Page 1

portfolio :: :: :: *_* ::

* Audrey Vilain Austin, TX 78704 audrey.vilain@gmail.com 832-387-2871


Following, selected projects whose I have participed during my academic and professional experience.

:: :: :: *_* :: September 2016, Austin TX.

* Audrey Vilain


New Fine Arts museum *

Master 1, Erasmus 09.07 - 03.08 Glasgow, UK

|1

Aerial view

Glasgow Green Park is a historic and popular park in

the east of Glasgow. The project’s site is located at the convergence of a residencial district and an industrial area. The problematic is to create a transition between this differents entities thanks to this New Fine Arts Museum. My proposition is to consider this building like a gate. The building is shaped to be a covered path where pedestrians can enjoy art in a free public open space and having a park and city perspectives


The Glasgow Green Park

The Winter House at the Glasgow Green Park


4 PORTES POUR UNE ENCLAVE 08 - 09 RIJAKA MASTER 2 - WORKSHOP

Conversion of an industrial site

RIJEKA / VILLE ECLATEE / SITE ENCLAVE

* Master 2

STRATEGIE

09.08 - 01.09

Rijeka, Croatia

PORTE 2 / SUR LES TRACES DE L’ACTIVITE INDUSTRIELLE >> ANNEXE UNIVERSITAIRE

|2

COUPE DE PRINCIPE LES PORTES

Door number 2 / university annexe

Rijeka city organised an international students archi-

tecture workshop in 2008 named ‘Patching the city’. The program was about the re-construction of a wide area of the oil refinery site at Mlaka. Our strategy was to identify the potential of the infrastructure and landscape and focus the project on those potentials. Our proposition was based on opening 4 doors into the site who will communicate directly with the city. Those 4 starting points will try to enance gently the site through strategic programs and minimal design. Team: Audrey Vilain amd Laure Finck


Site analyse

Project’s strategy

A landlocked site inside a fragmented city


Les phosphatières du Quercy * Master 2, Diploma Project

01.09 - 07.10 Bach, France

|3

Model’s project

My diploma takes place in the southwest of

France, in a particular region for his karst topography. In the past the «Phosphatières», natural caves, were exploited to extract the phosphate. Now this holes are using by scientifics to understand the living evolution since 30 millions years, but also by locals habitants to dump their trashes. The project is to help the community to preserve and to enance those natural elements. By using an architectural and landscaping intervention, we can save them as a cultural lanmarks.


Community Center for the Cultural and Sciences Development of the Phosphatières du Quercy


Europan 11

* Open Competition 04.11 - 07.11 Savenay, France

|4

Thanks

Market square

to its highway and railroad infrastructures (connected to Nantes and Saint Nazaire), Savenay is directly involved by the growth of the Nantes-Metropol. The train-station neighborhood will thus represent the city entrance, its identity and its development. The Acacias ZAS, site’s projet’s, is a strategic place, but it has no connexion with the other side of the rail way, no commercial activities, no services... no life. We have identified a line which starts from the old city to the site. It will be our project axis, the project.

Team: Pierre Tignon, CĂŠcile Metaireau and Audrey Vilain


D217

D217

car park

rail way

Places du sacré et du profane qui craient une centralité autour d’un équipements public, lieu d’échange et lieu de rencontre

rail way aciacas’s zone aciacas’s zone

car park

The sacred and the profane squares build up a new centrality all around the public facility, which become a new place enhanced with high social qualities.

D771

D771

green corridor green corridor

stadium

stadium D217

rail way rail way car park car park D217 train station train station

useless building useless building D771

D771

voie de circulation descendant l’ancien lit de la loire, aujourd’hui fleuve ferroviaire et agricole... the passageway slopes down toward the former Loire riverbed turned into a railway and an agricultural river

typologie de logements ouvriers en bande qui redonne une façade à la rue, une voie privée de desserte à l’arrière rappelle certains caractères de l’habitat résidentiel. The semi-detached workers housing gives a new facade back to the street a private service road at the back reminds a specific characters from the residential housing.

friche et jeux d’enfants, l’émergence du vide, lieu non aménagé, dans un tissus faubourien.

wasteland and children's games area, the emergence of a non converted void in an historic suburban fabric

parcelle agricole, qui rappelle le redécoupage parcellaire de la zone d’activités des acacias.

agricultural plot which reminds the plot redistribution of the acacias'.

