Page 1

expertise

MC Auto Royal: “Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw”

Automarkt Beverwijk is geoliede machine Manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Anton Pluim over onafhankelijk zijn en blijven

Nu met EK-wedstrijdschema

2012 - 1

informatiemagazine van uw RDW-provider


uw occasions online nog beter vindbaar Lees verder op

pagina 2 â—† mei 2012 â—†

VWE Expertise

07


VWE ontzorgt de voertuigbranche

Tijdens het schrijven van deze column zijn alle VWE-verhuizingen een feit. Van het nieuwe pand in Heerhugowaard tot onze nieuwe servicepunten in Oosterhout en Nieuwegein. En van de interne verhuizing van het servicepunt in Amsterdam tot de grote verhuizing van de Utrechtse automarkt naar Beverwijk. De opening van Automarkt Beverwijk staat nu al op mijn lijst van hoogtepunten van 2012. Onze inspanning om een gedegen automarkt neer te zetten, is beloond. Dit fantastische evenement fungeert als een fysieke plaats van samenkomst; een grote open-air showroom waarin ruim 400 autobedrijven wekelijks hun auto’s aanbieden en daarmee hun krachten bundelen. De Automarkt Beverwijk is een moderne voortzetting van het vertrouwde, succesvolle concept van de Automarkt Utrecht. Nieuw is dat ATS, de organisator van de automarkt, internationale marketinginspanningen levert en nieuwe (sociale) media en internet koppelt aan het bestaande concept. Het toenemende gebruik van sociale media en internet in de autobranche zal niemand zijn ontgaan. De veranderingen rondom occasionverkoop en –onderhoud zitten hierdoor in een stroomversnelling. Om niet te ver voor de muziek uit te lopen, hebben wij bekeken hoe u sociale media in 2012 in kunt zetten. Zo hebben wij onlangs het sociale-media-abonnement aan onze dienst VWE-advertentiemanager toegevoegd. Hiermee adverteert u in een handomdraai uw bedrijfsvoorraad ook op Facebook. Een heuse leadgenerator volgens een aantal autobedrijven die deze dienst al gebruikt! Meedenken, klaarstaan, maar vooral het ontzorgen van de klant staat bij VWE hoog in het vaandel. En gelukkig, zo blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek, waardeert u onze service als ‘zeer goed’. Iets om als directeur trots op te zijn. Ook kwamen er in dit onderzoek verbeterpunten naar voren, waarmee wij direct aan de slag zijn gegaan. Heeft u nog verbeterpunten, dan hoor ik dat graag! Dit kan sinds kort ook via Twitter, want ja, ook ik ga

@mcorveleijn m.p.corveleijn@vwe.nl http://nl.linkedin.com/in/michelcorveleijn

met mijn tijd mee in het sociale-mediatijdperk. Michel Corveleijn Directeur VWE

Inhoud 04

Automarkt Beverwijk

07

Adverteren op Facebook

08

MC Auto Royal

10

VWE-nieuws

12

Manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Anton Pluim

14

Oranjekoorts onder autoliefhebbers

15

BPM-overnameservice

16

VWE Roadshow

17

Exportstatistieken

18

Dienstenoverzicht

04

08

11

14 12

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 3


pagina 4 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise


De Automarkt Beverwijk – opvolger van de Automarkt Utrecht – opende op 3 april 2012 zijn deuren. ATS (Automotive Trade Support), de organisatie achter de Automarkt Beverwijk, is geslaagd in het neerzetten van een professionele automarkt. Het overgrote deel van de Utrechtse standplaatshouders is meeverhuisd. Samen met een groot aantal nieuwe standplaatshouders zorgen zij voor een sterk aanbod van Nederlandse occasions.

Automarkt Beverwijk

overstijgt verwachtingen

De automarkt is een begrip in Europa en trekt wekelijks 1.500, hoofdzakelijk Oost-Europese, kopers. Met Automarkt Beverwijk heeft ATS een moderne voortzetting van het succesvolle concept van Utrecht neergezet. Door een goede organisatie, een veilige omgeving en snelle en betrouwbare (export)documenten, is dit zeker gelukt. Een groots opgezette marketingactie heeft ervoor gezorgd dat de klanten­ binding is gebleven. >> Eerste marktdag groot succes << De eerste marktdag op 3 april was een groot succes. De opkomst was goed en zo’n 75 procent van de occasions vond een nieuwe eigenaar. Tot twaalf uur ’s middags werd er verwoed gehandeld met honderden potentiële kopers. Een rondje over de automarkt leerde al snel dat de standplaatshouders overwegend positief zijn over de nieuwe locatie van de markt. Sonmez Karacaoglan stond al jarenlang met zijn occasions op de Utrechtse automarkt. “Ik vind het goed dat de automarkt naar Beverwijk is verhuisd. Ik heb direct al een auto verkocht, dat gaat sneller dan in Utrecht.” Ook de nieuwe standplaatshouders waren tevreden. Maikel Gertenbach van Oele Occasions: “Wij zitten met ons bedrijf hier om de hoek, dan is deze plek natuurlijk perfect. Ook is alles goed geregeld en zijn er vandaag enorm veel kopers.” Zijn collega Johan Wanrooij: “Waar de markt ook is in Nederland, de Oost-Europeanen komen toch wel. Nederlandse auto’s zijn van goede kwaliteit.” Ook de heren van Auto Keimes hebben hun plek gevonden op de nieuwe automarkt. “De auto’s staan dichter op elkaar, en dat is gezelliger en knusser. Echt een super locatie.”

