Page 1

Índex Informació de la revista

1

4.Cultura i societat: Viatge en el temps

4

5.Estil: Arquitectura i decoració

11

6.Ruta autoguiada per Mataró+cd

21

7.Learn English with us

23

8.Art: Personatges il·lustres

25

9.Art I fusió: Història, literatura I imatge

27

10.La veu del lector

31

11.Cartes al lector

32

12.Reportage denuncia

33

13.Racó favorit de Mataró(cd) 14.Receptari de cuina de l’edat medieval

35

15.Curisositats

38

Bibliografia

39

Net grafia

40

Valoració dels alumnes del treball de síntesi

45


4.Cultura i societat: Viatge en el temps El castell de Burriac

El castell de Burriac, es un castell del que no es te molta informació, la primera documentació que ens mostra la seva existència, data de l’any 1017, al segle XI, en un document, que va rebre Berenguer Ramon I, de la comtessa Ermessenda, que era la seva mare. Amb el nom de Burriac, no es coneix fins el segle 1313, ja que anteriorment es coneixia com a Castell de Sant Vicenç.Esta situat, al municipi de Cabrera de Mar, tocant Argentona, al turó de Burriac. Va pertànyer als comtes de Barcelona, que després, el van cedir, per el Jurament de Fidelitat, a la família Sant Vicenç, d’aquí el nom de castell de Sant Vicenç.

Ermessenda de Carcassona va ser comtessa consort de Barcelona, Girona i Osona. Quan el seu home, Ramon Borrell, el compte de Barcelona, va morir, va deixar a Ermessenda, l’escriptura de tres comtats, i castells, entre ells el de Sant Vicenç, que posteriorment, ella va empenyorar al seu fill,Berenguer Ramon. El jurament de fidelitat, era un jurament, en que la família Sant Vicenç prometia fidelitat als comptes de Barcelona, a canvi del seu castell, la família Sant Vicenç, va passar a ser els castlans del castell. Un castlà, es la persona, que guarda, governa i defensa un castell i també del seu territori o regne. Aquest castell, també va pertànyer a la família Bosc també anomenats Desbosc i posteriorment,a la família dels Copons. Les forques dels castells eren utilitzades per tal de castigar les infraccions o els delictes les persones sotmeses a una jurisdicció senyorial. Les forques del Castell de Burriac es trobaven situades al puig del Montcabrer, al pujol d’en Bera, a un camp sobre el mar, al camp d’en Berenguer d’en Pou, també al costat del mar i al Puig de Cerdanyola.


Al castell es feien diverses festes, cerimònies, i activitats, a continuació, descriurem algunes de elles, i també descriurem els personatges que hi participin. La cerimònia d’homenatge, es una cerimònia, on els nobles, es convertien en els vassalls dels reis, es ficaven de genolls, i besaven la ma del monarca, li prometien fidelitat, ajuda militar, i consell en el govern. A canvi, el rei els proporcionava protecció militar i judicial, i una porció de terra que rebia el nom de feu. En aquestes cerimònies, participaven el monarca, que rebia petons, i els nobles, que feien de vassalls, i besaven la mà del monarca.

Uns joglars que canten cançons i fan malabarismes mentre esteu sopant: Mentre els nobles sopen, uns joglars, que eren com uns animadors, animen a la gent, fent balls, ballan, fent malabarismes... En aquesta activitats, surten els joglars, que erens els que animaven a la noblesa, i els nobles que sopaven mentre els joglars ballaven.

Com el castlà del castell rep els vilatans de Cabrera per pagar els impostos o demanar justícia per un robatori: En aquest acte, els vilatans de Cabrera, que són les persones que viuen a Cabrera, van al castell, a donar-li els diners dels impostos, o a denuncia un robatori, a el castlà que es la persona que en aquell moment s’ocupa del castell. En aquest acte, participen les persones del poble, que van a pagar impostos, i el castlà, que els rep al seu castell.

A continuació, tenim un mapa, on situarem, les parts fonamentals d’un castell:


3

4

1 7

6

5

2

En conclusió, el castell de Burriac, es un castell, des de el que es pot controlar tot el territori, ja que està situat, de forma que es veu casi tot el Maresme. És un castell amb molta història, ja que ha passat per les mans de comptes de Barcelona, entre d’altres famílies. És un bon patrimoni, que s’ha de conservar, encara que la gent no li doni molta importància, es un lloc maco de visitar. Amb aquesta activitat, hem conegut una mica més el passat d’aquest castell, i també hem après coses de l’edat medieval, el jurament de fidelitat, les formes de càstig que hi havia, com les forques, activitats i cerimònies que es feien... Ha sigut una feina entretinguda ja que la informació no ha sigut molt fàcil de buscar, però en general ha estat bastant bé!


