Naisten välinen turvaseksi

Page 1

Naisten välinen turvaseksi

Seksuaalineuvojaopintojen lopputyö KM Outi Santavuori www.aurinkoiseksi.com Sexpo-säätiö, Helsinki 6.1.2017 (muokattu 5.2.2018) 1


Johdanto Tietoa naisten välisen seksin seksitautiriskeistä on hyvin vaikea löytää. Naisella tarkoitan tässä tekstissäni henkilöä, jolla on vulva ja vagina (transihmisten seksistä on julkaistu erikseen mainio opas Seksi ja trans). Suomenkielisiä lähteitä ei käytännössä ole lainkaan saatavilla. Englanninkielistä lähdemateriaaliakin löytyy netistä ja kirjallisuudesta vain pitkän etsimisen tuloksena. Asian suhteen on selvästi puutteita myös seksivalistuksen kentällä. Tässä lopputyössä tarkastelen tyypillisimpiä naisten välisen seksin tapoja sekä kartoitan niiden aikaansaamia seksitautiriskejä ja mahdollisuuksia suojautua tartunnoilta. Naisten välisiä seksin muotoja voivat olla esimerkiksi: 1) 2) 3) 4)

tribadismi käsiseksi suuseksi yhdyntä

5) 6) 7) 8)

seksilelut anaaliseksi fistaus BDSM

Keskityn lopputyössäni naisten välisen seksin erityispiirteisiin ts. seksin muotoihin, jotka ovat tyypillisiä nimenomaan naisten välisessä seksissä. En käsittele anaaliseksiä (peräaukon nuoleminen eli rimming, anaalisormetus ja yhdyntä), fistausta (eli nyrkkinaintia emättimeen tai peräaukkoon) tai BDSM-seksiä, koska niiden harrastaminen on yhtä mahdollista ja todennäköisesti myös yhtä yleistä niin heteroilla, homoilla, lesboilla kuin muillakin. Turvalliseen anaaliseksiin ja fistaukseen voi tutustua esimerkiksi Anaaliseksin ABC –oppaan avulla (1). Naisten välisestä BDSM-seksistä on kattavasti kirjoittanut esim. Naisen hehku –blogisti Maria (2). Nämä turvaseksiohjeet koskevat naisten välistä seksiä, jossa kummallakaan ei ole kuukautisia, eikä rintamaitoa erity. Rintamaito ja kuukautisveri tuovat lisää riskejä seksin harrastamiseen. Veren välityksellä tarttuvat erityisesti HIV-infektio, B-hepatiitti ja kuppa. Seksitautien leviämisen riskiä verrataan tässä tekstissä yleensä penis–vagina-penetraatioon. Jos kaksi naista, jolla kummallakaan ei ole koskaan ollut seksiä miehen kanssa, harrastavat keskenään seksiä, riskit ovat jo aika pieniä – tosin erityisesti bakteerivaginoosia ja HPV:ta tavataan myös heillä (ks. seur. sivu). USA:ssa vuonna 1999 tehdyn tutkimuksen (15) mukaan kuitenkin 77% lesboksi itsensä määrittelevistä naisista on ollut seksikokemuksia myös miesten kanssa, joten edellä kuvattu tilanne on erittäin harvinainen. Kun verrataan lesbojen seksuaalihistoriaa seksitautien sairastavuuteen, voidaan todeta, että miehen kanssa yhdynnässä joskus olleista lesboksi itsensä määrittelevistä 21% on ollut seksitauti, kun taas penis–vagina-yhdyntää kokemattomista vain 7 prosentilla. Todennäköisyys seksitaudin sairastamiselle on siis kolminkertainen, jos seksiä on ollut myös miehen kanssa (15). Monilla lesboksi itsensä määrittelevillä on siis aivan yhtäläiset riskit saada seksitauti kuin muillakin naisilla (19). Iso-Britanniassa tehtiin vuonna 2008 tutkimus (3), jonka kohteena oli yli 6000 lesboa tai biseksuaalia naista. Heistä lähes puolet ei ollut koskaan käynyt seksitautitesteissä ja neljäsosalla oli tai oli ollut seksitauti. Syyt testaamattomuudelle jakautuivat seuraavasti:

2


-

Kolme neljästä uskoi, että heillä ei ole seksitautiriskiä, 10% ei uskaltanut käydä testeissä, 4%:lle oli terveydenhuollon ammattihenkilö (!) sanonut, että testaus ei ole tarpeellista ja loput kertoivat testaamattomuuden syyksi oireiden puuttumisen.

