Page 1

Jimny

1


10 Way of life

Vier Jimny-rijders met vier heel verschillende bezigheden. Waar gaan Jeffrey, Li-an, Stijn en Linda voor in hun leven?

De in deze brochure afgebeelde Jimny’s zijn gebaseerd op het Exclusive-uitrustingsniveau (tenzij anders vermeld). De getoonde modellen kunnen afwijken van de werkelijke uitvoering. Kleuren kunnen onder invloed van het drukprocedé afwijken van de werkelijkheid. B.V. NIMAG behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande aankondiging te allen tijde constructie en uitvoering van zijn producten te wijzigen en zonder verplichting eerder geleverde producten dienovereenkomstig te veranderen. Ofschoon deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele onjuistheden, van welke aard dan ook. © 2008 B.V. NIMAG, Vianen. Gehele of gedeeltelijke verveelvoudiging en/of openbaarmaking, in welke vorm dan ook, zonder schriftelijke toestemming van B.V. NIMAG, is verboden.

2

Colofon Deze brochure is een uitgave van B.V. NIMAG, Vianen Redactie B.V. NIMAG, Vianen HSPublicity bv, Bodegraven Erik Stroosma Majliss Kruger Eindredactie Afdeling Public Relations B.V. NIMAG

Fotografie Don van der Vaart Fotoproductions Suzuki Motor Corporation e.a. Vormgeving HSPublicity bv, Bodegraven Stefan de Haan Julia Jongeneel Coördinatie HSPublicity bv, Bodegraven Jantine Raaphorst, Heleen Vrisekoop


14 Een 4x4 in hart en nieren

Schakelen tussen twee- en vierwielaandrijving tot 100 kilometer per uur en onmiddellijk reageren op veranderende weg- of weersomstandigheden. Dat is de Suzuki Jimny.

Inhoud 4 6 10 12 14 18 20 22

Exterieur Klaar voor actie! Interieur Comfortabel en verrassend ruim. Lifestyle Mijn Way of life. Prestaties Voldoende spierkracht voor elke situatie. 4WD-techniek Een 4x4 in hart en nieren. Veiligheid Veilig en beheerst. Uitvoerig besproken Alle uitvoeringen op een rijtje. De wereld van Suzuki Suzuki, een wereldmerk.

3


Klaar voor actie!

De Jimny is ongetwijfeld de meest eigenwijs ogende Suzuki die er rondrijdt. Zijn ietwat brutale voorkomen en stoere, hoekige vormen maken de Jimny tot een aantrekkelijke verschijning.

4


Exterieur De Exclusive-versie is voorzien van fraaie vijfspaaks lichtmetalen velgen en mistlampen vóór.

Het Suzuki-logo op alle Jimny’s Metal Top vormt de zogenoemde kers op de taart.

De dakreling en de spatbord- en dorpelverbreders geven zijn uiterlijk een extra dimensie. De Jimny doet iedereen omkijken: hij is brutaal, eigenwijs maar toch ook elegant. De Jimny is klaar voor actie!

5


Rijden met de Jimny is een en al plezier. Waar je ook gaat, je zit comfortabel en hebt alles volledig in de hand.

6


Interieur

Comfortabel en verrassend ruim In- en uitstappen gaat simpel door de ver openslaande portieren, de lage dorpel en het walk-in-mechanisme (passagierszijde) van de rechter voorstoel. Passagiers van alle leeftijden vinden eenvoudig een plekje achter in de Jimny. De sportieve stoelen zijn groot en bieden veel steun als het er een keer stevig aan toe gaat. Extra bagageruimte is te creĂŤren door de achterstoelen afzonderlijk van elkaar neer te klappen. Om even te rusten, zijn gemakkelijk alle stoelen achterover te klappen. De Jimny is ruim: hij biedt maximale ruimte binnen compacte maten. Of je nu op stap gaat met veel bagage of met je beste vrienden, de Jimny denkt met je mee.

1.

2.

Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening (Exclusive). Stuurbekrachtiging is standaard. Dashboardkastje met slot. Sportieve ronde meters. Airconditioning (optie op de JLX, standaard op de Exclusive) en radio/CD-speler (Exclusive). 6. Elektrisch verstelbare buitenspiegels (JLX en Exclusive, verwarmbaar op de Exclusive). 7. Elektrisch bedienbare ramen in de voorportieren (JLX en Exclusive).

3. 3.

5.

1. 2. 3. 4. 5.

4. 4.

6.

7.

7


2.

1.

2.

1. Interieurverlichting (3 standen). 2. Achteruitkijkspiegel met anti-verblindingsstand. 3. Walk-in-systeem (passagierszijde). 4. Armsteun en opbergvak in de voorportieren. 5. Opbergvakje in de midden足 console. 6. Middenconsole met opbergvakje en bekerhouders.

7. Armsteun met opbergvak en bekerhouder in de zijpanelen achter. 8. Volledig achterover te klappen voorstoelen. 9. De achterstoelen zijn onafhankelijk van elkaar neerklapbaar. 10. Beide achterstoelen volledig neergeklapt: een zee aan ruimte.

3.

4.

5.

6.

7.

8. 8

9.

10.


9


Mijn Way of life

Vier mensen, vier beroepen, vier passies. Wat ze alle vier gemeen hebben? Hun Jimny.

Jeffrey (30), telefonisch verkoper en elke vrije minuut op het water, Jimny 1.3 JX uit 2000 “Zodra het maar even lekker waait en mijn werk het toelaat, ben ik op het water te vinden. Mijn spullen staan altijd stand-by. Ik gooi mijn plank op het dak, grijp mijn tas en start de auto. De snelheid, de golven, het springen – surfen geeft me een ontzettende kick. Ik surf al sinds mijn achtste en ik ben het alleen maar leuker gaan vinden. Nee, ik blijf dit doen tot ik niet meer kan.”

Li-an (32), fotograaf, Jimny 1.5 Exclusive uit 2005 “Mijn eerste foto maakte ik op mijn vierde en mijn eerste fotocamera kreeg ik drie jaar later. Ik heb ’m nog steeds! Natuurlijk gebruik ik nu professionele, veelal digitale apparatuur, maar af en toe duik ik nog ouderwets de doka in hoor. Ik doe veel bruiloften, vaak in de regio, soms wat verder weg. Superleuk om te doen. Er is heerst een gezellige sfeer, iedereen is altijd helemaal happy. Zeker als ze na afloop mijn foto’s zien, ha ha.”

10


Lifestyle

Stijn (41), industrieel ontwerper, Jimny 1.5 JLX uit 2007 “Je zou het misschien niet altijd zeggen, maar over verpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen of medicijnen is van tevoren goed nagedacht. En dat is dus wat ik doe: industrieel ontwerpen. De uitdaging? Iets ontwerpen dat efficiënt gemaakt kan worden, makkelijk in het gebruik is en er ook nog eens appetijtelijk uitziet. Ik let veel op producten van collega’s. Mijn auto ligt dus altijd vol verpakkingen, want vaak koop ik ze gewoon.”

Linda (27), croupier en gek van acteren en zingen, Jimny JLX uit 2004 “Acteren en zingen, ik vind het allebei even geweldig. Jammer genoeg kan ik er niet mijn brood mee verdienen, daarom ben ik vorig jaar lid geworden van een amateurtoneelgroep én zing ik wel eens in een band. Het onderweg zijn – naar een optreden – maakt deel uit van de pret. Met z’n allen in de auto, snel wat eten in een wegrestaurant en nooit van tevoren weten waar je terecht komt. En vervolgens een weergaloos optreden weggeven. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

11


Voldoende spierkracht voor elke situatie

205/70 R15 radiaal颅 banden.

Schijfremmen v贸贸r.

Minimum draaicirkel:

9,8 meter 12


Prestaties

1.6-litre VVT engine

Variable valve timing (VVT) widens the effective performance range, maximising cost performance through smooth, quiet response with reduced fuel consumption.

