AT TEGNE

Page 1

AT TEGNE er en stor tegneudstilling i PAKHUSgalleriet i Nykøbing Sjælland. Det er femte gang TEIKN tegnegruppen udstiller og inviterer til udstillingen i de smukke udstillingslokaler i BOK. Følgende kunstnere udstiller: Henriette Wiberg Danielsen, Jens Gregersen, Steen Malberg, Naja Abelsen, Heather Spears, Anne Gyrite Schütt, Simon Bodh Nielsen, Ekta, Jonas Friis, Annemarie Jepsen, Steen Bundgård, Alice Guldberg Faber. Udstillingen varer fra 17.08-7.09

Fotos og tekst: Tommy Flugt 2019

Stor tegneudstilling

AT TEGNE 0


AT TEGNE

1


AT TEGNE Følgende kunstnere udstiller: Henriette Wiberg Danielsen, Jens Gregersen, Steen Malberg, Naja Abelsen, Heather Spears, Anne Gyrite Schütt, Simon Bodh Nielsen, Ekta, Jonas Friis, Annemarie Jepsen, Steen Bundgård, Alice Guldberg Faber.

Arrangør af udstillingen:

Annemarie Jepsen, Steen Bundgård, Alice Faber Kontaktperson: Alice Faber – alicegfaber@gmail.com – 28741636

Udstillingen er støttet af Tegnerne Tegnerforbundet af 1919

2


Fernisering AT TEGNE 17. august 2019 Velkomsttale af Alice Faber Kære gæster, kære kunstnere Hjertelig velkommen til udstillingen AT TEGNE Jeg hedder Alice Faber og er en af tre i tegnegruppen TEIKN: Annemarie Jepsen og Steen Bundgård, som for 5. gang i PAKHUSgalleriet har fået muligheden for at samle spændende tegnere til en udstilling om det AT TEGNE. Udstillingen viser en mangfoldighed af tegninger - AT TEGNE handler om AT SE og om AT VÆRE I DIALOG med den verden vi er en del af. Mennesker har tegnet i årtusinder om deres liv og hvad de har set og hvad der har betydet noget for deres liv. Tænk bare på hulemalerne. Stregen er stadig levende og vi håber I vil SE de mange tegninger og måske også selv få lyst til AT TEGNE. Vi har indrettet to tegnestationer, hvor alle er velkomne. Og søljen i udstillingsrummet er tiltænkt de tegninger, der endnu ikke er blevet til og som er velkomne på udstillingen. Vi har også foredrag i udstillingsperioden den 21. august er det forsker Henrik Knoop, der fortæller om AT TEGNE SIG TIL UDVIKLING, som vil handle om, hvad det at tegne kan betyde. Og den 28. august fortæller tegner og forfatter Jens Gregersen om AT SE OG TEGNE I NATUREN. Jens Gregersen er også udstiller i denne udstilling og fortæller i foredraget om de tegninger, der har gjort et stort indtryk på ham. Jens Gregersen har udgivet et hav af bøger med hans tegninger af naturen og dyr. Biblioteket har fundet en del af hans værker, som I kan se ovenpå i læsekrogen. Deroppe vises også tegnefilm af Jannik Hastrup. Det næste der skal ske er, at et digt læses op - skrevet til denne udstilling af Tommy Flugt. Efter digtet præsenterer de kunstnere der er her i dag sig selv, og I har mulighed for efterfølgende at få en dialog med udstillerne. Kl. 15 har vi arrangeret en ARTIST TALKS med nogle af udstillerne, så vi håber så mange af jer har lyst til at høre mere om tegnernes baggrund for at tegne og hvad der bevæger dem. 3


Jeg vil også takke de der har hjulpet til at denne udstilling med foredrag med mere er blevet til. Først tak til alle udstillere, som har sagt ja til at være med, uden jer ingen udstilling og tak til PAKHUSgalleriet: Det er en fornøjelse med al den bistand og imødekommenhed vi er mødt med fra jer, der arbejder her. Stor tak for økonomisk bistand fra Tegnerforbundet af 1919 og VISDA. Og tak til alle jer der er kommet i dag. Tommy Flugt læser sit digt: AT TEGNE SIG IND I VERDEN Udstillerne der er til stede i dag kom frem og præsenterede sig. Efter velkomsten lidt til ganen og samtalerne kunne begynde. God fornøjelse med AT SE

Tegnegruppen TEIKN består af Annemarie Jepsen, Alice Guldberg Faber & Steen Bundgård

