CASE 1/2016

Page 1

ASIAKASLEHTI 01 / 2016

UKONNIEMEN HIIHTOSTADION

ÄÄNENTOISTOLLA TUNNELMAA AMX SVSI UUDET RATKAISUT MEDIAN JAKOON

NESTE

KILPILAHTI ÖLJYNJALOSTAMON HÄLYTYSJA KUULUTUSJÄRJESTELMÄT

3D KOHTAA KLASSISEN BALETIN


TÄRPPEJÄ! HUHTIKUUN ALUN FRANKFURTIN AMMATTILAISTAPAHTUMA PROLIGHT + SOUND TARJOSI TAAS PALJON UUTTA INSPIRAATIOTA. TÄSSÄ PARI POIMINTAA PÄÄMIEHIEMME UUTUUSTUOTTEISTA:

Studioluokan seinä

Liikkuva työjuhta

Absenin ProLight & Soundissa esittelemä huikea A1.6 -lediseinäelementti tarjoaa 1 ,6 millimetrin pikselivälillään ja 160 x 160 asteen katselukulmallaan tv-tuotantojen vaatimukset täyttävän ratkaisun, jolla voidaan korvata jopa projektoreita. 400 x 300 millin kokoisista moduuleista koostuvan seinän 3840 hertsin virkistystaajuus eliminoi välkkymisen kamerakuvasta, ja tuplavarmennetut virtalähteet takaavat toimintavarmuuden tiukoissakin tilanteissa. Moduulit ovat passiivijäähdytteisiä eli täysin äänettömiä.

JB-Lightingin Varyscan-perheen uunituoreen P7-spotin sisuksista löytyy kaikki, mitä kovan luokan liikkuvalta vaaditaan: CMY-värimiksauksella varustettu 700 W purkauslamppua vastaava 270-wattinen ledivalonlähde sekä ylivoimainen optiikka 8°–48° zoomilla ja kahdella gobokiekolla. Ledi säilyttää värilämpötilansa vakiona koko 20 000 tunnin elinkaarensa ajan, ja kaiken kruunaa korkealuokkainen jäähdytystekniikka. P7 on sopuhintainen työjuhta esimerkiksi vuokrafirman kovaan käyttöön.

Linjakasta säteilyä

Tuplasti vääntöä

RCF:n kiertue-, rental- ja keikkakaiutinmallien rintamalla kuhisee aktiivisen D-linjasäteilijäperheen laajentuessa sekä raskaaseen että höyhensarjaan. Kustannustehokkaaksi festariluokan PA-kattaukseksi sopiva HDL 50-A -kolmitiejärjestelmä sisältää kaiken tarvittavan lennätettävistä subeista virran- ja signaalinjakeluyksiköihin asti. Kevyt HDL6-A puolestaan tarjoaa linjasäteilijäominaisuuksia kilpailukykyiseen hintaan esimerkiksi koulukäyttöön ja tilanteisiin, joissa ei vaadita suuria äänenpaineita. Kussakin kaiutinyksikössä ilmaa liikuttaa kahden 6,5-tuumaisen kartion lisäksi kompressiodraiveri, ja pääkaiuttimen rinnalle löytyy oma lennätettävä subi. Audicon Ilkka Hildénin mukaan aktiivijärjestelmän kytkeminen ja ripustus ei voisi enää tämän helpompaa olla.

ProLight & Soundin mikseririntaman kuumin puheenaihe oli DiGiCon koko kiitellyn SD-malliston kollektiivinen loikka pykälän verran ylöspäin. Firmwarepäivityksen avulla kaikki konsolit SD11:stä alkaen venyvät aivan uuteen suorituskykyyn, mikä tarkoittaa käytännössä, että samalla tutulla mikserillä pystyy hoitamaan nyt paljon isompia tuotantoja. Siinä kun esimerkiksi SD5 kasvaa päivityksessä SD7:n mittoihin, tarjoaa lippulaivan uusi Quantummoottori jo yli 640 audioväylää (96 kHz) jaettavaksi tarpeen mukaan tulojen, bussien ja uuden Nodalprosessoinnin kesken. Myös S-21 esiintyi edukseen. Uuden, messuilla julkaistun päivityksen myötä kosketusnäytöt ovat entistä responsiivisempia.


NYT

4

UPOUUSI HIIHTOSTADION Ukonniemi Imatralla

8

AMX & SVSI – Vihdoinkin IPpohjaiset verkotetut av-ratkaisut

9

UUSI O’LEARYS urheiluravintola Holiday Club Caribiassa

04

10

ÖLJYNJALOSTAMON PALOASEMA valmiudessa yötä päivää

14

KAUPPAKESKUS HANSA uusi langaton mikrofonijärjestelmä

16

SHOWCASE Uusi osio esitystekniikalle – tutustu!

18

TÄHTIOSASTON TARVIKKEET Audicon palvelukattaus

20

3D KOHTAA KLASSISEN BALETIN Esitystekniikan nykyhetki ja tulevaisuus

24

CHEEK VALLOITTI JÄÄHALLIT DiGiCon miksausjärjestelmän avulla

27

AUDICON HUOLTO PELAA Tutustu Kalervo Karppiseen

ASIAKASLEHTI 01 / 2016

UKONNIEMEN HIIHTOSTADION

ÄÄNENTOISTOLLA TUNNELMAA AMX SVSI UUDET RATKAISUT MEDIAN JAKOON

NESTE

KILPILAHTI ÖLJYNJALOSTAMON HÄLYTYSJA KUULUTUSJÄRJESTELMÄT

14

20

Tämä on Audico Systems Oy:n asiakaslehti. Osoiterekisterinä on käytetty Audico Systems Oy:n, Starlike Oy:n ja AV Media ECT Oy:n markkinointi- ja asiakasrekistereitä.

441 619 Painotuote

3D KOHTAA KLASSISEN BALETIN

Julkaisu ja sisällön toimitus Audico Systems Oy / Kati Pajukallio Ulkoasu Mediakolmio.fi / Paula Venäläinen Kannen kuva Neste Oyj Paino PunaMusta Oy Palautteet ja tilaukset www.audicostarlike.fi. Mikäli et halua lehteämme tulevaisuudessa, ole hyvä ja ilmoita siitä sivullamme www.audicostarlike.fi, kiitos! Audico Systems Oy Takomotie 7, 00380 Helsinki Rautatehtaankatu 22, 20200 Turku

vaihde 020 747 9340 info@audico.fi www.audico.fi

Audico Academy edustaa Audicon koulutustarjontaa. Haluamme tarjota asiakkaillemme ja sidosryhmillemme tarvittavaa tuotekoulutusta toiminnan tueksi sekä uutta ja ajankohtaista tietoa helpottamaan valintojen tekoa tulevaisuudessa. Showroom-tilamme Helsingin Pitäjänmäellä tarjoaa loistavat puitteet koulutuksille. Tervetuloa!

TUTUSTU TARJONTAAN WWW.AUDICO.FI!


CASE

CASE / 04


UKONNIEMEN ISO URAKKA IMATRAN KAUPUNKI RAKENSI UPOUUDEN HIIHTO- JA PESÄPALLOSTADIONIN UKONNIEMEN SORAHARJULLE. URHEILUTAPAHTUMIEN SEURAAMINEN ISOLLA ALUEELLA ON NYT HELPPOA, KOSKA ÄÄNI KANTAA PITKÄLLE JA KUVA LOISTAA KIRKKAALLA NÄYTÖLLÄ.

