Page 1

WIN PADDOCK KAARTEN VOOR GAMMA RACING DAY! KIJK OP

WWW.AUTOPLUSONLINE.NL

GRATIS, ONAFHANKELIJK EN ALTIJD ONDERWEG AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 11 - JULI-EDITIE 2012/OPLAGE: 112.500 EX.

Belastingvrije tweepitter!

Supertrio-test!

Lees de test op pagina 6 en 7.

Rij-impressie Volkswagen Transporter BlueMotion

Scan de codes met je mobiel!

‘t Is niet de eerste keer dat we een MiTo getest hebben, want dat deden we al twee keer eerder, maar ditmaal is er genoeg reden om ‘m nogmaals aan de tand te voelen, vanwege een wel heel speciale motorisering: een MiTo die is uitgerust met een TwinAir. Lees het testverslag van de nieuwe MiTo Turbo TwinAir op pagina 3.

WAT HEBBEN WE HIER?

Hoofdprijs De hoofdprijs bestaat ditmaal uit een gratis Trials-dag, een exemplaar van het boek ‘Blij dat ik rij. 125 jaar Autoreclame’, alsmede een DVD van Top Gear.

FREE TICKET IN DEZE KRANT!

De GAMMA Racing Day op het TT Circuit Assen móet je LIVE meemaken. Met het GRATIS toegangsbewijs beschikbaar gesteld door GAMMA Bouwmarkten kies je zelf de beste plek op één van de acht grote tribunes en krijg je een uniek race- en demoprogramma voorgeschoteld.

Kijk snel op pagina 8!

De kandidaat voor deze prijsvraag werd ons toegestuurd door ARA Autotemp. Eigenaar Johan Sjoerdsma bracht onlangs een bezoek aan een museum in Duitsland en zette deze bijzondere wagen op de foto.

Column Univé Anticiperend autorijden Mijn drie weken in het Amerikaanse verkeer hebben z’n sporen nagelaten in mijn verkeersbeleving. Wij kennen hier alleen de shots van de Amerikaanse aktiefilms en series die constant achtervolgingen laten zien. Ook worden door de media de grootste idioten vanuit helicopters gevolgd. Amerikanen houden nu eenmaal van sensatie. De ellenlange files van New York, met de ontel-

Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen (uiteraard ook o.v.v. uw NAW-gegevens en telefoonnummer).

bare gele cabs, zijn bij iedereen bekend. En vanzelfsprekend is er altijd wel wat aan de hand in een land met ruim 300 miljoen inwoners. Maar er is ook een ongrijpbare rust. Net zoals bij ons woont zo’n 80% van de inwoners in de stedelijke gebieden. Je zou dus zeggen dat ze dan ook een soortgelijk verkeersgedrag vertonen. Nou nee.

Weet u wélk merk én type dit is? Stuur ons dan vóór 15 september a.s. de oplossing via info@autoplusonline.nl toe, o.v.v. uw NAW-gegevens en telefoonnummer. Een briefkaart sturen kan ook nog steeds:

Wat is Trials? Trials is the ultimate driving test voor automobilisten tot 28 jaar. Jij denkt je auto onder controle te hebben? Op een van onze circuits zullen we je laten zien dat dat tegen kan vallen. Bovendien geven we je tips hoe je kunt voorkomen dat je in gevaarlijke situaties terechtkomt. Die gevaarlijke situaties laten we je meemaken: slippen, in de berm De ruimte die je van de meeste verkeersgebruikers in de States krijgt is heel aangenaam. Ga hier eens ritsen op de rotonde bij de Gasunie. Iedereen ziet je als een irritante linksrijder die 3 seconden eerder thuis wil zijn. Gebruik juist alle stroken en wacht tot het bord ‘hier ritsen’. Dan kunnen er meer mensen gebruik maken van de weg. Ik benoem even niet de Duitsers (na het pijnlijke EK), maar zij zijn hierin alweer veel beter dan wij. Alleen past deze Europese openbare racebaan niet in mijn column. Amerikanen gebruiken alle banen en verdelen zo het verkeer. Nu pro-

Lees verder op pagina 9. raken en een noodstop maken. En om je te laten ervaren hoe vrachtwagenchauffeurs het verkeer ervaren, ga je zelf met een vrachtauto rijden. Jullie ervaringen deel je vervolgens met elkaar. Aan het eind van de dag weten we zeker dat je wat spektakel hebt beleefd. En hopen we dat je ondertussen bewuster bent geworden van de gevaren van het verkeer. Sommige verzekeraars geven je ook nog ‘ns korting op je autoverzekering als je een Trials-dag hebt gevolgd. Neem voor meer informatie contact

op met je verzekeraar. Voor het beschikbaar stellen van deze prijzen willen we resp. Trials, Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij en MVSP hartelijk dankzeggen. De prijsuitreiking zal in week 38 plaatsvinden. De prijswinnaar krijgt van te voren van ons per e-mail bericht over de locatie en het exacte tijdstip! Winnaar van de juni-prijsvraag was Dhr. W.A. Warnaar uit Groningen. Hij heeft zijn prijzen inmiddels thuis bezorgd gekregen.

Sluitingsdatum: 15 september 2012! beer ik, af en toe, mijn steentje bij te dragen aan onze verkeersproblematiek. Zo reed ik deze week ergens op de ring, komt er een streekbus van een invoegstrook. Een normaal verschijnsel. Ik denk laat ik de bestuurder van de blauwe 206 even wat ruimte geven want de bus gaat echt de weg wel op. Ik laat gas los om een gaatje te maken. Maar de Peugeot denkt niet mee, gaat in de remmen, en moet terug naar iets van 50. Zo simpel kan het zijn om met elkaar soepeler door het verkeer te gaan. Met z’n allen verzinnen we zo vele voorbeelden.

Anticiperend autorijden, een prachtige kreet, maar het blijft een lastige in de praktijk. Uiteindelijk zit er weinig tijdswinst in ons verkeersgedrag. Anders hadden die Amerikanen het allang van ons overgenomen. Mijn worsteling moet ik maar zien kwijt te raken. Hans Schieving Manager Commercieel Bedrijf Univé Noord-Nederland h.schieving@unive.nl

l

Osloweg 137, GRONINGEN TEL: (050) 711 60 00

AUTOBEDRIJF BOCKHOUDT B.V.

Ook voor Lancia ga je naar Winter

MOERMANSKWEG 4, GRONINGEN, TELEFOON 050-5771023

WWW.HYUNDAI.NL/BOCKHOUDT www.winterautocentrum.nl

www.speedy-groningen.nl Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag: van 08:00 tot 17:00 uur Zaterdag gesloten

DOE NÚ DE GRATIS

VAKANTIECHECK* * Speciaal voor Autoplus lezers!

Jeans Concurrent 50% kassakorting! Akeleiweg 202, Groningen Maten t/m 8 x XL Open Maandag tot Zaterdag | 14.00 tot 18.00


A L FA R O M E O M I T O T U R B O T W I N A I R RASECHTE SPORTIVITEIT MET MAAR 14% BIJTELLING

Hij is er. De nieuwe Alfa Romeo met veelgeprezen Turbo TwinAir benzinemotor. Met maar 14% bijtelling en geen BPM of wegenbelasting. Dat klinkt u zowel zakelijk als privĂŠ natuurlijk als muziek in de oren. Reserveer dus snel een proefrit en kies ook voor rasechte sportiviteit met maar 14% bijtelling. Liever dieselen met een bijtelling van 14%? Reserveer dan een proefrit in de Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDM. U rijdt al MiTo vanaf â‚Ź 17.050,-. GEHEEL 2012

G A S N E L N A A R W W W. A L FA R O M E O M I T O . N L E N R E S E RV E E R E E N P R O E F R I T.

WITHOUT HEART WE WOULD BE MERE MACHINES

Rostockweg 4, Groningen. Telefoon: 050-5474220 | www.alfaterpstra.nl 14% BIJTELLING A

Gecombineerd gemiddeld brandstofverbruik: 3,5 - 6,0 L/100 km (28,6 - 16,7 km/L). CO2-emissie: 90 - 139 g/km.

Prijs incl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaarduitvoering.

Tot â‚Ź 5.000,- all inclusive voordeel op de Mazda2 BiFuel. Rijklaar al vanaf â‚Ź 13.990,-

Slechts

15 exemplaren beschikbaar

Volle tank

â‚Ź 20,-

Mazda Navigator BiFuel nu extra voorzien van o.a.:

Stap vóór 1 juli in en rij direct weg met ₏ 5.000,- voordeel Da’s weer Typisch Terpstra. Wij kochten de Mazda2 BiFuel groot in, precies voordat de overheid per 1 juli het BPM-voordeel laat vervallen. Dat inkoopvoordeel is uw voordeel. En de huidige brandstofprijzen zijn nog een extra reden om juist nu te kiezen voor de combinatie van benzine en LPG. Deze verschillen onderling bijna 1 HXURSHUOLWHULQSULMV'XVEHVOLVVQHOHQSUR¿WHHUYDQŸYRRUGHHOHQZHJHQEHODVWLQJYULMULMGHQWRW Kom daarom nu langs.

A

14% bijtelling

â‚Ź 0,- BPM

â‚Ź 0,- wegenbelasting

‡*70LQWHULHXUHQGDNVSRLOHU ‡3ULYDF\JODVV ‡´OLFKWPHWDOHQ¾*XQPHWDOœYHOJHQ ‡*HwQWHJUHHUGQDYLJDWLHV\VWHHP met Bluetooth ‡(OHNWULVFKHUDPHQDFKWHU ‡6WRHOYHUZDUPLQJ ‡3.PRWRU ‡&OLPDWHFRQWURO Nu rijklaar ₏ 15.990,-

Rostockweg 4, 9723 HG Groningen. 050 5474220 www.typischterpstra.nl Gemiddeld brandstofverbruik LPG: 6,5 l/100 km, 15,3 km/l. Gemiddeld brandstofverbruik Benzine: 5,1 l/100 km, 19,6 km/l. CO2-emissie 110 g/km Registratie voor 30 juni 2012. Alleen geldig op voorraadauto’s. Niet in combinatie met andere aanbiedingen. Afbeelding kan afwijken van aanbieding. Prijs is incl. BTW en excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.


