Page 1

portfolio. August Nordqvist august.nordqvist@gmail.com +46-70 353 24 11


bastionen. master thesis project In my degree project, I wanted to explore the relationship between architecture and human behavior and how it can be used as a base in a design project. My way of exploring this relationship was to approach the project with a starting point in an academic field outside of architectural theory, a field where the spotlight is on humans. I landed in using sociology as a starting point because sociologists try to understand and explain the social processes that affect human actions and behavior. I wanted to explore how sociologists that study urban environments look at the places in a city where people tend to stay. The chosen site is located on the south canal bank across Malmรถ Central Station. The site today consists of a small quay and a small patch of greenery. Many people walk past the site, on their way between the station and central Malmรถ. But few people linger on the site and even fewer use it. The design phase resulted in a quay with a new design aimed at seating opportunities, movement along the canal and strengthen connections between the street and the canal. A new building is also added on the street level, with facilities for buying food and beverages.


A new connection is created across the canal to establish a new pedestrian path towards Stortorget and the inner city.

Previously, Malmรถ Central Station marked the boundary between the inner city and the great shipping yard just north of the city. Today the station area is still a noticeable border between the historic city center and the new urban developments taking place at the now-abandoned shipping yards.

A new building is added along the busy street close to the new pedestrian path.

The connections between the street level and the canal are strengthened.

Urban rooms at a smaller scale are created throughout the site.

Malmรถ Central Station

Stortorget

Site plan 1:4000


1. Sightseeing boat stop 2. Sightseeing ticket office and summer cafe 3. Rail replacement bus stop 4. New pedestrian bridge 5. Bike stands 6. Underground shelter 7. Small restaurant

15.

8. Bus stop for airport coaches and long-distance buses 9. Coffee house 10. Public toilets 11. Kiosk 12. Pedal-boats for rent 13. Pedestrian street 14. Local bus stop 15. Malmรถ Central Station

14.

12.

4.

11. 9.

7. 1.

8.

6.

2.

10.

5. 3.

13.

Site plan 1:800


Isometric axonometry showing the new design. The added pedestrian bridge offers an easier way to cross the canal without cars nearby.

Places to sit

Flexible seating

Food and people watching

Pleasant sound levels

Places to stop at

Thresholds

Things to look at

Objects for interaction


Public facilities

Overhanging roof

Facade benches

Green arbor

Exploded axonometry of the building The arbor with its greenery and facade benches frames the graveled path that goes along the building.


The seating steps provide easy access between the street level and the canal level.


Previously being a narrow quay surrounded by fences, it now consists of generous seating steps facing the canal. Built-in flowerbeds and a canal fountain contribute to a more pleasant environment down by the water. The sightseeing ticket office/ summer cafe has a central location on the quay, with a roof accessible from the street level. The main material is limestone and the seating surfaces are made out of larch wood, similar to the facade benches of the building on the street level. There is a lot of movable seating down on the canal level, to increase social comfort.

Section 1:400


Section 1:100

Step 300mm Stair 1200mm

Plan 1:50

Step 900mm Walking surface 3000mm

Seat 450mm Seating steps 3600mm


The moveable urban furniture makes the site more adaptable for different kinds of social interactions.


urban shelter. fourth year - partly together with Caroline Alm & Nellie SalgĂĽrd In Manila, Philippines, many people live under very poor conditions and creating adequate housing for the urban poor comes with a lot of challenges. The slum upgrading program have shortcomings and many things can be done to improve the situation. The site, which today is occupied by informal settlers, is located in a central spot in Manila. Starting as a group project, we tried to create a neighborhood that offers not only social housing but also an environment that enriches and improves the lives of the residents. My individual housing project aims to create affordable housing units that not only are liveable but units that actually can be a nice home for a family. The cramped housing conditions in Manila resulted in the smallest units having lofts, to provide private space for the family members. The house, as well as the neighborhood, is designed with sustainability in mind, in regards to both social, economic and environmental aspects.


Future train station

Small shops

Pick-up zone

Benches

Playground

Creek

50m

20m

IX

IV

VI

VIII

VI

98 units

120 units

70 units

68 units

VI 82 units

V

A

III

II

A 45 units

III

V 59 units

IV 65 units

Site plan 1:2000

50m

20m

5m

Arcades

Market

Community center

Basketball court

Pergola

Urban farming


The buildings vary in height from nine to two stories. The taller buildings are positioned so that they help direct wind down to the street level. Private outdoor spaces on the roofs are available on all buildings. The upper floors all are residential with the ground floor varying in use with most commercial services located in the north-west corner of the site.

