Page 1

Muziek Audio Tips

Column in deze editie: “Surround met ‘being-there’ervaring”

By Peter M.G. Neirinck


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Coverfoto: volledig digitale topversterker – Lyngdorf “Millennium mkIV”

In dit MusiZine

1.

Beautiful Noise (muziek)

2.

Column: “Surround met ‘being there’-ervaring”

3.

New Kid In Town (nieuw)

4.

In Dulci Jubilo (tests)

5.

I Want You To Want Me (koopjes)

6.

Good Vibrations (aanbevolen)

7.

The show must go on (audioshows)

8.

See you later alligator (varia)

Portret door Sarah Verhaeghe† www.sarahverhaeghe.be

Deze foto: super highend luidspreker – Focal “Grande Utopia EM”

Pag. 2 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 Neil Diamond

Beautiful Noise ||||| In deze rubriek presenteren we 3 muziekalbums

Klassiek:

“Beethoven Piano Sonatas 4, 8, 14”, Mari Kodama (piano).

Dit album bevat enkele van de bekendste pianosonates van Ludwig van Beethoven. Iedereen kent bvb. het romatische Adagio sostenuto uit “Clair de Lune” (sonate 14). Het Grave - Allegro di molto e con brio uit “Pathétique” (sonate 8) is minder bekend maar erg mooi en er is ook het Adagio Cantabile uit diezelfde sonate, waarvan de melodie in de zeventiger jaren werd hernomen in een popsong, maar welke ook alweer… Wie helpt mijn geheugen opfrissen? Audiofiele kwaliteit. Te koop bij de betere platenzaak als SACD of in Studio Masters kwaliteit (24bit/96khz) te downloaden bij Qobuz.

Modern:

“An Innocent Man” (remastered), Billy Joel.

Billy Joe vraagt geen introductie meer, noch zijn hits zoals de titeltrack An innocent man en andere zoals Leave a tender moment alone, Uptown girl, Tell her about it. Je vindt ze allemaal heruitgegeven en de klank is er flink op vooruit gegaan. Diverse andere albums werden ook onder handen genomen. Zeer goede kwaliteit. Overal te koop of in Studio Masters kwaliteit (24bit/96khz) download bij Qobuz.

Andere genres:

“Foreverly”, Billy Joe & Norah.

In 1958 brachten de legendarische Everly Brothers het album ‘Songs our Daddy Taught Us’ uit met traditionele nummers, covers dus. In 2013 deden Billy Joe Armstrong (zanger van Green Day) en Norah Jones (jazz/popzangeres en pianiste) dat nog eens over. Het is een rustig, nostalgisch album, met country/blues-inslag. Niks verrassends voor Norah Jones, maar Billy Joe lepelt met Green Day normaalgezien heavy punkrock bij je binnen, zoals in de bekende hit ‘Basket Case’. Zeer goede geluidskwaliteit. downloadbaar bij Qobuz.

Overal verkrijgbaar, maar ook in Studio Masters kwaliteit (24bit/96khz)

Pag. 3 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Surround met ‘being there’-ervaring ||||| Column

Al heel wat jaren heb ik thuis zelf een surroundset, meer bepaald de gewoonste vorm: een 5.1 configuratie. Dat betekent: een linkse en een rechtse vloerstaande luidspreker vooraan en in het midden onder de TV (en onder het projectiedoek) een centerspeaker op een wandsteun, achteraan de woonkamer hangen in de hoeken de 2 linkse en rechtse surroundspeakers. De “punt één” in “5.1” is de ene subwoofer in het verhaal en die staat opzij opgesteld, niet ideaal (dat zou vooraan moeten zijn), maar de sub is mooi ingeregeld en doet onopvallend zijn werk. Hebben wij de ‘being there’-ervaring als we een concert op DVD of Blu-Ray bekijken/beluisteren? Eigenlijk niet, maar ik weet waarom. In onze luisterruimte spelen 5 elementen ons parten:  

De verhoudingen van de ruimte | De luisterruimte is iets te lang in verhouding tot de breedte (8,90m x 4,85m). We mochten echter niet breder bouwen en dus is de ruimte een onvermijdelijk compromis. De grootte van de ruimte | Onze ruimte is zeker lang genoeg. Wat meer breedte zou mogen, zoals eerder gesteld. Wat meer hoogte in de luisterruimte zou echter ook welkom zijn, maar het verhogen van plafonds is nét iets moeilijker dan het verlagen ervan . Aan al wie een oud herenhuis of andere woonst heeft met hoge plafonds (3m en meer): prijs u gelukkig want dit is een belangrijke factor. Speakerplaatsing | We hebben géén ideale speakeropstelling. Normaalgezien moet je focuspositie zich in het midden van een cirkel van die 5 luidsprekers bevinden. Onze surroundspeakers b evinden zich helemaal achteraan en behoorlijk verder verwijderd dan de frontspeakers. Er zit dus een “gat” in de weergave tussen de frontkanalen en de surroundkanalen. Dit zou kunnen opgevuld worden met 2 extra speakers opzij (een 7.1 configuratie), maar die kunnen we door de inrichting van de woonkamer erg moeilijk realiseren. Aantal speakers | We hebben eigenlijk te weinig luidsprekers volgens de grootte van de woonkamer. Een 7.1 configuratie is eigenlijk een ‘must’. Verderop vertel ik je hoe ik dat alsnog kan bereiken, zonder luidsprekers op de zijwanden (waar ik niet de plaats ervoor heb, althans aan 1 zijde). De ruimte vullen met geluid | Onze frontspeakers zijn wat aan de lage kant t.o.v. onze zitpositie (vrij hoge zitbank). Het geluid vooraan bereikt daardoor wat te weinig hoogte om het gevoel op te wekken dat je naar een podium kijkt en luistert. Dit is oplosbaar met front-hoogtekanalen vooraan. Ja hoor, we zitten al aan een 9.1 configuratie… En wie een behoorlijk brede luisterruimte heeft kan evengoed ook nog front-breedtekanalen toevoegen om het gat tussen de frontspeakers en de surroundspeakers nog beter te dichten. Yep: 11.1 ! Een alternatief voor front-hoogtekanalen zijn speakers van het type “line array” of lijnbron. Echt grote/hoge jongens dus, genre electrostaten/magnetostaten van Martin Logan, Audiostatic, Magnepan of echte joekels zoals de Piega Master Line Source. Ook nieuwe surroundsystemen zoals Dolby Atmos of het Belgische(!) Auro 3D zijn erop gericht (mits vele luidsprekers…) je ruimte te vullen met geluid en je een driedimensionele ervaring te geven. Verderop meer daarover.

