Page 1

Taak consumentengedrag:

ZIJ AAN ZIJ

FITCHEN VS. EETOILE

Quinten Tackaert Audrey Vanwetter


1. Inleiding In deze opdracht zullen we twee healthyfoodbars met elkaar gaan vergelijken. Audrey koos voor Eetoile en Quinten voor Fitchen. Eetoile is een healthyfoodbar, waar je verschillende slaatjes kan samenstellen en is gelegen aan de Sterre. Fitchen is ook een healthyfoodbar, je heb er de keuze uit bowls of wraps. Ze hebben 3 locaties in Gent. Hieronder volgt de opbouw van onze taak: Eerst geven we kort uitleg over onszelf, wie we zijn en waarvoor we staan. Vervolgens bespreken we een aantal punten zoals naam, logo, locatie,.. en gaan per thema de gelijkenissen en verschillen tussen Eetoile en Fitchen zoeken. De zaken die in het rood staan, zijn de zaken waarover we met elkaar in discussie gegaan zijn. Erna bespreken we the big five op dezelfde manier, dus opnieuw bij elke thema onze zaken met elkaar gaan vergelijken. Verder bespreken we de consumptiecyclus. Vervolgens leggen we kort uit hoe we gedurende de taak naar ons zaak en de zaak van onze partner kijken en hoe wij in het gehele proces (niet) trouw zijn gebleven aan onszelf. Tot slot hebben we uit al het voorgaande nog een conclusie getrokken.


2. Wie ben ik? Ik ben sinds kort afgestudeerd als diëtiste en dit is een van de redenen waardoor ik sneller zal neigen naar gezondere voeding. Hiernaast ben ik ook een vrij sportieve persoon, waardoor ik het extra belangrijk vind een gezonde levensstijl na te streven, gezonde voeding hoort hier dus ook bij. Ik heb een vrij druk leventje waardoor ik niet vaak zal uit eten. Hierdoor vind ik het super om te gaan eten in een gezellige zaak en wanneer ik hierboven op ook nog eens kan kiezen tussen gezonde dingen, word ik helemaal gelukkig. Door de buitenwereld wil ik niet benoemd worden als ‘’diëtiste”, dit omdat het een negatieve bijklank heeft. Het lijkt alsof je niets meer mag eten buiten wortelen en sla. Mijn doel en visie is om mensen te laten zien dat gezonde voeding makkelijk en lekker kan zijn en er geen strenge diëten moeten gevolgd worden om gewicht af te vallen. Ikzelf heb een ok lichaamsbouw, maar dit wil dus niet zeggen dat ik enkel groenten en fruit eet, ook ik eet graag wel eens pizza, frieten,… en dit moet kunnen! “Wie ben ik?” het lijkt een simpele vraag maar ik vind het ontzettend moeilijk om mezelf in een aantal zinnen te definiëren. Ik wil mezelf ook niet in één bepaald hokje duwen. Daarin ben ik denk ik een kind van mijn tijd. Het is niet omdat ik het moeilijk vind om mezelf te definiëren dat ik niet zelfzeker ben want dat ben ik zeker wel. Ik vind het belangrijk dat je u als mens blijft ontwikkelen en blijft evolueren. Wat ik wel kan is een aantal karaktereigenschappen van mezelf opnoemen en zeggen wat ik belangrijk vind. Ik vind mezelf sociaal en sta open voor alles en iedereen. Naar de meningen en ideeën, gedachten van andere luisteren vind ik zeer belangrijk. Door dit te doen kan je zelf van mening veranderen of kan je juist nog overtuigder zijn van jouw mening en die ook proberen over te brengen op iemand anders. Met een open blik en zonder vooroordelen naar iets kijken is iets wat ik graag zou kunnen maar waar ik nog aan moet werken. Wat ik op dit moment zeer belangrijk vind is het milieu en klimaat. Ik probeer echt mijn steentje bij te dragen om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben en zo klimaat neutraal mogelijk te zijn. Dit lukt zeker niet altijd maar ik vind dat ik wel goed mijn best doe.


