JOHN RUD

Page 1

JOHN RUD John Rud Petersen er født 1952. Selvlært billedhugger. Har lavet mange store stenskulpturer og er repræsenteret mange steder Sejerøvej 25, 4540 Fårevejle rundt i landet. Var tidligere medlem af Huset i Asnæs. Nu helt sin egen. En interessant Sammen med nogle andre særlinge og særlige kunstnere, Steen B. Langvad og Lena Søeborg, har kunstner i Skamlebæk i han udtænkt en udstilling der flytter sig. Der er musikledsagelse, dansere, og unge kunstnere Odsherred ved Sejerøbugten. medvirker, gratis mad over 3-4 dage i juli 2016 på ORØ. Et overdådigt tænkt projekt under udvikling. John Rud er multikunstner, en særlig afart af kunstnerisk virke som sætter alt på spil Flugt i en voldsom Tommy mangfoldig udladning. Han er energisk, arbejder hele tiden, som billedhugger, idémager, Tekst, fotos ogmaler, research indsamler, ordmager på sten. Er ifølge eget udsagn attitude relativist og et musisk menneske hele vejen igennem. Arbejder med musik og videofilm og laver dertil god mad og fantastisk fiskesuppe. Han er værd at studere nærmere og et fund for Odsherred. (Tekst og fotos Tommy Flugt 30.09.2015)

JOHN RUDS SÆRLIGE UNIVERS

JOHN RUD

Besøger man ham møder lidt kaos én lige indtil man kommer nærmere og tættere på, får snakket med ham og hørt ham fortælle, så forsvinder omend ikke kaos, for den er en del af hans virke, så opstår der dog en større og større forståelse for hans virke igennem tingene, hans tanker og udtryk. Han Skulptør og Han multikunstner samlemani, iagttagelser og hans store stenarbejder. bor alene i et hus med en stor have, hvor han dyrker grøntsager og alt til køkkenet. Han er en god kok og laver glimrende mad. Gerne fiskeretter. Han bor ikke langt fra havet, så han henter selv fiskene. Rundt om huset står den ene store stenskulptur efter den anden bearbejdet af ham over tid. Og inde i huset er der en afdeling med hans kunst og samlinger. Et helt lille museum hvor hans tanker og kunstneriske virke kommer tydeligt og struktureret frem. Vi lærte ham at kende i Huset i Asnæs, hvor han i en årrække var medlem. Det er han ikke mere. Nu er han sin egen. Og trives vel med sin kunst, sine store sten og sit kunstneriske virke. Og pludselig deltager han som musiker sammen med et par venner på Spirefestivalen på Tuse Næs. De spiller en komposition af ham, så vel nærmest består af improvisationer af ham, som musikerne spiller op til. Det lyder interessant og fremmedartet og fanger efterhånden ens fulde opmærksomhed fordi fremførslen er sås energisk i sit udtryk.


JOHN RUD Skulptør

Af Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com 5126 5643

Udsigt over det Odsherredske landskab

1


JOHN RUD Han havde inviteret os til middag hos sig. Han ville vise os noget. Og vi skulle komme kl. 13. Og han ringede til os kvart i et for at spørge om vi kom. Han var pludselig blevet bange for at blive brændt af. Vi bedyrede at vi var på vej og ville være fremme til aftalt tid. Han blev lettet. For, som han sagde, så er middagen klar, den har stået i timer og simret, så nu var fiskesuppen klar. Og så blev alt godt og han rolig. Vi ankom og han viste os lidt rundt om huset, så vi fornemmede stedet og hans hjem og værksted og køkkenhaven. Alt faldt på plads og så gik vi ind til bordet. Der var fint dækket op og vi satte os. Så rejste John sig gik over til et lille bord, hvor han havde indrettet et musikalsk lydlab, og han spillede en af sin kompositioner for os inden maden. Vi blev lidt overrumplede, fordi vi ikke kendte den side af ham. Der skulle vise sig at være andre sider hos ham, som blev lukket op for os ved det besøg. Da vi havde spist viste han os rundt i sin lille museale udstilling og fortalte om sin samlinger, iagttagelser, sine tanker om billeder og tekster og blandingsformerne. Vi var kommet ind i kunstnerens maskinrum. Vi sugede til os og lærte ham dybere at kende. En mand der i en gravsten kan formulere og indhugge teksten: ”Kære Dagbog Vi ses.” Han er ikke uinteressant selskab. Og hans ønskeben -

indsamlet over tid, renset og lagt i udstillingsskab i hans museale værksted, der ligger i et smukt Odsherreds landskab ved Sejerøbugten. Her udsigt fra Skamlebækvej. Smukkere bliver det ikke:

