Page 1

AUTOMÒBIL CLUB el magazín Desembre 2013

Viatges

Nadal a Nova York

VOLTANT © Automòbil Club d’Andorra

EL MÓN EN CAMIÓ

Propostes

De vermut per Barcelona

Mobilitat IMACA

Entrevista

Joan Carles Navarro


IMACA Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (IMACA). Amb aquesta denominació hem presentat el primer gran recull de dades relacionades amb la mobilitat del país. Una publicació que vol ser una referència en el sector que ens permeti tenir de manera ràpida i còmoda una visió amb perspectiva de l’evolució dels diferents temes que inclou. Sinistralitat, sancions, places d’aparcament, entrada de vehicles, i dades de medi ambient són exemples del que s’hi pot consultar. Dades que volem ampliar en les properes edicions i que són un bon indicador de la salut econòmica del país. Aquest projecte neix des de l’Automòbil Club d’Andorra però no hagués estat possible sense la participació d’una sèrie d’organismes i institucions que podreu trobar al web de l’IMACA i en aquesta mateixa revista. En cada edició també inclourem un estudi centrat en algun tema concret que considerem sensible. En aquest cas hem tractat amb els diferents serveis de circulació l’estat dels passos de vianants amb un resum de 10 recomanacions que esperem que puguin ajudar a millorar aquests elements clau per a la seguretat dels vianants.

DESEMBRE 2013

Edita: Automòbil Club d’Andorra DL: AND. 645-2003 Babot Camp 13. AD500 Andorra la Vella Principat d’Andorra · Tel. +376 803 400 aca@andorra.ad · www.aca.ad

Coordinació editorial: Segarra i Terés Antic Carrer Major 26. AD500 Andorra la Vella Principat d’Andorra · Tel.+376 869 500 www.segarrateres.com

Continguts: Josep Lluis Trabal Redacció: Miquel Julià, Sara Canals Disseny i maquetació: Daina Prat Contacte: jltrabal@segarrateres.com · Distribució gratuïta (6.000 ex.)


DE VIATGE

VOLTANT EL MÓN EN CAMIÓ Un soci de l’Automòbil Club ha viatjat per mig món al volant d’autèntiques cases amb rodes adaptades per ell mateix a partir de camions comercials. Joies úniques amb les quals ha recorregut milers de quilòmetres amb la seva família.

Ho porten fent tota la vida, amb diferents vehicles, això sí. Van començar de joves. Compraven un Peugeot 504, un vehicle molt valorat a l’Àfrica, travessaven el continent negre i venien el cotxe per pagar-se el bitllet de tornada a París. Ho porten a la sang. El Paul i l’Eliane Guiu i ara també els seus fills dediquen una bona part de la seva vida a viatjar per racons perduts del planeta. Després de fer-ho en cotxe, ara ho fan en camions amb placa andorrana condicionats per ell mateix com una casa amb rodes. Són autosuficients i ells marquen el ritme i la ruta. Els seus dos darrers grans viatges els han portat des d’Andorra fins a la Xina, creuant Europa i Mongòlia, i a l’Àfrica des de Maputo fins a Zàmbia creuant Moçambic i Malawi. El proper ja el tenen planejat, des de Zàmbia fins a Tanzània. Només marquen inici i final, la resta es decideix dia a dia. Normalment visiten poques ciutats i roden per terrenys allunyats de la civilització més estàndard. Els fills del Paul i l’Eliane ara tenen 8, 13 i 15 anys. Des que viatgen tots junts només travessen zones de seguretat màxima tot i que sempre hi ha un component d’aventura. A molts indrets encara sorprèn veure una família sencera de blancs, sobretot que vagi amb canalla. Això els dóna l’etiqueta de família per sobre de la de turistes.


Viatges solidaris

Fa un temps que els viatges dels Guiu tenen un component solidari. A més de visitar zones en què ha col·laborat Andorra, ells mateixos transporten ajuda col·laborant amb diferents ONG com ara les fundacions Ibo i Khanimambo o Active Àfrica.

© Fotos: família Guiu


Les postals de la seva vida La família Guiu porta milers de quilòmetres recorreguts per desenes de països en diferents continents. Els seus ulls han vist de tot i confessen que és molt difícil triar els cinc indrets més especials on han estat. Tot i això, accepten el repte. Aquestes cinc postals representen alguns dels llocs que mai oblidaran.

Salar de Uyuni (Bolívia) Situada a 4.800 metres és una superfície de sal perfectament plana de 200 quilòmetres per 80 amb una mena d’illes al mig. Plena de cactus centenaris, és tan gran que pots circular a 100km/h i tenir la sensació que no t’estàs movent.

