Page 1

Wintervakantie in het Saalachtal in Salzburg.

Zinnenprikkelend – Actief – Gezond

Op de latten, carvers of boards over onze sneeuwzekere pistes razen, is sowieso leuk. U hoeft enkel nog uw keuze te maken: pistes of poedersneeuw? De kabelbanen en liften van de gezinsvriendelijke skigebieden op de Loferer Alm en in het Unkner Heutal beloven skipret voor iedereen. Het Saalachtal in Salzburg biedt een hele waaier aan andere wintersportmogelijkheden, zoals langlaufen op de in totaal 80 km voorbereide loipes in het dal, op de zonnige hoogteloipes in het Heutal en op de Loferer Alm, of wandelingen maken langs de winterwandelroutes door de wildromantische zijdalen.

!"#$%&'()(*%+',-'.#/0(1,-2(3455%6(7(3,4864#/(9(:"'"+0(;<=>%4#?+'%6@(A"%#+"##@(B6<=4C(;,,-,<=',-

Ontroerende b ergen...

uur die je t a N raakt...

Hoge toppen, uitgestrekte alpenweiden In het Saalachtal in Salzburg kan je meer dan 100 toppen beklimmen, meer dan 60 alpenweiden boven het dal verkennen, 1.100 km wandelwegen langs de mooiste plaatsen afleggen en voor mountainbikers is er met 480 km fiets- en mountainbikeroutes ook keuze te over. Ontroerende momenten worden dus op alle mogelijke hoogtes verzekerd. Het dal wordt door markante bergmassieven omgeven: de Loferer Steinberge, de Leoganger Steinberge, het Steinerne Meer en de Kitzbüheler Alpen begrenzen het dal en in Weißbach grenst het natuurpark aan het nationale park van het Berchtesgadener Land. Met zoveel bergen is er natuurlijk ook heel wat landschappelijk moois: zacht glooiende grasheuvels en groene alpenweiden, meren, hoogveen en hoogalpiene steile rotslandschappen. Bewegen kan op verschillende manieren: te voet, met de fiets, tijdens het klimmen of bergbeklimmen, op hooggelegen paadjes, met de kabelbanen, de alpenbus, tijdens een trektocht met lama‘s, te paard of ook op ongekende hoogtes tijdens een duosprong.

Centraal gelegen in de bergwereld op het grenspunt tussen de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Tirol en de Duitse deelstaat Beieren Bereikbaar zonder tol te moeten betalen

Hou ook even halt bij een van de vele alpenhutten of bergherbergen, een stevig vieruurtje smaakt daar altijd. Stop even bij de vele informatiepunten langs de interactieve routes: daar ontdekt men allerhande interessante weetjes over de geschiedenis van de regio, het leven op de alpenweiden, de geologie, de plantenwereld of de landschapscultuur. Interessante weetjes over de geschiedenis van onze regio kan u trouwens ook vinden in de vesting Kniepass, in het vestingencomplex Pass Strub, in het streekmuseum Kalchofengut of in het streekhuis Lofer.

www.lofer.com

www.lofer.com Salzburger Saalachtal Tourismus · 5090 Lofer 310 Tel.: +43-6588-8321 / Fax: +43-6588-7464 · info@lofer.com

www.lofer.com

Salzburger Saalachtal Tourismus · 5090 Lofer 310 Tel.: +43-6588-8321 / Fax: +43-6588-7464 · info@lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


