Page 1

 


G11a

B11c

G1 1b

B1d

B 1e

B1f

B11g

B1 1h


Beste leerling, ouders/verzorgers, Er komt een spannende tijd aan: de keuze van een nieuwe school. Vandaag, 27 januari, opent het Augustinianum zijn deuren, vooral voor de leerlingen groep 8 (en 7) en hun ouders. Jullie zijn van harte welkom! Een programma voor deze Open Dag heb je bij binnenkomst gekregen. In dit boekje vind je informatie over de onze school: lessentabel in de brugklas inhoud van de mentorlessen buitenlesactiviteiten gymnasiumbrugklas begeleiding in en na de brugklas ervaringen van brugklassers toelatingsprocedure voor leerlingen met LGF informatie over de oudervereniging In de Open Dag-tas vind je daarnaast nog de folder ‘Acht-op-Aug’, een nummer van het Guustje (onze schoolkrant speciaal voor brugklassers), een pen en een sleutelhanger. Ook is er een inschrijfformulier bijgevoegd. Als je je bij ons wilt aanmelden, kun je dat thuis alvast invullen en meenemen naar de inschrijfmiddag of -avond op 11, 12 of 13 maart 2013.Vanzelfsprekend kun je dit formulier ook terugvinden op onze site. Het Augustinianum heeft ook een website waarop je alles over onze school kunt vinden: www.augustinianum.nl Soms heb je toch nog vragen die niet beantwoord zijn, of wil je eerst nog iemand van school spreken voor je je keuze maakt. In dat geval kun je contact opnemen met de afdelingsleider brugklassen: de heer Hamid ait Oumghar (h.aitoumghar@augustinianum.nl of telefonisch via 040-211 10 69). Ik wens jullie veel plezier vandaag en succes bij het kiezen van de school die bij jou past!

Maarten de Veth, Rector Augustinianum


Open Dag 2012


Lessentabel in de brugklas

Vak Nederlands

havo/vwo

gymnasium

4

3

Latijn en antieke cultuur

               

2

Frans

3

3

Engels

3

3

Geschiedenis

2

2

Aardrijkskunde

2

2

Wiskunde

4

4

Natuurkunde en Techniek

2

2

Biologie

2

2

Beeldende Vorming

2

2

Drama

1

1

Levensbeschouwing

2

2

Lichamelijke opvoeding

3

3

Mentorles

2

2


Impressies 1e schooldag


Inhoud van de mentorlessen in de brugklas Naast ‘Leefstijl’ besteden we in de brugklas in de mentorlessen aandacht aan de volgende onderwerpen:

kennismaking met elkaar en de school hoe blijven we een fijne klas? pesten doen we niet! test je kennis van de school computerschoolvragenlijst: motivatie en welbevinden onthouden, hoe doe je dat? geheugenoefeningen hoe gaat het met jou: enquĂŞte over jezelf in de klas leren leren en huiswerkaanpak veilig op je fiets: je eigen fietsroute en het verkeer nabespreking proefwerk en overhoring huiswerkrooster en voorbereiding op de proefwerkweek (studierooster) hoe blijf ik bij de les? concentratie-oefeningen mentorgesprek en rapportbespreking leesvaardigheid en luistervaardigheid oefenen oefening in meerkeuzewerk schema's en samenvattingen in samenwerking met andere vakken aantekeningen maken: hoofd- en bijzaken hoe kies je voor de tweede klas: havo, atheneum of gymnasium samenwerken: hoe helpen we elkaar?


Augpop


Buitenlesactiviteiten

schoolmuziekbands: AugPOP toneelvoorstellingen en theaterprojecten sport- en speldag (introductie brugklas) zomersportdag & wintersportdag sport extra voor bovenbouw dagexcursies in klassenverband (Efteling, Parijs) buitenlandse reizen (Rome, Berlijn, Barcelona, Londen, ski-reis) ’t Guustje: Auguppenschoolblad derdewereldacties kerstviering en -activiteiten carnavalsfeest, schoolfeesten, eindexamengala klassenweekends- middagen brugklastoneelvoorstellingen theaterbezoek internationale uitwisselingsprogramma’s Duitsland project “Meiden en Techniek” en “Technific / LEGO” Olympiades, Universum en JetNet (Tue en Philips Natlab) kangoeroewedstrijd wiskunde Augweek: projectweek voor alle klassen

