Page 1


Duts Een vreemde man in een vreemde wereld vanaf maandag 15 november

Duts is een zevendelige komische serie rond Walter Duts (gespeeld door Herwig Ilegems), een zonderlinge man die sinds de dood van zijn moeder alleen woont in het ouderlijk huis. Hoewel hij er met zijn baard en bril wat vreemd uitziet, is Walter de goedheid zelve. Hij leidt een rustig leven en zal geen vlieg kwaad doen. Hij heeft vrede met zichzelf. Maar met de rest van de wereld klikt het minder goed. Op maandag om 20.40 u. vanaf 15 november. De rust in het leven van Duts wordt verstoord door zijn moeilijke relatie met de buitenwereld, die nerveus, geïrriteerd en bevooroordeeld reageert op Walter. Toch blijkt Walter nooit het slachtoffer te worden van al die agressie. Het zijn uiteindelijk de anderen die zichzelf de das om doen.

De wereld van Duts Walter is niet de enige die vrede heeft met zijn leven. Met zijn buurvrouw Annie (Greta Van Langendonck) en zijn zeventienjarig buurmeisje Mieke (Emilie Vloeberghs) onderhoudt hij warme contacten. Annie’s dochter Conny (Tania Kloek) heeft ook wel sympathie voor Walter, maar haar man Danny (Steve Geerts), een politieagent, heeft een grote hekel aan die ‘rare’ Walter. Dat zijn de hoofdpersonages in de wereld van Duts, een ongecompliceerde microkosmos waar de hectische moderne samenleving, met haar regeltjes en haar structuren, tevergeefs greep op tracht te krijgen. Eigenlijk is die samenleving veel gekker dan de wereld van Walter, en zouden we wensen dat er wat meer ‘Walters' rondliepen.

Persdossier Duts

www.canvas.be

2


Een man met een stamboom Walter Duts is een personage in de traditie van Buster Keaton, Laurel en Hardy, maar meer nog van Tati. Hij is een kruising van Monsieur Hulot en 'Sleazy Dick', een merkwaardig figuur gecreëerd door Herwig Ilegems. Ondanks hun verschillen hebben ze hun vanzelfsprekendheid, hun eenvoud en zelfs hun kinderlijkheid gemeen. Net zoals hen heeft Walter weinig verwachtingen; hij is veel meer toeschouwer dan protagonist. Walter kijkt naar de wereld en wij kijken met hem mee. Maar Walter lééft ook mee met anderen, hij voelt meer mee dan de gemiddelde mens. Toch zullen we nooit weten wat hij echt denkt. Hij is 'anders' en daarom ook een ‘accident waiting to happen’.

Buitenbeentje Duts is een komische serie, maar ook meer dan dat. Naast – soms brutale - humor is er net zo goed plaats voor vervreemding en momenten van poëzie. Noem het misschien zelfs 'auteurshumor’. De stijl van de serie is uiterst sober. De kleuren zijn vaal, het licht is hard en stelt alle uiterlijke en innerlijke onvolkomenheden van de personages extra scherp. De camera is onverbiddelijk. De beeldvoering is uniek als poëtische maar tegelijk confronterende fotografie: een buitenbeentje op de Vlaamse tv. De ‘Director of Photography’ is dan ook niemand minder dan Danny Elsen (De Zaak Alzheimer, Loft, Bo, Les Barons). De locaties lijken uitgekleed tot op het bot. Elke anekdotiek wordt geschuwd. Ook de tekst is uitgepuurd tot een muzikale partituur. Er wordt niets uitgelegd: wat het beeld kan vertellen, hoeft geen betoog. De makers hopen dat de reeks zowel dwingend zal zijn - omdat je gedwongen wordt om anders te kijken - als terloops - omdat het leven zo is.

Duts is een serie van het productiehuis Kanakna voor Canvas, naar een idee van Herwig Ilegems. Hij bedacht de verhaallijnen en samen met Bart Meuleman werkte hij die uit tot scenario's . Ze verzorgden samen de dialogen. Beiden staan ook in voor de regie. Daniel Lamberts neemt de beeldregie voor zijn rekening.