TEKSTI Tom Nyman KUVAT Kuvatoimisto Kuvio

K

un kaupunki päätti siirtää ­pesäpallokentän pois kaupungin­ keskustasta, urheiluväki toivoi uuden kentän paikaksi Ukonniemen ulkoilualuetta. Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsivat jo jäähalli ja jalkapalloilijoiden talviharjoitus­halli. Uudelle urheilupaikalle haluttiin käyttöä myös talveksi, joten samoille sijoille suunniteltiin hiihto- ja ampuma­ hiihtostadion. Imatran YH-Rakennuttaja Oy aloitti maansiirto- ja ­rakennustyöt viime vuoden alussa, ja valmista oli marraskuussa, jolloin pidettiin avajaiset. Kunnolla stadion sai tulikasteensa hiihdon SM-kisoissa tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Seuraavakin iso kansallinen koitos on jo näkyvissä: pesäpallon Itä–Länsi-ottelu pelataan Ukonniemessä itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Kokonaispaketti ratkaisi Käyttöteknikko Jarmo Jäppinen Imatran kaupungilta piti projektin lankoja käsissään ja huolehti, että

kunkin lajin kilpailijoiden ja katsojien tarpeita kuultiin etukäteen. ”Kysyimme eri lajien edustajilta, mitä tarvitaan. Riittävä valaistus oli selvä vaatimus, ja lisäksi nousivat esiin kaksi asiaa: selkeä, koko alueelle kantava äänentoisto puheelle ja musiikille sekä nykyaikainen kirkas videotaulu”, Jäppinen kertoo. Kaupunki kilpailutti laitetarjoajat, ja Jäppisen mukaan Audico ­Systems valikoitui toimittajaksi kokonaisvaltaisen paketin ansiosta. Siihen kuuluivat äänentoisto, ­videoseinä,­ valot ja kaape­ l oinnit. Audicon ­esittämä lista aikaisemmista töistään eli ­vertailukohteista teki myös ­vaikutuksen­ Imatran päättäjiin. ”Annan Audicon ­ammattilaisille­ täydet pisteet siitä, että sormi ei mennyt missään vaiheessa suuhun. Saimme sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa nopeat vastaukset kysymyksiin ja ratkaisut ongelmiin. Myös laitteiden asennus ja loppukäyttäjäkoulutus sujui heidän johdollaan mallikkaasti”, Jarmo Jäppinen sanoo. Rakennuttaja Henry Tapiola­ YH-Rakennuttajista kertoo, että

urakka oli iso. Parin jalkapallokentän kokoisen tasaisen alueen laidalle rakennettiin katettu katsomo kahdelle tuhannelle ihmiselle. Kattamattomia istumapaikkoja on 1100. Väliaikaisten

CASE / 05


lisäkatsomojen avulla alueen istumapaikkakapasiteetti voi kasvaa viiteen tuhanteen. Tapiola on vaikuttunut alueen äänentoistosta. Hän on kuullut katsojilta pelkkää hyvää palautetta siitä. ”Ääni kuuluu mainiosti katsomon joka kolkkaan ja myös kentälle eli koko alueelle. Sekä puhe että musiikki erottuvat hyvin nykyaikaisista kaiuttimista ja kuulostavat täyteläiseltä. Äänentoisto on toista luokkaa kuin mihin ulkourheilupaikoilla on aikaisemmin totuttu”, Tapiola kiittelee. Ukonniemen stadionin äänentoiston on suunnitellut Audico Systemsin Ilkka Hildén. Se on toteutettu yhteensä 30:llä RCF:n ulkokäyttöön suunnitellulla koaksiaalikaiuttimella, jotka on ripustettu katsomorakenteisiin ja valaisintolppiin.

Viimeisenä palasena Ukonniemen stadionin tekniikkaan liitettiin nykyaikainen led-ulkonäyttö. 60 neliön (10 x 6 metriä) kokoinen Absen X16 asennettiin kentälle kahden tolppajalan varaan niin, että näytön alareuna on neljän metrin korkeudessa. Laitteen optimaalinen katsomisetäisyys on 16 metriä, mutta kuva loistaa kirkkaana kentälle ja katsomoalueelle, koska näytön 10 000 nitsin valoteho on paljon tavallista suurempi.

Annan Audicon ammattilaisille täydet pisteet siitä, että sormi ei mennyt missään vaiheessa suuhun. Saimme sekä suunnittelu­ että toteutusvaiheessa nopeat vastaukset kysymyksiin ja ratkaisut ongelmiin. – Imatran kaupungin käyttöteknikko Jarmo Jäppinen

Tekniikan kruunaa kirkas ulkonäyttö Rakennusvaiheen sähköurakoitsijana toimineen Etec Automationin työnjohtaja Anssi Sarvi kertoo, että alueen sähkövedot ja johdotukset kulkevat piilossa putkissa ja kaapelikaivoissa. ”Sopiviin paikkoihin on vedetty sellaiset varaukset, että järjestelmä on helposti laajennettavissa, jos alue jatkossa suurenee tai av-laitteiston määrä kasvaa.”

CASE / 06

Asiakas: Imatran kaupunki

INFO

Pääurakoitsija: YH Rakennuttajat Oy Sähköurakoitsija: ETEC Automation Oy Järjestelmäsuunnittelu: Ramboll Oy ja Audico Systems Oy Vahvistimet: Powersoft Ottocanali Äänimatriisi: Biamp Tesira Forté Kaiuttimet: RCF P3115T ja P6215 Mikrofonit: Clockaudio ja Sennheiser LED-seinä: Absen X16

”Melkein valitsimme pienemmän mallin, koska näyttö tuntui vielä suunnittelupöydällä liian isolta ja rahat olivat tiukilla projektin loppusuoralla. Mutta pisteet laitetoimittajalle siitä, että Audicon Petteri Partinen tiesi tämän suuremman videotaulun olevan juuri oikean kokoinen Ukonniemen stadionille. Hintaero pienemmän ja suuremman mallin välillä ei ollut lopulta suuri. Nyt meillä on kaikki mitä tarvitsemme, eikä mitään turhaa”, Jarmo Jäppinen summaa lopuksi.

LED-seinän prosessori: Barco Image Pro Jr. Mediatoistin: AV Stumpfl FHD Player

LISÄTIEDOT Ilkka Hilden 020 747 9395 Petteri Partinen 020 747 9392


INSTALLED SOUND

WHEREVER YOU HEAR

RCF STADIA SOLUTIONS With 60 years of heritage in audio R&D and a passion for installations, RCF creates tailor-made solutions for complex projects with an encompassing support that includes design proposal and validation, alternative solutions, acoustical consultancy, on-site system start-up and training activities. More than just providing high-quality sound-systems, our Engineering Support Group meets each project’s audio performance requirements, adapting products to any specific venue, outdoor applications and tough environments demanding advanced know-how.

P3115-T

WEATHERPROOF COAXIAL TWO WAY SPEAKER Cabinet is a single piece rotational moulded in medium density polyethylene, fully UV protected and waterproof IP 55 Front grille in custom perforated aluminium with open-cell fibres and water repellent woven fabric backing 15” high-output LF transducer with 2.5” voice coil RCF Precision 1” Compression Driver with 1.5” voice coil 90° x 60° constant directivity horn 10° X 20° enclosure sides for array configurations

The picture shows P4228 installed at Tondiraba Ice Hall Tallinn Estonia


CASE

VIHDOINKIN! IP-POHJAISET VERKOTETUT

AV­RATKAISUT KUVAT Pixart Oy

A

MX:n uusi kattava SVSI-tuoteperhe tarjoaa joustavat, helposti käyttöön otettavat ja laajennettavat verkotetut AV-järjestelmät yritysten käyttöön. Uuteen IP-pohjaiseen tuoteperheeseen kuuluvat video- ja audio enkooderit, dekooderit, verkkotallentimet, ikkunointi/videoseinäprosessorit sekä näiden hallintajärjestelmät. Tuotteet ovat helppoja asentaa ja käyttää. Multicast-pohjaiset streamaustuotteet skaalautuvat todella yksinkertaisesti pienistä muutaman laitteen järjestelmistä jopa 1280x800-kokoiseksi videomatriisiksi – vain verkkoinfrastruktuurin kapasiteetti on rajana!

Standardeihin pohjautuva verkkoteknologia ja järjestelmähallinta Koska SVSI:n tuotteet käyttävät tavanomaista IP-tekniikkaa ja verkkokaapelointia sisällön jakamiseen eri vastaanottimiin, se sujuu kuin tanssi

CASE / 08

jopa jo olemassa olevissa tietoverkoissa. Erilaiset videohallintajärjestelmät mahdollistavat reitityksen signaalilähteistä näyttölaitteille helpon käyttöliittymän kautta. Erillinen käyttöliittymä on saatavissa PC/ Mac-tietokoneiden lisäksi tabletlaitteille. Täydellistä integrointia varten järjestelmää voidaan ohjata myös AV-ohjausjärjestelmien ohjauspaneeleista käsin.

Optimoitua kuvansiirtoa SVSI:n IP-pohjainen tuoteperhe sisältää verkon eri yhteysnopeuksille optimoituja kuvansiirtojärjestelmiä – oli kyseessä sitten gigabitin lähiverkko tai alhaisemman nopeuden Internetyhteys. Tuotteet voidaan liittää osaksi olemassa olevaa yritysverkkoa tai kaistan säästämiseksi liittää erilliseen AV-verkkoon. Tuotteissa on käytetty erilaisia yhteyden varmistavia teknologioita, joten verkkokatkokset eivät johda pitempiaikaisiin yllätyksiin.

AMX:n kosketuspaneelilla ohjataan helposti O’Learys ravintolan AV-järjestelmää. Kuvan- ja äänensiirron lisäksi enkooderit ja dekooderit sisältävät IR/ RS232-ohjauksen kuvalähteille ja näyttölaitteille, kuten digibokseille ja televisioille. Lisäksi niissä on toinen verkkoliitäntä joko ketjutukseen tai laiteohjaukseen, jolloin kaapelointia voidaan säästää.