TEST Alfa MiTo Turbo TwinAir ‘t Is niet de eerste keer dat we een MiTo getest hebben, want dat deden we al twee keer eerder, maar ditmaal is er genoeg reden om ‘m nogmaals aan de tand te voelen, vanwege een wel heel speciale motorisering: een MiTo die is uitgerust met een TwinAir, ja u leest het goed: een tweepitter! Hoe dat rijdt en vooral hoe dat klinkt leest u in dit testverslag!

Ex- en interieur Gestoken in een Nero Etna metallic lakkleur gecombineerd met een schitterend lederen interieur- bekleding (Frau naturel) met een Competizione zwart dashboard voel je je meteen in de zevende hemel! Werkelijk fraai. Aan de buitenkant doen de schitterende 17” Sport Plus Titanio (donker) lichtmetalen velgen en sportieve Alfa-stickers op de flanken, de rest. Helemaal super! Een echte hete pasta di Mamma! Enkele minpuntjes die we ook al eerder constateerden, moeten we ook hier even noemen: het grijppunt van de

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl Met dank aan: Autobedrijf Terpstra

Jaargang 11 - Juli-editie 2012

3

Belastingvrije tweepitter! DIBO We komen heerlijk ontspannen aan op onze testbaan in Emmen en gaan ons rijtje testonderdelen vervolgens afwerken. Op het slipvlak in de Amodus is er sprake van een zeer veilig weggedrag en helpen de systemen je moeiteloos uit de problemen. Prima! Op de slalomproef zetten we ‘m in de N-modus, om het stuurgedrag zo gemakkelijk mogelijk te maken en ook dat doet ‘ie gewoon zeer behoorlijk. Door de waterbak merken we dat het water keurig wordt afgevoerd, want de ruitenwissers hoeven niet aan. Keurig!

aangepast waaronder een ander vliegwiel, voor een nóg trillingvrijer en rustiger loop. Tevens zijn er aanpassingen gedaan op het gebied van geluidsisolatie. Het klinkt in elk geval fantastisch! In de lagere versnellingen nodigt ‘ie meteen uit tot lekker doorhalen in de versnellingen, en dat is nou net iets waarmee je bedrogen uitkomt. Je zou ‘t heel graag willen, maar het lukt gewoonweg niet! Snel opschakelen is het credo, want de toerenbegrenzer gooit onmiddellijk roet in de lekkere pasta.

Het DNA-systeem kent drie instellingen voor de rijstijl, stuurkarakteristieken en typen weggedrag. De selector zit naast de versnellingspook waarmee in een handomdraai de complete dynamische setup van de auto wordt veranderd. De D is van dynamisch, zeg maar gerust opgewonden standje en is vooral goed te merken als je van N(ormaalstand) naar D overschakelt, want dan gaat ‘ie ineens gretiger aan het gas hangen, wordt de besturing zwaarder en directer en zit je in Schumacher-mode.

+

Specificaties: Alfa Romeo MiTo Turbo TwinAir 85 Distinctive Motor 2-in-lijn dwars voorin cilinderinhoud: 875 cm3 boring x slag: 80,5 x 86 mm max. vermogen.: 63 kW/85 pk bij 5.500 tpm max. koppel: 145 Nm/1900 tpm Transmissie Handgeschakelde zes-versnellingsbak Besturing Tandheugel, elektromagnetisch bekrachtigd Remsysteem (met ABS en EBD) Remschijven vóór (Ø in mm) 257 (inwendig geventileerd) Remschijven achter (Ø in mm) 251

Maar zodra je in de hogere versnellingen terecht bent gekomen en helemaal in z’n zesde versnelling, straalt de motor één en al rust uit en kun je heerlijk ontspannen naar je eindbestemming toecruisen. Gezeten in heerlijke sportstoelen, die prima zijdelingse steun bieden. Het blijft een fantastische rijdersauto,

Maten en gewichten l x b x h: 4063 x 1720 x 1453 mm wielbasis: 2511 mm spoorbreedte v/a: 1483/1475 mm tankinhoud: 45 liter inhoud bagageruimte: 270 liter kentekengewicht: 1105 kg max. trekgewicht: 500 kg Prestaties topsnelheid: 172 km/u* acceleratie: 0-100 km/u in 12,7 sec* Brandstofverbruik en uitstoot Gem. verbruik (l/100 km): 4,2* Gem. Testverbruik (l/100 km): 7,1 CO2-emissie: 98 g/km Wielen en banden 17” lichtmetalen velgen Sport Plus Titanio met 215/45R17 banden

- dna-knop - heerlijke motor - echte stuurmansauto

Prijzen Vanafprijs Turbo TwinAir 85 Distinctive: € 17.950,Prijs testauto: € 21.010,-

- zicht rondom beperkt - grijppunt gordel ongemakkelijk

Importeur Alfa Romeo Nederland, Houten * = fabrieksopgave

veiligheidsgordel zit ver naar achteren en het zicht rondom is beperkt. Vorm gaat hier duidelijk boven functie! TwinAir Natuurlijk zijn we het meest benieuwd naar de TwinAir. Hoe voldoet ‘ie in deze MiTo, want met deze motor mochten we bij de Fiat 500 al eens eerder kennismaken. Het is precies dezelfde motor, maar voor de MiTo heeft Alfa Romeo er z’n eigen sportieve, karakteristieke geluid aan meegegeven. De TwinAirmotor is voor de Alfa MiTo op zaken

Bij deze MiTo TwinAir Turbo gaat het echt om zo zuinig mogelijk om te springen met je brandstof. Een echte Alfist zet het DNA natuurlijk meteen in de D(ynamic), want zuinig of niet, in D gebeurt het! DNA-wijziging Op verzoek van vele Alfa-rijders heeft Alfa Romeo dat DNA-systeem enigszins aangepast. Eenmaal in de favoriete stand (ja, de D) blijft ‘ie daar automatisch instaan zodra je ‘m opnieuw start. Vroeger keerde het systeem terug in de energiezuinige N(ormaal)-stand.

Voor de volledigheid: de A is van All Weather, waarbij alle veiligheidssystemen in de max staan en dan kun je echt geen potten breken. Dan kan zelfs je oma de was doen! Rijgedrag Het typische tweepitter-geluid merk je alleen bij het accelereren. De 85 pk sterke Turbo-motor doet de 0 naar 100 km/u in een kleine 13 seconden en z’n top zit op 172 km/u.

zélfs voorzien van een TwinAir Turbomotor, die best gretig aan het gas wil hangen. Je moet er alleen wat extra moeite voor doen om een beetje rap bij de stoplichten weg te kunnen komen. Hou dan ook in het achterhoofd dat dit echt een MiTo is voor mensen die zuinig met de brandstof om willen springen, waarbij een ontspannen rijgedrag meer op z’n plaats is. De sportievelingen kiezen toch wel voor een andere MiTo. Snel opschakelen (de opschakel-indicator in de display geeft dat ook iedere keer aan!) blijft het credo bij de TwinAir Turbo en dan heb je overigens voldoende power, dankzij die turbo om goed met het verkeer mee te kunnen komen, of voor een veilige inhaal-manoeuvre te kunnen zorgen. Uiteraard blijft de bestuurder altijd de zwakste schakel, in welke auto dan ook!

Qua remmen zit ‘t bij de MiTo wel snor. Bij een noodstop gaan automatisch de knipperlichten aan om achteropkomend verkeer te waarschuwen: heel netjes! Over het algemeen heb je met deze MiTo TwinAir Turbo een fijne stuurmansauto onder je billen, waarmee je, vanwege z’n bezuinigingsdrift, moet leren omgaan. Dat eenmaal onder de knie, heb je een geweldig rijdende auto die een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 20 in theorie zou moeten kunnen halen. Bekijk de movie maar eens op: www.autoplusonline.nl Conclusie Met de TwinAir Turbo-motor krijg je een MiTo waarmee je het gewoon zuinig aan moet doen, of je nu wilt of niet, hij laat het je continu weten

BEKIJK DE MOVIE! Ga naar www.autoplusonline.nl en op een gegeven moment heb je ‘t ook wel door, dat je bijna als vanzelf (ja, het wordt echt een automatisme) zuinig bezig bent. Dit kun je natuurlijk als een groot nadeel zien, maar bedenk wel dat je daardoor geen wegenbelasting hoeft te betalen en ook geen BPM hoeft af te dragen. Zakelijke rijders hebben 14% bijtelling. Qua looks krijg je, zeker in deze Distinctive-uitvoering, aangevuld met Pack Premium Plus, Pack Instant Nav en Pack Sport 1 ‘Titanio’, een heerlijke Italiaanse maaltijd opgediend, waarmee je voor € 21.010,- iedere dag een heleboel plezier kunt beleven! Voor een proefrit gaat u naar: Terpstra Groningen Rostockweg 4 9723 HG Groningen T 050-5474220

Column Hans Hagenus Zomer in autoland Beste lezers, Het Noorden en Midden Nederland zijn nog aan het werk terwijl dit blad uitkomt. De kans is dus groot dat U alsnog gaat. Veel plezier alvast; mocht u echter met de auto gaan: denk aan de vele, nieuwe verordeningen zoals deze er zijn bijgekomen. Ik vertegenwoordig een Frans merk en wordt vrijwel dagelijks gebeld met de vraag hoe men moet omgaan met de 2 grootste wijzigingen: 1. Verplicht 2 alcoholtesters in de auto te hebben, klopt dit? In Frankrijk moet vanaf 1 juli een alcoholtest

