Page 1

AURUBIS

ARCHITECTURAL COPPER SURFACES_ FORMS_ SYSTEMS X

X

y

AURUBIS

FOXROD

y

X=uppercase height

y

X

AURUBIS

X

ARCHITECTURALNORDIC GREEN X

X

AURUBIS

COPPER SURFACES

FORMS SYSTEMS

y

AURUBIS

· FOXROD

y

X=uppercase height

y

X

AURUBIS

AURUBIS

NORDIC ·ROYAL

ARCHITECTURAL AURUBIS NORDIC COPPER ARCHITECTURAL surfaces / forms / systems

NORDIC COPPER pinnat / muodot / järjestelmät

AURUBIS

kupari ideoittesi toteuttamisessa

NORDIC·ROYAL

X

AURUBIS

NORDIC ·GREEN AURUBIS

NORDIC ·ROYAL


Aurubis kupariarkkitehtuuri Aurubis on Euroopan suurin kuparintuottaja, sillä on yli 140 vuoden kokemus alalta ja yhtiö on johtava kuparin kierrättäjä maailmalla. Nimi Aurubis, ”punainen kulta”, juontaa juurensa latinan kielestä ja kuvastaa kuparin huomattavaa merkitystä sivistyksellemme sen alkuajoista saakka. Aurubis Architectural syntyi, kun yhtiö osti 2011 Valssatut tuotteet divisioonan Luvata-konsernilta, jolle tuotanto oli siirtynyt Outokumpu Oy:ltä. Outokumpu oli aloittanut valssattujen tuotteiden jalostuksen jo 1940-luvulla kehittäen kuparisia katto ja julkisivuverhoilun tuotteita. Aurubis Architectural divisioona on sitoutunut kehittämään kupariarkkitehtuurin perintöä ja Nordic- tuoteperhettä yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa.

Kupariarkkitehtuuri Kupari on yksi ensimmäisistä ihmisen hyödyntämistä metalleista ja on samalla eräs vanhimmista rakennusmateriaaleistamme. Sillä on ainutlaatuisia ominaisuuksia ja erityispiirteitä. Modernismin myötä kupari kävi lävitse muodonmuutoksen kestävän kattomateriaalin roolista ”arkkitehtoniseksi ihoksi”, jota voitiin käyttää minkä tahansa pinnan verhoilussa: Valssatun kuparin muokattavuus tarjoaa mahdollisuuden verhoilla sillä lähes rajoituksetta millaisia arkkitehtonisia muotoja tahansa. Verhoiltava pinta voi olla tasainen, kaareva, kulmikas ja olla missä tahansa kallistuskulmassa tai kaltevuusasteessa. Tästä johtuen kupari arkkitehtien ilmaisun välineenä soveltuu kokonaisvaltaisena verhoilumateriaalina korostamaan rakennuksen

2

aurubis architectural

Tampereen kaupunginkirjasto Metso, on innostava esimerkki kuparin käyttömahdollisuuksista ja arkkitehtonisen muodon vapaudesta. Rakennus on valmistunut 1985. Arkkitehdit: Reima ja Raili Pietilä.

massamuotoja ja ylläpitämään materiaalitunnun jatkuvuutta. Arkkitehdit hyödyntävätkin tätä muotoilukapasiteettia, joka pääsee oikeuksiinsa tavoiteltaessa monimuotoisuutta: Siirtyminen postmodernismiin ja sitä seuranneeseen aikakauteen on avannut mahdollisuuksia kuparin hyödyntämiselle uusien ilmaisukeinojen välineenä. Osana nykypäivän arkkitehtuurin dynaamisuutta tässä tarjoutuu todellinen ilmaisunvapaus.

Suunnitelmat toteutuvat; kupari saa muotonsa Tässä esitteessä kerromme arkkitehtuurin luomistyön mahdollisuuksista, suunnittelun vapaudesta, joka yhteistyössä kanssamme avaa tien kupariarkkitehtuurin huomispäivään vailla muodon rajoitteita. Esitteessä tutustutaan siihen, miten Aurubis Architectural määrittelee uudelleen kuparin käyttömahdollisuudet tämän päivän muotoilua varten pinnat, muodot ja järjestelmät tuoteperheen avulla. Kyse ei ole ennalta määrätystä tuotevalikoimasta, vaan kyse on inspiraation lähteestä ja luovan yhteistyön perustan rakentamisesta. Osaamisemme ja henkilökohtainen palvelumme ovat keskeisessä roolissa arkkitehtonisten visioittesi toteutumisessa, tarjoammekin mahdollisuutta olla mukana hankkeissa varhaisessa vaiheessa. Internet-sivustomme, www.aurubis.com, sisältää yhteystietomme, lisätietoja tuotteistamme ja palveluistamme sekä interaktiivisia työkaluja, joiden avulla voit tarkastella suunnittelu- ja määrittelyprosessin jokaista vaihetta.