tsen die a a l p 4 bewegen... Lofer – Een markt met een verleden De scène lijkt recht uit een film te komen: op de achtergrond het markante bergmassief van de Loferer Steinberge, op de voorgrond de coulissen van de historische markt van Lofer. Wolfgang Amadeus Mozart vond reeds zijn weg naar Lofer, en vandaag de dag vormt de plaats net zoals in het verleden steeds weer het decor voor allerhande filmproducties. Zo zijn ‚James Bond‘, Clint Eastwood, Richard Burton, Maximilian Schell en Erol Sander uit de film Die Alpenklinik allen hier geweest. Maar Lofer trekt niet enkel acteurs aan; ook vele vaste gasten weten de ongerepte natuur en de gastvrijheid van Lofer naar waarde te schatten. In de zomer komen hier avontuurlijke sportlui en ontspannen levensgenieters samen, in de winter vormt Lofer met de kabelbaan naar de Loferer Alm een trefpunt voor skiërs en snowboarders. St. Martin – Authentiek dorpsleven Dorpsidylle ten top: met bloemen versierde boerderijen, gezellige herbergen naast de kerk, kolkende beken, geneeskrachtige kruiden langs rustige wegen en heerlijke producten van lokale boeren: St. Martin staat van oudsher bekend voor zijn dorpse charme. Naar St. Martin komt men om in de zomer verkoeling te zoeken, om te wandelen en bergen te beklimmen, of om zich te ontspannen. Maar ook vele pelgrims houden hier halt – het Maria Kirchental, het dal net boven het dorp, is immers een van de meest geliefde bedevaartsoorden van Oostenrijk en kan bogen op de grootste votiefbeeldententoonstelling te wereld. Hier treft men naast de Pinzgauer Dom, de barokkerk van bouwmeester Johann Bernhard Fischer von Erlach, ook krachtplaatsen, het ontmoetingshuis en een gemoedelijke sfeer aan, die in de winter vooral rodelaars aanspreekt. Unken – Poort tot het Saalachtal In Unken kan men ontroerende momenten beleven op alle mogelijke hoogtes: de hoofdplaats in het dal vormt meteen ook de toegang tot het Saalachtal. Hier treft u een rustig en afgelegen gebied aan, met uitgestrekte weiden, weggetjes die omzoomd zijn met liefdevol gevormde hagen en een prachtig aangelegd recreatiecentrum met openluchtzwembad, binnenzwembad, fitnesscentrum en sauna’s. Lichtjes stijgend komt men via de brede Unkner Boden in het hoger gelegen schilderachtige Heutal – in de winter een klein maar fijn skigebied met de beste pistes, skitochten en langlaufloipes, in de zomer een heerlijk wandel- en mountainbikegebied. Weißbach – Natuurpark & bergbeklimmersdorp Natuur en cultuur harmonisch met elkaar verweven: Weißbach met zijn goed bewaard gebleven dorpskern, natuurlijke alpenweiden en afwisselende berglandschappen heeft met recht en rede de status van natuurpark verkregen. De schoonheden der natuur en de liefdevol onderhouden landschapscultuur treft men hier in berg en dal aan: in de indrukwekkende kloof Seisenbergklamm, op de alpenweiden, bij geleide wandelingen met parkgidsen, op weg naar de steile toppen, of zelf op de rotsen van het klimpark.

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


e o rend la r t n O nds

chap...

Saalachtal in Salzburg: (ont)spannende momenten Echt ontspannen kan men natuurlijk ook in een ligstoel, in de sauna of tijdens een massage. Maar in het woord ‚ontspannen‘ zit ook spannen, en dus inspannen. Zowel wij als onze gasten weten dat ontspanning het meeste effect heeft als ze volgt op inspanning. Als men zich bijvoorbeeld na een wandeling langs de alpenhutten te goed doet aan een stevig vieruurtje of bij het kampvuur de welverdiende worstjes op de grill legt. Spanning en ontspanning treft u bij ons op verschillende manieren aan: op fiets- en mountainbikeroutes, op wandelwegen, op zacht glooiende grasbergen, in met ravijnen doorspekte rotsformaties, op het water, op weiden en in bossen. Tijdens de begeleide kinderprogramma‘s wanen uw kinderen zich al snel indiaan, lamadrijver of sportvisser. En avontuur hoeft niet per se gevaarlijk te zijn: ook onervaren sporters kunnen een heerlijk gevoel beleven als ze in groep en onder begeleiding naar een bergtop trekken of tijdens het raften het kolkende en spattende water rondom zich voelen.

Spannend ontspannend: • Wandelen, bergwandelen, bergbeklimmen, boulderen • Interactieve wandelroutes rond natuur, geschiedenis, geologie, het leven op de alpenweiden, orchideeën, kruiden • Golf, minigolf, pit-pat • Fietsen en mountainbiken – van de Tauernfietsroute en de Mozartfietsroute tot de Bergtoppentrail • Nordic walken en snelwandelen (16 trajecten, 110 km bewegwijzerde paden) • Watersport (kajakken, raften, canyoning, kanoën, tubing, kloofwandelen) • Vliegsport (paragliding, deltavliegen) • Exploratie van grotten en kloven • Zwemmen in meren, beken, vijvers, openluchtzwembaden en overdekte zwembaden

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


Ontroerend

water...