Nyt saatavissa meiltä!


UUSI O’LEARYS URHEILURAVINTOLA HOLIDAY CLUB CARIBIASSA

O

’Learys-ravintolat ovat rantautuneet Suomeen, ja uusimpana tähtenä Turun perinteikkääseen Caribian kylpylähotelliin on avattu tunnelmallinen herkullisia ja viihdyttäviä otteluiltoja tarjoava ravintola. O’Learysin tarina alkoi Bostonissa. Siellä O'Learysin perustaja ruotsalainen Jonas Reinholdsson rakastui ainutlaatuiseen sekoitukseen erilaisia ihmisiä, ruokia, juomia ja urheilua, jotka olivat osa monia alueen ravintoloita: Palattuaan hän avasi vuonna 1988 ensimmäisen O'Learys­ravintolan Göteborgiin. Nykyisin ravintoloita löytyy ympäri maailmaa, Suomessakin ravintoloita on nyt Turun jälkeen kahdeksan. O´Learysin maapäälliköllä Marcus Holmqvistillä on ollut vahva visio ravintoloiden laadukkaasta AV-tekniikasta. ”Olemme valinneet Audicon kumppaniksi laadukkaan suunnittelun sekä asennuksen jälkeisen tuen vuoksi”, Marcus kertoo.

Penkkiurheilijan unelma Urheilun seuraamiseen on jokaisessa ravintolassa panostettu; isoilta näytöiltä on mahdollista seurata monia eri lähetyksiä samanaikaisesti. Ravintoloilla on tarjolla maailmanlaajuisesti kattava urheiluvalikoima eri lähteistä, toivottu tapahtuma löytyy aina. Caribian O’Learys-ravintolaan on valittu hyväksi havaitut rankempaan

24/7 käyttöön suunnitellut Samsung Professional -ammattitason näytöt. Tässä Suomen näyttömäärältään suurimmassa ravintolassa näyttöjä on 47 kappaletta jaettuna kahdeksaan alueeseen. Koko järjestelmä tukee teräväpiirtoa. Kuvansiirrossa on nyt e ­ nsimmäistä­ kertaa käytetty AMX:n IP-pohjaista SVSI-järjestelmää. Järjestelmä on ensimmäinen Suomessa. Järjestelmässä on 9 eri kuvalähdettä ja 40 vastaanotinta. SVSI:n järjestelmässä standardit tietoliikennekytkimet korvaavat perinteiset kuva- ja äänimatriisit. Tämä tarkoittaa täysin uutta lähestymistapaa kuvan jakelutekniikkaan. Järjestelmää voi edullisesti ja helposti laajentaa ilman matriisien vaihtamistarvetta järjestelmän kasvaessa. Näyttö- ja äänijärjestelmää ohjataan AMX-ohjauslogiikalla. Henkilökunta pystyy ohjaamaan AMX:n kosketusnäytöiltä eri kanavia eri alueille tai tarpeen mukaan yksittäisille näytöille. Äänentoisto on reititetty tuke­ maan näyttöryhmiä. Ravintolassa on käytössä laadukkaat, sirot ja tilan ­väritykseen sopivat RCF-kaiuttimet. Audicon kokenut projektinhoitaja Harri Heinilä on ollut kaikissa O’Learys-projekteissa mukana, nyt ensimmäistä kertaa käytössä on AMX:n SVSI­ - järjestelmä. ”Jo kymmenen vuotta sitten puhuttiin AV:n siirrosta tietoliikenneverkkoihin. Nyt siihen ollaan oikeasti päästy. Tämä on tulevaisuuden tekniikkaa ja todella hyvä

ratkaisu”, Harri kertoo. ”SVSI-tekniikka tuo mukanaan sen, että emme enää ole riippuvaisia matriisien rajoituksista. Nyt pystymme helposti ja kustannustehokkaasti luomaan ja laajentamaan järjestelmiä”, tiivistää Audicon myyntipäällikkö Olli Karisalmi. ”Nyt uusin teknologia on teknisiä AV-ratkaisuja arvostavan asiakkaamme käytössä.”

Tilaaja: Holiday Club – ­Kylpylähotelli Caribia

INFO

Arkkitehtisuunnittelu: O’Learys Trademark AB AV-järjestelmien suunnittelu, toimitus ja urakointi: Audico Systems Oy AV-ohjausjärjestelmä ja digitaalinen ­kuvansiirto: AMX Näyttölaitteet: Samsung Äänentoisto: RCF Ä änen reititys ja prosessointi: Biamp TesiraFORTÉ

KYSY LISÄÄ! Olli Karisalmi 020 747 9357

CASE / 09


CASE

CASE / 10


ÖLJYNJALOSTAMON PALOASEMA

VALMIUDESSA YÖTÄ PÄIVÄÄ NESTEEN PORVOON JALOSTAMOLLA KILPILAHDESSA KÄSITELLÄÄN VAARALLISIA AINEITA. TURVAMÄÄRÄYKSET OVAT TARKAT, MUTTA SILTI KAASUVUOTOJA VOI TAPAHTUA JA TULIPALOJA SYTTYÄ. NYKYAIKAISET HÄLYTYS- JA KUULUTUSJÄRJESTELMÄT VAROITTAVAT SILLOIN TUHANSIA TYÖNTEKIJÖITÄ 13 NELIÖKILOMETRIN ALUEEN JOKA KOLKASSA.

TEKSTI Tom Nyman KUVAT Neste Oyj ja Audico

I

nfotaulu Kilpilahden teollisuusalueen pääportilla kertoo, että edellinen onnettomuus täällä on sattunut 13 päivää sitten. ”Se oli liukastuminen, niin kuin suurin osa täällä tapahtuvista onnettomuuksista”, kertoo Nesteen Porvoon­jalostamon kiinteistöpäällikkö Esko Koho. Hän ajeluttaa meitä ympäri ­valtavaa jalostamoaluetta, joka on ­Euroopan nykyaikaisimpia. Täällä on öljynjalostamon lisäksi voimalaitos, satama, rautatieterminaali, teknologiakeskus, paloasema, petrokemian tehdas ja Borealiksen muovitehdas. ”Työturvallisuus on tällaisessa paikassa etusijalla ja kiinnitämme siihen erityistä huomiota. Jos jotain sattuu,

jokaisen alueella olevan on kuultava hälytys ja toimintaohjeet nopeasti ­kovankin metelin yli”, Koho sanoo.

Yhteistyöllä saatiin hyötyä Kun Porvoon jalostamon väestön­ varoitus-, poistumishälytys- ja turva­kuulutusjärjestelmä uusittiin, Elektro-Arola ja Audico Systems ­toimittivat laitteiston. Audico Systems toimitti alueen eri rakennuksiin asennetut ­Audico­ Avec G2 -sisäkuulutusvahvistin­ keskukset. Elektro-Arola vastasi YLLI-järjestelmäliitäntäyksiköistä ja ulkohälyttimistä eli suurtehosiree-

neistä, jotka sijoitettiin korkeisiin paikkoihin kuten mastoihin ja rakennusten katoille. Elektro-Arola vastasi myös VOROohjelmistoratkaisusta, jossa sekä sisäettä ulkojärjestelmiä hallitaan yhteisellä käyttöliittymällä. Digitaalinen järjestelmä käyttää Kilpilahden IPturva­verkkoa tiedonsiirtoyhteytenään. ”Yhteistyö osoitti voimansa tässä hankkeessa. Kaksi suomalaisyritystä pystyi yhdessä tarjoamaan asiakkaan haluaman kokonaisratkaisun, joka vaati myös uutta tuotekehitystä. Yksin emme ehkä kumpikaan olisi olleet vahvimmillamme näin vaativassa hankkeessa”, sanoo Elektro-Arolan toimitusjohtaja Kalle Arola.

CASE / 11


Are Oy:n järjestelmäasiantuntija Jorma Huttunen, Nesteen Porvoon jalostamon kiinteistöpäällikkö Esko Koho, Audicon myyntipäällikkö Jyri Hiltunen ja Elektro-Arolan toimitusjohtaja Kalle Arola asettuivat ryhmäkuvaan Audicolla hälytys- ja kuulutusjärjestelmän koulutustilaisuudessa.

Nykyaikaiset hälytys­ ja kuulutus­ järjestelmät ovat harpanneet kauaksi summereiden ja palokellojen ajasta.