2535m2 au sol / floor area of 2535sq2 5070m2 pour 2 niveaux / both levels for 5070sq2

1255m2 au sol / floor area of 1255sq2 2510m2 pour 2 niveaux / both levels 2510sq2

joint program

D217 fallow

rail way

square

D771

1475m2 au sol / floor area of 1475sq2 2950m2 pour 2 niveaux / both levels 2950sq2

green corridor

500m2

rail way

green multimodal station

410m2

joint programs

square D217

train station

D771

185m2 joint programs

D217

surface disponible dans l’existant :11625m2 available area in existing : 11625sq2

fallow

rail way

square

D771

Analyse and strategy green corridor rail way green multimodal station

square

joint programs


Alternative Car Park Tower * Open Competition 10.11

Hong Kong

|5

The Green House in the Hong Kong skyline

The site faces at the same time a dynamic landscape

from the city and a quiet horizon from the sea. We have considered the main facade as the extension of the main street, like a vertical road ; and the sea front facade, like an other tree in this urban forest. The parking tower becomes a green house. The building proposes activities and seatings to enjoy nature and view. The trees provide biomass which is transformed into gas, and finally turned into ÂŤgreenÂť electricity and warmth.

Team: Pierre Tignon and Audrey Vilain


A.I.A

wate

City Hall

r fro

nt pi

cture

LUNG WO READ

EW

CONNAUGHT ROAD CENTRAL

[AC-CA]

600 m2 clear space 100 m2 backstage area Restroom for event’s users: 50m2

Main café 150 m2 Restroom for bar’s customers: 30m2

Bar (counter): 20 m2 Restroom for bar’s customers: 30m2

picking some fruits watching the boats at the horizon pic-nic in front of the sea playing ping pong! taking a nap...

Administrative offices: 100 m2 Storage room: 150 m2 Restroom for the offices: 10 m2 Plant room: 160 m2

Entrance Hall: 30 m2 Reception desk: 20 m2 Loading area: 80 m2

Proposition: A Green House


To finish with the urban zoning * Open Competition 05.11

La Nivardière, France

|6

Project: an embroidery in the landscape

The urban zoming is the transformation of large formerly agricultural land into a several distinct areas: commercial, industrial, residencial. The roundabout distributes them randomly. This territory organization has segmented the city with programmatic functions in the service of time and economic profitability. The ‘Zone’, semantically and concretely, has no limit, no scale, no precision, is vague in the language like in the reality. The human pace is conditionned by automobile movement, from a function to an other function (live, work, leisure, etc ...). Our project is to connect those areas throught human scale.

Team: Cécile Metaireau and Audrey Vilain


Site analyse

Project’s strategy: Endemic function

Zones Road Historical city center


Development of the old port and the banks *

PLACE DE GAULLE

04.10 - 05.10

Mont de Marsan, France BUILD

AMENAGEMENT DES BERGES DE LA MIDOUZE

© Chloé Sanson

|7

River Midouze banks

AT Exit Paysagistes -Area: 5.7 Ha -Budget: 11 400 000 € H.T. -WINNERS

Role:

-particpation in the master plan -FINAL BOARDS MOUNTING -GRAPHIC DESIGN


Master plan


Daycare and a child development center *

05.10 - 02.13

Paris, France BUILD

© NB

|8

AT NB architectes -Area: 2 450 m² -Budget: 6.180 000 €HT

Role: Job Captain

-SD -COLLABORATION with CONSULTANTS -DD


1/500 CHAUFFERIE

26 m2

RÉT. E.P. 9 m2

RANGEMENT COUCHES

18 m2

TGBT

RUE DAVID D'ANGERS

6 m2

PLAN SOUS SOL 1/200

COU 1/200 A.S.E. S.A.M.S.S.

63,44 NGF

63,50 NGF

CRÈCHE 64,78 NGF

64,21 NGF

BOX D'ENTRETIEN

BOX D'ENTRETIEN

BUREAU SECRETAIRES MEDICO SOCIALES

ACCUEIL

10 m2

10,5 m2

21,8 m2

8 m2

TGBT

64,23 NGF

9 m2

65,55 NGF

65,37 NGF

BUREAU C.S.E.