Spelen ons dus geen of weinig parten, maar zijn uiteraard ook erg belangrijk: de kwaliteit van de luidsprekers, de versterker en de Blu-Rayspeler, de verduistering van de ruimte, de akoestiek van de ruimte.

Pag. 4 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Being there Het gevoel bereiken dat je echt in de concertzaal zit, is dus behoorlijk moeilijk en hangt van veel parameters af. Het gaat om de zoektocht om zo dicht mogelijk te komen in jouw ruimte. Heb je daar hulp bij nodig, dan kan ik je helpen met een analyse van je ruimte en surroundset. Bereid je voor op advies dat soms behoorlijk ingrijpende veranderingen kan teweeg brengen, zoals het anders plaatsen van meubels en luidsprekers, toevoegen van demping zoals tapijt of gordijnen (of akoestische panelen), vervangen van luidsprekers, … En dat je soms (behoorlijk) in de geldbeugel moet duiken om je droom te realiseren. Alleen al het aantal (kwalitatieve!) luidsprekers (minimaal 5) drijft de prijs op. Ik kom vaak bij mensen die (dankzij de vele misleidende reclame en de massa’s plastic 5.1-setjes in de supermarkten en grote electroketens) denken dat een goed surroundsysteem zo’n 1000 euro kost, of dat je een live gevoel krijgt bij een virtueel surroundsetje (2.1, 3.1) of een soundbar. Vergeet het, dat is evenveel surround als dat een diepvriespizza van de lokale discounter zal smaken zoals een verse traditionele Italiaanse pizza. Die kan okee zijn voor 1 of enkele happen, maar al snel smaakt die niet naar méér. Een ‘being there’ surroundset smaakt altijd naar méér, naar nóg een concert of film, net als een natuurgetrouw klinkende stereoset voortdurend naar nóg een CD of LP vraagt en je de eindeloze praat-, spel-, reality- en andere televisieprogramma’s steeds vaker doet vergeten.

Getting there (or at least: getting closer) Okee, terug naar mijn luisterruimte, onze woonkamer. Zoals gezegd: mijn surroundspeakers hangen te ver naar achter, maar ik kan er geen extra paar meer tussenwringen, zonder onze traditionele schouw te ontsieren. En toch moeten er speakers bijkomen om een betere surroundervaring te hebben enerzijds en de ruimte met meer geluid te vullen anderzijds. Wat zijn de plannen:  

  

Hoogtekanalen toevoegen vooraan (voor breedtekanalen heb ik niet genoeg breedte). Surroundback-kanalen toevoegen achteraan. Door ruimtelijke beperkingen zal dat op dezelfde plek gebeuren als waar de surroundkanalen hangen! De speakers van de surroundkanalen en de surroundback-kanalen zullen echter in een andere richting stralen, zodat het effect ervan toch deels wordt gerealiseerd. Dit kan met 4 aparte speakers, maar het kan uitzonderlijk ook met 2 speakers, die dubbel uitgevoerd zijn (dubbele drivers, dubbele aansluitingen), zoals de Focal Electra SR 1000 Be. Een topkanaal (boven het hoofd) introduceren. Vermoedelijk 2 subwoofers (in de hoeken vooraan) i.p.v. 1 subwoofer (nu opzij). Vermoedelijk grotendeels gerealiseerd met inbouwspeakers. In een surroundset heb je geen vrijstaande speakers nodig, want de live ervaring spruit voort uit de vele speakers, in tegenstelling tot stereo, waar je met een uitgekiende plaatsing van slechts 2 speakers toch een driedimensioneel ‘beeld’ krijgt, weliswaar uitsluitend op een zekere focuspositie.

Resultaat: een 10.2 configuratie. Dat zijn in dit geval 5 frontspeakers, 4 surround(back)speakers en 1 plafondspeaker, plus 2 subwoofers. We lonken hiermee uitdrukkelijk naar Auro 3D, het sterk opkomende surroundformaat, ontwikkeld door Wilfried Van Baelen van de Galaxy Studios in Mol.