3. Eetoile en Fitchen 3.1 Naam Laten we eerst en vooral beginnen over de namen. ‘Eetoile’ & ‘Fitchen’. Beide namen zijn niet zomaar gekozen, er zit een soort woordspeling in. We legden elkaar uit wat er juist verscholen zat achter de naam van onze gekozen zaak. Eetoile, we kunnen er ‘eat well’ uit afleiden. Hierdoor kunnen we dus al snel opmaken dat het gaat om een zaak waar we iets kunnen eten, hierboven op zullen we er gezonde voeding kunnen consumeren. Eetoile vertaald naar het Nederlands, betekend ster. Dit verwijst dan naar de plaats waar het gelegen is, namelijk de Sterre in Gent. Toen dit werd uitgelegd door Audrey aan Quinten, was Quinten enorm onder de indruk en vond het een hele sterke naam. Persoonlijk vindt Audrey de naam ook echt fantastisch gevonden, het spreekt haar enorm aan. Er zit een dubbele betekenis achter, namelijk wat het is, wat je er zal kunnen consumeren en waar het gelegen is. Een goed gekozen naam dus, met achtergrond. De naam Fitchen is hier een verwijzing naar fit kitchen, gezonde keuken. Audrey had hier nog niet bij stilgestaan en was verwonderd dat ook bij de naam ‘Fitchen’ eigenlijk een soort van woordspeling zit. Bij het discussiëren over beide namen werd er door Quinten gezegd dat ‘Fitchen’ internationaler is. Audrey moest hem hierin gelijk geven omdat het een Engelese naam is, maar toch had zij meer voeling met Eetoile qua naam, ‘er bestaan al zoveel Engelse namen, het is eens iets anders’. Ook heeft Eetoile die Internationale naam minder nodig dan Fitchen vanwege zijn liggen. Over de ligging gaan we verder dieper in. We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ‘Eetoile’ ons beiden het meeste aantrekt.


3.2 Logo

Beide logo’s zijn duidelijk, daar waren we er beiden meteen overeens. Bij Eetoile kan men meteen zien dat het gaat over een zaak waar men gezonde voedingsmiddelen zal kunnen consumeren. Dit door de naam die vermeld staat in het logo, maar ook doordat het er letterlijk op staat: ‘Food bar’. Hiernaast wordt ook een krop sla weergegeven in het midden, die ook wijst op het gezonde aspect. Quinten vindt het idee van de krop sla zeer goed, maar hij vond het op het eerste zicht niet duidelijk dat er een krop sla werd weergegeven. Pas wanneer Audrey hem vertelde dat dit een krop sla was, zag hij dit ook. De kleuren die ze gebruiken in het logo zijn zwart/bruin voor de achtergrond, wat klasse, natuur en kracht uitstraalt. Voor de tekst werd er een soort geel/oranje gebruikt wat warmte, geluk en vriendelijkheid uitstraalt. Uit het logo zouden we dus kunnen afleiden dat het een zaak is met een focus op het gezonde, met toch wat klasse en dat we er warm en vriendelijk ontvangen zullen worden. Volgens Audrey klopt dit volledig, het is super dat een logo de sfeer van de zaak kan weergeven. Het logo van Fitchen is eerder simpel en eenvoudig, maar het valt wel op. Hierover waren Quinten en Audrey het meteen over eens. Dit verwijst volgens Quinten naar hun gerechten die dat ook zijn. Of zoals ze het zelf omschrijven: “fast fit food”. Het logo valt op door de kleuren die gebruikt zijn. Geel en zwart zorgen voor een contrast waardoor het logo in het oog springt. Geel staat voor warm, geluk en vriendelijk. ‘Dit zijn drie gevoelens die meteen bij je opkomen als je één van de drie in Gent binnen stapt’ zei Quinten. Dat het warmte uitstraalt, daar is Audrey het niet mee eens, zij vindt het eerder een frisse look. De andere kenmerken kan zij zich dan wel in vinden. Op het logo staat enkel een vork en een lepel. Hierdoor weet je meteen als je naar het logo kijkt dat dit een logo is van een restaurant. Wanneer we de twee logo’s naast elkaar leggen en vergelijken met elkaar is het voor beiden moeilijk een voorkeur eruit te kiezen. Beiden stralen een ander gevoel uit en weerspiegelen de sfeer van de zaak. Eetoile een warmer en chiquer logo terwijl Fitchen dan eerder strak en simpel over komt. Wanneer we dan toch een keuze moeten maken kiezen we elk voor onze eigen zaak, dit komt door onze verschillende persoonlijkheden en levensstijl. Quinten gaat vaak uit eten, waardoor hij dus voorkeur heeft voor een snelle en makkelijke hap wat ideaal is bij Fitchen. Audrey gaat in tegenstelling tot Quinten heel weinig uit eten, waardoor zij verkiest in een gezellige warme sfeer te zitten.


