__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

OPINTO-OHJELMA AURANLAAKSON KANSALAISOPISTO – oppia ja sivistystä vuodesta 1969

2020–2021


Kuva: Harri Kemppainen

Sisällysluettelo TERVETULOA OPISKELEMAAN!

3

TÄRKEÄÄ TIETOA OPISKELIJALLE

4

LUENNOT8 VERKKOKURSSIT10 LUPAKOULUTUKSET11

KUVATAIDE26 Valokuvaus29

TAITEEN PERUSOPETUS

30

Kuvataide30 Musiikki32

Opistotalo Pöytyän Kyrössä.

KÄDENTAIDOT33

Tervetuloa opiskelemaan!

Suomi12 Englanti12 Espanja13 Italia13

Kudonta33 Ompelu34 Tekstiilin erityistekniikat 35 Kirjansidonta ja paperityöt 37 Keramiikka ja lasi 37 Muut kädentaidot 38 Entisöinti ja verhoilu 42

TIETOTEKNIIKKA14

TANSSI JA LIIKUNTA

KIELET12

43

TERVEYS18

Tanssi43 Kehonhuolto ja terveysliikunta 45 Kevyt kuntoliikunta 47 Kuntoliikunta48 Tehokuntoliikunta50 Jooga52 Lasten ja nuorten liikunta 53

LUONTO21

TOIMIPAIKKALUETTELO54

HISTORIA, YHTEISKUNTA JA TALOUS

15

KOTITALOUS16

TEATTERI22 MUSIIKKI23 Piano23 Rummut ja kitara 24 Puhallinmusiikki24 Laulu25 Muskarit25

Käsissäsi on Auranlaakson kansalaisopiston lukuvuoden 2020–2021 opinto-ohjelma. Opistomme vuosittainen opetustarjonta käsittää yli 8 000 opetustuntia jakautuen noin 350 kurssiin. Auranlaakson kansalaisopisto on Pöytyän omistama oppilaitos, jonka toiminnassa ovat yhteistyösopimuksin mukana myös Auran, Marttilan ja Oripään kunnat. Tässä yhteydessä haluan kiittää mainittuja kuntia siitä, että te vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta annatte meille toimintamme edellyttämät resurssit. Erityinen kiitos Pöytyän kunnan sivistystoimelle sekä Auranlaakson kansalaisopiston johtokunnalle, jotka molemmat olette asiantuntevasti olleet kehittämässä oppilaitosta yhdessä henkilöstömme kanssa. Viime ajat ovat olleet kansalaisopistossamme varsin tavallisuudesta poikkeavat. Vuosi 2019 oli opistomme 50-vuotisjuhlavuosi, johon liittyi monenmoista ylimääräistä ohjelmaa ja puurtamista juhlineen, iltamineen, näyttelyineen ja juhlakirjoineen. Kevättalvella 2020 maahamme kulkeutuneen koronavirusepidemian takia Pöytyän kunnan johtoryhmä sitten 13. maaliskuuta päätti, että oppilaitoksemme kurssit koko kevään osalta välittömästi lopetetaan ja toimipaikat suljetaan. Huhtikuun alkupuolella oppilaitoksen henkilökuntakin siirtyi etätöihin. Yhteydet hoidettiin sen jälkeen puhelimen, sähköpostin ja etäkokoustamisohjelman välityksellä. Saman aikaisesti, kun kurssisuunnittelu oli täydessä käynnissä, mieliämme kalvoi epätietoisuus siitä, päästäisiinkö vielä syksylläkään normaalia lähiopetusta aloittamaan. Laajaa opettajakuntaamme pyydettiinkin arvioimaan omat edellytyksensä käynnistää syyslukukauden kurssinsa tarvittaessa verkko-opetuksena. Mahdollista onkin, että alkavana lukuvuotena joudumme tekemään jonkin verran erityisjärjestelyitä mm. opetuksen toteutustapojen, aikataulujen ja ryhmäkokojen suhteen. Loimaan kaupunki irtisanoi tammikuussa 2020 Pöytyän kunnan kanssa vuonna 2012 tekemänsä sopimuksen Loimaan työväenopiston rehtoripalvelujen ostamisesta Auranlaakson kansalaisopistolta. Sikäläistä musiikkiopiston rehtorin tehtävää uudelleen täytettäessä nimittäin virkaan yhdistettäneen myös Loimaan työväenopiston rehtorille kuuluvat työt. Ratkaisu lienee Loimaan kannalta tarkoituksenmukainen ja perusteltu, mutta se on aiheuttanut Pöytyän kunnalle tuntuvia haasteita opiston tehtäväkuvien uudelleen järjestelyissä. Joka tapauksessa Auranlaakson kansalaisopiston lukuvuoden 2020–21 opinto-ohjelma on saatu valmiiksi ja tämän painatteen myötä myös seudulla asuvien luettavaksi. Toivottavasti meistä kukin löytää siitä itselleen sopivia ja itseä kiinnostavia kursseja ja luentoja. Tervetuloa harrastamaan, virkistäytymään ja oppimaan uutta opistomme laadukkaille kursseille! Ilkka Virta, rehtori

3


Yhteystiedot ja aukioloajat

Opiston toimikausi

Auranlaakson kansalaisopisto

Opintoryhmät kokoontuvat lukuvuoden aikana opetusohjelmaan merkittyinä aikoina. Opetusta ei ole syys- (vko 42) ja talvilomaviikolla (vko 8) eikä arkipyhinä.

Kehityksentie 2, 21800 KYRÖ Puhelin

040-6722 969

Sähköposti

etunimi.sukunimi@poytya.fi

Internet

www.auranlaaksonkansalaisopisto.fi

ilmoittautuminen

www.opistopalvelut.fi/auranlaakso

Facebook

Auranlaakson kansalaisopisto sekä Taidekoulu Liisa Hellevi

Toimisto on avoinna pääsääntöisesti ma–pe klo 9.00–15.00. Koronatilanteen mahdollisesta jatkumisesta ja henkilöstön työstä poissaoloista johtuen toimisto saatetaan pitää tilapäisesti kiinni myös em. aikoina. Etätyöjaksoina rehtorin ja opistosihteerin tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse. Päätoimisiin opettajiin yhteyden saa parhaiten heidän viikoittaisina vastaanottoaikoinaan. Myös Pöytyän kunnan henkilöstön lomautusten vuoksi voi opiston asiakaspalvelu olla suljettuna.

Henkilöstö Rehtori KT Ilkka Virta, p. 0400-960 748 Tavattavissa puhelimitse työtehtävien salliessa virka-aikoina (voi jättää soittopyynnön tekstiviestillä) Opistosihteeri Sari Isomäki, p. 040-6722 969 Viranhaltijaopettaja, kuvataide ja käsityö TaM Eeva Terävä, p. 0400-960 746 Tavattavissa puhelimitse pe klo 12.00–14.00 Suunnittelijaopettaja, liikunta, terveys ja hyvinvointi restonomi (YAMK, AmO) Heli Koivulahti, p. 040-6723 159. Tavattavissa puhelimitse tiistaisin klo 15.00–17.00 ja torstaisin klo 15.30–17.30. Tuntiopettajiemme yhteystietoja EI saa opiston toimistosta. Heidät tavoittaaksesi voit jättää viestin ao. opettajalle kauttamme välitettäväksi.

Opintoryhmiin ilmoittautuminen alkaa ke 19.8. klo 18.00. Tuolloin otamme niitä klo 18–20 vastaan kaikissa yllä mainituissa puhelin­ numeroissa rehtorin numeroa lukuun ottamatta. Elokuussa alkaviin lyhytkursseihin ilmoittautumiset käynnistyivät jo 18.6.2020 klo 9.00.

4

Ilmoittautuminen Kaikkiin opintoryhmiin on ilmoittauduttava ennakkoon viimeistään viisi (5) arkipäivää ennen kurssin alkua, jollei ohjelmatiedoissa ole toisin mainittu. Ilmoittautumiset opistossa syksyllä käynnistyville kursseille alkavat ke 19.8. klo 18.00 (puhelimitse klo 20 asti). Netti-ilmoittautuminen on avoinna kaikkina vuorokaudenaikoina, joten se on kätevin tapa varata opiskelupaikkansa. Ilmoittautua voi osoitteessa www.opistopalvelut.fi/auranlaakso/ (mikä vaatii henkilötunnuksen). Toimiston aukioloaikoina (ark. klo 9–15) otamme kurssipaikkavarauksia vastaan myös puhelimitse. Ilmoittautumisvelvoite koskee aktiivikortin lunastaneitakin. Mikäli työnantaja (yritys tai yhteisö) maksaa kurssimaksusi, tarvitset ilmoittautuessasi Y-tunnuksen. Alaikäiset opiskelijat: Opintoryhmiin ilmoittaudutaan internetissä tai puhelimitse. Tässä yhteydessä välttämätöntä on ilmoittaa lapsen nimi kurssitietoihin ja huoltajan yhteystiedot laskutusosoitteeksi. Laskutusta varten tarvitaan sekä lapsen että huoltajan henkilötunnukset.

Peruutukset Mikäli opiskelija ei peruuta kurssipaikkaa viimeistään viisi (5) päivää ennen opintoryhmän alkua, perimme vähintään 50 % kurssimaksusta ja alle 30 euron kurssimaksun kokonaan. Peruutukset tehdään aina OPISTON TOIMISTOON. Peruuttamisvelvoite koskee myös aktiivikortin lunastaneita. Jos syyskaudella opiskelija on ollut kurssilla vain kolme kertaa tai vähemmän (koko työvuoden kestävät kurssit), hän menettää paikkansa ryhmässä vuodenvaihteessa ja tilalle kutsutaan opiskelija varasijalta. Opiskelupaikan voi kuitenkin säilyttää ilmoittamalla opiston toimistoon poissaolostaan tai halustaan pitää kurssipaikkansa.

Opettajan sairastuminen tai kurssin keskeytys Pyrkimme huolehtimaan opettajien sairauspoissaoloista ensisijaisesti sijaisjärjestelyin. Kansalaisopiston johtokunta on kuitenkin päättänyt, että ensimmäiselle peruuntuneelle kurssikerralle ei pääsääntöisesti palkata sijaista. Opetusta saatetaan joutua jättämään pitämättä myös tilojen pääkäyttäjän opiston käyttövuoroihin tekemien peruutusten takia. Kansalaisopisto pidättää itsellään oikeuden jättää pidemmillä kursseilla kohtuullisen määrä kokoontumisia pitämättä ilman, että kurssimaksuja palautetaan. Mikäli opintoryhmän keskeytyminen johtuu muusta syystä, kuin opiskeljamäärän alenemisesta, kansalaisopisto voi palauttaa opetukseen säännöllisesti osallistuneille osan maksetuista kurssimaksuista. Johtokunnan tekemän päätöksen mukaisesti kuitenkaan 20 euroa pienempiä maksuosuuksia ei palauteta.

Aktiivikortti, maksut ja materiaalit Aktiivikorttia suositellaan henkilöille, jotka haluavat opiskella useammassa opintoryhmässä. Sillä voi osallistua neljään (4) opintoryhmään. Kortin hinta on 115 € ja se on tilattava pe 9.10. mennessä. Aktiivikorttiin ei sisälly seuraavia maksuja: koe- ja todistusmaksut, musiikin yksilöopetus, avoin yliopisto, ensiapukurssit, taiteen perusopetus, materiaalit, erikoiskurssit sekä maksupalvelu- ja tilauskoulutus. Kortti on henkilö- ja opistokohtainen. Sen voi tilata myös netin kautta kurssinumerolla 1. Mikäli osallistut useammalle kuin neljälle kurssille, voit pyytää myös toisen aktiivikortin. Alle 15 tunnin kursseja ei ole välttämätöntä liittää aktiivikorttiin. Opintomaksut laskutetaan yhdessä erässä. Opiston perimät suoritteet ovat ulosottokelpoisia. Kursseille ei voi ilmoittautua, mikäli edellisten vuosien maksuja on maksamatta. Oppikirjat ja muu materiaali eivät sisälly kurssimaksuihin, vaan opiskelija hankkii ne itse. Poikkeukset ilmoitetaan ohjelmassa erikseen.

5


Koronaepidemia Koronaepidemian mahdollinen jatkuminen voi aiheuttaa syksyllä muutoksia ryhmäkokoihin, aikatauluihin, opetustapoihin jne. Poikkeustilanteen edelleen vallitessa pyrimme järjestämään osan opetuksesta etämuotoisena. Mikäli epäröit - esim. riskiryhmään kuulumisesi takia - osallistua syksyllä lähiopetuksena järjestettävään opetukseen, kannattaa sinun kuitenkin varata paikkasi ryhmässä rohkeasti jo ilmoittautumisaikana. Vähintään lukukauden mittaisilla kursseilla näet sinun on oikeus peruuttaa osanottosi veloituksetta, kunhan teet sen ennen kolmatta kokoontumiskertaa. Lyhyemmillä kursseilla peruutukset on tehtävä ennen opetuksen alkua.

Opintoseteliavustus ja kurssimaksujen alennukset Opetushallitus on myöntänyt Auranlaakson kansalaisopistolle nk. opintoseteliavustusta käytettäväksi joidenkin erityisryhmien kurssimaksujen alentamiseen. Alennettu hinta näkyy tässä painatteessa kyseisen kurssin kohdalla. Opisto voi pyytää opiskelijaa todistamaan eläkkeellä olonsa tai työttömyytensä. Kurssimaksun alennusta voi hakea myös taloudellisiin syihin perustuen (lähinnä alaikäiset opiskelijat). Vapaamuotoinen hakemus on tehtävä kirjallisesti (esim. sähköpostilla) kansalaisopiston toimistoon tai rehtorille. Myönnämme alennuksia ainoastaan siten, että pienin laskutettava loppusumma on 30 euroa.

TYKY –Kuntoseteli+ ja Smartum -liikunta- ja kulttuurisetelit, ePassi Otamme vastaan kurssimaksujen maksuvälineenä RJ Kuntoseteli Oy:n TYKY –liikunta- ja kulttuuriseteleitä sekä Smartumin liikunta- ja kulttuuriseteleitä. Ne tulee toimittaa toimistoomme kahden viikon kuluessa kurssin alkamisesta. Se-

6

teleitä vastaanotettaessa tarkistetaan henkilöllisyys ja niiden on oltava allekirjoitettuja. Kyseisiä maksuvälineitä ei voi vaihtaa rahaksi, emmekä pysty myöskään antamaan vaihtorahaa niitä käytettäessä. Kurssimaksuja voit maksaa myös Tyky-Onlinella, Smartum Saldolla tai Paylla sekä ePassilla. Seteleillä tai sähköisesti maksamisesta sinun pitää tiedottaa opistoa jo ilmoittautuessasi, ennen kurssimaksun laskutusta. Jos seteleitä ei toimiteta toimistoon määräajan puitteissa, opisto laskuttaa kurssimaksun normaalisti. Mikäli lasku on jo ehditty tehdä, sitä ei hyvitetä em. setelien vuoksi. Netin kautta kurssipaikan varatessasi voit ilmoittaa Tyky:illä, Smartumilla tai ePassilla maksamisesta valitsemalla maksutapailmoituksesta sopivan kohdan.

Tiedottaminen Uusista opintoryhmistä, tapahtumista, näyttelyistä yms. tiedotamme opiston kotisivuilla, Facebookissa, Auranmaan Viikkolehdessä sekä jaettavissa tiedotteissa. Kurssien aikataulu- tai muut muutokset informoidaan kursseille ilmoittautuneille tekstiviestillä. Tarkista, että tietosi ovat oikein ja ajan tasalla. Keräämme opiskelijoiltamme palautetta sähköpostitse. Ilmoitathan myös sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä.

Vakuutukset Pöytyän kunnan vakuutusturva on voimassa opetusajalla, siihen välittömästi liittyvillä matkoilla, opintoretkillä, leirikouluissa sekä muissa kunnan järjestämissä ja valvomissa tilaisuuksissa. Kuljetusta vaativia matkoja vakuutukset koskevat vain, mikäli vakuutuksenottaja on järjestänyt kuljetukset. Suosittelemme henkilökohtaisen vakuutusturvan pitämistä voimassa.

Opiskelijan korvausvastuu Opiskelijana olet korvausvelvollinen, jos aiheutat toimimalla opettajan ohjeiden vastaisesti tai varomattomuudellasi työvälineiden rikkoutumisen, häviämisen tai vahingon joko toiselle opiskelijalle tai opetustilalle.

Opiston ylläpitämät rekisterit ja henkilötunnuksen luovutus

Auranlaakson kansalaisopiston johtokunta Pöytyältä Harri Auranen (pj), Hanna Nylander, Marja-Liisa Virtanen, Tauno Tuuppa ja Satu Parkkila; Aurasta Anna-Liisa Ääri (vpj) ja Jukka Leino; Marttilasta Tuomo Aalto ja Maria Trast sekä Oripäästä Irmeli Isotalo ja Kyllikki Kalsi.

Hyödyllisiä linkkejä: 1. Auranlaakson kansalaisopiston kotisivut: auranlaaksonkansalaisopisto.fi 2. Auranlaakson kansalaisopiston Facebooksivut: Auranlaakson kansalaisopisto ja Taidekoulu Liisa Hellevi 3. Pedanet: peda.net/ak 4. Ilmoittautumissivu: opistopalvelut.fi/ auranlaakso/ 5. Koko Suomen kansalais- ja työväenopistojen kurssit löytyvät osoitteesta: linnunrata.fi 6. Tietoa kansalaisopistojen toiminnasta: kansalaisopistot.fi

Toimipaikkaluettelo osoitteineen on tämän ohjelman lopussa.

Oppilaitos voi henkilötietolain 13 § perusteella käsitellä opiskelijan henkilötunnusta. Henkilötunnus on tarpeellinen yksiselitteisessä yksilöinnissä, jota tarvitaan opiskelijan ja oppilaitoksen oikeuksien sekä velvollisuuksien toteuttamiseksi kuten maksut, todistukset, tutkinnot/passit/kortit ja opetuksen järjestäminen. Opiskelijan henkilötunnusta tai muita tietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille, vaan käytetään ainoastaan opetuksen järjestämisestä aiheutuviin toimenpiteisiin ja opiskelijarekisterin lain mukaiseen ylläpitoon.

7


Kaikkiin Auranlaakson lukuvuonna 2020–21 järjestämiin luentoihin on vapaa pääsy. Niihin ei myöskään vaadita ennakkoilmoittautumista. Mahdollisista luentokertojen peruutuksista tiedotamme opistomme www-kotisivuilla kohdassa ”Ajankohtaista”.

130102 Luentoja sukututkijoille ja historiasta kiinnostuneille Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali To 17.30–19.00 24.9.2020–21.1.2021 To 24.9. DNA ja minä: sukutukija Juha Vuorela To 1.10. Kansalliskirjaston digitaaliset sanomalehtiaineistot sukututkijan tiedonlähteenä: sukututkija Juha Vuorela To 22.10. Käsityöläinen esi-isänä – käsityöläisiä koskevat erityislähteen sukututkimuksessa: FL Veikko Laakso To 19.11. Isojaon toteuttaminen LounaisSuomessa: FT Kirsi Laine To 21.1. Vuoden 1918 sisällissota ja sukututkimus: FL Veikko Laakso Tervetuloa!

Ke 4.11. Millaista on romaanikulttuuri? – historiaa ja nykyisyyttä: tradenomi Seija Stenroth Ke 25.11. Turun ylämaan murteet: kotiseutuneuvos Raija Kouri Ke 2.12. Japanilaisen taiteen vaikutus Suomen kulta-ajan taiteeseen Gallen-Kallelasta Pekka Haloseen: Kulttuurisihteeri, FM Monika Antikainen Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Auran kulttuuritoimen kanssa.

Aurasali Ke 17.30–19.00 23.9.–2.12.2020 Ke 23.9. Presidentit ja huumori: professori, VTT Timo Soikkanen Ke 28.10. Korpisodan suurvoitto – Ilomantsin mottitaistelut loppukesällä 1944: Historianharrastaja Seppo Posio

8

Marttilan kirjasto Ke 17.30–19.00 13.1.–10.2.2021

Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 14.00–16.00 30.9.–18.11.2020

Ke 13.1. Lappi sydämessä - vaelluksista Lapissa: luonto- ja matkailuopas: Eeva Uotila Ke 27.1. Japanilaisen taiteen vaikutus Suomen kulta-ajan taiteeseen Gallen-Kallelasta Pekka Haloseen: Kulttuurisihteeri, FM Monika Antikainen Ke 10.2. Kihlaus ja avioliitto ennen vanhaan: sukututkija Juha Vuorela Järjestetään yhteistyössä Marttilan kirjaston kanssa.

Ke 30.9. Jäseniä särkee ja niveliä kolottaa - reumataudit ja niiden uudistunut hoito: reumatologian professori Tuulikki Sokka-Isler, Itä-Suomen yliopisto ja KSSHP Ke 7.10. Ajan vaikutus yksilön ja sukupolvien murteeseen: Suomen kielen professori Marjatta Palander, UEF Ke 4.11. Aleksis Kiven Seitsemän veljestä - Suomen kirjallisuuden klassikko: kotimaisen kirjallisuuden professori Jyrki Nummi, HY Ke 18.11. Eläinten värikäs viestintä: akatemiaprofessori Johanna Mappes, JYO. Auranlaakson kansalaisopisto tarjoaa nämä yliopistotasoiset verkkoluennot Liisa Hellevi -salissa Kyrön torin laidalla. Luennot näytetään valkokankaalta suorina lähetyksinä Jyväskylän yliopistosta.

130104 Studia Generalia -luennot (kevät) Aura

130201 Lappi valokuvin -luentoilta

Aurasali Ke 17.30–19.00 20.1.–3.3.2021

Yläneen Luontokapinetti To 18.00–19.30 22.10.2020

Ke 20.1. Arkea ja juhlaa antiikin Roomassa: FM Veli-Matti Rissanen: Ke 3.2. Kuka oli Marcus Tullius Cicero? – mies kirjeiden takana: FM Veli-Matti Rissanen. Ke 17.2. Kihlaus ja avioliitto ennen vanhaan: sukututkija Juha Vuorela Ke 3.3. Suomenhevonen talouden ja isänmaan palveluksessa: historianharrastaja Seppo Posio Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Auran kulttuuritoimen kanssa.

