Page 1

THE OHIO STATE UNIVERSITY

AUSTIN WESSELS ARCHITECTURE + DESIGN PORTFOLIO BACHELOR OF SCIENCE IN ARCHITECTURE


SOFTWARE SKILLS

RHINOCEROS 3D

Ps ADOBE PHOTOSHOP

Ai ADOBE ILLUSTRATOR

RESUME SUMMARY

Id ADOBE INDESIGN

AUTOCAD

REVIT

SKETCHUP


EDUCATION The Ohio State University - Columbus, OH; 2017(expected) Bachelor of Science in Architecture City/Regional Planning Minor Major GPA: 3.68 Member of AIAS - Freedom by Design Committee

Colerain High School - Cincinnati, OH; 2012 Summa cum Laude

AWARDS -AIA Ohio Student Design Awards finalist - Summer 2016 -Finalist chosen as one of projects to represent Ohio State in the AIA Ohio Awards Competition.

-OSU Dining Services Student Manager of Year - Fall 2015 -Voted by managers and peers as Manager of the Year for the Mirror Lake Creamery and Grill dining location on campus.

AUSTI N WESSELS (513) 446-1716 austinswessels@gmail.com linkedin.com/in/austinwessels issuu.com/austinswessels/docs Current Address: 250 Chittenden Ave., Apt. 306 Columbus, Ohio 43201 Home Address: 5595 Dry Ridge Road Cincinnati, Ohio 45252

STUDIO COURSES EMPLOYMENT Student manager - Mirror Lake Creamery and Grill Columbus, Ohio; 10/2013 - present

-Relay directions from management to associates to ensure quality service. -Prepare schedules and assign associates to work stations. -Assists in interview process and hiring new assistants. -Work 15+ hour week.

Supervisor - Kings Island Amusement Park

Mason, Ohio; 6/2012 - 8/2015 -Maintain food and equipment inventories. -Manage staff of 10+ across seven food stands.

-Brainstorm ideas with fulltime staff to improve service and sales. -Worked 50-60 hour weeks during summers with daily sales of $5,000.00+.

SOPHOMORE STUDIO I FALL 2014 6 credits INTRODUCTORY DESIGN

SOPHOMORE STUDIO II SPRING 2015 6 credits COMPLEX FORMS AND CIRCULATION

JUNIOR STUDIO III FALL 2015 6 credits URBAN MUSEUMS

JUNIOR STUDIO IV SPRING 2015 6 credits MASTER PLANNING AND RESEARCH CENTER

SENIOR STUDIO V FALL 2016 6 credits MUSIC HALL

SENIOR STUDIO VI SPRING 2017 6 credits URBAN ATHLETIC ARENA


TABLE OF CONTENTS

2


DAPPLED FOREST San Francisco House of Music

AP[ART]URES

4-11 12-19

The New Wexner Gallery and Art Center

FARMING MARKET Waterman Agricultural and Natural Resources Laboratory

RETREAT WITHIN A RETREAT Vacation House

PROTRUSIONS Barack Obama Presidential Library

20-25 26-31 32-37

3


DAPPLED FOREST

SAN FRANCISCO HOUSE OF MUSIC LOCATION: SAN FRANCISCO, CA. FALL 2016 - SENIOR STUDIO - GUI COMPETITION ARCH 4410; 14 WEEKS INSTRUCTOR: JUSTIN DILES

The San Francisco House of Music is a music venue located in Golden Gate Park in San Francisco. The program includes three performance halls of various sizes as well as education spaces and a restaurant to encourage outside visitors to the venue. The main idea is to ďŹ nd a way to create a building that is incorporated into the complex site from every angle as well as create a forest, or park, like experience for the visitors. Two main entrances, one from the lower road, and a roof pavilion entrance from the top of the hill. The façade of the building becomes a pipe structure that not only becomes the main structural support, but also is made to emulate that of a forest. In order to encourage vertical movement, the three theatres are placed at gradually elevated heights along the axis of the building starting with the main theatre embedded into the hill and eventually reaching the chamber hall hovering in the tower part of the building.

5


SITE PLAN


B

15 4

2

A

A

14

15

15

TOP FLOOR PLAN

13

12

11

A

A 13

SECOND FLOOR PLAN

10

6 9 5 A

4

11

A 8 7

3

2

FIRST FLOOR PLAN

PLAN KEY

1. PATIO 2. ENTRANCE 3. LOBBY 4. INFORMAL PERFORMANCE SPACE 5. ADMINISTRATION 6. GIFT SHOP 7. BAR 8. RESTAURANT

1

9. KITCHEN 10. BACK OF HOUSE 11. MAIN CONCERT HALL 12. BLACK BOX THEATRE 13. PRACTICE ROOMS 14. CHAMBER MUSIC HALL 15. ROOF GARDEN B

7


BLACK BOX THEATRE HANGING INTO LOBBY

8


MAIN THEATRE ENTRANCE

RESTAURANT AND CHAMBER HALL HANGING ABOVE

SECTION A-A

9


MODEL SHOWS HOW THE EXTERIOR PIPE SKIN INTERACTS WITH THE INTERIOR PIECES AND CREATES A BARRIER BETWEEN THE OUTSIDE AND INSIDE.

