Page 1

ARCHITECTURE

PORTFOLIO Aude de la Barre ENSA Paris Val de Seine


Cover photographie New-York, USA - April 2015


CONTENT p5

p 7-21

RESUME STUDENT PROJECTS Europan 13, Leeuwarden, Netherland Middle School, Ivry, France Dwellings, Paris, France

p 23-27

WORKSHOPS City & Comic Books Le Lavoir, Ivry, France

p 29-37

PROFESSIONAL PROJECTS Strelka Hospital, Moscow, Russia Haderslev Hospital, Denmark

p 39-45

ANALOG PHOTOGRAPHIES From travels


4


RESUME Aude de la BARRE 17 rue Lemercier 75017 Paris, France +336.62.58.24.63 aude.delabarre@gmail.com

05 - 09 - 1992 French

4th year Architecture Student

- INTERNSHIPS -

- EDUCATION PATH -

Internship at WE ARCHITECTURE, Copenhagen

Master 1 ENSA Paris Val de Seine, Paris

- From August 2014 to March 2015 -

Internship at AEC (Archi Euro Conseil), Lyon - July 2013 -

Internship at Bouygues construction, Paris - January 2013 -

Internship at AIA (Architectes Ingénieurs Associés), Lyon - July 2011 -

- From September 2015 to June 2016 -

Architecture Bachelor ENSA Paris Val de Seine, Paris - From September 2011 to June 2014 -

Baccalaurate Scientifist section, Lyon - June 2011 -

- WORKSHOPS -

- SKILLS -

Europan 13 Competition, city of Leeuwarden, Netherland - September 2015 to January 2016 -

Le Lavoir, Designing of a co-working space, Ivry - July 2015 -

Bellastock, Architecture festival, topic: WaterWorld, Paris - May 2014 -

Member of Atelier Bastille, think tank about Architecture and Urbanism, Paris - Since January 2014 -

Bellastock, Architecture festival, topic: the Big Diversion, Paris

Rhino Archicad Autocad Sketchup Artlantis Studio V-Ray Final Cut In Design Photoshop Illustrator Mac - Windows

- May 2012 -

- PERSONAL INTERESTS -

- LANGUAGES -

Analog photography - Movie making Tennis - Sailing Travels : Chile - United States - Egypte - Europe 5

French English Spanish Danish

Native Fluent Intermediaire In process


6


STUDENT PROJECTS

7


EUROPAN 13 Leeuwarden

REVITALIZE

Before

After

Before

After

REQUALIFICATION OF THE CANALS

URBAN SPACE

LINK THE CITY

As in many other European towns and cities the city centre of Leeuwarden has undergone a transformation, both in terms of use and infrastructure. Both during the daytime and in the evening the lively atmosphere has declined: more and more retail outlets are going out of business leading to vacancies and deterioration. How to integrate vacant sites in urban development? Leeuwarden aspires to a dynamic development in the city centre, one that anticipates the opportunities that a changing society offers. Specially Leeuwarden will be the capital of the culture in 2018. The difficulty and the particularity of this project was to work on a packed old city center. As the habitants of Leeuwarden said : «Don’t touch the city !». We played with the actual city highlighting its features. Our approch is global on the site, but we have emphised 3 particular points : the church and its surroundings, from the market to the chancellery’s garden and the parvis of the futur cultural center. We worked through 3 disposals : - requalificating the canals wich surrounds the site : designing a real, nice promenade along the canals - re-thinking the urban space : turning the parking lots into an urban space for pedestrian. - linking the site itself and with the rest of the city : create an opening from the church to the main square in front of the cultural center. But also by painting some of the red facades and paths in white located in those 3 particular points.

Team : Julia Casamitjana - Anna hermine - Aude de la Barre 8


Surroundings of the church

9


100 m

100 m

EXISTING PLAN WITH OUR INTENTIONS

10


NEW MASTER PLAN

11


AXONOMETRY OF THE CHURCH AND ITS SURRONDINGS

WESTERN CANAL ORGANIZATION

AXONOMETRY FROM THE MARKET TO THE CHANCELLERY’S GARDEN

PLANIFICATION OF HOUSING ON THE EASTERN CANAL

AXONOMETRY OF THE SQUARE IN FRONT OF THE CULTURAL CENTER

PLAN OF THE WESTERN CANAL NEAR THE CULTURAL CENTER

12


SECTION THROUGH THE EASTERN CANAL

SECTION THROUGH THE MARKET & THE RESTAURANT

SECTION THROUGH THE PARVIS & THE CULTURAL CENTER

13


MIDDLE SCHOOL Ivry

ENTRANCE

HALL

SERVICES

HALL

VIEW

CANTEEN

HALL

CLASSES

Hall central meeting point

Hall an overlooking point

The covered playground link between services

A middle school is, as such, a complicated building by its multidisciplinary nature. Indeed, it’s a place which have to be as convienient for students but also for teachers and service members. The site is located on a hill overlooking Ivry and Paris which offers a clear view. I chose to get the children enter by the top of this hill, to let them disfrut of a clear view on the Middle school’s life. From this hall, you can either go to the education area, or to the administration area. These two wings protect the school from the city and the motorway