INFO

Kuulutukset hälytysten tukena Keskellä aluetta sijaitsee paloasema, jossa töitä tehdään ympäri vuorokauden. Hälytysmestari Teemu Hämäläinen ajaa joka maanantai klo 12 keskusvalvomosta kuulutusjärjestelmän viikkokokeilun, jolla testataan että järjestelmä toimii. Vaaramerkki kuuluu koko teollisuusalueella ja tuulen suunnasta riippuen usein myös alueen liepeillä Porvoossa ja Sipoossa. Jalostamon palokunnassa on 45 työntekijää. Heillä oli 460 tehtävää viime vuonna. Niistä 367 oli kiireellistä, jolloin paikalle kiirehtii päivystävän palomestarin lisäksi ambulanssi ja kaksi sammutusautoa. Kiireellisiä tehtäviä ovat esimerkiksi automaattipalohälytykset, tulipalot, syttymät sekä ensivaste- ja varmistetehtävät. Palokunnan kalustoon kuuluu järeää raivaus- ja öljyntorjuntakalustoa sekä rekalla vedettäviä suurtehopumppuja, jotka tuottavat 20 000 litraa vettä minuutissa. Tarvittaessa jalostamon palokunta saa apua Porvoon ja lähialueiden palokunnilta.

CASE / 12

Asiakas: Neste Oyj Are Oy huolehtii Nesteen Porvoon jalostamon kiinteistöjen ylläpidosta. Järjestelmäasiantuntija Jorma Huttunen Aresta kertoo, että alue on lähes jatkuvassa muutoksessa. Vanhaa saneerataan tai puretaan ja uutta rakennetaan tilalle. Sitä mukaa myös hälytysjärjestelmiä laajennetaan ja päivitetään. ”Nykyaikaiset hälytys- ja kuulutusjärjestelmät ovat harpanneet kauaksi summereiden ja palokellojen ajasta. Turvallisuuden kannalta selvä edistysaskel on uuden järjestelmän vikadiagnostiikka. Se kertoo, jos kuulutus ei kulkeudu jonnekin ja laitteisto tarvitsee huoltoa”, Huttunen kertoo. Teemu Hämäläisen mukaan vaaratilanteessa nopeutta ja täsmällisyyttä lisää se, että valvoja pystyy näytöltä ohjaamaan hälytyksen tai kuulutuksen vain tiettyyn kohteeseen. Se on tärkeää, koska kaikki hälytykset eivät koske koko aluetta. Nykyään hälytyksiin liittyvät myös kuulutukset, jotka kertovat ihmisille tarkasti, kuinka kulloinkin tulee toimia.

Pääurakoitsija: Elektro-Arola Oy Järjestelmäsuunnittelu: Neste Oyj / Elektro-Arola Oy / Audico Systems Oy Käyttöliittymä: VORO ohjaus- ja raportointiohjelmisto Ulkohälyttimet: Teho-Ulvo D suurtehohälytin Sisäkuulutusvahvistimet: Audico AvecG2 EN 54-16 Tiedonsiirtoyhteys: TCP/IP, YLLI yleisliityntäyksikkö

LISÄTIEDOT Jyri Hiltunen 020 747 9356


O C I D U A BLUE

AUDICO BLUE –ÄÄNIJÄRJESTELMÄ

KUN LAATU JA KÄYTETTÄVYYS RATKAISEVAT!

Audico Systems tuo markkinoille uuden äänentoistojärjestelmän, Audico BLUEn. Modulaarisuutensa ansiosta BLUE sopii mitä moninaisimpiin kuulutus- ja äänentoistotarpeisiin, aina yhtä kustannustehokkaasti! BLUE on suunniteltu pienten- ja keskisuurten tilojen kuten hotellien, ravintoloiden sekä liikunta- ja liiketilojen äänentoistotarpeisiin. BLUE toimii niin tiedonvälityksessä kuin viihdetarkoituksessakin. Järjestelmän säätö- ja hallintavaihtoehtoja ovat paitsi järjestelmän laitteista tehtävät säädöt myös käyttöliittymäsovellus mobiililaitteisiin. Suunnittelun lähtökohtana on ollut järjestelmän helppokäyttöisyys ja käyttäjälähtöinen muunneltavuus. Audico BLUE on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Avainominaisuudet: 6x60W@8ohm/100V (+2 x 0dBu balansoitu audiolähtö) Laajennettavissa max. 24 vahvistinkanavan järjestelmäksi.

KUULUTUKSET • TAUSTAMUSIIKKI • POISTUMISHÄLYTYKSET


CASE

KAUPPAKESKUS HANSA

UUSI LANGATON MIKROFONI­ JÄRJESTELMÄ KAUPPAKESKUKSISSA JÄRJESTETÄÄN MYYNNIN TUEKSI YHÄ ENEMMÄN TAPAHTUMIA JA SAMALLA TARJOTAAN ELÄMYKSIÄ ASIAKKAILLE. ASIAKKAIDEN AKTIVOINTIIN KÄYTETÄÄN KAIKISSA KAUPPAKESKUKSISSA MYÖS ÄÄNIMAINONTAA JA TUNNELMAA TUOVAA MUSIIKKIA.


A

udico on jo vuosikymmenien ajan seurannut alan kehitystä ja luonut äänimaailmoja ostos keitaisiin ympäri Suomen. Moderneissa kauppakeskuksissa toistetaan musiikkia ja mainoksia yleisissä tiloissa unohtamatta tärkeitä kuulutuksia sekä vaadittuja poistumishälytysviestejä. Turun suurin kauppakeskus Hansa sijaitsee ydinkeskustassa kauppatorin laidalla. Kauppakeskuksen ensimmäinen osa valmistui vuonna 1985. Kauppakeskus on rakennettu kuuden aiemmin muussa käytössä olleen rakennuksen sekä kahden uuden rakennuksen sisälle, ja näiden väliin on rakennettu koko korttelin kattava lasikatto. Tänään keskuksessa toimii yli 120 liikettä. Hansa toimii myös suosittuna kohtauspaikkana, ja sinne on mahdollista järjestää pieniä tapahtumia kuten musiikki- tai muotiesityksiä. ”Hansakorttelissa järjestetään omia keskuksen kattavia tapahtumia eri sesonkien ja muiden teemojen ympärille noin 10 kertaa vuodessa” kertoo kauppakeskuksen johtaja Timo Palviainen. ”Hansa on myös niin suosittu kohtauspaikka turkulaisille että kaikki keskuksen ulkopuolisille toimijoille tarkoitetut promootiopisteet ovat käytössä lähes vuoden jokaisena päivänä”. Hansa on kokenut monta remonttia, ja audiovisuaalisia ratkaisuja on myös jatkuvasti parannettu. Audico

on toimittanut Hansakortteliin koko kiinteistömassan kattavan hätäkuulutusjärjestelmän, jota on mahdollista käyttää myös kiinteistökohtaisesti. Lisäksi joillain liiketiloilla on omat järjestelmänsä, jotka kuuntelevat kiinteistön hätäkuulutusjärjestelmää. Kiinteistökohtaiset järjestelmät sisältävät kaapeloinnit, keskukset ja kaiutinverkoston. Viimeisimpänä Hansassa päivitettiin kauppakeskuksen langaton mikrofonijärjestelmä. Turkulaisen Saipu Oy:n kanssa asennettu JTS UF-10 langaton mikrofonijärjestelmä mahdollistaa kiinteistön eri osissa olevien tapahtumien tai juontajan vapaan liikkumisen korttelin alueella. Tapahtumakäytössä mikrofonijärjestelmältä vaaditaan joustavuutta ja luotettavuutta. Kustannustehokas JTS palvelee tarkoitusta laajan kaista-alueensa, tehokkuutensa ja helpon käyttönsä ansiosta. Kaiutinverkostoa parannettiin myös Hansatorin alueella tehdyn käyntisillan rakennuksen yhteydessä lisäämällä Hansatorille RCF L2406 -linjasäteilijöitä. Langaton mikrofonijärjestelmä voidaan asentaa myös jälkeenpäin, kuten Hansassakin tehtiin, ja kytkeä olemassa olevaan järjestelmään. ”Langaton mikrofonijärjestelmä on helpottanut kuulutuksia ja tapahtumien juontoja kauppakeskuksessa ja se on meillä nykyään aktiivisessa käytössä.”

Langaton mikro­ fonijärjestelmä mahdollistaa kiin­ teistön eri osissa olevien tapahtu­ mien tai juontajan vapaan liikkumisen korttelin alueella.