Suurin osa seksitaudeista voi kuitenkin olla oireettomia – joidenkin tautien osalta (esim. HIV ja klamydia) jopa enemmistöllä kantajistaan. Viidellä prosentilla kaikista vastaajista oli bakteerivaginoosi (emättimen bakteeritasapainon häiriö), jota ei ole Suomessa määritelty seksitaudiksi, vaikka se mm. naisten välisessä seksissä tarttuukin. Testeissä käyneillä oli todettu myös kondyloomaa, klamydiaa, genitaaliherpestä, sisäsynnytintulehdusta (”munasarjatulehdus” eli PID, joka on yleensä hoitamattoman klamydian seuraus) sekä B- ja C-hepatiittia. Neljäsosa naisista, joilta seksitauti oli löytynyt, oli harrastanut seksiä vain naisten kanssa viimeisen viiden vuoden aikana. Toki ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, etteikö seksitautitartunta olisi voinut tulla heidän kohdallaan myös mahdollisissa aiemmissa heteroseksisuhteissa. Testaamattomien joukosta 40% oli harrastanut seksiä myös miesten kanssa viimeisen 5 vuoden aikana – osalle heistäkään testauksen mahdollisuutta ei oltu annettu terveydenhuoltohenkilökunnan toimesta, koska sitä ei katsottu tarpeelliseksi. (3) Pelkäänpä, että tällaisen kiellon taustalla voi olla stereotyyppinen ja väheksyvä asenne lesboseksiä kohtaan sekä puhdasta tietämättömyyttä. Yhdysvaltain liittovaltion terveysministeriön mukaan (4) lesbo- ja binaisten yleisimpiä seksiteitse tarttuvia tauteja ovat bakteerivaginoosi, klamydia, genitaaliherpes, HPV, satiaiset ja trikomoniaasi (maailmalla erittäin yleinen, mutta Suomessa harvinaistunut parasiitin aiheuttama tulehdus). Harvinaisempia ovat tippuri, B-hepatiitti, HIV ja kuppa. Bakteerivaginoosi on lesbo- ja binaisilla jopa yleisempi kuin heteronaisilla. Syytä tähän ei tiedetä, mutta on todettu, että jos se löytyy toiselta naisparin osapuolelta, niin tauti on yleensä myös toisella. (4) Yleisiä seksiteitse tarttuvia tauteja lesbo- ja binaisilla USA:ssa

Harvinaisempia seksiteitse tarttuvia tauteja lesbo- ja binaisilla USA:ssa

Bakteerivaginoosi (ks. sivun alku) Klamydia Genitaaliherpes HPV (kondylooma, visvasyylä) Satiaiset Trikomoniaasi Tippuri B-hepatiitti HIV Kuppa Seksitautien yleisyys lesbo- ja binaisilla (U.S. Department of Health and Human Services, 2012), (4).