Schoon volk Canvas en Kanakna steken met Duts hun nek uit en bewijzen dat je met durf nog buiten de lijntjes kan kleuren op tv. Heel wat gevestigde waarden uit de filmwereld waren dan ook bereid om mee te werken aan de productie: Danny Elsen, Jan Dellaert, Senjan Jansen, Daniel Lambo, Esther De Goey, Gert Stas, Dieter Diependaele, enz.. Dat geldt eveneens voor de ronduit indrukwekkende lijst van gastacteurs: Elke Dom, Els Dottermans, Peter Gorissen, Kim Hertogs, Karl-Heinz Lambertz, Jeroen Perceval, Matthias Schoenaerts, Peter Van den Eede, Jos Verbist, Paul Verrept, Stijn Cole, Axel Daeseleire, Jan Decorte, Geert Dehertefelt, Nyk Dekeyser, David Dermez, Philippe Geubels, Nele Goossens, Peter Jansen, Manou Kersting, Eric Kloeck, Fien Maris, Bart Meulemen, Gert Portael, Amara Reta, Nico Sturm, Lucas Van den Eynde, Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden, Louis van der Waal, Mark Verstraete, Tanya Zabarylo, Mohamed Zahir en Mourade Zeguendi. Je zou Duts dus kunnen omschrijven als een klein project met grote namen.

1

Duts: op maandag om 20.40 u. vanaf 15 november

Persdossier Duts

www.canvas.be

3


De hoofdpersonages Walter Duts (gespeeld door Herwig Ilegems) Walter Duts is een zonderlinge man die sinds de dood van zijn moeder alleen woont in het ouderlijk huis. Hoewel hij er met zijn baard en bril wat vreemd uitziet, is Walter de goedheid zelve. Hij leidt een rustig leven en zal geen vlieg kwaad doen. Hij heeft vrede met zichzelf. Maar met de rest van de wereld klikt het minder goed. Dat komt omdat de buitenwereld nerveus, geïrriteerd en bevooroordeeld reageert op Walter. Toch blijkt Walter nooit het slachtoffer te worden van al die agressie. Het zijn uiteindelijk de anderen die zichzelf de das om doen.

'Ik zèn giene gewoene.’, aldus Herwig Ilegems bij monde van Buurman Herman, het personage waarmee hij begin vorig jaar furore maakte in de Eén-serie Van vlees en bloed. Het had ook over Walter Duts kunnen gaan, de titelrol die hij in de gelijknamige serie speelt. Herwig Ilegems (° 1962) studeerde aan de Studio Herman Teirlinck. Samen met Mark Verstraete en Bart Meuleman richtte hij het geruchtmakende theatercollectief De Zweep op, waarmee ze onder meer De smerige trilogie produceerden. Daarnaast werkt hij geregeld samen met theatergroepen als Marius en de Roovers. Recente producties waarbij hij betrokken was, zijn All my Sons, Le dindon en Jan Decortes Wintervögelchen. Momenteel is Herwig ook in de bioscoop te zien, in Zot van A, de nieuwe film van Jan Verheyen. Op televisie speelde hij gastrollen in een aantal series, maar het was vooral door Van vlees en bloed dat het grote publiek hem leerde kennen.

Persdossier Duts

www.canvas.be

4


Annie, de buurvrouw van Walter Duts (gespeeld door Greta Van Langendonck)

Annie is een goedlachse, wat naïeve vrouw van midden in de zestig. Ze houdt van kinderachtige grappen. Net zoals Walter zou ze geen vlieg kwaad doen. Ze zijn ideale buren voor elkaar. Annie gaat de dingen onbevooroordeeld tegemoet en voelt met de mensen mee. Ze is open in een kleine, dorpse wereld. Ze kan ook hard werken, wat ze met plezier doet. Voor haar dochter en haar kleinkind heeft ze alles over. Greta Van Langendonck (° 1944) studeerde in de Studio Nationaal Toneel (de voorloper van de Studio Herman Teirlinck). Net als Herwig Ilegems is ze vooral een theateractrice. Ze was verbonden aan de KVS, Arca en NTG en speelde in haar carrière de meest uiteenlopende rollen. Ze werkte eerder al samen met Herwig Ilegems en Bart Meueleman in het tweede deel van De Smerige Trilogie. Momenteel toert ze samen met Stany Crets en Peter van den Begin door Vlaanderen met True West. Greta Van Langendonck schreef zelf Zonder liefde, warme liefde, waarmee ze eerder dit jaar langs de Vlaamse theaters trok (samen met o.a. Mieke Verdin en Carla Vanparys). In de bioscoop was ze onder meer te zien in Het verdriet van België, Oesje en Kiekeboe. Op televisie speelde ze o.a. mee in Ons Geluk, Wittekerke, FC De Kampioenen enWitse.