Tule kuulemaan, kun kokenut Lapinkävijä, luonto- ja matkailuopas Eeva Uotila kertoo sanoin ja kuvin reissuistaan. Tervetuloa!

130105 Studia Generalia -luennot (syksy) Marttila

Kaksiosainen luentosarja on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja erityisesti niille, jotka haluavat laittaa paperinsa kuntoon tulevaa ikääntymistä tai elämän yllätyksiä varten ja samalla varmistua asioidensa hoidosta, kun ei ole enää itse toimintakykyinen. Osa l) Valtakirja, hoitotestamentti, hautaustoive sekä testamentti ma 14.9. ja osa II) Yksityinen vai yleinen edunvalvoja sekä edunvalvontavaltakirja ke 21.9. Luennoitsijana johtava yl. edunvalvoja, varatuomari Anette Hietamies. Auranlaakson kansalaisopiston, Marttilan kirjaston ja Lounais-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiirin Varsinais-Suomen edunvalvontatoimiston yhteistyönä.

Marttilan kirjasto Ke 17.30–19.00 30.9.–18.11.2020

130103 Studia Generalia -luennot (syksy) Aura

999901 IKIS-luennot; Kyrö, syksy

Ke 30.9. Mauno Koiviston Turun vuodet: professori, VTT Timo Soikkanen Ke 21.10. Kekkonen vallankäyttäjänä: professori, VTT Timo Soikkanen Ke 11.11. Korpisodan suurvoitto – Ilomantsin mottitaistelut loppukesällä 1944: historianharrastaja Seppo Posio Ke 18.11. Millaista on romaanikulttuuri? – historiaa ja nykyisyyttä: tradenomi Seija Stenroth Järjestetään yhteistyössä Marttilan kirjaston kanssa.

Eeva Uotila

320101 Edunvalvonta ja varautuminen tulevaa varten -luennot (Marttila) Marttilan kirjasto Ma 17.30–19.00 14.–21.9.2020

Anette Hietamies

9

LUENNOT

LUENNOT

130106 Studia Generalia -luennot (kevät) Marttila


Opistossamme on mahdollista osallistua myös verkossa opiskeltaville kursseille. Tarvitset vain sähköpostiosoitteen ja tietokoneen (tai puhelimen/ tabletin). Voit osallistua ryhmiin missä ja milloin vaan. Alla lista opistomme verkkokursseista. Lisätietoja löydät kyseisen aineryhmän alta.

830204 Opi rentoutumaan - VERKKOKURSSI 830208 Luja lantionpohja - VERKKOKURSSI 830219 Body & Mindcare - VERKKOKURSSI 310102 Verkkokaupan perustaminen VERKKOKURSSI 310101 Osakesijoittamisen aloittaminen VERKKOKURSSI

LUPAKOULUTUKSET

120701 Espanjan alkeet - VERKKOKURSSI

Opinto-ohjelmassa ilmoitettujen kurssien lisäksi oppilaitoksemme järjestää aihealueen koulutuksia myös tilauskoulutuksina. Kysy lisätietoja rehtorilta.

120702 Espanjan jatkokurssi - VERKKOKURSSI 120801 Italian verkkokurssi 1, taso 1/A1

610101 Hygieniaosaamisen testitilaisuus - Kyrö

830403 Kevään venyttely ja rentoutus VERKKOKURSSI

Elisenvaaran yhtenäiskoulu, kotitalousluokka Ti 18.00–19.30 9.–16.3.2021

830416 Asahi-terveysliikunta sekä kehonhuolto VERKKOKURSSI

Satu Toivonen 20,00 €

Valmistaudutaan hygieniaosaamistestin tekemiseen ja tehdään testi. Kurssimaksun lisäksi (laskutetaan) todistuksen ja kortin hinta on 7 €/henkilö maksetaan opettajalle käteisenä. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää itseohjautuvaa ja oma-aloitteista etukäteisopiskelua. Lisätietoa itseopiskelumateriaalista löytyy opiston Peda.net sivuilta: https://peda.net/ak/tjp/ht ja www.ruokavirasto.fi sivuilta. Testissä pitää olla mukana alkuperäinen, kuvallinen sekä voimassa oleva henkilöllisyystodistus ja sininen kuulakärkikynä. Kurssin hinta sisältää mahdollisen yhden uusintatestin. Ei voi sisällyttää aktiivikorttiin.

830507 Kevyt kotijumppa - VERKKOKURSSI 830508 Vähän jäykempien jätkien kropparemppa VERKKOKURSSI 830613 Kevään kuntopiiri - VERKKOKURSSI

610102 Hygieniaosaamisen testitilaisuus Riihikoski Riihikosken yhtenäiskoulu/ kotitalousluokka Ti 18.00–19.30 30.3.–6.4.2021

Satu Toivonen 20,00 €

820301 Ensiapukurssi EA1 (Kyrö) Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali La 9.00–15.30, Ma 17.30–20.30 10.–26.10.2020

Ensihoitaja Helena Arvola 60,00 €

Opitaan perustiedot ja -taidot auttaa hätätilanteissa. Aiheina hätäensiapu, onnettomuudet, sairauskohtaukset, haavat, palovammat ja sähkön aiheuttamat vammat, nivelvammat ja murtumat sekä myrkytykset. Luento-opetusta ja käytännön harjoituksia. Ensiapukortti on voimassa 3 vuotta ja se on pätevä kaikissa Euroopan maissa. Kortin saaminen edellyttää läsnäoloa jokaisella kurssikerralla. SPR nykyisin postittaa kotiin kortit ja laskuttaa ne jokaiselta erikseen. Kurssi­ maksua ei voi sisällyttää opiston aktiivikorttiin. Kokoontumiset la 10.10. klo 9.00–15.30, ma 19.10. klo 17.30–20.30 ja ma 26.10. 17.30–20.30

820302 Ensiapukurssi EA1 (Aura) Auran yhtenäiskoulu La 9.00–15.30, To 17.30–20.30 19.9.–1.10.2020

Ensihoitaja Helena Arvola 60,00 €

Sisältö: Katso kurssi 820301. Kokoontumiset la 19.9. klo 9.00–15.30, to 24.9. klo 17.30–20.30 ja to 1.10. klo 17.30–20.30

Sisältö: Katso kurssi 610101.

820201 Järjestyksenvalvojan kertauskurssi Kuva: Kimmo Karvinen

10

Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali La 9.00–14.30 24.10.2020

Jari Auramo 30,00 €

Koulutus on tarkoitettu järjestyksenvalvojaksi hyväksytyille henkilöille, jotka ovat uusimassa tätä hyväksymistään. Uutta korttia haetaan poliisilta ja edellytyksenä on asianmukaisesti suoritettu kertauskurssi. Kurssimaksu sisältää opetuksessa jaettavan materiaalin.

11

VERKKOKURSSIT  LUPAKOULUTUKSET

VERKKOKURSSIT


Luontaisena osana opistomme opinto-ohjelmaan kuuluvat tietysti kielet. Vuodesta toiseen erityisesti suomi, englanti ja espanja ovat säilyttäneet ase­ mansa. Mahdollisuuksien mukaan tarjontaan on sisällytetty myös verkkokursseja – sekä kansalaisopistomme itse järjestäminä että muiden oppilaitosten opintoja seutukunnallamme välittäminä. Lukuvuonna 2020–21 verkkovälitteisesti voi opiskella espanjan ohella myös italiaa.

Suomi 120101 Suomen kielen alkeet - Finnish for beginners Oripään koulu/luokka 3 Ma 18.00–19.30 14.9.–2.11.2020

Sanna Miettinen

Harjoitellaan arkitilanteissa, työssä ja vapaaajalla tarvittavaa puhumista ja kuullun ymmärtämistä. Tutustutaan myös suomalaiseen tapaja keskustelukulttuuriin. Harjoitellaan kysymistä ja vastaamista ja opitaan arkitilanteissa tarvittavaa perussanastoa. Aikamuodoista opiskellaan preesens. Tavoitteena omaksua jokapäiväiseen käyttöön tarvittavaa kielitaitoa. Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Taitotaso A1. Let’s learn to talk and understand Finnish in everyday use, at work and free time! Studying the Finnish culture by the conversation and depotment aspects. Practicing asking and answering and learning common everyday vocabulary. Learning the present tense. The aim is to reach Finnish language skills for everyday use. This course is aimed for beginners who have not studied Finnish before. Skill level A1. Opetushallituksen opintosetelikurssi. Ei kurssimaksua.

120102 Suomea ulkomaalaisille - jatkokurssi Finnish for foreigners Advanced course Oripään koulu/luokka 3 Ma 18.00–19.30 18.1.–8.3.2021

märtämistä. Opitaan lisää perussanastoa. Aikamuodoista kerrataan ja harjoitellaan preesensiä. Tavoitteena kehittää jokapäiväiseen käyttöön tarvittavaa kielitaitoa. Taitotaso A1.2. Let’s learn to talk and understand Finnish in everyday use, at work and free time! Learning more common vocabulary. Repeating the present tense. The aim is to continue studies and develop Finnish language skills for everyday use further. This course is aimed for students who have some basic knowledge of Finnish. Skill level A1.2. Opetushallituksen opintoseteliavustus. Ei kurssimaksua.

Englanti 120301 Englantia edistyneille 4 Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/englannin lk To 17.30–19.00 17.9.2020–8.4.2021

Ville Nieminen 56,00 €

Opiskelemme englantia monipuolisesti kattaen monia eri aihealueita. Kirjallisten harjoitusten lisäksi kehitämme suullisen kielitaidon sujuvuutta hauskojen harjoitusten avulla. Opintoryhmä soveltuu englantia 5–6 vuotta opiskelleille. Oppi­ kirja: Catching Up - English for Conversation Classes (Finn Lectura), kpl 15–20. Taitotaso B2.

Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/englannin lk To 19.15–20.45 17.9.2020–8.4.2021

120702 Espanjan jatkokurssi, VERKKOKURSSI Ville Nieminen 56,00 €

Kehitämme kielitaitoa rennossa ja mukavassa opiskeluilmapiirissä. Kartutamme sanavarastoa ja harjoittelemme runsaasti suullista kielitaitoa kattaen monipuolisesti eri aihealueita. Kurssi sopii englantia 4–5 vuotta opiskelleille. Oppikirja: Catching Up kpl 9–20. Taitotaso B1–B2.

Espanja 120701 Espanjan alkeet, VERKKOKURSSI Toimipaikka avoin Ma 18.00–19.30 14.9.–30.11.2020

KIELET

KIELET

120302 Englanti 5

Jaana Kanninen 28,00 €

Kurssi soveltuu espanjan alkeiden opiskeluun tai kertaamiseen (taitotaso A1) digitaalista oppimateriaalia hyödyntäen. Harjoitusten tekemiseen riittää tavallinen tietokone, tabletti tai älypuhelin internet-yhteydellä ja sen peruskäyttötaidot (tarvitaan myös kaiuttimet/kuulokkeet ja mikrofoni tai headset). Opetuksessa käytetään Studeon digitaalista materiaalia espanjan tiimin kirjailijan toimiessa opettajana (materiaali ostetaan opettajan ohjeiden mukaan Studeosta ja se maksaa 13 euroa). Opintojen aikana harjoitellaan kielen perusteita arkipäivän viestintätilanteissa ja tutustaan espanjankieliseen maailmaan ja sen kulttuuriin. Kurssin alkaessa osallistujat saavat video-ohjeet materiaalin käyttämiseen ja sen ajan jokainen opiskelee itsenäisesti annettujen harjoitusten avulla. Uusia harjoituksia tulee joka viikon alussa. Tervetuloa mukaan espanjan kielen sähköiseen maailmaan! Muistathan antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi.

Ma 18.00–19.30 18.1.–19.4.2021

Jaana Kanninen 28,00 €

Kurssi soveltuu espanjan alkeet osaaville (taitotaso A1-A2), jotka haluavat syventää taitojaan. Katso lisätietoja kohdasta kurssi 120701. Opiskelun aihepiirejä ovat suku, ystävät ja muut ihmissuhteet sekä elämään liittyvät rutiinit. Tavoitteena on oppia selviytymään erilaisissa jokapäiväisissä kielenkäyttötilanteissa, kuten palvelutilanteissa hotellissa, ravintolassa ja ostoksilla sekä oppia kertomaan laajemmin itsestä, omasta perheestä ja asuinpaikasta. Kurssilla painotetaan erityisesti puheen ymmärtämistä.

Italia 120801 Italian verkkokurssi 1, taso 1/A1 Ma 18.00–20.30 14.9.–7.12.2020

70,00 €

Mikkelin opiston järjestämä verkkokurssi. Tämä opintokokonaisuus on sinulle, joka olet lukenut italian alkeet tai osaat jo hiukan italiaa ja haluaisit jatkaa opintojasi itsenäisesti verkossa ryhmän mukana opintoja suorittaen. Harjoittelemme italian kielen keskeisiä perusrakenteita ja -sanastoa sekä aloittelijalle tärkeitä käytännön kielenkäyttötilanteita. Saat palautettavia kirjoitusharjoituksia, joista opettaja antaa sinulle henkilökohtaista palautetta. Opintojen aikana myös syvennämme maan ja kulttuurin tuntemustasi. Kurssi järjestetään kokonaan verkossa ja oppimateriaalina käytetään verkkokurssiaineistoja. Käytössämme ei ole oppikirjaa, mutta kirjoista voi olla hyötyä. Kurssi vastaa tasoltaan Bella vista 1 -kirjan alkupuolen osaamisalueita. Saat tarkemmat ohjeet opetuksen alussa sähköpostitse. Muista antaa ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi! Kurssi järjestetään yhteistyössä muiden opistojen kanssa. Varasijalta on mahdollista päästä mukaan, jos muilta opistoilta jää paikkoja. Tasaus tehdään 8.9.

Sanna Miettinen

Harjoitellaan arkitilanteissa, työssä ja vapaaajalla tarvittavaa puhumista ja kuullun ym-

12

13


Tietotekniikan perustaitojen hallinta on miltei välttämättömyys nyky-yhteiskunnassa selviämiseksi. Viime vuosina yhä enemmän tarvetta on alkanut olla tietokoneen peruskäyttötaitojen lisäksi erilaisten mobiililaitteiden käyttäjäkoulutuksille sekä digitaitojen vahvistamiselle.

karttaa ja kameraa. Tutustumme, miten ja missä QR-koodia käytetään. Ota oma puhelin mukaan. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

HISTORIA, YHTEISKUNTA JA TALOUS

340101 Simppeliä tietotekniikkaa senioreille

Oripään opistotila/luokka Ma 17.00–20.00 14.–28.9.2020

Opistotalo/Mediapiste Ma 9.30–11.45 14.9.–9.11.2020

Kurssin Sisältö: Katso kurssi 340103. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

Opistollamme on runsas historiaan liittyvä opetustarjonta. Suuri kysyntä on erityisesti Suomen historiaan liittyvillä teemoilla. Nyt uutuutena tarjolla on oma opintopiiri ja luentokokonaisuus myös sukutukijoille. Luennoissamme esitelmöitsijöinä ovat perinteisesti olleet omien alojensa parhaat asiantuntijat. Lukuvuoden 2020–21 luennot on lueteltu tämän opinto-ohjelman alkupuolella.

340105 Älypuhelin taskussa jatkokurssi, Oripää

130101 Sukututkimuspiiri

Oripään opistotila/luokka Ma 17.00–20.00 11.–25.1.2021

Opistotalo/Mediapiste To 17.30–20.30 14.1.2021–8.4.2021

Mika Rantala 28,00 €

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti varttuneemmalle väelle, joka haluaa kiireettömään yksilölliseen tahtiin opetella hyödyntämään tietokonetta. Opetus tapahtuu käytännön läheisesti ja vaikeaa tietokoneslangia välttäen. Tunneilla perehdytään mm. laitteisiin ja käyttöliittymään sekä ohjelmiin, kurssilaisten toiveet huomioiden. Kurssi sopii niin vasta-alkajille kuin hieman tietotekniikkaa jo hallitsevillekin. Voit ottaa mukaan omaan tietokoneen tai tablettisi tai käyttää opiston tietokonetta. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

340107 Simppeliä tietotekniikkaa senioreille, jatko Opistotalo/Mediapiste Ma 9.30–11.45 11.1.–8.3.2021

Mika Rantala 28,00 €

Kurssi sopii ensisijaisesti hieman tietotekniikkaa jo hallitseville, esimerkiksi aikaisemmille Simppeliä tietotekniikkaa -kursseille osallistuneille. Voit ottaa mukaan omaan tietokoneen tai käyttää opiston laitetta.

340102 Älypuhelin taskussa - Kyrö Opistotalo/Mediapiste Ke 9.30–11.45 7.–28.10.2020

Mika Rantala 18,00 €

Onko sinulla Samsung, uudempi Nokia-, Huawei-, Hono-r, Sony- tai LG-älypuhelin? Tule tutustumaan älypuhelimesi toimintoihin ja ohjelmiin. Aloitamme perusteista eli puhelimen käytöstä ja jatkamme sovelluksien latauksella, päivityksillä sekä perusasetuksilla. Opettelemme hyödyntämään Googlen sovelluksia, kuten

14

340103 Älypuhelin taskussa, Oripää Mika Rantala 18,00 €

Mika Rantala 18,00 €

Hallitset jo Android-älypuhelimesi perusteet, mutta haluaisit oppia lisää. Kurssilla opetellaan älypuhelimen käyttöä ja sovelluksien hyödyntämistä. Jatkamme Googlen sovelluksien ja Drive-pilvipalveluiden hyödyntämistä esim. varmistuksiin. Siirrämme valokuvia tietokoneelle. Ota oma puhelin ja sen USB-johto mukaan. Ota myös oma kannettava tietokone mukaan, jos sinulla on. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

340106 Tietotohtori Opistotalo/Mediapiste Ma 12.00–12.45 21.9.2020–8.3.2021

Mika Rantala

Reistaako laitteesi, tarvitsetko opastusta tai neuvontaa? Saat yksilöllistä tietotekniikan opetusta, mukaan lukien kamerat, älypuhelimet ja tabletit. Opetuskerta on kestoltaan 45 min. Tee ajanvaraus puhelimitse opiston toimistoon. Kertamaksu on 8 € ja se suoritetaan opettajalle tai opiston toimistoon.

Ilkka Virta 40,00 €

Kokoonnumme viikoittain vapaamuotoisesti yhteisen harrastuksemme pariin. Tutkimme sukuamme digiarkistoja ja mikrokortteja hyödyntäen, vertailemme keräämiämme sukututkimusaineistoja ja tietysti kahvittelemme. Kuhunkin kokoontumiskertaan liittyy lyhyt alustus jostakin sukututkimuksen erityisteemasta. Toisinaan kutsumme piiriimme myös vierailijoita. Tervetulleita osallistumaan ovat kaiken tasoiset ja ikäiset sukututkijat - ja myös harrastuksen aloittamista vasta suunnittelevat, sillä ryhmässä saa ’kädestä pitäen’ -opastusta tutkimiseen. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

310102 Verkkokaupan perustaminen - VERKKOKURSSI To 17.30–19.45 17.9.–3.12.2020

Kimmo Forssander 40,00 €

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet verkkokaupan perustamisesta. Kurssin alussa tehdään oman verkkokaupan liiketoimintasuunnitelma. Sopivimman verkkokauppa-alustan pystyy valitsemaan, kun tietää, mitä vaatimuksia sille tulee asettaa liiketoimintasuunnitelman pohjalta. Opetuksen sisältöinä myös mm. tuotteistosta päättäminen, myyvä hinnoittelu ja alennusten käyttö, verkkokaupan löydettävyys ja näkyvyys, hakukonemarkkinointi ja -optimointi, kannattavuuden kehittäminen sekä lainsäädäntö. Opiston perimän osallistumismaksun lisäksi kurssi opiskelija joutuu maksamaan itse valitsemansa verkkokauppa-alustan kuukausimaksut. Kurssin kokonaislaajuus on 33 tuntia. Verkko­ kokoontumiset torstaisin klo 17.30–19.45 ajalla 17.9.–3.12. (15.10. ei kokoonnuta). Ilmoittautumiset opistolle 3.9. mennessä. Kurssi toteutuu, jos osallistujia on vähintään 10.

310101 Osakesijoittamisen aloittaminen VERKKOKURSSI Ke 17.30–19.45 23.9.–11.11.2020

Kimmo Forssander 28,00 €

Kurssi sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita osakesijoittamisen tarjoamista mahdollisuuksista. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa sijoituskokemusta, mutta edellyttää, että käytössä on oma tietokone. Kurssilla mm. perehdytään pörssin toimintaan ja osakekaupankäyntiin sekä sijoittamisen sanastoon, käydään läpi osakesijoittamisen aloittamisen vaatimat erilaiset toimet ja kerrotaan osakkeiden tuoton muodostumisesta ja riskeistä osakemarkkinoilla sekä erityyppisistä yhtiöistä (mm. toimialat, kasvu/arvoyhtiöt, syklisyys, defensiivisyys). Kurssin kokonaislaajuus on 21 tuntia. verkkokokoontumiset keskiviikkoisin klo 17.30–19.45 ajalla 23.9.–11.11. (14.10. ei kokoonnuta). Ilmoittautumiset opistolle 10.9. mennessä. Kurssi toteutuu, jos osallistujia on vähintään 10.

15

TIETOTEKNIIKKA  HISTORIA, YHTEISKUNTA JA TALOUS

TIETOTEKNIIKKA


Laadukkailla kotitalouskursseillamme kokataan niin arkeen kuin juhlaankin. Oppia voit saada niin lammasruokien, kastikkeiden, karjalanpiirakoiden sekä keskiaikaisten ruokien valmistamiseen. Auranlaakson kansalaisopisto järjestää kotitalouskursseja sekä lapsille että aikuisille. Lasten ryhmissä maksuun sisältyy tarvittavat ruokaraaka-aineet. Aikuisten kursseilla on erikseen mainittu kurssimaksun (laskutetaan) lisäksi perittävän raaka-ainemaksun suuruus (maksetaan opettajalle käteisellä). Mahdollisista ruoka-aineallergioista pyydämme kertomaan ilmoittautumisen yhteydessä. Mukaan kannattaa ottaa oma essu, sisäkengät ja muutama muovirasia, joilla voi kuljettaa kotiin mahdolliset maistiaiset. Pitkät hiukset on hyvä pitää ruokaa tehdessä kiinni.