INFO Asiakas: Turun Hansakortteli Oy / Timo Palviainen Sähköurakoitsija: Saipu Oy / Jere Kuittinen, kaapelointi ja antennien asennus Mikorofonijärjestelmä: JTS UF-10 -sarja ja JTS-antennit Kaiuttimet: Audico, AudioControl ja RCF

LISÄTIEDOT Harri Ranta 020 747 9351

CASE / 15


YOU DON’T HAVE TO BE IN THE SAME ROOM

JUST ON THE SAME PAGE

Whether you’re communicating across a city or a continent, Biamp’s distance conferencing systems are easy to network, install, and expand. biamp.com


SHOW SHOW MUST GO ON!

CHEEK

VALLOITTI JÄÄHALLIT 3D KOHTAA KLASSISEN BALETIN

NÄYTTÄMÖTEKNIIKAN TULEVAISUUS TUTUSTU AUDICON

PALVELUTARJONTAAN


TÄHTIOSASTON TARVIKKEET TRUSSIT, NOSTIMET JA RIPUSTUS

KANKAAT, TANSSIMATOT JA TEIPIT

Alumiinin mahdollisuuksiin keskittyneen saksalaisen H.O.F. Alutecin valikoimasta löytyvät laadukkaat trussirakenteet kaikkiin lavatarpeisiin, tehdasmitoin tai kustomoituna, nopein toimitusajoin. Lodestar ja LoadGuard-sähköketjunostimet täyttävät kaikki uusimmatkin nostimien turvamääräykset ja standardit. Kovimpien ammattilaisten suosimat nostimet ja ohjauskeskukset on suunniteltu erityisesti näyttämökäyttöön. Modernin tekniikan ansiosta nostimet ovat kompakteja ja hinnaltaan kilpailukykyisiä. Ammattikäyttöön tarjoamme myös VMB:n teleskooppinostimia. Varastostamme löytyy lisäksi ripustustarvikkeet kuten koukut, turvavaijerit, nostoraksit ja sakkelit.

Saksassa perustettu Gerriets on kasvanut näyttämötekstiilien ja pinnotteiden arvostetuimmaksi yritykseksi, jonka tunnetuin tuote on varmasti perinteinen Molton-kangas, mutta valikoimasta löytyvät myös esirippusametit ja -satiinit, musliinit, tyllit, verkot ja muut erikoiskankaat sekä projisointipinnat. Audico toimittaa Gerriets-kankaita niin metritavarana kuin valmiiksi mittoihin ommeltuina. Gerriets valmistaa myös muita huippulaadukkaita tuotteita esitystekniikan tarpeisiin tanssimatoista teippeihin ja verhon tiputusjärjestelmiin.

ESIINTYMISLAVAT JA -KOROKKEET Allroundin lavat ja korokkeet valmistetaan Saksassa. Meiltä saat nopeasti tarvittavia tehdasmitoitettuja lavaelementtejä ja tarpeen mukaan erityistoiveisiin räätälöityinä. Teräs- ja alumiinirakenteisia lavoja on saatavana sekä putki- että saksijaloilla ja myös kansimateriaaleissa sekä lisävarusteissa riittää ulottuvuutta. Joustavien lavaelementtien avulla näyttämöä on helppo muokata erityyppisten tilaisuuksien vaatimuksiin. Allround tarjoaa myös monia kuorokorokevaihtoehtoja.

SHOW CASE / 18

KULJETUSLAATIKOT Laadukkaista osista mittojen mukaan valmistetut flight case -kuljetuslaatikot varmistavat, että laitteet säilyvät siisteinä ja toimintakykyisinä pidempään ja niiden kuljettaminen on turvallista. Caset tehdään asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisella varustuksella, esimerkiksi: renkaat, kahvat, lukot, väliseinät, hyllyt, laatikostot, välipohjat, pehmusteet. Valikoimasta löytyy mittatilauslaatikoiden lisäksi kattava perusmallisto kuljetuslaatikoita, salkkuja ja räkkejä, myös kelluvilla runkorakenteilla.


AUDICO PALVELEE ELÄMYSTEOLLISUUTTA LAADUKKAIDEN TUOTTEIDEN JA TARVIKKEIDEN MUODOSSA

SAVU-, USVA- JA TUULIKONEET

KAAPELIT JA LIITTIMET

Look Solutions valmistaa markkinoiden kermaan kuuluvat savu- ja usvakoneet, aina kämmenelle mahtuvasta akkukäyttöisestä mallista stadionlavoille tarkoitettuun teholaitteeseen. Esimerkiksi CRYO-FOG -usvakoneeseen sopivat hinnaltaan huokeat, anniskelupaikoista tutut CO2-korkeapainesäiliöt. Kaunista, tasaisesti leviävää, matalaa savua tuottavan laitteen etuja ovat kohtuullinen paino sekä ohjaus valopöydästä. Lookin valikoimista löytyy myös valmistajan omat langalliset ja langattomat kauko-ohjaimet savu-, usva- ja tuulikoneille. Varastostamme on saatavilla erilaiset savunesteet.

Saksalaisen Klotz AIS laadukkaan tuotepaletin ydintä ovat niin audiolle, videolle kuin eri ohjaussignaaleille suunnitellut valmiskaapelit kuten mikrofoni- ja kaiutinkaapelit ja kelat, DMX- ja CAT-kaapelit ja kelat, modulaariset lavarasiat – käytännössä kaikki signaalin siirtoon tarvittava. Audicolta saat myös kaikki tarvittavat liittimet ja kustomoidut kaapelit.

FILTTERIT, GOBOT ja LAMPUT Maailman johtava värikalvojen valmistaja LEE Filters luo jatkuvasti uusia sävyjä ja työkaluja valon ammattilaisille, uutuutena värikalvot LED-valolähteille. Audico tarjoaa laajaa LEE-filttereiden valikoimaa suoraan varastosta, rulla tai metritavarana. Tutustu LEE:n kätevään ja inspiroivaan Swatchball kalvokarttaan heidän nettisivuillaan! Audicolta saat myös nopealla toimitusajalla metalliset ja lasiset standardi ja custom gobot kaikkiin valonheittimiin. Tarjoamme johtavien valonlähdevalmistajien lamput esitysteknisiin valaisimiin ja valonheittimiin, varastostamme löytyy lisäksi monipuolinen valikoima halogeeni-, purkaus-, putki- ja LED-lamppuja.

ERIKOISRATKAISUT Meiltä saat kaikki esitystekniset ratkaisut ja tuotteet aina lumikoneista peilipalloihin! Tarjoamme erilaisia LED-nauhoja, monipuolisia valaistusteknisiä ratkaisuja ja projektoreita paitsi näyttämöille myös julkisivuihin, studioihin ja yökerhoihin.

Valo- ja näyttämötekniikan osastolla sinua palvelevat: Pikku-Markku Tuominen 020 747 9391 Juki Orpana 020 747 9390

Petteri Partinen 020 747 9392

SHOW CASE / 19


CASE

SHOW CASE / 20


3D KOHTAA KLASSISEN BALETIN –

ESITYSTEKNIIKAN NYKYHETKI HC ANDERSENIN PIENI MERENNEITO ON SAANUT SUOMEN KANSALLISBALETISSA UUDEN TULKINNAN, JOKA YHDISTÄÄ ENNENNÄKEMÖTTÖMÄLLÄ TAVALLA NIIN KIRJAILIJAN TARINAN MERENNEIDON TARINAAN, KLASSISEN BALETIN NYKYTANSSIIN KUIN LAVASTUKSEN, PUVUSTUKSEN JA VALOT UUTEEN TEKNOLOGIAAN. AUDICO TAPASI TEOKSEN VISUAALISESTA PUOLESTA VASTANNEEN SUUNNITTELIJARYHMÄN JA KESKUSTELI RATKAISUISTA.

KUVAT Sakari Viika / Suomen Kansallisooppera

Kokonaisnäyttämöteos suunnittelijoiden ryhmätyönä “Kaikki lähti siitä, että baletin johtaja Kenneth Greve halusi luoda Kansallisbaletin näyttämölle kokonaistaideteoksen, jonka visuaalisessa maailmassa ei olisi saumoja lavastuksen, puvustuksen, valon ja projisointien välillä,” muistelevat valosuunnittelija Kalle Ropponen, pukusuunnittelija Erika Turunen ja videoista vastannut Jouka Valkama teoksen lähtökohtia. Turunen on Kansallisoopperan vakituinen pukusuunnittelija ja Valkama taloon kiinnitetty tanssija ja visuaalinen suunnittelija, Ropponen Greven projektiin valitsema freelancer-suunnittelija. Mukana suunnittelussa oli heidän ja Greven lisäksi mukana lavastaja takis. Teoksen musiikista vastaa säveltäjä Tuomas Kantelinen. “Teoksessa yhdistyy HC Andersenin oma tarina Pienen merenneidon tarinaan. Andersen kävi itsekin balettikoulua ja haaveili tanssijan urasta, muttei ollut ruumiinraken-

teeltaan oikeanlainen. Pieni merenneito puolestaan haluaa sadussa oppia kävelemään. Meidän tulkinnassamme merenneito on eräänlainen Andersenin alterego.” Teos kulkee kahdessa tasossa; maanpäällisessä ja vedenalaisessa. Maailmojen eroja korostetaan niin tanssissa kuin visuaalisessa estetiikassa; toinen on realistinen ja toinen kokeileva.