3.3 Locatie


Zoals eerder vermeld bevindt Eetoile zich aan de Sterre in Gent. Dit is dus niet centrum Gent zoals bij Fitchen wel het geval is, maar eerder stadsrand. We zijn het er beiden over eens dat de ligging van Eetoile onder doet aan dat van Fitchen. Quinten vertelde dat hij alleen naar Eetoile zou gaan, wanneer hij in de buurt is. Doordat Audrey haar papa in de buurt werkt, passeert ze er regelmatiger dan een doorsnee student. Hierbij had ze eerder nog niet bij stil gestaan. We zijn er dus beiden wel van overtuigd dat de ligging van Fitchen veel beter is om als student te kunnen bereiken.


3.4 Openingsuren Bij Eetoile kan je enkel smiddags langsgaan voor een lunch terwijl je bij Fitchen zowel smiddags als ‘s avonds kan langsgaan. Voor Audrey is dat absoluut geen meerwaarde, omdat zij sla etc. nooit ‘s avonds zou consumeren. Dit in tegenstelling tot Quinten is het juist een hele grote meerwaarde, want Quinten gaat er enkel ‘s avonds eten. Dat Eetoile dus enkel over de middag open is, is dus een groot nadeel voor Quinten. Weer heeft dit te maken met hoe we zijn en onze verschillende levensstijl. 3.5 Leveren- Afhalen- Ter plaatse

Zowel bij Eetoile als bij Fitchen is het zo dat je zowel kan afhalen, de maaltijden kan laten leveren of ter plaatse kan blijven eten. Het enige verschil is dat er bij Eetoile een mogelijkheid bestaat jouw slaatje te bestellen en waardoor je de rij kan voorbijsteken en rechtstreeks naar de kassa gaan om jouw bestelling af te rekenen. Dit vindt Quinten een groot pluspunt aangezien hij op spituren soms lang kan staat aanschuiven bij Fitchen.

3.6 Doelgroep Bij de doelgroep zien we een lichte overlap, namelijk dat er bij beide werkende mensen komen. Bij Eetoile is dit de belangrijkste doelgroep. Bij Fitchen is dit slechts één van de twee doelgroepen. Wanneer we hierover spraken zei Audrey eerst dat door de doelgroep van Eetoile (werkende mensen), ze zich daar niet helemaal op haar gemak voelt. Toen we hier dieper op ingingen kwam Audrey echter tot de constatatie dat dit eigenlijk niet waar is. Ze gaat daar ook eten met vriendengroepjes of met één enkele vriendin en ze heeft zich daar nog nooit ongemakkelijk gevoeld. Hiertegenover staat Quinten die niet met vrienden bij Eetoile zou gaan eten maar eerder met zijn ouders. Dit komt door de doelgroep en door de sfeer die de zaak uitstraalt. Zoals hierboven al aangetoond is Audrey het hier niet mee eens. Dit meningsverschil kan misschien te wijten zijn aan de karakterverschillen van beide personen. Het klopt wel dat er bij Eetoile vooral werkende mensen komen eten. De studenten die naar daar gaan, zijn studenten die les hebben in de campus aan de Sterre. Dit is een verschil met Fitchen. Bij Fitchen is het doelpubliek jonger. Voornamelijk studenten en mensen die net beginnen werken zijn. Dit is de reden waarom Quinten zich hier goed voelt. De mensen die


er komen bevinden zich allemaal in ongeveer dezelfde leeftijdscategorie als hem en hebben ook dezelfde mindset. Deze mindset is: mensen die een snelle en vooral gezonde hap willen eten op een plaats waar ze zich op hun gemak voelen. Audrey snapt dat Quinten zich er daarom goed bij voelt.