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 5


De exportdocumenten worden aan de balies van VWE snel geregeld

>> Unieke markt << De markt werd om 9.00 uur officieel geopend door Bertho Eckhardt, voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, Frans Koster, wethouder Beverwijk, Dave Moors, directeur ATS, Ton Vestering, directeur van VWE Groep en operationeel manager ATS Erik Maes. Thijno Kramer van VWE, die ook de marketingcampagne leidde, nam de presentatie op zich. Eckhardt: “De automarkt is een begrip in Europa. Onze tweedehands auto’s zijn erg gewild, omdat ze van goede kwaliteit, veilig en goed onderhouden zijn. We realiseren per jaar dan ook een export van 80.000 auto’s. Voor de Nederlandse economie is de markt dus enorm belangrijk en het zou dan ook een drama zijn geweest als deze was verdwenen.”Wethouder Frans Koster: “Ik ben een trotse wethouder van een trotse gemeente. In Beverwijk heerst van oudsher een ondernemersgeest. We hebben een unieke markt binnengehaald, die hier naadloos bij past.” Na de verschillende toespraken opende de wethouder de automarkt officieel met een druk op een rode button. Met ballonnen en knallend vuurwerk werd de Automarkt Beverwijk op 3 april een feit.

internet koppelt aan het bestaande concept. ATS zet offline en online campagnes in om de buitenlandse kopers te bedienen en vast te houden. “We willen weten waar onze kopers behoefte aan hebben, zodat we het aanbod van Nederlandse occasions hier zo goed mogelijk op af kunnen stemmen”, zegt Kramer. “Ook de nieuwswaarde van onze website automarkt.nl is enorm gestegen en brengt kopers en verkopers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.” >> Exportdocumenten snel geregeld << Wat onderscheidt de Automarkt Beverwijk van andere automarkten? “Ons papierwerk is erg goed geregeld”, vertelt Moors. “VWE faciliteert hier het buy&drive-principe. VWE zit in Beverwijk op één verdieping, waar alle exporthandelingen plaatsvinden. Dat is erg overzichtelijk voor kopers. Zij zijn een doorgewinterde dienstverlener op het gebied van exportdocumenten en hebben alle kennis en kunde in huis om binnen dertig minuten alle formaliteiten te hebben geregeld. De Automarkt Beverwijk is, door de strakke organisatie, een geoliede machine op alle gebieden.”

>> Verkoop van 75 procent << Op de eerste marktdag werd de verkoop van Utrecht zeker geëvenaard. Dave Moors: “Daar werd altijd zo’n 75 procent van de occasions verkocht en dat hebben we vandaag weer gedaan.” Dit succes is mede te danken aan de actieve internationale verhuiscampagne, waarvan de in het rood gestoken promogirls - die ook tijdens de opening rondliepen - het gezicht zijn. Kramer: “Hierdoor wisten bijna alle kopers van de verhuizing af en is het grootste deel meegekomen. Slechts twee kopers stonden op 3 april in Utrecht. Daar werden ze opgevangen en doorgestuurd naar Beverwijk, waar ze nog op tijd arriveerden.” >> Moderne Automarkt << De Automarkt Beverwijk is een moderne voortzetting van het vertrouwde, succesvolle concept van de Automarkt Utrecht. Nieuw is dat ATS inter­ nationale marketinginspanningen levert en nieuwe (sociale) media en

pagina 6 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

Erik Maes, Dave Moors, Bertho Eckhardt, Ton Vestering en Frans Koster (vlnr) openden de Automarkt Beverwijk officieel


Adverteer uw occasions nu ook op Facebook VWE introduceerde 1 mei 2012 het nieuwe sociale media abonnement voor de dienst VWE-advertentiemanager. Hiermee adverteert u uw bedrijfsvoorraad in een handomdraai op Facebook.

enthousiast: “Facebook werkt als een goede leadgenerator. Door te meten met Google Analytics weet ik exact waar mijn leads vandaan komen. Hiermee zie ik dat Facebook nu al op nummer 1 staat.”

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Ook de voertuigbranche gaat hier steeds verder in mee. VWE speelt hierop in: u kunt nu uw occasions via uw eigen Facebook-bedrijfspagina adverteren. Voor € 17,50 per maand zet u via Advertentie­manager uw gehele voorraad op Facebook.

>> Wilt u ook adverteren via Facebook? << Meld u dan in mei 2012 aan voor het sociale-mediaabonnement via www.vwe.nl/facebook en maak gebruik van onze introductieaanbieding: VWE maakt uw bedrijfspagina op Facebook (t.w.v. € 50,–) gratis voor u aan.

Jan Wals van het Noord-Hollandse Autobedrijf Jan Wals is de eerste die gebruikmaakt van deze nieuwe dienst en is erg

Meer informatie vindt u op www.vwe.nl/facebook

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 7


Auto’s als warme broodjes In drie jaar tijd groeide MC Auto Royal uit van een klein bedrijf dat acht auto’s via Marktplaats verkocht naar een bedrijf met een voorraad van honderdtwintig auto’s in een bedrijfspand van 1.000 vierkante meter. Aan het roer staat de 28-jarige Mo met zijn vriendin Chantal. “In mijn eentje had ik het nooit zo groot kunnen maken.” “Voordat ik mijn autobedrijf startte, had ik een broodjeszaak. Ik deed auto’s er als een hobby bij. Maar dat ging op een gegeven moment zo goed dat het geen hobby meer was. Ik heb toen iemand gezocht om mijn broodjeszaak over te nemen en bouwde vervolgens mijn hobby uit tot mijn bedrijf MC Auto Royal.” Mo Shukur begon met een pandje van 120 vierkante meter op de Industrieweg in Grootebroek. “Daar pasten precies acht auto’s in. Dat waren auto’s die ik uit Duitsland importeerde en vervolgens schoonmaakte, opknapte en te koop zette op internet. Meteen de volgende dag had ik ze alweer verkocht!”

