Aula & Co julkaisuluettelo 2016

Page 1

AULA & CO Julkaisuluettelo 2016


aulakustannus.fi


KEVÄT Siikala, Ritva: Musta sielu, valkonaama. Kertomuksia elämästä ja muukalaisuudesta Critchley, Simon: Bowie Taskinen, Sirpa: Hyvillä mielin eläkkeelle. Opas työelämän jälkeiseen aikaan Schmid, Wilhelm: Tyyneys. Mitä saavutamme ikääntymisen myötä? Sainio, Karita: Me emme elä samassa maailmassa kuin te Fallström, Ulla: Polkuja rakkauteen ja ystävyyteen. Värityskirja Fallström, Ulla: Vanhojen ajoneuvojen värityskirja

SYKSY Aveyard, Victoria: Punainen kuningatar Beukes, Lauren: Zoo City Axat, Federico: Viimeinen mahdollisuus Ward, J. R. Viskin ruhtinaat Theils, Lone: Kohtalokas merimatka Gogol, Nikolai: Nenä ja muut pietarilaisnovellit. Esipuhe Mihail Šiškin Yu, Hua: Elämänkaari Haig, Matt: Poika nimeltä Joulu Valmu, Leena ja Rantanen, Lasse: Probus. Elinkaikkeus 2 Kangas Sinimaaria & Stenger, Lucia: Keppareiden kyydissä. Keppihevosharrastuksen ABC Tiitinen, Esko-Pekka: Neljän tuulen paita Koste, Asmo: Oletko kuullut viimeisen? Yllättäviä tietoja historian viimeisistä asioista Klimke, Christoph: Siivenisku Bergfeldt, Carina: Seitsemän päivää jäljellä. Kertomus rikoksesta ja kuolemanrangaistuksesta


aulakustannus.fi


Mitä on kirjallisuus, tarvitaanko vielä lisää kirjoja? Entä kustantajia? Kirjallisuus on keskeinen tekijä kaikkien elämässä, riippumatta siitä puhutaanko ihmisestä joka lukee vai sellaisesta joka ei. Kirjallisuus on kieli jolla puhumme ja ajattelemme, ja kieli on kansa – näin ainakin ovat uskoneet kansallisvaltion kehittäjät Snellmanista lähtien. Nyt, kun kansa ja suomalaisuus muuttuvat vauhdilla, on hyvä tarkastella mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan. Ritva Siikala tekee juuri niin kirjassaan Musta sielu, valkonaama, ja toisaalta kaikki uusi kirjallisuus luo uutta identiteettiä. Uusi kustantamo tarkoittaa, että meillä on uusi lähde, josta kantaa vettä – parempaa vai huonompaa, se jää lukijoiden arvioitavaksi. Me haluamme tarjota lukijoille tietoa ja viihdettä, ajateltavaa ja ajankulua. Kirjan pitää olla niin kiinnostava, että sitä muistaa kantaa mukana ja voi lukea bussissa sen sijaan, että selaisi puhelimellaan viestejä ja verkkoa. Haluamme myös nostaa esiin kiinnostavia ilmiöitä, on kyse sitten popin ja rockin mestarista, kuten David Bowie, jota Simon Critchley esittelee uutuuskirjassaan virkistävän uudelta kantilta, tai keppihevosista, helposti aikuisten näkökentän ulkopuolelle jäävästä ilmiöstä jossa nuoret luovat omaa todellisuuttaan vapaassa tilassa ja jota Sinimaaria Kangas ja Lucia Stenger esittelevät kirjassaan Keppareiden kyydissä. Me haluamme myös tarjota luettavaa eri puolilta maailmaa, ensimmäisen vuoden luettelossamme on jo käännettyä kirjallisuutta kuudelta kieleltä, kolmelta mantereelta. Valitse siis kirja, joka sinun mielestäsi on hyvä: dekkari, trilleri, scifi, fantasia tai ihan romaani vain. Asetu mukavaan asentoon ja ala lukea. Meidän mielestämme nämä ovat kaikki erinomaisia kirjoja. Lukuiloa! Niko Aula, kustantaja & Nina Valtavirta, toimituspäällikkö


AULA & CO

Kevät

Ritva Siikala

Musta sielu, valkonaama. Kertomuksia elämästä ja muukalaisuudesta ISBN 978-952-7190-01-2 | kl. 32.2, 32.6, 48.2, 48.114, 30.11 nidottu, liepeellinen | 288 s. | helmikuu 2016

Mitä on suomalaisuus? Entä muukalaisuus? Miltä tuntuu olla vieraassa maassa, keskellä ihmisiä jotka näyttävät erilaiselta, toimivat toisin kuin on tottunut ja puhuvat kieltä, jota et ymmärrä? Musta sielu, valkonaama on Ritva Siikalan omakohtainen kertomus kulttuurien kohtaamisista, perheestä, ystävyydestä, rakkaudesta ja uskosta ihmisyyteen, joka ylittää ihonvärin ja maiden väliset rajat. Olemme erilaisia, mutta yhdessä tässä maailmassa, ja se on voimavara, ei uhka. Henkilökohtaisten kokemuksiensa kautta Siikala käsittelee aihettaan paljaasti ja avoimesti ja niin elävästi, että lukija pyyhkiytyy mukaan tapahtumien virtaan.

