__MAIN_TEXT__

Page 1

4.5-10-2014

ÆBLEFESTIVAL Æblefestival på Tuse Næs

Æblefestival på Tuse Næs 2014 ARRANGERET AF DE MEDVIRKENDE


Pjece og fotos tilrettelagt af Aurora Galleri Tuse NĂŚs v/ Tommy Flugt 5126 5643


ÆBLEFESTIVAL PÅ TUSE NÆS 2014 Igen i år holdes Æblefestival på Tuse Næs med alt hvad halvøen kan byde på: Kunst, natur, sundhed, aktiviteter, samvær og samarbejde med æblet som omdrejningspunkt. Det er tredje år i træk og vi glæder os til igen at kunne hilse æblet og efteråret velkommen. Tuse Næs er en smuk og dejlig halvø imellem Odsherred og Holbæk og med vand omkring os. Det er en halvø med kuperet terræn og de dejligste morænelandskaber med mange fine udkigspunkter. Man kan se fra Bøgebjerg til Roskilde Domkirke og til Vejrhøj i Odsherred i godt vejr. Eller man kan gå direkte ned til Udby Vig, det fredede fuglereservat med mange vilde orkideer, fra Hønsehalsskoven til Bognæs. Det er en smuk vandretur fuld af oplevelser. Tuse Næs er omkranset af Lammefjorden, Isefjorden og Holbæk Fjord. Lyset, skovene og de bølgende morænelandskaber har tiltrukket mange kunstnere og sommerhusgæster. Her er et rigt kultur- og naturliv at fordybe sig i. Her er æbleplantager og mosterier. Gartneri og salg af æbletræer. Her er gæs og ænder, får og geder og kvæg af bedste slags. Og så er her vidende folk om det alt sammen og de er til at tale med og få oplysninger ud af. Vi glæder os til Æblefestivalen – for der møder man nye mennesker og får nye inputs. For Æblefestivalen drejer sig om at møde passionerede mennesker omkring æblet og dets produkter. At være sammen med familien på landet og se på naturen, få sig en æblekage eller en æblemost af de lokale og snakke med folk på Tuse Næs over en kop kaffe på Lyngholm Landsteds Bed & Breakfast på Guredevej eller se en kunstudstilling og butik og få sig en kop kaffe og æblekage i Tuse Næs Kunsthåndværks Café i Uglerup. Spise til aften i havnemiljøet med udsigt til Holbæk Fjord i restauranten på Hotel Hørby Færgekro.


Overnatnings muligheder er der også i Færgekroen som har 15 lyse værelser med bad, toilet, tv og telefon. Eller På Bed & Breakfast og kursussted på Lyngholm Landsted, hvor der er ro og fordybelse og smuk udsigt til Lammefjorden.

I nyere tid er der kommet mange forskellige kunstnere til Tuse Næs på grund af den smukke beliggenhed, morænelandskabet og lyset. I trediverne kom den store maler Lauritz Hartz på Næsset. Men også Karl Bovin var her og besøgte maleren Asger Faber, hvis tegninger og malerier hænger overalt i området. Nye folk er kommet til: tegnere, malere, skuespillere, filmfolk, sangere og musikere finder frem til Tuse Næs. Unge som gamle. Klassisk som ny musik og ungdommelige tiltag i den årlige Spirefestival med ny og ”upcoming” musik. Sommerkoncerter med bl.a. Lis Sørensen og Rasmus Nøhr er det blevet til og med god tilslutning. Og Spirefestivalen for unge havde fem års jubilæum i år. I den slipstrøm vokser kulturhuse op og seneste skud på stammen er det smukt restaurerede musik og kulturhus Huset på Næsset i Udby restaureret nænsomt og smukt af Rønnow Arkitekterne og Tuse Næs Kunsthåndværk med skiftende udstillinger, butik og café. Derudover er der Galleri Bøgebjerg og Galleri Aurora med skiftende udstillinger. Udby og Hørby kirker er to markante og unikke bygninger fra den ældre middelalder. Hørby kirke arrangerer aften koncerter.

Skovene er noget særligt på Tuse Næs. Hønsehalsskoven byder på skovensomhed og Udby Vig, en mystisk kampestenssætning, en helligkilde og strandeng med 13 fredede orkidearter. I dette område har stenaldermennesket færdedes og flere granitsten med kongekrone og mærket ”FM” markerer deres køkkenmøddinger som fortidsminder. Udby Vig er beskyttet og der findes frodige enge. Fuglelivet er meget rigt med gravand, skallesluger, strandskade og fiskehejrer som almindelige ynglefugle. I træktiden er der flere arter gæs og svaner.

Bognæs Skov og strand med fin udsigt til den fredede Udby Vig er yndet udflugtssted. Her findes en altersten – bautasten – fra oldtiden i skovens nordøstlige hjørne. Der er en lille sandstrand med bådebro og hyggelig grillplads. Fra Tornehage er der mulighed for lystfiskeri af havørred.