3D:tä oppimassa Teos on kunnianhimoinen visuaalisuudessaan. Se hyödyntää 3Dteknologiaa Kansallisbaletin näyttämöllä ensimmäistä kertaa. Tanssija-visualisti Jouka Valkama luo uuden teknologian avulla realistisen vedenalaismaailman näyttämölle. 3D-elämykset laseineen ovat monelle kulttuurinystävälle tuttu elokuvateattereissa, mutta vielä melko harvinaista teatterinäyttämöillä. Työryhmän mielestä 3D-tekniikka pääsee oikeuksiinsa parhaiten juuri yhdistettynä eläviin ihmisiin ja kolmiulotteiseen näyttämöön.

Haasteita uusi teknologia toki tuo. Koska 3D-tekniikkaa ei ole tässä mittakaavassa aiemmin käytetty Kansallisbaletissa, oli työryhmä pitkälti olettamuksien varassa aloittaessaan uuden teknologian kanssa työskentelyn. Haastekertoimia lisäsi aikataulut, joissa harjoittelu- ja kokeiluaikaa näyttämöllä on vain muutamia viikkoja. ”Nälkä kasvoi syödessä ja kun pääsimme viemään kaikki elementit oikealle näyttämölle, 3D:n määrän lisääminen tuntui oikealta visuaaliselta ratkaisulta,” visualisti-Valkama kertoo. ”Mutta maailmassa ei ole olemassa 3D-videopankkia, josta poimia kuvituskuvaa, vaan kaikki täytyy kuvata ja animoida alusta lähtien itse, joten hoppuhan siinä tuli. Olin myös hyvin tarkka todenmukaisuudesta. Merimaailma on näyttämöllä abstraktia, joten halusin kaloista mahdollisimman realistisia.” Animoinnista vastannut Shader Oy saa Valkamalta suurta kiitosta joustavuudesta ja oppimismentaliteetista.

SHOW CASE / 21


Teknologia tanssijan tukena Niin Ropponen, Turunen kuin Valkama ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että teknologian ensisijainen tehtävä on tukea näyttämöllä olevia henkilöitä. “Suunnitteluprosessissa pidimme kaiken aikaa kiinni siitä, että lopputuloksen tulee olla herkkää ja orgaanista, eli teoksen näköistä. Teknologian esittely itsessään ei ole kiinnostavaa.” Myös koreografi Grevelle oli oleellista, että kaiken keskiössä ovat tanssijat. Turunen myöntää olleensa aluksi huolissaan siitä, että tanssijat joutuisivat kilpailemaan näyttävän uuden teknologian kanssa, mutta huoli oli turha. “Oikeastaan koko puvustamo innostui kokeilemaan tavallista enemmän teknisiä ratkaisuja kuin aluksi uskoinkaan.” Valosuunnittelun ammattitaitoa hyödynnettiin myös puvustuksessa. ”Pikkunoidan asu on ehkäpä teknisin asu, mitä Kansallisbaletissa on koskaan nähty. Asuissa on käytetty esimerkiksi valokuitua, miniprojektoreita ja taskulamppuja!” Turunen summaa. "Valosuunnittelun haaste oli sitoa kaikki käytettävät valoa tuottavat materiaalit ja teknologiat yhteen ehjäksi kokonaisuudeksi. Emme halunneet esitellä modernia teknologiaa, vaan saada siitä irti meitä ja taiteellisia tarpeitamme tyydyttäviä sisältöjä. Teetti paljon työtä saada led-teknologia piiloon ja otettua siitä ulos se herkkyys ja orgaanisuus, jota teokseen halusimme luoda” Kalle Ropponen kertoo.

SHOW CASE / 22

Myös teoksen kaksi erillistä maailmaa ja todellisuuden tasoa vaativat valaistuksen välineeltä innovatiivisia ratkaisuja. Kontrastin saamiseksi Oopperan modernin liikkuvan valaistuskaluston lisäksi varastoista otettiin käyttöön käytöstä poistuneet kärkipeiliheittimet, sekä rullavärinvaihtajilla varustetut tehokkaat halogeeniprofiilit. ”Näin erilaisten välineiden synnyttämän valon laadun erot ja vaihtelu saatiin valjastettua kompromissitta visuaalisen suunnitteluni ja teoksen sisällön tarpeisiin”.

Tekniikan hyödyntäminen jatkossa Uusien yleisöjen jäljillä Pienen merenneidon toivottiin tuovan baletin pariin myös täysin uusia katsojia. Teos onkin ollut loppuunmyyty ensi-illasta alkaen. Myös perinteisempään tottunut balettiyleisö on ottanut Merenneidon omakseen. “Periaatteessa emme pakota ketään ottamaan 3D-laseja saliin, mutta kukaan ei ole tainnut kieltäytyä,” työryhmä toteaa. 3D:n osuus teoksessa on oleellinen, mutta jaksot eivät kestä pisimmilläänkään varttia pidempään – ja niidenkin aikana pystyy teosta seuraamaan laseitta niin halutessaan. Esitystekniikka kehittyy koko ajan ja kehityksen myötä mahdollisuudet kasvavat. “Harvassa paikassa edes Eurooppa-tasolla on näin hienot puitteet ja hyvät resurssit tehdä ja toteuttaa kuin meidän Kansallis-

baletissa,” muistuttaa Ropponen. Audicon asiantuntijat Pikku-Markku Tuominen ja Petteri Partinen myötäilevät suunnittelijoiden kanssa: “Käytettävä teknologia on hyvä valita aina sen hetkisen tarpeen mukaan, kuitenkin vähän ennakoiden niin, että ei mennä koko ajan suorituskyvyn rajoilla. Teosta varten tehdyt laitehankinnat kestävät tulevaisuudenkin haasteita ja toiveita.” Audicon ja Kansallisoopperan ja -baletin yhteistyö on kestänyt vuosia ja jaksaa innostaa molempia osapuolia.

INFO Audicolta projektissa käytössä: Valonohjausjärjestelmä: Grand MA2 Ledit lavasteissa ja asuissa: PROLED LED Stripe ja LED Flex Tube sekä kuituvaloprojektorit 3D toteutus: Barco projektori HDQ-2K40

LISÄTIEDOT Pikku-Markku Tuominen 020 747 9391 Petteri Partinen 020 747 9392


dot2

KOMPAKTI VALOPÖYTÄ dot2, MA Lightingin uusin tulokas, on suunniteltu pieniin ja keskisuuriin tuotantoihin. dot2 on erittäin helppokäyttöinen tarjoten kaikki ammattilaisen tarvitsemat toiminnot. Nopea pystytys, vain Patch & Go, ja valaistusjärjestelmäsi on käyttövalmis. Store Look -toiminto takaa valotilanteen tallentumisen juuri niin kuin on tarkoitettukin. dot2 on yhteensopiva lähes kaikkien teattereiden, kiertueiden, yritysten, television ja koulujen valaistusjärjestelmien kanssa. dot2 on kuin rakennettu kiertueille – kompakti, kestävä ja huomattavan kevyt. Ohjausjärjestelmä mukautuu jokaisen käyttäjän tarpeisiin, tarjoaa vaistonvaraisesti pääsyn edistyneempiin toimintoihin ja sisältää luonnollisesti sisäänrakennetun käyttöavun pikaohjeen avulla. Meiltä saat kahdessa tunnissa opastuksen dot2:sen saloihin! Käy myös t u t u st u m a ss a o p e t u s v i d e o i h i n , ilmai seen dot2 on PC -ohjelmaan ja dot2 3D -visualisointiohjelmaan osoitteessa www.ma-dot2.com/fi!