Ritva Siikala on teatteriohjaaja ja kirjailija.

Väri tarttui ruumiiseeni, indigoa oli yhtäkkiä kaikkialla. Kangas olisi pitänyt pestä suolavedessä, mutta sitä en tiennyt. Muutuin eriväriseksi heti ensimmäisessä matkakohteessa. Mutta tummansinisen nahkani alla oli hyvin valkoihoinen nainen, joka luuli itseään avaramielisemmäksi kuin olikaan.

Hän on työssään saattanut yhteen kantasuomalaisia ja uussuomalaisia taiteilijoita ja luonut teatterista luontevan areenan synnyttää vuoropuhelua, tuottaa elämyksiä eritaustaisten ihmisten välille ja jopa luoda uutta identiteettiä. Siikalan kirjoittamaa ja ohjaamaa, samoja teemoja käsittelevä näytelmä ”Kaksi matkaa Israeliin” saa ensi-iltansa Suomen Kansallisteatterissa 11.3.2016.


AULA & CO

Kevät

Simon Critchley

Bowie alkuteos On Bowie | suomentanut Anna Tuomikoski | ISBN 978-952-7190-05-0 kl. 78.993 | nidottu | 208 s. | maaliskuu 2016

Bowie on samaan aikaan sekä nostalginen että oivaltava muistokirja David Bowien urasta ja musiikista, sen eri kausista ja hahmoista ja niiden vaikutuksesta musiikkiin, kulttuuriin sekä koko yhteiskuntaan. David Bowie eri hahmoineen – Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke – antoi äänen niille, jotka tunsivat olevansa erilaisia (siis melkein kaikille). Kirja syntyi Victoria & Albert -museon järjestämän ja vuodesta 2013 maailmaa kiertäneen David Bowie is… -näyttelyn innoittamana ja se ulottuu Bowien viimeiseen Blackstar-albumiin ja kuolemaan saakka. Se on kirjoitettu niille lukuisille sukupolville, jotka ovat kasvaneet Bowien musiikin vaikutuksen alaisina.

Simon Critchley, tunnustettu ja arvostettu filosofi, kietoo yhden maailman merkittävimmän artistin tuotannon tiiviiseen ja kiehtovaan esittelyyn henkilökohtaisia muistoja siitä, miten Bowie valaisi eteläisen Englannin esikaupungeissa vietettyä nuoruutta sekä filosofisia pohdintoja siitä, miten autenttisuuden ja identiteetin käsitteet kääntyvät päälaelleen Bowien tuotannossa. Lopputulos on lähes yhtä provokatiivinen ja tajunnanräjäyttävä kuin artisti, jota kirja yrittää kuvata.

”Bowiessa ruumiillistui tutkimattomien nautintojen ja säkenöivän älyn maailma.”


AULA & CO

Kevät

Sirpa Taskinen

Hyvillä mielin eläkkeelle. Opas työelämän jälkeiseen aikaan ISBN 978-952-7190-02-9 | kl. 14.62, 17.3 nidottu, liepeet | 202 s. | helmikuu 2016

Eläkkeelle jäämisen myötä moni asia elämässä muuttuu. Miten muutoksiin voi varautua ja miten eläkkeelle siirtymiseen kannattaa valmistautua? Auttaako positiivinen ajattelu? Entä miten viettää eläkepäiviään? Hyvillä mielin eläkkeelle käsittelee hankaliakin asioita selkeällä kielellä ja huumorin keinoin. Kirja on tarkoitettu oppaaksi ja inspiraatioksi eläkkeelle siirtyville. Se tarjoaa ajantasaista käytännön tietoa helpottamaan eläkkeelle siirtymistä ja uuteen elämänvaiheeseen sopeutumista. Samalla pohditaan, miten elämästä saa edelleen mahdollisimman paljon irti.

Sirpa Taskinen on tehnyt pitkän uran sosiaali-

Inspiroiva ja opastava teos niille, jotka ovat jäämässä eläkkeelle ja niille, jotka ovat sen jo tehneet.

hallinnossa. Hän on työskennellyt myös ­YK:ssa Perheen Vuoden -sihteeristössä sekä toiminut Suomen edustajana erilaisissa kansainvälisissä toimikunnissa ja projekteissa. Taskinen on kirjoittanut monia suosittuja oppaita ja esitteitä, muun muassa äitiyspakkausten mukana jaetun Meille tulee vauva -kirjasen.


AULA & CO

Kevät

Wilhelm Schmid

Tyyneys. Mitä saavutamme ikääntymisen myötä? alkuteos Gelassenheit | suomentanut Raija-Liisa Viirret ISBN 978-952-7190-04-3 | kl. 14.62, 17.3 | nidottu | n. 116 s. | kesäkuu 2016

Mielentyyneys yhdistetään usein ikääntymi-

Wilhelm Schmid on Berliinissä asuva

seen ja vanhuuteen, mutta nopeatempoisessa nykymaailmassa sen tavoittaminen ei välttämättä ole itsestäänselvyys. Saksalainen filosofi Wilhelm Schmid käsittelee menestysteoksessaan Tyyneys vanhenemisen taitoa. Miten elämästä voi nauttia parhaiten tässä elämänvaiheessa? Mitä uusia mahdollisuuksia ikääntyminen tuo mukanaan?

filosofi. Hän on opettanut filosofiaa Erfurtin yliopistossa Saksassa ja toiminut dosenttina muissakin yliopistoissa. Nykyisin hän keskittyy kirjoittamaan tärkeistä asioista suurelle yleisölle filosofisesti. Tyyneyttä on Saksassa myyty jo lähes puoli miljoonaa kappaletta. Schmidiltä on aikaisemmin suomennettu teos Onni (Ajatus 2009).

