Page 1

Årg. 1 Utg. 1/2011

Medlemsblad, AUF i Akershus

TEmanummer:

UTØYA

Sommerens vakreste eventyr

over 1 påmel 00 dte fr a akers hus!

Alle foto: Helle Gannestad


Redaktørens hjørne Hei! Det synes jeg er viktig å huske når vi driver med det vi gjør: Politikk har lett for å bli veldig mye tall og statistikk, men bare i Akershus bor det nesten 500,000 enkeltindivider! Alle sammen har de sitt eget liv med egne hverdagsutfordringer, bekymringer, drømmer og håp. Når vi bygger velferdssamfunnet steg for steg, endrer det ikke livssituasjonen drastisk og plutselig for disse menneskene, men saker som kampen mot mobbing, bedre kollektivtransport og flere lærlingeplasser kan kanskje gjøre at noen utfordringer og bekymringer blir enklere å takle, og dermed gi mer plass til drømmene og håpet. Men siden alle disse menneskene er forskjellig, vil det være ulike ting som hjelper dem, og vi som bor i og rundt Oslogryta må ikke glemme å tenke på bekymringene og hverdagsutfordringene til de som bor i de andre delene av landet. God lesing, og god sommer! I dette øyeblikk leser du den første utgaven av Replikk, AUF i Akershus sitt nye medlemsblad! Enten du har fått den på mail, funnet den på Facebook eller plukket opp en papirkopi håper jeg du vil finne noe interessant å lese på. Kanskje vi kan fange oppmerksomheten din i fem minutter? Forhåpentligvis kan vi stille med noen nye tanker, kanskje litt inspirasjon og i alle fall mange meningsytringer. Har du noe på hjertet som du vil dele med verden, må du gjerne sende leserinnlegg, artikler, bilder eller andre ting til akershus@auf.no! For ikke lenge siden tok jeg hurtigruta fra Trondheim til Kirkenes. Det er en fantastisk vakker tur! Bratte fjell som stuper rett ned i dypeste havet i Lofoten, fyrtårn utenfor trøndelagskysten som ser ut som det er tatt rett ut av Mummidalen og solnedganger over Atlanterhavet som ikke ligner noe man har sett tidligere… Men poenget er ikke å skryte av hvor fantastisk natur de har i Nord-Norge. Det som fikk meg til å tenke, var at på så godt som hver eneste øy, odde og holme vi passerte var det minst ett lite forblåst hus. Og der bor det folk. Folk som lever i mørke halve året og kan oppleve å bli sittende værfast og ikke komme seg hjem om kvelden fordi det er for mye sjø eller vind, og som synes det er vårlig når gradestokken bikker null grader en gang i slutten av april. I det hele tatt mennesker som har en hverdag helt ulik vår egen her vi bor som nærmeste nabo til hovedstaden.

Redaksjonen: Johannes Dalen Giske Johannes er steinerbarn, hovedtillitsmann i siviltjenesten og mangeårig veteran i AUF. Johannes er redaktør i Replikk

Frida Brenna Frida er oldisen i redaksjonen. Som pensjonert fylkesstyremedlem og med jobb på barneskole har hun perspektivet og tyngden som trengs for å gi bladet dybde og det lille ekstra.


Seniorklubben Av Elin Maria L’Estrange leder, Akershus AUF For noen uker siden kunne NRK fortelle at det er dobbelt så mange pensjonister som ungdommer på valgslistene til høsten. ”Jeg tror ikke de bryr seg om oss”, var kommentaren til ei ung jente fra Asker som var intervjuet i saken. Og det er ikke så rart. Den gjennomsnittlige kommunestyrerepresentanten i Norge er ikke mindre enn 49 år gammel, og i alt for mange kommuner har ”ungdomskandidaten” for lengst bikket 35, og har volvo, voff og villa. AUF kjøper ikke tafatte unnskyldninger som at ungdom ikke er interesserte i politikk. Politikk er hvor ofte bussen går, hva man lærer på skolen, hvor lange åpningstider fritidsklubben har og hva det koster å gå på kino. Politikk påvirker livet til hver eneste unge person i Norge, og derfor må unge også være med på å utforme den.

Ungdom vet faktisk best hvordan ungdom har det. En 50 år gammel ordfører vet ikke om fritidstilbudet i kommunen er godt nok, og pensjonister flest kan ikke så mye om helsestasjon for ungdom. En velstående dame i 60-årene forstår ikke nødvendigvis at 110 kroner for å ta toget er for mye for en 16-åring. Når kommunestyret blir en seniorklubb, går det ut over de unge.

