Page 1

Magyar

Kiállítások Koncertek Rendezvények Kastély Butik Partnereink:

Henrici étterem Esterházy Borászat Selektion Burgenland Vinotéka

2014 www.esterhazy.at


Tartalom Esterházy Történetünk

3

Esterházy-kastély A kastély Az Esterházy-kastély fénypontjai Haydn Terem Hercegnői lakosztályok Haydn explozív* 2014 Bormúzeum Kastély Butik

4 5 6 8 10 11 12

Partnereink:

Selektion Burgenland Vinotéka Henrici étterem Café Maskaron

12 13 13

Fraknó vára A vár Várvezetés Győztes csaták és koronázások Az Esterházy ősgaléria Ezüstbútorok Esterházyak kincstár Hercegi hallali

14 15 15 16 16 17 17

Lackenbachi kastély A kastély A természet nyomában

18 19

Szentmargitbányai kőfejtő Szentmargitbányai kőfejtő Ünnepi Operajátékok

20 21

Borkultúra Esterházy Borászat

22

Ünnepi ajánlatok Programajánlatok az ünnepnapokra

24

Esterházy gyermekprogramok Tárlatvezetés és születésnapi rendezvények gyermekeknek

25

Rendezvényeink 2014-ben A rendezvények áttekintése

26

Csomagajánlatok

27

Általános információk Belépődíjak és nyitva tartás

28


Történetünk

Esterházy Hagyomány, kultúra és karizmatikus személyiségek A karizmatikus Esterházy hercegek évszázadokon keresztül nagy hatást gyakoroltak az európai történelem alakulására. A földbirtokok igazgatása, valamint diplomáciai és katonai feladataik ellátása mellett az Esterházyak szenvedélyes műgyűjtőként különleges műkincseket és ritkaságokat hagytak hátra az utókor számára. Az Esterházyak várai és kastélyai Burgenland legjelentősebb kulturális műemlékei közé tartoznak, és egyedi látványosságokkal, autentikus környezetben várják vendégeiket . A z Esterházy Magánalapítvány örömmel kötelezte el magát ezen egyedülálló kulturális értékek megőrzése, ápolása és kutatása mellett arra, hogy mindezeket – innovatív ötletekkel társítva – a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegye. Az alapítvány által üzemeltetett Esterházy-élménybirodalom kiállításokat, koncerteket, tárlatvezetéseket és különleges rendezvényeket kínál látogatóinak.

Az Esterházyak világa és kultúrája, a Pannon-térség kincsei A magyar határtól mintegy félórányi autóútra található az Esterházy-család kastélyait, várait és természeti kincseit magába foglaló kultúrbirodalom, amelynek hátteréül az egyedülálló szépségű pannon táj szolgál. Látogasson el Ön is az Esterházyakhoz, és fedezze fel azokat az építészeti műremekeket, történelmi kincseket és természeti l á t v á n y o s s á g o k a t , a m e l y e ket tö b b e k közöt t a forchtensteini (fraknói) vár, az eisenstadti (kismartoni) Esterházy-kastély, a lackenbachi (lakompaki) reneszánsz kastély és a St. Margarethen-i (szentmargitbányai) kőfejtő kínál.

3


Esterházy-kastély ... ahol Nelson admirális Haydn zenéjét hallgatta Burgenland tartományi székhelye, Eisenstadt (Kismarton) központjában található az egykor az Esterházy főurak bölcsőjéül és székhelyéül szolgáló Esterházy-kastély, Ausztria egyik legszebb barokk kastélya, amely napjainkban múzeumnak, kutatási központnak, az Esterházy-család egyedülálló magángyűjteményének, valamint kulturális rendezvényeknek ad otthont. Adja át magát a hely varázsának, amely számos történelmi esemény helyszínéül szolgált, és ahol egykoron Nelson admirális Haydn zenéjét hallgatta.