Regió de l’Altai (Mongòlia) Zona propera al Tadjikistan amb centenars de llacs de color maragda i deserts amb algunes yurtes mongols. Hi vam viure moments de pura màgia, de llibertat absoluta circulant per terrenys sense rutes on tu et fas el camí.

Cabo Delgado (Moçambic) Després de creuar tot el país vam arribar a la punta més remota del nord. Una zona congelada en el temps als anys 20 de la guerra civil. 600 quilòmetres de costa salvatge amb platges de sorra blanca i cocoters. Aquí vam descobrir l’ètnia Makua, les dones de la qual es pinten la cara de blanc, el Musiro.

Carretera Austral (Xile) A la serralada dels Andes vam circular per una pista de bojos que travessa la part sud del costat xilè per arribar a la Patagònia. Natura verge i dura amb zones encara inexplorades.

Ningaloo Reef (Austràlia) 2.000 quilòmetres de costa verge entre Perth i Broom. Corals, tortugues, taurons i tot a 50 metres de la platja. No oblidarem mai quan en una immersió el nostre fill gran, que llavors tenia 8 anys, va submergir-se per atrapar una tortuga i nadar una bona estona amb ella. © Fotos: família Guiu


Construint una casa sobre rodes El camió amb què actualment viatgen pel món és únic. El Paul el va dissenyar i construir l’any 2011 agafant com a base un Man comercial. La seva formació en enginyeria ha estat útil però per fer els seus camions, confessa, “ha estat necessari parlar amb molta gent i fer moltes proves”. “L’objectiu per a mi era transformar un camió en un monovolum i això no és fàcil”. Per fer-ho va serrar la part del darrera de la cabina i hi va assemblar tot el bloc posterior on hi va l’habitatge i el magatzem. Tècnicament el més difícil és trobar els materials que permetin que el camió sigui més flexible per superar passos complicats reduint al màxim la rigidesa que suposa un vehicle d’una sola peça, explica el Paul. És el tercer camió que construeix i amb aquesta experiència s’ha proposat fer-ne per a tercers sota demanda i ha obert una pàgina web. (www.zocama.com) Pel que fa a les prestacions, a diferència d’una autocaravana, no disposa de climatització, ni grup electrogen o plaques solars, però sí que hi ha un lavabo, dutxa amb aigua calenta i cuina. El camió garanteix una autonomia de tres setmanes amb una capacitat de 600 litres d’aigua i la possibilitat d’emmagatzemar queviures per a dos mesos. L’interior és ampli i ha estat dissenyat per aprofitar cada centímetre amb 5 llits on s’hi pot dormir sense haver de sacrificar la taula. Per les pistes que circulen habitualment no es pot córrer, de fet, “no corro mai” diu, però el cert és que el camió arriba tranquil·lament als 110 km/h.


Radiografia a la mobilitat d’Andorra La primera edició de l’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra recull un munt de dades relacionades amb la mobilitat i afegeix un estudi centrat en els passos de vianants

Un referent en el sector de la mobilitat. Això és el que vol esdevenir amb el temps l’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (IMACA), un projecte de l’ACA que compta amb la col·laboració de les administracions públiques i altres estaments relacionats amb la circulació i el món de la carretera. La publicació inclou una recopilació de dades i una segona part que cada any estarà dedicada a un tema més específic. El primer IMACA es va presentar a la sala Gil Torres de l’Automòbil Club d’Andorra amb presència de representants dels diferents col·lectius que hi han col·laborat. El president de l’Automòbil Club d’Andorra, Enric Pujal, va destacar la voluntat de l’ACA de treballar per aportar valor a la societat andorrana amb accions com aquesta. El primer estudi específic que s’ha elaborat ha estat una revisió del passos de vianants, un punt de la mobilitat especialment sensible. L’IMACA es tanca amb 10 recomanacions per augmentar la seguretat en aquests punts i amb la certificació que actualment existeix una normativa molt curta referent a aquest tema.


Algunes dades 2012

SABIES QUE...

Accidents de circulació 601 Atropellaments 103 Sancions imposades 7.375 Parc Mòbil d’Andorra 76.616 Matriculacions 2.278 Vendes de vehicles 2.179 ITV fetes 49.186 Carnets de conduir 1.217 Places de pàrquing públiques 17.482 Benzineres 58 Entrada de vehicles al país 4.022.784

L’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra es pot consultar de manera lliure a la pàgina web que s’ha dissenyat com a part del projecte. (www.aca.ad/imaca). En aquest portal es pot trobar la publicació i notícies del sector.


