Page 1

IMAGE - EN DYNAMISK KUNDTIDNING FRÅN AUDICOMPENDAX.

NR 1 APRIL 2012

Dynamisk Funktion

Följ med till Svensk Handel och titta in i:

Sveriges bästa mötesrum! Vårens event på AudicomPendax:

Canon, Epson, Sony och Huawei lanserar sina nyheter hos oss!

Nyheterna från ISE 2012 Vi har besökt Integrated Systems Europe i Amsterdam. - se sidan 2

Connecto Pro Image Vi släpper lös ängeln i rummet. - se sidan 7

AV-listsystem DesignLine Först i världen att klara viktig Europeisk standard. - se sidan 4


Rapport från ISE, Integrated Systems Europe 2012. Europas största mässa för AV- och systemintegration. Vi bevakade, med tre personer, årets mässa bland de mer än 40.000 besökare som under tre dagar fick se produkter från 825 utställare. Våra intryck från 30.000 kvadratmeter var att ett fåtal leverantörer presenterade större nyheter. Det som stack ut var:

SONY SONY var den tillverkare som presenterade helt nya produkter inom alla områden som projektorer, skärmar, interaktiva lösningar och Digital Signage. Vår slutsats är att SONY har för avsikt att ta marknadsandelar och med en produktlansering och aggressiv prisbild kommer de säkert att lyckas. Allt lanseras löpande under första halvåret.

All-In-One Presentation Switchers Flertalet tillverkare, som Kramer och Extron, satsar på installationsenheter med allt i ett. Det skall räcka med en enhet mellan olika källor och bildåtergivningen, allt för att förenkla installationen. Detta är sannolikt något som kommer att bli vanligt relativt fort, då det medför kortare installationstid, minskar antalet felkällor och därmed lägre servicekostnader.

Projektorer utan lampa! Flertalet tillverkare pratade om nästa generation projektorteknik. Den kommer att lanseras redan under nästa år och innebär projektorer helt utan lampa, baserade på laserteknik. ViewSonic var en av tillverkarna som redan nu visade upp en hybrid mellan LED och laser, men steget tas snart

fullt ut med enbart laser. Enligt tillverkarna är fördelarna bla miljövänligare projektorer genom lägre effektförbrukning, inga trasiga lampor, bättre färgåtergivning och skärpa, inget störande ljud från fläktar och steglös justering av ljusstyrka. Ett spännande teknikskifte som sannolikt gör att projektorerna återtar en del av den marknad som skärmarna tagit på senare år.

Interaktiva lösningar! Denna sektor fortsätter att utvecklas med flera intressanta nyheter. EPSON som hittills varit ledande med interaktiva projektorer presenterade en helt ny och givetvis ännu bättre projektor med egen mjukvara. Även SONY lanserar en egen interaktiv lösning. LG presenterade ett s.k multiboard system en utveckling av ”touchbordet” som klarar att hantera upp till fem skärmar samtidigt. Kanske inte för den vanliga konsumenten? Vi har motsvarande lösning i vårt ombyggda democenter om du vill se vad det kan göra för just dina arbetssätt.

3D 3D presenterades av flera tillverkare och kommer att bli nästa stora displaysäljare. Dock krävs fortfarande glasögon för att få en riktig upplevelse. EPSON leder även denna utveckling och siktar i första hand på hemmabiosegmentet.

2


Nya kontrakt Vi har under 2011 utfört en rad intressanta och större uppdrag och fått uppdrag som skall utföras 2012. Några är: GE’s nya huvudkontor i Danderyd GE (General Electric) samlar alla sina enheter i ett hus och har för detta flyttat in i före detta Skånska Cementgjuteriets gamla huvudkontor. Ja, ni läste rätt. På 1970-talet hade nuvarande SKANSKA, som då hette Skånska Cementgjuteriet, detta hus som sitt huvudkontor. Nu har vi gjort i ordning närmare 100 stycken moderna mötesrum, installerat informationssystem, TV-system och försett en ljusgård med bildsystem. Mötesrummen är funktionellt utrustade med utgångspunkten att de skall vara

enkla att använda. Grunden är vårt uttagssystem Connecto, där alla uttag samt manöversystem är integrerat. Projektorer och skrivtavlor finns givetvis för att täcka basbehoven. Connectosystemen gör att anläggningen är enkelt utbyggbar till morgondagens förändrade behov, det vill säga - framtidssäkrat.

