Page 1

E PAK MEE

PA ME

E PAK MEE

P

ME

K

P

AK

K

ME

E PAK MEE

EDITIE OOST-GRONINGEN

AK

ME

E PAK MEE

PA

AUTOPLUS IS EEN UITGAVE VAN PLUS UITGEVERS EN VERSCHIJNT 11 X PER JAAR. JAARGANG 9 - JANUARI-EDITIE OOST 2010/OPLAGE: 40.000 EX. HET WERKT ECHT, HANDIGE HANS Voor alle voorkomende montageklussen op maat! Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met:

HANS VAN PUTTEN M: 06-34963316

Nieuwe man bij Honda Vos!

NIEUWE OUTLANDER nu nóg voordeliger!

Lees meer op pagina 7.

“Koreaanse”

Feestelijke opening

Tjeerdsma Veendam! Lees het testverslag op pagina 3.

mini-

Prijsuitreikingen bij Vuurwerkland en SATURN MPV Autobedrijf Tjeerdsma gaat op 28 januari de deuren van het compleet verbouwde pand in Veendam feestelijk heropenen.

Ditmaal twee keer een prijsuitreiking. Op 30 december 2009 een feestelijke prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk, waar de drie gelukkige prijswinnaars hun vuurwerkpakketten in ontvangst mochten nemen.

Lees verder op pagina 9.

Op 13 januari van het nieuwe jaar was er ook nog een prijsuitreiking bij Saturn in Groningen, om de prijswinnaars van de kerstpuzzel met hun fantastische prijzen te feliciteren. Lees verder op pagina 6.

Kia is er weer eens in geslaagd een auto te maken, die moeilijk in een vakje is te plaatsen. Autoplus kreeg van Van der Molen de meest luxe versie mee en was zeer aangenaam verrast over alle toeters en bellen. Lees ons testverslag op pagina 5.

Zeven jaar Kia garantie! Prijswinnaars Vuurwerkland Prijswinnaars SATURN

Prijsvraag: WAT HEBBEN WE HIER? De prijsuitreiking zal in week 6 plaatsvinden bij Miniwheels aan de Havenstraat in Peize. De prijswinnaar wordt geacht de prijs zélf aldaar te komen ophalen! We hebben dit keer een heel leuke hoofdprijs: een 1:18 schaalmodel van de auto die u moet raden! Dit schaalmodel t.w.v. € 32,50,- wordt ons ter beschikking gesteld door Miniwheels in Peize.

Zij hebben het grootste aanbod van Siku in Nederland en België. Kijk voor meer info maar eens op: www.miniwheels-online.com. Uw oplossing graag e-mailen of opsturen vóór 5 februari, dan maken we in onze februari-editie de oplossing en ook de winnaar bekend. Tot dan!

Of stuur een briefkaartje naar: Autoplus, Akeleiweg 200, 9731 JD Groningen, tevens o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer!

Lees verder op pagina 6.

Pro+?

HOOFDPRIJS

Weet u welk merk en welk type auto dit is. Stuur ons dan een e-mail op: info@autoplusonline.nl , o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.

Kia Motors Europe viert het begin van het nieuwe jaar met de bekendmaking dat iedere nieuwe Kia nu met een garantietermijn van zeven jaar wordt verkocht.

De sluitingsdatum is op 5 februari!

Renault Terwolde opent op 29 januari de deuren van het Renault Pro+ Center in Groningen. Hier zullen alle mogelijke bedrijfswagen oplossingen te zien zijn. Lees verder op pagina 8.

Miniwheels Havenstraat 14 Peize Openingstijden: Ma. 19.30 - 21.00u Wo. 13.00 - 17.00u, Vr. 13.00 - 17.00u


>C=DJ9:CHI>?A# DD@O6@:A>?@9:>9:6A:8DB7># 8db[dgi7jh^cZhha^cZWZhX]^`id#V#dkZg/ ™ 6bjcYhZcidjX]hXgZZccVk^\Vi^ZhnhiZZb ™ OZa[Y^bbZcYZW^ccZc"ZcWj^iZche^Z\Za ™ A^X]ibZiVaZckZa\Zc&+ÂHeZXigjb ™ B^hiaVbeZcbZi8dgcZg"[jcXi^Z ™ Bjai^[jcXi^dcZZa)"heVV`haZYZgZchijjgl^Za ™ EVg`^c\9^hiVcXZ8dcigdaVX]iZg ™ GZ\ZchZchdg ™ :HEbZiVci^ha^egZ\Za^c\ ™ 8a^bViZ8dcigda ™ ,V^gWV\h

Hdbb^\Z XdbW^cVi^Zh o^_c dd` oV`Za^_` \Zo^Zc W^_odcYZg Z[[ZXi^Z[# 9Vi \ZaYi oZ`Zg kddg YZ c^ZjlZ HjeZgW 8dbW^ Y^Z ^c]djY Zc hi^_a hVbZcWgZc\i idi ZZc ^YZVaZ oV`Za^_`Z 8dbW^# C^Zi VaaZZc YZ gj^bhiZ ^c oÄc `aVhhZ Zc oZZg Xdb[dgiVWZa! bVVg iZkZch kddgo^Zc kVc YjjgoVbZ bdidgZc! ZmigV kZ^a^\]Z^Y Zc kZaZ ]VcY^\Z idZeVhh^c\Zc# LVh YZ HjeZgW 8dbW^ Va ZZc j^iZghi ha^bbZ ^ckZhiZg^c\ bZi ZZc

aZVhZeg^_h kVcV[ % *).!"! YZ 7jh^cZhha^cZ YdZi YVVg cd\ ZZc hX]Ze_Z WdkZcde# BZi cd\ g^_`Zg j^i\ZgjhiZ 8dbW^Äh! heZX^VVa ^c\Zg^X]i de YZ oV`Za^_`Z g^_YZg# :c YVi iZ\Zc ZZc j^iZghi kZgVcilddgYZ bZZgeg^_h# 9Z c^ZjlZ `dYV HjeZgW 8dbW^ hiVVi kVcV[ '- _VcjVg^ ^c YZ h]dlgddb# @db ZZch `Zcc^hbV`Zc# J^iZgVVgY ^c XdbW^cVi^Z bZi ZZc j^i\ZWgZ^YZ egdZ[g^i#

9Zc^ZjlZ`dYVHjeZgW8dbW^7jh^cZhha^cZ#6akVcV[ '-#,%%!"#AZVhZk#V#% +%.!"# 7gVcYhid[kZgWgj^`\Zb^YYZaY*!."&%!'a$&%%`b!8D ' Zb^hh^Z&**"'(,\$`b <ZcdZbYZkVcV[eg^_h^h^cXa#7ILZc7EB!ZmXa#kZgl^_YZg^c\hW^_YgV\ZZc`dhiZcg^_`aVVgbV`Zc#AZVhZWZYgV\^hZmXa#7ILZcWgVcYhid[eZgbVVcYk^V`dYVAZVh^c\d#W#k#)-bcYZc'%#%%%`beZg_VVg[jaadeZgVi^dcVaaZVhZ# L^_o^\^c\Zc!Ygj`"ZcoZi[djiZc!dd`^cj^ikdZg^c\hYZiV^ah!kddgWZ]djYZc#

6JID7:9G>?;I?::G9HB67#K# 9ZOlVV^`db+!.+)&@KK::C96B!IZa#%*.-+''&&'

Tijdens onze actie-periode van 25 januari t/m 13 februari extra véél aanbiedingen! kom tijdens deze periode langs in onze showroom en ontdek hoeveel u kunt besparen.


TEST Mitsubishi Outlander In 2003 testte Autoplus de toen net uitgebrachte crossover van Mitsubishi in 4x4-uitvoering en was toen zeer lovend over de Outlander, die letterlijk nieuwe maatstaven zette, want het was het eerste merk dat met een kruising kwam tussen een stationwagon en een SUV. Mitsubishi spreekt zelf van een family crossover! Nu is er dan een nieuwe Outlander, die ook nog eens stukken voordeliger is dan zijn voorganger! Autoplus kreeg van Mitsubishidealer Van Veldhuizen de 2.0 2WD Intro Edition-uitvoering mee en probeerde ‘m onder barre winterse omstandigheden stevig aan de tand te voelen.

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

NIEUWE OUTLANDER nu nóg voordeliger!

3

Specificaties: Mitsubishi Outlander 2.0 2WD Intro Edition Benzinemotor Viercilinder in lijn 16V DOHC cilinderinhoud: 1.998 cm3 max. vermogen.: 108 kW/147 pk bij 6.000 tpm max. koppel: 199 Nm/4200 tpm Emissie-niveau: Euro-4 Transmissie CVT met sports mode Voorwielaandrijving Besturing Tandheugelbesturing bekrachtigd Remmen vóór geventileerde schijven achter schijfremmen met geïntegreerde handremtrommel ABS met EBD HSA (Hill Start Assist systeem) ASC (Active Stability Control) ATC (Active Traction Control) Maten en gewichten l x b x h: 4665 x 1800 x 1680 mm (met roofrails: 1720 mm) wielbasis: 2670 mm spoorbreedte v/a: 1540 mm tankinhoud: 60 liter inhoud bagageruimte: 774-1691 liter kentekengewicht: 1470 kg

Wijzigingen De Mitsubishi Outlander is vernieuwd. Zes jaar na zijn introductie heeft Mitsubishi Motors de populaire Outlander op diverse punten aangepast. Hierdoor is hij schoner en zuiniger, mede dankzij de geavanceerde automaat-versies. De meest in het oog springende verandering is de neus van de auto.

