Page 1

No 1 Undergraduate Portfolio Austen Goodman


About

I am a Canadian student and Candidate BFA Architecture with minors in Electronic Design and Architecture History at the Savannah College of Art and Design in Georgia. My program is very intensive and fast paced involving focused design studios each quarter where we conceptualize, plan, design and render our design solutions. Through this process, I rely on Revit, Rhino, Grasshopper, 3DS Max, AutoCAD, and the Adobe Creative Suite to present my design concepts. I work well with others, take direction and am interested in learning all aspects of the architecture and development business. To compliment my BFA Architecture, my goal is to complete dual Master’s degree in the areas of architecture, and business to combine my design abilities with planning to create livable communities. I have a great sense of adventure and in the fall of 2016 I studied at our campus in Lacoste France where in addition to our design studio, I traveled through France and Spain to see the incredible architecture and also study urban planning and community design. Although I have traveled extensively, there is no question that western Canada is truly inspirational. Whenever I can, I spend time in the mountains hiking, skiing and taking photographs. Understanding natural systems inspires me to apply these principles to design.


Contents

06

Old Talmadge Bridge - Spectorium Studio III

10

Boulder Creek Outpost Studio II

16

Fallout Studio I

18

Latvian Hiking Cabins Competition

22

Makers Community Studio IV in progress

24

Pneumatic Study Studio III

26

Selected Works Extracurricular Work


Stratosphere Spectorium Talmadage Piers Savannah,Ga Studio III Duration: 9 weeks Underground Entry

Stratosphere is a global surveillance center and modern bunker that operates on a threefold defense and surveillance system. Using Adaptive response mechanics, this form responds to incoming information and decides how to appropriately respond. Signals are received from the top satellite dishes and the dispersed throughout the structure. Primary important information and international information is sent to the top deck. National information and less pressing issues are transmitted to the second deck. Local news and other information is sent to the inner core of the model. The information is then processed and the form decides how to best respond. In times of turmoil the structure closes itself up to become an impenetrable structure that is only accessible through underground passage. In less tumultuous times the form responds by opening in a language the mimics a satellite. The program was derived from early WWII bunker typologies and cold war surveillance towers and submarine capsules. The dimensions that run throughout the form hold true to WWII and Cold War programing. However they have been advanced and modified to maximize program capabilities and increase security in the event of crisis.

1'2'3'4'5'6'7 7'8'9' 10'11'12'

13'

14'

15'

16'


Lag Shield

Base Plate

Lag Bolt Rigid Clamp

1’ Thick steel plate

Primary Deck

Secondary Deck

50’ Span Draw Bridge Steel Mesh Grating Gusset Plate W16 x 50 I beam

North Elevation Unfolding Sequence

81.0998° W


Boulder Garage Boulder, Colorado Studio II Duration: 10 weeks The purpose of this studio was to design an outdoor center in boulder Colorado, next to boulder creek near the foothills of the flat iron mountains. Due to the unique nature of the site, challenges included, steep sloping terrain that lead to the river, a large flood plain area, wildfires, multi-modal pathways, and adjacencies to an urban center. The building was also designed to meet the LBC (Living building challenge) guidelines and meet the standards set out by the seven petals. These seven pedals, Place, Water, Energy, Health and Happiness, Materials, Equity, and equality were all defining factors in the design of the building and were major determinants in the outcome of the

project in terms of design, sustainability, and aesthetics.

inspired from eddies that break on the river using the site.

The project guidelines required a mixed use public space that would have a community room, rental/gear shop, cafĂŠ, gear storage, and offices.

The shape began as three masses are were slowly converged into one form and then manipulated using BIM variables which helped determine the most efficient design.

There was a threshold of 10,00 SF, because the building was designed around outdoor use, I chose to design a smaller building, of 5,000 SF and maximize outdoor space usage. This also made mitigating costs and meeting the living building challenge a more achievable goal. Boulder Garage is organized in a radical organizational parti and has a cohesive design that allows for a seamless travel from interior to exterior spaces. The form originated using site lines, and

Solar conditions were also integral to the design, with the main form being oriented on an EW axis and the rotated to maximize sunlight and solar mass efficiency. Also important to the design were site considerations. A large berm was created to deal with the cold northern space, and a green-roof was built with accessible space to encourage occupants to enjoy the building enve-


Passive Lighting Strategies

Comparison of EW/NS for orientation and sustainability programming

Winter Solstice 3PM

Winter Solstice 8AM

Summer Solstice 3PM

Summer Solstice 8AM

Winter Solstice 3PM

Winter Solstice 8AM

Summer Solstice 3PM

Summer Solstice 8AM

N


A

B

C

D

E 5

1. Change Rooms 2. Storage 3. Merchandise and Apparel 4. Bouldering rock 5. Bathrooms 6. Conference room 7. Office Space 8. Office Storage 9. Climbing Wall

4 6.