(éthylotest) in uw auto aanwezig zijn. Dit geldt dan ook voor Nederlanders die met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk of door Frankrijk heenrijden. Gebruik van de alcoholtest is echter niet verplicht. Met zo’n test kunnen bestuurders, bij twijfel over hun alcoholgehalte, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn een auto te besturen. Er dient altijd een ongebruikte test in de auto aanwezig te zijn; als u besluit de test te gebruiken, dient u daarnaast over een tweede, ongebruikte test te beschikken. Door de enorme vraag in Europa zijn de alcoholtests niet of nauwelijks meer leverbaar. Ook in Nederland is de test

nog maar zeer beperkt verkrijgbaar. De boetes zijn deze zomer nog laag (+/- € 11,-) maar vanaf oktober zullen deze aanzienlijk zijn. Er is echter moeilijk aan te komen; de ANWB is uitverkocht! Onze bedrijven hebben echter nog +/- 400 op voorraad à € 9,95 per 2.

gere boete levert het rondrijden met flitspaalwaarschuwing op. Staan de locaties van flitspalen op je navigatiesysteem, dan kun je in Frankrijk rekenen op een boete van € 1500,-. Bovendien moet het kastje worden ingeleverd als je betrapt wordt.

2. Is het verplicht om een reservebril in de auto te hebben? In Spanje, Portugal en Zwitserland is deze regel opgenomen in de verkeersregels, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn er gevallen bekend van automobilisten die een boete hebben gekregen omdat ze geen reservebril bij zich hadden. De boetes kunnen oplopen tot € 300,-.

Daarnaast is de maand juni zojuist afgesloten met een ogenschijnlijk hoogtepunt: de meeste kentekenregistraties sinds de afgelopen 10 jaar. Dit heeft alles te maken met de prijsverhogingen per 1 juli vanwege het nieuwe CO2 regime en de bijstellingswijzigingen voor de zakelijke berijders. Een groot deel van deze auto’s moeten nog worden afgeleverd in juli. Daarnaast zijn er vele kentekens aangevraagd op onverkochte voorraadauto’s om

3. Mijn navigatie heeft een flitspaalmelder; mag dit? Nee, Een veel ho-

hiermee de ‘lagere, oude’ BPM vast te zetten. Deze auto’s dienen echter wel voor 31 augustus daadwerkelijk geregistreerd te worden anders is de nieuwe CO2 heffing alsnog van toepassing. Ik wil iedereen een fijne zomervakantie wensen en (mocht u met de auto gaan) een goede reis! P.S. Heeft de auto zijn vakantie controle gehad? Hans Hagenus Salesmanager Terwolde Renault Emmen, Groningen, Hoogeveen, Roden, Veendam

De Sanitairspecialist komt naar u toe! Nieuwe badkamer of toilet: WIJ ADVISEREN U THUIS!

Bijna alle merken kunnen wij u leveren! Bel 06-54618554

uw sanitairspecialist


Nooit kopzorgen.

...met de service van Autoservice Pruijs. Ook al wordt uw Volkswagen een dagje ouder, wij

in huis om uw Volkswagen optimaal in conditie te

zorgen dat u er nog steeds voor 100% op kunt ver-

houden. Dankzij onze voordelige onderhoudstarieven

trouwen. Met een goed getraind serviceteam en

en heldere offertes bij vervanging of reparatie, komt

een modern ingerichte werkplaats hebben we álles

u ook financieel nooit voor verrassingen te staan.

Autoservice Pruijs B.V.

Osloweg 127 (Autoboulevard Driebond), 9723 BK Groningen Telefoon: 050 - 544 50 90, info@autopruijs.nl www.autopruijs.nl Er is al een Volkswagen vanaf € 9.995,-. Vanaf prijs is inclusief BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Brandstofverbruik Ø 3,8-14,5/100 km (1L. op 6,9-26,3 km), CO2 uitstoot Ø 99-348 g/km. Wijzigingen ook in uitvoeringsdetails voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. Voor meer informatie www.volkswagen.nl

(advertorial)

Autobedrijf Hans Dekker:

Wars van gebakken lucht! Hans Dekker zegt dat veel mensen zich op het verkeerde been laten zetten doordat zij gebakken lucht kopen. “In de autobranche zie ik steeds vaker gebakken lucht als dubieus middel om klanten te lokken”, zegt Hans. “Je ziet grote borden: ‘APK voor slechts 19,50!’. Dat is dus gebakken lucht. Voor dat bedrag kun je die keuring echt niet doen en de monteur moet de klus afraffelen. Dus is hij niet objectief bij zijn werk. Hij moét iets vinden en zoekt spijkers op laag water. Vaak zal hij reparaties aan u voorstellen die vooral dienen om het verlies op de keuringskosten te compenseren.” Volgens Hans Dekker moet je de objectiviteit nooit verkwanselen. Bij hem kost de keuring dus steevast 50,00 en kun je rekenen op ‘recht door zee’ zonder overbodige reparatiekosten.

beurt wel zo uitgebreid als je denkt? Zomaar een voorbeeld: Werpen ze slechts een snelle blik op je remmen of halen ze de remmen los voor een grondige controle mét remmentest? Het begrip ‘grote beurt’ moet je dus nooit voor lief nemen.

Hij moét iets vinden en zoekt spijkers op laag water Je moet vragen: wat doe je nou precies?” Zoals te verwachten doet Hans het dus anders. Hij vertelt wat de basiscontroles kosten, kijkt vervolgens wat er precies moet gebeuren en legt dan de bijkomende kosten aan de klant voor. In goed overleg wordt dan besloten hoe groot of hoe klein die beurt zal uitvallen. “Communicatie is cruciaal”, zegt Hans. Wie zich niet in slaap wil laten sussen

Grote beurt, kleine beurt

met gebakken lucht, kan de aanpak

Een ander voorbeeld van gebakken lucht:

van Hans gerust uitproberen. Bel

Grote beurt en kleine beurt. Hans: “Flit-

voor een vrijblijvende afspraak voor

sende concerns lokken je met een lage

úw auto. U vindt Hans Dekker aan de

prijs voor een grote beurt. Maar is die

Helperoostsingel te Groningen.

Hans Dekker belt klanten om te vertellen wat de reparatie gaat kosten….

Helperoostsingel 42, 9722 AW Groningen Telefoon 050-5277087 fax 050-5278027

UÊapk U

www.hansdekker.nl


Autonieuws

Jaargang 11 - Juli-editie 2012

5

Voor de juiste prijs naar Bandenpaleis! Alfa Romeo MiTo en Giulietta met Pack QV Sportiva

Vandaag zijn we op bezoek bij Bandenpaleis aan de Bornholmstraat 8/b te Groningen en hebben tussen alle bedrijvigheden door, een kort gesprek met Robert Bijlsma, die in 2008 met zijn bedrijf in Heerenveen begon. We snuiven ondertussen wat bedrijfscultuur op en merken dat de klantvriendelijkheid en de service bij Bandenpaleis op een zeer hoog niveau staan. Dat verklaart wellicht ook waarom het hier zo druk is, want het is echt een komen en gaan van klanten.

hebben de looks zonder de ‘lasten’

Tekst en foto’s: Evert Flapper

Vestigingen “Bandenpaleis is op 1 november 2008 van start gegaan in Heerenveen en twee jaar later openden we onze hoofdvestiging in Leeuwarden. In februari 2012 hebben we onze vestiging in Groningen geopend, waardoor we onze klanten nóg beter van dienst kunnen zijn. Ondertussen is Bandenpaleis uitgegroeid tot prijsvechter van Nederland, als het gaat om banden en velgen.

Ons centraal magazijn zit op onze hoofdvestiging in Leeuwarden, dus mochten we een bepaalde velg of band hier in Groningen niet hebben staan, dan kunnen we die binnen 1 à 2 uur voor de klant in huis hebben. Mocht u geen tijd hebben om bij ons langs te komen, of woont u ver weg, dan hebben wij een speciale bezorgservice waarbij u de wielen binnen 48 uur bij u thuis afgeleverd krijgt, waar ook in Nederland. Om het u gemakkelijk te maken kunt u op onze website op “Velgen passen” klikken om m.b.v. de configurator zelf te passen om te kijken hoe de nieuwe velgen onder uw eigen auto zullen staan.