4


AT TEGNE SIG IND I VERDEN At tegne er at tegne er at tegne Vi kan tegne alt give månen vores kys Det røde hav kan vi gøre tiltrækkende Med blå farver og beregnet for havfruer Vi kan bevæge os ud i rummet og tilbage igen Med cirklende blyanter i hjernens labyrinter Kan vi bede den være kreativ og legesyg Blyanten er vores dna legetøjets grundlov frihedens og kærlighedens højdepunkter de uendelige udsigter gigantiske tåger og skyggefulde oaser i fortid og nutid fremtidsvisioner er for den vilde tegner naturens fredfuldhed egner sig til pennen og barnet er vores smukkeste tegninger Vores streger er beslægtede og læsbare Overalt i verden er det samme sprog Fra huletegningerne af hestene til Tidens fantastiske dyretegnere i dag Slægtskabet tydeligt trods årenes afstand Fra første bevægelige streger trækkes Et tandhjul af streger til nutidens udfoldelser

5


Du er aldrig alene eller ensom som tegner Du kan altid iagttage verden med din pen Du kan forbedre verden med dine ønsker Eller spidde dens fejl med din humor Altid legende og ærefrygtindgydende Gigantiske drømme tåge og skygger Og længslen efter at kysse månen At komme ud af kontrol kan ske Men blyanten fører dig tilbage Derhen hvor formen og ideen går op Hvor stregen fylder dit sind Lader dig flyve højt på fantasien Fyldt med hjernens cirklen omkring Dette ene at møde papirets ubrugthed Her begynder verden for alvor Her starter det lille barn med cirkler Uendelige streger og farver i leg For senere at begive sig mere dybsindigt Ind i stregens uendelige muligheder Og at blive ved og ved i det uendelige Stregen forlænges til en cirkel

Foto Joe Kniesek

At tegne er at tænke og fascinere © Tommy Flugt Læst ved ferniseringen af AT TEGNE 17.08.2019

Link: AT TEGNE OG DIGTE ER AT SE OG FORSTÅ

6


Ã…bningstaler ved BOK Lisbet Obel & Alice Faber, TEIKN- Foto: TF

7


Ophængning den 13.08 – Annemarie Jepsen

8


PAKHUSgalleriet og kommende arrangementer: 21. august kl. 19: Foredrag AT TEGNE SIG TIL UDVIKLING ved Hans Henrik Knoop, Lektor med særlige kompetencer, Aarhus Universitet. Pris 50 kr. 28. august kl. 19: Foredrag AT SE OG TEGNE I NATUREN af udstiller, forfatter og tegner Jens Gregersen. Pris 50 kr. 7. september kl. 14: Udstillingen slutter med Billedband SBIKA: ”In the moment” - SBIKA består af Steen, Ika og Steen.

9


Henriette, Alice, Steen og Jonas er med til at klargøre udstillingen. De tomme vægge skal udfyldes med tegnekunst. Steen og tegner Jens Gregersen med frue hjælper til.

De tomme vægges magi:

Fælles indsats og udstillingen bliver klar til ferniseringen 10


FĂŚlles indsats og udstillingen bliver klar til ferniseringen

De tomme vĂŚgges magi:

11


Og så er udstillingsgruppen ved at være klar med ophængningen. Øverst Naja Abelsen og Alice Faber

12


Lisbet Obel fra BOK er klar og gĂŚsterne kommer:

13


PAKHUSgalleriet er et dejligt udstillingssted i 2 etager som TEIKN nu for femte gang udstiller i. På 2. sal er der to videoinstallationer med Jannik Hastrup animationsfilm og et sofaarrangement, hvor man kan læse bøger om AT TEGNE På 1. sal er der en videoinstallation i lille boks biograf.

14


15


AT TEGNE SIG TIL UDVIKLING

Hans Henrik Knoop

Foredrag af Hans Henrik Knoop, lektor ved Aarhus Universitet og leder af forskningsenheden for positiv psykologi ved DPU holdt i PAKHUSET den 21.08.2019 i forbindelse med udstillingen AT TEGNE. Efter foredraget var der rundvisning i tegneudstillingen i PAKHUSgalleriet og derefter tilbage til afrunding med spørgsmål og svar. Hans Henrik Knoop illustrerede i sit foredrag, hvorfor tegning er en livskvalitet i sig selv. Tegning er interessant, fortalte han. Børn tegner meget, men holder så ofte op med at tegne igen. De holder op når det ikke ligner eller ikke er sammenligneligt. Tegning går for rigtig mange i stå. Desværre, men det at forstå noget visuelt er af betydning. Vi modtager 11 mio. visuelle sanseindtryk, fortalte Knoop. 90% af hjernen går med at bearbejde visuelle og individuelle indtryk. Og vi kan håndtere det der kommer ind. AT SE er noget sindssygt stærkt. Vi er bedre til at forstå sanseindtryk og visuel information, vi er også gode til at tænke i det. Det er ikke svært at forestille sig et billede. Der er følelser i oplevelsen. Det der er følelser på tænder vor oplevelse og motivering. Også selvom det man tegner er mærkeligt, som Poul Anker Bæk (19422009). Nedenstående maleri af ham: Trækfuglene, olie på lærred 2009.