Pag. 5 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Auro 3D Recent had ik het genoegen een Auro 3D demo bij te wonen op de ISE-beurs te Amsterdam. Dit was de beste surround-ervaring die ik ooit had. Veel dichter bij de realiteit kan je niet komen denk ik. Bij Auro 3D wil men je echt onderdompelen in de film of het concert of gewoon de muziek, want je kan evengoed een gewone CD – zelfs een oude mono-opname – afspelen doorheen de krachtige processing-algoritmes van Auro 3D. Ik hoorde op de demo Marvin Gaye’s “I heard it through the grapevine” in mono en in Auro 3D. Wàt een krachtige software is hier aan het werk. Deze vele decennia oude monomuziek werd over 10 kanalen gespeeld alsof Marvin Gaye op het podium live aan het spelen was. On the fly geremixed. Indrukwekkend. Auro 3D werkt met minstens 2 lagen speakers: de surroundlaag (rond je) en de hoogtelaag (hoger geplaatst en in 30° naar je toe gericht). De 3e optionele laag is de toplaag, waarbij een speaker boven je wordt geplaatst. Door middel van echte opnames met microfoons in elk van die lagen kan je het verschil horen tussen wat je waarneemt met een pure surroundlaag, een surround+hoogtelaag en tot slot ‘the full monty’ met 3 lagen. Vooral de hoogtelaag blijkt bijzonder belangrijk en voegt een enorm pak detail toe wat je een onderdompelend gevoel geeft en waarbij alle geluiden véél exacter op hun juiste plek worden waargenomen. Auro 3D is aan een sterke opmars bezig in de film- en bioscoopindustrie, maar komt ook de richting van de consumentenelectronica uit. Early birds moet ik wijzen op bedragen à la € 15.000,- voor alleen al de processor/meerkanaalsversterker bij de eerste merken die instapten (zoals bvb. Storm Audio). Het spreekt voor zich dat de traditionele grote fabrikanten uit Azië, Europa en de USA zullen volgen en dat dit dus een stuk betaalbaarder zal worden. Maar dat je dus bij Auro 3D méér speakers zal nodig hebben, staat buiten kijf. Waar ik nu bij de vele huisbezoeken mensen al moet ontgoochelen door hen te wijzen op speakerkabeltjes (al te vaak de gekende prullerige dunne rood-zwarte draadjes) die op de foute plekken zitten, zal ik straks (tenminste als men het ‘being there’ gevoel wil) moeten zeggen dat er maar half zoveel kabeltjes klaar zitten als zou moeten voor hun muziekdromen. De grote jongens van Dolby hebben de Auro-bui ook voelen hangen en brachten ondertussen Dolby Atmos op de bioscoopmarkt. Dit systeem hanteert zowat hetzelfde principe en kan tot 64 speakers aansturen. Ook hier is de doelstelling dat je je in de muziekzaal waant en niet enkel de muziek van diverse kanten hoort komen. Dat is het grote verschil tussen wat men noemt 3D-surround en 2D-surround. Thuis heeft zowat iedereen, ook ik, nu 2Dsurround en jammer, maar dat is dus niet ‘the real thing’. In de loop van dit jaar zal ik bijgevolg mijn geldbeugel eens van binnen moeten bekijken. Een mens moet er wat voor over hebben om zijn passie te vervullen…

Pag. 6 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 The Eagles

New Kid In Town ||||| In deze rubriek presenteren we de nieuwste producten

Nieuw bij

Vooraf (kort door de bocht): PCM of Pulse Code Modulatie is de techniek waarmee muziek wordt gecodeerd in bitreeksen van 16, 20 of 24 bits. Deze heeft als nadeel dat de muziek verkapt wordt in bitreeksen, die elkaar weliswaar ongelofelijk snel opvolgen, maar waarvan de omzetting ervan terug naar analoog alsnog hoorbaar minder goed klinkt dan een echt analoog medium. DSD of Direct Stream Digital is echter een nieuwere techniek waarmee muziek wordt gecodeerd als 1 lange reeks bits, dus de muziekstroom wordt niet verkapt maar wel digitaal als 1 stroom bits opgeslagen. Bij omzetting ervan naar analoog benadert dit echt analoge bronnen het beste. DSD-gecodeerde muziek vind je op SACD’s (super audio cd’s) of als downloadbare bestanden. PCMgecodeerde muziek vind je op gewone CD’s en ook de meeste downloadbare muziek is in PCM gecodeerd. De PerfectWave (PCM-)DAC van de vermaarde PS Audio ingenieurs uit Boulder (Colorado-USA) is een begrip in de hifi-wereld. Zijn asynchrone werking met ingebouwde RAM-buffer zorgt voor jitterloze werking. Geen typisch harde digitale klank door fouten veroorzaakt door niet synchroon lopende computerklokken tussen bron en DAC. En toch kon het nog beter… De DirectStream DAC lijkt krek op de PerfectWave DAC: omhulsel en touchscreen zijn gebleven, maar de binnenkant werd compleet vernieuwd, waarbij het DACgedeelte de revolutie is. De DAC zet nl. alles wat binnenkomt (wat meestal PCM-formaat is) om in DSD. PS Audio slaagde erin om dat zó te doen dat je het verschil meteen merkt, op gelijk welke hifiset.

De PCM-to-DSD convertor laat de muziek met meer detail, rust, driedimensionaliteit en zeer analoog klinken. Beter zou op dit ogenblik niet bestaan, ongeacht prijs. Prijs: € 5.995,-. DSDDAC op het web. Het schema van de digital-analoog-omzetting is véél eenvoudiger dan dat van bvb. de ESS Sabre chipset, nochtans zowat de beste chipset die er is om PCM naar analoog om te zetten.

Pag. 7 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Nieuw bij

Norstone, een Franse fabrikant van een behoorlijk groot gamma aan zeer betaalbare hifi- en AV-meubelen brengt regelmatig een nieuw model op de markt. Dit keer brengen ze een meubel aan met ingebouwde 2.1 luidsprekers: de Scala. Een modern meubel met ingebouwd: 2 tweeters, 2 midbasweergevers en 1 basweergever. De versterker heeft 5 ingangen, waarvan 2 digitaal, 2 analoog en 1 minijack analoog. Leverbaar tegen de zotte prijs van € 399,-. Details op het web.

Norstone biedt voor erg weinig geld een heel gamma aan meubeltjes, maar ook luidsprekerstands, naar ieders smaak.