5.Estil: arquitectura i decoració

La família Coll i Regàs

La Casa Coll i Regàs és un edifici modernista creat per l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch a 1898 per encàrrec d'una important família burgesa de Mataró (Maresme). La casa Coll i Regàs té un estil modern, tot i què a Catalunya s’acostuma a fer perquè siguin mes amplies les coses, va tenir incidència sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives. I en cada país es va desenvolupar de diferents tipus.

En total hi han vint-i –tres obertures distribuïdes en tres plantes. A la planta baixa es troben nou obertures , a la primera planta es troben sis i a la planta superior vuit . Els materials que veiem son maons, ceràmica, ferro i vidre.


La ceràmica esta present a totes les habitacions , sobre tot a la sona central , il·luminada amb llum natural gracies a una gran vidriera. S’inspira en motius religiosos (creus) i vegetals . Totes les parts de les casa tenen una amplia funció decorativa. La façana presenta ornaments estucats.

En el arc principal de la porta de la casa trobarem, la figura d’ una filosa, que representa el tèxtil, que treballava abans a Mataró, en la creu què està en les finestres inferiors, i diu: ‘’ Molt bo es viatger, però millor a casa estar’’


INTERIORS

En els sostres de aquesta casa, els podem trobar de molt variats, per exemple en aquest podem observar un sostre rallat, amb sanefes florals de colors turqueses y verds, al centre es troba una làmpada des de on es pot il·luminar tota la habitació.

Aquí es pot observar una magnifica sala d’estar, en la que per començar es veu tres butaques de pell marro, en el mig es troba una taula petita i allargada de fusta amb un vidre al mig, davant una xemeneia bastant gran, al costat hi ha una prestatgeria de fusta bastant gran.


Podem trobar un pati interior amb una figura al mig i uns decorats de colors vius, tambĂŠ hi ha uns llums que enfocant el principi i el final del pati, ajudant-se per una clarabolla de colors.

A la entrada, es poden trobar dos columnes casi acabades en puntes amb una figura al mig d’una dona amb una olla al cap.


Aquí ens trobem una petita fon, en forma de petxina en la que es rentaven les mans, la gent que venia de fora.

S’inspiraven en elements de origen natural, també han línies corbes i simetria, elements de imatges femenines, i, elements bastant eròtics en alguns cops.

Esgrafiats:Traçar dibuixos, fent saltar en certs indrets la capa superficial que el revesteix i deixant així al descobert la capa següent d’una altra textura o color.

Teginat: Part inferior d’un sostre normalment de fusta , decorat amb quadrats cercles o altres figures.

Lluerna:Vidriera, molt gran, per il·luminar estances.

Sala de rentamans: El rentamans es troba a la saleta que comunica la sala central amb el menjador.


Alguns dels element que ja no es duen a la epoca modernista, són, l’exaltació de la riquesa dels decorats, es a dir, ja no es carreguen tan les coses, també, els colors, ja que el barroc, es duien més els colors daurats, l’or.

Altar del Roser Estil: Barroc

Botiga ‘La Confiança’ Estil: Modernisme


Ajuntament

Jaume Vendrell, va ser el mestre d’obres de l’edifici, durant el segle XVII, però després, van fer unes reformes, que Miquel Garriga Roca, va dur a terme, després de la reforma, la Casa de la Ciutat, va adoptar l’estil Neoclàssic. A la façana, trobem diferents elements, com el coronament, compost de dos escuts, una ancora, un trident, un engranatge, una cistella, estris utilitzats en la navegació, i en la industria tèxtil. A la façana, trobem dues estàtues, que simbolitzen la Justícia i Prudència. Sobre les obertures, trobem tres medallons en forma de bustos, les persones que surten són, Jaume Creus, Damià Campeny, i Antoni Puigblanch.

Capella de Sant Sebastià Aquesta capella, es una antiga entrada a la ciutat. Aquesta capella, està dedicada, a Sant Sebastià, que era el sant que protegia a la Vil·la de la pesta. A la façana, podem trobar tres escuts, el d’Aragó, Barcelona i el de Mataró. A la part frontal, hi ha uns textos, escrits per Pere Coll, que narren la historia de les muralles, i Mataró.

Església de Santa Anna A la plaça de Santa Anna, trobem l’església de Santa Anna. L’element que més destaca, es la portalada, de Josep Guardia, feta per Carles Morató, de l’any 1789. La planta de l’església, es de creu llatina, i hi ha tres naus.


