Med tegnerne i London

Page 1

MED TEGNERNE & ILLUSTRATORER I LONDON

In the Streets of London 30. april – 3. maj 2014 havde Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919 inviteret Illustratorer fra Dansk Forfatterforening med på en fælles tur til London på museumsbesøg. Det arrangement meldte mange sig til så en delegation på atten kunstnere tog af sted og havde nogle gode dage og fine oplevelser sammen. Der blev tegnet, snakket, diskuteret, besøgt museer og udstillinger og gaderne blev travet igennem. Vort fine oyster Visitor card blev flittigt brugt i busser og metroen. Og ellers måtte man ty til apostlenes heste, når vejret artede sig smukt. Vi ankom i solskin og sidste dag var den der også. Så var det lidt tåge og lidt regn imellem, men det var fint med afveksling og det passede til de indendørsaktiviteter. Sommeren var kommet til London og vi med den. Vi boede på et glimrende Hotel Blu Radisson, Edwardian, London midt i byen. Der var kort til alt og ikke langt hen til en specialforretning som er slik for tegnere. Her blev lagt en del penge og hjembragt papir, bøger, tegnegrej og andet godt inden turen gik videre. Cornelissen var stedet:


En del af os gik første dagen hen og så The National Portrait Galleri på St. Matins Place og naturligvis skulle vi helt op i restauranten med udsigt over byen. Så vi gik op i Potrait Restaurant og senere så vi Portait Gallery med store udstillinger. Bl.a. Bailys Stardust fotografier.

Vi så også The Great War Portraits. Det gjorde stærkt indtryk. Så et maleri af Ernst Ludwig Kirchner, fra 1915. Et selvportræt efter sammenbrud som soldat i første verdenskrig. Kirchner var stifter, medstifter af Die Brücke, den tyske ekspressionismes fødsel i Berlin. Museet havde også portrætter malet af Hans Holbein. Han arbejde ved det engelske hof hos Henrik den VIII og lavede betydelige portrætter af tidens hovedpersoner bl.a. Thomas Moore. Om aftenen: Roast Beef Served with Yorkshire pudding, Potatoes & Vegetables. Dernæst Chocolade Sponge pudding. – London. Vi var landet. Om aftenen fik vi den sørgelige besked at Bob Hoskins var død. Den 71 årige store engelske skuespiller fik behørig omtale også næste dag. En intelligent arbejderklasse skuespiller er ikke mere. Om aftenen tabte Chelsea til real Madrid 3-1. Der var strejke i undergrunden til om aftenen. Så var det weekend og der blev lagt op til nye strejker mandag.


Anne Gyrite & Alice Faber under paraplyer. Vi går igennem byen og regnen og nyder London.

Vi går og går i hinanden fodspor og samler op hvad der faldt af en tanke fra en anden

Vi går og går

et fortids indskud

over stok og sten

giver nutidigt indblik

over mark og sø over land og by

Vi går og går

fra generation til generation

fra fortid over nuet

fra menneske til menneske

på vej ind i fremtiden

går vi i en lang kæde sammen

samler vi sammen og lægger ud

©Tommy Flugt

spor fra andre

30.04.2014 I flyet før landing i London

giver spor til os selvVi så den store udstilling med Cuts af Matisse på Tate Modern. Det var en velbesøgt udstilling og en stor og mægtig udstilling om hans klip og arbejde. Bagefter tog vi sejlende til Tate Britain. Forinden klippede vi os lige ind i en kaffestue.


Udsigten over London med Forsters gangbro til Tate Modern. Og turen gik til Tate Britain, forbi Parlamentet og Big Ben.


Udenfor og indeni er ikke til at forestille sig og så er installationen der pludselig overvældende: dock

The Britain Commission 2014 Phyllida Barlows store installation i tre rum fra gulv til loft. En overvældende og overrumplende moderne skulptur ”dock” lige midt i museet. En engelsk tegner sad henrevet og arbejdede for at få styr på indtrykkene ved at give det udtryk i stregtegningen:


I et andet rum var Henry Moores underskønne skulptur der forenede modernitet og tradition fornemt.

Og så var det tid til JMW Turner (1775-1851) og vi nøjes med To figurer på stranden med en båd c. 1840-5. Oil on board.