3


Naisten välisiä seksitapoja tautiriskeineen 1. Tribadismi Tribadismi tarkoittaa naisten välistä seksiä, jossa genitaaleja hierotaan vasten kumppanin kehoa. Tavallinen tribadismin muoto on hinkata itseään vasten partneria niin, että tämän reisi on omien jalkojen välissä. Tribadismi on hyvin yleistä, vaikka termiä käytetään vähän. Kun vulvaa hierotaan mitä tahansa kumppanin kehonosaa vasten, väliin voi sujauttaa esimerkiksi vibraattorin kiihotuksen lisäämiseksi. Tribadismi on turvaseksiä, jos limakalvot eivät ole kosketuksissa ja jos kumppanin iho on puhdas, terve ja ehjä. Tribadismissa, jossa genitaalit ovat toisiaan vasten, on erilaisia asentoja kuten heteroyhdynnöissä. Viereinen kuva esittää lähetyssaarnaaja-asentoa. Kuuluisin asento lienee kuitenkin saksiminen eli scissoring (ks. alla oleva kuva). Nimitys tulee siitä, että jalat ovat tässä asennossa kuin ristikkäiset saksien terät. Saksiminen on suosittua heteromiehille suunnatussa pornossa, mutta todellisuudessa se on luultua harvinaisempi tapa harrastaa seksiä naisten kesken. Usein kehot eivät vain ”sovi yhteen”, notkeus tai lihasvoima ei riitä tarvittavaan asentoon tai tuntemukset eivät ole tarpeeksi voimakkaita. (20) Turvaseksin kannalta huomioitavaa on, että jos limakalvoja hierotaan vastakkain, emättimen eritteet kulkeutuvat kumppanin limakalvolle ja päinvastoin. Ainakin kondylooma, klamydia, tippuri, trikomoniaasi ja herpes voivat tarttua saksimisen ja muiden genitaaligenitaali-kontaktin sisältävien tribadismiasentojen yhteydessä (16). HI-viruksen tarttuminen on mahdollista, jos toisella tai molemmilla on kuukautiset tai jos emättimen limakalvo vaurioituu. Infektioriski on kuitenkin pienempi kuin suojaamattomassa penis–vagina-penetraatiossa, sillä limakalvoille päätyviä kehon eritteitä on vähemmän ja limakalvo ei vaurioidu niin helposti kuin heteroyhdynnässä (5). Tribadismissa, jossa vulvat ovat kohdakkain, genitaalien väliin kannattaa laittaa halkaistu kondomi tai suuseksisuoja (ks. s.6) tartuntojen ehkäisemiseksi.

4


2. Käsiseksi eli sormetus (fingering) Käsiseksissä genitaaleja hyväillään käsin. Tällaisessa sormettamisessa voidaan sormi tai sormia työntää myös vaginaan tai peräaukkoon. Käsiseksi on turvaseksiä, jos käsien iho on terve, ehjä ja puhdas. Kädet täytyy kuitenkin pestä ennen ja jälkeen kumppanin sormettamisen - varsinkin jos aikoo hyväillä käsillä myös itseään sekä jos siirryttään vaginan ja peräaukon välillä. Käsien pesun sijaan voi toki käyttää myös kumihanskoja ja vaihtaa niitä uusiin tarvittaessa. Ainakin genitaaliherpes, klamydia, Die Rote Lehrerin, Franz von Bayros, 1908. kondylooma, bakteerivaginoosi ja tippuri voivat tarttua huonon käsihygienian vuoksi sormettamisen yhteydessä. (17)

3. Suuseksi (oraaliseksi, suihinotto, cunnilingus) Suuseksissä kumppanin genitaaleja hyväillään huulilla ja kielellä. Naisen vaginan ja vulvan koskettelua suulla kutsutaan myös cunnilingukseksi.

Achille Devéria, 1800-1857.

Vastoin yleistä luuloa suuseksin välityksellä voi saada tartunnan ja tartuttaa sukupuolitauteja. Esimerkiksi herpesvirus voi tarttua suusta genitaaleihin ja toisinpäin myös oireettomassa vaiheessa. Sukuelimissä esiintyvä klamydia ei tartu kovin helposti suuseksin yhteydessä, mutta klamydian aiheuttama nielutulehdus on silti mahdollinen. Myös ainakin tippuri, kondylooma ja kuppa tarttuvat suuseksissä. (6, 18) HIV ei tartu suudelmien tai syljen välityksellä, mutta cunnilinguksessa tarttumisen riskiä ei voida täysin sulkea pois. HIV-riski ei ole suuri naisten välisessä suuseksissä, koska emätinnesteessä on vähemmän viruksia kuin spermassa. Lisäksi suuseksi ei yleensä hierrä limakalvoa rikki, sylki voi suojata tartunnalta ja suussa oleva limakalvo on paksua. (5)

5


Satunnaisissa suhteissa varmin tapa välttyä tartunnoillta suuseksin välityksellä on suojautua joko -

halkaistulla kondomilla (ks. ohjevideo) (7), kumihanskasta askarrellulla suorakaiteen muotoisella suojalla (ks. seur. sivu) tai varta vasten suuseksiin valmistetulla suojalla (esim. Beffy, Oral Safe, Sheer Glyde Dams) (8-10). Suuseksisuojan tyypillinen koko on 15x25cm eli samankokoinen kuin halkaistu kondomi venytettynä. Yhden kondomin hinta on halvimmillaan noin 60 senttiä, mutta ne ovat liian pieniä suojaamaan koko vulvan aluetta ja venyttämiseen keskittyminen häiritsee nuolemista. Suuseksisuojat maksavat vähintään tuplaten kondomeihin verrattuna ja niitä ei saa tavallisista marketeista tai apteekeista vaan ainoastaan seksivälineliikkeistä.