Ook staan er vele klantenfoto’s op onze website, waardoor u kunt zien welke velgen wij hebben geleverd en hoe deze zullen staan op uw auto. Verder leveren wij alle merken en maten banden, die altijd zeer laag geprijsd zijn. Bel of mail ons voor een scherpe prijsopgave! De praktijk Op het moment dat Autoplus een bezoek bracht aan Bandenpaleis was het een komen en gaan van klanten. De een voor de montage van een nieuw setje banden, de ander om even te kijken naar een nieuw setje velgen. Zo was er iemand die op zoek was naar een

mooi setje chromen velgen. Robert pakte vervolgens een chromen velg uit de showroom en plaatste ‘m buiten bij de geparkeerd staande BMW om de klant meteen een indruk te kunnen geven hoe ze zouden staan onder zijn auto. Staat prachtig! Een eerlijk advies is ontzettend belangrijk. Zo zeg ik er altijd wel even bij dat zulke chromen velgen na een half jaar kunnen gaan afbladderen en dat het misschien verstandiger is om voor een paar andere te gaan, die eigenlijk net zo mooi zijn. De uiteindelijke keus is dan natuurlijk altijd aan de klant”, zo besluit Robert het gesprek. Voor meer informatie: Bandenpaleis Bornholmstraat 8/B 9723 AX Groningen T 050-3113075 www.bandenpaleis.nl

Met het Pack QV Sportiva is een aantal uiterlijke kenmerken van het Alfa Romeo MiTo en Giuliettatopmodel, de Quadrifoglio Verde, nu bereikbaarder geworden voor een groter publiek. De uitgesproken sportieve looks zijn voortaan te combineren met de belastingvoordelen die beide modellen bieden. Het Pack QV Sportiva heeft een meerprijs vanaf € 1.350,- voor de Alfa Romeo MiTo, terwijl er voor de Alfa Romeo Giulietta een meerprijs van € 2.450,- geldt.

klaverblaadje (Quadri-foglio Verde in het Italiaans) op de voorspatborden. Tot op de dag van vandaag staat het logo symbool voor de aller sportiefste versies van Alfa Romeo, zoals de MiTo 1.4 Turbo MultiAir Quadrifoglio Verde met 170 pk en de 235 pk sterke Giulietta 1.750 TBi Quadrifoglio Verde. Het Pack QV Sportiva heeft een meerprijs vanaf € 1.350,voor de Alfa Romeo MiTo, terwijl er voor de Alfa Romeo Giulietta een meerprijs van € 2.450,- geldt.

Quadrifoglio Verde-uitstraling vanaf € 1.350,- meerprijs Het Pack QV Sportiva legt op moderne wijze de link naar de indrukwekkende racehistorie van Alfa Romeo dat racesuccessen behaalde met auto’s voorzien van het illustere witte driehoekje met het groene

De Alfa Romeo MiTo staat vanaf in de prijslijst vanaf € 17.050,-. Prijzen van de Alfa Romeo Giulietta starten bij € 22.950,-. Het volledige persbericht leest u op: www.autoplusonline.nl

automatische airconditioning en My port aansluiting ten behoeve Blue&Me TomTom.

Kom snel langs voor een vrijblijvende offerte en weet: OP=OP!

Assortiment We hebben meer dan 80 merken velgen in ons assortiment. Vele daarvan kunt u bewonderen in onze showrooms.

Speciale Tour-aanbieding bij Fiat Bockhoudt! De zeer rijk uitgeruste Fiat Punto Easy 1.3 MultiJet 5 drs. is nu bij Autobedrijf Bockhoudt uit voorraad leverbaar met € 2.500,- voordeel! Zolang de voorraad strekt kunt u nog gebruikmaken van de belastingregels van vóór 1 juli 2012, want al deze voorraad voordeelauto’s zijn geregistreerd op 30-06-2012! De nieuwe Fiat Punto is herkenbaar aan zijn nieuwe dynamische front. De 85 pk 1.3 MultiJet 16v is met zijn CO2-uitstoot van 90 g/km BPM-vrij, wegenbelastingvrij tot 2014 en kent 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. Alle voorraadauto’s zijn uitgerust met metallic lak, het Easy Plus- en Cool&Blue-pakket! Dat Cool&Bluepakket bestaat uit Blue&Me communicatiesysteem, Dual Zone

Van deze zeer rijk uitgeruste Fiat Punto’s zijn er nog slechts enkele voorradig! Bovendien kunt u gebruikmaken van de 50/50-deal!

Vrouwenblik

door Petra van der Velde (InTextenso)

Fiets- en motorterreur Met mooi weer en vooral in het voorjaar en de zomermaanden krijgen velen de geest om weer buiten lekker sportief te gaan doen. Ik net zo. Van kleins af bestonden onze vakanties en weekends uit fietsen. Ik heb ooit als jongste deelnemer meege-

daan aan de Drentse Rijwielvierdaagse. Heb op 12-jarige leeftijd een record van 190 km op één dag gereden. We reden altijd keurig in het gelid (gezin van zeven) en bij passanten netjes achter elkaar. In het najaar en ‘s winters ben ik meer in de sportschool tijdens de spinning actief. Buiten fietsen is toch echt veel lek-

kerder. Meestal ook leuker, maar dat kan door andere fietsers enorm bedorven worden. En daar bedoel ik dan niet de genietende recreant mee, ook niet de stevige doortrapper in training voor bijvoorbeeld een fietsvakantie. Nee, ik bedoel die snelle fietsers in strakke pakjes, flitsende zonnebrillen met oogkleppen. Op de één of ander manier hebben zij een status aparte. Of ze fietsen in grote groepen over de weg, waar gewoon een fietspad naast ligt. Of ze fietsen over het fietspad niets en niemand ontziend in hun haast. Dat is wat ik bedoel met de oogkleppen. In familiekring getuigt een beschadigd gezicht van het bruusk aan de kant duwen door de snelle passeerders. Met een klap op de stoeprand was zijn fietstochtje voorbij. Niemand stopt, niemand had het door.

Niet alleen fietsers bezigen openbare wegterreur, ook motorrijders hebben daar nog wel eens een handje van. Rakelings racen ze langs autospiegels, klimmen bijna op de trekhaak of zijn niet zichtbaar in de achteruitkijkspiegel.

Soms halen ze met donderend geweld in waar het eigenlijk net niet kan. Met bezwete handen strak gespannen op het stuur van de fiets of de auto houd ik mijn hart iedere keer stevig vast voor deze duivels die soms niet alleen met hun leven, maar

Autobedrijf Bockhoudt B.V. Moermanskweg 4, Groningen T 050-5771023 ook met die van mij en anderen spelen. Ik ben ervaringsdeskundige wat betreft het fietsen en het motorrijden, maar helaas ook van levensbeëindigende consequenties door foutief rijgedrag. De fiets is en blijft deel van mijn leven, maar de motor ging weg. Ik dacht met een cabrio toch nog enig vrijheidsgevoel en wind om de kop terug te krijgen, maar de wondermooie Renault Mégane paste gewoonweg niet goed bij mij (of mijn postuur). Ook de brandende zon op mijn koppie tijdens langzaam rijdende files deed geen goed aan mijn verstandhouding met de cabrio. Ik heb echter nog steeds de Renault Wind (zie column maart jl.), maar dan in het wit, op mijn netvlies. Dus wie weet.

De Sanitairspecialist komt naar u toe! Nieuwe badkamer of toilet: WIJ ADVISEREN U THUIS!

Bijna alle merken kunnen wij u leveren! Bel 06-54618554

uw sanitairspecialist


6

Jaargang 11 - Juli-editie 2012

Trio-test Skoda Citigo, VW up!, SEAT Mii

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl Met dank aan: Autobedrijf Tjeerdsma

Supertrio-test!

SKODA Citigo Met smart hebben we gewacht tot ook Skoda z’n Citigo klaar had en we een trio-test konden doen met Kwik, Kwek en Kwak, de drie neefjes van Oom Donald. We namen ze zoals te doen gebruikelijk mee naar onze testbaan in Emmen en voelden ze uitgebreid aan de tand om er achter te komen dat het vooral een kwestie van persoonlijke smaak, imago-building en beursdikte is voor welk van de drie je uiteindelijk zult gaan kiezen.

sportonderstel, wat ‘m 15 mm dichter op het asfalt zet!), dezelfde motorisering (al onze testmodellen hebben een 60 pk driecilinder 1.0-liter motor, maar je kunt ook kiezen voor eentje met 75 pk!), hetzelfde basisinterieur, maar qua exterieur zie je op de keper beschouwd toch duidelijke verschillen. Exterieur Om met die buitenkant te beginnen. Vooral aan de voorkant is goed te

Volkswagen up! behoudender vormgeving van bijvoorbeeld de koplampen, precies zoals de doelgroep (vooral veel emptynesters), het wil. Een ander opmerkelijk verschil zien we terug vanaf de B-stijl: de up! heeft een duidelijke knik omhoog, terwijl de Mii en de Citigo daar recht doorlopen. De up! verschilt van de andere twee ook nog door z’n volledig uit glas bestaande achterklep, een mooi detail vonden wij.

SEAT Mii

Interieur In het interieur zijn de verschillen vooral in het materiaalgebruik en in het afwerkingsniveau te vinden. De up! is gewoon van premium-niveau, terwijl het dashboard van de Mii en de Citigo er ook heel behoorlijk uitzien, niks mis mee. Omdat smaak heel persoonlijk is, kun je ze alledrie naar je eigen persoonlijke stijl aanpassen. De keus qua aankleding en uitvoering is enorm, te veel om hier op te noemen.

En het moet natuurlijk onder alle omstandigheden lekker in je handen liggen. Persoonlijk vinden wij het stuurwiel van de Mii het best geslaagd. Het stuurwiel van de up! is weliswaar fraai vormgegeven met een platte onderkant, maar bij hevig stuurwerk heb je last van de scherpe randjes. Dat van de Citigo lijkt zo uit de Superb te zijn over-

Even voorstellen! Eind vorig jaar kwam VW al met de up! Half mei van dit jaar introduceerde Seat de Mii en halverwege juni completeerde Skoda het rijtje met de Citigo. Het trio komt uit dezelfde VW-familie en strijdt nu om de gunst van de kopers en zal het de concurrentie in A-segment absoluut moeilijk gaan maken. Ze hebben alledrie hetzelfde onderstel (onze up! is als enige uitgerust met een

zien dat ze alledrie over een eigen merk-gezicht beschikken. De ontwerpers hebben daarbij heel slim de verschillende beoogde doelgroepen in het achterhoofd gehouden. Even ‘n paar vooroordelen, komt ‘ie..... zo is de up! voor mensen, die veel belang hechten aan imago en betrouwbaarheid. De Mii is echt voor de jongere generatie en dat zien we meteen terug in het frivolere ontwerp van bijvoorbeeld de koplampen en de achterlichten. De Citigo, die als eerste Skoda het nieuwe merklogo mag dragen, oogt daarentegen wat braver en dat zien we terug in de wat meer

gezet: een enorm dik stuurwiel dat trouwens wel lekker in de knuisten ligt, helemaal niet verkeerd! Over hoofd- en beenruimte heb je in dit trio absoluut niet te klagen, want dat is gewoon uitstekend te noemen. Heel veel voor auto’s uit dit segment! Alleen de instap naar achteren is lastig, vooral in de up! moet je twee handen gebruiken om de voorstoel heen en weer te schuiven en dat is duidelijk een minpuntje, want bij de andere twee gaat dat gewoon met één hand. Een aanrader van onze kant is dan ook om de vijfdeurs-versie te kiezen, aangezien de instap naar achteren dan een stuk gemakkelijker wordt! Klap je de achterbank naar beneden dan creëer je bijna 1000 liter bagageruimte. De up! heeft in de achterbak trouwens een handige dubbele bodem. Minder handig bij dit trio is de hoedenplank die niet automatisch meeklapt met de achterklep. Vergeet ‘m niet terug te klappen, want anders heb je geen achteruitzicht meer door je binnenspiegel. Niet zo handig en kan dus beter!