6. Ruta autoguiada per Mataró

Les xafarderes Les xafarderes, són un tipus de finestra, cobertes, amb forats, servien, per poder mirar el que passava al carrer, sense ser vist, d’aquí el seu nom, xafarderes. Normalment són de fusta, però també hi ha alguna excepció, feta de ferro. No totes les xafarderes són igual, hi ha de diferents tipus, diferents color, formes, i materials, però totes tenen la mateixa utilització.

La peixateria La peixateria, és un edifici, d’estil neoclàssic, construït l’any 1841. Antigament, la seva utilització va ser de mercat pel peix, ja que els pescador volien un mercat, on poder vendre el peix, separat de les fruites i verdures. Degut a la seva situació, els hi va anar molt bé. La façana de l’edifici, té diferents elements marítims, com els tridents, i els monstres marins, a cada banda de l’edifici, trobem dos àngels jugan entre ells, es una façana totalment simètrica. El carrer de Sant Jaume, era un carrer freqüentat per pescadors, degut al mar, que es trobava molt a prop.

Muralla de Can Xammar La muralla de Can Xammar, és un tros de les antigues muralles de Mataró, aixecades entre el 1569, i el 1600. Estan fetes en pedres de poc tamany, i una barreja de diferents elements, anomenat morter, aquesta barreja,


feia les muralles poc solides. La muralla, en total, tenia set portes d’accés a la ciutat.

Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena Antigament, aquest hospital, es trobava a l’actual Ajuntament. Creiem, que es va buscar un altre lloc, allunyat de la ciutat, per evitar epidèmies, i per d’higiene. Actualment l’hospital, es troba allunyat del centre de la ciutat, per la higiene, i per que, a l’actual hospital de Mataró, arriben ambulàncies de tot el Maresme, i pels carrers del centre, les ambulàncies no van bé.

Botiga ‘ La confiança’ És una botiga de queviures, d’estil modernista, va ser feta per Josep Puig i Cadafalch, a l’any 1896. Alguns dels elements del modernisme que podem veure, són, les rajoles vidriades, el ferro forjat, les sanefes, els colors vius.. Actualment, ja es la quarta generació, que hi treballa.

Mercat del Rengle Al mercat del rengle, es un mercat, on destaca l’edifici principal, fet per Josep Puig i Cadafalch, però al voltant, també hi ha importants cases, com la casa de Vilallonga, una casa d’estil, neoclàssic, que durant una època va ser la seu dels antics jutjats. I


també, una altre casa, que es situa a sobre una font, i te l’escut de Mataró, gravat a la paret.

Santa Maria

La Basílica de Santa Maria, es va construir, al segle XVII i XVIII, per l’arquitecte Ercoli Tureli. Destaca el conjunt dels Dolors, creat per Antoni Viladomat, format per la capella, sagristia, sala de juntes, cor i cripta, i data del segle XVIII.

Casa Parera Aquesta antiga casa de cós va ser projectada per l’arquitecte Puig i Cadafalch, de l’any 1888-1910. I es d’estil Modernista.

La presó Actualment, la presó, s’utilitza de museu, es fan exposicions, al Nadal es posen pessebres...


La Beneficència Actualment, es la seu del Patronat de cultura, però antigament, ed tractava de l’antic convent de Carmelites de Sant Josep. L’edifici, esta fet, per Josep Puig i Cadafalch, a l’any 1894. D’estil Modernista.Es troba al carrer Sant Josep.

Conjunts de Sant Josep L’antic convent carmelità de Sant Josep va ser edificat entre 1588 I 1603 però va ser enderrocat el 1835. Només va quedar l’església, un temple que segueix les ordres carmelitanes, de tipus classicista. Un orde religiós és un tipus d'institut de vida consagrada, religiós, on tots els seus membres emeten vots solemnes. I l’ordre carmelità es un orde religiós mendicant que va sorgir al voltant del segle XII al mont Carmel. Des de la fundació al segle XVI de la reforma dels carmelites descalços, també són coneguts com a: Carmelites Calçats o Carmelites d'Antiga Observança. Els frares carmelites posposen al seu nom les sigles O.C. o O.Carm


.

Can Serra Arnau Can Serra Arnau, és una casa d’estil renaixentista, del segle XVI, exactament, de l’any 1561. L’any 1915 l’Ajuntament va adquirir la casa, excasal de lantiga família Serra, per tal de dedicar-la a museu municipal i biblioteca pública, però no es va fer res en definitiva. Molts anys més tard, s’efectuaren en aquest edifici algunes obres de conservació. Actualment, és el museu de Mataró.