Persdossier Duts

www.canvas.be

5


Conny, de dochter van Annie (gespeeld door Tania Kloek) Conny, een vrouw van vijfendertig, is eerder aan de luie kant. Ze heeft wel dromen, maar het ontbreekt haar aan energie om die waar te maken. Sinds ze getrouwd is met politieagent Danny en moeder werd van zoontje Kenny, komt er nog een probleem bij: ze wordt niet meer begeerd door haar man. Dat zorgt voor veel frustratie. Toch is Conny niet de slechtste. Voor Walter koestert ze best wel sympathie. En hoewel ze geen wereldburger is, wint haar nieuwsgierigheid het toch van haar achterdocht.

Tania Kloek (° 1973) speelde in haar carrière talloze film- en televisierollen en is ook al jarenlang verbonden aan het (figuren)theater Froe Froe, waarvoor ze zowel schrijft, acteert als de poppen hanteert, onder meer in producties als Koning Ubu, Orfee en – recent - Midzomernachtsdroom. In de bioscoop was ze o.a. te zien in Dief (Marc Punt), Shades (Erik Van Looy), Iedereen beroemd (Dominique Deruddere) en Team Spirit 1 en 2 (Jan Verheyen). Momenteel speelt ze ook mee in Zot van A (Jan Verheyen). Op televisie had ze hoofdrollen in Familie, Team Spirit, Dennis, Spring en Flikken (Tina Demeester) en speelde ze gastrollen in Costa, FC De Kampioenen, Aspe en De Rodenburgs. Tania Kloek is van vele markten thuis en vorig jaar deed ze ook mee aan de zangwedstrijd Steracteur Sterartiest op Eén.

Persdossier Duts

www.canvas.be

6


Danny, de man van Conny, politieagent (gespeeld door Steve Geerts)

Danny, vijfendertig, is een brutale vent, op het agressieve af. Zijn beroep is dan ook een goede uitlaatklep. Zelf vindt hij zich een gevoelige ziel, die de kans niet krijgt om zijn emoties te tonen. Hoewel Danny een vertegenwoordiger is van het wettelijk gezag, is hij toch geen modelburger. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, lapt hij alle wetten aan zijn laars. Als niemand het ziet toch. Danny heeft een hekel aan Walter. Die staat voor hem voor alles wat hij niet begrijpt. Wat Walter doet, is in de ogen van Danny automatisch verkeerd of verdacht. In het geheel van de reeks is hij de meest complete antagonist van Walter. Steve Geerts (1972) studeerde aan het conservatorium van Brussel en speelt sinds 1998 geregeld mee in producties van de KVS (o.a. Disco Pigs, MacBeth en De knecht van twee meesters). Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rollen in De Kotmadam (Dieter), En daarmee Basta! (Ruben) en LouiseLouise (Patrick). Daarnaast had hij ook gastrollen in onder andere Heterdaad, Flikken, Witse en FC De Kampioenen.

Persdossier Duts

www.canvas.be

7


Mieke, een buurmeisje (gespeeld door Emilie Vloeberghs)

Mieke, een zeventienjarig schoolmeisje, vertoeft graag in het gezelschap van Walter. Ze komt dan ook meerdere keren per dag bij hem over de vloer. In zijn keuken valt alle druk weg die de school haar oplegt. Lichamelijk is ze volwassen, maar haar geest is die van een nukkig kind. Wie Mieke en Walter samen ziet, zou allerlei vunzige gedachten kunnen krijgen, maar dat zegt alles over de beschouwer, en niets over de omgang tussen die twee. Mieke is graag bij Walter, en Walter vindt het fijn dat ze langskomt. Zonder meer. Ze laten elkaar met rust. Emilie Vloeberghs (° 1986) studeerde Kleinkunst aan de Studio Herman Teirlinck. Hoewel ze nog niet zo lang is afgestudeerd, heeft ze al een veelzijdig parcours afgelegd. In het theater speelde ze eigen werk: Verboden te parkeren (o.l.v. Herwig Ilegems en Bart Meulemans) en het muziektheaterstuk Niet wel bij het hoofd. Ze zingt met haar eigen groep Naked Jet en werkte ook mee aan platen van Max Rouen en Magnus (het dance/elektroproject van Tom Barman & CJ Bolland). Verder had ze kleine rolletjes in de televisieserie Kinderen van De Wind en de kortfilm Point off U (met o.a. Herwig Ilegems en Dirk Roofthooft). Ook in de VTM-serie Code 37 speelde ze een gastrol. Daarnaast gaf Emilie ook theaterworkshops voor kinderen in het CTC (Creatief Therapeutisch Centrum) Srebenica in BosniÍ, dat werd opgericht met de steun van de Vlaamse Overheid.