Bedrijfspand van 1.000 m2

pagina 8 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

>> Van droom naar waarheid << “Aan het begin van het jaar vroeg de bank me hoeveel ik dacht te verkopen in mijn eerste jaar. Ik antwoordde dat ik hoopte op honderd auto’s. Dat bleek geen illusie maar waarheid: ik verkocht er dat jaar 103! Hoe meer ik verkocht, hoe groter de omzet waarmee ik weer nieuwe voorraad kon aanschaffen. Op een gegeven moment ging het zelfs zo goed, dat ik uit de voegen van mijn pandje groeide. Dus kocht ik een stukje bij de buurman waar ik dertig occasions kwijt kon.” Ondertussen droomde Mo van een pand verderop, van 1.000 vierkante meter groot. “Zo’n enorm pand met een handvol auto’s erin is natuurlijk geen gezicht. Dus dat pand zag ik er nog niet zo snel van komen. Totdat iemand me hielp mijn netwerk uit te breiden. Hij zag dat ik heel hard werkte en wilde dat belonen. Zo koppelde hij me aan grotere leveranciers. Daardoor hoefde ik niet meer het hele land door te rijden om occasions op te halen en kon ik scherper inkopen.” Anderhalf jaar na de start ging het zo goed met MC Auto Royal, dat Mo de sprong waagde: “In juni 2009 huurde ik het grote bedrijfspand aan


over de toonbank de Raadhuislaan. En daar groeien we nog steeds. Waar ik met acht auto’s begon in maart 2008, heb ik nu honderd tot honderdtwintig occasions staan.” >> Alles onder één dak << Een bedrijf dat elk jaar groter groeit. Hoe ziet Mo zijn toekomst? “Ik zou graag een nog groter pand hebben. Nu besteed ik de reparaties nog uit, maar het liefst zou ik alles onder één dak hebben: niet alleen de in- en verkoop, maar ook een schadeherstelbedrijf, een poetsbedrijf en een APK-station.” >> Afwisseling << Niet verwonderlijk is Mo’s grote hobby auto’s. “Mijn werk is mijn hobby. Ik vind het leuk om in te kopen. Ik rijd ook nooit lang in dezelfde auto. Omdat ik snel op een auto raak uitgekeken, rijd ik niet lang in hetzelfde merk of type. Elke keer koop ik weer een andere die ik mooi vind. Mijn droomauto is er een die je niet veel ziet, zoals een Lamborghini of Ferrari. Als het zo doorgaat met mijn bedrijf dan gaat die er misschien wel komen!” >> Ons succes << Waar staan de MC voor in MC Auto Royal? “Die letters staan voor Mo en Chantal. We kennen elkaar nu vijf jaar. Haar vader kwam bij mij een auto kopen en zij kwam met hem mee. En we werden meteen verliefd. Eerst werkte ze nog ergens anders, maar in juni 2009 kwam ze met mij mee naar het nieuwe bedrijf hier aan de Raadhuislaan. In mijn eentje had het bedrijf nooit zo groot kunnen worden. Ze zeggen niet voor niets ‘Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw.’ We werken allebei tien uur per dag, zestig uur per week. Haar steun had ik echt nodig; met personeel dat op vaste werktijden wil werken, was het een stuk lastiger geweest. Chantal werkt net als ik met hart en ziel voor ons bedrijf. En ik denk dat daar onze kracht ligt: eerlijkheid, service, kwaliteit en een scherpe prijs. We hebben hart voor de zaak en gaan heel ver met onze klant mee. Dat is ons succes.”

Mo en Chantal maakten samen MC Auto Royal tot een succes

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 9


VWE-NIEUWS

Nieuwe VWE-servicepunten in Oosterhout en Nieuwegein geopend Steeds meer autobedrijven ondervinden het voordeel van de export van jonge occasions naar het buitenland. Het vergroot het afzetgebied en de kans op hogere marges. Daarnaast levert export in veel gevallen een zeer interessante BPM-teruggave op. VWE speelt in op deze trend. Bij onze nieuwe servicepunten in Oosterhout en Nieuwegein kunt u, naast onze vertrouwde dienstverlening, ook terecht voor complete exportafhandeling. Laat u vooraf goed informeren over wat u moet regelen en meenemen voordat u naar één van de servicepunten afreist. Zodat de afhandeling soepel en snel verloopt. >> Servicepunt Oosterhout << Servicepunt Oosterhout levert de vertrouwde exportdienstverlening. Hier kunt u nu terecht voor de complete afhandeling van uw voertuig­

export. VWE is sinds februari 2012 gevestigd op het terrein van logistiek dienstverlener GEFCO. Samen met GEFCO bieden wij u het One-StopShopping concept: alle logistieke, financiële en administratieve activiteiten voor de export onder één dak! >> Servicepunt Nieuwegein << Servicepunt Nieuwegein is per maart 2012 de nieuwste locatie voor de vertrouwde VWEdienstverlening. Ook kunt u hier terecht voor import-dienstverlening >> Wat regelt VWE voor u? << We regelen voor u ter plekke: • het vrijwaringsbewijs; • het EAD-douanedocument; • Car Assistence; • de factuurverklaring Eur.1; • de RDW-uitvoerverklaring; • de uitvoerkentekenplaten;

• de groene kaart verzekering; • transacties op BTW-0 tarief; • de Verklaring Typegoedkeuringsgegevens. Servicepunt Oosterhout Logistiekweg 2 4906 AB Oosterhout Tel: +31 (0)72 576 5557 E-mail: info@vwe.nl maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00. Servicepunt Nieuwegein Limburghaven 2b 3433 PK Nieuwegein Tel: +31 (0)72 576 7039 E-mail: info@vwe.nl maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00. Graag tot ziens in één van de nieuwe servicepunten!