a. Milieubewust

Quinten vindt het belangrijk om na te denken over het milieu en klimaat. Dit is de ook één van de redenen waarom hij naar Fitchen gaat. Hij probeert dan ook zo veel mogelijk vegetarisch te eten, hij gaat zijn mening daarover wel nooit opleggen aan andere. Dus wanneer hij afspreekt om met vrienden te gaan eten is Fitchen de ideale plaats. Je kan er zowel vlees eten als vegetarisch. Bij elk vleesgerecht kan je ook kiezen voor de vegetarische optie. Dit is in vele andere restaurants wel anders, daar heb je meestal maar keuze uit een beperkt aantal vegetarische zaken. Audrey merkte echter op dat er in veel gerechten van Fitchen avocado’s verwerkt zijn en dat die een hele slechte impact hebben op het milieu. Quinten viel uit de lucht en was zich hier niet van bewust. Hij was ook een beetje sceptisch en vroeg aan Audrey of ze hem dat kon aantonen. Audrey toonde Quinten één van de vele artikels hierover en Quinten moest toegeven dat Audrey gelijk had. Hij zal nu twee keer nadenken alvorens hij bij Fitchen nog eens een gerecht met avocado bestelt. Zoals hierboven al vermeld vindt Quinten het ook goed dat ze bij Fitchen bestelleningen leveren met de bakfiets. Audrey vond dit echter eerder greenwashing aangezien je ook kan bestellen via Uber eats en Take-away en deze bestellingen gebeuren voornamelijk met de brommer. Ook hierbij moest Quinten toegeven dat Audrey gelijk had. Voor Audrey is het milieubewuste geen reden om wel of niet naar Eetoile te gaan maar ze is er zich wel van bewust dat het qua milieuvriendelijkheid beter kan bij Eetoile.


3.8 Media Ze maken beide gebruik van Instagram, Facebook en hebben ook een eigen site. Eetoile is niet heel intensief bezig met hun sociale media, er zal niet frequent iets gepost worden. Zowel Audrey als Quinten vinden dat ze daar wel in kunnen verbeteren. Quinten vindt dat Fitchen beter met social media werkt. Meer specifiek met instagram. Ze posten bijna dagelijks iets op hun pagina of op hun story’s. Op die manier laten ze weten wat de nieuwe gerechten zijn die je die week kan krijgen. Ze gebruiken ook een speciale hashtag (FitchenFriends) om op die manier hun bereik te gaan vergroten. Wanneer Quinten posts van Fitchen ziet passeren op zijn Instagram krijgt hij zin om nog eens naar daar te gaan. Audrey kan hier niet over meespreken omdat zij Fitchen niet volgt op Instagram maar ze kan het wel snappen. Fitchen werkt ook samen met Knaek.be dat is een pagina die studenten kortingen geeft op maaltijden. Zowel Quinten als Audrey zijn het erover eens dat dit een goed idee is en we hebben beide ook meteen Knaek.be gedownload. Over de websites zijn we het beide eens dat de site van Eetoile ons meer aanspreekt die die van Fitchen. De website van Eetoile straalt meer rust en klasse uit en ligt dus duidelijk in het verlengde van de sfeer en charme van de zaak. Dat de website ons meer aanspreekt komt volgens ons door de kleuren die ze gebruiken en door de opmaak. De website van Fitchen is iets koeler.