ACA CORPORATIVA

L’ACA renova la concessió per a la gestió del Grandvalira Circuit El Comú d’Encamp ha renovat el contracte d’explotació del Circuit del Pas de la Casa amb l’Automòbil Club d’Andorra per a un període de cinc anys més. Aquesta notícia significa la continuïtat de projectes esportius com el Trofeu Andros, però també les GSeries BPA o la continuació de l’escola de conducció, entre altres actuacions com les que s’hi han estat realitzant en els últims anys. El treball de l’ACA envers el circuit els darrers anys ha estat clau per a la valoració final. Les competicions esportives que s’hi organitzen durant l’hivern aporten una ocupació de la instal·lació de més de 180 dies.

Èxit de l’estand a la Fira d’Andorra Després de molts anys d’absència, l’Automòbil Club d’Andorra va ser present a la Fira d’Andorra amb un estand dels més importants que es podien visitar al recinte firal de la capital. L’espai exposava un cotxe de competició sobre gel espectacular i únic que es podrà pilotar al Grandvalira Circuit aquesta temporada i que va cridar l’atenció dels visitants. Durant les tres jornades de Fira, el personal de l’ACA va informar dels avantatges que comporta ser soci del Club i també de les diferents opcions que ofereix enguany l’escola de conducció sobre gel amb un ampli catàleg de cursos. Entre totes les persones que van omplir una butlleta a la Fira es van sortejar tres cursos de conducció Ski&Drive.

El copríncep Vives visita l’Automòbil Club El copríncep episcopal Joan-Enric Vives va visitar l’Automòbil Club d’Andorra. El president, Enric Pujal, i el vicepresident, Jordi Pascal, el van rebre i el van acompanyar en una breu visita per les oficines comercials on va saludar l’equip de professionals que hi treballa habitualment. Com a part de la visita, Joan-Enric Vives va presidir una sessió ordinària de la junta directiva de l’Automòbil Club. El copríncep va rebre una insígnia de l’ACA i va signar al llibre d’or de l’entitat. Vives és soci d’honor de l’Automòbil Club i en la conversa amb els membres de la junta es va mostrar orgullós de pertànyer a una entitat tan representativa i amb una trajectòria que va molt lligada a la història d’Andorra. El copríncep va valorar molt positivament la línia actual de treball, sempre basada en la feina ben feta i amb l’excel·lència com a objectiu en tots els seus projectes. També es va interessar per la promoció que l’ACA vol fer entre els més joves i va encoratjar els directius a continuar amb la vocació de servei que marca el dia a dia de l’Automòbil Club d’Andorra.

Andorra – Barcelona, rècord europeu de conducció sostenible El pilot Agustí Payà, al volant d’un Mercedes E-Cell, va marcar el primer rècord europeu de conducció d’un vehicle 100% elèctric sense recàrregues en completar 200 quilòmetres entre Andorra i Barcelona. L’Automòbil Club d’Andorra va participar en el projecte organitzant la sortida des de la parròquia d’Ordino. Com ja va fer amb la participació al passat EcoRallyRACC, l’ACA aposta per aquestes iniciatives dins de la seva voluntat de potenciar la mobilitat sostenible i el respecte cap al medi ambient. Aquest rècord va tenir una forta repercussió als mitjans andorrans i catalans.


NOVA YORK

Un Nadal de pel·lícula Una de les millors èpoques per visitar Nova York és, sens dubte, el Nadal. La màgia d’aquestes festes eleva l’atractiu novaiorquès a un nivell superior, oferint els seus encants a cada racó de la ciutat. Està considerada una de les capitals culturals més emblemàtiques del nostre planeta. Nova York és viva durant cada dia de l’any, però la ciutat arriba al seu punt àlgid per Nadal, l’època en què es vesteix de gala i aconsegueix captivar tant als seus habitants com als qui la visiten. Avingudes il·luminades, grans arbres amb decoracions espectaculars, música, espectacles... La màgia del Nadal es reflecteix a cada racó de la ciutat, oferint un ampli ventall d’activitats i de propostes per fer durant les vacances. Si vols viure un Nadal de pel·lícula, Nova York és la teva destinació. Maica Terrones de Viatges Emocions ens fa cinc propostes indispensables.


Cinc propostes L’arbre del Rockefeller Center El Nadal comença oficialment amb la cerimònia d’il·luminació de l’arbre de Nadal situat a la plaça de l’edifici Rockefeller Center. Des de l’any 1931, Nova York té la tradició de marcar l’inici i la fi de les festes amb l’encesa de llums d’aquest enorme arbre. Generalment, es tracta d’un arbre d’entre 20 i 30 metres d’alçada adornat amb 30.000 llums de colors. Aquest any, es va il·luminar el 4 de desembre.

Les pistes de gel A diferents punts de la ciutat s’hi pot practicar una de les activitats més característiques d’aquesta estació: patinar sobre gel. Nova York compta amb grans pistes de gel, una d’elles la podem trobar també al Rockefeller Center. Tot i així, n’hi ha moltes més. El Central Park o el Byrant Park, entre d’altres, també compten amb grans pistes de gel, recomanables per a totes les edats.

