Page 1

Driemaandelijks magazine Juni 2009

3x nieuw in Antwerpen-Centraal Sterren

langs de autosnelweg Banqueting in Brussels Airport

Helemaal

choco


Intro

2

Als we winnen, gaan we feesten Beste collega, Autogrill Group geeft dit jaar een marketing award aan het land dat de sterkste marketingacties lanceert om in crisistijd meer verkoop te realiseren. Wij willen deze award absoluut winnen en daarvoor vraag ik je steun en medewerking: 1. Ondersteun alle lopende acties actief en informeer je klanten goed. 2. Zorg voor meerverkoop aan de kassa (combo’s, koffie na de maaltijd, nagerecht of snack, ....). 3. Leg de nadruk op gerechten of producten met de hoogste winstmarge (bijv. spareribs, mosselen, cappuccino, ....).

TIP: Concrete info vind je op de promo race documenten. Elke vestiging heeft ze.

4. Laat zien dat je trots bent voor Autogrill te werken. Moedig vrienden en familie aan om in een van onze uitbatingen iets te gaan drinken of eten. Want we zijn allemaal Autogrill-ambassadeurs.

TIP: Alle vestigingen hebben midden juni de be my guest vouchers gekregen (5 bonnen met -20% korting, 5 bonnen met -10% korting en 5 bonnen met -5 euro korting). Geef de chequeboekjes aan vrienden en familie. Vermeld wel altijd je naam en personeelsnummer op elke bon. Er zijn 50.000 boekjes. Verdelen dus, die bonnen!

5. Een gouden idee? Een creatieve inval? Iets waar wij nooit aan gedacht hebben? Stuur het rechtstreeks naar de product- & brandafdeling: steven.corneillie@autogrill.net. Als Autogrill Belux wint, dan gaan we twee dingen doen: 1) begin 2010 een big party voor iedereen organiseren; 2) een reis verloten tussen de mensen van wie we de bonnen hebben gekregen. Het is de moeite waard om mee te doen! Vriendelijke groet,

je 1 boek est gu be my ers vouch ! bij dit n

u m me r

Jean-Paul Van Avermaet Algemeen directeur Autogrill Belux

info & inhoud Wat? On the move is het magazine voor alle personeelsleden van Autogrill Belux en iedereen die geïnteresseerd is in de activiteiten en de mensen van ons bedrijf. Wie? Teksten en foto’s: Erik Dams, Nicole Van Sande, D&V Translation Agency Verantwoordelijke uitgever: Jean-Paul Van Avermaet, Autogrill Belux Guldensporenpark 23 blok C, 9820 Merelbeke Een idee voor een artikel? Mail jasmien.de-gussem@autogrill.net Waar? Kijk op www.autogrill.be Aussi disponible en français.

03 Visie, missie en waarden De klant staat centraal, tot op de allerlaatste minuut 04-05 Kwaliteit autowegparkings staat in de sterren geschreven 06 Kwaliteitsparkings 2009 • Helemaal choco 07 Schitterend mosselseizoen in aantocht 08-09 Banqueting in Brussels Airport: “Alleen in de vakantie is het kalm” 10 Délifrance Brussels Airport: lunch bestellen via het internet 11 Autogrill breidt partnership Beyond the Moon uit naar Luxemburg en Nederland 12-13 3x nieuw in Antwerpen-Centraal 14 IT doet kassa draaien 15 Nominaties, taalbaden en mystery visitors 16 ‘Last but not least’: Internationaal nieuws: McDonald’s langs Franse autosnelwegen • Contract 10 jaar met British Airways • Good Egg Award 2009 voor Autogrill Belux • De hobby van Andrea Vanderghote • Leuke hobby?


3 Visie, missie en waarden

De

klant staat centraal,

tot op de

allerlaatste minuut

We weten allemaal dat de klant centraal staat. Enkele recente reacties van klanten bewijzen dat Autogrill op dat vlak sterk is. Maar hoe sterk? Dat zullen we voortaan meten door de mystery visitors op verschillende momenten van de dag te laten langskomen. Ook tot de laatste minuut ’s avonds.

E erlijke

vinders “Gisteren ontbeet ik met mijn vrouw om 7.56 uur in de Carestel van Waarloos. Toen we vertrokken ben ik helaas mijn heuptasje vergeten dat ik aan mijn stoel had vastgemaakt. Daarin zaten mijn portefeuille, de papieren van mijn wagen, mijn portemonnee en een kleine kaartenhouder. Pas een uur nadat we vertrokken waren, merkte ik op dat ik het heuptasje niet meer bij me had. Rond 11.30 uur waren we terug ter plaatse. En gelukkig hadden de dames van het restaurant mijn bezit netjes opzij gelegd. Op het moment dat ik mijn draagtasje terugvond, kreeg ik trouwens een berichtje op mijn gsm. Het was verstuurd door een van de dames die het nummer op mijn visitekaartje gevonden had. Ik wil hen bedanken voor hun opmerkzaamheid en hun vriendelijkheid.” F.R., Waarloos, 19 februari 2009