810201 Pikkukokkikurssi - Aura Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/kotitalousluokka Ke 15.30–17.15 2.9.–25.11.2020

Heli Koivulahti 33,00 €

Kullakin opetuskerralla valmistamme terveellisen pienen aterian, joten keittiöllä työskentelyn perustaidot tulevat tutuiksi. Kurssia suositellaan noin 7–8-vuotiaille ruoanvalmistuksen peruskurssiksi. Maksu sisältää raaka-aineet. Oma essu mukaan. Kokoonnumme joka toinen viikko parillisilla viikoilla (paitsi ei viikolla 42). Sisäänkäynti ovesta A7.

810202 Pikkukokkikurssi - Kyrö Elisenvaaran yhtenäiskoulu, kotitalousluokka Ke 15.30–17.15 13.1.–7.4.2021

Heli Koivulahti 33,00 €

Sisältö: Katso kurssi 810201. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko parillisilla viikoilla (paitsi viikko 8).

16

810203 Pikkukokkikurssi - Yläne Yläneen yhtenäiskoulu, kotitalousluokka Ke 15.15–17.00 10.2.–31.3.2021

Tanja Litmanen 33,00 €

810207 Kotimaista kasviproteiinia helposti

Sisältö: Katso kurssi 810201. Huom! Ei kokoontumista viikoilla 8 ja 11.

810204 Kokkauskurssi miehille Elisenvaaran yhtenäiskoulu, kotitalousluokka Ke 18.00–21.00 16.9.2020–17.3.2021

Satu Toivonen 28,00 €

Kurssi on tarkoitettu miehille, jotka ovat kiinnostuneita ruoanvalmistuksesta ja leivonnasta. Aihepiirit sovitaan yhdessä ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Kokoontumiset 16.9., 21.10., 18.11., 13.1.,10.2. ja 17.3. Opettaja kerää materiaalimaksun, jonka suuruus on noin 10–15 €/kerta. Kurssimaksu laskutetaan. Ota essu, sisäjalkineet sekä rasia kotiinviemisiä varten mukaan.

810205 Keskiaikaruokaa juhliin ja rahvaallekin

Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/kotitalousluokka Ke 17.30–21.00 11.11.2020

Päivi Lehtonen 15,00 €

Tutustutaan kotimaisten kasviproteiinien ominaisuuksiin ja käyttöön (härkäpapu, herne, speltti, lupiini, kvinoa, hamppu) ja valmistetaan niistä helppotekoisia, nopeita ja herkullisia ruokia. Kurssin käytyäsi osaat käyttää erilaisia kasviproteiineja omassa jokapäiväisessä ruoanlaitossasi ja tiedät, mistä niitä voi hankkia. Raaka-ainemaksu 10 € maksetaan opettajalle käteisellä, kurssimaksu laskutetaan.

810208 Lammasruokakurssi - Aura Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/kotitalousluokka Ke 17.30–21.00 3.2.2021

Päivi Lehtonen 15,00 €

Tutustumme erilaisten keskiaikaisten ruokien valmistukseen ja ajan hengen mukaiseen maustamiseen. Tule ja ylläty helpoista ja herkullisista makuyhdistelmistä! Raaka-ainemaksu 10 € maksetaan opettajalle käteisenä kurssilla. Kurssimaksu laskutetaan.

Luulitko lammasruoan valmistuksen kestävän aina ikuisuuksia ja tämä estää sinua käyttämästä lammasta nopeassa arkiruoanvalmistuksessa? Et silti tarvitse sitä kalleinta filettä, vaikka sekin on toki nopeaa valmistaa – sopivaa esim. juhliin! Valmistamme lasten ja aikuistenkin suosikkiruokia: ihanat lammastortillat, supernopea lammasspagetti, kiinalaistyyppistä lammaswokkia ja lammaslihikset. Raaka-ainemaksu 15 € maksetaan opettajalle käteisellä, kurssimaksu laskutetaan.

810206 Kastikkeet haltuun

810209 Karjalanpiirakkapaja - Yläne

Riihikosken yhtenäiskoulu/ kotitalousluokka To 17.30–20.30 1.10.2020

Yläneen yhtenäiskoulu, kotitalousluokka La 11.00–14.00 27.3.2021

Yläneen yhtenäiskoulu, kotitalousluokka To 18.00–21.00 3.12.2020

Päivi Lehtonen 15,00 €

Päivi Lehtonen 15,00 €

Tanja Litmanen 15,00 €

Opetellaan leipomaan karjalanpiirakoita lauantain lyhytkurssilla. Mukaan tarvitset oman piirakkapulikan eli kaulimen, esiliinan, liinan päähäsi sekä sisäkengät. Kurssimaksun (laskutetaan) lisäksi raaka-ainemaksu noin 10 €, maksetaan opettajalle käteisenä.

810210 Karjalanpiirakkapaja - Riihikoski Riihikosken yhtenäiskoulu/ kotitalousluokka La 11.00–14.00 6.3.2021

Tanja Litmanen 15,00 €

Sisältö: Katso kurssi 810209. Sisäänkäynti ovesta KUISTI.

810211 Nuotioruokakurssi Pöytyän Haukkavuori Pe 17.30–19.45 16.4.–14.5.2021

Mia Vieltojärvi 18,00 €

Tule mukaan nuotiolle savustamaan ja loimuttamaan kalaa, valmistamaan erilaisia nyyttejä sekä kokeilemaan erilaisia pataruokia. Jokaisena kurssi-iltana valmistetaan yhdessä alku-, pää- ja jälkiruoka nuotion loimussa sekä tietysti keitetään lopuksi nokipannukahvit. Puuhastelemme ulkona, joten pue päällesi sään mukainen vaatetus ja ota omat ruokailuvälineet mukaan. Tarvikemaksu 7 € / kerta /henkilö maksetaan paikan päällä opettajalle. Kurssimaksu laskutetaan. Kokoontumiskerrat 16.4., 23.4., 7.5. ja 14.5.

810213 Koti järjestykseen käytännön vinkeillä Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/fys. ja kemian lk Ke 18.00–19.30 23.9.–25.11.2020

Emma Saarenvalta 15,00 €

Tule hakemaan kodin järjestämiseen ja raivaukseen käytännönläheiset ja yksityiskohtaiset vinkit. Käymme asunnon läpi huone huoneelta kaikkien tavarakokonaisuuksien tarpeellisuuden miettien. Saat vihjeitä, mistä aloittaa ja mihin voit poistetut tavarasi jatkossa sijoittaa. Ota mukaan muistiinpanovälineet. Kokoonnumme kolmesti: 23.9., 28.10. ja 25.11.

17

KOTITALOUS

KOTITALOUS

Kurssin käytyään kurssilainen osaa valmistaa kastikkeita ympäri maailmaa, ja pystyy soveltamaan niitä omassa kotikeittiössään arki- ja juhlaruoanlaitossa. Pääpaino suolaisissa kastikkeissa, valmistetaan myös lisukkeita. Raaka-ainemaksu 10 € maksetaan opettajalle käteisellä, kurssimaksu laskutetaan.


830201 Virkeyttä vuosiin -hyvinvointikurssi -Aura Auraamo/Kokoustila Ti 13.00–14.30 15.9.2020–6.4.2021

Heli Koivulahti 28,00 €

Kurssin tarkoituksena on olla mukava yhdessäolon hetki varttuneille. Hoidamme niin mieltä kuin kehoakin. Kokoontumiskerrat sisältävät tietoa ja mukavia harjoituksia esimerkiksi ravitsemuksesta, mielen hyvinvoinnista, sosiaalisen suhteiden merkityksestä, unesta, rentoutumisesta ja liikunnasta. Pohdimme myös yhdessä, miten omassa elämässä on mahdollista lisätä hyvinvointia ja saada virkeyttä vuosiin. Tulethan sinäkin mukaan! Kokoonnumme joka toinen viikko parillisilla viikoilla (ei viikoilla 42 ja 8).

830202 Virkeyttä vuosiin -hyvinvointikurssiRiihikoski Mäkiäisten talo Ti 13.00–14.30 22.9.2020–16.3.2021

Heli Koivulahti 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830202. Joka toinen viikko parittomilla viikoilla.

830203 Mindfulness arjen apuna Riihikosken yhtenäiskoulu, Tori - Ruokala Ti 18.00–19.00 15.9.–6.10.2020

Emma Saarenvalta 15,00 €

Mindfulness on pysähtymistä havainnoimaan nykyhetkeä sellaisena kuin se on, arvostelematta ja koettamatta muuttaa sitä. Yksinkertaisissa harjoituksissa käytetään apuna muun muassa hengitystä, aistihavaintoja ja kehon tuntemuksia. Kulku päiväkotia vastapäätä olevasta ovesta.

830204 Opi rentoutumaan - VERKKOKURSSI Ma 19.00–19.45 19.10.–23.11.2020

Raija Haapoja 15,00 €

Haluatko oppia rentoutumaan ja sen kautta lisätä hyvinvointiasi monin eri tavoin? Kurssilla käydään läpi rentoutumisen hyödyt ja vai-

18

kutukset, opitaan rentoutumaan hengitysharjoitusten, lihasrentoutusten, tarinamatkojen ja tietoisuusharjoitusten kautta. Koulutuksen aikana seurataan vaikutuksia, harjoitellaan ja jaetaan kokemuksia. Kyseessä on ajasta ja paikasta riippumaton verkkokurssi. Saat sähköpostiisi materiaalit joka viikko. Yhteinen keskustelu käydään ilmaisella padlet-pohjalla. Joka viikko on uusi teema ja uudet tavoitteet harjoitukselle. Ohjaajan tuki on tarjolla koko kurssin ajan.

830205 Kotihierontakurssi Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali La 10.00–15.00 19.–26.9.2020

Ella Liimatainen 18,00 €

Haluatko oppia hieromaan? Opettelemme hieromaan omaa läheistä hoitavasti turvallisella ja miellyttävällä tavalla, joka ei kuluta hierojan voimia liikaa. Kurssilla opiskellaan klassisen hieronnan sekä tuki- ja liikuntaelimistön anatomian perusteita. Tutustumme FasciaMethod -kehonhuolto menetelmään. Näkö­k ulma on kuntouttava sisältäen harjoitteita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelinoireisiin. Opiskelijat saavat seikkaperäisen materiaalin, johon on helppo kotona palata. Ota mukaan eväät, oloasu, jumppamatto sekä lakana ja pyyhe. Kurssille voi tulla yksin tai kaverin kanssa. Kurssi on suunnattu vain naisille.

830206 Selätä selkäkivut! Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/fys. ja kemian lk La 11.00–17.15 ja su 11.00–16.30 14.–15.11.2020

Turo Vuorenpuro 18,00 €

Kärsitkö selän säryistä, joihin et ole löytänyt apua? Tuntuuko liikkumisesi jäykältä, vaikealta ja raskaalta? Rajoittaako selkäkipusi sitä, mitä voit tehdä elämässä? Tämä kurssi tarjoaa oivalluksia selkäkipujen syiden ymmärtämiseen sekä mahdollisuuden niistä vapautumiseen. Lisätietoa opiston Peda.net -sivuilla.

Riihikosken yhtenäiskoulu, Tori - Ruokala Ke 18.00–19.30 16.9.2020–10.2.2021

Tuija Välimaa 35,00 €

Opetellaan pysyvään painonhallintaan ja hyvinvointiin liikkumalla säännöllisesti ja muuttamalla ruokailutottumuksia terveellisempään suuntaan. Ensimmäisellä kerralla lasketaan painoindeksi ja mitataan verenpaine- ja verensokeriarvot. Kurssilla pidetään ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa ja jokaisella kerralla tehdään punnitus. Kokoontumiset: 16.9.–18.11.2020 (ei kokoontumista viikoilla 42 ja 43) sekä 13.1–10.2.2021. Kulku päiväkotia vastapäätä olevasta ovesta.

830208 Luja lantionpohja - VERKKOKURSSI Ma 19.00–20.00 28.9.–30.11.2020

Suvi Vainikkala 23,00 €

Lantionpohjan heikkeneminen on erityisesti synnyttäneiden ja vaihdevuosi-iässä olevien naisten kiusallinen vaiva, joka aiheuttaa virtsankarkailua. Verkkokurssilla opit teorian ja käytännön kautta harjoittamaan lantionpohjaa oikein sekä ehkäisemään ja hoitamaan sen heikkoudesta johtuvia ongelmia. Uusi opetustunti julkaistaan joka toinen viikko. Väliaika on itsenäistä opiskelua, johon on mahdollista hyödyntää opettajan apua. Kurssi sopii kaikenikäisille naisille. Et tarvitse aiempaa tietoa tai kokemusta aiheesta. Oppimisalustana käytetään Peda.netia. Ilmoitathan ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi. Tarkemmat ohjeet kurssista tulevat sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen opetuksen alkua. Opettajana toimii äitiysfysioterapiaan ja lantionpohjan lihasten hoitoon erikoistunut fysioterapeutti.

830210 Vapaaehtoistoiminnan kurssi Elisenvaaran yhtenäiskoulu Ma 15.30–18.00 19.10.–2.11.2020 Kurssi antaa osallistujille perustiedot vapaaehtoistoiminnan periaatteista ja käytännöstä ja se toteutetaan yhteistyössä Elisenvaaran lukion kanssa lokakuussa 2020. Lähiopetuskertoja on kolme: ma 19.10. Vapaaehtoistoiminta Suomessa, etiikka ja lainlaisuudet. Moninaisuuden kohtaaminen: Kuu-Katjaana Sillanpää, Lounais-

Suomen Avustajakeskus/LSLY; ma 26.10. Avustamisen teoria ja käytäntö. Apuvälineet (pt, rolla, kuulolaite, sokeainkeppi, yms.): Sirke Salmela, Lounais-Suomen Avustajakeskus/LSLY ja ma 2.11. Erityisnuoret: Monika Nurmi, LounaisSuomen Avustajakeskus/LSLY. Ei kurssimaksua!

830211 Hyvinvointia ja työelämätaitoja työttömille - Marttila Ma 11.00–12.30 28.9.2020–15.3.2021

Heli Koivulahti 105,00 €

Kurssin tarkoituksena on edistää työttömien hyvinvointia ja työelämätaitoja. Kokoontumiskerrat sisältävät teoriatietoa ja harjoituksia esimerkiksi ravitsemuksesta, tunnetaidoista, vuorovaikutuksesta sekä työhakemuksista, työhaastattelusta ja työelämän pelisäännöistä. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Valmistamme mm. ruokaa, liikumme yhdessä ja teemme erilaisia harjoituksia. Lisätietoa Heli Koivulahdelta.

830212 Hyvän olon kurssi kehitysvammaisille Marttila Ma 13.00–14.30 21.9.2020–29.3.2021

Heli Koivulahti 52,00 €

Hyvän olon kurssi edistää kehitysvammaisen taitoa huolehtia itse omasta hyvinvoinnistaan. Kurssi on hyvin käytännönläheinen: valmistamme ruokaa sekä liikumme yhdessä. Opetuksen sisältö suunnitellaan osallistujien toiveet huomioiden. Kurssipaikkana päivätoimintatila Kirkkotiellä. Kurssin hinta sisältää raaka-aineet. Kokoonnumme joka toinen viikko.

830215 Bodycare työpaja 1. - Hengitys ja selkäranka Kisariihi monitoimisali La 13.00–16.00 26.9.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

Työpajan aikana saat perustiedot selän alueen anatomiasta fysioterapeutin selkeästi ja yksinkertaisesti havainnollistamana. Jokaisessa Bodycaretyöpajassa (1–3) pääset lisäksi kokeilemaan liikkeitä ja itsekäsittelyä, saat ohjatun kokemuksen kehon viestien kuuntelusta sekä työkaluja niiden ymmärtämiseksi jatkossakin. Voit osallistua erikseen mihin tahansa Bodycare-työpajaan, mutta suosittelemme neljän sellaisen kokonaisuutta. Lisätietoa jokaisesta työpajasta opiston Peda.net -sivuilla.

19

TERVEYS

TERVEYS

830207 Kestävästi keventäen


830219 Body & Mindcare - VERKKOKURSSI

Kisariihi monitoimisali La 13.00–16.00 10.10.2020

Ke 18.00–19.00 14.10.–2.12.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

Työpajassa saat vihjeitä lantion alueen rentouttamiseen ja aktivoimiseen. Saat selkeät ja yksinkertaiset neuvot alueen anatomiasta ja sen vaikutuksista kehoon, erityisesti alaraajoihin ja selkään. Opit myös lonkkien liikkuvuudesta. Ota mukaan tennispallon kokoisen pallon. Ks. lisäksi kurssi 830215.

830217 Bodycare työpaja 3. - Niska/hartia & Yläraaja Kisariihi monitoimisali La 13.00–16.00 24.10.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

Niskan ja yläraajan alueen oireilu on usein lähtöisin rintakehän ja/tai olkapään alueen kireyksistä. Tässä työpajassa saat selkeän havainnollistamisen alueen anatomiasta ja siitä, miten mm. ryhdillä ja työasennoilla voit saada helposti aikaan suuriakin muutoksia. Ota mukaan tennispallon kokoisen pallon. Ks. myös kurssi 830215.

Maria Kaunismäki 36,00 €

Fysioterapeutin ja psyykkisen valmentajan osaamisen yhdistävä verkkokurssi antaa sinulle mahdollisuuden vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä täysin omalla aikataulullasi. Kurssilla käymme läpi kehon kireyksiä faskia/lihaskalvolinjoihin perustuen. Opimme myös käyttämään lihaksia ja koko kehoa optimaalisemmin liikkumista ja hyvinvointia tukevasti. Harjoituksissa huomioidaan aina hengitys-, tuki- ja liikuntaelimistön haasteet, ja halutessasi saat yksilöllistä ohjausta. Koulutus sisältää kahdeksan noin tunnin mittaista ohjauskertaa ja teoriaa. Lisätietoa opiston Peda.net -sivuilla. Ilmoitathan ilmoittautuessasi sähköpostiosoitteesi.

LUONTO 719801 Sieniretki Aura To 17.30–20.30 3.9.2020

TERVEYS  LUONTO

830216 Bodycare työpaja 2. - Lantio & Alaraaja

719802 Mysteereistä koordinaateiksi Päivi Lehtonen 15,00 €

Kurssilla tutustutaan vieraampiin ruokasieniin sekä niiden tunnistukseen ja saadaan vinkkejä sienten käytöstä ja säilönnästä. Yhteislähtö Auraamolta (os. Turuntie 1, Aura). Pue päällesi ulkoiluvarusteet ja ota kamera sekä keruuastia mukaan.

Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/biologia Ma 17.30–19.45 9.11.2020–22.3.2021

Mia Vieltojärvi 42,00 €

Geokätköilyssä olennaisia ovat mysteerikätköt ongelmanratkaisutehtävineen, mutta kuinka niistä voisi saada koordinaatit? Käymme läpi erilaisia ratkaisumahdollisuuksia ja apuvälineitä, joilla pääset alkuun. Yritämme yhdessä pohtien ratkaista näitä mysteereitä. Kurssi sopii erityisesti aloitteleville mysteerin ratkaisijoille. Oma tietokone tai tabletti mukaan. Kokoontumiset ovat koululuokassa syyslukukaudella. Sisäänkäynti ovesta A7. Kevätlukukausi toteutetaan verkkokurssina.

830218 Bodycare työpaja 4. - Keho kokonaisuutena & mielen vaikutus kehoon Kisariihi monitoimisali La 13.00–16.00 14.11.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

Mielen ja kehon yhteys on vahvempi kuin osaisimme ajatella, ja nykytutkimus antaa meille tähän jatkuvasti uusia ulottuvuuksia. Tässä työpajassa opit erityisesti mielen vaikutuksesta lihaskalvoihin/faskiaan. Pääset kokeilemaan ohjatusti fysioterapeutin/psyykkisen valmentajan ohjauksessa läsnäoloharjoitusta ja mielikuvamatkaa. Kaikkea oppimaasi voit soveltaa helposti arkeesi. Tämä työpaja nitoo syksyn Bodycarekurssien annin kokonaisuudeksi. Kuva: Minna Leppänen

20

21


Tulevana opintokautena teatterikurssille voi osallistua Yläneellä ja Aurassa. Jos ’thalia’ kiinnostaa, mutta koet, ettei näytteleminen kuitenkaan ole sinun juttusi, voit silti tulla mukaan toimintaan. Kursseilta löytyy tekemistä ja opiskeltavaa myös muiden teatterille tärkeiden tehtävien kuin näyttelemisen parista.

110201 Teatterikurssi aikuisille Yläneen kunnantalo To 18.00–20.15 17.9.2020–8.4.2021

Heidi Tuomola 68,00 €

Haluaisitko osata ja uskaltaa olla luova hulluttelija ja erilaisiin rooleihin heittäytyjä? Harjoituksissa tutustumme moniin tapoihin osallistua teatterin tekemiseen. Kaikkien ei tarvitse kavuta näyttämölle, vaan mukaan voi tulla tekemään myös muitakin teatterille tärkeitä tehtäviä. Tavoitteenamme on valmistaa talven kuluessa tammikuussa 2021 ensi-iltansa saava kokoillan näytelmä, ja keväällä aloitamme kesäteatterin tekemisen ulkonäyttämölle. Uudenkartanon kyläyhdistys maksaa osallistujien kurssimaksut.

110202 Nuorten teatterikurssi, 10–16-vuotiaat Yläneen kunnantalo Ma 18.00–19.30 14.9.–30.11.2020

Paula Ahola 28,00 €

Tutustumme teatterin tekemiseen hauskojen harjoitteiden ja ilon kautta. Tavoitteena on vahvistaa esiintymistaitoja ja yhteistyötaitoja. Kurssin aikana valmistamme näytelmän, jota esitetään vuoden 2021 alussa Yläneen työväentalolla. Uudenkartanon kyläyhdistys maksaa osallistujien kurssimaksut.

