Page 1

Belevenisregio Vorarlberg Vorarlberg ligt in het uiterste westen van Oostenrijk en grenst aan Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. De prettig overzichtelijke regio staat bekend om het inspirerende samenspel van eersteklas cultuur en spectaculaire natuur.

Vorarlberg in cijfers Bewoners: ca. 370.000

Grote opera’s beleven aan de Bodensee in de openlucht. Het samengaan van traditionele en moderne houtarchitectuur bewonderen. In het stimulerende bergklimaat je gedachten de vrije loop laten. Samen met het gezin natuurwonderen verkennen – Vorarlberg nodigt zijn bezoekers uit om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen en heel bijzondere momenten te beleven.

rg rlbe a r o t V M e t e n ka a r weg

De cultuurscene is internationaal ingesteld. Al tientallen jaren zijn de Bregenzer Festspiele in juli/augustus een publiekstrekker. Op het podium in de Bodensee spelen ze grote opera’s, spectaculair geënsceneerd. De Schubertiade in Schwarzenberg en Hohenems speelt klassieke muziek. Popcultuur en design staan in het middelpunt van het zomerse poolbar-Festivals in Feldkirch. Het Kunsthaus Bregenz presenteert moderne kunst in de glazen kubus. Het vorarlberg museum in Bregenz is gewijd aan de geschiedenis en het heden van Vorarlberg. Het moderne Werkraum Haus in Andelsbuch in het Bregenzerwald geeft inzicht in

het ambachtelijke werk in het Bregenzerwald. De keuken in de talrijke uitstekende eethuisjes en restaurants biedt regionale, originele en verfijnde specialiteiten. Van vis uit de Bodensee tot uitstekende bergkaas: veel van de producten komen van kleine bedrijven, boerderijen, kaasmakerijen of producenten van delicatessen. Vakantiegangers die graag bewegen gaan te voet of per kabelbaan de bergen in en komen op indrukwekkende uitzichtpunten. Themaroutes vertellen, gedeeltelijk ondersteund door interactieve informatiepunten, verhalen over het water, de bossen, het veen, dieren en planten. Kunstzinnig aangelegde paden stimuleren de zintuigen. Steeds weer blijkt: de landschappen van Vorarlberg zijn cultuurlandschappen in de waarste zin van het woord.

Hoofdstad: Bregenz Oppervlakte: 2.600 km2 (vier keer zo groot als Wenen, ongeveer even groot als het Saarland of Luxemburg), twee derde van de regio ligt boven 1.000 meter. Afstanden: van noord naar zuid 100 kilometer. 1,5 uur met de auto van de Bodensee (400 m) naar het hooggebergte met zijn vergletsjerde drieduizenders. Accommodatie: 1.000 door families geleide hotels en pensions, ca. 4.000 privéverhuurders (vakantiehuizen en kamers), samen ca. 65.000 gastenbedden

vt1406

De landschappen tussen de Bodensee en de meer dan 2.000 meter hoge bergen zijn oogstrelend. Steden en dorpen verrassen met interessante gebouwen. Nergens anders in Oostenrijk is op zo’n klein oppervlak zo veel goed gebouwde hedendaagse architectuur te zien. Ook veel hotels hebben de laatste jaren in nieuwe stijl verbouwd. Natuurlijke

materialen geven de ruimtes een bijzondere, behaaglijke sfeer.

Op verhaal komen Zomer 2014 in Vorarlberg Tips, inspiratie, ideeën voor uw vakantie

Naar Vorarlberg reizen

Zes uitnodigende regio’s

Vorarlberg is via alle verkeerswegen en met alle vervoermiddelen goed bereikbaar. Het openbare streekvervoer is erg goed. Trein- en busverbindingen zijn in de Vorarlberger Verkehrsverbund op elkaar afgestemd.

Van noord naar zuid meet Vorarlberg 100 kilometer en de gevarieerde landschappen zijn indrukwekkend. Een autorit van een uur brengt bezoekers van de op 400 meter gelegen, mediterraan aandoende oever van de Bodensee over glooiende heuvels naar het hooggebergte. Landschappen en levenscultuur geven elk van de zes vakantieregio’s zijn eigen karakter.