S upervriendelijk

“Omdat ik moeilijk een plateau kan dragen, hielp een medewerker mij spontaan. Ik ben daar heel tevreden over. Ze zijn daar supervriendelijk. Dat is heel fijn in de harde wereld waarin we vandaag leven. Iedereen van harte gefeliciteerd!” J.T., Sprimont (richting Ardennen), 20 oktober 2008

K lantvriendelijkheid van ’s morgens tot ‘s avonds

Zoals je ziet, gaat klantvriendelijkheid verder dan een glimlach en correcte service. Klantvriendelijkheid is ook: een volledig assortiment aanbieden, van bij de opening tot de sluitingstijd. Het is een grote troef als klanten weten dat ze bij alle vestigingen van Autogrill altijd een ruime keuze vinden, op elk moment van de dag. Altijd: vanaf de opening tot de sluitingstijd. Misschien is dat soms moeilijk om het voor elkaar te krijgen, maar klanten hebben er recht op.

C orrect

beeld van de hele dag Heel wat medewerkers dragen bij tot de klantvriendelijkheid. Om ze daarin te ondersteunen, zullen we de mystery visits voortaan spreiden over de hele dag. Dus, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Op deze manier komt er een correct beeld van de serviceverlening in elke vestiging over de hele dag. Als medewerker ben je de zon, de glimlach en dat extraatje meer voor onze klanten in deze crisistijden. Laat het zien, heel de dag. Ze zullen het enorm appreciëren!

06/2009


4

Kwaliteit autowegparkings staat in de sterren geschreven Interview Fernand Desmyter, secretaris-generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en voorzitter van de commissie nevenbedrijven

Jaarlijks kent Vlaanderen sterren toe aan de parkeerplaatsen langs de autosnelwegen. Een doordachte strategie, zegt Fernand Desmyter, secretarisgeneraal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid: “Door de onderlinge concurrentie tussen de parkings zijn we erin geslaagd de kwaliteit op een veel hoger niveau dan vroeger te brengen.”

Hoeveel parkings langs autosnel­wegen heeft de Vlaamse overheid vandaag? Fernand Desmyter: “We hebben 37 dien­stenzones met een tankstation, een restaurant en soms een hotel. Het beheer ervan wordt toegekend aan concessiehouders, meestal petroleummaatschap­ pijen, in het verleden voor 30 jaar. Bij concessies die nu op de markt komen, stellen we een duur van 20 jaar voorop. Daardoor zorgen we ervoor dat de concepten in concessies bij de tijd blijven.”

Hoeveel inschrijvingen krijgt u op een oproep voor een concessie die vrijkomt? Fernand Desmyter: “Meestal een vijftal inschrijvingen, vooral petroleumgroepen. We zien de concessie als een alles-in-eenovereenkomst. Autogrill is zelden hoofdconcessionaris, maar werkt in opdracht van een petroleummaatschappij.”


5 Welke eisen stelt u aan de concessie­ houders? Fernand Desmyter: “Het bestek voor een concessie stelt belangrijke eisen aan de uitbater. Deze hebben onder meer betrekking op de capaciteit van de parkings, de mogelijkheid om brandstof te tanken en een goed restaurant natuurlijk. Maar evenzeer van tel zijn de veiligheid voor het verkeer en voor de passanten, sanitaire installaties die goed onderhouden zijn en een goed verzorgde aanblik, bijvoorbeeld geen zwerfvuil. Daarnaast kijken we ook naar de afscheiding tussen vracht- en personenwagens, de ruime openingsuren, communicatie­ mogelijkheden voor gsm en internet, enzovoort. Voor de gunning van de concessie worden de ingediende concepten en offertes beoordeeld op hun integratie in de omgeving, hun vormelijke en architectonische kwaliteiten en uiteraard de retributie die de concessiehouder bereid is te betalen om de concessie te mogen uitbaten.”

Van

snelle hap tot volledige ma altijd

Wat verwacht de Vlaamse overheid van een cateraar langs de autosnelweg? Fernand Desmyter: “Vroeger was het aanbod nogal star. Koude en warme maaltijden, dan had je het wel gehad. Vandaag spelen cateraars flexibel in op de wensen van automobilisten: broodjes, een snelle hap, een volledige maaltijd… het kan allemaal. De keuze is veel breder. Dat moet ook, want voor de mens van vandaag moet het snel gaan. Ook non-food is erbij gekomen. Dat kan perfect voor ons, al willen we natuurlijk niet in concurrentie gaan met de horeca en de winkels in de omliggende gemeenten.”

Hoe ziet u de dienstenzones langs de autosnelwegen evolueren? Fernand Desmyter: “Niemand kan voorspellen op welke wijze de energievoorzieningen zullen evolueren. Hoeveel gaan we voor petroleum betalen? Hoe hoog zullen de milieueisen worden? Wat wordt het succes van hybride voertuigen? Zullen alle tankstations over enkele jaren ook waterstof aanbieden? De toekomst zal het uitwijzen. Toch leert het verleden dat een grote evolutie decennia nodig heeft om zich door te zetten.”