Pag. 8 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Nieuw bij

Ultrasone is een Duitse specialist in highend hoofdtelefoons, zowel oortjes, open, halfopen als gesloten modellen. Ultrasone is vooral uniek door een zeer laag stralingsniveau (ULE®-patent) en een ruimtelijke natuurlijke weergave door het geluid op je oorschelpen i.p.v. op je trommelvlies te projecteren (S-Logix EX® patent). Hun nieuwe topmodel heet Edition 5 en is dus nog beter dan de andere Edition modellen, die nochtans hogere nummers (8, 10 en 12) dragen... “Rare jongens, die hifi-fabrikanten”, zou Obelix zeggen. De Edition 5 is het neusje van de zalm op alle vlak: afwerking én geluidskwaliteit. Gesloten ontwerp voor de optimale ervaring. Prijs: € 3.599,-. Details op het web.

Pag. 9 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Nieuw bij Oppo

De Oppo BDP-105EU is opgevolgd door de BDP-105D, wat betekent dat de fantastische Darbee video-enhancing processor is ingebouwd in dit topmodel. Nog mooier contrast en nog fijner detail zijn het resultaat. Beter is gewoon niet te vinden op dit ogenblik. De Darbee video enhancer blijft ook los verkrijgbaar, om tussen je bron of je surroundversterker en je HDTV of HD-projector te steken.

Dit topmodel speelt Blu-Ray films (én Pure Audio), DVD films, CD én SACDschijfjes af. Maar ook is het een goede hoofdtelefoonversterker, zeer goede DAC, (desgewenst) voorversterker en hij leest muziek, foto’s en films vanaf je lokaal netwerk (ook draadloos) of een USB-stick. Via internet haalt hij Youtube en andere media binnen. Had ik al gezegd dat hij beeld opschaalt naar 4K (ultra HD)? Bedien hem via tablet met de Oppo-app of gewoon met zijn afstandsbediening. Voor de audioliefhebbers: deze multispeler haalt minstens het niveau van een cd-speler rond de 2000 euro (maar hij kan dus veel meer)! Prijs: € 1.519,- (zwart of zilver). Meer info op het web.

Pag. 10 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Nieuw bij De recentste trends in AV-land zijn:   

Platenspelers en LP’s zijn terug hip. En we stellen vast dat ze helemaal niet zo slecht klinken als dat Philips en Sony ons begin de ’80 jaren met de CD wilden laten geloven. Hoofdtelefoons zijn weer helemaal in. Oortjes blijven, maar de grote klassieke schelpen zijn terug. Geluidscompressie, zeg maar MP3 (bij Apple AAC) krijgt flink weerwerk van diverse partijen, zowel de hifi-industrie (nu ook Sony bvb.), muziekaanbieders (Qobuz bvb.), platenlabels (Reference Recordings bvb.) en zelfs artiesten (Neil Young met zijn Pono-player bvb.). Verliesloze muziekbestanden (t.o.v. CD-kwaliteit) en zelfs hogere resoluties vinden eindelijk de weg naar een groter publiek dan alleen de (helaas kleine) audiofiele wereld. De consument is de slechte geluidskwaliteit van de flatscreen-TV’s beu. De consument wil beter. Maar de meeste consumenten verkiezen ook strakke interieurdesigns, waardoor dat de klassieke hifisets vaak verguisd worden. De oplossing voor wie geen al te hoge eisen aan de weergave stelt, maar toch wel een degelijk geluid wenst, zit hem in de soundbars.

Jamo speelt op die laatste trend in met de Torsten

soundbar. Hun eerste soundbar ooit, maar meteen een flinke en toch elegante ‘geluidsbalk’, annex subwoofer. Weergave van 32hz tot 20khz. Voor slechts € 800,-. Meer info op deze webpagina.

Pag. 11 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 Mike Oldfield

In Dulci Jubilo ||||| In deze rubriek presenteren we producttesten

“Aria 926 & 948” vloerstaande luidsprekers Op hifi.nl werden de grootste luidsprekers van de nieuwe Aria-reeks getest, de “948”, maar ook de “926” die wat slanker is. Men concludeert o.a.: “Focal heeft met de Aria 900-serie een flinke stap vooruit gemaakt in een prijsklasse die voor veel hifi-liefhebbers relevant is. De geteste Aria 926 biedt niet alleen openheid, snelheid en detail maar ook een vollere, rijkere klank dan voorheen met meer verfijning en rust, vooral in de hoogweergave.” Aria-reeks van € 760,- tot € 3.100,- / paar. Prijs/kwaliteit kan moeilijk nog hoger.

“Utopia Maestro” vloerstaande super highend luidsprekers Tone Publications testte één van de grote vloerstaanders uit de absolute Focal-toplijn, de Maestro. Dit beest is een waar audionirvana om te bezitten. De auteur schrijft: “I won’t apologize for telling you to get a pair of $60k speakers, and I don’t want to hear all the tired arguments about how you can build a pair of these yourself for a lot less money. You can’t. (…) You’ll have to pay if you want to play, but the good news is that the Maestros will reward you in a way that few speakers can.” Utopia Maestro: volgens de reviewer dus elk van de $ 60.000 waard. Bij AudioPerfect aan € 30.000,- / paar.

Pag. 12 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

”PerfectWave PowerBase” Voor € 1.199,- los je 2 problemen tegelijk op: ‘vuile’ stroomvoorziening en microfonie (meetrillen van je apparaten en luidsprekers). De PowerBase is een highend passief stroomfilter (met 2 uitgangen) én een trillingsabsorbeerder. Audiophilia.com heeft 2 PowerBases uitgebreid aan de tand gevoeld en stelt: “I would think that this product can be of benefit to any stereo system, as it removes noise which is often responsible for an unpleasantness in the treble and should not degrade the sound of stereo systems whose frequency response may be imbalanced. Listening to recordings of decent sonic quality can bring you closer to the sound of live music. These PowerBases will not leave my stereo system. Productinfo op het web.