14


View of the hall from the playground

15


GROUND FLOOR - ENTRANCE

16


Brise-soleil, with a 30° slope, allow sun-light go through the room.

The shutters don’t go to the bottom. And make it possible, when the student is seated, to have a clear view on Ivry and the courtyard.

But during summer they block the rays that dazzle.

EASTERN ELEVATION

SOUTHEN ELEVATION

LONGITUDINAL SECTION THROUGH THE CLASSROOMS

17


MULTI FAMILY DWELLINGS Paris

WEST

EAST CAR

PEDESTRIAN

SOUTH

One house indoor space & outdoor area

Each house Three orientations

Two different entrances cars & pedestrians

The challenges of the first phase of the project was to work in groups of three in order to make a proposal for urban settlement of 30 housings on a long plot at Les Lilas (Paris). We made the decision to give to all the dwellings an outside extension and a good orientation. In addition, we decide to separate the pedestrian zone from the car traffic. This anable us to design an urban furniture along the site and an nice promenade for the pedestrian. The parking lot is situated on the ground floor. Then, each of us has further his own idea for the projet : drawing plans, opting for the materials... I decided to choose a different material for the corses than for the facades. It create a rythme and break this long unique facade.

18


Pedestrian path

19


GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

20

SECOND FLOOR


Designing an urban furniture along the site. A corten steel line evolving from a banch to bike’s shelter to letterbox and also a window box.

COLLECTIF AREA

WESTERN ELEVATION

LONGITUDINAL SECTION

21


22


WORKSHOPS

23


CITY & COMIC BOOKS Utopia

Classes’ hierarchisation Higher classe closer of the top

Creation of a transport public network elevators and trains

Northen facade = circulation Southern facade = housing

The objective here was from an illustration or a comic book to create a city from a storyline. We used an illutrsation from Mathew Borrett. He works on visual effects and illustrations. He draws surreal structures of labyrinth shaped cities, where physics and logic don’t matter. The illustration chosen is from «Room Series» and dates from 2003. SCENARIO In 10013, global warming (causing ice melting and sea level rising) completely changed the topography of the Earth and its appearance. The oceans have overwhelmed all the buildings and infrastructures. Life on Earth is impossible. Then, people discovered a new material, the Conton, from the center of the earth and that stretched like a long wall surrounding the planet. From now on, survivors have been digging in its rectilinear shape and they have been settling. They have created cities and villages connected by networks: trains and elevators. Houses and apartments were carved into the volume as well as the furniture. This led to a new organization of life. Livestock farming and agriculture has been put at the top of the wall, enjoying the sun, while mining and extracting the material, happened deep down under the cities. Team :Vladimir Poupart Lafarge - Thibault de Graet - Aude de la Barre

24


TIME LINE :

2013

THINKING THE CITY

4500

7000

ADAPTING THE CITY

DRAWING THE CITY

Over all of the city

25

10013

MAKING UP THE CITY


LE LAVOIR Paris

]ocimédaca osu arap etnemavisulcxE[

[Exclusivamente para uso académico]

Wooden boards assembly

Box assembly

[Exclusivamente para uso académico]

Box results

[Exclusivamente para uso académico]

The aim of the workshop was implement architectural ideas in order to build a co-working space for artists, craftsmans and so on… But also to develop a pavilion for the central space that would became the emblem of the co-working. Furthermore, we wanted to make it interactive with the office’s users, and people generally, and not only as a sculpture. This pavilion is the achievement of an interlocking wooden box system. Those boxes have been thought to be transform as chairs, shelfs, tables, lamps, window box as much as we wanted or needed. The project is based on a simple box - 41cmx41cm - with to faces hollow. The box has two cuts on each surface to enable the interlocking system. So it allows us to grow in different directions as vertical - stacking - or diagonal - assembling- .