U wijst de concessies toe aan petroleum­ maatschappijen, maar u communiceert toch ook direct met de cateraars, niet? Fernand Desmyter: “Jawel, er is zelfs een officiële organisatie die de contacten beheert: de commissie voor de neven­ bedrijven. Ik ben er de voorzitter van. Die commissie legt de visie vast, hanteert een kwaliteitssysteem en heeft mensen in dienst die in contact staan met alle concessiehouders, maar ook met de cateringbedrijven en dus ook met Autogrill. We voeren een politiek van gestructureerd overleg en informeren iedereen als er een concessie op de markt komt. Vanzelfsprekend ontmoet ik de directie van Autogrill ook meermaals per jaar op zakelijke evenementen.”

Sterren

motiveren

U beoordeelt dienstenzones aan de hand van een sterrensysteem. Hoe is dat er gekomen? Fernand Desmyter: “Dat systeem bestaat nu vijf jaar. Het kwam er omdat de kwaliteit van de dienstenzones achteruit ging: veel zwerfvuil, vuil sanitair, ontoereikend onderhoud van uitbatingen. Die eigen vaststellingen werden extra benadrukt door een Europees onderzoek: Vlaanderen kwam er niet goed uit. Zo’n negatieve toestand was ook nadelig voor de concessiehouders zelf. Daarom bedachten we een systeem dat de interne concurrentie bevordert: elk jaar komt er een rapport met plusen minpunten voor elke dienstenzone.”

Wie doet de beoordelingen? Fernand Desmyter: “De lat moet voor iedereen even hoog liggen. Daarom schakelen we een onafhankelijke consultant in die inspecties uitvoert aan de hand van een checklist. Hoe liggen de toiletten erbij? Is er zwerfvuil op de parking? Hoe is het gesteld met de veiligheid? Wat is het aanbod van de maaltijden? Hoe staat het met de informatie aan de klant? Al die aspecten komen aan bod in een goed afgewogen beoordeling. Het spreekt voor zich dat de scores op zijn minst moeten voldoen aan het bestek.”

Hoe reageren de dienstenzones op de uitslag?

dan is dat een stimulans. Niet alleen voor die dienstenzone, maar ook voor de andere omdat zij hetzelfde peil zullen willen bereiken. Voor de bezoekers is het net als naar een sterrenrestaurant gaan: je kijkt eerst in een gids om te kiezen waar je gaat eten.”

De

uitdaging van open grenzen

Welke buitenlandse autowegparkings inspireren u? Fernand Desmyter: “In Duitsland valt onmiddellijk de aandacht op voor kwaliteit en netheid. Frankrijk munt dan weer uit door de sanitaire installaties, ook op parkings zonder restaurant of tankstation. Wel moet ik erop wijzen dat het hier gaat om tolautosnelwegen, waardoor de uitbater over belangrijke inkomsten beschikt. Ook de inpassing van de zones in het landschap is soms prachtig. Jammer genoeg is dat bij ons door plaatsgebrek nog moeilijk te realiseren.”

Plaatsgebrek komt inderdaad meer en meer voor. Hoe kunnen we dat hier opvangen? Fernand Desmyter: “De sterke groei van het transport en het vele transitverkeer leiden vaak tot eivolle parkeerplaatsen. Voeg daar het rijverbod voor trucks tijdens het weekend in Frankrijk aan toe. Hoe moeten we dat probleem aanpakken, zeker als we horen dat niet alle vracht­ wagenchauffeurs evenveel bijdragen aan de omzet van de concessiehouders? Een oplossing op Europees niveau is nodig.

Ondertussen wilt u ook het veilig­ heidsprobleem van vrachtwagenchauf­ feurs aanpakken? Fernand Desmyter: “Dat klopt. Open grenzen brengen de behoefte aan meer controle mee. Niet te onderschatten is het veiligheidsprobleem rond de E34 en de E17. De dienstenzones zijn blijkbaar de ideale plaats voor diefstallen en transport van illegalen. Daarom hebben we het plan opgevat die parkings extra te beveiligen. We denken concreet aan afsluitingen en controle. Dat kost natuurlijk geld, maar bij de transportorganisaties is er een draagvlak om het project mee te financieren.”

Fernand Desmyter: “Is het resultaat van de beoordeling positief en krijgt een dienstenzone een of meer sterren,

06/2009


6

Kwaliteitsparkings Op de vorige pagina las je waarom er kwaliteitssterren worden uitgereikt aan autosnelwegparkings in Vlaanderen. Het Kwaliteitsmerk 2009 met één ster ging naar acht parkings. Drie andere parkings behaalden twee kwaliteits­ sterren, waaronder twee keer Waarloos!

Het voornaamste probleempunt bij de beoordeling van dit jaar was het zwerfvuil. Het blijkt op heel wat parkings moeilijk om dat tegen te gaan, omdat er meer en meer aan sluikstorten gedaan wordt.