Can Palauet Al segle XV, van reformar la façana de Can Palauet. Actualment, és l’arxiu municipal, l’arxiu comarcal del Maresme, i un museu. Les sales d’exposicions ocupen la planta baixa de l’edifici de Can Palauet, i s’hi programen durant tot l’any exposicions d’art contemporani. Hi tenen cabuda el projectes d’artistes visuals actuals i d’altres exposicions fruits de la col·laboració amb d’altres administracions, sales d’art i col·lectius d’arreu.


CONCURS LA BASILICA DE SANTA MARIA DE MATARO 1. Si ens miréssim la basílica des del cel, quina forma tindria? Dibuixeu-la. Si ens miréssim la basílica des de a dalt té forma de creu llatina.

2. Qui va pintar les pintures del Baptisteri? (Pista: fixeu-vos amb la firma) Els que van pintar les pintures van ser Jordi Arenas / Antoni Viladonat i Manalt.

Jordi Arenas

Antoni Villadomat i Manalt

3. Escriviu alguns dels noms de les persones mortes que hi ha enterrades a l’església o als voltants. Busqueu-los !!! (Pista: les inscripcions són en llatí) Vas de Toni Morters de en medio na ciutat de Baray des Savi 1620. E.D. Pere for Neh Bach dels. Vas de Loren de Vivjetiscl i desespereu 1670. Rei min 124.


4. Quants instruments musicals hi ha a la nau? Quin són? En trobeu algun a les pintures? A la esglesia hi ha 2 orgues.

Orgue de Santa Maria 5. Quin element és el que hi ha més repetit a la nau? Per exemple: escultures, bancs, pintures,...Quants n’hi ha? Bancs, rajoles, pintures, arcs, altar i vitralls de colors. Hi ha 220 bancs. 6. Quants metres fa la nau de nord a sud? i d’est a oest? (Pista: dues passes de les vostres equivalen aproximadament a un metre) De Nord a Sud: 83. De Est a Oest: 73. 7. Quin element és el més constant a l’Altar del Roser? Hi ha alguna “porta falsa”? L’element mes repetit són els àngels. I si que hi han 2 portes falses. 8. Creus que l’orgue de Santa Maria és un dels més importants d’Europa?Per què? Si, perquè es molt gran, i es el 3r orgue mes gran d’Europa, Te 3.857 tubs.


9. Com descriuries les pintures de Viladomat de l’Altar dels Dolors? Les pintures de Viladonat de l’Altar són tristes i amb cares de pena.

7.Learn English with us Mataró, past and present

BEFORE

AFTER

Santa Anna

Santa Maria


The beach

La Riera

Good morning, now we are going to talk about Mataró and how much the city has changed. Our first stop is Santa Anna square, which was smaller in the past, although it had a lot of tourism, in 1935. Nowadays it is also a touristic place. Now, in the square, there is a school called ‘Escola Pia Santa Anna’. The square is more luxury, than before. Our second stop is Santa Maria Square, which is a very important place of Mataróbecause, there is a very old church which is a very important one, not only in Mataró but also in the whole county, el Maresme. Before, the square was small than now. It looks modern because some years ago renovation works were made. Our next place is the beach of Mataró which was not, in the past, as popular as nowadays. Now, in summer the beach is full of people.


The street of La Riera is one of the most visited. A lot of people have always been there to buy in the shops or to have something to drink with friends. Now, the street is pedestrian but, before, was only for cars. Can Xammar wall hasn’t changed a lot. It looks exactly the same as in the past.

8.ART:PERSONATGES IL·LUSTRES Jordi Arenes i Clavell va néixer a Mataró, el 7 de novembre de 1920, i va morir 1 de juliol de 1998. •

Dibuixant, pintor, escultor, músic, i pedagog

Sense títols acadèmics ni honorífics es considerava un autodidacta.

Als 11 anys va estudiar amb el professor, Rafael Estrany, a l’escola d’arts i oficis, on hi va estar fins als 16 o 17 anys.

Amb els anys passaria a donar classes d’arts i oficis, i al 1945 va començar a donar-ne en un estudi que tenia al jardí de casa seva.

Va demanar poder fer l’escola d’arts i oficis a Mataró a l’antic convent de les Benetes, però l’alcalde de les hores va respondre negativament i amb ironies.

Viatjava molt per anquir-se dels grans mestres i les seves tècniques: l’oli,els murals, els frescos, els estucs, l’escultura, el vidre.

Va fer molta restauració escultòrica i pictòrica, tant obres com quadres de Picasso, de Cizánne i d’altres grans mestres moderns.

El barroc el va influir molt perquè el la postguerra va haver de reconstruir i restaurar obres barroques.

Es queixava de realitzar molts treballs que eren compromisos de tenir molta feina i de no poder dedicar el seu temps a realitzar una obra de creació.