3.9 Interieur

Er is een groot verschil in de stijl in het interieur van de twee zaken. Het interieur van Eetoile straalt meer warmte uit dan dat van Fitchen. Dat vinden zowel Quinten en Audrey. Fitchen daarentegen heeft een koeler interieur. Quinten vindt het interieur van Fitchen er Scandinavisch uitzien. Wanneer hij in Copenhagen was, kwam hij in veel foodbars die ongeveer dezelfde stijl van interieur hebben. Quinten voelt zich goed in zo een omgeving. Audrey vindt het interieur niet echt een pluspunt van Fitchen. Zij zou als ze naar Fitchen gaat eerder bestellen of afhalen. Bij Eetoile gaat ze wel liever ter plaatse eten omdat ze vindt dat het interieur een zeker warmte en charme uitdraagt. Ze gaat niet zo heel vaak uit eten omdat ze een druk leventje heeft en wanneer ze dan wel uit eten gaat wil ze ergens kunnen zitten waar ze zowel lekker en gezond kan eten, maar zich ook op haar gemakje kan zetten en zich goed voelen. Quinten kan Audrey daarin volgen maar voelt zich toch meer zichzelf bij Fitchen. Zowel bij Fitchen als bij Eetoile is een terras zodat je ook buiten tijdens warme dagen ook buiten kan genieten van een gezonde maaltijd. Zowel Audrey als Quinten vinden dit een groot pluspunt. Het interieur is voor zowel Audrey als Quinten een belangrijk punt. Een zaak zou nog zo lekker eten kunnen hebben als het interieur hun helemaal niet aanstaat, zouden ze er niet naartoe gaan.


4. Big five 12.1 Extraversie Het is moeilijk om hier gelijkenissen en verschillen in te vinden tussen onze twee zaken. Aangezien er bij de beide zaken zowel extraverte als introverte mensen komen. Onze zaken zijn niet zo uitgesproken dat ze voornamelijk één van de twee groepen aantrekken. We denken wel dat er een onderscheid kan gemaakt worden tussen de mensen die ter plaatse eten en de mensen die eten afhalen en dat ergens anders opeten. Zowel bij Eetoile als bij Fitchen zijn de mensen die ter plaatse eten eerder extravert en de mensen die afhalen eerder introvert. Dit onderscheid staat natuurlijk niet vast en dat hangt van persoon tot persoon af en van de situatie. 12.2 Altruisme Volgens ons is er hier wel een verschil tussen Fitchen en Eetoile. Fitchen lijkt ons Altruïstischer dan Eetoile. Bij Fitchen staan er bijvoorbeeld lange tafels waar meerdere mensen die elkaar nog niet kennen samen aan kunnen zitten. Dit nodigt uit om met elkaar te praten. Eetoile is iets egocentrischer. Dit komt door de doelgroep en door de openingsuren. Er komen vooral mensen die er een snelle lunch komen eten of afhalen en dan opnieuw moeten gaan werken. Waardoor ze eerder een momentje voor zichzelf willen in plaats van in contact te staan met andere mensen. 12.3 Conscientieusheid Eetloile is consciëntieuzer dan Fitchen. Dit komt volgens ons door de doelgroep. Bij Eetoile komen er voornamelijk zakenmensen, die zijn iets serieuzer. Bij Fitchen daarentegen is de doelgroep iets jonger, er komen ook iets meer alternatievere mensen die iets nonchalanter zijn. 12.4 Neuroticisme Dit is iets dat we niet kunnen achterhalen en wat volgens ons geen verschil maakt in de keuze van de mensen om naar Eetoile of Fitchen te gaan. Er gaan zowel stabiele als onstabiele mensen naar beide zaken. 12.5 Openheid Op vlak van openheid denken wij dat de mensen zowel bij Fitchen als bij Eetoile open zijn. Als je naar een Healthy foodbar gaat tijdens uw lunch stel je u zelf sowieso al meer open dan de mensen die ’s middags een broodje eten. Wat toch meer de standaard is. Ook zijn er regelmatig veranderingen in het assortiment en de consumenten vinden dat leuk en proberen de nieuwe gerechten. Toch is er volgens ons een klein verschil tussen Fitchen en Eetoile. Als een 10/10 volledige openheid is, denken we dat Fitchen 9/10 scoort en Eetoile 7/10.