AUFere flest ble aktive i politikk for å redde verden, hele verden. Og veien fra temamøter om Palestina og klimaforhandlingene, til eviglange møter om arealplanlegging i kommunestyret der du bor, kan virke lang. Men heldigvis har AUF i Akershus hele 40 unge kandidater som tar utfordringen og stiller til valg, og det skal vi være stolte av. I nesten hver eneste kommune i Akershus kan man stemme en AUFer inn i kommunestyret. De skal jobbe for en bedre skole, mer og billigere buss, et fritidstilbud man har lyst til å bruke, kulturkort for ungdom, kildesortering, flere læreplasser og en bedre verden. Stem på dem!

Diderik Aamodt Olsen

Ina Libak

Diderik er nestleder i Nesodden AUF, og redaksjonens yngste medlem. Til tross for sin “unge alder” har han mer enn nok faglig tyngde og en skarp og poengtert stil.

Ina er AUF i Akershus’ fylkessekretær og altmuligkvinne. Hun er omsorgsfull, støttende, glad, sprudlende, oppfinnsom og energisk. Vi elsker Ina!


Bli aktiv i AUF i Akershus!

Av Ina Libak Først av alt: tusen takk for at du er medlem i AUF i Akershus! Det at du er medlem gjør at vi har mulighet til å få gjennom ny politikk som er viktig for ungdom. At AUF har mange medlemmer gir oss innflytelse og mulighet til å forandre samfunnet rundt oss. Den viktigste jobben har du dermed allerede gjort; du har valgt å bli medlem i Norges største politiske ungdomsorganisasjon! Som AUF-medlem kan du velge selv hvor aktiv du ønsker å være. Noen bruker all tiden sin på AUF-møter, kurs og aksjoner, mens andre har tid til å være med en gang i blant og noen har ikke tid til å være med i det hele tatt. Hvor aktiv du ønsker å være er helt opp til deg, og alt er selvfølgelig like lov. MEN, å være aktiv er kjempegøy! Du lærer masse nytt, får nye venner og alle arrangementene er helt gratis å være med på. For at du skal vite hvordan du kan engasjere deg, tenkte jeg at jeg skulle fortelle litt om hva du kan gjøre når du er aktiv i AUF i Akershus:

Foto: Tore Sinding Bekkedal

KURS Noen ganger har AUF i Akershus helgekurs. Da setter vi av en hel helg til å lære, diskutere politikk, aksjonere og være sosiale. Dette er en fantastisk mulighet til å lære om saker samtidig som du blir kjent med mange nye folk! AKTIVITET I LOKALLAGENE Lokallagene i AUF er kanskje der det er mest moro å være aktiv. Lokallagene er mindre enn fylkeslagene og derfor blir man fort kjent med folk og får mange venner man kan være med på aktiviteter sammen med. I lokallagene har man pizzakvelder, aksjoner og jobber med lokale saker. Lurer du på hvilket lokallag du tilhører og hvem du kan kontakte? Sjekk auf.no/ akershus eller se baksiden

AKTIV-LISTA Du lurer kanskje på hvordan du kan få vært med på alle disse tingene? Da har jeg en god nyhet til deg! I AUF i Akershus har vi aktiv-lista for alle aktive medlemmer. Når man står på aktiv-lista får du sms når TEMAMØTER det er noe du kan være med på og du får mail en gang AUF i Akershus har temamøter om ulike politiske temaer i uka med informasjon om hva som skjer i løpet av ca annenhver uke. På temamøtene kommer det folk og uka. Du kan velge om du vil være på sms-lista eller snakker for oss, og etterpå kan man stille spørsmål og mail-lista, eller om du vil være på begge. diskutere. Etter temamøtene spiser vi pizza og koser oss. Dette er en topp mulighet til å bli kjent med andre Ønsker du å stå på aktiv-lista? AUFere fra fylket ditt. Send mail til akershus@auf.no


Vi skal vinne valg!

Av Vetle Bo Saga Valget i september er valg av kurs. Noen steder for å holde stø kurs, andre for en ny. Det handler om hvilke lokalsamfunn vi vil ha, hvordan skolene og sykehjemmene drives, hvor og når bussen går og hvilke arbeidsgiver de som jobber i kommunene og i fylket skal ha. I fylket styrer høyresiden, og de har en politikk som ikke kommer unge til gode. De fraskriver seg ansvaret for kollektivtransporten, og fører en skolepolitikk som går utover kvaliteten i utdanninga. Derfor må vi ta tilbake makta. Derfor trenger vi ny kurs for Akershus. I de blå kommunene opplever ansatte å få arbeidsplassene sine konkurranseutsatt. Det betyr usikkerhet i forhold til arbeidsrettigheter, pensjon og lønnsutvikling. Taper vi valget vil stadig flere settes i en posisjon vi i AUF ikke unner noen som jobber i vårt fylke og i våre kommuner. Derfor må vi vinne valget. AUF har i Akershus over tjue ungdomskandidater. Hvis vi hjelper Arbeiderpartiet til å gjøre gode valg i fylket, og i alle de kommunene der vi har kandidater, får vi inn AUFere som kan tale ungdommenes sak. Det tror jeg er sunt for Arbeiderpartiet, for kommunene og for ungdom. Derfor må vi vinne valget.