SWECO

Rådhuset Denna anläggning som vi utförde för drygt två år sedan är en av de största AVanläggningar som utförts i Sverige. I sina 48 stycken stora domstolssalar och massor av samtalsrum har de nu kompletterat med bland annat sex stycken videokonferenssystem och ett uppgraderat manöversystem. Allt utförs nu under våren.

Ett av våra största konsultbolag med flera tusen anställda har gett oss förtroendet att projektera, leverera och driftsätta deras nya huvudkontor i Stockholm. Även detta projekt är stort, med över 100 mötesrum och hörsal, det vill säga allt som ett modernt kontor kräver. Vi återkommer med mer information i nästa nummer när anläggningen är klar för inflyttning.

Sal i Stockholms Rådhus.

Ny utställning i Skarpnäck Vi har investerat över en halv miljon i uppgradering av vår ”superutställning”. Varför satsa så mycket i något som redan är bra? Anledningen är att utvecklingen går så oerhört fort. För att leva upp till vår ambition att kunna visa framtiden redan idag kände vi oss tvungna att göra en kraftansträngning utöver det vanliga. Vi visar nu upp det absolut senaste inom möten med 17 stycken arbetssätt uppbyggda i miljöer med moderna möbler från ett flertal tillverkare. Du som skall investera i nytt mötesrum kommer genom ett besök enkelt kunna nå målet med investeringen.

För inredaren finns: • Kompletta skrivtavelväggar. • Skrivtavlor i formanpassade efter egen mall. • Projektor monterad i bord.

• Bord med skrivtavelyta. • Ståbord och andra möbler från Holmberg Partner, Avarte, Inno och Herman Miller.

För användaren finns: • Videokonferenssystem, desktop till mjukvarulösningar. • Bildskärmar upp till 60”, bla. SONYs senaste med inbyggd Skype. • Hemmabiorum med 3D. • Interaktivt touchbord med mjukvara för upp till 4 separata bildskärmar. • 30 st olika projektorer med olika prestanda och fabrikat. • Storbildslösning med tre projektorer som visar en bild – upplösning 3K. • Interaktiva system med bla EPSONs nästa generation utbildnings-system. • Ljudsystem med bla. Line Array högtalare. Vi fokuserar på dina arbetssätt och din framtid!

3

Mötesmiljö med skrivtavelvägg.

Videokonferernsmiljö med två skärmar.


AudicomPendax först i världen - igen! Hela DesignLine AV-listsystem är godkänt enligt Europastandarden SS-EN 14434:2010 DesignLine AV-listsystem är inte bara det första AV-listsystemet med inbyggd LEDbelysning. Nu har för första gången ett komplett system klarat alla stränga krav i den europeiska standarden för ”Skrivtavlor för utbildningsmiljöer - Ergonomi, teknik och säkerhet - Krav och provningsmetoder”. Komplett system innebär alltså att inte bara skrivtavlan är godkänd utan även AV-listen, den AV-listhängda skrivtavlan, den AV-listhängda blädderblockstavlan med mera.

Upphandlare! Vi har hjälpt dig i ditt jobb, genom att du nu bara behöver hänvisa till en given standard för att du ska leva upp till kraven i lagen om offentlig upphandling. Bra, eller hur? Även om du inte är offentlig upphandlare har du självklart nytta av att veta att det du ska investera i följer vissa kvalitetskriterier. Du vill naturligtvis ha skrivtavlor som är lätta att skriva på och göra rent, tål en ganska omild behandling och är säkra att använda. Du ska också ha AVlisthängda hjälpmedel med godkända avhakningsskydd.