5. Consumptiecyclus 5.1 Oriëntatiefase Wanneer het tijd wordt om middag te gaan eten, moeten mensen beslissen wat ze willen eten, en waar ze willen eten. Mensen kunnen op voorhand beslissen of ze zelf eten meenemen naar hun werk of ze iets gaan halen om te eten. het zoekproces gebeurt zowel intern als extern. Intern: een persoon stelt zichzelf onbewust of bewust een aantal vragen wanneer er beslist moet worden waar te gaan eten. - Waar kan ik gaan eten? - In wat heb ik zin? - Waar weet ik dat het lekker is? - Waar heb ik al goede ervaringen gehad (merktrouw)? - Welk budget heb ik? - Hoeveel tijd heb ik? - Wil ik afhalen of ter plaatse eten? Er zijn ook externe zaken die onze beslissingsvorming gaan beïnvloeden. - Goede aanbeveling van vrienden en kennissen - Van het internet (tripadvisor, foursquare,..) Wanneer mensen zouden kiezen om naar een healthyfoodbar dan gaan ze op voorhand wel een beetje infoverwerking gaan doen. Deze infoverwerking blijft echter vrij beperkt. Dat komt omdat de betrokkenheidsgraad niet zo hoog ligt. Ik weet niet meer zo goed wat we hier juist mee bedoelde want ik heb het boek niet?? ð Voornamleijke statisf (kleine budgetten), maar kan ook optimizer bv bij intoleraties, wangerschap etc Over het algemeen weinig overweging en verwerping van alternatieven 5.2 Aankoopfase & gebruik Wanneer ter plaatse gegeten wordt dan vallen de aankoop en de gebruiksfase samen. Wanneer je eten afhaalt dan vallen die niet samen maar is daar een beetje tijd tussen. Wanneer je beslist hebt wat je gaat eten ga je over naar de aankoopfase. Dit gebeurt in de zaak zelf, aan de kassa. Dit kan cash, of via bankcontact. Bij eetoile krijg je uw eten dan meteen mee en kan je een tafeltje uitzoeken. Bij Fitchen zet je u dan aan tafel en wordt uw eten gebracht. Dan ga je eten (=gebruik). 5.3 Afdankfase Van een afdankfase is bij onze zaken geen sprake.


6. Proces gedurende de taak in onze emoties /gedachten Audrey: Bij het overlopen en vergelijken van beiden zaken, voelde ik steeds meer de neiging naar Eetoile. Dit omdat het mij een warmer, gezelligere gevoel geeft. Terwijl dat ik in het begin vrij neutraal stond over beiden en Fitchen ook een ‘kans’ gaf. Maar door het zien van de foto’s van het interieur ben ik ondertussen toch meer een voorkeur gaan geven voor Eetoile. Langst de andere kant dacht ik dat Quinten misschien ging denken dat ik graag naar chiquere dingen ging etc. Dit is een negatief puntje, ik ben vaak bezig met wat anderen zullen denken van mij. Quinten: Voor deze taak heb ik besloten om Fitchen te kiezen als zaak waar ik graag naartoe ga. Ik ga daar ook maandelijks eten maar stond nooit echt stil bij waarom ik daar eigenlijk zo vaak ga. Audrey koos voor Eetoile en ik had daar nog nooit van gehoord. Toen Audrey over Eetoile begon te vertellen en toen we de website opzochten begon mijn interesse in Eetoile te groeien. Hoe meer ik erover nadacht hoe meer ik ervan overtuigd geraakte dat op het einde van de taak Eetoile misschien wel mijn voorkeur zou krijgen op Fitchen. Toen besloot ik om eens naar Eetoile te gaan en dat was eigenlijk een beetje tegengevallen. Het eten was heel lekker maar ik voelde me er niet echt thuis. Daarna begon ik meer na te denken over waarom ik eigenlijk naar Fitchen ga. Hoe meer ik daarover nadacht en er ook nog eens ging eten, hoe meer ik ervan overtuigd was dat Fitchen toch wel mijn favoriet is.

7. Conclusie Beiden zijn we verschillende personen, met een andere levensstijl andere normen en waarden. Deze opdracht was een leuke manier om elkaar te leren kennen, maar ook jezelf beter te leren kennen. Op bepaalde vlakker was het een echte eye opener. Wie wint er nu van wie? Ik denk dat we hier niet echt zijn uitgeraakt. Beide zaken bieden hetzelfde, maar zijn toch zo anders. Quinten is een persoon die voorkeur heeft voor een snelle hap, voornamelijk ‘s avonds dan. Terwijl Audrey als ze dan eens tijd heeft om iets te gaan eten dit graag op haar gemak doet in een gezellige omgeving, wat in haar ogen in mindere maten mogelijk is in Fitchen.

Profile for audreyvanwetter

Eetoile vs Fitchen  

Eetoile vs Fitchen  

Advertisement