MUSIIKKI 110203 Teatterikurssi 7–12-vuotiaille Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Mirkka Maarajärvi Ti 16.00–17.30 46,00 € 29.9.2020–6.4.2021 Tervetuloa teatteriharrastuksen pariin. Luvassa on hauskaa yhdessä tekemistä, jossa saa päästää mielikuvituksen valloilleen. Kurssilla tutustutaan improvisaatioon, roolihahmojen luomiseen ja muihin teatterin perusteisiin. Teatterissa pääsee harjoittelemaan esiintymistaitoja ja ryhmätyöskentelyä kannustavassa ilmapiirissä. Aikaisempaa kokemusta näyttelemisestä ei tarvita. Ryhmäkertojen aikana harjoittelemme näytelmän, joka esitetään huhtikuussa 2021.

110204 Teatterikurssi yli 12-vuotiaille Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Mirkka Maarajärvi Ti 17.30–19.00 46,00 € 29.9.2020–6.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 110203.

Kautta aikojen musiikki on kuulunut oppilaitoksemme opetustarjontaan. Nykyisinkin opistomme järjestää tämän taiteenalan kursseja niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Tarjolla on sekä yksilö- että ryhmäopetusta.

Piano Opiskelija saa oman lähtötasonsa mukaista opetusta pianon soittamiseen. Yksilöopetuksessa soittokerran kesto on 30 min/oppilas. Vapaat paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Soittoajat sovitaan opettajan kanssa. Puhelinnumeron saa opiston toimistosta. Tervetulleita ovat kaiken tasoiset ja ikäiset soittajat.

110101 Pianonsoitto A, Kyrö Elisenvaaran yhtenäiskoulun Kyrön yksikkö Ke 16.30–19.00 16.9.2020–7.4.2021

Terhi Pasu 180,00 €

110102 Pianonsoitto B, Kyrö Elisenvaaran yhtenäiskoulun Kyrön yksikkö To 16.30–19.00 17.9.2020–8.4.2021

Terhi Pasu 180,00 €

Yläneen yhtenäiskoulu, luokka 17 Alberto Peltonen Galindo Ke 14.40–16.40 145,00 € 16.9.2020–7.4.2021 Tervetuloa osallistumaan kaikki pianonsoitosta kiinnostuneet vasta-alkajat ja pidemmällekin ehtineet. Ajankäyttö soittotuntien sisällä räätälöidään kunkin oppilaan tarpeitten ja toivomusten mukaan: klassista, vapaasäestystä, improvisointia, jne. Opetus on henkilökohtaista. Opettajan kanssa sovitaan oma soittoaika, joka on kestoltaan 20 min. HUOM. Ilmoittauduttuasi sovi aika opettajan kanssa, puh. 044-525 2529.

110107 Pianonsoitto B, Yläne Yläneen yhtenäiskoulu, luokka 17 Alberto Peltonen Galindo To 14.40–16.40 145,00 € 17.9.2020–8.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 110106.

110108 Pianonsoitto A, Aura Auran yhtenäiskoulu/rakennus A Outi Annala Ma 14.30–17.30 180,00 € 14.9.2020–12.4.2021 Luokka on KI 29 kirjastosiivessä.

110103 Pianonsoitto C, Kyrö

110109 Pianonsoitto B, Aura

Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Pe 13.00–18.00 18.9.2020–9.4.2021

Auran yhtenäiskoulu/rakennus A Ti 14.30–19.00

Outi Annala 180,00 €

110104 Pianonsoitto A, Riihikoski Riihikosken yhtenäiskoulu, Tori - Ruokala Ti 15.00–19.00 15.9.2020–6.4.2021

Sari Jokela 180,00 €. Kulku päiväkotia vastapäätä olevasta ovesta.

110105 Pianonsoitto B, Riihikoski Riihikosken yhtenäiskoulu, Tori - Ruokala Ke 16.00–18.00 16.9.2020–7.4.2021

22

110106 Pianonsoitto A, Yläne

Sari Jokela 180,00 €. Kulku päiväkotia vastapäätä olevasta ovesta.

15.9.2020–6.4.2021 Outi Annala 180,00 €

Luokka on KI 29 kirjastosiivessä.

110110 Pianonsoitto, Marttila Marttilan koulu/luokka 115, piano Juhani Kalli Ke 14.45–18.45 180,00 € 16.9.2020–7.4.2021

110111 Pianonsoitto, Oripää Oripään koulu/luokka 5 Ke 13.30–15.30 16.9.2020–7.4.2021

Sari Jokela 180,00 €

23

TEATTERI  MUSIIKKI

TEATTERI


110115 Rumpujensoitto - soitinopinnot, Aura Auran yhtenäiskoulun B-rakennus/musiikin lk To 15.00–17.15 17.9.2020–8.4.2021

Ville Nieminen 100,00 €

Opiskellaan monipuolisesti erilaisia rumpukomppeja ja musiikkityylejä (rock, blues, pop, funk, hip hop) sekä kehitetään yleistä soittotekniikkaa ja nuottien lukemista. Opiskelu tapahtuu 3–4 hengen ryhmissä (45 min/ryhmä). Sekä vastaalkajat että pidemmälle ehtineet ovat tervetulleita! Opiskelija hankkii itse rumpukapulat ja ottaa mukaan korvatulpat.

110120 Kitaransoiton ryhmätunnit lapsille ja aikuisille, Kyrö Opistotalo/Mediapiste Ti 14.00–17.00 15.9.2020–6.4.2021

Tapio Lindholm 100,00 €

Kitaransoiton opiskelua 3–4 hengen ryhmässä yksi oppitunti (45 min) viikossa/ryhmä. Vapaat paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opettaja jakaa opiskelijat ryhmiin, jotta niistä muodostuu pedagogisesti tarkoituksenmukaiset.

110121 Kitaransoiton ryhmätunnit lapsille ja aikuisille, Aura Auran yhtenäiskoulu/rakennus A Tapio Lindholm Ke 14.00–17.00 100,00 € 16.9.2020–7.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 1101020.

110122 Kitaransoiton yksityisopetus aikuisille, Kyrö Opistotalo/Mediapiste Ti 17.00–21.00 15.9.2020–6.4.2021

Tapio Lindholm 180,00 €

Kurssilla harjoitellaan kitaransoittoa monipuolisesti, painottuen kuitenkin oppilaan kiinnostuksen kohteisiin. Kurssilla voi opiskella joko akustisen- tai sähkökitaran kanssa. Myös sähköbasso tai ukulele ovat mahdollisia. Tavoitteena on, että oppilas saa monipuolista opetusta kitaransoitossa sekä hyvät eväät elinikäiseen harrastamiseen. Kurssi soveltuu niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille. Soittoaika 30 min./opetus-

24

kerta. Opettaja sopii henkilökohtaiset soittoajat oppilaiden kanssa. Opetuspäivät tiistai tai keski­ viikko.

110123 Kitaransoiton yksityisopetus lapsille/nuorille, Kyrö Opistotalo/Mediapiste Ke 13.00–19.00 16.9.2020–7.4.2021

Tapio Lindholm 180,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110122.

Puhallinmusiikki 110125 Puhallinmusiikin alkeet lapsille ja nuorille Marttilan koulu/musiikki ja tekstiili To 17.00–18.30 17.9.2020–8.4.2021

Julia Immonen 46,00 €

Kurssi sopii vasta-alkajille ja enintään pari vuotta harrastaneille. Puhallinsoiton voi aloittaa noin kahdeksanvuotiaana. Kurssille voivat osallistua alle kuusitoistavuotiaat. Opetus keskittyy äänen muodostamiseen eri soittimilla, oikeaan hengitystekniikkaan ja sormituksiin eli soittotekniikkaan. Jos omaa soitinta ei ole, jokaiselle järjestetään kurssia ja kotiharjoittelua varten henkilökohtainen soitin.

110126 Puhallinmusiikin jatkoryhmä Marttilan koulu/ musiikki ja tekstiili To 18.30–20.00 17.9.2020–8.4.2021

Jari Auramo 46,00 €

Kurssi sopii jo jonkin verran soittamista harrastaneille. Ikärajoja ei ole. Jos omaa soitinta ei ole, jokaiselle järjestetään kurssia ja kotiharjoittelua varten henkilökohtainen soitin.

110127 Puhallinmusiikin alkeita aikuisille Comeback! Marttilan koulu/luokka 146 To 17.00–18.30 17.9.2020–8.4.2021

Jari Auramo 46,00 €

Kurssi sopii aikuisille, jotka ovat joskus harrastaneet jotain musisointia. Vuosikymmenien takaa tunnistat jotain nuotteja, ehkä aikoinaan soitit jotain puhallintakin. Tai sitten haluat aikuisena to-

della matalalla kynnyksellä tulla oppimaan jotain uutta. Kurssi on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Jos omaa soitinta ei ole, jokaiselle järjestetään kurssia ja kotiharjoittelua varten henkilökohtainen soitin.

Laulu 110133 Yksinlaulu Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A Pe 14.30–18.00 18.9.2020–26.3.2021

Maikki Säikkä 160,00 €

Yksinlaulutunneilla opetellaan hengitystekniikkaa, äänenmuodostusta sekä äänen hallintaa, jossa tavoitteena on luonnollinen ja vapaa äänenkäyttö. Laulamme lauluja kevyestä klassiseen opiskelijan toiveet ja osaaminen huomioiden. Kurssi soveltuu niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin laulajille. Oppitunnit ovat yksilöopetusta 30 min/oppilas. Alaikäraja on 14 vuotta. Luokka KI12 kirjastosiivessä

110130 Kuorokööri ja harmonikka Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Pe 11.00–12.30 18.9.2020–9.4.2021

Outi Annala 46,00 €

Löydettäköön yhdessä musiikki ja sen ilo! Olet tervetullut mukavaan rempseään joukkoon ensi­ kertalaisena tai kokeneempana konkarina! Kurssi on suunnattu kaikille laulamisesta ja soittamisesta innostuneille. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita, mutta soittajilla olisi hyvä olla välttävä nuotinlukutaito ja omat soittimet. Opintoryhmässä opetetaan laulun ja hengityksen perustekniikkaa erilaisten harjoitteiden avulla, lauletaan yksiäänisesti ja voidaan kokeilla myös moniäänistä- tai ketjukuorolaulua. Soitamme ja laulamme yhdessä mm. kansanlauluja, vanhaa tanssimusiikkia, ikivihreitä, iskelmiä, laulelmia, koululauluja ym. Opiskelijat voivat ottaa mukaan omat harmonikat, ja opettaja säestää pianolla.

Laulaminen pitää virkeänä! Lauluryhmässä koetaan yhdessä laulamisen iloa, tehdään hyväätekeviä hengitys- ja ääniharjoituksia sekä tietenkin lauletaan lauluja ryhmäläisten toiveiden mukaan. Matalan kynnyksen ryhmä sopii jokaiselle: ryhmään sopii niin ne jotka kokevat laulamisen haastavaksi kuin kokeneemmatkin laulajat. Tärkeintä on yhdessä laulamisen ilo!

Muskarit Opistollamme on tarjolla musiikkileikkikouluja eli niin kutsuttuja muskareita eri-ikäisille lapsille. Pienten (1–3-vuotiaat) ryhmissä lapsi käy yhdessä aikuisen kanssa, ja tätä isompien tunneilla osallistuminen tapahtuu ilman aikuista. ’Muskareissa’ lauletaan, leikitään, loruillaan, soitetaan, liikutaan ja tutustutaan eri soittimiin. Herättelemme rakkautta musiikkiin, yhdessä olemiseen ja tekemisen iloon. Nämä ryhmät ovat myös hyvä orientoiva jakso myöhemmille taiteen perusopinnoille.

110140 Muksumuskari 1–3-vuotiaat Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 13.30–14.00 23.9.2020–7.4.2021

Maikki Säikkä 26,00 €

110141 Muksumuskari 3–4 -vuotiaat Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 14.00–14.30 23.9.2020–7.4.2021

Maikki Säikkä 26,00 €

110142 Muksumuskari 5–6-vuotiaat Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 14.30–15.15 23.9.2020–7.4.2021

Maikki Säikkä 26,00 €

Kyseessä on soittopainotteinen musiikkikouluryhmä noin viidestä kuuteen vuotiaille. Tutustumme eri soittimiin ja soitamme yhdessä musiikkiliikunnan, loruilun ja leikkien ohessa.

110131 Lauluryhmä senioreille Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Maikki Säikkä Pe 13.00–14.00 35,00 € 18.9.2020–26.3.2021

25

MUSIIKKI

Rummut ja kitara


Kuvataiteen opetustarjonnassamme on kursseja niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin, erityisryhmiäkään unohtamatta. Perinteisen piirtämisen ja maalaamisen lisäksi kannattaa tulla maistamaan vaikkapa valokuvauksen ja akvarellimaalauksen oppeja. Huomaa, että lasten ja nuorten kuvataiteen opetusta löytyy tästä opinto-ohjelmasta myös otsikon ”Taiteen perusopetus” alta.

110301 Maalareita suviyössä 2020 Minna Vainio-Järvinen 25,00 €

Kurssilla maalaamme ja piirrämme ympäröivää luontoa. Havainnoimme valoja ja varjoja, värejä ja muotoja pyrkien vangitsemana vallitsevan tunnelman. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että jo pidemmälle edenneille maalareille. Ota mukaasi taiteiluvälineet, uimapuku ja saunomisvälineet, makuupussi ja makuu, taskulamppu ja riittävästi evästä. Osoite lähetetään kurssilaisille (Säkylä).

110302 Vauvojen värikylpy Auranmaan Taitotalo/Liikuntasali Ti 13.30–14.30 25.8.–22.9.2020

Heidi Häyry 30,00 €

110303 Piirustus ja maalaus Kyrö Opistotalo/Kuvataideluokka To 17.30–20.30 17.9.2020–25.3.2021

26

Auraamo/Kokoustila Ke 18.00–20.15 21.10.–11.11.2020

Minna Vainio-Järvinen 57,00 €

Voit valita tekniikaksi akryyli-, öljy- tai akvarellimaalauksen tai halutessasi piirustuksen eri välineillä. Opetuksen alussa sovimme yhteiset teemat ja valitsemme tyylisuunnan, jonka mukaan teos toteutetaan. Työskentelyn ohessa opiskelemme värioppia, sommittelua ja perspektiivin rakentumista. Kurssi sopii hyvin myös aloitteleville taiteenharrastajille (alaikäraja on 12 vuotta). Ota piirustusvälineitä mukaan jo ensimmäiselle kerralle.

Shahrzad Hazrati 68,00 €

Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka To 14.00–17.00 17.9.2020–25.3.2021

Tiina Rauhala 40,00 €

Tällä kurssilla voit valita itsellesi sopivan maalaustekniikan. Ohjausta saat posliininmaalauksessa, akvarellimaalauksessa tai öljyväri- ja akryylimaalauksessa. Aiheita työskentelyyn etsitään opiskelijoiden toiveiden ja vahvuuksien mukaan. Lähde mukaan avoimin mielin ja nauti uusista kokemuksista. Ehkäpä tästä löytyy uusi harrastus. Posliininmaalareilta opettaja perii erillisen polttomaksun. Kokoontumispaikka varmistuu myöhemmin.

119805 Kuvataiteen avoin työpaja Opistotalo/Kuvataideluokka Ke 17.45–20.00 26.8.2020–5.5.2021

Eeva Terävä 75,00 € (aikuiset), 150,00 € (lasten ja nuorten taiteen po)

Avoin taidetila omaan luovaan tekemiseen. Luokassa on mahdollista mm. maalata, tehdä keramiikkaa, taidegrafiikkaa, käsitellä kuvaa digitaalisesti (Adobe elements 9), kokeilla seripaino­ tekniikkaa tai käyttää ompelukonetta ja saumuria. Opettaja ohjaa ja auttaa taitojensa mukaan. Taiteen perusopetuksen vuosikurssit 6 ja 7 osallistuvat tähän opetukseen. Materiaalimaksut aikuisilta käytön mukaan, taiteen perusopetuksen opiskelijoilla materiaalit kuuluvat kurssimaksuun.

110310 Kuvista ja satujoogaa

Shahrzad Hazrati 33,00 €

Tule kokeilemaan öljyvärimaalausta! Keskeistä on oppia oikeiden materiaalinen käyttö, maalausalustan pohjustaminen, maalausnesteiden käyttäminen, värien sekoittaminen sekä kerrosja kertamaalaustekniikat. Opintoryhmässä keskitytään erityisesti maalaamisen tekniseen puoleen ja se sopii erinomaisesti aloittelijoille, mutta toimii myös hyvänä öljyvärimaalauksen perusasioiden kertauksena. Kurssilla annetaan henkilökohtaista opastusta ja pyritään kehittämään kunkin omaa vahvuusaluetta. Tästä on hyvä jatkaa harrastusta. Opetushallituksen opintoseteliavustus

Tiina Rauhala 18,00 €

Kurssin aikana tutustumme akvarellimaalauksen perusmenetelmiin ja materiaaleihin, sekä harjoitelemme tekniikkaa tekemällä pieniä töitä kuten kortteja ja kirjanmerkkejä. Opettaja lähettää lisäohjeita mukaan otettavista välineistä.

110305 Piirustus ja maalaus, Auranmaan taitotalo

Vauvojen värikylpy on kuvataiteellinen työpaja vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Ryhmässä edetään erilaisten materiaalien ja värien kautta itse tuotettuun jälkeen. Tarkoituksena on antaa pienokaiselle ja vanhemmille mahdollisuus nauttia yhteisestä, kiireettömästä hetkestä taiteen peruselementtien äärellä. Kurssille ilmoittaudutaan lapsen tiedoilla. Värikylpy on tarkoitettu 4–2 kuukauden ikäisille. Ota mukaan vaihtovaatteet tai vaihtoehtoisesti sotkun kestävä vaatetus! Kurssimaksu sisältää materiaalit.

Marttila Ke 10.00–13.00 23.9.–18.11.2020

Minna Vainio-Järvinen 57,00 €

110307 Tutustu akvarellimaalaukseen

110304 Piirustus ja maalaus Aura Auran yhtenäiskoulun B-rakennus/kuvataideluokka Ke 17.45–20.45 23.9.2020–21.4.2021

Oripään opistotila/luokka Ti 16.30–19.30 15.9.2020–27.4.2021

Voit valita tekniikaksi akryyli-, öljy- tai akvarellimaalauksen tai halutessasi piirtämisen eri välineillä. Opetuksen alussa sovimme yhteiset teemat ja valitsemme tyylisuunnan, jonka mukaan teos toteutetaan. Työskentelyn ohessa opiskellaan värioppia, sommittelua ja perspektiivin rakentumista. Kurssi sopii hyvin myös aloitteleville taiteenharrastajille (alaikäraja on 12 vuotta). Ota piirustusvälineitä mukaan jo ensimmäiselle kerralle.

Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Minna Vainio-Järvinen La 10.30–12.00 61,00 € 12.9.2020–10.4.2021

Kuva: Pirkko Pesola

Köyliö La 13.00–20.00, Su 8.00–12.00 1.–2.8.2020

Opetelemme öljyvärimaalauksen alkeet. Keskeistä on oppia oikeiden materiaalinen käyttö, maalausalustan pohjustaminen, maalausnesteiden käyttäminen, värien sekoittaminen sekä kerros- ja kertamaalaustekniikat. Opintoryhmässä keskitytään erityisesti maalaamisen tekniseen puoleen ja se sopii erinomaisesti aloittelijoille, mutta toimii myös hyvänä öljyvärimaalauksen perusasioiden kertauksena. Kurssilla annetaan henkilökohtaista opastusta ja pyritään kehittämään kunkin omaa vahvuusaluetta.

110308 Maalauksen monet menetelmät

Tarjolla on ’kuvista’ ja satujoogaa eli mielikuvitusta rikastavien satujen ja tarinoiden yhdistämistä maalaamiseen, piirtämiseen, muovailuun ja helppoihin joogaliikkeisiin. Tunti on mm. iloa, leikkiä, naurua, energian purkamista, rauhoittumista. Materiaalit kuuluvat kurssimaksuun. Ota mukaasi jumppamatto ja juomapullo sekä rennot vaatteet. Kurssi on tarkoitettu 4–7-vuotiaille.

27

KUVATAIDE

KUVATAIDE

110306 Piirustus ja maalaus Oripää


Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Minna Vainio-Järvinen La 12.15–14.30 50,00 € 12.9.2020–10.4.2021

110319 Vaellusvalokuvaus Kurjenrahkaan Kurjenrahkan kansallispuisto ja Yläneen luontokapinetti La 10.00–15.00, Ma 17.00–19.15 10.–12.10.2020

Kehitysvammaisten oma jooga- ja kuvataidekurssi. Erkkajoogan kautta harjoitellaan kehon liikkuvuutta ja hengitystä sekä tutkitaan eri asanoja ja niistä syntyviä mielikuvia kuvataiteen keinoin. Kurssilla joogataan, maalataan ja piirretään sekä muovaillaan teemojen mukaan. Materiaalit kuuluvat kurssimaksuun. Ota mukaasi jumppamatto ja juomapullo sekä rennot vaatteet. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

Minna Vainio-Järvinen 37,00 €

Piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa tarinoiden ja erilaisten teemojen innostamana. Yksilötöiden lisäksi kurssin aikana suunnitellaan ja valmistetaan vähän isompi yhteistaideteos. Opetuksessa otetaan huomioon opiskelijoiden erityistarpeet. Materiaalit sisältyvät kurssihintaan. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

110315 SikSak Kuvataidepaja Päivä- ja työtoimintakeskus Siksak To 13.00–14.30 24.9.2020–1.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 37,00 €

Kehitysvammaisten oma kuvataidepaja, jossa kokeillaan luovasti värejä ja materiaaleja erilaisten teemojen ja tarinoiden innostamana. Katselemme taidekuvia, keskustelemme taiteesta ja kokeilemme monia taiteen tekemisen tapoja. Kurssin lopuksi kokoamme yhteisnäyttelyn syntyneistä töistä. Materiaalimaksu sisältyy kurssihintaan. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

28

Jukka Palm

Retkipäivämme alkaa johdatuksella sommitteluun ja kuvausnikseihin, jonka jälkeen lähdetään maastoon kuvaamaan. Retkeilemme Kurjenrahkan kansallispuistossa Savojärven kierroksen vaihtelevissa maisemissa ja tutustumme niin maisemien, kasvien kuin ötököidenkin kuvaamiseen käytännössä. Opimme sommittelun perusasioita reitin varrella tehtävien kuvaustehtävien myötä. Välillä tietysti evästellään luonnon helmassa. Retki on suunnattu aloitteleville kuvaajille ja retkeilyn ohessa kuvaamisesta kiinnostuneille. Kurssin kuvaustehtäviin soveltuu järjestelmäkamera, pokkari tai kännykkä.