També reconeixia que si hagués treballat en un estudi a Pedralbes amb porter, minyona, i secretaria, hauria pogut demanar molts preus diferents per la seva obra. Per les que a vegades treballava de franc. •

Interessat també en la música, va estudiar a cal mestre Torra. Va estar durant 10 anys, com a cuntaire de l’orfeó mataroní 12 anys de director. Durant 10 anys va dirigir el cor madrigalista, i 6 anys al missa de les santes.

Dominador de l’est de dibuix. Pinturas murals i sobretot art religió També va pintar frescos i va fer escultures Però destacava sobretot pels seus retrats.

La pintura mural és un tipus de pintura bidimensional limitada per paraments arquitectònics o murs que actuen de suport .Són les condicions de solidesa i de permeabilitat dels murs del qual influeix aquest tipus de pintura, al qual és molt sensible a la humitat. Aquesta pintura es realitza amb un proses de preparació del mur previ a l’execució de l’obra , primer s’ha d’arrebossar de guix blanc ,seguidament es poleixen les irregularitats i es passa una mà d’aigua amb cola forta que serveix per dissoldre els colors de la pintura i d’ondar-li fixació, una vegada seca es


EXPOSICIÓ D’ AUQUES CATALANES dissimulen els errors o esquerdes amb una “massilla” confeccionada amb tres parts de guix blanc i una terra blanca, pastada amb el mateix tremp , un cop fet aquest procediment el diposites amb un envàs per fer-la servir el dia següent. Un cop fet això serà com paper de vidre i es repassen de tempera . Abans de realitzar la decoració pictòrica s’ha de pintar els murs amb les tintes generals que estigui d’acord amb l’esbós.

Relleu escultòric

El baptisteri , està elaborat per Jordi Arenes.

9.Art Fusió: Història, Literatura i imatge

.

Inaguració, Dia i hora: 17 de octubre de 2011 A les 17:30


Durara fins el 23 de octubre Preu: a - nens menors de 12 les 20:00 anys (gratutit)

- nens fins els 18 anys (3,50) 10. La veu del lector En aquest secció, parlarem dels barris de Mataró, actualment, a Mataró, hi ha onze barris: Cerdanyola, Cirera, Escorxador, el Centre, Molins, Rocafonda, Vista Alegre, Eixample, Peramàs, Pla d’en Boet i la Llàntia. Actualment, a Mataró, hi ha 122.932 habitants censats. Hem fet un estudi de diferents classes, en primer lloc, hem fet la de la Classe de 2n d’ ESO ‘A’ de l’escola Cor de Maria, i després, el de la Classe de 2n d’ESO ‘B’.

BARRIS

ALUMNES DEL FR= BARRI

Fr. Expressada en % = fr · 100

Cerdanyola 1

3,3%

Cirera

1

3,3%

Escorxador 3

10%


Centre

4

13,3%

Molins

1

3,3%

Rocafonda

5

16,6%

Vista Alegre

5

16,6%

Eixample

2

6,6%

Peramàs

4

13,3%

Plà Boet

2

6,6%

2

6,6%

Fora Mataró

d’en de

B= 30

Suma = 1

Suma = 100%


BARRIS

ALUMNES DEL FR= BARRI

Fr. Expressada en % = fr · 100

Cirera

1

3,4%

Escorxador 3

10,3%

Centre

10

34,4%

Molins

4

13,7%

Rocafonda

3

10,3%

Vista Alegre

1

3,4%

Peramàs

2

6,8%

Plà Boet

2

6,8%

2

6,8%

1

3,4%

Fora Mataró

d’en de

La Llantia

B= 30

Suma = 1

Suma = 100%

12

10

8

6 2n ESO 'A' 4

2

0

2n ESO 'B'


Segons els gràfics, el barri on viuen més avis, es Cerdanyola, ja que es un barri tranquil, sense molta gent, seguit per La Llàntia i Cirera, el barri on es concentra més joventut, es el centre, degut a les botigues, i el moviment que hi ha, i el barri on hi ha més immigrants, es Rocafonda, ja que es el barri més barat que hi ha, i els immigrants acostumen a tenir pocs diners A continuació, hos ensenyem un mapa, on hi ha delimitats els barris de Mataró.