AURUBIS KUPARI

Ekologialtaan herkälle arktiselle alueelle rakennettu Svalbard Science Centre (Arkkitehdit: Jarmund/Vigsnæs), jonka julkisivu on suunniteltu antamaan suoja kovia arktisia olosuhteita vastaan kupariverhoilulla.

Aurubis kupari – ominaisuudet Arkkitehtonisten kohteiden, kuten julkisivujen verhoilussa ja kattojen päällystämisessä, käytetään yleisesti ns. ”DHP-kuparia”. Aurubiksen tuotteet täyttävät standardin EN 1172:1997, “Kupari ja kupariseokset. Levyt ja nauhat rakennuskäyttöön”, mukaiset vaatimukset. Lisäksi materiaalit täyttävät rakennustuotteiden CE-merkinnän käyttöön tarvittavat vaatimukset. Kupari on puhdas luonnonmateriaali, jolla on lukuisia ainutlaatuisia ominaisuuksia:

 atina suojaa kuparia missä tahansa ilmasto-olosuhteessa; Kestävä, P ongelmaton, huoltovapaa.

 uparilla on alhaiset elinkaarikustannukset ja kevyenä sekä muovautuvana K päällysmateriaalina se suojaa alusrakenteen hyvin.

 upari säilyttää muotonsa sään ja lämpötilojen vaihteluissa; Alhainen K lämpöliike, korkea sulamispiste.

 upari ei ole terveydelle vaarallinen metalli: Sillä on antibakteerisia K ominaisuuksia ja siksi se soveltuu hyvin kosketeltavienkin pintojen sisäverhoilumateriaaliksi.

Kuparin kestävyydestä ja sen ekologisuudesta todistaa arkkitehtuurin historia. Se on myös täysin kierrätettävä materiaali. Aurubiksen Nordictuotteista 97 % on viimevuosina valmistettu kierrätyskuparista. Tästä johtuen kuparintuotannon GWP-lukema, eli kasvihuonehaitallisuus, on merkittävästi alhaisempi kuin ruostumattoman teräksen tai alumiinin.

Arkkitehtuuriin liittyvät mahdollisuudet

ritilä- ja reikälevyt, sekä punotut verkot avaavat uusia mahdollisuuksia suunnittelijoille. Paneelien, kasettien ja levyjen asennustekniset ratkaisut taasen antavat arkkitehdeille mahdollisuuden hallita arkkitehtonisessa ilmaisussa muodon mittakaavaa ja pinnan muotoa. Kuparille ominaisen patinoitumisen yhteydessä syntyvät värimuunnokset ovat johtaneet Aurubis Nordic- pintojen kehittämiseen. Tämä yksilöllinen, erikoislaatuinen ja huomiota herättävä sinisen ja vihreän värinen hallittu patina avaa aivan uusia näkymiä rakennustaiteen huomispäivälle.

Kokonaan kupariin verhoiltu rakennus, monimuotoinenkin arkkitehtoninen luomus, henkii materiaalin jatkuvuudesta. Kuparipäällysteinen julkisivun yksittäinenkin muotoaihio nousee niin ikään yksilöllisenä esiin rakennuksen arkkitehtuurissa varsinkin, jos sen yhteydessä on jokin muu korkealuokkainen materiaali. Lisäksi kuparin käyttö sisustusarkkitehtuurissa on lisääntynyt huomattavasti. Standardituotteidensa lisäksi Aurubis tutkii yhdessä suunnittelijoiden kanssa uusia ratkaisuja kuparin käytölle arkkitehtuurissa; Teksturoidut, profiloidut ja muovatut tuotteet. Harsomaisuuden ja läpinäkyvyyden luomisessa

aurubis architectural

3


Kupariset pinnat

Merkittävän Dipoli-rakennuksen laajamittaiset kuparijulkisivut ovat alkaneet 40 vuoden jälkeen patinoitua vihreiksi. Arkkitehdit: Reima ja Raili Pietilä.