5. 8. 7.

1.

2.

3.

4.

3

5.

9.

2

1


A

B

C

D

E 5

1. Kitchen 2. Snack Bar 3. Hammocks 4. Climbing Wall 5. Outdoor Seating

4 5.

2.

3

5. 1.

3.

4.

2

1

East West orientation with glazed southern facade to maximize solar gain.

Insulating berm to limit northern exposure and minimize unusable space Thermal Mass, south facing glazing to heat concrete floors Triple Paned Zola Window minimizes winter heat loss.

Green Roof, generates evaporative cooling system for PV panels and reduces air born pollutants increasing PV panel efficiency.

Roof is optimized for PV panel performance and performance is also enhanced by green roof.


Fallout

Lacoste, France Studio I Duration: 8 weeks Fallout is a utopic community that is driven by the desire to explore the unknown. Centered underground in a crevasse this utopian society suggests that the outside world is dystopian in nature, and one must look inward to find utopia. Inspired by fallout shelters of the mid to late 1900’s, this utopia has a focus on subterranean living and exploration. The dynamic geometry of the mass above, communicates movement, a suiting idea for a community that is focused on adventure and pushing physical limits. The main building will have a steel truss system with that is fastened into the bedrock with concrete piers. The underground bunkers in the base camp are carved out using a boring machine and left as they are in their raw form. The shell of the form uses Glass Fibre Reinforced Concrete (GFRC) and Glass Fibre Reinforced Polyester (GFRP). It is reinforced with a steel framing system and left uninsulated.


Amber Road Trekking Cabin Amber Road, Latvia

Independent Project Duration: 10 weeks

Collaboration with Stephany Knize, for Bee Breeders competition

The Amber road is a large and expansive trading network that extends through Latvia and along its coastline. The purpose of this build was to design a cabin that could be placed along the trail in sequence for hikers traveling the amber road. This cabins form was actually derived from an in depth analysis of an amber stone. The form follows the shape and natural geometries of the amber stone and the structure, plan and section compliment the design.

The idea behind our cabin was to create a easy to assemble structure that functioned totally off the grid. The frame is designed for easy assembly on-site, with a foundation made of precast piles that can be brought in, leveled and placed in a very short amount of time. The walls are divided up into panels so they can be brought in from off-site and plugged into the frame, allowing for rapid assembly and an easier on-site build experience. The cabins large sloping roof collects rainwater which it stores and heats up using solar water heaters. The water is

made accessible through gravity fed faucets in both the sink and shower. The cabin is heated by a wood stove and uses solar power to generate light for the low E light bulbs. The toilet is also entirely net zero and organically decomposes of waste without an odor limiting the need for a septic field or a septic pump. Other innovations include a single hung floor-to-ceiling window wall that can be raised or lowered manually. As well as a large roof skylight with shading apertures that can be manually operated from inside.


This cabin is centered around responsive and interactive design. It is equipped with handles and cranks that allow the user to operate the cabin and interact with it only using man power. The top glass skylights are able to be completely closed and sealed during cabin vacancy to protect from storm damage. When the users return they can be opened using a crank and allow the viewers to gaze at the night sky as well as enjoy natural day light. The single hung floor-to-ceiling window wall that can be raised or lowered

Double functioning door and window wall

Hydraulic operated hand crank

Constructivist Joints Bolted Bracket

Hydraulic operated hand crank

Hardfoam insulation walls, sheathing, timber cladding

Precast & reinforced concrete piers

Structural Section


The building frame has been designed with practicality in mind. The frame can be assembled on site, along with the concrete piers. The panels can then be brought in and plugged in after the frame has been built, requiring minimal construction time and skill.

The cabin has been designed to be totally off the grid, the water is collected using roof runoff and heating and small electrical loads are dealt with using solar energy.

Louvre system - the entire top roof is fitted with louvers and a glass sky-lit roof to offer extra lighting and minimizing on electric lighting. This Louvre system is able to be quickly adapted using hand cranks. In storm conditions or overly bright conditions the building can be completely sealed up.

A central hearth acts as the main source of heat for the cabin and also creates an opportunity for food preparation and a place to dry wet hiking gear. The chimney also extends up through the sleeping quarters and acts as a source of heating for that area.

Since there are only 4 beds and a hammock to fit two people, when the cabin gets extremely full the living room bench can be turned into a sleeping space where the occupants simply have to put down light camping mattresses, making the cabin a hospitable space for 8 people.

Exploded Axonometric Axonometric showing structure and mechanical innovations.