Den modernaste AV-listen AudicomPendax lanserade AV-listsystem DesignLine i slutet på 2010 vilket gör det till det modernaste AV-listsystemet på marknaden. Den inbyggda LED-belysningen och den avskalade designen är inte de enda unika finesserna med systemet, mycket av fördelarna finns i konstruktionen av det så kallade Superhjulet.

Utrustningen går som på räls Hemligheten bakom den perfekta gången är att hjulet har en förhållandevis stor diameter, är perfekt balanserat och rullar på en upphöjning i listen som alltid hålls ren. Avhakningsskyddet snäpps på hjulkassetten som passar alla AV-hjälpmedel för list. Systemet är även bakåtkompatibelt, så om du har AV-hjälpmedel i X-Lineserien i ett rum kan du flytta över dem till DesignLine-listen i ett annat rum och behålla full funktion.

Nyheter årsmodell 2012 Med start i början på mars i år började vi leverera årsmodell 2012.

AV-listsystem DesignLine - ett helt godkänt AV-listsystem enligt ob På denna bild ses varianten utan ram. Bilden är tagen i vår nya uts

Hårda krav och prov Vi kan tyvärr inte avslöja detaljerna i provningsstandarden men det har tagit Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) mer än två månader att utföra ett flertal tester, som alla garanterat skulle få dig att höja på ögonbrynen.

En ny vinkel på ljuset.

De flesta förbättringarna är ”under huven” men en del förändringar, som att ljuset faller längre ut över väggen eller skrivtavlan, syns och gör DesignLine AV-list till ett ännu effektivare grepp i inredningen. DesignLine AV-listsystem finns att titta och känna på i våra utställningar i Skarpnäck och i Mölndal. Du är välkommen att besöka oss. Ta kontakt med din representant, vår växel (08-555 369 00) eller passa på när vi har nästa event.

Närbild på ram med slät dekor.

4

Komplett med blädderblockstavla, magnetfunktion och LED-belysn


beroende SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. ställning i Skarpnäck.

Satsning på videomöten Vi ska nu på allvar ge oss in i videomötesmatchen och bli den största aktören i branschen inom 5 år. Göran Tibell är den som kommer att ansvara för satsningen och vi kör nu igång med full kraft. Vi har i vår nya utställning byggt upp ett komplett democenter för alla typer av videomöten från traditionell videokonferens till möten mellan IP-system, mobiltelefon och Skype. Med andra ord: Totalkommunikation utan begränsningar i alla pris- och kvalitetsgrupper!

Varför gör vi denna satsning? Vi är övertygade om att videomöten med bildtelefon en dag kommer att vara en lika naturlig del i vardagen som telefonsamtal är idag. I vår marknadsnisch, mötesrummet, kommer videomötet vara en lika självklar komponent som skrivtavlan och projektorn är idag. Dock tror vi att det kommer att se helt annorlunda ut i morgon med helt öppna, mer eller mindre gratis, system som integreras i ”molnet”.

Teknik och användarvänlighet Att enbart sälja hårdvara eller enbart en eller få produktgrupper kommer inte att räcka för att vara den typen av leverantör som marknaden söker. För att hantera detta i professionella sammanhang (som mötesrum) krävs experter på integration i en större bredd. Det behövs kunskaper och produkter inom ett flertal helt olika områden för att kunna leverera ett komplett fungerande mötesrum som lever upp till kundernas investeringsmål och framtida arbetssätt. Det var ingen tillfällighet att Polycom bad oss utrusta deras eget democenter i Sverige.