110312 Päivätuvan taiteilijat Marttilan palvelukeskus Suviranta Ma 13.00–14.30 14.9.2020–19.4.2021

KUVATAIDE

Valokuvaus

110311 Kuvista ja erkkajoogaa®

Kuva: Minna Vainio

110316 Batiikkivärjätyt munat, Marttila Marttilan koulu/ musiikki ja tekstiili Su 10.00–15.00 14.3.2021

Minna Vainio-Järvinen 15,00 €

Kurssilla koristellaan tyhjennettyjä kananmunia mehiläisvahan ja väriliuoksien avulla joko perinteisin tai omin symbolein. Ota mukaan runsaasti tyhjiä kananmunia, ohuet kumihansikkaat ja talouspaperia. Materiaalimaksu 5 € maksetaan opettajalle.

110317 Batiikkivärjätyt munat, Oripää Oripään opistotila/luokka Su 10.00–15.00 21.3.2021

Minna Vainio-Järvinen 15,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110316.

110318 Batiikkivärjätyt munat, Aura Auraamo/Kokoustila Su 10.00–15.00 28.3.2021

Minna Vainio-Järvinen 15,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110316.

110320 Valokuvaus ja digikamera Oripään opistotila/luokka To 17.30–20.30 11.–25.3.2021

Mika Rantala 18,00 €

Kurssilla tutustutaan valokuvauksen ja hyvän valokuvan perusteisiin sekä opetellaan, miten kamerasta löytyviä säätöjä hyödynnetään valokuvatessa. Kurssin aikana suoritetaan pieniä kuvaustehtäviä. Ota oma digikamerasi (järjestelmäkamera, pokkari tai älylaite) mukaan.

110321 Ota onnistunut valokuva Opistotalo/Mediapiste Ma 17.00–20.00 1.–15.3.2021

Kuvataiteilija Harri Kemppainen 18,00 €

Kurssi on tarkoitettu ’pokkarilla’ tai järjestelmäkameralla kuvaajille ja sillä keskitytään valokuvauksen perusteisiin teorian, esimerkkien avulla ja valokuvausharjoituksin. Vastauksia saat seuraaviin kysymyksiin: Miten otetaan oikein valotettu kamerakuva? Miten saadaan teräviä ja oikein tarkennettuja valokuvia? Miten kuvat sommitellaan? Kolmannes kurssista on teoriaopetusta, kolmannes esimerkkikuvien läpikäyntiä ja loppuosuus omien kuvien läpikäyntiä.

29


Auranlaakson kansalaisopisto järjestää yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille kuvataiteessa ja musiikissa. Opetus tapahtuu opiston Taidekoulu Liisa Hellevissä. Taidekoulun opetusta ja tapahtumia pääsee seuraamaan esim. Facebook-ryhmässä Taidekoulu Liisa Hellevi. Niin kuvataiteen kuin musiikinkin yleisen oppimäärän laskennallinen laajuus on vähintään 500 tuntia. Yleinen oppimäärä jakautuu yhteisiin opintoihin ja teemaopintoihin. Yhteiset opinnot ovat laajuudeltaan 300 tuntia ja teemaopinnot 200 tuntia. Kursseja ei voi sisällyttää aktiivikorttiin. Maksuihin voi hakea alennusta lähinnä taloudellisiin syihin perustuen. Hakemus on tehtävä aina kirjallisesti (esim. sähköpostilla) kansalaisopiston toimistoon tai rehtorille.

Kuvataide Opintojen aikana tutustutaan erilaisiin kuvailmaisun keinoihin ja kehitetään visuaalista havainnointikykyä sekä omaa ilmaisua. Kursseilla tutkitaan ikätason mukaisesti mm. visuaalista mediaa, ajankohtaisia taiteen ilmiöitä, ympäristösuunnittelua, muotoilua ja esinekulttuuria, sekä lasten- ja nuorten omaa kuvamaailmaa. Painopisteenä on tutustua erityisesti paikalliseen taidetoimintaan, arkkitehtuurin ja kulttuurikohteisiin.

Eri vuosikursseilla opetuksen painopiste kohdistuu kuvataiteen eri alueille.

119801 Kuvataide 2A Kyrö Opistotalo/Kuvataideluokka To 15.00–17.15 3.9.2020–6.5.2021

Eeva Terävä 133,00 €

Tutkitaan kuvallista mediamaailmaa ja harjoitellaan kuvanlukutaitoa, kuva-analyysiä sekä kuvaviestintää yleensä. Lukuvuoden aikana tehdään mm. animaatiota, tutkitaan mainoksia ja harjoitellaan omien teosten dokumentointia. Opetus suunnattu n. 7–9-vuotiaille. Lisätietoja kurssin sisällöstä löytyy opetussuunnitelmasta (www.auranlaaksonkansalaisopisto.fi). Mate­ riaalien osuus kurssin hinnasta noin 60 %.

119802 Kuvataide 2B Kyrö Opistotalo/Kuvataideluokka To 17.20–19.35 3.9.2020–6.5.2021

Eeva Terävä 133,00 €

Sisältö: Katso kurssi 119801.

119803 Kuvataide 3 Auvainen Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Ti 16.30–18.45 1.9.2020–27.4.2021

Eeva Terävä ja Heidi Häyry 133,00 €

Kolmas vuosikurssi sisältää mm. muotoiluun ja teknologiaan liittyvää pohdintaa. Minkälainen on esineympäristö, jossa elämme ja miten muotoiluprosessi toimii? Miten kestävä kehitys toteutuu esineympäristössämme ja miten voimme vaikuttaa tuotteen elinkaareen? Mitä on ergonomia? Opetus suunnattu n. 8–10 -vuotiaille. Lisätietoja kurssin sisällöstä löytyy opetussuunnitelmasta (www.auranlaaksonkansalaisopisto.fi). Materiaalien osuus kurssin hinnasta noin 60 %.

119804 Kuvataide 5 Kyrö Opistotalo/Kuvataideluokka Ke 15.20–17.35 26.8.2020–5.5.2021

30

TAITEEN PERUSOPETUS

TAITEEN PERUSOPETUS

Eeva Terävä 150,00 €

Teema on oma paikallinen kulttuuri-identiteettimme ja nuorten omat kuvakulttuurit. Mistä löytyy paikallista taidetta ja miten kulttuuritoimintaan pääsee osallistumaan? Kurssilla pohditaan omaa ilmaisua ja harjoitellaan jo vähän itsenäisempää työskentelyä. Opetus on suunnattu yli 12-vuotiaille. Lisätietoja kurssin sisällöstä löytyy opetussuunnitelmasta (www.auranlaaksonkansalaisopisto.fi). Materiaalien osuus kurssin hinnasta noin 60 %.

119806 Mediataiteen työpaja lapsille & nuorille Opistotalo/Mediapiste To 16.00–17.30 27.8.–24.9.2020

Heidi Häyry 18,00 €

Työpajassa työskentelemme mediataiteen parissa. Työvälineinä käytämme tietokoneita, piirustuspöytiä ja kameroita. Kurssin tavoitteena on kehittää kuvanlukutaitoa ja mediataiteen ymmärrystä, sekä oppilaan itseilmaisua mediataiteen tekniikoita hyödyntäen. Kurssi sopii yli 10-vuotiaille.

31


Opistotalo/Kuvataideluokka Ke 17.45–20.00 26.8.2020–5.5.2021

Eeva Terävä 75,00 €, 150,00 €

Käytössä on avoin taidetila omaan luovaan tekemiseen. Luokassa on mahdollista mm. maalata, tehdä keramiikkaa, taidegrafiikkaa, käsitellä kuvaa digitaalisesti (Adobe Elements 9), kokeilla seripainotekniikkaa tai käyttää ompelukonetta ja saumuria. Opettaja ohjaa ja auttaa taitojensa mukaan. Taiteen perusopetuksen vuosikurssit 6 ja 7 osallistuvat tähän opetukseen. Materiaalimaksut aikuisilta käytön mukaan, taiteen perusopetuksen opiskelijoille materiaalit kuuluvat kurssimaksuun.

119807 Keramiikkaa ja kuvanveistoa lapsille Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Ti 14.00–16.15 1.9.2020–27.4.2021

Eeva Terävä 133,00 €

Tiedätkö, miten pellolta löytyvä pehmeä savi muuttuu kestäväksi punaiseksi keramiikaksi? Miten savesta syntyy tiili tai astia? Miten kuvanveistäjä työskentelee? Tunnetko silmukkaraudan, seenan ja kavaletin? Kurssilla tutustutaan kotimaiseen punasaveen sekä tuotesuunnittelun että kuvanveiston näkökulmasta. Kurssi suunnattu alakouluikäisille ja kerryttää taiteen perusopetuksen tuntimäärää. Materiaalit sisältyvät hintaan.

Musiikki Musiikin taiteen perusopetuksessa opintojen ytimen muodostavat tavoitteelliset ja suunnitelmallisesti etenevät soitinopinnot, joiden aikana opiskelija mm. kehittää soittotekniikkaansa, oppii nuotinlukutaitoa ja prima vista -soittovalmiuksia, saa solistisia taitoja ja omaksuu musiikillisesti rikasta luovaa ilmaisua. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin voi sisältyä ohjattua itseopiskelua. Musiikin perusteiden (eli nk. musataitotuntien) opetuksessa keskeisiä osa-alueita ovat muun muassa rytmi, melodia, intervallit, asteikot, soinnut sekä musiikin kuunteleminen ja sen eri tyylilajien tuntemus.

32

119810 Musataitotunti taiteen perusopetusta opiskeleville Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ti 17.15–18.45 15.9.2020–6.4.2021

Tapio Lindholm 165,00 €

Musatunnilla perehdytään yhdessä tehden ja kokemalla musiikin keskeisimpiin perusteisiin, kuten nuotit/sävelet, rytmit, tahtiosoitukset, sävellajit, muotorakenteet, laulaminen, kuuntelu, säveltasojen tunnistaminen ja intervallit. Musisoidaan yhdessä eri soittimilla, tutustutaan eri musiikin tyylilajeihin ja aikakausiin, maailmanmusiikkiin ja musiikkikulttuureihin. Opetus etenee perusasioista vaativampiin taitotason karttuessa. Kurssimaksuun sisältyy soitonopetus valitussa soittimessa ja ryhmässä.

KÄDENTAIDOT Lukuvuonna 2020–21 kädentaitojen aineryhmässä tarjolla sekä koko joukko uutuuskursseja että myös opiskelijoille ennestään tuttuja oppiaineita. Syksyn ja kevään aikana on mahdollisuus kokeilla vaikkapa lastenvaatteiden ompelua, housun tai hameen kaavan tekoa, makraameen solmeilua tai tuftausta.

Kudonta Opetuksessa perehdytään erilaisten kudottujen tekstiilien suunnitteluun ja valmistukseen: työvälineisiin, sidoksiin, kankaanrakentamiseen, kudontaan ja viimeistelyyn. Myös vasta-alkajat ovat tervetulleita. Jokaiselle kurssilaiselle on varattu omat kangaspuut, joten työtä voi tehdä myös omassa tahdissaan. Osallistuminen yhteisloimiin vaatii aina itsenäistä työskentelyä oppituntien ulkopuolella.

114008 Perusmatto valmiiseen loimeen Auraamo/Olohuone La 10.00–12.15 19.9.2020–27.3.2021

Arja Hakala 46,00 €

Tule kokeilemaan perinteisen räsymaton kutomista kangaspuilla. Kaikki alkuvalmistelut on jo valmiiksi tehty, joten itselle jää hankittavaksi vain kudemateriaali. Kurssikokoontumiset kolmen viikon välein alkaen 19.9. ja kestäen 27.3. asti. Opetuskertojen välillä on omatoimista työskentelyä. Ensimmäisellä kerralla on välttämätöntä olla mukana. Valmiin loimen hinta 7 € /metri.

TAITEEN PERUSOPETUS  KÄDENTAIDOT

119805 Kuvataiteen avoin työpaja

114001 Kudonta (aamu), Kyrö Kyrön VPK:n talo To 10.00–13.00 17.9.2020–25.3.2021

Eeva Terävä 78,00 €

114002 Kudonta (päivä), Kyrö Kyrön VPK:n talo Ma 13.00–16.00 14.9.2020–29.3.2021

Eeva Terävä 78,00 €

114003 Kudonta (ilta), Kyrö Kyrön VPK:n talo Ke 18.00–20.15 16.9.2020–14.4.2021

Eeva Terävä 73,00 €

114004 Kudonta (päivä), Aura Auran kudontatila Ke 14.00–17.00 16.9.2020–24.3.2021

Piia Lehtonen 78,00 €

114005 Kudonta (ilta), Aura Auran kudontatila Ke 17.30–20.30 16.9.2020–24.3.2021

Piia Lehtonen 78,00 €

114006 Kudonta, Marttila Marttilan kudontatila To 18.00–20.15 17.9.2020–15.4.2021

Arja Hakala 73,00 € .

114007 Kudonta, Oripää Oripään opistotila To 17.30–20.30 17.9.2020–25.3.2021

Piia Lehtonen 78,00 €

114010 Kevätkudonta, Kyrö Auran kudontatila To 18.00–20.15 1.4.–27.5.2021

40,00 €

Kudotaan kangaspuilla kesäkodin tekstiilejä uusista ja kierrätetyistä materiaaleista. Kokoontumiskertojen väliajoilla opetustila on opiskelijoiden käytössä. Myös vasta-alkajat ovat tervetulleita kutomoon.

33


Auran kudontatila Ma 17.00–19.15 5.4.–31.5.2021

46,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110410.

114012 Kevätkudonta, Oripää Oripään opistotila Ke 18.00–20.15 7.4.–26.5.2021

30,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110410.

114013 Kesäkudonta, Kyrö Kyrön VPK:n talo Ma 18.00–20.15 7.6.–31.7.2021

Arja Hakala 30,00 €

Kurssin kokoontumiskerrat ja aika sovitaan ensimmäisellä kerralla.

114014 Kutomon kesäkäsityöt Marttila Marttilan kudontatila To 18.00–20.15 10.6.–31.7.2021

Arja Hakala 30,00 €

Kurssin kokoontumiskerrat ja aika sovitaan ensimmäisellä kerralla.

Ompelu Oppitunneilla ommellaan uutta ja vaalitaan vanhaa. Kursseillamme syntyvät niin hameet, housut, palapeitot kuin lastenvaatteetkin ja osallistua niille voivat sekä aloittelijat että ompelua pidempäänkin harrastaneet. Jos sinulla on oma ompelukone tai saumuri, ota se mukaasi.

114101 Unelmien palapeitto Auranmaan Taitotalo/ Tekstiililuokka To 17.30–20.30 8.10.–26.11.2020

Katariina Kilpeläinen 35,00 €

Tule valmistamaan oma tilkkupeittosi tai muu sisustustekstiili kaappeihisi kertyneistä kankaista. Tähän työhön voit käyttää ompelusta jääneitä paloja tai vaikka kierrätyskankaitasi, joihin sisältyy muistoja ja tunnelmia. Myös opettajalta voi ostaa materiaaleja. Kurssin aikana tehdään pienimuo-

34

toinen tilkkutyö ja tutustutaan samalla niiden valmistusmenetelmiin ja työtapoihin. Ota mukaasi sakset, viivoitin, mittanauha, nuppineuloja ja hakaneuloja. Kurssi sopii erityisesti vasta-alkajille.

114102 Ommellaan lastenvaatteita Auran yhtenäiskoulun B-rakennus/käsityöluokka Ti 17.30–19.45 22.9.–1.12.2020

Tiina Autere 23,00 €

Haluatko oppia ompelemaan lapsellesi helppoja ja nopeita arkivaatteita? Toivotko voivasti valmistaa perheen pienemmille yksilöllisiä vaatteita, joiden kankaiden alkuperän varmasti tiedät. Tule mukaan, niin toteutetaan yhdessä ompeluunelmasi ja harjoitellaan perusasioita ompelun saloista. Voit myös ommella muitakin kuin lastenvaatteita. Kurssilla käytetään valmiskaavoja ja muokkaillaan niitä tarpeen mukaan. Jokainen opiskelija hankkii materiaalit eli kankaat, langat, napit, vetoketjut jne. itse. Ota mukaan myös mahdollisia omia ompelutarvikkeitasi, kuten sakset, nuppineulat, mittanauha yms. Ensimmäisellä kurssikerralla ei tarvitse olla vielä mitään mukana, vaan tällöin vasta ideoidaan, piirretään kaavoja ja kartoitetaan ostoslistaa.

114103 Vapaa vaateompelu Riihikosken yhtenäiskoulu/ käsityöluokka Ke 17.30–20.30 16.9.2020–31.3.2021

Kristiina Jyläntö 75,00 €

Tule valmistamaan erilaisia vaatteita tarpeesi mukaan tai muuntamaan vanhoja uuteen käyttöön. Voit olla vasta-alkaja tai kokeneempi kotiompelija. Mietitään yhdessä asusteiden yksityiskohtia, kuten vetoketjun, taskun tai kauluksen ompelu. Opistolla on ompelukoneita, mutta mukaan voi ottaa myös oman.

114104 Vapaa vaateompelu Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka To 9.30–12.30 17.9.2020–1.4.2021

Kristiina Jyläntö 75,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114103.

114105 Mittojesi mukainen hameen kaava

114204 Aamukäsityöt, Yläne

Marttilan koulu/ruokasali La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 14.–15.11.2020

Yläneen kunnantalo Ti 10.00–13.00 15.9.2020–13.4.2021

Kristiina Jyläntö 20,00 €

Kahden päivän aikana saat käyttöösi oman hameen peruskaavan, jota voit myöhemmin muokata eri hamemallien mukaiseksi. Opettajan ohjauksessa otetaan henkilökohtaiset mitat ja muutetaan hameen kaava omille mitoille. Valmistetaan sovitushame ja tehdään tarvittavat muutokset kaavaan.

114106 Mittojesi mukainen housun kaava Marttilan koulu/ruokasali La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 30.–31.1.2021

Kristiina Jyläntö 20,00 €

Kahden päivän aikana saat käyttöösi oman housujen peruskaavan, jota voit myöhemmin muokata eri housumallien mukaiseksi. Opettajan ohjauksessa otetaan henkilökohtaiset mitat ja muutetaan housujen kaava omille mitoille. Valmistetaan sovitushousut ja tehdään tarvittavat muutokset kaavaan.

Tekstiilin erityistekniikat 114202 Pitsinnypläys, Kyrö Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 18.00–21.00 9.9.2020–14.4.2021

Pirkko Pyöli 57,00 €

Kurssilla tutustumme nypläyksen eri tekniikoihin ja tyyleihin. Valmistamme mm. liinoja, tauluja, asusteita, koruja ja koristeita. Opiskelijat hankkivat tarvikkeet (langat, nypylät, nuppineulat ja tyynyt tai alustat) itse. Ryhmä sopii sekä aloittelijoille että edistyneille tekijöille.

114203 Pitsinnypläys, Marttila Marttilan koulu/luokka 112 Ma 18.00–21.00 7.9.2020–12.4.2021

Pirkko Pyöli 57,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114202.

Tiina Raumolin 57,00 €

Luvassa on tekemisen iloa käsitöiden parissa! Kurssilla valmistetaan käsitöitä laidasta laitaan ja kokeillaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Tarkempi sisältö suunnitellaan yhdessä. Ryhmä sopii kaikille kädentaidoista kiinnostuneille. Tilassa on kangaspuita ja luomapuut kutojia varten.

114205 Paimenenmäen käsityöillat Paimenenmäki Ti 17.45–20.00 15.9.2020–23.3.2021

Piia Lehtonen 46,00 €

Kudomme kangaspuilla erilaisia tekstiilejä ja teemme käsitöitä laidasta laitaan. Ensimmäisillä kerroilla syksyllä ja keväällä suunnitellaan yhdessä, mitä kudotaan ja millaisia muita käsitöitä valmistetaan. Mahdollisia ovat esimerkiksi kankaanpainanta, makramee ja teema-askartelut. Tule rohkeasti mukaan toteuttamaan omia ideoitasi.

114206 Päiväkäsityö Kyrö Opistotalo/Kuvataideluokka Ti 14.00–16.15 15.9.2020–6.4.2021

Tiina Raumolin 48,00 €

Kurssilla tehdään käsitöitä laidasta laitaan ja kokeillaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Tarkempi sisältö suunnitellaan yhdessä. Ryhmä sopii kaikille tästä aihealueesta kiinnostuneille. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

114207 Oripään käsityökahvila Oripään opistotila/luokka To 10.00–12.15 17.9.2020–8.4.2021

Piia Lehtonen 40,00 €

Tule toteuttamaan omia ideoitasi tai hakemaan uusia virikkeitä, virkataan, neulotaan ja kirjotaan yhdessä. Jaamme ideoita yhteiseksi iloksi ja hyödyksi. Luvassa on rentoa käsitöiden työstämistä kahvin merkeissä (ryhmäläiset keräävät pienen kahvimaksun jokaiselta kokoontumiskerralta). Kokoontumiskerrat ovat 17.9., 1.10., 22.10., 12.11. ja 26.11. sekä 14.1., 28.1., 11.2., 11.3., 25.3. ja 8.4.