Tyyneys johdattelee lukijan miettimään, miten oman ainutlaatuisen elämänkokemuksen voi jalostaa viisaaksi tyyneydeksi, kun elämän väistämätön päätepiste lähestyy. Schmid kirjoittaa elämäniloisesti ja syvällisesti tärkeästä aiheesta, ja kirja sopii myös nuoremmille lukijoille – se avaa näkymän koko elämän kirjoon.


AULA & CO

Kevät

Karita Sainio

Me emme elä samassa maailmassa kuin te ISBN 978-952-7190-03-6

| kl. 84.2 | sidottu | 205 s. | huhtikuu 2016

Kuinka paljon sisarusten välinen lojaalius voi

Karita Sainio on toimittaja, viestinnän

kestää, ennen kuin se murtuu? Me emme elä samassa maailmassa kuin te on mustansävyinen trilleri, joka kertoo veljen ja siskon välillä kytevästä aikapommista. Kun veli löytyy asunnostaan kuolleena, alkaa epätoivoinen kilpajuoksu aikaa vastaan. Kuoleman taustalta paljastuu tarina huumekaupasta, laittomista aseista, lääkkeiden väärinkäytöstä ja armottomasta väkivallasta. Sisarusten synkkä menneisyys nousee pintaan ja valokeila kohdistuu karmivaan totuuteen.

ammattilainen sekä vastuullisiin lifestyle-tuotteisiin ja -palveluihin keskittyneen PR-toimisto Sugar Helsingin perustaja.

Me emme elä samassa maailmassa kuin te on hyytävä kuvaus Suomessa toimivasta järjestäytyneestä rikollisuudesta, jyrän lailla etenevistä päihderiippuvuuksista sekä peruuttamattomista, julmista ratkaisuista. Samalla se on koskettava kuvaus kahden ihmisen välisestä kipeästä rakkaudesta.


AULA & CO

Kevät

Ulla Fallström

Polkuja rakkauteen ja ystävyyteen Värityskirja ISBN 978-952-7190-00-5

| kl. 79.8 | nidottu | 56 s. | helmikuu 2016

Tämän värityskirjan sivuilla piilee hyvä mieli. Ulla Fallströmin kuvittaman värityskirjan aiheena on rakkaus ja ystävyys. Eri kulttuureissa ystävyyttä ja rakkautta ilmennetään kuvallisesti monin eri tavoin ja aihein. Fallströmin piirroksissa ne ovat läsnä perinteisempien rakkauden symbolien lisäksi myös viehättävissä eläin- ja luontoaiheissa sekä oivaltavissa yksityiskohdissa. Katso maailmaa hetki vaaleanpunaisten linssien läpi ja herätä kirjan monitasoiset kuvat eloon rakkauden väreillä.

Ulla Fallström

Vanhojen ajoneuvojen värityskirja ISBN 978-952-7190-06-7

| kl. 79.8 | nidottu | 56 s. | huhtikuu 2016

Niille, joita kiehtovat autot, lentokoneet, pyörät ja muut mekaaniset liikkumiseen tarkoitetut välineet on Vanhojen ajoneuvojen värityskirja hyvän mielen ja keskittymisen lähde.

Ulla Fallström on keravalainen opettaja ja käsityöläinen, aikuisten värityskirjojen piirtäjä. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt kaksi värityskirjaa aikuisille, Mielen kätketyt aarteet ja Tulkoon joulu.


AULA & CO

Syksy

Victoria Aveyard

Punainen kuningatar alkuteos Red Queen | suomentanut Jussi Korhonen ISBN 978-952-7190-08-1 | kl. N84.2 | sidottu | n. 430 sivua | heinäkuu 2016

Veri jakaa ihmiset kahteen kastiin – punaisiin ja hopeisiin. Punaiset ovat rahvas, jota lähes jumalallisia voimia omaava hopeisten eliitti hallitsee. Mare Barrow on seitsemäntoistavuotias tyttö köyhyyden vaivaamasta Paalujen kylästä, ja hänestä tuntuu että mikään ei koskaan tule muuttumaan. Kunnes hän yllätyksekseen päätyy töihin hopeisten kesäpalatsiin. Siellä, vihaamiensa ihmisten ympäröimänä, Mare havaitsee, että punaisesta verestä huolimatta hänellä on hallussaan kuolettavan väkevä voima. Voima, joka uhkaa rikkoa vallitsevan järjestyksen. Maren kyvyistä säikähtäneet hopeiset kätkevät hänet kaikkien näkyville ja ilmoittavat, että hän on ammoin kadonnut hopeisten prinsessa ja nyt kihloissa prinssin kanssa. Mare avustaa kaikessa hiljaisuudessa Purppurakaartia, aseellista vastarintaliikettä joka pyrkii kaatamaan hopeisten vallan, vaikka tietää hyvin, että yksikin virheliike saattaa koitua hänen kohtalokseen. Mutta tämä on petosten ja valheiden maailma, ja Mare on astunut kohtalokkaaseen tanssiin, jossa punaiset käyvät hopeisia vastaan, prinssi prinssiä ja Mare omaa sydäntään vastaan.