Abstrakt kunst ind i billedet giver en stærk oplevelse. AT TEGNE er en afspejling af det man kommer fra. En vinkel er naturen, et æbletræ i blomst. Naturen producerer ikke lige linjer. Der er tusindvis af farver i en blomstrende æbletræ og ikke en er grim. Her er inspiration for livet.

16


AT TEGNE SIG TIL UDVIKLING Børns leg. Tænk dig til den bedste oplevelse som barn – uden de voksne, uden opsyn, foreslog Knoop. Og han fortsatte: Den gang havde man et liv – et barneliv. Børn skal være trygge nok til at udforske. Og Knoop pointerede at en fysisk leg på legepladsen kan man ikke sjuske med, for så går legen i stå. Børn ved at gøre sig umage og let som en leg er to sider af samme sag. Fri leg bør tages alvorligt Alt det vi kalder bløde kompetencer er vigtigt. Talent og øvelse skal udvikles gennem leg. Er tegning leg? Billedet siger mere end 1000 ord.

To måder at tænke på: 1. Perception/ Intuition & 2. Ræsonnement Den gule er det emotionelle, det følelsesmæssige – den blå det besværlige logiske, som kræver fordybelse og vilje. Det tager tid at lære – her er ingen følelser. Use it or Loose it.

Vi danner hele tiden et verdensbillede inden i os selv for at forstå verden. Knoop teoti er en opgradering af Maslows teori. Vi har 3 behov. Gode dage er kendetegnet ved: 1. Egen kompetence 2. Social forbundethed 3. Selvregulerende læring og kreativitet

"HELHJERTETHED" kommer ved oplevelsen af egen kompetence, oplevelsen af fælles forbundethed og oplevelsen af selvregulering af læring og kreativitet.

17


Og efter han timelange og gode foredrag gik den store forsamling (50) op og så AT TEGNE udstillingen og vendte tilbage til eftersnak og spørgsmål og svar fra Hans Henrik Knoop.

Foredraget blev holdt i PAKHUSscenen

18


Rundvisning i AT tegne udstillingen

19


Afrunding i salen med spørgsmål og svar og med en Flow model rundede Hans Henrik Knoop aftenen af PAKHUSET.

Og Alice Faber takkede af for en god, velbesøgt og informativ aften. Aftenen arrangeret af TEIKN. Tekst og fotos: Tommy Flugt "Man holder ikke op med at lege, når man bliver gammel. Man bliver gammel, når man holder op med at lege"

20


Jens Gregersen udstiller og er foredragsholder den 28.08 kl. 19 på PAKHUSscenen

Gæst på udstillingen

21


AT SE OG TEGNE I NATUREN Foredragsaften med tegner og forfatter Jens Gregersen, som fortalte om at opleve naturen og afbillede den på skitseblokken. Med ord og billeder fortalte han om naturen og sine forbilleder blandt andre tegnere. Han fortalte om sine rejser og sine bøger og sin dybe fascination af fugle.

Han bor på Vorsø, en lille ø i Horsens Fjord, hvor han er fugletæller på 37. år og dybt optaget af en skarvkoloni. Han er født i 1952 og har tegnet siden han var barn. Han kørte til PAKHUSET fra Vorsø. Kom forbi Vejrhøj og blev mindet om Johan Th. Lundbye og hans betydning for egnen. Man er beslægtet ud fra, hvad han har skildret i 1800-tallet. Det at tegne naturen skiller sig ud. Lundbye var ikke fugletegner som sådan, men skildrede dog storken. Vore forgængere har betydning og bliver forbilleder for os. Jens Gregersen fortalte om sit eget udgangspunkt. Han blev grebet af tegningen som 6 årig i en tid, hvor det ellers var meget naturligt at blive grebet af fotografiet. Han blev inspireret af Johannes Larsen og Larsens fugle. Han fik hættemågen ind i tiden. Han så tusindvis af hættemåger, der rettede sig op og blev grebet af fuglen. Han bruger fuglen og tegningen til at fortælle om årstiden. Nu Gregersen var i Odsherreds fortalte han om en tegner Leif Rydeng (1913-75) fra Vig, som han gerne ville rehabilitere. Rydeng var blevet sammenlignet med Johannes Larsen og dermed glemt. Men det var synd og skam. Han var en fin fugletegner i egen ret. I 1993 var Gregersen med til at lave en udstilling om Rydeng på Johannes Larsen Museum og her medvirkede Gregersen til at finde gemte værker af Rydeng frem, så det gav en ny indsigt i Leif Rydengs værkliste. (Biografi: http://www.leifrydeng.dk/biografien)