Kuparin luonnollinen patinoituminen on yksi sen ainutlaatuisista ominaisuuksista. Vain muutamissa päivissä Nordic Standard alkaa hapettua pinnaltaan muuttuen väriltään tehdaskirkkaasta ”punaisesta kullasta” pähkinän sävyiseksi, joka vuosien saatossa muuttuu tumman suklaan ruskeaksi väriltään. Patinan väri voi lopulta muuttua vihreäksi tai merellisessä ympäristössä siniseksi. Prosessissa kuparin pinnan patina muuntuu sen malmimuodon kaltaiseksi yhdisteeksi. Patinakerros suojaa metallia korroosiolta erittäin hyvin, pinnan naarmutkin korjaantuvat patinoitumisen vuoksi nopeasti. Tämä takaa kupariverhoilulle pitkän käyttöiän. Patinoituminen on kosteuden funktio: Loivat, sateen jäljiltä märiksi jääneet pinnat patinoituvat nopeammin kuin jyrkät pystyt pinnat ja

4

aurubis architectural

sateelta suojassa olevat alueet, jotka patinoituvat hitaammin. Toisin sanoen katot patinoituvat nopeammin kuin seinät. Ilman epäpuhtaudet niin ikään nopeuttavat patinoitumista. Puhtaassa ilmastossa kupariverhoilun väri siis muuntuu hitaammin kuin teollisessa tai urbaanissa ympäristössä. Monimutkaiset olosuhteiden muuttujat vaikuttavat patinoinnin etenemään antaen kupariverhoilulle elävän ja ainutlaatuisen luonteen värityksen suhteen.


NORDIC PINNAT

Nordic Pinnat Viimeisten vuosikymmenien aikana Aurubis on kehittänyt teollisia menetelmiä, joilla saadaan aikaiseksi kuparin erilaisissa hapettumis- ja patinoitumisvaiheessa olevia pintoja. Menetelmät myötäilevät luonnon omia prosesseja vailla vieraita kemiallisia lisiä. Olennaista on se, että prosesseissa saavutetut muutokset vain korostavat kuparia luonnollisena ja elävänä materiaalina. Aurubis Nordic tuotteet sisältävät erilaisia esihapetettuja – ja patinoituja pintoja. Runsaaseen pintavalikoimaan tuovat lisänsä kupariseokset Nordic Brass ja kullanvärinen Nordic Royal™. Nordic Pinnat jatkavat patinoitumista ilmanalan olosuhteiden ja ilman epäpuhtauksien vaikutuksesta. Nordic Brass muuttuu näistä nopeimmin, Nordic Royal™ hitaimmin säilyen lähes muuttumattomana. Kaikki niistä siis kehittyvät edelleen muuntuen atmosfäärisissä olosuhteissa estetiikaltaan hitaasti yhä kauniimmiksi. Aurubis Nordic Pinnat esitellään yksityiskohtaisemmin seuraavilla sivuilla. Aurubiksen asiantuntijat tekevät mielellään yhteistyötä arkkitehtien kanssa kehittääkseen yksilöllisiä ratkaisuja esitteen tuotteiden lisäksi. Mahdollisimman aikainen mukanaolomme arkkitehtuurin suunnittelussa on avainasemassa prosessissa.

aurubis architectural

5


Nordic Standard

Nordic Standard – kirkas kupari

Nordic Standard on kupari, jota ei ole esihapetettu eikä -patinoitu. Sen pinta on kirkkaan kullanpunertavan peilaava, joka patinoituu ilmanalan ja ilman epäpuhtauksien funktiona kuten on edellä kuvattu. Nordic Standardia on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,4 – 4,0 mm Enimmäisleveys: 1050 mm.

6

aurubis architectural


NORDIC PINNAT

aurubis architectural

7


Nordic Brown™ Light

Nordic Brown™

Nordic Brown –

esihapetettu kupari Nordic Brown™ on esihapetettu Aurubiksen tehtailla, näin kuparin väri jo asennuksessa on sellainen, kuin mitä se vuosien jälkeen tulee olemaan. Oksidikerroksen paksuus määrittelee värin. Saatavilla on vaaleampi Nordic Brown™ Light ja tummempi Nordic Brown™. Esihapetetussa pinnassa eivät näy asennuksen jäljiltä syntyvät kosketusjäljet, jotka aiheuttavat Nordic Standard tuotteen pintaan ensialkuun lyhytaikaista läikikkyyttä. Vaaleampaa ja tummempaa tuotetta voidaan yhdistellä vaihtelevan ilmaisun aikaansaamiseksi. Nordic Brown™ on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,5 – 1,5 mm Enimmäisleveys: 1000 mm.