Nieuwe voertuiginformatie over banden en wielen beschikbaar VWE en DriveRight zijn een strategische samenwerking aangegaan voor het ontsluiten van specifieke autobanden- en wieleninformatie voor de Nederlandse markt, gekoppeld aan de Nederlandse kentekenregistratie. Hiermee spelen beide partijen in op de groeiende behoefte in de markt om deze informatie online toegankelijk te maken. is gevestigd in Engeland en Nieuw-Zeeland en is al jarenlang onafhankelijk specialist in het verzamelen en verwerken van autobanden- en wieleninformatie. DriveRight levert deze informatie wereldwijd aan velgen- en bandenproducenten, autofabrikanten, ban- den­­grossiers, banden retail en online webshops. “De wereld van banden en wielen is nieuw voor VWE. We hebben daarom gezocht naar een internatio-

pagina 10 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

nale partij die op dit specialistische gebied zijn sporen heeft verdiend”, aldus Jasper Verweij, manager business development. Ook Richard Bailey, director DriveRight, is erg enthousiast over de samenwerking: “We zien enorme kansen voor onze gezamenlijke propositie voor de Nederlandse markt. Zo beschikken wij over een oplossing voor de afgifte van de juiste energielabels bij banden, die per november verplicht worden in Europa.” >> Band-velgcombinaties << Momenteel zijn VWE en DriveRight al bezig om de eerste klanten aan te sluiten. Zo heeft The Alwaysbemobile Company de primeur door het contract voor het gebruik van OE bandenen velgendata te tekenen. De banden- en velgendata is gekoppeld aan merk, model, type en bouwjaar van het voertuig. Rubén Arcos

Schuurs, Director Marketing & Wholesale van The Alwaysbemobile Company; “Wij gaan de data integreren in www.profiletyrecenter.nl en www.wheelsoftheworld.nl. Hierdoor kan de consument op basis van een kenteken online direct een combinatieset samenstellen en aankopen. Daarnaast is het een unieke verkooptool voor onze vestigingen om zo in één oogopslag te zien welke band-velgcombinaties er voor een specifiek autotype mogelijk zijn.” Met deze nieuwe data heeft The Alwaysbemobile Company het meest brede en unieke aanbod van band-velgcombinaties op basis van het voertuig online staan. Meer informatie over voertuiginformatie vindt u op www.vwe.nl/interdata.


VWE-NIEUWS

VWE ontzorgt Kleyn met complete exportdienstverlening Kleyn Trucks en Kleyn Vans zijn al sinds jaar en dag klant van VWE. Per april 2012 neemt Kleyn ook de VWE-diensten Complete exportpakken, Groene kaarten en Interdata-berichten af om de eigen systemen van Kleyn te voeden. Zo maakt het bedrijf de exportdienstverlening voor zijn klanten compleet. Kleyn is wereldwijd één van de grootste onafhankelijke handelsondernemingen op het gebied van gebruikte bedrijfsvoertuigen.

Bij Kleyn kiest u uit een voorraad van 1.200 gebruikte bestelwagens, vrachtwagens, trekkers, opleggers en aanhangwagens. Dankzij het wereldwijde in- en verkoopnetwerk komen er bij Kleyn wekelijks 150 voertuigen binnen. Het aanbod omvat alle Europese merken, bouwjaren en prijsklassen. Kleyn biedt een uitstekende prijs voor gebruikte voertuigen. Dus ook als u zelf één of meerdere voertuigen wilt verkopen, bent u bij Kleyn aan het juiste adres. De vaste

inkopers zijn voortdurend op zoek naar vrachtwagens, trekkers, opleggers, aanhangers en bestelwagens. Overal ter wereld en in iedere prijsklasse. >> Meer informatie << Kleyn Trucks en Kleyn Vans vindt u op: www.kleyntrucks.nl. Meer informatie over de complete exportdienstverlening van VWE vindt u op: www.vwe.nl/export.

VWE nu AEO-gecertificeerd VWE is sinds 14 maart 2012 AEO-gecertificeerd. Dit douanekeurmerk garandeert dat VWE een betrouwbare handelspartij is en dat de douanepapieren van VWE voldoen aan de wet- en regelgeving. Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer kunnen bij de douane de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen. Deze AEO-status heeft voordelen in het internationale handelsverkeer, zoals minder fysieke controles bij de douane, voorrang bij de douanecontrole en voorafgaande kennisgeving bij controles. Meer informatie over AEO is te vinden op www.belastingdienst.nl.

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 11


Keuzes maken Anton Pluim, manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

Met de BOVAG Visie 2020 helpt de branchevereniging haar ondernemers uit het MKB om ook in de toekomst onafhankelijk te blijven. Manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Anton Pluim: “Wij raden ondernemers aan om te kijken naar hun sterke kanten en te kiezen voor een richting die daar het beste bij past.” “We leven in een uitdagende tijd waarin veel verandert”, legt Pluim uit. “Het businessmodel van het traditionele autobedrijf staat onder druk nu het complete aanbod van gebruikte auto’s op internet staat.” Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een autobedrijf als iedereen zijn auto op Marktplaats kan zetten? Pluim: “Die meerwaarde zit hem in garanties, zekerheden, service en een betrouwbare historie van het voertuig. Voor de autobedrijven is het dus belangrijk dat zij die meerwaarde goed kunnen verkopen. En daar helpt BOVAG hen bij.” >> Focus op specialisme << Met de technologische veranderingen en mensen die hun ervaringen delen op internet, is een transparante wereld ontstaan waarin autobedrijven kennelijk op een andere manier zaken moeten gaan doen. “Het tijdperk van bepaalde onderdelen er een beetje bij doen, is voorbij. Als een bedrijf naast zijn hoofdwerkzaamheden in de werkplaats ook een beetje handelt in gebruikte auto’s, concurreren die twintig auto’s met het aanbod van de rest van Nederland. Daarom kan het verstandig zijn als autobedrijf te kiezen voor meer specialisatie. Als je je bijvoorbeeld concentreert op een uitstekende werkplaats, kun je de service en aandacht geven die een klant verdient, en je daarmee onderscheiden.”

pagina 12 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise


>> Verplaats jezelf naar 2020 << BOVAG ontwikkelde de toekomstvisie ‘Verplaats jezelf naar 2020’ voor alle bedrijven in de mobiliteitsretail. In die visie onderscheidt de belangenorganisatie vier richtingen waaruit je als ondernemer kunt kiezen: de hypermarket, niche expert, local hero, of mobility service provider. “Door te kijken waar ieders sterktes en zwaktes zitten, kunnen ondernemers een richting kiezen die het best bij hen past. Op www.verplaatsjezelf.nl kunnen zij een test doen die hen helpt een keuze te maken. En ik merk dat de visie goed wordt ontvangen. We hebben inmiddels zeven van de acht ledenbijeenkomsten gehad en in totaal kwamen daar meer dan 1.100 ondernemers op af. Onze leden zijn blij met onze toekomstvisie en worden erdoor aan het denken gezet. Ze zien de meerwaarde van keuzes maken.”