22


Jens Gregersen blev ornitolog og fugletegner. Han fortalte: I skolen var jeg god til at tegne og intet andet, derfor blev jeg ved med at tegne. Og jeg så andre tegneres arbejder. Bl.a. Ennion fra England. Han kendte også til Leif Ravn Jensen, der beskæftigede sig med jagtmotiver. Han læste naturen. Claus Bering havde en fri og løs måde at tegne på, det lærte han at værdsætte. Albrecht Dürer fokuserede på naturen og et bundt finker. Jens Gregersen maler også døde fugle for at få en indsigt ud af det. Han tegnede sin første silkehale som 4årig og var optaget den dag i dag af dens flimrende ”ild” som opstår i flok og i halefjerene. En skildring af alle nordamerikanske fuglearter af J. James Oudubon for 300 år siden dannede skole, hvor man viste næsten skematiske tegninger af fugle. Link: (http://www.kb.dk/da/dia/online/ugens_skat/birds_of_America.html) Og Gregersen fortalte om den svenske tegner og maler Lars Johnsson fra Gotland, som var tidligt ude og klar over at det var fuglene det gjaldt. Link: http://www.larsjonsson.se/ Jens Gregersen havde held med som 21årig at få en bog ud og havde mentorer, der så noget i ham bl.a. den ældre maler og tegner: John Olsen, der opfordrede ham til at tegne større værker. Gregersen har været på store rejser til Grønland, Lapland, Sibirien, Rusland og Arktis, hvor de i bæltekøretøjer kørte ud for at tælle op og registrere og tegne fuglelivet, som siden år 2000 er blevet beskrevet. Der blev samlet ind, tegnet og drukket vodka. Her mødte kan trækfugle, Sne rypen og multebær. Han har lavet, tegnet så meget som muligt i sit telt. Han kan lide pennen, den er et fantastisk redskab, fortæller han. Og har lavet tuschtegninger. ”Det er stærkt at tegne i naturen og se hvad der er. Det er svært at holde fast i den disciplin. Er aldrig i tvivl om det er oplevet, når det er tegnet i naturen,” fortalte Jens Gregersen. Han tegner i øvrigt også gerne når han taler i telefon, forklarede han. Han har stort set tegnet hele livet. Han altid haft en skitsebog ved siden af sig. Han holder fast i tegningen - og videregav på bedste måde sin fascination af den og alle dens mestre. Aftenen sluttede med at han fortalte om sine bogproduktioner: Skarvens Kyster, Tipperne, Årets Ring, Arktis sommer, I Urfuglenes tid (Den jyske hede) og Blomsternes Danmark.

Jens Gregersen kombinerer det poetiske og det faglige. Det blev en stor aften i PAKHUSET. Tekst og fotos: Tommy Flugt - 28.08.2019

23


Jonas Friis

24


Steen Malberg

Artist talk

25


Steen BundgĂĽrd tegner og medlem af TEIKN

26


Naja Abelsen – Artist talk

27


Simon Bodh Nielsen

28


Henriette Wiberg Danielsen

29


Alice Faber – medlem af TEIKN Formand for Tegnerne – Tegnerforbundet af 1919

30


Anne Gyrite SchĂźtt

Nederste foto: Joe Kniesek

31


Anne Gyrite Schütt: Skitsebøger

32


Annemarie, Alice & Lisbet – øverst Anne Gyrite Schütt og Naja Abelsen.

EKTA svensk tegner

33


Heather Spears - tegner og forfatter Bor i Danmark opvokset i Canada

Svømning af Heather Spears - Dans af Heather Spears

34


De tegnerne der var til stede blev præsenteret, så gæster kunne få en snak med kunstnerne.

35


Og der blev tegnet og udstillet endnu flere tegninger

36


SBIKA & CLASSON Performativ aktion drawing: “In the moment” - “At tegne” udstillingen i PAKHUSgalleriet Nyk. Sj Den 7. september kl. 14 Afslutningsarrangement på udstillingen:

AT TEGNE

37


Tekst, fotos og redigering Tommy Flugt AURORA tommyflugt@gmai.com 5126 5643

38


AT TEGNE 2019

39