Espectacles A Nova York hi ha espectacles durant tot l’any, però de cara a Nadal podeu gaudir de diferents shows, musicals i obres de teatre adaptades a aquestes festes. Aquest any, la ciutat de Nova York ens ofereix espectacles com “A Christmas Story, The Musical”, “Radio City Christmas Spectacular” o “Balanchine’s The Nutcracker”.

Mercats Ja en marxa abans de festes, els mercats de Nadal de Nova York ofereixen una gran varietat d’artefactes, productes i regals nadalencs. Alguns dels principals mercats nadalencs són el “Holiday Shops”, ubicat a Byrant Park, el “Holiday Fair”, situat a Grand Central Terminal o bé el “The Holiday Gift Shops”, a St. Bartholomew’s Park Avenue, entre altres.

La desfilada Macy’s Abans de donar el tret de sortida al Nadal, pels carrers de Nova York hi té lloc una gran desfilada. Amb motiu del Dia d’acció de gràcies, el 28 de novembre, la botiga Macy’s organitza aquest esdeveniment. Carrosses, globus en forma de ninot, música... La desfilada comença de bon matí per la Setena Avinguda fins arribar als magatzems Macy’s. Apunteu-ho per l’any vinent!


ACA ESPORTIVA

Emoció en estat pur GSeries BPA 2014 L’hivern torna a portar fins al Grandvalira Circuit el campionat d’automobilisme sobre gel més espectacular. Les GSeries BPA 2014 ja tenen calendari per a la seva sisena temporada. Sis curses i una jornada de posada a punt entre desembre i febrer. Com sempre, a més de l’emoció que ofereix la competició, aquesta cita comptarà amb convidats populars com en les darreres edicions. www.gseriesbpa.com

21/12/13 11/01/14 12/01/14 18/01/14 01/02/14 15/02/14 22/02/14

G0 matí i tarda G1 tarda G2 matí G3 tarda G0 matí G4 tarda G5 tarda G6 matí

Èxit d’un clàssic de clàssics 42è Ral·li d’Andorra Fa uns anys el Ral·li d’Andorra va decidir reinventar-se i des de l’Automòbil Club es va apostar per fer una prova de regularitat per a clàssics en lloc d’una competició de velocitat habitual. Després de la darrera edició celebrada el passat mes de setembre es pot afirmar que aquesta evolució s’ha consolidat amb un èxit total. Les 90 places previstes es van esgotar quaranta dies abans de la cursa amb pilots d’Andorra, Espanya i França. Durant el cap de setmana es van poder veure de prop cotxes clàssics mítics i la presència d’aficionats als trams va ser també important. Competitivament, l’equip de l’Escuderia Baix Empordà, format per Kim i Helena Vilatarsana, pare i filla, a bord d’un Renault 5 Copa Turbo, van aconseguir la victòria absoluta. En categoria amateur, Sime Ribes i Albert Lacalle va ser els millors al volant d’un Porsche 911 Carrera 3.6. Els participants van valorar la prova de manera molt positiva, especialment el fet que es disputés en carreteres tancades i que la mitjana es fes sobre la traçada, cosa que augmenta les sensacions al pilotar. El Ral·li d’Andorra està organitzat per l’ACA amb el suport del Comú d’Ordino, Pyrénées Motors, concessionari BMW i Mini i la firma de cronometratge esportiu Blunik.

Els més durs, protagonistes de l’estiu Copa TT Joel i Jonathan Martínez en categoria Serie, Ernest Raventós i Benjamin Roustit en Preparats i Jaume Guardiola i Josep Solà en Protos van ser els guanyadors de la Copa TT. Aquesta modalitat tot terreny es consolida i la darrera prova, l’XTrem Challenge va aplegar 34 equips a Sant Julià.


Andorra, capital de la viabilitat hivernal Amb el lema ‘Conciliació de la seguretat viària i desenvolupament sostenible en un context de canvi climàtic i limitacions econòmiques’, entre els dies 4 i 7 de febrer de l’any 2014, Andorra acollirà el XIV Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, prenent així el relleu al Quebec, que en va acollir l’edició de l’any 2010. Al Centre de Congressos d’Andorra la Vella es pronunciaran les més de 140 ponències programades amb motiu d’aquesta trobada centrada en la viabilitat hivernal mentre que a l’aparcament Vinyes i a la base del COEX d’Andorra la Vella s’hi habilitarà un recinte firal, amb 4.500 metres quadrats de superfície, en què una quarantena d’empreses i comitès nacionals membres de l’AIPCR exposaran els seus projectes i productes. Durant el XIV Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, el país es convertirà en una àgora del sector i es preveu que hi participin al voltant de 1.500 persones. L’experiència recent en construcció d’infraestructures i els equipaments viaris del Principat aportaran un valor afegit a aquesta trobada, ja que els congressistes realitzaran visites tècniques al Centre Nacional del Trànsit, al Túnel d’Envalira, al Funicamp, al Túnel de les Dos Valires, al Túnel del Pont Pla i als Túnels del Dic d’Arinsal. Aquesta trobada, que cada quatre anys se celebra en una ciutat del món, està organitzada per l’Associació Mundial de la Carretera (AIPCR). Tal com va explicar el Ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, en la presentació de la convenció, aquest Congrés ”posarà a Andorra en el mapa de l’organització de congressos i servirà per promocionar el país”.

Concurs de conductors de màquines llevaneu al Circuit Grandvalira

Una zona d’exposició amb les primeres companyies i comitès nacionals

El Circuit Grandvalira, situat a 2.200 metres d’alçada, acollirà el II Campionat de conductors de màquines llevaneu, una competició en la qual els millors conductors de cada país posaran a prova la seva perícia i demostraran al públic la dificultat d’aquest treball. Andorra ja ha seleccionat els seus conductors per a aquesta prova. Es tracta de Jonathan Díaz, conductor del COEX de la Vall d’Orient, Bertran Lestang, també conductor del COEX de la Vall de Sant Julià, Marcel Bellosta, conductor del Comú d’Ordino i Domingos Da Silva, conductor del Comú de la Massana.

L’aparcament Vinyes i la base del COEX a Andorra la Vella es convertiran en una zona d’exposició de 4.500 metres en què les millors companyies internacionals relacionades amb la viabilitat hivernal mostraran els seus projectes i productes. La zona d’exposició està dividida en un espai d’estands tècnics, un altre de caire institucional, que acollirà els comitès nacionals membres de l’AIPCR, i un d’exposició de maquinària, on es podran veure les novetats del sector de la viabilitat hivernal. La zona d’exposició estarà oberta a tot el públic del país el dijous 6 i el divendres 7 de febrer, una oportunitat de luxe per conèixer de primera mà les novetats del sector.

www.aipcrandorra2014.org


ESCOLA DE CONDUCCIÓ

Sensacions sobre la neu El Grandvalira Circuit és el camp base de l’escola de la conducció de l’Automòbil Club d’Andorra que durant la temporada d’hivern centra els seus cursos en la conducció sobre neu i gel L’hivern passat va ser dur i amb moltes nevades i el que tenim per endavant va pel mateix camí. El fet de patir molts dies amb les carreteres blanques va generar més d’un ensurt i algunes retencions fomentant el debat de si circulem prou adaptats al nostre medi. Tothom coincideix que portar equipaments és essencial i fins i tot s’han plantejat sancions per aquells conductors que no ho facin. Les rodes de contacte i les cadenes faciliten la circulació, però tenir nocions bàsiques en tècniques de conducció marca la diferència. L’Automòbil Club d’Andorra organitza una sèrie de cursos destinats a diferents públics, des de conductors que volen millorar la seva seguretat al volant en condicions hivernals fins als que volen gaudir de la velocitat en un traçat tancat, passant pels joves que tot just fan els seus primers quilòmetres. Les formacions es fan al Grandvalira Circuit, amb monitors especialitzats i totes les condicions de seguretat. Una experiència ideal per gaudir-la en primera persona i també per regalar.

ALGUNS CURSOS Contact Nivell 1 Curs bàsic de conducció que permet millorar la resposta i el control del vehicle davant de situacions de poca adherència i mostra com realitzar una conducció preventiva en condicions hivernals.

Curs J Exclusiu per a conductors menors de 18 anys i/o conductors amb permís J que utilitzin el seu vehicle en zones nevades i desitgin assimilar les nocions bàsiques de la conducció sobre neu.

Sport 30’ Curs de 30 minuts de durada per a conductors amb experiència que permet descobrir les nocions bàsiques de la conducció esportiva sobre gel i neu amb pneumàtics de claus i tracció integral. Més informació: www.snowdrivingandorra.com


Ó

I OC

A D N

M

A

V NO

O PR

EN

VE

HABITATGES EXCLUSIUS EN UNA SITUACIÓ PRIVILEGIADA El conjunt residencial Can Noguer, situat al quilòmetre 2 de la carretera d’Engolasters, us ofereix l’oportunitat de viure en un pis exclusiu, en un entorn tranquil, assolellat i boscós, amb vistes privilegiades a la vall d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, i a tan sols cinc minuts del centre urbà. La promoció està formada per dos blocs, Can Noguer 1 i Can Noguer 2, de tres plantes i sis habitatges cadascun, i dues plantes subterrànies amb aparcament i trasters. Dotze habitatges exclusius, entre 125 m2 i 135 m2, de tres i quatre habitacions, amb rebedor, cuina, menjador, dos banys, vestidor, safareig i terrassa.