KYSY LISÄÄ! Pikku-Markku Tuominen 020 747 9391

Meillä valopöydän käytettävyys ja helppous on avainasemassa. Jokaisen vierailevan valosuunnittelijan on koettava tiski omakseen ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Olimme periaatteessa päätyneet GrandMA:n on PC-Command Wingiin pitkän harkinnan jälkeen. Mutta puolitoista tuntia dot2:sen parissa sai minut vakuuttuneeksi, että tämä on se tiski, mitä olemme hakeneet. Yhtä helposti omaksuttavaa käyttöliittymää tuskin markkinoilta löytyy, varsinkin kun ottaa huomioon mihin kaikkeen tiski pystyy. Kun hankinta pitää tehdä harkiten ja tulevaisuutta ajatellen, dot2 on ehdottomasti investointi, joka kannattaa. Nicke Weissenberg, Teater Viirus

Valitsimme dot2-kontrollerin ensisijaisesti sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Valolaitteistomme käyttäjäkokemuksen parannuttua simppelin graafisen käyttöliittymän ja selkeiden kosketusnäyttöjen ansiosta, myös opiskelijoidemme kynnys tutustua teatteritekniikkaan madaltui. Käytön itsenäinen opiskelu on dot2:n parissa mukavaa kattavien ja selkeiden ohjeiden tuella. Kaiken kaikkiaan kontrollerin käyttö koetaan meillä erittäin mielekkääksi ja palkitsevaksi – tämän kanssa ei sormi mene suuhun! Juho Taipale, Riihimäen Nuorisoteatteri ry


CASE

CHEEK VALLOITTI JÄÄHALLIT! KOTIMAISESSA RENTAL-BISNEKSESSÄ TUOTANTOJEN MITTAKAAVA KASVAA KOHISTEN. CHEEKIN JÄÄHALLISHOW’N KALTAINEN KIERTUE VIERAILEVINE ARTISTEINEEN JA KONETAUSTOINEEN EDELLYTTÄÄ JÄREÄÄ, LUOTETTAVAA JA HUIPPULAATUISTA MIKSAUSKALUSTOA.

KUVAT Audico

C

heekin Alpha Omega -jäähallikiertue on kokoluokkansa ensimmäinen Suomessa, joten kaikkea on enemmän kuin koskaan: laitteistoa, rekka-autoja, työvoimaa – ja yleisöä. Akun Tehdas toimitti kiertueen valo-, ääni- ja videotekniikan asiakkaan tiukkojen vaatimuksien mukaan. Vaatimuslistan kärjestä löytyvät DiGiCon miksausjärjestelmät. ”Rental-alan yrityksenä teemme investointipäätökset sen poh-

SHOW CASE / 24

jalta mitä asiakkaat haluavat, jotta voimme tarjota laitteita, joilla tykätään työskennellä. Eli tavallaan asiakas tekee valinnat, me hankimme ja tarjoamme”, Akun Tehtaan Olavi Köykkä kertoo marssijärjestyksestä. Hankintapäätöstä helpotti tässä kohdin se, että DiGiCo on tunnetusti raiderien kärkipäässä ja ammattilaisten korkealle arvostama, joten laitteet eivät taatusti jää kiertueen jälkeen varastoon pölyttymään.

Akun Tehdas omistaa jo ennestään tukun DiGiCon mikserimalleja, minkä lisäksi yritys on yhteistyöhakuisuudessaan rental-kentän edelläkävijöitä: Cheekin kiertueen pöydistä kookkaampi on itse asiassa Tampereen Työväen Teatterin investointi. TTT aikaisti ensi syksyn megamusikaaliin tulevaa hankintaansa puolisen vuotta, jotta järeä SD7 saatiin Akun Tehtaan välityksellä käyttöön Cheekin kiertueelle.


Kun tehdään näin isoa show’ta näin tiukalla aikataululla, kannattaa valita vain sellaisia työ­ kaluja, joihin uskal­ taa luottaa täysillä.

Askelmerkit kohdalleen Kiertueen koreografia lavan takana on vähintään yhtä hiottua kuin lavalla. Kahdeksan rekan kuljettaman laitteiston pystytys vaatii tarkkaa ajoitusta ja toimintajärjestystä, jotta massiivinen kalusto saadaan soimaan ajallaan joka ilta eri kaupungissa. Kiertue työllistää lähes 60 ammattilaisen lisäksi joukoittain paikallisia apuvoimia. Köykän oma tehtävä järjestelmäteknikkona on varmistaa, että salimiksaaja Tero Arnbergin tekemät taiteelliset valinnat DiGiCo SD10:n ääressä välittyvät katsomon jokaiselle penkille samanlaisena. Siksi yleisökaiutinjärjestelmä mallinnetaan tietokoneavusteisesti joka iltaa varten erikseen. ”Mittaan hallin muodon ja etäisyydet laserilla, piirrän mallinnuskuvan, laitan äänentoiston kuvaan

paikalleen ja valvon lopuksi, että mekaaninen asennus toteutuu suunnitelman mukaan. Jos kaiutin osoittaa väärään paikkaan sitä on sähköisesti mahdotonta korjata!”

Ruuhkaa kanavilla Cheekin äänivastaava Karri Soilamo kertoo, että tämänkaltaisen tuotannon toteuttaminen vaatii ”aika monen kuukauden” suunnittelua, esituotantoa ja harjoittelua. Keikalla Soilamo hoitaa monitorimiksausta, joka on tällä kiertueella jotain muuta kuin pelkkää esiintyjien kuuntelusta huolehtimista. Soilamo kuvailee monitorimikseriään puhelinkeskukseksi, jonka kautta artistit ja soittajat, ääni- ja soitinteknikot, laser- ja pyromiehet sekä muu tuotantoväki pystyy kommunikoimaan keskenään. Pelkästään esiintyjien viestintätarpeisiin lavalla on sylilli-

LUE LISÄÄ Cheekin viimekesäisen stadionkonsertin teknisestä toteutuksesta Audicon kotisivuilta www.audico.fi/ yritys/ajankohtaista.

nen mikrofoneja, jotka ovat yleisön suuntaan mykkiä, mutta pakkosyötöllä monitorimiksaajan korviin. Tarvitaan siis laitteet, joissa on riittävästi kapasiteettia. Soilamon käyttämässä SD7:ssä tulokanavia on noin 70 ja lähtöjä lähes 60, eli täyttä on SD-Rackin lisäksi myös pöydän lokaaliliitännöissä. Soilamo tiivistää, että kun tehdään näin isoa show’ta näin tiukalla aikataululla, kannattaa valita vain sellaisia työkaluja, joihin uskaltaa luottaa täysillä. Kiertueen alkupuoliskon hirmupakkasetkaan eivät äänijärjestelmää hyydyttäneet. ”DiGiCo on niin vakaa, että muilla merkeillä saattaa mennä vielä pitkään ennen kuin esimerkiksi softapuoli on samalla viivalla. DiGiCoon pystyy nojaamaan ilman pelkoa siitä, päästäänkö tänään maaliin vai ei.”

i

Yleisömiksaus DiGiCo SD10

INFO

Kuuntelumiksaus DiGiCo SD7 Kuituoptinen audioverkotus Waves SoundGrid -serveri + efektisoftat 3 kpl DiGiCo SD-Rack – jokaisessa 56 analogituloa, 40 analogi- ja 8 AES-lähtöä

LISÄTIEDOT Pauli Molnár 020 747 9393

SHOW CASE / 25


UUTTA VÄÄNTÖÄ RUUVAAMISEEN

Rewriting the rule book         

96 kHz vakiona 24 mic/linjatuloa 12 analogilähtöä Kaksi AES I/O (mono) Word Clock I/O 1 GPI ja 1 GPO DVI-lähtö lisänäytölle Kaksi DMI-korttipaikkaa (jopa 64 I/O per slotti) Kaksi Ethernet-liitäntää verkotukseen

       

Kaksi 24-osaista master/solo-mittarointia Kosketusherkät potikat kytkimillä Kaksi multi-touch -näyttöä 21 x kosketusherkkää moottoriliukua Neljä kymmenen liu’un layeriä Vapaasti muokattava kanavasommittelu Snapshots Integroitu USB2 Audio I/O -liitäntä jopa 48 kanavan äänitykseen ja toistoon 40 x Input flex-kanavaa Mono/ Stereo (vastaa 80 DSP-kanavaa)

 

 

   

KYSY LISÄÄ! Pauli Molnár 020 747 9393 pauli.molnar@audico.fi

 

10 x Control-ryhmää (VCA) 46 bussia: 16 x flexi-bussia Mono/ Stereo (vastaa 32 DSP-bussia), Stereo Master (2), Solo-bussi (2 stereo, 4 total) ja 10 x 8 Matrix (8) 1 x Kompressori kanavissa ja busseissa 1 x Gate kanavissa ja busseissa (vaihdettavissa duckeriksi tai kompressoriksi side chain -toiminnolla) 16 x Vapaasti sijoitettavaa 32-alueista graafista EQ:ta 8 x FX-moottoria (kaiut, delayt, modulaatio, ym. efektit) Neljä vapaasti sijoitettavaa DiGiTuBe-lämmitintä 4 x Vapaasti sijoitettavaa monikaistakompressoria Vapaasti määriteltävät macrot 6,3 mm ja 3,5 mm jackeilla varustettu, erittäin tehokas kuulokevahvistin


AUDICON HUOLTO PELAA TEKSTI Tom Nyman

A

udico Systemsin toimitilojen huoltosiiven perimmäisessä nurkassa työskentelee Kalervo Karppinen, yksi talon neljästä huoltoteknikosta. Korjauspöydällä on yksi Helsingin Musiikkitalon ADB Warp -arkkitehtuurivaloista. Toista metriä korkealla lampulla on iiriksen kalibroitumisongelma. Se korjaantuu puolessa tunnissa, jos kuivateflonin lisääminen moottorisoidun lampun rengasasetelmaan riittää. Mutta huonoimmillaan koko mekanismi täytyy purkaa, ja sitten aikaa menee koko päivä. Karppisen muutaman neliön työpisteen peräseinän täyttävät päällekkäin ja vierekkäin pinotut varaosalaatikot. Ynnäämällä ja kertomalla lasken siinä olevan yli 1500 pientä vetolaatikkoa. Niissä on vastuksia, mikropiirejä ja sulakkeita.