Anton Pluim, Manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Rijdt in: Audi A4 Sinds: 2010 Km-stand: 51.000 kilometer Eerste eigenaar? Nee, de leasemaat schappij is eigenaar

>> Onafhankelijke keuze << BOVAG tekende ook voor zichzelf een aantal speerpunten op waaraan zij gaat werken, zoals de lobby in Brussel op het gebied van technologie in auto’s. Bovendien wil de branchevereniging door middel van tools en trainingen het ondernemerschap helpen versterken. Pluim: “Wij bepalen niet wat de ondernemer moet doen, maar reiken hem het juiste gereedschap aan. Uiteindelijk bepaalt deze zelf of, en zo ja welke keuze hij maakt. Als belangenbehartiger is het onze taak om na te denken over de toekomst en daarmee onze leden te adviseren. Wij helpen hen om onafhankelijk te blijven want daar ligt hun kracht: bij die eigen, onafhankelijke keuze. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het zwaartepunt voor veel autobedrijven in het MKB bij de richtingen local hero en niche expert ligt. Zij kennen vaak hun klanten bij naam en dan ligt deze keuze in het verlengde van wat zij al doen.”

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 13


EK zorgt voor oranjekoorts onder autoliefhebbers Nog even en dan barst in Oekraïne en Polen het EK voetbal los. Een enorm voetbalfestijn dat heel Nederland traditiegetrouw volledig oranje doet kleuren. Uit ervaring kunnen we zelfs stellen dat de voetbalgekte tot een stijging van het aantal auto’s in de kleur van onze nationale trots leidt. Autobedrijven doen er dan ook verstandig aan om al hun oranje auto’s op te poetsen en vooraan in de etalage te zetten. Het blijkt namelijk dat de massale oranjekoorts in ons land ook overslaat naar de showrooms van autodealers. Rond een EK en een WK staan voetballiefhebbers te trappelen om een oranje automobiel aan te schaffen. In de aanloop naar het WK van 2010 stegen de verkopen van oranje auto’s met ruim zes procent. En dat terwijl de totale verkopen juist daalden ten opzichte van het jaar ervoor. Verhoudingsgewijs zijn oranje auto’s in Nederland nog altijd een uitzondering: op een wagenpark van ruim acht miljoen auto’s is slechts 0,5 procent uitgevoerd in de kleur van ons koninklijk huis. Dat zijn in totaal zo’n 40.000 oranje auto’s. Van alle merken is Suzuki het meest koningsgezind, aangezien er in Nederland bijna 6.000 oranje Suzuki’s rondrijden. Peugeot en Fiat zijn respectievelijk tweede en derde. Daarentegen is de Kia Picanto de auto waarvoor Nederlanders

pagina 14 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

het vaakst de kleur oranje kiezen, gevolgd door de Chevrolet Matiz en de Suzuki Swift. >>Op naar Polen en Oekraïne << Wanneer de eigenaren van al die oranje auto’s deze zomer in colonne richting het EK rijden, kan de Europese titel ons nauwelijks meer ontgaan. Met de steun van zo’n enorm legioen is het Nederlands elftal onverslaanbaar. Hoewel een oranje voetbalkaravaan waarschijnlijk een utopie is, maken jaarlijks veel Nederlandse auto’s de tocht naar Polen en Oekraïne. Hier is echter wel sprake van een enkele reis, want het gaat om Nederlandse occasions die worden geëxporteerd. Polen en Oekraine behoren al jaren tot de top van de exportlanden. Een opvallend verschil daarbij is dat Polen vooral gebruikte personenauto’s importeert, terwijl de Nederlandse export naar Oekraïne voor meer dan 90 procent uit bedrijfsauto’s bestaat. Vorig jaar waren de Volkswagen Transporter en Caddy de bestverkochte bedrijfsauto’s in dit EK-land. De belangstelling van de Poolse consument gaat vooral uit naar de Renault Scénic en de Volkswagen Passat Variant. Zelf de uitslagen bijhouden voor het EK voetbal? Dat kan op het EK-wedstrijdschema dat VWE u bij deze uitgave aanbiedt!


Aanvraagformulier BPM overn

ame service

Kenteken

:

BPM bedrag

:

Check BPM restitutie mogelijk:

ja

nee, omdat

Gegevens verkoper/rekening

houder

Bedrijfsnaam

:

Contactpersoon

: dhr. / mevr.

Straat

:

Postcode

:

Land

:

Telefoonnummer

Huisnummer

:

Plaats

:

:

E-mail

:

Bank

:

Rekeningnummer : Verkoper/Eigenaar (Hierna: Opdrachtgeve r)