Foto: Arbeiderpartiet

Fra 2. til 5. juni har Akershus fått besøk av AUFbussen tre ganger. Først i Sandvika, så i Ski og til slutt i Lørenskog fikk vi være med på bussturneen som markerte starten på AUFs valgkamp. Til oss kom den rett før ferien, men når ferien er slutt og vi er tilbake fra Utøya, er det engasjementet som var på de aksjonene som skal vinne valget. En valgkamp krever mye planlegging, men ingen plan i verden kan vinne valg. Ikke uten de folka som setter planen ut i live. AUF i Akershus har en god plan, nå gjelder det å gjennomføre den. Det får vi bare til hvis vi alle er med på laget. AUF blir i Arbeiderpartiet ofte omtalt som Duracellkaniner. Jeg syns ikke det er en dårlig betegnelse. Vi skal være høyt og lavt i Akershus. Vi skal banke på dører og stå på stands. Vi skal vinne valgene i Akershus. Farge fylkestinget, Ski, Ullensaker og de andre blå kommunene røde igjen, og beholde makta i Lørenskog, Sørum, Ås og i alle de andre kommunene der Arbeiderpartiet styrer.


Utøya!

Utøyaleiren 2011 er det store i AUF om dagen. På AUFs nye fantastiske nettsider, samt den nyeste utgaven av Praksis, kan man lese om Utøya og hva som kommer til å skje der. Forholdene i Akershusleiren er derimot eksklusivt i Replikk.

Av Diderik Aamodt Olsen AUF i Akershus tar bussen sammen med AUF i Oslo til Utøya onsdag 20. juni. Hele oppholdet er helt gratis for Akershusmedlemmer og turen er naturligvis sommerens store høydepunkt. Akershusleiren var i 2010 den største delegasjonen med nesten 100 deltakere, og kunne blant annet by på fasiliteter som eget banner og egen utbryterrepublikk! Leiren ligger sentralt til både i forhold til bakken (der bl. a Gro og Jens skal snakke) og hovedbyggningen (der det er mat, standup, disko og speed-dating), og er umulig å overse. Akershus er godt representert i de ulike arbeidsgjengene, vant fjordårets volleyballturnering og kom på 2. og 3. plass i fotballturneringen! Etter at leiren vår ble kåret til årets miljøversting i 2010, kommer miljø til å være et viktig tema i årets akershusleir. Bli med AUF i Akershus på Utøya i 2011 og få en unik mulighet til å bli bedre kjent med de andre medlemmene i fylket, bli kjent med noen av de rundt 600 andre påmeldte AUFerne, samt å ta del i sommerens desidert viktigste politiske verksted!

Foto: Johannes Dalen Giske (øverst og nederst) og Helle Gannestad


Alle AUFere som har vært med en stund, har vært på Utøya for første gang. Det er en flott og spennende opplevelse for de fleste, men det skader ikke å være forberedt på hva man møter. Her er Stine Elise Christensens fortelling.

Stines første Utøyaleir

Av Frida Brenna

“Å klatre bratte bakker med en tung trillekoffert er ikke akkurat lett”

Stine Elise var på sin første Utøyaleir i 2009, det samme året som Norge bestemte at den rød-grønne regjeringen skulle få fire nye år. Utøyaleiren i 2009 var også det året da AUFs helt egne øy, bestemte seg for å lære Stine Elise at hun aldri igjen skulle ha med seg trillekoffert på tur i Tyrifjorden. Å klatre bratte bakker med en tung trillekoffert er ikke akkurat lett, men klatreturen var vel verdt det da hun var kommet opp. Som tidligere nevnt var det valgkampår da Stine Elise var på Utøya for første gang, og da er det kanskje ikke så rart om hun forteller at det beste minnet fra leiren var den fantastiske stemningen da Jens Stoltenberg var i storsalen. Hennes beste ‘ikke-politiske’ minne, var da AUF i Akershus tok med seg den prestigetunge volleyballpokalen hjem. Stine Elise forteller at det hun gleder seg aller mest til på årets Utøyaleir, er besøket av landsmoderen, Gro Harlem Brundtland. “Snakk om grepa kvinnfolk!” Er du fersk utøyagjenger, kan du med fordel ta lærdom av Stine Elises første Utøyaleir, og la trillekofferten ligge igjen hjemme. Bruk heller en bag, sekk eller noe annet det er mulig å bære på ryggen. Hun forteller også at noe av det smarteste man kan ha med seg må være en lommelykt til bruk om kveldinga. Så er hvertfall sjansen større for at du ender opp i ditt eget telt.