BUREAU TRAVAILLEUR SOCIAL

15 m2

23,3 m2

RESERVE

65,61 NGF

LOCAL POUBELLES

2

12,7 m

BUREAU TRAVAILLEUR SOCIAL

SALLE BOX BOX EN D'ATTENTE D'ENTRETIEN D'ENTRETI 2 2

VESTIAIRE COPIE DU VIGILE FAX 6,4 m2

7,4m2

23,2 m2

39 m

10,3 m

10 m2

PARKING VÉLO

BUREAU DU PSY.

SALLE MEDIATISÉE 21,4 m2

LINGERIE 10m2

BUANDERIE

LOCAL POUSSET

EN CR TRÉ ÈC E HE

JA A.S RDIN .E.

BUREAU DE DIRECTION

RANGEMENT PRODUIT D'ENTRETIEN

BUREAU POLYVALENT

9m2

10m2

65,55 NGF

AT T

6m

EN

2

COU 1/200

10 m2

TES

10m2

65 NG ,63 F

PRÉPARATION CHAUDE ET FROIDE

SERVICE ALIMENTAIRE

3m2

18,5m2

66,39 NGF

30m2

LOCAL A BALAIS

5m2

SANITAIRES m2 12,3

LEGUMERIE

LAVERIE

ACCES LOGEMENT

65,63 NGF

COIN ENFANTS

66,00 NGF

RANGEMENT COUCHES

TE

A EN CCE TR S ET IE N

9 m2

65 NG ,61 F

SANITAIRE P.M.R. SA MO LLE D T m 2 RIC E ITÉ

4,5 m2

50

JA

SO

RD

IN

MM

EIL

BA

S

64 NG ,23 F

ZO CH NES AN GE

EV

EIL

ZO CH NES AN GE SO

MM

EIL

EV

EIL

SE

12

C

0m 2 TEU

R

PE

TIT

S

SO

COU 1/200

MM

EIL

ZO CH NES AN GE SO

MM

EIL

BIB

5m

PLAN RDC 1/200

2

ER

.

First floor

VESTIAIRES SANITAIRES 18m2

BUREAU TRAVAILLEUR SOCIAL

BUREAU C.S.E.

23,3 m2

BUREAU C.S.E.

15m2

15m2

BUREAU GESTIONNAIRE ADMINISTRATIF

COPIE FAX 6 m2

18 m

68,73 NGF

67,33 NGF

DANS

BUREAU GESTIONNAIRE ADMINISTRATIF 21 m2

2

DÉTENTE PERSONNEL 20 m2

SOMM

EIL

SANITAIRES 2 12 m

BUREAU TRAVAILLEUR SOCIAL 24,5 m2

BUREAU TRAVAILLEUR SOCIAL 2

22,6 m

BUREAU RESPONSABLE DE SECTEUR 17 m2

GESTIONNAIRE BUREAU GESTIONNAIRE BUREAU ADMINISTRATIF ADMINISTRATIF 2 17 m2

17 m

ZONE CHANGE

SOMM

EIL

BUREAU GESTIONNAIRE ADMINISTRATIF 17 m2

SEC TE MOY UR

121 m 2ENS

BUREAU

E


Pavillion de l’Arsenal

Center for information, documentation and exhibition for urban planning and architecture of Paris Department of curating exhibitions 09.10 - 10.11

Paris, France

© 11h45

|9

Architectures 80’s

«Created in 1988,The main activities of the Pavillon de l’Arsenal are to exhibit Parisian architecture and urban-planning; to give visitors the most accurate documentation possible; to publish reference books on topics affecting the day-to-day life of Parisians and to provide a forum for the individuals and authorities involved in shaping the city». From 2009 to 2010, I worked in the Department of curating exhibitions. I have participated in important exhibitions where I was in charge tof the biding, the construction supervision and for some event, the scenic design. I have learned to manage a project in short time and collaborate with many and divers consultants .


© 11h45 © Vincent Fillon

Medellin, Urbanismo Social

© Vincent Fillon

La canopee des halles

Habiter 10|09 / 09|10


Construction of a recreation center *

03.12 - 04.12

| 10

© Cécile Métaireau

Dugny, France

View in the garden

AT NB architectes -Area: 1393 m² -Budget: 4 576 200 € Role: Job Captain -SD

-COLLABORATION with CONSULTANTS -GRAPHIC DESIGN


AA' infirmerie 9m2 salle de réunion 20m2

direction 12m2

SAS de propreté 18m2 hall d'accueil 40m2 logement 78m2

san. enfants 20m2

BB'

BB'