4


Kiállítások

Az Esterházy-kastély fénypontjai A kézművesség legjava, avagy mesteremberek remekművei Az „Esterházy-kastély fénypontjai” című állandó kiállítás a múzeum gyűjteményének legszebb darabjait mutatja be, és a látogatók elé tárja a főúri ünnepségek pompáját és az udvari életmódot. A kiállítási tárgyak között található a frankenthali manufaktúrából származó 141 darabos porcelánkészlet, az Esterházyak uradalmi ezüstje, valamint a világon fennmaradt legnagyobb empire asztaliezüstkészlet, amely a legendás bécsi Würth manufaktúrában készült. A rendkívül értékes díszbútorok – köztük a velencei G. Briati műhelyéből utolsóként fennmaradt pompás konzolasztal – mellett számos különleges berendezési tárgy, festmény és szobor is a kiállítás részét képezi. Egyedülálló látványosságnak számít Esterházy Leopoldina hercegnő márvány ülőszobra, amely a kor közkedvelt szobrásza, Antonio Canova művészetét dicséri. A kiállítás látogatói mindemellett betekintést nyerhetnek a kastélyt építő mesterek tudományába is. A történelmi falés padlószerkezet feltárt részei 300 év építészeti megoldásait tárják a látogatók szeme elé.

5


A kastélylátogatás kihag yhatatlan része a ko n ce r t te re m ké n t s zo l g á l ó h í re s H a y d n Tere m megtekintése.

A Haydn Terem Több mint koncertterem A pompás freskókkal díszített barokk dísztermet I. Pál herceg építtette. A képek között található allegórikus nőalakok a Szent Korona országait jelképezik. A korábbi „Nagyterem” a XX. században nyerte el mai nevét. Kiváló akusztikájának és kialakításának köszönhetően a Haydn Termet az egyik legnagyszerűbb koncertteremként tartják számon.

A lélegzetelállító Haydn Terem 2014-ben a classic Esterházy koncertsorozat helyszínéül szolgál.

6


Koncertek A 2014-es évad ismét változatos programot kínál. Az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál vendége lesz idén a venezuelai El Sistema program által támogatott két v o n ó s n é g y e s m e l l e t t a X I . B a n f f i n e m ze t köz i vonósnégyes-verseny győztese, a Dover Quartet, valamint a közkedvelt német színésznő, Katja Riemann is, így a hat kamarazenei hangverseny során a zene mellett a szavaknak is fontos szerep jut majd.

A Piknik koncertek a hagyományoknak megfelelően a zenei élmények mellett kulináris élvezeteket is tartogatnak a közönség számára.

A Liebhaber-Concerte (hercegi szalonzene) keretében Auguste Mathieu Panseron és Sigismund von Neukomm műveinek ősbemutatója, illetve ausztriai bemutatója mellett előadásra kerül a különböző zeneszerzők operáinak részleteiből összeállított Wertheriáda a tündérbirodalomban című szalonzenei opera, amelynek apropójául Johann Wolfgang von Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregényének 240 évvel ezelőtti megjelenése szolgál. A Pannon Karácsonyi Gálán meghitt hangulatú, mégis magával ragadó, valamint hagyományos, ugyanakkor a szó legjobb értelmében véve rendkívüli ünnepi dallamok csendülnek fel.

7


8

Mária Terézia, született Thurn und Taxis hercegnő


Kiállítások Hercegnői lakosztályok Elbűvölő asszonyok és megrázó életutak A látogatók 2012 óta pillanthatnak be az Esterházy hercegnék termeibe. Kiállításunk, a Hercegnői lakosztályok – amelynek egyik látványossága a különleges ázsiai selyemtapétával borított írókabinet – egyedülálló módon mutatja be, hogyan élt a kastély három karizmatikus női lakója: Mária Jozefa Hermenegilda, született von und zu Liechtenstein hercegnő, Joseph Haydn lelkes támogatója, Mária Terézia, született von Thurn und Taxis hercegnő, a bécsi kongresszus körülrajongott szépsége, valamint Sarah Child-Villiers hercegné, a zenéi tehetséggel megáldott, ám fiatalon elhunyt angol szépség. A három asszony életével és személyiségével való megismerkedés során megható és egyben lenyűgöző történetekkel találkozhatunk – szerelemről, boldog házasságról és az élet bonyodalmairól.