           


Projectweek gymbrugklas


Gymnasiumbrugklas   Naast de havo-vwo-brugklas heeft het Augustinianum ook een gymnasiumbrugklas, bestemd voor leerlingen die een extra uitdaging willen en aankunnen. In de gymnasiumbrugklas krijgen de leerlingen, naast de vakken van de havo/vwo-brugklas, ook 2 uur Latijn en antieke cultuur. Bij een aantal andere vakken wordt voor deze leerlingen de stof versneld aangeboden. Daardoor is er ruimte voor verdieping, verbreding en bijzondere projecten, bv. bij Engels, wiskunde en Frans.

Wie kan tot de gymnasiumbrugklas worden toegelaten? Het zal duidelijk zijn dat naast een goed advies (vwo) en een hoge citoscore (vanaf 546) ook een brede belangstelling, motivatie en doorzettingsvermogen voor de toelating een rol spelen. Een havo/vwo-advies is bespreekbaar in combinatie met een hogere cito-score en een positief advies vanuit de basisschool.

Kun je na de brugklas havo/vwo alsnog naar het gymnasium? Leerlingen die aan het eind van de brugklas uit de andere (havo/vwo-) brugklassen naar de 2e klas gymnasium willen doorstromen kunnen via een inhaalprogramma Latijn (laatste trimester brugklas) aansluiting vinden. Overigens is ook in de havo/vwo-brugklassen antieke cultuur een keuzevak, dat gelijk loopt met antieke cultuur uit de gymnasiumbrugklas. Mede daardoor is de overstap naar gymnasium-2 mogelijk.

         

     

             


Schoolfeest


Begeleiding in en na de brugklas

Het Augustinianum kent een prima systeem van begeleiding. In de mentorlessen van leerjaar 1, 2 en 3 krijgt de leerling onder begeleiding van de mentor bijzondere aandacht bij het ‘leren leren’. In leerjaar 2 wordt gestart met de methode ‘Leefstijl’, in havo 3 zijn we nu 4 jaar bezig met ‘HACO’.

Verder zijn er onderstaande begeleidingsactiviteiten: mentorlessen in de hele onderbouw begeleiding door de mentor in alle leerjaren extra begeleiding Frans, Engels, Wiskunde en Nederlands (begrijpend lezen) voor brugklasleerlingen huiswerkbegeleiding: individuele huiswerkbegeleiding voor brugklasleerlingen leren werken met planningboekje screening dyslexie voor alle brugklasleerlingen extra spellingslessen voor brugklasleerlingen extra begeleiding indien nodig n.a.v. rekentoets keuzebegeleiding en oriëntatie op studie en beroep tutorbegeleiding (ouderejaars) voor verschillende vakken Begeleiding door counselors Brugwachters als vraagbaak voor brugklasleerlingen

Wintersportdag


Ervaringen van brugklassers Vóór het begon Aan het einde van de zomervakantie werd ik een beetje zenuwachtig. Het einde van de vakantie kwam namelijk in zicht en het schooljaar zou bijna beginnen. Naar een andere school, zware boekentassen, verder fietsen, eerder opstaan, met een groepje meefietsen, een andere route fietsen, andere pauzes, niet meer naar huis tussendoor, niet meer zo heel vroeg uit. Ook heb je een nieuwe klas en nieuwe docenten en nieuwe vakken. Je hebt veel meer huiswerk. Toen ik de eerste ochtend wakker werd dacht ik: ‘nu ben ik een brugwup’. Ik was bang dat dat naar je geroepen zou worden, maar dat viel gelukkig heel erg mee. Ik wil graag naar het vwo, dus ik ga hard mijn best doen. De eerste schoolweken Wat mij opviel de eerste dagen op school, is dat het drukker lijkt dan het is. Er zitten niet zo heel veel kinderen op school, maar het is toch lekker druk in de gangen bij de leswisseling. De tas is heel zwaar, op maandag weegt hij wel 9 kilo!! Maar gelukkig hebben we een kluisje. Ik vind het echt super leuk op deze school. Ik heb zeker de goede keus gemaakt!!! We deden niet zo heel veel (de 1e dag dan..) vond ik. We hadden het er eigenlijk alleen over hoe je heette, hoe de docent heette en of je nog andere broertjes of zusjes op deze school had zitten. Het begon dus heel relaxed.. Ik kom het jaar gemakkelijk door, denk ik…. De introductie De eerste dag op het Augustinianum. We moesten om 8.30 op school zijn. Vandaag was er een introductiedagje met een speurtocht door het gebouw en een kennismakingsspel. De 2e dag was er ’s ochtends een openingsviering in de aula. Ik vond het heel leuk. Er werd mooi muziek gespeeld en er werd wat gesproken (hier waren ook de meeste ouders bij). De tweede week was er voor de brugklassers een soort ‘sportdag’. We moesten allemaal spellen doen, waarbij je punten kon scoren. Wie de meeste punten had, had dan DE BEER (knuffeltrofee) gewonnen…Helaas, we gingen goed vooruit, waren in het begin zelfs bij de meeste spellen eerste, maar daarna kwam de klas van mijn vriendin…en tja….jammer! De klas. Ik vind het Aug leuk en ik heb al snel veel nieuwe vrienden gemaakt. Heel fijn dat ik ook bij mijn oude klasgenoten en ook kinderen uit de buurt zit.