”Nykyaikaisiin laitteisiin tosin vaihdetaan yhä useammin piirilevyjä yksittäisten komponenttien sijaan, silloin kun vika yllättää. Se on yksinkertaista ja nopeuttaa huoltotoimenpidettä”, Karppinen sanoo. Miehen tärkein työkalu on järeä kannettava tietokone ja sen kolme lisänäyttöä. Läppäriyhteys monien digitaalisten laitteiden kanssa auttaa vianetsinnässä. Koneella pääsee käsiksi tietokantoihin kuten kytkentäkaavioihin. Sillä myös pidetään yhteyttä laitetoimittajiin ja asiakkaisiin. Kaikki tarvittava on korjaajan ulottuvilla: kolvi, tinanpoistojuotin, imuasema, säädettävä valo kookkaalla suurennuslasilla, yleismittari, oskilloskooppi, laboratoriovirtalähde, dmx-valotesteri ja ruuvinvääntimiin sopivia erilaisia päitä. Tavalliset työkalut ovat laukussa, jonka alla on akseli ja kaksoispyörät. Muuten sitä ei yksi mies saisi ulos talosta.

Asiakkaan palvelua ”Olen perehtynyt erityisesti sähkökäyttöisten ketjunostimien, veivinostimien ja savukoneiden huoltoon. Mutta korjaan myös kaiken muotoisia purkkeja, joista lähtee ääntä, valoa tai savua”, Karppinen kertoo tehtävänjaosta. Työ vie usein myös talon ulkopuolelle, missä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä kulissien takana. Paikoista Karppisen mieleen ovat painuneet Tavastia-klubin takahuone, Helsingin Tuomiokirkon kryptan alla oleva johtokäytävä ja Pirkanpylväs. Se on Lempäälässä moottoritien varressa

nököttävä 400 kilovoltin voimajohtolinjan pylväs, jonka valaisun ylläpitotyöt tuntuu aina osuvan huonolle säälle. Kalervo Karppinen teki varastomiehen töitä lähes 25 vuotta ennen kuin kouluttautui elektroniikka-asentajaksi ja aloitti huoltotyöt Starlikessa vuonna 2000. Nyt fuusion jälkeen sama työ jatkuu Audico Systemsissä. Mies täyttää loppuvuodesta 60 vuotta. Eläkepäiviään hän ei ole vielä miettinyt. Karppinen pitää kovasti itsenäisestä työstään, jossa käden taitojen lisäksi saa tuon tuosta käyttää myös päätään. Kokemuskin on tässä hommassa pelkkää plussaa. Joten Karppinen saattaa käynnistää kolviaan, järjestää varastoa tiptop-kuntoon ja tehdä asiakaskäyntejä vielä pitkään. Parasta työaikaa huollon nestorille ovat aamut, niinpä hän aloittaa hommansa joka päivä klo 6.30. Vapaa-ajallaan hän nauttii eniten asuntojen remontoimisesta.

HELSINGIN HUOLTOPISTE Palvelee päivittäin 8 – 16.00 osoitteessa Takomotie 7, Helsinki. Huollon tavoittaa puhelimitse 020 747 9343 ja sähköpostitse service@audico.fi

TURUN HUOLTOPALVELUT Tavoittaa numerosta 020 747 9370.

CASE / 27


PROJEKTIMYYNTI JA AV-JÄRJESTELMÄT

ÄÄNENTOISTO JA PRO AUDIO

Mikko Tenhunen Projektimyyntipäällikkö Projektimyynti, AV-laitteet 020 747 9353

Olli Karisalmi Myyntipäällikkö Projektimyynti, AV-laitteet 020 747 9357

Harri Ranta Myyntijohtaja Äänilaitteet 020 747 9351

Pauli Molnár Myyntipäällikkö Pro Audio 020 747 9393

Ulla Tapanainen Myyntipäällikkö AV-laitteet 020 747 9359

Harri Hakala Myyntipäällikkö AV-laitteet 020 747 9358

Kari Hakkarainen Myyntipäällikkö Äänilaitteet 020 747 9352

Jouko Suonio Myyntipäällikkö Pro Audio 020 747 9394

ESITYSTEKNIIKKA JA VALO Juki Orpana Osastopäällikkö Esitystekniikka ja valo 020 747 9390

Pikku-Markku Tuominen Myyntipäällikkö Esitystekniikka ja valo 020 747 9391

Ilkka Hildén Myyntipäällikkö Pro Audio 020 747 9395

SUUNNITTELU

Petteri Partinen Myyntipäällikkö Esitystekniikka ja valo 020 747 9392

Olli-Pekka Suominen Järjestelmäsuunnittelija 020 747 9364

AUDICO-TEKNOLOGIA JA VIENTI

HUOLTOPALVELUT JA YLLÄPITO

Raino Hyttinen Kehitysjohtaja 020 747 9360

Jyri Hiltunen Myyntipäällikkö | Audico Avec 020 747 9356

Yrjö Fonselius Osastopäällikkö 020 747 9380

Mika Oesch Osastopäällikkö 020 747 9369

Jukka Kuronen Tuotantojohtaja 020 747 9370

Mika Kumpula Tuotekehitysinsinööri 020 747 9361

Kalervo Karppinen Huoltoteknikko 020 747 9371

Jukka Kampman Huoltoteknikko 020 747 9379

Tommi Hilliranta Tuotekehitysinsinööri 020 747 9372

Matias Valtonen Tekninen asiantuntija 020 747 9363

Jouni Leppikangas Huoltoteknikko 020 747 9376

Philip Reynolds Huoltoteknikko 020 747 9377

Aleksi Pehkoranta Tekninen asiantuntija 020 747 9389

HALLINTO JA TUKI

ASENNUS, OHJELMOINTI JA PROJEKTITUOTANTO Mika Oesch Osastopäällikkö 020 747 9369

Yrjö Fonselius Osastopäällikkö 020 747 9380

Marko Hyvärinen Projektinhoitaja 020 747 9386

Sami Blomster Projektinhoitaja 020 747 9381

Tero Torenius Projektinhoitaja 020 747 9388

Harri Heinilä Projektinhoitaja 020 747 9385

Toni Hämäläinen Projektinhoitaja 020 747 9387

Olli Mäkinen Ohjelmoitsija 020 747 9378

Kari Stenbäck Ohjelmoitsija 020 747 9374

Mika Eklund Tekninen asiantuntija 020 747 9373

Esa Vaaramaa Tekninen asiantuntija 020 747 9375

Mikko Fonselius AV-asentaja 020 747 9382

Eero Sali Tekninen asiantuntija 020 747 9362

Tomi Tuomela AV-asentaja 020 747 9368

Hannu Hedborg AV-asentaja 020 747 9383

Jorma Vaalasmaa AV-asentaja 020 747 9384

Harri Leiva Toimitusjohtaja 020 747 9350

Mika Pynnönen Varatoimitusjohtaja 020 747 9345

Päivi Rantanen Myynti- ja talousassistentti 020 747 9346

Anne Merenlahti Myynti- ja talousassistentti 020 747 9344

Janne Marttila Talouspäällikkö 020 747 9349

Eveliina Kivimäki Myynti- ja talousassistentti 020 747 9348

Kati Pajukallio Yhteyspäällikkö 020 747 9347

Petri Suominen Varastonhoitaja 020 747 9367

Tapani Rantanen Varastonhoitaja 020 747 9366

Audico Systems Oy Takomotie 7, 00380 Helsinki Rautatehtaankatu 22, 20200 Turku 020 747 9340 www.audico.fi