Sveriges enda Videokonferenscenter är byggt för dig! Årets första större satsning var eventet den 27 mars då Huaweis direktör Peter Hagberg berättade om Huawei och deras satsning på IT och videokonferens. Givetvis var Huaweis produktprogram på plats för skarpt påseende. Vi passade också på att lansera Connecto Pro Image (läs mer på sidan 6) och fick en inspirerande föreläsning med fantastiska bilder av äventyraren Annelie Pompe. (http://www.anneliepompe.com/) Nästa videomötesevent är planerat till den 3:e Maj där Sony är i fokus. Se på baksidan av detta nummer. Välkomna!

ning

Göran Tibell, ansvarar för affärsområde videomöten. Nås på telefon: 070-795 01 67 eller mail: goran.tibell@aupx.com

5


Sveriges bästa mötesrum Vi har haft förmånen att vara med och bygga Sveriges bästa mötesrum. Johan Kilander på Bergkrantz Arkitekter var i år en av de nominerade till det stora glaspriset för Svensk Handels hus på Kungsgatan/Regeringsgatan i Stockholms City. Där finner vi även Sveriges bästa mötesrum som ni ser interiörer från till höger. En bild av fasaden finns på framsidan av detta nummer av IMAGE. För att ni ska få lika bra mötesrum, baserade på just era arbetssätt, är det bra om ni tar kontakt med oss så snart som möjligt så vi kommer in tidigt i flytt- eller byggprocessen. Johan Kilander och interiör från Svensk Handel

Produktnyheter Mobil multilösning – Allt i ett! Tack vare den nya tekniken med ultrakortskjutande projektorer och vår kreativitet har vi tagit fram en helt mobil multilösning för möten och utbildning. • Skrivtavla. • Ljudanläggning. • Ultrakortskjutande projektor för databilder med mera. • Rullbart stativ. • Fällbart projektorstativ.

Fyndhörnan Vår uppskattade fyndhörna svämmar nu över av godsaker. Vi har byggt om delar av vår utställning och har därför ett flertal nästan nya projektorer och skärmar. Andra saker i fyndhörnan är förstärkare, interaktiva skrivtavlor, högtalare och massor av olika apparater från Kramer och Extron. Vi har lagt ut en katalog på vår hemsida med bilder, beskrivningar och priser. Vill du komma och se själv är du givetvis välkommen. Gå in på www.aupx.com/fynd och gör ett klipp!

Lösningen är perfekt i öppna ytor och i utbildningssammanhang. Fler kan dela på en och samma utrustning. Kort sagt en flexibel multilösning – pluggas in och är klar att användas direkt. Artikelnummer: A 27010 Pris komplett: 26.500 kronor exklusive moms. AV-stativ UST. Bilden är från filmen Big Buck Bunny (Blender Foundation | www.blender.org)

6

Ett av fynden för den som är snabb. 28-kanaling mixer från ROSS för under 2000:-


Connecto Pro Image - En världsnyhet! Tack alla inredare för lånet av rummet som vi ‘stal’ på 1980-talet. Vi lämnar nu tillbaka det. Ni kan nu skapa den miljö ni vill utan hänsyn till takmonterade projektorer eller kabeldragning. Vi har gjort det igen – utvecklat en produkt som leder utvecklingen framåt och gör att du som jobbar med oss får ytterligare ett mervärde. Connecto Pro Image är en vidareutveckling av Connectosystemet som är navet i det moderna mötesrummet och har redan börjat revolutionera AV-installationerna i mötesrummen. Vad är fördelarna med Connecto Pro Image? • Installationen går betydligt fortare. • Det behövs inga kablage mellan projektoruttag.

Allt på plats i bordet med Connecto Pro Image

• Ingen speciell projektering krävs för AV-installationen. • Inredningen i rummet påverkas inte som när man använder en takmonterad projektor vilket ger helt andra möjligheter att skapa miljö. • Vid ombyggnader – ta bara med bordet och och koppla in. Allt är klart att köra. • Korta kabelvägar gör att de nya digitala signalerna som är känsliga för störningar inte kräver förstärkare eller

annat för att erhålla bild och ljud. • Service och underhåll minskar samt blir mycket enklare att utföra. Den totala investeringen blir sannolikt mer än 50% lägre än vid en traditionell takmonterad lösning. Kontakta din representant hos oss, kom till våra utställningar eller beställ vår broschyr som beskriver alla fördelar.