Suomen nettikaupoista löytyy suojia noin 2-7 euron kappalehintaan. Ne ovat usein hieman paksumpia kuin kondomit vaikkakin isompia ja helppokäyttöisempiä. Kumpiakin saa myös erilaisilla makuvaihtoehdoilla. Suuseksisuojan reunaan kannattaa kynällä merkitä, kumpi puoli on antajaan päin, jotta uutta suojaa ei tarvitse ottaa käyttöön kesken seksin, jos se sattuu välillä lähtemään paikoiltaan. Halvin ja helpoin tapa lienee useimmista keittiöistä löytyvän tuorekelmun käyttäminen suojana naisen genitaaleja nuoltaessa. Se päästää kehon lämmön lävitseen ja on riittävän ohut, sekä mauton ja hajuton, jollaisia kondomit ja suuseksisuojat eivät koskaan täysin luonnollisuuslupauksista huolimatta ole. Tuorekelmusta voi katkaista kuinka ison palasen tahansa ja halutessaan koko alapään voi kääräistä kelmuun vaikkapa hauskana seksileikkinä. Näin myös rimming eli peräaukon nuoleminen on mahdollista tehdä samalla turvallisesti, eikä bakteereja siirry anuksesta vaginaan. Kelmun alle kannattaa laittaa runsaasti vesipohjaista liukastetta, koska se lisää vastaanottavan osapuolen tuntemuksia ja auttaa pitämään kelmua paikoillaan. (17). Tuorekelmua ei ole suunniteltu suuseksisuojaksi, joten valmistaja ei anna takeita sen toimivuudesta ja kestävyydestä. Vuonna 2010 Australiassa tehdyn tutkimuksen (11) mukaan vain 10% lesbonaisista käyttää suuseksisuojia. Tämä johtunee siitä, että cunnilingus mielletään vähäisemmän riskin seksiaktiksi, jota se toki onkin, jos verrataan suojaamattomaan penis–vagina-penetraatioon, mutta riskitöntä se kuitenkaan ei ole. Suuseksisuojat myös laimentavat aistimusten orgaanisuutta ja sitä myötä voivat viedä suuren osan suuseksiä antavan osapuolen nautinnosta. Maku, tuoksu ja suutuntuma eivät toki voikaan vastata ilman suojaa tehtävää suulla hyväilyä.

6


Jos kieli halutaan työntää vaginaan tai peräaukkoon, suojana voi käyttää -

-

tavallista kondomia kielen ympärillä, ns. naisten kondomia (esim. Femidom), joka on kuin iso, puolikartionmallinen kondomi, jonka kummassakin päässä on kuminen rengas (sisään työnnettävässä päässä pienempi kuin emättimen aukon ulkopuolelle häpyhuulia suojaamaan jäävä) (12) tai halkaistua lateksista tai nitriilikumihanskaa, josta muut sormet kuin peukalo on leikattu pois (ks. viereinen kuva). Lateksisen kondomin tai hanskan kanssa tulee aina käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Silikoni- ja öljypohjaiset sekä muut voiteet voivat rikkoa kondomin. (17)

