Tidningen Autism nr 3 (2020)

Page 9

intervju

»Allt tar mer energi« Paula Tilli föreläser och bloggar om sitt liv med autism. Ett ämne hon återkommer till är trötthet. Hon tycker att det pratas för lite om trötthet som en följd av autism.

P

å sin blogg skriver Paula Tilli om många aspekter av sitt liv med autism. Inläggen om trötthet är de som har delats mest. Paula är övertygad om att det finns ett samband mellan trötthet och autism. – Allt i vardagen, hushållssysslor, arbete, att träffa vänner med mera tar mer energi för oss med autism. Trötthet borde ingå i diagnoskriterierna. Min uppfattning är att många med autism lider av att de är tröttare än andra.

utmattad av skolan Paula var drygt 20 år när hon fick sin autism­ diagnos. Innan dess mådde hon dåligt utan att veta varför. – Det enda jag visste under skoltiden var att jag var totalt utmattad, berättar hon. Mina energidepåer var helt slut och sinnena över­ belastade. Jag upplevde min trötthet som ett värre tillstånd än feber och halsfluss. Hon fick ofta höra att hon borde skärpa sig och hon ansträngde sig mer och mer. TIDNINGEN AUTISM NR 3 2020

– Jag trodde att det var något fel på mig eftersom jag inte orkade lika mycket som de andra i klassen. Följden blev att hon ignorerade sin kropps signaler om behov av vila. Hon tvingade sig själv att arbeta hårt för att klara av skolarbetet. Till slut drabbades hon av utmattningssyndrom. Även som vuxen har hon svårt att få förståelse för att hon inte orkar lika mycket som andra. Hon har blivit van att behöva förklara sig. – Förut blev jag mer irriterad. Nu kan jag förklara en eller två gånger, men tio gånger orkar jag inte. Om någon har svårt att förstå trots upprepade förklaringar väljer jag att undvika personen. Paulas vänner kan också vara oförstående ibland, men det är en helt annan sak. – De respekterar mig men glömmer ibland att jag inte orkar lika mycket som dem.

vill men orkar inte träffa vänner Innan Paula började jobba brukade hon träffa sina vänner nästan varje vecka. Nu kan det gå nästan ett år mellan gångerna de ses.

9