”NuWave” phono convertor

Dit is meer dan een phono voorversterker. Dit toestel zet ook elk analoog signaal om in digitaal, desgewenst in hoge resolutie, zodat je bvb. je gekoesterde LP’s of tapes kan digitaliseren, zonder verlies. In Music Emotion van maart 2014 werd hij op de proef gesteld. Dit is een deel van de bevindingen: “De PS Audio NPC biedt een volledig in het analoge domein werkende phono-versterker die voortreffelijke prestaties neerzet. (…) Maar het belangrijkste unique selling point is dat grammofoonplaten, maar ook elke andere vorm van analoog geluid omgezet kan worden in hoge resolutie digitaal.” Prijs € 1.995,-. Productinfo op het web.

Pag. 13 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

“”BDP-105EU” en “BDP-103D” multispelers

In het Duitse Stereoplay n° 4 van 2013 stond bovenstaande conclusie over de BDP-105EU van Oppo, hun voormalige topmodel (hoger kon je lezen dat er ondertussen een “D” – Darbee – versie is van de 105). Wij hebben de BDP-105D trouwens op demo staan. Voor de niet-Duitskundigen onder ons: “Voor ons staat vast: de ontwikkelaar is met de BDP-105 gelukt in een groot werk. Geen universele speler is zo universeel inzetbaar. En het leuke: hij blinkt uit in alle disciplines.” Productinfo op het web. Prijs € 1.519,-.

De iets lichtere maar niet veel minder indrukwekkende BDP-103D werd aan de tand gevoeld door HDGuru.com, waar men zich specialiseert in het testen van high definition producten. Zij concluderen: “Oppo’s BDP-103D maintains the company’s reputation for pixel-perfect Blu-ray players while adding value via HDMI inputs, Darbee processing and 4K upscaling. More streaming options would be nice, but you can always plug a Roku stick into the player’s MHL port to expand your options. With built-in Darbee functionality supplementing the best video processing to be found in any player around, the BDP-103D has become the reference standard for Blu-ray playback.” Productinfo op het web. Prijs € 819,-.

Pag. 14 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

“”V90 DAC” digitaal-analoog convertor

De instapreeks van Musical Fidelity omvat diverse toestellen, waaronder een hoogwaardige DAC voor € 275,-. Dan denkt de echte audiofiel meteen: “Ja, dat zal wel hoogwaardig zijn zeker, voor die prijs… tsss” En toch: “Functionele no-nonsense aan de buitenzijde, hoogwaardige 32 bit/192 kHz DAC circuits binnenin. Het resultaat is een DAC die een paar niveaus hoger presteert dan zijn prijs doet vermoeden.” Hierboven staat de conclusie van Hifi.nl, nadat hun duizenden lezers deze DAC tot de DAC van het jaar 2013 hebben verkozen! Wil je een uitgebreide review lezen, dan is er deze van bvb. AVrev.com, waar men ook al tot dezelfde stelling komt: “It sounded amazingly true to real life with vocals, which was in overall keeping with my feeling that the V90 exhibited a clean and transparent midrange. The V90 is going to appeal to folks who want a DAC that gets everything right for what is genuinely an unbeatable price. Companies like Musical Fidelity are providing entry-level audiophiles with a wealth of products to choose from, regardless of preference for digital, vinyl, or even Bluetooth wireless.”

”TDAI2170” geïntegreerde versterker met RoomPerfect® Op de nieuwe versterker van Lyngdorf komen we een andere keer uitgebreider terug. Op dit ogenblik willen we je enkel deze passage uit de 1e test van deze versterker meegeven, van de site Audiovideo2day.eu: Bottom line? Het verschil tussen met RoomPerfect en zonder: gigantisch. Zonder: wazige beeldopbouw, gebrek aan diepte, vlak en weinig overtuigend laag, gebrekkige definitie, weinig openheid, beperkt detail in het hoog, ga zo maar door... Met RoomPerfect: luidspreker turbo aan. Het klopt allemaal: hoog en breed podium met gelaagde diepgang, bottom laag duikt op, toename in de dynamische contrasten, smakelijk en verteerbaar detail in midden/hoog, een beeld dat staat als een huis en een heerlijke openheid bij stemmen/instrumenten. Doe de blindtest: je herkent je eigen speakers niet meer. De invoerder bevestigde dat het niet gaat over een gepimpte 2.0 versie van RoomPerfect. Zou het aan het ICC liggen? Het doel heiligt de middelen. Een drietal kippenvelmomenten doen al die technologie snel vergeten. Laat je pakken door de muziek, keer op keer. Daar draait het om. Mission accomplished. € 3.490,- (full option). Productinfo op het web.

Pag. 15 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 Cheap Trick

I Want You To Want Me ||||| In deze rubriek presenteren we onze interessantste koopjes Onze stock en demomaterieel wordt voortdurend vernieuwd: kortingen van 10 tot uitzonderlijk 60% op een lijstje demo- en stockproducten. Zie deze pagina met de promoties & occasies op onze website. Doe snel uw voordeel met onze nauwelijks gebruikte demomodellen of eindereeksmodellen. Bijvoorbeeld zijn recent toegevoegd: Musical Fidelity M6 cd-speler, voorversterker en eindversterker, een prijs/kwaliteit topreeks. Maar ook de PS Audio PerfectWave DAC met streamingkaart en de Power Plant P5.