Mária Jozefa Hermenegilda, született von und zu Liechtenstein hercegnő

Sarah Child-Villiers hercegné

9


Haydn explosiv*2014 „Az én nyelvemet a világon mindenhol megértik.” A kastély állandó kiállítása a zenei géniusz, Joseph Haydn emléke előtt tiszteleg, és érzékletes, kézzelfogható módon mutatja be az egyedülálló művész életét, valamint az Esterházyak zeneszeretetét. Joseph Haydn több mint 40 évig szolgálta az Esterházy hercegeket udvari karmesterként és zeneszerzőként. A ma a vonósnégyes megteremtőjeként és a zenekari művek virtuózaként tisztelt Haydn miséket, operákat, szimfóniákat, valamint kamara- és házi zenét szerzett az Esterházyaknak, köztük a legendás „Kaiserquartett” vonósnégyest, amelyet 1797-ben Eisenstadtban (Kismartonban) adtak elő először. Történelem új köntösben A kiállítás során multimédiás eszközök, kivetítős installációk és egyedülálló kiállítási tárgyak teszik lehetővé a haydni életmű napjainkban is jelentős hatásának megértését, valamint a zeneóriás életének végigkövetését az eisenstadti (kismartoni) évektől kezdve a Londonban megélt dicsőségen át a késői művek keletkezéséig. A zeneszerző személyes és szakmai dokumentumai mellett bemutatásra kerülnek eredeti hangszerek is, mint például támogatója, Mária Jozefa Hermenegilda kalapácsmechanikás zongorája, amelyen a hercegnő a Haydn által számára komponált zongoraszonátákat játszotta. Az Esterházyak zenei birodalma: A kiállítás különleges tárgyakkal állít emléket Luigi Cherubini zeneszerzőnek, aki közel volt ahhoz, hogy Haydn nyomdokaiba lépjen, valamint Mozart tanítványának, Johann Nepomuk Hummelnek, aki végül Haydn ajánlására átvette a helyét udvari karmesterként.

10


Kiállítások

Bormúzeum Pince, csordultig kultúrával Induljon felfedezőútra! A kastély közel 500 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma, amelynek több mint 700 különleges, a borral és a borászattal kapcsolatos kiállítási tárg ya között megtalálható Burgenland legrégebbi hordója és legrégebbi bálványos szőlőprése is. Ismerje meg az Esterházyak „bacchusi” oldalát. A hercegi család által ápolt bortermelői hagyomány régi időkre nyúlik vissza. A kastély pincéjében már 1666ban 280 ezer liter bort tároltak, és a hercegek a szolgálatukban állók – köztük Joseph Haydn – járandóságát részben borban fizették meg. A kiállítás az Esterházy hercegek bortermesztési kultúrája mellett bemutatja a különböző szőlőfajtákat, a desztilláció, valamint a bor- és pezsgőgyártás folyamatait, azaz mindent, ami a szőlő levéből készülhet.

11


Kastély Butik Vigyen haza egy darabot az Esterházyak világából! Az Esterházy-kastély újonnan kialakított ajándékboltja igényes kínálattal várja vásárlóit, akik az Esterházyakkal és a pannon vidékkel kapcsolatos számos értékes emléktárgy, könyv és papíráru mellett borkülönlegességek és helyi ínyencségek közül is válogathatnak – akár ajándékba, akár saját maguk számára.

Borszaküzlet és borbár egy helyen. A kastéllyal átellenben elhelyezkedő, burgenlandi borokat kínáló vinotéka és a hozzá tartozó elegáns, modern borbár kellemes időtöltésre és borkóstolásra invitál. A habzóboroktól a különleges csemegeáruikig terjedő kínálat 600 borfajtát foglal magába, amelyek közül 40 kimérve helyben is fogyasztható.

Selektion Burgenland Vinotéka az Esterházy-kastélynál Esterházyplatz 4 7000 Eisenstadt T: +43 (0) 2682 63345 www.selektion-burgenland.at


Étterem és kávézó Henrici étterem Ellenállhatatlan csúcsgasztronómia Az Esterházy-kastéllyal szemben található Henrici étterem a legmagasabb színvonalú gasztronómiai szolgáltatásokkal áll vendégei rendelkezésére. Az étterem az Esterházyklasszikusok – a rostélyos és a torta – mellett a monarchia idejének közkedvelt ételeit és a pannon vidék specialitásait tálalja mai felfogásban, válogatott borok társaságában. A névadó építész, Benedikt Henrici által tervezett egykori udvari istállóépület egyedülálló hangulatot biztosít a kulináris élvezetekhez.

Café Maskaron Ínyencségek a kastély udvarán A kastély udvarán található, a homlokzatot díszítő maszkos konzolokról elnevezett Café Maskaron klasszikus osztrák kávéházi különlegességekkel és az Esterházy-szőlőbirtok kiváló boraival garantálja vendégei kellemes időtöltését.