De pauzes In de pauzes en in de gangen ben ik heel lollig aan het doen. Een keer vloog ik zelfs door de gang, maar erg vond ik dat niet. Als het pauze is, heb ik altijd super veel honger! Dan ben ik in en rond het Atrium te vinden.


Het fietsen Ik heb veel vrienden, ook uit mijn oude klas De weg naar school kun je makkelijk vinden, dat is super relaxt. We hebben ontzettend veel lol onderweg. De leraren We hebben gelukkig geen stomme leraren. Ik vind het fijn dat ik zoveel jonge leraren heb, want die begrijpen je gewoon heel goed! Ik vind het leuk dat mijn zus hier ook op school zit, want zo kun je over de leraren roddelen. Het huiswerk We hebben al best veel proefwerken en s.o.’s gehad, maar ze waren niet echt heel moeilijk. Als je het huiswerk vergelijkt met de basisschool is het van bijna niets tot ineens heel veel. Daar moest ik erg aan wennen, maar nu gaat het al beter. Ik vond het huiswerk juist leuk. Ik raakte er zowat verslaafd aan!!! Ja, ik weet het, ik ben een beetje vreemd..maar ..ik vond het ECHT leuk, het ging goed…zo werkte ik alleen maar veel vooruit. Mama moest echt vaak zeggen: ‘doe nou eens rustig, ga nou eens iets ontspannends doen, iets wat je echt leuk vindt.’ Ik zei: ‘ja maar, dit IS voor mij leuk!’ Beter je huiswerk WEL maken dan het niet WILLEN maken! De schooldagen zijn niet zo erg lang en het huiswerk is echt niet zo veel als ik` gedacht had. De lessen (…) De volgende dag begon het echte middelbare schoolleven als brugwup. Ik was op dat moment echt heel zenuwachtig. We hadden die dag kennis gemaakt met de docenten en we kregen een beetje huiswerk op voor de volgende dag. In het begin dan schrik je heel erg en dan denk je; ‘moet ik al dat huiswerk voor morgen gaan maken?? Ik dacht het toch niet…!’. Maar als je eenmaal bezig bent dan valt het echt mee. (…) Gelukkig had ik voor de eerste twee SO’s een voldoende. Ik was er wel heel zenuwachtig voor, maar als je goed geleerd hebt, hoef je eigenlijk helemaal niet zenuwachtig te zijn. Ook ben ik blij dat ik een kluisje heb, anders dan sjouw je je een breuk en al helemaal als je 7 lesuren hebt. Als brugklasser heb je niet meer dan 7 uren (gelukkig). Er kunnen ook wel eens uren uitvallen. Dan heb je een tussenuur. Dan ga je naar een lokaal waar je dan aan de slag gaat met het huiswerk. Ik vind het vooral leuk om verschillende leraren te hebben. Buitenlesactiviteiten Ik zit al in een Popbandje bij Rik Polman; die man is muzikaal zeg! We hebben met de hele klas een toneelstukje opgevoerd voor groep 8; keigaaf! Aan het einde van de introductie gingen we met alle brugklassers naar de Efteling; We hebben ook leuke projecten, bv. Halloween bij Engels. Het eerste schoolfeest was wel even iets leuker dan op de basisschool!


