, 13.602 km.

Citroën C4, 1.6 Vti Berl. bj. 2010, 14.182 km.

Nissan, X-trail 2.0 Comf. bj. 2005, 98.285 km.

Audi A3, 1.8 TFSi 160pk. bj. 2010, 78.437 km.

Skoda Octavia, 1.2 Tsi bj. 2011, 58.523 km.

Renault Laguna 2.0 Dci bj. 2008, 116.281 km.

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

Laanweg 12 • 9983 RH Roodeschool T: 0595-415056 • www.autobedrijfschipper.nl

WWW.AUTOSERVICEVISSER.NL

ZOMER- EN CARAVANBANDEN!

hadéka als het om uw banden gaat!!!

www.hadeka.nl

V Bel: 050-3122400 voor

een scherpe aanbieding


FAST & FURIOUS 6 Prijsvraag

PRIJSVRAAG WAT HEBBEN WE HIER?

11

Jaargang 12 - Mei-editie 2013

Weet u wélk merk én type dit is? Stuur ons dan vóór 8 juni 2013 de oplossing via info@autoplusonline.nl toe, o.v.v. uw NAW-gegevens en telefoonnummer.

Prijzen De hoofdprijs bestaat uit 2x T-shirt, 2x Cap, 2x bioscoopkaarten van F&F6 en 1x DVD Box (F&F 1 t/m 5). De tweede t/m de vijfde prijs bestaat uit 2x T-shirt, 2x Cap en 2x bioscoopkaarten van F&F6. Voor het beschikbaar stellen van deze prijzen willen we NBC Universal hartelijk dankzeggen!

Een briefkaart sturen kan ook nog steeds: Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen (uiteraard ook o.v.v. uw NAW-gegevens en telefoonnummer).

De prijsuitreiking zal in week 24 plaatsvinden. De prijswinnaars krijgen van te voren van ons per e-mail bericht over de locatie en het exacte tijdstip!

De kandidaat voor deze prijsvraag kwamen we tegen in de nieuwste spektakelfilm Fast & Furious 6 bij Wolff Cinema Groningen in de Euroborg.

Sluitingsdatum: 8 juni 2013!

FAST & FURIOUS 6 Vin Diesel, Paul Walker en Dwayne Johnson keren terug in het nieuwe deel uit de blockbuster franchise Fast & Furious. In het meest spectaculaire actie-avontuur tot nu toe, Fast & Furious 6, herenigen zij zich met de populaire castleden uit de vorige films: Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Chris “Ludacris” Bridges en Elsa Pataky. Ze worden bijgestaan door de bikkelharde nieuwkomers Luke Evans en Gina Carano. Dom (Vin Diesel), Brian (Paul Walker), en de rest van het team hebben $100 miljoen overgehouden aan hun succesvolle overval in Rio de Janeiro. Ze zijn nog steeds voortvluchtig en wonen nu verspreid over de hele wereld. Hobbs (Dwayne Johnson) is een internationale criminele organisatie op het spoor onder leiding van Owen Shaw (Luke Evans). Wanneer Hobbs ontdekt dat Dom’s doodgewaande voormalige vriendin Letty (Michelle Rodriguez) de rechterhand is van Shaw, schakelt hij de hulp in van Dom en zijn team. Ze reizen af naar Europa om in de straten van Londen de strijd aan te gaan met deze meedogenloze criminelen. 23 mei in de bioscoop, ook in IMAX www.facebook.com/FastandFuriousNL

SEAT LEON 2.0 TFSI CUPRA RS 310 pk! Exterieur: Achterspoiler, Eibach verlaagd, Glas getint, Glazen kanteldak, Lichtmetalen wielen 18 inch, Nieuwe luxe kentekenplaten, Schuif (kantel) dak elektrisch bedienbaar, Sportonderstel. Interieur: Bekleding leder, boordcomputer, Sport interieur, Sportstoelen, Sportstuur, ECC, Centrale deurvergrendeling afst.bed. Infotainment: Aux input, MP3 CD Radio, Stuurbediening Audio, USB aansluiting

€ 22.950,Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

€ 18.950,-

€ 13.750,-

Audi RS4 Avant 2.7 V6 Quattro 184.180 km Bouwjaar: 2000 381 pk

Mitsubishi Lancer 2.0 Evo VII GSR 71.685 km Bj: 2001 360 pk Ralli-Art

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

€ 17.950,BMW Z4 Roadster 2.0 Executive 50.443 km Bouwjaar: 2006 1e eigenaar!

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

€ 13.950,Nissan 350Z Coupe 3.5 V6 Coupe 106.468 km Bj: 2003 280 pk

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

€ 12.950,-

€ 35.950,-

Subaru Impreza 2.0 AWD WRX Sedan 96.774 km Bj: 2006 224 pk

Porsche Cayman 3.4 S Keram. remmen 95.594 km Bj: 2005 Chronopakket!

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

Zoom 20, 9405 PS Assen Tel: 0592 319 093 www.carcreations.nl

€ 19.950,-

€ 18.950,-

€ 15.950,-

€ 12.950,-

€ 20.950,-

VW Golf 3.2 V6 4motion DSG6 R32 RNS-510! 86.832 km Bj: 2007 250 pk

Audi TT 2.0 Tfsi Pro Line Coupe 3drs. 95.147 km Bouwjaar: 2006 235 pk!!