Prestaties topsnelheid: 180 km/u* acceleratie: 0-100 km/u in 12,2 sec*

achterklep, een regensensor, privacy glass en one-touch bediening voor het omklappen van de 2e zitrij. Voor een meerprijs van € 500,- is de Intro Edition tevens leverbaar met CVT met schakelflippers aan het stuur.

Brandstofverbruik en uitstoot Gem. verbruik: 1 op 13* CO2-emissie: 182 g/km D-Label

Rij-eigenschappen De Outlander 2.0 2WD kan worden geleverd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak of de nieuw ontwikkelde CVT-automaat met 6 voorgeprogrammeerde standen. Normaal

Wielen en banden 16” lichtmetalen velgen met 215/55R16 banden Prijzen Prijs instapversie: € 26.999,Prijs testauto: € 29.499,-

Vanafprijs ligt € 3000 lager dan voorheen!

De vernieuwde Outlander is voorzien van Mitsubishi’s Jet Fighter Nose. Deze onderstreept het onderscheidende, krachtige en uitgebalanceerde ontwerp van de auto. Het ruime en functionele interieur maakte de Outlander tot Mitsubishi’s belangrijkste speler in het D-segment. De ontwerpers zijn er in geslaagd het interieur op een nóg hoger peil te brengen, zowel wat betreft functionaliteit als uitstraling. Zo zijn er bijvoorbeeld hoogwaardige materialen uitgekozen voor het bekleden van o.a. dashboard en deurpanelen. Intro Edition Speciaal voor de introductie is de Outlander er tijdelijk als Intro Edition voor € 28.999,-. Deze uitvoering heeft standaard onder andere zilverkleurige roofrails, automatisch inklapbare buitenspiegels met LEDknipperlicht, chromen afwerking raamstijl, grille omlijsting, dorpel en

+

- stoere uitstraling - rijk uitgevoerde standaardpakket - uitstekend rijcomfort - CVT-automaat

heeft een CVT oneindig veel versnellingen, maar voor de liefhebber/caravantrekker zijn er 6 standen geprogrammeerd. Hiermee kan je door middel van de schakelflippers de caravan trekken met iets meer toeren. Inderdaad een stukje Neerlands trots, deze Continu Variabele Transmissie, waarmee ons testexemplaar is uitgerust. De CVT-uitvoering is bijzonder brandstof- en milieuvriendelijk met een CO2-uitstoot van slechts 182 gr/km en een gemiddeld verbruik van 7,7 l/100 km, waardoor ‘ie een D-Label krijgt. Hoe werkt de CVT in de praktijk? De combinatie van de CVT met de 2.0 liter motor, die 199 Nm koppel levert (niet echt veel voor z’n gewicht van 1470 kg), is geen gelukkige. De motor moet er behoorlijk aan trekken en maakt daarbij een vrij rauw geluid. Doe je gewoon normaal, dus broezen op constante snelheden met de cruise control op 120 km/u, dan is het lekker comfortabel en heerlijk ruim toeven in deze Outlander. Wil je qua automaat toch wat meer, kies dan voor de SSTtransmissie, een bak met een dubbele

* = fabrieksopgave

Conclusie: Met een prijslijst die start bij € 26.999,haal je met de vernieuwde Outlander een auto in huis die een geloofwaardig alternatief is voor stationwagonliefhebbers. Met name voor hen die op zoek zijn naar een stoere, met veel ruimte gezegende wagen, die bovendien ook nog eens zeer voordelig is geprijsd. De vanafprijs ligt namelijk € 3000,- lager dan voorheen. Daardoor zal ‘ie een breed koperspubliek kunnen aanspreken. De vernieuwde Outlander staat nú bij de dealer! koppeling. Jammer dat deze alleen te verkrijgen is in combinatie met de 2,2 liter DI-D. Over de rij-eigenschappen van deze Outlander niets dan lof, je hebt in de Outlander eerder het idee in een stationwagon te zitten. Wat dat betreft is deze Outlander een prima alternatief voor stationwagon-liefhebbers: Met de Outlander krijgen ze een stoerdere auto, met heel veel ruimte, zonder de nadelen van een SUV, zoals het overhellen van de carrosserie. Daar heeft deze Outlander absoluut geen last van. Vanwege de weersomstandigheden hebben we op onze testbaan bij DIBO, helaas weinig potten kunnen breken. Het was één grote glibberpartij met temperaturen van ver onder nul en dan is het moeilijk slalommen kan ik u zeggen. Bovendien was het slipvlak afgesloten, zodat we ook van die capriolen geen verslag kunnen doen. Misschien een volgende keer?

Restyle & Paint Express voor alle kleine schades Specialist in uitdeuken zonder spuiten en smart repairs

BEKIJK DE MOVIE! Ga naar www.autoplusonline.nl Voor een proefrit naar: Van Veldhuizen Rostockweg 2 9723 HG Groningen T 050-5471111 Verlengde Stationsweg 28 9471 PL Zuidlaren T 050-4091307 Of bij de dealer in uw regio!

www.restylecenter.nl 893933 U kunt vrijblijvend langskomen aan de Ketellapperstraat 3A te Assen. Tel: 0651


Al meer dan 30 jaar Honda-dealer www.hondavos.nl Altijd 80 occasions op voorraad!

Alle hybride Civics: wegenbelastingvrij! Honda Vos, uw hybride specialist! Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMA Hybrid Bouwjaar 2010, 10 km

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMA Hybrid Bouwjaar apr 2008, 38.593 km

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMA Hybrid Bouwjaar jul 2007, 36.202 km

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMA Hybrid Bouwjaar 2007, 42.617 km

Honda Civic 1.3 V-tec 4drs IMA Hybrid leder Bouwjaar jun 2007, 28.000 km

€ 26.690,-

€ 18.900,-

€ 16.950,-

€ 16.950,-

€ 17.950,-

NU DEZE HONDA ACCORD’S MET € 4600,- KORTING! Honda Accord 2.0 Tourer 5drs Elegance Bouwjaar 2010, 5 km € 40.350,- 4.600,Nu € 35.750,-

Honda Accord 2.0 Sedan 4drs Elegance Bouwjaar 2010, 5 km € 38.350,- 4.600,Nu € 33.750,-

Honda Accord 2.0 Tourer 5drs Elegance Bouwjaar 2010, 5 km € 37.350,- 4.600,Nu € 32.750,-

Honda Jazz 1.4l LS

Honda Jazz 1.4l LS CVT Automaat

Honda Insight 1.3 Hybrid Comfort

Honda Accord 2.2Ctdi Sport

BMW X3 2.0I Executive

Bouwjaar jun 2002, 103.347 km

Bouwjaar 2003, 81.860 km

Bouwjaar 2009, 3000 km

Bouwjaar jul 2004, 122.979 km

Bouwjaar 2007, 83.000 km

€ 22.500,-

€ 13.900,-

€ 29.950,-

€ 6.900,-

€ 8.900,-

Wegenbelastingvrij

Stadskanaal - Electronicaweg 10 - Tel. 0599-612615 Diverse Honda Insights en Honda Civic Hybrides uit voorraad leverbaar!! www.hondavos.nl Wekelijks wisselende voorraad.

TERWOLDE RENAULT

OMWISSELACTIE! TERWOLDE OMWISSELACTIE Wie zijn oude kentekenplaathouder om laat wisselen voor een nieuwe houder van Terwolde ontvangt de Privilegepas t.w.v. € 39,95 geheel gratis. Heeft u al een Terwolde kentekenplaathouder, maar nog geen Privilegepas dan is de privilegepas er natuurlijk ook voor u.

TEPIASS A R G RIVILEG

P

1 2 3 4 5

24 uurs service Gratis bijvullen olie/vloeistoffen Gratis lampen inclusief vervangen Gratis winterinspectie Gratis zomerinspectie

TERWOLDE RENAULT GRONINGEN VEENDAM EMMEN HOOGEVEEN RODEN

-Vlot, veilig en vakkundig schadeherstel

t.w.v. € 39,95

6 7 8 9

Gratis APK keuring Gratis bandreparatie Gratis ruitreparatie Korting op Eigen Risico bij ruitvervanging 10 Korting op accessoires

Zonder zorgen weer op weg!

www.terwolderenault.nl

Odenseweg 1 Transportweg 24a Phileas Foggstraat 39 Parmentierstraat 6 Ceintuurbaan Noord 116

Maakt Autoschade beter!

tel. 050-544 57 11 tel. 0598-36 47 90 tel. 0591-66 90 90 tel. 0528-29 97 70 tel. 050-309 71 50

Transportweg 34, 9645 KX Veendam T 0598 616473 F 0598 627386

Omwisselactie geldig voor Renault/Dacia. Prijs-, zet- en drukfouten voorbehouden. Vraag ons naar de voorwaarden.

19500.67.016_Terwolde Adv Kentekenplaathouder Roden_130x194 FC 1

27-10-2009 15:04:10


TEST KIA Venga Kia is er weer eens in geslaagd een auto te maken, die moeilijk in een vakje is te plaatsen. Officieel is de Venga een MPV uit het B-segment, maar wel een die je het idee geeft in een hoger segment te zitten, zowel qua rijbeleving als uitrustingsniveau. Autoplus kreeg van Van der Molen de meest luxe versie mee, de X-ecutive en was zeer aangenaam verrast over alle toeters en bellen. Hij had zelfs een achteruitrijcamera aan boord!