Londen

H4 / V4

Berlijn

H5 / V5

Ieper V6

Sportoriëntatie H5 / V6

Barcelona

H5 / V5

Xanten

klas 2


Toelatingsprocedure leerlingen met LGF Toelating Voorafgaand aan de aanmelding vindt vaak al een oriënterend gesprek plaats tussen ouders en afdelingsleider, eventueel aangevuld met zorgcoördinator . De toelatingsmogelijkheden van de leerling op het Augustinianum worden in beeld gebracht. Alvorens toelating plaatsvindt, is er overleg met de basisschool, met eventuele begeleider(s) van de leerlingen en wordt daarvan verslag uitgebracht aan de toelatingscommissie. In het algemeen moet de leerling aan twee voorwaarden voldoen: minimaal het havoniveau aankunnen en beschikken over een voor de school hanteerbare problematiek (met betrekking tot gedrag en sociaal functioneren). Na de toelating Als de leerling is aangenomen, kan alleen interne begeleiding worden aangeboden, indien de leerling aan het begin van het schooljaar over een rugzak beschikt. Zodra de leerling is aangenomen, vindt er een intakegesprek plaats tussen de ouders en de leerling enerzijds en de toekomstige begeleider anderzijds. Tijdens dit gesprek wordt een begeleidingstraject uitgestippeld, zoals waar, wanneer, inhoud van de begeleiding en hoe het contact met thuisfront verloopt. De leerling wordt door de school bij REC Chiron aangemeld i.v.m. de ambulante begeleiding en supervisie vanuit een AB-school. Er wordt een plan van aanpak (begeleidingstraject) opgesteld en er is met REC Chiron regulier contact over de voortgang van de begeleiding. REC Chiron kan verder een rol spelen bij: teamvoorlichting, voorlichting ouders/personeel, consultatie en ondersteuning bij speciale problemen, scholing / supervisie en coaching rugzakbegeleiders, klassenvoorlichting, ondersteuning bij signalering ASS-problematiek. Vlak voor de zomervakantie wordt de leerling uitgenodigd om samen met begeleider een rondgang te maken door de school. Speciale aandacht is er dan ook voor het gebruik van bijzondere ruimtes zoals het atrium (de pauzeruimte), mediatheek, fietsenstalling, ronde zaal, aula, gymzaal enz. Desgewenst kan de leerling ook al voor de vakantie over de boeken beschikken. Begin schooljaar Zodra het schooljaar is begonnen worden alle docenten vóór de eerste les op de hoogte gebracht van de problematiek en bijzondere aanpak van de betreffende leerling. Mentoren zorgen ervoor dat deze informatie, eventueel aangevuld met naam en e-mailadres van de begeleiders, de vakdocenten bereikt. Start begeleiding door auti-coach of Spectrum Brabant Vanaf week 1 of 2 start de individuele (één op één) begeleiding. Tijdens de 1e en eventueel 2e bijeenkomst worden de afspraken binnen de school doorgenomen, maar ook wordt er aandacht geschonken aan het verwachtingspatroon van de leerling. Hierbij wordt eventueel gebruikgemaakt van het boekje “handig in je pocket”. De daaropvolgende gesprekken zullen altijd een vaste kern bevatten, zoals: agenda en cijfers, planning, nabespreking proefwerken, lopende zaken (invulling pauze, klasgenoten, zaken die leerling zelf aandraagt). Bij elk begeleidingsgesprek vindt er een korte verslaglegging plaats. De leerling krijgt het origineel mee naar huis, hij/zij gebruikt hiervoor een mapje. De begeleider stopt een kopie in zijn eigen map. Communicatie Gedurende het schooljaar houdt de begeleider contact met mentor en vakdocenten. Indien gewenst zal de begeleider ook regelmatig (wekelijks/maandelijks) mailcontact met de ouders onderhouden. Voor een aantal leerlingen geldt dat zij ook buitenschools begeleid worden door TBA, Steunpunt Autisme of andere instellingen. Ouders wordt aangeraden om ook met deze mensen zo vroeg mogelijk in het schooljaar contact op te nemen en eventueel een gesprek op school te voeren. Het begeleidingstraject kan gedurende het jaar worden bijgesteld naar aanleiding van cijfers of bijzondere problematiek. Informatie bij: Hamid ait Oumghar, afdelingsleider brugklas en 2-3 vwo hamid@augustinianum.nl 040-211 10 69