A continuació, ficarem unes cartes, de uns lectors de la revista, que ens parlen del seu barri. Mohamed Alhaidi Hola, em dic Mohamed, visc al barri de Rocafonda, fa uns em vaig mudar a viure a Catalunya. Des de aquell dia, visc a Rocafonda. Allà tots m’accepten, no sóc l’únic de nacionalitat musulmana. Els meus fills van a l’escola Rocafonda. Fa poc, van fer un parc nou, que fa del nostre barri, més maco. Maria Lluisa Fernandez Bon dia, sóc la Maria Lluisa, tinc 72 anys, i m’agrada molt la vostra revista. Visc al barri de Cerdanyola, amb el meu home Eduard Garcia. És un barri molt bonic, i tranquil. M’agrada passejar, amb el meu home, i el meu gos ‘Luli’. El barri és molt maco per passejar, ja que té un gran parc, amb una font, herba, sorra, jocs... Espero que hos agradi el meu barri. Atentament, Maria Lluisa. Oscar Ruiz Felip Hola! Sóc l’Oscar, i tinc 23 anys. Visc al centre. Aquest barri m’agrada molt, perquè és on hi ha més botigues, bars, restaurants... Em va costar molt, trobar un pis, al centre, que s’adaptés a les nostres condicions, però finalment el vaig trobar. Visc amb uns amics de la universitat, entre tots, paguem els rebuts. El meu barri, m’agrada molt, coneixo a la gent del voltant, i els meus pares viuen a prop meu. Una de les coses que més m’agrada del centre, es la riera, ja que és on hi ha més botigues, allà trobes tot el que necessites. Marta Vades Liro Bona tarda, sóc la Marta, i tinc 43 anys. Visc al barri de l’Havana, a una caseta propera a la platja. M’agrada molt, es petita, però molt acollidora. Estic a dos minuts de la platja, i tinc el club nàutic molt a prop. Els meus veïns, son gent gran, els agrada passejar per la platja, diuen que es bona per la circulació. La característica que més m’agrada de l’Havana, es la platja, ja que es meravellosa. La vostra revista m’agrada molt, es molt interessant, me la compro sempre que surt!

11.cartes al director


Tancament del CE Mataró Benvingut Sr: Lluís Sardà: Hem dirigeixo a vostè per comunicar-li que no estic d’acord, en el tema del tancament del centre esportiu de Mataró, perquè a causa de els seus 99 anys, les seves instal·lacions, no estaven en condicions per fer ús ara. I no tenien tants diners com per fer les reformes que els inspectors de sanitat, van dir i sinó les instal·lacions tindrien que tancar. Perquè jo penso que tindríeu que haver fet un comunicat a tots els socis, i a tots els habitants de la ciutat, per avera si es podria fer alguna millora o algun pacte, que es pogués arreglar sense tenir que tancar. I per això en comprometo a fer la denuncia hem nom meu hi de tot el poble que vulgui participar. Atentament: Anna Fossas Salutacions


12.Reportatge Denuncia El lector que ha escrit a la revista denunciant ha sigut la Laia Grau, treballadora de l’hospital de Mataró, al sector de psiquiatria.

No adaptats

El carrer de Sant Antoni no es pot accedir aquest banc perquè hi ha esglaons, haurien de fer, una rampa de alumini per els discapacitats.

La Escaletes no esta adaptades perquè hi ha molta inclinació i perquè els minusvàlids tenen dificultats per baixar i pujar. Haurien de fer un altre pas, més adaptat.

Adaptats

Aquesta farmàcia que esta a la riera esta adaptada perquè no hi han escales i poden excedir les persones amb discapacitats i les mares amb els nens petits.

Aquesta vorera del carrer Sant Josep es una de les adaptades perquè té una rampa i d’aquesta manera poden accedir les persones amb discapacitats.


14.Receptari de cuina de la edat medieval

Rostit de gat Lògicament les proporcions de l’elaboració d’aquesta recepta, que no sembla gens adequada a la cuina dels nostres temps. S’inclou mes aviat com una curiositat. Elaboració: Degollem un gat, llencem el cap, (hom deia que aquell que menges el cervell, es trastocaria) li traiem la pell, obrim i el netegem bé, emboliquem l’animal amb un drap net, i el soterrem durant un dia i una nit. Desprès el destapem, llevem el drap disposem el gat en un ast. El posem a coure ondant-lo en una picada d’all i oli. A mida que vagi rostint-se, l’assotem amb unes branques verdes. Qui sigui tendre, el tallem a atroços i el posem en plats, regant-lo damunt amb all i oli que resti. Qui el menja comprava que es un vianda de singular.

La manera de preparar els fideus a la edat mitjana Fa molt de temps, que es coneix l’esxistencia d’una pasta alimentaria que va entrar al nostre país a travès dels àrabs, segons es diu al llibre història de la gastronomia espanyola, de Manuel Martinez. Aquesta pasta era molt apreciada


al-andalus, Kinafa o Aletria. Els ingredients uqe s’utilitzaben per elaborar-la, eren: llevat, farina, aiga de flor de taronger, aiga de roses i aigua. Desprès de deixarla reposar es feia passar la pasta per un embut especial, amb diverses sortides, i s’aconswguien imediatament, una mena de fideus gruixuts que desprès s’utilitzaben per preparar diversos plats.