2009 Een bekroning ging naar de volgende parkings waar Autogrill actief is: E17 Kalken, richting Antwerpen H E17 Kalken, richting Gent H E17 Marke, richting Gent H E314 Rotselaar, richting Hasselt H E313 Tessenderlo, richting Antwerpen H E313 Tessenderlo, richting Hasselt H E19 Waarloos, richting Antwerpen HH E19 Waarloos, richting Brussel HH

Van links naar rechts: Fernand Desmyter overhandigt de sterren achtereenvolgens aan Philippe Lambert (Operations Director Motorway Belux), Pepijn Vertonghen (Marke), Marion Flerackers (Rotselaar), Herm De Bock (Kalken) en Jan Tassier (Operations Manager).

Helemaal choco Boterham met choco? Sandy helpt de hongerige klanten.

Peter Van de Veire presenteerde zijn ochtendprogramma in de choco. Smakelijk!

Radiostations moeten tegenwoordig spectaculair uit de hoek komen om het luister­ publiek voor zich te winnen. Zo kroop Peter Van de Veire, presentator bij MNM, op 16 maart in een levensgrote pot choco. Plaats van actie was de autosnelwegparking in Groot-Bijgaarden, richting Brussel. Voor Autogrill was dit een mooie kans om het concept Home Sweet Home te lanceren. Passanten konden genieten van een chocodrankje, een chocomousse of een boterham met choco.


7

Schitterend mosselseizoen ba + st ra nd ba l/

e llo n de pl ag

XL

Verwen uw kinderen! Diam. 50 cm!

Volgens de laatste berichten zou het best kunnen dat het een schitterend mosselseizoen wordt. Er is veel mosselzaad en het ziet ernaar uit dat de oogst

Gâtez vos enfants!

vroeg zal beginnen. Misschien zijn de eerste Zeeuwse mosselen er begin juli al! Een goede vraag voor familie en vrienden: hoeveel mosselen heeft Autogrill Belux vorig jaar verkocht? Ja, je mag antwoorden in kilogram. Schrik niet, het enige juiste getal is 130 ton. Inderdaad, honderddertig ton. Maar dat was 2008. Dit jaar kloppen we dat record. Zonder de minste moeite!

M ilieuvriendelijke promo

Ook dit jaar zullen de spandoeken, vlaggen, mosselzakken en mosselpotten weer opvallen in de autosnelwegrestaurants van Autogrill. De grote blikvanger dit jaar is het cadeau

bij aankoop van mosselen en een postmix of fles Cola (of andere soortgelijke dranken). Het is de ‘I used to be a bottle’-tas: een draagtas voor de zomerfestivals die gemaakt is uit gerecycleerd materiaal van PETflessen. Net zoals vorig jaar krijgen de klanten mosselen à volonté. Laat ze gerust hun buikje rond smullen.

O ok op B russels A irport Voor het eerst lanceren we het mosselseizoen ook in onze uitbatingen van Brussels Airport: de drie selfservicerestaurants Milestone, Wing Tips

en Brussels Plaza. Hier zullen de mosselen niet à volonté worden aangeboden, maar de bereiding is hier wel à la minute. Dat kunnen we realiseren dankzij de inductiekookplaten.

Z eeuws

6,00

Kids menu

+

strandbal XL ballon de plage XL

* Actie enkel geldig voor kinderen tot en met 12 jaar, zolang de voorraad strekt, 1 strandbal per menu. * Action uniquement valable pour les enfants jusqu’à 12 ans, jusqu’à épuisement du stock, 1 ballon de plage par menu.

is kwaliteit

Had je dat hierboven opgemerkt? De mosselen van Autogrill komen uit Zeeland. Daardoor beginnen we misschien een weekje later dan andere restaurants. Maar we hebben wel de zekerheid dat onze mosselen van topkwaliteit zijn. Smakelijk!

K ids M enu

De autosnelwegrestaurants pakken ook deze zomer weer uit met een aantrekkelijk Kids Menu. Bij het menu krijgen alle kids tot en met 12 jaar een XL-strandbal cadeau.

06/2009


8 Banqueting in Brussels Airport:

“Alleen in de

vakantie is het kalm” Het is de omgekeerde wereld. Tijdens de vakantie is het voor onze dienst Banqueting op de luchthaven kalm. Maar anders gonst het er van de drukte.

Op 12 mei vierde American Airlines de twintigste verjaardag van de verbinding tussen Brussels Airport en de Verenigde Staten. Nathalie, Soufiane, Sadio, Sven, Michel en Hassan zetten hun beste beentje voor om de passagiers van een heerlijk buffet te laten genieten.

“Als een groep op een incentivereis vertrekt, wordt er vaak een ontbijt of een lunch voor het vertrek georganiseerd. Zo voelen alle reizigers zich meteen ontspannen”, vertelt Sara Adriaensens, die de Banqueting coördineert. “Onze nieuwe concepten – ondermeer Beaudevin en Black Pearls – vormen een prachtig kader voor zulke activiteiten. Incentivereizen vinden vooral plaats buiten de vakantieperiodes. Daardoor ligt de Banqueting-piek vooral in maart-april en september-oktober.” Maar Banqueting doet meer, zegt Sara: “We bereiden ook take-awaypakketten die reizigers mee op het vliegtuig kunnen nemen. De prijzen ervan zijn heel redelijk in vergelijking met wat je aan boord voor drank en eten betaalt. Ook beheren


9 we de tickets waarmee niet-geautoriseerde reizigers toch toegang krijgen tot de lounges.”