Sportdag


Â

Oudervereniging Augustinianum De Oudervereniging Augustinianum (OVA), waarvan alle ouders automatisch lid zijn, biedt een prima mogelijkheid voor ouderparticipatie. De OVA stelt zich namelijk ten doel de samenwerking tussen school en ouders te bevorderen, om gezamenlijk de kinderen een optimaal klimaat te bieden voor hun ontwikkeling en vorming. De leden van de OVA bieden daarnaast ook praktische hulp bij allerlei activiteiten rondom school. Het bestuur van de oudervereniging speelt een belangrijke rol in het organiseren en onderhouden van de contacten tussen ouders en school. Het bestaat uit 8 tot 15 ouders, die tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering voor maximaal vier jaar worden gekozen. Bestuursleden zijn actief in verschillende commissies, die zich bezig houden met o.a. klankbordgroepoverleg, thema-avonden, buitenlesactiviteiten, diploma-uitreiking, open dag, het organiseren van de algemene ledenvergadering. Het bestuur vergadert maandelijks op dinsdagavond. Tijdens deze vergaderingen is de schoolleiding regelmatig aanwezig om met de OVA te praten over de lopende zaken en toekomstige ontwikkelingen. Het bestuur wordt zo in de gelegenheid gesteld mee te denken en ideeĂŤn aan te reiken.

Klankbordgroep OVA Een aantal leden van het OVA-bestuur (aangevuld met andere ouders) maakt deel uit van een klankbordgroep: ouders die minimaal een maal per trimester met een teamleider spreken over alle zaken die voor ouders in relatie met de school van belang zijn. Een klankbordgroep heeft een adviserende en meedenkende functie. Uit het overleg kunnen aandachtspunten komen voor en van zowel ouders als afdelingsleiders. Er wordt jaarlijks een ouderklankbordgroep gevormd en ouders uit alle leerjaren worden uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Ouder-info-lijn De landelijke overkoepelende organisaties van ouders in het onderwijs hebben een (gratis) telefoonnummer geopend voor vragen over onderwijs. Deze kunnen gaan over praktische zaken als lesgeld of vakanties. Er zijn specialisten die antwoord kunnen geven of weten waar u dat kunt vinden: 0800-5010. Deze lijn is op werkdagen open van 10.00-15.00 uur, vakanties uitgezonderd.

Bestuur OVA Voorzitter/penningmeester Fred de Wit Florapark 13 5644 BW Eindhoven Secretaris Nelleke Veldhuizen Hoog Geldrop 69 A 5663 BC Geldrop Leden Calice Wijffelaars Gimli 2 5661 AP Geldrop Emy van Maaren Arieslaan 3 5632 AS Eindhoven Ada v. Straalen Sophia v Wurtemberglaan 58 5616 BR Eindhoven Annet Wijers Laan v Tolkien 203 5661 AB Geldrop Doria Kuiper Zilvermeeuwlaan 15 5613 CK Eindhoven Elly Keijsers Eversveld 10 5662 HZ Geldrop Joris Westerwoudt Tuinstraat 4 5611 PL Eindhoven

040-2119597 Freddewit@planet.nlSecretaris 040-2850251 / 06-57590042 nellekeveldhuizen@online.nlLeden 040-2860256 / 06-14801977 c.wijffelaars@onsbrabantnet.nl 040-2565229/06-12925301 emyvanmaarenheyligers@gmail.com 040-2910987/0650685555 ada.van.straalen@lvsc.nl 040-2863049/06-24786473 ablwijers@onsbrabantnet.nl 040-2373237/ 06- 23204287 helenekuiper@hotmail.com 040-2858467 ellykeysers@onsbrabantnet.nl 040-2127017/06-55847622 Joris.westerwoudt@gmail.com


Brugklastoneel


Augweek


Open Dag infoboekje  

Open dag infoboekje

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you