Water in het Saalachtal: kostbaar en onuitputtelijk Het borrelt, klotst, schuimt en spet: water is in het Saalachtal alomtegenwoordig. En het komt ook van alle kanten: soms zelfs gewoon langs de kant van de weg uit een rotswand. Het baant zich door machtige kloven een weg naar beneden. Nu eens kabbelt het rustig in een brede stroom, dan weer raast het vlak langs de historische kloofpaden voorbij. Het bijzondere en mooie aan dit alles is dat er zoveel indrukwekkende plaatsen en wegen in en langs het water zijn. De Saalach vormt een internationaal gerenommeerd wedstrijdtraject waarop jaarlijks wildwaterkampioenschappen worden gehouden. Natuurlijk zijn er ook wel secties die geschikt zijn om gezellig te gaan peddelen of spannend te gaan raften met het hele gezin. De meeste andere waterlopen van het dal monden in de Saalach uit, en ook op die plaatsen valt heel wat te beleven: zwemmen, met vlotten varen of barbecueën in het natuurlijke zwemgebied van de Vorderkaserklamm, watervalspringen in de Innersbachklamm, tijdens het wandelen langs de watervallenroute in het ijskoude water duiken, watertrappen in de Kneippbaden, bandvaren op de Mühlbach in het Steinbergbad, vissen op de Lofer, over de alpenweiden rond het meer lopen, hydrospeed op bergstromen, … Met zoveel mogelijkheden is de keuze aan u: een rustige solobelevenis, avontuur verzekerd in groep, of ontdekkingstochten langs verlaten of bewegwijzerde paden. Geniet van het veelzijdige waterlandschap – tijdens een opwindende canyoning, een rustig partijtje vissen of een wandeling door onze spectaculaire kloven. Wie na zoveel activiteiten een gezellig zwemdagje wil inlassen, moet zeker het unieke karakter van het natuurgebied Vorderkaser ontdekken en ook het zwemparadijs Steinbergbad bezoeken. Gasten die hun zomervakantie actief willen doorbrengen in het Saalachtal in Salzburg, hebben de keuze uit haast ontelbare mogelijkheden – zowel te land als te water in onze stromen, bergrivieren en natuurlijke zwemgebieden.

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


e r nd nat e o r t n uu O

. . . d l rgewe

Fantastische belevenissen in het Saalachtal in Salzburg Het hele Saalachtal lijkt wel een filmdecor: de natuur ensceneert de meest indrukwekkende schouwspelen! Kunstmatige pretparken zal je hier niet aantreffen; de natuur en de cultuur van de regio hebben immers meer dan genoeg bezienswaardigheden voor u in petto. De Lamprechtsgrot is met 35 km een van de meest uigestrekte grottensystemen in Europa en zelfs de grootste doorgangsgrot ter wereld. Dit vertakt grottensysteem is niet enkel bestemd voor de ogen van internationale speleologen, ook leken kunnen tijdens geleide tochten de geheimen van de grottenwereld ontdekken. De grot is bovendien via beveiligde looppaden voor iedereen toegankelijk. In het natuurmonument Seisenbergklamm kan men door de bizarre rotsformaties trekken via het kloofpad dat de houthakkers reeds in 1831 oprichtten. Door de 600 meter lange en tot 50 meter diepe kloof werd het hout naar het dal getransporteerd; vandaag de dag is het een natuurwonder dat jong en oud van begin tot eind weet te bekoren. De weg naar en door de bulderende Vorderkaserklamm wordt omzoomd door zeldzame orchideeënsoorten. Van bij het begin van het dal tot bij de toegang tot de kloof strekt het geliefde natuurrecreatiepark Vorderkaserklamm zich uit. Hier kan men bij de zwemvijvers, barbecueplaatsen en afwisselende bergbeken wildromantiek ten top beleven. Cool in de letterlijke betekenis van het woord is een rondleiding door de grotten van de Prax Eishöhle. Die lopen immers tot diep in het binnenste van de Loferer Steinberge. Let op: deze tocht is een onderneming die enkel geschikt is voor gevorderden. Maar ook vele andere plaatsen bieden fantastische belevenissen: rotstorens te midden van de Saalach, omringd door watermassa‘s langs het kloofpad in Lofer, wildromantische idylle langs de uitgegroeide Thurnlöcher in St. Martin, een ‚sprankelende‘ wandeling naar de stofwatervallen in het Unkner Heutal, smalle weggetjes door de rotsen van de Innersbachklamm in Reith, de bronnen voor de toevoer naar het stuwmeer van Diesbach hoog op de alpenweide van Kallbrunn in Weißbach, … Laat u door de natuurmachten in onze regio inspireren.