Tekst: Evert Flapper Fotografie: Mark Pijl

Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

“Koreaanse”

5

Specificaties: KIA Venga 1.4 CVVT X-ecutive Benzinemotor Viercilinder in lijn 16V cilinderinhoud: 1.396 cm3 max. vermogen.: 66 kW/90 pk bij 6.000 tpm max. koppel: 137 Nm/4000 tpm spec.massa: 12,8 kg/pk spec.vermogen: 64,5 pk/l

miniRuim van binnen, compact van buiten Kia wil met deze mini-MPV in het Bsegment de concurrentie aangaan met de Nissan Note, de nieuwe Opel Meriva (vanaf deze zomer in de showroom) en de Volkswagen Golf Plus. Wat dat betreft komt Kia op het juiste moment met deze Venga op de proppen, want er is nu niet echt sprake van concurrentie. Zeker wanneer je de zeer concurrerende prijs van de Venga in ogenschouw neemt. De prijzen beginnen rond de 15 mille en voor onze testauto moet je bijna 20 mille neertellen, maar dan heb je ook heel veel ‘value for money’.

De Venga is zeer compact van buiten en omdat de wielen op de uiterste hoeken zijn geplaatst, is ‘ie van binnen verrassend ruim, zowel vóór- als achterin! Over het interieur gesproken, dat ziet er hip en fantasierijk uit, zonder druk of onoverzichtelijk te worden, alle knoppen zitten op logische plaatsen en ook het stuurwiel zit vol handige bedieningsknoppen. Kia voorziet de middenconsole aan de zijkanten van een aluminiumlook, maar in onze testauto (de duurste versie) maakt dat plaats voor glimmende pianolak. Een ander opvallend detail binnenin zijn de driehoekige ruitjes voor de buitenspiegels, die de bestuurder een prima zicht naar buiten bieden. Dat is bij andere auto’s wel eens anders.

MPV

Transmissie Handgeschakelde vijfversnellingsbak Voorwielaandrijving Besturing Elektrisch bekrachtigde tandheugel Remmen vóór geventileerde schijven achter massieve schijven ABS en ESP Maten en gewichten l x b x h: 4069 x 1765 x 1600 mm wielbasis: 2615 mm spoorbreedte v/a: 1547/1551 mm tankinhoud: 48 liter inhoud bagageruimte: 440-1551 liter kentekengewicht: 1153 kg draaicirkel: 10,4 m Prestaties topsnelheid: 168 km/u* acceleratie: 0-100 km/u in 12,8 sec*

En dan komen we bij de kofferruimte....de bodem ervan is uitneembaar en op twee hoogtes in te stellen. Handig maar dit onderdeel kleppert hinderlijk tijdens het rijden. Zorg er dus voor dat je iets zwaars in je kofferbak hebt zitten, dat voorkomt dit minpuntje. Eigenlijk moet zo’n kofferbodem gewoon goed blijven vastzitten. Over het exterieur hebben we het nog niet eens gehad, maar dat is dik in orde. Kia is er in geslaagd een MPV te maken die niet op een MPV lijkt. Het hoekige van veel MPV’s zoek je

+

-

fraai design veel value for money goed zicht rondom ruim

- rammelende kofferbodem

bij de Venga tevergeefs. Z’n neus heeft veel weg van een Ford, maar beter goed gejat dan slecht gekopieerd, toch? Heel origineel is de hoog oplopende taillelijn met boven de dorpel een op een ijshockeystick lijkende vouw. Het maakt de Venga bijzonder dynamisch. Zeer fraai gedaan! Het geeft eens te meer aan dat Kia de Venga uitsluitend bedoeld heeft voor de Europese markt en het zal dan ook geen verbazing wekken dat ‘ie in Europa geproduceerd wordt, in Tsjechië om precies te zijn!

Rijke standaarduitrusting Op elke Venga zit standaard, gaat u even zitten, zeven jaar fabrieksgarantie, een bezuinigingspakket, door Kia Eco Dynamics genoemd en wat bestaat uit a) ISG, Kia’s aanduiding voor het start-stopsysteem en staat voor Idle Stop and Go, wat we overigens niet hebben kunnen uittesten, aangezien de buitentemperatuur steeds onder de vereiste minimum werktemperatuur van 2 graden Celsius bleef hangen, b) banden met een lage rolweerstand, c) een slimme dynamo en d) een schakelindicator. Maar dan zijn we er nog niet, dames en heren, want elke Venga beschikt verder standaard over een anti-terugrolbeveiliging, maar liefst zes airbags, een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel. Tot zover de zeer rijke standaarduitrusting op elke Venga. En dan komen we bij onze testauto! Die is in X-ecutive-uitvoering en bezit de volgende extra’s: parkeersensoren, een tweedelig panoramadak, elek-

trisch bedienbare ramen rondom, climate control, 16 inch lichtmetalen velgen en inklapbare buitenspiegels met richtingaanwijzers. Maar....dat is nog niet alles, want hij heeft ook nog een full-map navigatiesysteem aan boord, dat tevens als display fungeert voor de achteruitrijcamera (een optie van € 1395). Dit soort luxe vind je normaal gesproken alleen in de hogere segmenten. Echt een pluspunt!! Rij-eigenschappen Een prettige zit is in de Kia gauw gevonden en het zicht rondom is uitstekend te noemen. Barre winterse omstandigheden zorgden er tijdens onze testrit voor dat we niet alles uit de kast hebben kunnen trekken en het opzoeken van z’n grenzen bij DIBO was er al helemaal niet bij. Alleen maar sneeuw en ijs! We moeten het dus deze keer doen met een rij-ervaring zoals de meeste bestuurders hun auto ervaren. Gewoon normaal meerijden in het overigens toch nog drukke snelwegverkeer. Over z’n rij-eigenschappen niets dan goeds, gewoon prettig comfortabel. Als grote pluspunt zou je kunnen zeggen dat de Venga je het gevoel geeft in een veel dikkere auto te zitten.

Brandstofverbruik en uitstoot Gem. verbruik: 1 op 16,8* CO2-emissie: 136 g/km B-Label Wielen en banden 16” lichtmetalen velgen met 205/55R16 banden Prijzen Prijs instapversie: € 14.995,Prijs testauto: € 19.690,* = fabrieksopgave

Conclusie: Vooral dankzij zijn hippe design viel deze nieuwe bestormer in het rijk bevochten B-segment, als compacte MPV, veel complimenten uit het publiek ten deel. Wij denken dat toekomstige kopers van de Venga uit een zeer gevarieerd gezelschap zullen bestaan. Het is namelijk een auto voor alle leeftijden en mede dankzij een hoog ‘value for money’-gehalte, Eco Dynamics (goed voor het milieu) en niet te vergeten ZEVEN jaar garantie (lees meer hierover op pagina 7), weet Kia heel goed in te spelen op de sentimenten van deze tijd.

BEKIJK DE MOVIE! Ga naar www.autoplusonline.nl Voor een proefrit naar: Van der Molen Groningen Sontplein 1, Groningen T 050-5885600 www.kia-groningen.nl

De 1.4 liter benzinemotor met 90 pk moet je vooral verbruiksvriendelijk behandelen, want van toeren maken houdt ‘ie niet. Toch kun je lekker agiel en kwiek in het verkeer meekomen. De handgeschakelde vijfbak laat zich heerlijk precies en zonder haperingen bedienen. Sturen gaat ook verrassend strak, zelfs onder deze barre winterse omstandigheden! Helemaal niks mis mee!

Garagebedrijf Weesepoel B.V. Bedrijvenweg 8, Ten Boer T 050-3021600 www.kia-tenboer.nl

Plaatselijk herstel van lakbeschadigingen op lokatie! Mobiele schadeherstel!! Tel: 06-51 37 94 49 Voor particulieren, tel 050-5498883 www.chipsaway.nl


6

Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

Prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk Op 30 december 2009 was de feestelijke prijsuitreiking bij Vuurwerkland Hoogkerk, waar de drie gelukkige prijswinnaars hun prijzen in ontvangst mochten nemen. Onze lezers hadden dit keer niet zo veel tijd om hun oplossing in te sturen, aangezien de prijzen bestonden uit verschillende vuurwerkpakketten, die vóór 31 december moesten worden uitgereikt, zodat ze er het nieuwe jaar feestelijk mee konden begroeten. Tekst en foto’s: Evert Flapper