Alt det og mere til kan du stifte bekendtskab med, når du besøger Tuse Næs. Og en af grundene til at du skal gøre det er, at der er Æblefestival på Tuse Næs.

Hvornår det er? Lørdag - søndag den 4. & 5. oktober 2014 Der er åbning i HUSET PÅ NÆSSET den 4. oktober kl. 11 med åbningstale af Kirsten Rohde Jensen


1. Audebo Havecenter, Nykøbingvej 96, 5946 0409 - www.audebo-havecenter.dk 2. Lyngholm Landsted, B&B, Guredevej 44, 2096 2030 - www.lyngholmlandsted.dk 3. Tuse Næs Kunsthåndværk, Butik, Galleri, Café - Uglerupvej 31, Uglerup, 5946 1623 www.tusenaes-kunsthaandvaerk.dk

4. Huset på Næsset, Udbyvej 52, Udby, 5946 0009 - www.husetpaanaesset.dk 5. Tuse Næs Gårdmosteri, Bavnen 4, Løserup, 5946 5914 – www.gaardmosteri.dk 6. Tuse Næs Frugthave, Rækmarken 5, Ugleruphuse, 5946 2249 7. Brugerrådet Mårsø Centret, Gl. Tuse Næsvej 15 A, 5946 5074 ÆBLEFESTIVAL PÅ TUSE NÆS Den 4. -5. oktober 2014 På Facebook finder du os i opdateret udgave, men med et væld af oplysninger på: www.facebook.com/AEblefestival2013


DEN KORTE UDGAVE Tuse Næs ÆBLEFESTIVAL 4.5. oktober fra kl. 11-17 - 2014

Åbning af Æblefestivalen den 4. oktober kl. 11 med taler i Huset på Næsset i Udby (4). Samtidig kan man bese det smukt restaurerede lokale kulturhus som er vært for åbningen. Her vises film fra Frejas Focus ved Laila Hodell. I Audebo Havecenter vil der være stort udvalg af æbletræer og gode tilbud på træer (1).

Tuse Næs Kunsthåndværk i Uglerup har i Galleriet kunstudstilling af Sten Elving, maleri og Charlotte Nielsen, keramik og mærkevarer i Butikken. Åbent hver dag fra 11-17. Æbleanretninger i Cafeen (3). Gå en tur i den smukke have og nyd udsigten.

Der er åbent lørdag og søndag den 4.-5. oktober 11-15 på Lyngholm Landsted (2) og søndag kl. 11 vil stedet få besøg af æbleeksperten Flemming Thorninger fra Sonneruplund. Cafeen byder på en skøn SuRi Simreret af oksekød med æbler, svampe og grøntsager fra Den Gamle Gård med mos af kaartofler og rodfrugter med brød af stenkværnet med fra Mejnerts Mølle. Øl fra Hornbeer, Paradisæblesnaps, Tuse Næs Gardmosteri, Økologisk Æblemost. Skønne æblekager og økologisk kaffe, æblekvæde te, æbletoddy - som kan lune på turen i fårefolden. Alt tilberedt med omhu. Overnatningsmuligheder i B&B på Lyngholm Landsted. Wilhelm Tell bueskydning lørdag fra 13 - 15 ved Bueskytterne Tuse Næs. Program: Se hele programmet på www.lyngholmlandsted.dk Lækker simre-ret af oksekød med æbler, svampe, grøntsager fra Restaurant SyRi - Skal forud bestilles Mød æbleekspert Flemming Thorninger søndag kl. 11 - hør om podning, æblesorter og dyrkning Brugskunst, lokale æbledelikatesser og grøntsager fra Den Gamle Gård Wilhelm Tell bueskydning ved Bueskytterne Tuse Næs lørdag fra 13-15 Laila Hodell's vidunderlige film "Biernes By" vises i hønsehuset Se bistader, frilandsænder, høns, får, lam og hyrdehund Hestevognskørsel med de jyske heste lørdag


Økologisk og helt uden sprøjtemidler Alle vores æbler er økologiske, og til forskel fra mange andre økologiske plantager bruger vi overhovedet ingen sprøjtemidler. Vi kan derfor prale af at være statskontrolleret økologiske og fuldstændig fri for sprøjtemidler. Vores æbler har en fantastisk intens smag. Den særlige smag får de fra træernes dybe rodnet, der suger mineraler fra jordbunden. Du kan købe æbler hos os fra sæsonen starter omkring midten af august og indtil omkring marts (5). Pluk selv dine æbler Hvert år har vi selvpluk af æbler fra omkring midt i september til efter efterårsferien. Selvpluk er en oplagt mulighed for selv at smage og vælge dine æbler og samtidig få en oplevelse ud af det i de gamle plantager, mens du plukker æbler til efterårs- og vintersæsonen. Opbevarer du æblerne korrekt, kan de holde sig hele vinteren - Vi giver gerne råd og vejledning om opbevaring og holdbarhed af æblerne. I plantagerne dyrker vi flere forskellige æblesorter. Rød Annanas og Discovery. Ofte kan de plukkes allerede fra midten af august. Fra september er de øvrige æblesorter ofte modne og klar til at blive plukket. Det drejer sig om: Ahrista, Rød Aroma, Rød Ingrid Marie, Ingrid Marie, Holsteiner Cox, Cox's Orange, Belle de Boskoop både rød og grøn, Mutsu og Pigeon. Vi fortæller gerne mere om, hvad der kendetegner de enkelte sorter, og hvad de egner sig bedst til. Æblepresning for børn og voksne og visning af mosteriet.