BMW 3 serie M3 Coupe 3.2 M3 184.121 km Bouwjaar: 2000 343 pk

VW Golf 3.2 V6 R32 Nederlandse Auto!! 121.346 km Bouwjaar: 2003 241 pk

VW Scirocco 2.0 Tfsi DSG Highline Plus 67.495 km Bouwjaar: 2008 200 pk

VW Golf 2.0 Gti 19 inch Navi Xenon 38.011 km Bouwjaar: 2010 211 pk

Van Veggel Autobedrijf

Van Veggel Autobedrijf

Van Veggel Autobedrijf

Van Veggel Autobedrijf

Van Veggel Autobedrijf

Van Veggel Autobedrijf

ine nz Be

nu: € 17.900,Audi A1, Sportback 1.2 bj. 2012, 5.261 km.

ine nz Be

el es Di

€ 12.950,-

€ 17.700,-

Mercedes-Benz, B-Klasse bj. 2006, 104.217km.

Opel Vivaro, 2.5 Cdti L2h1 bj. 2008, 160.713 km.

ine nz Be

ine nz Be

€ 11.999,Seat Leon, 1.6 5drs WTCC bj. 2006, 129.258 km.

€ 8.750,Suzuki Splash, 1.2 Comf. bj. 2010, 27.446 km.

€ 23.500,-

ine nz Be

€ 13.900,VW Eos, 2.0 TFSI 200pk bj. 2006, 101.208 km.

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Kruizemunt 22 • 7892 AB Klazienaveen

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

Tel: 0591-564696 • www.autobedrijfvanveggel.nl

De populaire Aygo, C1 en de 107 heeft standaard 68 pk maar... er is ruimte voor verbetering! Met software optimalisatie en het monteren van een Injen Cold Air Intake geven we je auto +/- 86 PK en 115NM koppel. Hierdoor krijgt de driecilinder meer dichtere en koelere lucht binnen waardoor de verbranding efficiënter verloopt. Dit heeft als resultaat dat je meer vermogen hebt ( ca. 8 pk / 9%), een hoger koppel en een betere gaspedaalrespons. Daarnaast zorgt de Injen inlaat voor een sportiever geluid bij acceleratie. Kortom, alleen maar voordelen bij ZIP.

Totaalprijs incl. montage en BTW € 650.00

Stavangerweg 21-4 Groningen Tel: 050 7115500 www.ziptuning.nl


Skoda Citigo: verrassend ruim, veilig en zuinig !

ALL-IN LEASEPRIJS SKODA CITIGO: € 199,- PER MAAND! De Skoda Citigo is het zusje van de succesvolle VW up!. SmiLease heeft een partij Citigo’s ingekocht die scherp aangeboden worden. De Citigo heeft

ANWB: LEASEN VOOR PARTICULIEREN VAAK GOEDKOPER DAN KOPEN Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat leasen voor particulieren in veel gevallen goedkoper is dan kopen. Particuliere leaserijders hebben daarnaast geen inkomstenbelastingbijtelling.

een brandstofverbruik van 1:22, is erg compleet (5-deurs, airco, radio cd, centrale

Ook de alles-in-één-prijs biedt veel gemak. Onverwachte uitgaven en inruiltegenvallers zijn verleden tijd.

vergrendeling met afstandsbediening etc.) is verrassend ruim, heeft goede rijeigenschappenen en voldoet aan de

ALL-IN € 199,PER MAAND

hoogste veiligheidseisen. Aanbod is op basis van de beschikbare voorraad.

Gemakkelijk, goedkoop en duidelijk! All-in leaseprijzen

Voorbeelden enkele leaseprijzen

• Geen APK-kosten en onverwachte reparaties • Geen aanbetalingen en slotbetalingen • Geen schuld, geen financiering, geen registratie bij BKR • Lagere kosten dan wanneer u zelf een auto koopt en financiert • Geen restwaarderisico • Bij inruil uitbetaling van de waarde van uw auto

Type auto Skoda Citigo Toyota Yaris VW Polo Opel Adam VW Golf

Voor een vast bedrag per maand alles-in-éénpakket: afschrijving, rente, afleveringskosten, verzekering, wegenbelasting, vervangend vervoer, pech-onderweg-hulpdienst (ook internationaal), onderhoud, reparaties, BTW, assurantiebelasting, etc. Alleen de brandstof betaalt u zelf, en dat valt bij nieuwe, energiezuinige auto’s enorm mee.

SmiLease-prijs € 199,00 €  312,00 €  337,00 €  338,00 €  413,00

ANWB* € 235,00 €  338,00 €  363,00 €  363,00 €  437,00

Bovenstaande prijzen zijn per maand, incl. BTW o.b.v. 10.000 km. per jaar, 5 jaar gebruik en max. no-claim. * ANWB autokosten-begrotingen o.b.v. 6 % rente. Voor diesels en meer km zie de internetpagina.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

WWW.SMILEASE.NL Brandstofe besparing met d 50,Citigo al snel € per maand!

SmiLease Noord Nederland | Lorentzpark 4, 9351 VJ Leek | T (0594) 28 35 30 | E info@smilease.nl SmiLease Midden Nederland | Marconistraat 12, 4004 JM Tiel | T (0344) 63 80 66 | E midden@smilease.nl

WWW.TERWOLDERENAULT.NL

Sikkel 2 Phileas Foggstraat 39 Odenseweg 1 Parmentierstraat 6 Ceintuurbaannoord 116 Transportweg 24

9932 BD Delfzijl 7825 AK Emmen 9723 HA Groningen 7903 TP Hoogeveen 9301 NZ Roden 9645 KX Veendam

0596 629200 0591-669090 050-5445711 0528 299770 050-3097150 0598 364790

SmiLease is gemakkelijk, goedkoop en duidelijk!

Autoplus Mei editie Oost 2013  

Autoplus, dé autokrant van het Noorden editie Oost Mei 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you