Opel Rekord P1 De goede oplossing moest een Opel Rekord P1 zijn. Deze prachtige oldtimer is nog steeds te bewonderen in de showroom bij Oldtimercentrum Timmer in Hoogkerk. Het is een exemplaar uit juni 1959 met 71.000 kilometers op de teller. De letter P staat voor Panorama en slaat op de panoramische voor- en achterruit die in de hoeken rondgebogen was. Optisch een zeer fraai detail, maar

v.l.n.r.: de heer R J. Mulder, Erik Giezen, Peter Neinhuis en Harm Meijer. praktisch gezien leverde het voor menig eigenaar van een P1 bij het inen uitstappen, regelmatig gevloek op als ze hun knieën weer eens bezeerden tegen de voorruit. Het cijfer 1 geeft aan dat dit het eerste model is. De P1 heeft een 1.680 cc 4-cilinder

motor met een topsnelheid van rond de 130 km/u. Hij werd geproduceerd van 1958 tot 1962. Uiteraard zijn er boeken volgeschreven over de Opel Rekord, in die tijd een heel populaire auto wat verklaart waarom er maar liefst ruim 780.000 exemplaren van zijn

geproduceerd. Veel mensen stuurden als oplossing Opel Olympia in en dat blijkt helemaal te kloppen. Hoewel de Olympia een uitgeklede versie was van de “gewone Rekord”, zónder de chromen sierlijsten om de ramen en de prachtig gebogen chromen sierlijsten over de beide zijkanten van de carrosserie, staat deze Opel wél als “Olympia” bij de RDW geregistreerd! De prijswinnaars Zoals gezegd de prijzen bestonden uit vuurwerkpakketten. De winnaar van de 1e prijs, de heer H. Meijer uit Veendam, kreeg een Blackbox t.w.v. € 65,-. De 2e prijswinnaar, de heer P. Neinhuis uit Zuidhorn, mocht een Lidubox t.w.v. € 37,50 in ontvangst nemen. Tot slot de heer R.J. Mulder uit Groningen, winnaar van de 3e prijs, kreeg een meterpakket t.w.v. € 27,-. Al deze vuurwerkpakketten werden ons ter beschikking gesteld door Erik Giezen van Vuurwerkland in Hoogkerk, waarvoor nogmaals onze dank! Wij willen alle prijswinnaars nogmaals van harte feliciteren met hun prijzen en hopen dat ze er tijdens de jaarwisseling van hebben genoten.

Nu zeven jaar garantie voor iedere Kia in Europa zeven jaar zal ongetwijfeld het showroombezoek bij onze dealers vergroten en onze verkoopaantallen in 2010 en de jaren erna verder verhogen,” zegt Paul Philpott, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe.

Kia Motors Europe viert het begin van het nieuwe jaar met de bekendmaking dat iedere nieuwe Kia nu met een garantietermijn van zeven jaar wordt verkocht. Een garantietermijn van zeven jaar is uniek in de autobranche. Met deze uitgebreide garantiebepalingen maakt Kia haar slogan ‘The Power to Surprise’ weer eens volledig waar.

De nieuwe garantietermijn van zeven jaar zal van toepassing zijn op alle auto’s die na 1 januari 2010 in Europa worden verkocht en geregistreerd. De uitgebreide, nieuwe Kiagarantie van zeven jaar is een uitgeEurope nu een identieke garantie van 7 jaar of 150.000 kilometer aan op alle modellen, van de populaire, kleine Picanto tot de ‘top of the line’ Kia Sorento SUV.

In navolging op het succes van de unieke en innovatieve Kia-garantie van zeven jaar, die voor het eerst eind 2006 werd geïntroduceerd voor de in Europa geproduceerde Kia cee’d en Sportage, biedt Kia Motors

“Wij hebben onze intentie kenbaar gemaakt om in de automobielsector de wereldleider te worden op het gebied van klantentevredenheid en onze nieuwe garantie van zeven jaar voor alle modellen is een belangrijke stap om die doelstelling te verwezenlijken. De garantietermijn van

Op 13 januari jl. was de feestelijke prijsuitreiking bij Saturn in Groningen, waar de gelukkige prijswinnaars hun prijzen in ontvangst mochten nemen. Op de Kerstpuzzel-prijsvraag in de december-editie kregen we vele honderden goede reacties binnen. Dank voor al uw nieuwjaarswensen! Tekst en foto’s: Evert Flapper

v.l.n.r.: Diana Tepper, Piet Dilling en echtgenote Alie Hut. De derde prijswinnaar, Rosita Sloot was helaas afwezig. Zij heeft haar prijs later zelf opgehaald aan de balie bij Saturn.

De prijswinnaars De winnaar van de 1e prijs, Diana Tepper uit Groningen, kreeg een JVC Autoradio t.w.v. € 111,-. De 2e prijswinnaar, Piet Dilling uit Veendam, mocht een Philips DVD-speler t.w.v. € 59,- in ontvangst nemen. Tot slot Rosita Sloot uit Haren, de winnares van de 3e prijs, kon helaas niet aanwezig zijn, maar heeft haar prijs, een

Een groot voordeel van de nieuwe garantie van zeven jaar is voor de klant, naast het vertrouwenwekkend gevoel, dat de garantie overdraagbaar is aan volgende eigenaren van de auto. Bepaalde criteria zullen van toepassing zijn en de normale slijtagedelen, zoals banden, remblokken en koppelingsplaten zijn uitgesloten van garantiedekking. “De nieuwe Kia-garantie van zeven jaar is eenvoudigweg de langstdurende en beste garantie die momenteel aan welke auto dan ook in Europa wordt verleend. Daardoor kan iedere Kiaeigenaar genieten van zorgenvrij autorijden gedurende een lange tijd, met de toegevoegde waarde van een hogere prijs wanneer de auto wordt ingeruild of verkocht,” concludeert Philpott.

Prijsuitreiking bij Saturn!

Veel voorspoed en geluk De goede oplossing van de Kerstpuzzel moest onze Nieuwjaarswens zijn en die wens kregen we zoals gezegd veelvuldig binnen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er een paar foutjes in de puzzel geslopen waren. De oplossing van 20 moest sneeuwketting zijn, maar dan hield je 4 vakjes over. Ook in 11 zat een foutje: de oplossing moest zijn skikoffer en daar stond het groene vakje verkeerd geplaatst om de “o” te krijgen. Onze welgemeende excuses! Maar de rechtgeaarde puzzelaars kwamen desondanks toch tot de goede oplossing, te weten: VEEL VOORSPOED EN GELUK

breide fabrieksgarantie en dekt de volledige auto tot maximaal zeven jaar, zonder kilometerbeperking gedurende de eerste drie jaar, of in totaal 150.000 kilometer.

Difrnce MP4-speler t.w.v. € 39,later zelf opgehaald bij Saturn, die ons alle prachtige prijzen ter beschikking had gesteld, waarvoor nogmaals dank!

Oplossing Kerstpuzzel 2009 1. navigatiesysteem 2. antivries 3. helling 4. slot 5. veiligheidsvestje 6. Autobahnvignet 7. Skoda 8. rijbewijs 9. stau 10. poepen

11. skikoffer 12. polizei 13. verbanddoos 14. winterband 15. wegenkaart 16. dertig 17. startkabels 18. latten 19. gipsvlucht 20. sneeuwketting

Wij willen alle prijswinnaars nogmaals van harte feliciteren met hun prijzen en hopen dat ze er veel plezier aan zullen beleven.

WWW.HUURKOOPCVKETEL.NL Voor

als

kopen

even

niet

uitkomt!


Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

Nieuwe man bij Honda Vos! Stadskanaal, 15 januari 2010. Bij Honda Vos, de officiële Hondadealer in Stadskanaal, willen we u een nieuw gezicht voorstellen. In de autobranche is hij zeker geen onbekend gezicht, want voorheen was hij werkzaam bij Ford in Veendam. Autoplus had een prettig gesprek met Andrès Wemmenhove, die weer terug is bij zijn oude jeugdliefde Honda, waar hij ooit stage liep. Tekst/pandfoto: Evert Flapper Showroomfoto: Honda Vos

Tevredenheidstrofee 2009 Vanaf januari 2010 is Andrès Wemmenhove officieel werkzaam als verkoopadviseur bij Honda Vos in Stadskanaal en ‘bezig met een nieuwe start’, zoals hij het zelf zegt. Honda heeft een goed jaar achter de rug dankzij de hybrides, zoals de Insight en de Civic, maar ook de Jazz doet het hartstikke

v.l.n.r.: Andrès Wemmenhove, Jan Vos en Leon Smit goed en is voor de vierde keer uitgeroepen door Autoweek tot winnaar in de categorie van de mini/compact modellen en ontving daarvoor de Tevredenheidstrofee 2009!

Overstap naar Honda Wat heeft jou doen besluiten om naar Honda Vos te gaan en dus voor het merk Honda te kiezen? “Om voor het merk Honda te kiezen heeft met name te maken met de

techniek. Die vind ik heel bijzonder. Honda loopt wat dat betreft met zijn hybride-techniek ver vooruit op de concurrentie. Een neefje van mij vroeg vroeger altijd, Andrès, “als je later groot bent”, waar wil je dan later nog eens naar toe, want je bent nu al zo lang bij Ford. Hij had natuurlijk gehoopt dat ik naar een of ander exclusief merk zou gaan, Ferrari of Porsche, maar toen ik Honda zei klapperde ‘ie met z’n oren en vroeg waarom? Omdat, ik zei het net al, de techniek van het merk én het kwaliteitsaspect mij bijzonder aanspreken. En daar komt nog eens bij dat Honda een heel trouwe klantenkring heeft, die zeer merkvast is. Eens een Honda altijd een Honda. Sommige mensen die eens zijn overgestapt op een ander merk, komen toch altijd weer terug! En waarom bij Honda Vos? “Omdat dit een mooi, knus, gezellig bedrijf is met een huiselijke sfeer. Doe maar gewoon en blijf met beide benen op de grond. Spreek de taal van je klant en stel hem/haar vooral centraal. Ik voel me hier dus prima thuis, want de sfeer en de cultuur die hier hangt, past goed bij mijn persoonlijkheid.