A LA CUINA, EL MILLOR EQUIPAMENT La cuina, independent o integrada a la sala menjador, està totalment equipada. Els mobles, blancs, són de la casa Siematic, amb electrodomèstics Siemens integrats d’alta qualitat: _nevera _congelador _placa vitroceràmica _campana extractora _forn _microones _rentavaixella

EL BANY, TEMPS PER A LA RELAXACIÓ Temps íntim, temps per a la relaxació. Tots els pisos tenen dos banys: el principal, amb banyera d’hidromassatge Coral Hidrobox i, l’altra cambra de bany, amb plat de dutxa de Visual Hidrobox. Els vàters, separats de la zona de bany, i els bidets són de la casa Vero Duravit. El lavabo està en un moble penjat. Tots els sanitaris dels banys són blancs. Les aixetes de la banyera i del plat de dutxa són Raidance Air Shwerpipe. Uns banys d’autèntic luxe per als moments més personals.

QUALITAT I CONFORT PER A LA MÀXIMA COMODITAT Els habitatges de Can Noguer combinen la qualitat i la bellesa en tots els detalls: façanes revestides amb pedra i acer Corten; balconeres i finestrals d’alumini exterior i de fusta interior; portes, armaris i parquet flotant de roure i zones exteriors enjardinades. Totes les cambres estan preparades per rebre televisió via satèl·lit i per cable. La calefacció, per terra radiant, i l’aigua calenta, es generen amb gasoil. L’edifici i els ascensors estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. L’accés a l’aparcament es fa per una rampa amb calefacció radiant per prevenir les gelades a l’hivern.


NOVA PROMOCIÓ EN VENDA

Els millors acabats i equipaments per viure amb el màxim confort en un entorn inigualable

810 700 Passatge Antònia Font Caminal, 1, 301 · AD700 Escaldes-Engordany, Andorra · T +376 810 700 · inversionsespot@andorra.ad · www.inversionsespot.com


GASTRONOMIA

Capricis de Nadal Quatre vins i un pernil per gaudir a taula aquestes festes El Nadal i les celebracions familiars són un bon argument per als amants de la gastronomia per portar a taula productes de qualitat. Vins o viandes exclusius que potser no ens podem permetre durant tot l’any, però que mereixen un petit esforç per gaudir d’unes festes especials. Us proposem un viatge per diferents zones que produeixen productes perfectes per a aquests dies. Champagne A uns 1000 quilòmetres d’Andorra es fan els millors espumosos del món. Un bon xampany no pot faltar durant el Nadal. Produït per la família Cattier, l’Armand de Brignac és un dels vins més selectes del món, un fet que es pot apreciar en l’original disseny de les seves ampolles, sempre amb l’as de piques, i per ser un champagne atrevit, elitista i, sobretot, poc convencional. La Rioja A 500 quilòmetres d’Andorra es troba Briones, un poble famós per acollir un dels museus del vi més importants d’Espanya i també els cellers Finca Allende, autors del vi Aurus 2007. Aquest és un dels millors exponents de la Rioja, de color vermell intens, elegant aroma i amb una gran harmonia i complexitat en boca que aconseguirà impactar a qui tingui el privilegi de tastar-lo.

Ribera del Duero A 591 quilòmetres d’Andorra, a Pedrosa de Duero, la família Pérez Pascuas porta dècades fent vi amb un estil familiar. Fruit del seu treball elaboren el Pérez Pascuas Gran Selecció, la seva obra mestra. Un vi elaborat amb raïm de ceps de més de 70 anys i únicament en anyades excel·lents, perfecte per il·luminar un àpat nadalenc i fer-lo únic.

Vilafranca del Penedès A 184 quilòmetres d’Andorra dos joves enòlegs van començar una aventura creant un petit celler. Anys després estan fent un dels vins més innovadors i exclusius del Penedès, el Sot Lefriec, que en la seva producció del 2006 ha deixat un vi expressiu i complex. Per gaudir i per descobrir tots els seus matisos, glop a glop. Un vi d’autor que s’ha de tastar.

Guijuelo A 819 quilòmetres d’Andorra hi ha la capital mundial del pernil ibèric. No només de vins viu el gourmet i un bon pernil marca la diferència en qualsevol celebració. El Selecció Gourmet Julián Martín és tot un abanderat de la DO Guijuelo des de 1933. El millor pernil de la casa que despertarà els sentits del gastrònom més exigent.