The building sits on precast piers which can be brought in, leveled and quickly placed. The idea to lift the building off the ground stems from the precipitation in Latvia, and helps combat extreme water runoff and flooding conditions as the cabins will be placed close to the ocean and in stormy areas.


1.

4. 3.

7.

4.

6. 2.

1.

2. 5.

3.

Ground

Second Floor

1. Kitchen Area 2. Hearth 3. Living Room 4. Fold Out Bed 5. Balcony 6. Bathroom 7. Shower

1. Hammock 2. Beds 3. Gear Cubbies 4. Hot Water Storage 5. Cold Water Storage

Water Conservation System

Passive Solar Water Heater

Gravity Fed Shower

Gravity Fed Sink Faucet

Dry Flush Chemical Free Odorless - Waterless Toilet Hot Water Collection Tank Cold Water Collection

5.


Makers Community and Residence Pittsburgh Pennsylvania

Studio IV Duration: 10 weeks

Still in progress

The premise of this project was to create a makerspace that would be sustain the entire Pittsburgh community. Other program requirements include a large residential space that would accommodate 66 units and a large retail space with an anchor space. Pittsburgh is currently working on revitalizing its image, moving away from coal and steel fabrication and into sustainable infrastructure and research. Since Pittsburgh is so concerned about the health of its city, I thought it was applicable that this building be centered around healthy living.

The entire structure will be made using CLT, and take into consideration the living building challenge and avoid using any toxic and red listed materials. I have also designed the current mass to maximize light and green space on the site, with the idea that this will boost the mental health of the occupants, especially makers who are spending long hours working in the studio.

green space and maker based retail. Analyzing trends, I learned that the site is in a rather well visited part of town that lacks the infrastructure of the downtown core. While there were also many small food shops, there was no anchor market for the community, and thus I have proposed a large health food market and culinary school that will be able to sustain the maker community as well as other local community members.

Approaching this program, the most important issues in my studies were related to site conditions - and local demographics. in regards to traffic,

The last element of my current presentation is to add a facade that will tackle the intense EW glare from the building, taking into account solar


‘Solar Insolation Data from Revit’

Grasshopper Script

Parametric Control of Building CompoUsing Grasshopper I have modeled the proposed facade and then put it through solar insolation tests. I have then taken the solar insolation values and applied them to the facade and made perforations that respond to solar conditions. The current render is simply a place holder with approximated solar insolation values. More testing will be undergone before the final facade and supporting structure are

Evolution of Form Responding to

Original Facade

Facade with solar insolation data based perforations

Major Roads and Transportation Routes

Maker Based Retail

Site Analysis and Project Scope Greenspace Analysis


Pneumatic Structural Exploration Siteless

Studio III Duration: 1 week Collaboration with Andrea Ortiz, Vero Paulon, Tofu Chen

The pneumatic structure was an introduction exercise to my third studio project which focused on structure. This was an exercise on site-less architecture, that immediately questions the consideration of structure. An inflatable architecture challenges our pre-conceived notion of building envelope, wall, structure, construction, and poche. To begin this project our team wanted to find an element in nature and then replicate and abstract it in a more constructivist sense.

The Pneumatic structure was inspired by the dynamism of the wave, and the way it created a unique and natural interior space. We wanted to address the form of the wave as well as the juxtaposition of space and light within the project. A tight interior entry way is contrasted by a large and open interior space. A preconceived design was projected onto the outer shell of the structure. It was added to create a more compelling visual experience as well as project a unique pattern on the interior.

One side is very open and light, well the other side starts very light and progressively darker with the overlap of tape. I used Rhino as a visualization tool for this project, flattening the outline and plotting it as a pattern. The polyethylene plastic was then cut out using the pattern and assembled to spec. Using the rhino model we were also able to calculate the volume of the structure and determine how many fans would be needed to inflate the structure.


Modeling 3D Printing

Over the course of my undergraduate studies I have dedicated a lot of my time to both hand modeling, 3D printing, and wood working. Recently I had the opportunity to use 3D printing to produce detailed industrial facility models for EOG Resources. These models are used for safety training and instructional tools for new workers. The facilities were originally drawn in AutoCAD used as the primary tool to draft facility design and specifications. My responsibility was to isolate and convert the AutoCAD format of the complex skids and then exported as STL files. This was an innovative and complex process in file conversion to maximize the 3D printer format to print accurate and detailed models of industrial facilities. I also had the opportunity to apply 3D printing techniques to design prototypes of new parts. This innovative process, involved working directly with engineers to translate their design visualization into very specific prototypes to meet all engineering specifications.


Austen Goodman Portfolio (outdated)  

Please see updated portfolio: https://issuu.com/austengoodman/docs/portfolio

Austen Goodman Portfolio (outdated)  

Please see updated portfolio: https://issuu.com/austengoodman/docs/portfolio

Advertisement