El piment o hipocràs. El piment o hipocras s’utilitzava per acompanyar a les neules. També hi ha altres testimonis històrics que ens demostren que les classes privilieggades era obligat al final dels banquets pendre neules amb el piment o hipocras.El rei Pere el cerimoniós obligava els copers de la seva cort a servirl-li la copa de piment , si en acabar l’apat el monarca volia unes neules per postres. El vi a de ser blanc o rosat ,amb una graduació aproximada als 13ºC, si barregem respedures de pebre negre massis força canella , clau , ginabra i mel , ho remenem poc a poc perque el vi es avagi aromatintzan i el probarem cada dues hores , per si s’ha de afegir alguna especie mes . Em de saber que ha de tenir un gust tan de canyella com de mel i del ginebra per damunt dels altres ingredients, concervarem aquesta barreja tota la nit per recollir el voquet l’endemà.Despres filtrarem amb un drap ven fi blanc i el sarbirem fresc .


Curiositats! Sabies que... La dentadura La primera dentadura postissa de l’any 1450,consisteixen en dents de ossos units amb budells d’animal .

Cal portar-se bé A l’imperi bizantí a l’adulteri estava penat amb la dent i el càstig per els culpables , els hi tallaven el nas.

Carles Carles I d’Espanya i V d’Alemanya , va venir al món de una forma curiosa. La seva mare , la reina Juana es va sentir indisposada , es va disculpar per anar al lavabo i allà va néixer el futur emperador .


Mala olor A l’edat medieval els ventalls no es feien servir per la calor sinó per la mala olor que eixalava el cos de les persones per sota dels vestits .

Les robes Les robes estaven fetes pesades per contindré les olors de les parts intimes del cos.


Els casaments Els casaments es celebraven a principis d’estiu , la raó era perquè al primer ban de l’any era el Maig llavors el Juny la olor d eles persones era tolerable ,encara que alguns eren molestos ,les novies portaven rams de flors al costat del cos , en els carruatges per disfressar el mal olor. Així va néixer la tradició del ram de novia.


BIBLIOGRAFIA Roser Diaz, Joan Ferreres i Imma Font. “El Mataró de les muralles”. Joaquim Llobet “Mataró, dels orígens de la vila a la ciutat contemporània. Enciclopèdia del club súper 3 Llibre de receptes catalanes, de l’edat medieval Arxiu municipal de Mataró.


NETGRAFIA http://www.mataro.cat/web/portal/ca/index.html http://ca.wikipedia.org/wiki/Castelldeburriac http://www.portalmataro.com http://www.poblesdecatalunya.cat http://www.laguiademataro.com http://www.diarimataro.com http://www.ajmataro.es http://www.rutamodernisme.com/puig/c/mataro.html http://www.blauweb.es/noidex/index.html www.curiosidadesdelaepocamediavaldecatalunya.es http://www.artelista.com/pintura-mural.html

http://www.taringa.net/posts/info/7547931/la-edad-media-_-curiosidades-ymas___.html

Tamb茅 donem les gracies a la botiga Can patuel de Matar贸 per deixar-nos les seves disfresses per fer el treball i per fer-nos unes fotos.


En aquesta revista, trobareu informació sobre l’edat medieval.Coneixereu el passat i el present de Mataró, i a més a més fotos antigues, renovades. A part trobareu el suplement amb algun famós explicant el seu paisatge favorit, i també una visita guiada per Mataró.

Jo he sigut la portaveu del grup, he estudiat velles i historiadora. Jo he estudiat perarts, ser fotògrafa, he sigut la encarregada del material, i he estudiat alguna cosa de història a la universitat de Barcelona .

Jo he fet la part de curiositats, he sigut historiadora i he estudiat art durant 5 anys, a la universitat de Barcelona.

Jo he estudiat a la universitat de Oxford, durant 4 anys, i sóc llicenciada en física quàntica

Jo he fet de guia , he acompanyat a les sortides, als meus companys.