Per gaudir d’aquests productes sense fer quilòmetres truca al 741030 o visita

www.centralderepresentacions.com


DE TAPES

De vermut per Barcelona Barcelona és per a molta gent una destinació habitual per escapar-se. Per feina o de cap de setmana molts andorrans la visiten regularment. Per mida i per història aquesta ciutat amaga un munt d’indrets amb encant, entre ells, locals imprescindibles per fer un aperitiu. Us proposem 5 establiments excepcionals. Quimet Quimet Situat al barri del Paral·lel, el Quimet Quimet és un temple per als gastrònoms. Fabriquen la seva pròpia cervesa i tenen un dels millors vermuts d’aixeta de Barcelona. Tot per acompanyar una varietat indescriptible de tapes amb protagonisme especial per a les conserves. Us prepararan uns montaditos que us faran caure la llagrimeta. Carrer del Poeta Cabanyes 25

La Cova Fumada A la Barceloneta els bars per fer un vermut no us els acabareu però la Cova Fumada mereix una visita obligada. Un local autèntic, dels d’abans. Amb les bótes de fusta, la caixa registradora antiga i el que és més important, unes tapes fantàstiques. Les bombes en són l’especialitat però les carxofes fregides i les sardines no els tenen res a envejar. Si podeu anar-hi entre setmana, millor. Diumenge tanquen. Carrer Baluart 46

Bar Tomàs Les patates braves més famoses de Barcelona (i si no són les millors, hi estan a prop) les trobareu en aquest històric bar del barri de Sarrià. Podeu triar entre les picants, les mixtes i les més suaus que només porten allioli. Això sí, sempre hi ha gent i les taules s’han de lluitar. Major de Sarrià 49

Fàbrica Moritz L’arquitecte Jean Nouvel va reformar l’espai de la fàbrica Moritz on avui s’ubica un punt de trobada per als amants de l’aperitiu. Aquí el que toca és beure una Moritz, la cervesa de Barcelona, tot i que també hi trobareu una bona selecció de vins. La selecció de tapes és fantàstica malgrat que les racions podrien ser una mica més generoses i més econòmiques. Bona combinació de disseny, interiorisme i gastronomia. Ronda de Sant Antoni 39-41

La Esquinica Avisem. Aquest no és cèntric. Hi has d’anar expressament fent una passejada fins al Passeig Fabra i Puig, però l’esforç val la pena. Un local que no destaca gaire però que ofereix un catàleg de tapes clàssiques espectacular i d’una qualitat màxima. Sempre ple, amb bon ambient i amb una terrassa per a èpoques de bon temps. Tot és bo però no deixeu de demanar els tigres. Una bogeria. Passeig Fabra i Puig 296


AMB MARXA CURTA

Joan Carles Navarro ns? El millor per abaixar revolucio Un dinar amb la família i amics i una bona migdiada

Què et posa a 100? Una final en què ens juguem un títol

Conduint per una interminable carretera, quina música escoltes? Música variada. Des de música negra fins a espanyola Què et posa com una moto? Molts cops els àrbitres! jajajajaja Ets dièsel o benzina? Benzina

A qui t’emportaries de copilot en una volta al món? A la meva dona, sens dubte I en un viatge de festa? Als meus amics

Què t’agradaria veure pel retrovisor?

Que la crisi s’allunya i s’allunya. El país respiraria més tranquil

Et costa arrencar pels matins? Molt, sóc força dormilega

Quin va ser el teu primer automòbil? Un Ford Orion del meu pare. Després va arribar un Golf

Ets d’algun club? Del Barça! Quina pregunta... jajaja Algun record d’Andorra?

Hi vinc sovint, pel meu compte, amb l’equip de pretemporada i als campus Nike. És un país que té de tot i del qual pots gaudir-ne molt.


BORGONYA

El valor del “terroir”

Les vinyes de la Borgonya han presentat les seves credencials per ser considerades patrimoni mundial de la UNESCO

El Romanée-Conti és un dels millors ambaixadors de la Borgonya. Envoltat d’una mística eterna, aconseguir-ne una ampolla és tot un repte només possible per a les butxaques més privilegiades.