…per auto

…per trein

Vanuit Nederland door Duitsland: keuze uit twee routes die in kilometers en rijtijd niet noemenswaardig verschillen. Bij Keulen linker-Rijnoever (is voor ons de rechter kant), bij knooppunt Waldorf richting Heilbronn, volg aanduiding Singen, verder over Friedrichshafen en Lindau naar Bregenz. Tweede mogelijkheid: Keulen – Frankfurt – Heilbronn (zie boven) of Frankfurt – Karlsruhe – richting Stuttgart, Ulm – Bregenz. Vanuit België: Autosnelweg Brussel/Antwerpen – Aken – Keulen. Daarna een van de routes zoals voor Nederland aangegeven. Het Kleinwalsertal ligt in het noorden van Vorarlberg en is via de weg alleen bereikbaar via Duitsland.

Vanuit Nederland: rechtstreekse verbindingen per trein Amsterdam/Rotterdam/Utrecht, via Emmerich – Aken – Keulen – Frankfurt – Ulm – Lindau – Bregenz. Vanuit België rijden internationale treinen via Basel naar Zürich en naar Bregenz.

Tol (Maut) Op autosnelwegen en snelwegen in Oostenrijk moet tol worden betaald. • 10-daags vignet voor personenauto’s € 8,50 • 2-daags vignet voor personenauto’s € 24,80 • Jaarvignet voor personenauto’s € 82,70 www.asfinag.at

Stuttgart

... per vliegtuig De dichtstbijzijnde internationale luchthavens zijn (afstand in km naar Bregenz): • Bodensee-Airport Friedrichshafen (D, 35 km), o.a. verbindingen van/naar Duitsland. • St. Gallen-Altenrhein (CH, 20 km), directe verbinding van/naar Wenen. • Allgäu-Airport Memmingen (D, 77 km), verbindingen binnen Europa. • Zürich (CH, 119 km), intercontinentale verbindingen. • Innsbruck (A, 184 km), verbindingen van/naar Wenen en Europa.

Ulm

Afstanden in km voor de snelste route naar Vorarlberg (Bregenz): DUITSLAND

München

Singen Memmingen

Rhein

Konstanz Schaffhausen B

Friedrichshafen en Lindau se

od

DUITSLAND Kempten

e

St.Gallen Bregenz Altenrhein Dornbirn Zürich Hohenems VORARLBERG Feldkirch ZWITSERLAND

OOSTENRIJK Innsbruck

FL

Chur

ZWITSERLAND

Rh

ein

Bludenz

ITALIË

Vorarlberg Tourismus Poststraße 11, Postfach 99, 6850 Dornbirn, Oostenrijk T +43.(0)5572.377033-0 (ma–za 8–18 uur), F +43.(0)5572.377033-5 info@vorarlberg.travel, www.vorarlberg.travel

Amsterdam

824 km

Rotterdam

810 km

Brussel

735 km

Frankfurt

424 km

München

190 km

Salzburg

333 km

Zürich

122 km

Milaan

308 km

Arlberg

Bregenzerwald

Meer ruimte – meer tijd Zijn reputatie is legendarisch, zijn naam staat voor passie – de Arlberg. In Lech Zürs am Arlberg vinden gasten „Meer ruimte voor gedachten en meer tijd voor de zintuigen“. Bovendien lokt de zomer met de Lech Card, die iedere gast vanaf de eerste overnachting gratis krijgt. Rustig, romantisch en gastvrij, dat is Stuben am Arlberg. Idyllisch, aan de voet van de Arlberg, ligt Klösterle, omringd door de Lechtaler Alpen en de Verwall.

De elegantie van het eenvoudige De regio voor liefhebbers van fijne gerechten en lekkernijen. Bekend om zijn uitstekende bergkaas en de „KäseStrasse“. De mix van oude en nieuwe architectuur is verrassend. Themaroutes vertellen boeiende verhalen. Het interessante culturele landschap is ideaal voor liefhebbers van beweging. Het Werkraum Haus in Andelsbuch geeft inzicht in het ambachtelijke werk. Het beluisteren waard: de concerten van de Schubertiade Schwarzenberg.

Lech Zürs Tourismus T +43.(0)5583.2161-0, F 3155 info@lech-zuers.at www.lech-zuers.at

Bodensee-Vorarlberg

Kleinwalsertal

Opwindend. Inspirerend. Levendig kleinsteeds, in een betoverende natuur en het beste uitgangspunt voor uitstapjes rondom de internationale Bodensee. Toneel van de Bregenzer Festspiele en veel andere festivals. Bekend vanwege de moderne architectuur en spannende musea. Populaire locatie voor congressen. Centra van het gebeuren zijn de steden Bregenz, Dornbirn, Hohenems en Feldkirch.

