Page 56

56 | High-tech | Test cu HTC One (M8)

Mai 2014

o

N One Android

HTC nu s-a culcat pe laurii lui One, iar la mai puțin de un an de la câștigarea prestigioasei distincții "Smartphone of the Year", coreenii lansează o nouă generație. Să fie M8 noul number one?

Î

Text: Bogdan Stan

nainte să întrăm în detalii, țin să precizez că experiența mea legată de telefoane ce rulează sistemul de operare Android ține de momentele în care rămâneam fără baterie și trebuia să împrumut un telefon pentru a face un apel urgent. Lesne de înțeles că, atunci când HTC România mi-a trimis acest telefon, l-am privit cu un oarecare scepticism, senzație care a dispărut în momentul în care l-am scos din cutie și am descoperit carcasa elegantă de culoare gri cu o sclipire metalică discretă, dar în același timp extrem de atrăgătoare pentru retină. Recunosc că am o slăbiciune pentru telefoanele din metal, iar acest HTC One ridică folosirea carcaselor din aluminiu la nivel de artă. Pe lângă senzația de soliditate care vine la pachet cu orice structură metalică, consider că la acest nivel de preț, ideea de plastic nu își mai găsește justificare. Interesant este că, deși designerii sunt limitați atunci când au de creionat în esență un ecran cu o margine metalică, în cazul de față au reușit un joc de forme suficient de elaborat cât să îl scoată pe One din marea de telefoane paraleliped-dreptunghice. Marginile rotunjite sunt noi, iar in teorie ele ar trebui să avantajeze grip-ul, dar faptul că telefonul este aproape complet metalic îl face dificil de manevrat în cazul în care te grăbești. Partea bună este că dimensiunea lui este ideală în contextul unui smartphone de nouă generație cu un ecran de 5" bine proporționat pentru aproape orice aplicație uzuală. Sigur că unii vor comenta că este prea mare, mai ales că acum are un cm în plus la lungime grație integrării unei benzi negre cu logo-ul HTC, dar avantajele unui ecran generos sunt evidente și te pot scăpa de achiziția unei tablete, sau cel puțin de necesitatea de a o căra după tine tot timpul.

Caracteristici tehnice HTC One M8 rulează cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android 4.4 KitKat și o face cu o fluență și o rapiditate pe care doar un procesor quadcore de 2,3 GHz o poate garanta. Practic nu există o aplicație care să îi pună probleme configurației tehnice, iar orice comandă tactilă generează un răspuns instant din partea telefonului. Spre deosebire de vechiul model, care se baza pe memoria internă

și pe stocarea tip Cloud, noul M8 beneficiază și de un slot de card pentru un plus de până la 128 GB de memorie locală. În viața de zi cu zi, statisticile trec destul de repede în plan secund, în schimb lucrurile simple ca deblocarea telefonului cu un simplă atingere a ecranului, fără a mai fi nevoit să folosești tasta fizică, încep să devină o a doua natură. La fel de repede te poți obișnui cu interfața BlinkFeed care preia știri și informații de la diferite canale și aplicații și ți le poate afișa pe toate într-un singur loc. E ca și cum, în loc să îți bei cafeaua dimineața și să accesezi zece site-uri în zece taburi separate, le pui pe toate pe o singură pagină virtuală și accesezi doar ce te interesează în funcție de subiect. Tu alegi care sunt sursele vitale pentru tine și telefonul preia cea mai nouă informație din fiecare zonă de interes și le împachetează omogen. Este atât de simplu încât nu poți să nu te întrebi cum de doar HTC s-a gândit la asta până acum. Autonomie și concluzii Logic, toată această complexitate este consumatoare de resurse și, dacă procesorul ne-a demonstrat că poate face față fără probleme, acum intervine problema acumulatorului. Din spusele oficialilor HTC, bateria lui One M8 ar trebui să fie cu 40% mai performantă decât cea a vechiului model și, ca să facem o paralelă cu producătorii de automobile, chiar și coreenii sunt cam optimiști legat de "consum". Ideea de bază este că o încărcare completă te poate ține fără probleme de la 6 dimineața până la 11 noaptea, iar pentru mulți asta este mai mult decât suficient, mai ales dacă adăugăm în ecuație performanțele device-ului. În cazul în care nu ai acces la un încărcător și ajungi în zona limită a bateriei, HTC a introdus o nouă funcție intitulată Extreme Power Saving Mode care efectiv transformă noul One M8 dintr-un smartphone într-un telefon banal prin limitarea performanțelor generale precum și accesul către funcții consumatoare de energie. În mare, o dată ce accesezi acest mod, ai acces la telefon, email și mesaje, ecranul scade în luminozitate, iar rezultatul final este că 10% din baterie îți poate acorda, teoretic, 30 de ore de stand-by. Pentru un client de business, aflat deseori pe drumuri, această funcție poate fi mai valoroasă decât performanțele generale ale device-ului.

AUTOEXPERT FLOTE, MAI 2014  
AUTOEXPERT FLOTE, MAI 2014  

AutoExpert Flote, singura revista axata pe nevoile auto specifice ale companiilor, concept unicat pe piata media romaneasca.

Advertisement