Valoració dels alumnes del treball de Síntesi Nom de l’alumne: Eduard Ruiz i Matamoros Curs:2n Eso ‘’B’’ Nom del responsable de l’equip: Alba Castel i Castilla Valora la feina del teu cap d’equip: es mereix un 7, perquè crec que ha treballat bastant. Valora la feina que has fet tu mateix: Hem mereixo un 5, perquè no he treballat el suficient. Valora el treball en grup del teu propi equip: mereixem un 9, perque encara que jo no hagi treballat el suficient els altres si. Treball de Síntesi: 9,5 Ha assolit els continguts i objectius que es proposaven: 5 Has trobat el treball interessant: un 4 Comentari personal: -Has trobat alguna dificultat en la realització del treball o amb els membres de grup? Per què? Si he trobat alguna dificultat perquè ens han donat molt poc temps. - Què és el que valores més positivament d’aquest treball? Què has après? La col·laboració de tot el grup


Valoració dels alumnes del treball de Síntesi Nom de l’alumne: Jennifer Muñoz del Rio Curs:2n Eso ‘’B’’ Nom del responsable de l’equip: Alba Castel i Castilla Valora la feina del teu cap d’equip: 7,5, perquè ha treballat però li ha costat Valora la feina que has fet tu mateix: 7,5, he treballat el suficient per poder aprovar Valora el treball en grup del teu propi equip:8, tots menys a alguna persona, en algun moment no ha treballat. Treball de Síntesi: un 9 Ha assolit els continguts i objectius que es proposaven: 7,5, alguna vegada Has trobat el treball interessant: 6, algunes parts les he tret avorrides Comentari personal: -Has trobat alguna dificultat en la realització del treball o amb els membres de grup? Per què? Si, perquè ens alguna persona feia que la resta del grup es distreies. - Què és el que valores més positivament d’aquest treball? Què has après? Valoro positivament la convicencia.


Valoració dels alumnes del treball de Síntesi Nom de l’alumne: Alba Castel Castilla Curs:2n Eso ‘’B’’ Nom del responsable de l’equip: Alba Castel i Castilla Valora la feina que has fet tu mateix:hem mereixo un 8 Valora el treball en grup del teu propi equip:un 8,5 Treball de Síntesi: un 8 Ha assolit els continguts i objectius que es proposaven: 9 Has trobat el treball interessant: 7 Comentari personal: -Has trobat alguna dificultat en la realització del treball o amb els membres de grup? Per què? Si, perquè la indisposició de un membre del grup a l’hora de treballar. - Què és el que valores més positivament d’aquest treball? Què has après? El que més valoro, es el treball en grup, he après cosas de l’edat mitjana


Valoració dels alumnes del treball de Síntesi Nom de l’alumne: Anna Fossas Garcia Curs:2n Eso ‘’B’’ Nom del responsable de l’equip: Alba Castel i Castilla Valora la feina del teu cap d’equip: Li fico un 8 Valora la feina que has fet tu mateix:jo crec que he participat el suficient per poder arpovar i hem fico un 8 Valora el treball en grup del teu propi equip: Crec que la majoria de gent ha treballat molt i fico un 7 Treball de Síntesi: ens mereixem un 8 Ha assolit els continguts i objectius que es proposaven: Crec que si, i hem fico un 7 Has trobat el treball interessant: Si, i hem fico un 8 Comentari personal: -Has trobat alguna dificultat en la realització del treball o amb els membres de grup? Per què? He trobat alguna dificultat a l’hora de treballar, perquè algun membre del grup no treballava. - Què és el que valores més positivament d’aquest treball? Què has après? Valoro més positivament, el treball de grup i la relació.


Valoració dels alumnes del treball de Síntesi Nom de l’alumne: Nadina Floriach Torres Curs:2n Eso ‘’B’’ Nom del responsable de l’equip: Alba Castel i Castilla Valora la feina del teu cap d’equip: un 8 Valora la feina que has fet tu mateix:un 8 Valora el treball en grup del teu propi equip:un 8,5 Treball de Síntesi: un 7 Ha assolit els continguts i objectius que es proposaven: un 8 Has trobat el treball interessant: Si,un 7 Comentari personal: -Has trobat alguna dificultat en la realització del treball o amb els membres de grup? Per què? Si però algun membre del grup, no ha fet gaire cosa, i li ha costat ficar-se a treballar. - Què és el que valores més positivament d’aquest treball? Què has après? El que valoro més del treball, es el grup. Hi he aprés més coses de l’edat mediaval.

Treball de Sintesi 2n ESO 'B'  

És tracta del treball de Sintesi de la classe de 2n ESO 'B', el nostre grup està format per la NadinaFloriach, l'Anna Fossas, L'eduard Ruiz,...

Treball de Sintesi 2n ESO 'B'  

És tracta del treball de Sintesi de la classe de 2n ESO 'B', el nostre grup està format per la NadinaFloriach, l'Anna Fossas, L'eduard Ruiz,...

Advertisement