Punainen kuningatar aloittaa Hopea-sarjan, joka oli vuoden 2015 suosituin fantasiasarja Yhdysvalloissa ja sen käännösoikeudet on myyty 37 maahan. Universal Studios on hankkinut kirjan elokuvaoikeudet ja sitä on kutsuttu Game of Thronesin ja Outolinnun yhdistelmäksi. Elokuvalla onkin sama tuottaja kuin Outolinnulla ja ohjaajaksi on pestattu Nälkäpelistä tuttu Elizabeth Banks. ”Aveyard punoo uskottavan uuden maailman, jossa Mare ja hänen kaksi miestään kieppuvat luokkayhteiskunnan kasvavissa jännitteissä. Vallankumous peittää rakkaussuhteet alleen ja kiivastahtiset toiminnalliset yllätykset seuraavat toisiaan. Luovasti etenevä, vahvojen henkilöhahmojen kuljettama tarina puhaltaa uutta eloa ja uskoa fantasian tenhoon.” Kirkus Review

Victoria Aveyard opiskeli elokuvakäsikirjoitusta Etelä-Kalifornian yliopistossa, Los Angelesissa. Valmistuttuaan hän esitteli elokuvastudiolle ideoitaan tv- ja elokuvakäsikirjoituksiksi ja tunnusti samalla, että kaikkein eniten hän halusi kirjoittaa nuorten fantasiakirjoja. Studio kehotti tekemään juuri niin, ja vuoden kuluttua Punainen kuningatar oli valmis. A ­ veyard keskustelee aktiivisesti lukijoidensa kanssa kotisivullaan www.victoriaaveyard.comAULA & CO

Syksy

Lauren Beukes

Zoo City alkuteos Zoo City | suomentanut Tytti Viinikainen ISBN 978-952-7190-07-4 | kl. 84.2 | nidottu | n. 430 s. | kesäkuu 2016

EI HEIKKOHERMOISILLE! #urbaanifantasia, #rikollisetjasyyllisyys, #symbioottiseteläinkumppanit, #daimonit, #kadonneetteinitähdet, #kaikkimeneepilalle Zinzi Decemberillä on selässään laiskiainen, taito kirjoittaa toimivia nigerialaiskirjeitä – ja kyky löytää kadonneita asioita. Kun hänen viimeisin asiakkaansa, mukava vanha nainen,

kuolee ja poliisi takavarikoi hänen palkkionsa, Zinzin on suostuttava tehtävään jota hän inhoaa: etsimään kadonnutta henkilöä. Zoo City sijoittuu kuvitteelliseen Johannesburgin luhistuneeseen slummiin. Siellä ihmisten syyllisyys ilmenee niin, että: heidän seuraansa ilmestyy sattumanvarainen eläin, jonka kohtalo on sidoksissa heidän elämäänsä ja kuolemaansa. Teos palkittiin Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifi- ja fantasiakirjana. ”Sanon vain tämän verran: jos yhdistää taikuutta ja murhia musiikkiteollisuuteen; sirottelee päälle luhistuvia kaupunkikortteleita, ammuskelua ja katuväkivaltaa; sekoittaa keitokseen salaperäistä, eläimellisen uhkaavaa ”pohjavirtaa” kohtaan tunnetun kauhun; lisää viimeiseksi yliluonnollisia kykyjä kantavan veren… Silloin tajuaa edes etäisesti millainen Zoo City on.” – Goodreads

Lauren Beukes on eteläafrikkalainen kirjailija, dokumentaristi, tv- ja sarjakuvakäsikirjoittaja ja satunnaisesti myös toimittaja.


AULA & CO

Syksy

Federico Axat

Viimeinen mahdollisuus alkuteos La última salida | suomentanut Taina Helkamo ISBN 978-952-7190-09-8 | kl. 84.2 | sidottu | n. 600 s. | syyskuu 2016

”Ted McKay aikoi juuri ampua kuulan kalloonsa, kun ovikello alkoi yhtäkkiä soida vaativasti.” Viimeinen mahdollisuus on psykologinen trilleri, jossa jokainen yksityiskohta on merkittävä. Ted McKay on menestynyt mies – hänellä on rahaa ja ihana perhe, mutta myös aivokasvain. Ted on päättänyt tappaa itsensä, mutta juuri kun hän on toteuttamassa synkän aikeensa, ovikello alkaa soida vaativasti. Seistessään miettimässä avaisiko oven Ted huomaa lipaston päällä tavaroidensa joukossa pienen lapun, jolle on kirjoitettu sanat: Avaa ovi. Tämä on viimeinen mahdollisuutesi. Oven toisella puolella on tuntematon mies nimeltä Lynch ja hänellä on tarjous, josta Ted ei voi kieltäytyä. Alkaa makaaberi tapahtumien sarja, joka johtaa odottamattomaan lopputulokseen. Federico Axat avaa oven maailmaan, jossa aika ja sille ripotellut tapahtumat etenevät omassa tahdissaan. Kun lukija alkaa tuntea olonsa kotoisaksi kirjan juonen parissa, tapahtuu jotain perin kummallista. Jokin on pielessä, eikä kaikki täsmää. Ja se kirottu opossumi – se on kaikkialla! Tarina rakentuu ja hajoaa lukijan edessä vain muotoutuakseen uudelleen ja saavuttaakseen yllättävän lopun.