Isometric illustration of the neighborhood


Roof terraces

Mixed-use

Directing winds

Sight lines

Building heights

Section A-A 1:1000


20m

5m

Second floor 1:200


yralaS woL rof tinU seeyolpmE tnemnrevoG

tinu tekram nepO

s 24 – tekraM nepO 8 :stinu fo rebmuN mnrevoG yralaS woL 8 :stinu fo rebmuN

3.

Unit for Low Salary Government Employees

Open market unit

Open Market – 42 sqmUnits 8 Open Market Number of units: 8 42 sqm

– gnisuoH dezilaicoS 63 :stinu fo rebmuN

Low Salary For Government Employees – 36 sqm 8 Units Low Salary Government Employees Number of units: 8 36 sqm

ub dna gnivil rof tinU fo rebmuN .)tfol mqs

Unit for living and business – 31-36 sqm (+ 16 7 Units For Living And Business sqm loft). Number of units: 7 31-36 sqm + 16 sqm loft

Socialized Housing Housing – 24 sqm (+ 16 sqm loft) 36 Socialized Units Number of + units: 36 24 sqm 16 sqm loft

secaps laicremmoC tnaruatser egarag gnikraP

3.

Commercial spacesspaces – Two shops & one Commercial with two shops restaurant and one restaurant Parking garage Parking garage

Open market unitOpen market unit

Unit for Low Salary Unit for Low Salary Government Employees Government Employees Open Open Market – 42 sqm Market – 42 sqm of units: 8 Number of units:Number 8 Low Salary Government Employees – 36 sqm Low Salary Government Employees – 36 sqm of units: 8 Number of units:Number 8 Socialized Housing – 24loft) sqm (+ 16 sqm loft) Socialized Housing – 24 sqm (+ 16 sqm of units: 36 Number of units:Number 36 for living and business – 31-36 sqm (+ 16 Unit for living andUnit business – 31-36 sqm (+ 16 sqm loft). Number of units: 7 sqm loft). Number of units: 7

Units for both living and business

Commercial spaces – Two shops & one Commercial spaces – Two shops & one restaurant restaurant Parking garage Parking garage

Open Market Unit 1:100

Unit For Low Salary Government Employees Socialized 1:100

1:20

housing units

Socialized Housing Unit + Loft 1:100


North elevation 1:200


West elevation 1:250

Section 1:250

1:20

1:50

1:100

1:200

0

0.2

0.4

0.6

0.8

1m

0

0.5

1

1.5

2

2.5m

0

1

2

3

4

5m

0

2

4

6

8

10m


The rooftop terrace work as a common space for the residents of the house. The shared outdoor space makes room for both recreation and socialization.

The exterior walls are made out of concrete hollow blocks. The cost is low and the installation is fast. The blocks provide good thermal comfort and high fire resistance.

The walls by the atrium stairways are made out of concrete hollow blocks stacked on their side. This way air can flow easily into the atrium and ventilate the building.


uq. Fourth year The University of Queensland campus area is situated right along the Brisbane River. A new conference center is being built right where the catamarans used for public transport make land. The existing road will no longer be a thoroughfare for cars and instead, the university gets a new river entrance, close to both public transport and recreational areas. The new developments not only facilitate a conference establishment, but also a lecture hall, a restaurant and seminar rooms. The large foyer faces the river and several terraces along the river facade provide large outdoor spaces with an amazing view. The exterior walls are made out of in situ concrete pigmented red, relating to the red soil of the riverbank. In addition to the conference center, a new art gallery with a sculpture garden is added to the site.


The campus riverfront is dominated by cars.

Thoroughfare is changed to turning points.

Site plan 1:2000

New buildings and a sculpture garden are added to the site.


Isometric illustration of the conference center and the gallery


B

A

A

B Ground floor 1:400

Elevation north-east 1:400


The foyer opens up towards the Brisbane River.

Section A-A 1:400


Sektion B-B 1:200

Section B-B 1:200


amiralstaden. fifth year - together with Maria Kempe Malmรถ Municipality is working to enhance the community and the quality of life among elderly people in the city. Daily activities can reduce the isolation and loneliness, and give support in physical and psychological achievements. A new activity center for senior citizens is added to the neighborhood of Amiralstaden, close to the city center. The site is next to a closed off industrial area currently undergoing redevelopment and right on the intersection of main pathways linking together different parts of Malmรถ. The new developments relate to the existing buildings on the site with its industrial character, small-scale buildings, and brick walls. Focusing on inclusive design and a welcoming atmosphere, the activity center is not supposed to have the feeling of being an institution, but rather a place for the citizens of Malmรถ to meet and socialize.