2


John Ruds arkiv skabe i slægt med afdøde John Olsens Undrekasser.

3


Og en vild protest hamret ind i stentavler.

4


Et sovevĂŚrelse og en galleri, spĂŚkket med kunst og udstillingsskabe

John Rud samlingen

5


Øverst Køkkenbillede og nederst en slags triptycon – foran stikker en stenskulptur op

6


Der var dÌkket smukt op til os da vi kom ind efter rundvisningen Fiskesuppe og skaldyr – det var eminent

7


Tilberedningen, skaldyr og en komposition inden bordets glĂŚder. Musik komponeret til lejligheden. Og sĂĽ kunne maden indtages og samtalen begynde.

http://www.johnrud.dk/

8


Rørvig By og Land har besøgt John Rud og fortalt om ham. Rud har selv sit eget sprog hugget i stentavle:

9


Her Fugl fanger fladfisk – en vandskulptur af John Rud.

Her er satire over solvognen og dens turisme plat. Plovtid kalder han den.

10


Der er store stenskulpturer pĂĽ John Ruds grund.

11


12


Marmor LP/ dvd – det var det

13


Og så er der køkkenhaven, som han passer og høster af.

En kunstner, der har sådan en have er værd at besøge

14


Og selv i haven er der en smuk John Rud skulptur

15


John Rud er multikunstner – en attitude relativist kalder han sig selv

Ikke alt lader sig dechifrere, men det er charmen ved at komme pü besøg hos John Rud

16


Her blev sat et komma i billedrebussen

17


Rud dessert, som Alice og jeg nød; og en sidste stentavle at gruble over

Her bor John Rud

18


Skamlebæk

JOHN RUD Udstillinger bl.a.: Charlottenborgs Forårs- og Efterårsudstilling 1978 (debut). KP. Århus 1979. Håndskriftsamlingen "Arne Magnussonar", Reykjavik og København. Det Fallologiske museum, Reykjavik 1999, Performance/koncert, Pakhuset Nyk. Sj. 2002, det 7'ende møde. Rumklang, Vordingborg 2003. Sj. J.F. Willumsens Museum, ude 2009. Separatudstillinger bl.a.: Nordens Hus, Reykjavik 1982. Bikubens Skulpturgård 1989. Glashalvøen, Ebeltoft 2001. Huset i Asnæs 2002. Bønnelyckes Pakhus, Nysted 2002, Nysted i byen, "Overraskelsesangreb", Beskyttelsesrummet Nyk. Sj. og Nakkefestival 2006. "Danmarks befrielse" Beskyttelsesrummet. Nyk.Sj. Nakkefestival, Galleri Brantebjerg. Huset i Asnæs, Kunstforenintgen Pakhuset Nyk. Sj. 2007. Beskyttelsesrummet Nyk. Sj. 2009. Repræsenteret bl.a.: Nationalgalleriet, Island; Eimskip, Island; Nordens Hus, Island 1982. Risø Forsøgsstation 1983. Den Frie Læreskole; Gävle, Sverige; Kommunehospitalet, Kbhn. 1989. Hækskulptur Norgsminde Kbhn. 1991 - 2007. Lodshaven, Karrebæksminde; Rørvig Centret 2001. Tuse Kirkegård 2002. Ådalskolen Ringsted: Nyk. Sj. Sygehus 2003. Dragsholm Slot 2004. Tåstrup Realskole og Ringsted Torv for Nordea Danmark Fonden 2005. Film: Franco Incernizzi, Det 7'ende møde 2002. Kulturnat 06. Nakkefestival 06.

19


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.