We brengen graag volgende demo-luidsprekers onder uw aandacht:   

Adam “Classic Column mk3 actief” pianolak zwart: € 4.800,- i.p.v. € 6.800,-. Bekijk. ... detailrijk “studio”-geluid Apertura “Thema” palissander gelakt: € 2.995,- i.p.v. € 3.650,-. Bekijk. ......... zachtaardig geluid & prachtdesign Piega 3.1 set (Premium 3, Center Small en PS1 sub): € 4.150,- i.p.v. € 5.650,-. Bekijk ........ detailrijk en neutraal

Ook onze volledige Lyngdorf 2+2 demoset gaat weg, wegens deels eindereeks:    

“TDAI2200” zilver: geïntegreerde volledig digitaal werkende versterker met 2x200W vermogen, maar ook eigen DAC, 9 inputs en RoomPerfect® signaalcorrectie aan boord. “SDA2175” zilver: de eindversterker-broer van de TDAI2200. “DP-1” pianolak zwart: open 2-weg dipool-luidsprekers, te combineren met de BW-1 boundary woofers. “BW-1” pianolak zwart: aparte passieve woofers die tegen een muur of in een hoek moeten geplaatst worden (“boundary woofers”). Het geheel: € 7.320,- i.p.v. € 10.320,-. Voeg enkel de nodige bron(nen) & kabels toe voor een topset.

Pag. 16 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 The Beach Boys

Good vibrations ||||| In deze rubriek presenteren we onze lievelingsproducten (in willekeurige volgorde)

1.

Oppo multispelers

Oppo is een Californische fabrikant van (o.a.) multispelers. Een multispeler speelt vele (in dit geval: alle) soorten digitale schijfjes, maar speelt ook foto’s, films en muziek van USB, lokaal netwerk, internet, …  

BDP-103D: slanke multispeler voor de beeld- en geluidliefhebber die prijs/kwaliteit het maximum wil van wat er mogelijk is. Prijs € 819,- (enkel in zwart). BDP-105D: audiofiele broer van de 103. Alle onderdelen werden op het hoogst mogelijke niveau gebracht. Prijs € 1.519,- (zwart of zilver).

Oppo webpagina

2.

PerfectWave producten van PS Audio

Deze audiofreaks uit Colorado (USA) specialiseren zich in het als analoog laten klinken van digitale muziek, maar ook in het opschonen van uw stroomtoevoer. Dit zijn de hoogtepunten uit hun gamma: 

PWT: jitterloos CD/DVD-transport, dankzij een RAM-geheugen dat dan asynchroon kan worden uitgelezen door de DAC. Prijs € 4.350.

DirectStream DAC: deze DAC zet alle inkomende muziek om in DSDformaat, voor de meest analoge klannk mogelijk. Prijs € 5.995,- (DSD DAC) en € 895,- (optionele streamingmodule). Dectet: € 595,- (passief stroomfilter, 10 stopcontacten) Powerbase: € 1.195,- (passief stroomfilter en trillingabsorber, 2 stopcontacten) P3, P5, P10 Power Plants: stroomregeneratoren zodat je van perfect schone stroom kan starten (3 modellen, van € 3.450,- tot € 6.595,-). NuWave phono convertor: zet alle analoge bronnen om naar digitaal, € 1.995,-.

   

PS Audio producten webpagina

Pag. 17 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

3.

Natuurlijk klinkende – lage straling hoofdtelefoons

De Ultrasone-hoofdtelefoons zijn voorzien van de patenten ULE (Ultra Low Emission of ultra lage straling voor uw hersenen) en S-Logic (afstraling op de oorschelpen i.p.v. rechtstreeks op uw trommelvlies, wat meer naturel en ruimtelijk klinkt en beter is voor uw gehoor). De super highend modellen Signature Pro (gesloten model, € 914). Mijn lievelingen zijn de Edition 8 (gesloten model, vanaf € 1.219) en Edition 10 (halfopen model, € 2.033). Vele andere modellen vanaf € 80,-. Edition webstek | Ultrasone webstek

4.

Coaxiale ribbonspeakers

Als enige ter wereld bouwt Piega in zijn Coax en Master serie ribbon tweeters en middentoners coaxiaal in elkaar geconstrueerd voor een absolute puntbron-weergave. In het laag zien we de fantastische ScanSpeak “sliced paper” drivers. De kast is van massief aluminium, gedempt met bitumen. Je hoort absoluut geen metalen klank, maar een zeer detailrijk en neutraal tot lichtjes warm geluid. Prijzen € 4.000 (center) en 7.500 – € 170.000 per paar. Coax-serie webpagina | Master One webpagina | Master Line Source webpagina

5.

Analoge topklasse met finesse & kracht

De merknaam zegt hier echt alles: muzikaliteit ten top. Maar de versterkers zijn ook ongemeen krachtig. Dit zijn producten om naar te kijken als u sowieso al een grote naam in gedachten had, zoals Krell, Mark Levinson, Pass Labs, McIntosh, … Musical Fidelity biedt u de top voor minder geld.       

Geïntegreerde versterkers: € 1.250 tot 7.750 Voorversterkers: € 1.225 tot 8.750 Eindversterkers: € 1.099 tot € 24.750 DAC’s: € 275 tot € 2.599 CD-spelers: € 799 tot 7.950 Hoofdtelefoon- en phonovoorversterkers: € 165 tot 899 USB/SPDIF-omzetters: € 150 tot 295 Musical Fidelity website

Pag. 18 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

6.

Digitale topklasse: Neutraliteit + DETAIL + KRACHT + DESIGN + Eco-zuinig

Prachtige vrouwvriendelijke versterkers (€ 3.490 tot 11.990) met ingebouwde top-DAC die het inkomende digitale signaal digitaal versterken om nodeloze conversies te vermijden. Ze worden slechts handwarm en behoren dus tot de weinige versterkers die je in een kast mag onderbrengen, al zijn ze er … te mooi voor. De versterkers blinken uit … in afwezigheid in het geluid en benaderen daarmee de klank bij live-optredens.