35

KÄDENTAIDOT

114011 Kevätkudonta, Aura


114213 Vällykurssi

Kyrön VPK:n talo Ma 17.30–19.45 19.10.–9.11.2020

Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Pe 18.00–21.00, La 10.00–17.00, Su 9.00–16.00 15.1.–14.2.2021

Maritta Paukku 18,00 €

Makramee on trendikäs ja helppo käsityötekniikka. Muutaman perussolmun harjoittelulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla valmistat kauniita käyttö- ja sisustustuotteita. Kurssilla opitaan makrameetöihin soveltuvat materiaalit ja niiden ominaisuudet sekä hankintapaikat, ergonomiset työtavat ja työvälineet, makrameen perussolmut (leivonpää, tasosolmu, kaksoistasosolmu, silmusolmu, kohosolmu, vuorottelevat versiot noista + muunnoksia) sekä viimeistely. Opettajalla on mukana valmiita malleja ja ohjeita, mutta töitä tehdään opiskelijoiden toiveiden ja osaamisen mukaan. Mahdollisia töitä ovat esim. pienet seinäraanut, amppelit, sulat, tasselit ja punokset, unisiepparit, laukut, avaimenperät. Ennen kurssin alkua opettaja lähettää lisätietoa tarvittavista työkaluista ja materiaaleista.

114211 Ihastu Makramee-solmeiluun Marttila Ma 18.00–21.00 18.1.–1.2.2021

Arja Hakala 18,00 €

Kurssilla harjoitellaan makramesolmeilua. Tavoitteena oppia perussolmut ja niiden yhdistäminen valmiiksi tuotteeksi esim. avaimenperä, kukkaamppeli tai seinätekstiili.

114212 Pieniä töitä kudontakehyksellä Marttila Ti 18.00–20.15 3.–24.11.2020

Arja Hakala 18,00 €

Kudontakehys on oiva väline pienten ja kevyiden kudonnaisten kutomiseen. Kehyskudontaan soveltuvat lähes kaikki samat materiaalit kuin kangaspuilla kudontaankin. Kurssin tavoitteena on oppia valmistamaan itse suunniteltuja pieniä tekstiileitä. Opettaja lähettää lisätietoja materiaaliostoista ja niiden hankintapaikoista ennen kurssin alkua. Kehyksen valmistelu tehdään 3.11., kutominen tapahtuu 10. ja 17.11. ja työt viimeistellään 24.11. Kurssipaikka varmistuu myöhemmin.

36

114216 Jooga- tai jumppamatto huovuttamalla Anu Pentti 60,00 €

Vällyt eli lampaantaljasta tehdyt reki- ja vuodevaatteet ovat kokeneet uuden renessanssin Suomessa. Norjan kautta vällyn valmistukseen oppia hakenut lampuri Anu Pentti opettaa sekä perinteisen suomalaisen käsinkudotulla kankaalla päällystetyn vällyn, että norjalaisen puuleimasimilla koristellun vällyn valmistamista. Ensimmäisenä viikonloppuna mitataan ja leikataan taljat sekä opetellaan ompelussa käytettävät pistot, saumojen huolittelu ja ompelu. Kurssiviikonloppujen välisenä aikana kurssilaiset ompelevat omatoimisesti vällyn taljaosan valmiiksi. Toisen viikonlopun aikana kiinnitetään kangas ja turkispuolet toisiinsa tai koristellaan nahat leimasinpainolla. Jos ylimääräistä aikaa jää, voidaan ommella esim. tyyny taljan tähteistä. Materiaalit kurssille voi hankkia itse tai ostaa opettajalta. Yhdestä taljasta saa yleensä 60x80-85 cm kokoisen suorakaiteen.

114214 Pikkuryijykurssi Auraamo/Olohuone Ma 18.00–21.00 8.2.–1.3.2021

Eeva Terävä 30,00 €

Huovutettu suomenlampaan villa on erittäin hyvä materiaali jooga- ja jumppamatoille. Se on pehmeä, lämmin ja erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto. Villa eristää lattian kylmyyttä ja pysyy kosteanakin lämpimänä. Ensimmäisellä kurssikerralla tutustutaan villan ominaisuuksiin ja huovutukseen sekä tehdään materiaalien yhteistilaus. Toisella opintokerralla kokeillaan huovuttaa kokeilutilkkuja ja siitä siirrytään vähitellen itse maton tekoon. Värejä löytyy runsaasti ja kuvion ja mitat voit suunnitella oman makusi mukaisiksi. Villamatto sopii myös lasten leikkialustaksi tai vaikka pulkkaan eristeeksi kylmää vastaan.

Kirjansidonta ja paperityöt 114301 Kahvipussi- ja nipsuaskartelu

Arja Hakala 20,00 €

Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan moderni tai perinteinen pikkuryijy. Sen voi kutoa kangaspuilla tai ommella kankaalle taikka ryijynpohjaverkolle. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla suunnitellaan työn kulku ja sovitaan materiaalien hankinnasta mahdollisesti yhteistilauksena. Kokoontumiset ovat joka toinen viikko.

114215 Tuftaus/ Punch Needle Riihikosken yhtenäiskoulu/ käsityöluokka Ke 17.30–20.30 10.3.–7.4.2021

Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Pe 9.00–20.00, Pe 17.00–20.00, La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 15.1.–7.2.2021

Tiina Raumolin 18,00 €

Kurssilla tutustumme tuftausneulan käyttöön, erilaisiin lankoihin ja pohjakankaisiin. Valmistamme pienen työn, joka voi olla koriste laukkuun, pussukkaan, tyynyyn tai vaikkapa seinälle. Tuotoksissa on mahdollista hyödyntää jämälangat. Kurssi sopii kaikille.

Riihikosken kirjasto To 16.30–20.30 24.9.–19.11.2020

Seija Saarinen 28,00 €

Valmistamme kahvipusseista tai juomapullon avausrenkaista erilaisia kasseja, koreja, koruja ym. Kurssikerrat ovat 24.9., 8.10., 5,11. ja 19.11. Ensimmäisellä kerralla tarvitset pestyjä ja kuivattuja nipsuja tai molemmista päistä avattuja kahvipusseja. Kahvipussiaskarteluun ota mukaan lisäksi paperileikkuri tai sakset, metalliviivain ja leikkuualusta (esim. vanha leikkuulauta), kirjekuorenavaaja, taittoluu (taittoluun avulla teet napakan ja siistin taitoksen, taittoluussa on sekä terävä että pyöreä kärki) tai Tupperwaren appelsiininkuorija. Nipsuaskarteluun: suuri määrä nipsuja, pihdit, virkkuukoukku nro 2–3,5 sekä nauhaa tai lankaa (Hilos la Espiga on kestävä lanka nipsutöihin).

114302 Kahvipussi- ja nipsuaskartelu, kevät Riihikosken kirjasto To 16.30–20.30 21.1.–25.3.2021

Seija Saarinen 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114301. Kurssikerrat ovat 21.1, 4.2, 11.3 ja 25.3.2021

114303 Kirjansidonta Auranmaan Taitotalo/Kuvataideluokka La 9.30–15.30, Su 9.30–15.30 7.11.2020–21.2.2021

Tiina Raumolin 57,00 €

Tutustumme kirjansidontaan käytännönläheisesti. Voit valmistaa omien toiveidesi mukaan kirjan tai albumin tai korttikirjan ja tehdä keskiaikaisia tai luovia sidoksia. Opettajalla on malleja, joista jokainen löytänee sopivan. Värjäämme myös nahkaa ja paperia. Kurssilla voi myös marmoroida paperia. Halutessasi tuo mukana jokin vanha tekstiili kirjankansiin. Sopii aloittelijoillekin. Opettajalta voi ostaa materiaaleja ja perustyökalut. Kurssipäivät ovat syksyllä 7.–8.11. ja 28.–29.11. sekä keväällä 30.–31.1. ja 20.–21.2.

Keramiikka ja lasi 114403 Raku- ja Obvarakeramiikka Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka La 9.00–14.00 8.–22.8.2020

Tarja Itävaara 35,00 €

Raku-keramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaesineitä. Ne valmistetaan käsin muovaamalla, poltetaan ulkona kaasun avulla ja upotetaan kuumana Obvaralietteeseen. Poltossa saadaan aikaan pintaa, joka on elävää ja sävyltään tumman ruskeasta hyvin vaaleaan. Materiaaleja voi ostaa opettajalta.

114401 Keramiikka Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Ti 10.00–13.00 15.9.2020–6.4.2021

Eeva Terävä 67,00 €

Kurssilla käydään läpi erilaisia saven käsinrakennustekniikoita ja -materiaaleja sekä tuotesuunnittelun että kuvanveiston näkökulmasta. Muovailun ohessa kokeillaan erilaisia koristelu- ja värjäystapoja. Oma suunnitteluprosessi on tärkeällä sijalla. Poltto- ja materiaali-

37

KÄDENTAIDOT

114210 Moderni makramee


114507 Artesaanikoruja

Kyrön VPK:n talo Ma 16.15–18.30 31.8.2020–3.5.2021

Auraamo/Kokoustila Ke 18.00–20.15 16.9.–7.10.2020

114402 Posliininmaalaus Auraamo/Kokoustila La 11.00–14.00 19.9.2020–8.5.2021

Tiina Rauhala 57,00 €

Kurssilla suunnittelemme ja maalaamme yksilöllisiä posliiniesineitä opiskelijoiden toiveiden mukaisesti. Kokeilemme erilaisia maalaustekniikoita ja valmistamme tuotteita kodin sisustukseen sekä kattauksiin. Sopii niin vastaalkajille kuin pidemmälle ehtineillekin osaajille. Opettaja kerää poltetuista posliineista polttomaksun.

Muut kädentaidot 114501 Kotikarpalon taitotupa Kotikarpalon palvelutalo Ti 10.00–11.00 22.9.2020–30.3.2021

38

Minna Vainio-Järvinen 23,00 €

Taitotuvat tarjoavat hyvinvointia ja vireyttä ikäihmisille käsityön ja taidetoiminnan menetelmin. Tekemisen ohessa jaetaan muistoja, tarinoita ja ajatuksia menneestä ja tulevasta. Ryhmätoiminta, luova tekeminen ja eri aistien varainen kokeminen tuovat vaihtelua arkeen ja antavat onnistumisen tunteita. Ryhmä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Opetus järjestetään yhteistyössä Pöytyän kunnan kulttuuri- ja sosiaalitoimien kanssa.

114502 Riihikodin taitotupa Riihikodein palvelutalo Ti 9.30–11.00 15.9.2020–6.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114501. Ryhmä kokoontuu 6 + 6 kertaa.

114503 Kartanokodin taitotupa Yläneen Kartanokoti Ma 13.15–14.45 21.9.2020–15.3.2021

Minna Vainio-Järvinen 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114501. Ryhmä kokoontuu 6 + 6 kertaa.

Tiina Rauhala 18,00 €

Kurssilla harjoitellaan tuotteiden suunnittelua ja valmistamista sekä pohditaan erilaisten materiaalien ilmaisua. Tutustumisen kohteena ovat erityisesti tekstiilimateriaalit ja niiden työstämiseen. Kokeilemme mm. kangaspuiden toimintaa, karstaamista, kehräämistä värttinällä ja huovutusta. Opetus on suunnattu alakouluikäisille ja kerryttää taiteen perusopetuksen kuvataiteen tuntimäärää. Materiaalit sisältyvät kurssin hintaan ja niiden osuus on n. 50 % kurssimaksusta.

Kurssilla tehdään yksilöllisiä koruja kaikesta kotoa löytyvästä sekalaisesta materiaalista, kuten vetoketjuista, napeista, kirjan sivuista, verhoista ja huovasta.

114505 Kässää koululaisille, Auvainen

Kurssilla opitaan korun tekemisen perusmenetelmiä, kuten mitoittamista, lehtisahan ja viilojen käyttöä. Perustekniikat jo hallitsevat pääsevät opiskelemaan vaativampia menetelmiä, kiven kehysistutusta, timantin istuttamista hiertämällä, erilaisten juotosten ja pinnankuviointien tekoa sekä valssin käyttöä pinnankuvioinnissa. Halutessaan kurssilla voi tehdä myös korumalleja vahasta ja lähettää ne valettavaksi. Oman työn suunnittelu on tärkeällä sijalla. Vasta-alkaja aloittavat tekemällä sormuksen.

Auranmaan Taitotalo/ Teknisen työn luokka Ma 16.30–18.00 28.9.2020–29.3.2021

maksu määräytyvät tehtyjen töiden määrän ja koon mukaan. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

Eeva Terävä 133,00 €

Esa Mäki 56,00 €

Kurssilla harjoitellaan esineiden suunnittelua ja valmistamista sekä pohditaan erilaisten materiaalien ilmaisua. Tunneilla keskitytään erityisesti kovien materiaalien, kuten puun, metallin, kiven, lasin, pellin, luun, pajun ja risujen työstämiseen. Opetus on suunnattu yli 9-vuotiaille. Tarveaineet sisältyvät kurssin hintaan. Materiaalien osuus on noin 50 % kurssimaksusta.

114506 Puutyökurssi Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/ teknisen työn luokka Ti 18.00–21.00 22.9.2020–16.3.2021

Esa Mäki 73,00 €

Tutustutumme eri puumateriaaleihin sekä puun työstämisessä tarvittaviin tekniikoihin. Ryhmiin otetaan sekä vasta-alkajia että puutyön perustaidot omaavia (ei alle 15-vuotiaita). Tarveainehankintojen vuoksi läsnäolo aloituskerralla on tärkeää. Koululle ei voi varastoida töitä, joten ne on kuljetettava kotiin opetuskertojen välillä. Opiskelijat hankkivat käyttämänsä materiaalit itse. Tarkista vapaa-ajan vakuutuksesi voimassaolo! Kulku teknisen työn luokkaan Huuskantien kautta.

114508 Korukurssi Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka To 17.30–20.30 24.9.2020–11.3.2021

Aki Suutari 68,00 €

114509 Kynttilän valoa Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 24.–25.10.2020

Anne-Mari Kerkola 18,00 €

Tule tekemään omat kynttilät talven iltoihin ja juhliin. Valmistamme kynttilöitä valamalla ja kastamalla, sekä tutustumme niiden pinta- ja läpivärjäämiseen. Opimme myös uusiokäyttämään vanhat kynttilän loput ja perehdymme paloturvallisuuteen kurssin osalta. Materiaaleja voi ostaa opettajalta.

114510 Tonttukurssi Auran yhtenäiskoulun B-rakennus/käsityöluokka Ma 18.00–21.00 2.–23.11.2020

Kirsi Hämäläinen 28,00 €

Kurssilla valmistetaan tyttö- ja poikatonttu, joiden korkeus istuessaan on noin 30 cm. Samalla opitaan samalla nukenteon perusteita. Opettajalta voi ostaa nukkeihin käytettävät tarvikkeet 15 euron hintaan.

39

KÄDENTAIDOT

114504 Kässää koululaisille Kyrö


Oripään opistotila/luokka To 18.00–21.00 12.11.2020

114516 Betonista on moneksi! Suvi Rautiainen 15,00 €

Tule tekemään tuoksuva ja keinuva tervatonttu kuistillesi tai vaikkapa saunakaveriksesi. Sen korkeus on noin 25 cm, ja materiaalina käytetään mm. ekohuopaa ja aitoa tervanarua. Kaikki tarvittavat materiaalit voi ostaa opettajalta hintaan 10 €/tonttu.

114512 Kestokelmuilua Marttilan koulu/ musiikki ja tekstiili Ti 18.00–21.00 17.11.2020

Suvi Rautiainen 15,00 €

Tehdään yhdessä useampi kestokelmu ohuesta, pestystä puuvillakankaasta ja mehiläisvahasta. Ekokelmua voi käyttää uudelleen ja uudelleen tuorekelmun tapaan. Se muotoutuu käsissä lämmittämällä erilaisten astioiden suojaksi. Ota omat kankaat mukaan. Mehiläisvaha on ostettavissa opettajalta. Lisätietoa osallistujille ennen kurssia.

114513 Himmeli jouluksi Auraamo/Kokoustila Ke 18.00–20.15 18.11.–2.12.2020

Tiina Rauhala 18,00 €

Kurssin aikana tutustumme perinteisen himmelin rakentamisen tekniikkaan. Voit tehdä olkihimmelin tai vähän modernimman version muovipilleistä. Koristeiksi niihin voidaan lisätä puuhelmiä tai kristalleja.

114515 Lintupaja Auranmaan Taitotalo/ Kuvataideluokka Ke 17.30–20.30 13.–27.1.2021

Tiina Raumolin 18,00 €

Valmistamme pikkulinnun kokoisen koristelinnun. Päätät itse, onko sinun lintusi kuvitteellisen vai todellisen näköinen. Muotoilemme rautalangasta kehikon, ja vartalontäyteenä voi käyttää esim. matonkudetta. Päällys tehdään erilaisista tilkuista ja koristeista. Opettajalta voi osaa rautalangat ja sisustarvikkeet.

40

KÄDENTAIDOT

114511 Tervatonttu

Oripään opistotila Ti 18.00–20.15 20.4.–4.5.2021

Suvi Rautiainen 18,00 €

Betonin mahdollisuudet ovat moninaiset ja vinkkejä ja ideoita riittää tältä kurssilta myös kotiin vietäväksi! Ensimmäisellä kokoontumiskerralla valmistamme vaikkapa pyyhkeestä tai pitsiliinasta ulkotulisomisteita sekä betonoituja pehmoleluja. Toisella kerralla teemme muottivaluja kierrätysmateriaaleista. Näin syntyvät puutarhatontut ja muut somisteet kätevästi! Kokoontuessamme kolmannen kerran, irrotamme aiemmilla tunneilla tehdyt esineet muoteista ja samalla saat vinkkejä esineiden tuunaamiseen kotona. Lisätietoa osallistujille annetaan ennen kurssin alkua. Materiaalit ovat ostettavissa opettajalta. Ota oma ämpäri ja sekoituslapio mukaan!

114517 Betonista on moneksi! Auranmaan Taitotalo/Kuvataideluokka To 18.00–20.15 8.–22.4.2021

Suvi Rautiainen 18,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114516.

114518 Betonista on moneksi! Marttila Pe 18.00–20.15 9.–23.4.2021

Suvi Rautiainen 18,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114516. Paikka varmistuu myöhemmin.

114550 Ruuhkavuosivanhemman kässäkerho Riihikosken yhtenäiskoulu/ käsityöluokka Su 13.00–16.00 20.9.–29.12.2020

Piia Auranen, Veronika Toivonen 23,00 €

Oletko elämänvaiheessa, jossa on paljon tekemistä, mutta vain vähän aikaa? Mahdollisuuksia muiden aikuisten tapaamiseen työajan ulkopuolella sinulla on minimaalisesti ja omista harrastuksista et ehdi edes uneksia. Ota pieni hetki omaa aikaa ja tule virkistymään käsitöiden ja kierrätyksen pariiin. Jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa. Ennen kurssia kannattaa kaivella kaapeista vanhoja romuja hyödynnettäväksi.

Kuva: Marjo Suvanto

41


114701 Verhoilun- ja sisustusompelun päiväkurssi Maarit Kraapan verhoomo Ma 9.00–12.00 14.9.2020–29.3.2021

Maarit Kraappa 73,00 €

Kurssilla tehdään monipuolisesti erilaisia huonekalujen verhoilutöitä ja sisustusompelua, kuten laskos- ja rullaverhoja. Verhoilla voi niin vanhoja kuin uudempiakin huonekaluja - ja vaikka auton penkkejä. Kurssilaisten käytössä ovat verhoomon koneet ja laitteet, mm. teollisuusompelukoneita, verhoilutyökaluja ja vannesaha, sekä varastointimahdollisuus suurikokoisillekin töille. Materiaaleja voi ostaa opettajalta. Kurssilaisella olisi hyvä olla myös omia verhoilutyökaluja, kuten neulat ja vasara. Kokoontuminen Maarit Kraapan verhoomolla (os. Rekoistentie 131). Työkalu- ja tilakorvaus 10 €/kausi maksetaan opettajalle syyskauden ja kevätkauden alussa.

114702 Verhoilu- ja sisustusompelu Maarit Kraapan verhoomo Ti 18.00–21.00 15.9.2020–30.3.2021

Maarit Kraappa 73,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114701.

114703 Verhoilu - intensiivikurssi (syksy) Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/ teknisen työn luokka La 9.00–15.00, Su 9.00–15.00 26.9.–15.11.2020

Tanja Lillunen 46,00 €

Verhoillaan uudelleen vanhoja kevyitä lepotuoleja ja raheja. Kurssi sopii myös aloittelijoille. Ota omat pientyökalut mukaan (pieni sorkkarauta, vasara, sivuleikkurit/pihdit, sakset, puuliima ym.). Verhoilumateriaaleja voi ostaa opettajalta. Lukukauden alussa kerätään työvälinemaksu 5 €. HUOM! Koululle ei voi varastoida töitä. Kurssipäivät: 26.–27.9., 24.–25.10. ja 14.–15.11.

117404 Verhoilu - intensiivikurssi (kevät) Auran yhtenäiskoulun A-rakennus/ teknisen työn luokka La 9.00–15.00, Su 9.00–15.00 16.1.–7.3.2021

Tanja Lillunen 46,00 €

Sisältö: Katso kurssi 114703. Kurssipäivät: 16.–17.1., 6.–7.2. ja 6.–7.3.

114705 Ikkunoiden restaurointi Auraamo/Pajatila Ke 18.00–21.00 24.2.–31.3.2021

Emilia Perho 28,00 €

Kuva: Emilia Perho

Opettelemme kunnostamaan vanhoja ikkunoita perinteisin menetelmin. Ensimmäisellä kerralla on teoriaopetusta ja tarvikeinfo klo 18.00–19.30. Lähtökohtana kurssilla on oma ikkunaprojekti, joten tarvitset kurssille vähintään yhden ikkunan. Voit myös kysellä opettajalta tai muilta kurssilaisilta infokerralla ikkunoita lainaan. Aineisto ja tarvikemaksu 3 €, joka sisältää oppimateriaalia sekä esim. sellakan, rostexin ja pellavaöljyn käytön kurssilla. Osan tarveaineista opiskelija mahdollisesti hankkii itse.

42

TANSSI JA LIIKUNTA Parhaillaan yhteiskunnassamme eletään suoranaista ”hyvinvointibuumia”, mikä näkyy kansalaisopistojenkin opetuksen kysynnässä. Viime vuosina mekin olemme uudistaneet ja monipuolistaneet liikunnan, tanssin ja terveysalan kurssitarjontamme entisestään. Opistossamme voi nykyisin harrastaa ohjatusti muun muassa kunto- ja lavatanssia, zumbaa, asahia, kehonhuoltoa, pilatesta, vatsa-pakarajumppaa, tehotreeniä ja monenlaista joogaa. Valtaosa kursseista tulee täyttymään nopeasti, mutta huomaa, että otamme varasijoilta opiskelijoita mukaan ryhmiin koko lukuvuoden ajan sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu.