Pure bergen 36 bergtoppen omgeven het dal, dat via de weg alleen vanuit Duitsland bereikbaar is. Wandelaars en mountainbikers waarderen de intacte, grotendeels ongerepte bergnatuur. De „Walser Omgang“ is een speciaal ontwikkeld bewegings- en vitaliteitsprogramma voor mensen, die nieuwe energie willen opdoen. Lebensfeuer®-metingen en individueel afgestemde adviezen helpen om levenskwaliteit, gezondheid en prestatievermogen te verbeteren.

Bodensee-Vorarlberg Tourismus T +43.(0)5574.43443-0, F 43443-4 office@bodensee-vorarlberg.com www.bodensee-vorarlberg.com

Bregenzerwald Tourismus +43.(0)5512.2365, F 3010 info@bregenzerwald.at www.bregenzerwald.at

Kleinwalsertal Tourismus eGen T +43.(0)5517.5114-0, F 5114-419 info@kleinwalsertal.com www.kleinwalsertal.com

D

Bodensee

CH

Brandnertal – Alpenstad Bludenz – Klostertal – Großes Walsertal Drie indrukwekkende Alpendalen, het Brandnertal, het Klostertal, het Große Walsertal en de Alpenstad Bludenz vormen de charme van deze regio. Voor liefhebbers van beweging: 800 kilometer wandelpaden, 300 kilometer mountainbikeroutes, twee 18-holes golfbanen, paardrijden, boogschieten. Voor gezinnen: inspirerende ontdekkingstochten in de natuur, speeltuinen, begeleide programma’s, feesten. „De natuur gebruiken, zonder haar te schaden“ zo luidt de filosofie in het biosferenpark Großes Walsertal.

Bregenzerwald

Montafon

Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH T +43.(0)5552.30227, F 30227-1712 info@alpenregion.at www.alpenregion.at

Echte bergen. Echt beleven. In het 39 km lange, bergdal waarin elf plaatsen liggen, staan de beste fitnessapparaten direct voor de deur: echte bergen, waaronder de hoogste berg van Vorarlberg, de 3.312 m hoge Piz Buin. Het Montafon presenteert zichzelf veelzijdig sportief. Wandelen op historische paden, per e-bike bergen beklimmen, lekker eten in de hutten en avonturen in het bergbos zijn hier even vanzelfsprekend als uitdagingen voor ambitieuze recreatieve sporters.

Kleinwalsertal BodenseeVorarlberg

Meer informatie?

Brandnertal – Arlberg Alpenstadt Bludenz – Klostertal – Großes Walsertal

FL

A Montafon

Montafon Tourismus GmbH T +43.(0)5556.722530, F 74856 info@montafon.at www.montafon.at

CH

Informatie over speciale thema’s of brochures en accommodatielijsten van de vakantieregio’s sturen wij u graag per omgaande en gratis toe. Gewoon bestellen. Contactadressen Vorarlberg Tourismus, Postfach 99, 6850 Dornbirn, Oostenrijk, T +43.(0)5572.377033-0 (ma–za 8–18 uur), F +43.(0)5572.377033-5, info@vorarlberg.travel Op www.vorarlberg.travel vindt u topactuele informatie, tips voor evenementen, reistips, arrangementen en folders om te downloaden. Hier kunt u uw vakantiebestemming uitzoeken en direct boeken. U kunt ook terecht bij de Vorarlberger vakantieregio’s (adressen zie links) en bij uw reisbureau.

Colofon Uitgever: Vorarlberg Tourismus GmbH, Dornbirn. Wegenkaart: Freytag-Berndt u. Artaria, 1230 Wien – Vorarlberg M 1:200.000. Foto’s voorkant: Popp & Hackner, Lech Zürs Tourismus, Christoph Lingg/ Bregenzerwald Tourismus, SFH, Kleinwalsertal Tourismus, Alpenregion Bludenz, Daniel Zangerl/Montafon Tourismus. Foto’s achterkant: Udo Bernhart, Rainer Fehringer/Österreich Werbung, Alex Kaiser/Montafon Tourismus, Anja Köhler/Bregenzer Festspiele, Popp & Hackner, Peter Rigaud, michaelgunz.at, Christian Beck, Heidi Hintereck. Tekst: Kinz Kommunikation. Concept/vormgeving: Vorarlberg Tourismus. Nederlandse vertaling: Renette Niekerk. Druk: Buchdruckerei Lustenau. Printed in Austria. Alle gegevens zijn gebaseerd op aangeleverde informatie. Ondanks zorgvuldige bewerking zijn de gegevens onder voorbehoud van onjuistheden. Informatie stand: december 2013.


Inspirerend: beweging en natuur

Fantasievol: klankwerelden en kunstruimtes Inclusive Cards

Natuurgenot of sensatie? Tussen de Bodensee en de bergen zijn actievelingen helemaal in hun element: bij het wandelen, mountainbiken of allerlei outdoor-avonturen. De gezonde berglucht stimuleert en geeft frisse schwung. Themaroutes geven interessante inzichten. Even pauzeren en iets eten en drinken kan in gezellige hutten en bergrestaurants.

Tips voor actievelingen De Bodensee verkennen Op de voorgrond de glooiende oever, dorpen en steden, op de achtergrond bergen, heuvelland en boomgaarden. Een boottocht op de Bodensee opent hele nieuwe perspectieven. Van de moderne haven in Bregenz varen de boten van de Bodenseevloot naar aantrekkelijke bestemmingen rondom de Bodensee. www.bodenseeschifffahrt.at Golfen met een prachtig uitzicht Op de vlakte van het Rijndal of in een bergdorp: op de golfbanen van Vorarlberg heb je constant uitzicht op een fascinerend bergdecor. Golfers kunnen kiezen uit vier 18-holes en twee 9-holes golfbanen. www.golfvorarlberg.at Wandelen en ontbijten op hoog niveau Zo begint een wandeldag wel heel lekker: met een ontbijt op de bergen en een fantastisch panorama.

Min Weag – door Vorarlberg wandelen „Min Weag“ (mijn weg), de nieuwe langeafstandswandelroute, voert in 31 etappes door alle landschappen van Vorarlberg. Van de Bodensee gaat het via het Bregenzerwald, de Arlberg, het Montafon en de Alpenregio Bludenz naar het Rijndal. Meer details over het verloop van de tocht, wandeltijden, hoogteprofielen etc. geeft de gratis Vorarlberg-app. Deze app geeft ook informatie over andere wandel- en mountainbikeroutes. www.vorarlberg.travel/min-weag

• In het Montafon nodigen de hele zomer door verschillende bergrestaurants op mooie uitzichtlocaties uit voor een bergontbijt. Ook enkele begeleide wandelingen zijn inbegrepen bij een ontbijt op de berg. • In het Brandnertal eten wandelaars op vrijdag bij de Lünersee in de Douglasshut boven Brand. • In juli en augustus wordt op de Muttersberg in Bludenz op zaterdag een bergontbijt aangeboden. • In het biosferenpark Großes Walsertal verwent boerin Andrea Schwarzmann op bepaalde tijden op de Alpe Steris met een boerenontbijt. Op tafel staan producten van de boerderij, zelfgebakken brood, bergkaas en „Riebel“, een eenvoudig maisgerecht. Wandelen door het veen Welke geheimen verbergt een veengebied? Inzichten en antwoorden krijgt u op een individuele of begeleide rondwandeling door het veen in Krumbach. Langs de door architecten ingerichte route nodigen veenzitplaatsen en de open „moorroom“ uit om even neer te strijken en te kijken. Met planten uit het veen verfijnen de vier Krumbacher veenrestauranthouders hun spijzen en dranken, zoals de „Moorlimonade“. Tijdens de „Moorwochen“, de veenweken, in het voorjaar en de herfst bieden de restauranthouders wandelingen aan door het veen met aansluitend een veenmenu. Luisteren naar de echo Een echowand? Die staat in Sonntag-Stein in het biosferenpark Großes Walsertal. Je komt bij de wand via de „KlangraumStein.Weg“ met zijn kunstzinnige installaties. Zitmeubels nodigen uit om te kijken, na te denken en te luisteren. De verhoging bij de echowand versterkt de klanken van muzikanten, die deze plaats bespelen.

Het „Lebensfeuer®“ wekken Hoe gezond en sterk ben ik? In het Kleinwalsertal, de eerste „Lebensfeuer®-regio“ ter wereld, bepalen opgeleide professionals met een hartslagmeting het Lebensfeuer® en adviseren hoe je je levenskwaliteit kunt verbeteren. „Walser Omgang“ is de naam van het begeleidende bewegings- en vitaliteitsprogramma. Diverse wandelroutes geven verscheidene impulsen en stimuleren om de zintuigen te scherpen. Op 2.000 meter onder de sterrenhemel slapen • Hoe voelt een nacht hoog boven op een berg? Gasten van Lech Zürs am Arlberg kunnen het uitproberen. Het arrangement combineert wandelingen op de Grüner Ring, die rond Lech Zürs loopt en mysterieuze sagen vertelt, met een overnachting in een bivak op 2.250 meter. • Ook in het Montafon kunnen wandelaars heel dicht bij de sterrenhemel komen. Na een begeleide wandeling boven Gaschurn betrekken de deelnemers de camping in de vrije natuur. Iedereen zet zijn tent op. Er is ook er hout voor het kampvuur. Mountainbiken in de bergen Met wat hulp van milieuvriendelijke energie fiets je vlot de bergen op. Het Kleinwalsertal en Lech am Arlberg bieden huur-ebikes, een net van oplaadpunten en begeleide tochten aan. De grootste e-bikebasis in Vorarlberg bevindt zich in het Aktivpark Montafon in Schruns-Tschagguns. Meer informatie vindt u op www.vorarlberg.travel/wandern en www.vorarlberg.travel/mountainbike

In de vierlandenregio aan de Bodensee zijn diverse doelen een bezoek waard. Museum of uitzichtberg, barok klooster of kleine producent van delicatessen: wie meerdere excursies plant, profiteert van verschillende Inclusive-Cards.

Regionale Inclusive-Cards In alle zes Vorarlberger vakantieregio’s is er een InclusiveCard. Afhankelijk van de regio zijn de kaarten geldig voor het openbaar vervoer, de bergbanen, musea, vrijetijdsvoorzieningen en voor de deelname aan programma’s. In het Kleinwalsertal, in het Bregenzerwald en op de Arlberg zijn de cards bij de deelnemende accommodaties bij de overnachtingprijs inbegrepen. In de regio Bodensee-Vorarlberg, in het Montafon (Montafon-Silvretta-Card) en in de Alpenregio Bludenz zijn de cards voor een voordeelprijs te koop.

BodenseeErlebniskarte De BodenseeErlebniskarte is geldig van eind maart tot eind oktober voor 3, 7 of 14 opeenvolgende dagen. Inbegrepen zijn, afhankelijk van de kaart, vaarten met de Bodenseeschepen, toegang tot circa 180 excursiedoelen en korting op topattracties in het internationale Bodenseegebied, bijvoorbeeld het eiland Mainau. www.bodensee.eu

De cultuurscene is internationaal ingesteld. Al tientallen jaren zijn de Bregenzer Festspiele een publiekstrekker. Op het podium in de Bodensee spelen ze grote opera’s, spectaculair geënsceneerd. Ook bij talrijke andere festivals speelt de natuur een hoofdrol. Musea en tentoonstellingen bieden nieuwe perspectieven.

Tips voor cultuurliefhebbers Uniek: Bregenzer Festspiele De sfeer in de openlucht, het spectaculaire podium, eersteklas muziek: de meeropvoeringen van de Bregenzer Festspiele zijn indrukwekkend. Bovendien op het repertoire: een operarariteit, orkestconcerten en „Kunst aus der Zeit“ (Kunst uit de tijd). Van midden juli tot midden augustus. Jong: poolbar-Festival in Feldkirch Sinds bijna twee decennia staat het poolbar-Festival in het teken van popmuziek, mode, architectuur en design. Hoofdlocatie van het 6 weken durende zomerfestival is het oude overdekte zwembad. Klassiek: Schubertiade Schwarzenberg en Hohenems Schubert zou in zijn sas zijn met de locatie van deze Schubertiade: het grootste Schubertfestival ter wereld is in juni en augustus/ september te gast in het schilderachtige dorp Schwarzenberg in het Bregenzerwald. Bovendien is Hohenems op bepaalde tijden concertlocatie van de Schubertiade. Groovy: Bezau Beatz & Jäzzspätzle Concerten van soul tot funk en blues klinken tijdens het Wochenend-Festival (begin augustus) in Bezau in het Bregenzerwald. „Jäzzspätzle“ combineert twee of drie keer per jaar een jazzconcert met een Kässpätzle-maaltijd op een bijzondere plek.

Alle websites zijn in het Duits!

Opgewekt: berge.hören Wandelen, eten in hutten en luisteren naar nieuwe volksmuziek in de natuur: berge.hören nodigt in september in het Brandnertal en in de Alpenstad Bludenz uit voor cultuur- en plezierwandelingen.

Regionaal: Montafoner Sommer & Walser Herbst De Montafoner Sommer (eind juni/begin juli) presenteert zowel oude en bekende als nieuwe voorstellingen. De Walser Herbst, die elke twee jaar plaatsvindt in het biosferenpark Großes Walsertal, combineert theater, muziek, film en literatuur. De volgende editie is in augustus/september 2014. Bezielend: Philosophicum Lech In september komen filosofen, denkers, literaten en geïnteresseerden bij elkaar voor het Philosopicum Lech. De meerdaagse reeks lezingen en gesprekken is elk jaar gewijd aan een bepaald thema. Gesamtkunstwerk: Kunsthaus Bregenz In de buurt van de Bodensee staat een glazen kubus, die de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor heeft ontworpen. Het KUB is een van de toonaangevende expositieruimtes voor moderne kunst in Europa. Er zijn wisseltentoonstellingen te zien. Informatief: Joods museum Hohenems In Hohenems was eeuwenlang een kleine joodse gemeenschap gevestigd. Daaraan herinneren de zorgvuldig gerenoveerde joodse wijk en het Joods museum Hohenems in de Villa HeimannRosenthal. Het museum presenteert een modern ingerichte permanente expositie en speciale wisseltentoonstellingen.

Meer informatie over kunst en cultuur vindt u op www.vorarlberg.travel/kultur

Plezierig: avontuur en spelen

Heerlijk: eten en logeren

Volmaakt: bouwcultuur en handwerk

In Vorarlberg kunnen gezinnen genieten van een informatieve, leuke en avontuurlijke vakantie. Tijd met elkaar doorbrengen en samen nieuwe dingen ontdekken is het devies. Talrijke plaatsen bieden de hele zomer programma’s aan voor grote en vooral voor kleine gasten. Wandelpaden, musea en bezoekjes aan de boerderijen garanderen speels plezier.

Creatief, met gevoel voor kwaliteit, goede architectuur en hoogwaardig handwerk creëren de gastheren en gastvrouwen van Vorarlberg een prettige en inspirerende vakantiesfeer. Vers, regionaal en geraffineerd is het motto in de keukens. Veel van de specialiteiten komen van boerderijen of uit kleine producenten van delicatessen.

Vorarlberg bouwt anders. Modern, moedig, richtinggevend. Wat de architecten uit Vorarlberg bouwen ziet er modern uit maar richt zich niet naar de mode. Het gaat veel meer om de kennis van bouwtradities en de vanzelfsprekendheid om het juiste voor de betreffende plaats te creëren. Net zo belangrijk is het om zuinig om te gaan met resources.

Tips voor gezinnen Te gast bij geit & koe Hier dartelen de geiten, daar grazen de koeien. Konijnen en cavia’s willen geaaid worden. Een paar jaar geleden heeft de familie Metzler in Egg de eerste open boerderij van Vorarlberg geopend. Hier wordt duurzaam gewerkt en kunnen bezoekers alle agrarische processen van dichtbij beleven en begrijpen. Te bewonderen zijn een indrukwekkende koeienloopstal en een geitengekkenhuis met publieksgalerij. Populair bij de kleine gasten is de dierenknuffelzone. En wie wil, volgt een cursus kaasmaken. Producten van de boerderij – van kwark tot weicosmetica – zijn te koop in de boerderijwinkel. Wandelen van hut naar hut Op pad in de natuur, veel tijd om te spelen en er wordt geslapen in een hut. Zo is wandelen leuk! Bregenzerwald Tourismus biedt individueel te boeken gezinswandelingen van hut naar hut als package aan. Inbegrepen zijn twee huttenovernachtingen in een slaapruimte met matrassen, naar keuze met ontbijt of halfpension. De geheimen van de bergen doorgronden Hoe zijn de Alpen ontstaan? Welke planten en dieren leven in het Brandnertal? En hoe zit het nu precies met het water en de bergen? Het nieuwe themapark „Natursprünge“ in het Brandnertal antwoorden op talrijke vragen. Elf interactieve stopplaatsen geven inzicht in de bijzonderheden en de betekenis van een Alpenregio. De makkelijke wandelroute loopt van het bergstation van de panoramabaan naar de Alpe Parpfienz, naar de Speichersee en weer terug.

Een tocht met husky’s „Mijn husky’s houden van wandelen en van kinderen“ zegt Husky Toni. Op bepaalde tijden in de zomer begeleiden zijn honden en hij gezinnen rond de Lünersee in het Brandnertal. Wandelaars en honden zijn met een buikgordel met elkaar verbonden. Zo helpen de honden bij het lopen. Op de Alpe Lün wordt gepauzeerd en wat gegeten. Varen op het berenmeer Kleine en grote ontdekkers zweven in de berengondels omhoog naar de Sonnenkopf in het Klostertal. Boven kruipen ze in de bergengrot, spelen ze in de berenspeeltuin, met water of varen ze met een vlot op het berenmeer. Rodelen en vliegen De Golm in het Montafon, de huisberg van Tschagguns en Vandans, heeft veel gezinsvriendelijke attracties. Hier is de AlpineCoaster-Golm, een soort rodelbaan, die het hele jaar door open is. Het klimpark Waldseilpark-Golm en de Flying-Fox-Golm zijn erg populair, waarmee je over het Latschau-stuwmeer suist. Origineel: op Golmi’s ontdekkingspad geven 21 punten informatie over de dieren- en plantenwereld. De route voert naar een waterwip, naar het natuur-memory en de geneeskruidensudoku. Aanraken en uitproberen gewenst Een museum waar je alle mag aanraken – zelfs moet aanraken? De interactieve natuurshow inatura in Dornbirn maakt het mogelijk. Je kunt er in het vossenhol kruipen, vissen aaien, experimenteren in het Science Center, door het menselijke orgaansysteem lopen en op een speelse manier leren hoe het menselijk lichaam functioneert.

Met Burmi spelen De vrolijke marmot Burmi is de kleine mascotte van het vakantieprogramma voor kinderen in het Kleinwalsertal. Op de 500 meter lange Burmi-weg komen kleine en grote mensen op speelen actieplekken meer te weten over het leven van de bergmarmotten. Kleintjes kunnen hier klimmen in de miniklimtuin, zich verstoppen in de Burmi-grot of hun krachten meten bij het Burmi-vergooien. Bovendien is er een barbecue en een pierenbad.

Meer informatie en nog meer ideeën voor afwisselende gezinsuitstapjes vindt u op www.vorarlberg.travel/familie

Familienclub De beste adressen voor gezinnen: gespecialiseerde hotels en vakantieplaatsen bieden passende voorzieningen, praktische services, verzorging en afwisselende programma’s. De „Familienclub" verenigt accommodaties en plaatsen. Kijk voor meer informatie over gezinsvriendelijke aanbiedingen op www.vorarlberg.travel/familienclub

Tips voor genieters „Vorarlberg isst ...“ Waar ga je heen als je in een prettige ambiance goed wilt eten en drinken? „Vorarlberg isst ... besser“ (Vorarlberg eet … beter) verenigt de restauranthouders die gaan voor kwaliteit. Eethuisje of toprestaurant, trendy café of wijnkelder – de tevredenheid van de gast staat voorop. Criteria daarvoor zijn naast de kwaliteit van de spijzen en dranken ook de sfeer en servicegerichtheid van de gastheer en demedewerkers. Adressen, tips voor evenementen, recepten en de gratis gastro-app vindt u op www.vorarlberg-isst.at. Wandelen van gang naar gang De culinaire dagwandelingen die Bregenzerwald Tourismus aanbiedt beginnen met een bergontbijt. De 3,5 tot 5 uur durende routes voeren door prachtige landschappen. Tussendoor wordt gepauzeerd: inbegrepen zijn ontbijt, lunch en dessert, dat in drie verschillende (berg)restaurants wordt geserveerd. Leren kaas maken Goede melk, stremsel, veel handarbeid en geduld: hoe je van melk kaas maakt leer je in de kaasmakerijschool van Ingo Metzler in Egg in het Bregenzerwald, in het Käsehaus Montafon en in Haus Walserstolz in het Große Walsertal. Cursussen worden op bepaalde tijden gegeven en kunnen ook voor groepen worden geboekt. Keukentips van profs Enkele van de beste koks van Vorarlberg geven hun kennis graag door aan geïnteresseerden. Hun cursussen vinden op bepaalde tijden plaats – tijdig boeken wordt aangeraden, want de cursussen zijn erg populair.