G roep

op bezoek

E xtra

troef :

The P ilot

Een extra troef voor de dienst Banqueting is het restaurant The Pilot. Het is speciaal afgestemd op groepen die een buffet, een diner, een ontbijt of een champagne­ receptie willen.

Een bezoek aan Brussels Airport is vaste prik op de agenda van veel verenigingen. Sara: “De luchthaven krijgt veel aanvragen voor groepsbezoeken. Wij zorgen ervoor dat al die groepen een lunch of een koffiebreak krijgen. Door de hoge frequentie van de groepsbezoeken vormen ze een constante stroom van inkomen.”

Vergaderen

én lunchen

Ook vergadertijgers voelen zich thuis op de luchthaven. Voor hen beschikt het hypermoderne conferentiecentrum Regus Skyport Meeting Center over 10 vergaderzalen voor 2 tot 80 personen. Van vergaderen krijg je honger en dorst, maar geen nood: bij onze Banquetingservice kunnen de vergaderaars terecht voor een lunch.

B anket

op ma at

Een nieuwe bestemming vanuit Brussels Airport, een nieuwe vliegtuigmaat­ schappij die er actief wordt, een bijzonder evenement … in al die gevallen staat Banqueting paraat, vertelt Sara: “Een volledig buffet, een champagnereceptie, specialiteiten uit het land van de vliegtuigmaatschappij: alles kan. Vooral tegen het eind van het jaar houden veel bedrijven recepties. Dan weten we heel goed wat te doen!”

C ontact B anqueting S ervice Sara Adriaensens (sara.adriaensens@autogrill.net). GSM: 0473/23.07.48

B eaudevin

concept van het ja ar

Onze wijn- en tapasbar Beaudevin in Brussels Airport viel onlangs in de prijzen. Een professionele jury uit de retailsector kende Beaudevin de Negocio-prijs toe voor het concept van het jaar.

06/2009


10 De Express Kassa: nooit meer aanschuiven als je besteld hebt via het internet.

Délifrance Brussels Airport:

lunch bestellen via

het

internet

Belegde broodjes zijn de meest verkochte lunch bij onze Délifrance in de vertrekhal van Brussels Airport. Vroeger konden bedrijven een bestelling van ten minste vijf broodjes doorgeven via de fax. Voortaan geldt dat minimum niet meer en kunnen mensen individueel bestellen. Allemaal dankzij de website autogrill.lunch.be. De website van lunch.be wordt al enkele jaren gebruikt door broodjeszaken overal in België. Het systeem is eenvoudig: als een bedrijf zich aanmeldt op lunch.be, kunnen werknemers van dat bedrijf via de website broodjes bestellen bij de plaatselijke broodjeszaak. De broodjes worden dan ‘s middags in het bedrijf geleverd. In de luchthaven is de situatie anders. Er zijn veel bedrijven en luchtvaartmaatschappijen actief die hun broodjes bestel-

len en zelf afhalen bij onze Délifrance. Speciaal voor hen is de website autogrill.lunch.be gemaakt. Medewerkers van bedrijven en luchtvaartmaatschappijen kunnen via de site broodjes op maat, salades en desserts bestellen voor 10.30 uur ‘s ochtends. Vanaf 11.30 uur mogen de bestellingen bij Délifrance afgehaald worden. Dankzij de internetbestelling komen de tickets per bestelnaam uit de printer. In ieder geval hoeft de afhaler van de

bestelling niet te wachten, want er is een speciale Express Kassa geopend. De luchthaven draait dag en nacht. Daarom zal Délifrance in de toekomst niet alleen ‘s middags maar ook op andere tijdstippen bestellingen via dit systeem verwerken. Ondertussen loopt er ook een test in onze Panos in metrostation Louiza.


11 Autogrill breidt partnership

Beyond the Moon

uit naar Luxemburg en Nederland

In elke vestiging van Autogrill kunnen mensen hun kleingeld in een collectebus van Beyond the Moon stoppen. Die vereniging helpt gezinnen met een kind dat een levensbedreigende ziekte heeft, door ze koste- en zorgeloos op reis te laten gaan. Tot op heden hebben we samen al aan 16 families zeer gelukkige en waardevolle momenten kunnen geven. Ze werden uitgenodigd op de Family Day in het Best Western Hotel Brussels (Groot-Bijgaarden) op zondag 29 maart 2009.

B est F undraising Team

S amenwerking

Er waren pannenkoeken, drankjes én twee clowns die de kinderen een onvergetelijke namiddag bezorgden. Beyond the Moon maakte van de gelegenheid gebruik om, naar jaarlijkse gewoonte, de certificaten ter ere van ‘Best Fundraising Team 2008’ uit te reiken. Voor het tweede jaar op rij waren dat Carestel Waarloos, Carestel Drongen, Brussels Airport en Autogrill Mannekensvere en voor het eerst Carestel Tessenderlo en Carestel Rotselaar.