Tanssi 110501 Lavatanssikurssi - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Su 13.00–14.30 6.9.2020–11.4.2021

Helli Uusitalo 46,00 €

Lavatanssitunneilla opetellaan yleisimpien lavatanssien perusaskeleet sekä helppoja kuvioita, viemisen ja seuraamisen perusteita sekä tanssiasentoa ja -tekniikkaa. Kurssille tultaessa ei tarvitse välttämättä osata vielä yhtään tanssiaskelta. Et tarvitse myöskään omaa paria, sillä tunneilla on parinvaihto (halutessasi voit toki tanssia oman parisi kanssa). Mukaan tarvitset vain kengät, hieman huumoria sekä hyvän mielen.

110502 Tanssiksi - Oripää Oripään koulu/liikuntasali Ti 18.00–19.00 15.9.2020–6.4.2021

Helli Uusitalo 40,00 €

Tanssiksi on tanssillinen liikuntamuoto, jossa kunnon kohenemisen lisäksi parannat seuratanssitaitojasi hymyssä suin. Tunneilla tanssitaan helppoja yksintanssittavia askelikkoja sekä pieniä tanssisarjoja niin latinalais- kuin seuratanssimusiikinkin tahtiin. Kunto kohenee, mieli kevenee ja kehityt huomaamattasi eri tanssilajien osaajana. Tule mukaan rentoon ja iloiseen ilmapiiriin. Kurssi sopii kaikille.

110503 Tanssikurssi 7-8-vuotiaille - Aura Auraamo/ Liikunta- ja teatteritila Pe 17.10–18.10 18.9.–23.10.2020

Evgeny Kostyukov 15,00 €

Kurssilla liikumme ja leikimme sekä tutkimme omia rajojamme eri tanssityylien puitteissa. Kurssimme auttaa vapauttamaan itseään ja purkamaan energiaa. Se on myös mukava tapa viettää aikaa ystäviensä kanssa. Tunnit sisältävät sekä opettajan ohjaamia harjoitteita että improvisaatiota (omatanssi) ja kompositiotehtäviä (tanssin luominen). Ota mukaan vesipullo, mukavat sisäkengät sekä vaatteet, joilla pystyt tanssimaan myös lattialla. Lajeina ovat streetit (break dance & hip hop), nykytanssi ja jazz.

110504 Tanssikurssi 9–12-vuotiaille - Aura Auraamo/ Liikunta- ja teatteritila Pe 18.10–19.10 18.9.–23.10.2020

Evgeny Kostyukov 15,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110503.

110505 Tanssikurssi 10 v. + Kisariihi monitoimisali Ti 16.45–17.45 15.9.–1.12.2020

Adela Österman 18,00 €

Street -pohjaisia tanssitunteja, joilla pääset nauttimaan musiikista, oppimaan koreografioita, luomaan omia kuvioitasi, hikoilemaan ja pitämään hauskaa. Pääset myös kokeilemaan erilaisia tanssilajeja, huoltamaan kehoasi niin lihaskuntoharjoittein kuin venyttelyin. Osallistujat saavat itse vaikuttaa lukukauden sisältöön.

110506 Tanssikurssi 15 v. + Kisariihi monitoimisali Ti 17.45–18.45 15.9.–1.12.2020

Adela Österman 18,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110505.

43

KÄDENTAIDOT  TANSSI JA LIIKUNTA

Entisöinti ja verhoilu


Kisariihi monitoimisali La 10.00–12.00 26.9.–10.10.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

Luvassa on rentoa menoa hyvän musiikin tahdissa! Työpajassa pääset oppimaan street-tanssitekniikoita, koreografiaa sekä ymmärtämään tanssia ja tanssijan kehoa. Lopuksi annamme aikaa rauhoittavalle kehonhuollolle ja saat esittää kysymyksiä. Työpajaa muokataan osallistujien toiveiden mukaiseksi. Kokoontumiskerrat 26.9. ja 10.10.

110508 Tanssiworkshopit 15 + v. Kisariihi monitoimisali La 10.00–12.00 24.10.–14.11.2020

Maria Kaunismäki 15,00 €

110509 Aikuisten tanssiliikuntatunti Kisariihi monitoimisali Ti 18.45–19.45 15.9.–1.12.2020

Adela Österman 18,00 €

Tunneilla on tarkoitus tutustua erilaisiin tanssilajeihin (esim. salsa, reggaeton, bachata ja lavatanssilajit) helppojen askelsarjojen kautta yksintanssien. Luvassa on matalan kynnyksen tanssillista hyötyliikuntaa. Jokaiseen tuntiin sisältyy alkulämmittely, askelsarjojen opettelu, useat koreografian toistot ja kevyt venyttely. Sisältö ja rakenne voi vaihdella kerrasta toiseen. Ryhmä sopii kaiken ikäisille aikuisille miehille ja naisille.

110510 ZUMBA® - Kyrö Kyrön koulu, liikuntasali Ti 18.00–19.00 15.9.2020–6.4.2021

Niina Salo 40,00 €

Zumba on mukaansa tempaavaa latinorytmeihin perustuvaa tanssifitnessia. Se on helppoa, mukavaa ja tehokasta. Näillä tunneilla irtoavat taatusti sekä hikipisarat että hymy. Keskitymme helppoihin perusliikkeisiin ja lyhyisiin sarjoihin. Pääasiana onkin hauskanpito sekä tanssista ja musiikista nauttiminen. Zumba tunne vääriä liikkeitä tai virheitä – lajiin kuuluu yksilön ilmaisunvapaus! Sinulla ei tarvitse olla

44

110511 ZUMBA® - Riihikoski Kisariihi monitoimisali Ti 19.00–20.00 15.9.2020–6.4.2021

Sirke Ketonen 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110510.

110512 ZUMBA® - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta To 18.00–19.00 17.9.2020–8.4.2021

Sirke Ketonen 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110510.

110513 ZUMBA® - Marttila Martintalo Ti 17.00–18.00 15.9.2020–6.4.2021

Johanna Heikkilä 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 110510.

110514 ZUMBA® Gold - Riihikoski Mäkiäisten talo To 12.00–13.00 17.9.2020–8.4.2021

Sirke Ketonen 28,00 €

Zumbaa® hieman rauhallisempaan tahtiin. Sopii sekä ikäihmisille että liikuntarajoitteisille ja liikuntaa aloitteleville. Askeleita opetellaan rauhassa ja nautitaan yhdessä latinomusiikista (mm. salsa, cumpia, flamenco). Tunnit kehittävät kunnon lisäksi myös tasapainoa ja muistiakin. Ei hyppyjä tai kiertoja. Mahdollisissa ohjaajan sijaistustilanteissa ohjelmassa voi olla muuta tanssiliikuntaa.

Kehonhuolto ja terveysliikunta

830403 Kevään venyttely ja rentoutus VERKKOKURSSI

830401 Alkusyksyn venyttely ja rentoutus - Aura

Ti 18.00–19.00 13.4.–18.5.2021

Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ti 18.00–19.00 18.8.–8.9.2020

Heli Koivulahti 15,00 €

Ohjelmassa on lämmittelyksi lempeää ja rauhallista liikuntaa ja sitä seuraavat monipuoliset venyttelyt ja rentoutus. Kehoa avaavat liikkeet parantavat liikkuvuutta. Ryhmä sopii sekä miehille että naisille. Ota mukaan jumppamatto sekä joustavat vaatteet. Kyseessä on ennen varsinaisen opetuskauden alkua järjestettävä lyhytkurssi, joka voidaan tarvittaessa toteuttaa etäopetuksena.

Heli Koivulahti 15,00 €

Luvassa on lämmittelyksi lempeää ja rauhallista liikuntaa ja sitä seuraavat monipuoliset venyttelyt ja rentoutus. Kehoa avaavat liikkeet parantavat liikkuvuutta. Uusi opetustunti julkaistaan oppimisalustalle tiistaisin ja voit osallistua tunnille juuri sinulle sopivaan ajankohtaan, itsellesi sopivassa paikassa. Kurssi sopii sekä miehille että naisille. Kyseessä on opetuskauden jälkeinen kevätkurssi. Huom! Verkkokurssi ei ole reaaliaikainen. Oppimisalustana Peda.net. Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.

830404 Pilates Kuva: Kimmo Karvinen

Sisältö: Katso kurssi 110507. Kokoontumiskerrat 24.10. ja 14.11..

aiempaa kokemusta zumbasta tai tanssimisesta, sillä voit liikkua oman taitotasosi ja kuntosi mukaan. Mahdollisissa ohjaajan sijaistustilanteissa ohjelmassa voi olla muuta tanssiliikuntaa.

Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Riikka Reiman La 9.30–10.30 18,00 € 12.9.–5.12.2020 Kurssilla opitaan pilateksen alkeita. Opit hengityksen, keskivartalon tuen sekä hartiarenkaan toimintaa. Pilates on menetelmä, jossa hengityslihasten toiminnan oppiminen on avainasemassa, jotta voidaan aloittaa täsmälliset liikesuoritukset. Näiden avulla parannetaan ryhtiä sekä poistetaan kehon liikerajoituksia ja kiputiloja.

830402 Syvävenyttely Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Riikka Reiman La 10.35–11.50 23,00 € 12.9.–5.12.2020 Syvävenyttely perustuu hengityksen ja venyttelyn yhdistelmään, jossa hengitys kohdistetaan venytettävälle alueelle. Hengitys itsessään aktivoi syvät lihakset, joiden tarkoitus on parantaa hengitystekniikkaa, aineenvaihduntaa ja ryhtiä. Venytykset muuttuvat dynaamisiksi, jolloin tietoisuus niiden kohteena olevasta lihaksesta paranee ja venytystä voidaan jatkaa minuutteja, jopa kymmeneenkin minuttia. Harjoitusten tarkoitus on myös parantaa vähitellen oman kehon tuntemistasi. Tekniikka sopii palauttavaksi harjoitteeksi kaikille. Ota mukaasi oma alusta, juomapullo, joustava vaatetus ja sukat (ellet halua olla avojaloin).

830405 Venyttely ja rentoutus - Riihikosken päiväryhmä Mäkiäisten talo To 11.00–12.00 17.9.2020–8.4.2021

Heli Koivulahti 40,00 €

Lempeää ja rauhallista liikuntaa lämmittelyksi, jonka jälkeen monipuoliset venyttelyt ja rentoutus. Kehoa avaavat liikkeet parantavat liikkuvuutta. Ryhmä sopii sekä miehille että naisille ja kehonhuoltotunniksi naisten aamukuntopiirin jälkeen. Ota mukaan jumppamatto sekä joustavat vaatteet.

830406 Venyttely ja rentoutus - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ti 18.15–19.00 15.9.2020–6.4.2021

Teea Yli-Lassila 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830405. Sisäänkäynti OP-areenan ovesta.

45

TANSSI JA LIIKUNTA

110507 Tanssiworkshopit 10–15. v


Kisariihi monitoimisali To 18.00–19.00 17.9.2020–8.4.2021

830416 Asahi-terveysliikunta sekä kehonhuolto VERKKOKURSSI

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Pe 17.15–18.00 18.9.–4.12.2020

Tuntien alussa on lämmittelyksi rauhallista liikuntaa ja sitä seuraavat hillityt ja monipuoliset venyttelyt. Kehoa avaavat liikkeet rentouttavat kireitä lihaksia, ja dynaamiset venytykset parantavat liikkuvuutta. (Välillä käytämme venyttelyissä jumppakeppejä, palloja jne.) Jokainen tunti sisältää myös rentoutusharjoituksen. Tämä kehonhuoltoryhmä sopii kaikille ja mukaan voivat tulla niin naiset kuin miehetkin.

830412 Asahi-terveysliikunta - Yläne

Tällä verkkokurssilla pääset tutustumaan Asahiin ja kehonhuoltoon. Pääpaino kurssilla on Asahissa. Uusi opetustunti julkaistaan oppimisalustalle perjantaisin ja voit osallistua tunnille juuri sinulle sopivaan ajankohtaan, itsellesi sopivassa paikassa. Asahi on terveysliikuntajärjestelmä, jossa liikkeet ovat yksinkertaisia, pehmeitä ja ne tehdään hengityksen kannattelemana seisten ilman taustamusiikkia. Menetelmä sopii virkistävän ja rentouttavan vaikutuksensa ansiosta kaikille ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Kurssi sisältää myös vaihtelevaa kehonhuoltoa eri välineillä. Huom! Verkkokurssi ei ole reaaliaikainen, mutta sen aikana opettajalle voi sähköpostitse laittaa huomioita, toiveita ja kommentteja sekä saada vinkkejä kurssin suorittamiseen. Oppimisalustana Peda.net. Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.

Yläneen palloiluhalli Ma 15.00–16.00 14.9.2020–12.4.2021

830420 Ikääntyneiden liikuntaryhmien ohjaajan peruskurssi

830408 Kehonhallinta ja liikkuvuus - Yläne Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Päivi Autio Ma 18.00–18.45 28,00 € 14.9.2020–12.4.2021 Rauhallisella tahdilla tehtäviä kehonhallinta-, vahvistus- ja venytysliikkeitä. Rasitusta pystyy itse säätelemään. Toisinaan käytetään myös eri välineitä. Sekaryhmä.

830410 Asahi-terveysliikunta sekä kehonhuolto - Kyrö Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 11.00–12.00 16.9.2020–7.4.2021

Heli Koivulahti 40,00 €

Asahi on terveysliikuntajärjestelmä, jossa yhdistyvät sekä itämaisen että länsimaisen terveysliikunnan parhaat perinteet. Liikkeet ovat yksinkertaisia, pehmeitä ja ne tehdään hengityksen kannattelemana seisten tai tuolilla istuen ilman taustamusiikkia. Harjoituksen myötä kehotietoisuus lisääntyy, sillä kehoa kuunnellaan jatkuvasti sisäkautta ja samalla harjoitetaan myös mieltä. Menetelmä sopii virkistävän ja rentouttavan vaikutuksensa ansiosta kaikille ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Tunti sisältää myös vaihtelevaa kehonhuoltoa eri välineillä. Kaikki Asahiryhmissä opiskelevat saavat käyttöönsä tunnukset opiston Asahin Peda.net -sivuille, joilla on materiaalia Asahin kotiharjoitteluun.

830411 Asahi-terveysliikunta sekä kehonhuolto Riihikoski Mäkiäisten talo Ti 11.00–12.00 15.9.2020–6.4.2021 Sisältö: kurssi 830410.

46

Heli Koivulahti 40,00 €

Heli Koivulahti 18,00 €

Minna Vainio-Järvinen, Marja Helminen 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830410.

830413 Asahi-terveysliikunta sekä kehonhuolto - Aura Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Heli Koivulahti To 14.00–15.00 40,00 € 17.9.2020–8.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 830410.

830414 Asahi-terveysliikunta - Marttila Martintalo Ma 15.00–16.00 14.9.2020–12.4.2021

Heli Koivulahti 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830410.

830415 Asahi-terveysliikunta sekä venyttely Oripää Oripään koulu/ liikuntasali Ti 15.00–16.00 15.9.2020–6.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830410.

Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali La 8.30–14.30, Su 8.30–14.30 3.–4.10.2020

Suvi Vainikkala 23,00 €

Viikonlopun mittaisella kurssilla opit perustiedot - ja taidot ikääntyneiden liikuntaryhmien ohjaamisesta ja ikäryhmän erityistarpeista. Kurssi sisältää teoriatietoa ja käytännön opetusta ja soveltuu erinomaisesti mm. urheiluseurojen ja eläkeläis- ym. yhdistysten aktiiveille. Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautumisen yhteydessä. Tarkemmat ohjeet kurssista lähetetään sähköpostilla noin kaksi viikkoa ennen opetuksen alkua.

Kevyt kuntoliikunta 830501 Voimaa ja tasapainoa yli 65-vuotiaille Kyrö Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ke 10.00–11.00 16.9.2020–7.4.2021

Tunneilla kehittyvät ikääntyvälle tärkeät voima, tasapaino ja nivelliikkuvuus. Harjoitettavat taidot tukevat arjessa selviytymistä, toimintakyvyn säilymistä sekä ehkäisevät kaatumisia. Kukin tunti sisältää alkulämmittelyn ja loppuvenyttelyn sekä kuntopiirinä toteutettavia voima- ja tasapainoharjoitteita. Soveltuu niin miehille kuin naisille. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

830502 Voimaa ja tasapainoa yli 65-vuotiaille Riihikoski Kisariihi monitoimisali Ma 16.00–17.00 14.9.2020–12.4.2021

Suvi Vainikkala 28,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830501. Ryhmää ohjaa fysioterapeutti. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

830503 Voimaa ja tasapainoa yli 65-vuotiaille Aura Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Heli Koivulahti Ke 14.00–15.00 28,00 € 16.9.2020–7.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 830501. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

830504 Varttuneiden liikunta - Kyrö Kyrön koulu, liikuntasali Ke 19.00–19.45 16.9.2020–7.4.2021

Reijo Heikkilä 28,00 €

Miehille ja naisille tarkoitettu kuntoliikuntaryhmä, jossa liikutaan hillityssä tahdissa. Opetushallituksen opintoseteliavustus

830505 Senioreiden kuntoliikunta - Yläne Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Ti 17.00–18.00 15.9.2020–6.4.2021

Marja Helminen 28,00 €

Virkeyttä elämään rauhallisesti jumpaten ja venytellen. Tunnit sisältävät vaihtelevasti keppi-, tuoli- ja pallojumppaa. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

Heli Koivulahti 40,00 €

47

TANSSI JA LIIKUNTA

830407 Kehonhuolto - Riihikosken torstairyhmä


Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ti 16.15–17.15 15.9.2020–6.4.2021

Teea Yli-Lassila 28,00 €

Eläkeläisille tarkoitettu hyvän mielen jumppa. Jokainen tunti koostuu rauhallisesta alkulämmittelystä, lihaskuntoliikkeistä ja venyttelystä. Liikkeet ovat yksinkertaisia, keskitymme peruslihaskunnon ylläpitoon, parannamme nivelten liikkuvuutta sekä kehitämme tasapainoa. Ota mukaan jumppamatto ja vesipullo. Sisäänkäynti OP-areenan ovesta. Opetushallituksen opintoseteliavustus.

830507 Kevyt kotijumppa - VERKKOKURSSI Pe 18.00–19.00 18.9.–20.11.2020

Heli Koivulahti 18,00 €

Kotijumppa koostuu monipuolisesta alkulämmittelystä, lihaskunto-osiosta sekä kehonhuollosta ja pitkistä venyttelyistä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi käytetään keppiä, käsipainoja tai kuminauhaa. Ei sisällä hyppyjä tai vaikeita askelsarjoja. Kevyt kotijumppa sopii erityisen hyvin liikuntaa aloitteleville. Osa liikkeistä tehdään lattialla. Joka toinen kerta tunti sisältää myös loppurentoutuksen. Uusi opetustunti julkaistaan oppimisalustalle perjantaisin ja voit osallistua tunnille juuri sinulle sopivaan ajankohtaan, itsellesi sopivassa paikassa. Huom! Verkkokurssi ei ole reaaliaikainen, mutta sen aikana opettajalle voi sähköpostitse laittaa huomioita, toiveita ja kommentteja sekä saada vinkkejä kurssin suorittamiseen. Oppimisalustana Peda.net. Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.

830508 Vähän jäykempien jätkien kropparemppa VERKKOKURSSI To 18.00–18.45 1.10.–19.11.2020

Maria Kaunismäki 23,00 €

Onko kroppasi remontin tarpeessa, eivätkä sinua houkuta ryhmätunnit tai henkilökohtainen valmentaja. Siinä tapauksessa, lähde kehoremonttiin tämän opintoryhmän mukana, jossa oh-

48

jaajana on fysioterapeutti. Kurssin aikana käymme läpi kehon kehityskohteita nykyisen tutkimusja kokemustiedon valossa. Vaihtoehtoja liikkeisiin saat aina useampia. Harjoituksissa huomioidaan aina hengitys-, tuki- ja liikuntaelimistön haasteet, ja saat yksilöllistä ohjausta (30 min./ henkilö). Opetus sisältää kahdeksan noin 45 minuutin mittaista ohjauskertaa ja teoriatietoa. Lisätietoa saat opiston Peda.net -sivuilta.

830510 Kehitysvammaisten jumppa - Riihikoski Mäkiäisten talo To 13.00–13.45 17.9.2020–8.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 18,00 €

Mukavaa ja monipuolista liikuntaa rauhalliseen tahtiin. Alkulämmittely, lihaskuntoliikkeitä, tasapainoharjoituksia ja pelejä sekä venyttelyt. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko parillisilla viikoilla. (Ei viikoilla 42 ja 8).

830511 Kehitysvammaisten jumppa - Aura Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Heli Koivulahti Ke 15.00–15.45 18,00 € 23.9.2020–24.3.2021 Sisältö: Katso kurssi 830510. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko parittomilla viikoilla.

Kuntoliikunta

830609 Naisten kuntojumppa - Oripää

Kyrön koulu, liikuntasali To 17.00–18.00 17.9.2020–1.4.2021

Oripään koulu/liikuntasali Ma 18.00–19.00 14.9.2020–12.4.2021

Teea Yli-Lassila 40,00 €

Kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuvaa perusjumppaa. Tunnit koostuvat alkulämmittelystä, peruslihaskuntoliikkeistä ja venyttelystä. Liikkeitä tehdään lattian tasossakin. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää esim. keppejä, käsipainoja tai kuminauhoja. Myös kuntopiiri kiertoharjoitteluna mahdollista. Emme tee hyppyjä tai vaikeita askelsarjoja. Oma jumppa-alusta mukaan.

830602 Kuntojumppa - Karinainen maanantai Karinaisten koulu Ma 17.00–18.00 14.9.2020–12.4.2021

Teea Yli-Lassila 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830601. Ota mukaan jumppamatto, juomapullo ja hikipyyhe.