Christopher Nolanin Mementon tapaan se saa lukijan pidättämään hengitystä ja epäilemään kaikkea.

Federico Axat on argentiinalainen jännityksen mestari, jonka tarinat eivät koskaan ole sitä, miltä ne aluksi vaikuttavat. Viimeinen mahdollisuus on Axatin kolmas romaani ja sen käännösoikeudet on myyty yli kahteenkymmeneen maahan.


AULA & CO

Syksy

J.R. Ward

Viskin ruhtinaat alkuteos The Bourbon Kings | suomentanut Timo Utterström ISBN 978-952-7190-14-2 | kl. 84.2 | sidottu | n. 460 s. | syyskuu 2016

Suositun Mustan tikarin veljeskunta -vampyy-

Lizzie King on Easterlyn pääpuutarhuri, jonka

risarjan kirjoittaja J. R. Ward palaa viihdyttämään lukijoita kuumalla ihmissuhdedraamalla! Etelässä, auringonpaahtamassa Kentuckyssa pitää valtaa upporikas viskillä vaurastunut suku, jonka elämässä salaisuudet, petokset ja skandaalit ovat arkipäivää.

elämän kahden maailman rajan ylittäminen melkein tuhosi. Hän ei todellakaan ollut aikonut rakastua viskidynastian tuhlaajapoikaan Tulaneen. Ja olihan heidän katkera eronsakin kiistaton merkki siitä, että Lizzien olisi pitänyt vain luottaa vaistoonsa. Nyt, oltuaan poissa kaksi vuotta, Tulane on viimein palaamassa kotiin ja tuo menneisyyden tullessaan. Tulanen paluu koskettaa jokaista perheenjäsentä – hänen kaunista ja häikäilemätöntä vaimoaan, läpikatkeraa ja pahantahtoista isoveljeä – ja erityisesti Bradfordin suvun säälimätöntä ja piinkovaa patriarkkaa, jonka synkät salaisuudet alkavat paljastua perheelle yksi toisensa jälkeen. Perheenjäsenten välisten jännitteiden kasvaessa Easterly asukkaineen ajautuu peruuttamattoman muutoksen pyörteisiin, joista selviävät ehjin nahoin vain kaikkein ovelimmat.

Sukupolvien ajan Bradfordin perhe on ollut maailman bourbonpääkaupungin itseoikeutettu viskin tislauksen kuningas. Heidän vaurautensa on tuonut tullessaan arvovaltaa ja etuoikeuksia, ja perheen tiluksilla Easterlyssä kohtaavat kaksi hyvin erilaista maailmaa. Yläkerrassa asuu ylimystö, joka katsoo vaurautensa olevan seurausta sukupolvia jatkuneesta hyvästä onnesta. Alakerrassa henkilökunta raataa yötä päivää pitääkseen yläkerran kulissit tahrattomina.


AULA & CO

Syksy

Lone Theils

Kohtalokas merimatka alkuteos Pigerne fra Englandbåden | suomentanut Kari Koski ISBN 978-952-7190-12-8 | kl. 84.2 | sidottu | n. 360 s. | elokuu 2016

Kaksi tanskalaista tyttöä katoaa jäljettömiin risteilyllä matkalla Englantiin vuonna 1985. Kymmeniä vuosia myöhemmin pienen englantilaisen kylän antiikkikaupasta löytyy vanha matkalaukku, jonka sisältä paljastuu tyttöjen valokuva. Kuvat löytää tanskalaisen lehden Lontoon kirjeenvaihtaja Nora Sand, joka kiinnostuu tapauk­sesta ja palaa Tanskaan selvittämään tyttöjen taustaa epämääräisessä nuorisokodissa. Pian hän huomaa sekaantuneensa pahamaineisen, Wolf Hallin vankilassa elinkautista istuvan englantilaisen sarjamurhaajan tekoihin. Tapahtumat saavat uusia, odottamattomia käänteitä, ja pian Nora joutuu pelkäämään omankin henkensä edestä.

Lone Theils on tanskalainen toimittaja ja asunut 15 vuotta Lontoossa ulkomaankirjeenvaihtajana. Toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan aloittava Kohtalokas merimatka on hänen ensimmäinen romaaninsa ja perustuu löyhästi tositapahtumiin: tuomitun amerikkalaisen sarjamurhaajan tavaroista löytyi valokuvia kahdesta tuntemattomasta naisesta Kööpenhaminan aseman edustalla. Naisten henkilöllisyyden selvittämiseksi poliisi julkaisi kuvat

tanskalaisissa lehdissä ja pyysi yleisöltä apua tunnistamiseen.