Alle foto: Tore Sinding Bekkedal

God sommer til både nye og gamle medlemmer, og ikke minst, ha en fantastisk utøyaleir!


Baksiden

Siden for debatt, info, humor og mer. Har du noe til bladet? Send det på mail til akershus@auf.no!

Økt skatt til gode formål! Av Kristoffer Berg Det er god politikk at skattene kun skal være så høye som nødvendig. I dag ser en at privatpersoner forbruker mer og mer, mens kvaliteten i offentlige tjenester som eldreomsorg, skole og kollektivtrafikk ikke blir særlig bedre. Høyresida påstår at dette kommer av at offentlig sektor ikke er effektiv. Det offentlige kan ikke bli særlig mer effektivt fordi store deler består av tjenester. Produksjon av varer skjer derimot stort sett i det private. Det sier seg selv at en sykepleier ikke kan behandle hver pasient dobbelt så raskt, selv om maskinene som produserer tv-er blir fire ganger så raske. Den store økningen i privat forbruk, sammen med en begrensa mulighet for en mer effektiv offentlige sektor, gjør det nødvendig med et høyere skattenivå. Dette for å unngå for store forskjeller mellom privat og offentlig velferd. Et ganske høyt skattenivå bidrar også til å gjøre økonomien stabil. Dette så vi under finanskrisen, der land med større offentlig sektor har klart seg bedre. Utslagene av dårlige og gode tider vil være mindre i land der skattenivået er høyere. Et rettferdig skattesystem bygger på at de med lav inntekt betaler relativt lite, mens de med høy inntekt betaler relativt mye. Dette er ikke bare rettferdig, men kan også være gunstig for økonomien som helhet. Det viser seg at de med høyere inntekt ikke velger å jobbe særlig mindre når inntektsskatten øker for dem. De med lavere inntekt vil derimot ofte velge å jobbe mer om de får lavere inntektsskatt. Spesielt vil kvinner, som ofte jobber deltid, velge å arbeide mer med lavere inntektsskatt. Dette betyr at et rettferdig skattesystem også kan føre til at folk jobber og produserer mer. For at vårt velferdssamfunn skal fortsette, for at alle skal ha lik mulighet til utdanning og hjelp når de blir syke, er vi avhengig av at folk fortsetter å stå sammen. Ja til økt skatt og et rettferdig skattesystem!

Er Anikken Huitfeldt naken på talerstolen? Foto: nrk.no

Kontaktinfo: For det aller meste du skulle lure på, kan du ta kontakt med fylkessekretæren i AUF i Akershus. Det er for tiden Ina Libak, men fra høsten av tar Vetle Bo Saga over. Fylkessekretæren holder til på kontoret vårt i Oslo. Kontoret: Youngstorget 2A, 8. etg (oppgangen til høyre sett utenfra) Tlf: 22 33 44 12 akershus@auf.no akershus.auf.no Elin L’Estrange, 413 09 469, elin.lestrange@gmail.com Lokallagsledere: Aurskog-Høland: Espen Olsen, 947 94 940, espen.moe.olsen@gmail.com Bærum: Ida Knudsen, 993 19 689, nemi_isk@hotmail.com Eidsvoll: Aina Helgheim, 922 13 301, mandelaina@hotmail.no Lørenskog: Nivediga Æroldas, 943 06 885, nivethigaa@hotmail.com Nes: Kristine Sverdrup, 976 79 581, kristine@felthunden.no Nesodden: Bano Rashid, 949 80 005, bano.rashid@gmail.com Rælingen: Truls Jacobsen, 466 84 644, lskrud@hotmail.com Skedsmo: Vilde Lofthus Rooth, 902 15 768 vilderooth@live.com Ski: Anna Rømcke Høiseth, 911 20 780, anakoluti@gmail.com Ullensaker: Magnus Bengtsson, 902 56 388, magnus_95@live.no

Replikk 1. utgave 2011  

AUF i Akershus sitt medlemsblad - Replikk. Første utgave: Temanummer Utøya 2011

Advertisement