Cadeaus om op te eten Van bergkaas tot chocolade, van mosterd tot edele brandewijnen: in Vorarlberg ontstaan talrijke culinaire heerlijkheden op boerderijen, in kaasmakerijen en bij kleine producenten van delicatessen. Weldadige vakantie Wie in de vakantie iets goeds voor zichzelf wil doen is bij de Vorarberger Feel Well-hotels aan het juiste adres. Ze bieden vastenkuren, heilzame modderbaden, slank- en schoonheidsbehandelingen, ontspannende verwendagen en activiteiten in de natuur aan. Veel Feel Well-bedrijven hebben hun hotels en de wellness-complexen in de laatste jaren gemoderniseerd en uitgebreid, doorgaans in de stijl van de moderne Vorarlberger (hout-)architectuur. Meer hierover op www.vorarlberg.travel/feelwell Modern logeren De brochures „Architektur Land Vorarlberg“ en „Moderne Gastlichkeit“ geven informatie over opvallende architectuurlocaties, hotels en vakantiehuizen die zich onderscheiden door bijzondere architectonische waarde. De brochures zijn gratis verkrijgbaar bij Vorarlberg Tourismus.

Meer informatie op www.vorarlberg.travel/genuss

Tips voor estheten Blikvanger: vorarlberg museum in Bregenz Een donker beklede ruimte en een reusachtig raam met uitzicht op de Bodensee en de omliggende natuur. De expositieruimte, die de Oostenrijkse kunstenaar Florian Pumhösl op de 4e verdieping van het verbouwde vorarlberg museum in Bregenz heeft gecreëerd, biedt een beeld van het landschap dat steeds verandert. Origineel is de gevel die gesierd wordt door 16.656 „bloemen“. Binnen wijdt het museum zich met interessante exposities aan de geschiedenis en het heden van Vorarlberg. Handwerk & design: het Werkraum Haus in het Bregenzerwald Langgerekt en door glas omgeven staat het Werkraum Haus in het centrum van Andelsbuch in het Bregenzerwald. Wie van buiten naar binnen kijkt, ziet allerlei voorwerpen en het landschap doorschijnen. Het is de moeite waard om naar binnen te gaan. Te zien zijn stukken van de circa 80 innovatieve Bregenzerwälder Werkraum ambachtslieden en wisselende exposities. Het Werkraum Haus is bedoeld als etalage voor de ambachtscultuur en als ontmoetingsplaats. Verder herbergt het Werkraum Haus een café-restaurant en een shop. De architect is Peter Zumthor uit Zwitserland, een internationaal gerenommeerde architect, die een nauwe band heeft met ambachtelijk werk en vooral met de ambachtslieden van het Bregenzerwälder Werkraum. Waterkracht & energie: Illwerke-centrum in het Montafon Een van de grootste CO2-neutrale houthybride kantoorgebouwen ter wereld is in de herfst van 2013 in Vandans-Rodund in het Montafon geopend. Architectenbureau Hermann Kaufmann heeft het „waterkrachtcompetentiecentrum“ van de Vorarlber-

ger Illwerke als „Green Building“ ontworpen en gebouwd volgens de manier van het passiefhuis. Bouwkunst verkennen • Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in architectuur biedt Bodensee-Vorarlberg Tourismus de weekend-package „Architectuur en cultuur live!“ aan. Het arrangement is inclusief de overnachtingen in een architectonisch interessant 4-sterrenhotel, de toegang tot het vorarlberg museum in Bregenz en het Kunsthaus Bregenz met een architectuurrondleiding. • De meerdaagse architectuurwandeling in het Bregenzerwald volgt de sporen van de oude en nieuwe architectuur. Bij de prijs inbegrepen zijn vijf overnachtingen met halfpension in geselecteerde hotels, de gedetailleerde beschrijving van de architectuurwandelroute met landkaarten, bagagetransport van hotel naar hotel en de Bregenzerwald Gäste-Card voor ritten met de bergbanen en bussen. Meer informatie over de Vorarlberger bouwcultuur op www.vorarlberg/architektur

Architectoers Vorarlberg Vanaf voorjaar 2014 begeleidt de nieuwe app „Architektouren Vorarlberg“ door de regio. Negen reisroutes nodigen uit een halve of een hele dag met een bepaald thema bezig te zijn. U kunt kiezen uit: plaatsruimtes, kunst & cultuur, hout & materiaal, oud & nieuw, ambacht & innovatie. www.vorarlberg.travel/architektouren

informatie-zomer-vor_2014_3_14_13_45  
informatie-zomer-vor_2014_3_14_13_45