Persdossier Duts

www.canvas.be

8


De afleveringen 1. Jinseng – maandag 15 november Walter heeft een nieuwe brommer gekocht en laat die verzekeren. De makelaar hoopt nog meer uit de brand te slepen. Maar een paar olijven zorgen voor onverwachte wendingen.

2. Bulgaarse wijnen – 22.11 Annie organiseert een grootse wijnavond, met gratis proeven. De opkomst blijkt tamelijk mager. Gelukkig is Walter van de partij.

3. Lentekriebels – 29.11 De lente is het seizoen van de romantische gevoelens. Walter heeft last van hooikoorts.

Persdossier Duts

www.canvas.be

9


4. Hold up Na een lange rit op de brommer krijgt Walter trek in koffie met taart, dus stapt hij een wegrestaurant binnen. Daar zitten een paar klanten met slechte bedoelingen.

5. De psychiater Walter heeft last van nachtmerries, maar dan overdag. Wie helpt hem daar vanaf? De psychiater, natuurlijk.

6. De nieuwe buurman Walter heeft een nieuwe buurman, naar het schijnt een bekende Vlaamse acteur.

7. Walters verjaardagsfeest Walter wordt vijftig. Annie zorgt voor een feest met vele genodigden, een feest dat niemand zal vergeten.

Persdossier Duts

www.canvas.be

10


Cast Herwig Ilegems

Walter Duts

Greta Van Langendonck

buurvrouw Annie

Tania Kloek

Conny

Steve Geerts

Danny

Emilie Vloeberghs

Mieke

Crew Director of Photography

Danny Elsen Jan Dellaert

Regie

Herwig Ilegems Bart Meuleman Daniel Lambo

Make-up

Esther De Goey

Kostuum

Nathalie Lermytte

Geluid

Miguel de Oliveira e Silva

Chef decor

Gert Stas

Montage

Dieter Diependaele

Post-productie geluid

Senjan Jansen

Duts is een productie van Kanakna voor Canvas

Contact Anne Stroobants Hoofd communicatie Canvas tel. 02-741 51 63 - anne.stroobants@vrt.be Lies Klinkers Stafmedewerker communicatie Canvas tel. 02-741 97 51 – lies.klinkers@vrt.be Geert Van Hoeymissen Foto’s Tel. 02-741 35 59 – geert.vanhoeymissen@vrt.be Foto’s zijn beschikbaar via het VRT Mediaportaal: pers.vrt.be VRT Communicatie Kamer 9L48, 1043 Brussel - tel. 02-741 35 66 - e-mail: pers@vrt.be

Persdossier Duts

www.canvas.be

11


Duts – Het boek NyklyN Een vreemde man in een vreemde wereld Dit najaar pakt Canvas uit met de nieuwe televisieserie Duts. Herwig Ilegems, vooral bekend als ‘de buurman’ uit Van vlees en bloed, geeft schitterende gestalte aan het hoofdpersonage en tekent ook voor de scenario’s, samen met Bart Meuleman. De komische serie kan rekenen op een uitmuntende cast, met uiteraard Herwig Ilegems zelf, Tania Kloeck en Steve Geerts, en daarnaast een indrukwekkende reeks gastacteurs met onder andere Veerle Baetens, Axel Daeseleire, Matthias Schoenaerts, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Philippe Geubels… Walter Duts is een zonderlinge man die sinds de dood van zijn moeder alleen woont in het ouderlijk huis. Hoewel hij er met zijn baard en bril wat vreemd uitziet, is Duts de goedheid zelve. Hij heeft vrede met zichzelf. Maar met de rest van de wereld klikt het minder goed. Duts kijkt naar de wereld en wij kijken met hem mee. Nyk Dekeyser aka NyklyN brengt met zijn poëtische maar tegelijk confronterende fotografie de vreemde wereld van Duts in beeld.

Duts / NyklyN Gebonden - 160 blz. - € 17,95 - ISBN 978 90 22 32572 8 Een uitgave van Manteau Pers en Promotie Lies Maes - tel. 03/285 72 29 – lies.maes@wpg.be

Persdossier Duts

www.canvas.be

12

Duts  

Duts werd opgenomen in De Klinge en Stekene.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you