Beyond the Moon maakt deel uit van het MVO-beleid (Maatschappelijk Verant­ woord Ondernemen) van Autogrill. Het is een manier om ons sociaal engagement te tonen. Door de goede en succesvolle samenwerking breidt Autogrill zijn partnerschap met Beyond the Moon verder uit naar Nederland en Luxemburg. Concreet: alle restaurants langs de autosnelwegen in België, Nederland en Luxemburg, alle hotels en ook nog eens alle vestigingen in metrostations, treinstations en op Brussels Airport zamelen geld in voor families uit eigen land.

uitgebreid

Certificaten, bloemen én blije gezichten!

06/2009


12

Dankzij Sport’s Station zit je altijd in de kopgroep.

3x nieuw Met Pains à la ligne had Autogrill in het treinstation AntwerpenCentraal lange tijd één uitbating. Nu zijn er drie bijgekomen: Sport’s Station, World Food en Délifrance. Antwerpen-Centraal heeft de voorbije jaren een ware gedaanteverwisseling ondergaan. De komst van de HST zal die evolutie nog versnellen. Daar wil Autogrill bij zijn, met concepten die reizigers en voorbijgangers aantrekken. Want op dit ogenblik heeft AntwerpenCentraal veel uitbatingen die op elkaar lijken. Ga mee voor een wandeling langs onze drie nieuwe blikvangers.

S port ’s Station Stel: je moet in het station op je trein wachten en je weet dat er een belangrijk sportevenement op televisie is. Dan ben je welkom in Sport’s Station, zegt Annelies: “Sportliefhebbers kunnen op de schermen de wedstrijden volgen.

We houden rekening met de sportactualiteit. Als er een interessante wedstrijd op het scherm komt, dan is het hier volle bak. Doordat er nu vier Autogrill-uitba­tin­ gen in Antwerpen-Centraal zijn, kan een collega een handje komen helpen als het te druk wordt.”

World F ood Pasta uit het vuistje? Een broodje voor je neus klaargemaakt? Een ijsje van Ben & Jerry’s? World Food heeft het allemaal. Het frisgroene interieur oogt ruim en modern. Om meer klanten te lokken, heeft World Food een agressieve actie in petto: voor 1 euro heb je al een meeneemkoffie. Wie doet beter?

Annelies: “Veel volk in Sport’s Station? We hopen dat de Rode Duivels het in de toekomst goed doen!”


13

O pleiding Alana, Veerle en Yasin: “Ja, dit is World Food, maar wel met een lokaal tintje.”

voor iedereen Er kwam een nieuwe organisatie, werknemers van de overgenomen uitbatingen én nieuwe krachten traden in dienst, voortaan is er één gemeenschappelijke stock: onze vier uitbatingen in Antwerpen hadden de handen vol om samen uit de startblokken te schieten. Iedereen werd ondergedompeld in de wereld van Autogrill (onder meer door de BAAT-opleidingen over klantvriendelijkheid en klachtenbehandeling) en ook de mensen van Délifrance zetten hun beste beentje voor. Het resultaat mag er zijn. Onze trein in Antwerpen-Centraal komt op snelheid.

in Antwerpen-Centraal D élifrance De komst van een gloednieuwe Délifrance heeft de broodjeswereld in AntwerpenCentraal flink door elkaar geschud. Hij is elke dag open van 6 tot 19 uur, ook tijdens het weekend. De klanten zijn niet alleen gecharmeerd van de typisch Franse stijl – met foto’s van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe. Ook de vriendelijke service valt in de smaak. Evi en Kelly (zie de cover van dit nummer) toveren voor iedereen hun grootste glimlach boven. En dat helpt: “De eerste resultaten na de opening zijn veelbelovend voor deze Délifrance.”

De nieuwe Délifrance: mensen voelen zich meteen thuis in zo’n stemmig interieur.

06/2009


14

IT doet de kassa draaien “IT lijkt een ver-van-mijn-bed-show”, zegt Erik Claessen, hoofd van onze IT-afdeling. “Maar zonder IT werkt de kassa niet en zonder kassa krijg je niets verkocht. Elke verkoop moet meteen in het systeem geregistreerd worden. Elke klant moet een ticket krijgen. Om dat te laten lukken, zijn er de vier IT’ers van Autogrill Belux.” Computers, beeldschermen, kassa’s, e-mail, internet, servers … dat is de winkel van IT. Erik Claessen: “Onze afdeling doet bijna alles zelf. Alleen voor extreem programmeerwerk of grootschalig serverbeheer doen we een beroep op externe specialisten. We zijn een bedrijfje binnen ons bedrijf: onze klanten zijn niet alleen de supportafdelingen zoals marketing en human resources, maar ook iedereen van Autogrill die met IT-appa­ ratuur werkt. En onze eindklant is de consument zelf.”

N ieuw : e - mail

helpdesk via

Onze afdeling bestaat uit vier medewerkers: Bart Kerwyn, specialist hardware; Eric Van Belleghem, senior application manager; en Wim D’Hulster, die vooral de helpdesk bemant en kleine projecten programmeert. Ikzelf coördineer de activiteiten. We pakken de zaken flexibel aan, zodat mensen ons vlot kunnen bereiken. Binnenkort lanceren we een helpdesktool: als je een IT-probleem hebt, dan open je een call. Dat bericht bereikt ons alle vier, zodat je altijd én snel een antwoord krijgt.”