8

aurubis architectural


NORDIC PINNAT

aurubis architectural

9


Nordic Green™ Traditional

Nordic Green™ Living 1

Nordic Green™ Living 2

Nordic Green –

esipatinoitu kupari Nordic Green™ tuotteiden parissa suunnittelijoille avautuu vertaansa vailla oleva suunnitteluvapaus ja mahdollisuus määritellä ”Living” pinnoista vihreän patinan tyyppi ja värin intensiteetti. Tarkkaan valvotuissa tuotantoolosuhteissa esihapetettu kupari käsitellään kupariyhdisteillä, joilla saadaan aikaiseksi vihreä patina. Tuotannon prosessissa voidaan kontrolloida tarkkaan patinan vihreän värin syvyys, pinnan elävyys ja kuinka paljon tummaa esioksidoitua pintaa patinan alta jää näkyviin. Aurubiksen asiantuntijat tekevät mielellään yhteistyötä arkkitehtien kanssa eriasteisten patinapintojen aikaansaamiseksi, esimerkiksi haettaessa oikeaa patinaintensiteettiä tulevan rakennuksen verhoilulle, joka sopii esimerkiksi jo olemassa olevan kupariverhoilun yhteyteen. Esipatinoitu kupari on taivutettavissa ja muovattavissa eikä patinoidun kuparin mitta ole rajoitettu, sillä koko nauhakela voidaan käsitellä tuotannonlinjalla. Nordic Green™ on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,5 – 1,5 mm Enimmäisleveys: 1000 mm.

10

aurubis architectural


NORDIC PINNAT

Vihreä patina Yleisin kuparin patinassa esiintyvä kuparimineraali on luonnon emäksinen kuparisulfaatti brokantiitti. Aurubiksen tehdasvalmisteiset patinat tuotetaan siten, että valmistus vastaa sitä prosessia, jonka pohjalta brokantiittikin syntyy: Brokantiitti on vaalean sininen puhtaana, mutta ilman epäpuhtaudet tuottavat aavistuksen keltaista väriä luonnonolosuhteissa kehittyvään patinaan. Nordic Green™ patinaan keltainen väri saadaan aikaiseksi tuomalla prosessiin vähäinen määrä rautasulfaattia. Näin syntyy luonnonmukaisesti kehittyvän patinan vihreä väri. Aurubiksen esipatinointi on kemialliselta koostumukseltaan sellainen, että kupari jatkaa patinoitumistaan luonnonolosuhteissa. Nordic Green™ siis muuttuu ajan saatossa, kuten luonnonmukaisesti alusta saakka patinoituva käsittelemätön kuparikin tekee.

aurubis architectural

11


Nordic Blue™ Living 1

Nordic Blue™ Living 2

Nordic Blue™ Traditional

Nordic Blue –

esipatinoitu kupari Nordic Blue™ tuotteiden parissa suunnittelijoille avautuu vertaansa vailla oleva suunnitteluvapaus ja mahdollisuus määritellä ”Living” pinnoista sinisen patinan tyyppi ja värin intensiteetti. Tarkkaan valvotuissa tuotannonolosuhteissa esihapetettu kupari käsitellään kupariyhdisteillä, joilla saadaan aikaiseksi vihreä patina. Pinta saadaan kestäväksi lämpökäsittelyn avulla. Tuotannon prosessissa voidaan kontrolloida tarkkaan patinan sinisen värin syvyys, pinnan laikukkuus ja kuinka paljon tummaa esioksidoitua pintaa patinan alta jää näkyviin. Aurubiksen asiantuntijat tekevät mielellään yhteistyötä arkkitehtien kanssa eriasteisten patinapintojen aikaansaamiseksi, esimerkiksi haettaessa oikeaa patinaintensiteettiä tulevan rakennuksen verhoilulle, joka sopii esimerkiksi jo olemassa olevan kupariverhoilun yhteyteen. Esipatinoitu kupari on taivutettavissa ja muovattavissa eikä patinoidun kuparin mitta ole rajoitettu, sillä koko nauhakela voidaan käsitellä tuotannonlinjalla.

12

aurubis architectural

Nordic Blue™ on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,5 – 1,5 mm Enimmäisleveys: 1000 mm.


NORDIC PINNAT

Sininen patina Luonnon emäksinen kuparisulfaatti brokantiitti yleisin kuparin patinassa esiintyvä kuparimineraali. Aurubiksen tehdasvalmisteiset patinat, kuten sininen patina, tuotetaan siten, että valmistus vastaa prosessia, jonka pohjalta brokantiitti syntyy. Brokantiitti on puhtaana vaalean sininen väriltään. Merellisessä ilmaston luonnon prosessissa kuparin patinaan sitoutuu kuparikloridia, joka syventää sinistä sävyä patinassa. Aurubiksen Nordic Blue™ patinan väri syntyy siitä, että patina on puhdasta brokantiittia. Patinan sinisen värin laatu, pinnan laikukkuus ja kuinka paljon tummaa esioksidoitua pintaa patinan alta jää näkyviin, voidaan kontrolloida tarkkaan tuotannon prosessissa. Räätälöitävyys, eriasteisten patinapintojen aikaansaaminen, tapahtuu yhteistyössä Aurubiksen asiantuntijoiden ja arkkitehtien kanssa. Näin säädetään uuden patinan sävy juuri toivotunlaiseksi esimerkiksi haettaessa oikeaa patinaintensiteettiä tulevan rakennuksen verhoilulle, joka sopii jo olemassa olevan kupariverhoilun yhteyteen.

aurubis architectural

13


Nordic Royal™

Nordic Royal – alumiinipronssi

Nordic Royal™ on kuparin, alumiinin ja sinkin seos, joka on läpikotaisin kullan värinen. Nordic Royal™ muuttuu hapettuessaan mattapintaiseksi värin kuitenkin säilyessä samana. Nordic Royal™ eroaa Aurubiksen muista kuparituotteista juuri sen vuoksi, että se ei patinoidu eikä siis värjäänny sen paremmin vihreäksi kuin siniseksikään. Nordic Royal™ on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,5 – 1,5 mm Enimmäisleveys: 740 mm.