verklaart door ondertekenin g, dat: Het voertuig in rijwaardige staat verkeert op het moment van export. Bij export van sloopauto’s met status WOK (Wacht op keuren) en wrakken is er geen recht op is BPM restitutie niet mogelijk. BPM teruggaaf. Ook voor “schade Het voertuig wordt geëxporteerd auto’s” met als doel duurzaam gebruikt Voor het betreffende voertuig te worden binnen de Europese in het Economische Ruimte (EER à EU+IJsland+N VWE-BVI een (export) administratiek geheel geen vrijstelling (Taxi’s, e.d.) van BPM is genoten. oorwegen+Liechtenstein). antoor is en VWE-BVI geen ondernemers draagt geen risico inzake de risico draagt over het verkochte conformiteit van het verkochte voertuig. VWE-BVI is derhalve • voertuig. Gerezen geschillen opgelost géén voertuighandelaar en worden tussen Opdrachtgeve r en de buitenlandse Koper. Opdrachtgeve met non conformiteit dan wel verborgen r vrijwaart gebreken VWE-BVI in respectievelijk van de verkochte voor alle aanspraken van Kopers • Opdrachtgever verklaart de nettoprijs voertuigen. in verband van het voertuig direct te hebben de op het voertuig drukkende ontvangen van de Koper, zijnde en berustende BTW en rest BPM, verkoop respectievelijk koopprijs • als aanbetaling op de verkoopfactuu Opdrachtgever de Koper heeft van het voertuig, exclusief geïnformeerd en met hem is r aan VWE-BVI. overeengekomen dat voordat stellen aan VWE-BVI van 33% de Koper het voertuig in eigendom van over het totale bedrag aan BPM dat terug te vorderen of geleverd krijgt hij ook een borg voor de aanlevering van de te verrekenen is. Deze komt te dient te vereiste vervallen aan afgegeven door officiële instantie bewijsstukken, zijnde, een duidelijke fotokopie van het complete buitenlandse kenteken-/reg VWE-BVI tenzij hij tijdig zordraagt in een lidstaat van de EER. Met bewijsstukken zo spoedig istratiebewijzen en/of bescheiden in achtneming van de termijn mogelijk, maar uiterlijk binnen van 13 weken na exportaanme twaalf weken na exportaanme vervalt zijn borg aan VWE-BVI. lding bij VWE-BVI aan te leveren. lding dient koper de vereiste • De Algemene Voorwaarden VWE-BVI Indien koper dit niet tijdig doet Service Center 2007 van toepassing mene voorwaarden van VWE-BVI zijn op de levering van de Overname Service Center 2007 ontvangen Service. Opdrachtgever verklaart nadrukkelijk te gaan. Algemene Voorwaarden te hebben, daarvan kennisgenom de algeVWE-BVI zijn gedeponeerd bij en te hebben en met de Algemene de Kamer van Koophandel te Geschillen zullen bij uitsluiting Voorwaarden VWE-BVI akkoord Alkmaar onder nummer 360456767. voorgelegd worden bij de daartoe • Nederlandse recht is van toepassing. VWE-BVI is niet aansprakelijk bevoegde Nederlandse rechter voor schade door welke oorzaak te Alkmaar. dan ook, tenzij het schade betreft BVI. De aansprakelijkheidsbeperking die het gevolg is van opzet en/of , zoals uiteengezet in Algemene grove schuld aan de zijde van Voorwaarden VWE-BVI, is bij VWE‘doorbraak’ van dit artikel van toepassing. VWE-BVI zal de te verrekenen belastingen (Rest BPM en/of BTW) binnen maximaal 10 werkdagen voor de BPM Overname Service overmaken naar de hierboven conform opgegeven bankrekening minus de belastingdienst en de voorgefinanci standaard prijslijst VWE-BVI baliediensten. Bij misbruik de tarieven van de Overname Service zal erde BPM en/of BTW claimen. VWE-BVI het dossier direct overhandigen aan •

• • •

Datum Handtekening

: : Voor vragen kunt u zich wenden

tot VWE, afdeling Export, telefoon

072 - 576 7002 Volledig ingevuld formulier naar: FAX 072 - 576 7007 of VWE, afdeling Export, postbu s 198, 1700 AD Heerhugowaa rd

Versterk Europese concurrentiepositie Als u een personenauto, bedrijfsauto of motor naar een EER-land exporteert, kunt u in veel gevallen de rest-BPM terugkrijgen. Hierdoor kunt u de prijs van uw occasions laag houden en uw concurrentiepositie op de internationale markt verbeteren. VWE neemt de administratieve taken en de financiële afwikkeling met de Belastingdienst volledig uit handen en betaalt de restBPM direct aan u uit. Tot voor kort vroegen maar weinig autobedrijven bij export de rest-BPM terug. De administratieve en financiële afwikkeling is een tijdrovende procedure en bovendien krijgt u uw geld pas als de uitgevoerde auto is geregistreerd in het land van bestemming. Al met al kan de teruggave lang op zich laten wachten. “Met onze BPM-overnameservice is dat verleden tijd”, vertelt Bas Vestering van VWE. “We nemen hiermee de administratieve en financiële rompslomp over van de verkoper. We vullen alle documenten in, berekenen het juiste bedrag van de BPM-teruggave, dienen de Belastingformulieren in en zorgen voor de buitenlandse registratiebewijsvoering. Daarnaast betalen we de rest-BPM direct terug aan bedrijven, zodat zij niet maanden op hun geld hoeven te wachten. Hierdoor kunnen ze hun voertuigen aanbieden voor een zeer gunstige netto prijs.”

>> Meer informatie << Steeds meer voertuigen komen in aanmerking voor de BPM-teruggave. Afhankelijk van uw situatie en specifieke wensen maken we graag een afspraak om samen te kijken naar een maatwerkoplossing die aansluit op uw behoeften. Heeft u interesse in onze BPM-dienstverlening of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met VWE via 072 576 7020 of kijk op www.vwe.nl/bpm

Hoeveel geld krijg ik terug?

Andere BPM-diensten van VWE

De teruggave van de rest-BPM geldt voor voertuigen die op of na 16 oktober 2006 in Nederland zijn geregistreerd. De hoogte van het bedrag hangt af van het bruto BPM-bedrag, de leeftijd van het voertuig op het moment van export, de periode dat het voertuig in Nederland geregistreerd is geweest en of er sprake is van een eerdere BPM-teruggave of -vrijstelling.

BPM calculator afdracht bij doorverkoop Met deze gratis service kunt u snel en eenvoudig het BPM -bedrag bepalen dat u op de facturen voor Nederlandse klanten moet vermelden. www.vwe.nl/calculator-doorverkoop BPM calculator teruggaaf bij export Met deze gratis service berekent u direct het rest-BPM -bedrag bij export van een voertuig. www.vwe.nl/calculator-export

VWE Expertise

mei 2012 ◆ pagina 15


Dit jaar houdt VWE roadshows door het hele land. Onze accountmanagers, die dagelijks op pad zijn om onze klanten te bezoeken, gaan nu nog een stapje verder. Zij nodigen u graag uit om tijdens een borrel en infotainment­sessie bij u in de buurt uw specifieke wensen te bespreken.