>

vest./douch. H 18,5m2

info

salle de danse 57,5m2

vest./douch./F 18,5m2

san. enfants 16,5m2

vest. / douch. danse 10m2

vest. / douch. danse 10m2

Lég

+

san. F 6m2 local ménage 3m2

-

réserve mobilier extérieur 24m2

salle de bricolage 40m2

salle d'activité cuisine 40m2

refectoire 130m2

office 12m2

vest. san. perso. 9,5m2

vest. san. perso. 10m2

LV

san. H 6m2

plonge 10m2

stockage 5,5m2

local poubelle cuisine 8,5m2

local poubelle 6,5m2

potager pédagogique

aire de jeux

réserve et atelier locaux techniques 20m2 33m2

AA'

préau 250m2

First floor

local serveur et TGBT 14m2

aire de livraison


Multi-family housing *

09.12 - 12.12

Les Ageux, France

| 11

Community gardens view

AT RDAA Architectes -Area: 54 000 m² -Budget: 150 UNITS Role:

-PROGRAMMING -Master plan, drawingS, RENDERINGS


Axonometric projection


Seaholm reuse intake * Open competition 07.13

Austin, TX

| 12

From the south bank

The project aims at reusing the existing positive characteristics of

the Intake building rather than to create new ones.The basement is emptied. A large stairs is added to emphasize the entrance to the intake. Upstairs, we install a classic hardwood flooring for a warm homy effect. The Seaholm Intake becomes a building on stilts, on the river, with a garden and a pool. It becomes a public beach House!


At the beginning...

Today

PROJECT

FLOODING ISSUE

PROJECT

PROJECT

To get the river back: get the old ground back


New facade for Deep Water new headquarter *

6.13

Houston, TX BUILD

| 13

Main facade: before-after

The project takes place in Houston, located in an industrial area. The mission is to give a fresh look to this 60’s warehous. I proposed to cover the facade with one strip, made with perforated aluminium panels. A trees colony will be planted in front of it. Aluminum reflects the landscape and the building will become more abstract in favour of nature.


Closed panels

Opened panels


Private house *

06.14 - In progress

Saint Denis, France

UNDER CONSTRUCTION

| 14

Street view

Street facade

The project basis is to connect the new house to the existing

one with a glass wall. This translucide facade will surround the garden and will give to the rooms a privilege access toward the exterior: like a patio-garden into the house. Garage, stair case and winter garden will face the street side to create a buffer zone to keep intimacy.


Steet

HOUSE

Existing Steet NEW HOUSE

Project

Entrée

Living room

Cuisine

Le repas

Bureaux ou Studio

First floor

_OPTION 2


Multi-Family Housing * Open competition 09.14 - 12.14

Marfa, TX

| 15

South Elevation

The genesis of the design is about gathering people and

business/art activities on a new block; without breaking the local lifestyle and his architectural landscape. The strategy starts by reusing the typical proportions and component of marfa’s architecture, but cars are relegated to the fringes of the block, making the site for pedestrians only. A sharing community building will connect those news homes by sharing services and resources to keep social sustainability.


Belvedere:

3 efficiencies units 360* view

2 Bedrooms unit:

NORTH ABBOTT

WEST SECOND

Services rooms:

Mail boxes Laundry room Mechanical room

Recycling trash center

3 Bedrooms unit:

Community space:

One Bedroom unit OR studio:

Sport machines Book Shelving Game tables Bathroom Kitchenette

1 room open to the streets can be used into commercial or work studio.

Parvis:

Potential Public space : -terrasse -exhibition space -performance stage

Wild field:

No cars allowed Walking through is encouraged

Parking:

For residents only

Private Backyards

NORTH KELLY

WEST FIRST

Pedestrian path

Parking:

Visitors allowed

Master plan axonometry


10 tents for the Mercado De Northside * Architecture For Humanity Houston 6.14 -9.16

Houston, TX

| 16

Prototype in site

Architecture for Humanity Houston, a volunteer non-profit organization that utilizes design to connect people and revitalize Houston communities, is collaborating to design and construct pop up tents for the new mercado de Northside. Teams are currently working on reimagining the standard 8’ x 8’ white canopy tent in a way that will not only effectively serve the needs of the Mercado, but also bring a unique design element and branding opportunity for vendors and event sponsors. AFH


Under the tent

Cluster final

Mounting kit and unit


925 Herkimer House *

12.14 - 11.16

Houston, TX BUILD

| 17

Street view

This project is a new collaboration with a developer and a

contractor in Houston. Located in the Heights, the mission is to propose a contemporary house with its garage unit at a moderate cost. For the design, I reused the Heights neighborhood architectural language ; wooden colonnade and deck at the front facade. I added a roof terrace to enjoy the view to downtown, and play with shadding and railling.