14

aurubis architectural


NORDIC PINNAT

aurubis architectural

15


Nordic Brass

Nordic Brass – messinki

Nordic Brass on kuparin ja sinkin muodostama seos, jonka ominaispiirteenä on kullankeltainen väri. Pinta alkaa tummua ulkoilmassa muutamassa viikossa ja muuttuu tumman ruskeaksi jo vuodessa toisin kuin Nordic Royal™ -seos, joka säilyttää kultaisen värinsä. Nordic Brass on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: 0,6 – 2 mm Enimmäisleveys: 1000 mm.

16

aurubis architectural


NORDIC MUODOT

Nordic Muodot Nordic Pinnat tuotteiden lisäksi Aurubis tekee jatkuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyy uusia jatkojalosteita, tekstuurityyppejä ja transparentteja tuotteita arkkitehtonisten pintojen luomiseksi. Muodot sisältävät:

› › › › ›

Nordic Decor™, joka on pintastrukturoitu Profiililevyjä Muovattuja pintoja Rei’ityksiä ja verkkoja Kudotut kupariverkot

Aurubis valmistaa suurimman osan tuotteista, osa tuotteista on kehitetty yhteistyössä asiantuntijakumppaneidemme kanssa.

aurubis architectural

17


Nordic Decor kuviovalssattu pinta Nordic Decor™ kuviovalssattu pintatekstuuri on karkean rosoinen, pintakuvio häivyttää etevästi pienet vauriot ja tahrat. Tämä ominaisuus nousee arvoon sisätiloissa, joissa oksidaatio ei niitä heti peitä. Nordic Decor™ on saatavilla levyinä tai nauhana.

› ›

Paksuus: vakio 0,7 ja 1,0 mm (muut erikoistilauksena) Enimmäisleveys: 1000 mm.

Nordic Decor™ on saatavilla kaikissa Nordic Surfaces- tuotteissa.

Profiililevyt Aurubiksella on tarjota monipuolinen kokonaisuus erilaisia valssattuja profiililevyjä, myös erikoisprofiileja. Profiilit valmistetaan rullamuovauslinjalla, kanttaamalla tai särmäämällä. Tekniset tiedot ovat nähtävillä Internetsivustollamme. Pystymme toimittamaan myös mittojen mukaan valmistettuja erikoisprofiileja tilauksesta.

18

aurubis architectural


NORDIC MUODOT

Rei’itetty kupari, levyverkot ja kudotut kupariverkot Aurubis tarjoaa valikoiman mistä tahansa Nordic Surfaces tuotteesta valmistettuja standardi reikälevyjä. Myös mittojen mukaan tehty rei´itys on mahdollista. Vaihtelevasta rei’ityskuvioinnista voidaan luoda monivivahteisia sommitelmia, grafiikkaa ja jopa tekstiä. Yhteistyökumppanimme voivat toimittaa millä tahansa Nordic Surface pinnalla vedettyjä kupariverkkoja tai kuparilangasta kudottuja verkoja.

aurubis architectural

19


Läpinäkyvyyttä kuparissa Rei’itetyt kuparilevyt, venyttämällä valmistetut kupariverkot ja kudotut verkot antavat uuden merkityksen läpinäkyvyydelle. Esimerkkinä tästä on Sven Harry Karlsson taidemuseo jonka sisäkattojen, kamanoiden ja interiöörin verhoilun sekä parvekealueiden jakajina toimivien verkkojen pintana on Nordic Royal™. (Kuvassa tällä sivulla ja sivulla 25),

Muovatut pinnat Yhteistyökumppanimme valmistavat myös erityyppisiä puristusmuovattuja levyjä, joihin voidaan valita mikä tahansa Nordic Surface pinta. Tämä käsittää myös rei´itetyt ja vedetyt verkkotuotteet. Valmistusmenetelmät soveltuvat erinomaisesti mittatilaustyön suorittamiselle.

20

aurubis architectural


NORDIC JÄRJESTELMÄT

Moskovassa sijaitsevanTsaritsino Palatsin katto on valmistettu pääosin pitkistä kate-elemeteistä. Pystysauman ollessa erikoisen korkea, myös katon kolmiulotteinen ilme nousee klassisessa arkkitehtuurissa kriittiseen rooliin.

Nordic järjestelmät Nordic pinnat ja muodot yhdistelmissä tarjoutuu runsas tuotepaletti tämän päivän arkkitehtuurille. Rakennuksen lopputuloksen kannalta tärkeä osatekijä on asennustekniikka ja sen toteutettavuus. Aurubis tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tehdasvalmisteisia julkisivu- ja kattojärjestelmiä, joissa asennus on otettu tärkeänä osatekijänä huomioon. Tämä on tärkeä osa suunnittelua myös silloin, kun erikoisratkaisuja toteutetaan.

Tämä antaa mahdollisuuden suunnittelijoille luoda jännittäviä kattomuotoja Nordic Blue™ tai Nordic Green™ värimaailman tyyliin.

Saumaustekniset ratkaisut Perinteisesti katot ja seinät on päällystetty kuparilla saumaamalla tai liittämällä ne toisiinsa hakaliitoksin, tällöin esteettinen ilmaisu syntyy saumojen pysty- ja vaakarytmistä ja käsityöstä. Modernimpi tapa on käyttää katon päällystämisessä pitkiä esivalmistettuja katelevyjä, jotka saumataan koneellisesti. Tällä tavalla saadaan aikaiseksi lappeen suunnassa yhtenäinen saumajärjestelmä, joka antaa katolle jäntevän ja tehdasvalmisteisen ilmeen. Menetelmä tuo mukanaan myös säästöä perinteiseen peltisepän työhön nähden työvaiheiden vähentyessä merkittävästi. Aurubis on ainoa valmistaja maailmassa, joka toimittaa esipatinoitua kuparia keloittain.

aurubis architectural

21


Kattojärjestelmät Aurubis valmistaa standardituoteiden lisäksi mittatilaus tuoteita. Avainsanoja ovat kestävyys ja mittatarkkuus, tämä saavuteen, koska tuotannon teollinen prosessi on virheetön. Tämä tietenkin takaa arkkitehtuurin laadukkuuden.

esimerkin. Täydet tekniset tiedot ovat saatavilla Designers Tools kirjastossa kunkin järjestelmän osalta.

Neljä eri järjetelmää antaa mahdollisuuden niin mittakaavan kuin detaljiikankin hallinalle suunnittelussa. Tässä esitämme vain muutaman

Esivalmistettu katelevy Tehdasvalmisteinen RPRE 101 ja RPRE 102 on 0,6 mm paksu kupariprofiili on helppo ja nopea asentaa. Valmis katto on kestävä, helppohoitoinen ja ulkonäöltään johdonmukainen. Leveys: 475 mm Enimmäispituus: 8 m

Paanut/moduulit Julkisivujen verhoiluna ja katojen päällysteenä käytetään usein myös yksittäisiä ja suhteellisen pieniä kuparipaanuja, jotka voivat olla muodoltaan erikokoisia; Neliöitä, vinoneliöitä, suorakaiteita. (Kuva vieressä). Alla esiteltynä on RMOD 402, joka on standardimitoiltaan 280*280 mm. Materiaalipaksuus on yleisimmin 0,6 mm.

22

aurubis architectural


NORDIC JÄRJESTELMÄT

Paneelit Itsekantavat paneelit voidaan asentaa missä suunnassa tahansa; Vakaan, pystyyn, diagonaaliin. Esteettinen ilmaisu on linjakas ja täsmällinen. Aurubis tarjoaa useiden kokoisten ja muotoisten standardituotteiden lisäksi yhdessä arkkitehtien kanssa suunniteltuja mittatilaustuotteita. Kuvassa on FPAN 101 valmistettuna 1,0–1,2 mm:n kuparista. Korkeus: 200 – 300 mm Enimmäispituus: 3 m

Kasetit Kasetit on suunniteltu suurten ja tasaisten pintojen päällystämistä varten. Ne ovat muodoltaan neliömäisiä. Kasettien reunat on taivutettu kaikilta neljältä sivulta. Saatavilla on useita erilaisia tyyppejä ja kokoja. Kuvassa on FCAS 101 valmistettuna 1,0–1,5 mm:n kuparista. Korkeus: 450 – 900 mm Pituus: 450 mm – 3 m

aurubis architectural

23


Uudet arkkitehtoniset tuotteet Arkkitehtuuri on aina muutoksessa ja suunnittelijat etsivätkin uusia ratkaisuja kyetäkseen kilvoittelemaan huomisen design-maailmassa. Kuparin rooli tässä on mitä kriittisin. Kupari on muihin metalleihin verrattuna vertaansa hakeva: Sen GWP-lukema on erinomainen, sen elinkaari on pitkä, ihmisikää pidempi kovissakin olosuhteissa, se on ”suussa sulava” estetiikaltaan ja tuotekehityskohteena houkutteleva esimerkiksi patinoituvuutensa vuoksi. Siksi Aurubis tekeekin jatkuvaa yhteistyötä kumppaniensa kanssa kyetäkseen vastaamaan suunnittelijoiden tarpeisiin. Ritilä ja säleikkö fasadit ovat yksi julkisivujen verhoilugenre, joka laajentaa tarjolla olevaa arkkitehtonisten tuotteiden kirjoa. Kyse ei ole pelkästään estetiikasta, vaan yksityisyyden suojasta ja rakennusfysikaalisesta toiminnosta; Säleet, ritilät ja verkot tarjoavat herkänkeveän katseelta suojaavan pinnan.

Sisustustuotteet Aurubis on kasvattanut ja laajentanut pinnat, muodot, järjestelmät tuotevalikoimaansa ja on vain luonnollista, että suunnittelijat ovat mieltäneet lämminhenkisen, helposti muovattavan ja värikirjoltaan ainutlaatuisen materiaalin myös sisutussuunnittelun materiaaliksi. Tuoteperhe kattaa kamanat, alakattojärjestelmät, seinäjärjestelmät ja tilanjakajat. Kupariin ei liity terveysriskejä ja puhdas kupari on sitä paitsi antibakteerinen. Siksi se onkin löytänyt paikkansa myös sellaisten pintojen verhoilu- ja valmistusmateriaalina, jota voi koskettaa; Ovilehdet, ovien puitteet, helat.

24

aurubis architectural


AURUBIS

Yhteistyö Aurubiksen kanssa Toivomme, että olet tämän esitteen avulla saanut käsityksen Aurubiksen kupariarkkitehtuurista ja se inspiroi sinut pohtimaan, miten voit myötävaikuttaa suunnittelussasi arkkitehtuuriin kuparin avulla. Lopuksi tahdomme esitellä sinulle muutamia projektikohteita, jotka ovat erinomaisia esimerkkejä yhteistyömme ja asiantuntevuutemme merkityksestä, kun suunnittelijat kehittävät ideoitaan kupariarkkitehtuurin suhteen.

Sven Harry Karlsson Taidemuseo, Tukholma Harry Karlssonin museo sijaitsee Tukholman sydämessä ja sen on suunnitellut Wingårdh Architects. Rakennus on verhoiltu ulkopuolelta kokonaan Nordic Royal™ alumiinipronssilla. Taidekokoelma koostuu pääasiassa ruotsalaisesta taiteesta, mutta tarjolla on muutakin. Karlssonin museo on monitoimirakennus. Siellä on tyylikäs lasiin verhoiltu ravintola ja asuinhuoneistoja. Rakennuksen kruunaa kattohuoneisto, jonka yhteydessä on patsaspuisto. Rakennuksessa on kopio Karlssonin rakkaasta Ekholmnäsin kodista ja museotilaa. Se on verhoiltu perforoituun Nordic Royal™ alumiinipronssiseen kuoreen, joka muotokieleltään yhdistää sen rakennuksen kokonaisilmeeseen. Kuoren takana on valaistus, joka antaa dramaattisen ilmeen rakennukselle yön pimeydessä. Arkkitehti Gert Wingård kertoo suunnittelukonseptistaan: ”Museo asettuu ympäristöönsä ja sen viitekehykseen kuin metallinen koru, jonka kruunaa kimalteleva timantti. Rakennus on tiukan täsmällinen kaupunkikuvassa, mutta sen sisällä on tarjolla yllätyksiä. Taide, ravintolaelämä ja kulttuuri kohtaavat kadunmiehen interiöörissä. Aurubiksella oli avainasema kun kehitimme alumiinipronssiset elementit, joilla on keskeinen rooli suunnittelukonseptissamme”. Aurubis osallistui suunnittelun, detaljoinnin ja asennuksen kaikkiin vaiheisiin projektin aloituksesta lähtien. Pääjulkisivut on verhottu kerroksen korkuisiin kasetteihin eri leveyksiltä, ja rakennuksen ulko- ja sisäkattojen verhoiluna on rei’itettyjä paneeleita, jotka on valaistu takaa. Osa sisäseinistä ja -ovista on niin ikään verhoiltu Nordic Royal™ alumiinipronssiin.