Gråvejr småregn, lyde og dråber Biler, busser, skraldevogne Cyklister og en morgenløber Bloomsbury Street vågner

I ansigtshuden denne kølige Morgendus fra vejret Og synets glæde over Dobbeltdækker bussens Utrolige opfindelse. Den er.


Det er en dag med sitren Morgenens ny begyndelse Til en strålende dag Med regn og udendørs aktiviteter

Vi skal ikke i Hyde Park Det må vige helt for Tate Modern og Turner Lysets mester i regnfulde England Hvor Jerry Adams blev arresteret Og Chelsea tabte 3-1 til Real Madrid

©Tommy Flugt 1.maj i London

Selvportræt af JMW Turner 1799


Forelsket i London? Ja, det nærmer sig. Dagene går og timerne med. Oplevelserne ligger på lur i en uendelig bølge ruller de ind over os. Hele tiden skiften fortid, nutid og fremtidsoplevelser. Og samtalerne der følger med. Og det fine samvær over middage og gode fortællinger. Henriette der debuterede som pragtfuld fortæller med sin posthus fortælling om et Tastaturkursus til uddannelse som Tastaturoperatør. Det er ganske vist og Steen var vidne og selv ansat på den tid i halvfjerdserne i postetaten. Og det hele foregik i New World i Chinatown på en kinesisk restaurant. Alle var flade af grin undtagen den enlige tjener der var ved at falde i søvn på jobbet. Men måske sidder han en dag og fortæller om hvordan han var ved at falde i søvn, da danskerne var på besøg i New World, fordi han havde fået for meget grøn te.Ikoner fra det ene århundrede til ikoner i vort eget. I Victoria and Albert Museum var der meget at se på. Og stor spændvidde.

Her et utroligt tesæt sammenbygget design


Bente Zeij blev tegnet af Anne Gyrite og en ugle kom p책 bordet.


British Museum fik opmĂŚrksom den sidste dag. Og et gadeparti med skorstene til sammenligning. Imperiebyggeriet og rĂŚkkehusenes skorstene, chimney.

Et myldrende kontrastfyldt land, hvor alverden bor og lever multietnisk.


Inde i British Museum er Forsters overdĂŚkning imponerende.


Danmark er repræsenteret her med Nationalmuseets store Vikingeudstilling. Ligeledes bidrog Nationalmuseet også med en stor og væsentlig ting i Matisse udstillingen. Og vi var der. Så hvad vi kunne nå at se og blev beriget på den ene eller anden måde.


At rejse ud er også rejsen hjem med indtryk udefra og ind at samle sig er hele rejsen fra hjem og ud og hjem igen

Du ser og ser at det du ser er ting fra ældre tider hvor alt var anderledes dog du ser det blot er fra i går

De store afstande tror vi der er blandt mennesker fra Guinea og Padua til hjem er kun en smuttur i vor tid

Men ser vi nøje efter er vi i nær og klar forstand blot et skridt en lille gade borte fra hinandens liv

OLYMPUS DIGITAL CAMERA af Tommy Flugt

Statue Hoa Hakananai Hvad du ser i Guinea & Padua

- Ethno 1869 –

er blot en forsmag på

statuen udtrykker lederskab & autoritet

dit eget liv i dette liv du ligner hvad du er: Menneske.

©Tommy Flugt 3.05. 2014 I flyet før landing i København

Tommy Flugt

Tegning af Anne Gyrite


Deltagerliste i London turen 30.04-3.05.2014 arrangeret af Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919: Steen Malberg, Alice Faber, Tommy Flugt, Anne Gyrite, Anne-Mette Odgaard, Bente Zeij, Dorthe Forné, Rasmus Palmelund Kviesgaard, Ole Jensen, Kristian Lund Jakobsen, Anni Rose, Henriette Wiberg - og fra Illustratorerne: Martine Noring, Claus Erik Riis, Thomas Halldor Björnsson, Runa Steppinge, Mette Marcussen, Pia Halse. http://tegnerforbundet.dk/

Bente Ziej får tegnet endnu en tegning i lufthavnen


AURORA Tekst og fotos Tommy Flugt 5126 5643 tommyflugt@gmail.com www.auroraordhaven.dk