Onze up! is uitgevoerd met het Executive-, Dynamic- en het Drivepakket, de Mii heeft het Style Chic-pakket en de Citigo tenslotte is in Elegance-uitvoering en dan heb je alles wat je hartje begeert. Ten opzichte van de up! en de Mii heeft de Citigo standaard enkele handige extra’s en dat maakt ‘m de meest praktische van het stel. Zo zit er een klemmetje voor parkeerbonnen aan de binnenkant van de voorruit en is ‘ie verder voorzien van handige netjes aan de zijkanten van de voorstoelen waarin je extra dingen kunt wegstoppen. En dan de verschillen in het stuurwiel, een niet onbelangrijk detail, want daarmee krijg je heel veel rijdersinformatie doorgespeeld.

Koningsweg 14, 9731 AT Groningen, 050-57 930 29, 06-53 710 613

www.spikenspan.nl


Trio-test Skoda Citigo, VW up!, SEAT Mii

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl Met dank aan: Autobedrijf Tjeerdsma

7

Jaargang 11 - Juli-editie 2012

Test-resultaten VW up!

Testbaan-notities Qua rijgedrag is dit trio identiek te noemen. Qua prestaties ontlopen ze elkaar dan ook niet, het enige verschil zat ‘m in het sportonderstel waarmee de up! was uitgerust. Dat zorgt natuurlijk voor een totaal andere rijbeleving, maar zonder dat is er absoluut geen verschil te ontdekken tussen dit drietal. Ze hebben alledrie een zeer uitgekiende wegligging wat ervoor zorgt dat je het idee krijgt in een veel grotere auto te rijden dan in werkelijkheid het geval is. Heel volwassen dus! Details, zoals de verschillende stuurwielen, zorgen ervoor dat de ene wat makkelijker door de slalomproef te loodsen is dan de andere en dan moet vooral gezegd dat we ons bij de Mii het sportiefst voelden als we over de baan jakkerden. Maar dat is een persoonlijke beleving en wij

willen u dan ook vooral aanraden te kijken naar het filmpje dat we gemaakt hebben tijdens deze testdag bij DIBO in Emmen: www.autoplusonline.nl Conclusie Alle drie hebben behoorlijk indruk op ons gemaakt. Ze bieden alle drie de binnenruimte, de wegligging en de veiligheidsvoorzieningen van een grote auto. Ze beschikken zelfs over een City Safety Assist (tot 30 km/u remmen ze automatisch tot stilstand en dat is natuurlijk erg handig in urbaan gebied waar deze auto’s zich voornamelijk op zullen houden!). In dit segment is dat uniek te noemen! Bovendien zijn ze alledrie heel zuinig dankzij slimme, energie-efficiënte motoren (slechts 95 gram CO2/km uitstoot), een Start/Stopsysteem en

de opschakelindicator in de display. Met al deze eigenschappen zullen ze het de concurrentie moeilijk gaan maken, zo verwachten wij. Neem echter wel de 5-deurs variant, want bij de driedeurs moet je heel ver naar achteren grijpen om bij de veiligheidsgordel te komen. Bovendien is de instap naar de achterbank bij een vijfdeurs natuurlijk veel gemakkelijker. Voor welke van de drie je moet kiezen is een keus die sterk afhankelijk is van hoeveel waarde je hecht aan imago, betrouwbaarheid en uiteraard hoe ver je in de geldbuidel wilt tasten! De keus is nu helemaal aan U! Laat u zich bij de desbetreffende dealer informeren over de ongekende diversiteit aan mogelijkheden om uw up!, Mii of Citigo aan te kleden c.q. op te leuken naar uw eigen persoonlijke voorkeur!

Skoda Citigo

SEAT Mii

Vanafprijs

€ 8.490,-

€ 7.695,-

Prijs demo

€ 13.208,-

€ 11.747,-

€ 12.125,-

Motor

Dwarsgeplaatste 1.0-liter drie-cilinder motor met 60 pk en 92 Nm koppel

Prestaties

Topsnelheid: 161 km/u 0-100 in 14,4 sec.

Leeggewicht

840 kg en een max. toelaatbaar gewicht van 1290 kg

Tankinhoud

35 liter

Brandstofverbruik

4,1 L/100 km (volgens de fabrieksgegevens)

Draaicirkel

9,8 meter

Afmetingen

3540 x 1640 x 1490 (L x B x H in mm)

Interieur afwerking

Zeer goed

Goed

7.990,-

Goed

Exterieur

Kwestie van smaak: elk merk heeft eigen karakteristieke gezicht meegekregen

Wegligging

Een comfortabele en uitgekiende wegligging

Uitrustingsniveau

Standaard prima, maar afhankelijk van beursdikte

Bagageruimte

Met neergeklapte achterbank bijna 1000 liter

Veiligheidsniveau

5 sterren in EuroNCAP-crashtest

Funfactor

Met het sportonderstel, waar alleen de Up! mee was uitgerust (optioneel bij alledrie), krijg je een nóg volwassener rijgedrag

Garantie

2 jaar

4 jaar

2 jaar

Pluspunten

Zie bij de bovengenoemde testresultaten

Minpunten

• Je moet in deze driedeurs versies heel ver naar achteren grijpen om de veiligheidsgordel te kunnen pakken. • Om op de achterbank te komen heb je bij de up! zelfs twee handen nodig om de voorstoel heen en weer te klappen. Bij de andere twee kan dat met één hand! Kies ook daarom voor de vijfdeurs variant! • Hoedenplank gaat niet automatisch mee met het openen en sluiten van de achterklep.

BEKIJK DE MOVIE! Ga naar www.autoplusonline.nl

De nieuwe ŠKODA Citigo. Groot genoeg voor de wereldstad.

Vanaf € 7.990,-

De nieuwe ŠKODA Citigo is bescheiden van formaat, maar groots door zijn vele kwaliteiten en innovatieve technieken. Hij is het ideale antwoord op het drukke stadsverkeer. Met alle ruimte en comfort voor vier personen en bagage. Het City Safe Drive systeem (actieve remassistent: remt automatisch bij snelheden tot 30 km/h), de semiautomatische versnellingsbak en de 5 sterren NCAP score voor veiligheid, zorgen daarbij voor optimaal rijplezier. Simply Clever was nog nooit zo van toepassing als op deze ŠKODA Citigo.

A-label 14% bijtelling Geen wegenbelasting

De ŠKODA Citigo. Vanaf € 7.990,Kom snel naar onze showroom en overtuig uzelf. U bent van harte welkom voor een proefrit.

skoda.nl

5 sterren NCAP veiligheid

Semi-automatische versnellingsbak

City Safe Drive

Vijf deuren

Panoramadak

Royale bagageruimte

Simply Clever

Brandstofverbruik gemiddeld 4,1 - 4,5 L/100km (1 op 22,2 - 24,4) CO2-emissie 95 - 105 gr/km. Genoemde vanafprijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaarmaken. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

AUTOBEDRIJF VAN HEUKELEM B.V. Helsingborgweg 2 (Autoboulevard Driebond), 9723 HN Groningen, 050 - 312 48 46 verkoop@vanheukelem.nl, www.vanheukelem.nl


: GROOTS EN GRATIS OP TT CIRCUIT ASSEN GRATIS genieten van het beste dat het TT Circuit in auto-, motoren kartsport te bieden heeft. De GAMMA Racing Day op het TT Circuit Assen móet je LIVE meemaken. Met het GRATIS toegangsbewijs beschikbaar gesteld door GAMMA Bouwmarkten kies je zelf de beste plek op één van de acht grote tribunes en krijg je een uniek race- en demoprogramma voorgeschoteld. Een keur aan internationale wedstrijdklassen, de toegankelijkheid van topcoureurs op het Pioneer podium en de altijd weer verrassende demonstraties en activiteiten naast de baan zorgen al ruim tien jaar voor een geweldige kennismaking voor jong en oud met het TT Circuit Assen. De wedstrijddag van GAMMA’s GRATIS racedag trapt traditioneel af met een race met ruim zestig van de snelste wedstrijdkarts op aarde in het CIK-FIA Europees kampioenschap. De GAMMA Racing Day is één van de laatste mogelijkheden die je op Assen nog hebt om de rokende, snerpende tweetakttechniek te beleven die meer dan vijftig jaar de internationale motorsport domineerde. Zelfs de snelste formuleauto’s en wegracers op de GAMMA Racing Day komen niet aan de rondetijden van de extreem gestroomlijnde lichtgewicht super-

Twee belangrijke ‘kraamkamers’ van de Formule 1 leggen de lat hoog in het autosportprogramma van de GAMMA Racing Day. Uit zowel de Duitse Formule 3 als de Formule Renault 2.0 zijn in de loop der jaren de nodige sterren voortgekomen. Diverse F1-coureurs van dit moment stonden enkele jaren geleden als aanstormend talent op de Racing Day startlijst, waaronder Lewis Hamilton, Pastor Maldonado, Vitaly Petrov (Formule Renault) en Nico Hülkenberg (Formule 3). In de Dutch Supercar Challenge zijn de échte GT-kanonnen te vinden, zoals de Audi R8 LMS, Aston Martin DBRS9, Viper SRT10, Ferrari F430 en de Corvette CR6. Niet zelden worden auto’s ingezet die rechtstreeks uit het DTM, WTCC of de V8 Supercars komen. Vorig jaar was deze klasse het gesprek van

de dag toen de 16-jarige Beitske Visser routiniers van het kaliber Cor Euser het nakijken gaf in haar eerste autorace ooit. Paddock Scoor een handtekening van je idool, ga op de foto met de GAMMA ‘race babes’, probeer zelfs een racer of geniet gewoon van al die techniek in de ‘race paddock’ op het binnenterrein. Paddockkaarten en kaarten voor de trainingen op vrijdag of zaterdag zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.gammaracingday.com. Het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa vindt plaats op zondag 5 augustus 2012 op het TT Circuit Assen.