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


r ende g e o r t n ezondheid... O Natuurlijk gezond: kracht, kruiden, Kneipp en dies meer Het Saalachtal zweert bij de in de natuur voorhanden werkzame stoffen die de gezondheid ten goede komen. Uiteraard kan u bij ons ook wel voor Indische massages en klankschalentherapie terecht, maar de hoofdactiviteit van de regionale aanbieders en producenten is gericht op de producten die direct in de omgeving groeien en gedijen. Krachtplaatsen: In het dal treft men een hele reeks krachtplaatsen aan. Sommige daarvan zijn heel eenvoudig, zonder bijkomende uitrustingen, gewoon van generatie op generatie overgedragen. Andere zijn energetisch uitgemeten en worden gebruikt voor workshops en seminaries. Kneipp: Het frisse, deugddoende water uit onze bergen vloeit ook in de idyllische Kneipp-baden. De geneeskracht van het koude water werd reeds rond 1850 ontdekt door pastoor Sebastian Kneipp. Vandaag de dag kan u zijn bevindingen rustig gebruiken – en dat allemaal gratis en voor niets. Kruiden: St. Martin is een regelrecht kruidendorp. Het ene kruidenplantje groeit er naast het andere – en elk daarvan heeft zijn eigen speciale uitwerking op de mens. Het hele dal is bezaaid met geneeskrachtige planten die onze voorouders reeds gebruikten om allerhande kwalen tegen te gaan en onheil te voorkomen. Traditionele Europese heelkunde: „Alle alpenweiden en bergweiden, alle bergen en heuvels zijn apotheken“. Deze uitspraak van medicus Paracelsus vullen de medewerkers van de vereniging TEH in met de traditionele geneeskunde uit de regio. De producten uit deze samenwerking, zoals kruidenthees, geneeskrachtige zalven of rookmengelingen kunnen in de dorpen verkregen worden. Programma‘s en volgens de criteria van TEH gecertificeerde verhuurders kan u terugvinden op www.teh.at. Kuren: St. Martin bezit het enige door de staat erkende geneeskrachtige modderbad in de bergstreken van Salzburg. De essenties uit de hoogveenturf zullen bij de meest uiteenlopende kuurgebruiken genezing brengen. Gezonde kost: Aangezien er zoveel gezonds te rapen valt in het Saalachtal in Salzburg, horen deze ingrediënten uiteraard ook op tafel. Gezonde kost staat daarom bij vele gastgevers en bij lokale restaurants op de kaart. De keuze wordt meestal bepaald door het seizoen, maar proef zeker de verse Gustostückerln: daslook in april, vlier in mei, veenbessenmoes in augustus, … Ingemaakte en gedroogde producten zijn er het hele jaar door – een leuk cadeautje voor de thuisblijvers!

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond


Ontroerende tra

ditie...

Dat is zo de gewoonteâ&#x20AC;Ś Gebruiken en gewoonten hebben in het Saalachtal in Salzburg niet enkel met het verleden te maken. Ze behoren op een geheel natuurlijke manier tot het dagelijkse leven. Soms ernstig, zoals bij kerkelijke processies, soms bezinnend, zoals in de advent, soms griezelig, zoals bij de Krampusloop, en dan weer levendig, zoals bij de almveedrijving. Zowel voor de lokale inwoners als voor de gasten zijn er aanleidingen genoeg om op feesten en festivals samen te komen. De evenementenkalender zit dan ook boordevol, en de waaier aan evenementenlocaties is al even veelzijdig: hoog boven op de apenweiden, midden in het dorp, op het sportterrein, in de kerken, op de marktstraat, in het bos van het dorp, in de vesting, in de kloof en op nog vele andere plaatsen. Alpenweidenzomer: 60 alpenweiden nodigen u samen met 31 gastgevers in alpenhutten en bergherbergen uit. Wie van hut naar hut wandelt, leert een bonte mengeling van inheemse traditie en keuken kennen. En vaak ook nieuwe vrienden, want op de alpenweide gaat alles heel wat sneller: hier kan men alle stijve plichtplegingen achterwege laten. Boerenherfst: De oogst is binnen, de dieren zijn gezond en wel terug van de alpenweiden: een reden om even wat gas terug te nemen en zich te ontspannen. De boerinnen scharen zich achter het fornuis, de menukaarten puilen uit van de seizoensheerlijkheden, de muziek speelt, en als bij de almveedrijving alle banken reeds bezet zijn, is het niet meer dan normaal dat men op de huisbank van de eerstvolgende hoeve plaatsneemt. De boerenherfst brengt aardse cultuur, gezellige feesten en heel wat lekkers â&#x20AC;&#x201C; het is een ontroerende herfst! Bewogen geschiedenis: De plaatsen in het Saalachtal in Salzburg hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. Vaak is dat zelfs ter plaatse heel duidelijk, denk maar aan de vele gedenkkruizen en kapelletjes, waar bijvoorbeeld uit dankbaarheid voor een wonderlijke genezing gedenktekens opgericht werden. Ook dit is traditie: Het is ook de gewoonte dat in het Saalachtal het hele jaar door verscheidene evenementen plaatsvinden. Niet enkel traditionele volkscultuur heeft hier zijn plaats, maar ook moderne kunst, jeugdcultuur, alternatieve festivals, begeleide kinderprogrammaâ&#x20AC;&#x2DC;s, rock & classic, alsook internationale sportwedstrijden. Er valt altijd wel iets te beleven.

www.lofer.com


Zinnenprikkelend – Actief – Gezond

sommer_-_niederl_ndisch.pdf  

Centraal gelegen in de bergwereld op het grenspunt tussen de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Tirol en de Duitse deelstaat Beieren Bereik...

sommer_-_niederl_ndisch.pdf  

Centraal gelegen in de bergwereld op het grenspunt tussen de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Tirol en de Duitse deelstaat Beieren Bereik...