830603 Kuntojumppa - Karinainen tiistai Karinaisten koulu Ti 19.30–20.30 15.9.2020–6.4.2021

Johanna Heikkilä 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830601. Ota mukaan jumppamatto, juomapullo ja hikipyyhe.

830607 Naisten kuntoliikunta - Yläne

830612 Alkusyksyn kuntopiiri - Aura Auran yhtenäiskoulu/rakennus A/liikunta Ti 17.00–18.00 18.8.–8.9.2020

830601 Naisten kuntojumppa - Kyrö

Heli Koivulahti 15,00 €

Kuntopiiri kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille. Kukin tunti koostuu alkulämmittelystä, lihaskuntoliikkeistä, jotka tehdään kuntopiirinä ja lyhyistä venyttelyistä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää esim. keppejä, käsipainoja tai kuminauhoja. Kyseessä on ennen opetuskauden alkua järjestettävä lyhytkurssi, joka voidaan toteuttaa tarvittaessa etäopetuksena.

Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Marja Helminen Ti 18.05–18.50 28,00 € 15.9.2020–6.4.2021 Jumpataan mahdollisimman monipuolisesti musiikin tahdissa ilman monimutkaisia hyppysarjoja.

830608 Naisten kuntojumppa - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ti 17.15–18.15 15.9.2020–6.4.2021

Teea Yli-Lassila 40,00 €

Tule jumppaamaan tunneille, jotka koostuvat alkulämmittelystä, monipuolisista lihaskuntoliikkeistä ja venyttelystä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää mm. käsipainoja tai kuminauhoja. Emme tee vaikeita askelsarjoja. Ota mukaan jumppamatto, juomapullo ja hikipyyhe. Nähdään tunneilla! Sisäänkäynti OP-areenan ovesta.

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Oppitunnit koostuvat alkulämmittelystä, peruslihaskuntoliikkeistä ja venyttelystä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää esim. keppejä, käsipainoja tai kuminauhoja. Myös kiertoharjoittelu mahdollista.

830610 Kyläjumppa - Oripää Oripään koulu/liikuntasali Ke 18.00–19.00 16.9.2020–7.4.2021

Päivi Autio 40,00 €

Rento ja reipas kuntopiirityyppinen jumppa kaikenikäisille naisille ja miehille. Kehitetään ja ylläpidetään lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa ilman askelsarjoja.

830604 Naisten aamujumppa - Auvainen maanantai Auranmaan Taitotalo/ Liikuntasali Ma 10.00–11.00 14.9.2020–12.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Aamujumppaa kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille. Kukin opetuskerta koostuu alkulämmittelystä, peruslihaskuntoliikkeistä ja venyttelystä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää esim. keppejä, käsipainoja tai kuminauhoja. Toimintatapamme on rauhallinen. Emme tee hyppyjä tai vaikeita askelsarjoja. Liikutaan yhdessä mukavalla fiiliksellä!

830605 Aamukuntopiiri naisille - Riihikoski tiistai Mäkiäisten talo Ti 10.00–11.00 15.9.2020–6.4.2021

Heli Koivulahti 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830604.

830606 Aamukuntopiiri - Riihikoski torstai Mäkiäisten talo To 10.00–11.00 17.9.2020–8.4.2021

Heli Koivulahti 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830604.

49

TANSSI JA LIIKUNTA

830506 Ikiliikkujat - Aura


Kaulanperän koulu Ma 18.30–19.30 14.9.2020–12.4.2021

Teea Yli-Lassila 40,00 €

Tunneilla keskitytään näiden alueiden kiinteyttämiseen. Tavoitteena on Kiinteät reidet ja pakarat sekä upea vatsa. Ryhmä sopii kaiken kuntoisille. Liikkeitä tehdään myös lattiatasossa. Ota tunnille mukaan jumppamatto ja vesipullo.

830613 Kevään kuntopiiri - VERKKOKURSSI Ti 17.00–18.00 13.4.–18.5.2021

Heli Koivulahti 15,00 €

Kuntopiiri on tarkoitettu kaikenikäisille ja -kuntoisille naisille ja miehille. Kukin opetuskerta koostuu alkulämmittelystä, lihaskuntoliikkeistä, jotka tehdään kuntopiirinä ja lyhyistä venyttelyistä. Lihaskuntoliikkeiden tehostamiseksi voidaan käyttää esim. keppejä, käsipainoja tai kuminauhoja. Uusi opetustunti julkaistaan oppimisalustalle tiistaisin ja voit osallistua tunnille juuri sinulle sopivaan ajankohtaan, itsellesi sopivassa paikassa. Kyseessä opetuskauden jälkeinen kevätkurssi. Huom! Verkkokurssi ei ole reaaliaikainen. Oppimisalustana Peda.net. Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi.

830615 Miesten kuntopiiri 50 + Kisariihi monitoimisali Ke 19.30–20.30 16.9.2020–7.4.2021

Päivi Autio 40,00 €

Luvassa on reipasta kuntoilua miehille. Jokainen opetuskerta sisältää lämmittelyn, monipuolisen lihaskunto-osuuden tai kiertoharjoitteluna toteutettavan kuntopiirin sekä lyhyen palautus-/venyttelyosuuden. Tunneilla käytetään myös välineitä (käsipainot, voimatanko, kahvakuula ym.). Tavoitteena on ylläpitää ja kehittää lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Sopii vasta-alkajillekin ja myös alle 50-vuotiaat miehet ovat tervetulleita. Tervetuloa liikkumaan oman kunnon mukaan!

830616 Miesten kuntopiiri - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ke 17.30–18.15 16.9.2020–7.4.2021

50

Reijo Heikkilä 28,00 €

Opetuskerrat koostuvat erilaisista lihaskunto-, liikkuvuus-, tasapaino-, kehonhallinta- ja koordinaatioharjoituksista. Välineinä ovat mm. kuntopallo ja kuntokeppi. Sisäänkäynti OP-areenan ovesta.

830617 Niska-selkäkurssi miehille Martintalo Ma 17.30–18.30 14.9.2020–12.4.2021

Anneli Puukka 40,00 €

Suoritamme kuntosalilaitteilla monipuolisia lihas­ kuntoliikkeitä. Pääpaino on niska-hartia-selkä -harjoitteissa. Ryhmässä käydään harjoittelun lomassa läpi keinoja kivun ja muiden oireiden hallitsemiseen. Tavoitteena on lisätä selkärangan liikkuvuutta, vartalon hallintaa ja ryhdikkyyttä. Lihasvoiman kohentaminen, liikkeiden toiminnallisuus, ergonomia ja tasapainon kehittäminen ovat myös oleellisia. Paikka: Martintalon kuntosali.

830620 Tanssiliikunta - Kyrö Kyrön koulu, liikuntasali Ti 19.00–20.00 15.9.2020–6.4.2021

Tarja Alila 40,00 €

Tanssiliikunta on vauhdikasta jumppailua menevän musiikin tahdissa, helpoin askelluksin. Tavoitteena ei niinkään ole oikeat askelkuviot, vaan hyvä ja rento fiilis sekä kunnonkohotus.

830621 Kuntotanssi - Yläne Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Marja Helminen Ti 19.00–20.00 40,00 € 15.9.2020–6.4.2021 Tarjolla on monipuolista tanssillista liikuntaa, joka sisältää perinteisten lavatanssiaskelten (fusku, jive, jenkka, polkka, valssi jne.) lisäksi myös showtanssia ja askelsarjoja esim. heavystä, rock and rollista elokuvasäveliin sovellettuna. Mukana on myös balettiaskeleita.

Tehokuntoliikunta 830701 TehoTreeni - Kyrö Kyrön koulu, liikuntasali To 18.00–19.00 17.9.2020–8.4.2021

Tehotreeni kehittää voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä, tasapainoa, nopeutta ja koordinaatiota. Luvassa on yksinkertaista, mutta supertehokasta ja monipuolista perusjumppaa koko keholle. Tunneilla käytetään myös välineitä (steppilauta, käsipainot, voimatanko ym.). Harjoittelu sisältää jonkin verran hyppyjä, mutta ei vaikeita askelsarjoja. Fiilis on rento ja kannustava, ja tässä ryhmässä jokainen voi ottaa itsestään täydet tehot irti. Totaalista haastetta kaikenikäisille naisille! Hikitakuu! Ota mukaan juomapullo, jumppamatto ja hikipyyhe.

830702 TehoTreeni - Riihikoski Kisariihi monitoimisali To 17.00–18.00 17.9.2020–1.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830701.

830703 Tehokuntopiiri Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali Päivi Autio Ma 18.50–19.50 40,00 € 14.9.2020–12.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 830701.

830704 TehoTreeni- Marttila Martintalo Ti 18.00–19.00 15.9.2020–6.4.2021

Johanna Heikkilä 40,00 €

Sisältö: Katso kurssi 830701.

830705 Lihaskuntotunti - Riihikoski Kisariihi monitoimisali Ma 17.00–18.00 14.9.2020–12.4.2021

Suvi Vainikkala 40,00 €

Tehokas lihaskuntopainotteinen opintoryhmä, jonka kukin opetuskerta koostuu alkulämmittelystä, lihaskunto-osuudesta vaihtelevin teemoin sekä lyhyestä venyttelystä. Tunteihin ei sisälly hyppyjä tai askelsarjoja. Lihaskuntoliikkeissä eri vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita kunnolleen sopivimmat. Haastetta saavat etenkin vartalon syvät tukilihakset.

830706 Vatsa-pakarajumppa (teho) - Riihikoski Kisariihi monitoimisali Ke 18.30–19.30 16.9.2020–7.4.2021

Katriina Järvinen 40,00 €

Tehokkaita, lihaskuntoa kehittäviä treenitunteja naisille. Niillä keskitytään erityisesti ala- ja keskivartaloon! Jokainen opetuskerta koostuu reippaasta alkulämmittelystä sekä monipuolisesta lihaskunto-osuudesta kaikki lihasryhmät huomioiden ja tietenkin unohtamatta loppuvenyttelyjä. Laitetaan pakarat pinkeäksi ja korsetti kuntoon. Tunneilla käytetään välineitä (steppilauta, käsipainot, voimatanko, kahvakuula jne.). Rento ja kannustava fiilis sekä hikitakuu! Ota mukaan juomapullo ja hikipyyhe.

830707 Kuntonyrkkeily Kisariihi monitoimisali Ma 18.00–19.00 14.9.2020–12.4.2021

Jussi Suominen 40,00 €

Tehotreeniä parhaimmillaan. Hauskaa ja tehokasta. Helpottaa niska- ja selkäjumeja nyrkkeilyn tekniikoita ja harjoitteita hyväksi käyttäen. Haasta itsesi. Alaikäraja 16 vuotta.

830708 Kahvakuula - Aura Auran yhtenäiskoulu/ rakennus A/liikunta Ma 20.00–21.00 14.9.2020–12.4.2021

Teea Yli-Lassila 40,00 €

Kahvakuulatunneilla treenataan yhden lihaksen sijaan useaa lihasryhmää kerralla, kuulan painoa apuna käyttäen. Kukin opetuskerta on tehokas, muttei sisällä koreografiaa tai askellusta. Ryhmä sopii niin miehille kuin naisillekin kuntoon tai aiempaan kuulailukokemukseen katsomatta. Ota mukaan oma kahvakuula, jumppamatto, vesipullo sekä hikipyyhe. Mahdollisuuksien mukaan tunneille kannattaa tuoda kaksikin kuulaa (eli sellainen, joka tuntuu omaan käteen kevyeltä ja lisäksi toinen hieman raskaampi). Kahvakuulien painosuositus on henkilön kunnosta ja voimista riippuen 6–12 kiloa. Sisäänkäynti OP-areenan ovesta.

Teea Yli-Lassila 40,00 €

51

TANSSI JA LIIKUNTA

830611 Vatsa-pakarajumppa – Kumila


830804 Hathajooga - Yläne

830809 Yinjooga A

Oripään koulu/liikuntasali Ma 19.00–20.00 14.9.2020–12.4.2021

Yläneen yhtenäiskoulu, juhlasali To 19.05–20.35 17.9.2020–15.4.2021

Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Marianne Mäntymäki Su 9.00–10.30 46,00 € 6.9.2020–18.4.2021

Minna Vainio-Järvinen 40,00 €

Tässä opintoryhmässä tunnit aloitetaan perusliikkeistä, edeten sitten kohti vaativampia voimaharjoitteita. Kukin opetuskerta rakentuu eri lihasryhmiä harjoittavista sarjoista, jossa käytetään sekä kahvakuulaa että oman kehon painoa (vatsa-, selkä- ja jalkalihaksia sekä sykeharjoituksia). Tunnit koostuvat koko kehon toiminnallisista lihasvoimaja sykeharjoituksista, ja jokainen voi edetä oman kuntonsa mukaan. Kahvakuulatunnit sopivat sekä naisille että miehille. Mukaan ryhmään voivat tulla niin aloittelijat kuin lajia aikaisemminkin harrastaneet. Ota mukaan oma kahvakuula (naiset non 6 kg ja miehet 10 kg) ja jumppa-alusta.

Jooga Hathajooga sopii meistä jokaiselle, olitpa sitten nuori tai vanha, jäykkä tai notkea, vasta-alkaja tai kokenut joogaaja. Joogatunnille voit tulla sellaisena kuin olet. Harjoitukset tehdään lempeästi oman kehon viestejä kuunnellen, tietoisena ja hengitykseen keskittyen. Niitä tehtäessä rentoudutaan ja löydetään oman mielen sisäinen rauha. Anna aikaa itsellesi ja nauti joogan hyvää tekevästä vaikutuksesta! Ota mukaan oma alusta, joustavat lämpimät vaatteet sekä kevyt peitto loppurentoutusta varten.

830801 Hathajooga - Kyrön päiväryhmä Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Ma 10.00–11.30 14.9.2020–12.4.2021

Päivi Hakala 46,00 €

830802 Hathajooga - Kumila Kaulanperän koulu To 17.30–19.00 17.9.2020–15.4.2021

Tarja Martti 46,00 €

830803 Hathajooga - Auvainen Auranmaan Taitotalo/ Liikuntasali Ke 19.00–20.30 16.9.2020–7.4.2021

52

Karoliina Laakso 46,00 €

Karoliina Laakso 46,00 €

830805 Hathajooga - Aura kk Auran Kirkonkulman koulu Ke 19.00–20.30 16.9.2020–7.4.2021

Merja Pistemaa 46,00 €

830806 Hathajooga - Marttila Marttilan koulu/ ruokasali Pe 19.00–20.30 18.9.2020–9.4.2021

Tarja Martti 46,00 €

830807 Hathajooga - Oripää Oripään koulu/ liikuntasali To 16.55–18.25 17.9.2020–15.4.2021

Karoliina Laakso 46,00 €

Yinjooga on kaikille sopiva rentouttava laji. Pitkäkestoisilla venytyksillä pyritään vaikuttamaan syvälle sidekudoksiin ja nivelsiteisiin. Harjoituksissa käytetään apuvälineitä, kuten joogatiiliä ja vyötä. Näiden avulla on helpompi rentoutua eri asennoissa ja viipyä niissä pidempään. Opettajalta saat perusapuvälineet tarvittaessa lainaksi ja myös opastusta niiden käytössä. Pukeudu tunneille mukaviin lämpimiin vaatteisiin ja ota mukaan alusta, tukeva tyyny ja viltti. Omia apuvälineitäsikin voit tuoda mukanasi, jos sinulla sattuu niitä olemaan. (Emme kokoonnu viikolla 42, 44 ja 8).

Oripään liikuntahalli Ma 18.00–18.45 14.9.2020–12.4.2021

Päivi Toivonen 28,00 €

Liikuntaryhmä 4–7-vuotiaille lapsille. Touhuamme yhdessä monipuolisten liikuntaleikkien parissa, hippaleikeistä temppurataan. Tavoitteena on lasten ilo liikunnasta ja aktiivinen osallistuminen. Leikeissä ei kilpailla. Varusteina ovat sisätossut tai paljaat jalat sekä juomapullo.

Auraamo/Liikunta- ja teatteritila Marianne Mäntymäki Su 10.30–12.00 46,00 € 6.9.2020–18.4.2021 Sisältö: Katso kurssi 830809.

Kisariihi monitoimisali Ke 17.15–18.30 16.9.2020–7.4.2021

110310 Kuvista ja satujoogaa, katso tarkemmin kohdasta Kuvataide

VinYin -jooga on yhdistelmä virtaavaa ja dynaamista Vinyasa Flow -joogaa sekä staattista ja passiivista Yin joogaa. Opetuskertojen alkupuolella tehdään Vinyasa-harjoitus, jossa liikkeet yhdistyvät toisiinsa pitkinä sarjoina hengityksen johdattamina. Vinyasa-osuus kehittää kehonhallintaa, voimaa ja tasapainoa sekä energisoi ja lämmittää kehoa. Tuntien loppupuoli keskittyy sidekudosta ja faskiaa avaaviin, staattisiin ja rauhoittaviin Yin-asanoihin, joissa viivytään useampi minuutti paikallaan. Yin-asanoissa voidaan käyttää myös esim. joogatiiliä, joita saat lainaksi ohjaajalta. Tunti päättyy loppurentoutukseen. Ota mukaan nahkea, vähintään itsesi pituinen joogamatto, vesipullo ja peitto loppurentoutusta varten. Harjoitus tehdään kevyissä, joustavissa vaatteissa. Ryhmään voivat osallistua sekä aloittelijat että aiemmin jooganneilla käyneet. Kurssi ei sovellu henkilöille, jotka eivät pysty laittamaan painoa ranteiden/käsien varaan tai liikuntarajoitteisille.

831001 Vauhtivarpaat

830810 Yinjooga B

830808 VinYin -jooga - Riihikoski Karoliina Laakso 46,00 €

Lasten ja nuorten liikunta

110311 Kuvista ja erkkajoogaa®, katso tarkemmin kohdasta Kuvataide.

53

TANSSI JA LIIKUNTA

830709 Kahvakuulatunti - Oripää


TOIMIPAIKKALUETTELO Opinto-ohjelmassa voidaan käyttää toimipaikasta lyhyempää nimeä Auran kirjasto Urpontie 2 21380 Aura Auran Kirkonkulman koulu Vanha Tampereentie 153 C 21370 Aura kk Auran kudontatila Huuskantie 14 21380 Aura Auran kunnanvirasto Nikkarinkuja 8 21380 Aura Auraamo (ent. Valintatalo) Turuntie 1 21380 Aura Auran Op-Areena Urpontie 2 21380 Aura Auran seurakuntatalo Sillankorvantie 5 21380 Aura Auran yhtenäiskoulu A ja B -rakennukset Urpontie 2 21380 Aura Auranmaan Taitotalo (ent. Auvaisten koulu) Auvaistentie 25 21860 Auvainen Aurasali Urpontie 2 21380 Aura Elisenvaaran yhtenäiskoulu Kyröntie 16 21800 Kyrö Elisenvaaran yhtenäiskoulu, Heikinsuon yksikkö, Karinaisten toimipiste (Karinaisten koulu) Kyröntie 687 21840 Karinainen Elisenvaaran yhtenäiskoulu, Kaulanperän yksikkö (Kaulanperän koulu) Kumilantie 62 21820 Kumila Elisenvaaran yhtenäiskoulu, Kurkisali Kyröntie 16 21800 Kyrö

54

Elisenvaaran yhtenäiskoulun Kyrön yksikkö (Kyrön koulu) Kyröntie 75 21800 Kyrö Kartanokoti-palvelukeskus Haverintie 27, 21900 Yläne Kisariihi Yläneentie 14 21870 Riihikoski Kotikarpalo-palvelukeskus Talvitie 1 21800 Kyrö Kyrön kirjasto Kyröntie 16 21800 Kyrö Kyrön kunnanvirasto Kehityksentie 6 21800 Kyrö Kyrön VPK:n talo Kyröntie 52 21800 Kyrö Luontokapinetti Hovilanmäentie 2 21900 Yläne Maarit Kraapan verhoomo Rekoistentie 131 21490 Marttila Martintalo Metsäniityntie 9 21490 Marttila

Marttilan palvelukeskus Suviranta Myllypellontie 6 21490 Marttila

Paimenenmäki Tourulantie 466 21900 Yläne

Mäkiäisten talo Turuntie 570 21870 Riihikoski

Riihikosken kirjasto Yläneentie 6 21870 Riihikoski

Opistotalo/Kuvataideluokka Kehityksentie 4 21800 Kyrö

Riihikosken yhtenäiskoulu Yläneentie 10 21870 Riihikoski

Opistotalo/Liisa-Hellevi -sali Kehityksentie 2 21800 Kyrö

Riihikoti-palvelukeskus Koskitie 4-6 21870 Riihikoski

Opistotalo/Mediapiste Kehityksentie 2 21800 Kyrö

Toimintakeskus Siksak Manttaalintie 4 21870 Riihikoski

Oripään kirjasto Koulutie 2 32500 Oripää

Yläneen Kartanokoti Haverintie 27 21900 Yläne

Oripään koulu Turuntie 33 32500 Oripää

Yläneen kirjasto Vainionperäntie 2 a 21900 Yläne

Oripään kunnanvirasto Koulutie 2 32500 Oripää

Yläneen kunnantalon alakerta Kuntolantie 4 21900 Yläne

Oripään liikuntahalli Koulutie 6 32500 Oripää

Yläneen palloiluhalli Koulutie 14 21900 Yläne

Oripään opistotila ja luokka Yläneentie 1 32500 Oripää

Yläneen yhtenäiskoulu Koulutie 14 21900 Yläne

Marttilan kirjasto Härkätie 723 21490 Marttila Marttilan koulu Metsäniityntie 11 21490 Marttila Marttilan kudontatila Härkätie 773 21490 Marttila Marttilan kunnanvirasto Härkätie 773 21490 Marttila Marttilan Nuorisoseurantalo Härkätie 1461 21560 Ollila

55


Julkinen tiedote

AURANLAAKSON KANSALAISOPISTO Kehityksentie 2 21800 KYRÖ 040-6722 969 www.auranlaaksonkansalaisopisto.fi

Opinto-ohjelma 2020-2021  

Opinto-ohjelma 2020-2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded