Page 1

Lagen in elkaar laten overvloeien

1 Open de beelden: newyork.jpg

Je gaat deze foto in een andere foto laten overlopen. Gebruik voor het overvloeien van beelden het laagmasker. We hebben eerder over aanpassingslagen gesproken. Als je een aanpassingslaag aanmaakt creëert Photoshop automatisch een masker mee. Aan elke laag kan je ook een afzonderlijk masker toevoegen.

2 We voegen de volgende foto in >lucht.

jpg Dit kan je doen door: Menu>selecteer>alles ( + A) en Menu>Bewerk/Edit>Plak/Paste ( + V) Of 1: Kies het verplaatsingsgereedschap en sleep de foto met ingedrukte muis naar de andere foto Of 2: Sleep de laag van de ene foto op het venster van de andere foto, met ingedrukte shift toets komt deze dan ook nog eens centraal in de nieuwe afbeelding te staan!

3 Maak een masker aan in laag 1: klik 1x op het masker symbool

4

Met de Gradient tool/verloopgereed schap kan je een verlopend masker maken. Hiervoor trek je in de foto van boven naar beneden, met de muis ingedrukt, een lijn, waardoor de lengte van het verloop wordt bepaald, er ontstaat nu een (deel-)maskering van de bovenste afbeelding waardoor de onderste afbeelding (deels) zichtbaar wordt! Dit kan je opnieuw doen als het resultaat je niet bevalt. Hoe langer je de verlooplijn trekt, des te subtieler wordt de overgang. Je kan uiteraard ook een horizontaal of schuin verloop maken.


5 In je laagmasker zie je nu een verloop aangebracht.

De standaardinstellingen van de voor en achtergrondkleur worden bij het aanmaken van een masker ingesteld op voorgrond zwart, achtergrond wit: Met de pijltjes draai je voor en achtergrondkleur om, of op het toetsenbord “x�. Als je zwart aan je masker toevoegt, komt de onderliggende foto meer te voorschijn, dit kan met alle tekengereedschappen, b.v. een penseel/brush. Kies hiervoor een passende diameter en een zachte penseeltip (hardheid 0 %). Nu kun je met een witte voorgrondkleur delen van je masker wissen en de onderliggende foto meer tevoorschijn laten komen. Of je schildert met een zwarte voorgrondkleur, waardoor je maskering toeneemt.

makser  

masker, lagen

Advertisement