Tuse Næs Gårdmosteri, Bavnen 4, Løserup, 5946 5914 – www.gaardmosteri.dk

Guidet tur i æbleplantagen Tuse Næs Frugthave efter nærmere aftale. Spørgsmål og svar om økologisk og konventionel æbleproduktion i Danmark (6).

Tuse Næs Frugthave, Rækmarken 5, Ugleruphuse, 5946 2249

Brugerrådet Mårsø Centret (7) ved John Lyager Poulsen Lørdag den 4.10 køres beboerne rundt på Næsset fra Mårsø Centret og kigger på de forskellige arrangementer. Søndag den 5.10 er der Café 13.10 på centret i æblets tegn. Steen fra Tuse næs Frugthave kommer og fortæller. Og så er der æblekage til kaffen.


Alt i æblets tegn. Vi stammer fra æblet på den ene eller anden måde. Æblefestivalen er blot et led i fortællingen om æblet og vi glæder os til at dele den med andre og få lagt nogle nye historier til. Vi er alle vokset op med æbler og har vore egne fortællinger at videregive. For slet ikke at tale om alle de dejlige retter vi kan få ud af æblet. Der er næsten ingen grænser for fantasien, når bare den stimuleres lidt. Og det er det vi vil med Æblefestivalen på Tuse Næs. Stimulere og sætte fokus på æblet og Tuse Næs. Vi håber mange vil fortælle om det og deltage i festivalen 2014. En forelsket og meget grundig beskrivelse af æblet får vi i Karen Sybergs store bog: Æblets fortælling udgivet 2007 af People’s Press i både 1. og 2. oplag. Bogen er på 460 sider og rigt illustreret. Det er simpelthen bogen om æblet. Og så skrevet af et barnebarn af den store fynske maler Fritz Syberg som var hendes farfar.

Hun skriver at Danmark sammen med dele af Norge og Sverige har nogle af verdens bedste æbler. Det skyldes at Skandinavien ligger på nordgrænsen for, hvor æbler kan dyrkes. Netop i egne med kolde vintre og varme somre udvikler æbler sig bedst. Om dagen oplagrer æblet kulhydrater og i nattekulden udvikler aromaen sig. Når æbletræet blomstrer arbejder honningbierne. 70 procent af bestøvningen tager de sig af. Derfor er bierne så vigtige og betydningsfulde. De sørger for at vi får æbler. Og derfor er det også så vigtigt at sørge for at bierne kan trives og leve, for de gør stor gavn. Og uden dem ingen æbler. Og det er så en af de vigtige ting at give videre: At hjælpe mangfoldigheden i naturen med at overleve. At bevare diversiteten på denne lille smukke klode. For tingene hænger sammen og vi skal passe på dem. Verden er så stor og smuk, men samtidig skrøbelig. Der er grænser for vort virke. Det skal ske i tæt forståelse af naturen og menneskets grundvilkår. Derfor er den økologiske tanke vigtig at fortælle om og videregive til generationerne efter os. Vi skal tage vare på skønheden, varmen, som bar vi æblet varsomt på armen.


Billeder fra Tuse NĂŚs af Tommy Flugt


Heste i Uglerup – en sø med fiskehejre på Tuse Næs


Æblefestival på Tuse Næs 2014 Arrangeret af de medvirkende

Koordinatorer: Charlotte Lyngholm & Alice Faber

PR medvirkende: Tommy Flugt Galleri Aurora – Tuse Næs


Æblet falder af Alice Faber. Og så ved vi ikke engang hvorfor æblet falder. Tyngdekraften er stadig en gåde. Vi kan ikke beskrive den. Kun at æblet falder, men ikke hvorfor. Kvantemekanikken er en ting, tyngdekraften en anden. De ting skal helst spille sammen, men vi ved det ikke endnu hvordan. I sidste ende en forestilling om at problemet nok skal løses med en partikel. Men den er ikke fundet endnu. Det er ÆBLET til gengæld. Tag godt i mod Æblefestivalen på Tuse Næs 2014.

Profile for Tommy Flugt

Æblefestival på Tuse Næs 2014  

Igen i år holdes Æblefestival på Tuse Næs - den 4.&5. oktober 2014 - med alt hvad halvøen kan byde på: Kunst, natur, sundhed, aktiviteter, s...

Æblefestival på Tuse Næs 2014  

Igen i år holdes Æblefestival på Tuse Næs - den 4.&5. oktober 2014 - med alt hvad halvøen kan byde på: Kunst, natur, sundhed, aktiviteter, s...

Advertisement