ALSTUBLIEFT! UW GRATIS TOEGANGSBEWIJS karts uit het Europees kampioenschap. In de ‘kathedraal van de motorsport’ maak je op 5 augustus in ieder geval kennis met de twee snelste motorklassen van Nederland, de Dutch Superbikes en Supersport en met de enige Nederlandse Grand Prix-coureur Jasper Iwema. Jasper komt met steun van GAMMA uit in het MotoGP

wereldkampioenschap in de Moto3categorie. De coureur met startnummer 53 laat fans en wellicht de coureurs van de toekomst die nu nog met hun vader en moeder op de tribunes zitten graag kennis maken met het wereldkampioenschap motorwegrace. Met een race in het innovatieve TTXGP, het eerste kampioenschap voor elektrische

Grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa, zondag 5 augustus! racemotoren, voor zoveel enthousiaste racefans, sponsors, gasten en journalisten, staat de GAMMA Racing Day bovendien te boek als de belangrijkste en grootste ‘eGrandPrix’ van dit moment. Of je die geruisloze maar supersnelle racers nu spannend vindt of juist niet, bijzonder zijn ze in ieder geval! Net als in de ‘conventionale racesport’ werken fabrikanten, universiteiten, teams en coureurs hier in competitievorm aan het ontwikkelen van de beste en snelste elektrisch

aangedreven krachtbron waarvan de techniek uiteindelijk terecht komt in de voertuigen die je over enkele jaren bij de dealer kunt aanschaffen.

Toegang tot de GAMMA RACING DAY is GRATIS op vertoon van het zogenaamde ‘ FREE TICKET’ dat door GAMMA wordt verspreid in haar filialen, in een reeks aan publicaties en online op www.gammaracingday.com. U kunt natuurlijk ook de onderstaande ‘FREE TICKET’ uit deze Autoplus knippen, die toegang geeft tot de taluds en tribunes rond het TT Circuit Assen. De GAMMA Racing Day is goed te bereiken met het openbaar vervoer en automobilisten en motorrijders parkeren gratis.

GRATIS TOEGANGSKAART 5 augustus 2012 TT Circuit Assen HOOFDSPONSOR

Waarde € 12,-. Niet voor geld inwisselbaar. Alleen geldig op 05/08/2012. De houder van dit toegangsbewijs aanvaardt dat betreden van het circuitterrein geheel voor eigen risico geschiedt. TT Circuit Assen, Intergamma en de wedstrijdorganisatie aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel ontstaan tijdens het gebruiken en/of betreden van het circuitterrein.

NU OOK IN GRONINGEN RADIATEURS, AIRCO & VERWARMING

Aanbieding voor de maanden juli, augustus:

GRATIS SETJE WIELSLOTEN! Bij aanschaf van 4 nieuwe banden of een setje velgen t.w.v.: € 34,95

AIRCO VULLEN VANAF € 50,DOE NU DE GRATIS AIRCO CHECK!

Wij leveren o.a.

...................

...................

...................

Vraag naar de voorwaarden of zie www.ara-autotemp.nl

...................

...................

...................

...................

...................

...................

...................

...................

Ara Autotemp BV • Osloweg 128 in Groningen • 050 - 542 37 77

www.ara-autotemp.nl

...................

€ 42,50 € 47,50 € 50,00 € 57,50 € 62,50 € 60,00 € 72,50 € 72,50 € 75,00 € 80,00 € 90,00 € 110,00


Rij-impressie

Jaargang 11 - Juli-editie 2012

Rij-impressie met de Volkswagen Transporter BlueMotion Bij Century Bedrijfswagens Centrum in Groningen en Assen, onderdeel van Century Autogroep, staat de periode van 18 juni tot en met 31 augustus in het teken van de Groene VoordeelWeken. Klanten krijgen in die periode een korting van maar liefst 65% op de BlueMotion Technologies-pakketten die het brandstofverbruik verminderen en de CO-2 uitstoot reduceren. Daarbij biedt het bedrijf ook nog eens een inruilvoordeel van maximaal € 1.500,- én de mogelijkheid om gebruik te maken van een aantrekkelijke financieringsaanbieding. Hoog tijd voor Autoplus om de Volkswagen Transporter BlueMotion eens aan de tand te voelen. Bekijk het filmpje maar eens door de QR-code met je mobiel in te scannen of ga naar: www.autoplusonline.nl

Allereerst naar Tuinland om onze Transporter met enkele cabine en korte wielbasis eens helemaal vol te laden met kamerplanten en potgrond. Toevallig heeft ook Tuinland in deze periode haar ‘Groene Weken’ en we vonden dat wel een leuke combinatie met onze Groene Transporter! Hij blijkt te beschikken over bijna 6 kuub laadruimte (5,8 m3). Bij Tapijthal Hoogkerk konden we met behulp van de vorkheftruck onze Transporter eens even volladen met zware spullen. Zover zijn we niet gegaan, maar volgens de fabriek heeft onze Transporter een maximaal toelaatbaar treingewicht van 4.900 kg. Nog meer voordeel Naast de korting op de BlueMotion Technology pakketten gelden er in de actieperiode nog meer voordelen. Zo biedt Century Bedrijfswagens BlueMotion Technology-pakketten voor alle bedrijfswagenmodellen van Volkswagen aangeboden met een korting van maar liefst 65%. Bij de Caddy bedraagt de meerprijs

Met de torenhoge dieselprijzen van dit moment in het achterhoofd, kunt u de besparing gemakkelijk zelf uitrekenen. Tel uit je winst!

Groene voordeelweken bij Century Bedrijfswagens Centrum!

Rij-impressie Die 65% korting is natuurlijk een knipoog naar het 65-jarig bestaan van de Transporter! We zijn nu onderweg met de T5, waarop het BlueMotion Technology-pakket zit. Dat zijn duurzame technologieën, die het brandstofverbruik van een Volkswagen bedrijfswagen aanzienlijk kunnen verlagen. Typische voorbeelden ervan zijn het Motor StartStop systeem en het recuperatief remsysteem. In de periode van 18 juni t/m 31 augustus worden de

bijvoorbeeld slechts € 175,- in plaats van € 505,-. Het klantvoordeel bedraagt dus € 330,-. Bij de populaire Transporter bedraagt het voordeel afhankelijk van de gekozen uitvoering maximaal € 520,-. Bij de Crafter geldt voor alle modellen een groen voordeel van € 358,- en voor de Amarok maximaal € 325,-. Minstens zo belangrijk is het langetermijneffect van BlueMotion Technologies: ze zorgen voor besparingen tot wel 25% op de brandstofkosten. Om even een rekenvoorbeeld te geven: bij de Transporter bespaar je, afhankelijk van de gekozen uitvoering, op basis van 30.000 km per jaar, 0,5 liter brandstof op de 100 kilometer.

Duurzame BlueMotion Technology-pakketten met 65% korting en extra inruilpremie Laadvolume Heel belangrijk en relevant bij een bestelwagen is natuurlijk z’n laadcapaciteit en ook z’n treingewicht. Dat hebben we achtereenvolgens getest bij Tuinland en Tapijthal Hoogkerk.

Centrum afhankelijk van het gekozen model een extra inruilpremie van maximaal € 1.500,-. Tot slot kunnen alle aanbiedingen ook nog eens gecombineerd worden met een aantrekkelijke financieringsactie.

9

Specificaties: VW Transporter 2.0 TDI BlueMotion Afmetingen l x b x h: 4892 x 1904 x 1990 mm wielbasis: 3000 mm laadvolume: 5,8 m3 draaicirkel: 11,9 m Gewichten Max. toelaatbaar treingewicht: 4.900 kg Laadvermogen max.: 1.344 kg Motorisering Brandstofvoorziening: Common rail inspuitsysteem Aantal cilinders: 4 Cilinderinhoud: 1.968 cc Vermogen kW bij t/min: 84 kW/3.500 Max. koppel, Nm bij t/min: 250/1.500-2.750 Brandstof: Diesel CO2-emissie: 166 g/km Prestaties Topsnelheid: 169 km/u Acceleratie: 0-100 km/u in 14 sec.