Verder heeft Lyngdorf ook nog volgende unieke producten: 

RoomPerfect® signaalprocessor (€ 2.490) die de problemen van uw akoestiek en/of uw speakers en slechte luidsprekerplaatsing (groten)deels kan compenseren door het signaal daarop in te stellen. Het resultaat is soms verbijsterend. Als losse processor, deel van voorversterker of geïntegreerde versterker.

BW-1 wallwoofer (€ 790/stuk) en bijpassende DP-1 dipool frontspeakers (€ 2.980/paar) om een “2+2” stereosysteem te maken, waar boemerige laagweergave tot het verleden behoort. Dankzij de actieve crossovers in de Lyngdorf-producten kan u stereo realiseren met 3 of 4 speakers. De BW-1 woofers zijn ook combineerbaar met andere frontspeakers (ook electrostaten en magnetostaten).

CD-2 CD-speler (€ 2.390) met unieke eigenschappen zoals ICC (intersample clipping correction) om de bij de mastering op “loudness” geproduceerde cd’s eerst 3db in volume te verlagen en dan de vrijgekomen “headroom” te gebruiken voor een gehersampled geluid met herstelde dynamiek!

Lyngdorf Audio website

Pag. 19 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

7.

Transmissielijn speakers met ongelofelijke naturel

Alle JM Reynaud speakers beschikken over een sublaag ondersteunende transmissielijn. Met als extra voordeel dat de poort zich vooraan bevindt (uitgezonderd de ultra platte EMP2 & Nano, die zijpoorten hebben). Een JM Reynaud mag dus relatief dicht tegen de achterwand staan, zonder dat die gaat meeboemen. Een transmissielijn heeft een verbazend diep en strak laag, zelfs met beperkte woofergroottes, maar ze zijn moeilijker te bouwen dan basreflexpoorten. Deze luidsprekers klinken heerlijk zachtaardig en bijzonder natuurlijk! Prijzen van € 1.300,- tot 11.600,- per paar. JM Reynaud webpagina

8.

Actief afgeschermde kabels: geen signaalverlies Deze USA-kabelfabrikant doet alle research zelf en produceert elke kabel in eigen beheer en met de hand (vele kabelmerken worden gewoon ingekocht en her verpakt en duurder verkocht dan het origineel). Synergistic maakt (top)kabels om je highend hifiset te tunen: frisser & neutraler of minder analytisch & warmer? En dankzij de “bullets” kan je nóg extra tunen met dezelfde kabel! In het gamma situeren de actief afgeschermde kabels zich in de (super) highend. Deze kabels verliezen niks en pikken onderweg ook niks op. “What goes in, comes out”. Hierdoor komt er een stuk detail over het ganse bereik bij, terwijl in- en uitstraling, dus vervorming wordt vermeden. Rust, detail en driedimensionaliteit nemen toe. We vinden de “Element-serie” een aanrader voor al wie met echte highend bezig is, maar op kabelvlak nog kan winnen. De “Core-serie” doet ietsje minder met de weergave, maar is dan ook heel betaalbaar. Actieve speakerkabel begint bij al € 700 (2x3m). Analoge stereo interlinks beginnen bij € 500 (1m RCA-paar), in digitaal is dat € 200. In vergelijking met vorige modellen is het gamma behoorlijk betaalbaarder geworden! Er bestaan zelfs actief afgeschermde stroomkabels: vanaf € 500 (1,5m). Met de “Galileo”-powercells kun je bestaande speakerkabel of analoge interlinks actief afschermen en zo upgraden naar super highend. Prijzen gaan van € 1.500 voor upgrade van een RCA-kabel, € 2.075 voor XLR en € 2.475 voor speakerkabel. Synergistic Research website

Pag. 20 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

9.

Kwaliteitsspeakers voor elke portemonnee Focal bestaat al sedert 1980 en bouwde vroeger zowel eigen luidsprekers als luidsprekeronderdelen voor andere luidsprekerfabrikanten of luidspreker-doe-het-zelvers, de “zelfbouwers”. Hun luidsprekers en luidsprekerdrivers zijn van de allerhoogste kwaliteit en zeer geliefd. De garantie loopt op tot 5 jaar, behalve voor electronica (2 jaar). Het hifigamma is erg uitgebreid en gaat van € 200,- per paar luidsprekers tot € 130.000,voor de Grande Utopia, die door sommigen het audionirvana wordt genoemd, en beslaat echte miniluidsprekers tot mastodonten. Ondertussen bouwt Focal naast kwalitatieve hifi en highend luidsprekers voor de particulier ook hoge kwaliteitluidsprekers voor je computer, maar ook voor inbouw in auto of woning. En dan is er nog hun zeer betaalbare Bird-systeem (€ 800,- tot 1.100), dat bestaat uit 2 speakers (keuze uit 3 modellen) en een combinatie versterker / subwoofer, waar je je muziek draadloos, maar dan wel verliesloos naar streamt.

Focal website

10. Top prijs/kwaliteit mid & highend kabels Natuurlijk hoeven kabels niet altijd erg duur te zijn om echt uitstekend hun werk te doen. Er zijn ook fabrikanten die voor heel aanvaardbare prijzen zeer goede kabels weten te produceren. En Supra spant hierin de kroon. Analoge stereo interlinks (1m RCA) bvb. van € 63 tot 515. Ook voor uw HDTV is Supra een echte upgrade. Steek een Supra HDMI-kabel tussen uw digitale ontvanger en uw HD TV en u krijgt (in vergelijking met de doordeweekse goedkope kabeltjes die men bijlevert) een “nieuwe” TV. Vanaf € 58,- (1m).