Miranda Oud

Effron Sahetapy Barry Groen

Johanna van Emst

Kees Schalkwijk

Onze accountmanagers komen naar u toe! Omdat de indeling van rayons het afgelopen jaar is veranderd en er nieuwe accountmanagers zijn bijgekomen, introduceert VWE deze roadshows. Hiermee stellen wij de nieuwe rayonindeling en account­ managers graag aan u voor. Elk rayon komt dit jaar aan bod. Afgelopen april had rayon ‘Noord-Holland Noord’ de primeur. Accountmanager Barry Groen nodigde de Bosch Car Service bedrijven van deze regio uit bij Autobedrijf Jan Wals. Na een warm welkom met koffie en gebak werd door Barry de avond geopend. Naast het kennis maken met elkaar, deelde Barry ook zijn automotive kennis met deze groep. Het thema ‘De grenzen vervagen’ vormde de rode draad van de avond. Zo presenteerde Jan Wals, van autobedrijf Jan Wals, zijn bevindingen over sociale media. Hij vertelde over het doorbreken van het standaard adverteren op portals naar adverteren via sociale media, zoals Facebook. En liet ook zien dat dit goed werkt. Hij haalt zelfs nu al meer bezoekers via Facebook naar zijn werkplaats en showroom. Vervolgens liet Rolf Westgeest van Exportwagen.eu de aanwezigen kennis maken met online Europees adverteren. Door het vervagen van de landsgrenzen is de autohandel verschoven van Nederland naar Europa. Maar hoe ga je daar in je dagelijkse bedrijfsvoering mee om? Rolf gaf iedereen tips en tricks over hoe om te gaan met buitenlandse kopers. Uit onderzoek van Exportwagen.eu is gebleken dat dit de meest gestelde vragen zijn van de buitenlandse kopers.

pagina 16 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

Rene van Oirschot

>> Meest gestelde vragen << Wat is de laagste prijs? 22,7% Hoe is de staat van de auto? Schadevrij? 15,3% Wat bedragen de kosten voor het exporteren? 7,9% Hoe verloopt de export? Welke documenten zijn vereist? 7,2% Zijn er meer foto’s van de auto/motor? 5,7% Wat is het chassisnummer? 5,7% Is de onderhoudshistorie bekend/aanwezig? 5,5% Kunt u mij specifieke autogegevens sturen? 5,1% Wanneer is de laatste onderhoudsbeurt uitgevoerd? 4,5% Kosten van verscheping, is er transport mogelijk? 3,9% Aansluitend nam Barry het stokje van Rolf over, om te vertellen hoe gemakkelijk de afhandeling van een Europese verkoop kan zijn. Hij liet zien hoe een autobedrijf door middel van export de marge kan vergroten, door gebruik te maken van de export- en BPM-dienstverlening van VWE. De komende tijd bereiden de andere accountmanagers de overige roadshows voor. Ieder met een geheel eigen programma afgestemd op uw specifieke wensen. Houd daarom de komende tijd uw inbox of brievenbus goed in de gaten voor een uitnodiging van een VWE-roadshow bij u in de buurt!


export-top-10 personenauto’s per merk Opel

13,0%

Volkswagen Toyota

11,6% 7,2% 6,7%

Renault Peugeot Ford Nissan Mercedes-Benz Mazda BMW

Libië stoot Polen van de eerste plaats In de eerste maanden van 2012 is de export van voertuigen opnieuw gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011. Met een groei van 22% zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar 6.793 meer voertuigen geëxporteerd. De grootste toename binnen deze groep is te zien in de export van brom- en snorfietsen (+70%) en in de export van personenauto’s (+29%). Bij de personenauto’s is de top-3 van populairste merken gewijzigd ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. In 2011 stond Volkswagen nog op de eerste plaats, nu is dat Opel. Dit merk is gegroeid van 7.332 het laatste kwartaal in 2011 naar 10.668 in het eerste kwartaal van 2012. Een andere opvallende groeier is Daewoo: van 247 naar 1.440. >> Libië op 1 << Veruit de sterkste stijger op de exportmarkt is Libië. Dit land heeft de stijging die we al in het laatste kwartaal van 2011 zagen, doorgezet. Het afgelopen kwartaal gingen er 18 keer meer personenauto’s over de grens dan in het eerste kwartaal een jaar geleden. Libië is hiermee de nieuwe nummer 1 in het

exportoverzicht naar land. Een andere grote stijger ten opzichte van het eerste kwartaal 2011 is Benin (+80%). De export van bedrijfsauto’s daalde licht. Met 17.017 in het laatste kwartaal van 2011 en 15.378 in het afgelopen kwartaal, is dit een daling van 2%. In de top-3 van de bedrijfsauto’s per merk veranderde er weinig. Volkswagen staat nog steeds op 1 en ook Mercedes-Benz behoudt zijn tweede plek. De verschuiving is op het conto van Renault te schrijven: het merk verstootte Ford van de derde plaats. Dit is te danken aan een groei van 1.337 naar 1.445 Renault bedrijfsauto’s in het eerste kwartaal van 2012. Net als bij de export van personenauto’s, zijn er in het afgelopen kwartaal minder bedrijfsauto’s naar Polen geëxporteerd. In dit segment bleek nu Oekraïne de belangrijkste afzetmarkt. De meest opvallende groei in de exportmarkt van bedrijfsauto’s zien we, net als bij de personenauto’s, in Libië. Met bijna acht keer meer exporten dan in het eerste kwartaal van 2011 mag Libië zich de grootste groeimarkt noemen.