AULA & CO

Syksy

Nikolai Gogol

Nenä ja MUUT PIETARILAISNOVELLIT alkuteos Peterburgskije povesti | suomentanut Vappu Orlov ISBN 978-952-7190-18-0 | kl. 84.2 | sidottu | n. 200 s. | kesäkuu 2016

Gogolin viisi pietarilaiskertomusta ovat hänen tuotantonsa ydinosa Kuolleiden sielujen ja Reviisori-näytelmän ohella. Mukana ovat kolme kuuluisaa tarinaa kolmesta pienestä ihmisestä: Kovaljovista jolta katoaa nenä, Bašmatškinista jolta riistetään takki, ja Poprištšinista joka menettää järkensä, sekä kaksi pitempää, Nevski prospekt ja Muotokuva, jotka myös kertovat vaikuttavista ihmiskohtaloista mutta samalla laajemmin tuosta Puškinin sanoin upeasta ja köyhästä kaupungista. Kirjassa on myös viime vuosina Suomessakin tunnetuksi tulleen kirjailija Mihail Šiškinin essee ”Elävistä nenistä ja kuolleista sieluista”, jossa hän kuvaa eläytyvästi Gogolin ankaraa kirjailijankohtaloa ja paljastaa, mitä tämän teokset kertovat Venäjän maasta ja kansasta.

Nikolai Gogol (1809–1852) oli venäläisen kirjallisuuden suuria

satiirikkoja. Hän syntyi Ukrainassa, vaikutti Pietarissa ja kuoli Moskovassa. Gogolinkin aikana Venäjällä oli käynnissä kamppailu, jossa länsimieliset uudistajat ja kansallismieliset konservatiivit kamppailivat keskenään.


AULA & CO

Syksy

Yu Hua

Elämänkaari alkuteos Huó zhe | suomentanut Rauno Sainio ISBN 978-952-7190-11-1 | kl. 84.2 | sidottu | n. 270 s. | syyskuu 2016

Elämänkaari on kertomus yhden miehen muodonmuutoksesta rikkaan maanomistajan röyhkeästä perijästä vaatimattomaksi ja hyväsydämiseksi talonpojaksi. Samalla se on kuvaus ajan poliittisten ja kulttuurillisten muutosten vaikutuksesta tavallisten ihmisten elämään. Kirjassa vanha mies nimeltä Fugui kertoo maaseudulle kansanlauluja keräämään lähteneelle miehelle elämäntarinansa. Tuhlattuaan perheen omaisuuden uhkapeliluolissa ja ilotaloissa nuori ja penseä Fugui alkaa viljellä maata. Samaan aikaan Kiinassa tapahtuu suuria mullistuksia – sisällissota, Suuri harppaus, nälänhätä ja kulttuurivallankumous – jotka kaikki nivoutuvat kirjan päähenkilön traagiseen elämäntarinaan. Lopussa hänen ainoa seuralaisensa on raihnainen kyntöhärkä, mutta hän tyyni ja onnellinen, koska on elossa.

Yu Hua on kansainvälisesti tunnettu ja palkittu kiinalainen kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille eri kielille. Yu varttui kulttuurivallankumouksen aikana, ja teema on esillä useissa hänen teoksissaan. Nuori Yu opiskeli hammaslääkäriksi mutta kyllästyttyään viidessä vuodessa tuijottamaan ihmisten hammaskalus-

toja hän päätti ryhtyä kirjailijaksi. Elämänkaaren elokuvasovitus kiellettiin Kiinassa, mikä teki kirjasta bestsellerin ja nosti Yun yhdessä yössä maailmanmaineeseen.


AULA & CO

Syksy

Matt Haig & Chris Mould (kuvitus)

Poika nimeltä Joulu alkuteos A Boy Called Christmas | suomentanut Sarianna Silvonen ISBN 978-952-7190-10-4 | kl. N84.2 | sidottu | n. 280 s. | syyskuu 2016

Tämä tositarina Joulupukista todistaa, että kaikki – aivan kaikki – on mahdollista. Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka uskovat, että jotkin asiat ovat yksinkertaisesti mahdottomia, sinun

on parasta laskea tämä kirja käsistäsi – se ei ole sinua varten. Se on nimittäin TÄYNNÄ mahdottomia asioita. Poika nimeltä Joulu on seikkailu, joka kaikesta lumesta huolimatta ei jätä ketään kylmäksi. Se on kertomus isästä ja pojasta, lumesta, sieppauksesta, tontuista, hullusta porosta ja pojasta nimeltä Nikolas. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kaukaisen Suomen synkkään ja lumenpeittämään korpeen, jossa erikoiset hahmot ja persoonat elävät erikoista elämäänsä. Pieni poika astuu suuriin saappaisiin ja päätyy sellaisen jouluseikkailun pyörteisiin, että poron sarvet vain tutisevat. Lämmin, koskettava, itkettävä ja naurattava ja viisas joulutarina sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Matt Haig on palkittu bestsellerkirjailija, joka kirjoittaa aikuisten lisäksi myös lasten- ja nuortenkirjoja. Haig on saanut Blue Peter Book Award -palkinnon, Smarties-palkinnon sekä ollut kolmesti ehdolla Carnegie-mitalin saajaksi lasten- ja nuortenkirjoistaan. Kuvittaja Chris Mould aloitti taideopinnot kuusitoistavuotiaana. Hän rakastaa työtään ja haluaa tehdä kirjoja, joita olisi lapsena itse toivonut omaan hyllyynsä. Hän asuu perheensä kanssa Yorkshiressä.