110 100

80

180

70

160

60

140

50

120

40

Koppel (Nm)

Vermogen (kW)

90

100

30 20 1000

2000

3000

4000

5000

6000

7000

Motorsnelheid (t.p.m.)

1.9-litre DDiS engine 65

55

110

50

100

45

90

40

80

Koppel (Nm)

Vermogen (kW)

60

35 30

Broadly useful torque, an impressive 300NUm potential, plus remarkable fuel economy; a common-rail fuel injection system boosts power and torque while helping to reduce harmful emissions. A DPF (Diesel Particulate Filter) adds compliance with the latest exhaust emissions regulations. 1.3-liter-benzinemotor met VVT

Max. vermogen: 62,5 kW/85 pk bij 6.000 t.p.m. Max. koppel: 110 Nm bij 4.100 t.p.m.

25 20 2000

4000

6000

70

180

60

120

Perfect gekoppeld 50 De kracht van de motor vindt zijn weg naar het wegdek via een 40 handgeschakelde vijfversnellingsbak. Een speciale ketting koppelt 30 ketting verlaagt niet alleen in versnellingsbak en aandrijflijn. De belangrijke mate frictie en lawaai, maar reduceert ook het verlies 1000 2000 3000 4000 5000 van vermogen. De Jimny is leverbaar met een soepel (t.p.m.) schakelende Motorsnelheid automatische viertrapstransmissie. Deze is voorzien van een Lock-up, wat een gunstige invloed heeft op het brandstofverbruik op de snelweg.

60

Koppel (Nm)

Vermogen (kW)

Toerental (t.p.m.)

Handmatig te bedienen vijfversnellingsbak.

Viertrapsautomaat.

2.0-litre petrol engine

The optimal combination of power, torque, fuel efficiency and quiet, smooth response, the 2.0-litre 16-valve DOHC petrol engine’s broad effective power band expands performance potential, from off-road adventuring to motorway cruising.

13


Drive Action 4x4-systeem Het bijzondere van het Drive Action 4x4-systeem van de Jimny is dat je tot 100 kilometer per uur tussen twee- en vierwielaandrijving kunt schakelen terwijl je rijdt. Reageer onmiddellijk op veranderende weg- of weersomstandigheden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de knop in een andere stand te zetten. 4WD kan echter alleen in het terrein of op een glad wegdek worden toegepast. Staat het Drive Action 4x4-systeem in de stand 4WD, dan heb je ook nog de keuze tussen een hoge en een lage overbrenging. De hoge gearing is geschikt om op redelijk vlakke wegen te rijden. De lage gearing bewijst zijn nut als je bijvoorbeeld een helling met mul zand wilt bedwingen.

14


4WD-techniek

Een 4x4 in hart en nieren De Jimny met Drive Action 4x4-systeem is een terreinauto in hart en nieren. Het robuuste ladderchassis is een goede basis voor een stevige kennismaking met onverhard terrein. Het ontwerp zorgt voor een stabiel weggedrag en optimale grip in onverharde situaties.

De constructie met de starre assen zorgt ervoor dat de banden altijd loodrecht op de ondergrond staan. Een stabilisatorstang aan de voorzijde houdt het eventuele overhellen doelmatig tegen. Daardoor hebben de banden een beter contact met het wegdek. Het resultaat is een superieure grip op iedere ondergrond: de ophanging verwerkt oneffenheden in het asfalt van een verharde weg met evenveel gemak als die in het open terrein. De schroefveren en de schokdempers zijn separaat bevestigd. Deze constructie zorgt ervoor dat de Jimny een lange veerweg heeft en rustig reageert op het rijden door kuilen en over hobbels. Heftige, onvoorspelbare carrosseriereacties worden door het onderstel op adequate wijze tegengegaan. De inzittenden genieten daardoor van een hoog comfortniveau.

Een inloophoek (vóór) van 37˚ (ongeladen).

De vrijloophoek mag maximaal 31˚ bedragen.

Een inloophoek (achter) van 46˚.

Op drie punten bevestigde voorwielophanging met starre as, schroefveren en stabilisatorstang.

Op drie punten bevestigde achterwielophanging met starre as en schroefveren. 15


De Jimny doet iedereen omkijken. Brutaal, eigenwijs en elegant: klaar voor actie.

16


Afgebeeld: JLX

Veiligheid

17


Veilig en beheerst Suzuki’s omvangrijke actieve en passieve veiligheidsmaatregelen helpen een ongeluk te voorkomen. Bovengemiddelde rijeigenschappen en een betrouwbaar remgedrag stellen de bestuurder in staat om snel en adequaat te reageren in noodsituaties. Iedere stoel is voorzien van een driepuntsveiligheidsgordel. Standaard beschikt de Jimny over gordelspanners (voor) en twee fullsize airbags. Suzuki heeft met behulp van computeranalyses de structuur van de carrosserie en het chassis zodanig ontworpen dat de inzittenden optimaal beschermd zijn. Bij een frontale aanrijding absorbeert deze structuur de vrijgekomen energie en leidt die vervolgens om de inzittenden heen. Aan de zijkant beschermen balken in de portieren het inzittendencompartiment tegen onheil van buitenaf.

Dankzij een groot glasoppervlak en de hoge zitpositie van de bestuurder, is het overzicht over het overige verkeer in de Jimny riant. Met ABS (anti-blokkeerremsysteem)

ABS is ontworpen om de bestuurder te ondersteunen bij het remmen onder moeilijke condities en bij noodstops. ABS voorkomt dat de wielen blokkeren bij te hard remmen, hierdoor blijft de auto in geval van een noodstop bestuurbaar. Probeer altijd ruim van tevoren snelheid te minderen bij het naderen van bochten of obstakels. Hiermee zijn eventuele noodstops te voorkomen.

18

Remmoment

Zonder ABS

Remmoment

Nat wegdek


Veiligheid

Ladderchassis dat uit drie secties bestaat.

Veiligheid heeft voor Suzuki de allerhoogste prioriteit. Een geruststellende gedachte die het rijden in de Jimny tot een nog plezieriger ervaring maakt.

1. 2. 3. 4.

Stijve carrosseriestructuur.

Stalen beschermingsbalken in de portieren. Airbags voor de bestuurder en voorste passagier. Hoog geplaatst derde rem- licht. Achterruitwisser en achterruit- verwarming.

1.

2.

3.

Airbags voor de bestuurder en voorste passagier. Airbags zijn ontwikkeld om de inzittenden extra veiligheid te bieden. Het dragen van een veiligheidsgordel blijft echter noodzakelijk. Een kinderzitje dat met de rugleuning naar het dashboard gericht geplaatst is, mag niet op de voorste passagiersstoel gemonteerd worden.

4.

19


Uitvoerig besproken Uiteraard is de Jimny standaard rijk uitgerust. Op deze pagina’s lees je meer over de specificaties van de verschillende uitvoeringen van de Jimny. Wil je weten wat er op en aan de auto zit en/of wat er allemaal mogelijk is, vraag dan de Suzuki-dealer om de specificatie-/uitrustings-/prijslijst van de Jimny.

Jimny JX ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Afgebeelde lichtmetalen velgen zijn als accessoire leverbaar.

20

ABS Stuurbekrachtiging Twee airbags Armsteun en opbergvak in de voor­portieren In delen neerklapbare achterbank Halogeen koplampen Dagtellers Toerenteller


Afgebeelde lichtmetalen velgen zijn als accessoire leverbaar.

Jimny JLX De Jimny JLX voegt aan de JX de volgende zaken toe: ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Centrale deurvergrendeling Elektrisch bedienbare ramen voor Elektrisch verstelbare buitenspiegels Digitale klok Bekleding deurpanelen gedeeltelijk van stof Dakreling Bumpers en buitenspiegels in carrosseriekleur Spatbordverbreders in carrosseriekleur Dorpelverbreders in carrosseriekleur Airconditioning is als optie tegen meerprijs leverbaar.

Jimny Exclusive Ten opzichte van de JLX biedt de Jimny Exclusive extra: ■ Airconditioning (handbediend) ■ Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening ■ Vijf lichtmetalen velgen ■ Mistlampen vóór ■ Elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels ■ Geïntegreerde radio/CD-speler en twee speakers

21


Recht door zee, authentiek, opwindend en de mens centraal stellen. Die vier kernwaarden komen niet alleen terug in de auto’s van Suzuki, maar in alle producten van het merk. Suzuki produceert namelijk ook al jaren technisch superieure motorfietsen, quads, scooters en buitenboordmotoren. Deze worden verkocht in 192 landen en daarmee is Suzuki met recht een wereldmerk.

Dochtermaatschappijen Productiecentra Research- en developmentcentra

Suzuki, een wereldmerk Way of Life In ruim 80 jaar heeft Suzuki’s Way of Life zich verspreid over heel de globe. Het concern dat in 1920 begonnen is als producent van weefmachines in Japan, heeft inmiddels productiefaciliteiten in vier van de vijf werelddelen. Van China tot de Verenigde Staten en van Brazilië tot Spanje, overal is de karakteristieke ‘S’ uit het logo van het merk een bekende verschijning die staat voor topkwaliteit en technische innovatie. Kantoren, fabrieken en onderzoeks22

faciliteiten van de Suzuki Motor Corporation zijn buiten Japan te vinden op 44 locaties in 29 landen op alle continenten. Suzuki kan daarom met recht een wereldmerk genoemd worden. IJzersterke reputatie Sinds de introductie van de lichtgewicht auto Suzulight in 1955 heeft Suzuki zich ontwikkeld tot een van ’s werelds grootste autoproducenten. Het merk heeft een ijzersterke reputatie opgebouwd als


producent van betrouwbare, duurzame, sportieve en betaalbare auto’s. Met de komst van de LJ10 in 1968 manifesteerde Suzuki zich voor het eerst op de markt van de 4WD’s. Op het gebied van 4WDtechniek is het merk inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde naam en tegenwoordig zijn vrijwel alle Suzuki-modellen verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Superieure techniek Hightech en innovatie, daar staat Suzuki voor. Dat geldt niet alleen voor de auto’s, maar zeker ook voor de motorfietsen, quads, scooters en buitenboordmotoren. De technisch superieure motorfietsen van S ­ uzuki worden gemaakt door gepassioneerde liefhebbers. In 2006 werden er hiervan wereldwijd bijna drie miljoen verkocht. In Nederland is Suzuki marktleider met twee modellen in de top 3 van meest verkochte motoren. Ook de onverwoestbare Suzuki-viertaktbuitenboordmotoren behoren qua ontwerp en techniek

tot de wereldtop. Deze innovatieve buitenboordmotoren van Suzuki zijn bovendien vriendelijk voor het milieu, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Going for gold In de auto- en motorsport neemt Suzuki alleen genoegen met de hoogste plaats op het erepodium. Na het behalen van opnieuw een kampioenschap in het JWRC heeft Suzuki deze klasse verlaten. De razendsnelle SX4 WRC-rallyauto heeft het stokje overgenomen van de fenomenale Swift Super 1600. Met de SX4 WRC richt Suzuki zich vanaf 2008 volledig op het allerhoogste niveau van de internationale rallysport, het WRC. In Nederland krijgen veelbelovende rijders in de Suzuki Formido Swift Cup de kans zich te ontwikkelen tot topcoureurs. Ook in de motorsport zijn maximale prestaties het doel van Suzuki. In de wegraces en de cross worden coureurs regelmatig kampioen op een Suzuki-motorfiets of -quad. 23


Uw erkende Suzuki-dealer:

Importeur: B.V. NIMAG - Postbus 77 - 4130 EB Vianen - Tel.: (0347) 349 749 - www.suzuki.nl

99999-50808-BRO

6

2010 Suzuki Jimny brochure  

Jimny 1 Vormgeving HSPublicity bv, Bodegraven Stefan de Haan Julia Jongeneel Eindredactie Afdeling Public Relations B.V. NIMAG Colofon Deze...