jan-mrt 2012

6,1% 5,2% 4,8% 4,6% 4,3% 4,1%

export-top-10 personenauto’s per land

jan-mrt 2012

Libië Polen Duitsland

20,7%

België Litouwen Benin Roemenië Tsjechië Hongarije Libanon

8,7%

14,4% 11,2% 8,4% 5,8% 3,5% 2,3% 2,3% 2,3%

export-top-10

bedrijfsauto’s per merk Volkswagen Mercedes-Benz Renault Ford Opel Peugeot Hyundai Fiat Citroën Nissan

jan-mrt 2012

23,5% 15,5% 9,1% 9,0% 7,3% 5,7% 4,6% 4,3% 4,2% 3,0%

export-top-10

bedrijfsauto’s per land Oekraïne Polen België Roemenie Moldavië Georgië Duitsland Rusland Libië Litouwen

VWE Expertise

jan-mrt 2012

42,1% 12,2% 5,2% 4,4% 4,1% 3,6% 3,6% 3,0% 2,5% 1,9%

mei 2012 ◆ pagina 17


Online diensten van VWE VWE biedt online diensten op het gebied van: Handel en verkoop VWE-advertentiemanager, Taxeren voertuig, Taxeren bedrijfs-voorraad, ORB, Tenaamstellen voertuig, Stadageninformatie, Versnelde Kenteken Registratie, Kenteken Registratie Beheer en overig

De kantoren van VWE Hoofdkantoor: Heerhugowaard (ma-za). Servicepunten: Automarkt Beverwijk (di-vr), BCA Autoveiling Barneveld (ma-vr), Arnhem (ma-vr), Hoogeveen (ma-za), Niebert (alleen via telefonische afspraak), Nieuwegein (ma-vr), Oosterhout (ma-vr), Roosendaal (ma-vr), Schiedam (ma-vr), Uden (ma-vr), Brussel (ma-vr), Antwerpen (zo), 50 GWK Travelex kantoren (ma-za).

Meer weten? Scan de code met uw smartphone en lees meer over de VWEdienstverlening rondom BPM-overnameservice

Werkplaats APK-afmelden, APK-statistieken, Onderhoud-, reparatie en servicesysteem, ORAD, BOVAG onderhoudsbeurt, Inbouw tachograaf afmelden, Inbouw LPG-installatie afmelden, NAWeX-adressenbeheer, Sms uw klant, ROB-Net en overig Export BPM-overnameservice, OREH, Verklaring typegoedkeuringsgegevens, VWE-exportpartner, Export Dienstverlening, Sagitta EAD-douanedocument, BTW-overnameservice en overig Import BPM-aangifteformulier Verzekeringen Groene kaart, Car Assistance, GRB online, Occasion Garant Plan Voertuiginformatie Statistieken occasions, Statistieken APK, VWE-trendweb, Kentekeninformatie en overig

Informatie Voor meer informatie en een volledig overzicht van onze diensten en servicepunten kunt u terecht op onze website www.vwe.nl of contact opnemen met ons Klant Contact Center via telefoonnummer 072 - 576 7001.

Diensten VWEservicepunten (balie) • • • • • • • • • • •

www.vwe.nl/klantworden

VWE Expertise is een uitgave van VWE voertuiginformatie en -documentatie bv en verschijnt twee keer per jaar. W.M. Dudokweg 37, 1703 DA Heerhugowaard Tel.: (072) 576 70 01 u Fax: (072) 572 16 04 www.vwe.nl u info@vwe.nl

pagina 18 ◆ mei 2012 ◆

VWE Expertise

BPM-overnameservice

BPM-overnameservice BTW-overnameservice Depositservice (aantonen nultarief ) EAD-douanedocument Groene kaart (autoexportverzekering) Kentekenplaten Transitokenteken Uitvoerverklaring Uitvoerkentekenbewijs Verklaring typegoedkeurings­ gegevens Car Assistance (pechhulpverzekering)

Eindredactie: Linda Groot, Thijno Kramer Realisatie: Móbile, Bilthoven www.mobile-pr.nl Advertenties: Móbile, Bilthoven (088) 227 22 80 www.mobile-pr.nl

Fotografie: Marco Peters, VWE, e.a. Illustratie: Illudée, Limmen Druk: Control Media, Wildert, België Oplage: 24.500 stuks Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van VWE gepubliceerd worden.


Met AutotelexPRO© heeft u het meest actuele en complete taxatiepakket van Nederland.

Uw voordelen op een rijtje: • Waardebepaling voor personenauto’s, bedrijfswagens en motoren • Import/export werkwijze geaccepteerd door de belastingdienst

• Een gestructureerd occasionbeleid • Alles in één systeem

Meer weten? Bel of mail ons, we helpen u graag.

AutotelexPRO Hét online taxatiepakket ©

Jansbuitensingel 20 6811 AD Arnhem Postbus 1255 6801 BG Arnhem T +31 (0)26 37 000 80 info@autotelex.nl www.autotelex.nl


Handelsvoorraad 30% extra dekking. Zonder extra kosten

Zelfverzekerd en zorgeloos zaken doen? Bel gewoon ‘even Apeldoorn’. U krijgt naast een

voor autobedrijven. Verzekeringen uit dit pakket sluiten naadloos op elkaar aan. Samen met u bekijken

prima verzekering ook nog eens slim advies. Over zekerheid voor uw handelsvoorraad bijvoorbeeld. Deze wisselt en heeft telkens een andere waarde. Handelsvoorraad verzekeren wij daarom standaard met 30% extra dekking. Zo bent u altijd goed verzekerd!

wij uw bedrijfssituatie. Daarna adviseren wij u het pakket dat hierbij aansluit.

Uw handelsvoorraad verzekert u binnen onze Automotive Pakket Polis, de garagepolis speciaal

Meer weten? Kijk op www.centraalbeheer.nl/zakelijk of bel ‘even Apeldoorn’, (055) 579 8359.

Profile for VWE Heerhugowaard

VWE Expertise  

De Expertise is een uitgave van VWE vol wetenswaardigheden voor de autobranche. Leuke artikelen worden afgewisseld met informatie over VWE e...

VWE Expertise  

De Expertise is een uitgave van VWE vol wetenswaardigheden voor de autobranche. Leuke artikelen worden afgewisseld met informatie over VWE e...

Profile for automarkt
Advertisement