Street view

Under construction


Our Lady of Guadalupe Parish hall *

11.14 - 10-15

Baytown, TX

| 18

Street view (SD rendering) OUR LADY OF GUADALUPE CHURCH NIGHT PERSPECTIVE PARISH HALL SCHEMATIC DESIGN

AT BRAVE ARCHITETURE -Area: 115300 Sf

Role: INTERN ARCHITECT

-DESIGN DEVELOPMENT -COLLABORATION with CONSULTANTS -PERMIT SET -construction documents


158' - 9 1/4" 87' - 10" -" $%'+'

)%&&

)%'*

53' - 11"

."#$%'+'

)%*+

)%!'

50' - 5 1/4"

)%!!

R=

)%+'

!,"#$%'+'

)%&'

)%&&

R=

18

'' -

9" R= 5

24' - 0"

Parking: 8 spaces @ width )%(!

0"

!)"#$%'+'

'5'

)%!! 20 '0"

!"#$%&'!

BULDING EDGE

)%!,

'' -

!'"#$%'+'

0"

)%+'

33' - 4 3/4"

&"#$%'+'

)%!!!

LOADING YARD

)%(!

PLAYGROUND

4' - 5 1/2"

14' - 8"

5' - 10 1/4"

-%*& *"#$%'+'

-%*&

5' - 0" )%+-

12' - 10" 2' - 10 3/4" )%!!!

-%*&

24' - 2 1/2"

19' - 2"

COVERED PAVILION )%*+

6"

"

)%!!

5' - 0"

("#$%&'!

15' - 2 3/4" !" $%'+'

)%!!! !-%&-

ALIGN

ALIGN

Align

)"#$%'+' )%!!-

)"#$%&'! )%')

29' - 6 1/2"

2' - 6 1/4"

)%!!!

60' - 7"

92' - 7"

31' - 1 3/4"

)%+'

First floor )%)(

)%*+

U SE D

11' - 0 1/2"

'-

2

'- 6

13' - 4"

*"#$%&'!

!!"#$%&'!

)%!!

R=

R= 2

U SE D

)%+)

ALIGN

8' - 7"

)%++ )%!!)

)%!'

36' - 0"

)%!!!

11' - 0"

)%+'

Parking: 5 spaces @ width

!"#$%(+'

2.01 2.02 2.07 2.10 2.11 2.16 2.28 2.30 2.33 2.40 2.42 2.44 2.45 2.74 2.81 2.111 2.112 2.114 2.115 5.73 15.35

Working Point; start work at this location New building New concrete parking; re: Civil Parking stripes; 4" wide, white Diagonal striping; 4" wide at 2'-0" O.C., white Trash container/dumpster area Existing building Concrete walk control joint; re: 2/A.040 Concrete curb at paving New concrete walk Accessible parking stall Accessible parking sign Van Accessible parking sign Hydromulch this area; re: Landscape Concrete Wheel stop Landscaped area; re: Landscape Landscape pebbles; re: Landscape Re-stripe existing parking area as shown Condensing units yard pad Hog wire fence on 4X4 stained wood ; re: 19/A.420 Condensing unit; re: Mechanical

SP

SP

SP

SP

SP

SP

SP

SP


Full Blown dry bar *

11.14 - 10.15

Houston, TX

| 19

Interior rendering by Roland Snooks Architect

AT BRAVE ARCHITETURE >Area: 1995 Sf

Role: INTERN ARCHITECT -SCHEMATIC DESIGN -Permit and bid sets -Millwork details


Storefront elevation


2315 North Main *

Open Architecture Houston 1.16 - 6.16

Houston, TX

| 20

View of the event’s installation

The 2315 North Main project is located off the Metro and

serves a vibrant, art-focused community. The role of OAH is to propose a relevant and innovative design response to encourage this dynamism. The project strategy is divided into three phases. The first phase is a launch party to exhibit the cohesive design combination of murals and site architecture. The second phase aims to restore the historic storefront for a long-term end user whose focus is to educate, grow, and promote Northside artists.


Existing

Master plan


*

Portfolio: Audrey Vilain 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you