4. Yhdyntä Naisten välisessä seksissä yhdyntä voi tapahtua seuraavilla välineillä:

a) Strap-on-dildot Naiset voivat yhdynnässä käyttää dildoa, joka on kiinnitetty työntelyvuorossa olevan naisen (eli topin) pukemiin valjaisiin (harness). Penetroitavaa osapuolta sanotaan bottomiksi. Termit top ja bottom ovat enemmän käytössä miesten välisessä seksissä, mutta soveltuvat hyvin myös naisten väliseen seksiin, jossa yhtä lailla penetroitava ja työntyvä osapuoli voivat vaihdella. Dildo-harness yhdistelmää sanotaan tuttavallisesti sträppäriksi (strap-on). Valjaita on kaikenlaisia pikkuhousumaisista pelkkiin remmeihin. Yleensä strap-onissa on häpykummun kohdalla kumirengas tai vastaava, johon voi laittaa minkälaisen dildon tahansa, kunhan siinä on leveä kanta, joka estää dildon valahtamisen renkaan läpi. Sträppäreitä saa myös taskulla, johon voi laittaa pienen vibraattorin top-osapuolen iloksi, sekä tuplaversiona, johon kuuluu myös strap-oniin pukeutuvan vaginaan laitettava dildo.

7


Strap-on-yhdynnässä seksitautien riskit lienevät vähäiset kunhan käsihygieniasta huolehditaan oikein, jos sträppärivaljaat ovat pikkuhousumaiset ts. topin ja bottomin välillä on kangasta tai muuta materiaalia ja genitaalit eivät ole kohdakkain. Muussa tapauksessa tartuntariskit ovat luultavasti samat kuin saksimisessa, käsiseksissä ja seksilelujen käyttämisessä yleensä.

b) Valjaattomat sträppärit Ns. strapless strap-on on penetroimiseen tarkoitettu dildo, joka pysyy harnessin sijaan paikallaan topin emättimeen asetettavan ”palluran” eli plugin avulla. Tällaiset dildot ovat L:n mallisia niin että L:n pystyviiva on lyhyempi ja paksumpi kuin vaakaviiva eli varsinainen dildo, jota työnnellään bottom-osapuolen vaginaan tai anukseen. Tunnetuimpia valjaattomia sträppäreitä lienevät GalPal ja FeelDoe (13-14). Valjaattomia sträppäreitä saa myös vibraattorilla. Tämäntyyppisten yhteisdildojen käyttö vaatii hiukan harjoittelua sekä topin, jolla on hyvät lantionpohjan lihakset. Seksitautien tarttumisen riskit lienevät samat kuin saksimisessa, käsiseksissä ja seksilelujen käyttämisessä.

c) Tupladildot Saatavilla on myös tuplapäisiä dildoja, joita voi käyttää samanaikaisesti niin, että toinen ei varsinaisesti ole top eikä toinen bottom vaan samaa dildoa käytetään yhtä aikaa. Tupladildoja saa muotoon taivuteltuina tai itse taivuteltavina. Seksitautiriskit ovat luultavasti samaa luokkaa kuin saksimisessa, käsiseksissä ja seksilelujen käytössä.

8


5. Seksilelut Tyypillisimpiä seksileluja naisilla ovat erilaiset dildot ja vibraattorit. Naisten välistä seksiä ajatellen dildoja saa myös reiteen vyöllä kiinnitettäväksi, jolloin voi nauttia tribadismista ja penetraatiosta yhtä aikaa tai leukaan kiinnitettäväksi, joka mahdollistaa suuseksin yhdistämisen penetraatioon. Naisten välisessä seksissä vain yhdynnässä jonkinlainen apuväline on välttämätön – muuten lesboilla ja binaisilla lienee aivan yhtä paljon tai vähän seksileluja kuin muillakin. Tilastotietoa siitä, kuinka paljon naiset harrastavat keskenään yhdyntöjä ei ole saatavilla. Ainoana poikkeuksena heteronaisiin nähden on ehkä joidenkin lesbojen karsastamat peniksen näköiset dildot eli tekopenikset. Vibraattoria voi käyttää saksimisessa tai tribadismissa tuomaan lisäkiihotusta, kuten aiemmin on kuvattu. Sormettamista varten on saatavilla erilaisia kiihotinjatkeita eli muotoiltuja ”sormisukkia” (ks. kuva) ja sormeen renkaan avulla kiinnitettäviä sormikiihottimia tai -vibraattoreita. Näitä, niin kuin useimpia muitakin seksileluja, voidaan käyttää kuten heteroseksissä lisämausteena. Seksilelujen käyttämisen turvaseksiriskit ovat käytetystä lelusta ja seksitavasta riippuvaisia. Yhteisiä seksileluja ei pidä käyttää ilman että niitä sekä käsiä pesee kiihottamisen kohteena olevan henkilön vaihdon yhteydessä tai siirryttäessä anaalialueelta emättimeen. Pesuohjeet tulevat yleensä välineen mukana. Dildojen ja muiden seksilelujen päällä voi toki käyttää myös kondomia. Ainakin Suomen yleisimmät seksitaudit (klamydia, kondylooma ja herpes) sekä tippuri voivat tarttua yhteisistä seksileluista huonon hygienian vuoksi. HIV-riskikin on olemassa, jos limakalvo menee leluja käyttäessä rikki, tai koska dildo voi ylettyä peniksen lailla kohdunkaulan suulle, jossa tartunnan saaneella on paljon viruksia (5).

