Page 1

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

7 август 2012, брой 3

Започваме работа по втория ни проект, за който ще намерите информация в броя тази седмица. Освен това, искаме да отдадем необходимото внимание на една галерия, която ни предоставя възможност да видим на живо творби на великия Пабло Пикасо.

Национален етнографски музей Националният етнографски музей към Етнографския институт на БАН е основан през 1892 г. от проф. Марин Дринов. Изграден е по образец на западноевропейските музеи. През 1954 г. ЕИМ на БАН е настанен в източното крило на бившия княжески дворец. На 8 септември 1954 г. се открива първата голяма експозиция на музея. Изложби на музея са гостували в Китай, Австрия, Сирия, Гърция, Франция, Канада, САЩ, Япония, Австралия, в страни от Латинска Америка. Той си сътрудничи и работи по проекти с тези и още много държави и години наред представя българския бит и култура по света. Националният етнографски музей съхранява десетки хиляди обекти и продължава да обогатява колекцията си.

Последната инициатива на НЕМ е да оборудва музея с аудио гид устройства. АУДИОГАЙД.БГ ще изпълни този проект и това ще бъде първият музей в София, който ще внедри нашите продукти. По план в началото на септември месец беседите ще бъдат записани в студио.

В ателието с Пикасо „Музейна галерия за модерно изкуство“ предоставя възможност до 15 август да се докоснем до оригинални творби на Пикасо. Изложбата събира графики, създадени през годините, в които неуморният каталунски артист рисува в „Ла Калифорни“ – семейна вила на Лазурния бряг в Кан. Сред темитe, заложени в рисунките са сценографичните постановки на моделa, ателието и натюрморта. Почитателите на изкуството могат да видят пълната серия от „Калифорнийският скицник“. Портфолио, което включва 25 листа, подвързани със спирала. Авторът е използвал първо всички страници от дясната страна и когато те свършват той обръща скицника и рисува върху гърба на всяка скица. Така от едната страна има изключително важната поредица от интериора на ателието, а от другата - етюдите с жената в турски одежди, както и няколко скици от известни произведения на дрезденския музей.

Страница | 1

Newsletter_Audioguide_3  

Audio guides and museums

Newsletter_Audioguide_3  

Audio guides and museums