7

CR-Z Honda doet het momenteel geweldig en heeft bewezen dat ze kwalitatief heel goede auto’s kan bouwen. In mei van dit jaar komt er een derde hybride bij, de CR-Z, een zeer sportieve coupé, die het hart van de Honda-rijders weer sneller zal laten kloppen. De CR-Z is gebaseerd op de populaire CR-X, maar dan in een zuinig jasje. Een geweldige auto en daar verwachten we hier veel van! Honda Vos staat bekend om aparte auto’s in aparte uitvoeringen. Om een voorbeeld te geven: er staat hier een prachtige compleet witte Accord in de showroom, die is verlaagd en uitgerust met schitterende velgen en allerlei andere leuke accessoires. Straks krijgen we nog een Insight met een complete spoilerset, al dát soort aparte dingen past bij Honda Vos, inmiddels 35 jaar Honda-dealer. Dat was vroeger zo en dat willen we blijven uitstralen en ik wil daar heel graag mijn steentje aan bijdragen”. Voor meer informatie: Honda Vos Electronicaweg 10 9503 EX Stadskanaal T 0599-612613 www.hondavos.nl

Polo Bluemotion: 1 op 30 met maximaal (fiscaal) voordeel! De nieuwe Polo BlueMotion is met ingang van vandaag bestelbaar voor prijzen vanaf € 16.290 inclusief BTW en 0 BPM. De levering start in maart. Het nieuwe model - Auto van het Jaar 2010 - valt op door zijn extreem lage verbruik van 3,3 l/100 km en een CO2-uitstoot van slechts 87 g/km. Dit brengt voor zowel de particuliere als de zakelijke rijder maximaal (fiscaal) voordeel met zich mee. De Polo BlueMotion heeft een enorme actieradius, hij is BPM-vrij (geldt ook voor alle accessoires), er hoeft geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald en voor zakelijke rijders valt hij als enige vijfzits auto met dieselmotor in de 14%-categorie van de fiscale bijtelling. De Polo BlueMotion wordt in Nederland leverbaar in de uitvoeringen Trendline en Comfortline. De Trendline-uitvoering met onder meer

14% bijtelling voor zakelijke rijders Ook voor zakelijke rijders is de Polo BlueMotion een zeer interessant alternatief. Als enige vijfzits auto met dieselmotor valt hij namelijk in de 14%-categorie van de fiscale bijtelling. Dat houdt concreet in dat hij al is te rijden voor een bijtellingbedrag van slechts € 80,- per maand. De zuinigheid van de Polo BlueMotion heeft voor zowel particulieren als zakelijke rijders nog een belangrijk lange-termijn-voordeel: de restwaardeontwikkeling is zeer gunstig door het belastingbeleid van de dat in toenemende mate CO2-gestuurd is. de buitenspiegels en een afstandsbediening voor de centrale vergrendeling. Deze uitvoering staat in de prijslijst voor € 17.290. De Polo BlueMotion Comfortline is ook leverbaar met het aantrekkelijke Executive (Plus)-pakket.

Omslagpunt voor particulieren op 0 km standaard mistlampen, cruise control, middenarmsteun vóór, lichtmetalen velgen, centrale deurvergrendeling en boordcomputer is leverbaar vanaf € 16.290. De Polo BlueMotion Comfortline biedt daarbij ook nog eens Climatic airconditioning, een gedeeld neerklapbare achterbank, hoogteverstelling van de bijrijders voorstoel, elektrische bediening van

Zuinigheid als vertrekpunt De Polo BlueMotion is met een verbruik van 3,3 l/100 km de zuinigste vijfzits gezinsauto van Europa. Een volle tank diesel is voldoende voor een actieradius van ruim 1.300 kilometer ofwel: van Amsterdam naar Saint-Tropez zonder tankstops. Berijders van een Polo BlueMotion hoeven bij een jaarkilometrage van

Leverbaar vanaf € 16.290 13.000 kilometer slechts 10 maal per jaar te tanken. Het verbruik van de 3,3 l/100 km komt overeen met een gemiddelde CO2-uitstoot van slechts 87 g/km en daarmee komt de Polo BlueMotion in aanmerking voor maximaal fiscaal voordeel. Extra (vakantie) voordeel van deze zuinige Polo zijn het trekgewicht van maximaal 800 kg en een grote bagageruimte van 270/1.030 liter. Geen omslagpunt benzine/diesel voor particulieren Vanwege zijn lage verbruik is de Polo BlueMotion als enige auto in zijn segment vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en daarmee komt het omslagpunt benzine/diesel op 0 kilometer te liggen. De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting scheelt de particuliere rijder al gauw 900 euro per jaar. Daarbij is diesel ook nog eens aanzienlijk goedkoper dan benzine. Dubbel voordeel dus.

Kracht van BlueMotionTechnologies De Polo BlueMotion dankt zijn extreem zuinige karakter aan de meest uitgebreide toepassing van BlueMotionTechnologies. Dit zijn innovatieve en duurzame technieken die bijdragen aan een zo laag mogelijk verbruik. De Polo BlueMotion is bijvoorbeeld voorzien van een start-stop-systeem, een ‘intelligente’ dynamo die remenergie omzet in elektriciteit, banden met een lage rolweerstand, aangepaste overbrengingsverhoudingen van de

versnellingsbak en een speciaal op zuinigheid afgestemd motormanagement. Mede door de beschikbaarheid van deze innovatieve technologieën is de Polo onderscheiden met de titel Auto van het Jaar 2010. Technologie met toekomst Volkswagen levert in vrijwel het complete gamma uitvoeringen met duurzame BlueMotionTechnologies. Mede daardoor is er een groot aantal

14% bijtelling modellen dat profiteert van fiscale voordelen zoals inschaling in gunstige bijtellingcategorieën. Volkswagenmodellen met BlueMotionTechnologies zijn zuinig, maar zonder dat de berijder concessies hoeft te doen aan comfort, rijplezier en gebruiksgemak. Deze combinatie van factoren heeft ertoe geleid dat 36% van alle in Nederland verkochte Volkswagen-modellen in 2009 voorzien waren van BlueMotionTechnologies. In 2010 wordt het aantal Volkswagen-modellen dat is uitgerust met BlueMotionTechnologies verder uitgebreid tot 40 stuks (29 in 2009). Naar verwachting zal 63% van alle in 2010 in ons land verkochte Volkswagens duurzame BlueMotionTechnologies aan boord hebben. Voor meer informatie: Autobedrijf Tjeerdsma Zeefbaan 9, Winschoten T 0597-413300 Tinnegieter 7, Stadskanaal T 0599-651165 De Zwaaikom 6, Veendam T 0598-622112 De Vosholen, Sappemeer T 0598-392582

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE


8

Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

Pro+? Van paardenkar tot aardgasbus, alle bedrijfswagenoplossingen bij Terwolde. Renault Terwolde opent op 29 januari de deuren van het Renault PRO+ Center in Groningen. Hier zullen alle mogelijke bedrijfswagen oplossingen te zien zijn. Het Renault PRO+ Center richt zich op verkoop en onderhoud van bedrijfswagens aan bedrijven in en om Groningen. In de eerste plaats staat Renault PRO+ voor brede dienstverlening, afgestemd op de wensen van het midden- en kleinbedrijf. “Met het nieuwe label Renault PRO+ kunnen we zakelijke klanten maximaal ondersteunen bij hun bedrijfsvoering,” zegt Erwin vos, Fleetsales manager bij het Renault PRO+ Center. “We focussen met onze dienstverlening op continue mobiliteit van de klant. We garanderen meer ruime mogelijkheden voor vervangend vervoer, langere openingstijden, 24-uursservice en een haalen brengservice bij onderhoud.

We hebben ook geïnvesteerd in een zware hefbrug om voertuigen tot 7 ton te kunnen onderhouden!” Oplossingen voor zakelijke klanten Renault PRO+ is een nieuwe, internationale formule van Renault. Elk Renault PRO+ Center heeft gekwalificeerd en deskundig personeel en presenteert het complete gamma Renault-bedrijfswagens, inclusief accessoires en op- en ombouwproducten. Ook voor leasing en financiering kan de zakelijke klant terecht bij het Renault PRO+ Center. Een vast aanspreekpunt Bij Terwolde hebben wij voor al uw zakelijke oplossingen een vast aanspreekpunt. Erwin Vos (Vestigingen: Groningen, Roden en Veendam) en Andy Rietbroek (Vestigingen: Emmen en Hoogeveen). Deze specialisten komen graag bij u langs om al uw mobiliteitsvraagstukken op te lossen, ongeacht de

omvang van uw bedrijf of uw vervoerscapaciteit. Zij adviseren u bij de aanschaf, aanvulling of vervanging van uw wagenpark. Dat geldt voor alle Renault en Dacia modellen, zowel op geel als op grijs kenteken. Elk Renault PRO+ Center biedt: • Specialisatie in het verkopen en onderhouden van bedrijfswagens • Verruimde openingstijden • Vervangend vervoer op maat • Een uitgebreid aanbod bedrijfswagens, inclusief op- en ombouw • Een sales-offerte op maat binnen 48 uur • Een technische diagnose binnen 1 uur • Haal- en brengservice

Voor meer informatie: Terwolde Groningen Odenseweg 1, Groningen T 050-5445711

TERWOLDE RENAULT

OMWISSELACTIE!