Team : Students in Architecture

26


27


28


PROFESSIONAL PROJECTS WE ARCHITECTURE Copenhagen

29


STRELKA HOSPITAL Moscow

The old datcha and the project site

Subdividing the volumes around the datcha

Volumes are arranged within a series of voids

The green voids ensure visual connection & good daylight

Possible Roof Terraces for patient care units

Spacious interior double-high courtyard, heart of the project

The scale of the old dacha and the intimate ambience of the forest suggest a building mass which conforms to the surroundings by breaking down the scale of the new building.

The Green voids ensure a strong visual connection to the surrounding environment and provide good daylight conditions throughout the entire hospital.

By subdividing the volume of the new medical center into smaller “villas”, you create an unimposing building whilst complementing the inviting and homely ambience of the dacha.

The new Villas are shaped and adapted to the program of the new medical center, ranging from 1 to 4 stories.center.

The new seven villa-sized volumes are spread into an interlocked checkerboard-like pattern, where the volumes are arranged within a series of voids.This gesture carves the old dacha in the checkerboard composition, thus respecting the old dacha and making it an integrated component of the medical

The new villas connect and open up to the old dacha via a spacious interior double-high courtyard, where the façade of the dacha is exposed and integrated as a key decorative element.

During the internship I had the opportunity to work on the competition for a new medical center - 10.000 sqm - in Moscow. The wooded plot measure 5.000 sqm of old oaks. At the center of the site, a hold datcha from the 19th century is established. Preserving and integrating existing elements of the site to the new building are a real challenge for designing this project. Futhermore, the protection of the nature existing on the plot is fundamental for the russian oligarch who order the medical center. The medical center incorporates the humanizing elements of 19th century architecture - reducing scale to increase comfort and maintaining a connection to the outdoors - to foster a healthier indoor environment. Additional strides for comfort are made through deinstitutionalizing the hospital and establishing instead a homey atmosphere. The center is broken into interconnected “villas” that both reinforce the connection to home and increase the openness of the complex. The sequence between villas is interrupted by open-air green spaces. These voids guarantee the infiltration of natural daylight into each villa and reinforce the patients’ connection to nature. The Medical Center shares the site with an existing structure, and by dissolving the hospital through villas, it fits seamlessly into the established landscape. A double-height courtyard space pays homage to the historic building by incorporating its façade as an artistic element.

Team : Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Maja Omerzel, Aude de la Barre, Luke Lorimer, Victor Johansson, Anna Kulig, Anna-Sophia Brune, Pawel Wilgos

30


The entrance

The double high inner courtyard

The patient care unit

31


GROUND FLOOR - ENTRANCE

32


EASTERN ELEVATION

WESTERN ELEVATION

SECTION THROUGH THE OLD DATCHA

SECTION THROUGH THE DOUBLE HIGH COURTYARD

33


HADERSLEV HOSPITAL Denmark

The cars have access to the hospital 360 degrees around the building.

Redesigning the ramp to a pedestrian street. Cars have only acces on one side.

Main entrance situated from the north both for car and pedestrian.New entrance from the south.

Inside, a ramp along the building connects the entire public program and both entrances: north and south.

In the south, there is a spa with direct access to nature, while in the north, offices.

In the middle is situated a multipurpose room that is the heart of the building.

Herdeslev Hospital is a 60.000 sqm hospital closed down located in Sonderjylland, the countryside of Denmark. The city asked us to make a proposal on a future use of these spaces. But How do you re-use 60.000 sqm oh hospital ? The challenge of this project is to to identify the potential markets for a re-use of the hospital and programs that the city can develop in order to make the region more attractive. We propose a multi-functional, hybrid building targeting the educational sector, the corporate sector, the tourists of the region as well as the town of haderslev. By establishing a set of main, multipurpose spaces, the hospital is reprogrammed to host major events, conferences, family vacations, a new retail area, a brewery and many other things - all in the beautiful settings of haderslev, with spectacular views of the surrounding lake and forests.

Team : Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Maja Omerzel, Aude de la Barre, Anna-Sophia Brune, Lukas Bauer, Pawel Wilgos

34


Overall view

The pedestrian ramp

Multi hall

35


THE HOSPITAL COMPLEX

PLAN OF THE ADMINISTRATION BUILDING

36


PLAN OF THE OLD PATIENT TOWER

37


38


ANALOG PHOTOGRAPHIES Taken during travels with an analog camera - Canon AE1

39


New-York, USA - April 2015

40


New-York, USA - April 2015

41


New-York, USA - April 2015

42


Copenhagen, Denmark - October 2014

43


Noirmoutier, France - August 2014

Amsterdam, Netherlands - September 2013

44


Bretagne, France - October 2015

45

ARchitecture student Portfolio - Aude de la BARRE  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you