“Als iemand in een restaurant of hotel een probleem heeft met een kassa of pc, nemen we het scherm hier op onze computers over. Helemaal live! Zo zien we wat er scheelt. Vaak slagen we erin het probleem meteen op te lossen.

IT

sta at nooit stil

Er is altijd wel IT-nieuws. Voor de nabije toekomst heeft de IT-afdeling enkele uitdagende projecten in petto: “Eind 2009 of begin 2010 zullen alle sites verbonden zijn via één homogeen netwerk. We zullen bij AC Restaurants alle bankterminals vervangen door internetgestuurde terminals. Waar er nog traditionele pc’s staan, zullen we terminals zetten.

E cht

gebeurd : t wee bontgekleurde vogeltjes Op een dag belt iemand de IT-helpdesk: “Ik ben een icoontje op mijn scherm kwijt, help!” De helpdesk probeert het probleem in kaart te brengen en vraagt: “Welk icoontje zie je in de linkerbovenhoek van je scherm?” Waarop de beller meteen antwoordt: “Twee bontgekleurde vogeltjes.” De helpdesk kijkt raar op. Vogeltjes? Bontgekleurd? Wat mag dat wel zijn? Hij stelt de vraag nog eens en krijgt prompt hetzelfde antwoord. Na enkele minuten heen-en-weer-gepraat wordt alles duidelijk: linksboven op de behuizing van de computer – en dus niet op het scherm zelf – staat het logo van de computerfabrikant. En inderdaad, dat zijn twee bontgekleurde vogels.

Op die manier zitten alle gegevens centraal en kan er geen informatie verloren gaan. En tot slot zullen we het IBOS-systeem verder blijven ontwikkelen.”

S chermen

live overnemen Onze IT’ers beheren het computernetwerk voor 74 uitbatingen. Dat kunnen ze van op afstand, toont Erik Claessen:

V.l.n.r. Wim, Bart, Eric en Erik: “Hier is ons koninkrijk: in dit lokaal in Merelbeke komen alle IT-verbindingen van Autogrill samen!”


15

&

Nominaties, taalbaden

mystery visitors

Er is veel nieuws van het opleidingsfront en dat is goed. Want Autogrill is ervan overtuigd dat degelijk opgeleide medewerkers ons sterkste wapen vormen, zeker in tijden van economische crisis.

F ilm A utogrill

Foto’s: image4you

genomineerd De dvd ‘Welcome at Autogrill’ werd genomineerd. Niet voor de Gouden Palm in Cannes, wel voor het Festival van de Bedrijfsfilm in Antwerpen. Proficiat aan de makers en de acteurs! Alle medewerkers van Autogrill Belux hebben de dvd gekregen en de reacties zijn positief. Autogrill gebruikt de dvd ook bij presentaties in scholen, jobdagen en bedrijfsvoorstellingen. Ondertussen zijn er opnames gepland van nieuwe concepten zoals Beaudevin, Black Pearls en Starbucks. Die beeldfragmenten worden aan de bestaande film toegevoegd.

Op de auto waarin Otto zat, werd een camera gemonteerd.

N ieuw :

Een indrukwekkende kraan voor opnames in de vertrekhal van Brussels Airport.

trainingscenter B russels A irport Het trainingslokaal op Brussels Airport is volledig klaar. Voortaan worden alle opleidingen in ons eigen trainingcenter gegeven. Brussels Airport ligt centraal en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Autogrill vraagt de deelnemers trouwens met aandrang om met de trein te komen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en staan we niet met z’n allen aan te schuiven in de files. De voorbereidende vergadering voor de Ondernemingsraad volop aan het werk in het trainingscenter.

A nt werpen -C entra al

P op - pl annen op B russels A irport

De Hoofden van Dienst op Brussels Airport hebben allemaal een persoonlijk opleidingsplan gekregen dat bestond uit drie delen. Een: HACCP, ISO en Food & Beverage. Twee: On the job training (hoe leid ik nieuwe medewerkers op?). Drie: situationeel leidinggeven (hoe stem ik mijn manier van leiden af op mijn medewerkers?). In drie persoonlijke coachingsgesprekken werden ze begeleid om de opleidingen in de praktijk te kunnen omzetten. Ondertussen is een tweede traject van pop-plannen gestart voor de nieuwe hoofden van dienst. Dit project loopt tot eind september.

N ieuw :

software voor beheer opleidingen Wie heeft welke opleiding gevolgd? Waar vindt de volgende opleiding plaats? Wat is de inhoud van de opleiding? Voortaan is het antwoord te vinden in de software SD WebWorx: een interactief programma dat iedereen een veel beter overzicht van de opleidingsactiviteiten geeft. Elke leidinggevende kan zijn medewerker rechtstreeks inschrijven voor een opleiding, wat het aantal inschrijvingen alleen maar bevordert.