Historia Vi lanserade redan på 1970-talet AV-listen som idag är en världsprodukt. En självklarhet i varje mötesrum. Under årens lopp har vi fortsatt att utveckla unika lösningar varav ett flertal är patenterade. Här är några exempel på produkter vi tagit fram och som blivit världssuccéer: • Pendaxlisten – patenterad av oss, kopierad av många. Finns nu i de flesta av världens länder. • Den enarmade blädderblockstavlan – en av de största säljsuccéer vi haft. Både patenterad och självklart kopierad. • Det universiella, patenterade, monteringsstativet för projektorer och skärmar – finns idag i ett otal kopior över hela världen. • X-line Konferensskåp – en patenterad konstruktion som gör att det går snabbare att tillverka ett skåp i valfri storlek (och med ett bättre resultat). • Connecto – uttagssystemet som underlättar all hantering av AVutrustningen i mötesrummet. • Miraclean rengöringssystem – lösningen för att miljövänligt och enkelt göra ren din skrivtavla.

Beställ vår Connecto Pro Image-broschyr - Ring oss på 08-555 369 00

7


VIKTIGA DATUM VÅREN 2012! Varför vill stora tillverkare som Canon, EPSON och SONY lansera sina nyheter hos oss? Kom till oss så får du se. Världens största permanenta AV-utställning är nog svaret. För dig som vill veta vad som kommer att finnas i morgon och lära dig hur nästa generation AV-produkter kommer att fungera arrangerar vi under våren flera möjligheter med de största tillverkarna. Var och en bäst inom sitt segment. Anmäl er på anmalan@aupx.com. Ange hur många ni är som kommer och till vilket event. 2012

v 16

18 Onsdag

April

Valdemar Volmar

2012

Torsdag

Event

3

v 18

Maj

John Jane

EPSON 18:e April

SONY 3:e Maj

Tema: Ny teknik med 3D, WIFI och interaktivitet! Tid: 12:00 -15:00

Tema: Lansering av SONY’s nästa generation bildsystem Tid: 12:00 - 16:00 (öppet hus)

EPSON är världens största tillverkare av projektorer, har i särklass de bästa interaktiva lösningarna och har kommit längst när det gäller 3D och hemmabio.

SONY gör en satsning på produktområdet bild och Sverigelanserar hela det nya sortimentet hos oss. De visar nästa generation data/videoprojektorer, bildskärmar med Skype och LED teknik samt Digital Signage – informationssystem med hopkoppling av skärmar. CeeLab visar det senaste från SONY videokonferens och vi berättar om nästa teknikskifte i projektorvärlden. Vi lämnar snart både LCD och LED till… (svaret finns i tidningen).

Nästa generation interaktiva utbildningssystem, en ny projektor med 10 000 ANSI lumen ljusstyrka och nya 3Dhemmabiosystem Sverigelanseras denna dag i hos oss. Du som arbetar med utbildning måste bara komma om du vill hänga med i utvecklingen. Plats: AudicomPendax AB, Flygfältsgatan 34 i Skarpnäck

AudicomPendax AB - Stockholm Besöksadress: Flygfältsgatan 34 Box 2014 SE-128 21 Stockholm - Skarpnäck Telefon: 08 555 369 00 Fax: 08 555 369 01

En representant från SONY kommer att berätta om SONY och vad de har för planer inför framtiden. Plats: AudicomPendax AB, Flygfältsgatan 34 i Skarpnäck

AudicomPendax - Göteborg Flöjelbergsgatan 1 C, 431 35 Mölndal Telefon: 031 748 19 90 Fax: 031 28 14 31

AudicomPendax - Malmö Hanögatan 1, 21124 Malmö Telefon: 040 93 19 00 Fax: 040 93 19 70 www.aupx.com info@aupx.com

Dynamisk Funktion

IMAGE Nummer 1 April 2012  

Reportage från ISE, Sveriges bästa mötesrum, vårens event och senaste nytt om videomöten.

IMAGE Nummer 1 April 2012  

Reportage från ISE, Sveriges bästa mötesrum, vårens event och senaste nytt om videomöten.

Advertisement