aurubis architectural

25


Helsingin Musiikkitalo Helsingin Musiikkitalo on valmistunut vuonna 2011 ja se sijaitsee Eduskuntataloa vastapäätä. Rakennus on erinomainen esimerkki kuparipintojen, -muotojen ja -järjestelmien soveltuvuudesta huippuarkkitehtuuriin. LPR Arkkitehtien voitokkaassa suunnitelmassa rakennuksen vihreä solidi massa myötäilee ja samalla päättää Töölönlahden puistomaiseman toistaen sen vehreyden esipatinoidun julkisivun värissä. Arkkitehdit toimivat läheisessä yhteistyössä Aurubiksen kanssa jo suunnittelun alkuvaiheessa. Tavoitteena oli kehittää pehmeän oloinen fasadielementti, joka heijastelee projektin “Mezzo Voce”, hiljainen ääni teemaa. Arkkitehti Marko Kivistö: “Kehitimme ainutlaatuisen kumppanuuden Aurubiksen kanssa jo aiemmassa projektissa syntyneen yhteistyön pohjalta. Päädyimme pohdinnoissamme pystysuoriin painettuihin ja rei’itettyihin kuvioihin, jotka antavat pinnalle tekstuurin ja eloisuuden. Kupari luo inhimillisen ulottuvuuden rakennuksen hahmolle! Kokeilimme myös erilaisia patina-asteita ja päädyimme käyttämään Aurubiksen Nordic Green™ Living 1 -pintaa. Tasavihreät rei´itetyt paneelit tuuletusaukkojen päällä häivyttävät tummat aukot hyvin”.

Marko Kivistö testasi myös muita pintakäsittelyvaihtoehtoja erään toisen hankkeen yhteydessä Aurubiksen asiantuntijoiden kanssa. “Siirsimme silkkipainotekniikkaa käyttämällä luontoaiheisia kuvia Nordic Green- ja Bluepatinoitujen ulkovuoraus kasettien pintoihin. Sisällä pienessä pavilionkissa käytimme suunnittelun inspiraationlähteenä muita luonnonmuotoja, materiaalina Nordic Brown™ – levyt. Olennaisinta on, että voimme toimia yhteistyössä Aurubiksen kaltaisen yrityksen kanssa. Yhtiön asiantuntijoiden innostus ja kiinnostus tutkia uusia mahdollisuuksia ja kehittää osaamistaan edelleen, antaa erinomaisen pohjan tuotekehittämiselle”.

26

aurubis architectural


AURUBIS

Varsovan juutalaismuseo Museum of the History of Polish Jews, Varsovan juutalaismuseo on rakenteilla Varsovaan, Puolaan. Rakennus valmistuu vuoden 2014 aikana. Rakennuksen julkisivun erikoisuutena on monimuotoinen kerroksellisuus, jonka design konkretisoituu esipatinoidun kuparin ja lasin sommitelmassa. Voittaneen suunnitelman, tekijöinään Arkkitehdit Lahdelma & Mahlamäki yhdessä puolalaisen Kurylowic & Associates -toimiston kanssa, ominaispiirre on säännöllisen pystysuoran julkisivun sahamaisesti poimuuntuva ristikkoprofiili, jossa lasi ja kupari kerroksina vuorottelevat. Lasi, johon on kirjoitettu valkoisia heprean- ja latinankielisiä tekstiaiheita, muodostaa kontrastin kuparin kanssa. Lasipintojen tausta on verhoiltu pystysuorilla, vihreäksi patinoidulla profiililevyillä. The Nordic Green™ Living 1 -kuparipintaan on tehty neliömäiset reiät ilmastointia varten, aiemmissa hahmotelmissa koestettiin venyttämällä valmistettuja kuparilevyjä. Professori Rainer Mahlamäki lisää: “Lopullinen julkisivurakenne on tulosta paikalla tehdyistä kokeiluista luonnollisessa koossa olleilla malleilla. Tavoitteena on ollut luoda hohtavan vihreä pystysuunnassa poimuttuva pinta. Aurubis on toiminut apunamme jo design-prosessin varhaisista vaiheista lähtien, ja kävimme myös tehtaalla valitsemassa kuparipinnat ja profiili muodon alkuperäisen julkisivua koskevan visiomme toteuttamista varten”. Terävän, sahamaisesti poimutuvan lasikuparijulkisivun rytmi on kontrastissa rakennuksen halkaisevan, orgaanisen muotoisen holvin kanssa. Se ilmentää punaisen meren jakautumista ja vapautumista. Arkkitehtien tavoitteena on ollut luoda vihreä lyhty puistoon. Led valaistus vihreäksi patinoidun kuparin päällä olevan koristellun lasi takana on avainroolissa tässä.

aurubis architectural

27


Our copper for your life

Aurubis Finland Oy Kuparitie, P.O. Box 60 FI-28101 Pori, Finland Tel: +358-2-626 6111 Fax: +358-2-626 5340 www.aurubis.com architectural-products@aurubis.com

Aurubis Arkkitehtuuri esite  

Aurubis Arkkitehtuuri esite

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you