La zona de la Borgonya és una de les més reconegudes del món quan parlem de vins. Situada a la meitat nord de França, de les seves vinyes provenen alguns dels vins més apreciats i cars del món. Des de fa uns mesos, un grup d’amants d’aquesta apellation treballen per aconseguir que la UNESCO distingeixi aquesta zona com a Patrimoni Mundial. La Borgonya és possiblement la regió del món que té una delimitació i tipificació més exhaustiva de la seva vinya, basada en la idea que el vi que produeix una finca és diferent al d’una altra. Això ens porta a que hi hagi centenars de denominacions diferents. Els vins de cada poble, de cada finca, tenen una personalitat diferenciada, tot i compartir certes característiques comunes i això fa que, dins d’una mateixa zona geogràfica, trobem una riquesa de vins i paratges increïble. Aquesta destinació és ideal per als amants de l’enoturisme que poden gaudir de visites a cellers, excursions per les vinyes en bicicleta, descoberta de petits pobles dedicats a l’enologia i combinar-ho amb poblacions més urbanes com ara Beaune o Dijón. Marquet, el patrocinador andorrà La família Marquet és tota una referència del món del vi a Andorra. La seva passió els ha portat a convertirse de la mà de Marquet Gourmeterie en un patrocinador de la candidatura de la Borgonya tot i trobar-se lluny geogràficament. Fa molts anys que treballen amb cellers de la zona, entre d’altres amb Romanée-Conti, el celler més prestigiós del món. Aquesta estreta relació i la riquesa vitivinícola de la zona han fet que els Marquet s’impliquin en el projecte portant un petit tros d’Andorra fins a la Borgonya.

Elaborat amb raïm d’un terroir d’1,8 hectàrees només se’n produeixen unes 5.000 ampolles l’any. Els preus, estratosfèrics.


MILLE MIGLIA

La corsa più bella del mondo

Durant 30 anys, la Mille Miglia va reunir personalitats excepcionals del món de l’esport. Avui en dia, la recreació de la mítica cursa és un esdeveniment que combina tradició, innovació, creativitat i elegància basant-se en la forma de vida italiana. Tots aquests elements i uns paisatges magnífics han fet de la Mille Miglia un símbol de l’excel·lència arreu del món. Mille Miglia Storica 1977 La cursa original 1927-1957

La Mille Miglia original va ser creada l’any 1927 pel comte Aymo Maggi i Franco Mazzotti, quan el Gran Premi d’Itàlia va ser traslladat de la seva ciutat natal, Brescia, a Monza. Van dissenyar una carrera d’anada i tornada entre Brescia i Roma amb una distància de 1.500 quilòmetres, l’equivalent a 1.000 milles romanes. En la primera edició hi van participar 70 cotxes, tots italians, i el guanyador, Giuseppe Morandi, va marcar un temps de 21 hores i 5 minuts. La cursa es va disputar durant 30 anys amb un domini clar dels cotxes locals. Finalment, el 1957 i després de dos accidents molt greus, es va anul·lar. Entre 1927 i 1957, 56 persones van perdre la vida en aquesta prova.

L’any 1977 la Mille Miglia va renéixer en forma de ral·li de cotxes històrics i el proper mes de maig se’n celebrarà una nova edició amb quatre jornades de cursa entre Brescia i Roma. La prova és un autèntic espectacle ja que hi participen joies del motor. De fet només s’hi poden inscriure models de cotxes que van competir en la cursa original entre 1927 i 1957. La cursa va acompanyada de l’estela que deixen les celebritats que s’hi donen cita. Rowan Atkinson, Mikka Hakkinen, David Coulthard o Galliani són alguns dels noms populars que hi han participat en les darreres edicions. Roma, Verona, Siena, Bologna i San Marino són algunes localitats que travessa la caravana de la Mille Miglia. Si considerem els models dels cotxes que hi corren, el glamur que es concentra i la bellesa del recorregut podem entendre perquè els organitzadors la defineixen com la Corsa piú bella del mondo.


TENDÈNCIES

llibres

La veritat sobre el cas Harry Quebert

El fenomen editorial de l’any. L’escriptor suís Joël Dicker, de només 27 anys, signa un thriller sòlid, amb una trama plena de girs i sorpreses. La novel·la ha rebut diferents premis, i ha estat número 1 de vendes a tot el món. S’ha traduït a 33 idiomes, entre ells el català.

espectacles

Kool & the Gang La Temporada MoraBanc ha revolucionat l’agenda de propostes culturals en desvetllar el seu programa d’actuacions en què es poden trobar dos concerts dels mítics Kool & the Gang. L’expectació generada ha fet que es programi un segon concert. La banda nord-americana actuarà al Centre de Congressos de la capital els propers 18 i 19 de gener.

locals

La Adelita Andorra ofereix poques propostes de gastronomia mexicana. Fa uns mesos va obrir al Cap del Carrer l’Adelita, un local amb gust de Mèxic. Plats treballats, animacions i mariachis a preus ajustats. En poc temps s’ha convertit en un dels restaurants de moda. Convé reservar els caps de setmana.

complements

Oris Sa Calobra Sa Calobra és un petit indret situat a 51 quilòmetres de Palma de Mallorca famós per ser l’escenari d’un ral·li de cotxes clàssics. Inspirant-se en aquesta prova, la casa de rellotges Oris ha llençat el seu darrer disseny, l’Oris Sa Calobra. Classe, esportivitat i la fiabilitat dels rellotges suïssos només per als canells més exclusius.


ACA nº3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you