Page 66

66 | Siguranță | Valentin Porcișteanu și sfaturile de conducere defensivă

Mai 2014

VPDS – Vali Porcişteanu Driving School

Text: Radu Gurămultă

Campion Naţional Absolut de Raliuri în 2011, Valentin Porcişteanu şi-a transformat pasiunea în meserie punând bazele unei şcoli de conducere – defensivă sau sportivă. De ce ˝Vali Porcişteanu Driving School˝ (VPDS)?

Experienţa kilometrilor de probă specială din raliuri, câștigarea titlului de Campion Naţional Absolut de Raliuri, dar și școlile de pilotaj din Finlanda și Italia m-au învăţat că viteza și circulaţia în trafic deschis nu fac casă bună! Mai simplu, am tras aceste concluzii împreună cu colegii mei, o echipă competentă, cu care am pus bazele Școlii de Conducere Defensivă VPDS Training. Care sunt obiectivele VPDS Training ?

Obiectivele noastre sunt în primul rând legate de conștientizarea participanţilor la trafic asupra pericolelor la care se expun și aici fac trimitere la strânsa colaborare cu Poliţia Rutieră Română, dar și a flotelor auto cărora ne adresăm cu module de training personalizate în vederea scăderii eventualelor daune ale autoturismelor și scăderii consumului de combustibil, așa numita “conducere ecologică“. Obiectivele noastre sunt în concordanţă cu misiunea, viziunea și valorile VPDS Training, deoarece conducerea defensivă reprezintă elementul central al unei conduite corecte la volan, iar VPDS reprezintă cheia pentru însușirea completă și coerentă a tuturor noţiunilor necesare. Totodată, ne propunem să depășim în mod favorabil

așteptările cursanţilor în materie de calitate și interacţiune cu aceștia. Ai menţionat că în spatele proiectului VPDS este o întreagă echipă, despre ce este vorba concret?

Da, așa este, e o întreagă echipă care studiază în permanenţă acest fenomen numit ˝siguranţă în trafic“. Tot din experienţa din raliuri, am constatat că rezultatele unui pilot sunt rodul unei întregi echipe, de fapt.

Ai demonstrat că eşti cel mai rapid pilot român din ultimii ani, acest lucru te ajută în relaţia ta cu participanţii la cursuri?

Nu este de ajuns să pilotezi și să fii cel mai rapid pilot român, conducerea defensivă și preventivă este un complex de acţiuni ce nu pot fi ˝livrate˝ către cursanţi doar de un pilot sau copilot. Este nevoie de multă experienţă în domeniile în care activezi și aici intervine echipa din spatele meu, echipă formată din 4 traineri foarte bine pregătiţi. Fiecare trainer este specializat în câte un domeniu. Astfel, noi putem configura modulele de curs în funcţie de nevoile companiilor. Aici dau doar câteva exemple: trainer specializat în “managementul flotelor”, trainer specializat în “legislaţie rutieră“, trainer specializat în “elementele de siguranţă și utilizarea acestora”. Un pilot

nu poate cuprinde toate aceste domenii, indiferent de cât de rapid ar fi. Eu mă ocup personal de elementele practice și de situaţii speciale întâlnite în trafic și supervizez fiecare cursant la atelierele de lucru. Pentru cei interesaţi, cum se poate ajunge la un curs VPDS de conducere defensivă? Care sunt locurile în care se organizează?

Îi invit pe toţi cei interesaţi de subiect la un curs de conducere defensivă și preventivă la una dintre sesiunile lunare pe care noi le organizăm. Cât despre locurile în care se desfășoară acestea, avem parteneriate semnate și putem organiza cursuri în București, Pitești, Constanţa, Iași, Cluj, Timișoara și Arad, momentan. În ceea ce privește cursul dedicat și personalizat pentru diverse companii, cu acestea discutăm direct pentru a modela atât programul de training, evaluarea cursanţilor, cât și specificul cursurilor. Spre exemplu, avem acum în discuţie pregătirea unui curs de conducere on și off road cu o mare companie deţinătoare a unei flote mixte: autovehicule utilitare, autoturisme și SUV-uri. Aici acordăm atenţie diferită fiecărui utilizator conform specificului său de lucru. În acest sens studiem cu atenţie toate informaţiile pe care noi le solicităm dumnealor.

AUTOEXPERT FLOTE, MAI 2014  
AUTOEXPERT FLOTE, MAI 2014  

AutoExpert Flote, singura revista axata pe nevoile auto specifice ale companiilor, concept unicat pe piata media romaneasca.

Advertisement