Column Hagenus Beste lezers, Ik wil graag beginnen u een gezond, gelukkig en succesvol 2010 toe te wensen. Het is een eeuwenoude gewoonte om elkaar het beste te wensen na de jaarwisseling. Maar gewoonten, ook in de autobranche, veranderen de laatste tijd snel. In 2009 is het wel duidelijk geworden dat niets meer vanzelfsprekend is. Bedrijven van soms tientallen jaren oud en met een goede reputatie gingen failliet of over in andere handen. Opel, in Nederland decennia lang het verkoopwonder, stond te koop en van anderen zoals de autofabrikant Saab is nog steeds onduidelijk of het merk over een aantal weken of maanden nog wel bestaat.Wie had dat kunnen bedenken. Aan de jaarlijks in Nederland verkochte aantallen nieuwe personenauto’s van om en nabij de 500.000 stuks is een abrupt einde gekomen. Ondanks stimulerende maatregelen van de overheid (sloopregeling) is het aantal nieuw verkochte auto’s in 2009 historisch laag. De verkoopaantallen van personen-en bedrijfsauto’s zullen in 2010 naar verwachting vergelijkbaar zijn en dit is het laagste peil van de afgelopen 25 jaar. Dagelijks worden we geconfronteerd met klanten die een bewustere keuze maken voor hun nieuwe auto. Veel meer maakt de klant zijn keuze op basis van rationele gronden zoals milieulabel, CO2 heffing, verbruik, fiscale bijtelling en maatschappelijke acceptatie. Succes voor fabrikanten en dealers wordt dan ook bepaald door de snelheid waarmee zij op deze veranderingen kunnen reageren. Een aantal fabrikanten kiest ervoor om de motoren van hun auto’s zo milieuvriendelijk te maken, anderen stimuleren het gebruik van aardgas en weer anderen zetten groot in op elektrische auto’s.

Dit betekent voor dealerbedrijven dat zich kansen en bedreigingen voor doen. Voordeel voor de consument, maar een bedreiging voor het dealerbedrijf is dat elektrische auto’s, zoals het nu lijkt, veel minder onderhoud nodig hebben en dus zal op langere termijn de omzet dalen. Anderzijds doen zich kansen voor zoals het verhuren van grotere auto’s met een normale brandstofmotor, immers de actieradius van een elektrische auto zal ca. 200 kilometer bedragen, niet echt handig voor een vakantie met caravan naar Spanje. Ook de functie van benzinestations, tegenwoordig al bijna een supermarkt, zal veranderen. U tankt immers in de toekomst bij u voor de deur thuis, op uw werk, of bij uw klant. Eén ding is wel duidelijk: autorijden zal definitief veranderen. Succes zal afhangen van de snelheid waarop wij als autobranche hierop reageren. Daarom is het dagelijks volgen van de nieuwste ontwikkelingen in binnen- en buitenland een nieuwe taak geworden voor de moderne automanager. Ondanks alle veranderingen heb ik alle vertrouwen in de toekomst van de autobranche. Hans Hagenus, salesmanager Terwolde Renault Emmen, Groningen, Hoogeveen, Roden, Veendam.

TERWOLDE OMWISSELACTIE Wie zijn oude kentekenplaathouder om laat wisselen voor een nieuwe houder van Terwolde ontvangt de Privilegepas t.w.v. € 39,95 geheel gratis. Heeft u al een Terwolde kentekenplaathouder, maar nog geen Privilegepas dan is de privilegepas er natuurlijk ook voor u.

TEPIASS A R G RIVILEG

P

1 2 3 4 5

24 uurs service Gratis bijvullen olie/vloeistoffen Gratis lampen inclusief vervangen Gratis winterinspectie Gratis zomerinspectie

TERWOLDE RENAULT GRONINGEN VEENDAM EMMEN HOOGEVEEN RODEN

t.w.v. € 39,95

6 7 8 9

Gratis APK keuring Gratis bandreparatie Gratis ruitreparatie Korting op Eigen Risico bij ruitvervanging 10 Korting op accessoires

Lezersfoto Een medewerker van tankstation de Dikke Linde aan de A7 richting Hoogezand, één van de vele punten waar Autoplus ook gratis is te verkrijgen, stuurde ons deze prachtige foto die hij maakte toen er drie Traction Avants stonden te tanken richting een oldtimer-evenement eind 2009. Mocht u meer weten over dit evenement of herkent u een van de oldtimers op deze foto, laat het ons gerust even weten op: info@autoplusonline.nl

w w w. a u t o p l u s o n l i n e . n l

www.terwolderenault.nl

Odenseweg 1 Transportweg 24a Phileas Foggstraat 39 Parmentierstraat 6 Ceintuurbaan Noord 116

tel. 050-544 57 11 tel. 0598-36 47 90 tel. 0591-66 90 90 tel. 0528-29 97 70 tel. 050-309 71 50

Omwisselactie geldig voor Renault/Dacia. Prijs-, zet- en drukfouten voorbehouden. Vraag ons naar de voorwaarden.

19500.67.016_Terwolde Adv Kentekenplaathouder Roden_130x194 FC 1

27-10-2009 15:04:10

Het laatste autonieuws leest u op www.autoplusonline.nl


Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

9

Feestelijke opening met een spectaculaire onthulling! De prijzen van de dieselvarianten starten bij € 34.550,- voor de 2.0 TDI 103 kW Comfort. De vierwielaangedreven 2.0 TDI 125 kW Elegance is de topper op de diesellijst en is leverbaar vanaf € 45.300,-.

Veendam - 15 januari. Autobedrijf Tjeerdsma gaat op 28 januari de deuren van het compleet verbouwde pand in Veendam feestelijk heropenen. Na Winschoten, Sappemeer en Stadskanaal was nu de vestiging in Veendam aan de beurt om opgeknapt te worden en te voldoen aan de huisstijl van de drie merken die hier officieel gevoerd worden, t.w. Skoda, Seat en VW (incl. de VW bedrijfswagens). De afgelopen maanden werd het pand in Veendam compleet verbouwd en nu eind januari is het dan eindelijk zover! Als klap op de vuurpijl zal de feestelijke opening gepaard gaan met een spectaculaire onthulling! Verbouwing “De verbouwing van het pand in Veendam heeft wat langer geduurd dan we hadden ingeschat”, aldus Bert Meijer van Autobedrijf Tjeerdsma, “want het lag eerst in de bedoeling om in week 50 van 2009 te gaan openen. Voor onze vestiging in Veendam was het lang onduidelijk welke merken hier precies gevoerd werden, maar vanaf eind januari zal dat dus qua uitstraling helemaal duidelijk worden. De showroom is compleet op de schop gegaan en enorm uitgebreid. Er zijn allemaal open werkplekken gekomen en de gevoerde merken staan straks duidelijk gescheiden van elkaar in een moderne, frisse winkel. De pui is iets naar links verplaatst en vooral groter geworden, er is een compleet nieuwe balie gekomen, alsmede een prachtig nieuwe vloer met vloerverwarming”.

Zakelijk aantrekkelijk Wie nóg slimmer zaken wil doen, kiest voor de Superb Combi met Businessline pakket, leverbaar op alle uitvoeringen. Zo krijgt men voor slechts € 500,- extra op alle Comfort-uitvoeringen onder meer een Amundsen navigatiesysteem met touchscreen, een bandenspanningscontrolesysteem, 16 inch lichtmetalen velgen ‘Spectrum’, regensensor, mistlampen met cornerfunctie en een 4-spaaks multifunctioneel stuurwiel. De Ambitionuitvoeringen zijn eveneens voor slechts € 500,- meer als Businessline te verkrijgen. In dit geval bestaat het pakket uit Bi-xenon verlichting, Parking Distance Control achter, Sound System met 10 luidsprekers, Amundsen navigatiesysteem met touchscreen en een vierspaaks multifunctioneel stuurwiel.

Skoda Superb Combi leverbaar vanaf € 28.200,-

Tenslotte krijgt men tegen bijbetaling van € 950,- een Businessline pakket met heel veel luxe op alle Elegance-

En dit alles samengebracht in een vanafprijs van € 28.200,-. Bovendien zijn op alle uitvoeringen aantrekkelijke Businessline pakketten leverbaar. De Skoda Superb Combi vult de lijn van stationuitvoeringen binnen de Skoda familie uitstekend aan. Ook de Superb Combi kenmerkt zich door zijn fraaie en slimme ontwerp, een overweldigende zit- en bagageruimte en een uitstekende prijs/kwa-

Feestelijke opening op 28 januari! Onthulling nieuw vlaggenschip Skoda Tijdens de feestelijke opening van het totaal vernieuwde pand op 28 januari, zal ook de gloednieuwe Skoda Superb Combi worden onthuld. Skoda heeft de prijzen van de Superb Combi inmiddels bekendgemaakt. Het succes van de Superb wordt letterlijk uitgebouwd met een grootse stationwagen. Nergens anders krijgt de koper zoveel auto voor zo’n eerlijke prijs. Ga er maar aan staan: zeer goede prestaties, doordacht design en onvoorstelbaar veel ruimte.

liteit verhouding. Bovendien zijn de modernste technologieën gebruikt. De topconstructie en elektronische systemen maken elke reis nog comfortabeler en veiliger. Waarheen en wanneer dan ook. Grootse ruimte en uitrusting De Superb Combi is groot en ruim, maar behoudt een elegante uitstraling. Dat is te danken aan de gebalanceerde Skoda-lijnvoering, de lange wielbasis en de licht dalende daklijn. De Combi is 4.838 mm lang, 1.817 mm breed en 1.510 mm hoog.

Deze exterieurmaten vertalen zich in een riant opgezet interieur, waarin inzittenden en hun bagage zeer veel plek hebben. De bagageruimte-inhoud varieert van 633 tot maar liefst 1.865 liter.

en 3.6 FSI V6 191 kW. De moderne TSI- technologie zorgt ervoor dat er ondanks een laag verbruik toch een hoog vermogen gerealiseerd wordt. De twee leverbare diesels zijn de 2.0

Zeer concurrerend prijskaartje nieuw vlaggenschip Skoda De uitrusting van de Superb Combi komt overeen met die van de Superb Twindoor. De afwerking met hoogwaardige materialen getuigt van oog voor detail. Nieuw is ook de haaienvinvormige dakantenne. Een ander interessante optie op de uitrusting is de elektrisch bedienbare achterklep. De afdekhoes van de bagageruimte rolt automatisch voor de helft op, waardoor er extra ruimte is voor in- en uitladen. De lage tildrempel van 60 cm en de tot buiten de auto uittrekbare bagagevloer vergemakkelijken deze handelingen nog meer. Krachtbronnen Het motorengamma van de Superb Combi bestaat uit drie benzinemotoren, de 1.4 TSI 92 kW, 1.8 TSI 118 kW

TDI 103 kW en de 2.0 TDI 125 kW. Voor beide brandstofvarianten geldt dat ze leverbaar zijn met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een 6- of 7-traps DSG-automaat. Prijsbewust De prijslijst van de Superb Combi begint bij € 28.200,- voor de 1.4 TSI Comfort, voorzien van het groene energielabel B. De 1.8 TSI is als Comfort te koop vanaf € 29.890,- en is optioneel leverbaar met 7-traps DSG-automaat of vierwielaandrijving. In deze gevallen beginnen de prijzen bij respectievelijk € 33.090,en € 36.390,-. De top van de benzinereeks is de vierwielaangedreven 3.6 FSI V6 Elegance, deze verlaat de showroom vanaf € 51.400,-.

uitvoeringen, te weten een Columbus DVD-navigatiesysteem voorzien van een 6,5-inch hoge resolutie kleuren touchscreen, lederen interieur ‘Glamour’, extra donker getinte achterportierramen en achterruit en eveneens een vierspaaks multifunctioneel stuurwiel. Veel extra’s dus zonder extra veel te betalen. De Superb Combi staat eind januari 2010 in de showroom, maar is nu al te bestellen. Geïnteresseerden blijven op de hoogte via www.superbcombi.nl Genoeg redenen dus om op 28 januari naar de feestelijke opening van de nieuwe showroom van Autobedrijf Tjeerdsma in Veendam te komen. U bent van harte welkom!

Voor meer informatie: Autobedrijf Tjeerdsma De Zwaaikom 6, Veendam T 0598-622112 www.autotjeerdsma.nl

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE


BMW SPECIALIST

SEAT AROSA 1.4I STELLA BJ 2002 99.780km

â&#x201A;Ź 5.950,SEAT IBIZA 1.4-16V S BJ 2002 111.095km

SEAT IBIZA 1.2-12V STELLA NW. MODEL BJ 2002 124.340km

â&#x201A;Ź 5.950,SEAT LEON 1.6-16V SIGNO! BJ 2001 112.080km

â&#x201A;Ź 5.450,SEAT LEON 1.6-16V SPORT BJ 2002 113.212km

â&#x201A;Ź 7.450,-

BMW

Autobedrijf Buursema is opgericht per 1 jan 1996 en is een voortvloeisel van het BMW dealerbedrijf in Leek, waar Dhr. Buursema bedrijfsleider was sinds de oprichting in 1981. Het bedrijf houdt zich uitsluitend bezig met de verkoop en reparatie van BMW automobielen. Ook de monteurs hebben jarenlange BMW ervaring en zijn instaat alle problemen op te lossen mede dankzij onze uitgebreide apparatuur en werkplaatsuitrusting. Ook kunt u bij ons een zoekopdracht plaatsen als we niet de occasion op voorraad hebben die de klant graag wil, eventueel halen we de auto uit Duitsland en regelen de invoer, kenteken en BPM voor de klant. Voor garantie kan men kiezen uit twee mogelijkheden: - 1e 6 maanden Bovaggarantie of 2e Verlengde garantie in combinatie met onderhouds- en reparatiecontract Verkoop BMW occasions â&#x20AC;˘ Moderne werkplaats Vakkundig geschoold personeel â&#x20AC;˘ Originele BMW onderdelen en accessoires Onderhoud reparatie alle modellen â&#x20AC;˘ Ruitschade reparatie Alarm en Airco inbouw SCM gecertificeerd â&#x20AC;˘ Onderhoudscontracten Eventueel uw auto gehaald en terug gebracht â&#x20AC;˘ Bovaglid Uitsluitend Castrol oliĂŤn

Rijbewijs kwijt? Dagvaarding voor de politierechter? Problemen met een vergunning? GRATIS eerste gesprek

â&#x201A;Ź 6.950,-

Ons adres: Stationsstraat 4-6 9401 KX Assen

VW GOLF 1.6-16V Comf.Line Edit. BJ 2001 121.126km

â&#x201A;Ź 6.950,-

Strafrecht/Bestuursrecht

B E D R I J V E N PA R K L E E K S T E R H O U T

LORENTZPARK 6, 9351 VJ LEEK

Bel even voor het maken van een afspraak: 0592-338050

TEL.: (0594) 51 88 77 | FAX: (0594) 51 53 11

WWW.BUURSEMA.NL

www.advocatenkantoorknottenbelt.nl

      

Leeg? Knap lastig als de accu leeg is !! Kom op tijd, dus voor het te laat is, met de wintersport vakantie voor de deur met uw auto accu, foto- & videocamera accu etc. naar de ACCUDOKTER !!! Wij kunnen 99% van alle accuâ&#x20AC;&#x2122;s en batterijen leveren: van horloge batterij tot heftruckaccu en alles wat daartussen zit ! (ook al zegt men elders dat het niet meer leverbaar is) !!

 &'(& 

Ook voor het AKKU-Fitten (reviseren) van o.a. gereedschapsaccuâ&#x20AC;&#x2122;s, electrische fietsen, duiklampen, kruimelzuigers, scheerapparaten, maglite, maatwerk voor modelbouw, noodverlichting-packs etc. etc

Florakade 92 (bij de Oostersluis/Damsterdiep) Tel. 050-3600384

www.accudokter.nl

)(*+(&     !"  #$ %

   

HOMAN BEDUM Kijk voor meer occasions op www.homanbedum.nl

Rij-instructeur worden? Vanaf â&#x201A;Ź140.- per maand. In Assen en Zwolle Taxi chauffeur worden? Opleiding binnen 1 maand afgerond. In Assen en Zwolle Bel voor meer informatie

06-81956291 w w w. c v n n . n l

Mèèr dan schadeherstel alleen Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 07:45 - 17:15

ALFA 159 Sportw. Distinct 1.9 JTDm 16V

Ford Focus C-MAX First Edit. 1.8 88kw

ABS, Cr.Cntrl., Airco BJ 2002 91.932km

Centr. deurvrgr., Airco BJ 2004 105.915km

â&#x201A;Ź 19.950,-

MAZDA RX8 Renesis 192pk Challenge

Airco, Frontlader, Roofrack BJ 2002 120.757km

Get.gl., Airco, Centr.deurvrgr. BJ 2004 79.738km

â&#x201A;Ź 8.750,Mercedes Vito Dubbelcabine 108 CDI Airbag, Get.Glas, LM Velg. BJ 2002 186.000km

Industrieweg 12 9765 BL Paterswolde tel: 050-3092516 fax: 050-3095639 Email: info@vankalker.nl

â&#x201A;Ź 11.750,-

HONDA HR-V Sport Pack 1.6i 16V

â&#x201A;Ź 14.950,Peugeot 307 Break N.W. model 1.6 HDIF 16V Airco, ABS BJ 2006 147.816km

â&#x201A;Ź 5.950,-

HOMAN BEDUM

â&#x201A;Ź 12.950,-

Thedemastraat 9-21 050-3010789 info@homanbedum.nl


Jaargang 9 - Januari-editie Oost 2010

Vrouw in Nood!

Perfect. Wat scheelt dat megaveel. Het geschuifel en geglibber van weggebruikers met ‘sommerreifen’ zorgt voor nog meer oponthoud en gevaarlijke situaties. Ik zeg zeker niet dat je met win-

terbanden kan rijden alsof de wegen droog zijn. Absoluut niet. Maar je hebt niet het gevoel alsof je in een roeiboot zit. Dus ik op pad, richting afsluitdijk. Het was bar en boos maar de oerman in mij klampte zich vast aan het stuur en een dik uur later bereikte ik wegrestaurant Zurich. Daar zat ze, tussen de eveneens gestrande truckers. Ik mompelde iets van een excuus dat ik haar mee nam. Na enig boe-geroep van de truckers reden we terug naar ‘Grunn’. Ik had maar voor me gehouden dat ik vond dat sommige truckers met dit weer te hard reden. In ieder geval kwamen we op de A7 vier vrachtwagens tegen die diep in de sneeuw op de linkerbaan in de berm vast stonden. Nog stoerdere mannen van sleepdienst Poort en zo hebben vast een drukke avond gehad. Dat wij Hollanders niet op dit soort winters berekend zijn, is

Weeralarm, de ene keer wel, de andere keer niet. Soms heb ik geen idee waarvoor, terwijl ik me ook wel heb afgevraagd, als je een alarm afgeeft, doe het dan nu! Om een uur of zes, de piepers staan net op, word ik gebeld. Vrouw in nood aan de lijn. De stem aan de andere kant zegt: “... kun je me halen, het is doodeng hier op de afsluitdijk, ik stop bij Zurich”. Euhh, ok, waarom ik wel door de barre omstandigheden als het haar ook niet lukt? Nou, hier was ik snel uit. Ik heb een iets zwaardere auto, vind sneeuw leuk, ben een stoere kerel en .. ik heb winterbanden. Al wel een jaar of 15 heb ik dit soort wintersloffen onder mijn auto’s.

Handsfree bellen via de autoradio! De Alpine CDE-113BT is een digitale media-ontvanger, die beschikt over CD-weergave in combinatie met Bluetooth handsfree, iPod en USB-controle. De hoofd-unit biedt Full Speed aansluiting voor iPod en iPhone en biedt naadloos volledige controle over alle media-bronnen, terwijl u aan het rijden bent. De CDE-113BT heeft een ingebouwde Parrot Bluetooth module, waardoor u via het systeem telefoongesprekken kunt voeren. Bovendien kan het systeem worden geactualiseerd en weet het toekomstige handset modellen te ondersteunen.

De digitale media-ontvanger stelt u in staat om het telefoonboek, ontvangen oproepen, gemiste oproepen en gekozen nummers in de display weer te geven. De in de ontvanger ingebouwde Bluetooth-mogelijkheden laten u uw telefoongesprekken horen via de receiver terwijl u uw handen aan het stuur houdt. Bovendien krijgt u er ook nog een losse microfoon bij. De CDE-113BT is compatibel met alle latere generaties iPods en iPhones via een optionele kabel en biedt dezelfde functie ‘snel zoeken’, waar muziek kan worden gevonden op album, artiest, nummer, playlist, genre, audioboek of

11

wel logisch. Maar wanneer ik lees dat er onder auto’s vrijwel profielloze banden zitten en dat die dan met sneeuw en ijzel de weg op gaan, is vragen om problemen. De megafile van vorige week op de ring A10 rond Amsterdam kwam dus niet alleen door sneeuw. Mijn tip. Een set winterbanden kost éénmaal wat meer. Je doet wel weer langer met je zomerbanden. Per saldo ben je met een extra set wat duurder uit maar het weegt niet op tegen de veiligheid en het gemak van wat je er voor terug krijgt. Geniet nog even van de sneeuw. Hans Schieving regiomanager Univé Noord-Nederland h.schieving@live.nl

Twee sets van voorversterker-uitgangen maakt het mogelijk om externe versterkers aan het systeem toe te voegen.

€ 229,-

Adviesprijs:

Saturnprijs: € 169,Voor meer informatie: SATURN Sontplein 3, 9723 BZ Groningen T 050-3173000 www.saturn.nl componist. De Alpine CDE-113BT heeft ook een USB-poort voor gebruik met USB-sticks en bevat een stofkap. De audioradio beschikt over een afneembaar front met 3,5 mm AUX-ingang voor ultieme flexibiliteit en heeft vier verschillende ver-

lichtingskleuren (blauw, rood, groen of oranje), om af te kunnen stemmen op de kleuren van de dashboard-verlichting van uw auto. De roterende volumeknop maakt het gemakkelijk om het volume aan te passen en je kunt het geluid van de stereo tunen met de audiocontroles.

BMW presenteert vernieuwde 3 Serie Coupé en Cabrio

Openingstijden: Ma-vr. 10.00-21.00 uur Za 09.00-20.00 uur

EDITIE OOSTGRON

INGEN

Autoplus is een uitgave van: Plus Uitgevers en verschijnt 11 x per jaar. Advertentie-exploitatie Autoplus: Media-adviseur: Peter Wolma Bladmanager: Anne Hoekstra T 050-5492112 Redactie: Drs. E.F. Flapper, hoofdredacteur T 050-5492112 Redactieadres Autoplus: Akeleiweg 200 9731 JD Groningen T 050-5492112 F 050-5499202 E info@autoplusonline.nl Internet: www.autoplusonline.nl

BMW heeft het design van de 3 Serie Coupé en de 3 Serie Cabrio sportiever gemaakt. Daarnaast is de BMW 3 Serie voorzien van nieuwe motoren. De drie nieuwe krachtbronnen kenmerken zich door een verder verbeterde efficiency: bij een gelijk of hoger prestatiepotentieel liggen brandstofverbruik en CO2uitstoot juist lager. In maart zijn de nieuwe motoren en de vernieuwde BMW 3 Serie Coupé en Cabrio in Nederland leverbaar. Het gewijzigde design betreft met name de voorzijde. Het meest opvallend is de voorbumper met een nieuwe, driedelige luchtinlaat over de volle breedte van de auto met in de uiterste hoeken ervan geïntegreerde mistlampen. De koplampen hebben voortaan een scherpere vorm en zijn nu ook voorzien van de BMW typische ‘wenkbrauwen’. Verder is de bekende dubbele nierengrille met verchroomde rand breder geworden. Andere nieuwe designelementen hebben betrek-

Nieuwe motoren sterker, zuiniger en schoner king op de nu van LED-techniek voorziene achterlichten, nieuwe buitenspiegels en een extra detail-lijn in de achterbumper. Deze aanpassingen onthullen nog iets meer van het sportieve karakter van de beide BMW’s. Door de veranderingen is de totale lengte met bijna drie centimeter toegenomen. Hierdoor hebben de 3 Serie Coupé en de 3 Serie Cabrio een iets slanker, gestrekt en daarmee dynamischer profiel. Daarbij is de voetgangersveiligheid toegenomen door extra centimeters aan de voorzijde. Nieuwe motoren De sportievere lijn van het duo is een belofte die ingelost wordt door nieuwe motoren. De 335ibenzinemotor met zes cilinders in lijn is compleet nieuw ontwikkeld. In het nieuwe blok worden TwinPower Turbo Technology, High Precision Injection en VALVETRONIC kleptiming gecombineerd. Het vermogen en koppel van de 335i zijn on-

veranderd ten opzichte van de vorige motor (225 kW (306 pk) - 400 Nm). Dat geldt niet voor het verbruik en de CO2-emissie. De coupé laat een gemiddeld verbruik noteren van 8,4 liter benzine per 100 kilometer, de cabriolet komt op 8,8 liter. Resultaat is een CO2 -uitstoot van respectievelijk 196 en 205 gram per kilometer. Ook is er nieuws aan het dieselfront. Zowel de 325d als de 320d is vernieuwd. De 325d is dankzij een turbo met variabele geometrie goed voor 150 kW (204 pk) en een koppel van 430 Nm. Toch gaat er elke honderd kilometer maar 5,7 liter diesel door de brandstofleidingen van de 3 Serie Coupé (Cabrio: 6,1 liter). De nieuwe 320d levert voortaan iets meer vermogen (135 kW(184 pk) en een volle 30 Nm meer koppel (maximaal 380 Nm) dan zijn voorganger. Het verbruik is opmerkelijk laag met 4,7 liter diesel per honderd kilometer voor de 3 Serie Coupé en 5,1 liter voor de 3

Serie Cabrio. Dat komt neer op een CO2-emissie van respectievelijk 125 en 135 gram per kilometer. Standaard zijn de motoren gekoppeld aan een handbediende zesbak, uitgezonderd de 325d met zestrapsautomaat. De zeventraps DCT met dubbele koppeling is beschikbaar voor de 335i en 325d. Deze transmissie zorgt voor een snellere acceleratie bij gelijke cijfers voor verbruik en emissie. Daarnaast zijn alle carrosserievarianten optioneel leverbaar met BMW xDrive, de intelligente vierwielaandrijving. Met de vernieuwde Coupe en Cabrio benadrukt BMW nog eens de dynamiek en het succes van de 3 Serie. Met de nieuwe motoren kan BMW bovendien haar voorsprong op het gebied van efficiency verder uitbouwen.

Vormgeving: Mark Pijl Verspreiding: Netwerk VSP, Utrecht Verspreidingsgebied: Autoplus Editie Oost-Groningen wordt huis-aanhuis verspreid in de gemeenten Winschoten, Veendam en Stadskanaal e.o. door Netwerk VSP en daarnaast een gerichte verspreiding bij o.a. benzinestations, evenementen, beurzen en dealers in deze regio. Voor klachten over de verspreiding kunt u contact opnemen met: Autoplus T 050-5492112 © 2010 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook verveelvoudigd, gedigitaliseerd of overgenomen worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel de uitgever de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft betracht bij het samenstellen van deze uitgave kan zij niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele zet- of drukfouten of voor onvolkomenheden in zowel het redactionele als het advertentiegedeelte.

VOOR FILMPJES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS: WWW.AUTOPLUSONLINE.NL ALTIJD UP-TO-DATE


Van der Molen Groningen Sontplein 1 (Molenpark) 9723 BZ 050 588 56 00 www.kia-groningen.nl

Garagebedrijf Weesepoel B.V. TEN BOER Bedrijvenweg 8 9791 DE 050 30 21 600 www.kia-tenboer.nl

Autoplus Januari editie Oost 2010  

Autoplus, dé autokrant van het noorden editie oost januari 2010

Autoplus Januari editie Oost 2010  

Autoplus, dé autokrant van het noorden editie oost januari 2010

Advertisement