AULA & CO

Syksy

Leena Valmu & Lasse Rantanen

Probus. Elinkaikkeus 2 ISBN 978-952-7190-19-7 | kl. L85.12, L59.534 sidottu, kuvitettu | n. 80 s. | syyskuu 2016

Jugurtissa asuva Probus Lactobacillus on hyvä suolistobakteeri joka odottaa pääsevänsä ihmiselimistöön suorittamaan tehtäväänsä; sen on kerran elämänsä aikana kuljettava ihmisen läpi ja autettava sitä, jos tulee tarvis. Lopulta se pääsee matkalle, kohtaa pahan, antibiootille vastustuskykyisen bakteerin ja onnistuu tovereineen tuhoamaan sen aiheuttaman taudin. Probus ja Suuri Suoliston Taistelu on Elinkaikkeus -kirjasarjan toinen osa. Neljäs–kuudesluokkalaisille kirjoitettu Olipa kerran elämä -henkinen sarja kertoo ihmiskehosta, elinkaikkeudesta, tarinallisesti, jännittävästi ja uteliaisuutta herättävällä tavalla. Sarjan ensimmäinen osa Filius ja Elinkaikkeuden arvoitus ilmestyi vuonna 2013.

Leena Valmu on lasten- ja nuortenkirjailija sekä biolääketieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen

esikoisromaaninsa Veera tiellä oli ehdolla Topelius-palkinnon saajaksi.

Lasse Rantanen on tunnustettu ja palkittu graafikko sekä kuvittaja. Vuonna 2005 hänet palkittiin vuoden graafikkona ja 2012 Scandinavian News Design -kilpailun parhaasta työstä. Hän on myös kuvittanut useita teoksia, mm. Lapin Sydämen (2009).


AULA & CO

Syksy

Sinimaaria Kangas ja Lucia Stenger

Keppareiden kyydissä. Keppihevosharrastuksen ABC ISBN 978-952-7190-13-5 | kl. 79.8, 67.41, 79.1 sidottu, kuvitettu | n. 120 s. | elokuu 2016

Keppihevosharrastus on levinnyt viime vuosina hevosharrastajien keskuudessa sekä verkossa että kentällä. Innokkaat kepparikasvattajat perustavat talleja, luovat hoidokeilleen sukupuita ja risteyttävät niitä. Samaan aikaan he valmistavat ja toimittavat toisilleen keppihevosia tilausten perusteella (tilarit) ja järjestävät maastossa ja saleissa vaelluksia ja kilpailuja. Keppareiden kyydissä on ensimmäinen kattava kirja keppareista ja keppariharrastuksesta. Se kertoo miten niitä kasvatetaan, miten niillä harrastetaan ja miten hauskaa se on. Vanhemmille lukijoille se tarjoaa myös näkymän siihen, miten valloittavaa, ja voimaannuttavaa, on luoda oma maailma ja hallita sitä suvereenisti. Keppihevoset ovat myös oikeudenmukaista yhteiskuntaa puolustavia, Keppihevoset rasismia vastaan -yhteisö ”laukkaa hätiin, kun äärioikeisto pyrkii ratsastamaan naisiin kohdistuvalla väkivallalla”. Vuoden 2014 Oscar-gaalassa ehdolla olleen Selma Vilhusen dokumenttielokuva

keppihevosharrastuksesta tulee levitykseen joulukuussa 2016, elokuvan tuottaa Tuffi Films Oy.

Lucia Stenger (Lusse) on innokas hevos- ja keppihevosharrastaja. Hänellä on oma keppihevostalli lussentalli.weebly.com, josta voi hankkia myös tilareita. Sinimaaria Kangas harrastaa ratsastusta ja kasvattaa yhdessä miehensä kanssa tytärtään Luciaa. Sinimaaria ja Lucia asuvat Kirkkonummella.


AULA & CO

Syksy

Esko-Pekka Tiitinen

Neljän tuulen paita ISBN 978-952-7190-29-6

| kl. N84.2 | sidottu | n. 150 s. | syyskuu 2016

koskettava ja erittäin ajankohtainen nuortenromaani maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten ensikohtaamisesta, bookcrossauksesta, mopoista, myötätunnosta, rahasta, rauhasta ja rakkaudesta. Tapahtumat lähtevät liikkeelle kun iranilainen Kismet ja lappilainen Pekko tutustuvat eläkkeellä jääneeseen kirjastovirkailija Oili Orhavaan, joka aloittaa paikkakunnalla merkillisen bookcrossaus- kampanjan. Kirjojen kierrätykseen osallistuu myös nuorten äidinkielenopettaja joka Lukuviikolla saa oppilaansa innostumaan monipuolisesta lukemisesta.

Esko-Pekka Tiitinen (s. 1956) on kirjoittanut kolmekymmentäkolme kirjaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän on saanut kahdesti Valtion kirjallisuuspalkinnon, Finlandia Juniorin ja Savonia-palkinnon. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenelle kielelle.


AULA & CO

Syksy

Asmo Koste

Oletko kuullut viimeisen? Yllättävää tietoa historian viimeisistä asioista ISBN 978-952-7190-26-5

| kl. 90.2 | sidottu | n. 300 s. | syyskuu 2016

Rakkaudesta triviaan! Mitä jäämies Ötzi nautti viimeiseksi ateriaksi? Entä miten sujui Dalai laman viimeinen päivä Tiibetissä? Tai mitkä olivat taidemaalari Cézannen papukaijan viimeiset sanat? Milloin Yhdysvaltain postilaitos lopetti lasten kuljettamisen postinkannon mukana? Asmo Koste on koonnut teokseensa Oletko kuullut viimeisen? hengästyttävän joukon kiehtovia viimeisiä hetkiä ja sattumuksia maailman ja Suomen historiasta niin kulttuurin kuin jokapäiväisen elämän eri alueilta. Tämä on trivian ystävän unelmakirja, josta riittää iloa ja keskustelunaiheita pidemmäksikin aikaa!