N ieuw : C ompetentiebewijzen

Elke medewerker die in 2009 bij Autogrill een opleiding heeft gevolgd, krijgt hiervoor een certificaat: een soort diploma. Het is aan de leidinggevende om dit certificaat met de nodige felicitaties aan zijn medewerker te overhandigen. Sinds begin dit jaar werden er al meer dan 150 certificaten uitgeschreven.

B est W estern

scoort bij mystery visitors Alle receptionistes van onze vier Best Western hotels volgden de BAAT-opleiding. Ze scherpten hun vaardig­ heden aan om klanten zowel telefonisch als aan de receptie altijd vriendelijk te woord te staan, goed reservaties te noteren en waar mogelijk meerverkoop te realiseren. Ze kregen ondertussen al enkele mystery visitors over de vloer en hun beoordelingen zijn erg goed.

Je las het al op pagina’s 12 en 13: in Antwerpen-Centraal kregen alle nieuwe medewerkers een opleiding over klantvriendelijkheid en basisvaardigheden. Sommigen van hen hebben Autogrill echt bestudeerd en kennen ons bedrijf alsof ze er al jaren werken!

Ta albad

gevuld met koffie De niet-Nederlandstalige medewerkers van onze twee Starbucks-vestigingen op Brussels Airport hebben een taalbad gekregen van 5 keer vier uur. In het najaar volgt er een tweede sessie. Tijdens deze opleiding hebben de medewerkers geleerd hoe ze aan hun klanten de ‘legendary service’ in het Nederlands kunnen verzorgen. Het enthousiasme was zo groot dat ze op elk apparaat in hun uitbatingen een papiertje met de Nederlandse term hebben gekleefd!

06/2009


16

‘Last but not least’

Internationaal nieuws M c D onald ’s

langs

F ranse

autosnelwegen

Autogrill en McDonald’s hebben een akkoord gesloten om McDonald’s te lanceren in de restaurants van Autogrill langs Franse autosnelwegen. De eerste door Autogrill uitgebate McDonald’s opent in de herfst. Later kunnen er ook restaurants van McDonald’s komen in uitbatingen van Autogrill in lucht­havens, treinstations en andere prestigieuze sites. •••

C ontract 10

ja ar met

B ritish A irways

Alpha Flight, de flight business divisie van Autogrill Group, heeft zijn contract met British Airways voor in-flight services met 10 jaar verlengd. Het gaat om cateringdiensten aan boord voor korte vluchten vanuit luchthavens in GrootBrittannië en Ierland.

Good Egg Award 2009 voor Autogrill Belux Dierenrechtenvereniging GAIA reikte de Good Egg Award 2009 uit aan Carrefour en Autogrill Belux. De reden? Vorig jaar schakelde Autogrill over naar diervriendelijke eieren. Er worden dus geen eieren meer gebruikt van kippen die in legbatterijen zitten. Deze stap naar ‘Good Eggs’ past volkomen binnen ons beleid van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Leuke hobby? Kennen we onze collega’s bij Autogrill Belux wel? Waarmee zijn ze bezig buiten hun job? Wat is hun hobby of passie? Voortaan willen we in elk nummer van On the move een collega met zijn of haar hobby voorstellen. Dus, heb jij een fijne hobby? Of ken je een collega die in aanmerking zou kunnen komen? Stuur een mailtje naar Jasmien De Gussem: jasmien.de-gussem@autogrill.net.

De hobby van… … Andrea Vanderghote, receptioniste Best Western Hotel Brussels East (Wavre) WAT? “Sinds iets meer dan twee jaar heb ik een kleine huiskwekerij van katten: 3 Chartreux en 3 golden Perzische. Hun namen zijn Célia, Cloé, Chanel, Davy, Dizio en Caramel. Ik ben lid van de Autonome Vereniging van Kattenliefhebbers, zodat ik officieel raskatten mag kweken. Maar geld verdien ik er niet mee, integendeel. Het is een zuivere hobby.” WAAROM? “Mijn dochter Daphnée was erg sterk in kunstschaatsen. Ze zou deelnemen aan de Olympische Winterspelen in 2010. Door een zware kwetsuur moest ze met competitie stoppen. Na jaren als ‘sportmoeder’ zocht ik een nieuwe hobby. Dat zijn dus de katten geworden. Het hele huis is ingericht voor hen: de katten zijn koning.” DOEL “Poes Cloé is nu zwanger. Als de kittens er zijn, zullen we handenvol werk hebben. Ze krijgen een mand met verwarming, een lamp en een afscherming van hun ruimte die alleen de moeder kan verlaten. Eén kleintje wil ik zeker houden. De overige zullen een andere thuis vinden.” DROOM “Ik heb al meegedaan aan een wedstrijd in Namur Expo. Dat vergt thuis uren voorbereiding. Maar als er onderweg in de auto een kat in het reismandje plast, kun je ter plaatse opnieuw beginnen te borstelen en kammen. Toch is het de moeite waard: elke raskat heeft een stamboom. Daarin staan de nationale en internationale bekroningen vermeld. Een kampioen in huis hebben, dat zou mooi zijn!”

2009-06-nl  

Sterren Helemaal langs de autosnelweg Banqueting in Brussels Airport Driemaandelijks magazine Juni 2009