Supra website

Pag. 21 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 Queen

The show must go on ||||| In deze rubriek presenteren we onze hifidemonstraties

Eerstvolgende show: Lyngdorf TDAI2170 versterker en CD-2 cd-speler Lyngdorf houdt – in tegenstelling tot vele doordeweekse merken – zijn design en gamma lang aan. Leuk voor de bezitters ervan, die zo niet binnen de kortste keren met een ‘verouderd’ model zitten. Maar na zovele jaren is er nu toch een opvolger voor de TDAI2200 en de CD-1. We gaan jullie deze in een nieuw jasje, maar ook van nieuwe mogelijkheden voorziene modellen laten horen tijdens een demoweekendje bij ons thuis. De TDAI2170 hebben we full option besteld, dus met RoomPerfect®, maar ook de HDMI-, USB- en highend analoge ingangen. Zowel de TDAI2170 als de CD-2 zijn voorzien van een technologie die we niet eerder bij een ander merk vonden: ICC of Intersample Clipping Correction. Deze technologie moet op loudness geproducete muziek (met ingeperkte dynamiek) (deels) herstellen in zijn ware dynamiek. Zou dit een belangrijke ingreep zijn bij de vele slecht klinkende cd’s? Let’s find out @ AudioPerfect: op zaterdag 26/4 of zondag 27/4 van 14u tot 18u ! Wil je erbij zijn op één van deze namiddagen? Stuur een mailtje naar info@audioperfect.be.

Vorige shows: Eind december demonstreerden we de Oppo BDP-103D (€ 819,-) aan een schare audiovideoliefhebbers. We lieten zien dat dit toestel Blu-ray films en Pure Audio(!) high resolution discs speelt, naast DVD, CD, maar ook HDCD en SACD! Ook foto’s, films en diverse internetdiensten zoals Youtube zijn beschikbaar. We speelden ook muziek van USB-stick, van PC en lokaal netwerk (RipNAS). Demo’s in zowel surround op Piega speakers en Pioneer versterker, als stereo op Focal speakers en Musical Fidelity versterking. We vergeleken de geluidskwaliteit trouwens met de M6CD van Musical Fidelity en stelden vast dat de Oppo slechts een beetje minder fijn speelt dan deze € 2.599,- kostende cd-speler. De on board Darbee video enhancer demonstreerden we helaas niet verstandig… Via de getoonde films was het erg moeilijk verschil te zien met en zonder deze processing ertussen. Met fotomateriaal is het daarentegen meteen en perfect duidelijk. De laatste 2 bezoekers van onze demonstratie kregen dat verschil te zien. Excuses aan de bezoekers die dit hebben gemist. Kom gerust eens terug… Dank je wel aan de bezoekers en tot een volgende keer!

Pag. 22 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014 Bill Haley & His Comets

See you later alligator ||||| Lees hier waar je nog meer kunt lezen en leren AudioPerfect is géén hifizaak als een ander: bij ons staan klant en muziek centraal, niet de hifi zelf. Lees hier hoe onze aanpak anders is.

Naast dit MusiZine kwartaalmagazine hebben we een leuke manier om regelmatig toffe weetjes en tips te bundelen: Scoop it is een website waar je een eigen magazine kunt samenstellen. Elk internet-artikel dat we willen delen kunnen we met 1 klik toevoegen aan onze “MusiZine Scoop it”. Je kunt dit online magazine gratis lezen en je ook als “volger” registreren, zodat je op de hoogte blijft als er iets nieuw is toegevoegd. Download de Scoop.it app op je smartphone of tablet om MusiZine ook mobiel te kunnen volgen.

Een MusiZine kwijtgespeeld? Geen nood. Op de webbibliotheek Issuu staan al onze publicaties. Gratis & voor niets. Klik hier om onze Issuu MusiZine-bibliotheek te raadplegen. Eén publicatie telt 13 blz. tips voor (ver)bouwers. Maak nooit meer de fouten die we regelmatig bij klanten vaststellen (en waarvan we er sommige in 1990 bij het bouwen zelf ook gemaakt hebben).

Nog geen klant? Neem zeker de klantengetuigenissen op onze website eens door.

Als je onze adviesaanpak waardeert, dan waarderen wij het als je een ‘like’ geeft op onze Facebookpagina. Je kunt er ook commentaar achterlaten natuurlijk. Ook op LinkedIn en Twitter zijn we actief.

Pag. 23 / 24


AudioPerfect’s elektronische magazine voor de ware muziek- en audioliefhebber Nr. 21 – maart 2014

Schakel je leven in een hogere muzikale versnelling Bezoek (uitsluitend na afspraak aub) Dom Van Asschestraat 2, 8020 Oostkamp Tel +32 471 885 276 – Skype audioperfect e-mail info@audioperfect.be website www.audioperfect.be

Luidsprekers

|

Toestellen

|

Kabels

|

Accessoires

|

AV-Meubelen

Acoustic Energy

Lyngdorf

Inakustik

Acoustic Art

Aldenkamp

Amina

Musical Fidelity

MIT

Harmonix

Apollo

Focal

North Star Design

Oehlbach

Lyngdorf

Dagetti

Jamo

Onkyo

Oyaide

Lyra

Luke

JM Reynaud

Oppo

PS Audio

Nanotec

Norstone Design

Lyngdorf

PS Audio

Supra

Ortofon

Schroers & Schroers

Piega

RipNAS

Synergistic

PS Audio

Techlink

Teac

The Chord Company

Soundcare

Vogel’s

Thorens

Synergistic Vicoustic Vogel’s

In-ear & on-ear hoofdtelefoons: Focal | Musical Fidelity | Oppo | Ultrasone

Pag. 24 / 24

MusiZine 2014 maart  
MusiZine 2014 maart  

Kwartaalmagazine over muziek en hifi van AudioPerfect, editie maart 2014

Advertisement