13


Fraknó vára Védőbástya, fegyver- és kincstár – a különlegességek tárháza A vár története a XIII. századig nyúlik vissza. 1622-ben került az Esterházyak birtokába, akiknek jelenlegi formáját is köszönheti. Az egykor a nyugat védőbástyájaként emlegetett, tekintélyt parancsoló várépület napjainkban Burgenland impozáns jelképe. Itt őrizték az Esterházyak fegyvereit és hadi felszerelését, és a család történelmének megalapozásában nagy szerepet játszó I. Pál herceg itt hozta létre egyedülálló műkincseket és különlegességeket tartalmazó kincstárát, valamint irattárát. A vár falai között még ma is fellelhető a régi korok varázsa, így a fraknói (forchtensteini) várban a történelem után érdeklődők és a különleges környezetben ünnepelni vágyók egyaránt meglelik számításukat.

14


Kiállítások Várvezetés Történelmi felfedezőút A vezetéssel egybekötött várlátogatás különleges kiállítási tárgyakkal és egyedi hangulatú terekkel ismerteti meg az érdeklődőket. Felkészült idegenvezetőink bemutatják a barokk fellegvár történetét és érdekességeit, többek között a vár belső udvarát, amely az Alpoktól északra eső területek legnagyobb felületű secco technikával készült falfestményeivel dicsekedhet, valamint a vár kútját, az oratóriumot, a várkápolnát és a vár konyháját. Az egykor a nyugat védőbástyájaként emlegetett vár eg yedi kiállításának keretében az Esterházy hercegek 300 éves hadviselési hagyományai elevenednek meg.

Győztes csaták és koronázások Az Esterházy hercegek fegyvertárának kincsei Az Európa egyik legrégebbi múzeumaként számon tartott fraknói (forchtensteini) vár hosszú ideig az Esterházyak fegyvertáraként működött. A Győztes csaták és koronázások elnevezésű, tíz termet magába foglaló kiállítás – amely Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő hadtörténeti gyűjteménye – betekintést nyújt a hadviselés világába és az Esterházyak igen jól felszerelt fegyvertárába. A 2013-ban megújult kiállítás része többek között a magyar történelem eddig ismert legrégebbi eredetiben fennmaradt koronázási zászlója.

15


Zu Gast bei

Esterházy ősgaléria „Festmény teszi az embert”, avagy egy család, amely kitalálta önmagát. I. Pál herceg alapozta meg az Esterházyak legendás történetét és családfáját azzal, hogy megbízást adott az Esterházy-ősök képtárának létrehozására. A valóban élt családtagok mellett kitalált személyeket is felsorakoztató gyűjtemény ma Közép-Európa legnagyobb barokk családi képtára.

Ezüstbútorok Értékes műremekek, avagy az ezüstművesek dicsérete Az ősök képtárát bemutató tárlat fénypontja az ezüstbútorok terme. Az egész világon egyedülálló, ezüstből készült barokk ülőalkalmatosságok az Esterházyak kincstárából származnak. A gyűjtemény legkülönlegesebb darabja a David Schwestermüller keze munkáját dicsérő pompás ezüstasztal (1665). A fraknói (forchtensteini) várban sikerült megmenteni mindazt, amit még Versailles-ban sem. Az ezüstből készült, értékes díszbútorokat ugyanis sok európai udvarnál beolvasztották a háborúk költségeinek fedezésére, ám a fraknói vár urai megőrizték ezeket a kincseket.

16


Kiállítások

Esterházy kincstár Titokzatos csodavilág, avagy a legkülönfélébb ritkaságok gyűjteménye A z Esterházyak korábban csak titkos útvonalon megközelíthető, agyafúrt zárakkal, zsoltárokkal és a legenda szerint az illetéktelenek elriasztását szolgáló kitömött krokodillal védett kincstára érintetlenül élte túl a történelem viharait. Fedezze fel ezt a titokzatos és számos ritkaságot tartalmazó, világszerte egyedülálló barokk kincstárat, amely eredeti helyén, eredeti kialakítással és eredeti tárgyait részben megőrizve mutatja be az itt összegyűjtött műkincseket és különlegességeket.