SECTION MODEL THROUGH CHAMBER HALL LOCATED IN TOWER PORTION OF BUILDING. SHOWS SUPPORT OF OUTER WALL AND HOW IT HANGS DOWN INTO LARGE SPACE BELOW

CHAMBER HALL PERSPECTIVE

10


SITE MODEL OF GOLDEN GATE PARK


AP[ART]URES THE NEW WEXNER GALLERY AND ART CENTER LOCATION: COLUMBUS, OH. FALL 2015 - JUNIOR DESIGN STUDIO ARCH 3410; 7 WEEKS INSTRUCTOR: JACKIE GARGUS

The New Wexner Gallery and Art Center is meant to be a new gallery in the Arts District of downtown Columbus, Ohio to house a portion of the Wexner family’s extensive art collection. The building is also expected to contribute to the campus of CCAD next door by including a number of classrooms as well as a large auditorium space. An artist-in-residence space is also included in the program of the building. The basis behind this project was to create a courtyard building by certain bars of space that each served their own function but became connected through overlapping and the overflow into the courtyard. The gallery spaces became a system of overhanging platforms to encourage a connection between all of the artwork in the galleries. The front of the building is seemingly raised off the ground through the use of columns and glass to create a connection to the back courtyard and auditorium while the ‘skin’ of the building is draped over to give it a very lightweight feeling. The perforated skin becomes a feature to not only allow light into the building but also add to the artistic qualities to match the artwork within.

13


SITE PLAN

14

MAIN APPROACH TO BUILDING ALONG BROAD STREET


10 8

3

PLAN KEY 1. ENTRY/LOBBY 2. TICKET DESK 3. GALLERY 4. MUSEUM SHOP 5. CAFE 6. RESIDENCE APARTMENTS 7. AUDITORIUM 8. EDUCATION 9. TECHNICAL 10. ADMINISTRATION

3

6

7

3

THIRD FLOOR PLAN

3 1

2

5

9

4

SECOND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

15


COURTYARD BETWEEN ART MUSEUM AND ARTIST RESIDENCES

VIEW FROM GALLERY SPACE TOWARDS MAIN FLOOR


STRUCTURE VS. DRAPED PERFORATED SKIN

SECTION A

SECTION B


WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

18


19


Forest Ecology Research

Dairy Barns

Visitor’s Center

Wetland Research Building

NY KEN

Horticulture Plots Enhanced Stream Community Gardens Farmer’s Market

Main Walk/ Bike Path


FARMING MARKET WATERMAN AGRICULTURAL AND NATURAL RESOURCE LABORATORY -FARMER’S MARKETLOCATION: COLUMBUS, OH. SPRING 2016 - VERTICAL DESIGN STUDIO ARCH 4410; 14 WEEKS INSTRUCTOR: ANDREW CRUSE

Dairy Campus

OLE NTAN

Waterman Agricultural and Natural Resources Laboratory is a research farm located near the Ohio State University campus in Columbus, Ohio. The directive of the studio was to provide a new Vision Plan for the farm on how it can change and operate more as a function of the university in the future. Group work was done to create this Master plan and from there individual projects that were a piece of this full plan were designed to further implement the ideas.

GY F

Agriculture Plots

WY Riparian Edge

Demonstration Plots

Bio Retention Basins

Chadwick Arboretum

The Vision Plan of the group was to create a place that brought campus and community together to create a vibrant area of research and recreation. To further this idea, the individual project that was pursued was the design of a farmer’s market that found a way to use the site as a means of production as well. The market became the main piece of the lower portion of the project and made way for the top level to become the ‘farm land.’ A series of greenhouses intersected the roof as well as each other to allow for this production. This idea also began to explore the notion of the fifth façade, or the roof, and how this can be an important architectural design element.

Campus Buildings

STUDENT DESIGN AWARDS FINALIST

LANE

Scale- 1: 250

21


EXPLODED CONCEPTS DIAGRAM FOREST ECOLOGY

HORTICULTURE

Pr og ra m m at ic

Se pa ra tio n

RESEARCH PLOTS

ANIMAL PRODUCTION

CROP/RESEARCH PLOTS

RETENTION PONDS

WETLAND ECOLOGY

Bu ild in g

O rg an iza tio n

CAMPUS/RECREATION

Bl ee di ng

of Ed ge s

O ve rla pp in g

G rid s

COMMUNITY GARDEN/MARKET


TRANSFORMATION FROM THE GRID MAXIMUM THERMAL CONTROL

THERMAL ONION PERSPECTIVE

MINIMUM THERMAL CONTROL


GROUND LEVEL PLAN

SECTION PERSPECTIVE THROUGH MARKET AND GREENHOUSES ABOVE


GREENHOUSE LEVEL PLAN


RETREAT WITHIN A RETREAT VACATION HOUSE LOCATION: COLUMBUS, OH. FALL 2014 - SOPHOMORE DESIGN STUDIO ARCH 2410; 4 WEEKS INSTRUCTOR: BETH BLOSTEIN

Located on the banks of the Scioto River just north of the Audobon Nature Center sits the site of this Vacation House in Columbus, OH. Connecting the house to the site was very important to designing a successful house, but it being a vacation house leads to the design problem of also making it a place that can be partitioned off from the rest of the world. The program included room for a family of four as well as an in-law suite and bird watching post because of the broad array of bird species found in the nearby Audobon Park. The main idea behind this house was creating an open plan house to encourage interaction between the family, while on vacation, while also connecting them to the beautiful surrounding landscape. A three tier offset house was created that allowed for a clear separation of space, especially with the third floor in-law suite, as well as created private outdoor balconies for each upper floor. The only “rooms” of the house were either cut out of the thick poche of the facade facing the highway to the north, or extrusions out of the south facade. These extrusions began to create small retreats within this house that allowed members of the family to get away and have some alone time if necessary.

27


SITE PLAN

IC R

ET

M O

N

O

AX SE N

O TI

C T

U

C

28

TRANSFORMATION OF FORM DIAGRAM


VIEW THROUGH LIVING ROOM OUT TOWARDS RIVER

SECOND FLOOR PATIO OFF OF BEDROOMS


THIRD FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

30

FIRST FLOOR PLAN


SECTION A


PROTRUSIONS BARACK OBAMA PRESIDENTIAL LIBRARY LOCATION: CHICAGO, IL. FALL 2015 - JUNIOR DESIGN STUDIO ARCH 3410; 7 WEEKS INSTRUCTOR: TROY MALMSTROM

The Barack Obama Presidential Library and Conference Center is meant to be a prominent building located on Wolf Point in downtown Chicago, as this is a central location along the river and located in the city of Obama’s childhood. The Library is to be a collection of items of importance from Obama’s presidency as well as a Conference Center and hotel to accomodate a large number of diplomats and other guests. The library and conference center are not only to include museum galleries and meeting rooms, but also a large great hall, boat dock along the riverwalk, and an auditorium for lectures and other performances. An orientation theatre to accomodate guests to the museum is another important feature as well as a restaurant that is easily accessible from street level. The main idea between the project was creating a sense of connection between different programmatic pieces of the building that would normally be disconnected. Because of the road level being above the site level, the hotel lobby was placed at street level sandwiched between the conference center below and its lobby above, while the actual hotel sits above this level. A large ramp is the circulation that brings one off the river level and street level up to the conference center lobby. One of the most prominent pieces of the building is the large Great Hall located on the point of the site that looks out over the river. The gallery space begins to protrude into the Great Hall and create views between the two levels. This overlap occurs repeatedly throughout the rest of the building.

33


SITE PLAN

HOTEL HOTEL HOTEL HOTEL

HOTEL LOBBY EXHIBITS LOBBY

EXHIBITS

SHIFTING OF STACKED LAYERS

EXHIBITS

EXHIBITS LOBBY HOTEL LOBBY EXHIBITS

OVERLAP OF HOTEL AND EXHIBITIONS

EXHIBITS LOBBY HOTEL LOBBY EXHIBITS


PLAN KEY 1. GREAT HALL 2. CAFETERIA 3. KITCHEN 4. ARCHIVES 5. ADMINISTRATION 6. PRESS AREA 7. MEETING ROOM 8. AUDITORIUM 9. HOTEL LOBBY 10. HOTEL STORAGE 11. EXHIBITION SPACE 12. EXHIBITION LOBBY 13. ORIENTATION THEATRE 14. MUSEUM SHOP 15. BAR 16. RESTAURANT 17. AMPITHEATER

16

15 17

FOURTH FLOOR PLAN

12

17

14

11

13

THIRD FLOOR PLAN

10 4 9 17

11

SECOND FLOOR PLAN

7 7

5

6

7

7

7

7

4 8

7

7

7

7

3

1 2

FIRST FLOOR PLAN

35


VIEW OF EAST ELEVATION FROM STREET LEVEL

SECTION A


GREAT HALL AND VIEW OUT TO RIVER

VIEW FROM BAR DOWN INTO EXHIBITION LOBBY

Austin Wessels Architecture Portfolio - The Ohio Sate University  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you