9


Lähdeviittaukset: 0. Seksi ja trans https://www.dropbox.com/s/thwjnjo92xgj4ch/Seksi_ja_trans.pdf?dl=0 1. Anaaliseksin ABC http://miestenkesken.fi/wp-content/uploads/2012/11/AnaaliABC_FINAL_nettiversio.pdf 2. Naisen hehku –blogi http://naisenhehku.blogspot.fi/2015/11/bdsm.html 3. http://www.stonewall.org.uk/sites/default/files/Prescription_for_Change__2008_.pdf 4. https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/lesbian-bisexualhealth.html#e 5. Suullinen tiedonanto HIV-tukikeskuksen sairaanhoitajalta Sanna Salolta, 8.12.2016, Sexpo-säätiön seksuaalineuvojakoulutus, Helsinki. 6. http://www.terve.fi/seksi/suuseksi-ja-suojautuminen 7. http://justwearit.fi/turvallisempaa-seksia/suuseksisuoja/ 8. https://www.kaalimato.com/catalog/Beffy+-+Suuseksisuoja,+2+kpl_p_10719.html 9.http://www.sincity.fi/fi/Kondomit/suuseksisuojat/41/Suuseksisuoja+Oral+safe+mansikanmakuinen+kond omi+8+kpl/165 10. http://glydehealth.com/products/sheer-glyde-dams/ 11. http://www.theverge.com/2014/3/20/5522106/the-sexual-history-of-the-dental-dam 12. https://antishop.fi/fi/femidom-naisten-kondomi.html 13. https://www.kaalimato.com/catalog/Gal+Pal+Strapless+Strap-On_p_8932.html 14. https://antishop.fi/fi/feeldoe-more-red-strapless-strap-on.html 15. Diamant A. et al., Lesbians’ sexual history with men: implications for taking a sexual history, Archives of Internal Medicine, 1999, 159(22):2730-2736. 16. http://www.nhs.uk/Livewell/LGBhealth/Pages/lesbianhealth.aspx 17. Newman, Felice: The Whole Lesbian Sex Book, 1999 18. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00153 19. https://www.autostraddle.com/safe-sex-for-lesbians-45382/ 20. https://en.wikipedia.org/wiki/Tribadism

Kuvat: Kansi https://pixabay.com/fi/pilkata-yl%C3%B6s-kasvot-kaunis-2303361/ Sivu 4 https://en.wikipedia.org/wiki/Tribadism Sivu 5 http://www.eroti-cart.com/franz-von-bayros-c-53_60/die-rote-lehrerin-p-733 https://en.wikipedia.org/wiki/Achille_Dev%C3%A9ria#/media/File:OttomanCunnilingusOrientalism.jpg Sivu 6 http://www.theverge.com/2014/3/20/5522106/the-sexual-history-of-the-dental-dam Sivu 7 Newman, Felice: The Whole Lesbian Sex Book, 1999, s.57 http://www.joannalark.com/store/products/Strap-on-Dildo-always-Rock-Hard-Ready.html#.WG1GHk2a3Dc Sivu 8 https://www.extremerestraints.com/popup.php?i=images/popups/ae482-model-crotch.jpg https://us.funfactory.com/en/dildos/new-wave/ Sivu 9 https://www.kaalimato.com/catalog/Love+in+the+Pocket+-+Love+Finger_p_35636.html

10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.