Asmo Koste on kirjailija, suomentaja sekä kustantaja 1995 perustamassaan Kustannusosakeyhtiö Nastamuumiossa.


AULA & CO

Syksy

Christoph Klimke

Siivenisku alkuteos Flügelschlag | suomentanut Otto Lappalainen ISBN 978-952-7190-28-9-09-8 | kl. 84.2 | sidottu | n. 80 s. | elokuu 2016

Kerran tulee jäähyväisten aika. On luovuttava tulevaisuudesta, yhteiselämästä, omasta asunnosta. Runoilija, näytelmäkirjailija ja prosaisti Christoph Klimke on kuvannut tässä kertomuksessa jäähyväisiä lapsuuden

kodille. Eletään yötä ennen kuin isä muuttaa vanhainkotiin. Muistikuvissa lukijan silmien ohi kulkee kokonainen saksalainen elämä, sota, pako länteen ja uusi alku, kaikki tiiviisti linkittyneenä pojan elämään. Tämä huomaa perheen edustamien arvojen – uskollisuuden ja yhteenkuuluvuuden – olleen tärkeämpiä kuin erottavat tekijät. Kyse on pienestä kirjasta, jota hallitsevat suuret tunteet. Teos, joka ei kavahda kaipauksen ilmaisemista ja jolle nöyryys ei ole vierasta. Ovi sulkeutuu hiljaa, ja tieto siitä, että erotessakin avautuu uusia ovia, kuvastuu kirjailijan käyttämästä selkeästä, hartaasta kielestä. Hän on osannut pukea eksistentiaalisen kokemuksen tarkoitustaan vastaavaan ja yleispätevään asuun.

Christoph Klimke on saksalainen runoilija, näytelmäkirjailija ja prosaisti. Hänen laajasta kirjallisesta tuotannostaan on aiemmin suomennettu elokuvaohjaaja Pasolinia käsittelevä teos Olemme kaikki vaarassa. Pasolini: oikeusjuttu (Like, 1997).AULA & CO

Syksy

Carina Bergfeldt

Seitsemän päivää jäljellä. Kertomus rikoksesta ja kuolemanrangaistuksesta alkuteos Sju dagar kvar att leva | suomentanut Aki Räsänen ISBN 978-952-7190-27-2 | kl. 99.1 | sidottu | n. 250 s. | syyskuu 2016

Kiehtova ja koskettava kuvaus rikoksesta, vankilassa vietetystä elämästä, odotuksesta ja kuolemasta. Kun palkittu Aftonbladetin toimittaja ja kolumnisti Carina Bergfeldt tapaa Vaughn Rossin, tällä on enää yksi viikko elinaikaa. Hän on saanut kuolemantuomion Teksasissa, siinä USA:n osavaltiossa joka teloittaa kaikkein eniten vankeja. Vaughn Ross on odottanut kymmenen vuotta, yhdeksän kuukautta ja kymmenen päivää kuolemaansa, jonka on tarkoitus hyvittää murhat, joista hänet tuomittiin 2002. Tapaaminen käynnistää viikon, jonka aikana Bergfeldt tapaa papin, joka on kuunnellut 150 murhaajan viimeiset tunnustukset, vankilanjohtajan, joka on saattanut 88 kuolemaantuomittua teloitettavaksi, naisen, joka rakastaa murhaajaa,

kostoa janoavan perheen ja poliisin, joka on antanut lupauksen josta vapautuu vasta, kun myrkky virtaa Rossin suoniin.

Carina Bergfeldt (s. 1980) on palkittu ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Hän on Ruotsin laajalevikkisimmän lehden, Aftonbladetin, tähtitoimittaja ja Seitsemän päivää jäljellä -kirjan pohjana oleva juttusarja ”Viikko kuoleman kanssa” oli lehden kaikkien aikojen luetuin. Viikko julkaisun jälkeen sen oli lukenut 2,2 miljoonaa ruotsalaista, neljännes koko maan väestöstä. Vuotta myöhemmin Carina palasi Teksasiin ja kirjoitti kirjan siitä, miten monen ihmisen elämään yksi teloitus vaikuttaa. Toimittajan työ on kuljettanut Bergfeldtiä ympäri maailmaa. Hän on kirjoittanut Intian joukkoraiskauksista, Meksikon huumekartelleista ja Tšadin nälänhädästä. Hän raportoi Utöyan joukkosurman Aftonbladetiin ja sai jutusta vuoden journalistipalkinnon vuonna 2012. Parhaillaan hän vastaa Yhdysvaltain presidentinvaalien seuraamisesta lehdessä. Lehtikirjoitusten ja tietokirjojen lisäksi Bergfeldt on kirjoittanut kaksi suosittua ja monelle kielelle käännettyä dekkaria.


AULA & CO aulakustannus.fi Meritullinkatu 21 00170 Helsinki info@aulakustannus.fi