BEKIJK DE MOVIE! Ga naar www.autoplusonline.nl Voor meer informatie: Century Bedrijfswagens Centrum Narvikweg 11, 9723 TV Groningen T 050-8537251


Maak daarom tijdig een afspraak voor een vakkundige controle van: a. Remmen f. Koelsysteem b. Verlichting g. Schokdempers c. Oliepeil h. Airco d. Banden i. Uitlaat e. Accu j. Ruitenwissers

Rese rvela mpen Dimli cht o dagrij verda verlic g/hting Mistla m of aa p op ca nhan r gwag avan en Goed geke urd a utozit je Hand sfree belle n Rijde n in de met een s voorr uit (g cheur las) Ruits chad e (ple xi) Auto(b ahn) vigne t Gord els (o ok ac hterin ) Alcoh olbla astes t Rada rdete ctie Navig a flitsm tie met eldin gen

Het is het schrikbeeld van iedere vakantieganger: pech onderweg terwijl u met de auto op weg bent naar uw vakantiebestemming. Daar staat u, op de vluchtstrook langs een drukke weg in de brandende zon. Huilende kinderen. En hoe legt u uit in een vreemde taal dat er een rood lampje brandt op het dashboard?

Bran dblus ser Extra jerryc an br ands tof Geva rendr iehoe k Verba ndtro mme l Veilig heids vest Rese rvebr il

Voor Vertrek, Vakantiecheck! BelgiĂŤ

1LHXZHHQJHEUXLNWHDXWRÂśV +DQGHOVZHJE 7.1RRUGKRUQ=XLGKRUQ 7HO )D[

Bulgarije Denemarken Duitsland

8QLYHUVHHOUHSDUDWLHEHGULMI

Engeland

www.freddyvanderveen.nl

Finland Frankrijk

Belangrijke zaken die u niet mag vergeten mee te nemen: 1. Rijbewijs 2. Autopapieren inclusief extra kopie 3. Reserve autosleutel (apart bewaren) 4. Polisnummer en Groene Kaart autoverzekering. 5. EHBO-kit 6. Life-hammer

Vakantie,

Griekenland Hongarije

AircoControle

Ierland ItaliĂŤ KroatiĂŤ

Ieder vakantieland heeft z’n eigen regels! Bijvoorbeeld verplicht een alcoholtest meenemen in Frankrijk en een verbod op flitslocaties op je navigatiesysteem in Denemarken, Frankrijk en Zwitserland.

In hiernaast staande grafiek vind je alle belangrijke ge- en verboden per vakantieland! 1) In SloveniÍ en KroatiÍ zijn 2 gevarendriehoeken verplicht bij gebruik van een aanhangwagen of caravan. 2) In Spanje en Turkije zijn 2 gevarendriehoeken verplicht. 3) In Engeland en Ierland is het verboden om op de snelweg een gevarendriehoek te gebruiken. 4) In Bulgarije, Griekenland, Hongarije, KroatiÍ en Slowakije is het verboden brandstof in een jerrycan in of uit te voeren. 5) In Denemarken, Engeland en Ierland is het verboden om bij veerdiensten brandstof in een jerrycan mee te nemen. 6) In Duitsland is een milieuvignet verplicht om de grote Duitse steden binnen te mogen. Rode sticker: voor dieselauto’s van vóór 2000. Gele sticker: voor auto’s na 2000. Groene sticker: benzineauto’s met een katalysator en dieselauto’s met een roetfilter 7) In Slowakije is elke vorm van bellen in de auto verboden, dus ook handsfree bellen. 8) In Frankrijk is vanaf 1 juli 2012 een alcoholblaastest verplicht: 2 stuks per voertuig voorzien van NF-keurmerk.

Luxemburg Nederland Noorwegen Oostenrijk Polen Portugal SloveniĂŤ Slowakije Spanje

Osloweg 137, 9723 BK Groningen Tel: 050-5715564 Mob: 06-22501917

Turkije TsjechiĂŤ Zweden Zwitserland

Aanbevolen

Verboden

Verplicht

Toegestaan/niet van toepassing

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Fouten zijn echter voorbehouden.

Helperoostsingel 42, 9722 AW Groningen Telefoon 050-5277087 fax 050-5278027

www.hansdekker.nl

Wij kunnen 99% van alle accu’s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccu en alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

Leeg? Knap lastig als de accu leeg is !! Kom op tijd, dus voor het te laat is, met het mooie weer voor de deur met uw motor, camper, boot, auto, foto/-video, mobieltje, navigatie accu etc. naar de ACCUDOKTER !!!

Ook voor het transplanteren (reviseren) van o.a. gereedschapsaccu’s, electrische fietsen, duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor modelbouw, noodverlichting-packs etc. etc

Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) Tel. 050-3600384

www.

.nl

VEILIG OP WEG!! DOE NU DE CARAVANONDERHOUDSBEURT Nu ook onderhoud van Campers en APK Keuring tot 3500 kg

Bovag onderhoudsbeurt inclusief:

* Remmentest met print * Vochtmeting * Gaslektest * Gehele verlichtingstest

voor â‚Ź

GRATIbSa!nden-

le Een digita meter spannings

225,-

Of Bovag onderstelbeurt inclusief:

* Remmentest met print

voor â‚Ź

125,-

Autoservice D.M.I. LPG-inbouwstation Tevens APK en onderhoud. Wismarweg 15 • 9723 HC Groningen T 050-5491688 www.dmiautoservice.nl


Duurzame mobiliteit

Autoservice Pruijs officieel Erkend Duurzaam Plus Volkswagen- en Seat-servicepartner Autoservice Pruijs BV is sinds 27 juni 2012 een officieel Erkend Duurzaam autobedrijf. Het certificaat ‘Erkend Duurzaam Plus’ is uitgereikt door René Lamers van de BOVAG aan directeur Wim Pruijs en is het bewijs dat Autoservice Pruijs in alle facetten van de bedrijfsvoering duurzame verbeteringen heeft doorgevoerd.

Als dealer hebben wij al een jaar of tien onze ISO certificering, maar vandaag de dag wordt er ook door steeds meer van onze zakelijke klanten naar ons MVO en Duurzaamheidsbeleid gevraagd. Nu wij door de Bovag gecertificeerd zijn als Erkend Duur-zaam Plus dealer geeft dat een stuk duidelijkheid en zichtbaarheid naar onze relaties, maar zeker ook naar ons personeel.”

“Als ondernemer kun je niet meer om het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heen”, legt Wim Pruijs uit. “Binnen onze sector zijn steeds meer bedrijven daar van doordrongen en toen deze mogelijkheid zich voordeed zijn wij daar gelijk op ingegaan.

Erkend Duurzaam Plus De certificering die Autoservice Pruijs nu voor het bedrijf heeft, gaat een stap verder dan het Bovag Erkend Duurzaam Certificaat. Bij de scan van dit certificaat werken Bovag en ARN Recycling Services nauw samen en maken een scan van alle aspecten die te maken hebben met duurzaam ondernemen. Voor velen heeft dat te maken met milieuaspecten, maar dit gaat een stap verder. Er wordt naast afval en de totale doorloop daarvan binnen het bedrijf ook gekeken naar het energiebeleid van het betreffende dealerbedrijf. Na de eerste administratieve ronde bezoekt een onafhankelijk expert van ARN het bedrijf en voert daar een uitgebreide audit uit. “Voor ons als dealer is dit een volgende stap in ons MVO-beleid en dat levert ons vanaf nu zeker meerdere voordelen op. Om voor deze certificering in aanmerking te komen

11

Jaargang 11 - Juli-editie 2012 dienen alle bedrijfsprocessen op het gebied van duurzaamheid nauwkeurig omschreven te worden. Steeds vaker wordt ons daar vanuit de klant gevraagd naar de milieuaspecten en dat gaat verder dan alleen de afvoer van het afval. Voor hen is ook van belang hoe wij met andere aspecten omgaan, omdat zij dat vaak weer voor hun MVO hoofdstuk bij een aanschaf moeten meenemen. Je ziet het ook steeds vaker in aanbestedingen voor onderhoud staan. Dit certificaat biedt op dat punt alle duidelijkheid. Wij zijn een van de eerste dealers in het noorden met een dergelijke certificering en zijn daar uiteraard trots op”, besluit Wim Pruijs. Praktijk Wat betekent Erkend Duurzaam Plus concreet in de dagelijkse praktijk van het autobedrijf? Op die vraag heeft Wim Pruijs een helder antwoord. “Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld alleen nog maar stille en zuinige banden verkopen en de gebruikte banden op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Datzelfde geldt voor de afgewerkte smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. We hebben groene stroom en gaan zuinig om met energie.” Ook als werkgever heeft Autoservice Pruijs zijn zaken op orde. Duurzaam betekent in dat opzicht dat

René Lamers van de BOVAG (links) reikt het certificaat uit aan directeur Wim Pruijs

er aandacht is voor het welzijn van de medewerkers door goede arbeidsomstandigheden en toekomstperspectieven te bieden. Tevens is er sprake van een actief minderhedenbeleid. Bluemotion modellen Uiteraard draait het bij duurzaam ondernemen in het autobedrijf ook om het aanbieden van duurzame mobiliteit. Zo zijn de verhuurauto’s van Autoservice Pruijs dan ook allemaal schone en zuinige Bluemotion modellen van Volkswagen. “Wij merken dat er steeds meer vraag is naar huurauto’s met een lage CO2-uitstoot en laag brandstofverbruik. Als geen ander kunnen wij onze klanten informeren over de mogelijkheden van schone mobiliteit; ook in onze werkplaats wordt op een duurzame manier gewerkt met duurzame materialen.” Het certificaat Erkend Duurzaam Plus is onderdeel van de BOVAG Duurzaam Ondernemen Scan en wordt getoetst door Auto Recycling Nederland (ARN). Het certificaat is een jaar lang geldig. Voor meer informatie: Autoservice Pruijs BV Osloweg 127 9723 BK Groningen T 050-5445090 www.pruys.nl

Mannen versus vrouwen in de Energy Expo “Doe me dat maar eens na!” zegt de man, met een triomfantelijke glimlach. De man in kwestie heeft net een test gedaan op onze rijsimulator van Carnetsoft in de Enegy Expo. Met enige tegenzin neemt zij toch ook plaats in de simulator. Manlief heeft, na eerst een rondje zo hard mogelijk rijden, de test serieus gedaan met als resultaat een besparing van maar liefst € 18,- per tankbeurt. Sonja laat zich niet verleiden om te scheuren maar rijdt de eerste 3 minuten geheel zoals zij normaal deelneemt aan het verkeer. Vervolgens wordt zij door de simulator voorzien van de tips en trucs die haar begeleiden door de volgende rit van 3 minuten van het

Nieuwe rijden. Trots stapt Sonja uit, ervan overtuigd dat haar uitkomst nog meer besparing geeft. Ietwat gedesillusioneerd staart ze even later naar het beeldscherm als er verschijnt: Financiële besparing Sonja € 14,- per tankbeurt. Bulderende lach, klapje op de schouder van vrouwlief en gereed voor een overwinningsspeech kijkt de man me aan. Ik feliciteer Sonja, ondanks dat het niet mijn bedoeling was er een competitie van te maken.

De resultaten van Sonja laten echter zien dat zij sowieso al veel zuiniger rijdt dan Joop. Na haar eerste test zijn de kosten € 79,- (inderdaad al een verschil van € 11,-). Joop zijn aandacht verslapt al een beetje. Met alle tips van het Nieuwe rijden erbij staat de euroteller bij Sonja op de tankzuil nog maar op € 65,-. Aan u om de rekensom af te maken en de conclusies te trekken. Prettig Weekend Joop!

Ik neem ze mee naar de werkelijke cijfers. Joop blijkt bij de test van zijn “oude” rijstijl € 90,- kwijt te zijn aan brandstof, door zijn besparing van € 18,- zou hij met zijn nieuwe rijstijl € 72,- moeten betalen aan de pomp.

Wij constateren dat: • mannen altijd eerst een rondje willen “planken” in de simulator • mannen standaard dit rondje eindigen met een geweldige klap achterop de stilstaande bus • mannen de eerste, serieuze,

Energieweg 5, 9743 AN Groningen Autobedrijf Velting ine nz Be

Autobedrijf Velting ine nz Be

U bent allen van harte uitgenodigd uw rijstijl te testen in het kader van efficiënter omgaan met alle brandstoffen.

Mario Sabel DuMo, projectbureau duurzame mobiliteit www.degroenewebsite.nl

VEILIG OP VAKANTIE? DOE NU DE EN GRATIS VAKANTIECHECK Bel: 050-3122400 of ga BANDENCONTROLE! naar www.hadeka.nl Autobedrijf Velting

ine nz Be

€ 17.950,-

ronde opvallend gespannen rijden • bij mannen een grotere besparing in Euro’s (en dus ook in uitstoot) te behalen valt dan bij vrouwen • Vrouwen veiliger, netter en duurzamer rijden dan mannen

€ 25.950,-

Autobedrijf Velting ine nz Be

el es Di

€ 7.250,-

Autobedrijf Velting

€ 18.950,-

Autobedrijf Velting ine nz Be

€ 5.950,-

€ 7.950,-

Audi A1, 1.2 TFSI Atr. bj. 2011, 12.614 km.

Audi A3, 1.8 Cabriolet bj. 2009, 30.877 km.

Smart Fortwo, Coupe 1.0i bj. 2007, 46.841km.

Volvo V70, D5 185pk., bj. 2007, 164.484 km.

Toyota Aygo, 1.0 VVT-i, bj. 2009, 69.302 km.

Renault Clio, 1.2i bj. 2009, 57.332 km.

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Stationsweg 7-9 • 9781 CE Bedum Tel: 050-3012408 • www.autovelting.nl

Seat Ibiza 1.9 TDI BJ 2006 209.002km

Fiat Panda BJ 2004

Suzuki Alto BJ 2003 109.454km

Opel Astra Coupé BJ 2002 130.233km

Chevrolet Matiz BJ 2005 68.760km

Citroën Berlingo 1.8 BJ 2000 119.802km

€ 4.750,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl

€ 3.950,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl

€ 2.750,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl

€ 4.750,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl

€ 3.750,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl

Colofon Autoplus is een uitgave van Plus Uitgevers en verschijnt 11x per jaar. Maandelijkse bruto totaal-oplage: 152.500 exemplaren. Meer gegevens kunt u vinden op onze website www.autoplusonline.nl

€ 2.799,Oeverkruid 4, 9738 AK Groningen 050-5776310

www.autobedrijfdijkstra.nl


HE:8>6A:IDJG 66C7>:9>C< ;^ViEjcid:Vhn &#(Bjai^_Zi*Ygh

 E D 2 DE

  

 Y V V g g d d k  Cjj^i WVVg aZkZg %!"  Y V V g g *%$*% bZiH'*% d d k  Z Y  \ c V a  d o kddgYZZa YZVa higZ`i

MARTINISTAD Gegarandeerd rijplezier! € 24.900

BMW 3 Serie Touring 320d Buss. Line Bouwj: 2009 km. stand: 99.900 Navi.prof., ECC, cr.contr., alarmkl.3

€ 23.900

BMW 3 Serie 320i Aut. High Exec. Bouwj: 2008 km. stand: 60.889 Led.bekl., schuif/kant.dak, xen., clim.tr.

€ 49.900

BMW 5 Serie Gran Turismo 530d Bouwj: 2010 km. stand: 72.613 Comf.st. leder., ECC, xenon, navigate

€ 35.900

BMW X3 2.0d Xdrive Steptr.6 Excl. Bouwj: 2009 km. stand: 60.357 Sportst., navi.prof., xenon, ECC, LMV

€ 46.900

Audi A5 Sportb. 3.0 TDI Quattro S-line Bouwj: 2010 km. stand: 70.811 Schuifdak, navi., tel., parkeer sensoren

€ 32.900

BMW 3 Serie 325d Bus.Line M-Sport Bouwj: 2010 km. stand: 47.745 M-Sportp., navi.prof., tel.voorb.bluetooth.

€ 49.900

BMW 5 Serie 520d Steptr. High Exe. Bouwj: 2011 km. stand: 35.000 Navi.prof., schuifdak, led.stoelbekleding

€ 12.900

BMW Z3 Roadster 2.8i Roadster Bouwj: 1999 km. stand: 75.096 Airco, rood led.interieur, sportonderst.

€ 27.900

Audi A8 3.0 Tdi Quattro Tiptr.5 Ed. Bouwj: 2006 km. stand: 106.408 Bose geluidsys., navigatie, schuifdak

€ 26.900

BMW 3 Serie Cabrio 320i High Exec. Bouwj: 2007 km. stand: 88.847 Clim.contr., cr.contr., navi.bus., xenon

€ 27.900

BMW 5 Serie 525d Aut. High Executive Bouwj: 2008 km. stand: 149.705 M-Sportpakk., schuifd., xen., park.sens.

€ 35.900

Mercedes C-Klasse Est. 250 CGI Aut. Bouwj: 2010 km. stand: 48.319 AMG pakk., groot nav., climatr., sportst.

€ 32.900

BMW 1 Serie 118d Business+ Bouwj: 2011 km. stand: 10.293 ECC, navi. professional, 17”lmv, bi-xen.

€ 9.900

BMW 3 Serie Coupe 318ci Executive Bouwj: 2004 km. stand: 117.908 Sportstoel., park.sens., cr.contr., LMV

€ 29.900

BMW 5 Serie 525dA Executive Bouwj: 2009 km. stand: 142.154 Xenon, navi.prof., park.sens., LMV

€ 23.900

MINI One Countryman 1.6 Pepper Bouwj: 2011 km. stand: 17.000 Aut.airco, schuif/kanteldak, LMV

€ 25.900

BMW 3 Serie 318i Business Line Bouwj: 2010 km. stand: 21.001 Xenon verl., park.sens., clim.tr., navi.

€ 20.900

BMW 3 Serie Coupe 325i Executive Bouwj: 2007 km. stand: 108.181 ECC, schuifkant.dak, reg./lichtsensor.

€ 64.900

BMW 5 Serie 535d Steptr.8 High Exe Bouwj: 2010 km. stand: 48.759 Navi.prof., act.cr.contr., xenon, keyl.go

€ 7.900

Peugeot 206 CC 1.6 16V Automaat4 Bouwj: 2004 km. stand: 72.358 Rol.Garros led., airco, park.sensoren

€ 10.900

BMW 3 Serie 318i Executive Bouwj: 2005 km. stand: 162.652 Parkeersens., cr.contr., ECC, LMV

€ 19.900

BMW 3 Serie Touring 325i Aut. Exe. Bouwj: 2006 km. stand: 126.163 Navi.prof., tel.voorber., leder, Xenon, ECC

€ 89.900

BMW 7 Serie 740d Xdrive Steptr.8 Bouwj: 2011 km. stand: 35.469 Dyn.drive, act.cr.contr., head up disp.

€ 13.900

Peugeot 308 1.6 THP 16V Automaat Bouwj: 2009 km. stand: 107.049 Pan.dak, LMV, trekhaak, ECC, led.inter.

Autobedrijf Martinistad BMW en MINI KEUZE UIT 120 GEBRUIKTE AUTO’S. BEL OF KIJK OP ONZE WEBSITE

Kieler Bocht 13, 9723 JA Groningen | Tel: (050)-571 72 73 www.martinistadbmw.nl

Autoplus Juli editie 2012  

Autoplus, dé Autokrant van het Noorden editie Groningen Juli 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you