Hercegi hallali Az Esterházyak négy évszázadot felölelő vadászhagyományai Az Esterházy család életében négy évszázadon keresztül komoly szerepet töltött be a magas színvonalon űzött vadászat. A fraknói (forchtensteini) vár külön kiállítást szentel az Esterházyak kedvelt időtöltésének, és bemutatja a XVII. századi hajtóvadászatoktól a mai fejlett erdő- és vadgazdálkodásig vezető utat.

17


Lackenbachi kastély A reneszánsz és a XXI. század egymásra találása Az egykori vízi vár 1612-ben került az Esterházyak birtokába. A Burgenland szívében elhelyezkedő, idilli hangulatú reneszánsz kastély átalakított, illetve felújított részekkel várja látogatóit. A kastélyban kialakított hangversenyterem, a tágas rendezvénytermek és a kávézó kellemes időtöltésre, illetve ünnepi rendezvények megtartására nyújt lehetőséget, míg a varázslatos reneszánsz kastélypark különleges kikapcsolódásra csábít a természet lágy ölén.

18


Kiállítások Lackenbachi Természeti Élménymúzeum – A természet csodája Mindent a szemnek és mindent a kéznek A lackenbachi (lakompaki) kastélyegyüttesben kialakított korszerű Természeti Élménymúzeumban minden a természet csodájáról és bolygónkról szól. A múzeum kiállításai a térség földrajzi adottságait és növényvilágát mutatják be, és a természet nyomában járva, szó szerint kézzelfogható módon ismertetik meg a látogatókkal az erdők, mezők, folyók és tavak világát.

Csodálatos óriásbogarak 2014. március 1 - július 1. között megtekinthető időszakos kiállítás A bogarak napjainkig több mint 350 ezer leírt fajt számláló rendje a legnagyobb a rovarok osztályán belül. A bogarak ily módon egyben Földünk legnépesebb élőlénycsoportját alkotják. A kiállítás a legszebb, legérdekesebb és legnagyobb egyedekből mutat be néhány példányt.

19


Szentmargitbányai kőfejtő Őskori óriás, a világörökség része A szentmargitbányai (St. Margarethen-i) kőfejtő Európa e g y i k l e g n a g y o b b é s l e g ré g i b b k ő b á n y á j a . Szentmargitbánya (St. Margarethen) rendkívül jól b á n y á s z h a tó m é s z kö v é t m á r a z ó ko r b a n i s hasznosították, és az őskori beltenger üledékéből képződött kőzet kitermelése még ma is folyik. Az őskori óriásból a XX. század során számos jelentős (részben 25 millió éves) kövület került felszínre. A szentmargitbányai kőfejtő a Fertő/Neusiedlersee kultúrtájjal közösen 2001 óta az UNESCO világörökség részét képezi.


Szentmargitbányai kőfejtő A szentmargitbányai kőfejtő Csodálatos természeti környezet és szabadtéri kulturális események A szentmargitbányai (St. Margarethen-i) kőfejtő ritka, illetve védett állatfajok élőhelye. Itt honos például a pannon hosszúszárnyú denevér és a zöld pannon gyík is. A csodálatos természeti kincseket rejtő kőfejtő 15 ezer négyzetméternyi területe bejárható egyénileg, illetve idegenvezető kíséretében is.

Don Giovanni, 2011

Ünnepi Operajátékok Szenvedélyek viharában Wolfgang Werner intendáns az 1990-es évek végén választotta ki a festői környezetben elhelyezkedő kőfejtőt az európai hírű Szentmargitbányai Ünnepi Operajátékok (Opernfestspiele St. Margarethen) különleges helyszínéül. Az Esterházy Magánalapítvány 2006-tól kezdődően irányította a játéktér és környezete kialakítását. A védett természeti környezet és az innovatív építészeti megoldások összekapc solása eredményeként a világszínvonalú kulturális rendezvények hátteréül őskori képződmények szolgálnak. Az ünnepi játékok évente több százezer látogatót vonzanak Ausztria legnaposabb tartományába, Burgenlandba. Az operarajongók 2014-ben Giuseppe Verdi Aidájának bemutatójára készülhetnek.

21


Esterházy Borászat Válogatott szőlőből készült, nemes borok Az Esterházy család többszázados, napjainkban is sikeresen űzött bortermelési hagyománnyal büszkélkedhet. A trausdorfi székhelyű Esterházy Borászat csúcsminőségű borokat állít elő, amihez a kiváló szakmai tudás mellett az enyhe éghajlat és a szőlőtőkék számára tökéletes fekvést biztosító Fertőmelléki-dombság és a Lajta-hegység déli lankái is hozzájárulnak.

22


Esterházy Borászat

Az Esterházy-szőlőbirtok kínálatában a bor, a pezsgő és a helyi gyümölcsökből készülő pálinka mellett kiváló minőségű csemegeáruk is megtalálhatók. A borászat borkóstolóval egybekötött vezetéssel látogatható.

Esterházy Borászat Trausdorf 1 7061 Trausdorf T: +43 (0) 2682 63348 www.esterhazywein.at

Nyitva tartás Áprilistól októberig: hétfőtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között Novembertől márciusig: hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között és advent szombatjain

23


Programajánlatok az ünnepnapokra Az Esterházy-kastély ajánlata 2014. március 15-16., május 1-4., október 23-26.

+ Egy tetszőleges kiállítás megtekintése az Esterházykastélyban

+ Borkóstoló az Esterházy-kastély Bormúzeumában* (Borkóstoló 5 féle borból)

Időtartam: kb. 2 óra Csomagár: € 13,00 /fő *Borkóstolás 11.45 órai és 14.30 órai kezdettel. Korlátozott részvevői szám, max. 25 fő. Kiszolgálás érkezési sorrendben!

Magyar nyelvű tárlatvezetések a Hercegnői lakosztályok c. kiállításon: Március 15-16.

Május 1-4.

Október 23-26.

10.30 - 15.30 óránként 10.30 – 16.30 óránként 10.30 – 16.30 óránként Augusztus 20-án a csomagajánlat nem érvényes, azonban sűrített magyar nyelvű tárlatvezetéssel várjuk az alábbi időpontokban: 10.30, 11.30, 13.30, 14.30, 16.30 óra

Húsvéti gyerekprogram az Esterházykastélyban 2014. április 19., 15.15 óra

+ húsvéti tárlatvezetés gyerekeknek mely során kis vendégeink megtudhatják, hogyan ünnepelték a hercegi udvarban a húsvétot, milyen játékokat játszottak, illetve mi került az ünnepi asztalra + A programot egy izgalmas tojáskeresés zárja Időtartam: kb. 1,5 óra Csomagár: € 6,00 / fő

A fraknói vár ajánlata 2014. március 15-16., október 23-26.

+ Pezsgős köszöntés + Várvezetés valamint az Esterházy ősgaléria egyéni megtekintese Időtartam: kb. 2 óra Csomagár: € 15,00 / fő

24


Esterházy gyermekprogramok Az Esterházy Magánalapítvány szeretettel várja legifjabb látogatóit is. Az Esterházy-kastély, a Lackenbachi kastély és Fraknó Vára speciális tárlatvezetést kínál gyermekek részére (nyolc főtől). Ezek során a gyermekek koruknak megfelelő, játékos módon ismerkedhetnek meg a kiállítások anyagával és a térség történelmével. A történelem lehet izgalmas és könnyen érthető is! A fraknói vár Mindennapok a várban című interaktív tárlatvezetése egy ifjú barokk kori herceg életébe enged bepillantást, így ismerteti meg a gyermekekkel többek között a lúdtollal történő írást, valamint a különböző gyógynövények és mellvértek használatát. Szintén a fraknói vár izgalmas programja a Draculade – Teliholdas vezetés. Elegendő fokhagymával felszerelkezve indulhat is a hátborzongatóan érdekes túra többek között a várbörtönön keresztül a szellemek, denevérek és a történelem nyomában. A bakancs és a zseblámpa ne maradjon otthon!

Ünnepeljen az Esterházyaknál Születésnapi zsúr egyedi környezetben Legfiatalabb vendégeink öröme különösen fontos számunkra. Az Esterházy-kastély, a Lackenbachi kastély és a fraknói vár gyermekek részére, illetve rendezvények lebonyolítására kialakított helyiségeiben sor kerülhet kis ünnepeltek nagy napjának megtartására is. Szeretettel várjuk őket! Happy birthday to you!

25


Rendezvényeink 2014-ben

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál Június 19. Június 20. Június 21. Június 21. Június 22. Június 22.

Április 26. Október 25. Július 3. –augusztus 29.

Quartetto di Cremona Teresa Carreòo Quartett / Yaracuy Quartett Armida Quartett és Ewa Kupiec (zongora) Talich Quartet Dover Quartet Casal Quartett és Katja Riemann

Esterházy-kastély

Liebhaber-Concerte (hercegi szalonzene) Panseron: Requiem I Virtuosi ambulanti

Esterházy-kastély

Nyári zenei matinék minden csütörtökön és pénteken

Esterházy-kastély

Piknik koncertek Július 5. Július 6. Augusztus 9. Augusztus 10.

„Diadalmenet” piknikkoncert „Diadalmenet” piknikkoncert „Operagála” piknikkoncert „Operagála” piknikkoncert

Esterházy-kastély

November 28–30.

Advent Fraknó várában

December 5-8.

Advent a Lackenbachi kastélyban

Lackenbachi kastély

December 12-14.

Advent az Esterházy-kastélyban

Esterházy-kastély

Pannon Karácsonyi Gála

Esterházy-kastély

December 18.

26

Fraknó vára


Csomagajánlatok

A zene bűvöletében (júliusban és augusztusban minden csütörtökön és pénteken 11.00 órakor)

+ Egy pohár pezsgő a Café Maskaronban, a kastély belső udvarán

+ Belépő a zenei matinéra az Esterházy-kastélyban + „Hercegnői lakosztályok” c. kiállítás megtekintése vezetéssel (tárlatvezetési időpontokban)

Időtartam: kb. 2,5 óra – csomagár: € 19 /fő

Fejedelmi délután + „Hercegnői lakosztályok” c. kiállítás megtekintése vezetéssel (tárlatvezetési időpontokban)

+ Kávé és sütemény a Café Maskaronban, a kastély belső udvarán (melanzs vagy hosszú kávé és egy szelet sütemény) Időtartam: kb. 1,5 óra – csomagár: € 13 /fő

Esterházy borok – hagyomány és korszerűség + Belépő a kastélypincében található Bormúzeumba (a kiállítás egyéni megtekintése)

+ Borkóstoló a Selektion Burgenland vinotékában az Esterházy-kastéllyal szemben (3 burgenlandi bor kóstolása ínyenctál kíséretében)

Időtartam: kb. 1,5 óra – csomagár: € 17 /fő

Lenyűgöző várlátogatás + Vendégek fogadása, koccintás pezsgővel az ajándékboltban + Várvezetés és az Esterházy ősgaléria egyéni megtekintése (várlátogatás tárlatvezetési időpontokban)

Időtartam: kb. 2 óra – csomagár: € 15 /fő

27


Esterházy-kastély Belépődíjak Hercegnői lakosztályok (csak vezetéssel tekinthető meg) Felnőtt jegy: € 9,00 Kedvezményes/csoportos jegy: € 7,00 Családi jegy: € 19,00 Az Esterházy-kastély fénypontjai* Felnőtt jegy: Kedvezményes/csoportos jegy: Családi jegy:

€ 9,00 € 7,00 € 19,00

e

Haydn explosiv* Felnőtt jegy: Kedvezményes/csoportos jegy: Családi jegy:

€ 7,00 € 5,00 € 15,00

Bormúzeum* Felnőtt jegy: Kedvezményes/csoportos jegy: Családi jegy:

€ 7,00 € 5,00 € 15,00

e

*Csoportos vezetés felára (maximum 50 fő)

€ 45,00

Nyitva tartás 2014. január 3 - március 30. Péntektől vasárnapig ill. ünnepnapokon 9.00 és 17.00 óra Magyar nyelvű tárlatvezetések: 11.30 és 14.30 óra

2014. április 1 - november 11. mindennap 9.00 és 18.00 óra Magyar nyelvű tárlatvezetések: 11.30, 14.30 és 16.30 óra

2014. november 14 - december 28. Péntektől vasárnapig ill. ünnepnapokon 9.00 és 17.00 óra Magyar nyelvű tárlatvezetések: 11.30 és 14.30 óra

Csoportoknak egész évben előzetes egyeztetés alapján Cím Esterházy-kastély 7000 Eisenstadt T +43 (0)2682/638 54 12

28


Általános információk

Fraknó vára Belépődíjak Várvezetés a fegyvergyűjtemény megtekintésével Felnőtt jegy: € 9,00 Kedvezményes/csoportos jegy: € 7,00 Családi jegy: € 19,00 Esterházy kincstár (csak vezetéssel tekinthető meg) Felnőtt jegy: € 9,00 Kedvezményes/csoportos jegy: € 7,00 Családi jegy: € 19,00 Esterházy ősgaléria Felnőtt jegy: Kedvezményes/csoportos jegy: Családi jegy:

€ 9,00 € 7,00 € 19,00

Nyitva tartás 2014. április 1 - október 31. mindennap 10.00 és 18.00 óra Magyar nyelvű várvezetések: 11.30, 14.30 és 16.30 óra Magyar nyelvű tárlatvezetések a kincstárban: 12.45 és 15:45 óra

csoportok részére külön megbeszélés alapján Cím Fraknó vára 7212 Forchtenstein T +43 (0)2626/812 12

Esterházy kombinált belépő 2014-ben* 1 jegy = 2 kiállítás Felnőtt jegy: € 13,00 Gyermekjegy (6 - 16 év): € 6,50 *) Az Esterházy-kastély vagy a fraknói vár két kiállítására érvényes.

29


Szentmargitbányai kőfejtő Belépődíjak Megtekintés idegenvezetéssel Felnőtt jegy: Kedvezményes jegy: Családi jegy: Iskolai osztályok (fejenként):

€ 5,50 € 4,50 € 13,50 € 4,00

Német nyelvű tárlatvezetések:

2014. május - június ill. szeptember - október Péntektől vasárnapig ill. ünnepnapokon 10.30 és 15.30 óra 2014. július - augusztus mindennap 10.30 óra Cím Szentmargitbányai kőfejtő 7062 St. Margarethen T +43 (0)2682/638 54 12

Lackenbachi kastély Belépődíjak Természeti Élménymúzeum Felnőtt jegy: Kedvezményes jegy: Családi jegy: Csoportos jegy idegenvezetés nélkül: Csoportos jegy idegenvezetéssel: Nyitva tartás 2014. március 1 - május 31. Szerdától vasárnapig ill. ünnepnapokon 9.00 - 17.00 óra 2014. június 1 - augusztus 31. mindennap 9.00 – 17.00 óra 2014. szeptember 3 - december 21. Szerdától vasárnapig ill. ünnepnapokon 9.00 – 17.00 óra Cím Lackenbachi kastély 7322 Lackenbach T +43 (0)2619 20 012

30

€ 5,00 € 3,00 € 12,00 € 4,00 € 5,00


Általános információk

Esterházy gyűjtőjegy 2014-ben 1 jegy = 9 kiállítás 4 helyszínen Felnőtt jegy: € 36 Gyermekjegy (6 - 16 év): € 18

Az árak 2014. január 1. és december 31. között érvényesek. Az árak személyenként értendők és tartalmazzák az általános forgalmi adót. A változtatás jogát fenntartjuk. A csoportos kedvezmények minimum 20 fő esetén érvényesek. Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezést kérünk. Gyermekek számára hat éves korig a belépés díjtalan. A családi jegy a szülők (illetve nagyszülők), valamint két 16 év alatti gyermek számára érvényes. Idegenvezetők és buszvezetők számára a belépés díjtalan. Gyermekek-tárlatvezetésekkel kapcsolatos tájékoztatás az alább elérhetőségeken kérhető: +43 2682 63004-715 és kulturvermittlung@esterhazy.at. Kutyákat sajnos nem áll módunkban beengedni. Megértésüket köszönjük.

31


Megközelítés

Trausdorf St. Margarethen

Információ & kapcsolat Esterházy Privatstiftung Esterházyplatz 5. 7000 Eisenstadt T +43(0)2682/63854-12 ausstellung@esterhazy.at Bérbeadás Az Esterházy-kastély, a Lackenbachi kastély és a fraknói vár helyiségei bérbe vehetők rendezvények, vállalati ünnepségek és esküvők lebonyolítására. T + 43 2682 / 630 04-710 vermietung@esterhazy.at

esterhazy.at Az Esterházyt megtalálja itt is:

 Nyomdahibák és tévedések joga fenntartva. 2014. január.

individual-folder_de_2014_2_13_11_26  
individual-folder_de_2014_2_13_11_26