Barriers and closed areas

Main pathways - a central node

Demography

to alkway Main w em Värnh

Annelund 2164 inhabitants 94 inhabitants >75 years old

Main w alkwa to Mölla y n

Törnrosen 3800 inhabitants 121 inhabitants >75 years old

Main w a Rosen lkway to gård

Annelund 2164 inhabitants Lönngården 94 inhabitants >75 years old

1714 inhabitants >75 years old

Törnrosen 57 inhabitants 3800 inhabitants 121 inhabitants >75 years old

Persborg

Lönngården 2163 inhabitants 1714 inhabitants 57 inhabitants >75 years old 109 inhabitants >75

to alkway Main w enborg August

4298 inhabitants >75 years old

Norra Sofielund 139 inhabitants 4298 inhabitants 139 inhabitants >75 years old

Sofielund Industrial Area

Sofielund26 industrial area inhabitants 26 inhabitants 0 inhabitants 0 inhabitants >75 years old >75

Municipality owned Privately owned

Location of activity centres for senior citizens in Malmö. Amiralstaden marked in red.

years old

Persborg 2163 inhabitants Norra Sofielund 109 inhabitants >75 years old

years old


1. Multifunctional space 2. Changing rooms 3. Workshop 4. Commercial spaces 5. Kitchen 6. CafĂŠ/Restaurant 7. Computer/Common room 8. Lecture room 9. Atrium/Winter garden 10. Outdoor space 11. Public square 12. Boule 13. Urban farming 14. Residential redevelopment

14.

12. 13.

1. 8.

7. Site plan 1:4000

9. 2.

2.

10. 3. 6. 5. 11. 4.

Photo of physical model

Ground floor 1:400

4.


Commercial activities

Boule

Computer room Multifunctional space

Workshop

Urban farming

CafĂŠ/Restaurant

Common room

Atelier

Rectreational outdoor spaces

Lecture room


The load-bearing exterior brick walls are mostly made with an English cross-bond with some exceptions. The slab for the first floor is indicated in the facade with a standing brick bond. The grid-pattern for the placement of the windows is enhanced with blind-windows with a more threedimensional textured bond.

Section 1:250

West elevation 1:250

Brickwork detail 1:100


Illustration of the courtyard.

North elevation 1:400


Illustration of the passage through the courtyard.


soledad chair. Second year The chair Soledad is inspired by a hunger strike against racist prison conditions. In January 1970 three black prisoners were shot to death by a guard at Soledad Prison in California. 13 black inmates started a hunger strike with the objective to make the prison management launch an investigation against the guard. Eventually, an investigation was launched, but no black inmates were allowed to testify against the guard who later was exonerated of all charges. The chair design took inspiration from prison bars, and the sharp edges make reference to bent metal. The led to a chair made up of continuous loops intertwining in clear angles. To project lightness as a contrast to the sharp forms, ash wood treated with lye was chosen as the sole material of the chair. The Soledad Chair was exhibited at Stockholm Furniture & Light Fair 2016.


spaces to meet. Third year A future railway station and the need of dwellings on a commuting distance to Malmรถ, has led to Staffanstorp Municipality turning an abandoned 19th-century sugar factory into the midpoint of a whole new neighborhood. This project tries to fill a gap in the municipality plans. An enormous plaza left completely open between the old factory buildings, right next to the main bus stop, will be filled with life. An additional floor is added to the old fire station, and three brick pavilions are being built on the plaza. In addition, the footprint of a future building is staked out on the northwestern corner of the site. The new pavilions create small intimate spaces between them and generate many different uses of the plaza.


The three pavilions all follow the same design language with the slender columns made out of dark brick. The two biggest pavilions facilitate a cafe and a small shop.


1. Outdoor brick pavilion 2. Brick pavilion - small store 3. Brick pavilion - cafe 4. Old Fire Station - Bar 5. Old Fire Station - Two story office space 6. Old Fire Station - Store

11.

7. Graveled multipurpose space 8. Site for future development 9. Bus stop 10. Sugar beet storehouse building 11. The Sugar Factory 12. Existing factory building 13. Existing office building

12.

B 8.

1. 2.

10.

3.

13.

7.

A

A 4.

9.

5.

6.

B

Plan 1:400


The original brick walls of the old fire station are saved, and the new building volume is placed inside.

West elevation 1:200

Site plan with the new developments in pink and the existing buildings in purple. The circle marks the boundary of my site. 1:5000

The abandoned sugar factory with the fire station in front of it.


Section B-B 1:200


Section A-A 1:400

North elevation 1:250


The new additions have a smooth concrete finish as a contrast to the existing brick walls. The facade composition relates the previous facade with big windows where the fire station doors used to be.


August Nordqvist Scales @ A4

august.nordqvist@gmail.com +46-70-353 24 11

Profile for august.nordqvist

Portfolio August Nordqvist  

Portfolio August Nordqvist  

Advertisement